Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Tiganii. Care este atitudinea noastra fata de ei? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1946)

georgeval 24.07.2009 13:47:36

Cred ca pilda Samarnenului milostiv este un temei scripturistic si in cazul acesta. Trebuie sa intelegem ca iubirea fata de semen nu trebuie sa fie limitata de o categorie sociala, nationalitate, etc. Iubirea lui Dumnezeu fata de oameni este dezinteresata, atunci si noi trebuie sa iubim dezinteresat pe semenii nostri dupa modelul nostru - Dumnezeu.

sergiu 24.07.2009 13:49:17

Citat:

În prealabil postat de iosif (Post 33682)
Ispita_ta, nu ai tu de unde sa stii ca cei mai multi sunt jegosi din toate punctele de vedere. Ma gandesc ca tu nu esti crestin dupa vorba aceasta. E deplorabil modul tau de exprimare, n-are nimic de-a face cu ceea ce ar trebui sa se numeasca atitudine crestina. Parerea ta este una tipica pentru multi din tara asta.

Cred ca ar trebui sa ne documentam mai mult pe problema aceasta. Eu am prezentat odata un referat pe astfel de situatii si m-am ingrozit de ce-am aflat.

La 3 case de unde stau exista un asemenea focar de infectie, o familie de tigani. Familie e greu de spus pt ca de obicei sunt cam 20-30 de persoane prezente in acea "gospodarie". Sunt tigani "civilizati" au vre-o doua puncte de vanzare de flori pe Stefan Cel Mare. Cam de 2-3 ori pe saptamana si obligatoriu in weekend se aude cearta infioratoare din curtea lor. Cuvintele si urletele nu ai cum sa le reproduci. Tot 2-3 zile/nopti pe saptamana urla manelele la ei. Dar nu manele cu iz de muzica populara, ci unele cu niste urlete sugrumate, violente. Repet acestea sunt din aia mai avuti, nu sunt ca aia oribili din Ferentari. Daca-i vezi pe strada par mai spalati, totusi, cand treci prin fata portii lor vine duhoarea pana in strada! Astia sunt din aia care cica sunt mai civilizati. Este incredibil cat de toxici pot fi! O singura familie este suficienta sa intoxice toata strada! Atat va spun: sa va fereasca Dumnezeu sa fiti vecini vreodata cu unii ca ei! Aia ori ar putea fi ispita mare de la Dumnezeu dupa care sa te sfintesti, ori un mare blestem!

sergiu 24.07.2009 13:57:54

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 34370)
Eu nu contest ca au si tiganii uscaturile lor, si nu-s putine, dar trebuie sa recunoastem ca le avem si noi pe ale noastre care nu-s nici ele putine! Preotul nostru a fost in inchisoarea din zona.Erau 9 detinuti cu care a putut sa ia legatura.Toti erau romani.Nu era nici un tigan printre ei.Si toti erau pentru fapte deosebit de grave inchisi.
Ce ne spune lucrul acesta? Poate ca-s mai inteligenti decit romanii si nu se lasa prinsi? Sau poate ca prea ne place sa credem ca "ei" nu noi facem tara de ris!???

S-a deturnat discutia!
In topicul initial era vorba despre tigani. Nu despre romani care sunt considerati tigani, nu despre infractori in strainatate etc
Era vorba despre tigani asa cum sunt ei in totalitatea lor! Nu deviati va rog subiectul!

vsovi 24.07.2009 14:00:21

este pacat sa dai milostenie la tziganul tanar care cere deshi poate sa munceasca shi nu ca sa-l invetzi sa fure sau sa jmechereasca shi sa se scofalceasca tanguindu-se... ca unii cershesc shi apoi beau shi fumeaza sau se distreaza de cum i-a pacalit pe fraieri... dar totushi trebuie sa fim cu milostenie catre oricine, dar cu discernamant shi cu inima mare caci milostenia cu parere de rau nu e primita...

dar tzigancile care ishi cresc shi-shi fac multzi plozi de ii tzin in bratze mereu, sa nu fie ele mai vrednice decat ranjitoarele noastre care dupa ce te-au atras in placere prin sulimenizari shi fuste mini shi moda jegxy shi ajungi de le-ai facut un prunc, merg la doftor shi se scapa de copil, or fi ele mai nevinovate? pentru ca-shi arata la totzi capacitatea de lingushire shi pisiceala? dar ranjitoarele nostre nu sunt totushi ele mai vrednice shi nevinovate decat cei care au fâtzoqqqlhul format doar ca sa priveasca numai dupa copane lungi shi balcoane iar dupa ce a incurcat-o o distruge shi pe mama shi pe plozi prin betzia plangerii de mila de sine, ca cica el ar fi fost victima cineshtie a cui shi mai shi zice ca Dumnezeu ii fura din mancare shi ca a fost inshelat... de totzi.

deci sarmanii tzigani, nu sunt shi ei oameni? dar noua trebuie sa ne fie mila de Hristos... caci doar pe Hristos nimeni nu Il ia in seama... niciodata.

sergiu 24.07.2009 14:05:51

Citat:

În prealabil postat de ancah (Post 33900)
...Sa speram ca epoca tiganilor va disperea si ca epoca rromilor va fi insotita de o schimbare calitativa, avand in vedere ca nu mai ocolesc, ca in trecut nici scoala si nici biserica.

Schimbarea va avea loc si vor avea tara lor! Rromania! Deja sunt foarte-foarte aproape! Deschideti ochii si priviti in jur! La tv dai drumul seara, din 4 canale (protv, antena1,prima, kanald), obligatoriu pe unul arata tigani, fie cum se cearta, fie danseaza etc.

Evreulcelales 24.07.2009 14:25:25

Am discutat mult despre tziganii romani

pe alte forumuri.
Parerea mea este ca daca tziganii au ramas asa cum sunt o mare parte din ei din cel mai indepartat trecut este din cauza ca Statul Roman nu s`a crezut niciodata responsabil de situatia tziganilor, cetateni romani.Si daca sau facut tot felul de incercari, in marea parte a lor au fost lipsite de destul de resurse.
A schimba mentalitatea si felul lor de viata,asta este o actiune de multi ani si bugete uriase care azi Romania este lipsita.
Poate rezolvarea este prin inhamarea UE la rezolvarea problemei.
Problema tziganilor nu este numai a lor ca in cursul anilor o parte din ei sau amestecat cu alti cetateni romani si in o parte din cazuri ei au i,pus mentalitatea lor la altii care nu sunt de origine tzigana.

Problema asta m`a interesat mult ca am vazut tziganii ca camarazi a evreilor in cursul istoriei.
Multe despre tziganii romani am invatat de la o prietena romanca la care sora ei s`a maritat cu un tzigan si fara sa faca "cosmetica" mi-a povestit exact cum vede situatia.

heaven 24.07.2009 14:41:47

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 156093)
este pacat sa dai milostenie la tziganul tanar care cere deshi poate sa munceasca shi nu ca sa-l invetzi sa fure sau sa jmechereasca shi sa se scofalceasca tanguindu-se... ca unii cershesc shi apoi beau shi fumeaza sau se distreaza de cum i-a pacalit pe fraieri... dar totushi trebuie sa fim cu milostenie catre oricine, dar cu discernamant shi cu inima mare caci milostenia cu parere de rau nu e primita...

dar tzigancile care ishi cresc shi-shi fac multzi plozi de ii tzin in bratze mereu, sa nu fie ele mai vrednice decat ranjitoarele noastre care dupa ce te-au atras in placere prin sulimenizari shi fuste mini shi moda jegxy shi ajungi de le-ai facut un prunc, merg la doftor shi se scapa de copil, or fi ele mai nevinovate? pentru ca-shi arata la totzi capacitatea de lingushire shi pisiceala? dar ranjitoarele nostre nu sunt totushi ele mai vrednice shi nevinovate decat cei care au fâtzoqqqlhul format doar ca sa priveasca numai dupa copane lungi shi balcoane iar dupa ce a incurcat-o o distruge shi pe mama shi pe plozi prin betzia plangerii de mila de sine, ca cica el ar fi fost victima cineshtie a cui shi mai shi zice ca Dumnezeu ii fura din mancare shi ca a fost inshelat... de totzi.

deci sarmanii tzigani, nu sunt shi ei oameni? dar noua trebuie sa ne fie mila de Hristos... caci doar pe Hristos nimeni nu Il ia in seama... niciodata.

Ma iarta,dar tradu-mi si mie cuvantul "ranjitoare",ca se pare ca am ramas in urma cu limba romana...

heaven 24.07.2009 14:45:44

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 156094)
Schimbarea va avea loc si vor avea tara lor! Rromania! Deja sunt foarte-foarte aproape! Deschideti ochii si priviti in jur! La tv dai drumul seara, din 4 canale (protv, antena1,prima, kanald), obligatoriu pe unul arata tigani, fie cum se cearta, fie danseaza etc.

Da,dar asta nu este vina lor,ci a celor ce le deschid usile in acest sens si a multor romanasi care inca nu au coloana vertebrala pentru a pune piciorul in prag.
Tigani sunt in multe tari,insa niciunde nu au reusit sa faca ce au reusit aici.
Ungurii i-ar fi linsat,de exemplu,daca de ziua lor nationala un grup de tigani ar fi aparut pe un post tv si le-ar fi pocit imnul.
Dincolo de asta,mai evoluati ori mai putin evoluati,nu trebuie judecati.Sunt si ei copiii Domnului si existenta lor se permite cu un anumit rost.

vsovi 24.07.2009 14:51:29

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 156101)
Ma iarta,dar tradu-mi si mie cuvantul "ranjitoare",ca se pare ca am ramas in urma cu limba romana...

sunt nishte pasari de prada ce se ocupa cu mancarea puishorilor de broscutza tzestoasa cand aceshtia ies din oua, toata ziua ciorovaiesc shi se cearta cautand sa-shi faca cuiburile cele mai pline de matase in pomii cei mai inaltzi, in muntzii cei mai ascutzitzi. Noptzile le petrec scotzand sunete groteshti, zilele ranjesc de parca nu s-ar fi intamplat nimic, lucrul pentru pui sau pentru apropiatzii shi apropiatele lor pasari nu le place ca nu e la moda decat sa faci dansuri nuptziale asha ca nu se satura niciodata de petreceri shi chefuiri unde ishi povestesc toate barfele cotcodacind shi facnd avansuri vulturilor batrani... din invidie, din lashitate... din frivolitate, shi de multe ori varsa lacrimi de vanitate ca sa impresioneze pe cate un vulturash tanar... shi apoi ranjesc amandoi ca au reushit sa-l inshele pe porcul ala care a facut-o pe ea, sarmana vulturitza cu fustitza mini shi ranjet asha de frumos ca sa sufere mereu... doar pentru ca ei ii place tare mult la munte shi la mare... la marea aia cat mai mare... marea marmara.

heaven 24.07.2009 14:58:06

Ah,ma scuzi,crezusem ca vorbesti despre niste femei...
Unii dintre noi traiesc intre oameni,pacatosi ori mai putin pacatosi,Dumnezeu ii stie si ii judeca pe fiecare cum or fi ei,insa si convietuirea alaturi de animale poate fi interesanta.
Totusi,poate ar trebui sa muti postarile la "Lumea necuvantatoarelor". ;)

The_Fallen 24.07.2009 15:03:44

Citat:

În prealabil postat de ancah (Post 33900)
Acum tiganii si-au schimbat numele in rromi, adica din robi in cetateni. Acest lucru obliga si nu putem decat sa speram ca schimbarile se vor face simtite, mai mult si mai bine decat acum.

Si nu ti se pare nimic in neregula cu faptul ca la ei in buletin apare "rom" ca si la tine?Ca suntem considerati gipsy de catre alte state, noi romanii?Ca nu se face nici o distinctie intre noi si ei?Nu e vorba despre schimbatul numelui de rob, ci de altceva.

cristina2012 24.07.2009 15:12:17

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 156091)
La 3 case de unde stau exista un asemenea focar de infectie, o familie de tigani. Familie e greu de spus pt ca de obicei sunt cam 20-30 de persoane prezente in acea "gospodarie". Sunt tigani "civilizati" au vre-o doua puncte de vanzare de flori pe Stefan Cel Mare. Cam de 2-3 ori pe saptamana si obligatoriu in weekend se aude cearta infioratoare din curtea lor. Cuvintele si urletele nu ai cum sa le reproduci. Tot 2-3 zile/nopti pe saptamana urla manelele la ei. Dar nu manele cu iz de muzica populara, ci unele cu niste urlete sugrumate, violente. Repet acestea sunt din aia mai avuti, nu sunt ca aia oribili din Ferentari. Daca-i vezi pe strada par mai spalati, totusi, cand treci prin fata portii lor vine duhoarea pana in strada! Astia sunt din aia care cica sunt mai civilizati. Este incredibil cat de toxici pot fi! O singura familie este suficienta sa intoxice toata strada! Atat va spun: sa va fereasca Dumnezeu sa fiti vecini vreodata cu unii ca ei! Aia ori ar putea fi ispita mare de la Dumnezeu dupa care sa te sfintesti, ori un mare blestem!

Stiu cum este, te inteleg.
IN cartierul unde am stat acum mai multi ani, daca plecau toti cei din casa pentru o ora, intrau hotii tigani... cred ca pandeau casele romanilor. Imi era frica sa merg pe strada. Puradeii de 2-3-4 ani erau un pericol, te loveau cu pietre... doar pentru ca nu aveau altceva mai interesant de facut... de injuraturi peltice nu mai pomenesc.

E usor sa-i iubesti pe tigani de departe... e cumplit sa ii ai vecini... Si totusi si ei sunt oameni si uneori sunt chiar umani, poate nu stim noi sa-i vedem. E un exercitiu mare sa traiesti langa ei. Ei nu te pot intelege, tu nu-i poti suporta... Mie mi-e mila de ei pentru ca le lipsesc unele valori, cum ar fi cinstea.... Sper ca incet, incet ar putea fi integrati, dar vorba evreului e nevoie de programe si de bani multi, resurse pe care Romania nu le are. Deocamdata platim pacatele stramosilor care i-au facut robi.

Anca-Miha 24.07.2009 16:31:17

Citat:

În prealabil postat de The_Fallen (Post 156109)
Si nu ti se pare nimic in neregula cu faptul ca la ei in buletin apare "rom" ca si la tine?Ca suntem considerati gipsy de catre alte state, noi romanii?Ca nu se face nici o distinctie intre noi si ei?Nu e vorba despre schimbatul numelui de rob, ci de altceva.

Dupa felul in care mi te adresezi, am impresia ca ma consideri din alta lume si lipsita de simtul realitatii... am trait totusi 39 ani in Romania si stiu cine sunt tiganii.
Daca peste hotare suntem considerati "tigani", e vina noastra, pentru ca reusim sa iesim in mod negativ in evidenta, prin comportament si mod de gandire neevoluat. Pentru asta chiar nu trebuie sa fii tigan; trebuie doar sa fii needucat si neumblat prin lume. Nu este vine tiganilor, daca un roman se comporta mai rau ca ei.
Dealtfel la mine in buletin apare scris "roman" nu "rrom". Observi diferenta?

windorin 24.07.2009 18:52:04

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 156103)
Dincolo de asta, mai evoluati ori mai putin evoluati, nu trebuie judecati. Sunt si ei copiii Domnului si existenta lor se permite cu un anumit rost.

Ma bucur citind astfel de ganduri despre problemele ridicate aici.

Credeti oare ca inaintea lui Dumnezeu conteaza radacinile? Oare nu tot Dumnezeu i'a creat si pe tigani?

Un tigan cu dragoste jertfelnica face mai mult decat toti aceia care privesc cu ochi rai pe tigani !

zoridezi 24.07.2009 19:15:53

Rar am vazut tigan cu dragoste jertfelnica... nu zic ca nu ar exista asa ceva, dar sigur sunt pe cale de disparitie.
Iar judecata unora comparativ cu rautatea tiganilor si nesimtirea lor(vorbesc in general), e o nimica toata! Gandeste-te ca sunt persoane care se imbolnavesc psihic daca sunt fortati de anumite imprejurari sa le suporte badarania.
Rautatea gratuita este ca o crima a sufletului. Atunci cand un tigan sminteste un crestin, cu siguranta e mai vinovat tiganul decat crestinul care il judeca (pe buna dreptate)...

zoridezi 24.07.2009 19:22:20

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 156091)
O singura familie este suficienta sa intoxice toata strada! Atat va spun: sa va fereasca Dumnezeu sa fiti vecini vreodata cu unii ca ei! Aia ori ar putea fi ispita mare de la Dumnezeu dupa care sa te sfintesti, ori un mare blestem!

Te inteleg perfect, cartierul in care stau e plin de tigani. Cateodata ocolesc un bloc ca sa nu dau ochii cu ei...

andreicozia 24.07.2009 19:24:42

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 156163)
Ma bucur citind astfel de ganduri despre problemele ridicate aici.

Credeti oare ca inaintea lui Dumnezeu conteaza radacinile? Oare nu tot Dumnezeu i'a creat si pe tigani?

Un tigan cu dragoste jertfelnica face mai mult decat toti aceia care privesc cu ochi rai pe tigani !

Aici draga Dorin acum se dezbate probleme din realitatea IMEDIATA, nu cum cum sunt vazuti de Dumnezeu

De exemplu ce te faci dca stai la bloc in Ferentari cu tigani deasupra sau sub tine si vrei nu vrei asculti manele 24/24 :))) hahahaha!!
Atunci sa te vad cum vei mai teologhisi apartenenta tiganilor la Imparatie!

A amintit bine cineva despre un aspect care NUMAI UN STRAIN, Moshe, il vede, si este acela al obiceiurilor si al apucaturilor proaste de care majoritatea ne-am molipsit si intr-un fel chiar ne definesc traind in Romania si pe care multe le avem pe lista de la spovedanie; Furtul, necinstea, mintitul fara incetare.

Sa stam mai bine si sa ne autoanalizam cu atentie si vom vedea ca avem foarte multe caracteristici tiganesti impregnate in noi...felul certaret, felul rastit si cu inflexiuni de vorba tiganeasca in care regatenii sunt imbatabili.

Occidentalul desi nu intelege limba dar SIMTE aceste gesturi, gesticulatia corpului, tonalitatea tiganeasca a timbrului vocal pe care si multi alti balcanici il au

Am ajuns pina si in "The Simpsons" unde exista caractere pe care le-au facut special sa arate felul certaret de a da explicatii al balcanicilor, desi caracterul respectiv, un sirb parca le arata in ce directie sa o ia pentru a ajunge undeva :)))

Ca urmare, pentru a impresiona pozitiv occidentalii, corectati-va felul in care va exprimati chiar si in limba romana, tonalitatea vocala, ca desi ii consideram noi fazani, nu sunt deloc, mai ales in ceea ce priveste skill-urile de comunicare! Atentie mare! ca ei ne dau clar clasa.

Urmariti de curiozitate dificultatea de exprimare la un interviu a unui vinzator din Bucuresti comparat cu unul din orice vagauna din Canada, de ex ultima femeie de servici anglo-saxona si veti ramine uimit de cita putere, cursivitate, logica si expresivitate in exprimare au, chiar si treziti din somn, sau luati prin surprindere.

Alt aspect care nu se poate din PACATE schimba este culoarea nostra inchisa de par de ochi si ...mai ales de PIELE care este primul element la care se uita occidentalii mai ales cei europeni.
Lucrind in Austria cam pe la revolutie, am sesizat imediat de cum am pasit in tara diferenta si avantajul de a fi blond inalt si cu ochi verzi mai ales la gasirea fara probleme a locurilor BUNE de lucru. Nu ca m-as mindri, pentru ca asa te nasti, asa a dat Dumnezeu, nu este meritul meu, insa asta mi-a dat posibilitatea sa inteleg cit de profund suntem afectati de acest handicap al tiganiei din noi in mijlocul carora am crescut!
In toate cazurile si al mei, a fost si este necesar sa ne rugam foarte mult ca Dumnezeu sa ne dea PUTEREA de a constientiza raul salasuit in noi in diverse forme capatate din vietuirea cu tiganii si imitarea lor, chiar si fara sa ne dam seama, aici este problema!
Facem si noi ce putem si cit putem!

windorin 24.07.2009 19:42:40

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 156173)
Rar am vazut tigan cu dragoste jertfelnica... nu zic ca nu ar exista asa ceva, dar sigur sunt pe cale de disparitie.
Iar judecata unora comparativ cu rautatea tiganilor si nesimtirea lor(vorbesc in general), e o nimica toata! Gandeste-te ca sunt persoane care se imbolnavesc psihic daca sunt fortati de anumite imprejurari sa le suporte badarania. Rautatea gratuita este ca o crima a sufletului. Atunci cand un tigan sminteste un crestin, cu siguranta e mai vinovat tiganul decat crestinul care il judeca (pe buna dreptate)...

Diseara, cand te vei aseza in genunchi, repeta inainte lui Hristos aceste cuvinte.
Nadajduiesc la faptul ca nu vei putea.

Ai dragoste, Zoridezi.
Si pe mine m'au suparat tiganii, de atatea ori. Si prin oras, si la tara, avand gard de gard asemenea oameni.

LapetiteMoc 24.07.2009 19:42:45

rromii

Am avut in toti anii si elevi din randurile rromilor. Cu nimic diferiti in maniera de a se comporta fata de colegii lor ne-rromi. Invata fiecare dupa puterile lui, relationa din perspectiva educatiei primite, dar cu destula masura si deloc lipsiti de respect.
Iar profesorul, daca se adreseaza intai sufletului si apoi mintii, reuseste sa-i adune pe toti in jurul sau.

zoridezi 24.07.2009 21:03:18

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 156181)
Diseara, cand te vei aseza in genunchi, repeta inainte lui Hristos aceste cuvinte.
Nadajduiesc la faptul ca nu vei putea.

Ai dragoste, Zoridezi.
Si pe mine m'au suparat tiganii, de atatea ori. Si prin oras, si la tara, avand gard de gard asemenea oameni.

Windorin, cateodata ma smintesc atat de tare din cauza nesimtirii pe care o vad in jurul meu incat ma intreb daca chiar exista Dumnezeu... cat as vrea sa ii iubesc, nici nu iti imaginezi... sa zicem ca sunt prea nesmerita si am un fix cu corectitudinea. Daca eu ma port cu cineva frumos, astept sa mi se raspunda la fel sau cel putin sa aiba recunostinta. Mi-e foarte greu sa iubesc neconditionat, imi pare aproape imposibil, de asta nu inteleg usurinta cu care sunt tratate anumite realitati. Poate sunt eu prea sensibila si nu suport... dar ca sa iubesti un om care te nedreptateste si iti incalca spatiul vital, trebuie sa fii sfant, iar eu nu sunt...

marioad24 24.07.2009 21:03:47

Nu sunt de acord cu tine

DE 20 de ani se bucura de aceleasi drepturi ca romanii. rezultatul? Odata ajunsi la centrele de putere, au influentat in rau viata comunitatii. Du-te in Craiova, sa vezi ce bunia sunt. Nu majoritatea e de vina, ci cei care le favorizeaza acest mod de viata pagan si salbatic (si nu ma feresc sa arat cu degetul spre Consiliul Europei). de fiecare data cand apar conflicte in Europa in care tiganii sunt implicati, C E ia imediat pozitie in favoarea tiganilor si spune ca e vorba de discriminare. In fata lui Dumnezeu suntem toti la fel, dar ei au ajuns sa-l sfideze pe Dumnezeu prin ipocrizia cu care isi manifesta viata religioasa. Cand mergi la biserica tu tigan, nu te porti ca un nesimtit fata de aproapele tau, vorbind urat, amenintind, voin sa profiti... Astea le fac uneori si romanii. realitatea e ca nu reusim sa ajungem la modelul de traire al Bisericii Primare. Inainte nastra merg vorbele si nu faptele...
Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 34010)
Eu sint roman, dar va spun cu mana pe inima, ca un tigan educat si scolit corespunzator, face cit zece romani. Oare cine a creat discriminarea si a propovaduit ura ? Nu noi majoritarii ! Am facut tot posibilul sa-i marginalizam , sa-i ignoram , sa-i izolam , sa-i inraim . Culegem in multe cazuri , roadele propriei noastre mentalitati gaunoase si retrograde . Ei sint semenii nostri si trebuie tratati ca atare. Unde este morala noastra crestin in astfel de cazuri ? Unde este dragostea in Hristos ? Unde sint principiile noasre de europeni super civilizati. E usor sa pui pe cineva la colt, fara sa faci nimic pentru el. Inainte fratilor , sa discutam despre tigani, unguri, indieni , negrii, sa discutam despre noi si pacatele noastre, care din pacate nu sunt putine .

andreicozia 24.07.2009 21:15:27

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 156205)
dar ca sa iubesti un om care te nedreptateste si iti incalca spatiul vital, trebuie sa fii sfant, iar eu nu sunt...

:)))) Prea le pui in circa sfintilor toleranta dusa pina-n punctul de a-i accepta pe straini si tigani in spatiul lor de viata.
Sfintii erau liberi, nu stateau cu tiganii agatati de gitul lor si nici in chilia lor.
Sfintii probabil ca ii ocoleau pe tigani deoarece stiau ca nu-i puteau converti nici daca isi luau zborul in fata lor

zoridezi 24.07.2009 21:20:27

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 156209)
:)))) Prea le pui in circa sfintilor toleranta dusa pina-n punctul de a-i accepta pe straini si tigani in spatiul lor de viata.
Sfintii erau liberi, nu stateau cu tiganii agatati de gitul lor si nici in chilia lor.
Sfintii probabil ca ii ocoleau pe tigani deoarece stiau ca nu-i puteau converti nici daca isi luau zborul in fata lor

Edit, intelesai altceva. Pai tu vrei sa sugerezi ca pana si sfintii stateau prost cu toleranta??

andreicozia 24.07.2009 21:31:48

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 156210)
Edit, intelesai altceva. Pai tu vrei sa sugerezi ca pana si sfintii stateau prost cu toleranta??

Tolerau lumea insa stabileau si limite, ore de vizitare iar deseori cei mai ciudati(in sens bun) isi baricadau usa dupa principiul:
"Iubeste-ti vecinul dar nu da jos gardul"

zoridezi 24.07.2009 21:46:05

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 156216)
Tolerau lumea insa stabileau si limite, ore de vizitare iar deseori cei mai ciudati(in sens bun) isi baricadau usa dupa principiul:
"Iubeste-ti vecinul dar nu da jos gardul"

Mi-ai amintit de o vorba de a lui Valeriu Butulescu "Îmi voi iubi aproapele. Dar să stea mai la distanță." :21:

dorinastoica14 24.07.2009 22:21:09

Se pare că țiganii au mare evlavie pentru sf.Ilie.În ziua de hram a bisericii la care merg aproape nu aveai unde sta de conaționalii nostri gătiți de sărbătoare cu salbe grele la gât și cercei asemenea.
Gălăgioși,neastâmpărați tupeiști au ocupat spațiul din fața altarului și s-ar fi urcat și acolo dacă i-ar fi lăsat cântăreții.
Au umplut icoanele cu flori scumpe și cu bani(de la 10 roni în sus),puși așa fel încât să vadă toată lumea cât de mare este banul.
Cu lumânărica în mână și cu cei doi lei pe care voiam să-i plătesc liturghie mă simțeam mică,mică între atâta aur și bogăție.
Întoarsă la locul meu, lângă mine era o "minunată"tânără țigancă cu un prunc în brațe.Frumos și nevinovat ca orice copil mic a întins o mânuță dolofană spre mine.Am apucat mânuța.În clipa următoare observând ce se întâmplă "doamna" și-a smuls copilul i-a șters cu baticul mânuța și a plecat de lângă mine spunând ceva în minunata ei limbă.Persoanele care vin de obicei la biserică când au văzut aceasta și-au făcut cruce...!
Iată așadar că ei,țiganii au un mare dezgust pentru noi,amărâții de români.
Înainte de a pleca și-au sfințit câteva "merțane" noi aruncând din nou cu bani așaa ca să le fie cu noroc sfințirea...
Concluzia o trageți dv. stimați frați români!

androni 24.07.2009 22:31:40

Ave-ti dreptate domnu "ZoriDe Zi" pot sa spun din experienta mea ca am incercat sa am o atitudine crestina fata de Tigani asemeni unui sfint de genul la jug sunt doua locuri unul pentru noi si unul pentru Isus,si tot nu a mers . Am lucrat lucrator comercial intr-un Hypermagazin ,Absolut toti erau Tigani de la Director pina la ultimul angajat, Tiganii demonizati au vazut ca eu sint diferit si dupa multe atacuri la persoana si violente la care nu am raspuns niciodata ,i-am lasat sa vedem pina unde poate ajunge asemenea demoni . dupa care am facut o mica greseala am spus la o demonizata ca este Tiganca , a doua zi am fost invitat la director care era tigan si mi sa spus ca aici nu au ce cauta rasistiii.mi sa pus in fata o hirtie de demisie si am fost "invitat"sa o semnez.mi sa explicat ca cea ce am facut este de o gravitate......
in schimb toate violentele lor verbale ereu normale .

Chiar ma intreb ce ar fi facut un sfint in situatia mea ar fi suportat violenta verbala si bataia fara motiv a tiganilor si sar fi considerat a fi in duhul lui Isus ,probabil .

Traditie1 24.07.2009 22:35:40

La caracter românii nu sunt cu mult mai rai decât tiganii. Ceea ce-i face rai pe cei mai multi dintre ei, ca si pe unguri, e speranta/dorinta de a ne lua tara (sau parti din ea).

Ei au suferit o schimbare de mentalitate/identitate începând cu anii 80 (sau chiar mai timpuriu) de când au devenit constienti de sporul natal mult superior fata de al românilor. Tiganul interbelic era un om supus majoritatii, umil, mostenea constiinta originii de rob. Apoi, în anii 80 a aparut tiganul smecher, care se crede superior românilor si acum aproape toti sunt asa.

dorinastoica14 24.07.2009 23:13:00

Eram în piață.Voiam să cumpăr niște roșii.Înaintea mea era o singură persoană.A venit o țigancă și a cumpărat înaintea noastră.Când am întrebat-o de ce, m-a apostrofat "..-ce-ai cucoană te mănâncă pielea???Ai grijă"....În rest toate bune și frumoase că au dânșii grijă să le facă urâte.

Anca-Miha 24.07.2009 23:35:44

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 156176)
Alt aspect care nu se poate din PACATE schimba este culoarea nostra inchisa de par de ochi si ...mai ales de PIELE care este primul element la care se uita occidentalii mai ales cei europeni. !

Andrei, Dumnezeu ne-a creat pe unii blonzi, pe altii bruneti... Asta ar trebui sa stie si occidentalii. Culmea este, ca in Germania si un neamt brunet e in situatia de a fi discriminat...am vazut la TV pe unul, care nu a fost servit intr-un bar pentru ca era brunet. Cu acea ocazie am aflat ca si nemtii sunt in buna parte bruneti. Nemtoaicele nu, ca ele se si vopsesc... Iar scandinavele, care au un par spalacit, si-l vopsesc mai inchis, ca sa le iasa trasaturile in evidenta; si ei avand ochi albastri, prefera ochii caprui sau negri...
Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 156176)
Lucrind in Austria cam pe la revolutie, am sesizat imediat de cum am pasit in tara diferenta si avantajul de a fi blond inalt si cu ochi verzi mai ales la gasirea fara probleme a locurilor BUNE de lucru.

Tare mandru cred ca esti de tine! Si ce munci ti se ofereau tie in Austria? Sau lasa, mai bine nu...

sergiu 25.07.2009 00:44:25

Cel care a inceput topicul a fost clar inspirat de vrajmas!
Nu face decat sa ne facem sange rau si sa ne trezim iar emotii negative!
Da-i incolo de tigani, vedeti-va de vietile voastre cum puteti. Pana unde se poate, daca nu se poate, Dumnezeu cu mila!
Sunt probleme mai grave. Pana una alta, deja exista in Ro legea de implanuri de chip in oameni (trecuta in secret evident). Deocamdata se implanteaza doar in scopuri medicale... De asemenea se voteaza zilele astea (pe ascuns evident) preschimbarea obligatorie de buletine cu unele cu chip cu date biometrice. Deci nu mai e mult si nu vor mai conta nici tiganii nici americanii, de nici unii....

andreicozia 25.07.2009 00:47:42

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 156237)
Andrei, Dumnezeu ne-a creat pe unii blonzi,

Tare mandru cred ca esti de tine! Si ce munci ti se ofereau tie in Austria? Sau lasa, mai bine nu...

Desi nu simt mindrie, si am precizat asta dar tu ai sters convenabil, sa stii ca atunci am multumit lui Dumnezeu ca m-a facut asa cum sunt
Doamne ce bine este sa fii blond(ma rog,shaten)
Mare este Dumnezeu!

cristinamaria 25.07.2009 01:13:49

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 156226)
La caracter românii nu sunt cu mult mai rai decât tiganii. Ceea ce-i face rai pe cei mai multi dintre ei, ca si pe unguri, e speranta/dorinta de a ne lua tara (sau parti din ea).

Ei au suferit o schimbare de mentalitate/identitate începând cu anii 80 (sau chiar mai timpuriu) de când au devenit constienti de sporul natal mult superior fata de al românilor. Tiganul interbelic era un om supus majoritatii, umil, mostenea constiinta originii de rob. Apoi, în anii 80 a aparut tiganul smecher, care se crede superior românilor si acum aproape toti sunt asa.

Gresiti. Tiganii au fost intr-adevar adusi in Romania ca robi, mai intai de turci si apoi de romanii bogati, care copiau si ei obiceiurile "la moda" ale "protipendadei" acelor vremuri. Tiganii au inceput sa se simta superiori in anii 80, adica superiori fata de tiganul interbelic, datorita propagandei agresiv egalitariste a comunismului, datorita faptului ca proprietatea era a tuturor, si, deci, si a tiganilor, datorita faptului ca toti erau considerati egali, si alte lozinci asemanatoare. Cam ca situatia negrilor din SUA. Daca mai punem la socoteala si "drepturile omului" avem tabloul complet. Nu sporul natal este cel care i-a adus unde sunt, ci sistemul "inteligent".

Ungurii sunt intr-o situaatie complet diferita. si ei se simt superiori, dar din cu totul alte motive.

Anca-Miha 25.07.2009 01:20:11

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 156251)
Desi nu simt mindrie, si am precizat asta dar tu ai sters convenabil, sa stii ca atunci am multumit lui Dumnezeu ca m-a facut asa cum sunt
Doamne ce bine este sa fii blond(ma rog,shaten)
Mare este Dumnezeu!

Ce ciudat ca multi shateni se considera blonzi... Nu esti unicul caz. am mai intalnit de curand un personaj, care era saten bine, ce-i drept parul de pe cap ceva mai deschis decat barba, dar era destul de inchis la culoare, fara sa fie brunet; si tot blond se considera...
Cochetarie masculina?!?

Anca-Miha 25.07.2009 01:25:10

Citat:

În prealabil postat de cristinamaria (Post 156258)
Gresiti. Tiganii au fost intr-adevar adusi in Romania ca robi, mai intai de turci si apoi de romanii bogati, care copiau si ei obiceiurile "la moda" ale "protipendadei" acelor vremuri. Tiganii au inceput sa se simta superiori in anii 80, adica superiori fata de tiganul interbelic, datorita propagandei agresiv egalitariste a comunismului, datorita faptului ca proprietatea era a tuturor, si, deci, si a tiganilor, datorita faptului ca toti erau considerati egali, si alte lozinci asemanatoare. Cam ca situatia negrilor din SUA. Daca mai punem la socoteala si "drepturile omului" avem tabloul complet. Nu sporul natal este cel care i-a adus unde sunt, ci sistemul "inteligent".

Ungurii sunt intr-o situaatie complet diferita. si ei se simt superiori, dar din cu totul alte motive.

Si care sunt acele motive? interesant de stiut...

casandrasa 25.07.2009 05:12:16

Tocmai ma autoconvinsesem sa vad omul din fata mea(tigan), facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu!
.................................................. .................................................. ............
Eram intr-un magazin din Italia.La un moment dat ,am nimerit langa un grup de tigani romani.Vorbeau intre ei cum sa fure...Am incetat sa vorbesc romaneste.
Niste vanzatoare foarte dragute,amabile, s-au apropiat de mine si de sora mea si ne prezentau tot felul de marfuri.Am ales o pereche de pantofi.
M-am indreptat spre casa sa-i platesc,dar am vorbit cu sora mea in romana.
..............................
Ce credeti c-a facut fata de la casa cand a auzit ca vorbeam romaneste?!?!?!
A rugat-o repede pe o colega sa verifice daca pantofii erau bagati in cutia care trebuie, si pretul scris corespundea cu pantofii...................
...............................
Nu am simtit c-ar fi fost vina lor ca si-au schimbat atitudinea.............

cristinamaria 25.07.2009 11:17:22

@Anca-Miha: poate pe alt topic.

windorin 25.07.2009 13:36:09

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 156205)
Mi-e foarte greu sa iubesc neconditionat, imi pare aproape imposibil, de asta nu inteleg usurinta cu care sunt tratate anumite realitati. Poate sunt eu prea sensibila si nu suport... dar ca sa iubesti un om care te nedreptateste si iti incalca spatiul vital, trebuie sa fii sfant, iar eu nu sunt...

Daca nu putem iubi, cel putin sa nu aruncam cu noroi. Sunt oameni si pot fi chiar sfinti.
Cate nenorociri fac romanii nostri dragi, si parca nu ii vede nimeni.

Iarta'ma ca ti'am cerut sa ai dragoste, de fapt asta vroiam sa zic, sa nu lovim in ei.
Zi cu pace !

zoridezi 25.07.2009 14:36:16

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 156322)
Daca nu putem iubi, cel putin sa nu aruncam cu noroi. Sunt oameni si pot fi chiar sfinti.
Cate nenorociri fac romanii nostri dragi, si parca nu ii vede nimeni.

Iarta'ma ca ti'am cerut sa ai dragoste, de fapt asta vroiam sa zic, sa nu lovim in ei.
Zi cu pace !

Bine, nu mai judec pe nimeni, Dumnezeu ne va judeca pe toti.
Si nu m-am suparat pe tine sa stii, ti-am inteles intentia.
O zi frumoasa si tie!

cristiboss56 25.07.2009 14:46:42

Citat:

În prealabil postat de marioad24 (Post 156206)
DE 20 de ani se bucura de aceleasi drepturi ca romanii. rezultatul? Odata ajunsi la centrele de putere, au influentat in rau viata comunitatii. Du-te in Craiova, sa vezi ce bunia sunt. Nu majoritatea e de vina, ci cei care le favorizeaza acest mod de viata pagan si salbatic (si nu ma feresc sa arat cu degetul spre Consiliul Europei). de fiecare data cand apar conflicte in Europa in care tiganii sunt implicati, C E ia imediat pozitie in favoarea tiganilor si spune ca e vorba de discriminare. In fata lui Dumnezeu suntem toti la fel, dar ei au ajuns sa-l sfideze pe Dumnezeu prin ipocrizia cu care isi manifesta viata religioasa. Cand mergi la biserica tu tigan, nu te porti ca un nesimtit fata de aproapele tau, vorbind urat, amenintind, voin sa profiti... Astea le fac uneori si romanii. realitatea e ca nu reusim sa ajungem la modelul de traire al Bisericii Primare. Inainte nastra merg vorbele si nu faptele...

M-ai citat greșit , este postarea altcuiva ! ! !

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:15:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.