Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Despre CATEDRALA (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2525)

cozia 01.11.2007 18:24:07

Citat:

În prealabil postat de Traditie
Daca sunt credinciosi, de ce nu a fost nici cea mai mica manifestatie împotriva anexarii Basarabiei si Bucovinei, de ce acum nordul Bucovinei si sudul Basarabiei sunt la ucraineni?

Cred ca pe motiv ca nu ar fi ajuns martiri pentru Hristos ci pentru o granita nenorocita, pentru o mosie, adica credinciosii pravoslavi ar deveni politicieni nu rugatori si slavitori ai lui Dumnezeu...care ne spune clar sa-i dam Cezarului ce-i al lui....si sa nu ne bagam in politica.

cozia 01.11.2007 18:27:54

..iar pe de alta parte nici nu puteai sa zici nici pis, ca te trezeai cu familie cu tot intr-un vagon de tren in directia Kamciatka insa mai important este ca militai aiurea pentru ce, pentru o granita???...

Mirean 02.11.2007 11:04:13

Citat:

În prealabil postat de ancah
Drept sa va spun, nu cred ca ne trebuie asa o catedrala. Ne-ar starni cu siguranta mandria, si nu e cazul. Si apoi, daca tot omul ar trebui sa asiste la inscaunarea unui Patriarh, atunci s-ar tine in aer liber, nu in biserica. Important e ca regele sa fie acolo ca sa tina o cuvantare frumoasa, cum doar el stie...

Ai vazut tu ceremonie de inscaunare in aer liber? Eu nu.
Inca ceva: tu stai in Romania? Nu de alta, dar nu pari sa cunosti realitatile romanesti....cel putin in acest caz.
Regele...daca ar vorbi si inteligibil....

Mirean 02.11.2007 11:06:33

Citat:

În prealabil postat de cozia
..iar pe de alta parte nici nu puteai sa zici nici pis, ca te trezeai cu familie cu tot intr-un vagon de tren in directia Kamciatka insa mai important este ca militai aiurea pentru ce, pentru o granita???...

Da, dar in spatele unei asemenea opozitii statea impiedicarea expansiunii comunismului. Si nu cred ca trebuie sa adaug efectele acestuia...cel putin in plan religios....

calator 02.11.2007 13:16:20

Paradoxul vremurilor noastre în istorie este ca avem cladiri mai mari dar suflete mai mici;

autostrazi mai largi dar minti mai înguste.
Cheltuim mai mult dar avem mai putin; cumparam mai mult dar ne bucuram tot mai putin.

Avem case mai mari dar familii mai mici,
Avem mai multe accesorii dar mai putin timp;
avem mai multe functii dar mai putina minte,
mai multe cunostinte dar mai putina judecata;
mai multi experti si totusi mai multe probleme,
mai multa medicina dar mai putina sanatate.

Bem prea mult, fumam prea mult,
Cheltuim prea nesabuit,
Râdem prea putin,
Conducem prea repede,
Ne enervam prea tare,
Ne culcam prea târziu, ne sculam prea obositi,
Citim prea putin, ne uitam prea mult la televizor si ne rugam prea rar.

Ne-am multiplicat averile dar ne-am redus valorile.
Vorbim prea mult, iubim prea rar si urâm prea des.
Am învatat cum sa ne câstigam existenta dar nu cum sa ne facem o viata,
am adaugat ani vietii si nu viata anilor.

Am ajuns pâna pe luna si înapoi dar avem probleme când trebuie sa traversam
strada sa facem cunostinta cu un vecin.
Am cucerit spatiul cosmic dar nu si pe cel interior.
Am facut lucruri mai mari dar nu si mai bune.

Am curatat aerul dar am poluat solul.
Am cucerit atomul dar nu si prejudecatile noastre.
Scriem mai mult dar învatam mai putin.
Planuim mai multe dar realizam mai putine.
Am învatat sa ne grabim dar nu si sa asteptam.

Am construit mai multe calculatoare sa detina mai multe informatii sa
produca mai multe copii ca niciodata dar comunicam din ce în ce mai putin.

Acestea sunt vremurile fast-food-urilor si digestiei încete;
oamenilor mari si caracterelor meschine;
profiturilor rapide si relatiilor superficiale.

Acestea sunt vremurile în care avem doua venituri dar mai multe divorturi,
Case mai frumoase dar camine destramate.

Acestea sunt vremurile în care avem excursii rapide, scutece de unica
folosinta, moralitate de doi bani, aventuri de-o noapte, corpuri
supraponderale si pastile care îti induc orice stare de la bucurie, la liniste, la moarte.

ancah 02.11.2007 14:12:04

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Citat:

Drept sa va spun, nu cred ca ne trebuie asa o catedrala. Ne-ar starni cu siguranta mandria, si nu e cazul. Si apoi, daca tot omul ar trebui sa asiste la inscaunarea unui Patriarh, atunci s-ar tine in aer liber, nu in biserica. Important e ca regele sa fie acolo ca sa tina o cuvantare frumoasa, cum doar el stie...

Ai vazut tu ceremonie de inscaunare in aer liber? Eu nu.
Inca ceva: tu stai in Romania? Nu de alta, dar nu pari sa cunosti realitatile romanesti....cel putin in acest caz.
Regele...daca ar vorbi si inteligibil....

Ceremonia s-a putut urmari la TV, asa ca indiferent unde ne aflam in lume, putem urmari evenimente de interes general prin intermediul tv, al internetului, etc. Traiasca tehnica!
Regele a vorbit foarte frumos, indiferent ca asta convine sau nu. Discursurile regelui sunt intotdeauna remarcabile, trebuie sa cunoastem, iar argumentul ca nu vorbeste inteligibil, nu sta in picioare. Este deasemeni remarcabil, ca vorbeste perfect romaneste, desi a petrecut mare parte a vietii sale in exil. Doar o persoana rauvoitoare sau anumite partide politice, ar putea gasi cusur in discursurile regelui.
Nu, nu am vazut ceremonie de inscaunare in aer liber si nici nu-mi pot imagina asa ceva. Accentul in ceea ce am spus cadea pe faptul ca nu toata suflarea Romaniei trebuie sa participe la asemenea eveniment. Si daca doar pentru asemenea eveniment trebuie ridicata o biserica gigant, atunci, pot sa-ti spun, ca nu este cazul, devreme ce Dumnezeu in smerenia Lui vine si in Bisericile existente. Doar mandria omului cere supradimensionarea bisericilor, ca acestea sa fie pe masura ego-ului lor.

Mirean 02.11.2007 14:41:58

Citat:

În prealabil postat de calator
Paradoxul vremurilor noastre în istorie este ca avem cladiri mai mari dar suflete mai mici;

autostrazi mai largi dar minti mai înguste.
Cheltuim mai mult dar avem mai putin; cumparam mai mult dar ne bucuram tot mai putin.

Avem case mai mari dar familii mai mici,
Avem mai multe accesorii dar mai putin timp;
avem mai multe functii dar mai putina minte,
mai multe cunostinte dar mai putina judecata;
mai multi experti si totusi mai multe probleme,
mai multa medicina dar mai putina sanatate.

Bem prea mult, fumam prea mult,
Cheltuim prea nesabuit,
Râdem prea putin,
Conducem prea repede,
Ne enervam prea tare,
Ne culcam prea târziu, ne sculam prea obositi,
Citim prea putin, ne uitam prea mult la televizor si ne rugam prea rar.

Ne-am multiplicat averile dar ne-am redus valorile.
Vorbim prea mult, iubim prea rar si urâm prea des.
Am învatat cum sa ne câstigam existenta dar nu cum sa ne facem o viata,
am adaugat ani vietii si nu viata anilor.

Am ajuns pâna pe luna si înapoi dar avem probleme când trebuie sa traversam
strada sa facem cunostinta cu un vecin.
Am cucerit spatiul cosmic dar nu si pe cel interior.
Am facut lucruri mai mari dar nu si mai bune.

Am curatat aerul dar am poluat solul.
Am cucerit atomul dar nu si prejudecatile noastre.
Scriem mai mult dar învatam mai putin.
Planuim mai multe dar realizam mai putine.
Am învatat sa ne grabim dar nu si sa asteptam.

Am construit mai multe calculatoare sa detina mai multe informatii sa
produca mai multe copii ca niciodata dar comunicam din ce în ce mai putin.

Acestea sunt vremurile fast-food-urilor si digestiei încete;
oamenilor mari si caracterelor meschine;
profiturilor rapide si relatiilor superficiale.

Acestea sunt vremurile în care avem doua venituri dar mai multe divorturi,
Case mai frumoase dar camine destramate.

Acestea sunt vremurile în care avem excursii rapide, scutece de unica
folosinta, moralitate de doi bani, aventuri de-o noapte, corpuri
supraponderale si pastile care îti induc orice stare de la bucurie, la liniste, la moarte.

Si tu o dai pe poezii???:D

Mirean 02.11.2007 14:45:25

Citat:

Doar o persoana rauvoitoare sau anumite partide politice, ar putea gasi cusur in discursurile regelui.
Nu, nu am vazut ceremonie de inscaunare in aer liber si nici nu-mi pot imagina asa ceva. Accentul in ceea ce am spus cadea pe faptul ca nu toata suflarea Romaniei trebuie sa participe la asemenea eveniment. Si daca doar pentru asemenea eveniment trebuie ridicata o biserica gigant, atunci, pot sa-ti spun, ca nu este cazul, devreme ce Dumnezeu in smerenia Lui vine si in Bisericile existente. Doar mandria omului cere supradimensionarea bisericilor, ca acestea sa fie pe masura ego-ului lor.

Cum spuneam, aspectul practic este doar o parte a problemei (partea mai mica :D).
Dar nu mi-ai spus...in ce tara si de cat timp locuiesti acolo? Nu de alta, dar este evident ca nu cunosti situatia din Romania si primest doar "servite" de pe anumite site-uri. Fata suparare sau intentie de jugnire! :)

cozia 02.11.2007 14:53:33

Citat:

Paradoxul vremurilor noastre

Dar de ce este un paradox? Nu este normal sa fie asa????:)

cozia 02.11.2007 15:03:16

In privinta superbelor catedrale de ex. de la Chartres si altele eu zic sa nu ne hazardam spunind ca ele sunt exagerate ca dimensiune. Ele nici pina in ziua de azi nu au fost "descifrate" multe fiind la fel de neinteles pentru omul de rind ca si scripturile.
Occidentalii au avut aceste mari posibilitati de a construi in liniste si a sugera nimicnicia omului fata de Dumnezeu prin cupole de necurins si la care CU GREU se ajunge pe cind la noi credinta s-a axat pe interiorizarea omului, pe apropierea lui de cele sfinte cu evlavie, pace si smerenie si deci negresind in nici unul din cele doua cazuri. Deviatiile dogmatice care au urmat schismei...sunt cu totul altceva

ancah 02.11.2007 17:40:14

Nu cred ca e important sa dau aceste amanunte, ca sa am drept la replica. Nici nu trebuie sa locuiesti in Romania, pentru a-ti da seama de situatiesau pentru a avea interes pentru cele ce se intampla in tara.
Mirean, iti place sa intorci cuvintele care se spun in favoarea ta, chiar daca procedand astfel, schimbi sensul celor spus. Astea sunt "lovituri sub centura" si deci nepermise, si as mai zice si ineficiente. Foloseste-ti mintea mai bine, si ataca acolo unde intr-adevar e partea mai slaba, altfel pierzi din veridicitate.
Inteleg foarte bine ca vrei sa aperi ceva, sau pe cineva, dar fa-o mai eficient, cu argumente, stiut fiind ca nu pierzi nicio ocazia sa le ceri de la altul; iar presupunerile si bajbaielile nu au valoare.
Deci, indiferent unde in lume ma aflu si de cata vreme, raspunsurile mele referitoare la catedrala sunt aceleasi si am spus si de ce.
Si eu am scris acestea fara suparare si fara intentie de jignire.

Mirean 02.11.2007 17:48:28

Citat:

Nu cred ca e important sa dau aceste amanunte, ca sa am drept la replica. Nici nu trebuie sa locuiesti in Romania, pentru a-ti da seama de situatiesau pentru a avea interes pentru cele ce se intampla in tara.
Mirean, iti place sa intorci cuvintele care se spun in favoarea ta, chiar daca procedand astfel, schimbi sensul celor spus. Astea sunt "lovituri sub centura" si deci nepermise, si as mai zice si ineficiente. Foloseste-ti mintea mai bine, si ataca acolo unde intr-adevar e partea mai slaba, altfel pierzi din veridicitate.
Inteleg foarte bine ca vrei sa aperi ceva, sau pe cineva, dar fa-o mai eficient, cu argumente, stiut fiind ca nu pierzi nicio ocazia sa le ceri de la altul; iar presupunerile si bajbaielile nu au valoare.
Deci, indiferent unde in lume ma aflu si de cata vreme, raspunsurile mele referitoare la catedrala sunt aceleasi si am spus si de ce.
Si eu am scris acestea fara suparare si fara intentie de jignire.

Ancah, tu stai peste "mari si tari" de o buna bucata de timp (asta ai scris pe forum). In acelasi timp te opui construirii Catedralei Mantuirii Neamului, pentru care noi, romanii, luptam de mult timp.
Cu ce drept faci tu asta? Daca ai sta in Romania ai intelege realitatile cotidiene (inclusiv cele de natura religioasa) nu te-ai mai opune.

Ceri argumente...iti dau un exemplu:
Este ca si cum eu, care stau in Romania, as spune ca nu este necesar un pod peste un rau din Germania, bazandu-ma numai pe informatii de pe net... Cred ca locuitorii de acolo stiu cel mai bine daca au sau nu nevoie de pod, nu?

Si nu este pic de "rastalmacire" in ce am spus eu...:)

ancah 02.11.2007 17:55:43

Ei vezi, Mirean, ca e asa cum ti-am spus mai inainte: intorci in favoarea ta cele spuse.
Mai in urma cu ceva timp am scris tot pe acest topic, ca nu ma opun construirii acestei Catedrale, idee, care s-a nascut inainte, cred, intre cele doua razboiaie mondiale si eu am incredere in cele gandite atunci. Mersun inspre bine a Romaniei imi spune ca se gandea bine si in favoarea tarii atunci.
Astazi am spus, ca daca catedrala se construieste DOAR ca sa aiba loc mai multa lume la anumite evenimente foarte rare, atunci nu sunt de acord, caci inseamna ca se face pentru a satisface ego-ul oamenilor.

cozia 02.11.2007 18:03:32

Mirean si eu fiind luat de apa sub influenta sistemului materialist-dialectic am avut tendinta sa ma opun ideii de regalitate sau tarism insa, dupa ce am inceput sa traiesc credinta si sa inteleg mai bine scrierile Sfintilor si Scripturile mi-am dat seama ca sistemul care se imbina cel mai bine cu Crestinismul si educatia crestina a oamenilor este tocmai regalitatea cu ideea de ierarhie pe care ne-o transmite atit de necesara credinciosului, in totala opozitie cu egalitatea promovata de sistemele astea noi, where everything goes!, toti au dreptul si libertatea sa faca ce le trece prin minte, mai ales rele ca acelea vin in md "natural" fara efort!

Insa vestul are si lucruri bune cum ar fi, toleranta la neajunsurile di defectele oamenilor, si intradevar trebuie ca romanul sa petreaca mai mult timp in occident ca sa aprecieze acesta MARE REALIZARE A LOR!
Deci daca Regele nostru este saracul bilbiit, sa avem puterea de a trece de acest paravan si sa patrundem in esenta a ceea ce vrea el sa ne comunice, lasindu-ne purtati nu de prezenta lui ca om, ca credincios, ci de comentariile obscene de dupa ale mediei romanesti...

cozia 02.11.2007 18:09:01

sorry...deseori lasindu-ne purtati nu de prezenta lui ca om, ca credincios, ci de comentariile obscene de dupa ale mediei romanesti...

cozia 02.11.2007 18:15:55

Incerc inca o data scuzati greselile din graba...

Voiam sa spun ca media si politicienii fac tot posibilul sa-l denigreze si sa-si bata joc de felul exprimarii dupa fiecare adresare cit de scurta a Domniei Sale catre popor.
este...pacat!

Mirean 02.11.2007 18:24:16

Citat:

Deci daca Regele nostru este saracul bilbiit, sa avem puterea de a trece de acest paravan si sa patrundem in esenta a ceea ce vrea el sa ne comunice, lasindu-ne purtati nu de prezenta lui ca om, ca credincios, ci de comentariile obscene de dupa ale mediei romanesti...

Am o singura mentiune de facut. Regele (care mi-e indiferent ca persoana) are o problema grava de, sa zicem, de dictie. Pur si simplu la TV discursul lui, in limba romana, trebuie subtitrat in...romana. Nu radeam de el, dar asta este realitatea.

Pe de alta parte, un lucru nu am inteles: care este esenta a ceea ce vrea el sa ne comunice? Se pare ca tu ai intele,s nu vreau sa devina un topic politic, dar poate imi spui pe scurt despre ce este vorba. Multumesc!

calator 02.11.2007 18:27:43

http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_impotriva_construirii_catedralei_manturii_ neamului_din_fondurile_statului-p04700042.html

ancah 02.11.2007 18:32:06

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Citat:

Am o singura mentiune de facut. Regele (care mi-e indiferent ca persoana) are o problema grava de, sa zicem, de dictie. Pur si simplu la TV discursul lui, in limba romana, trebuie subtitrat in...romana. Nu radeam de el, dar asta este realitatea.

Pe de alta parte, un lucru nu am inteles: care este esenta a ceea ce vrea el sa ne comunice? Se pare ca tu ai intele,s nu vreau sa devina un topic politic, dar poate imi spui pe scurt despre ce este vorba. Multumesc!

Cred ca ar fi off-topic. Despre rege sa discutam pe un topic aparte. Cred ca merita atata atentie din partea noastra.

cozia 02.11.2007 18:59:47

Nu stiu la ce te astepti tu ca fiind esenta unei comunicari cu alta persoana dar pentru mine esenta nu consta numai in a capata informatie ci o bucurie de nedescris de a sta linga acea persoana, o apreciere si o iubire pentru acea persoana care transcende explicatiile verbale si multi Sfinti si Duhovnici, Parinti si bunici sunt asa. Poti sta linga ei fara sa spui nimic si nu te simti nelalocul tau, asa este si cu regele nostru care are un chip luminos si blind.
Da stiu ca o sa spui , da, dar asa nu poti conduce o natie salbaticita de comunism...( o sa revin...
Da, cred ca mai continuam pe "Regalitatea si Ortodoxia"...

Mirean 02.11.2007 20:47:22

Citat:

Nu stiu la ce te astepti tu ca fiind esenta unei comunicari cu alta persoana dar pentru mine esenta nu consta numai in a capata informatie ci o bucurie de nedescris de a sta linga acea persoana, o apreciere si o iubire pentru acea persoana care transcende explicatiile verbale si multi Sfinti si Duhovnici, Parinti si bunici sunt asa. Poti sta linga ei fara sa spui nimic si nu te simti nelalocul tau, asa este si cu regele nostru care are un chip luminos si blind.
Da stiu ca o sa spui , da, dar asa nu poti conduce o natie salbaticita de comunism...( o sa revin...
Da, cred ca mai continuam pe "Regalitatea si Ortodoxia"...

Regele are deja o functie omorifica, din punct de vedere politic este "mort" ( nu ma intelege gresit, nu-i o jignire). Cred ca trebuie respectat ca orice alt conducator al statului roman.

kvlr 02.11.2007 23:19:37

vad ca a aparut deja o petitie...nu vreau sa fiu inteles gresit dar daca statul nu ajuta cu fonduri va fi foarte greu de ridicat... eu stiu ca oamneii fac donatii...dar nu fac donatii asa de consistente din saracie...chiar si la sate numai un patron sau o persoana puternica financiar poate impinge de la spate cu bani ridicarea unei biserici in timp relativ mai scurt...sunt sate in care preotii se chinuie de mai bine de zece ani sa construiasca biserici si caci oamenii nu au bani...aici e vorba de o investitie foarte mare...o colecta ar lua timp indelungat dar sunt sigur ca se va face.... si apoi daca statul da bani pentru tot felul de prostii, de nimicuri de ce nu ar aloca Bisericii fonduri care de fapt i se cuvin prin Legea Cultelor? E un punct de vedere... Dumnezeu sa ne lumineze!

calator 03.11.2007 13:44:43

cred ca macar din punct de vedere al imaginii BOR care si asa are de suferit datorita faptului ca ierarhii/ unii preoti sunt acuzati ca au masini / case luxoase ar trebui sa isi asume integral ridicarea catedralei

cristiboss56 03.11.2007 19:36:20

Privind donatiile, n-ar trebui sa ne facem griji, avem multi multimilionari in euro si care nu pierd nici o ocazie in a se afisa crestini convinsi.

Mirean 04.11.2007 16:03:17

Citat:

cred ca macar din punct de vedere al imaginii BOR care si asa are de suferit datorita faptului ca ierarhii/ unii preoti sunt acuzati ca au masini / case luxoase ar trebui sa isi asume integral ridicarea catedralei

Asa cum ne-am obisnuit, orice initiativa a BOR are opozitie puternica. Cred ca este evident de ce...nu am ca sa adaug aici.
Totusi, bine ar fi sa respectam si adevarul in aceste situatii.
Astfel, 1. Guvernul a aprobat 30.000 de lei (mai putin de un milion de euro) pentru constructia Catedralei si a fost de acord cu subscriptie publica in acest caz. 2. Initiativa legislativa privind construirea Catedralei din fonduri publice a murit in fasa, asa ca nu se pune problema de asa ceva
3. Patriarhia Romana declara, recent, ca, din fonduri proprii si din promisiunile sponsorilor, cheltuirlile pentru ridicare edificiului sunt acoperite integral. Locatia sa fie stabilita si lucrarile pot incepe!

Asa ca tu, Calator, stai fara grija banii tai nu merg catre Catedrala ci, poate, spre Invatamant si Sanatate, doua sectoare care, dupa cum se vede, merg minunat (ha ha:D).

Pe de alta parte, bogatia in sine (chiar si a clericilor) nu este un pacat in sine. Bogatia asociata fapte reprobabile este condamnata...

ancah 04.11.2007 16:28:54

Mirean, sa stii ca 30.ooo lei sunt muuuult sub un 1.000.000 €. De fapt 30.000 lei sunt sub 10.000 @, incat ma intreb de unde atata darnicie pe Guvern? Oare considera ca si-au facut datoria fata de Biserica, aproband aceasta suma? Sau suma indicata e gresita.

Mirean 04.11.2007 17:04:04

Citat:

Mirean, sa stii ca 30.ooo lei sunt muuuult sub un 1.000.000 €. De fapt 30.000 lei sunt sub 10.000 @, incat ma intreb de unde atata darnicie pe Guvern? Oare considera ca si-au facut datoria fata de Biserica, aproband aceasta suma? Sau suma indicata e gresita.

30 de milioane de lei...de altfel as scris ca e vorba de aproximativ un milion de euro.
Dar nu asta era esentialul, nu? ;)

Pentru conformitate: In postul meu anterior, in loc de "Guvernul a aprobat 30.000 de lei (mai putin de un milion de euro)" a se citi "Guvernul a aprobat 30.000.000 de lei (mai putin de un milion de euro)"

:satisfied: ???

kvlr 04.11.2007 18:38:33

Eu personal as prefera ca o parte din banii mei sa ii dea statul pentru construirea Catedralei decat sa ii dea unei oarecare secte pentru a si ridiaca o frumoasa casa de adunare...:D spun asta pentru ca prin Legea Cultelor Staul nu acorda ajutoare banesti cultelor in functie de numarul de credinciosi sau de ponderea procentuala din totalitatea locuitorilor tarii...(BOR ar fi bogata nu gluma:D)...cu alte cuvinte din acest punct de vedere suntem in aceeasi oala cu ultima secta... toti banii alocati (intr o parte sau in alta) sunt din bani contribuabililor...atunci de ce sa nu profitam de un drept al nostru constituional, care si asa e cam mic... in felul acesta alte sume de bani pot fi redistribuite de BOR in alte programe pastoral-cultural-misionare... Dumnezeu sa ne lumineze!

calator 04.11.2007 22:04:08

si BOR de unde are bani?

calator 04.11.2007 22:28:26

oricum intre 30 de mii si 30 de mil e o diferenta. Nu ma opun oricarei initiative BOR ci acestei idei de finantare si nu neaparat pt ca nu vreau ca banii mei sa se vireze pentru Catedrala fiindca am ceva impotriva acestui proiect dar cred ca ar fi fost mult mai ok pentru imaginea BOR sa nu solicite/ negocieze o implicare a statuilui

ancah 05.11.2007 00:31:11

Calator, nu-ti fa probleme pentru fondul acesta de 300 mil. lei, caci statul oricum se va implica si de acum inainte. Nu cred ca Romania va proceda altfel decat celelalte tari din CE, care percep un impozit substantial pentru biserica.

Mirean 05.11.2007 11:40:08

Citat:

si BOR de unde are bani?

Pentru tine...Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor
Publicată în Monitorul oficial Partea I, nr. 11/8.01.2007

Art. 10. – (1) Cheltuielile pentru întreținerea cultelor și desfășurarea activităților lor se vor acoperi, în primul rând, din veniturile proprii ale cultelor, create și administrate în conformitate cu statutele lor.
(2) Cultele pot stabili contribuții din partea credincioșilor lor pentru susținerea activităților pe care le desfășoară.
(3) Statul promovează sprijinul acordat de cetățeni cultelor prin deduceri din impozitul pe venit și încurajează sponsorizările către culte, în condițiile legii.
(4) Statul sprijină, la cerere, prin contribuții, în raport cu numărul credincioșilor cetățeni români și cu nevoile reale de subzistență și activitate, salarizarea personalului clerical și neclerical aparținând cultelor recunoscute. Statul sprijină cu contribuții în cuantum mai mare salarizarea personalului de cult al unităților de cult cu venituri reduse, în condițiile stabilite prin lege.
(5) Nimeni nu poate fi constrâns prin acte administrative sau prin alte metode să contribuie la cheltuielile unui cult religios.
(6) Cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcționarea unităților de cult, pentru reparații și construcții noi, în raport cu numărul credincioșilor, conform ultimului recensământ, și cu nevoile reale.
(7) Statul sprijină activitatea cultelor recunoscute și în calitate de furnizori de servicii sociale.
(8) Autoritățile publice asigură oricăror persoane, la cerere, dreptul de a fi consiliat potrivit propriilor convingeri religioase prin înlesnirea asistenței religioase.
Art. 11. – Sprijinul statului constă și în acordarea de facilități fiscale, în condițiile legii.

In caz ca ti-e teama ca banii tai se duc la Catedrala:
Art. 12. – Utilizarea fondurilor bănești primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, precum și respectarea destinației bunurilor primite în proprietate sau folosință de la autoritățile publice locale sau centrale se supun controlului statului.

Ideea este ca toate cele 17 culte recunoscute primesc fonduri de la stat iun conditiile legii. Asociatiile religioase numai "facilitati fiscale", pe intelesul tuturor, ii mai iarta statul de o taxa vamala ceca...

Calator, pentru linistea ta...priveste catedrala ca pe un monument arhitectonic, o opera de arta pusa in randul altor catedrale europene (din est sau vest).
Si fii pe pace, pentru catedrala vor fi o multime de sponsori, care, dintr-un motiv sau altul, vor contribui substantial la ridicarea edificiului.
In ce priveste colectele de la biserica, asa cum s-a intamplat mereu, se va construi din "banul vaduvei"...

Mirean 05.11.2007 11:40:59

Citat:

Calator, nu-ti fa probleme pentru fondul acesta de 300 mil. lei, caci statul oricum se va implica si de acum inainte. Nu cred ca Romania va proceda altfel decat celelalte tari din CE, care percep un impozit substantial pentru biserica.

30 de milioane, nu 300....atentie te rog...:p

calator 05.11.2007 16:10:49

Statul promoveazã sprijinul acordat de cetãþeni cultelor prin deduceri din impozitul pe venit ºi încurajeazã sponsorizãrile cãtre culte, în condiþiile legii.

sa se acorde o deducere din impozit pt cei care doresc sa contribuie

Mirean 05.11.2007 16:35:46

Citat:

Statul promoveazã sprijinul acordat de cetãþeni cultelor prin deduceri din impozitul pe venit ºi încurajeazã sponsorizãrile cãtre culte, în condiþiile legii.

sa se acorde o deducere din impozit pt cei care doresc sa contribuie

Pai asta este: cum ai zis tu ca vrei! Chiar asa functioneaza. Ca legea sponsorizarii! :D
Satisfacuta?

cristiboss56 05.11.2007 20:56:33

Pe vremea cand s-a construit Ateneul Roaman, a functionat foarte bine sloganul "un leu pentru ateneu ". Acum prioritate au cele politice, ultima actiune inutila - referendul lui Basescu, bani aruncati pe apa sambetei.

cristiboss56 05.11.2007 20:56:41

Pe vremea cand s-a construit Ateneul Roaman, a functionat foarte bine sloganul "un leu pentru ateneu ". Acum prioritate au cele politice, ultima actiune inutila - referendul lui Basescu, bani aruncati pe apa sambetei.

Mirean 05.11.2007 21:09:50

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56

Nu vreau sa "politizam" discutia, nici nu-s aparator al lui Basescu.
Dar referendumul a demonstrat un lucru interesant: ca parlamentarii alesi nu reprezinta poporul, asa cum ar fi fost normal.
De aici, consider indreptatit si urmatorul referendum, cel pentru uninominal. Daca tot votezi, sa stii pe cine votezi, nu? (probabil un bogatan care are bani sa-si faca imagine :D, dar asta e alta discutie deja).
In ce priveste Catedrala, banii exista, locul nu este stabilit....(sau daca este nu se poate construi...)

calator 06.11.2007 15:31:08

:p

Mirean 06.11.2007 16:43:29

Citat:

:p

Pote ne amuzam impreuna. Te rog sa explici "zambetul" tau misterios...

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:23:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.