Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   Cinstea baticului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2653)

vsovi 22.11.2007 11:54:25

Saurian draga, sa te consideri cumva inger ca sa apreciezi baticul? Poi acolo scrie ca e pentru ingeri... sentimentele tale ce par frumoase vin de altundeva am impresia... ce bine ar fi sa ma inshel...

iar cum? ar putea cineva sa gaseasca pricina (Ancah) daca nu cumva femeile primelor secole nu erau shi ele rugatoare sau proorocitoare dar cu capul descoperit dinpacate... dar nu este un astfel de obicei in biserica... adica nu exista o invatzatura ca sa impuna la femei rugaciunea cu capul descoperit...:)... parca asha se intzelege.

erzbet 22.11.2007 13:35:31

"am inceput sa vad persoane tinere cu batic pe cap ( chiar si copii de vreo 4 -5 ani )"

Doamne bietii copii, sa ii imbrobodesti de mici, si sa ii indoctrinezi in asemenea hal de la 4-5 ani..e complet absurd.

"Dar la urma urmei de ce nu-si pun femeile batic?"

Pentru ca nu simt nevoia, pentru ca isi dau seama ca un batic pe cap nu inseamna nici mai multa, nici mai putina credinta, smerenie si ce mai vreti voi. Este o bucata de material si atat

"a se fi "invechit" biblia si sa nu mai corespunda vremurilor noastre prea moderne`?!? "

Cel putin din acest punct de vedere da.

urzicuta 22.11.2007 19:37:33

hai ma fratilor dati-l incolo de batic o veni vremea sa avem smerenia necesara sa-l purtam sa nu ne mai intereseze pARErea oamenilor..pur si simplu uneori il port alteori nu din caposenie si din fudulie da pentru ca am par frumos si nu-mi place sa-mi stea lipit de cap(na ca am spus-o si pe asta,sunt modesta nu?)si sincer nici sotului meu nu-i place cum imi sta imbrobodita ,cand oi ramane vaduva(Doamen fereste )o sa-l port permanent .Eu am fost obisnuita de mica cu cochetaria(fara sa exagerez)si mie greu asa deodata sa fiu cum scrie la carte.cred ca de fapt am dezvoltat un complex al baticului(mai ales ca acolo unde mergeam la Biserica toata lumea era cu ochii pe mine,ma cantareau din cap pana-n picioare sa vada daca port cumva podoabe,daca am parul vopsit,se holbau sa vada daca am rimel pe gene daca fusta era regulamentara daca aveam sau nu ochi la ciorapi,tocuri,haine de buna calitate,croiala moderna...ba chiar intrebau pipaiau se convingeau(hainele)..oamenii sunt de o indiscretie totala..cea mai mica "cochetarie"din partea preotesei starnea "controverse":Dsincer asta ma face sa ma simt un pic privata de libertate,libertatea baticului cum zicea cineva...pe de alta parte ma simt rau ca stau ca o nesimtita in fata lui Dumnezeu cu parul pieptanat si aranjat dupa moda...bucurati-va barbatilor ca aveti doar grija barbii...cu pantalonii mulati nu aveti treaba,nici cu bluze strech,nici de vopseluri....e usor sa fii observator federal.In rest rabdare fetelor..vine si o vreme a baticului pentru fiecare,mai iatai sufletul sa simta nevoia sa nu fim ca fariseii sa purtam de ochii lumii batic

ancah 22.11.2007 19:44:12

Asa e, urzicuta, e chestie de smerenie. Vorbim despre batic doar la biserica, nu toata ziua si in orice zi.

iuda 23.11.2007 10:17:15

vreau sa zic si eu ceva daca imi dati voie,eu una nu purtam batic,si am un duhovnic f bun dar insa el nu mi-a zis niciodata sa port batic ci intotdeauna a incercat prin anumite lucruri sa ma fac sa inteleg ca trebuie sa port,nu m-a fortat,ci cu rabdare si cred ca trebuie sa luam si celelalte femei tot cu rabdare ca sa obtinem ceva,dar bineinteles ca si respectivele femei trebuiesc sa aiba inima deschisa spre a face totul spre respectul fata de el si celelalte.Eu cred ca baticul inseamna evlavia noastra sau respectul nostru fata de Dumnezeu.insa cineva mi-a zis asa:<daca Maica Domnului nu a indraznit sa intre fara batic in biserica atunci oare cum vom putea noi?>si treaba asta m-a pus pe ganduri.

irina4m 25.11.2007 13:47:35

eu port o esarfa pe care o pun in geanta cand ma duc la biserica. nu mereu am purtat esarfa asta in biserica, dar am incercat pe cat posibil sa respect aceasta regula. cu tp mi-am dat seama ca neacoperirea capului femeii in biserica sugereaza smintirea celorlalti, oamenii , mai ales barbatii isi indreapta privirea spre un par frumos si catifelat si nu mai sunt atenti la ce se spune la sf slujba. si cred ca si asta ar mai fi o cauza pt care se cere acoperirea capului cu batice & co. sunt oameni slabi care desi vin sa se roage pot fi atrasi cu privirea de privelisti frumoase ce e drept si slujba pt ei nu mai are farmecul spiritualpe care ar trebui sa il aiba. parul, machiajul in biserica aduce sminteala, atrage atentia.

ancah 25.11.2007 16:10:44

Iata ca Irina a inteles. Intr-adevar parul frumos trebuie sa-l avem ca sa placem barbatilor acasa, in lume, dar nu lui Dumnezeu, caruia ii place mai mult smerenia noastra.

mirelat 25.11.2007 23:07:56

la noi la biserica dna preoteasa nu are capul acoperit, in general, si nici parintele nu am auzit sa faca observatii cuiva in acest sens. cred ca este bine sa fim noi insine, cu sau fara batic. parerea mea este ca depinde si de varsta si de mediul in care ai fost crescut/ educat/ ai evoluat... poate ca pur si simplu baticul nu te reprezinta, si atunci nu e fatarnicie sa-l porti?!... cat despre esarfe, palarii si alte briz-briz-uri, cred ca asta e mai rau decat sa vii cu capul descoperit, denota ca o faci de forma si nu de fond.

ancah 26.11.2007 05:14:59

urzicuta, cand mergem la biserica in centru este Hristos. Ai grija de ispita asta cu "centrul atentiei", ca este pericol. Ori stiut este ca trebuie sa_l iubim pe Dumnezeu mai mult decat pe noi. Cu teama asta fata de atatea detalii mai ai timp sa fii atenta la Sf. Liturghie?

Mirela: dar nimic nu ne impiedica sa facem de fond. Este vorba doar de atitudinea interioara: pentru Dumnezeu fac acest lucru. Asa e, Dumnezeu asteapta sa fim sinceri cu El.

mirelat 26.11.2007 07:27:52

mda, concluzia este ca fondul meu nu cere batic... poate, peste vreo 20-30 ani, daca ajung acolo!

mirelat 26.11.2007 07:29:46

Citat:

În prealabil postat de Saurian
Dar cand vad o femeie tanara cu batic si fusta e ceva de nedescris. Parca ma indragostesc de respectiva femeie ( si am numai 21 ani ).

aceea femeie cred ca te atrage inerent prin starea ei interioara, care este asemenea tie, nu prin faptul ca poarta fusta si batic.

Saurian 26.11.2007 17:43:21

Citat:

În prealabil postat de mirelat
Citat:

În prealabil postat de Saurian
Dar cand vad o femeie tanara cu batic si fusta e ceva de nedescris. Parca ma indragostesc de respectiva femeie ( si am numai 21 ani ).

aceea femeie cred ca te atrage inerent prin starea ei interioara, care este asemenea tie, nu prin faptul ca poarta fusta si batic.

asa e. Dar exteriorul arata in primul rand preocuparea ei si ce e in interior. Normal ca nimanui nu-i place fatarnici. Dar cand vezi o fata cu pantaloni, pudrata si cu decolteu arata cam pe ce loc e in sufletul ei Hristos.

nu stiu daca ma intelegi. Am citit la par Serafim. Par. Gherman ( fratele de suflet al par Serafim Rose ) cand era mirean se gandea sa se casatoreasca. Era o tanara care atenta la inima sa. A testat-o punand-o sa citeasca "Pelerinul Rus" o carte care o indragise f tare acest parinte. Ei nu prea i-a placut si din discutiile care au mai avut a inteles ca ea ii rezerva lui Dumnezeu o duminica si in rest se imagineaza cu o casa, cu masina, cu copii si altele. Ea nu era nebuna dupa Hristos cum era el, nu era destul de fanatica pentru el. La asta ma refeream eu. Femeile care indraznesc sa infrunte moda sunt ori destul de fanatice pentru mine, ori fatarnice. Si e usor sa descoperi pe cele fatarnice.

Maica Domnului sa te apere!:D

Noesis 26.11.2007 19:11:55

Nu stiu alte femei cum sunt, dar daca esti fata stii foarte bine ca daca vrei sa impresionezi pe cineva de imbraci in fusta. Nu neaparat fusta scurta, si nu fusta pana in pamant, dar fusta.

Pai Saurian, poate nu vezi bine, dar nu toate femeile care poarta pantaloni, au si decolteu si machiaj. Uite eu acum sunt la universitate (nu in Romania totusi), port o pereche de pantaloni nu stramti, ci destul de comfortabili, bluza este pana la baza gatului, nici urma de decolteu, si nici nu imi aduc aminte cand am purtat machiaj ultima data, poate mai mult de un an in urma...:D Nu mi-am data fata cu pudra niciodata in viata. :D Mama spune ca face riduri, deci nici n-am sa fac treaba asta. Pantofi cu tocuri am purtat cand am fost la o nunta acum un an, si cam atat.
Daca vroiam sa atrag atentia purtam fusta pana in pamant si basma. :D Si atunci aveam priviri asupra mea o gramada.:D

ancah 27.11.2007 00:23:49

"Unde e Lege, nu-i tocmeala" se spune. Constat insa ca e tocmeala, in ciuda faptului ca sta scris...
A avea capul acoperit e placut lui Dumnezeu, nu o necesitate a fiecaruia.
Din pacate asa ne comportam si in ceea ce priveste celelalte legi: trebuie sa-L iubim pe Dumnezeu mai mult decat pe noi insine,dar noi ne iubim pe noi mai mult. Trebuie sa iubim aproapele, noi nu-l iubim. Trebuie sa dam de pomana, noi nu dam. etc
Va veni clipa, cand si noi vom astepta de la Dumnezeu mantuire, si atunci nici El nu va vrea sa ne cunoasca.
Cam ce duh ne indeamna sa nu respectam cele scrise?

mirelat 27.11.2007 04:52:52

fratilor, nu priviti lucrurile cu ochelari de cal!

sa stii, draga Saurian, ca eu am vazut femei care vin la biserica cu capul acoperit, in fusta si toate cele, se implica in viata administrativa a bisericii, etc. si totusi, dupa mine, sunt departe de trairea duhovniceasca autentica. nu ca eu as fi vreo sfanta, dar nu simt in ele acea scanteie divina... totul este "just right"... cum spune si Anca, se simte iubirea de sine, lipsa iubirii aproapelui, formalismul si lipsa dragostei atunci cand se da ceva de pomana, ca sa enumar numai cateva.

prin extrapolare, rezulta ca cineva care nu respecta intocmai litera legii (vezi vamesul si fariseul) poate fi (nu neaparat ESTE, dar POATE FI! deci atentie cum judecam) mult deasupra altora care se considera drepti. o judecata sanatoasa = dreapta socoteala, daca ne simtim in masura sa o aplicam! - inseamna atat intelegerea regulilor cat si a exceptiilor de la regula.

Noesis 27.11.2007 08:35:16

Citat:

În prealabil postat de ancah
"Unde e Lege, nu-i tocmeala" se spune. Constat insa ca e tocmeala, in ciuda faptului ca sta scris...
A avea capul acoperit e placut lui Dumnezeu, nu o necesitate a fiecaruia.
Din pacate asa ne comportam si in ceea ce priveste celelalte legi: trebuie sa-L iubim pe Dumnezeu mai mult decat pe noi insine,dar noi ne iubim pe noi mai mult. Trebuie sa iubim aproapele, noi nu-l iubim. Trebuie sa dam de pomana, noi nu dam. etc

Bine inteles, dupa cum zice si mirelat, daca vrem sa fim cu ochelari de cal, unde-i lege nu-i tocmeala si am incheiat discutia. :D Mai bine s-ar face niste uniforme de mers la biserica, sa stim o treaba. Si daca vrem sa fim si mai farisei decat cel din Sfanta Scriptura, uniformele trebuie sa fie nu oricum, dar daca se poate asa, cu modele de acum doua mii de ani, cu falduri multe, lungi si largi, ca sa fim sigure ca respectam legea. A, si fara lenjerie intima, ca nu se purta acum doua mii de ani, si precis sfintele femei din primele secole nu purtau, deci de ce am purta noi? Asta ca sa alungam cat mai multe femei de la biserica, sa ramana numai cele cu adevarat pioase, nu-i asa? Ce-i asta sa vii la biserica fara basma? Mai bine stai acasa, nu? :D

Daca nu ai basma precis esti desfranata, nu-ti iubesti si nu-ti respecti sotul, iti sta mintea numai la prostii, si precis porti si bluza cu decolteu adanc, si mai ales esti pudrata! Si ai si venit sa atragi atentia barbatilor care au puterea de concentrare a unei gaze daca se spurca de la vederea unui par pieptanat si curat. Desi oricine stie ca daca vrei sa desfranzi te poti duce foarte bine intr-un club pe jumatate goala, ce sa vii la biserica pentru atata lucru?

Sa nu mai spunem ca daca nu porti acea basma pe cap, incerci sa te tocmesti cu Dumnezeu, precis nici celelate reguli nu le respecti. Precis nu-ti iubesti aproapele, precis nu ajuti pe cineva care are nevoie. Hai sa fin seriosi si sa nu exageram! :)

Noesis 27.11.2007 08:37:19

La cele mai multe femei pe care le stiu, purtarea baticului este un fariseism. Nu le place, si nu o fac cu nici un spor duhovnicesc. Poarta basmaua de ochii lumii. Ca iar ii atrage atentia doamna aia nesuferita de la lumanari ca a venit cu capul descoperit. Si bineinteles ca dupa ce primesti sapuneala doamnei de la lumanari sau a altei doamne "binevoitoare" nu-ti mai prieste Sfanta Liturgie nicicum. Sa nu mai spunem ca acea observatie s-a petrecut in vazul si auzul lumii din jur, deci rusinea si neplacerea si mai mare. Si sporul duhovnicesc si mai mic, ca din nou nici ca mai poate sa se concentreze, mai ales daca e o fata simtita. Cand ea a venit nici inzorzonata, nici machiata, nici cu haine stramte si pestrite, ci a venit sa se aseze intr-un coltisor si sa participe la Sfanta Liturghie si sa se simta mai bine cand pleaca de la Sfanta Biserica. Si sa fie ea cu Dumnezeu si fara tot felul de babe si doamne binevitoare care nu au ce altceva sa faca.
Si data viitoare nu mai vine. Sau mai vine numai din cand in cand, dar tot cu frica in suflet ca sare de pe undeva vreo alta doamna bisericoasa sa ii atraga atentia din mai stiu eu ce. Si poate isi bune si esarfa sau ceva pe cap. Dar o face cu mare sila, si nici pentru Dumnezeu, nici pentru ingeri, si nici pentru eu stiu ce barbat care nu a mai vazut par de femeie in viata lui si incepe sa saliveze, ci ca sa le tina pe acele babe departe.

Si cand faci ceva numai de forma, se cheama fariseism, si stim ce parere avea Hristos despre fariseii care indeplineau fiecare litera a legii cu cea mai mare exactitate, dar nu pentru Dumnezeu, ci pentru oameni. Fariseii inteleg si indeplinesc legea mecanic si cu exactitate, dar cu ce folos daca nu inteleg spiritul legii si contextul in care a fost data. La ei ce e lege nu-i tocmeala, e lege si atat.

Legea Sfantului Apostol Pavel spune mecanic ca o femeie care se roaga si prooroceste trebuie sa aiba capul acoperit. Asa este. In special daca porti ochelari de cal. Dar care este spiritul acestei legi? Dupa cum spuneam mai inainte, pe vremea lui prostituatele purtau capul descoperit. Ceea ce inseamna ca o femeie crestina, ca sa isi arate cinstea, dragostea si fidelitatea fata de barbatul ei trebuia sa se deosebeasca de prostituate. Si deci sa isi acopere capul in semn de MODESTIE. Ceea ce Sfantul Apostol Pavel spune si le transmite femeilor peste veacuri este ca ele trebuie sa se imbrace si sa se poarte modest, nu precum prostituatele si cele desfranate. Nu impune Sfantul Apostol nici un fel de moda aici (moda baticului :) )NU este vorba de moda sau de imbracaminte aici. Este vorba de modestie.

Ca sa scurtez povestea -- daca o femeie intr-adevar se simte mai modesta si bine cu batic pe cap, sa poarte batic, nu-i nimic rau in asta. Dar sa nu judece pe altele. Nu in asta sta legea, si nici modestia. In ziua de azi, cand nu basmaua separa femeile cinstite de prostituate, mai importanta este o haina curata, decenta, neinzorzonata, fara machiaj (cred ca e totusi in regula daca ti-a iesit un cos pe varful nasului si dai cu putin fond de ten sa mai ascunzi, pe cand rimelul si rujul nu prea au ce cauta la biserica). Am vazut eu domnisorici pe la biserica cu tona de machiaj pe fata, cu tot felul de zorzoane si bratari, foindu-se incolo-incoace, dar cu basmaluta. Eh, nu stiu unde e modestia aici, dar vad legea aplicata.

Sa nu fim ca fariseii.

anita 27.11.2007 08:51:18

"La cele mai multe femei pe care le stiu, purtarea baticului este un fariseism. Nu le place, si nu o fac cu nici un spor duhovnicesc. Poarta basmaua de ochii lumii. Ca iar ii atrage atentia doamna aia nesuferita de la lumanari ca a venit cu capul descoperit. Si bineinteles ca dupa ce primesti sapuneala doamnei de la lumanari sau a altei doamne "binevoitoare" nu-ti mai prieste Sfanta Liturgie nicicum. Sa nu mai spunem ca acea observatie s-a petrecut in vazul si auzul lumii din jur, deci rusinea si neplacerea si mai mare. Si sporul duhovnicesc si mai mic, ca din nou nici ca mai poate sa se concentreze, mai ales daca e o fata simtita. "

In definitiv fiecare sa faca ce vrea ,nu e nimeni obligat sa poarte batic.Nici eu nu purtam esarfa la inceput si trecand anii ,dupa ce am inceput sa inteleg si eu ce se petrece la sf.Liturghie si sa ma rog mai mult ,deci dupa ce mi-am schimbat felul de a gandi , mi-a fost rusine sa intru in biserica fara batic ,chiar daca nu imi placea cum imi sta. La biserica nu trebuie sa placem cuiva ,mergem pentru Dumnezeu.Apoi cand ies din biserica iau acea esarfa ,care la mine e ceva destul de transparent ,dar cel putin am capul acoperit in biserica.Si mai este ceva ,mie imi e jena de parintii care slujesc acolo ,niste preoti foarte ravnitori si deosebiti,cu mult har.
Fetele tinere nu prea poarta ceva pe cap ,e bine ca vin la biserica ,asta e mare lucru ,dar cele care poarta sunt foarte misterioase si le sta bine,cel putin asa mi se pare mie.

Marta 27.11.2007 13:31:27

Intr-o zi apare un profesor la cursuri care plin de dezamagire fata de fetele cu batic spune: ( scuzati, fetelor, eu nu generalizez)" nu stiu ce mecanism sau legatura exista intre batic si fusta, dar cum va explicati ca atunci cand tragi de coltul baticului, cade fusta?"
Asta pentru ca in perioada respectiva cele care faceau cele mai mari prostii, de genul, ramas insarcinata cu tata necunoscut, chefuri monstruoase, ganduri din cele mai neortodoxe, adica lucruri la care nu te-ai fi asteptat, dat fiind ca de la astfel de persoane ai anumite asteptari vis- a -vis de atitudini si comportament, erau fete cu batic si fuste pana in pamant!!
Candva am purtat si eu batic in timpul slujbei, apoi tot timpul. Mi-am dat seama ca riscam sa smintesc prin purtarea care nu se potrivea imaginii pe care o afisam, era un soi de pe dinafara vopsit gardul, nu mi se potrivea deloc, asa ca am renuntat.
Probabil am fost judecata de multi pentru ca intra in biserica fara batic, fara fusta.. asta e! nu mi-a pasat ca au existat persoane care sa judece in locul meu pe ce loc L-am pus pe Hristos in inima si gandurile mele, dar daca Hristos ar sta in batic si fusta, atunci e grav!
asa, ca baieti dragi, cascati ochii si vedeti sufletul acelei fete, nu daca are sau nu batic!!

ancah 27.11.2007 15:58:31

Eu cred ca mergem cu batic de ochii lui Dumnezeu, ca de ochii oamenilor nu ni-l punem. Acum sa nu credeti ca sunt mai buna ca voi si ca din totdeauna am mers cu batic pe cap. O vreme am uitat si am mers fara, dar de cand stiu ca trebuie nu-mi mai fac probleme de imagine, caci nu mie trebuie sa-mi plac cu baticul pe cap, nici celorlalti oameni, ci lui Dumnezeu. De aceea ma duc la biserica.
Cine nu vrea sa- poarte batic, e liber sa nu poarte, dar sa nu sminteasca pe altele, caci scris este ca femeia sa aiba batic in biserica. Acum face fiecare cum ii dicteaza constiinta. Toate argumentele aduse doi bani nu fac, sunt doar justificari personale, atata timp cat Sf. Pavel ne spune raspicat ca trebuie sa ne acoperim capul.

anita 27.11.2007 16:22:03

Citat:

În prealabil postat de Marta
Intr-o zi apare un profesor la cursuri care plin de dezamagire fata de fetele cu batic spune: ( scuzati, fetelor, eu nu generalizez)" nu stiu ce mecanism sau legatura exista intre batic si fusta, dar cum va explicati ca atunci cand tragi de coltul baticului, cade fusta?"
Asta pentru ca in perioada respectiva cele care faceau cele mai mari prostii, de genul, ramas insarcinata cu tata necunoscut, chefuri monstruoase, ganduri din cele mai neortodoxe, adica lucruri la care nu te-ai fi asteptat, dat fiind ca de la astfel de persoane ai anumite asteptari vis- a -vis de atitudini si comportament, erau fete cu batic si fuste pana in pamant!!
Candva am purtat si eu batic in timpul slujbei, apoi tot timpul. Mi-am dat seama ca riscam sa smintesc prin purtarea care nu se potrivea imaginii pe care o afisam, era un soi de pe dinafara vopsit gardul, nu mi se potrivea deloc, asa ca am renuntat.
Probabil am fost judecata de multi pentru ca intra in biserica fara batic, fara fusta.. asta e! nu mi-a pasat ca au existat persoane care sa judece in locul meu pe ce loc L-am pus pe Hristos in inima si gandurile mele, dar daca Hristos ar sta in batic si fusta, atunci e grav!
asa, ca baieti dragi, cascati ochii si vedeti sufletul acelei fete, nu daca are sau nu batic!!

Ai zis foarte bine ,conteaza ce e in sufletul ei ,daca isi face voia ei sau a lui Dumnezeu.
De unde ideea asta ca fetele cu fuste lungi se destrabalau?
Daca esti tinara si gandesti in tipare nu ai nici o scuza ,daca ai o anumita varsta sa zicem ca sunt admise prejudecatile .

vsovi 27.11.2007 17:37:52

ancah draga dar atunci de ce nu il pui shi acasa pe cap cand te rogi sau prooroceshti, au ce? acolo nu te vede Dumnezeu?... parerea mea ramane aceiashi ca a afirmat raspicat sf Ap Pavel ca Biserica NU a cerut femeilor ca atunci cand se roaga sau proorecesc sa aiba capul descoperit... shi nu cum spui dumneata, ca eu asha citesc ca este scris... dar capul femeii este barbatul... pentru ingeri :)

ancah 27.11.2007 18:33:10

Citat:

În prealabil postat de vsovi
ancah draga dar atunci de ce nu il pui shi acasa pe cap cand te rogi sau prooroceshti, au ce? acolo nu te vede Dumnezeu?... parerea mea ramane aceiashi ca a afirmat raspicat sf Ap Pavel ca Biserica NU a cerut femeilor ca atunci cand se roaga sau proorecesc sa aiba capul descoperit... shi nu cum spui dumneata, ca eu asha citesc ca este scris... dar capul femeii este barbatul... pentru ingeri :)

BA, sa stii svovi, ca il pun acum si acasa cand ma rog.

Marta 28.11.2007 10:47:35

Citat:

În prealabil postat de anita
Citat:

În prealabil postat de Marta

Ai zis foarte bine ,conteaza ce e in sufletul ei ,daca isi face voia ei sau a lui Dumnezeu.
De unde ideea asta ca fetele cu fuste lungi se destrabalau?
Daca esti tinara si gandesti in tipare nu ai nici o scuza ,daca ai o anumita varsta sa zicem ca sunt admise prejudecatile .

Anita, nu am nimic cu fustele lungi, nu generalizez, doar ca nu a fost o idee, ci un fapt concret... fetele chiar se destrabalau si au fost prinse de femeia de servici in podul facultatii! ce jenant! iar la o ancheta a conducerii a reiesit ca nici una nu era din cele cu pantaloni si batic pe cap!
iar varsta mea... sunt tanara cu o anumita varsta!( de la ce varsta sunt admise prejudecatile?!)

anita 28.11.2007 11:04:13

Se destrabalau ,dar asta nu avea legatura cu faptul ca voiau sa afiseze altceva ,poate ca asa era moda atunci.Desi nu vad ce moda ar fi cu batic pe cap ,credincioase nu erau.
Nu stim noi ce e in mintea fiecaruia ,ce gandeste ,poate o face din convingere ,de ce sa gandim ca cele care poarta batic sunt prefacute.Eu sunt convinsa ca cine merge la biserica nu merge din fariseism ,fiecare cauta o apropiere de Dumnezeu ,ca doar nu te obliga nimeni sa mergi acolo.Si apoi slujba fara a o intelege e un adevarat chin ,spun eu care la inceput mergeam ca la teatru.
Daca nu ai evlavie asa e ,afara e vopsit gardul inauntru leopardul ,nu are rost sa porti batic.Pentru fetele tinere ar fi o scuza ,ele sunt cochete ,dar am convingerea ca si ele vor ajunge sa puna pe cap macar o bentita din respect pentru Domnul ,acum la tinerete sunt novice.

mirelat 29.11.2007 20:07:37

:) mi se pare mie, ovidiu draga, sau mai nou te supara faptul ca incercam sa citim printre randuri postarile tale gen sarada??... pai spune clar, ca sa nu mai facem ceva ce te supara!

ancah 29.11.2007 20:18:06

Iubita ta sotie.

vsovi 30.11.2007 11:20:31

Citat:

Iubita ta sotie.

shtiu ca suntetzi curioase, dar raspunsul este incorect probabil fiindca nu a-tzi citit cum ar fi trebuit intrebarea, shi de ce e vina mea daca nu atzi citit corect intrebarea? ca aveam un profesor de mate, care ne dadea probleme shi noi le rezolvam rapid, shi la nota nu luam mai sus te 7-8 deshi le rezolvasem pe toate... shi atunci ne-a invatzat el, poi de ce nu cititzi voi bine problema? asha ca ne-a zis sa citim cu foarte mare atentzie problema shi abea apoi sa trecem la rezolvare... poi da ca noi deobicei rezolvam foarte bine dar altceva... shi ne ashteptam la 10 de la el, dar primeam doar 7,8 shi erau doar test pentru admitere, ca pe vremea aia se intra mai greu la facultate ca erau intre 4 shi 10 pe un loc, shi examenele erau serioase shi dardaiai in tmpul examenului... shi asha cum faci la teste asha faci shi la examen, shi asha am patzit shi eu, am facut tot felul de probleme din culegeri dar nu am facut toate problemele din manula, shi din manual a fost o problema, shi nu am reushit sa o fac intr-o ora shi ceva, ca pe celelalte 4 le facusem in aproape 2 ore, deci am stat in ftza ei si am facut desenul, dar nimic, o problema cu planuri, dar din manual era, cu asterix, din alea pe care nu tzi le dadea la tema, dar daca te pregateai pt facultate ar fi trebuit sa le faci, iar eu, am patzit-o ca daca ash fi facut-o intram, dar am cazut cu nota 8,02 shi s-a intrat cu 8,22 in anul ala acolo unde am dat shi am cazut, ca daca shtiam face problema respectiva din nota 4 luam 9,80 shi daca impartzi 5,80 la 5 iese 1,14 shi daca il impartzi la 3 materii din care dadeam la facultate ar fi fost 0,36 shi cu nota 8,38 eram admis ca multzi erau admishi cu notele intre 8,22 shi 8,38... deci bine ne-a invatzat proful dar nu shi-a inchipuit ca noi nu ne apucamde facem intai problemele din manual, cine shi-ar fi inchipuit o astfel de prostie? ei bine iata ca s-a intamplat in cazul meu... shi am suferit foarte rau apoi o vreme, apoi mi-a trecut... dar era chiar sa mor sau sa patzesc ceva la suflet de atata dezamagire... am trait cu adevarat vremuri de coshmar, pe vremea aia, shi totzi colegii ma priveau cu distantza... se pusese un fel de boala pe mine, lasa-l ca asta nu e ca noi intratzii... apoi am intrat la facultate cu voia lui Dumnezeu... anul urmator, ca mi-a venit exact problemele care le shtiam ca le facusem acasa, shi am terminat dupa o ora shi am stat in sala ca nu ne dadea voie sa ieshim prea repede... dar am ieshit mult prea repede ca se mirasera unii dupa 2 ore shi cu toate astea am luat la materia aia 9,90, erau grele problemele, cu loc geometric shi alte bazaconii... deci apoi am inceput shi eu sa-i privesc pe altzii de sus, ca shi pe nishte barbari, sau muncitori cu 4 clase, dar experientza respectiva, cu caderea la facultate mi-a folosit totushi o vreme, dar apoi iar am uitat ce rau ma simtzisem candva... bine ca m-a luat vorba shi mi-am adus aminte acum, poate ma v-a mai tzine o vreme amintirea coshmarului... eh, parca shtitzi voi cat e de rau sa ai pe totzi prietenii tai intratzi la facultate shi tu din totzi, deshi nu erai rau la carte, dintre totzi doar tu sa cazi... shi sa stai parasit o vrme shi sa nu fi in rand cu turma... e de coshmar... lumea te dispera rau daca nu eshti in rand cu ea... pe atunci chiar daca shtiam de Hristos, nu shtiam cuvantul Lui, asha ca lumea, turma, ma strivea... shi atzi vazut de la ce? de la un asterix... ca la shcoala nu se cereau problemele cu asterix! ??? dar la facultate... e? :)

nu ai raspuns la ce ma gandeam stimata Ancah, iar Mirelat, nu e sharada... ci e ceva real, sufletesc... ce am impresie ca se potriveshte oarecum cu duhovnicia... deci iarta-ma ca te fac oarecum curioasa... ca shtiu ca se spune ca cei curioshi mor repede... acuma eu nu m-am gandit sa-tzi doresc moartea...??? deci daca nu-tzi place ghicitoarea... nu raspunde la ea...

Ancah, poate ca asha ar trebui s-o privesc pe sotzia mea in sufletul meu, e adevarat dar m-ar face ea de toata minunea? eventual eu ash face-o pe ea...

petrurar 30.11.2007 13:42:28

frate, nu te-ai putu tu abtine sa nu spui ce nota mare ai luat la facultate...ca deh...grea lupta cu slava desarta...eu cunosc pe cineva care a luat 10 la examenul de admitere la facultate, la fizica....dar a avut bunul simtz sa taca din gura...nu sa intre pe forumuri si sa spune de singuratate si de note.......acum sa ma ierti farte, dar care este legatura intre purtatul baticului si singuratatea ta din tinerete?:dozingoff:
ma iarta, ca poate te-am suparat.

ancah 30.11.2007 13:44:46

svovi: Daca enuntul problemei ar fi facut mai simplu si pe inteles, nu ne-ar scapa intelesul. Acum nu pot eu sa-ti cer sa-ti schimb stilul, savuros de altfel.

Daca nu e iubita ta sotie, atunci poate e ANIMA ta. Daca nici acesta nu e raspunsul ma dau batuta si astept raspunsul corect. Astfel aflam si noi pe cina poarta svovi in inima. Dar daca e vorba de Anima, cu greu ii vei pune baticul.

urzicuta 30.11.2007 15:05:13

e mandria cumva?oare??

vsovi 30.11.2007 16:05:40

Citat:

În prealabil postat de urzicuta
e mandria cumva?oare??

sigur are aceasta frumoasa insushire impreuna cu sufletul meu... dar nu e raspunsul pe care-l ashteptam,

iar anca spunea de ANIMA, probabil gandindu-se la inima shi adevar... din pacate s-ar putea sa-i cam lipseasca shi inima dar shi adevarul... acestei persoane femininine din sufletul meu care chiar ar trebui sa poarte ceva peste parul ei...

repet intrebarea:
cum se numeshte pe romaneshte persoana cu capul descoperit dar care trebuia sa poarte batic?, persoana din sufletul meu? (zic shi eu trebuia; mie mi-ar fi ceva mai bine daca ar face-o, sau daca reushesc sa i-l pun, un fular, o esharfa, ceva acolo)

vsovi 30.11.2007 16:18:55

multzumesc petrerar, ca iacata ca parca mi-am amintit, ca intradevar nu era 9,90 ci 9,80..... eee asha mai merge, asha ma simt shi mai linishtit :)... mersi ca mi-ai atras atentzia ca nici nu observasem ca "inflorisem" nota doar unpiculetz...
dar nu era vorba de note :angry: ci de batic... hai ca nu vreau sa monopolizez firul asta de discutzii... sa considere ca am pus intrabarea numai aia care vrea ei... ca oricum poate ca la ei in suflet e altfel ca la mine... shi am pus o intrebare inutila...???

ancah 30.11.2007 16:39:38

Smerenia?

vsovi 30.11.2007 16:58:06

Citat:

Smerenia?

aproape, SmEVA o cheama... ca am intrebat care e numele ei... vroiam sa zic doar EVA dar fiindca ai zis de smerenie, mi se parea ca are shi ceva insushiri din astea... fiica asta, printzesa asta ascultatoare... a lumii ???

ionita 30.11.2007 21:21:07

Doamne ajuta!
Fratilor, desi ma adresez in mod special fetelor/femeilor, ma intreb oare: suntem noi egale barbatului?? sau suntem noi atat de curate incat sa stam cu capul descoperit in casa Mantuitorului?? Suntem noi mai curate decat Fecioara, sa stam cu capul descoperit??
De ceva timp stau in Oradea, si spre stupoarea mea femeile stau in bisrica descoperite si se uita .... :D la putinele care intra acoperite... Incotro ne indreptam??
Hai sa lasam deoparte rusinea si sa ne acoperim capetele in casa Domnului!!
Avem atat de multe modele in biserica ortodoxa de femei care nu apar in nici o icoana cu capul descoperit... iar ptr o fata/femeie modelul ei trebuie sa fie Maica Sfanta... si acum va intreb eu de curiozitate imi puteti arata o icoana BIZANTINA in care apare cu capul descoperit??

Noesis 30.11.2007 23:02:38

Hahaha. Ionita, nu o lua in nume de rau, nu stiu ce oi fi facut tu, si ce patimi nemaipomenite ai tu, dar eu nu ma simt mai "murdara" sau inferioara unui barbat :D Atata timp cat parul si trupul au fost spalate recent cu sapun si sampon -- nu stiu, eu cred ca suntem curate trupeste. Si atata timp cat faci tot posibilul sa iti tii si sufletul curat prin spovedanie si prin ferirea de pacate, atunci suntem si sufleteste curate. Deci unde este muradria si inferioritatea?

Pacat de cine ti-a mutilat sufleul bagandu-ti in cap ca esti inferioara sau ca esti murdara sau necurata :(

ancah 01.12.2007 02:23:11

Noesis, noi ne comparam curatia spre care tindem, cu Dumnezeu, nu cu oamenii. Noi trebuie sa tindem spre perfectiune, pentru a ne indumnezei. La ce ma ajuta sa ma gandesc, ca barbatii sunt la fel de pacatosi ca si femeile? La ce ma ajuta ca parul e spalat, de parca baticul trebuie sa ascunda un par slinos?!?
Spovedania te curata de pacate, dar noi adaugam in fiece clipa alte si alte pacate Oare nu de aceea sfintii se considerau pacatosi, fara a avea, din punct de vedere omenesc, pacate? Vietile sfintilor sunt graitoare in acest sens. Cine vrea, poate citi viata Sf. Ierarh Nifon pe acest site la "carti".
Si apoi capul femeii este barbatul, precum capul barbatului este Hristos.
Sf. Pavel ne spune ca femeia care se roaga trebuie sa aiba capul acoperit.
Oare am devenit atat de ecumenici, incat nu mai luam in serios cele scrise raspicat, sí acceptam doar ce ne convine nou&agrave;? In stilul acesta ii intrecem pe protestanti. Nu pe neoprotestanti, caci ei macar cunosc biblia din scoarta in scoarta.

mirelat 01.12.2007 08:46:45

Citat:

În prealabil postat de ionita
Avem atat de multe modele in biserica ortodoxa de femei care nu apar in nici o icoana cu capul descoperit... iar ptr o fata/femeie modelul ei trebuie sa fie Maica Sfanta... si acum va intreb eu de curiozitate imi puteti arata o icoana BIZANTINA in care apare cu capul descoperit??

Am si eu o intrebare, care poate parea absurda: daca Iisus ar fi venit pe lume nu acum 2000 de ani, ci mai in vremurile noastre, cum ar fi aratat icoanele?!

01.12.2007 10:36:54

Surorilor, dragelor, faceti fiecare cum va simtiti odihnite sufleteste. Unuia ii este de folos sa posteasca mult, altuia sa se poarte mai sracacios si mai smerit imbracat( ca sa isi tina mandria in frau), altuia sa se roage, altul sa citeasca si sa invete pe altii.. va rog sa cautam fiecare in suflet si sa incercam sa ne vedem inima cu ochii mintii. Si cum o vom gasi, asa sa o impodobim, ca sa fie Pace. Sa nu se simta NIMENI constrans de batic. Asa cum bine spunea Anca, poate fetelor cand vom ajunge la varsta ei vom vedea mai bine lucrurile..dar, sa nu lepadam ca pe o "greseala" ceea ce noi Nu putem accepta din pricina firii noastre. De am avea toate virtutile si aceasta sa nu o avem.. Spunea atat de frumos Pr Paisie Olaru, ahh de am ajunge la usa Raiului..ca de vom ajunge acolo vom striga la Maicuta Domnului, "usa milostivirii deschide-o noua.." Sa cautam sa ne iubim unii pe altii cu si fara batic pe cap:)
Post binecuvantat!

Mirela, Hristos este acelasi ca acum 2000 de ani:) Numai NOI ne-am schimbat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:40:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.