Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Care este diferenta intre ortodocsi si catolici?.. (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3090)

moro.d 28.07.2008 14:44:42

de unde atata succesiune apostolica la catolici?
ce succesiune poate avea cineva care s-a rupt nemotivat (sau, eventual, cu motive lumesti) de turma pt a forma o alta turma?
daca este valida o asemenea miscare, de ce nu s-au format mai multe turme (desi, eu stiu ca s-au format mult mai multe, dar tu nu vezi decat BO si BC) si fiecare sa-si aleaga turma in care se simte mai bine?

moro.d 28.07.2008 14:51:09

Citat:

În prealabil postat de mihailt
De exemplu purgatoriul:
Nu accepta si ortodocsii ca sunt suflete care se duc "sa isi faca canonul" in iad si dupa ce se curatesc prin chin in Iad merg la Rai?
Ca altfel pentru ce ar face rugaciuni pentru morti?
Nu este un foc curatitor creat de Dumnezeu asa cum zic catolicii dar este o suferinta personala care curateste.
Sfantul Marcu Eugenicul chiar zice aceasta detaliat.

Deci asa trebuie sa intelegem Purgatoriul si sa le explicam catolicilor.

In toate celalte religii crestine nu se crede ca starea mortilor mai poate fi schimbata.
Ori sunt in Rai ori sunt in Iad.

de fapt, Purgatoriul nu e tot una cu ce stii tu...
in Purgatoriu, chipurile, ajung cei care au pacate mai mici... dar noi avem in istorie un pagan care a trecut din iad in rai datorita rugaciunilor unui mare sfant.. care inca era in viata.

si una e sa zici ca s-a mantuit datorita rugaciunilor Bisericii si alta e sa spui ca s-a mantuit datorita chinurilor...

purgatoriu = erezie.

n-am spus-o eu, ci sfintii!

mihailt 28.07.2008 15:07:25

Ma soro ispita citeste si mata ce a zis Sfantul Marcu Eugenicul in legatura cu purgatoriul.

Imparatul Traian a fost scos prin rugaciunile sfantului Grigorie Decapolitul din Iad dar pe ce baza?
Sfantul s-a rugat pentru imparatul Traian auzind ca acesta a facut la un moment dat o fapta buna ( a facut dreptate unei vaduve nedreptatite).

Nu cred ca Purgatoriul sa fie erezie.

Sfantul marcu Eugenicul arata ca de fapt ideea Purgatoriului are un sambure de adevar si arata de unde vine in speranta de a-i convinge pe episcopii catolici de acolo de adevar.

Insa parca am auzit ca Sfantul Marcu Eugenicul a fost pus de imparatul Imperiul Bizantin de atunci sa adopte un ton incapatanat la discutii.

vsovi 28.07.2008 15:37:50

poi daca ar exista un purgatoriu unde urmeaza sa te mantui shi sa te curatzeshti prin oarece suferintza, atunci ce rost mai are Hristos pe lume daca shi asha fiecare urmeaza sa intre la mashina automata de spalat pacate din purgator, locul ala cu foc ce te curatza de pacatele mai ushoare... sau Hristos a venit pentru pacatele grele shi a lasat locul numit purgator pentru alea mai ushoare... tare ma tem ca au zis ei ca-i purgator dar iesheau de acolo prin rugaciunile sfintzilor shi ala era defapt iadul dar i-au zis purgator sa crezi tu ca tzi se datoreaza tzie marea isprava de a fi fost spalat prin chinurile suportate...

sa fim serioshi, purgator=erezie, asha mi se pare shi mie...

dar la vami ca nu se pot ocoli shi totzi vom da socoteala, unii vor ramane pana la soaroace daca n-au trecut... shi acolo e pe realitate shi nu merge cu pile decat daca ai "pile" (rugaciuni) ale sfintzilor sau ale Bisericii care se milostiveshte pentru tine shi se roaga mai sus... altfel pe ce purgator te-ai putea baza? ce te poate spala de pacate in absentza lui Hristos?.... deci cred ca ispita_ta vorbeshte mai bine ca tine mihailt ???

costel 28.07.2008 15:55:29

Am gasit pe acest site, urmatoarele informatii despre purgatoriu:

"PURGATORIUL CATOLIC

Conform invataturii catolice, sufletele care mor cu pacate mortale fara sa se fi pocait, sunt trimise, prin judecata lui Dumnezeu, in mod definitiv in iad. Dar cele care s-au dus cu pacate usoare, s-au pocait de pacatele de moarte, dar n-au apucat sa dea pe pamant lui Dumnezeu, o satisfactie pentru pedepsele temporare, se duc in purgatoriu; unde, prin suferintele ce le indura, dau lui Dumnezeu satisfactia cuvenita si se curatesc. Dupa ce au adus aceasta satisfactie ies de acolo la fericire.

Starea, sufletelor din purgatoriu.

Lamuririle aduse de teologi s-au concentrat asupra a doua puncte: sufletele din purgatoriu sunt fixate in starea de gratie; ele sunt sigure de mantuirea lor.

Certitudinea lor nu e cea a fericitilor din cer, care exclude speranta si teama, nici quasi-certitudinea dreptilor de pe pamant, care nu exclude teama.

E o certitudine speciala, care exclude teama, dar nu speranta. Fericirea rezervata acestor suflete e viitoare, nu prezenta.

CRITICA PURGATORIULUI SI DOCTRINA ORTODOXA DESPRE IZBAVIREA UNOR SUFLETE DUPA MOARTE

a) Un prim punct din invatatura despre purgatoriu, pe care nu-l primeste invatatura ortodoxa, este acela despre pedepsele pur razbunatoare ce le suporta unele suflete plecate de aci, curatite de vina pacatelor. E o invatatura contrara invataturii crestine despre Dumnezeu si intregului crestinism.

Dupa invatatura catolica, sufletele care se duc in purgatoriu nu mai au nici o vina, caci vina pacatelor mortale le-a fost iertata, impreuna cu pedepsele eterne prin taina pocaintei inainte de moarte, iar vina pacatelor veniale li se iarta in momentul separarii de trup. Iar in doctrina catolica iertarea aceasta o stergere reala a pacatelor, nu ca la protestanti, o simpla declaratie externa de iertare.

Atunci pedepsele ce le sufera aceste suflete in purgatoriu nu au catusi de putin si un rost curatitor sau desavarsitor pentru ele, ci au numai rostul de a satisface pe Dumneasu. Pentru acestea, sufletele, daca n-au dat satisfactie lui Dumnezeu pe pamant, trebuie sa patimeasca in purgatoriu. In sens impropriu se numeste locul acesta purgatoriu, sau foc curatitor, si i se atribuie putere curatitoare, pentru ca el nu are ce curati din aceste suflete.

E strain spiritului crestin un scop pur formal, pur razbunator, pur juridic, al pedepselor, un rost de exclusiva reparatie a pagubei adusa lui Dumnezeu.

De aceea, Ortodoxia nu poate admite un timp de pedepsire al sufletelor care au fost izbavite de El de pacate, care au o viata sfanta. Daca Dumnezeu le-a iertat sl le-a sters pacatele, daca ele sunt cu totul curate de pacat si sfinte, cum mai staruie Dumnezeu in a le pedepsi?

Biserica Ortodoxa respinge invatatura catolica a purgatorului si sustine invatatura sa cu urmatoarele temeiuri:

1. Nu se poate stabli o granita precisa intre pacatele de moarte si cele veniale.

2. Nu se poate stabili o granita simplista intre pocainta si nepocainta, deci, intre iertarea totala a pacatelor, sau completa si neiertare acestora.

3. Asa stand lucrurile, pedepsele ce le sufera dupa moarte, nu le sufera pentru a da lui Dumnezeu o statisfactie, cu care era dator dupa ce a fost iertat. Nu se poate concepe ca Dumnezeu pedepseste pe cel pe care l-a iertat, pe cel in care nu mai este pacat. Suferinta e legata organic de pacat, nu e data de Dumnezeu pentru echivalari juridice.

Multi teologi catolici au pararsit ideea unui loc si al unui foc al purgatoriului. Dar, precum vedem, exista inca destule deosebiri intre ortodoxie si catolicism. Ortodoxia are o conceptie ontologica despre pacat, despre raportul organic intre el si pedeapsa, despre inaintarea in curatie. Dupa catolici, ajunge ca omul sa-si manifeste intentia de a nu mai fi contra lui Dumnezeu, si situatia lui s-a schimbat radical dintr-o data. Dar ramane sa suporte pedepsele pentru pacatul iertat. Deci lucrurile se petrec strict juridic."

mihailt 28.07.2008 18:26:41

Dom-le cel mai corect a aratat Sfantul Marcu Eugenicul aceasta diferenta.
Iata aici invatatura respectiva:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/sufletul-dupa-moarte/sufletul-dupa-moarte-sf-marcu-starea-sufletelor-dupa-moarte.htm

mihailt 28.07.2008 18:42:19

"Dar daca sufletele au plecat din această viata în credinta si in dragoste, cu toate ca au adus cu ei si oarecare greseli, fie unele mici, pentru care nu s-au pocait deloc, fie pacate grele pentru care -chiar daca s-au pocait -nu au izbutit sa arate roadele lor de pocainta: noi credem ca asemenea suflete trebuie să fie curatate de acest fel de pacate dar nu cu ajutorul vreunui foc curatitor sau vreo osanda in vreun loc (dupa cum am spus, pentru aceasta nu ni s-a spus noua nimic). Dar unii trebuie sa se curete chiar la iesirea din trup, numai din pricina fricii, după cum arata în chip neabatut Sf. Grigorie Dialogul; în vreme ce altii trebuie să fie curatati după iesirea din trup, fie pe cand se mai afla in acelasi loc pamantesc, inainte de a veni să se inchine lui Dumnezeu si sunt cinstiti cu soarta celor binecuvantati, fie -dacă pacatele lor au fost mai grele si i-au orbit pe ei vreme indelungata -sunt tinuti in iad, dar nu pentru a ramane pururea in foc si chinuire, ci ca si cum s-ar afla în temnita si stramtorare
sub paza.

Sustinem ca toti acestia sunt ajutati de rugaciunile si Liturghiile facute pentru ei, cu conlucrarea bunatatii lui Dumnezeu si a iubirii Sale de oameni. Aceasta impreuna lucrare a lui Dumnezeu nu mai socoteste unele pacate, ci le iarta de indata pe acelea savarsite din slabiciune omeneasca, asa cum spune Dionisie cel Mare (Areopagitul) in „Cugetari despre taina savarsita pentru cei adormiti intru dreapta credinta” (în Ierarhia bisericească, VII, 7); pe cand alte pacate, dupa o vreme oarecare, prin drepte judecati, fie ca de asemenea se lasa si se iarta -si asta in intregime – fie se usurează vinovatia pentru aceste pacate pana la Judecata de Apoi. Si de aceea socotim că nu este nevoie de vreo altă osandire ori vreun foc de curatire. Caci unii se curata prin frica, in vreme ce altii sunt macinati de mustrarile de constiinta cu chinuri mai mari decat orice foc, iar altii se mai curata numai prin chinul dinaintea slavei dumnezeiesti si frica pentru cele ce vor aduce viitorul. Si faptul ca acest adevar este cu mult mai chinuitor si mai osanditor decat orice altceva, este confirmat de experienta insasi, si Sf. Ioan Gura de Aur ne marturiseste in aproape toate omiliile sale morale, care spun acelasi lucru, ca si pustnicul Dorotei în omilia sa „Despre constiinta …”

mihailt 28.07.2008 18:46:14

Daca tot aveti acolo la respectivul link convorbirea Sfantului Marcu cu catolicii as vrea sa imi arati si mie unde ii numeste Sfantul Marcu "eretici" pe catolici sau unde numeste doctrina purgatoriului "erezie".
Linkul:
[link=http%3A%2F%2Fwww.sfaturiortodoxe.ro%2Fsufletu l-dupa-moarte%2Fsufletul-dupa-moarte-sf-marcu-starea-sufletelor-dupa-moarte.htm]

Eu am stranie impresie ca se duce o puternica activitate din partea masoneriei de invrajbire intre catolci si crestini-ortodocsi in ultima vreme.

moro.d 28.07.2008 19:42:55

Citat:

Eu am stranie impresie ca se duce o puternica activitate din partea masoneriei de invrajbire intre catolci si crestini-ortodocsi in ultima vreme.

=)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
m-ai facut sa rad cu lacrimi......... : ))))))))
esti comic...

moro.d 28.07.2008 19:51:12

HOTARAREA SFANTULUI SINOD DE LA 20 NOIEMBRIE 1583

"Catre toti crestinii adevarati, madulare ale Sfintei, Universale si Apostolesti Biserici de Rasarit a lui Hristos din Constantinopol si din tot locul, har, pace si mila voua de la Atotputernicul Dumnezeu.
Din Vechea Roma au venit anumiti oameni care au invatat acolo sa gandeasca latineste. Dar cel mai rau lucru e ca inainte au fost bizantini, nascuti si crescuti prin partile noastre; dar nu numai ca si-au schimbat credinta, dar au si ridicat razboi contra Ortodoxiei si adevaratelor dogme ale Bisericii de Rasarit si s-au razvratit impotriva lui Hristos Insusi, impotriva dumnezeiestilor Apostoli si Sfintelor Sinoade ale Sfintilor Parinti care ni le-au lasat. Drept pentru care i-am taiat ca niste madulare putrede si

HOTARAM

Orisicine nu ar marturisi cu inima si cu gura ca este madular al Bisericii de Rasarit botezat ortodox si ca Sfantul Duh purcede numai de la Tatal fiintial si ipostatic, asa cum Hristos spune in Evanghelie, ci Duhul Purcede de la Tatal si de la Fiul in acelasi timp, unul ca acesta sa fie lepadat afara de Biserica si sa fie anatema.
Orisicine nu ar marturisi ca in Taina Sfintei Liturghii, laicii trebuie sa se impartaseasca odata cu cele doua sfinte parti, a Preasfantului Trup si a Preasfantului Sange, ci sa spuna ca este de ajuns a primi numai trupul pentru ca sangele este inclus, chiar daca Hristos le-a sfintit separat si le-a daruit fiecaruia din Apostoli, unul ca acesta sa fie anatema.
Orisicine ar spune ca Domnul nostru Iisus Hristos la Cina cea de Taina a folosit azime si nu paine dospita, unul ca acesta sa fie departe de noi si sub anatema ca unul ce vrea sa introduca doctrina lui Apolinarie si a armenilor in Biserica lui Hristos, cu a Carui incuviintare il dam de doua ori anatemei.
Orisicine ar spune ca atunci cand mor, sufletele crestinilor care s-au pocait in aceasta viata dar nu si-au castigat mantuirea merg in Purgatoriu - care este un basm grecesc - unde focul si chinurile il purifica, si ei cred ca nu sunt chinuri vesnice - asa cum credea blestematul Origen - si dau din aceasta pricina slobozire pacatelor, pe unii ca acestia ii dam anatemei. [...]
Orisicine ar spune ca papa e capul Bisericii si nu Hristos Dumnezeu, si ca Papa are autoritatea de a trimite in Rai prin scrisorile sale, si ca poate ierta pacatele prin plata indulgentelor, unul ca acesta sa fie anatema.
Rugam pe toti binecredinciosii ortodocsi: ramaneti in credinta stramoseasca ce-ati invatat-o pana acum, in care v-ati nascut si crescut, si cand vremurile o vor cere, nu va lepdati de credinta mostenita de la Sfintii Parinti. Luati aminte la cele scrise mai inainte si credeti ca Hristos va va ajuta sa le impliniti. Fie ca umila noastra binecuvantare sa fie cu voi cu toti. Amin.

Ieremia al Constantinopolului, Silvestru al Alexandriei, Sofronie al Ierusalimului cu tot soborul episcopilor prezenti in Sfantul Sinod" [revista Biserica Ortodoxa Romana, nr. 12, Bucuresti, 1881]

http://eresulcatolic.50webs.com/pcatolicism.html

Grigorie 29.07.2008 10:59:39

Citat:

Sfantul marcu Eugenicul arata ca de fapt ideea Purgatoriului are un sambure de adevar si arata de unde vine in speranta de a-i convinge pe episcopii catolici de acolo de adevar.

Insa parca am auzit ca Sfantul Marcu Eugenicul a fost pus de imparatul Imperiul Bizantin de atunci sa adopte un ton incapatanat la discutii.

La sinodul de la Florenta, Sfantul Marcu a combatut doctrina catolica despre purgatoriu. Imparatul nu numai ca nu i-a poruncit sa fie "incapatanat", dar in anumite imprejurari i-a interzis sa abordeze subiecte care ar fi trenat discutiile. Imparatul Ioan al VIII-lea Paleologul a venit la sinodul unionist de la Ferrara (mutat ulterior la Florenta) cu gandul de a realiza unirea cu catolicii. Daca la inceput avea o oarecare speranta ca teologii greci ii vor convinge pe cei occidentali, mai apoi, pentru ca nu se obtineau rezultate si astfel intarzia ajutorul politico-militar promis de papa in cazul in care primea unirea, imparatul a trecut fatis la o fortarea episcopilor ortodocsi sa cedeze in fata catolicilor. Sf. Marcu s-a aratat neinduplecat, de aceea imparatul i-a interzis sa abordeze subiecte care ar fi marit divergenta dintre cele doua parti si a pus capat unor discutii care altfel s-ar fi prelungit la nesfarsit.
Dupa semnarea actului de unire, imparatul Ioan al VIII-lea Paleoplogul a numit in functiile cheie episcopi unionisti dezlantuind o persecutie impotriva celor care se opuneau unirii. Insa degeaba, era prea tarziu, turcii au cucerit Constantinopolul, ceea ce, paradoxal, a salvat credinta ortodoxa de la catolicizare.

Grigorie 29.07.2008 11:20:48

Citat:

Masoneria si Vaticanul au astazi acelasi scop: realizarea unei religii unice (chiar daca cu multe nuante), care va avea in frunte pe papa. Cine urmareste cu atentie viata religioasa pe mapamond nu poate sa nu vada acest lucru. Miscarea ecumenista moderna, creatie a masoneriei, se orienteaza tot mai mult spre Vatican. Conciliul Vatican II cu al sau aggiornamento, manifestarile ecumeniste in care catolicii sunt tot mai implicati, orientarea multor denominatiuni protestante spre Vatican, toate ar trebui sa dea de gandit. Mai vedeti manifestari gen Taize, Assisi 1986 si dupa, zilele tineretului catolic, jubileul anului 2000, Sibiu 2007, introducerea practicilor yoga si zen in manastiri catolice, miscarea femeilor catolice preot, adoptarea evolutionismului de catre catolicism, preoti care canta rock s.a. indica o alunecare a catolicismului catre sincretism, relativizare, New Age. Si se trezesc ortodocsii nostri ecumenisti sa dea nota de buna purtare catolicismului tocmai cand el intra in agonie.

mihailt 29.07.2008 12:37:05

Da da da sinodul de la 1583 la care s-a hotarat ca nu e voie sa se schimbe calendarul :D
Sinod comandat de musulmani clar.
Ma mir ca nu s-a interzis si pomenirea mortilor la Sfanta Liturghie si pomenirea mortilor sambata la acel sinod.
Ei uite ca s-a facut alt sinod la care s-a hotarat indreptarea datei echinochtiului de primavara si ca exista destui sfinti care au umblat dupa noul calendar :D

moro.d 29.07.2008 12:48:30

suferi cumva de paranoia?

moro.d 29.07.2008 13:36:40

ma bucur ca tocmai tu, crestin din BOR, marturisesti faptul ca s-a dat anatemei aceasta inovatie.
eu n-am facut decat sa copiez un text, asa cum l-am gasit pe site-ul respectiv...

ca tie nu-ti convine acest sinod, e cu totul alta mancare de peste... deocamdata n-a ridicat nimeni aceste anateme. si nici nu o vor face.
te-ai fi asteptat ca Dumnezeu sa-i tina in lanturi pe cei care-si doreau alt calendar? unde ar mai fi fost liberul arbitru?

dar hai sa nu ne ascundem dupa deget si sa deviem discutia in alta directie...
vorbeam despre cu totul altceva.
noi, ortodocsii de pe vechi, suntem frecvent acuzati de habotnicie si ca tinem mai mult la calendar decat la nu stiu ce... dar observ ca de fapt altii au fixul asta. nu ma refer numai la tine...
nu stiu cum se face ca de fiecare data cand nu mai au replica... pac! imi arunca cate una despre calendar... cred ca nuca in perete se potriveste mai bine.

mihailt 29.07.2008 13:40:20

Iata insa un citat si mai interesant dintr-o hotarare data de Patriarhul Ecumenic Chiril in anul 1756 impotriva celor care "ar indrazni" sa urmeze stilul nou:

"Chiril, din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscopul Constantinopolului si Patriarh Ecumenic. Preacinstitilor clerici care sunteti cu noi în Biserica lui Hristos, har si pace voua de la Dumnezeu.
Noi, pe care ne-a învrednicit Dumnezeu Sfantul sa ne aflam în fata acestui tron apostolesc si patriarhicesc, canoniceste si apostoleste, pentru a pazi cu credinta fierbinte si evlavie Sf. Credinta Ortodoxa, pe care am primit-o de la Sf. Apostoli si de la cele sapte Sf. Soboare Ecumenice, impreuna cu dogmele celor sapte Sf. Taine ale Bisericii noastre Ortodoxe, Apostoleasca si Soborniceasca de Rasarit, pe acestea sa le tinem curate si nepatate; dupa cum de sus si de la inceput Biserica le-a primit de la Sf. Apostoli, neclintite, fara sa adaoge sau sa scoata, nici un cuvant pana astazi si nici pana la sfarsitul veacului acestuia, pe aceste le pastreaza curate ca pe Mireasa lui Hristos. . Pentru acest pericol am hotarat sa ne supunem mai mult lui Dumnezeu decat oamenilor.
Mai intai ca sa pazim apostolestile si sobornicestile canoane nemiscate si nestirbite, dupa cum le-am primit.
Al doilea, ca luand toate armele Sf. Duh sa ridicam si sa stergem cu desavarsire, prin infricosat blestem si vesnica anatema ampotriva celor care au vrut sa indrazneasca a face pogoramant sa primeasca, cat suntem an viata si dupa moartea noastra pana la sfarsit orice adaugare sau scoatere (schimbare)...
Si am hotarat cu tot sfintitul cler care este cu noi si cu adunarea crestineasca sa dam anatema de trei ori fie ca sunt din randul clericilor, fie al laicilor (mirenilor), despartiti sunt de la Dumnezeu Atottiitorul , blestemati si neiertati si dupa moarte sa nu putrezeasca . Pietrele si fierul sa putrezeasca, iar ei niciodata, sa mosteneasca lepra lui Ghiezi si sa se spanzure ca Iuda, sa fie suspinand si tremurand pe pamant ca si Cain, sa fie mania lui Dumnezeu pe capetele lor, sa fie la un loc cu Iuda si cu Iudeii cei luptatori de Dumneuzeu, sa crape pamantul si sa-i inghita ca pe Datan si Aviron, ingerul Domnului sa-i goneasca pe ei cu sabia an toate zilele vietii lor, si toate blestemele Patriarhilor si ale Sf. Soboare sa cada peste dansii, sa fie vesnic sub anatema si focul vesnic. Amin.
"
:D
Este foarte clar ca Dumnezeu nu a ascultat nici blestemele acestui patriarh.

mihailt 29.07.2008 13:41:13

E interesant sa vezi o piatra putrezind...eu nu am vazut pana acum.

mihailt 29.07.2008 13:46:04

Tocmai mai soro ispita ca au fost si sinoade de nu au fost valabile si aceste sinoade fac parte din categoria sinoadelor ne-valabile.
Un exemplu este anatemizarea Sfantului Simeon Noul Teolog de catre un sinod care a fost ridicata mai tarziu cand s-a observat ca e sfant.
Poate nu ai remarcat ca nu am numit aceste sinoade sfinte deoarece Duhul Sfant nu a inspirat pe cei care au dat aceste hotarari.

mihailt 29.07.2008 13:48:55

Este ciudat cum patriarhul Chiril hotara dansul cine este despartit de la Dumnezeu...???
Eu mai prost credeam ca aceasta o hotaraste Dumnezeu...:D

ancah 05.08.2008 09:48:40

Care este diferenta dintre ortodocsi si catolici? As zice in primul rand modul de a oficia Sf. Liturghie. Duminica am fost la botezul copilului unor prieteni catolici; slujba a fost ff scurta, cu botez cu tot 1 ora; in 2 potire s-a turnat vin alb indoit cu putina apa, iar la sfarsitul slujbei toata suflarea catolica s-a impartasit, unii band chiar din potir. Femeile s-au putut misca nestingherite prin altar, imbracate dupa moda verii, cu pantaloni pe sub o bluza mai lunga. In ciuda acestor lucruri, am vazut evlavie la oameni.

astrud 06.08.2008 10:52:09

Am fost in Germania si duminica am fost la o biserica protestanta sa vad cum e. Fiecare se impartasea daca vroia mai ales ca a cotizat la "cutia milei" cu care se plimba cineva printre randuri. La orga se cantau diverse cantari, un proiector afisa pe peretele alb diverse poze cu flori, peisaje si uneori se canta sau se recitau versuri inchinate Domnului. Totul era ca un spectacol dupa care oamenii se intalneau in curtea bisericii si se bucurau de revedere. Senin, linistit, in pace.
Mie mi-a placut atmosfera cu toate ca nu am simtit nici o legatura cu Hristos. A fost cam ca dupa o piesa de teatru cuminte, negalagioasa unde se vedea imbracat decent nu neaparat la moda.
Cu protestantii nu avem cum sa discutam dogme si teologie dar cu catolicii am mai avea ceva puncte comune. Cel mai interesant este ca la ei nu este chemat Sf Duh sa se coboare peste paine si vin, la Euharistie, pentru a se face transformarea in Trupul si Sangele Domnului si deci asta ma face sa cred ca nu exista impartasanie la catolici in realitate ci doar se crede ca se intampla asta.
Oamenii pot fi buni si fara Dumnezeu cel Adevarat dar nimeni nu ne asigura pana cand.

nsd 11.08.2008 11:59:46

Citat:

În prealabil postat de astrud
Am fost in Germania si duminica am fost la o biserica protestanta sa vad cum e. Fiecare se impartasea daca vroia mai ales ca a cotizat la "cutia milei" cu care se plimba cineva printre randuri. La orga se cantau diverse cantari, un proiector afisa pe peretele alb diverse poze cu flori, peisaje si uneori se canta sau se recitau versuri inchinate Domnului. Totul era ca un spectacol dupa care oamenii se intalneau in curtea bisericii si se bucurau de revedere. Senin, linistit, in pace.
Mie mi-a placut atmosfera cu toate ca nu am simtit nici o legatura cu Hristos. A fost cam ca dupa o piesa de teatru cuminte, negalagioasa unde se vedea imbracat decent nu neaparat la moda.
Cu protestantii nu avem cum sa discutam dogme si teologie dar cu catolicii am mai avea ceva puncte comune. Cel mai interesant este ca la ei nu este chemat Sf Duh sa se coboare peste paine si vin, la Euharistie, pentru a se face transformarea in Trupul si Sangele Domnului si deci asta ma face sa cred ca nu exista impartasanie la catolici in realitate ci doar se crede ca se intampla asta.
Oamenii pot fi buni si fara Dumnezeu cel Adevarat dar nimeni nu ne asigura pana cand.

Exista epicleza si in Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie savarsita dupa ritul roman adica latin catolic.
cei interesati se pot uita peste tipicul liturghiei si vor vedea...
se gaseste si pe internet in toate limbile....

philalex 11.08.2008 12:10:36

pai, modul de cruce, catolicii...au icoane mai vii colorate, si sunt mai scurte slujbele...si aletele nu mia stiu, am avut o legatura cu o catolica...;)

MarinaAlca 15.08.2008 13:09:00

PAI CU SIGURANTA UNA DIN MARILE DIFERENTE INTRE CATOLICI SI ORTODOXI ESTE CA, CATOLICII NU AU URA IN INIMA LOR CAND VINE VORBA DE ORTODOXIE!!!

ancah 15.08.2008 19:35:39

Citat:

În prealabil postat de MarinaAlca
PAI CU SIGURANTA UNA DIN MARILE DIFERENTE INTRE CATOLICI SI ORTODOXI ESTE CA, CATOLICII NU AU URA IN INIMA LOR CAND VINE VORBA DE ORTODOXIE!!!

Nu fii atat de sigura de acest lucru, Marina. Mergi pe forumul catolic si vezi reactia catolicilor la ei acasa, nu aici, unde sunt in inferioritate numerica. Vei avea multe de invatat cititnd putin ce scriu ei acolo.

MarinaAlca 16.08.2008 05:10:53

Citat:

În prealabil postat de ancah

Nu fii atat de sigura de acest lucru, Marina. Mergi pe forumul catolic si vezi reactia catolicilor la ei acasa, nu aici, unde sunt in inferioritate numerica. Vei avea multe de invatat cititnd putin ce scriu ei acolo.

Draga Anca eu am afirmat aceasta nu referindu-ma la forumul lor in care nu am avut niciodata curiozitatea sa intru; dorinta mea e sa aflu cat mai multe despre credinta mea ortodoxa... eu vorbeam din experienta de viata nu din postarile unor rataciti extremisti de pe forumurile catolice care nu cred ca reprezinta adevaratul catolic... toti catolicii pe care eu i-am intalnit de-a lungul vietii mele(si in acest capitol includ si preotii catolici cu care am discutat pe teme de religie) au respect pentru credinta ortodoxa, nu mi-au rostit nici un cuvant de jignire sau contra, absolut nimic!!!... totul armonios in vorba si in gesturi.. si sincera sa fiu nu cred ca au jucat teatru ptr ca as fi simtit catusi de putin daca e ceva fals.La asta ma refeream.
Dar daca stau sa ma gandesc bine... nu era cazul sa generalizez.. chiar daca eu personal nu am intalnit astfel de fanatici catolici, posibil ca ei sa existe!
Si de curiozitate chiar am sa iti urmez sfatul si am sa intru pe forumul lor:)

nsd 16.08.2008 15:36:56

In primul rand catolici recunosc toate tainele la ortodocsi, deci botezul, mirungerea, euharistia, spovedania, maslu, preotia, casatoria.
NU au afirmat niciodata ca ortodocsii nu se mantuiesc
nu au spus ca daca se roaga pentru raposati sunt eretici (asa cum spun ortodocsii despre purgatoriu)
nu au spus ca dupa 1054 nu exista nici un sfant "adevarat" in Biserica ortodoxa....
nu au spus ca daca scrii Iisus sau Isus este erezie...

Hristos il descopera omului pe om, si cine il urmeaza pe Hristos, omul perfect, devine el insusi mai mult om.

Laurentiu 20.08.2008 13:57:09

In primul rand Biserica Oartodoxa nu a spus niciodata ca este cineva eretic doar pentru simplu fapt ca scrie Iisus cu un singur I....Asta tine de limba fiecaruia.

Ar trebui sa te informzi de anatemele papei...si dupa aceea mai vorbim.

Biserica ortodoxa nu a aprobat niciodata faptul ca intre iad si rai mai exista ceva numit purgatoriu. Biserica ortodoxa se roaga pentru raposati si nu a spus ca cine se roaga pentru raposati este eretic.

Cine te-a invatat pe tine despre ortodoxie habar nu avea, asa ca, mai bine informeaza-te de la ortodocsi, de la sursa, si numai spune despre Biserica Ortodoxa lucruri neadevarate.

nsd 20.08.2008 17:29:31

Doctrina ortodoxa de la ortodocsi o stiu...
dar vedeti ca trebuie sa facem diferente intre dogme si Traditie....
sa vedem ca Biserica s-a raspandit in diferite culturi, si s-a adaptat oamenilor de acolo.
si Biserica ortodoxa si cea Catolica nu se roaga pentru acelasi tip de raposati?
In purgator nu se iarta pacatele dragilor...noi nu ne ruam pentru cei cre deja sunt in paradis, nici pentru cei osanditi pe veci la infern...ci pentru aceia care prin pomenile si rugaciunile noastre sunt eliberati de urmele pacatelor iertate la spovada.
hai sa fim seriosi, care au fost acuzatiile din 1054?

Laurentiu 20.08.2008 20:30:17

Citat:

În prealabil postat de nsd
sa vedem ca Biserica s-a raspandit in diferite culturi, si s-a adaptat oamenilor de acolo.
si Biserica ortodoxa si cea Catolica nu se roaga pentru acelasi tip de raposati?
In purgator nu se iarta pacatele dragilor...noi nu ne ruam pentru cei cre deja sunt in paradis, nici pentru cei osanditi pe veci la infern...ci pentru aceia care prin pomenile si rugaciunile noastre sunt eliberati de urmele pacatelor iertate la spovada.

Am vazut ce stii...Te afli intr-o mare confuzie... numesti ortodox ceea ce nu este ortodox...

In primul rand Invatatura Ortodoxia este sincera nu umbla cu artificii...ca sa induca lumea in eroare.

Laurentiu 20.08.2008 20:46:39

Citat:

Dar de unde stii voi care sunt osanditi pe veci la iad si care sunt in rai ca sa va rugati pentru unii si pentru altii de ce sa nu va rugati?!?

Adica parca am fi la statiunea experimentala se aleg cei pentru care va rugati de cei pentru care sa nu va rugati, prin selectie.

Aceste lucruri le stie numai Dumnezeu voi nu aveti de unde le sti (cine este pentru rai si cine este totdeauna pentru iad)

Nu ma mira nici faptul de unde au aparut la voi indulgentele.

Grigorie 20.08.2008 22:53:14

Citat:

În prealabil postat de MarinaAlca

Un bun crestin nu are ura in inima sa. S-ar putea sa confunzi indignarea cu ura. Poate ca uneori cuvintele grele despre credintele heterodoxe scapa prea usor. Dar nu ura sta in spatele acestora, ci e un mod de manifestare a "maniei sfinte" ("ravna casei Tale m-a mancat"). Un ortodox e dator sa iubeasca pe toti oamenii, caci toti sunt chip al lui Dumnezeu. Nu cu non-ortdocsii are ceva, ci cu credinta heterodoxa, in care adevarul s-a amestecat cu minciuna.

Sf. Siluan Athonitul:
"Daca as putea ajuta fie si numai un singur suflet sa sa mantuiasca, pentru aceasta voi multumi Domnului. Inima mea sufera pentru intreaga lume si ma rog si vars lacrimi pentru intreaga lume, ca toti sa se pocaiasca si sa cunoasca pe Domnul si sa traiasca in iubire si sa se desfete de libertate in Dumnezeu".
"Intr-o zi am spus duhovnicului:
- Mi-e mila de oamenii care se chinuie in iad si in fiecare noapte plang pentru ei si sufletul meu se chinuie atat, incat ii este mila chiar si de demoni.
Si duhovnicul mi-a spus ca aceasta rugaciune e de la harul lui Dumnezeu."
"Milostive Doamne, da harul Tau tuturor popoarelor pamantului, ca ele sa te cunoasca pe Tine, caci fara Duhul Tau cel Sfant omul nu poate sa Te cunoasca si sa inteleaga iubirea Ta!
Doamne, da tututror popoarelor pamantului sa inteleaga iubirea Ta si dulceata Duhului Sfant, ca oamenii sa uite durerea pamantului si sa lase tot raul, sa se alipeasca de Tine prin iubire si sa traiasca in pace, facand voia Ta spre slava Ta!"
"Milostive Doamne, intru bogatia milei Tale, mantuieste toate popoarele!"
"E bine daca sufletul s-a obisnuit sa se roage pentru toata lumea si sa verse lacrimi pentru lumea intreaga."
"Cat imi e de mila de oamenii care nu cunosc pe Dumnezeu. Dar noi, crestinii ortodocsi, suntem norocosi pentru ca Il cunoastem pe Dumnezeu. Ne-a invatat Duhul Sfant. El ne invata sa-i iubim si pe vrajmasi."

gabrielg 20.08.2008 23:26:22

Citat:

În prealabil postat de philalex
pai, modul de cruce, catolicii...au icoane mai vii colorate, si sunt mai scurte slujbele...si aletele nu mia stiu, am avut o legatura cu o catolica...;)

sunt convins ca exista credinte ce au statui ceva mai colorate ca si catolicii, cred ca exista la protestanti slujbe si mai scurte decat la catolici si asta nu inseamna ca sunt mai plini de Sf Duh.

vsovi 21.08.2008 09:21:36

"El ne invata sa-i iubim si pe vrajmasi." dar daca ne invatzam noi sa-i iubim pe vrajmashi pentru ca sa primim slava de la oameni, ca la atata ne duce capul, atunci iata ca i-am lepadat pe fratzii noshtrii adica pe cei care cu adevarat fac voia Tatalui... adica pe desfranatele shi vameshii dar care au crezut shi s-au pocait... shi nu ca shi noi care au shi vazut shi tot nu s-au pocait... ca dupa ce am vazut am inceput sa-i iubim pe vrajmashi pentru slava de la oameni, shi atat de multa ne-am dorit slava asta incat am inceput sa facem ce fac vrajmashii shi desfranatele de am ajuns adulteri shi vameshi shi desfranate dar care nu s-au pocait ci le-a placut starea lor decazuta, dulce-sadica... shi apoi sa nu mai zici iarta-ma ca sa nu potzi, doar pentru a alege iar sa faci pacatul ca nu tzine... mai fratele meu cel mai bun.

Grigorie 22.08.2008 10:50:13

Arhimandritul Efrem, stretul manastirii Vatoped (Sf. Munte Athos):

" ...pentru aceasta sa ramaneti fideli dogmei ortodoxe. Sfintii Parinti erau fermi in dogma, nu pentru ca erau excentrici, nu pentru ca-i urau pe eretici, ci PENTRU CA URAU MODUL DE VIATA AL ERETICILOR. Nu voiau ca dogma sa fie atinsa.
Deoarece iubitii mei. DACA DOGMA ESTE ATINSA, NU MAI EXISTA SFINTENIE ! Nu exista <<Biserici>>, fratii mei. Exista UNA, SFANTA, SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA ! Nu exista asa cum spun diversi ecumenisti - faptul ca 50 % din adevar este la ortodocsi, 30 % la romano-catolici si 20 % la protestanti. Acrivia dogmatica a teologilor si a oamenilor in general izvoraste din acrivia duhovniceasca. Cand omul are acrivie in viata lui duhovniceasca, atunci are simtirea harului. Atunci intelege ce este harul, intelege ce este Ortodoxia si atunci ramane in dogma ortodoxa. Nu suntem impotriva dialogului, suntem pentru dialog, insa de pe premize corect ortodoxe."

"Vin la Sf. Munte diversi calugari romano-catolici care au inceput sa se trezeasca: se ocupa cu teologia Sf. Grigore Palama, cu rugaciunea inimii. Vin cu buna intentie si ne abordeaza in Sfantul Munte, iar noi ii primim cu dragoste si le spunem cele despre care ne intreaba. Si cu toate ca se roaga fiecare trei ore la chilie - au deci viata isihasta - cand vin si vorbesc cu noi, ca un fel de spovedanie, vedem ca afla totusi EXTREM de putine roade duhovnicesti si asta deoarece nu sunt IN Biserica Ortodoxa. Nu poatecineva sa traiasca CA ORTODOCSII, dar sa nu fie MEMBRU al Bisericii Ortodoxe, CACI SEAMANA VANT."

"Nu-i uram pe europeni, fratii mei. Nu uram pe nimeni. Modul lor de viata este insa gresit.
A venit la noi printul Charles si a stat trei zile. A cerut sa aiba o discutie duhovniceasca personala cu noi. Si ne-a spus: "Noi ne vindem bisericile si ajung discoteci". Si i-am raspuns: "Asata e nimic fata de cele ce se vor mai intampla. Pentru ca nu aveti NIMIC de oferit tinerilor din lume, caci voi ca anglicani, ati nivelat totul".

"Teologia fratii mei nu este "savoir vivre", nu este moralitate. Este Traditie a harului ! Daca noi nu invatam cum sa ne rugam, cum sa aflam harul, nu-i putem convinge pe altii sa gaseasca harul Duhului Sfant. De aceea noi, care traim la Sfantul Munte cu oameni duhovnicesti, care dupa judecata lumeasca sunt analfabeti, vedem insa ca, deoarece au avut evlavie si frica de Dumnezeu si au facut ascultare la oameni sfinti, li s-a dat harisma teologiei. De aceea daca doriti sa deveniti cu adevarat teologi, trebuie sa stiti ca adevarat teolog este omul cu har, adevaratul predicator este cel care are inlauntrul sau harul Duhului Sfant, har care iese din inima lui odata cu cuvintele si daruieste celor ce il asculta, disponibilitatea, deschiderea de a primi ceea ce el le spune. Daca veti face aceasta, Biserica se va slavi."

nsd 22.08.2008 14:00:47

Citat:

În prealabil postat de Laurentiu
Citat:

Dar de unde stii voi care sunt osanditi pe veci la iad si care sunt in rai ca sa va rugati pentru unii si pentru altii de ce sa nu va rugati?!?

Adica parca am fi la statiunea experimentala se aleg cei pentru care va rugati de cei pentru care sa nu va rugati, prin selectie.

Aceste lucruri le stie numai Dumnezeu voi nu aveti de unde le sti (cine este pentru rai si cine este totdeauna pentru iad)

Nu ma mira nici faptul de unde au aparut la voi indulgentele.

Atunci, invata-i pe fratii tai ortodocsi ce este erezie si ce este traditie?
De ce voi sinucigasilor nu le faceti slujba? Stiti sigur ca s-au osandit?
Noi nu am spus ca nu ne rugam pentru toti...caci numai Dumnezeu stie cine e mantuit si cine nu...dar stim ca cine moare in stare de pacat de moarte e osandit....si avem si marturii in Biblie cand se spune referitor la diferiti pacatosi.....".....unii ca acestia nu vor mostenii Imparatia Cerurilor". De asemenea ca la ospatul de nunta cine nu are haina corespunzatoare este aruncat afara....
deci vezi ca insusi Domnul a sus ca nu toti se vor mantui.....
Biserica Catolica nu a spus despre nimeni ca sigur e osandit...
Deci uitati-va in ograda voastra, caci e mai bine...
SI ce treaba auaici indulgentele? ele nu inseamana deloc iertarea pacatelor....asa ca ar fi bine sa te informezi...

Si la ce artificii te referi cand spui ca Ortodoxia e sincera? (Dar cu trimitere la un document autentic, nu predica unui preot...)

ancah 22.08.2008 17:37:47

Cititnd cele postate, vad ca exista o prapastie intre credinta ortodoxa si cea catolica. Sau e doar la nivel individual?!?

Laurentiu 23.08.2008 23:46:34

Citat:

În prealabil postat de Grigorie
A venit la noi printul Charles si a stat trei zile. A cerut sa aiba o discutie duhovniceasca personala cu noi. Si ne-a spus: "Noi ne vindem bisericile si ajung discoteci". Si i-am raspuns: "Asata e nimic fata de cele ce se vor mai intampla. Pentru ca nu aveti NIMIC de oferit tinerilor din lume, caci voi ca anglicani, ati nivelat totul".

"Teologia fratii mei nu este "savoir vivre", nu este moralitate. Este Traditie a harului ! Daca noi nu invatam cum sa ne rugam, cum sa aflam harul, nu-i putem convinge pe altii sa gaseasca harul Duhului Sfant. De aceea noi, care traim la Sfantul Munte cu oameni duhovnicesti, care dupa judecata lumeasca sunt analfabeti, vedem insa ca, deoarece au avut evlavie si frica de Dumnezeu si au facut ascultare la oameni sfinti, li s-a dat harisma teologiei. De aceea daca doriti sa deveniti cu adevarat teologi, trebuie sa stiti ca adevarat teolog este omul cu har, adevaratul predicator este cel care are inlauntrul sau harul Duhului Sfant, har care iese din inima lui odata cu cuvintele si daruieste celor ce il asculta, disponibilitatea, deschiderea de a primi ceea ce el le spune. Daca veti face aceasta, Biserica se va slavi."

Grigorie "Foarte mare dreptate are Parintele Efrem ...Asa este in occident (mai cu seama in anglia) bisericile devin discoteci.

Parintele Staniloae spunea ca a vizitat cateva manastiri din occident si a vazut ca au un manahism "zero".

Iar Parintele Adrian Fageteanu vorbeste despre criza de preoti in catolicism.

O mare greseala este celibatul preotilor la catolici. Hristos nu a zis niciodata mimanui ca daca vrea sa fie preot nu se poate casatori.

Laurentiu 23.08.2008 23:55:57

Citat:

De asemenea ca la ospatul de nunta cine nu are haina corespunzatoare este aruncat afara....
deci vezi ca insusi Domnul a sus ca nu toti se vor mantui.....
Biserica Catolica nu a spus despre nimeni ca sigur e osandit...
Deci uitati-va in ograda voastra, caci e mai bine...
SI ce treaba auaici indulgentele? ele nu inseamana deloc iertarea pacatelor....asa ca ar fi bine sa te informezi...

Si la ce artificii te referi cand spui ca Ortodoxia e sincera? (Dar cu trimitere la un document autentic, nu predica unui preot...)

Pilda cu haina corespunzatoare se refera judecata lui Iisus care va fi atunci iar voi nu aveti de unde sti ce va randui Mantuitorul.

Cat despre sinucigasi este clar faptul ca nu si-au dorit viata inca de aici...si de aceea Biserica nu le face slujbe, pentru ca viata este un dar de la Dumnezeu si nu are nimeni dreptul sa se sinucida.

In schimb Biserica Ortodoxa nu opreste pe nici un credincios sa se roage pentru cei care s-au sinucis.

ancah 23.08.2008 23:59:24

Corectati-ma daca gresesc, dar parca am citit ca celibatul preotilor a fost hotarat la unul dintre Sf. Sinoade ecumenice, daca nu ma insel la la doilea. Din cate am inteles, acest lucru a fost contributia ortodocsilor la Marea Schisma.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:42:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.