![]() |
Draga Geo
Oare de dragul carierei uiti ce a spus Par Cleaopa de care vorbesti cu atita evlavie in alte parti? ca: "PUTREGAIUL TREBUIE SA CADA!" De ce oare te opui? |
"nu s-a facut cleric fara voia lui Dumnezeu"
|
Citat:
Tiu inca "nu ti s-a uscat apa de dupa urechi", de aceea INCA gindesti in termeni astia |
Sfantul Lavrentie de Cernigov lua apararea credinciosilor, avertizandu-i in legatura cu vremurile care vor urma:
,,Vine timpul, si nu e departe, povestea staretul, cand foarte multe biserici si manastiri se vor deschide in slujba Domnului si se vor repara, le vor reface nu numai pe dinauntruci si pe dinafara. Vor auri si acoperisurile atat ale bisericilor, cat si ale clopotnitelor, dar preotimea nu va lucra la sufletul credinciosului, ci numai la caramizile lui Faraon. preotul nu va mai face si misiune. Cand vor termina lucrarile nu se vor putea bucura de slujbe duhovnicesti in ele..." (Sfantul Lavrentie de la Cernigov, Viata, invataturile si minunile Uneori suntem nevoiti sa constatam cu durere ca spusele Sfantului Lavrentie se adeveresc. Sfantul Lavrentie recomanda Rugaciunea lui Iisus si mirenilor. Nu se poate generaliza, insa. Discernamantul totusi e necesar. |
Citat:
Duhul Sfant NU ARATA pe nimeni „cu degetul”, ci ne indeamna sa ACOPERIM greselile aproapelui si sa IERTAM, sa RABDAM si sa IUBIUM!!! Numai asa ne aratam cu adevarat Ucenicii Lui! |
Citat:
|
Citat:
|
In cazul acestui sarman parinte, se potrivesc foarte bine cuvintele Sf.Apostol Pavel: Fraților, chiar de va cădea un om în vreo greșeală, voi cei duhovnicești îndreptați-l, pe unul ca acesta cu duhul blândeții, luând seama la tine însuți, ca să nu cazi și tu în ispită. Purtați-vă sarcinile unii altora și așa veți împlini legea lui Hristos. (Galateni 6, 1-2). Cum nu este langa noi ci este un frate al nostru, ba mai mult o sluga a lui Hristos, avem datoria morala si porunca hristologica de a IERTA si a IUBI aproapele ca pe noi insine si mai ales in a ne ruga pt el spre indreptarea lui, nu sa dam veste in tara despre greseala, ca asa vom cadea si mai rau decat Sfintia Sa!
Asta este dovada de IUBIRE si ne aratam UCENICII lui Hristos, intru care vor cunoaste TOTI ca suntem UCENICII Lui! |
Sigur, Geo, ai mare dreptate. Dar orice ai spune, si oricum te-ai gandi, cred ca cel mai bun sfat pe care il poti da cuiva este sa isi gaseasca un duhovnic pe care sa il admire, care sa ii poata fi exemplu de viata si pe care poate sa il respecte.
Citat:
Cred totusi ca ignorand sau tolerand, pe principiul ca nu judecam, greselile preotilor facem mai mult un deserviciu bisericii decat un serviciu. |
Citat:
...si ca in caz ca nu avem unde sa mergem, sa ne smerim si sa mergem si la acesti preoti, ca Duhul Sfant lucreaza si ne iarta de pacate! Sunt multi, binecuvantatii, dar nu trebuie sa ii ocolim nici pe ei. Zicea un parinte, cred ca Pr.Arsenie Papacioc, ca s-au imputinat duhovnicii buni pt ca nu mai sunt ASCULTATORI buni! Nu mai fac ascultare de Duhovnic crestinii de azi.. daca vin mereu si mereu cu aceleasi pacate si nu vor sa se indrepteze...ei spun ce sa faca si se roaga pt ei dar ei nu vor... de aceea Dumnezeu ii ia pe acestia si ne lasa ce SUNTEM... defapt ne vatamam sufletele ca ne incredem in Dumnezeu prea mult si zicem ca lasa ca putem gresi ca doar ne spovedim! NE jucam cu focul! Nu avem duhovnici BUNI??? lasa ca ii avortam de mici... nu ii educam pe cei care ii avem sa creasca in slujba Domnului si sa devina SLUGA A SA!!! E bine sa ne cauatam, dar ce facem cu cei de la sate???? unde preotul merge in crasma la cot cu ceilalti betivi...!!!??? trebuie sa ii lasam in mocirla??? numai el sa ne ajute pe noi??? noi de ce sa nu il ajutam??? il judecam si poate chiar il lovim! MANIA lui Dumnezeu peste cel care indrazneste sa loveasca un preot fie el vinovat de ceva! Daca in satul vecin este un preot BUN, mergem la el! Dar cel din satul nostru??? NE MAI RUGAM AZI PT PREOTUL NOSTRU??? il trecem la pomelnice pe la manastiri si alte slujbe??? uitam de el binecuvantatu... Noi ii tragem bate pe spinare ca face si drege, si ii cerem sa faca slujbe... DATORIA NOASTRA DE FII DUHOVNICESTI UNDE ESTE?? Citat:
Harul preotiei nu se ia de la nimeni, chiar de este caterisit! Duhul Sfant nu are de pierdut pe nimeni! Oprirea de la Hirotonie nu consta in: ti-am dat Harul, na ca ti l-am luat! Gata! Nu asa! Harul preotiei ramane! Pt ca a fost caterisit el raspunde de ce nu a facut sa rodeasca harul dat lui prin Hirotonie! Caci daca primesti un talant si il ingropi, vei arde in gheena unde este plangerea si scrasnirea dintilor! Dar mai bine sa ne vedem desaga noastra plina de pacate, si sa nu le mai vedem pe ale aproapelui caci daca le vedem, le adaugam la ale noastre si se face si mai grea! si uite asa PIERDEM PE DUHUL SFANT!!! |
Geo.nektarios, acum fiecare cu parerea lui, nu trebuie sa ne certam si sa purtam ranchiuna. Mie imi place de tine desi nu ti-am spus asta, multe postari de ale tale m-au facut sa zambesc cu drag si vad ca ai ravna in tine, ceea ce e un lucru foarte bun... dar la subiectul asta chiar nu pot fi de acord cu tine si anume ca toti preotii au Duhul Sfant in ei, indiferent de circumstante. Te-as ruga doar un singur lucru, fara vreo urma de malitiozitate, nu mai pune atatea semne de exclamare, am impresia ca racnesti sau ca esti foarte inversunat... in rest numai de bine!
Iarta-ma daca te-am suparat... Doamne ajuta-ne sa ne iubim unii pe altii :53: |
Spunea intelept Parintele Arsenie Boca unor batranele care se plangeau ca nu mai sunt preotii buni ca altadata:" Vreti preoti...nasteti-i!".
|
Citat:
Multumesc de aprecieri, mi-ai mai spus, asta e a doua oara cand imi spui, dar sa stii ca eu nu fac nimic sa merit laude! Toata suflarea (inclusiv eu si fratia ta) sa laude pe DOMNUL! :15: Doamne ajuta si multe Bucurii Duhovnicesti!!! :53: |
Citat:
|
Iertare, am omis un cuvant esential:" Vreti preoti buni...nasteti-i!".
|
Citat:
dar unde ii crestem? ca daca nu-i scolim vin unii si zic ca sunt analfabeti...si sunt rupti de realitate ..cum am vazut pe aici rusinoase postari la adresa Parintelui Cleopa dar ei merg la scoala si merg in societatea asta ...in care o stim cu totii cum e... vrem duhovnici picati din cer? stiti ce mult sufera un copil care daca nu merge cu colegii la bar si merge la biserica e umilit si de colegi ..si de profesori..daca nu vorbeste de sex ,nu are nici o sansa sa isi faca un prieten in clasa,daca asculta muzica bisericeasca si nu rock sau manele e catalogat prostul clasei?...s.a.m.d. toata lumea cauta duhovnici cu harisma dar pana la urma ei(unii si din pacate) sunt rodul societatii in care traim |
Citat:
(Daca-ti faci cruce esti privit ca un ciudat. Daca exprimi ce crezi, risti sa fii catalogat drept nebun). |
Duhovnicii trebuie scoliti si formati. Nu oricine ar trebui sa devina duhovnic si sa-si expuna pareri, fara discernamant.
Duhovnicul are doua laturi : una spre Dumnezeu si una spre om. Cand una din ele lipseste, atunci nu poate fi duhovnic in adevaratul sens al cuvantului. De aceea sunt probleme cu monahii care se numesc duhovnici. Ei nu sunt (unii din ei) nici scoliti si sunt intr-adevar rupti de lume si de om. Le lipseste latura umana. S-a mai discutat despre asta. Duhovnicul lucreaza cu omul, el nu poate sta numai, ca sa spun plastic, atarnat de cer si de Dumnezeu, ci trebuie sa fie cu picioarele pe pamant, in lume, langa om. Mai ales in vremea de azi, dar cand nu, omul are nevoie de cineva care sa-l ajute, sa-l invete, sa ii vindece sufletul (si) prin credinta. Geo spunea f. bine doua lucruri: 1. Nu pot monahii sa fie duhovnici si nici sa dea lectii oamenilor, atata vreme cat stau izolati de lume si nu stiu (nu vor sa stie despre om). 2. Le trebuie scoala si Harul de la Dumnezeu. Din pacate insa, eu cred ca nu toti preotii (si nici monahii) nu primesc acest har. Eu cred ca numai Dumnezeu alege pe cei ce-l merita cu adevarat si il dau. Harul, Geo iarta-ma, nu se da automat la terminarea facultatii de teologie si nici la hirtonisire, ca pe o diploma. Taina Hirotonisirii este numirea ca preot si atat. Dar nu price preot poate fi duhovnic si nici sa primeasca har, nici cel de nota 10 la facultate. Un preot trebuie sa demonstreze mai intai ca are cele doua laturi (deci si omenia si psihologia) si ca poate sa fie un bun preot si capabil sa fie si duhovnic. Eu o simt acum pe pielea mea, din pacate. Ce n-am inteles eu nici acum si ma infurie si Geo cand spune asta, este cum adica duhovnicul ne gaseste, sau ni-l da Dumnezeu? Mai ales in zone cand abia exista un preot si nici acela nu poate... |
@o_tzaranca - copiii trebuie sa-i educam in mod normal, fara a cadea nici una din extreme: nici calugari in lume, dar nici invers (adica nici manastire nici crasma, nici rock, dar nici psalmi toata ziua etc.).
Trebuie sa daruim iubire multa copiilor, ca sa poata sa daruiasca si ei la randul lor. Un preot, un duhovnic, trebuie sa daruiasca dragoste, mangaiere, blandete, liniste, pace. Si daca in familia lui nu le-a avut, de unde sa le stie si de unde sa le daruiasca? Trebuie sa stie mai intai de toate sa fie Om. |
@ Geo_Nektarios:
Eu nu cred ca noi cerem prea mult de la duhovnici, Geo. Vrem doar sa fie Om si sa ne explice credinta si sa ne invete (asa cum am mai intrebat eu pe alt fir) cum sa imbinam in viata de zi cu zi omul/viata obisnuita cu Dumnezeu si credinta, ca de fapt aste este chintesenta crestinului si este cel mai greu). De aceea i se cere preotului de mir sa aibe familie, sa fie bun sot si parinte, etc. si de aceea monahul trebuie lasat in pace in rugaciunea lui (si atat este misiunea lui, ca asa a fost lasat). Daca ne ducem la monah si il cautam sa ne spuna cum sa nu fim oameni, femei, barbati, soti/sotii, parinti, atunci la ce ne trebuie duhovnic? Geo, eu te inteleg in ceea ce spui despre Taina Preotiei si faptul ca tii la ea, asa cum ar trebui sa fie, mai degraba cum o percepi tu. Poate ca vezi in ea, mai mult decat trebuie. Taina Preotiei nu inseamna primirea harului ca pe o diploma, sau ca pe o aura/coroana. Pentru mine inseamna numirea ca preot, juramantul de preot, de a sluji lui Dumnezeu si omului. Harul se primeste in alt fel, cred ca mai tarziu, mult mai tarziu, dupa munca si demonstrarea ca esti cu adevarat demn sa-l primesti. Si ca sa-ti raspund si la partea cu "ce facem noi pentru duhovnic". Am sa ma raportez la preotul pe care il am acum si nu-l consider duhovnic. Da, ma rog pentru el, in mod discret, nu in pomelnice. Dar Dumnezeu aude. Ma rog impreuna cu el ca sa-i dau forta cu gandul meu. Ma preocup de partea lui umana: sanatate, daca are hrana calda (jn perioade grele, cu post mult si slujbe multe, cand circula mult), daca circula cu bine in noapte (de la sedinte si slujbe), sau are nevoie de a inopta in oras (locuieste mai departe, in afara orasului), etc. Ma stradui sa aibe strana asigurata (din partea mea cel putin, cu tot ceea ce presupune asta), sa fie pace in biserica, sa fac ceva care sa-i faca bine si lui ca preot in ochii lumii (proiectele sociale pe care am vrut si mai vreau sa le fac) etc. Si sotul meu ma sustine in totul. Si nu poate sa-mi fie duhovnic asa cum il vad eu si am nevoie. Nu are timp si ii lipseste ceva. Se imprastie prea mult in drumuri, sedinte, activitati administrative, mai multe biserici etc., in loc sa se zbata sa se mai elibere ca sa aibe timp si forta pentru oameni, pentru parohia lui ( o biserica si bine slujita, nu sapte si ne-terminata nici una). Nu putem sta de vorba in problemele mele, desi cu lacrimi in ochi l-am rugat de atatea ori. L-am pierdut pe tata zilele trecute si l-am anuntat pe el primul. Aveam nevoie de el sufleteste si ca sfat preotesc (cum sa procedez in anumite aspecte in situatia asta). Nu a fost pentru mine, n-a venit catre mine. Si sunt mai multe goluri din partea lui. Si atunci? |
Citat:
Un preot fara Harul lui Dumnezeu este un nimic. Un cioban de la Sihastria ca Pr.Cleopa a dat gata mii de intelepti! Un nescolit de la Suroti din Grecia si colibas din Athos, Cuv.Paisie Aghioritul nu avea nicio scoala dar a mutit pe mii de profesori si intelectuali veniti sa il dea gata cu scolile lor. Cuv.paisie nici nu era preot si totusi harul lui Dumnezeu l-a luminat intr-atat incat sa se laude numele lui Dumnezeu prin smerenia si simplitatea sa! Harul lui Dumnezeu atat de mult lucreaza incat te invata cele ce nu stii si nu ai auzit niciodata nimic. Cum Domnul Hristos le-a spus ucenicilor ca vor fi luati la intrebari si sa nu se teama ca „Duhul va va da voua cele ce sa graiti”! Deci mai mare este puterea lui DUmnezeu decat inaltele scoli. A fi in comuniune cu Dumnezeu este sa ajungi la ASEMANARE cu El dupa HAR, nu dupa firea/esenta Sa! Taina Preotiei nu se reziuma la actul de punere a mainilor epsicopului caci spune in rugaciunea de Hirotonie sa trimita Dumnezeu pe Duhul Sfant aceluia ce se prohiriseste! (o sa pun rugaciunea de Hirotonie intru preot ca sa se vada CLAR ca preotul primeste pe Duhul Sfant!) Ca sa fii Duhovnic nu tre sa ai facultatea de psihologie, ci trebuie sa ai atata daruire si iubire fata de Dumnezeu si aproapele incat sa iti dai viata pe El si oameni! NU preotul este cel care iarta pacatele, ci Dumnezeu PRIN formula de dezlegare (numita si Epicleza Tainei Spovedaniei) rostita de preot si facuta in numele Sfintei Treimi: „te iert si te dezleg in numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfant” Dumnezeu a lasat aceasta preotilor prin sf.Apostoli: „LUATI DUH SFANT, carora veti ierta pacatele vor fi iertare, si carora le veti tine, tinute vor fi!” Iata ca Duhul Sfant este dat Sf.Apostoli si prin ei episcopilor si preotilor! Repet: Harul Duhului Sfant se da oricarui preot, dar acum este treaba lui sa il foloseasca in scop mantuitor si nu egoist sau deloc. Daca preotul nu isi indeplineste misiunea cum ii este incredintata, EL INSUSI va raspunde, nu noi. El pierde aici, nu noi! El are darul si trebuie sa il inmulteasca, daca nu lucreaza la inmultirea lui, va da aspru raspuns inaintea Domnului Hristos. Deci, PREOTUL PRIN Sf.TAINA A HIROTONIEI PRIMESTE PE DUHUL SFANT!!! Si orice crestin prin Sf.taina a Botezului cand ne peceptluim cu Harului Sau, dar si prin celelalte Sf.taine, mai ales prin Sf.Liturghie! PS: Cititi cartea Despre Preotie a Sf.Ioan Gura de Aur! Explica extrem de simplu si de perceput orice minte simpa si nescolita! Veti intelege negresit si veti aprecia in mod superlativ Taina Preotiei! |
Citat:
nu scrie ca nu pot fi monahii duhovnici,ci ca noi nu trebuie sa mergem neaparat la duhovnici monahi ci la preoti de mir |
Citat:
Insa ei sunt duhovnici nu pt mireni ci pt obstile respective, sau daca sunt trimisin la manastirile unde sunt maici si nu au duhovnic. Calugar duhovnic pt calugari! Mirenii au preot duhovnic pe preotul de parohie, ce are familie, ca preot familist pt familisti! |
Pt Floar si Sophia: doamnelor, voi Il credeti pe Dumnezeu cand le-a spus Apostolilor acestea?
Ioan 20:21-23 Citat:
Ca daca nu credeti si nu v-a ajuns voua de la urechi la inima nici venind din gura Lui Dumnezeu, degeaba va explica oricine, ca n-o sa credeti pina ce nu va va da voua Dumnezeu sa va ajunga de la urechi la inima. Asa scrie in Biblie ca Iisus le-a dat lor Duh Sfant si astfel puterea de a ierta pacatele oamenilor. Voi mergeti vreodata la spovedanie? Va spovediti vreodata? Daca da, atunci cum credeti voi ca are preotul puterea de a ierta pacatele daca nu de la Dumnezeu? Ati baut vreodata Agheasma? V-ati impartasit vreodata? Puteti voi sa stiti ce pacate avea preotul care a facut Agheasma pe care ati baut-o? Nu puteti. Deci daca toata Agheasma e la fel de buna indiferent care preot a facut-o, atunci nu conteaza cat de pacatos e preotul ca Harul e de la Dumnezeu, deci toti preotii au Har. Pai ce, voi cand va impartasiti cu Sfintele Taine sau cand va casatoriti, va uitati dupa cat de pacatos e preotul? Daca Sfintele Taine sint Trupul si Sangele Mantuitorului indiferent de cat de pacatos e preotul care savarseste Liturghia, atunci inseamna ca toti preotii au Har la fel de mult. Faptele Sfintilor Apostoli 8:17,18 Citat:
Citat:
|
Citat:
De unde stii tu ca nu e invers? |
@ Adam00 - povestea pe care o citezi tu se refera numai la primii apostoli si discipoli ai lui Iisus.
Lor le-a dat un har anume, in mod direct. Mai departe ei au numit episcopi, preoti etc.. Daca acest har primit de primii apostoli s-a transmis mai departe si pana la clerul din zilele noastre, nu stim, nu stiu daca scrie undeva. @Geo - da, nu toti, mai ales vechii monahi nu aveau asa scoala (par.Cleopa nu avea chiar deloc). Cei mai tineri mai invata, mai studiaza. Dar si asa, fara scoala, eu nu cred ca anumiti parinti (Cleopa, Paisie, Boca si care mai sunt) au picat peste noapte invatati/teologi si mai ales duhovnici. Nu neaparat facultate trebuie, ci mai ales dovada practica, prin firea si comportamentul lor, ca merita sa fie duhovnici, iar asta se formeaza in timp (daca se formeaza). Si cred ca amestecam niste haruri aici, cum bine au observat unii din voi. 1. Harul preotiei, primit la hirotonie ca preot - acela de a putea fi preot, de a face anumite slujbe speciale, etc. Cu maini pe cap sau fara, nu ma pricep. 2. Harul duhovniciei - inteleg ca se obtine printr-o slujba speciala, separata de hirotonie si nu toti preotii o primesc. Nu stiu in ce conditii si cum se face. 3. Un har special, al unor (putini) preoti (si calugari), care ii diferentiaza de altii prin aceea ca au puteri deosebite si sunt oameni intr-adevar deosebiti (blandete, fac mult bine in jur, se implica mult si in social, vindeca etc.). Ex. parintele Galeriu. Unii numesc asta "preot cu har, sau harisma". Si nu stiu daca par. Cleopa, sau pe cine ai mai numit tu, chiar au dat gata zeci de intelepti. Au trait ca monahi buni, si atat. In rest nu pot sa ma pronunt. Pentru mine Iisus si apostolii sai sunt mai sus de oricine. Asa cum ai spus si tu insuti: ei, prin scrierile/predicile lor sunt utili celor ca ei, in manastiri. Celor din afara numai partial, pentru ca ei au de trait si alte lucruri pe care manastirea nu le invata (casatorie, copii, serviciu, greutati, grija zilei de maine, etc.). |
Floar, aici nu e vorba despre nici o interpretare. Aici e vorba despre o afirmatie cat se poate de clara. Dumnezeu Fiul a spus apostolilor "Luați Duh Sfânt" Ori crezi ce spune Domnul nostru Iisus Hristos, ori nu crezi. E chiar atat de simplu.
Parintele Arsenie Boca spunea ca cea mai lunga cale e cea care duce de la urechi la inima. Adica auzi sau citesti dar daca nu crezi inseamna ca nu ti-a ajuns la inima inca, daca nu crezi in inima ta. Nici o problema, ca poate ca nu toti am crezut din prima toate scrise. Sau multe sint de neinteles pentru noi. Insa atunci cand ne rugam la Dumnezeu cu sinceritate sa ne lumineze mintea si sufletul ca sa intelegem si sa credem, El ne da noua sa credem in inima noastra. Adica daca ne rugam noi sincer la Dumnezeu sa ne dea noua sa ne ajunga de la urechi la inima, El ne va da noua sa credem, pentru ca ne-a chemat pe toti spre mantuire. Noi oamenii nu putem face nimic, dar absolut nimic fara Dumnezeu. Nu putem sa convingem pe nimeni prin propriile noastre puteri. De aceasta neputinta a noastra (si a mea, desigur) eu sint foarte constient si de aceea nici nu incerc sa conving pe cineva. Numai Dumnezeu lumineaza mintea omului si il aduce la credinta. Deci nu mie trebuie sa imi raspunzi daca crezi sau nu crezi intru totul ce a spus Mantuitorul, ci tie insuti. Iar daca nu crezi intru totul, roaga-te la El sa iti dea sa crezi. |
Scumpa Sophia, citatul vrea sa spuna ca doua femei in varsta probabil fiind si mame, s-au plans ca nu mai sunt preoti buni, dar vina este a lor, a mamelor care nu isi cresc copiii in asa fel incat sa devina preoti buni. Daca il deprinzi de mic cu rugaciunea, daca te rogi pentru el mult, harul lui Dumnezeu e cu el intotdeauna si il ajuta sa nu devina un ciudat al clasei, un copil fara prieteni. Dimpotriva, cei care sunt nascuti din rugaciune, impartasiti de mici, sustinuti de o mama rugatoare si infranata, postitori au o asemenea personalitate incat atrag pe ceilalti copii prin felul lor placut de a fi. Faptul ca nu o sa fie placut de toti este normal, pentru ca niciodata nu va fi cineva pe placul tuturor. Si apoi mama daca pune samanta buna in timpul copilariei chiar daca el o vreme nu va fi un om religios convins, va deveni, deoarece Harul lui Dumnezeu lucreaza atunci cand mama binecuvanteaza.
Daca ai observat traim vremurile in care copiii sunt mai intelepti decat batrinii, iar tinerii sunt cei care ii duc pe parinti la biserica, sau se roaga pentru ei. Nu mai sunt batranii ca altadata sa merga la biserica in fiecare duminica cu batista in mana si sa planga pentru a-i binecuvanta Dumnezeu. Acum batranii sunt lipiti de televizor, nu mai iubesc simpliatea, nu mai apreciaza faptul ca nepotul e politicos si credincios ci il apreciaza in functie de masina pe care o are, de banii pe care i-a strans in strainatate. |
Citat:
Succesiunea apostolică este transmiterea aceluiași har de la episcopi la episcopi, începând de la Apostoli, odată cu transmiterea puterii și obligației de a păzi aceeași învățătură și aceleași norme ale Tainelor și ale păstoririi. De harul acesta se împărtășesc, de la episcopul fiecărei eparhii, pe măsura slujirii lor mai restrânse, toți preoții din eparhia respectivă, primind odată cu harul, puterea și datoria de a predica aceeași învățătură și de a păzi aceeași rânduială în săvârșirea Tainelor. Fără harul succesiunii apostolice al ierarhiei și fără învățătura apostolică transmisă odată cu el, creștinii nu s-ar împărtăși de Hristos în Euharistie și n-ar fi creștini botezați. Hristos și Duhul Său cel Sfânt sunt factorul interior al acestei succesiuni, iar Biserica, păstorită de episcopi, este factorul vizibil. Păstrarea integrală a învățăturii apostolice, nu doar în forma ei fixată în Noul Testament, ci și în forma ei explicită, numită Sfânta Tradiție, se asigură prin succesiunea apostolică a episcopatului. Păstrarea și propovăduirea învățăturii integrale a lui Hristos ține de slujirea treptelor Hirotoniei, de aceea Biserica Ortodoxă nu recunoaște ca valide hirotoniile altor biserici care au alterat această învățătură. O succesiune a harului nu poate avea loc nici de la episcopii plecați de la această învățătură, la cei pe care îi hirotonisesc ei. Cei care au Hirotonia, transmit altor credincioși ai bisericii harul Tainelor, nu prin meritul lor personal, ci prin calitatea lor de reprezentanți ai bisericii și mărturisitori ai credinței ei. Taina Hirotoniei nu se repetă, iar revenirea preoților și episcopilor caterisiți și căzuți în erezii, la capacitatea săvârșirii valide a Tainelor, odată cu ridicarea caterisirii lor și a reintrării în componența bisericii, este una din explicațiile bisericii despre faptul că Taina Hirotoniei nu se repetă. Membrii ierarhiei sunt bărbații care sunt chemați să fie organele văzute ale lui Hristos, unicul săvârșitor nevăzut al Tainei. Se poate ajunge la o treaptă superioară în ierarhie, trecând prin cele inferioare, începând cu cea mai de jos, a diaconatului. Arhiereul - treapta cea mai de sus a ierarhiei - ca organ al lui Hristos, are cea mai mare și cutremurătoare răspundere pentru mântuirea sufletelor. |
Citat:
|
Citat:
Sora Sohia, Harul se transmite la un om neinvatat prin RUGACIUNE!!! Prin comuniunea omului cu Dumnezeu el se impartaseste de comunicarea lui Dumnzeu a unor taine pe care Dumnezeu vrea sa le descopere alesilor Lui! Omul neinvatat este insuflat de Duhul Sfant cu cunostinte mai presus de scolile pamantesti si mai inlate decat toate filosofiile lumii! Puterea lui Dumnezeu este mare! Sfântul Ioan Gură de Aur în prima sa omilie la Evanghelia după Matei spune un lucru surprinzător: „Ar fi trebuit să n-avem nevoie de ajutorul Sfintelor Scripturi, ci să avem o viață atât de curată încât harul Duhului să fi ținut locul Scripturilor în sufletele noastre. Și după cum Sfintele Scripturi sunt scrise cu cerneală, tot așa ar fi trebuit ca și inimile noastre să fi fost scrise cu Duhul Sfânt”. Vezi??? Daca omul ar tine legatura stransa cu Dumnezeu prin Rugaciune, nu ar mai avea nevoie de altceva caci Duhul Sfant TE INVATA TOT ce este nevoie pt mantuirea sufletului! Domnul nostru Iisus Hristos spune în sfânta și dumnezeiasca Sa Evanghelie: „Cel care crede în Mine, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui“. Sau “Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu acolo voi fi și Eu în mijlocul lor”, adică acolo unde sunt inima, mintea și atenția adunate toate la un loc și cercetează în comun și cu evlavie numele Meu, acolo, voi fi și Eu. Și iarăși spune Mântuitorul: „Eu și Tatăl Meu vom veni la el și Ne vom face sălaș întru el“. Așadar rugăciunea se va spune cu ușurință deoarece, precum fierul înroșit bine în foc este prelucrat cu ușurintă, și precum un om care dorește să ardă un cuptor nu poate să-l aprindă și să-l ardă dintr-o dată, ci puțin câte puțin, până când se va arde pe dinăuntru, și abia atunci, așezând lemnele în gura cuptorului, focul le cuprinde deodată și le înghite, tot așa se întâmplă și în inima omului. După ce inima este aprinsă de focul Sfântului Duh, atunci spune rugăciunea cu multă căldură și cu multă ușurință. Pe cel care are inima lui smerită și zdrobită de stăruința rugăciunii îl cuprinde o adevărată și vie evlavie pentru Dumnezeu și pentru cele sfinte. Și îl cuprinde atât de mult acea evlavie dumnezeiască, încât și el însuși înțelege lucrarea ei caci de bucurie și de evlavie, curg și aleargă din ochii lui râuri de lacrimi calde, care îl curățesc de tot păcatul, după cum se spune: “Spăla-mă-voi și mai alb decât zăpada mă voi albi”. Pe lângă această evlavie îl înconjoară și îl cercetează și o mângâiere dumnezeiască, care nu se vede cu ochii trupești, dar se vede foarte clar cu ochii minții cum coboară lin din cer, ca roua peste capul lui, precum roua profetului Ghedeon. Și de pe cap se revarsă peste tot trupul și răspândește mireasmă, sfințindu-l. De aceea spune Scriptura: „Binecuvântat este Dumnezeu Cel ce varsă Harul Său peste preoții Săi, ca mirul ce se coboară pe cap, pe marginea veșmintelor lui“. Din pricina aceasta trupul lui devine ușor și se umple de toată mângâierea și dulceața duhovnicească. Prin urmare, primește o înștiințare de la acest har că s-a împăcat cu Dumnezeu și spune împreună cu profetul: „Auzului meu vei da bucurie, bucura-se-vor oasele mele cele smerite“, adică „mulțumesc, Doamne, că m-ai înștiințat și mi-ai dat să înțeleg prin acest semn al Harului Tău că m-ai iertat pe deplin de toate păcatele mele și am fost mângâiat eu, netrebnicul robul Tău, pentru că atât de mult mă umilise păcatul meu, încât alergam întotdeauna în ascunzătoare și oasele mele tremurau de frica iadului.“ Încă și alte multe cuvinte ale Sfintei Scripturi vin în gura lui în ceasul acela, care arată că Dumnezeu a primit pocăința lui și rugăciunea lui, precum se spune: „Duhul umilit, inima înfrântă și smerită, Dumnezeu nu o va urgisi“. Dar nu numai acestea sunt cele de care se bucură un astfel de credincios, ci încă și multe alte întelesuri cerești și dumnezeiești ies din inima lui. Deoarece a fost dezlegat și risipit norul întunecos al păcatului de către luminarea rugăciunii minții și cugetă armonia cuvântului sfânt care spune: „Le-a deschis lor mintea ca să înțeleagă Scripturile“ și „Cel ce crede în Mine, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui“ (Ioan 7,38); deoarece inima omului clocotește de înțelesuri dumnezeiești, iar gura lui vorbește în parabole, precum se spune: „Deschide-voi în pilde gura mea, spune-voi cele ce au fost dintru început“ (Ps.7,2). În clipa aceea inima este în întregime foc, pentru că s-a aprins în inima lui focul, despre care spune Hristos: „Foc am venit să arunc pe pământ, și cât aș vrea să fie acum aprins!“ (Luca 12,49). Atunci, în ceasul acela, omul acesta ceresc, care este aprins de lucrarea Sfântului Duh, hotărăște în sine ca de acum înainte să păzească nestricate toate poruncile lui Hristos, după cum spune și profetul David: „Juratu-m-am și m-am hotărât să păzesc judecățile dreptății Tale“ (PS.118,106). Acest har fierbinte și izvorâtor de viață al iubirii dumnezeiești s-a dat acestuia pe măsura strădaniilor pe care le-a depus în timpul rugăciunii. |
Citat:
Daca ar fi fost asa, staretul Zosima nu l-ar fi trimis pe Alexei Karamazov INAPOI IN LUME cind acesta il ruga sa-l lase sa ramina la minastire. Asa face un adevarat staret de minastire si Duhovnic! nu se lasa furat de aparentele duhovniciei tinerilor pentru a-i ridica la rang de Duhovnici peste noapte. Asa te lupti cu capcanele diavolilor. Aceste indemnuri, de a trimite tinerii mai intii in lume sa vada si sa inteleaga sunt sfaturi venite tot din urma rugaciunilor si a TREZVIEI!!!, a maturitatii acelui Staret! Aici sunt de acord cu dilemele si nelamuririle Sophiei |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
31. Și pe când se rugau astfel, s-a cutremurat locul în care erau adunați, și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și grăiau cu îndrăzneală cuvântul lui Dumnezeu. 32. Iar inima și sufletul mulțimii celor ce au crezut erau una și nici unul nu zicea că este al său ceva din averea sa, ci toate le erau de obște. 33. Și cu mare putere apostolii mărturiseau despre învierea Domnului Iisus Hristos și mare har era peste ei toți. 34. Și nimeni nu era între ei lipsit, fiindcă toți câți aveau țarini sau case le vindeau și aduceau prețul celor vândute, 35. Și-l puneau la picioarele apostolilor. Și se împărțea fiecăruia după cum avea cineva trebuință. Capitolul 5: 1. Iar un om, anume Anania, cu Safira, femeia lui, și-a vândut țarina. 2. Și a dosit din preț, știind și femeia lui, și aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor. 3. Iar Petru a zis: Anania, de ce a umplut satana inima ta, ca să minți tu Duhului Sfânt și să dosești din prețul țarinei? 4. Oare, păstrând-o, nu-ți rămânea ție, și vândută nu era în stăpânirea ta? Pentru ce ai pus în inima ta lucrul acesta? N-ai mințit oamenilor, ci lui Dumnezeu. 5. Iar Anania, auzind aceste cuvinte, a căzut și a murit. Cum nu? |
Pai nu scrie ca Anania si Safira erau acolo prezenti cand s-au rugat Apostolii si astfel nu se poate deduce ca ar fi primit si ei Duh Sfant, deci nu inteleg de unde ai tras tu o asemenea concluzie.
Apoi, mai fa o deosebire - ei s-au rugat la Dumnezeu cu un scop precis: ca Dumnezeu sa dea robilor Sai sa graiasca cuvantul Lui Dumnezeu cu toata indrazneala (fiind situatie de prigonire). Iar cei care erau prezenti atunci in acel moment de rugaciune (si nu se spune ca Anania si Safira ar fi fost prezenti, deci nu poti face o astfel de afirmatie), aceia prezenti au primit Duhul Sfant "si graiau cu indrazneala cuvantul Lui Dumnezeu". Citat:
Deci cei care au crezut aveau acelasi comportament pentru ca inima si sufletul lor erau una. Spre deosebire de ei, Anania si Safira au pornit de la inceput cu o minciuna, de unde se poate deduce ca inima si sufletul lor nu "erau una" cu inima si sufletul multimii care a crezut |
Citat:
|
Tu esti cea care interpreteaza cum ca ar fi fost prezenti desi nu scrie asta nicaieri.
Din nou am sa te rog sa citesti cu atentie la secventa intamplarilor. Anania vine de la inceput si din proprie initiativa cu o minciuna (in intelegere cu Safira) si il minte pe Sf Ap Petru ca ala e pretul cu care a vandut tarina, fara sa isi puna macar problema ca Sfantul Duh ii va dezvalui lui Petru ca el minte. Daca Anania sau Safira ar fi banuit macar care este puterea lui Petru data de Sfantul Duh, atunci nu l-ar fi mintit pt ca si-ar fi dat seama ca Petru va sti ca il minte. De aici concluzia ca ei nu credeau in puterea pe care a dat-o Dumnezeu Apostolilor Sai. Adica, practic, Anania il vedea pe Petru ca pe un simplu om pe care il poate minti fara consecinte. Nu il vedea pe Petru ca pe un om care a primit Duhul Sfant. Si Anania minte din proprie initiativa. Dar in realitate, el il mintea pe Petru (Sf Ap Petru care avea Duhul Sfant). Deci practic a incercat sa-l minta pe Dulul Sfant ce il avea Petru. Pentru ca Petru avea Duhul Sfant (care ii descoperea lui Petru adevarul) si pe Petru a incercat sa-l minta. Apoi Petru o intreaba si pe Safira daca ala e pretul tarinii. Aici ea avea posibilitatea sa-i spuna adevarul. Dar si ea incearca sa-l minta pe Petru si deci incearca sa-l minta pe Duhul Sfant ce il avea Petru. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:38:37. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.