![]() |
asa este
Citat:
Doamne ajuta! |
Citat:
Nu exagerez cu nimica. Daca vrei sa urmarim aspectul referitor la "respect", cred ca pastrarea icoanelor in scoala este un lucru normal. Unde s-au format primele scoli in tara noastra ? Unde au aparut primele tiparnite ? Unde au aparut primele tiparituri atat teologice cat si a lit. universale ? Unde s-a mentinuit identitatea politica, spirituala si de fiinta a Romaniei ? Raspuns: IN BISERICA ! - lucru usor de demonstrat, mai mult de cultura generala. Deci daca vrem respect .... icoanele in scoli sa reprezinte respectul statutului si a scolii pentru Biserica Ortodoxa Romana, de a carei activitate si existenta a atarnat secole de-a randul. |
Frumos
Citat:
Doamne ajuta! |
A exclude icoana din spatiile publice si a o reduce doar la privat mi s-ar parea ruptura intre public si privat, ca si cum Dumnezeu ar fi in ceruri si in intimitatea fiecaruia- si asta potrivit subiectivitatii, fara sa mi fie prezent in sfera publica- vrem nu vrem insa asta este SECULARIZAREA.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Precizez ca mie imi sint indiferente, doar o forma de arta pe care nu o apreciez (dar asta conteaza mai putin).
Icoanele in scoli reprezinta numai credinta unora dintre noi, si nu istoria noastra. In acest sens si al legii cultelor, statul si deci si scoala trebuie sa fie neutra fata de orice credinta. Si nu poate fi neutru decit igorindu-le. |
ar exista
Citat:
Dar, daca te-ai apleca putin asupra icoanelor, asa chiar si ca un ateu, ai descoperi o lume nespus de frumoasa. Se vede ca nu ai facut acest lucru niciodata si orice argument se izbeste de tine ca de zid, cum ar spune Tutea. Trebuie sa accepti faptul ca deocamdata ateii sunt mai putini si trebuie sa respecte majoritatea si nu invers. Pe vremea dacilor nu existau icoane, si la scoala merg copii de romani nu de daci si cuceritorii lor romani. Doamne ajuta! |
Prodromita
Prodromița
Imbrățișează marea a Viglei sfânt ținut, Îngeri printre stele se văd ca la-nceput Împărăteasa lumii înalță pân la cer Palate aurite în veacuri de mister. Vedenia e schitul în firea întrupată Prodromul ce slăvește pe Maica Preacurată. Împodobește cerul noian de rugaciuni Și capetele lumii vorbesc despre minuni. Pe vremuri de demult, un zugrav iscusit, Împovărat de ani, cu trupul gârbovit, Chipuri pe icoană, zadarnic se muncea Cu meșteșug de om, să facă nu putea. În sufletul pustiu, durerea e stăpână, Al nopții cer cu stelele suspină: - Îngăduiemi din nou, Regină Preacurată, Cu mâna mea s-aștern iubirea-Ți minunată! A nopții tânguire pierdută-i în fiori Când soarele de vară a năvălit în zori Cu chipuri așternute de mana nevăzută Icoana minunată de nimenea făcută. E „Prodromița” –n veacuri legendă și-adevăr Nădejdea și credință ce pururea nu mor, Istoria de jerfe a neamului român O poartă peste veacuri spre-a cerului stăpân. Doamne ajuta! |
dulcele sarut
Maica Cerul îl coboară
În miez de noapte un monah bătrân În fața Minunatei îndurerat suspină. În obște e duhul rău stăpân; Și moartea trebuie să vină!… Șuvoi de lacrimi șiroiesc pe față-i: -Moartea Tu de vrei o curmă! Și din icoană vine o povață – Gura Preacuratei a-nceput să spună! Dar Pruncul ei e aspru și-ntristat! Mânuța Lui pe gura Maici-și pune; Ea-n dulcele sărut mânuța i-a luat: - Tâlharii vin! Monahului îi spune. Bătăi de toacă noaptea înfioară, Se prăbușesc monahii umiliți Iertarea cerului coboară… Tâlharii au venit! Priviți! Oștire și chipuri de soldați Cu vuiet se arată-n noapte, Se-ntorc tâlhari-nfricoșați! Primejdia s-a dus departe. Minunea a rămas în ramă Cum Preacurata ține mâna mică… În mila Ei e dragostea de mamă, Când lacrimile curg, ea te ridică. |
Citat:
Dar nu de aia tii icoana in scoli. Pentru ca daca ar fi altfel, ai tine o poza cu prima tiparnita. Repet, icoanele exista in scoli pentru ca tu si altii ca tine credeti in Dzeu. De ce trebuie sa respect majoritatea? Pentru ca, daca vrea, ma bate? :) O dovada de maturitate a majoritatii e sa respecte minoritatea. As dori sa detaliezi prin ce ar putea sa iti strice copilul un profesor ateu, sa zicem de fizica. |
Citat:
Pentru ca ei nu au acea teama si rusine ca "cineva acolo sus ii vede" pentru greselile voite sau nevoite care le fac....greseli care uneori ii afecteaza pe altii intr-o oarecare masura. |
e Dumnezeu!
Citat:
Ma bucur foarte mult ca ai inteles de ce se tine icoana in scoli. Inseamna un pas inainte. Majoritatea ca si minoritatea trebuiesc respectate din si prin bunul simt si dreapta masura. In nici un caz nu putem renunta la constiinta, demnitate, identitate de dragul minoritatii. Ii iubim, ii acceptam, ii respectam, asa ne cere Dumnezeu, nu sa devenim la fel de ratacitori. Pentru simplul fapt ca doresc ca copilul dat mie de Dumnezeu, sa creasca si sa traiasca in cunostinta de Dumnezeu si ascultare de El. In nici un caz ateu. Asa cum s-a mai spus, religia nu neaga stiinta, progresul este componenta a civilizatiei in destinul lumii, carmuit de Dumnezeu. Apropo de acest lucru, unul din duhovnicii pe care i-am avut era mai intai absolvent de informatica. Din cate stiu in aceeasi situatie este staretul Manastirii Antim din Bucuresti. Iar un episcop vicar de la Iasi a fost mai intai inginer. Si tot inginer la origine cunosc un preot din judetul Alba. In ce ma priveste sunt de profesie inginer. Stiinta nu poate fi un argument pentru atei. Nestiinta, necunoasterea, da (iertare daca acest lucru va displace). Doamne ajuta! |
Foarte bine spus. Eu dimpotriva cred...ca pe masura ce se patrunde mai adanc in stiinta, cu atat dovada lui Dumnezeu devine mai autentica.
|
Citat:
Sa inteleg ca nu doresti un stat laic si ca nu vezi biserica un factor de educatie in rindul copiilor. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
sari calul
Citat:
De la subiect la uciderea vecinului e cale lunga. Deocamdata ne confruntam cu foarte multa violenta in scoala din lipsa de credinta, nestiinta credintei si religiei, indepartarea oamenilor de la Dumnezeu. Daca parintii crescuti in ateism considera absolut firesc sa-si invete copiii sa se bata si sa vorbeasca trivial de cum au capatat ochi si gura, sigur mai tarziu acestia pot ajunge sa-si omoare dascalii, parintii, vecinii. Avem iata o problema mare de necredinta. Biserica este intr-o perioada de asezare. Firele intre biserica, scoala, familie sunt rupte. Cateheza se afla in stare de pruncie, vor mai trece ani sa dea roade. Dar tu vrei si tu sa sari la gatul acestui prunc! Nu-i bai! Cum a scapat Moise pe Nil (nu ma refer la Emil Moise ci la salvatorul evreilor din Egipt) vor scapa si cativa prunci alesi sa salveze acest neam. Dar vai de sufletul tau, saracul! Doamne ajuta! |
Citat:
Despre cum isi cresc ateii copiii, te-as ruga sa-ti tii gindurile timpite acasa, habar nu ai despre ce vorbesti. |
Citat:
|
ai inceput sa injuri?
Citat:
Pana la urma iti dai arama pe fata. Ceea ce am afirmat sunt lucruri extrem de reale. Le cunosc atat din experientele prin care a trecut copilul meu- ca mama, cat si prin prisma activitatilor pe care le am in societate. Deci, nu e vorba de ganduri, ci aspecte concrete ale vietii noastre cotidiene. Si probabil limbajul trivial nu lipseste nici din cancelarie, asa cum se intampla cand eram eu profesor de informatica, sau cu alte ocazii. Si te asigur ca cei ce-l folosesc, nu sunt din cei ce frecventeaza biserica...Tocmai ai oferit o mostra... Doamne ajuta! |
Ca sa vezi, cum s-a bagat religia si icoanele in scoli, cum copiii au devenit mai violenti.
Sigur, dictatura era de vina. Dictatura, bat-o vina, actiona mai ceva ca biciul lui Dzeu. Cred ca copiii se rugau dictaturii sa nu ii bata. Pentru tine timpit, timp sint cuvinte triviale (si nu le-am folosit la persoana ta, ci cu privire la cuvintele dintr-o propozitie pe care sint sigur ca nu o poti sustine cu dovezi)? |
Citat:
Veți fi urîți de toți pentru Numele Meu; dar cine va răbda până la sfârșit, va fi mântuit. Nu cumva viitorul prevestit este mai sumbru decit cel descris de tine? Sa fim deci optimisti: e bine si va fi si mai rau. Nu inteleg numai de ce esti impotriva |
Citat:
|
Citat:
Dar asta e meritul omului, si trebuie sa nu ii neglijam acest merit. Din pacate crestinismul, mai ales in domeniul moral, nu ii aroga omului nici un merit: lucrurile rele le face el, lucrurile bune le face Dzeu sau numai la indemnul sau. Pe linga ticalosie, omul trebuie sa isi simta bunatatea, sa vada ca poate fi mai bun si, mai ales, sa simta satisfactia ca poate singur sa aleaga. Si ca a ales singur nu pentru ca la final va primi o recompensa ci pentru ca asa a ales el, prin vointa sa libera. O zi plină :) Călin |
Una dintre probleme e sa nu devii prea satisfacut de tine. Cine poate infrana mandria unui om?
O alta problema este sa nu cadem in auto-suficienta. Cine poate sa-si dea seama cand a facut prea mult sau prea putin daca nu are o referinta? Sunt niste chestiuni care sunt mult prea personale, si tot ceea ce este personal poate genera conflicte cu ceilalti. De aceea, Dumnezeu este calauza noastra. |
Citat:
In doua moduri: o postulezi sau o referezi la tine |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Indiferent cum, un asemenea sistem de referinte poate crea conflicte majore intre oameni. In plus, nu am spus ca este nevoie de ceva sau cineva supranatural. Acest lucru l-ai dedus tu... nu stiu de unde din ceea ce am spus eu. Ideea este ca, referintele personale sunt irelevante. Bazandu-ne doar pe referintele personale nu ar exista societate, ci anarhie. |
Citat:
Referinta poti fi si tu, pentru ca ea provine dintr-o continua (personala sau mostenita) interactiune cu ceilalti. |
Citat:
Deci, raportarea vine din exteriorul individului/indivizilor. Un individ poate fi de acord sau nu cu legile, in functie de raportarea sa la sine insusi. Si ce faci atunci? Schimbi legea pentru acel individ? Este clar ca anumiti indivizi sunt de acord doar cu anumite legi, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa le respecte pe toate. Concluzia: raportarea se face la un sistem de referinta supra-individual, in cazul societatii, legile. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:39:44. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.