Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Icoanele din scoli (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3615)

teatru-copii 04.09.2009 13:26:48

asa este

Citat:

În prealabil postat de Henric_al (Post 164016)
Cred ca ne-am dat cu toti seama, ca asistam la o persecutie a Bisericii cum n-a mai fost niciodata. Daca pana in 313 d. Hr. , persectutia a fost deschisa prin acte si edicte, acum asistem la o prigorine ascunsa in spatele unor "bune intentii" .
O sa scoata icoanele, sa puna plasme pe care sa ruleze non-stop asa numitele "documentarele Discovery". Noile "scrieri" pe care omul sec. XXI a ajuns sa le considere complet Adevarate si chiar Ispirate.

Caile de atac ale satanei s-au perfectionat. Dar sus inimile! Biruinta nu este a lui!
Doamne ajuta!

Henric_al 04.09.2009 13:53:36

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 164025)
Exagerezi, educatia religioasa se poate face foarte frumos acasa, la biserica, intr-o scoala particulara. Nu e nici o paguba, din contra, e o dovada de respect fata de stat si neutralitatea sa in materie de religie.

Nu exagerez cu nimica. Daca vrei sa urmarim aspectul referitor la "respect", cred ca pastrarea icoanelor in scoala este un lucru normal.
Unde s-au format primele scoli in tara noastra ?
Unde au aparut primele tiparnite ?
Unde au aparut primele tiparituri atat teologice cat si a lit. universale ?
Unde s-a mentinuit identitatea politica, spirituala si de fiinta a Romaniei ?

Raspuns: IN BISERICA ! - lucru usor de demonstrat, mai mult de cultura generala.

Deci daca vrem respect .... icoanele in scoli sa reprezinte respectul statutului si a scolii pentru Biserica Ortodoxa Romana, de a carei activitate si existenta a atarnat secole de-a randul.

teatru-copii 04.09.2009 14:46:10

Frumos

Citat:

În prealabil postat de Henric_al (Post 164059)
Nu exagerez cu nimica. Daca vrei sa urmarim aspectul referitor la "respect", cred ca pastrarea icoanelor in scoala este un lucru normal.

Raspuns: IN BISERICA ! - lucru usor de demonstrat, mai mult de cultura generala.

Deci daca vrem respect .... icoanele in scoli sa reprezinte respectul statutului si a scolii pentru Biserica Ortodoxa Romana, de a carei activitate si existenta a atarnat secole de-a randul.

Frumos raspuns. Bravo!
Doamne ajuta!

georgeval 04.09.2009 17:11:31

A exclude icoana din spatiile publice si a o reduce doar la privat mi s-ar parea ruptura intre public si privat, ca si cum Dumnezeu ar fi in ceruri si in intimitatea fiecaruia- si asta potrivit subiectivitatii, fara sa mi fie prezent in sfera publica- vrem nu vrem insa asta este SECULARIZAREA.

topcat 04.09.2009 17:34:00

Citat:

În prealabil postat de Henric_al (Post 164059)

Motivul existentei icoanelor in scoli nu are de a face cu vreun merit al bisericii ortodoxe.

cristiboss56 04.09.2009 17:56:32

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164135)
Motivul existentei icoanelor in scoli nu are de a face cu vreun merit al bisericii ortodoxe.

Poate într un fel ai dreptate dragă Cătălin, meritul îl au în primul rând cei ce au murit în decembrie '89 ! Dumnezeu să-i odihnească pe toți în lumea celor drepți. Amin ! +

Henric_al 04.09.2009 18:17:21

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164135)

Nu? Atunci reciteste cu atentie mesajul meu, sau consulta cartile de istorie. Este lipsita de sens afirmatia ta !

topcat 04.09.2009 18:19:19

Citat:

În prealabil postat de Henric_al (Post 164142)
Nu? Atunci reciteste cu atentie mesajul meu, sau consulta cartile de istorie. Este lipsita de sens afirmatia ta !

Cristi a inteles ce am vrut sa spun

Henric_al 04.09.2009 19:05:00

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164143)
Cristi a inteles ce am vrut sa spun

Mai important este sa intelegi tu, doar ce aia ducem discutiile astea.

topcat 04.09.2009 19:27:44

Citat:

În prealabil postat de Henric_al (Post 164148)
Mai important este sa intelegi tu, doar ce aia ducem discutiile astea.

Sa-ti explic: icoanele au fost introduse in scoli si sint acceptate in continuare pentru ca majoritatea cetatenilor romani se declara crestin ortodoxa si statul nu se impotriveste iar nu pentru meritul istoric al bisericii in istoria poporului nostru. Daca ar fi altfel, am pune in scoli si o icoana cu un zeu roman si unul dac.

Henric_al 04.09.2009 22:04:31

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164150)
Sa-ti explic: icoanele au fost introduse in scoli si sint acceptate in continuare pentru ca majoritatea cetatenilor romani se declara crestin ortodoxa si statul nu se impotriveste iar nu pentru meritul istoric al bisericii in istoria poporului nostru. Daca ar fi altfel, am pune in scoli si o icoana cu un zeu roman si unul dac.

Ma refeream la argumente pentru ca ele sa nu fie scoase. Hotaraste-te ... ori introduse ori scoase ?

topcat 04.09.2009 22:21:30

Precizez ca mie imi sint indiferente, doar o forma de arta pe care nu o apreciez (dar asta conteaza mai putin).
Icoanele in scoli reprezinta numai credinta unora dintre noi, si nu istoria noastra. In acest sens si al legii cultelor, statul si deci si scoala trebuie sa fie neutra fata de orice credinta. Si nu poate fi neutru decit igorindu-le.

teatru-copii 05.09.2009 06:26:42

ar exista

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164150)

Daca nu ar exista meritele istorice, traditia icoanei s-ar fi pierdut, mai ales in perioadele iconoclaste, de prigonire a lor. Deci nu ar exista, iar scoala romaneasca nu poate fi rupta din contextul istoriei si traditiei poporului roman. In ce ma priveste ma deranjeaza mai tare faptul ca unii dintre profesorii copilului meu sunt atei (slava Domnului ca din cate stiu nu sunt multi) si imi dau seama cat rau poate sa-i faca o asemenea educatie - asa cum ne-a facut si noua, generatia matura de azi.
Dar, daca te-ai apleca putin asupra icoanelor, asa chiar si ca un ateu, ai descoperi o lume nespus de frumoasa. Se vede ca nu ai facut acest lucru niciodata si orice argument se izbeste de tine ca de zid, cum ar spune Tutea.
Trebuie sa accepti faptul ca deocamdata ateii sunt mai putini si trebuie sa respecte majoritatea si nu invers.
Pe vremea dacilor nu existau icoane, si la scoala merg copii de romani nu de daci si cuceritorii lor romani.
Doamne ajuta!

teatru-copii 05.09.2009 06:29:48

Prodromita

Prodromița

Imbrățișează marea a Viglei sfânt ținut,
Îngeri printre stele se văd ca la-nceput
Împărăteasa lumii înalță pân la cer
Palate aurite în veacuri de mister.

Vedenia e schitul în firea întrupată
Prodromul ce slăvește pe Maica Preacurată.
Împodobește cerul noian de rugaciuni
Și capetele lumii vorbesc despre minuni.

Pe vremuri de demult, un zugrav iscusit,
Împovărat de ani, cu trupul gârbovit,
Chipuri pe icoană, zadarnic se muncea
Cu meșteșug de om, să facă nu putea.

În sufletul pustiu, durerea e stăpână,
Al nopții cer cu stelele suspină:
- Îngăduiemi din nou, Regină Preacurată,
Cu mâna mea s-aștern iubirea-Ți minunată!

A nopții tânguire pierdută-i în fiori
Când soarele de vară a năvălit în zori
Cu chipuri așternute de mana nevăzută
Icoana minunată de nimenea făcută.

E „Prodromița” –n veacuri legendă și-adevăr
Nădejdea și credință ce pururea nu mor,
Istoria de jerfe a neamului român
O poartă peste veacuri spre-a cerului stăpân.

Doamne ajuta!

teatru-copii 05.09.2009 06:32:20

dulcele sarut

Maica Cerul îl coboară

În miez de noapte un monah bătrân
În fața Minunatei îndurerat suspină.
În obște e duhul rău stăpân;
Și moartea trebuie să vină!…

Șuvoi de lacrimi șiroiesc pe față-i:
-Moartea Tu de vrei o curmă!
Și din icoană vine o povață –
Gura Preacuratei a-nceput să spună!

Dar Pruncul ei e aspru și-ntristat!
Mânuța Lui pe gura Maici-și pune;
Ea-n dulcele sărut mânuța i-a luat:
- Tâlharii vin! Monahului îi spune.

Bătăi de toacă noaptea înfioară,
Se prăbușesc monahii umiliți
Iertarea cerului coboară…
Tâlharii au venit! Priviți!

Oștire și chipuri de soldați
Cu vuiet se arată-n noapte,
Se-ntorc tâlhari-nfricoșați!
Primejdia s-a dus departe.

Minunea a rămas în ramă
Cum Preacurata ține mâna mică…
În mila Ei e dragostea de mamă,
Când lacrimile curg, ea te ridică.

topcat 05.09.2009 09:30:57

Citat:

În prealabil postat de teatru-copii (Post 164218)
Daca nu ar exista meritele istorice, traditia icoanei s-ar fi pierdut, mai ales in perioadele iconoclaste, de prigonire a lor. Deci nu ar exista, iar scoala romaneasca nu poate fi rupta din contextul istoriei si traditiei poporului roman. In ce ma priveste ma deranjeaza mai tare faptul ca unii dintre profesorii copilului meu sunt atei (slava Domnului ca din cate stiu nu sunt multi) si imi dau seama cat rau poate sa-i faca o asemenea educatie - asa cum ne-a facut si noua, generatia matura de azi.
Dar, daca te-ai apleca putin asupra icoanelor, asa chiar si ca un ateu, ai descoperi o lume nespus de frumoasa. Se vede ca nu ai facut acest lucru niciodata si orice argument se izbeste de tine ca de zid, cum ar spune Tutea.
Trebuie sa accepti faptul ca deocamdata ateii sunt mai putini si trebuie sa respecte majoritatea si nu invers.
Pe vremea dacilor nu existau icoane, si la scoala merg copii de romani nu de daci si cuceritorii lor romani.
Doamne ajuta!

Eu nu zic ca biserica nu are un rol important in educarea romanilor.
Dar nu de aia tii icoana in scoli. Pentru ca daca ar fi altfel, ai tine o poza cu prima tiparnita.
Repet, icoanele exista in scoli pentru ca tu si altii ca tine credeti in Dzeu.

De ce trebuie sa respect majoritatea? Pentru ca, daca vrea, ma bate? :)
O dovada de maturitate a majoritatii e sa respecte minoritatea.

As dori sa detaliezi prin ce ar putea sa iti strice copilul un profesor ateu, sa zicem de fizica.

Iulia11 05.09.2009 10:56:54

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164226)

As dori sa detaliezi prin ce ar putea sa iti strice copilul un profesor ateu, sa zicem de fizica.

Scuze ca intervin, dar oamenii cu adevarat atei (si aici ii includ si pe cei fatarnici, care fac caz de biserica doar de ochii lumii) sunt foarte periculosi in societate si in raportul cu ceilalti.
Pentru ca ei nu au acea teama si rusine ca "cineva acolo sus ii vede" pentru greselile voite sau nevoite care le fac....greseli care uneori ii afecteaza pe altii intr-o oarecare masura.

teatru-copii 05.09.2009 11:14:29

e Dumnezeu!

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164226)
Eu nu zic ca biserica nu are un rol important in educarea romanilor.
Dar nu de aia tii icoana in scoli. Pentru ca daca ar fi altfel, ai tine o poza cu prima tiparnita.
Repet, icoanele exista in scoli pentru ca tu si altii ca tine credeti in Dzeu.

De ce trebuie sa respect majoritatea? Pentru ca, daca vrea, ma bate? :)
O dovada de maturitate a majoritatii e sa respecte minoritatea.

Nu se scrie nici cu litera mica, nici prescurtat.
Ma bucur foarte mult ca ai inteles de ce se tine icoana in scoli. Inseamna un pas inainte.

Majoritatea ca si minoritatea trebuiesc respectate din si prin bunul simt si dreapta masura.
In nici un caz nu putem renunta la constiinta, demnitate, identitate de dragul minoritatii. Ii iubim, ii acceptam, ii respectam, asa ne cere Dumnezeu, nu sa devenim la fel de ratacitori.

Pentru simplul fapt ca doresc ca copilul dat mie de Dumnezeu, sa creasca si sa traiasca in cunostinta de Dumnezeu si ascultare de El. In nici un caz ateu. Asa cum s-a mai spus, religia nu neaga stiinta, progresul este componenta a civilizatiei in destinul lumii, carmuit de Dumnezeu. Apropo de acest lucru, unul din duhovnicii pe care i-am avut era mai intai absolvent de informatica. Din cate stiu in aceeasi situatie este staretul Manastirii Antim din Bucuresti. Iar un episcop vicar de la Iasi a fost mai intai inginer. Si tot inginer la origine cunosc un preot din judetul Alba. In ce ma priveste sunt de profesie inginer.

Stiinta nu poate fi un argument pentru atei. Nestiinta, necunoasterea, da (iertare daca acest lucru va displace).

Doamne ajuta!

Iulia11 05.09.2009 14:14:07

Foarte bine spus. Eu dimpotriva cred...ca pe masura ce se patrunde mai adanc in stiinta, cu atat dovada lui Dumnezeu devine mai autentica.

topcat 06.09.2009 09:20:16

Citat:

În prealabil postat de teatru-copii (Post 164230)
Nu se scrie nici cu litera mica, nici prescurtat.
Ma bucur foarte mult ca ai inteles de ce se tine icoana in scoli. Inseamna un pas inainte.

Majoritatea ca si minoritatea trebuiesc respectate din si prin bunul simt si dreapta masura.
In nici un caz nu putem renunta la constiinta, demnitate, identitate de dragul minoritatii. Ii iubim, ii acceptam, ii respectam, asa ne cere Dumnezeu, nu sa devenim la fel de ratacitori.

Pentru simplul fapt ca doresc ca copilul dat mie de Dumnezeu, sa creasca si sa traiasca in cunostinta de Dumnezeu si ascultare de El. In nici un caz ateu. Asa cum s-a mai spus, religia nu neaga stiinta, progresul este componenta a civilizatiei in destinul lumii, carmuit de Dumnezeu. Apropo de acest lucru, unul din duhovnicii pe care i-am avut era mai intai absolvent de informatica. Din cate stiu in aceeasi situatie este staretul Manastirii Antim din Bucuresti. Iar un episcop vicar de la Iasi a fost mai intai inginer. Si tot inginer la origine cunosc un preot din judetul Alba. In ce ma priveste sunt de profesie inginer.

Stiinta nu poate fi un argument pentru atei. Nestiinta, necunoasterea, da (iertare daca acest lucru va displace).

Doamne ajuta!

Sa revenim la icoanele din scoli.
Sa inteleg ca nu doresti un stat laic si ca nu vezi biserica un factor de educatie in rindul copiilor.

topcat 06.09.2009 09:22:06

Citat:

În prealabil postat de Iulia11 (Post 164229)
Scuze ca intervin, dar oamenii cu adevarat atei (si aici ii includ si pe cei fatarnici, care fac caz de biserica doar de ochii lumii) sunt foarte periculosi in societate si in raportul cu ceilalti.
Pentru ca ei nu au acea teama si rusine ca "cineva acolo sus ii vede" pentru greselile voite sau nevoite care le fac....greseli care uneori ii afecteaza pe altii intr-o oarecare masura.

As vrea sa stiu daca tu te abtii de la a-ti omori vecinul cu care te-ai certat din cauza parcarii numai din teama ca cineva acolo sus te vede.

Iulia11 06.09.2009 09:38:17

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164377)
As vrea sa stiu daca tu te abtii de la a-ti omori vecinul cu care te-ai certat din cauza parcarii numai din teama ca cineva acolo sus te vede.

O intrebare penibila. Nici nu merita sa iti raspund :D

topcat 06.09.2009 09:40:27

Citat:

În prealabil postat de Iulia11 (Post 164386)
O intrebare penibila. Nici nu merita sa iti raspund :D

De ce e penibila?

teatru-copii 06.09.2009 09:42:15

sari calul

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164377)

Si topicul.
De la subiect la uciderea vecinului e cale lunga. Deocamdata ne confruntam cu foarte multa violenta in scoala din lipsa de credinta, nestiinta credintei si religiei, indepartarea oamenilor de la Dumnezeu. Daca parintii crescuti in ateism considera absolut firesc sa-si invete copiii sa se bata si sa vorbeasca trivial de cum au capatat ochi si gura, sigur mai tarziu acestia pot ajunge sa-si omoare dascalii, parintii, vecinii.
Avem iata o problema mare de necredinta. Biserica este intr-o perioada de asezare. Firele intre biserica, scoala, familie sunt rupte. Cateheza se afla in stare de pruncie, vor mai trece ani sa dea roade. Dar tu vrei si tu sa sari la gatul acestui prunc! Nu-i bai! Cum a scapat Moise pe Nil (nu ma refer la Emil Moise ci la salvatorul evreilor din Egipt) vor scapa si cativa prunci alesi sa salveze acest neam. Dar vai de sufletul tau, saracul!

Doamne ajuta!

topcat 06.09.2009 09:46:41

Citat:

În prealabil postat de teatru-copii (Post 164389)
Deocamdata ne confruntam cu foarte multa violenta in scoala din lipsa de credinta, nestiinta credintei si religiei, indepartarea oamenilor de la Dumnezeu. Daca parintii crescuti in ateism considera absolut firesc sa-si invete copiii sa se bata si sa vorbeasca trivial de cum au capatat ochi si gura, sigur mai tarziu acestia pot ajunge sa-si omoare dascalii, parintii, vecinii.

Te-as ruga sa imi spui daca pe vremea lui ceasca era mai multa violenta in scoli sau nu
Despre cum isi cresc ateii copiii, te-as ruga sa-ti tii gindurile timpite acasa, habar nu ai despre ce vorbesti.

georgeval 06.09.2009 17:38:38

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164391)
Te-as ruga sa imi spui daca pe vremea lui ceasca era mai multa violenta in scoli sau nu
Despre cum isi cresc ateii copiii, te-as ruga sa-ti tii gindurile timpite acasa, habar nu ai despre ce vorbesti.

Cred ca in anumite momente te contrazici, pledezi pentru libertate si democratie si acum folosesti un exemplu in care domina dictatura. Este irelevant exemplul.

teatru-copii 06.09.2009 18:43:23

ai inceput sa injuri?

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164391)

Pe vremea invocata, frica era rege si tinea in frau orice, chiar si ispita. Bisrica era distrusa sistematic de... sistem, iar oamenii o aparau. Si mai erau parinti care stiau de Dumnezeu si de rusine, care au apucat educatia religioasa. Copiii lor s-au lepadat mai repede de El, tocmai ca le-a lipsit si vedem rezultatele in ce spuneam mai sus.

Pana la urma iti dai arama pe fata. Ceea ce am afirmat sunt lucruri extrem de reale. Le cunosc atat din experientele prin care a trecut copilul meu- ca mama, cat si prin prisma activitatilor pe care le am in societate. Deci, nu e vorba de ganduri, ci aspecte concrete ale vietii noastre cotidiene. Si probabil limbajul trivial nu lipseste nici din cancelarie, asa cum se intampla cand eram eu profesor de informatica, sau cu alte ocazii. Si te asigur ca cei ce-l folosesc, nu sunt din cei ce frecventeaza biserica...Tocmai ai oferit o mostra...

Doamne ajuta!

topcat 07.09.2009 09:06:51

Ca sa vezi, cum s-a bagat religia si icoanele in scoli, cum copiii au devenit mai violenti.
Sigur, dictatura era de vina. Dictatura, bat-o vina, actiona mai ceva ca biciul lui Dzeu. Cred ca copiii se rugau dictaturii sa nu ii bata.

Pentru tine timpit, timp sint cuvinte triviale (si nu le-am folosit la persoana ta, ci cu privire la cuvintele dintr-o propozitie pe care sint sigur ca nu o poti sustine cu dovezi)?

topcat 07.09.2009 10:07:10

Citat:

În prealabil postat de teatru-copii (Post 164455)
Pe vremea invocata, frica era rege si tinea in frau orice, chiar si ispita. Bisrica era distrusa sistematic de... sistem, iar oamenii o aparau. Si mai erau parinti care stiau de Dumnezeu si de rusine, care au apucat educatia religioasa. Copiii lor s-au lepadat mai repede de El, tocmai ca le-a lipsit si vedem rezultatele in ce spuneam mai sus.

Pana la urma iti dai arama pe fata. Ceea ce am afirmat sunt lucruri extrem de reale. Le cunosc atat din experientele prin care a trecut copilul meu- ca mama, cat si prin prisma activitatilor pe care le am in societate. Deci, nu e vorba de ganduri, ci aspecte concrete ale vietii noastre cotidiene. Si probabil limbajul trivial nu lipseste nici din cancelarie, asa cum se intampla cand eram eu profesor de informatica, sau cu alte ocazii. Si te asigur ca cei ce-l folosesc, nu sunt din cei ce frecventeaza biserica...Tocmai ai oferit o mostra...

Doamne ajuta!

Fratele va da la moarte pe frate-său, și tatăl pe copilul lui; copiii se vor scula împotriva părinților lor, și-i vor omorî.
Veți fi urîți de toți pentru Numele Meu; dar cine va răbda până la sfârșit, va fi mântuit.
Nu cumva viitorul prevestit este mai sumbru decit cel descris de tine? Sa fim deci optimisti: e bine si va fi si mai rau.
Nu inteleg numai de ce esti impotriva

cristiboss56 07.09.2009 21:22:51

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164559)
Fratele va da la moarte pe frate-său, și tatăl pe copilul lui; copiii se vor scula împotriva părinților lor, și-i vor omorî.
Veți fi urîți de toți pentru Numele Meu; dar cine va răbda până la sfârșit, va fi mântuit.
Nu cumva viitorul prevestit este mai sumbru decit cel descris de tine? Sa fim deci optimisti: e bine si va fi si mai rau.
Nu inteleg numai de ce esti impotriva

Dragul meu ateu Cătălin , îți reproduc o picătură de înțelepciune a Sfântului Atanasie cel Mare , la care am rugămintea să meditezi cât poți tu de profund. Atât te rog ! Deci : " Ceea ce face ca măreția omenească să fie întradevăr mare, este ca omul să-și simtă ticăloșia lui ". Atât pentru azi ( pentru tine și colegii tăi "atei" ) . O noapte cât mai liniștită !

topcat 08.09.2009 07:58:36

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 164709)
Dragul meu ateu Cătălin , îți reproduc o picătură de înțelepciune a Sfântului Atanasie cel Mare , la care am rugămintea să meditezi cât poți tu de profund. Atât te rog ! Deci : " Ceea ce face ca măreția omenească să fie întradevăr mare, este ca omul să-și simtă ticăloșia lui ". Atât pentru azi ( pentru tine și colegii tăi "atei" ) . O noapte cât mai liniștită !

Draga Cristi, te rog sa ma crezi ca nu am nici cea mai mica indoiala ca printre credinciosi se numara si destui intelepti, care stiu sa scoata din Biblie ceea ce are ea mai bun. Din fericire, tocmai din cauza aceasta, pentru ca omul simte din ce in ce mai fin ticalosia sa si cea din jurul sau, marea majoritate a invatamintelor din Biblie astazi nu mai sint urmate.
Dar asta e meritul omului, si trebuie sa nu ii neglijam acest merit.
Din pacate crestinismul, mai ales in domeniul moral, nu ii aroga omului nici un merit: lucrurile rele le face el, lucrurile bune le face Dzeu sau numai la indemnul sau.
Pe linga ticalosie, omul trebuie sa isi simta bunatatea, sa vada ca poate fi mai bun si, mai ales, sa simta satisfactia ca poate singur sa aleaga. Si ca a ales singur nu pentru ca la final va primi o recompensa ci pentru ca asa a ales el, prin vointa sa libera.
O zi plină :)
Călin

C0rneliu 08.09.2009 13:31:30

Una dintre probleme e sa nu devii prea satisfacut de tine. Cine poate infrana mandria unui om?
O alta problema este sa nu cadem in auto-suficienta. Cine poate sa-si dea seama cand a facut prea mult sau prea putin daca nu are o referinta?
Sunt niste chestiuni care sunt mult prea personale, si tot ceea ce este personal poate genera conflicte cu ceilalti. De aceea, Dumnezeu este calauza noastra.

topcat 08.09.2009 13:44:08

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 164835)
Cine poate sa-si dea seama cand a facut prea mult sau prea putin daca nu are o referinta?

Cum poti sa iti dai seamna ca referinta e buna sau rea?
In doua moduri: o postulezi sau o referezi la tine

C0rneliu 08.09.2009 13:50:32

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164844)
Cum poti sa iti dai seamna ca referinta e buna sau rea?
In doua moduri: o postulezi sau o referezi la tine

Pai, "tine" inseamna miliarde de oameni. Cine are dreptate? Cum ar fi ca la scoala copiii sa-si puna singuri note? Ca la serviciu sa ne dam singuri prime in functie de cat credem ca am muncit? Si exemplele pot continua. Sa avem referinte este obligatoriu.

topcat 08.09.2009 14:05:19

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 164845)
Pai, "tine" inseamna miliarde de oameni.

Corect, nimic mai mult ;)

C0rneliu 08.09.2009 14:14:58

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164852)
Corect, nimic mai mult ;)

Asa, si mai departe de ce ignori restul raspunsului meu?

topcat 08.09.2009 14:21:45

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 164859)
Asa, si mai departe de ce ignori restul raspunsului meu?

Referintele sint ceilalti oameni, de ce iti trebuie ceva supranatural?

C0rneliu 08.09.2009 14:32:03

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164862)
Referintele sint ceilalti oameni, de ce iti trebuie ceva supranatural?

Pai, parca ai spus ca referintele suntem noi... In care sens ai folosit asta? Eu ma refer la mine insumi sau eu ma refer la restul?
Indiferent cum, un asemenea sistem de referinte poate crea conflicte majore intre oameni.
In plus, nu am spus ca este nevoie de ceva sau cineva supranatural. Acest lucru l-ai dedus tu... nu stiu de unde din ceea ce am spus eu.
Ideea este ca, referintele personale sunt irelevante. Bazandu-ne doar pe referintele personale nu ar exista societate, ci anarhie.

topcat 08.09.2009 14:46:14

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 164870)
Pai, parca ai spus ca referintele suntem noi... In care sens ai folosit asta? Eu ma refer la mine insumi sau eu ma refer la restul?
Indiferent cum, un asemenea sistem de referinte poate crea conflicte majore intre oameni.
In plus, nu am spus ca este nevoie de ceva sau cineva supranatural. Acest lucru l-ai dedus tu... nu stiu de unde din ceea ce am spus eu.
Ideea este ca, referintele personale sunt irelevante. Bazandu-ne doar pe referintele personale nu ar exista societate, ci anarhie.

Pentru ca referinta evolueaza odata cu noi. Iar referintele personale odata cu societatea.
Referinta poti fi si tu, pentru ca ea provine dintr-o continua (personala sau mostenita) interactiune cu ceilalti.

C0rneliu 08.09.2009 15:08:23

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164874)
Pentru ca referinta evolueaza odata cu noi. Iar referintele personale odata cu societatea.
Referinta poti fi si tu, pentru ca ea provine dintr-o continua (personala sau mostenita) interactiune cu ceilalti.

Ca sa existe societatea, trebuie sa existe niste legi la care sa se raporteze toti.
Deci, raportarea vine din exteriorul individului/indivizilor.
Un individ poate fi de acord sau nu cu legile, in functie de raportarea sa la sine insusi. Si ce faci atunci? Schimbi legea pentru acel individ? Este clar ca anumiti indivizi sunt de acord doar cu anumite legi, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa le respecte pe toate.
Concluzia: raportarea se face la un sistem de referinta supra-individual, in cazul societatii, legile.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:39:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.