Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Stefan cel Mare si Sfant (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4048)

veilur 07.07.2008 22:55:14

Citat:

În prealabil postat de alexandra28again
nu spune Iisus sa lasam sabiile jos ca cel ce ridica sabia de sabie va muri?ma rog...nu cunosc cu de-amanuntul viata lui Stefan cel Mare dar cred ca e prea mult sa-l numesc sfant.
si da,daca mi se pare ceva in neregula,care nu e conform Bibliei, contest decizia Sinodului,sau suntem si noi niste catolici cu o conducere infailibila?

Alexandra, am impresia ca tu nu ai inteles deloc cum si unde trebuie aplicata treaba cu "cine va scoate sabia de sabie va muri". Tu chiar nu poti intelege ca Stefan cel Mare a aparat tara si credinta nostra? Nu poti intelege ca acum eram turci daca el nu se batea cu ei in razboaie? Unde iti mai era ortodoxia alexandra, daca Stefan nu-i oprea pe turcii care voiau oricum sa ne impuna si semi-luna?
Eh, oricum e usor sa vorbesti, si cu cata naivitate se vorbeste inca...

Noesis 07.07.2008 23:44:49

Eu ce nu inteleg aici e cum unii oameni nu cred ceea ce istoricii le spun, desi ei sunt intr-adevar avizati sa isi dea cu parerea despre un personaj istoric cum a fost Stefan cel Mare. Pai daca nu crezi pe cei care au studiat si au citit documente, atunci cum??

Veilur, din nou, te sfatuiesc sa mai citesti si sa te uiti si la popoarele din jurul nostru. Ce spui tu e o prostie pe care manualele comuniste ti-au bagat-o in cap si tu refuzi sa gandesti critic. NU ERAM TURCI, daca nu era Stefan. Otomanii nu aveau absolut nici un motiv sa converteasca un un intreg popor. Si stii de ce? Fiindca populatiile ne-musulmane plateau cu mult mai multe taxe decat musulmanii. Convertirea fortata nu a fost o politica a imperiului otoman. Cei mai multi dintre localnicii care au devenit musulmani (vezi in Albania, Kosovo, Bosnia...) au facut-o pentru avantaje materiale.

Curajul lui Stefan este de admirat, desi bataliile lui nu au fost chiar asa de grandioase precum manualul de clasa a IV-a le prezinta. Ravna pe care a avut-o in cladirea de biserici este de admirat. Si este de admirat lungimea domniei lui, intr-un timp in care comploturile boierilor erau in floare, si in care domniile erau in general foarte scurte, mei ales in Tara Romaneasca. Dar cum credeti ca s-a mentinut el atatia ani? Avand o mana de fier si bagand frica in boieri -- cronicarul spune ca era un om aspru si iute la manie si ca taia fara judet.

Sunt de acord cu Ioan7. Patriotismul este bun,d ar ce ar fi sa-l trecem si prin filtrul gandirii si sa renuntam la limba de lemn (gen "fara el romanii nu existau astazi" "a aparat intreaga crestinatate" etc) si sa renuntam si la romantisme inutile.

Daca ma gandesc bine Carol I a facut enorm de multe pentru Romania si s-a sacrificat mult pentru noi, un popor amarat care nici macar nu eram de neam cu el. SI au fost si altii.

georgeval 07.07.2008 23:51:04

Citat:

stati putin.deci daca nu i s-au luat in considerare pacatele si faptul ca nu a trait ca un calugar(cum i se cere unui sfant),ci i s-au luat in considerare doar faptele sale vitejesti,inseamna ca si unul ca becali ar putea ajunge sfant daca ar conduce tara.pentru ca si dansul ar fi in stare sa apere tara precum Stefan cel Mare la cat sange de razboinic are,a construit biserici,a daruit milioane de dolari saracilor,propovaduieste credinta crestina ortodoxa.mai apare si pe zidurile bisericilor,e cel mai bun prieten cu cei mai de seama calugari,cei de la Athos.
Pentru mine Stefan cel Mare a fost un bun conducator si un bun credincios.Dar departe de a crede ca este un sfant,ca s-a abtinut de la mancaruri,ca a mancat hrana simpla,ca si-a trait viata in rugaciune,etc
cum poate un om sa devina sfant cand intretine relatii sexuale?

Alexandra, sfintenia depaseste orice granite, nu este doar un atribut al calugarilor, aven sfintii care au avut familii.

georgeval 07.07.2008 23:52:33

Ioan, la ce limbaj te referi, la cel teologic?? care este limbajul de lemn, te rog sa fii concret.

mirelat 08.07.2008 04:59:01

Citat:

În prealabil postat de Noesis
Sunt de acord cu Ioan7. Patriotismul este bun, dar ce ar fi sa-l trecem si prin filtrul gandirii si sa renuntam la limba de lemn (gen "fara el romanii nu existau astazi" "a aparat intreaga crestinatate" etc) si sa renuntam si la romantisme inutile.

ce trist sa spui asa ceva. ce-ar fi sa ne imaginam pe vremea aceea si nu bine mersi in fata calculatorului, astazi, emitand judecati cu pretentii obiective. are romanul o vorba: dupa razboi, multi viteji se-arata!

Ioan7 08.07.2008 09:16:30

Citat:

În prealabil postat de georgeval
Ioan, la ce limbaj te referi, la cel teologic?? care este limbajul de lemn, te rog sa fii concret.

Recunosc ca initial si lucrul acesta mi`a fost in gand. Inteleg, pe de alta parte, ca altfel nu prea se poate, ca atunci cand e vorba de dogme si probleme ce tin de religie nu prea exista loc de interpretari personale. Nu ar strica,totusi, ca uneori sa incercam sa fim mai originali.
Multumesc!

Ioan7 08.07.2008 09:34:06

Citat:

În prealabil postat de mirelat
Citat:

În prealabil postat de Noesis
Sunt de acord cu Ioan7. Patriotismul este bun, dar ce ar fi sa-l trecem si prin filtrul gandirii si sa renuntam la limba de lemn (gen "fara el romanii nu existau astazi" "a aparat intreaga crestinatate" etc) si sa renuntam si la romantisme inutile.

ce trist sa spui asa ceva. ce-ar fi sa ne imaginam pe vremea aceea si nu bine mersi in fata calculatorului, astazi, emitand judecati cu pretentii obiective. are romanul o vorba: dupa razboi, multi viteji se-arata!

Mirelat, afirmatie ta e destul de subiectiva. Era mai greu de trait in secolul XV, in comparatie cu ziua de ani? Probabil, insa nu e valabil pentru toti. Totusi, cred ca, de cele mai multe ori, un calculator poate fi mult mai primejdios decat o sabie.
Recunosc ca viata noastra este destul de anosta de cele mai multe ori. Insa sta in mainile noastre sa ne`o facem ceva mai condimentata. Eu unul am chef de o revolutie, chiar ma gandesc cu ce mi`as putea baricada strada cat mai repede. Daca mai e cineva care sa mi se alature, il astept cu drag.
Multumesc!

alexandra28again 08.07.2008 11:05:14

mai toti domnitorii au luptat pentru tara.de ce nu sunt toti sfinti atunci?A-ti apara tara bine,te face un bun conducator,dar nu si un sfant.
poate il vad si pe Basescu maine poimaine pe zidurile bisericii,daca dam de vreo navala musulmana,ceea ce este foarte posibil.

georgeval 08.07.2008 11:51:58

Citat:

mai toti domnitorii au luptat pentru tara.de ce nu sunt toti sfinti atunci?A-ti apara tara bine,te face un bun conducator,dar nu si un sfant.
poate il vad si pe Basescu maine poimaine pe zidurile bisericii,daca dam de vreo navala musulmana,ceea ce este foarte posibil.

Mi se pare deja extremista parerea ta, ai auzit tu ca oamenii din ziua de astazi sa zica despre Basescu "Sfantul". Am o postare anterioara in care am subliniat ca acum 500 de ani moldovenii il socoteau pe Stefan- Sfantul. Ca sa intaresc aceasta afirmatie, iata un text din Grigore Ureche : "Iara pe Stefan Voda l-au ingropat tara cu multa jale si plangere in manastirea Putna, care este zidita de dansul. Atata jale era, de plangea toti ca dupa un parinte al sau, ca cunostea toti ca s-au scapat de mult bine si de multa aparatura. Ca dupa moartea lui, pana astazi ii zic sveti (sfantul n.n.) Stefan Voda, nu pentru suflet, ci ieste in mana lui Dumnezeu, ca el inca au fost om cu pacate, ci pentru lucrurile lui cele vitejesti, carile nimenea din domni nici nainte, nici dupa aceia l-au ajuns".

traian05 08.07.2008 12:12:07

Citat:

Sunt anumite personalitati care contesta sfintenia lui Stefan cel Mare. Care credeti ca sunt cele mai puternice argumente cu privire la sfintenia lui Stefan cel MAre?

1 apsrator al crestinatatii 2 ctitor de biserici si manastiri 3 urma sa devina imparat al bizantului ptr. cine nu stie.

alexandra28again 08.07.2008 12:35:37

Citat:

Citat:

Mi se pare deja extremista parerea ta, ai auzit tu ca oamenii din ziua de astazi sa zica despre Basescu "Sfantul". Am o postare anterioara in care am subliniat ca acum 500 de ani moldovenii il socoteau pe Stefan- Sfantul. Ca sa intaresc aceasta afirmatie, iata un text din Grigore Ureche : "Iara pe Stefan Voda l-au ingropat tara cu multa jale si plangere in manastirea Putna, care este zidita de dansul. Atata jale era, de plangea toti ca dupa un parinte al sau, ca cunostea toti ca s-au scapat de mult bine si de multa aparatura. Ca dupa moartea lui, pana astazi ii zic sveti (sfantul n.n.) Stefan Voda, nu pentru suflet, ci ieste in mana lui Dumnezeu, ca el inca au fost om cu pacate, ci pentru lucrurile lui cele vitejesti, carile nimenea din domni nici nainte, nici dupa aceia l-au ajuns".

Sti,mama imi povestea cum toate strazile erau pline de oameni la inmormantarea Mariei Lataretu si cat a plans-o lumea,insa asta nu inseamna altceva decat ca a fost o cantareata iubita de oameni,precum si Stefan cel Mare.
Haide sa-ti dau un titlu de ziar : "Calugarii de la Muntele Athos: "Gigi Becali se poate compara cu Stefan cel Mare" .
"Prin ceea ce a facut aici in ultimii ani, domnul Becali poate fi comparat cu domnitorul Stefan cel Mare si Sfant, al carui nume este pomenit in mai toate bisericile sau schiturile de pe Sfantul Munte, pentru ajutorul pe care l-a dat in sustinerea ortodoxismului", a spus unul dintre calugari pentru Libertatea.
Deci daca Stefan cel Mare a fost sfant,inseamna ca si Becali este tot un fel de sfant,nu?Ca doar o zic calugarii de la muntele Athos.lol

Pannihis 08.07.2008 12:43:17

Cele mai puternice argumente:

- Aparator al Ortodoxiei
- Ctitor de lacasuri sfinte
- Domnitor crestin si evlavios
- Domnitor smerit
- Voievodul Stefan cel Mare a avut duhovnic pe Sfantul Daniil Sihastrul/ fiind sub indrumarea sa
- Reusitele sale le-a pus pe seama lui Dumnezeu/ Care dintre noi mai face a sa
...si asa mai departe

alexandra28again 08.07.2008 12:50:53

Citat:

În prealabil postat de Pannihis
Cele mai puternice argumente:

- Aparator al Ortodoxiei
- Ctitor de lacasuri sfinte
- Domnitor crestin si evlavios
- Domnitor smerit
- Voievodul Stefan cel Mare a avut duhovnic pe Sfantul Daniil Sihastrul/ fiind sub indrumarea sa
- Reusitele sale le-a pus pe seama lui Dumnezeu/ Care dintre noi mai face a sa
...si asa mai departe

Becali -Aparator al Ortodoxiei -DA
-Ctitor de lacasuri sfinte -DA
-Domnitor crestin si evlavios -Nu o sa-l lase cei de sus
-Domnitor smerit -NU
-Are duhovnic pe calugarii de la Athos
-Reusitele sale le-a pus pe seama lui Dumnezeu -DA
-PLUS: milioane de dolari pentru cei nevoiasi
-propovaduirea ortodoxiei intr-o perioada cand religia este considerata o poveste pentru copii,deci cu riscul de a parea nebun.

Pannihis 08.07.2008 13:02:10

Spunea un Parinte ca unele lucruri care s-au scris de catre cronicari despre Sfantul Stefan cel Mare nu sunt adevarate deoarece trebuie sa privim lucrurile si pe latura istorica.

Majoritatea cronicarilor care au scris si majoritatea care stiau sa scrie atunci erau boierii. Iar boierii nu prea aveau o relatie tocmai buna cu Voievodul...pentru ca ii lipsea de unele avantaje.

Iar acest lucru nu le convenea boierilor...Tinand cont de faptul ca Ion Neculce provenea dintr-o familie de boieri care au avut de suferit din partea Voievodului.
Din cauza mosiilor ..Grigore Ureche, Miron Costin etc

AndreiB 08.07.2008 13:46:54

Citat:

ca sa scape viu, basescu va fi primul care va spune : salem alecum
asa ca, putin probabil sa fie pe zidurile Bisericilor.
pe alte ziduri da, nu insa pe lacasurile ortodoxe.

AndreiB 08.07.2008 13:50:36

alexandra, cu sau fara acceptul tau, Stefan cel mare si Sfint este pomenit in rugaciuni si chemat in ajutor de mii de oameni. numai Dumnezeu stie. tu insa realizezi atitudinea ta penibila?
pina la un punct poate fi de inteles indoiala ta, insa tu, in nevolnicia ta, incerci sa spui ca de fapty un Sfint nu este un Sfint doar pentru ca tu nu esti de acord?
altceva ce te mai roade?

alexandra28again 08.07.2008 13:59:11

Citat:

În prealabil postat de AndreiB
alexandra, cu sau fara acceptul tau, Stefan cel mare si Sfint este pomenit in rugaciuni si chemat in ajutor de mii de oameni. numai Dumnezeu stie. tu insa realizezi atitudinea ta penibila?
pina la un punct poate fi de inteles indoiala ta, insa tu, in nevolnicia ta, incerci sa spui ca de fapty un Sfint nu este un Sfint doar pentru ca tu nu esti de acord?
altceva ce te mai roade?

Andrei draga aici este un forum in cazul in care nu stiai,iar pe un forum ne spunem parerile.Deci parerea mea este ca Stefan cel Mare nu a fost un sfant,nu as putea niciodata sa ma rog la Stefan cel Mare.
Acum inteleg de ce musulmanii il iubesc asa mult pe Mohammed,se pare ca unificatorii de teritorii si aparatorii patriei sunt sfinti.
Pe Petru Rares tot in sfintenie l-a facut?

georgeval 08.07.2008 14:40:59

Citat:

Citat:

altceva ce te mai roade?

Andrei draga aici este un forum in cazul in care nu stiai,iar pe un forum ne spunem parerile.Deci parerea mea este ca Stefan cel Mare nu a fost un sfant,nu as putea niciodata sa ma rog la Stefan cel Mare.
Acum inteleg de ce musulmanii il iubesc asa mult pe Mohammed,se pare ca unificatorii de teritorii si aparatorii patriei sunt sfinti.

Daca vei continua cu o asemenea mentalitate juridica de a contabiliza faptele bune si rele, nu vei intelege cum Maria Egipteanca, desi a fost o femeie desfranata, este sfanta. Pocainta aduce iertare, probabil ca-l suspectezi pe Stefan cel Mare si de lipsa de pocainta.

AndreiB 08.07.2008 15:25:35

Citat:

Citat:

altceva ce te mai roade?

te obliga p[e tine sa te rogi Sfintului Stefan cel mare?
Dumnezeule, adu slava Lui Dumnezeu de 7 ori pe zi, asa cum facea Imparatul si Proorocul David si te poti mintui.
Sfintul Stefan cel mare va plinge cu siguranta ca tu nu iti indrepti gindurile si rugaciunile spre el. fii serioasa, soro, el nu este minat de nimicniciile oemnesti.

AndreiB 08.07.2008 15:26:56

soro alexandra, un sfint a spus ca te poti mintui si in citeva ore, daca pocainta iti este pe masura.
deci, ai si tu sanse.

C-tin 08.07.2008 16:43:35

Fratilor! cred ca n-ati inteles-o bine pe Alexandra!

Catva timp in urma si eu am auzit un Parinte cu traire ortodoxa autentica si multe studii/lucrari in teologie/istorie, ca Stefan cel Mare trebuia inumarat cu Marturisitorii de Credinta si nu cu Sfintii. Si sa spun drept si eu as avea aceeasi parere. Pt a fi Sfant eu cred ca trebuie sa fii si in comuniune directa cu Dumnezeu, sa ai Duh Sfant, pe langa faptele bune.
E doar parerea mea! Sper sa nu va supar!

C-tin 08.07.2008 16:48:54

Si apoi pt ca s-a facut o comparatie cu Becali...

Dece n-ar fi posibil ca si Becali sa devina prin faptele crestinesti (desi e pacatos)un Marturisitor al Credintei Ortodoxe.
De altfel cu totii suntem pacatosi...asa ca sa ne vedem mai intai barna din ochiul nostru iar subiectul discutat aici sa-l lasam in seama Sf Sinod.

georgeval 08.07.2008 18:15:49

Citat:

În prealabil postat de C-tin
Si apoi pt ca s-a facut o comparatie cu Becali...

Dece n-ar fi posibil ca si Becali sa devina prin faptele crestinesti (desi e pacatos)un Marturisitor al Credintei Ortodoxe.
De altfel cu totii suntem pacatosi...asa ca sa ne vedem mai intai barna din ochiul nostru iar subiectul discutat aici sa-l lasam in seama Sf Sinod.

C-tin, frumos sa ne supunem hotararii Sfantului Sinod, dar cei care contesta aceasta hotarare? In Liturghier sunt amintite cetele sfintilor (patriarhi, apostoli, cuviosi, mucenici, marturisitori, etc. ). Deci noi ne referim la un aspect general si nu la unul particular.

adrian010155 08.07.2008 18:49:14

Daca Sfanta Biserica a hotarat sa-l canonizeze, asa sa fie.

alexandra28again 08.07.2008 19:50:03

C-tin aici oamenii se supun decat Sfantului Sinod,pentru ca dupa cum se vede,pentru ei Sfantul Sinod nu poate gresi,pentru ca este infailibil.Insa catolicii care au infailibiltatea ca si dogma a Bisericii sunt niste eretici iar Papa Paul al doilea tot un eretic pentru ca este catolic.Nu a omorat,nu a intretinut relatii sexuale(nici macar conjugale),dar Stefan care a avut 3 sotii si tiitoare a fost sfant.
I-ati vazut pe calugarii de la Athos cum au intins mana dupa banii lui Becali?Normal ca ii divinizeaza cand vad ca apara credinta ortodoxa.Asa probabil a fost si cu Stefan.L-au "divinizat" pentru binele adus credintei ortodoxe.
Si va rog nu comparati viata Sfintei Maria Egipteanca cu cea a lui Stefan.Ea a lasat tot si s-a dus sa moara de foame in toropeala desertului.Stefan nu cred ca a facut asta si nu stiu cat de rau i-a parut pentru relatiile din afara casatoriei pe care le-a avut,caci se pare ca avut mai multi copii din flori.

Elena78 09.07.2008 15:31:49

Citat:

Sunt anumite personalitati care contesta sfintenia lui Stefan cel Mare. Care credeti ca sunt cele mai puternice argumente cu privire la sfintenia lui Stefan cel MAre?

Dupa cum si proorocul David a avut momente cand a pacatuit (trupeste) si D-zeu l-a iertat pentru ca avea o credinta mare, tot asa cred ca si Stefan poate fi considerat Sfant pentru ca avea o credinta mare si nu si-a pierdut nadejdea in D-zeu. Sacrificiul sau pentru tara a fost foarte mare, as mai vrea sa stiu un alt domnitor care sa posteasca inainte de a incepe o batalie si sa se spovedeasca unui duhovnic, ca si cum ar fi fost pentru ultima data.A luptat cu pretul vietii sale pentru a ne apara credinta. Ar trebui sa facem distinctie dintre persoanele care fac doar gesturi de caritate (cum ar fi Becali) si Stefan cel Mare. Ramas orfan de tata, Stefan si-a gasit parinte duhovnicesc pe Daniile Sihastrul. Mama lui retrasa in manastire se ruga neincetat pentru El.Cati dintre voievozii tarii au postit inainte de o lupta si cati au mai pus si pe boieri sa posteasca? Daca ar mai exista un asemenea conducator in Romania, care sa iubeasca si sa se dedice tarii si credintei stramosesti, acum cred ca nu ar mai fi emigranti in cele mai indepartate colturi ale strainatatii.

achimovjan 09.07.2008 15:45:49

Citat:

Citat:

stati putin.deci daca nu i s-au luat in considerare pacatele si faptul ca nu a trait ca un calugar(cum i se cere unui sfant),ci i s-au luat in considerare doar faptele sale vitejesti,inseamna ca si unul ca becali ar putea ajunge sfant daca ar conduce tara.pentru ca si dansul ar fi in stare sa apere tara precum Stefan cel Mare la cat sange de razboinic are,a construit biserici,a daruit milioane de dolari saracilor,propovaduieste credinta crestina ortodoxa.mai apare si pe zidurile bisericilor,e cel mai bun prieten cu cei mai de seama calugari,cei de la Athos.
Pentru mine Stefan cel Mare a fost un bun conducator si un bun credincios.Dar departe de a crede ca este un sfant,ca s-a abtinut de la mancaruri,ca a mancat hrana simpla,ca si-a trait viata in rugaciune,etc
cum poate un om sa devina sfant cand intretine relatii sexuale?

Alexandra, sfintenia depaseste orice granite, nu este doar un atribut al calugarilor, aven sfintii care au avut familii.

Draga Alexandra,vulpea cand n-ajunge la struguri,spune ca sunt acrii.Asa faci tu cu sexul.Esti obsedata de relatiile sexuale ale sfintilor.Adam a avut relatii cu Eva,Ioachim cu Ana,Zaharia cu Elisabeta,si as contninua toata ziua.pai de ce ne-a mai datDumnezeu aceste organe bre,sa le aruncam la "vulpi".Eu te inteleg,si stiu si singurul tau remediu.cred ca banuiesti si tu la ce ma gandesc;)

costel 09.07.2008 16:01:50

Gandire subreda, hotarari nestatornice, pofte furtunoase: iata mostenirea de pe urma despartirii omului de Biserica. Biserica l-a declarat sfant, iar noi punem sub semnul intrebarii aceasta lucrare. Daca vom judeca pur omeneste cu siguranta nici un raspuns nu ne va multumi. Daca ne vom cali in lacrimile frangerii de inima, cu siguranta vom putea intelege lucruri de neinteles.

Marius22 01.07.2013 17:44:42

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 80959)

Gasesc o mare asemanare intre contestarea sfinteniei Sfantului Stefan cel Mare si contestarea sfinteniei Sfantului Constantin cel Mare. Multe din argumentele acestori contestatari cred ca sunt comune.

Insa daca Biserica l-a numit pe Sfantul Constantin "Intocmai cu Apostolii", a facut-o pentru ca in plan eclesiologic, dupa misiunea Sfintilor Apostoli, de propovaduire a Evangheliei si infiintare de comunitati crestine locale, cea mai mareata lucrare este cea a Sfantului Constantin, care a fost primul imparat roman care a oferit libertate deplina acestor comunitati crestine. Sunt insa si multe alte motive.

Chiar daca la alta scala, aceeasi purtare de grija a lui Dumnezeu, fata de Biserica, s-a lucrat in spatiul nostru crestin, in acest "Bizant dupa Bizant", prin mijlocirea Sfantului Stefan cel Mare. Desigur, si in cazul sau sunt luate in seama multe alte motive.

antiecumenism 02.07.2013 13:29:51

Tropar Sfantul Stefan cel Mare

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=4flv4tD-iFk

Ekaterina 02.07.2013 16:14:40

Dreptcredinciosul domnitor Stefan cel Mare si Sfant sau despre criteriile sfinteniei

Am citit pe site un articol scris de Parintele Constantin Coman in care se pune in discutie sfintenia Sfantului Stefan cel Mare. Pentru cei ce contesta acest lucru este de mare ajutor spre lamurire acest cuvant al Parintelui.

http://www.crestinortodox.ro/sarbato...re-125332.html

antoniap 02.07.2013 18:21:36

Stefan cel Mare a fost omagiat prin cantece, poezii, iar mai nou prin arta video:
,,Cand a fost sa moara Stefan..." - cantec

http://www.youtube.com/watch?v=bXuZTry_M50

Batalia de la Vaslui -film

http://www.youtube.com/watch?v=raoay7oylkY

antoniap 02.07.2013 19:12:18

Stefan cel Mare, partile 1-6

http://www.youtube.com/watch?v=U9la4Bq2_Qs
http://www.youtube.com/watch?v=CYOHjl1yYxk
http://www.youtube.com/watch?v=GXbEvXb1BYY
http://www.youtube.com/watch?v=GXbEvXb1BYY
http://www.youtube.com/watch?v=ax_imMf76qI
http://www.youtube.com/watch?v=ax_imMf76qI

Florin-Ionut 02.07.2013 20:03:45

Voi vă rugați lui Ștefan cel Mare să vă mijlocească cererile înaintea Lui Dumnezeu? Îi citiți acatistul?

antoniap 02.07.2013 21:52:38

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 525210)
Voi vă rugați lui Ștefan cel Mare să vă mijlocească cererile înaintea Lui Dumnezeu? Îi citiți acatistul?

Da, astazi i-am citit acatistul. Am incredere ca are trecere inaintea lui Dumnezeu. Iar acatistul este frumos redactat:

http://www.crestinortodox.ro/acatist...are-67092.html

antoniap 03.07.2013 08:55:50

Cand am fost la Manastirea Putna, mi-au dat lacrimile stand langa mormantul lui Stefan cel Mare, asa, pur si simplu, fara explicatie. La fel mi s-a intamplat si la crucea parintelui Arsenie Boca si la moastele Sfintilor Inchisorilor din Aiud.

catalin_ 03.07.2013 10:06:09

pardon!

Citat:

În prealabil postat de C-tin (Post 81550)
Fratilor! cred ca n-ati inteles-o bine pe Alexandra!

Catva timp in urma si eu am auzit un Parinte cu traire ortodoxa autentica si multe studii/lucrari in teologie/istorie, ca Stefan cel Mare trebuia inumarat cu Marturisitorii de Credinta si nu cu Sfintii. Si sa spun drept si eu as avea aceeasi parere. Pt a fi Sfant eu cred ca trebuie sa fii si in comuniune directa cu Dumnezeu, sa ai Duh Sfant, pe langa faptele bune.
E doar parerea mea! Sper sa nu va supar!

lucrurile astea nu se judeca prin optica multor studii si diplome . Alexandra bate campii si ea pentru ca nimeni nu cunoaste pocainta sufletului. Ce este foarte sigur este ca un om fara a fii lipit de Dumnezeu nu poate face ce a facut el . Ramane in constiinta noastra pe vecie ca fiind cel Mare cu adevarat. Cand esti Mare esti mai aproape de sfintenie . Iar daca biserica (care nu greseste niciodata) la canonizat nu a facut decat dreptate . Bucurat-te Sfinte Stefan cel Mare !!! Bucura-te!!!

Ekaterina 03.07.2013 14:38:05

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 525210)

Pentru mine Sfantul Stefan cel Mare este la fel de important ca si ceilalti Sfinti. Nu ma indoiesc de sfintenia lui, cu toate ca in trecut, influentata fiind de parerile rau intentionate am avut o oarecare retinere. Eram la Putna si ma aflam langa mormantul Sfantului Stefan si ma intrebam daca este cu adevarat Sfant. Aceste ganduri imi stirbeau evlavia pe care o aveam si nu ma lasau sa ma rog asa cum se cuvine. Consider ca cei ce combat sfintenia lui Stefan cel Mare fac un mare rau si nu inteleg ce periculos este sa faci asemenea afirmatii.

Marius22 03.07.2013 16:08:18

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 525263)
Consider ca cei ce combat sfintenia lui Stefan cel Mare fac un mare rau si nu inteleg ce periculos este sa faci asemenea afirmatii.

In aceste cazuri, in care nu exista evlavie fata de acesti sfinti, mai intelept ar fi sa se pastreze tacerea. Dar, tocmai aici intervine aspectul cel mai dureros, cand sfintenia devine pricina de sminteala. Omul, in loc sa participe la ea, in loc sa se foloseasca, carteste pe marginea ei, se vatama. Intre el si sfintenie stau patimile.

antiecumenism 05.07.2013 00:03:38

IPS PIMEN, la Putna, predica devastator impotriva politicii UE si a conducatorilor tarii: EXISTA UN PLAN DIABOLIC, SE FAC CRIME, TOTUL SE OTRAVESTE, MAI ALES SUFLETELE NOASTRE! (audio)

Predica despre Stefan cel Mare:

http://www.razbointrucuvant.ro/recom...riea-energiei/

"Rău era în timpul regimului comunist ateu. Mai rău în timpul acestui regim, Uniunea Europeană."

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:17:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.