Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   vine vine (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4215)

cristiboss56 06.08.2008 22:58:06

Citat:

În prealabil postat de oana29
Citat:

În prealabil postat de cristiboss56
Oana am inteles ca ai priceput dar nu pricep hohotele tale de ras, adica ha! ha! ha! , acestea vin tot pe gura si deci . . . . . Post in pace si liniste, iar ghidusiile le lasam dupa 14 incolo.

scuze nu am vrut sa deranjez cu risul meu dar eu asa sunt o fire mai vesela si da ai dreptate aici numai scriem asa ca nu se stie fiecare ce face in viata lui privata

Nu, nu, nu mai deranjat , dar nu intelesesem sensul ha! ha! ha! . Foarte bine, asa sa ramai toata viata si cu multa credinta-n suflet. Pace si bucurie !

veilur 08.08.2008 00:32:24

Si vreti sa spune-ti ca voi nu ati pacatuit in post? Eu unu am cazut intr-un pacat, nu spun ce ca sa nu smintesc, dar faza urata e ca am cazut. Daca voi ati cadea in vre-un pacat, oricat de grav ar fi, ati mai continua postul?

cristiboss56 08.08.2008 05:04:46

Citat:

În prealabil postat de veilur
Si vreti sa spune-ti ca voi nu ati pacatuit in post? Eu unu am cazut intr-un pacat, nu spun ce ca sa nu smintesc, dar faza urata e ca am cazut. Daca voi ati cadea in vre-un pacat, oricat de grav ar fi, ati mai continua postul?

Ai o logica ciudata! Deci daca ai cazut, cazut ramai. Normal domnule Stefan, ca-ti continui postul, pentru ca ar insemna ca ai pacatui din nou prin intreruperea postului. Pentru caderea ce-ai avut , o contabilizezi cu bagare de seama si o vei spovedi , marturisi, cat se poate de grabnic sau cand iti dicteaza constinta.

georgeval 08.08.2008 13:09:31

Sa urmam indemnul Parintilor : "Ai cazut, ridica-te"

philalex 08.08.2008 13:22:50

am tinut si eu vinerea si miercurea...am mai baut si cate un cappuccino...seara....mai rar....nu pot tine tot..sunt si asa slab....dar tin si ma rog....am niste rugaciuni bune...:rolleyes:

vsovi 08.08.2008 13:47:25

Citat:

eu ma mir cate pacate fac daca ma uit dupa ele, adica iau aminte la mine, doar facand catziva pashi pe strada, sau prin biserica daca merg sa sarut o icoana, sa vezi cate pacate fac, dar ma fac ca nu mi le vad, multe, ca daca eshti atent la omul interior atunci sa vezi ca itzi vine sa plangi sau sa urli de cate minciuni shi grozavi shi pacate face/fac, unul dupa altul... asta daca ishi da seama ca le face, daca shtie ca face... multe, de exemplu, in 10m prin fatza oamenilor fac cam 4-5 pacate daca nu mai multe, de ex:

-ridic ochii spre ceva cu nepasare shi plini de o curiozitate de mort-sexy, asemanator cu un moroi-miroi
-ma ingamf in mine shi ma ridic batzoshat deasupra altora de parca ash fi cineva ca ash fi facut ceva, prin fatza celorlaltzi
-imi vin cateva imagini de hula-curvie-spurcaciuni
-imi vine sa fac un giumbushluc de ciracr
-imi vine sa spun o vorba mare-trufashe de sa rasune biserica
-o grimasa catre cineva, asha care ar vrea sa exprime
-imi dau o explicatzie bengoasa, intzeleapta despre ceva, care ma doare
-fac o exagerare sau un control al comportamentului pentru ochii lumii
-szmintesc pe unul de langa min pe care il ating sau ii atrag atentzia prin ceva
-brusc imi vine o manie shi o injuratura ca ceva nu e in ordine
-ma bucur shi interesc raul ce i se intampla cuiva
-ma relaxez cu o nepasare shi un ranjet ce se spala pe maini
-vreau ceva de frunte ca o sfidare sau o minitrufie, vreau mereu ceva

deci iata cata catastrofa doar in 10m...

ca bine spunea un monah, caci vorbea cu dreptat shi nu cum credeau unii de la radio ca el altceva ar vrea sa zica ca defapt glumea sau ca zicea ca sa nu exageram, nu, el zicea bine:

"un stranut e o nedreptate iar un tushit un pacat"

dar primul lucru pe care ne invatza pilda lui Adam sau rugaciunea sf Efrem Sirul este ca vazandu-l (pacatul pe care-l savarshim) sa nu osandim pe aproapele... pentru ca am cazut in el ("...asha daruieshte-mi Doamne Imparate ca sa-mi vad pacatele mele shi sa nu osandesc pe aproapele meu, ca binecuvantat eshti Tu in vecii vecilor...")

vsovi 08.08.2008 15:27:18

domnule m-am cutremurat olecutza...

poi avusei o revelatzie, o strafulgerare, la ce insemneaza ca aia nu-tzi v-a fi iertat, nici in veacul acesta shi nici in cel viitor... cum a zis Domnul Hristos...

poi Duhul Sfant, pacatele impotriva Duhului Sfant, care este suflat peste ucenici devenitzi apoi preotzi shi Duhovnici...

deci daca nu ascultzi, nu crezi, nu faci, nu vrei sa faci precum eshti indrumat de Biserica, de duhovnici atunci nu-tzi va fi iertat, deci iata cum reusheshti sa ajungi la iertare straduindu-te sa crezi shi sa tzii randuiala, sa faci nevointza sau canonul de indreptare venit prin Biserica, prin duhovnicul caruia te-ai adresat...

bine am intzeles sau e vorba shi despre altceva? ca ma strafulgera ceva la minte
3x???:(:(

georgeval 08.08.2008 16:25:25

Acolo unde este pocainta va fi si iertare,pentru ca "nu este pacat pe care iubirea de oameni a lui Dumnezeu sa nu-l biruiasca".

cristiboss56 08.08.2008 16:44:38

Citat:

În prealabil postat de georgeval
Acolo unde este pocainta va fi si iertare,pentru ca "nu este pacat pe care iubirea de oameni a lui Dumnezeu sa nu-l biruiasca".

Scurt si la obiect George si mai trebuie accentuat ca nicicand nu se va voi moartea pacatosului, ci din potriva.

kitty27 08.08.2008 20:34:31

Buna ziua,
Sunt noua aici,am intrat sa cer un sfat.Am 24 de ani si acesta este primul post pe care il tin(spre rusinea mea).
Marturisesc ca nu am stiut(lene,nestiinta) ca nu este voie sa mancam cu ulei si am tinut un post normal.Sa inteleg ca postul pe care l-am tinut pana acum nu are nici o valoare?Ce pot face sa indrept asta?
Nu vreau sa renunt pt ca este prima mea incercare de acest gen si nu as vrea sa ma dau batuta.Ce sfaturi imi puteti da?
Si mai am o intrebare cand ma pot spovedi?Nu m-am mai spovedit de mult si as vrea sa incerc sa fac totul cum trebuie.
Multumesc aticipat celor care imi vor raspunde.

mirelat 08.08.2008 20:58:21

Kitty, bine ai venit!

Din cate am aflat si eu de la un teolog de pe forum, postul fara ulei este pentru calugari, care tin un post mai aspru. Uleiul este de post si mirenii nu au "interdictie" la el.

Spovedania se poate face oricand, chiar daca nu am tinut post.

Daca insa ai in vedere si impartasania dupa spovedanie, atunci trebuie sa tii post macar 3 zile.

Dumnezeu sa-ti ajute!

whist 08.08.2008 21:14:17

salutare tuturor!putem sa ne gandim la post si la celalalt aspect....cel spiritual..Mi se pare absurd sa avem in vedere doar partea cu abtinerea de la anumite mancaruri..e doar o parere...nu ma criticati prea aspru.MC

Noesis 08.08.2008 21:17:56

Citat:

În prealabil postat de kitty27
Buna ziua,
Sunt noua aici,am intrat sa cer un sfat.Am 24 de ani si acesta este primul post pe care il tin(spre rusinea mea).
Marturisesc ca nu am stiut(lene,nestiinta) ca nu este voie sa mancam cu ulei si am tinut un post normal.Sa inteleg ca postul pe care l-am tinut pana acum nu are nici o valoare?Ce pot face sa indrept asta?
Nu vreau sa renunt pt ca este prima mea incercare de acest gen si nu as vrea sa ma dau batuta.Ce sfaturi imi puteti da?
Si mai am o intrebare cand ma pot spovedi?Nu m-am mai spovedit de mult si as vrea sa incerc sa fac totul cum trebuie.

Kitty, dupa cum spunea si Mirela, postul cu ulei tot post se cheama pentru cei care nu sunt in manastire. Doar nu manca mancaruri cu produse animale.

Poti sa te spovedesti la orice biserica. In principal acum in post pe aici se face spovedanie vineri dupa-amiaza/seara, sambata dimineata si seara si cand mai este afisat. Du-te la biserica si precis este un afis cu programul de spovedanie.

cristiboss56 08.08.2008 21:41:25

Citat:

În prealabil postat de whist
salutare tuturor!putem sa ne gandim la post si la celalalt aspect....cel spiritual..Mi se pare absurd sa avem in vedere doar partea cu abtinerea de la anumite mancaruri..e doar o parere...nu ma criticati prea aspru.MC

Bine ati venit pe forum si sa va fie de folos, celor noi inscrisi. Ce poate fi mai minunat, sa vezi cum noi si noi suflete , iubitoare de Dumnezeu ni se alatura. Revenind la post si la problema pe care ai ridicato, este cat se poate de fireasca si nu vad nimic ciudat in abordare. Da, este extrem de important ca pe langa cele ce mancam, sa ne gandim la cele ce cugetam, rostim, traim, simtim. Postul este perioada unei propri evaluari ale fiecaruia in parte, al unui inventar, contabilizari ale faptelor, neputintelor si slabiciunilor noastre. Postul ne da prilejul autoeducarii noastre si a revizuiri comportamentului nostru in asa fel ca la iesirea din post sa putem spune ca talantii nostri sau mai inmultit, macar sa ne demonstram noua insine, ca putem fi mai buni, mai curati sufleteste, mai infranati de la cele nefolositoare. Ispitele si tentatile in aceasta perioada sunt foarte mari si pentru unii din noi devin un adevarat calvar si nu de putine ori in aceste perioade sunt cele mai "spectaculoase" si neprevazute caderi in pacate. Dar cu multa truda, pentru ca totul se obtine cu truda, si cu multa dragoste si rugaciune toate cele fara de folos, vor fi date la o parte, pentru unii mai repede , pentru altii dupa un timp mai indelungat, dar important sa ne regasim cu totii in turma Lui Hristos si sa ne bucuram de cele vesnice.

veilur 08.08.2008 23:23:29

Citat:

În prealabil postat de vsovi
bine am intzeles sau e vorba shi despre altceva? ca ma strafulgera ceva la minte
3x???:(:(

Nu, era vorba ca am cazut intr-un pacat pentru care mi s-a dat canon, nu din cuaza faptului ca nu am tinut canonul. Iar pacatele lista aia de "pacate facute in 10 minute" cred ca toti le facem, cel putin eu sunt expert in asa ceva, e a doua mea fire, o am in sange ca sa zic asa. :(
Citat:

Ispitele si tentatile in aceasta perioada sunt foarte mari si pentru unii din noi devin un adevarat calvar si nu de putine ori in aceste perioade sunt cele mai "spectaculoase" si neprevazute caderi in pacate.

Da, ai pus punctu pe "i" aici.
Si imi place cum ai spus la sfarsit ca important e sa ne regasim cu totii in turma lui Hristos si sa ne bucuram de vesnicie. :)

veilur 08.08.2008 23:34:29

Citat:

În prealabil postat de kitty27

Pai tu crezi ca noi suntem mari postitori? Oricum, adevaratul post este cel al infranarii multei vorbiri(clevetiri, cartiri, judecare de oameni, aducere aminte a raului), al infranarii ochilor, auzului si al imaginatiei.

mirelat 09.08.2008 01:51:57

Citat:

putem sa ne gandim la post si la celalalt aspect....cel spiritual..Mi se pare absurd sa avem in vedere doar partea cu abtinerea de la anumite mancaruri

oh, sigur ca da. daca citesti mai mult pe forum ai sa gasesti destule pe tema asta.

insa atunci cand cineva pune o intrebare punctuala, cum a fost cea a lui Kitty de aici, i se raspunde la obiect pe cat posibil. :)

sofiaiuga 09.08.2008 17:03:18

Citat:

În prealabil postat de ioanhodean
eu m-am gandit sa citesc alternativ asa:
paraclisele Maicii Domnului,si acatistele ei:).
alternativ.
asta daca ma ajuta El.

DE CITIT IN ACEST POST PSALTIREA MAICII DOMNULUI si cartea f.f.frumoasa intitulata URMAREA MAICII DOMNULUI ca e f.f.folositoare sufletelor noastre:)

sofiaiuga 09.08.2008 17:05:56

Citat:

cu atit mai mult ttrebuie postul tinut si URMAT DE SPOVEDANIE,neaparat,nu oierde ocazia de a te spovedi in acest important post ,chiar dc tine mai putine zile decit postul pastelui:)

sofiaiuga 09.08.2008 17:10:05

Citat:

postul e doar o cale spre cele spirituale ,caci trupul slabit putin de nemincare sau mincare mai usoara si mai putina ,precum si de somn mai putin ,isi mai pierde din naravurile rele ale poftelor trupesti si ne putem ruga mai usor decit cu un stomac plin cu mincaruri grele ..carne..etec

alynnna 09.08.2008 17:22:44

NU am mancat dar nici nu m-am rugat. Nu m-am certat dar nici nu am iubit. NU am primit dar nici nu am miluit vreun suflet sarman. Dar peste toate acestea, am incercat sa imi tin inima spre Hristos. Asa cum am putut. Sontac, sontac inaintand cu fiecare clipa spre Iad sau Rai. As vrea sa invat macar acum la batranete, cum se tine cu adevarat post.

cristiboss56 09.08.2008 19:49:46

Citat:

În prealabil postat de alynnna
NU am mancat dar nici nu m-am rugat. Nu m-am certat dar nici nu am iubit. NU am primit dar nici nu am miluit vreun suflet sarman. Dar peste toate acestea, am incercat sa imi tin inima spre Hristos. Asa cum am putut. Sontac, sontac inaintand cu fiecare clipa spre Iad sau Rai. As vrea sa invat macar acum la batranete, cum se tine cu adevarat post.

Nu-i tarziu niciodata si sontac, sontac, dar ferm, sa iubim, sontac, sontac, dar cu inima deschisa sa iertam, sontac, sontac , dar din toata inima sa fim milostivi, sontac, sontac, dar veseli sa revenim in turma Lui Hristos.

costel 09.08.2008 20:59:28

Alina, si eu tot sontac, sontac. Poate ma voi impiedica de un sarman si se va ridica un alt om din mine. Poate din jocul cu un copil voi intelege ce inseamna sa te bucuri de viata. Poate prin predica unui preot voi deveni ruda cu plansul... Daca vreodata vei vedea un om ca merge sontac, sontac, sa stii ca acela sunt eu. Sa nu incerci sa iei mersul meu.

cristiboss56 09.08.2008 21:11:45

Foarte frumos Costele ce ai spus, dar m-ai facut sa zambesc, pentru ca si mersul meu e sontac, sontac si atunci Alinnna, va fi in deruta! Oare cine o fi , Costel sau Cristi sau . . . . ?

C-tin 09.08.2008 21:42:29

Citat:

În prealabil postat de mirelat
Kitty, bine ai venit!

Din cate am aflat si eu de la un teolog de pe forum, postul fara ulei este pentru calugari, care tin un post mai aspru. Uleiul este de post si mirenii nu au "interdictie" la el.

Spovedania se poate face oricand, chiar daca nu am tinut post.

Daca insa ai in vedere si impartasania dupa spovedanie, atunci trebuie sa tii post macar 3 zile.

Dumnezeu sa-ti ajute!

Bine ar fi sa nu amanam spovedania pana in ultima clipa, adica in preajma Praznicului Adormirii Maicii Domnului, ca atunci se vor ingramadi cu totii si preotii nu mai fac fatza! Si cand e aglomerat nu prea e timp sa te spovedesti cum trebuie...

MarinaAlca 10.08.2008 04:32:17

Citat:

În prealabil postat de alynnna

Multumesc Alynnna ptr aceste minunate cunvinte.... si eu ma regasec intru totul in ele..

mirelat 10.08.2008 06:22:57

Citat:

În prealabil postat de C-tin
Bine ar fi sa nu amanam spovedania pana in ultima clipa,

se vede ca am inceput sa ne cunoastem gandurile unii altora, de cand ne scriem pe aici, pe forum. si uite cum primim ajutorul potrivit, la momentul potrivit. multumesc, constantin.

veilur 10.08.2008 13:11:02

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga

postul e doar o cale spre cele spirituale ,caci trupul slabit putin de nemincare sau mincare mai usoara si mai putina ,precum si de somn mai putin ,isi mai pierde din naravurile rele ale poftelor trupesti si ne putem ruga mai usor decit cu un stomac plin cu mincaruri grele ..carne..etec

De acord, dar postul dureaza doar o perioada de timp, dupa care iarasi avem dezlegare la desfatare culinara. Atunci ce vom face dupa post cand vom avea pantecele indestulat?
Si inca ceva: cum sa isi piarda trupul naravurile lui tinand post doar doua saptamani sau doua luni, cand in post ne cuprind cele mai tari si aprinse ispite, cand acum se intetesc asupra noastra tentatii de nesuportat si ne lupta cel mai mult caderea spre pacat?
Si cum oare sa dormi mai putin si sa slabesti trupul de nemancare, cand omul trebuie sa mearga la servici si trebuie sa aibe putere sa se concentreze la ce are de facut? Ai putea tu sofia sa te concentrezi la servici cu vreo 3 ore in minus la somn si sa fii slabita de mancare? Eu cred ca majoritatea au itneles gresit postul...

cristiboss56 10.08.2008 13:40:10

Este o parere a ta pur personala Stefane, cand afirmi ca majoritatea au dat cu bata in lac in aceasta perioada. Nu judeca pe altii dupa proprile tale neputinte si frustrari. Daca citeai mai atent si nu erai asa superficial, ca deobicei, chiar aici pe acest topic s-a pus accentul pe latura cealalta a beneficilor ce le aduce postul, postul in general. Imposibil ca dupa un post mai lung sa nu ai o jumatate de talant in plus, cu toate caderile,pacatele comise. Ne autoeducam Stefane, ne intarim in multe privinte, dar daca vedem tot timpul numai partea goala a paharului, nu facem absolut nimic. Cu cat mintea se gandeste cu teama, obsedant la patima, fi sigur ca inevitabilul se va produce. De inlocuim gandul rau cu altceva, util, benefic noua, patima se stinge incet, dar nu rabufneste , adica o tinem sub control. Vezi tu mai Stefane, nici nu s-a terminat postul si tu te gandesti la ce vom face dupa aia, daca ne imbuibam, desfranam si altele. Gandul tau sta cramponat numai la cele rele, nu-i dai ragaz la cele bune. Si atunci ? . . . . .

ancah 10.08.2008 14:37:30

Postul, adica retinerea printre altele de la mancare ajuta corpul sa se refaca. Mancarea, mai ales in cantitati mari, uzeaza organele interne, pentru ca le supune la efort mare; nemancand scapam de acest efort si organele intineresc. Nu numai ca omul functioneaza mai bine in post, dar capata si forte noi.
S-a facut experiment cu doua grupuri de sportive: un grup a mancat de toate, iar celalat grup numai legume si fructe. Spre surprindera tuturor, grupul care a mancat legume a avut o mai mare rezistenta la efort.
Deci, draga Stefane, chiar daca la prima vedere pare ca suferim din cauza postului, de fapt e un mare bine pe care ni-l facem si rezultatele pe masura: mai multa energie, ne simtim mai usori si ne eliberam de multe toxine, pe care le avem depozitate in corp. Din cauza eliminarii acestora, se simte la un moment dat o ameteala; este semn ca toxinele nu stau linistite, depuse prin tot corpul, ci sunt antrenate intr-o miscare de eliminare. O baie de abur inlatura acest inconvenient, caci ele isi vor face mai usor loc spre iesire, prin porii dilatati.
Dealtfel intr-o predica am auzit, ca hrana isi are aportul ei in sfintirea noastra. Sfintirea se produce prineliminarea carnii. Sa nu credem cumva ca prin sfintire ne numim si noi sfinti; nu. Cei care au ajuns sfinti s-au hranit numai cu radacini. Deci mai avem pana acolo...

veilur 10.08.2008 14:38:22

Cristiane, nu uita ca aici e pe forum. Ce ai vrea sa fac? Mi-am exprimat si eu niste neclaritati si am mai intrebat-o ceva pe Sofia la urma, si intradevar am zis la sfarsit ca multi nu au inteles cum trebuie sa tina cu adevarat un post. Un calugar mi-a spus ca postul se tine cu fructe si legume, dar cel mai important este sa ne ridicam de la masa cu un pic inainte de a ne satura.

cristiboss56 10.08.2008 17:51:54

Si pe forum si oriunde, Stefane trebui sa fim la fel, sa gandim la fel. Dar nu asta e important acum in acest moment al postului ci cu cea ce va ramane in noi dupa post, adica beneficile postului, pentru ca fiece post ne hraneste mintea si sufletul, ne mai intelepteste oleaca, altfel e de prisos. Anca a aratat foarte bine avantajele curative pentru trup si daca trupul devine ceva mai sanatos si mintea si sufletul au de castigat. Dar te rog intelege si nu mai pune accentul pe gandurile tale rele si obsedante, pe patima, ci cauta latura buna a ta, fructicand-o la maxim. Iar despre post sa incercam sa nu mai discutam despre binecunoscuta hrana ci despre cealalta latura , a gandiri noastre, a inobilari sufletului, a curatirii mintii, a autoeducarii noastre intru cele bune. Oare Stefane pentru tine postul e o simpla perioada de regim alimentar ? Nu, nu cred si sti foarte bine ce gandesc si ce vreau sa spun. Pace si bucurie !

sofiaiuga 10.08.2008 18:00:33

Citat:

Cristiane, nu uita ca aici e pe forum. Ce ai vrea sa fac? Mi-am exprimat si eu niste neclaritati si am mai intrebat-o ceva pe Sofia la urma, si intradevar am zis la sfarsit ca multi nu au inteles cum trebuie sa tina cu adevarat un post. Un calugar mi-a spus ca postul se tine cu fructe si legume, dar cel mai important este sa ne ridicam de la masa cu un pic inainte de a ne satura.

stii zicala ;cine nu tine postul dat de preot o sa-l tina pe cel dat de doctor!:D;)Parintele PORFIRIE ,canonizat de greci ii spunea unui ucenic care a plecat mi se pare ca in ANGLIA sa SE INTILNEASCA IN RUGACIUNE LA O ANUMITA ORA DIN NOAPTE ,adic SA SE ROAGE AMINDOI LA O ANUMITA ORA.rESPECTIVUL A MOTIVAT CA ARE SERVICIU ,ERA PROF.UNIVERSITAR ,CRED ,si ar fi obosot .El nu isi punea problema ca un astfel de mic efort ,l-ar fi vitalizat in cursul zilei urmatoare prin rugaciunile sfintului porfirie ,dar si prin rugaciunile tinute noaptea .!Asa ca s-a multumit cu dormitul si oboseala trupeasca inerenta a zilelor ,cind putea sa fie mai vioi ,prin actiunea DUHULUI SFINT ASUPRA SA!Cum iti explici ca par. IuSTIN PIRVU ,care nu prea are timp de dormit ,fiind mereu cautat si participind si la slujbe ,ca doar e monah,la a SA virsta inaintata ar rezista alfel!decit prin aceasta actiune a Duhului Sfint .Sigur ca inceputul e cel mai greu ,iar noi nefiind monahi si avind serviviu ,sa respectam cele 8 ore de somn ,cum spune si par .A.BOCA -OXIGEN ,GLICOGEN,SOMN,RUGACIUNE.:)

sofiaiuga 10.08.2008 18:04:08

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga
Citat:

În prealabil postat de ioanhodean
eu m-am gandit sa citesc alternativ asa:
paraclisele Maicii Domnului,si acatistele ei:).
alternativ.
asta daca ma ajuta El.

DE CITIT IN ACEST POST PSALTIREA MAICII DOMNULUI si cartea f.f.frumoasa intitulata URMAREA MAICII DOMNULUI ca e f.f.folositoare sufletelor noastre:)

SI canoanele Maicii Domnului sint f.f.frumose ,de fapt rugaciuni :)catre M.D.

sofiaiuga 10.08.2008 18:06:09

IN POST STOMACUL SE MAI MICSOREAZA! Totul e sa avem taria sa nu il dilatam la loc dupa post!:D

georgeval 10.08.2008 21:22:44

"Sa avem grija, asa cum v-am spus, sa postim si cu limba, frati crestini. Noi avem gura, cu care facem foarte multe greseli de neiertat. Sfantul Iacov spune asa: "Cine-si pazeste limba si nu spune lucruri gresite, acela e barbat desavarsit". Mare e razboiul purtat de limba - limba aceasta cu care vorbesc si eu acum. Si apoi nu uitati ca vom da seama de orice cuvant desert - asa ne avertizeaza Mantuitorul. E cumplit: vom fi pusi in fata cu toate cuvintele noastre. De aceea spun sfintii Parinti ca limba are doua garduri in fata, ca s-o poti stapani: dintii si buzele. Cand spune prostii, musc-o in asa fel incat sa curga sange. Pedepseste-ti limba, ca sa scapi tu de pedeapsa cea vesnica. Ar trebui sa ne controlam fiecare cuvant pe care-l spunem, pentru ca fiecare are rostul lui in viata noastra sau in viata altora"(Pr Sofian Boghiu).

vsovi 12.08.2008 17:20:18

eu nu shtiu cum sa alung vedenia fericirii slavei de la oameni de maine ca ma gandesc mereu ca o sa traiesc maine cea ce nu traiesc azi, ca azi n-are sens ca shi asha o sa traiesc fericirea aia maine, shi pentru ca maine este o iluzie atat de frumoasa, atunci azi in loc sa postesc, mananc shi plang, mananc somn, prea mult somn... shi dimineazta atunci ma gandesc cate voi face in ziua de azi shi defapt spre amiaz imi dau seama ca a trecut in zadar shi iar imi apare naluca de maine, de luni... de poimartzi... shi nimic... adica inchipuirea asta de sine, frumoasa, de maine cand ma vad facand ceva, traind ceva, plinind cate ceva shi iubind, iar azi cat e ziulica de lunga totushi nu e timp pentru nimic... foarte ciudat, nu e timp decat pentru a manca somn... ca de plans, pentru pacate... altatdata, candva... de luni... de maine...

sau o alta chestie, nu mai sunt in stare de nimic, sunt ca shi paralizat, intre nishte limbi uriashe care sunt golite de duhul ce recunoashte pacatul, golite de contzinut, ca shi intre nishte frunze uriashe care nu au duh in ele caci nu shtiu de nici un pacat, e ca intr-o sera unde nu s-a auzit de pacate... pare ca e liber orice shi e foarte placut...

post, poi post inseamna potop, pocaintza, porunci, popor, porumb, povatzuire, pot fara op...

deci la ce se tzine post in primul rand ? poi la shtiintza ce vine de la malahishti shtiintzifici... ai naluciferizarilor inclinate spre rau inca din tineretzile lor... 7x???:(:(

cristiboss56 12.08.2008 20:27:18

Citat:

eu nu shtiu cum sa alung vedenia fericirii slavei de la oameni de maine ca ma gandesc mereu ca o sa traiesc maine cea ce nu traiesc azi, ca azi n-are sens ca shi asha o sa traiesc fericirea aia maine, shi pentru ca maine este o iluzie atat de frumoasa, atunci azi in loc sa postesc, mananc shi plang, mananc somn, prea mult somn... shi dimineazta atunci ma gandesc cate voi face in ziua de azi shi defapt spre amiaz imi dau seama ca a trecut in zadar shi iar imi apare naluca de maine, de luni... de poimartzi... shi nimic... adica inchipuirea asta de sine, frumoasa, de maine cand ma vad facand ceva, traind ceva, plinind cate ceva shi iubind, iar azi cat e ziulica de lunga totushi nu e timp pentru nimic... foarte ciudat, nu e timp decat pentru a manca somn... ca de plans, pentru pacate... altatdata, candva... de luni... de maine...

sau o alta chestie, nu mai sunt in stare de nimic, sunt ca shi paralizat, intre nishte limbi uriashe care sunt golite de duhul ce recunoashte pacatul, golite de contzinut, ca shi intre nishte frunze uriashe care nu au duh in ele caci nu shtiu de nici un pacat, e ca intr-o sera unde nu s-a auzit de pacate... pare ca e liber orice shi e foarte placut...

post, poi post inseamna potop, pocaintza, porunci, popor, porumb, povatzuire, pot fara op...

deci la ce se tzine post in primul rand ? poi la shtiintza ce vine de la malahishti shtiintzifici... ai naluciferizarilor inclinate spre rau inca din tineretzile lor... 7x???:(:(

Avand gandul la moarte le vei alunga pe toate cele desarte de aici. Nimicimea noastra este atat de reala si palpabila, incat slava lumeasca le incununeaza pe toate desertaciunile lumesti si ea, slava lumeasca, dispare ca fumul si se risipeste precum ceata de parca nici nu ar fi fost. A mai spus pe un topic ca cea mai de folos filozofie, este gandul la moarte . Slava lumeasca find desertaciune, ea nici nu exista de fapt decat in mintea noastra , ancorata in cele pur materiale , o iluzie, o fata morgana.

guimanion 13.08.2008 13:45:59

Ma bucur sa citesc aceste cuvinte frumoase.

vsovi 13.08.2008 15:04:49

Citat:

Citat:

Avand gandul la moarte le vei alunga pe toate cele desarte de aici. Nimicimea noastra este atat de reala si palpabila, incat slava lumeasca le incununeaza pe toate desertaciunile lumesti si ea, slava lumeasca, dispare ca fumul si se risipeste precum ceata de parca nici nu ar fi fost. A mai spus pe un topic ca cea mai de folos filozofie, este gandul la moarte . Slava lumeasca find desertaciune, ea nici nu exista de fapt decat in mintea noastra , ancorata in cele pur materiale , o iluzie, o fata morgana.

ancorata in iubirea patimashe de sine shi duhul minciunii maririi de sine, adica maica patimilor shi tatal minciunii ce odrasleshte o multzime de copii ai desfranarii peste care se introneaza antihrist..."la inceput se va arata bland" shi plin de toate capacitatzile shi talentele... (sf Lavrentzie al Cernigovului)

guimanion:
multzumim de laude... (exemplul potrivit la momentul potrivit :D)

acuma sa vad cum o sa ma scap de ele shi sa nu le pape "fiara" din mine ca sa se creada el ceva ca a facut cineva ceva...

"Caci cine te deosebeshte pe tine shi de ce te lauzi ca shi cum nu pe toate le-ai fi primit" (sf Pavel , citat aproximativ ca-s uituc)

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:14:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.