![]() |
Ne lipseste un Ioan Gura de aur in zulele noastre sa mai puna la punct unele lucruri, tot Sf Ioan Gura de Aur a spus ca nu se cuvine sa se faca nuntile si botezurile cu chefuri cu lautari cu alcool si jocuri..dar cine-l mai asculta |
Mi-a povestit o ruda de-a mea de la Tulcea ca acolo in zona lor, cheltuielile pt pomenirea mortilor sunt exagerate si ea pt asi pomeni sotul in fiecare an trebuie sa faca economii din pensie pt a respecta o traditie prosteasca impusa de nush cine care nu vrea sa puna lucrurile la punct si sa faca diferenta intre milostenie si obraznicie deja
|
traditii? obiceiuri?
Salutare sau mai bine Doamne ajuta!
E foarte interesant sa descoperi traditii frumoase si vechi in diferite locuri din tara sau din strainatate si sa te bucuri cu multa mirare uneori cum erau sau ce faceau stramosii nostri. Deasemeni e f interesant ca acele traditii sau pastrat ca fiind bune. Pe de alta parte sunt unele obiceiuri care dintr-un motiv sau altul au fost impuse sau asezate de Biserica sau de preoti sau de lume dar care , intradevar sunt rele. Sa nu se faca confuzie intre traditii care sunt frumoase si obiceiuri care unele pot fi pastrate iar altele tre sa fii scoase. Pe de alta parte slujba inmormantarii e aceeasi pentru ca e o singura carte de slujba iar celelalte randuieli difera de la zi la locul unde se desfasoara aceasta. Sa retineti: 1. Mortul nu ramane neingropat niciodata 2. Trupul mai devreme sau mai tarziu devine din ce a fost luat pamant 3. Sufletul o data iesit din trup nu mai vrea sa intre inapoi(decat daca e prea speriat de locul unde e trimis) si , de altfel, nu se mai poate(decat prin mare mila divina, iar acestea sunt fffff rare cazuri) 4. "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui, iar toate celelalte vi se vor adauga". iertati-ma si Domnul sa va binecuvinteze |
Sunt intru totul de acord cu danyel, care foarte bine a semnalat fatarnicia unora, care fac spume la gura cand vine vorba de cea mai mica modificare canonica a invataturilor bisericesti, insa nu iau nici un fel de atitudine fata de obiceiurile pagane ce au loc la inmormantari, parastase, etc.
In numele "traditiei", care nu este altceva decat o colectie de obiceiuri babesti, venite din paganism, trecute din generatie in generatie, transformate de-a lungul secolelor dupa cum a inteles urechea surda a babelor si neavand nimic crestin in ele, se respecta tot felul de reguli stupide. Mai rau, cei care nu respecta aceste "reguli" sunt vazuti rau in comunitatea din care fac parte. Si de cele mai multe ori, asa cum aceasta discutie ne-a si aratat pana acum, oamenii cedeaza presiunii colectivitatii si improvizeaza obiceiuri pagane doar "ca sa inchida gura lumii". Ce fel de crestini sunt acestia, daca pentru ei e mai important ce spune lumea despre ei decat respectarea cuvantului lui Dumnezeu si a poruncii Bisericii de a nu se increde in supersitii si a face ritualuri paganesti? Este EVIDENT ca aceste obiceiuri au loc sub privirea ingaduitoare a clerului. Este EVIDENT ca in anumite zone aceste obiceiuri sunt atat de impamantenite incat a schimba ceva la ele sau a nu le respecta echivaleaza cu o autoexcludere din comunitate. Este EVIDENT ca preotii nu fac nimic pentru a indeparta aceste SUPERSTITII PAGANE din Biserica Ortodoxa, pentru a nu "supara" oamenii si a-i indeparta (a se citi "a indeparta cotizatiile lor") de Biserica. Este EVIDENT ca la tara, in special, oamenilor le lipseste EDUCATIA CRESTINA, pentru ca clerul nu se ocupa de acest aspect. Este EVIDENT ca lasati de izbeliste taranii, oameni simpli dealtfel, au preluat de 2000 de ani obiceiuri de la mai toate popoarele balcanice si fara clerul care sa le spuna ce e bine si ce e rau a rezultat un amestec diform de supersitii, legende, datine pagane si crestinism. Este EVIDENT ca pentru a masca 2000 de ani de lipsa de interes Biserica de astazi numeste acest bagaj de ritualuri pagane "traditie" si minimalizeaza necrestinatatea obiceiurilor, pentru ca unii din crestini au inceput sa-si puna intrebari. Este trist ca voi, crestinii, nu vedeti cat de straine de crestinism sunt aceste obiceiuri, ca le lasati sa va polueze canonul. Si inainte sa-mi spuneti ca aceste obiceiuri nu sunt chiar rele, ca nu au facut rau nimanui si ca "cinstesc traditia" sau ceva de genul asta, dati-va seama ce enormitate sunte-ti pe cale sa spuneti. Recititi pasajele din Biblie unde scrie negru pe alb ca superstitia si ocultul sunt ceva de care sa va tineti departe. Faptul ca aceste obiceiuri se practica de atata timp, ca sunt comunitati intregi unde a nu le practica este o "infractiune", ca va dau voua pace spirituala, ca va ajuta sa treceti mai departe peste disparitia unui om etc. SUNT IRELEVANTE. SUPERSTITIILE NU AU NICI O LEGATURA CU CRESTINATATEA SI SUNT INTERZISE CLAR DE BIBLIE. Numai acest aspect ar trebui sa va infioare si sa va faca sa va caiti pentru toate prosoapele si banii pusi peste ochii mortului. Ma simt ciudat ca agnostic sa le spun crestinilor cum sa fie crestini, insa prefer un crestin veritabil unei "babe". Nu mai gasiti scuze pentru practicarea acestor obiceiuri, ele sunt gresite din punct de vedere crestin - aproape ca se intersecteaza cu ocultismul si vrajitoria populara la un moment dat. |
Atata timp cat te consideri a lui Hristos, , madular al Bisericii Sale, te lepezi de orice practica oricat de frumoasa ar fi si nu o folosesti in imprejurari religioase
da noi romanii avem traditii frumoase, obiceiuri, de nunta, etc, dar ceea ce se intampla la unele inmormantari e ridicol? de unde aceste practici? de unde aceste invataturi? care Sfant Sinod le-a randuit? in care canon sunt mentionate? ce se intampla fratilor? respectam canoanele si invataturile Bisericii sau pe deasupra mai adaugam si noi ceva? poi ce inseamna asta? ca mai suntem partasi dreptei credinte? |
Imi pare rau sa o spun dar cea mai mare parte din vina o au crestinii,nu te pune nimeni pe tine sa cumperi la o inmormantare sute de prosoape si galeti sa dai la toate neamurile,sa faci niste colaci mari pe care sa-i dai tot la rude,sa dai gaina peste groapa sau sa spargi cana la iesirea mortului din casa sau zeci de coroane de flori care NU AJUTA SUFLETUL RAPOSATULUI CU NIMIC...ia mai bine sa faci o oala cu sarmale( dau un exemplu) si sa te duci la oameni care nu au deloc sau sa dai o haina unor oameni bolnavi pe care nu-i cerceteaza nimeni si mai ales sa mergi sa dai pomelnic la Sf. Liturghie..si cata bucurie o sa aiba raposatul..Nu cred ca vreun preot ar avea ceva impotriva...Si sa stiti ca raul vine de la oras catre tara nu invers...Eu va spun cazul sotului meu care a fost reclamat ptr ca a scos ,,obiceiurile din batrani" insa a reusit..dar vazand inmormantari in oras am observat ca tocmai aici se greseste cel mai mult...Eu nu vreau sa judec pe nimeni..si mai ales preotii dar noi suntem principalii vinovati ptr ca ascultam toate sfaturile rudelor care trec doar la Pasti la biserica in loc sa intrebam preotul cum e mai bine ptr sufletul adormitului nu ptr fala noastra..Iar daca preotii de mir nu va inspira incredere intrebati un preot monah..insa harul e acelasi..
|
Eu una nu suport fanfara aia,mi se pare sinistra.Nu stiu daca tine musai de vreo traditie au ba,dar simt ca mi se intoarce stomacul pe dos cand o aud.
|
de obicei fanfara este preferata de cetatenii rromi sau chiar de oamenii carora le-au decedat persoane necasatorite,legand taina nuntii de inmormantare,lucru care este o aberatie caci Taina Cununiei se administreaza doar celor vii,asemenea Botezului...nici pruncii nascuti morti nu se pot boteza.
|
Citat:
|
|
Haoeleu,mama...nu i-au facut si garaj sa aiba masina in caz ca vrea sa faca o cursa de formula 1 pe lumea cealalata?
|
E de plans insa stiu cazuri nu ca cele din poza in care preotul afacut toata randuiala mai putin bagatul in groapa iar rromii au petrecut pana noaptea langa raposat..asa ca ma gandesc ca si aici s-a procedat la fel...pacat de ei....tare pacat...
|
Citat:
Suntem departe in cazul acesta de viata crestina. |
ce sa comentezi la asemenea ,,poze,,!? vazandu-le, mi-am amintit ce i-a spus Parintele Arsenie Boca ,unei mame ,ce se vaita ca fiul ei s-a apucat de baut si ca o batea cu lantul,cand se imbata :,,Pe tine te bat de fapt cele 22 de avorturi pe care le-ai facut ! Stii ce inseamna asta ? Auzi acum :asta inseamna tot atatea suflete care s-au dus pe lumea cealalta ,fara a fi fost botezate si nu vor putea intra in Imparatia Cerurilor din cauza ta ![COLOR=seagreen]In schimb ,tu ai strans bani si ti-ai facut ditamai cavoul ,de parca dupa moarte vei ramane acolo .[/COLOR][COLOR=black]" [/COLOR]
|
Cazul inmormantarii din imagini este unul extrem, sunt sigur ca nu este ceva des intalnit, altminteri as mai fi auzit despre inmormantari similare.
Dar aceasta extrema ne arata unde pot ajunge ritualurile lasate in voie, fara interventie din partea celor a caror misiune este sa intervina si sa corecteze aceste deviatii. Azi mai adaugam un pieptene in cosciug, maine o oglinda, poimaine televizor cu plasma, pendula si bar cu bauturi alcoolice. Ca la faraoni. |
Citat:
e exagerat, oribil, de prost gust, ai dreptate ca nimic nu ne mai mira, o fi cumparat preotu cu bani probabil, dar nush care preot ar fi indraznit sa nu inmormanteze un romm, 1 la mana i s-ar fi spus ca face discriminare si 2 nu cred ca a indraznit sa refuze romii, stiti si voi ca astia bogati sunt foarte agrezivi, referitor la ceea ce e in poza, asa ceva nu e la ordinea zilei si totodata niciun preot nu le putea interzice romilor sa faca ceea ce au facut deoarece nu l-ar fi ascultat si ar fi spuc ca ce are preotul deaface cu ce traditii si obiceiuri au ei, cu romii e mai greu de discutat |
Citat:
|
Sa va dau un exemplu concret:un preot oficia o inmormantatre unui tanar rrom care murise de bautura..a fost condus cu fanfara..preotul nu era de acord insa tiganii scotand un elegant cutit ,,l-au convins " pe preot sa accepte muzica..
|
Pai subliniezi exact ce vroiam eu sa arat. Pentru un preot randuiala crestina trebuie sa fie mai presus decat orice. In plus, exista Politie in tara asta.
|
Am vazut pozele si pot spune ca nu am mai vazut asa ceva pana acum!
Si ma gandesc ca acesti oameni sunt de compatimit, ca sunt foarte nefericiti la gandul ca isi vor petrece vesnicia in groapa aia mobilata!? Este foarte trist! |
Citat:
dar noi care fregventam biserica, sfintele slujbe, se presupune ca mai citim din Scripturi si din cate o carte duhovniceasca noi insine nu respectam Cuvantul lui Dumnezeu si Invatatura Sfintei Bisericii si ne apucam sa tinem tot felu de nimicuri..rau este ca pe deoparte multi cred ca toate aceste nimicuri ar ajuta cu ceva, ar avea efect magic eventual si pe de alta parte neo-protestantii cred ca toate astea fac parte din invatatura ortodoxa asi vrea ca macar la orase sa ne descotorosim de obiceiurile babesti care interactioneza cu chestiuni de natura religioasa |
...
stiti cum vad eu... la fel cum am auzit de la un parinte: important e sa faci inmormantarea dupa canoane pentru sufletul celui adormit. iar cat despre traditii... asa, pentru alinarea celor care raman in urma, pot fii acceptate si babismele... si aici ma refer la cele care se fac la o inmormantare normala si nu la chestii iesite din comun.
Doamne ajuta! |
axios tocmai asta e ca multi se indeparteaza de la adevarata slujba a inmormantarii si o transforma intr-un spectacol,uitand sensul ei si punand accentul mai mult pe prosoape,coroane,cani si altele...
|
Citat:
|
...
eea
problemele sunt mult mai mari. stiu ca pleaca si de la aceste lucruri. insa uneori trebuie sa tratam cu echilibru orice problema. mintea omului n/o mai poti schimba. de ce? pentru ca superstitii au fost si vor fi mereu. si acum multi dintre noi ne luam dupa ele... pisica neagra, zbaterea ochiului, te mananca nasul, canta cucu etc. si mai e si puterea babelor care nu poate fi subminata. cred ca esti constienta ca intr/un sat, pot sa vina o suta de preoti si sa spuna ca nu e bine sa facem intr/un fel; dar daca o baba spune ca e bine, asa ramane. o singura baba intoarce pe toti. asta este realitatea. si atunci trebuie privita cu discernamant. trebuie sa fim atenti sa se intample toate cele crestinesti in primul rand. iar apoi, sa lasam oamenii sa se desfasoare pentru ca altfel ii putem sminti. si decat niste smintiti mai bine unii cu colaci si alte cele dar cu adormitul petrecut si cu sufletul pregatit cum trebuie pentru judecata. este foarte corect ce se spune insa trebuie sa ne gandim cum o aplicam vremurilor pe care le traim. pentru ca daca duhovniciii ne/ar da canoanele care se dadeau acu 100 de ani, probabil ar fugi toti spre altii mai blanzi sau spre altii "evoluati" din culte care detin "adevarul"... daca ma intelegi. si/asa multi fug de duhovnicii din manastiri ca le dau canoane grele... nu tin partea nimanui insa ma sperie ca nu poti discuta despre aceste lucruri decat in cercuri foarte restranse. pentru ca inafara lor esti privit drept ciudat, invechit, habotnic etc. Doamne ajuta! |
...
Citat:
acum cand, la tara, abia mai sunt cativa oameni in biserici duminica la Sfanta Liturghie... cred ca asta e o problema mult mai mare. cand o sa reusim sa/i aducem inapoi in biserici atunci o sa le putem vorbi si despre babisme. insa pe drum, la bar, pe camp, in ograda, oriunde inafara bisericii, e cam greu sa le explici... Doamne ajuta! |
axios trebuie sa incercam ca macar copiii de acum sa nu mai creada in lucruri de la babe citire..am mai spus asta sotul meu s-a zbatut sa scoata aceste obiceiuri si chiar cu riscul catorva plangeri depuse de sateni,a reusit si multi care nu au avut curajul sa ia atitudine acum ii multumesc..deci se poate..daca este vointa...si de la 20 de oameni pe duminica am ajuns la 70-80 intr-un sat in care sunt 100 familii...mai ales ca e primul preot in sat.are ocazia saii educe asa cum cer canoanele,cat de cat,nu cununii sambata,nu botez decat dupa liturghie,nu inmrmantari cu cani si gaini peste groapa,iar cand va fi sa vie urmatorul preot va avea mai putin de munca in aceasta privinta..
mesajul nu a fost scris spre lauda nicidecum ci doar pentru a ilustra faptul ca se pot scoate aceste traditii inutile cu putina vointa.. |
Citat:
Lucruri care sunt in neregula cu gandirea asta: 1. Daca duci o batalie impotriva superstitiilor si nu prea ai sanse de castig, inseamna ca ceva nu faci bine. Sau cineva nu-si da interesul. Solutie: inaspresti batalia, arunci si mai multe resurse in lupta pentru a obtine victoria. Nu te lasi intr-o rână si speri ca se rezolva de la sine. 2. Propui o „solutie” pasiva, sa stam sa vedem ce se intampla. Iisus cand a intrat in templu a rasturnat mesele cu suveniruri pagane si idoli falsi, nu a stat sa se tocmeasca cu ei, nu a stat sa astepte sa se indrepte lucrurile de la sine. 3. Nu te poti inchina la doi domni, cum zicea o vorba populara. Nu poti sa mergi la biserica si sa tii si superstitii in acelasi timp, pentru ca la biserica ti se spune ca nu e voie. Daca tu te duci la biserica dar nu asculti de ce ti se spune acolo, e ca si cum nu te-ai fi dus deloc. Stau si ma intreb, cand oamenii ajung acasa si „babele” le spun fa aia, fa aialalta, cati oare spun „nu, ca a zis parintele ca nu e voie”? Din astia care-si pun intrebarea asta, catora li se raspunde cu „lasa ca nu stie popa, stiu eu mai bine, fa asa cum iti spun”? Si cati din cei carora li se raspunde asa decid sa faca precum zice baba si nu precum zice parintele? Probabil foarte multi, din moment ce atat de multi tin superstitii. Intrebare esentiala: oare parohii aia nu sunt si ei suparati la culme ca propria parohie ii ignora? Ca au doar rol decorativ? Ca oamenii fac tot dupa cum ii taie capul? Unde sunt campaniile de eradicare a acestor superstitii? Unde e atitudinea? Unde a fost 2000 de ani? 4. Si uite asa ajungel la al patrulea punct: ce-a facut 2000 de ani BOR in lupta cu superstitiile? Nimic. Din partea mea, un credincios convertit cum trebuie la credinta (adica fara acest melanj de crestinism + paganism) e mai valoros decat trei care nu dau doi bani pe ce spune biserica, chiar daca o viziteaza. Bineinteles, daca nu e cum cred eu si BOR nu da doi bani pe calitatea credinciosilor si ii intereseaza numai cantitatea, sa se laude cu numerele alea grase si sa se pretinda apoi biserica nationala. Ce spuneti? La facultatea de teologie se studiaza astfel de ritualuri pagane specifice fiecarei zone din tara, ca sa se acomodeze viitorul preot oriunde? Asa citeam pe un thread mai demult, aici, pe forum. Asta inseamna ca nu mai au nici un fel de rusine preotii, nici macar nu se mai ascund si fac totul la vedere. Ce dovezi mai vreti ca nu le pasa de aceste superstitii? |
...
Citat:
ce nu intelegi tu prin gandirea ta e ca toate sunt cu voia lui Dumnezeu. si cu asta am spus totul. probabil n/o sa/ti spuna nimic randurile de mai sus pentru ca ai nevoie de argumente. ceea ce nu intelegi e ca nu putem fi habotnici. n/am fost niciodata. si exista pentru fiecare lucru explicatie. oricum, esti amuzant cu campania de eradicare a superstitiilor... pentru tine omul e robot. crezi ca poti sa/i despici capul si sa/i pui acolo credinta si gata. avem un convertit. eu nu sunt un adept al razboiului. si da, prefer sa ma las in voia lui Dumnezeu. insa ferice de preotii care, asa cum dadea exemplu eea, reusesc sa/i intoarca pe oameni. insa trebuie sa avem grija cum o facem. asta e tot. pacatuiesc prin asta... corect! dar spune/mi ca tu esti drept. sau arata/mi un sfant si fara de pacat... e nevoie de pedagogie si blandete ca sa faci asta. si daca Dumnezeu a ingaduit 2000 de ani sa dainuiasca superstitiile atunci are El socoteala Sa. Doamne ajuta! si iertare... |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
...
Citat:
Ce e amuzant in asta? Scrie in Biblie negru pe alb (inclusiv consecintele), scrie chiar in invataturile bisericii, faptul ca oamenii nu dau doi bani pe asta si dau inainte cu superstitiile ar trebui sa va ingrijoreze ca si crestin, nu sa va amuze. Bineinteles ca nu, dar semnalam pe buna dreptate ca dupa 2000 de ani de ortodoxie pe meleagurile noastre n-am vazut nunta sau inmormantare sau botez in cei 24 de ani de viata care sa nu includa ritualuri necrestine. Asta e ingrijorator. Cum ar zice englezul, „whatever floats your boat”. Nu numai. In lupta cu superstitiile e nevoie de perseverenta, ceea ce n-am vazut la preotii ortodocsi pe care-i stiu. N-am vazut nici macar interes. Iar daca traditii paganesti se studiaza la Teologie, ce interes sa existe? ZERO. Dumnezeu ingaduie razboaie si multe altele, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne dorim sa nu fie razboi.[/quote] succes in misiunea pe care ti/o propui. Doamne ajuta! nu incerc sa conving pe cineva de ceva anume ci sa explic cum vad eu lucrurile in contextul prezentului, cand se intampla lucruri mult mai infioratoare in lume, pe langa care babismele sunt floare la ureche... iarta/ma daca te/am jignit cu ceva. |
Eu tare tind sa-i dau dreptate lui scrabble..cred ca ne-a dat niste invataturi bune chiar daca el ca ateu nu pune mare pret pe ele
Exact, cand imi vine "baba" la biserica eu ca preot ii spun "sora draga, tu de ce vi la biserica? a ca esti credncioasa lui Hristos? poi uite ce zice Hristos in Biblie, uite ce zic Sfintii Parinti, ce faci dumneata e gresit, si nu se cuvine unui crestin" care este problema, insasi aceasta pasivitate, "babele" in marea lor majoritate cred ca traditiile si superstitiile chiar tin de biserica, de credinta, de Dumnezeu, daca preotul de teama gurii lumii nu le explica ele de unde sa deduca? Nu zic ca dintr-o data s-ar stopa, dar ar mai invata lumea.. In staele unde preotii au fost vrednici se observa o oarecare detasare de exagerarile rituale In biserica unde merg eu, inainte se practica atingerea credinciosilor cu sfintele daruri pana intr-o zi can preotul a zis, STOP, aceste practici n-au nicio legatura cu ortodoxia si de azi am incheiat cu ele, asa ca nu se mai practica si cu toate acestea oamenii vin la biserica un alt exemplu, aici in ardeal se canta in unele zone la inmormantare asa numita "hora mortului" in care cantaretul bisericesc canta o biografie in versuri a celui decedat, dar de-o vreme in mai multe parohii preotii au spus STOP, nu se cuvine ca slujba inmormantarii sa fie pangarita cu astfel de practici si lumea bine si frumos a renuntat la ele, iarasi, unii preoti au zis ca in perioada postului la masa de pomana sa se gateasca de post si sa nu se serveasca alcool, altii au carcotit altii nu dar randuiala s-a schimbat si acum nici nu se mai pune problema de consum de alcool si mancare de dulce la pomeni in timpul postului tot asa aici s-au scos si "bocitoarele" care jugau un teatru jalnic lista poate continua daca se vrea sa poate, preotul este iconim al Tainelor lui Dumnezeu si propovaduitor al Evangheliei a sta pasiv la astfel de practici mi se pare o lipsa de respect pentru Evanghelie si Jertfa Mantuitorului Hristos |
...
ma fratiorilor... nush ce sa ma fac cu voi... voi nu intelegeti ca problema babelor e poate cea mai mica problema... stati cu apa pana la glezne in casa si certati copilu ca a rasturnat vaza cu flori...
dar na'... spor la treaba! predicati din baba in baba pana la victoria finala... |
Citat:
Superstitiile astea polueaza si dilueaza doctrina si tu esti foarte putin ingrijorat(a). Cand sectarii fac acelasi lucru toata lumea sare in sus. Pe mine asta ma deranjeaza, dualitatea, ipocrizia. Cand "ai lor" vin sa va spuna cum sa interpretati Scriptura si Sfintii Parinti, strigati "crima!". Cand "ai vostri" calca stramb si aduc elemente evident paganesti ii iertati, ca doar sunt crestini. Pe de o parte strigati oamenilor sa nu se mai increada in horoscoape si ghicitoare, pentru ca este un pacat mare si periculos, pe de alta parte sunteti condescendenti cu ritualurile babesti, samanice, pagane. Pentru ca este greu sa schimbi metehne necrestine, vechi de 2000 de ani, le denumiti "traditii" si dintr-o data sunt acceptabile. Chiar atat de orbi sunt unii dintre voi incat nu vedeti jocul dublu, limba despicata a sarpelui? |
...
Citat:
pe mine ma amuza ca, desi te declari agnostic, te bagi ca musca/n lapte si/ti dai cu parerea. nu poti sa intelegi un crestin daca nu esti crestin. e ca si cum te/ai duce in china acu fara sa stii o boaba limba lor si ei incearca sa/ti spuna doua vorbe intr/o engleza stalcita si tu tot intrebe ce spun. asta e un exemplu exagerat dar numai bun pt mintea ta incetosata. din punctul meu de vedere, inafara ca esti instigator si joci foarte bine rolul sarpelui de care vorbesti, chiar ar trebui sa te duci sa te joci pac/pac cu baietii de teapa ta sau sa taci si sa incerci macar sa intelegi. n/am spus nicaieri ca se accepta babismele. dar daca le-am prigoni ar trebui sa va spanzuram si pe voi sau sa facem ca betii din vest, sa va ardem pe rug. insa noi va dam cel mai mare dar - libertatea. voi alegeti si niciodata n/ati inteles. noi ii spunem babei dar nu putem s/o fugarim de langa cosciug. sau preotul nu poate lasa adormitul fara slujba doar pt ca o baba vrea sa dea colaci. ma rog... oricum vorbesc la pereti... dar poate o sa te lumineze si pe tine Dumnezeu intr/o zi. Doamne ajuta! |
Citat:
|
...
fratioare. in singurul moment in care m-am purtat asa cum ceri tu sa ne purtam cu babele, nu imi raspunzi si imi intorci spatele. crezi ca babele ar avea alt comportament? asta e un exemplu pentru tine ca sa intelegi ca ortodoxia nu se administreaza cu lopata... ortodoxia se traieste ca sa poata fii inteleasa. nu se pune la microscop si in nici un caz nu se dezbate. asta e tot. "cine are urechi de auzit sa auda...."
|
Citat:
Si pentru ca nu mai vrei sa dezbati subiectul, deoarece iti cauzeaza la corason din motive necunoscute mie, iti doresti ca nimeni sa nu mai dezbata. Asa ca vii cu argumentum ex culo: "ortodoxia nu se dezbate". Noi dezbatem o problema specifica, nu ortodoxia in sine, iar daca tie nu-ti place esti liber sa nu participi. Faptul ca vrei sa bagi calusul in gura interlocutorului doar pentru ca nu stii sa te retragi elegant spune multe despre ce fel de persoana esti. |
...
din pacate pentru tine sunt destul de relaxat si de linistit in ceea te priveste. doar ca, dupa cum iti spuneam, dezbati lucruri care te depasesc si/ti dai cu parerea intr/un domeniu care iti este strain. si ma refer la ortodoxie.
cat despre faptul ca imi pui eticheta... poate imi spui si ce numar de telefon am... nu m/am retras si ti/am dat raspunsuri exact la problemele tale. numai ca vorbim limbi diferite. asta e tot. daca ma intrabai despre lumea ta poate ma retrageam si ridicam din umeri. dar aici e o lume straina pentru tine. si nu vrei sa intelegi ca atata vreme cat stai si privesti oul dinafara n/o sa afli ce se afla inauntru. poti sa/ti dai cu parerea pana cazi in nas... dar vorba ta... imi vad de treaba mea ca n/am cu cine... Doamne ajuta! |
...
chiar vreau sa incheiem discutia. imi pare rau pentru ca ti/am lezat mandria. recunosc ca am exagerat si eu. poate ne potrivim la o partida de table ca pe forumul asta nu prea o sa avem sanse...
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:51:44. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.