Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intamplari adevarate (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5035)
-   -   Evreii din viata mea (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4446)

andreicozia 04.03.2011 03:08:33

Citat:

În prealabil postat de Stanca (Post 344440)
Tot citesc si citesc despre evrei pe mai multe topicuri si ma apuca groaza cand vad ce usor se emit judecati. In numele crestinismului, ma intreb!? Spune undeva IIsus sa nu judecam pe nimeni, in afara de evrei? Face El vreo exceptie?
Am fost acum 3 ani in Israel si am stat o luna la ei, la o familie de evrei, cunoscuta pe net!Cu totul intamplator. Intai au venit ei aici, i-am dus prin tara, erau si ei tematori , cum am fost si eu, initial, cand am plecat spre Israel. Ne-am dat seama ca , de fapt, reusind sa ne si intalnim in fapt si sa mergem unii la altii, am invins un canion de prejudecati si temeri sadite de istorie, relatari ale unora si altora ( auzite din copilarie), religie ( atunci cand devine fundamentalista), carti, filme. Am constatat, ajunsa acolo, ca habar nu aveam de ei, de tensiunea extraordinara care exista acolo ( trei religii monoteiste intr-un spatiu cat pumnul), de fervoarea cu care isi practica religia ( ultraortodocsii imi semanau mult cu monahii nostri), habar nu aveam ca sunt la fel de deprimati, expansivi,veseli, tematori sau incrancenati ca si noi, toti ceilalti, ca sunt la fel de oameni ca noi. Evident, ne-am" rupt" in dispute religioase ( in engleza, vai!), dupa care ne-am dat seama ca oricum fiecare isi traieste credinta asa cum simte si crede si ca tocmai asta e ceea ce leaga oamenii.
M-au dus peste tot in tara, din Podisul Golan , Galileea, desertul Negev, pana la Marea Rosie ( de la nord la sud), din Tel Aviv pana la Marea Moarta ( vest-est), am dormit in cort la granita cu LIbanul, unde nici ei nu se simteau in largul lor; in desert, cu coiotii adunand resturile de la focul nostru; la Marea Moarta; pe malul Marii Tiberiade, in pensiuni mici si pitoresti de pretutindeni in tara...m-au dus la toate bisericile si obiectivele turistice crestine,ba inca si in plus de cele turistice obisnuite ( cum ar fi biserica de la Cana Galileii sau MUntele Fericirilor - un adevarat loc al raiului!), am fost si eu cu ei la Zidul PLangerii, in interiorul templului ( unde sunt cele doua moschei si unde ei au riscat intrand, evreii fiind opriti), am fost la sinagoga, de Purim , am vizitat familii evreiesti, unii nascuti si crescuti in Israel ( cum e si familia -gazda a mea) , altii imigranti, veniti din toate colturile lumii, am facut trei shabaturi acolo...ei bine, poate ceea ce m=a impresionat cel mai mult la ei ( pe langa noptile in desert, in cort) au fost shabaturile! ce inseamna la ei ziua de odihna a lui Dumnezeu. Se oprea timpul in loc, asta ar fi pe scurt. Masa de shabat e cu adevarat o masa de sarbatoare religioasa si in ziua aceea se opreste ( la cei religiosi) orice alta activitate care nu are legatura cu religia.Privit de departe, pare ciudat, poate chiar absurd, dar mi-am dorit atunci sa tinem si noi asa duminica. Sa ne adunam daca nu cu familia, cu prietenii macar, sa sfintim masa aceea, sa nu ne uitam la tv, sa butonam pe calculatoare, sa nu racnim prin cluburi, restaurante, sa ne gandim in ziua aceea la care mai e relatia noastra cu Dumnezeu. Macar asa, cateva ore. Fara circ, muzici date la maximum, claxoane si alarme, injuraturi auzite pe strada si restul, ca-l stim...
Ar mai fi multe de spus, dar nu ma pot intinde aici. Am vazut ca topicul e cu "evrei din viata mea", asa ca am incercat sa scriu exact despre evreii din viata mea si nu a altora. Cu care am ramas prietena, care imi sunt dragi, chiar daca ei au drumul lor in planul lui Dumnezeu, iar eu pe al meu. Eu nu as putea niciodata sa devin antisemita , fie si numai pentru ca am cunoscut o Rakefet si un Alon, care au fost cu adevarat oameni si care mi-au inlesnit chiar sa calc pe pamantul sfant, unde nici nu visam vreodata sa pot ajunge.

Asa este intrutotul cum relatezi tu aici foarte frumos si cu multa caldura sufleteasca.
Multumim, ai dat o lectie buna multor circotasi si generalizatori de pe aici!

Inca o data:
BRAVO!

camy_d 04.03.2011 10:08:35

Citat:

În prealabil postat de cristipuiu (Post 90510)
Cand am fost mic, familia mea a pierdut putinii bani stransi in cativa ani din cauza unui evreu care ne-a promis o dobanda ceva mai mare decat la banci. Acum sora mea se desparte de sotul ei evreu dupa un an in care a fost batuta si abuzata de acesta. Ii cunosc familia si am impresia ca evreii sunt in general oameni rai si avari. Nu as vrea sa cred asa ceva, sunt un om credincios, insa aceste lucruri ma fac sa cred ca evreii sunt o ciuma pe acest pamant.

Și N. Steinhardt era evreu și s-a convertit la ortodoxie. Când am fost în Israel, am avut un ghid evreu din România și era foarte simpatic și prietenos, ne-a citit și din NT. :21:

Nici evreii nu sunt toți la fel, cum nici ortodocșii nu sunt toți la fel, unii mai prietenoși, alții mai puțin, unii mai fundamentaliști, alții mai necredincioși.

calator prin ploaie 04.03.2011 10:45:01

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 344520)
Și N. Steinhardt era evreu și s-a convertit la ortodoxie. Când am fost în Israel, am avut un ghid evreu din România și era foarte simpatic și prietenos, ne-a citit și din NT. :21:

Nici evreii nu sunt toți la fel, cum nici ortodocșii nu sunt toți la fel, unii mai prietenoși, alții mai puțin, unii mai fundamentaliști, alții mai necredincioși.

Asa este...camy_d...si tu si Stanca ati vorbit cu cap...:53:

FiulRisipitor 04.03.2011 11:02:07

Citat:

Cand am fost mic, familia mea a pierdut putinii bani stransi in cativa ani din cauza unui evreu care ne-a promis o dobanda ceva mai mare decat la banci. Acum sora mea se desparte de sotul ei evreu dupa un an in care a fost batuta si abuzata de acesta. Ii cunosc familia si am impresia ca evreii sunt in general oameni rai si avari.

Nu lasa maruntisuri sa-ti schimbe parerea despre oameni. Ia mai bine in considerare iubirea aproapelui si a vrajmasilor. E mult mai buna.
Citat:

Nu as vrea sa cred asa ceva, sunt un om credincios, insa aceste lucruri ma fac sa cred ca evreii sunt o ciuma pe acest pamant.

Daca nu ai vrea sa crezi asa ceva, si daca spui ca esti si om credincios, inseamna ca constinta ta inca lucreaza si ar fi bine sa o urmezi.

camy_d 04.03.2011 19:04:28

Citat:

În prealabil postat de calator prin ploaie (Post 344544)
Asa este...camy_d...si tu si Stanca ati vorbit cu cap...:53:

Mulțumesc. :4: Când nu-i vorba de băieți, pot vorbi cu cap. :21:

calator prin ploaie 04.03.2011 19:09:47

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 344780)
Mulțumesc. :4: Când nu-i vorba de băieți, pot vorbi cu cap. :21:

Poi cand e vorba de baieti sa nu ne pierdem capul, in rest no pb ! Esti o scumpica la fel ca de obicei..:53:
ps. pana la urma si baietii astia sunt un "rau" necesar...

camy_d 04.03.2011 19:13:35

Citat:

În prealabil postat de calator prin ploaie (Post 344785)
Poi cand e vorba de baieti sa nu ne pierdem capul, in rest no pb ! Esti o scumpica la fel ca de obicei..:53:
ps. pana la urma si baietii astia sunt un "rau" necesar...

Bine zis, sunt un rău necesar, ce ne-am face fără băieți? :21:

Stanca 06.03.2011 13:02:52

Mai cred ca daca evreii nu ar avea un rol foarte clar in planul Lui Dumnezeu privind creatia, de mult ar fi fost ignorati sau "absolviti". De asta nu cred ca noi , oamenii, oricat am vrea sa intelegem ce e cu ei, nu suntem in stare.Am ajuns la concluzia socratica ca "stiu ca nu stiu nimic" si mai bine incerc sa imi "storc bubele" mele, ca dincolo am de dat socoteala si chiar mi-e frica. Frica de moarte ( de "consecintele" vietii) ar trebui sa ne fie ghid.
Va recomand o carte a arhimadrtiului Ioanichie Balan, "Chipuri de calugari imbunatatiti", in 2 volume. Ajuta enorm sa iti vezi propriile defecte si sa realizezi cat de departe esti de a fi "in regula" ...Sunt calugari care nu au fost sfintiti, desi au dus o viata de rugaciune si ascultare fara cracnire, sunt mari monahi anonimi , cu morminte uitate, dar care pot servi, intr-adevar, ca si calauze. Aceia nu au vorbit cu nimeni, nu au vazut paiele din ochii nimanui, nu au ripostat si dupa cate 30-40 de ani de nevointa, tot se considerau ei cei mai
"nemernici". Si atunci vin eu, Stanca a nimanui si incep sa zic ca aia nu sunt buni, ca ceialalti mai au de invatat , ca...sa fim seriosi!

calator prin ploaie 06.03.2011 14:49:25

Citat:

În prealabil postat de Stanca (Post 345289)
Mai cred ca daca evreii nu ar avea un rol foarte clar in planul Lui Dumnezeu privind creatia, de mult ar fi fost ignorati sau "absolviti". De asta nu cred ca noi , oamenii, oricat am vrea sa intelegem ce e cu ei, nu suntem in stare.Am ajuns la concluzia socratica ca "stiu ca nu stiu nimic" si mai bine incerc sa imi "storc bubele" mele, ca dincolo am de dat socoteala si chiar mi-e frica. Frica de moarte ( de "consecintele" vietii) ar trebui sa ne fie ghid.
Va recomand o carte a arhimadrtiului Ioanichie Balan, "Chipuri de calugari imbunatatiti", in 2 volume. Ajuta enorm sa iti vezi propriile defecte si sa realizezi cat de departe esti de a fi "in regula" ...Sunt calugari care nu au fost sfintiti, desi au dus o viata de rugaciune si ascultare fara cracnire, sunt mari monahi anonimi , cu morminte uitate, dar care pot servi, intr-adevar, ca si calauze. Aceia nu au vorbit cu nimeni, nu au vazut paiele din ochii nimanui, nu au ripostat si dupa cate 30-40 de ani de nevointa, tot se considerau ei cei mai
"nemernici". Si atunci vin eu, Stanca a nimanui si incep sa zic ca aia nu sunt buni, ca ceialalti mai au de invatat , ca...sa fim seriosi!

Bine zici tu , sora draga...Ai mare dreptate......Fiecare sa-si vada de mantuirea sa si sa-i lase si pe ceilalti sa o faca cum stiu ei...
Stanca draga, dar tu nu esti a nimanui cum scrii, TU esti a lui DUMNEZEU.....sa nu te indoiesti de asta....:53:

camy_d 06.03.2011 15:05:40

Oare evreii se mântuiesc? Parcă scria în Biblie că da.

Melissa 06.03.2011 15:49:22

Citat:

În prealabil postat de Stanca (Post 345289)

Foarte frumos si adevarat! :41::53:

calator prin ploaie 06.03.2011 19:51:42

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 345336)

Si dintre ei se vor mantui, cu siguranta.....:25:

catalin2 06.03.2011 20:00:16

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 345336)

Da, scrie ca la sfarsit o ramasita a poporului evreu se vor mantui, pentru ca il vor accepta pe Iisus ca Mesia. Dar pana atunci nu prea vad cum, din moment ce ortodoxia nu recunoaste nici macar botezul in alte culte crestine.
Ianinte de venirea lui Iisus noi spunem ca nimeni nu s-a mantuit, doar dupa ce Iisus a coborat in Iad si i-a luat pe cei drepti (si) din poporul iudeu.

camy_d 06.03.2011 21:29:47

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 345401)
Da, scrie ca la sfarsit o ramasita a poporului evreu se vor mantui, pentru ca il vor accepta pe Iisus ca Mesia. Dar pana atunci nu prea vad cum, din moment ce ortodoxia nu recunoaste nici macar botezul in alte culte crestine.
Ianinte de venirea lui Iisus noi spunem ca nimeni nu s-a mantuit, doar dupa ce Iisus a coborat in Iad si i-a luat pe cei drepti (si) din poporul iudeu.

Spunea Pavel pe undeva că se vor mântui prin suferințele pe care le vor primi. O să caut versetele.

Erethorn 06.03.2011 23:07:18

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 345401)
Dar pana atunci nu prea vad cum, din moment ce ortodoxia nu recunoaste nici macar botezul in alte culte crestine.

Probabil, datorita faptului ca nu "ortodoxia" (asa cum o intelegeti dumneavoastra) stabileste cine se mantuieste, ci Dumnezeu.

Apropo, daca tot ati adus in discutie problema recunoasterii botezului; in mod logic ar rezulta ca dumneavoastra, care va considerati "ortodox", si in acelasi timp considerati ca "ortodoxia" nu recunoaste botezul altor culte, nu ii considerati pe catolici crestini.

Stanca 06.03.2011 23:07:21

Pe de alta parte, ma gandesc ca si Iuda are rolul lui, trebuia sa existe un tradator, ca sa ajunga IIsus pe Cruce si sa se implineasca Jerta, implicit Scripturile. La vremea aceea erau poporul cu cea mai lunga "practica" monoteista, deci cel mai potrivit ca Dumnezeu sa trimita pe Fiul Lui si sa aduca o schimbare, prin legea iubirii. Ca nu toti au acceptat e ceva normal pentru neamul omenesc. Totusi, primii crestini au fost tot din randul lor, cei care ni L-au facut cunoscut pe IIsus au fost apostolii, deci evrei. Fie si doar pentru asta, eu una nu-i pot judeca.
Intr-o dimineata, in desert, dupa ce am iesit din cort si ne-am spalat pe fata cu apa din sticle, fiecare a luat-o catre o movila si s-a rugat in felul lui. A fost un moment demn de filmat! Cum eu ma catarasem undeva mai sus, puteam sa vad marginile canionului rosu, cerul albastru si pe evreul "meu" rugandu=se la poalele unei alte coline, cu filacterele si tefilinul puse. Ma gandeam ca poate asa o fi aratat Moise in desert...eu , sus, Ii multumeam lui IIsus ca am ajuns pe pamantul sfant, el, jos, isi facea rugaciunile, leganandu=se incet...atunci am simtit ca amandoi avem dreptate!Ca fiecare se poate mantui pe calea lui, daca insa o face dupa lege si porunci...

Stanca 06.03.2011 23:15:21

Va pun aici un text despre legile dupa care va fi judecata lumea, gasit mai de mult, dar nu am notat si care sfant parinte a spus asta.Cu siguranta multi siti de asta:

Cele patru legi dupa care va judeca Hristos lumea

Am zis cateva cuvinte despre moarte. Acum voi zice cateva cuvinte si despre constiinta, ca cine isi pazeste constiinta sa curata, negresit moartea il gaseste fericit si pregatit. Constiinta este judecatorul cel drept pe care l-a pus Dumnezeu inlauntrul nostru.
Constiinta nu poate fi reflexia materiei in veacul veacului. Ea este glasul lui Dumnezeu in om si ea pururea il mustra, cand greseste : " Omule, de ce ai facut asta ?"
Aceasta lege a firii o au si chinezii, o au si crestinii, o au si budistii si brahmanii si mahomedanii. Este legea cea dintai pe care a pus-o Dumnezeu in inima omului de la creatie, dupa care s-a condus lumea pana la Legea cea scrisa. M-a intrebat un avocat necredincios :
- Parinte, eu nu ma impac cu judecata de apoi !
- Dar de ce nu te impaci, frate ? Cum asa ?
- Cum, parinte, o sa ma judece Hristos, daca eu as fi chinez sau de alt neam, care n-am auzit niciodata de Hristos ? Ei de acolo nu au auzit de Hristos. Oare Dumnezeu pedepseste cu nedreptate ? El este drept. Cum o sa ma judece si o sa ma pedepseasca,daca eu nici nu am auzit de Evanghelia lui Hristos ?
- Stai oleaca ! Dumneata stii sa invartesti actele acolo, sa faci procese verbale sau ce faci dumneata. Scriptura insa nu o cunosti. Esti un rationalist, desfaci firul in 40 si te prapadesti cu totul, umbland dupa capul tau.
Patru legi sunt dupa care Dumnezeu va judeca tot pamantul. Nu una, ci patru. Si nimeni nu poate scapa de urgia si dreptatea lui Dumnezeu, fie chinez, fie brahman, fie budist, fie crestin, fie mahomedan, fie evreu, pentru ca Dumnezeu este drept, cum zice Apostolul : Dumnezeu este drept si tot omul mincinos. Dumnezeu, deoarece este drept, a pus legile acestea, ca pe toti sa-i judece dupa dreptate. Auzi ? Patru legi.
Legea cea dintai este legea firii sau legea constiintei. Prin aceasta lege a mustrat Dumnezeu pe Cain, cand a omorat pe fratele sau Abel. Ca auzi ce spune Scriptura : " Atat era mustrat de constiinta ca a cazut in deznadejde si a strigat asa : Mai mare este greseala mea, decat a mi se ierta mie ".
A cazut in deznadejde, ca a ucis pe fratele sau Abel, pastorul; ca Dumnezeu i-a primit aceluia jertfa si el l-a zavistuit si, iesind la camp, l-a omorat. Legea constiintei ii spunea : " Ce-ai facut ? Ai omorat pe fratele tau !" Aude pe Dumnezeu :
- Cain, unde-i fratele tau ?
Dar el, in loc sa zica : " Doamne, am gresit ", a zis :
- Dar ce, eu am a pazi pe fratele meu ?
Si i-a zis Dumnezeu :
- Glasul sangelui fratelui tau striga catre Mine din pamant. Pentru ca ai facut aceasta cu toate pedepsele te voi pedepsi pe tine si cine te va omori pe tine de saptezeci de ori cate sapte se va pedepsi ...
Si a trait Cain peste o mie de ani, cum scrie in Hronograful lui Chedrin, si nimeni nu-l omora, ca se temea de pedeapsa care era pusa de Dumnezeu asupra lui. Care au fost cele sapte pedepse ale lui Cain, pentru ca a ucis pe fratele sau, Abel ?
Mai intai a fost deznadejdea, apoi tremurarea, apoi plansul, ca plangea gemand pe pamant, apoi frica,caci fugea dintr-un loc in altul,de teama ca-l vede Dumnezeu;apoi blestemarea pamantului sa nu-i dea roadele sale si celelalte, cum scrie in Sfanta Scriptura la Facere, capitolul IV. Orice om de pe pamant, cand face rau, este mustrat de constiinta sa, care ii spune : " De ce ai facut rau ?" Aceasta este legea cea dintai data de Dumnezeu omului, numita si legea constiintei sau legea firii.
A doua lege care sta in fata noastra vesnic, cum arata Sfantul Grigorie de Nissa si care, ca o trambita din inaltul cerului rasuna pururea si ne arata pe Dumnezeu, este legea zidirii. Cine a facut cerul, pamantul si toate cate sunt ? Luna, ierburile, florile, pestii, marile, raurile, pietrele, copacii, muntii, toate vietuitoarele de pe uscat, din apa si din aer. Cine le-a facut, fratilor ? Cine a facut ceasul u niversului care merge cu atata precizie si uimire, incat nimeni nu-l poate imita ? Nimeni altul decat Bunul Dumnezeu ! Centrul de indrumare al acestei lumi este Ziditorul ei, Dumnezeu, Care a pus randuiala in toate.
Aceasta lege a zidirilor este ceea ce spune proorocul David : Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria. Cum ? Prin asezarea lor sferica si prin imensa lor departare; prin spatiul interstelar, care are miliarde de ani calatoria luminii, prin miscarea astrilor ceresti, a sistemului solar si a planetelor cu atata masura si precizie, incat uimeste mintea celor mai mari astronomi din lume. Ce-a zis Isac Newton, marele fizician englez, care treizeci de ani a fost ateu si la urma cand a descoperit " Legea atractiei universale " si a vazut ca fiecare planeta o atrage pe cea mai mica si nu o lasa sa se departeze, nici sa se sfarame sau sa mearga in neregula in lumea astrelor ceresti. A pus aparatele pe masa si a zis : Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale !
Vezi ? El, afland stiinta din afara, a venit la frica de Dumnezeu, cunoscand minunile ce;e mari din lumea astrelor. Ce-a zis Kepler, Isac Newton si ceilalti, de care nu imi ajunge vremea sa-i amintesc, cand s-au convertit, vazand ei zidirea lui Dumnezeu ca nu-i singura, ca are un centru de indrumare si o precizie, care uimeste toata mintea ? Din secretele naturii inca nu s-a scos nici unu la miliard. Ca intelepciunea lui Dumnezeu n-are margini si nici nu va avea in veacul veacului, pentru ca nemarginita este intelepciunea Creatorului.
Deci, a doua lege care ne sta tuturor in fata este Legea zidirilor sau a creatiei. Ca prin contemplatia naturala in duh, noi ne suim de la ratiunile lucrurilor, la Ziditorul lor. Daca vezi corabia, trebuie sa te gandesti ca a fost un mester care a facut-o; daca vezi o haina buna pe un om, trebuie sa stii ca bun a fost si croitorul. Daca vezi un palat, o cladire arhitectonica frumoasa, sa stii ca a fost un arhitect destept. Daca vezi un ceas, negresit este un ceasornicar priceput care l-a facut. Deci, toate acestea ne arata ca este un Facator si, daca este, trebuie sa ne temem si sa ascultam de El, ca sa nu ne pedepseasca dupa dreptate.
A treia lege este Legea scrisa, data de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, adica cele zece porunci si tot Vechiul Testament, dupa care va fi judecat poporul ales, adica evreii.
A patra si ultima lege este Legea Darului, Legea Desavarsirii, Legea dragostei lui Iisus Hristos, adica Sfanta Evanghelie. Dupa aceasta lege dumnezeiasca vor fi judecati toti crestinii, botezati in numele Preasfintei Treimi.
Cea dintai a fost legea firii, care ramane generala pentru toate popoarele pana la sfarsitul lumii. Cea de-a doua, legea zidirilor, este la fel cu cea dintai. Dupa cea dintai si a doua lege se vor judeca toate popoarele lumii, afara de crestini si de evrei. Dupa Legea scrisa, adica dupa Vechiul Testament se vor judeca evreii. Iar dupa Legea Darului si dupa Evanghelie vom fi judecati noi crestinii, fiindca legea noastra este mai desavarsita decat toate celelalte legi. Iar daca o calcam, mai mare pacat avem si mai mare munca vom avea decat ei, care n-au cunoscut Evanghelia.
Asadar, ne-a pus Dumnezeu asemenea avocat. Sa nu ne inselam, fratilor, si sa zicem ca Dumnezeu nu stie ce face fiecare. Nici nu vei putea sa spui ca nu ai pacat, pentru ca n-ai stiut, ca ai fost chinez sau turc sau ateu. Pagan daca ai fost, dar constiinta ai avut si dupa acea lege te va judeca. Zidirea ai vazut-o. Nu ti-ai pus niciodata intrebarea cine a facut cerul, soarele, pamantul si toate, ca dupa aceea sa te gandesti si sa te temi de Dumnezeu, care a facut toate ? Amin.

Stanca 06.03.2011 23:35:41

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 345512)
Probabil, datorita faptului ca nu "ortodoxia" (asa cum o intelegeti dumneavoastra) stabileste cine se mantuieste, ci Dumnezeu.

Apropo, daca tot ati adus in discutie problema recunoasterii botezului; in mod logic ar rezulta ca dumneavoastra, care va considerati "ortodox", si in acelasi timp considerati ca "ortodoxia" nu recunoaste botezul altor culte, nu ii considerati pe catolici crestini.

Erethorn, eu am fost botezata la catolici si am trecut singura la ortodoxie pentru ca, in timp, m-am simtit atrasa si "compatibila" cu trairea ortodoxa. Nu pot zice ca am crezut mai putin in IIsus inainte de botezul in ortodoxie, doar ca acum ma simt "acasa". Formal sunt considerati "schismatici", dar nu am auzit niciodata de ideea ca nu ar fi crestini! Ca doar nu sunt budisti, atat timp cat tot in IIsus cred , cat o cinstesc pe Maica Domnului si Crucea. Sigur, sunt diferente de nuanta care uneori iau accente dramatice cand devenim fundamentalisti. Dar inca o data ma faci sa-mi amintesc de Ierusalim, cand dupa ce am iesit din Biserica Sf. Mormant, ne=am dus la Zidul Plangerii ( f. aproape), iar din interiorul templului se vedeau turlele celor doua moschei. La un moment dat au inceput sa bata clopotele de la Biserica , musulmanii chemau la rugaciune prin megafon si evreii sunau din corn...am simtit ca incremenesc de emotie. M-a apucat parca si o usoara panica fata de...musulmani! Atunci am simtit ca cei mai aproape de mine sunt evreii!!! Doar decenta m-a oprit sa nu o iau la fuga. Cat timp esti intre ai tai, incep disensiunile, polemicile, slava desarta, dar daca s-ar nimeri o suta de crestini de toate confesiunile intre 2000 de musulmani, de ex., sa vezi cum s-ar declara toti "uniti in cuget si'n simtiri". Oamenii suntem comici, uneori, cu mania pt. detalii formale.Ce ne lipseste sunt 'confruntarile pe teren" strain...

calator prin ploaie 07.03.2011 08:07:36

Citat:
În prealabil postat de catalin2
Spunea Pavel pe undeva că se vor mântui prin suferințele pe care le vor primi. O să caut versetele.

Bunul Dumnezeu nu cred sa tina cont de ce accepta ori nu ortodoxia...Asa ca sunt convinsa ca destui evrei se vor mantui......impreuna cu cei meritorii din alte confesiuni....Dumnezeu nu este unul exclusivist....

catalin2 07.03.2011 10:27:21

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 345512)

Ma refeream la sfintii din primul mileniu, recunoscuti si de catolici, nu doar la ortodoxie. Dar catolicii au schimbat dupa Conciliul Vatican II, deci a ramas doar in ortodoxie acest adevar si canoanele respective. Asadar toti sfintii din primul mileniu si Sinoadele ecumenice au spus ca cei ce devin schismatici sau eretici pierd harul Duhlui Sfant si nu mai au nici Sfinte Taine.
Desigur ca Dumnezeu stabileste cine se mantuieste, iar ceea ce se intampla stim de la sfinti si Sinoade. Eu sigur nu sunt mai mare decat sfintii sa ii contrazic si sa spun ca ceea ce cred eu e corect, nu ceea ce spun ei. Dar despre asta am mai discutat la alt subiect, unde am dat si citatele din Sf. Vasile cel Mare si hotararile Sinoadelor. Am zis putin aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...zul#post313943

Catolicii sunt crestini, in sensul ca si ei cred in Hristos. La fel si alte culte. Dar e nevoie si de har pentru mantuire (de har lucrator in Biserica prin Sfinte Taine).
Avand unii catolici si fapte bune pot ajunge mai bine dupa moarte decat unii ortodocsi, pentru ca si faptele sunt importante.
Intotdeauna ceea ce scriu nu e doar parerea mea, si daca parerea mea e diferita de cea a sfintilor in mod sigur e gresita si trebuie sa mi-o schimb.

tot-Laurentiu 12.11.2011 15:52:01

https://s31.postimg.org/zg08q7t63/jpg.png

lore86 12.11.2011 18:19:12

Citat:

În prealabil postat de Evreulcelales (Post 151973)
Domnul Laurentiu poate sami explice cum "evreii care il prigonesc pe Hristos de 2000 de ani ca nu sunt oameni rai?" ??? Ca dupa cum imi amintesc eu ce am invatat la istorie,intotdeauna crestinii au omorat evreii si nu invers. poate stimatul domn sami explce si sa dea marturii reale la ce pretinde? Multumesc.

Stalin si Lenin, din care unul evreu dupa mama si altul casatorit cu o evreica, si totodata din tata evreu.
Au ucis nu 700.000 de evrei, cati au murit in Holocaust ci cateva zeci de milioane de crestini ortodocsi rusi si nu numai.
Toata lumea deplange victimele holocaustului, si pe buna dreptate ca au murit oameni nevinovati, dar victimile nebuniei bolsevice nu le mai deplange nimeni?
De unde credeti ca era izvorata acea ura impotriva crestinilor si a daramarii bisericilor?
Din pacate putin stiu care era originea acestor monstri, iar bineintels pe Wikipedia nu apare.
Milioanele de rusi morti le trecem cu vederea, dar ptr ca sa nu lezam drepturile acestei natii, evreii am scos 13 strofe din Prohodul Domnului, strofe in care se amintea de crima facuta, aceea de a-L ucide pe Hrisos"Sangele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri!".
in conditiile astea cine stie, poate vor reusi sa cenzureze si Biblia ca doar intreaga biblia vorbeste despre atitudinea ostila , sa nu zic criminala asupra lui Hristos, a sfantului mucenic Stefan s.a

tot-Laurentiu 12.11.2011 18:56:31

caiusltd 12.11.2011 18:59:34

Știu necazul tău și sărăcia ta, dar ești bogat, și hula din partea celor ce zic despre ei înșiși că sunt iudei și nu sunt, ci sinagogă a satanei. (apocalipsa 2,9)

Paulescu - Spitalul,Coranul,Talmudul,Cahalul,Francmasoneria <- o carte ce trebuie citita :)

2 linkuri :)

http://saccsiv.wordpress.com/2011/04...ria-cu-kazarii

http://saccsiv.wordpress.com/2009/12...l-si-pedofilia

tot-Laurentiu 12.11.2011 20:41:32

tot-Laurentiu 12.11.2011 20:42:36

FlaviusM 13.11.2011 19:42:12

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 410183)
Stalin si Lenin, din care unul evreu dupa mama si altul casatorit cu o evreica, si totodata din tata evreu.
Au ucis nu 700.000 de evrei, cati au murit in Holocaust ci cateva zeci de milioane de crestini ortodocsi rusi si nu numai.
Toata lumea deplange victimele holocaustului, si pe buna dreptate ca au murit oameni nevinovati, dar victimile nebuniei bolsevice nu le mai deplange nimeni?
De unde credeti ca era izvorata acea ura impotriva crestinilor si a daramarii bisericilor?
Din pacate putin stiu care era originea acestor monstri, iar bineintels pe Wikipedia nu apare.
Milioanele de rusi morti le trecem cu vederea, dar ptr ca sa nu lezam drepturile acestei natii, evreii am scos 13 strofe din Prohodul Domnului, strofe in care se amintea de crima facuta, aceea de a-L ucide pe Hrisos"Sangele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri!".
in conditiile astea cine stie, poate vor reusi sa cenzureze si Biblia ca doar intreaga biblia vorbeste despre atitudinea ostila , sa nu zic criminala asupra lui Hristos, a sfantului mucenic Stefan s.a

Stalin si Lenin nu au fost evrei si nici nu au comis crimele lor din perspectiva unor evrei care persecuta crestini.
Lenin are intr-adevar un bunic (din partea mamei) evreu, dar acest bunic era convertit la ortodoxie. Lenin insusi a fost botezat crestin ortodox, si, indiferent de parerile lui de mai tarziu, nu a practicat niciodata religia iudaica.
Stalin de asemenea a fost botezat crestin ortodox si a urmat si o scoala religioasa.
Regimul comunist din URSS a facut victime nu numai printre crestini ortodocsi (desi, intr-adevar, acestia au fost cei mai multi datorita intamplarii ca majoritatea populatiei din Rusia avea aceasta religie).
De unde ai cifra de 700.000 de evrei morti in Holocaust? Ai vreo dovada in acest sens?

tot-Laurentiu 14.11.2011 01:50:32

https://www.crestinortodox.ro

FlaviusM 14.11.2011 03:00:19

tot-Laurentiu:

Fara suparare, dar nu cred ca ai dreptate. Metapedia nu este de incredere, este un site bazat in mare parte pe teorii absurde ale conspiratiei si idei extremiste.
Numele real al lui Stalin a fost Iosif Vissarinovici Djugashvili, nu David, iar ambii sai parinti au fost crestin ortodocsi. Mama sa a dorit intreaga ei viata sa-l vada pe Stalin preot ortodox, iar in acest scop l-a si trimis la un moment dat la un seminar.
Nici despre Hitler nu exista decat speculatii, din cauza ca unul din bunicii sai este necunoscut. Tatal lui, Alois Hitler, a fost copil nelegitim, iar speculatiile despre originea lui Hitler au aparut pentru ca bunica sa a fost o vreme servitoare in casa unei familii evreiesti. In afara acestui amanunt, nu exista nici o dovada.
Ce spui mai jos despre evrei nu sunt, dupa parerea mea, decat aberatii. Blestemele nu sunt decat niste superstitii, ele nu exista in realitate. Am impresia ca nu faci decat sa repeti cateva din cele mai exagerate idei preconcepute despre evrei, idei care nu numai ca nu au nici o baza reala, dar care in istorie au dus la persecutarea lor. Indiferent ca vrei sau nu sa recunosti, in ultimii 2000 de ani, evreii au fost cei persecutati de catre crestini, nu invers.

tot-Laurentiu 14.11.2011 03:38:34

tot-Laurentiu 14.11.2011 04:29:27

FlaviusM 14.11.2011 11:34:43

tot-Laurentiu

Indiferent ce parere ai tu despre corectitudinea religioasa a celorlalte culte crestine in afara de ortodoxie, ei au actionat considerandu-se in totalitate crestini. Persecutiile indreptate impotriva evreilor in statele catolice si protestante s-au bazat in mare parte pe motive religioase.
Spui ca ortodocsii nu au oprimat evreii si nu au fost violenti. Ce parere ai atunci de pogromurile anti-evreiesti din Rusia, comise de rusii crestin-ortodocsi? Dar de crimele infaptuite de legionarii romani, la fel de ortodocsi? Nici astea nu exista?
Pe langa asta, si evreii au dreptul la propria lor religie si cultura, pe care nu le poti declara tu ca fiind "rataciri". Nu exista pentru nimeni, deci nici pentru evrei, vreo obligatie de a imbratisa o anume religie, asa cum spui tu.
Despre Stalin, singura sursa citata de articolul de pe metapedia este cartea "Marea conspiratie evreiasca". Ce dovezi concrete se pot aduce in sprijinul originii sale evreiesti? Se stie insa ca ambii sai parinti au fost crestin-ortodocsi si ca insusi Stalin a fost botezat ortodox si a urmat o scoala religioasa ortodoxa. Sa zicem ca numele sau inseamna ceea se spui tu, dar asta nu dovedeste in sine nimic.Si in Romania exista oameni care au numele de familie "Ungur" sau "Sasu", fara sa fie unguri sau sasi.

tot-Laurentiu 14.11.2011 14:40:29

FlaviusM 14.11.2011 16:23:29

tot-Laurentiu

Religia iudaica are acelasi drept la existenta ca si crestinismul (de toate felurile), islamismul, budismul, etc. Sigur, din punct de vedere teologic, fiecare credincios sustine adevarul propriei religii, asa ca este evident ca teologii crestini resping validitatea iudaismului. Indiferent insa de amanuntele disputelor teologice, fiecare om are dreptul sa aiba ce credinta vrea.
Poti sa ma incadrezi in "categoria ereticilor", daca asa vrei tu, oricum pentru mine religia in general este lipsita de sens.
Vad ca justifici fara nici o problema crimele facute de legionari si le atribui unor indivizi, nu Miscarii Legionare in intregul ei, si le numesti cazuri izolate. De ce nu aplici aceeasi metoda si pentru evrei? Sigur, au existat unii comunisti de origine evreiasca care au comis la randul lor atrocitati, dar si ei sunt exceptii printre evrei. Au existat comunisti de toate nationalitatile.

tot-Laurentiu 14.11.2011 17:45:45

FlaviusM 14.11.2011 18:23:33

tot-Laurentiu

De ce ti se pare ca "manipulez" pe cineva pe acest forum? Imi exprim parerea despre unele subiecte, nimeni nu e obligat sa fie de acord cu mine.
De asemenea, nu vad de ce crezi ca as fi trebuit banat. Se pare ca nu intelegi deloc cum sta treaba cu dreptul la libera exprimare.
In orice caz, era vorba initial despre persecutarea evreilor de catre crestini si modul, dupa parerea mea, scandalos, in care tu o treci cu vederea si o justifici, nu despre ce am scris eu in legatura cu alte subiecte in trecut.

bogdan81 15.11.2011 21:06:17

De dragul adevarului istoric, trebuie sa spunem ca Stalin nu era evreu.
Era georgian. Numele acestea care se termina cu "vili" sunt de provenienta georgiana.
In legatura cu Lenin, din cate stiu avea o ruda mai indepartata de origine evreiasca, dar in principal era rus.
Trotki a fost evreu. La fel si Beria avea origini evreiesti.
Dar Stalin nu a fost evreu.
De asemenea, tot pentru a respecta adevarul istoric, trebuie spus ca la holocaust au pierit 6 milioane de evrei, si nu 700 000, cum s-a afirmat aici.
Mistificarea adevarului istoric, indiferent de ce parte e facuta, nu foloseste la nimic.

bogdan81 15.11.2011 21:26:36

Si inca ceva. Nici Hitler nu a fost evreu. Sunt doar speculatii, dar nici o dovada istorica.
Hitler era austriac.

Scotland The Brave 15.11.2011 22:11:39

Motto: ,,,,Ci iata legamantul pe care-l voi face cu casa lui Israel dupa zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea inauntrul lor, o voi scrie in inima lor; si Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu."(Ieremia 31:33).

Citeam undeva,textul contine doua parafrazari dintre care una este dupa un articol al profesorului John N.Oswalt, faptul ca in ziua de azi oamenii sunt educati,obisnuiti,sa traiasca in termenii unei gratificari imediate.Adica vor rasplata si rezultatul pe loc.Un lucru este extrem de gresit perceput:oamenii se asteapta ca ceea ce a fost initiat prin noi sa fie terminat in timpul nostru iar noi sa fim prin preajma pentru a vedea rezultatele.Nu ne place deloc cand EL decide sa continue lucrarea prin alta persoana,sau si mai rau pentru iluziile noastre,printr-o alta generatie.Dar de multe ori Dumnezeu asa lucreaza,cand iti descopera ceva o face in tiparul a ceea ce s-a intimplat inainte ca tu sa intri in scena.EL i-a spus lui Moise:,,Eu sunt Dumnezeul tatalui tau, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov."(Exod 3:6).Dumnezeu facuse anumite promisiuni stramosilor lui Moise cu mult inainte si acum era timpul ca Moise sa-si ocupe locul in planul lui Dumnezeu.Cand accepti ca esti mic intr-un lant faptic mult mai mare te simti umilit,dar odata ce Moise a inteles acest lucru a putut sa se imbine in ceva mai mare decat el: ,,asa ca nici cel ce sadeste, nici cel ce uda nu sunt nimic; ci Dumnezeu, care face sa creasca. Cel ce sadeste si cel ce uda sunt totuna; si fiecare isi va lua rasplata dupa osteneala lui."(I Corinteni 3:7-8).Cu toate acestea lui Moise,bunului Sau slujitor, Dumnezeu i-a spus ,,Tu vei muri pe muntele pe care te vei sui si vei fi adaugat la poporul tau, dupa cum Aaron, fratele tau, a murit pe muntele Hor si a fost adaugat la poporul lui, pentru ca ati pacatuit impotriva Mea in mijlocul copiilor lui Israel, langa apele Meriba, la Cades, in pustiul Tin, si nu M-ati sfintit in mijlocul copiilor lui Israel."(Deut 32:50-51).Si asa s-a intimplat atunci,,Moise, robul Domnului, a murit acolo, in tara Moabului, dupa porunca Domnului."(Deut 34:5)insa urma,undeva peste timp,urma teofania de pe Muntele Tabor,cum cineva asa frumos spunea: ,, in acelasi timp o Invierea anticipata si o Parusie prefigurata".

Daca intrebi un om in ziua de azi ce inseamna sa-l iubesti pe Dumnezeu din inima,iti va spune,cu sinceritate,ca inseamna sa-l iubesti cu dragoste,cu bucurie,sa te rogi Lui.Sunt mai multe locuri in Vechiul Testament unde adjectivul ,,șalem"descrie inima unei persone.In ebraica notiunea de ,,inima"este un termen atotcuprinzator.Desi desemneaza sentimentele acesta nu este sensul sau primordial.Se refera la totalitatea formata din puterea de discernamant,emotii,vointa si motivatii.Inima nu este in primul rand un centru al emotiilor,acestea fiind localizate in intestine si ficat,conform vechilor evrei.,,Inima"in conceptia lor era centrul de comanda al intregii personalitati,spre diferenta de abordarea greaca unde,din ce stiu,nu includea functia gandirii si luarii deciziilor.Pana la urma ce inseamna ca o persoana face ceva ,,cu toata inima"(leb salem)?

In primul rand persoana nu este impartita in ceea ce priveste gandirea,vointa si deciziile pe care le ia.Pentru a se sublinia acest lucru s-a folosit un cuvant ,,tamim"care are semnificatia de intreg,precum in Psalmul 119:80(citatul si numerotarea psalmului sunt cele din versiunea protestanta a Bibliei): ,,Inima sa-mi fie neimpartita in oranduirile Tale, ca sa nu fiu dat de rusine!".Dar care este caracterul acesti totalitati a inimii,in conceptia Vechiului Testament?Nu este vorba despre un mare entuziasm pentru Dumnezeu,sau de o mare bucurie pentru cresterea spirituala.Sau nu este vorba doar de acestea,ele putand fi mai lesne incadrate la efecte. Notiunea semnifica faptul ca ,,a face din toata inima" era,in esenta,o ascultare fata de Dumnezeu,prin respectarea legamantului Sau.Insemna sa-l faci Domn absolut al vietii tale,sa te supui total vointei Lui,sa numesti pacat ceea ce EL numea pacat,sa numesti dreptate ceea ce EL numea dreptate,sa-i vezi pe oameni asa cum ii vede EL.A fi cu toata inima al lui Dumnezeu,in viziunea contemporanilor lui Moise,avea mai putin de a face cu modul in care simti pentru Dumnezeu si are o mai mare legatura cu faptul ca il lasi pe EL sa taie afara din viata ta tot ce-I devine rival in asa fel incat sa-ti poata umple viata cu Sine Insusi,sa-ti transforme insusi modul de a intelege realitatea.Este mai mult decat o emotie,este o participare totala,este mai mult decat un accept,este o predare totala,este mai mult decat un merit personal,este suveranitatea Lui absoluta,in care iti vei implini si tu menirea.

Intrebat fiind de un invatator al Legii "Invatatorule, care este cea mai mare porunca din Lege?" Mantuitorul a raspuns: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau.".Pentru Hristos,toate erau una si viata Sa demonstreaza ca asa a inteles notiunea ,,din inima" intr-o predare si ascultare totala.Stiind aceste lucruri Aposolul Pavel ne-a lasat peste timp,esenta ideii : ,,Sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre, adica la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusa inainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea, si sade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu."(Evrei 12:2)

Un comentator biblic spunea demult: ,,Care este remediul pentru esuarea si chiar refuzul nostru de a ne conforma la ceea ce ne-a cerut Cel de Sus?Acesta este,constiinta asigurarii ca scopul Sau nu poate esua,planurile Lui nu pot cadea,si ca voia Lui se va face,precum in Cer asa si pe pamint."

tot-Laurentiu 16.11.2011 19:53:07

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:29:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.