![]() |
constat cu stupoare cum in Romania credinta in reincarnare si in alte bazdaganii este cool.Esti in tendinte daca practici yoga,ai bratara rosie kabala,esti vegetarian,practici exercitii pilates(sau cum s-or numi)...ian ganditi nitel romaneste:Stefan cel Mare de ce n-a fost fratilor budist,sau Martor al lui Iehova,de ce mama mare nu facea yoga...ridicam false probleme.Budismul s-a nascut in Asia si sa ramana acolo(remarcati traditionalismul).
|
e foarte comod sa te magulesti gandindu-te ca in alta viata ai fost cine sie ce rege falos,decat sa-0ti vezi neputinta si pacatele si sa incerci sa te indrepti.E mai comoda prima varianta.Budismul este pentru oameni trufasi,carora le place sa se amageasca,pentru narcisisti.
|
Urzicutza draga, nu prea se vede spiritul crestin in tine. Esti sigura de ce zici, pentru ca esti bine indoctrinata. Insa tot ceea ce crezi ai luat de la altii, care-ti spun "crede si nu cerceta". Preotul spune, sfantul cutare spune, biblia spune ... Nu ai descoperit tu singura Adevarul acestei lumi, asa ca oricat de urzicatoare ai fi si oricat ai nega restul lumii, nu ai cum sa dovedesti. Trufasi, narcisisti, amagitori ... nu sunt deloc cuvinte demne de un bun crestin. Oare tu esti? Cum e cu judecata care nu trebuie sa o faca decat Dumnezeu? Cum e cu aruncatul pietrei? Esti chiar atat de curata, de fara pacat?
Uite, eu cred in budism, Asta nu ma impinge sa neg crestinii, musulmanii, francmasonii ... Ca-i Dumnezeu, ca-i Energie Cosmica, ca-i Marele Maestru, Shiva sau oricum i-o spune, Dumnezeu este unul. Tu nu-ti cumperi decat masini romanesti, pentru ca pe cele japoneze, americane sau nemtesti nu scrie "Dacia"? Pastreaza-ti credinta, mergi pe Calea ta, este ok pentru tine. Sau nu poti sa te mantuiesti pentru ca noi meditam, ne rugam la Buda, credem in Marele Maestru sau ne inchinam in moschei? Ai grija de faptele si vorbele tale, caci nimeni nu-ti garanteaza Adevarul Absolut! Pe noi, lasa-ne cu "pacatele" noastre, bine? |
Citat:
|
Eu cred ca ar trebui sa ne pastram religia in care ne-am nascut pentru ca schimbarea religiei(daca am avut o legatura stransa cu aceasta) conduce la dezechilibru emotional si la un sentiment de vinovatie si de dezorientare.Noi,romanii, ortodocsi de 2000 de ani, mai ales ar trebui sa ne vedem de treaba noastra si sa nu adoptam conceptii straine de religia noastra, avand in vedere cate sacrificii au facut domnitorii si martirii pentru pastrarea dreptei credinte...si oricum, "nimeni nu poate cunoste Adevarul absolut".Cat despre budisti, lasati-i fratilor in pace...fiecare cu religia si cultura lui...si nu cred ca ar trebui sa confundam budismul autentic cu cel promovat pe la noi de toti sarlatanii:dozingoff:
|
Ai dreptate, Oni! Fiecare este liber sa-si aleaga religia. Ce poate fi mai rau decat sa avem o religie pe care nu o intelegem, in care nu credem, sau pur si simplu care nu ne implineste?
Apreciez pe oricine are o religie (indiferent care) pt simplul fapt ca crede in divinitate. Si-l consider mai presus decat pe un indoctrinat care improsca cu noroi in stanga si in dreapta fara sa inteleaga mare lucru din Adevar, numai pentru ca-i partizan religiei sale. Nu-i prea mare dovada de intelepciune aici. Si da, sunt multi sarlatani in lume. Incepand cu ceea ce se intampla in Romania cu asa zisii budisti din "Miscarea pt integrare in Absolut", sau cum se numeste ea. Eu sunt departe de tara si practic budismul sub indrumarile unui adevarat lama tibetan, al unei scoli traditionale tibetane si pot sa-mi dau seama de diferenta. Dar ce ma deranjeaza pe acest forum este ca nu se discuta, nu se dezbate o problema, nu se aduc argumente reale. E mai comod sa se jigneasca, sa se arunce cu noroi, sa se catalogheze principii si persoane decat sa se gandeasca putin. |
Citat:
NU VA MAI PIERDETI PRINTRE LITERE,TRECETI LA RUGACIUNE,ASTA E SALVAREA. REFERITOR,DACA SI ALTE RELIGII POT DUCE LA MANTUIRE,EVIDENT CA DA,ALTFEL DOMNUL NU AR FI SPUS ,CA FIECARE VA FI JUDECAT DUPA LEGEA LUI !!! |
Budismul e acelashi lucru cu Iluminismul omului de catre sine insushi, ca sa se impartasheasca intre ei apoi in adunarile lor, ca boda inseamna iluminare, adica ei se straduie sa capete o intzelepciune, nefacand altceva decat gandind shi iar gandind ca ce shi cum sunt ei in ei shi in trupul lor, preferand nu sa se roage ci sa afle una alta prin fachirizarea spre "curvie" a gandului, a sufletului, a inimii, a trupului, prin suferintza dorind sa se impace cu suferintza, adica se imunizeaza la orice suferintza devenind cum s-ar zice la vot, ei se abtzin de a suferi suferintza, incecand sa se faca nesimtzitori in toate pana la infinit. Shi cand nu ii mai atinge suferintza ei se bucura shi spun ca s-au iluminat.... ca iacata ca respectiva durere nu-i mai afecteaza.... poi atunci noi suntem gata budishti cu totzii ca shi pe noi ne cam doare pe undeva de toate alea, bucurandu-ne de pasivitatea nesimtzita a sufletului nostru in a pricepe ceva shi fericindu-ne in a urma malahienismul repetarii minciunii dreptatzii asupra victimei intr-un coshmar de nonsens al mirarii de noi inshine.
|
Dar, nu se poate sa slujesti la doi dumnezei!
In yoga, toate bune, se zice ca te imbunatatesti pe tine, iti ordonezi gandurile, inveti sa meditezi, dar fara Dumnezeu! Asta e problema, de fapt, ca nu Il include pe Dumnezeu, transformarea asta. Exista alte metode de imbunatatire pentru noi, ortodocsii: postul, rugaciunea, spovedania, Impartasania, chiar rugaciunea inimii, pentru pastrarea treziei mintii. La ce imi mai trebuie yoga, daca eu cred cu adevarat in Dumnezeu? |
Nu stiu..dar eu ma tot gandesc daca noi am fi undeva in rai, si ceilalti se chinuie, am sta si ne-am uita la ei, batandu-ne in piept ca noi am fost ordocsi..Eu multumesc lui Dumnezeu ca m-am nascut aici, am avut si eu ratacirile mele si inca le am..ceva yoga..ceva arte martiale si putin din latura lor spirituala si pot sa spun ca in meditatie foarte mult creste ego-ul, mandria...Vreti spiritualitate incercati Rugaciunea inimii dar o sa va invete altceva, o sa invete smerenia, si culmea smereniei, smerenia lui Hristos...Un Dumnezeu drept nu poate sa judece stramb. Ecumenismul le vrea pe toate unite si asta nu trebuie sa acceptam..sa ramanem imbracati in Hristos, daca noi am merge imbracati in Hristos sunt sigur ca si budistii ar trece la Hristos, dar nici noi nu suntem prea buni...
Legat de asemanari..la suprafata sunt, dar eu am gasit in Hristos totul fiind logic si simplu. eu nu vreau reincarnari, sunt inutile, ce rost au, ar fi un calvar. Eu vreau sa raman o persoana nu vreau sa ma pierd in nu stiu ce ocean. Persoana e cuvantul care-mi spune ce vreau, e cuvantul tainei..eu am gasit raspunsuri in ortodoxie si orice fel de meditatie imi provoaca doar zambete, nu vreau sa levitez, pentru ce?!..nu vreau sa-mi manifest vointa asupra altora, vreau sa le respect libertatea, eu vreau comuniune... sa ne aparam credinta atunci cand va fi atacata, oamenii sunt liberi sa aleaga care drum vor, daca vor sa mai amane pentru viata viitoare atunci e decizia lor, eu nu mai pot asta, pot sa intuiesc ca nu asta e drumul...numai bine |
Eu cunosc cat de cat su budismul dar nu pre vad asemanarea cu crestinismul.poate sa ma convinga vreun budist.Pt crestin cea mai importanta porunca este aceasta;,,iubeste pe Domnul Dumnezeul tau din tota inima ta ,din tot sufletul tau si in tot cugetul tau!'
care este Dumnezeul atotcreator al budistilor?Buda Sacamuny?dar budismul sustine ca un om poate deveni Buda, iar in crestinism a considera ca poti deveni Dumnezeu este luciferism-o blasfemie- |
Baza crestinismului rasaritean si locul unde suntem chemati toti e indumnezeirea omului..
nu prin fire, ci prin har..nu pentru merite si prin efort personal ci in dar. omul poate fi dumnezeu prin har..ceea ce e departe de buda, foarte departe, dar am raspuns pentru "in crestinism a considera ca poti deveni Dumnezeu este luciferism-o blasfemie-" (dorstor) |
crestinismul difera de toate celelalte religii in primul rind pentru ca este singura religie in care Creatorul/Dumnezeul s-a jertfit pentru propria creatie.
|
Hristos a desfiintat orice religie. Religie inseamna re-legare, Hristos l-a adus pe Dumnezeu pe pamant in om..si ne da posibilitatea de a fi fii..nu putem sa comparam crestinismul cu orice altceva, e mai mult decat o religie, e Adevarul Viu...
|
Pt pauldani.Dumnezeu este unic ca atare nu poate exista inca un Dumnezeu si tot din acest motiv Omul nu poate deveni prin indumnezeire Dumnezeu.Omu; este creatura si creatura este creata de cineva.dumnezeu este Unicul Creator si daca omul ar deveni Dumnezeu ar trebui sa Fie unicul Creator ceea ce nu se poate pt ca Unicul creator deja exista.ratiunea folosita apartine chiar ereziei budiste.Sper ca nu va considerati ca apartinand ortodoxiei crestine ,ceea ce ar explica ceva!
|
Da dorstor, in budism omul este una cu Brahman, nu in potenta ci in fapt. Ceea ce este necesar ramane descoperirea acestei identitati. Prin urmare, nu greselile imorale ci ignoranta ontologica sta la baza mizeriei umane si a raului. In crestinism omul devine asemenea lui Dumnezeu prin participare nu prin fiinta.
Daca in aceasta existenta pamanteasca sufletul trece prin mai multe trupuri, in care din ele va ramane la inviere? Oare va putea sufletul sa fie in mai multe trupuri? Ce se va intampla cu trupurile ramase fara suflet? Caci Sfanta Scriptura arata explicit ca fiecare trup va invia cu sufletul in el (cf. Iezechiel 37, 1-15; Isaia 26, 19). Pentru mine important este ca Hristos nu a inviat cu alt trup: purta semnul rastignirii. |
Pt Domnul Dorstor:
Citeste lucrarile parintelui Staniloae. Citeste despre scopul vietii crestine(dobandirea Sfantului Duh). Citeste despre "theosis". NU vorbesc despre nimic budist. Vorbesc despre specificul Ortodoxiei. AM zis si ma repet: dumnezeu prin har..in DAR..asta e esenta crestinismului rasaritean, esenta luptei privind energiile necreate, spre asta esti chemat. Costel vorbeste foarte frumos de participare la energiile necreate inca din viata asta.. Ma consider crestin ortodox, si tocmai acest aspect rasaritean m-a pastrat aici. Eu nu vreau sa fiu practicant al ortodoxiei..nu vreau..nu pot, vreau mai mult.. imi plac traitorii, fiecare secunda ne cheama, fiecare secunda....ne cheama sa-L traim pe Hristos... |
Una este sa spui ca omul poate fi Dumnezeu si alta este sa spui ca este asemenea cu Dumnezeu ,dar nu poate fi in totalitate.Cat despre inviere nu ati auzit ca nu vom invia cu aceste trupuri ci vom fi asemenea ingerilor.eU NEG AFIRMATIA CARE SUSTINE CA OMUL POATE FI DUMNEZEU. Aceasta afirmatie indiferent de conditionarea realizarii ei ipotetice este de esenta budista.Si iar repet creatura nu poate deveni identica cu ceatorul sau nu poate dubla creatorul.Dumnezeu este acel Unu Intreg care manifestandu-se in trei Persoane distincte ramane totusi mereu Unul Intreg si Nerepetabil!Orice alta interpretare duce la luciferism pt ca Lucifer voia sa fie la fel cu Dumnezeu fiind totusi creatura.A pune creatura pe acelasi nivel cu Dumnezeu este blasfemie!
|
In credinta crestin-ortodoxa Dumnezeu nu este o persoana.
Dumnezeu este Sfanta Treime adica Tatal , Fiul si Sfantul Duh. De o fiinta dar totusi 3 persoane. Ca asa zice in cartea "Sfanta Treime sau La inceput a fost iubirea". Nu prea are legatura Dumnezeul crestinilor tri-personal cu cel al budistilor , al hindusilor , al masonilor, al musulmanilor , al evreilor care este uni-personal. Vedeti cum se spune la Facere: "Sa facem om dupa chipul si asemanarea noastra" Nu ma apuc iar sa postez crezul in care este marturisita credinta in cele trei persoane ale Sfintei Treimi. Dumneavoastra nu vedeti la Botezul Domnului? Caci se arata acolo Sfanta Treime. Asemenea si pe Tabor. Exista o teorie eretica numita modalista care zicea ca Dumnezeu se manifesta ca Tata creand lumea , ca Fiu mantuind-o si ca Duh Sfant etc. Ca nu este asa o arata chiar facerea cand spune "Sa facem om etc". Nu exista asemanari intre budism si crestinism decat la suprafata.Ca e complet diferit motivul pentru care postesc crestinii si motivul pentru care postesc budistii. Crestinul arde de dragoste pentru Dumnezeu si intreaga lume si se roaga pentru intreaga lume.Cum zicea Sfantul Apostol Pavel ca ar dori sa fie anatema (adica lepadat de Hristos) numa sa se mantuiasca neamul evreu. Pai care budist iubea neamul sau asa? Budismul si yoga sunt religiile egoismului absolut. |
Ca daca un budist vede un frate innecandu-se nu cumva zice "Lasa ca asa e karma; ce sa ma apuc sa intervin ca sa stric karma?"
|
Cum spuneti dumneavoastra domnule Dorstor, nu vreti sa intelegeti ceea ce scriu..o tineti in luciferism si blasfemie. am scris dumnezeu si nu Dumnezeu..am scris indumnezeit prin har, in dar...omul e dator sa creasca in iubire la infinit. vom fi asemenea ingerilor(cei care vor fi..) dar si Domnul Iisus a inviat cu un trup transfigurat. Sfintii nostri au lasat moaste, lucrarea de care vorbesc au inceput-o in viatza asta. Cele 3 Persoane ale Sfintei Treime traiesc in comuniune si avem un Dumnezeu, asa si oamenii vor fi ca si unul..suntem madularele Bisericii...
in fine...cuvintele ce le-am scris nu ajung la dumneavoastra pentru ca nu vreti sa le primiti, nu voi mai insista.. "Dumnezeu S-a făcut om, pentru ca omul să se facă dumnezeu." (Sfantul Irineu) |
Sfintenia lui Dumnezeu exprima pe de o parte o calitate interna a fiintei divine, pe de alta se manifesta in lume si devine o calitate la care fiintele umane participa. In primul aspect ea este cu totul apofatica, indefinibila; in al doilea e sesizata, dar intr-un mod greu de definit rational.
Pentru dorstor: crestinismul nu dispretuieste materia. Faptul ca Hristos a avut un trup real si nu unul aparent denota ca umanul si divinul pot sta intr-o stransa unire. Vom invia, dar trupurile noastre vor fi altfel. Sfantul Apostol Pavel spune: se seamana trup intru necinste inviaza ntru cinste, se seamana trup stricacios invioaza trup nestricacios...Deci, mantuirea vizeaza si trupul, nu doar sufletul. Pentru pauldani: spui ca nu vrei sa fii un practicant al ortodoxiei, ca vrei mai mult. Dar ce poate fi mai mult decat a fi partas firii dumnezeiesti? A nu cadea in erezie: omul indiferent cat de mult se indumnezeieste, nu iese din sfera creatului. Repet devine asemenea lui Dumnezeu prin participare, nu prin fiinta. Daca ar fi prin fiinta ar insemna ca prin pacatul meu sau prin fapta mea buna, Dumnezeu fie pierde ceva, fie castiga ceva. Insa, stim ca nu este asa. |
nu vad unde am scris indumnezeire prin fiinta.......
|
"Ipostasele sunt unite fara sa se amestece si despartite fara sa se desparta , lucru care pare si absurd. Credem in Tatal, si in Fiul , si in Sfantul Duh, in care ne-am si botezat"
.... "iar prin faptul ca ipostasele sunt de aceeasi fiinta ,sunt unele in altele si sunt identice in ceea ce priveste vointa , activitatea,puterea ,stapanirea si miscarea , cunoastem ca sa spun asa, ca Dumnezeirea este neimpartita si ca este un singur Dumnezeu: Dumnezeu si Cuvantul Lui si Duhul Lui." Dogmatica Sfantului Ioan Damaschin. Nu are nicio asemanare energia pasiva a budistilor/yoghinilor cu Sfanta Treime. |
@dorstor:depinde ce intelegeti prin "comuniune"..
"Fiinta suprema trebuie inteleasa ca energie comunicanta, deci persoanele divine isi comunica fiinta in mod desavarsit una alteia fara a se confunda una cu cealalta . Acest mod de daruire in viata intratrinitara este apoi revarsat sub forma creatiei omului dupa chipul divin, in relatiile specifice extratrinitare. Comunicarea este termenul esential ce se raporteaza la dar, este parte integranta dar distincta din fiinta darului. Desigur, ne referim la comunicarea din iubire. Asa primim viata, asa primim invierea in Hristos, asa primim viata vesnica si indumnezeirea 24. Numai datorita comunicarii in Sfantul Duh se face ca avem in noi iubirea de fii ai Tatalui prin Fiul, si iubirea de frati a fiului prin intruparea Sa 25, fapt care il plaseaza in mod fericit pe om la nivelul vietii intratrinitare, adica el pune in mod eficient pe om pe calea indumnezeirii, a comuniunii eterne cu dumnezeirea. Orice comunicare de sus se face, deci, in Duhul Sfant. El este cel care activeaza duhul nostru 26 si ambele, atat comunicarea cat si activarea, sunt daruri. (D. Staniloae: Ascetica si Mistica Ortodoxa) (D.Staniloae: Sfanta Treime, sau La inceput a fost iubirea) Un trup transfigurat poate sta alaturi de Dumnezeu, atat cat se poate..Dumnezeu nu poate fi cunoscut in Fiinta Lui de oameni ... Sfintenia presupune predarea in voia Lui Dumnezeu, dar e mai mult decat o directie a vointei..si este o porunca "Fiti dar voi desavarsiti, precum Tatal vostru din ceruri desavarsit este...." |
Este o mica eroare.Chiar daca il citati pe Staniloaie nu insemna ca acesta este fara greseala.De vreme ce Dumnezeu nu poate fi cunoscut si nici inteles de om cum poate cineva sa decida axiomatic cum trebuie inteleasa Fiinta suprema? Si de unde reiese ca trebuie inteleasa ca energie comunicanta?fiind vorba de o eroare in ipoteza toata demonstratie devine falsa iar in mod legic concluzia un neadevar.deocamdta parintele Staniloaie nu poate schimba dogma si nu poate anula axiomatica crestinismului ortodox.
|
pauldani, "nu vad unde am scris indumnezeire prin fiinta.......", nu ai scris asta, dar am simtit nevoia sa fac acele precizari de la final ca sa nu creez confuzie prin afirmatia "partasi firii dumnezeiesti". Insa, tot nu inteleg ce nu gasesti in ortodoxie, caci ai spus "ca vrei mai mult.
|
dorstor, vom avea un trup, dar am afirmat ca nestricacios, dupa cum ne marturiseste si Sf. Ap. Pavel. A vorbi de mantuire fara a lua in calcul si trupul este o grava eroare. Daca trupul nu trebuie sa participe la viata dumnezeiasca, atunci de ce l-a mai ridicat Hristos din moarte? Trupul nestricacios este cel al lui Hristos de dupa invierea Sa din morti. Chiar daca este spiritualizat, e trup.
Si mai eram dator sa fac acesta precizare: Evident ca unirea celor doua firi in Hristos nu este identica cu unirea noastra cu El. In primul caz avem o unire ipostatica, in cel de-al doilea o unire prin participare. |
@costel: gasesc tot in ortodoxie..nu vreau sa ma lovesc in litera, vreau sa traiesc, nu sa practic...
Domnule Dorstor...continuati dumneavoastra..eu am obosit sa va citesc.... |
nu inteleg de ce spui ca trupul li Iisus dupa inviere este Spiritualizat?Eu inteleg ca tocmai pt a evita o astfel de credinta Iisue dupa ce a inviat a mancat in fata apostolilor.Despre natura trupului hristic nu se spune nimic dar despre natura trupurilor inviate spune chiar Iisus si in crestinism orice afirmatie a lui Iisus hristos are caracter axiomatic.
Nici pe d-voastra Pauldani ni va inteleg :cum vreti sa traiti fara a practica...Ceva in genul acesta ar putea realiza un copil inocent dar nici acela pe deplin.Eu va dau un sfat care l-am primit si eu cu ani in urma si tare mi-a folosit:Incercati rugaciunea isihasta.Pe o trepta foarte avansata a rugaciunii crestine se a afla contemplarea lui Dumnezeu.Atunci totul dispare in jurul tau si nu mai simti nimic in afara bucuriei acelei contemplari.dar la asemenea traire se ajunge f greu.Pt mine ar avea sens cele spuse de d-vostra doar gandindu-ma ca la asta va-ti referit.In peste 20 de ani de rugaciune eu am avut senzatia ca am atins o astfel de stare doar de doua ori.Si as mai vrea sa reusesc o data dar ma indoiesc ca mai sunt vrednic! |
nici eu nu inteleg ..dar asta e miscarea sufletului meu...in fine, nu vreau sa vb despre asta......iar acum nu simt ca as putea spune ceva bun si ma opresc....nb..
|
budism..sa i lasam pe ei in pace..ei vor fi judecati dupa cele 2 legi(a firii si a zidirii) si noi dupa evanghelie..ei sa fie sanatosi,sa afle cuvantul lui Hristos,sa treaca la ortodoxie si sa duca viata de sfinti!
|
dorstor, prin "trup spiritualizat" nu inteleg contopirea lui cu sufletul, ci ridicarea naturii umane la cel mai inalt grad de desavarsire.
|
Iisus Hristos a spus clar ca la inviere vom fi ca ingerii,restul interpretarilor sunt anticristice pt ca incearca sa nege spusele lui Iisus Hristos.ceea ce spune Iisus Hristos nu se interpreteaza pt ca sunt axiomatice si constituie dogma relevata a crestinismului!
|
Trebuia scris revelata;am gresit exprimarea!
|
dorstor, nu mai rupe texte din context. Asa ajungi la erezie. Hristos a spus ca vom fi ca ingerii, dar a spus acest lucru ca raspuns la intrebarea saducheilor - a cui va fi sotia in lumea de dincolo? (sotie care a avut mai multi soti in aceasta lume.)
Trupurile inviate vor fi induhovnicite "se va schimba din stricacios in nestricacios". Dar nu vor inceta de a fi trupuri. |
Eu cred ca atunci cand a spus ca vom fi ca ingerii, Domnul nostru se referea la un mod de viata mai mult, decat la un mod de existenta..."nu se vor insura...." ..nu suntem ingeri, suntem oameni, nu vom fi ingeri, ramanem oameni, trup si suflet...
|
Cine spune ca ingerii nu au trupuri?Eu?Ce inseamna nestricacios?Exista o afirmatie !Tarana esti si in tarana te vei intoarce!
|
dorstor, sincer, apreciez raspunsurile tale pe probleme de drept bisericesc, dar in cele legate de dogmatica imi dovedesti ca lasi mai mult loc imaginatiei decat revelatiei. Insa, nu trebuie sa ne temem de greseli si nici de recunoasterea lor, ci de nerecunoasterea si repetarea lor la nesfarsit. Trupul nestricacios, nu inseamna absenta materiei din trupul inviat, caci aceasta n-ar mai insemna invierea celui stricacios intru nestricaciune. Acest trup nu va avea nevoie sa consume materie si s-o elimine in procese care-l corup.
|
Pai ce ingerii au trupuri?
Parca erau fiintze pur spirituale. " Prin aceste cuvinte arata ca ei sunt usori, arzatori, calzi, strabatatori, grabnici spre dorul de Dumnezeu si slujirea Lui, indreptati spre cele de sus si liberi de orice gand material. Asadar, ingerul este o fiinta spirituala, vesnic miscatoare, libera, necorporala; slujeste lui Dumnezeu si a primit in firea lui nemurirea in har. Care etste, insa, natura si definitia fiintei lui, numai ziditorul o stie. Se spune ca este necorporal si imaterial in raport cu noi, deoarece tot ceea ce se pune in comparatie cu Dumnezeu, singurul incomparabil, este grosolan si material. Numai Dumnezeirea este in realitate imateriala si necorporala. " "Nu sunt circumscri si in felul celor corporale, natura lor nu are o forma trupeasca si nici nu au cele trei dimensiuni, ci sunt prezenti in chip spiritual si activeaza acolo unde li s-ar porunci; cu toate acestea ei nu pot sa fie si sa activeze simultan in doua locuri deosebite. " Din Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:10:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.