![]() |
Citat:
Acel episcop trebuia sa citeasca anatema in urma deciziei unui sinod ecumenic care sa analizeze. Nu mai exista sinoade ecumenice, pentru ca biserica e divizata. Nici macar un sinod panortodox nu a discutat tema, sau ce a discutat a fost proecumenism. Si episcopii trebuie sa se supuna canoanelor, nu pot face ei pe apostolii sau profetii mai presus de orice randuiala, in timp ce restul sunt sa fie doar novici gura casca. Or fi vrand unii din ei sa se creada asta, dar nu tine. |
Citat:
Si tainele ajuta, nu limiteaza. Cei 40 de mucenici nu s-au spovedit, nu s-au impartasit, nu au facut sf maslu etc Citat:
|
Citat:
ale mirenilor sunt.Nu putem sa amestecam(iarasi) borcanele. Preotul are taina Hirtoniei, el a primit Darurile Sfinte de la Sfantul Duh si are posibiitatea ca in functie de situatie sa judece aplicare unui canon sau nu, iar in caz de aplicare, are dreptul sa judece masura cu care se aplica canonul, in functie de cel care se spovedeste. Citat:
atunci nimeni nu-l poate impiedica.El cand si-a depus jurmantul si l-a depus fata de Hristos, si are o responsabilitatea uriasa in fata lui Hristos. Nu oamenii si nici cele lumesti nu-i vor cere socoteala la Judecata de Apoi ci insusi Hristos ii va cere socoteala. Nu te faci preot de dragul de a avea o functie ecleziastica.Te faci preot ca sa marturisesti, oricand si oriunde Calea,Adevarul si Viata, adica pe Hristos.Ori Calea, Adevarul si Viata se pot afla doar pe calea Adeveratei si Drepte credinte, lasata de catre Dumnezeu Fiul: Biserica Ortodoxa Apostolica. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
borcanele prin principiul sau de baza:"unitate in diversitate".Asta este strategie politica.Deja nu mai putem vorbi de credinta. Citat:
situatii speciale si atat. Citat:
incalzit si s-a topit, usurandu-le suferinta(aceasta fiind Taina Sfantului Maslu) Deci cei 40 de mucenici au primit, Taiana Botezului, Taiana Spovedaniei,Taina Impartasaniei, Taina Sfantului Maslu, si le-au primit si pe celelalte in chip tainic. Au primit cele 7 taine ale Ortodoxiei dincolo de intelegerea omeneasca. Citat:
Mantuirea se face pentru sufletul tau, nu pentru mandria si fala in fata altora.Ce gandesc celelalte neamuri n-are nici o treaba cu Ortodoxia. Mantuirea este pentru sufletul tau, nu pentru judecatile neamurilor. Cand va veni vremea Judecatii De Apoi, Hristos te va judeca si tot el va judeca si judecata neamurilor. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Hirotonia este o Taina si reprezinta primirea Darurilor Sfinte pentru preotie (De la Sfantul Duh prin om catre om ) Citat:
nu mai ai nevoie de garantii. Ai in schimb nevoie de garantie daca ti se strica smartphone-ul, tableta. Pentru ca astea sunt lucruri vremelnice, create de fiinte imperfecte(oameni) Citat:
Ce legatura au probleme administrative ale oamenilor cu Ortodoxia (Invatatura lasata de Sfanta Treime) ? |
Citat:
Citat:
cale lasata de Dumnezeu pentru mantuire. Citat:
taina Spovedanii, taina Impartasaniei. Tu daca vrei sa stai pe un scaun intr-o casa straina, in primul rand trebuie sa ceri voie propietarului te a te aseza pe scaun, apoi daca scaunul este murdar, il rogi pe propietar sa-l curete (caci e scaunul lui) si apoi dupa ce scaunul este curat ii ceri permisiunea sa te asezi. Ei bine, acelasi lucru se intampla intre Hristos si inima omului. Ca Hristos sa se aseze in inima ta, intai trebuie sa-i dai permisiunea sa faca acest lucru(Aceasta se realizeaza prin taina Sfantului Botez), apoi daca are aceasta permisiune dar inima e murdara, te roaga Dumnezeu sa ti-o cureti(taina Spovedaniei) si dupa ce ti-ai curatat inima, Hristos te roaga sa-i dai voie sa se aseze in inima ta ( taina Impartasaniei). |
Citat:
Citat:
In plus, atitudinea rigorista o combate Pavel in I Cor. iar in II Cor lamureste cam cum e cu exceptiile: la crestini exista mereu un "dar" II Cor. 4. 8 În toate pătimind necaz, dar nefiind striviți; lipsiți fiind, dar nu deznădăjduiți; 9. Prigoniți fiind, dar nu părăsiți; doborâți, dar nu nimiciți; II Cor 6 9. Ca niste necunoscuti, desi bine cunoscuti, ca fiind pe pragul mortii, desi iata ca traim, ca niste pedepsiti, dar nu ucisi; 10. Ca niste intristati, dar pururea bucurandu-ne; ca niste saraci, dar pe multi imbogatind; ca unii care n-au nimic, dar toate le stapanesc. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Toti sfintii teologi au avut parte de astfel de anateme pana in gat. |
Citat:
Desigur, tactul e necesar oriunde si oricand. In ce priveste apropierea fata de alte religii, aici e o problema. Se loveste prea mult in ortodoxie, astfel incat aceasta sa ajunga incet si sigur la minimum dogmatic. Niste crestini ortodocsi caldicei apropiati de celelalte culte sunt numai buni de aruncat in iad. Sa nu fie! Pacate facem cu carul, iar de pocainta adevarata, in ecumenism, devenim din ce in ce mai putin capabili pentru a ne putea mantui. Astfel, daca ne inchinam la idolii creati de omul modern si nu vom cauta sa ne agonisim o credinta vie si lucratoare dupa modelul Sfantilor Parinti, vom atrage mania lui Dumnezeu care va ingadui venirea lui Antihrist. La asa oameni, asa conducatori! Asa ca e firesc sa ne intrebam care este pretul acestei apropieri de celelalte culte. Daca e insasi mantuirea, atunci, multumim, nu avem nevoie de ecumenism! |
Citat:
Btw, cum vine asta "sa ii ia enoriasii"? Aceia erau vite, nu oameni, nu puteau protesta? Nu vedeau ce calitati are ierarhul lor? Ah, am uitat: "sfinta" ascultare de stapinii momentului...in Biserica, precum si in Stat. Si cica asta duce la mantuire... |
antoniap
e cam ciudat sa defineasca lingvistii ce e ecumenismul uneori acei caldicei sunt mult mai crestini decat niste ardenti fara dreapta judecata. nu e nici un pret pentru apropierea de CEI DE alte culte. iar sufletul se poate pierde si prin antiecumenism theodore ok, nu stiu ce sa raspund. Singura chestie care mi se pare ciudata e crucea aceia intoarsa. Nu prea ii vad sensul |
Citat:
Daca slujim ereziei, din cauza mandriei, suntem mai de plans decat multe categorii de pacatosi, caci ne asemanam cu Lucifer. Daca te intereseaza sa te pocaiesti, atunci asculta acest interviu: http://www.youtube.com/watch?v=SED_8vaLbEI Daca nu esti ortodox si vrei sa ne convingi de ,,binefacerile'' ecumenismului atunci imi pare rau pentru tine inca de pe acum. |
antoniap
se pare ca ti s-au terminat argumentele, daca incepi cu pocairea. ortodoxia e sinonima cu ecumenismul |
Citat:
Am dat cautare ,,ecumenism si ecumenicitate'' si iata ce am gasit: <<” Care este diferența între ecumenicitate și ecumenism?” Una este ECUMENICITATEA - DEPLINĂTATEA, universalismul, sobornicitatea Bisericii Ortodoxe și alta este ECUMENISMUL, mișcare INTERNAȚIONALISTĂ care vrea să amalgameze toate ”bisericile” (auto)intitulate ”creștine”, inclusiv sectele recente gen ”Martorii lui Iehova”, devenite între timp ”confesiuni” ”creștine”). În dogmă nu există concesie - ceea ce propune ecumenismul. Între altele, ce noimă poate avea ”dialogul” - nu mai vorbim de unitate - cu anglicanii, de exemplu, când aceștia ”binecuvântează” căsătorii homosexuale? Biserica Ortodoxă este ECUMENICĂ (universală), dar NU ECUMENISTĂ. Și rămâne ecumenică atâta vreme cât nu cade în ispita ecumenismului. ECUMENICITATEA constituie expresia deplinătății Bisericii și se propune și celorlalți, fără să se împartă sau să se ajusteze după concepțiile omenești. Faptul că ortodocșii refuză, pe baza hotărârilor canonice (ale Sfinților Apostoli și ale celor șapte Sinoade Ecumenice), orice contact cultic și sacramental cu eterodocșii, nu înseamnă că privează de dragostea creștină oamenii în general, în planul relațiilor social-umane. Biserica Ortodoxă se roagă, conform poruncii scripturistice, pentru pace în lumea întreagă (”să faceți cereri, rugăciuni, mijlociri, mulțumiri pentru toți oamenii... ca să petrecem viața pașnică” - Timotei), dar misionarismul social, ospitalitatea creștină, buna cuviință nu trebuie să aibă a face cu promovarea minimului dogmatic. Biserica Ortodoxă este definită chiar în DEX ca fiind ”singura confesiune creștină care a păstrat neschimbate dogmele, tradiția, cultul și organizarea bisericească fixate încă de la începuturile creștinismului, prin Sinoadele Ecumenice” (șapte la număr).>> |
ecumenismul este expresia ecumenicitatii. nu mai avem sinoade ecumenice pentru ca biserica e divizata. dar biserica ortodoxa are acces la universalitate doar prin constiinta faptului ca ea se adreseaza intregii lumi.
sunt tot felul de dictionare ale unor pseudoteologi, pline de pareri si impresii. nu am acum in fata, dar recomand, pentru dictionar, ion bria - un teolog de incredere si, evident, un ecumenist hard intercomuniunea nu e ecumenism minimul dogmatic e o expresie cam vaga, de fapt o legenda goala de sens |
Citat:
aceste taine se pastreaza. Citat:
Citat:
Citat:
Degeaba faci fapte bune, daca refuzi botezul in Duh si Apa (taina Sfantului Botez) Daca faci fapte bune dar refuzi aceste taine atunci este ca si cum ai face fapte bune pentru Hristos dar in acelasi timp il refuzi pe Hristos.Binele care nu este facut bine, nu este bine. Citat:
Cu alte cuvinte, ca tu sa faci hirotesie trebuie sa fii tu la randul tau hirotonit inainte de a face hirotesia. Citat:
Citat:
nu sta in duhovnic sta in constiinta si seriozitatea ta cu care abordezi spovedania.Nu incurca borcanele. Citat:
timpul in orice fel de institutie, fie laica sau religioasa.Nu incurca borcanele. |
Citat:
|
oaie cugetatoare, sfantul constantin a primit botezul doar pe patul de moarte, si din partea unui eretic semiarian. sfantul arsenie, ca si toti pustnicii, nu aveau absolut nici o treaba cu mersul la vreo biserica.
despre mucenici am vorbit mai sus. deci mai usor cu schematismele daca citesti istoria schismei dn 1054 ai senzatia ca e fost un fel de film cu prosti. sunt multe detalii jenante pentru biserica si renumele ei |
Citat:
asta e partea a doua.Deci a murit ortodox. Citat:
Toti Sfintii au fost ortodocsi. Citat:
Citat:
Citat:
Dumnezeu. Este vorba de punerea in aplicare a pildei semanatorului: "Iesit-a semanatorul sa semene samanta sa. Si pe cand semana, unele seminte au cazut langa drum si au venit pasarile si le-au mancat." (sectele, sectarii) "Altele au cazut pe loc pietros, unde n-aveau pamant mult, si indata au rasarit, pentru ca nu era pamantul adanc. Iar cand s-a ivit soarele, s-au palit de arsita si, neavand radacina, s-au uscat". (ecumenismul clasic prin sincretism) "Altele au cazut intre spini, dar spinii au crescut si le-au inabusit". (ecumenismul postmodernist si alte secte postmorderniste) "Altele au cazut pe pamant bun si au dat rod: una o suta, alta saizeci, alta treizeci." [/i] (Ortodoxia) "Cine are urechi de auzit sa auda" Si stii cand mai este pusa in aplicare pilda semnatorului ? Cand a venit pe pamant Hristos si a zis: "Nu socotiti ca pace am venit sa aduc pe pamant; nu am venit sa aduc pace, ci sabie." Asta inseamnand ca a venit sa desparta adevarul de minciuna, lumina de intuneric, implicit ortodoxia de ecumenism. De fiecare data cand omului ii trec prin cap idei desre cum ar trebui condusa Biserica lui Dumnezeu de atatea ori Dumnezeu a pus in aplicare pilda semanatorului. Iar Biserica lui Dumnezeu este Biserica Ortodoxa Apostolica. |
oaie cugetatoare
n-ai decat sa dai interpretarea asta. eu asputea da una pe dos, in care personajele negative sunt antiecumenistii iar postarea ta de mai sus nu exceleaza prin coerenta - de pilda cu botezul arian al lui constantin etc |
Citat:
|
in sfarsit, am gasit concluzia ideala: nu am ajuns la nicio concluzie:-)
asa e si in comisiile de dialog ortodoxo'catolice eu ma bagasem in discutie ca sa atrag atentia asupra unei cart in care aceste lucruri sunt explicate mai sistematic. nu intereseaza pe nimeni, evident. trebuia sa ma astept "marturia a devarului nu e primita de nimeni" -ioan, 3 si "stapanul casei a fost numit beelzebub" - ce mai conteaza o mica anatema in plus, asa, de control? |
Citat:
Citat:
Citat:
|
nu prea sunteti nici ortodoxa, nici crestina, nici oaie nici cugetatoare. nu aveti nici o tangenta cu adevarul. singura calitate e ca aveti uneori amabilitati feminine. singura dvs sansa e ca aceasta sa ajunga pentru mantuire - ceea ce ar insemna ca se vor mantui si multe suflete atee sau neortodoxe in acelasi fel
|
Citat:
amesteca cu Lumina, indiferent de pararile oamenilor asupra altor oameni. |
Citat:
Ortodoxia va inceta sa mai existe atunci cand va accepta si alte puncte de vedere. Se va transforma in 'altceva', diferit in mod esential de ceea ce este in prezent. Ortodoxia isi trage puterea, deopotriva, nu doar din propriu ei adevar, ci si din negarea severa a oricaror altor optiuni. Cine nu intelege aceasta nu intelege spiritul Ortodoxiei. Ermetic in el insusi. ‘Noutatea ideii’ este un agent strain, caci Ortodoxia este suficienta siesi. Are tot Adevarul si orice este in plus nu poate fi decat minciuna. |
Citat:
|
Citat:
----------- Fiecare sistem religios, daca crezi in el este generos, imbratiseaza cu caldura la pieptul lui fiecare credincios. Fiecare sistem de credinte se autodeclara "suficient". Nici unul nu-si afiseaza insuficientele, in mod onest sau ostentativ. Nu este ceva extraordinar. Nu este o noutate absoluta. Este o paradigma iterata in nenumarate ipostaze. Aceeasi oferta, insa cu termeni si constructii lexicale diferite. ------------ "Propria parere" este ceea ce avem cu adevarat. Cand ne lipseste capacitatea sau curajul de a o formula, atunci intradevar, nu avem nimic. Sau putem spune ca avem frica de a gandi cu propria noastra minte. |
Mi se pare amuzant cum se bat oamenii pe ideea de ecumenism chiar inainte sa-i dea o definitie care sa fie acceptata de toate partile in conflict.
|
greu
Pai exista, de pilda, si o carte, destul de buna, despre asta: "Adevaratul si falsul ecumenism" - de Aurel Pavel si Ciprian Toroczkai. Dar deja daca se introduce vreo nuanta, atunci deja totul se schimba: e rau, ca trebuie sa gandesti, iar antiecumenistilor nu le place asta, ii doare bibilica.
|
O definire a ceva greu
Si as da si eu o definitie a mea. Fara Bria, de la care am luat - scuze! - tonul dur contra antiecumenistilor (dupa el sunt "lipsiti de cultura teologica" si "frustrati de complexitatea problemelor teologice" - citat aproximativ), si fara carti. Ecumenism inseamna 1. sa crezi/admiti ca si in afara limitelor Bisericii Ortodoxe se pot mantui oameni 2. Sa nu respingi ideea de dialog teologic cu neortodocsii (daca ei nu vor sa accepte argumente, sa fie treaba lor), avand mereu ca tinta, macar teoretica, reunificarea concreta cultelor crestine: daca nu se poate, treaba lor.
Sau, cum zice Schmemann, ecumenism inseamna misiune. Pentru ea e insa nevoie de putin mai multa credinta, nu din aceea de care ti-e teama sa n-o pierzi la orice adiere de vant, de firava ce e. Vorba Sf Varsanufie din Filocalia XI - nu e pentru orice proaspat convertit. Pentru ca tu trebuie sa fii deschis cat se poate si in acelasi timp cu grija sa nu gresesti tu insuti, hazardandu-te pentru altii - pentru asta trebuie sa cunosti bine foarte multe lucruri, ce poti sa faci exact si ce nu, eventual cum indrepti daca gresesti. Detaliile sunt esentiale. |
Citat:
Ca sa-ti permiti sa discuti cu cei de alte culte, trebuie sa ai ori indrazneala, ori inconstienta. Ortodoxia seduce prin ea insasi, in timp ce multe alte confesiuni folosesc diverse strategii omenesti pentru a convinge. Aplica aproximantiv aceleasi strategii pe care le aplica si comertul piramidal. In urma unui dialog, persoana cu venituri modeste poate fi convinsa astfel sa cumpere un produs la un pret inzecit, iar un credincios poate fi convins ca ecumenismul ofera numai avantaje! Asadar, scopul nostru este sa cautam sa ne mantuim urmanad exemplul celor care si-au sfintit viata, nu al celor care au invatat in scoli inalte strategii de convingere a lumii. |
cu monahismul e altceva
Nu stiu daca am mai zis, dar ecumenismul nu are nicio legatura cu monahismul. Desi multi invoca foarte gresit "autoritati" monahale in domeniul acesta. Ci are legatura cu teologia, cu preotia, ca sa nu mai vorbim de arhipreotie - pentru acestia, scopul vietii nu este mantuirea, ci misiunea. Aici credinciosul de rand nu are de facut decat sa nu judece ce nu e treaba lui: ca de ce discuta adica patriarhul cu papa, de exemplu. Nu cred ca Serafim de Sarov ar fi iesit din pustie ca sa ia o portavoce sa strige contra papei, cum au facut niste greci. Asta am avea de invatat de la el.
|
Citat:
|
asa e.
lepadarea de credinta e peste tot in jur, si noi crestinii prin continuarea divizarii ii dam apa la moara si cel mai bun argument.
|
Ecumenismul e ceva de genul: e bine oricum, acceptam aberatiile oricui doar ca sa fim uniti. Practic ar fi o unitate in minciuna (sau in acceptarea minciunii).
|
tocmai am dat o definitie mai sus. unde vezi minciuni si aberatii? Eventual sa le accepti in ideea ca sunt puse in joc, intr-un dialog, nu ca sa le sustii tu.
|
Citat:
Eu sunt ortodox si pentru mine doar ce sustine Biserica Ortodoxa e adevarat. Legat de ecumenism acesta nu are nici un sens decat prin intoarcerea tuturor la Ortodoxie. Rugaciunile aceastea comune intre diverse culte/secte/denominatiuni si dialoguri interreligioase si interconfesionale nu sunt nici intr-un fel folositoare cuiva. Ca dovada sta faptul ca inca nu s-a ajuns la nici un fel de unitate. Practic e vorbarie goala. Am citit despre acest subiect asa ca mi-am permis sa imi dau cu pararea. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:03:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.