Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sufletele dupa moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=507)

Theodor_de_Mopsuestia 17.03.2012 21:05:52

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 435288)
Cu atât mai grotesc pare Dumnezeul descris de dogma aceasta. Niște copii nevinovați și nebotezați să sufere chinul Iadului până la ziua de apoi, iar după aceear să... să nu știu ce... că e cam nebuloasă situația lor...

Nu te-ai prins ca de fapt, astea nu sunt dogme, in sensul adevarat, ci bajbaiala folclorica, pentru propaganda organizational-institutionala in masele populare, care trebuiau tinute sub control cu mituri moralizator-impresionante? Omul, ca specie, e o fiinta terminata moral. Insa "frica pazeste bostanaria". Asa ca biserica, de coniventa cu statul feudal, a nascocit masina asta de propaganda disciplinatoare, mincinoasa sau nu. De ce? Nu te grabi, fiind protestant, sa acuzi subiectiv si automat bisericile tradition-based. Uita-te mai degraba in jur, acum, cand valul fricii de Dumnezeu/moarte /iad/vamile vazduhului/etc a cam fost ridicat, cat de nemernic e omul modern. Da, poate ca sunt scorneli, chiar minciuni sfruntate, mai ales ca nimeni nu poate sti ce este dincolo cu acele suflete. Eu prefer sa le spun "folclorizari ale credintei", si, pana la un punct, au avut un rol socialmente benefic. Sa fiu mai clar: rol educativ. Decat o "societate" care ajunge sa propuna infanticidul, consumul de stupefiante si toate perversiunile sexuale posibile ca legale, prefer o societate (fara ghilimele) in care biserica iti spune, chiar pana la amanunte (in) ce sa crezi, chiar minciuni evidente sa fie acea credinta, dar sa ii tina pe oameni departe de falsa libertate care ii/ne duce spre Iad, de la 1789 si mai ales de la 1989 incoace.
Dogmele sunt de la Sf. Duh. De exemplu, dogma divinitatii lui Isus. E si scripturirstica. Sau dogma ca la Cinzecime, apostolii au primit botezul cu Duh Sfant, si, intre altele, au vorbit toti in limbi (si nu numai ei). Si mult timp dupa aceea, cat au trait ei, si in toate secolele crestine a existat vorbirea in limbi (dar asta e deja punct controversial intre diversele confesiuni, stii asta :) ). Eu si altii credem asta, unii contesta. Si tot asa.

Profetul de carton 17.03.2012 21:45:29

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 435288)
Cu atât mai grotesc pare Dumnezeul descris de dogma aceasta. Niște copii nevinovați și nebotezați să sufere chinul Iadului până la ziua de apoi, iar după aceear să... să nu știu ce... că e cam nebuloasă situația lor...

mda...ca si cum Dumnezeu sta, se uita la ceas si intrebat fiind de profetii sai care urlau de durere in cazanele cu smoala, le spune sa mai stea un timp, ca inca nu s-a pregatit Domnul ca sa vina pe Pamant nascandu-se prin Fecioara Maria...

sunt unii teologi care intelegand monstuozitatea unei astfel de explicatii, au emis ipoteza ca Iadul este format din 2 compartimente, unul in care sufletele sunt chinuite altul in care dreptii stau...pur si simplu; iar cand a inviat Cristos, acei drepti au fost scosi de acolo si dusi in Cer...totusi o astfel de invatatura este inexistenta in Biblie ! sa nu uitam ca Samuel a spus clar ca Saul va fi "cu el" si nu altundeva, ori nu se putea ca un om sfant sa imparta acelasi loc cu un tradator!

-------------------------------------------------------------------------------------------
scapam de toate aceste chestiuni greu de rezolvat daca admitem ca adventistii au dreptate cand inteleg iadul ca fiind mormantul, este singura explicatie plauzibila, restul teoriilor scartaie.

osutafaraunu 18.03.2012 07:50:09

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 435292)
Nu te-ai prins ca de fapt, astea nu sunt dogme, in sensul adevarat, ci bajbaiala folclorica, pentru propaganda organizational-institutionala in masele populare, care trebuiau tinute sub control cu mituri moralizator-impresionante? Omul, ca specie, e o fiinta terminata moral. Insa "frica pazeste bostanaria". Asa ca biserica, de coniventa cu statul feudal, a nascocit masina asta de propaganda disciplinatoare, mincinoasa sau nu. De ce? Nu te grabi, fiind protestant, sa acuzi subiectiv si automat bisericile tradition-based. Uita-te mai degraba in jur, acum, cand valul fricii de Dumnezeu/moarte /iad/vamile vazduhului/etc a cam fost ridicat, cat de nemernic e omul modern. Da, poate ca sunt scorneli, chiar minciuni sfruntate, mai ales ca nimeni nu poate sti ce este dincolo cu acele suflete. Eu prefer sa le spun "folclorizari ale credintei", si, pana la un punct, au avut un rol socialmente benefic. Sa fiu mai clar: rol educativ. Decat o "societate" care ajunge sa propuna infanticidul, consumul de stupefiante si toate perversiunile sexuale posibile ca legale, prefer o societate (fara ghilimele) in care biserica iti spune, chiar pana la amanunte (in) ce sa crezi, chiar minciuni evidente sa fie acea credinta, dar sa ii tina pe oameni departe de falsa libertate care ii/ne duce spre Iad, de la 1789 si mai ales de la 1989 incoace.

Pare logic ce spui, desigur în parametrii logicii omenești. Totuși principiul suprem al Împărăției Cerului nu poate socoti compatibilă frica și minciuna cu liberul arbitru și iubirea necondiționată de om și de Dumnezeu:

"În iubire nu există frică, dimpotrivă, iubirea desăvârșită alungă frica, pentru că frica presupune pedeapsă, iar cine se teme nu a ajuns la desăvârșire în iubire." (1 Ioan 4,18 - versiunea catolică)

fallen 19.03.2012 12:30:21

Dar in timpul vietii???

Stie cineva ce se poate intampla cu sufletele celor care dintr-un motiv sau altul (traumatisme, boli psihice sau boli structurale ale creierului), inainte sa moara, devin schizofrenici, sau isi pierd memoria (amnezie, alzheimer, dementa senila, etc) ????
(de exemplu, indienii americani spuneau despre acestia ca "sufletul lor s-a dus la marele Manitu")
Cam care ar fi "ipotezele" dvs?

Laura19 19.03.2012 14:39:13

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 435580)
Stie cineva ce se poate intampla cu sufletele celor care dintr-un motiv sau altul (traumatisme, boli psihice sau boli structurale ale creierului), inainte sa moara, devin schizofrenici, sau isi pierd memoria (amnezie, alzheimer, dementa senila, etc) ????
(de exemplu, indienii americani spuneau despre acestia ca "sufletul lor s-a dus la marele Manitu")
Cam care ar fi "ipotezele" dvs?

Banuiesc ca exista un motiv[anumite pacate] ptr. care au probleme psihice. Oricum daca sunt dusi la Sf.Maslu si se roaga familia ptr ei, Domnul o sa ii ingaduie si momente de luciditate ca sa apuce sa se spovedeasca si impartaseasca. Cand omul are probleme pshice familia, apropiatii trebuie sa il ajute.
Cand vine vb de cei cu autism sau sindromul down este diferit. Ei vor fi altfel judecati, ptr. ca nu au cugetul limpede cum il avem noi.

stefan florin 19.03.2012 14:51:19

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 435221)
imi pare rau, dar eu resping cu desavarsire invatatura ca toti, fie buni fie rai, au mers in chinuri pana sa vina Cristos, dupa mii de ani, ca sa-i scoata de acolo! adica Avraam, David, Samuel, marii profeti precum Isaia, Ieremia, au fost dati pe mana dracilor sa fie chinuiti, desi au fost oameni drepti, si asta numai din cauza faptului ca Isus inca nu se intrupase!

deci tu crezi ca nu exista suflete, adica ceva ce supravietuieste dupa moarte? Doamne ajuta!

Profetul de carton 19.03.2012 16:27:00

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 435608)
deci tu crezi ca nu exista suflete, adica ceva ce supravietuieste dupa moarte? Doamne ajuta!

Omul fiind mort, adica sufletul doarme, asa cum a spus Domnul despre Lazar - Ioan 11:11; mai mult nu trebuie sa ne batem capul.
Daca Lazar era constient de ceva (umbland prin ceruri), atunci Domnul nu ar mai fi spus ca se duce sa-l trezeasca din somn.

stefan florin 19.03.2012 18:31:00

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 435640)
Omul fiind mort, adica sufletul doarme, asa cum a spus Domnul despre Lazar - Ioan 11:11; mai mult nu trebuie sa ne batem capul.
Daca Lazar era constient de ceva (umbland prin ceruri), atunci Domnul nu ar mai fi spus ca se duce sa-l trezeasca din somn.

totusi unde scrie in Biblie de UN SOMN AL SUFLETULUI? Si ceea ce zici tu cum se armonizeaza cu: "și oricine trăiește și crede în Mine, nu va muri niciodată" (Ioan 11:26)

Profetul de carton 19.03.2012 18:57:37

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 435665)
totusi unde scrie in Biblie de UN SOMN AL SUFLETULUI? Si ceea ce zici tu cum se armonizeaza cu: "și oricine trăiește și crede în Mine, nu va muri niciodată" (Ioan 11:26)

Ti-am spus unde; acolo unde se specifica de catre Domnul ca Lazar doarme. E vorba de un somn metaforic, in realitate sufletele nu dorm. Un suflet este constiinta omului, sentimentele lui, gandurile, care la moarte dispar. Ramane doar trupul care se transforma in tarana. Dar Dumnezeu are puterea sa faca pe om din nou, exact asa cum a fost si apoi sa-i dea alt trup, unul ceresc. El stie tot ce a gandit, tot ce a simtit fiecare om. Asa ca nu e greu sa reconstituie pe cei inviati.

Iar ce spune Isus la Ioan 11:26 se explica prin faptul ca omul credincios are drept la viata vesnica si nimeni nu-i poate lua acest drept, chit ca o perioada ramane mort, el are dreptul la Inviere, prin urmare este, de drept, viu dar, in fapt, inca mort insa pt putin timp.

stefan florin 19.03.2012 21:28:13

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 435671)
Ti-am spus unde; acolo unde se specifica de catre Domnul ca Lazar doarme. E vorba de un somn metaforic, in realitate sufletele nu dorm. Un suflet este constiinta omului, sentimentele lui, gandurile, care la moarte dispar. Ramane doar trupul care se transforma in tarana. Dar Dumnezeu are puterea sa faca pe om din nou, exact asa cum a fost si apoi sa-i dea alt trup, unul ceresc. El stie tot ce a gandit, tot ce a simtit fiecare om. Asa ca nu e greu sa reconstituie pe cei inviati.

Iar ce spune Isus la Ioan 11:26 se explica prin faptul ca omul credincios are drept la viata vesnica si nimeni nu-i poate lua acest drept, chit ca o perioada ramane mort, el are dreptul la Inviere, prin urmare este, de drept, viu dar, in fapt, inca mort insa pt putin timp.

prietene, nu fii smecher.
In primul rand Biblia spune ca Lazar doarme (e mort). Unde spune Iisus ca sufletul lui Lazar doarme? Iisus a spus ca Lazar doarme, nu sufletul lui doarme. Deci notiunea de SOMN AL SUFLETULUI unde ai gasit-o tu aici?
In al 2 rand Iisus spune ca: "și oricine TRAIESTE și crede în Mine, NU va muri niciodată". Spune cumva aici ca: oricine crede in mine, CHIAR DE V-A MURI, v-a trai vesnic? NU! Spuna ca cine TRAIESTE...NU v-a muri niciodata. Atunci ce anume la om nu noare niciodata? Sufletul si duhul. Citeste la 1 Tesaloniceni 5:23 si ai sa vezi din ce este alcatuit omul. Doamne ajuta!

osutafaraunu 20.03.2012 06:16:40

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 435717)
In primul rand Biblia spune ca Lazar doarme (e mort). Unde spune Iisus ca sufletul lui Lazar doarme? Iisus a spus ca Lazar doarme, nu sufletul lui doarme.

Revenim la aceeași problemă neelucidată în cele două topice închise: dar unde spune că sufletul ar fi nemuritor și că el trăiește în continuare și după moarte înainte de înviere? Dacă Iisus a spus că Lazăr doarme și apoi tot El a spus-o pe șleau că Lazăr e mort, ce vrei mai clar de atât? Între moartea lui și învierea lui nu s-a întâmplat nimic. Nada!

Citat:

Deci notiunea de SOMN AL SUFLETULUI unde ai gasit-o tu aici?

Sufletul nu este o entitate de sine stătătoare ce chipurile s-ar separa de trup în momentul morții. Dacă ar fi așa, ar însemna că acel "suflet" există undeva și înainte de nașterea omului și uite așa ați furnizat argumente celor ce vin cu ideea năstrușnică a reîncarnării...

Profetul de carton 20.03.2012 08:23:23

Citat:

Citeste la 1 Tesaloniceni 5:23 si ai sa vezi din ce este alcatuit omul. Doamne ajuta!

da, trup, suflet si duh ---> trupul e materia fizica, sufletul e compus din constiinta, ganduri (personalitatea omului), duhul e suflarea de viata de la Domnul prin care omul are viata.
dar sufletul nu e ceva imaterial care supravietuieste mortii, o astfel de idee nu gasim.

stefan florin 20.03.2012 10:58:32

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 435767)
da, trup, suflet si duh ---> trupul e materia fizica, sufletul e compus din constiinta, ganduri (personalitatea omului), duhul e suflarea de viata de la Domnul prin care omul are viata.
dar sufletul nu e ceva imaterial care supravietuieste mortii, o astfel de idee nu gasim.

atunci explica-mi logica apostolului din versetul cu pricina, pentru ca in interpretarea ta eu nu o inteleg.

Profetul de carton 20.03.2012 11:49:57

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 435787)
atunci explica-mi logica apostolului din versetul cu pricina, pentru ca in interpretarea ta eu nu o inteleg.

deci trupul, sufletul, duhul sa fie pazite, simplu:
carnea sa fie pazita de pacat: sa nu fumam, sa nu bem ca astfel ne distrugem organele interne, creierul etc.
sufletul sa fie pazit de pacat: sa nu avem ganduri pacatoase
duhul sa fie pazit de pacat: duhul e comuniunea cu Domnul, deci comuniunea cu Domnul sa nu fie stirbita de pacat.

stefan florin 20.03.2012 14:18:53

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 435798)
deci trupul, sufletul, duhul sa fie pazite, simplu:
carnea sa fie pazita de pacat: sa nu fumam, sa nu bem ca astfel ne distrugem organele interne, creierul etc.
sufletul sa fie pazit de pacat: sa nu avem ganduri pacatoase
duhul sa fie pazit de pacat: duhul e comuniunea cu Domnul, deci comuniunea cu Domnul sa nu fie stirbita de pacat.

stai asa. Pai daca trupul si constiinta sunt pazite atunci nu intreaga viata e pazita (duhul=viata)? Logic nu? De totusi termenul duh este mentionat?

Profetul de carton 20.03.2012 19:37:03

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 435842)
stai asa. Pai daca trupul si constiinta sunt pazite atunci nu intreaga viata e pazita (duhul=viata)? Logic nu? De totusi termenul duh este mentionat?

termenul "duh" are multe semnificatii in ebraica; osutafaraunu a identificat corect intelesul de "viata" pentru suflet, nu pentru duh!
"duhul" este comunicarea cu Dumnezeu (cand se spune despre cel care vorbeste in limbi ca se roaga cu duhul), este suflarea de viata de la Dumnezeu prin care este intretinuta viata omului (dar nu viata!), un duh este un inger etc., mai multe sensuri, nu le stiu exact ca nu sunt expert in ebraica.

stefan florin 21.03.2012 00:12:02

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 435885)
termenul "duh" are multe semnificatii in ebraica; osutafaraunu a identificat corect intelesul de "viata" pentru suflet, nu pentru duh!
"duhul" este comunicarea cu Dumnezeu (cand se spune despre cel care vorbeste in limbi ca se roaga cu duhul), este suflarea de viata de la Dumnezeu prin care este intretinuta viata omului (dar nu viata!), un duh este un inger etc., mai multe sensuri, nu le stiu exact ca nu sunt expert in ebraica.

Pai ce facem, mergem pe speculatii? Pana acum ai fost de acord cu amicul osutafaraunu ca sufletul este trupul+suflarea de viata, si totusi acum iti schimbi teoria. Pai daca duhul este comunicarea cu dumnezeu, atunci rugaciunea ce mai este? Cum adica te rogi cu duhul? Nu inteleg. Ce, duhul este un telefon rosu intre om si Dumnezeu? Explica! Totusi Biblia ne arata ca omul are si un suflet, nu este doar un suflet: "Iar Dumnezeu i-a zis: Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău" (Luca 12:20). Doamne ajuta!

fallen 21.03.2012 08:17:17

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 435604)
Banuiesc ca exista un motiv[anumite pacate] ptr. care au probleme psihice. Oricum daca sunt dusi la Sf.Maslu si se roaga familia ptr ei, Domnul o sa ii ingaduie si momente de luciditate ca sa apuce sa se spovedeasca si impartaseasca. Cand omul are probleme pshice familia, apropiatii trebuie sa il ajute.
Cand vine vb de cei cu autism sau sindromul down este diferit. Ei vor fi altfel judecati, ptr. ca nu au cugetul limpede cum il avem noi.

Nici schizofrencii, bipolarii, cei cu alzheimer sau dementa senila, nu mai au cugetul limpede, chiar daca l-au avut initial. Bolile astea nu apar neaparat ca o consecinta directa a unor pacate sau unui mod de viata gresit (abuz de alcool, droguri, etc). Majoritatea sunt determinate genetic, in alte situatii sunt urmari ale unor accidente sau boli infectioase, sau urmare a imbatranirii creierului.
Un lucru e cert, ca astfel de oameni nu pot fi pe deplin responsabili de faptele lor. Poate, conform "teoriei" amer-indienilor, Dumnezeu ii cruta si le ia sufletul la El inainte de vreme pentru a-i feri de alte rele. Sau, dupa alte teorii, poate diavolul e cel care le ia sufletele (cu sau fara motiv) cand ei inca sunt in viata.

Profetul de carton 21.03.2012 08:22:18

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 435942)
Pai ce facem, mergem pe speculatii? Pana acum ai fost de acord cu amicul osutafaraunu ca sufletul este trupul+suflarea de viata, si totusi acum iti schimbi teoria. Pai daca duhul este comunicarea cu dumnezeu, atunci rugaciunea ce mai este? Cum adica te rogi cu duhul? Nu inteleg. Ce, duhul este un telefon rosu intre om si Dumnezeu? Explica! Totusi Biblia ne arata ca omul are si un suflet, nu este doar un suflet: "Iar Dumnezeu i-a zis: Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău" (Luca 12:20). Doamne ajuta!

sunt de acord ca suflet=trup+suflare de viata, dar prin suflet se intelege si viata unui om, la fel si termenul duh, are multe semnificatii, ce sa-i faci, asa era limba ebraica, putine cuvinte, multe semnificatii.

cum e sa te rogi cu duhul...asa spune Pavel la 1 Corinteni 14:15

stefan florin 21.03.2012 11:49:01

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 435959)
sunt de acord ca suflet=trup+suflare de viata, dar prin suflet se intelege si viata unui om, la fel si termenul duh, are multe semnificatii, ce sa-i faci, asa era limba ebraica, putine cuvinte, multe semnificatii.

cum e sa te rogi cu duhul...asa spune Pavel la 1 Corinteni 14:15

O spune Pavel dar eu tot nu inteleg. Stiu cum este sa te rogi cu buzele, stiu cum este sa te rogi si cu mintea. Pe aceste 2 le inteleg. Dar sa te rogi si cu duhul...Pavel nu da detalii in ce consta acesta rugaciune.
Si acum, mintea omul este o componenta a cui? Trup, suflet sau duh? Sa nu uitam ca Pavel a scris in greaca si nu in ebraica veghe epistolele catre Tesaloniceni. Daca suflet=trup+suflate de viata, atunci de ce Pavel mai aminteste atat de trup cat si de suflet ca 2 elemente distincte in 1 Tesaloniceni 5:23? Si nu mi-ai rapuns la partea a 2 a mesajului meu anterior in care am aratat ca omul nu este doar un suflet, ci ca are de asemenea un suflet (Luca 12:20). Doamne ajuta!

Profetul de carton 21.03.2012 11:54:00

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 436024)
Daca suflet=trup+suflate de viata, atunci de ce Pavel mai aminteste atat de trup cat si de suflet ca 2 elemente distincte in 1 Tesaloniceni 5:23? Si nu mi-ai rapuns la partea a 2 a mesajului meu anterior in care am aratat ca omul nu este doar un suflet, ci ca are de asemenea un suflet (Luca 12:20). Doamne ajuta!

v-am raspuns, deoarece termenul "suflet" are mai multe intelesuri, in functie de context.
iar cu privire la al doilea aspect, si eu va pot arata ca exista numeroase texte biblice care considera totul omul ca fiind un suflet - Gen. 2:7, spre exemplu.

Profetul de carton 21.03.2012 11:56:00

daca sufletul e nemuritor, deci ca o proprietate intrinseca, atunci de ce gasim peste tot in Biblie expresii de genul: "suflete vii" sau "suflete moarte"???

stefan florin 21.03.2012 12:04:10

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 436027)
v-am raspuns, deoarece termenul "suflet" are mai multe intelesuri, in functie de context.
iar cu privire la al doilea aspect, si eu va pot arata ca exista numeroase texte biblice care considera totul omul ca fiind un suflet - Gen. 2:7, spre exemplu.

tot ce ai spus mai sus prietene este adevarat. Si totusi sunt versete biblice in care se arata ca omul ESTE un suflet, dar si ca omul ARE un suflet. Pavel face diferenta in trup (suflet=TRUP+suflere de viata), suflet si duh. Dupa cum ai vazut (Luca 12:20), EI cereau sufletul bogatului. Cine sunt EI nu stiu ce sa spun. Dar asta ne arata ca sufletul este o alta componeneta a omului, si nu doar trup+suflare de viata. Doamne ajuta!

osutafaraunu 21.03.2012 12:15:29

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 436031)
tot ce ai spus mai sus prietene este adevarat. Si totusi sunt versete biblice in care se arata ca omul ESTE un suflet, dar si ca omul ARE un suflet.

Câte versete ai găsit unde să se specifice că omul ARE un suflet?

Citat:

Pavel face diferenta in trup (suflet=TRUP+suflere de viata), suflet si duh.

Reiese așa ceva din scrierile apostolului Pavel?

Citat:

Dupa cum ai vazut (Luca 12:20), EI cereau sufletul bogatului. Cine sunt EI nu stiu ce sa spun.

Există două posibilități:
  1. impersonalul „ei” e o perifrază rabinică pentru a evita folosirea numelui divin .
  2. pronumele se referă la „nimicitori” (vezi Iov 33,22).

stefan florin 21.03.2012 12:28:33

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 436036)
Câte versete ai găsit unde să se specifice că omul ARE un suflet?

Reiese așa ceva din scrierile apostolului Pavel?

Există două posibilități:
  1. impersonalul „ei” e o perifrază rabinică pentru a evita folosirea numelui divin .
  2. pronumele se referă la „nimicitori” (vezi Iov 33,22).

amice, Pavel spune ca omul are trup, suflet si duh: 1 Tesaloniceni 5:23
Numele divin nu are ce cauta aici deoarece cel care vorbeste cu bogatul este Dumnezeu (Luca 12:20). Cel mai probabil sunt nimicitorii de care ai amintit sau chinuitorii (Matei 18:34), dar asta este o pura speculatie. Cine sunt EI cu adevarat nu putem stii sigur. Doamne ajuta!

osutafaraunu 21.03.2012 12:40:29

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 436039)
amice, Pavel spune ca omul are trup, suflet si duh: 1 Tesaloniceni 5:23

Pavel nu spune că are, ci dorește ca Dumnezeu să sfințească întreaga ființă umană, adjectivul όλοτελείς fiind semnificativ în sensul acesta.

Dar n-ai răspuns la întrebarea mea: în câte locuri ai găsit că omul ARE un suflet?

stefan florin 21.03.2012 12:47:09

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 436045)
Pavel nu spune că are, ci dorește ca Dumnezeu să sfințească întreaga ființă umană, adjectivul όλοτελείς fiind semnificativ în sensul acesta.

Dar n-ai răspuns la întrebarea mea: în câte locuri ai găsit că omul ARE un suflet?

intreaga fiinta umana cu componentele ei, iar Pavel le enumera.
Sunt mai multe, dar ca sa-ti fac pe plac nu spun decat de 2 in care apare termenul suflet (pe celelelte o sa le contesti pe motiv ca nu apare termenul suflet) Unul de ar fi, ESTE SUFICIENT.Doamne ajuta!

Profetul de carton 21.03.2012 13:23:26

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 436047)
Sunt mai multe, dar ca sa-ti fac pe plac nu spun decat de 2 in care apare termenul suflet (pe celelelte o sa le contesti pe motiv ca nu apare termenul suflet) Unul de ar fi, ESTE SUFICIENT.Doamne ajuta!

nu va suparati, dar unde scrie ca sufletul se duce undeva?
daca sufletul este termenul prin care se intelege si viata (ca in versetul mentionat mai demult, crestinul isi da sufletul pentru Domnul, aici suflet=viata, evident), atunci e clar ca nici in aceste cazuri sufletul nu se refera la ceva imaterial constient (cum ar fi la prima vedere acel verset in care profetul Ilie spune ca sufletul copilului e in el, adica viata e in copil, copilul e viu)

osutafaraunu 21.03.2012 13:47:15

Citat:

Dacă sunt "componente", înseamnă că nu mai avem de-a face cu dualism, ci cu "trialims". Conform dogmei ortodoxe există dihotomie trup-suflet, ori trihotomie trup-suflet-duh? Când omul moare, cele trei "componente" merg în 3 locuri diferite? Care din ele sunt independente și conștiente pe timpul morții? Cum vezi problemele se complică...:39:

Citat:

Sunt mai multe, dar ca sa-ti fac pe plac nu spun decat de 2 in care apare termenul suflet (pe celelelte o sa le contesti pe motiv ca nu apare termenul suflet)

Vrei să facem o evaluare statistică precum pe celălalt topic despre suflet? Cele 2 (chiar înainte de a vedea sensul și contextul) s-ar putea să se cocoșeze sub greutatea textelor ce indică sufletul ca fiind viața, ființa întreagă vie! Știi bine ce-ați pățit pe celălalt topic: am enumerat 19 texte (iar enumerarea s-a oprit doar pentru că topicul a fost închis) care spun că sufletul moare, iar voi n-ați adus nici măcar acele 1-2 texte care spun că "sufletul e nemuritor"... Probabil și de data aceasta o să fiți salvați de... lăcățel!:4:

Citat:

Unul de ar fi, ESTE SUFICIENT.Doamne ajuta!

Vai și amar de religia ce se bazează în dogmele ei pe texte unice!

stefan florin 21.03.2012 14:05:05

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 436053)
nu va suparati, dar unde scrie ca sufletul se duce undeva?
daca sufletul este termenul prin care se intelege si viata (ca in versetul mentionat mai demult, crestinul isi da sufletul pentru Domnul, aici suflet=viata, evident), atunci e clar ca nici in aceste cazuri sufletul nu se refera la ceva imaterial constient (cum ar fi la prima vedere acel verset in care profetul Ilie spune ca sufletul copilului e in el, adica viata e in copil, copilul e viu)

Dar de ce Pavel mentioneaza 3 elemente pe care le are omul? Cand cineva zice ca omul X are o viata curata, nu se intelege de la sine ca omul X are o viata cumpatata, deci un trup curat si o constiinta (ganduri) curata? In felul in care interpretezi tu 1 Tesaloniceni 5:23 nu are nici un fel de logica, mai ales ca NT a fost scris in greaca, deci un vocabulat MULT mai bogat decat cel ebraic (aramaic). In cazul lui Ilie Biblia spune ca copilul a murit iar Dumnezeu prin Ilie l-a inviat. Din ce ai spus tu amice inseamna ca Biblia minte cand spune ca copilul vaduvei din Sarepta Sidonului murise. Era defapt in moarte clinica, deci viu, iar Ilie doar l-a resuscitat. Unde scrie ca Sufletul se duce undeva, uite aici:"Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai" (Luca 43:23). Cred ca nu o sa zici ca talharul a fost teleportat cu tot cu trup in rai de Iisus. Si nu mi-ai raspus in ce consta rugaciunea cu duhul iar constiinta este o componenta a cui, a trupului cumva? Doamne ajuta!

Profetul de carton 21.03.2012 16:14:32

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 436068)
Unde scrie ca Sufletul se duce undeva, uite aici:"Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai" (Luca 43:23). Cred ca nu o sa zici ca talharul a fost teleportat cu tot cu trup in rai de Iisus.

iara o luam de la capat? cum vreti sa fi fost Isus cu talharul in rai in aceeasi zi (in care face promisiunea talharului), daca Isus tot El spune ca inca nu s-a suit la Tatal, la ceva timp dupa ce a inviat???(Ioan 20:17)

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 436068)
Si nu mi-ai raspus in ce consta rugaciunea cu duhul iar constiinta este o componenta a cui, a trupului cumva? Doamne ajuta!

rugaciunea cu duhul este atunci cand prin legatura cu Domnul (adica duhul omului), se primesc de la Duhul sfant cuvinte de rugaciune in alte limbi
constiinta este o componenta a sufletului.

stefan florin 21.03.2012 17:54:18

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 436093)
iara o luam de la capat? cum vreti sa fi fost Isus cu talharul in rai in aceeasi zi (in care face promisiunea talharului), daca Isus tot El spune ca inca nu s-a suit la Tatal, la ceva timp dupa ce a inviat???(Ioan 20:17)

rugaciunea cu duhul este atunci cand prin legatura cu Domnul (adica duhul omului), se primesc de la Duhul sfant cuvinte de rugaciune in alte limbi
constiinta este o componenta a sufletului.

am spus eu ca s-s dus sufletul talharului in ceruri? S-a dus in sanul lui Avraam. Ce, inseamna ca Iisus a mintit?
constiinta este o componenta a sufletului. Adica?

stefan florin 21.03.2012 19:05:16

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 436064)
Dacă sunt "componente", înseamnă că nu mai avem de-a face cu dualism, ci cu "trialims". Conform dogmei ortodoxe există dihotomie trup-suflet, ori trihotomie trup-suflet-duh? Când omul moare, cele trei "componente" merg în 3 locuri diferite? Care din ele sunt independente și conștiente pe timpul morții? Cum vezi problemele se complică...:39:

Vrei să facem o evaluare statistică precum pe celălalt topic despre suflet? Cele 2 (chiar înainte de a vedea sensul și contextul) s-ar putea să se cocoșeze sub greutatea textelor ce indică sufletul ca fiind viața, ființa întreagă vie! Știi bine ce-ați pățit pe celălalt topic: am enumerat 19 texte (iar enumerarea s-a oprit doar pentru că topicul a fost închis) care spun că sufletul moare, iar voi n-ați adus nici măcar acele 1-2 texte care spun că "sufletul e nemuritor"... Probabil și de data aceasta o să fiți salvați de... lăcățel!:4:

Vai și amar de religia ce se bazează în dogmele ei pe texte unice!

pai ai adus in discutie doar versete in care sufletul=om, si in felul acesta e normal ca el sa moara. Daca e sa o iau pe logica ta nici Iisus nu e nemuritor caci uite, romanii au putut sa-l omoare, deci e muritor nu?
In Biblie sufletul este sinonim cu duhul (Luca 1:46-47)
Dar nici tu nu ai adus verset biblic in care sa scrie despre Somnul sufletului.
Nici Biblia nu zice ca Duhul Sfant este nemuritor, asta nu inseamna ca nu este.

osutafaraunu 21.03.2012 21:04:26

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 436118)
pai ai adus in discutie doar versete in care sufletul=om, si in felul acesta e normal ca el sa moara.

Normal, din moment ce în accepțiunea biblică sufletul este ființa umană întreagă, vie. Biblia nu ne prezintă nicăieri pe paginile ei vreo entitate conștientă care să trăiască separat de om după moarte. La fel nu găsești nicăieri să scrie că sufletul e nemuritor... Degeaba revii mereu cu aceleași prejudecăți confesionale, Scriptura nu ți le confirmă deloc!

Citat:

Daca e sa o iau pe logica ta nici Iisus nu e nemuritor caci uite, romanii au putut sa-l omoare, deci e muritor nu?

Nu amesteca natura omului cu natura tainică a lui Dumnezeu. Nu ai să găsești răspuns satisfăcător la întrebarea "Cum de a murit Iisus dacă era Dumnezeu?".... Eu cel puțin nu am acest răspuns...

Citat:

Iarăși tragi concluzii pripite pe baza unui singur text. Incontestabil, acest Magnificat este unul din imnurile cele mai sublime din toată literatura sacră, o poezie lirică de o frumusețe aleasă, vrednică de strămoșul Mariei- David. Având în vedere faptul că cântarea Mariei este poetică în formă și deoarece poezia ebraică constă esențial din repetarea aceleași idei în cuvinte diferite, pare să fie puțină valabilitate în pretenția că ar exista o distincție între „suflet” și „duh” ca entități separate și autonome ale ființei umane. În ambele enunțări Maria se referă simplu la aprecierea ei mintală, emoțională și spirituală a onoarei acordate ei ca mamă a lui Mesia. Atât și nimic mai mult. Nu putem trage concluzia pe baza unei poezii că ființa întreagă (sufletul) e totuna cu o parte componentă a ei (duhul), ori mai dezastruos: că ar fi două entități conștiente și de sine stătătoare purtând un "dialog" în interiorul carcasei trupului!

Citat:

Nici nu mi s-a cerut, nici nu era necesar. Dacă "somn" este o exprimare metaforică pentru "moarte", avem deja versetele acestea. Doar nu crezi că Hristos când numește moartea un "somn" avea în vedere strict somnul ca act fiziologic din timpul nopții. E aberant să credem că mortul sforăie și se învârte în sicriu!

stefan florin 21.03.2012 21:11:56

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 436139)
Normal, din moment ce în accepțiunea biblică sufletul este ființa umană întreagă, vie. Biblia nu ne prezintă nicăieri pe paginile ei vreo entitate conștientă care să trăiască separat de om după moarte. La fel nu găsești nicăieri să scrie că sufletul e nemuritor... Degeaba revii mereu cu aceleași prejudecăți confesionale, Scriptura nu ți le confirmă deloc!

Nu amesteca natura omului cu natura tainică a lui Dumnezeu. Nu ai să găsești răspuns satisfăcător la întrebarea "Cum de a murit Iisus dacă era Dumnezeu?".... Eu cel puțin nu am acest răspuns...

Iarăși tragi concluzii pripite pe baza unui singur text. Incontestabil, acest Magnificat este unul din imnurile cele mai sublime din toată literatura sacră, o poezie lirică de o frumusețe aleasă, vrednică de strămoșul Mariei- David. Având în vedere faptul că cântarea Mariei este poetică în formă și deoarece poezia ebraică constă esențial din repetarea aceleași idei în cuvinte diferite, pare să fie puțină valabilitate în pretenția că ar exista o distincție între „suflet” și „duh” ca entități separate și autonome ale ființei umane. În ambele enunțări Maria se referă simplu la aprecierea ei mintală, emoțională și spirituală a onoarei acordate ei ca mamă a lui Mesia. Atât și nimic mai mult. Nu putem trage concluzia pe baza unei poezii că ființa întreagă (sufletul) e totuna cu o parte componentă a ei (duhul), ori mai dezastruos: că ar fi două entități conștiente și de sine stătătoare purtând un "dialog" în interiorul carcasei trupului!

Nici nu mi s-a cerut, nici nu era necesar. Dacă "somn" este o exprimare metaforică pentru "moarte", avem deja versetele acestea. Doar nu crezi că Hristos când numește moartea un "somn" avea în vedere strict somnul ca act fiziologic din timpul nopții. E aberant să credem că mortul sforăie și se învârte în sicriu!

mda...nu putem trage concluii dintr-o poeziei a Mariei, dar din poeziile (psalmii) stramosului David, da. Am sa postez maine, ce spune Biblia despre Duh cat si despre suflet, daca sunt ele entitati constiente sau nu. Doamne ajuta!

osutafaraunu 21.03.2012 21:33:57

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 436143)
Am sa postez maine, ce spune Biblia despre Duh cat si despre suflet, daca sunt ele entitati constiente sau nu. Doamne ajuta!

Și mai ales, dacă aceste "entități conștiente" sunt și "nemuritoare". Succes și noapte bună!

florin.oltean75 21.03.2012 22:51:34

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 435767)

Daca sufletul nu supravietuieste mortii, niciun pacatos nu ar trebui sa se teama de savarsirea pacatelor!

Vai lumii, din pricina smintelilor! Ca smintelile trebuie sa vina, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.

Iar daca mana ta sau piciorul tau te sminteste, taie-l si arunca-l de la tine, ca este bine pentru tine sa intri in viata ciung sau schiop, decat, avand amandoua mainile sau amandoua picioarele, sa fii aruncat în focul cel vesnic.

Si daca ochiul tau te sminteste, scoate-l și arunca-l de la tine, ca mai bine este pentru tine sa intri in viata cu un singur ochi, decat, avand amandoi ochii, sa fii aruncat în gheena focului.

Daca focul cel vesnic este inofensiv, doar o expresie metaforica a pacii profunde, fara sfarsit a non-existentei atunci nu avem de ce sa ne temem nici in greselile mici, nici in cele mari.

Grozaviile de pe acest pamant (de mii de ani) sunt reflexii ale grozaviilor din iad.

Asa cum acestea sunt permise de Dumnezeu, asa sunt permise si cele din iad.

Profetul de carton 22.03.2012 08:18:09

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 436107)
am spus eu ca s-s dus sufletul talharului in ceruri? S-a dus in sanul lui Avraam.

unde este sanul lui Avraam???

Profetul de carton 22.03.2012 08:23:28

Citat:

Nu sunt sinonime!

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=22&cap=4

Evr. 4:12. Căci cuvântul lui Dumnezeu e viu și lucrător și mai ascuțit decât orice sabie cu două tăișuri, și pătrunde până la despărțitura sufletului și duhului, dintre încheieturi și măduvă, și destoinic este să judece simțirile și cugetările inimii,

New International Version (©1984)
For the word of God is living and active. Sharper than any double-edged sword, it penetrates even to dividing soul and spirit, joints and marrow; it judges the thoughts and attitudes of the heart.

Latin: Biblia Sacra Vulgata
vivus est enim Dei sermo et efficax et penetrabilior omni gladio ancipiti et pertingens usque ad divisionem animae ac spiritus conpagum quoque et medullarum et discretor cogitationum et intentionum cordis

Citat:

asa a spus Isus, ca Lazar doarme. si nu numai El, uite:

Daniel 12:2 Mulți din cei ce dorm în țărâna pământului se vor scula: unii pentru viața veșnică, și alții pentru ocară și rușine veșnică.

Efeseni 5:14 De aceea zice: „Deșteaptă-te tu care dormi, scoală-te din morți, și Hristos te va lumina.”

Profetul de carton 22.03.2012 08:26:50

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 436162)
Iar daca mana ta sau piciorul tau te sminteste, taie-l si arunca-l de la tine, ca este bine pentru tine sa intri in viata ciung sau schiop, decat, avand amandoua mainile sau amandoua picioarele, sa fii aruncat în focul cel vesnic.

Si daca ochiul tau te sminteste, scoate-l și arunca-l de la tine, ca mai bine este pentru tine sa intri in viata cu un singur ochi, decat, avand amandoi ochii, sa fii aruncat în gheena focului. [/i]

ce este aruncat aici? trupul fizic! nici nu scrie despre suflet ceva.

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 436162)
Asa cum acestea sunt permise de Dumnezeu, asa sunt permise si cele din iad.

ia sa gandim putin! grozaviile de pe pamant sunt permise de Dumnezeu, dar cine le provoaca? satana.
grozaviile din iad cine le mai provoaca daca satana e acolo in chinuri????

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:45:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.