Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Locul copilariei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5382)

Hartford 28.01.2009 20:56:35

Citat:

În prealabil postat de icamilin (Post 111164)
Draga Dorina, desi ma doare capul de la o gripa care ma cam bazaie de duminica, mai binedispus cu intamplarea cu sarpele si pisoii pofticiosi de lapte.
Mi-ai adus aminte ca aici la Ghiroda, a trebuit sa ma obsinuiesc cu existenta in curte si chiar in casa a pisicutelor. Aveam copii mici si am primit de la o vecina o pisicuta roscata cu alb, un bibelou de pisicuta. A crescut, a devenit mamica si in fiecare an, ne daruia cate 4 pisoi incredibil de dragalasi. In toti anii, cei patru pisoi erau pictati la fel, unul era tigru gri, unul era tigru gri cu mult alb, unul era alb cu putine pete negre si unul era roscat ca si ea.
Pot sa-ti spun ca i-am crescut pe toti si cand puteau sa manance singuri ii ducea sotul la scoala din Ghiroda, unde era profesor si director de scoala, si-i daruia copiilor carora le erau dragi animalele. Au trecut anii si am dus-o la doctor si am operat-o sa nu mai poata avea pisoi. A trait mai bine de 17 ani langa noi, era curata, nu facea mizerie pe jos, nu fura mancarea de pe masa, copii o rasfata mereu si am plans mult dupa ea cand ne-a parasit.
Era o mama desavarsita cu puii ei, cum ii mai spala, cum se juca cu ei, cum ii invata sa prinda soareci. Acum avem un motan care mai mult doarme, dar are si el deja vreo 10 ani.
Sa inteleg ca ai ceva carti publicate? Poeziile scrise pe Forum sant compozitii proprii? Ti-am zis eu ca esti minunata ! Felicitari!
Doamne ajuta! Spor la compozitii literale !

Da si eu cred ca Dorina compune frumos oare nu o fi ea nepoata lui Ion Creanga sau Sadoveanu ca si ei au trait tot prin Moldova daca imi amintesc eu bine. Eu zic ar fi bine sa publici cartile tale.

dorinastoica14 28.01.2009 21:37:32

...
Le posez aici din dragoste pentru voi !

icamilin 28.01.2009 23:11:58

Mult succes!

:53: Multumim frumos !

Hartford 28.01.2009 23:48:48

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 112087)
Anul trecut am inceput sa public.Si daca Bunul si milostivul Dumnezeu ma va ajuta voi merge mai departe.Aceste povestiri sunt din "Raiul in care am fost" (in curs de aparitie).Iar poeziile postate in alte topice din cartea de debut "De la poezie la rugaciune" si din "Daruri".
Le posez aici din dragoste pentru voi !

Foarte frumos! Succes incontinuare !:41:

geo.nektarios 28.01.2009 23:59:16

Fiecare are copilaria in felul lui... unii cu necazuri altii cu Bucurii.. au am fost unul dintre cei cu copilaria SUFERINDA... dar toaate au fost ingaduite de Dumnezeu ca sa ma INTAREASCA! Nu are rost a scrie, sunt prea multe lacrimi... desi am mai postat candva despre aceasta...
Toate sunt INGADUITE si numai El stie de ce suferim atat sau nu...
Fiti binecuvantati!

dorinastoica14 30.01.2009 09:58:25

[SIZE=3]Imi pare rau ca nu ai avut o copilarie fericita George! Ai dreptate,stie Dumnezeu ce ne da si tot ce ne da,este spre desavarsirea noastra.Mantuire![/SIZE]

dorinastoica14 30.01.2009 10:12:43

Am avut o copilarie luuuuunga si uneori chiar si acum ma port copilareste.
[SIZE=3][COLOR=darkred]Am fost,sunt si voi fi,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Mereu un simplu copil.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Am vrut,vreau si voi vrea[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Lumea sa fie a mea![/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Am trecut,trec si voi trece[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Prin viata,acest parau rece,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Dar,din cand in cand intalnesc[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]O raza la care ma incalzesc.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Calator sunt, aproape de[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Sfarsitul de drum,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Copil si-n trecut,copil si acum.[/COLOR][/SIZE]

cristiboss56 30.01.2009 10:25:34

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 112301)
Am avut o copilarie luuuuunga si uneori chiar si acum ma port copilareste.
[SIZE=3][COLOR=darkred]Am fost,sunt si voi fi,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Mereu un simplu copil.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Am vrut,vreau si voi vrea[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Lumea sa fie a mea![/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Am trecut,trec si voi trece[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Prin viata,acest parau rece,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Dar,din cand in cand intalnesc[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]O raza la care ma incalzesc.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Calator sunt, aproape de[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Sfarsitul de drum,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Copil si-n trecut,copil si acum.[/COLOR][/SIZE]

Sa dea Bunul Dumnezeu sa ai parte si sa avem parte de cat mai multe raze , spre incalzirea sufletelor noastre, iar perioada glaciala sa fie doar o simpla amintire. Tu Dorina, ori cum find "Fata cu chibrituri", ai mai multe surse de incalzire si asta se simte pentru cel simtit si nu se simte pentru cel fara simtire.
:100:

dorinastoica14 30.01.2009 10:44:27

...
Am izbucnit in plans.Atunci m-a imbratisat si mi-a spus:
-Lasa nu mai plange ca ma descurc eu. Si s-a descurcat!
In jumatate de ora au aprut platouri cu sanvisuri si bomboane fondante si limonada.Dupa ce am mancat ne-am jucat pana seara tarziu de-a"Hotii si vardistii". de-a "Omul negru" si cate alte jocuri ....!

dorinastoica14 30.01.2009 10:51:38

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 112302)
Sa dea Bunul Dumnezeu sa ai parte si sa avem parte de cat mai multe raze , spre incalzirea sufletelor noastre, iar perioada glaciala sa fie doar o simpla amintire. Tu Dorina, ori cum find "Fata cu chibrituri", ai mai multe surse de incalzire si asta se simte pentru cel simtit si nu se simte pentru cel fara simtire.
:100:

Din cutia mea cu chibrituri vreau sa incalzesc sufletele celor care citesc micile mele povestioare ! E putin.
Intr-o zi voi spune si povestea aestei poezii dar este cam trista......pacat ca nu o mai tin minte (poezia) dar o voi cauta si poate o voi gasi.Este o poezie foarte frumoasa si trista.

tigerAvalo9 30.01.2009 13:36:24

Aș vrea să fiu mereu copil,
Să mă-nvârtesc fără sfială,
Să văd bujorii în April
Trezindu-se din amorțeală,

Și-n iarba umedă covor
S-alerg desculță pe afară,
Legat de coada unui nor
Să văd bondarul gras cum zboară,

Să simt parfum de flori de tei
Și mâna mamei peste frunte,
Sărutul cald, iubirea ei,
Destinul încercând să-nfrunte,

Și casă fratelui cel mic
Să fac din preșuri colorate
Și să nu-mi pese de nimic,
Să râd cât pot, pe săturate,

Să sar șotronul pe trotuar
Și să mă cred o mică zână,
Să văd furnici în furnicar
Și să le iau voioasă-n mână,

Și zmeul să îl trag de sfori,
Să sar cât vreau peste băltoace,
Cunună să îmi fac din flori,
Și-ntr-una eu să cânt, că-mi place,

Să fac mâncare la păpuși
Din flori de lăcrămioară,
Și să aștept de după uși
Un îngeraș să îmi apară,

Și să miroasă pe pământ
A liliac și micșunele,
Să zburd prin ploaie și prin vânt
Cu ochii sus pe cer, la stele,

Să prind o gărgăriță-n zbor
Și să o urc pe degețele,
S-ascult cum cântă într-un cor
În geamul casei, turturele,

Și să mă sui de vreau în dud
Când stau vacanțele la țară,
Și-n gârlă-atunci să mă cufund
Cu ochii-nchiși în plină vară,

Să văd bunica împletind
Pentru nepoate mândre șaluri,
S-aud copiii chiuind
Cu piatra-n apă cum fac valuri,

Și îndrăgitul meu bunic
Pe prispă blând să mă alinte,
Și-n mâini să vină c-un ibric
Să-mi toarne laptele fierbinte,

S-aud pe tata povestind
Cum alerga copil pe-afară,
Iertare să îi cer roșind
C-am tras de coadă-o mâță iară,

Și-n geamul casei părintești
Să joc de-a mama și de-a tata,
Și-nchisă cartea cu povești
Să nu o simt o clipă gata,

Să suflu flori de păpădii
Și să pocnesc în mâini zorele,
Și struguri copți și mari din vii
Să-i strâng în coșuri de nuiele,

Și-un fluture în insectar
Să îl agăț de o aripă,
Să fiu un porumbel hoinar
Doar pentru-o clipă, doar o clipă,

S-aud cântând în dimineți
O fermecată vrăbiuță,
Și înotând printre nămeți
Să-nham dulăi la săniuță,

Să nu mă fac vreodată mare,
Rămân fetița din oglindă!
Copilăria, dalbă floare,
Cu-al ei parfum să mă cuprindă!

dorinastoica14 30.01.2009 14:51:56

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 112343)
Aș vrea să fiu mereu copil,
Să mă-nvârtesc fără sfială,
Să văd bujorii în April
Trezindu-se din amorțeală,

Și-n iarba umedă covor
S-alerg desculță pe afară,
Legat de coada unui nor
Să văd bondarul gras cum zboară,

Să simt parfum de flori de tei
Și mâna mamei peste frunte,
Sărutul cald, iubirea ei,
Destinul încercând să-nfrunte,

Și casă fratelui cel mic
Să fac din preșuri colorate
Și să nu-mi pese de nimic,
Să râd cât pot, pe săturate,

Să sar șotronul pe trotuar
Și să mă cred o mică zână,
Să văd furnici în furnicar
Și să le iau voioasă-n mână,

Și zmeul să îl trag de sfori,
Să sar cât vreau peste băltoace,
Cunună să îmi fac din flori,
Și-ntr-una eu să cânt, că-mi place,

Să fac mâncare la păpuși
Din flori de lăcrămioară,
Și să aștept de după uși
Un îngeraș să îmi apară,

Și să miroasă pe pământ
A liliac și micșunele,
Să zburd prin ploaie și prin vânt
Cu ochii sus pe cer, la stele,

Să prind o gărgăriță-n zbor
Și să o urc pe degețele,
S-ascult cum cântă într-un cor
În geamul casei, turturele,

Și să mă sui de vreau în dud
Când stau vacanțele la țară,
Și-n gârlă-atunci să mă cufund
Cu ochii-nchiși în plină vară,

Să văd bunica împletind
Pentru nepoate mândre șaluri,
S-aud copiii chiuind
Cu piatra-n apă cum fac valuri,

Și îndrăgitul meu bunic
Pe prispă blând să mă alinte,
Și-n mâini să vină c-un ibric
Să-mi toarne laptele fierbinte,

S-aud pe tata povestind
Cum alerga copil pe-afară,
Iertare să îi cer roșind
C-am tras de coadă-o mâță iară,

Și-n geamul casei părintești
Să joc de-a mama și de-a tata,
Și-nchisă cartea cu povești
Să nu o simt o clipă gata,

Să suflu flori de păpădii
Și să pocnesc în mâini zorele,
Și struguri copți și mari din vii
Să-i strâng în coșuri de nuiele,

Și-un fluture în insectar
Să îl agăț de o aripă,
Să fiu un porumbel hoinar
Doar pentru-o clipă, doar o clipă,

S-aud cântând în dimineți
O fermecată vrăbiuță,
Și înotând printre nămeți
Să-nham dulăi la săniuță,

Să nu mă fac vreodată mare,
Rămân fetița din oglindă!
Copilăria, dalbă floare,
Cu-al ei parfum să mă cuprindă!

Ce poezie frumoasa!Se pare ca aproape toate copilariile fericite sunt la fel.
Indiferent cine a compus-o in ea ne regasim aproape toti.Multumesc Alin (Tigrule!!):67:

costel 30.01.2009 15:00:29

Ce minunat e sa fii copil. Copilul nu are un anumit loc. El nu-si pierde puterea de a se juca in anumite locuri. El poate fi peste tot copil. Mai da-mi Doamne din cand in cand puterea de a ma juca. Asa voi fi sigur ca raspandesc in jurul meu numai bucurie.

dorinastoica14 31.01.2009 17:05:09

[SIZE=4][COLOR=blue]Trecut-au anii[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue][/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Trecut-au anii ca norii lungi pe sesuri[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Si niciodata n-or sa vie iara,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Caci nu ma-mcanta azi cum ma miscara[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Povesti si doine,ghicitori eresuri,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Ce fruntea-mi de copil o-nseninara,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Abia-ntelese pline de-ntelesuri-[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Cu-a tale umbre azi ma-mpresuri.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]O,ceas al tainei,asfintit de seara.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Sa smulg un sunet din trecutul vietii,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Sa fac,o suflete,ca din nou sa tresari[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Cu mana mea in van pe lira lunec![/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Pierdut e totu-n zarea tineretii[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Si muta-i gura dulce-a altor vremi.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=blue]Iar timpul creste-n urma mea...ma-ntunec![/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=#0000ff](Mihai Eminescu)[/COLOR][/SIZE]

MarinaAlca 01.02.2009 10:10:15

S. Stoica

Copilăria este un tărâm magic. Nu știm când și unde începe și nu știm când și unde se termină. Ne trezim doar că numai suntem copii, că am ieșit din copilărie, uneori fără să o fi trăit pe deplin... Copilăria este o lume fermecată, duioasa, dulce, lină, în care orice se poate întâmpla. Orice! Este vârsta la care suntem cel mai aproape de Dumezeu si de toate tainele existenței. Ne putem întâlni oricând cu balaurul cu șapte capete, cu zgripțuroaica cea haină, putem fi vrăjitori, eroi din filme sau benzi desenate, putem vizita orice loc din lume cu ochii minții și să credem cu tărie că am fost acolo cu adevărat...

http://atheneum.ca/uploads/img4213b1c88bd70.jpgCopilăria este singurul moment al vieții în care trăim totul la maximă intensitate. În care plângem și râdem în aceeași zi, în care ne supărăm și iertăm după câteva momente, în care suntem singuri și totodată cu toată lumea.

Apoi, pe măsură ce trec anii, pe măsură ce ne maturizăm, nebunia si exuberanța copilăriei dispar. Devenim mai serioși, zâmbim mai puțin, nu ne mai bucurăm de orice nimic care ni se oferă, avem gusturi, pretenții rafinate...
Nu mai credem în magie, nu mai credem in Moș Crăciun și in sacul său plin cu jucării, nu mai credem că mama și tata sunt cei mai extraordinari părinți din lumea asta...

Nu mai iubim cu detașare si pasiune, nu mai roșim atunci când greșim, numai chiuim de bucurie atunci când cineva ne îndeplinește o dorință mult așteptată.

Când începe și când se termină copilăria? Nu știm. Știm doar că, la un moment dat, ne e rușine să ne mai comportăm ca niște copii. Avem pretenția și dorim să fim tratați ca adulți. Ca persoane pe deplin responsabile, mature. Pierdem jocul, pierdem libertatea și pierdem nemărginirea. Devenim sclavii propriilor nostre prejudecăți și autolimitări. Ar trebui ca măcar în suflete să ramânem veșnic niște copii.

Tărâmul magic al copilăriei mele se concretizează în sătucul pierdut pe colinele blânde ale dealurilor Vișineștilor, undeva prin județul Dâmbovița. Se concretizează in ligheanul cu gogoși calde, arămii și pufoase pe care bunica ni le pregătea cu noaptea în cap spre a fi proaspete și apetisante pe când ne trezeam noi - nepoții ei dragi - în zori de zi.
Copilăria mea se regăsește în poala bunicului, care ne făurea fluiere din salcie, frumos meșteșugite și încondeiate, spre a cânta diminețile prin păduri de fag și plop, în nostalgica căutare a "împărăției tinereții fără de bătrânețe și a vieții fără de moarte".

Așa a fost copilăria mea. Frumoasă, sinceră și luminoasă. Am crescut sub învățăturile bunicilor și părinților, am crescut într-o lume în care jocurile pe calculator nu existau, dar pierdem ore în șir la fotbal pe terenul amenajat ad-hoc în spatele blocului, beneficiind de aportul și exuberanța spectatorilor din zonă în meciurile de "campionat" cu echipele celorlate blocuri. Aveam până și antrenor, un bătrân pensionar, fost fotbalist de carieră, care își retrăia și el amintirile și anii copilăriei, bucurându-se de minunea, elanul și dârzenia pe care o regăsea acum în noi.
Așa a fost copilăria mea. Cu respect față de dascălii care ne-au pus pentru prima dată creionul în mâna, făra a alerga cu rolele pe holurile școlii, fără a avea telefon mobil în buzunarul de la jeanși și a mesteca fără rușine gumă în fața profesorilor.

Așa a fost copilăria mea și Doamne, tare îmi mai este dor de ea.

Copii de astăzi nu mai au copilărie. Trăiesc în spații închise, limitate aproape tot timpul, în fața ecranului luminos al calculatorului, vorbind zi și mai ales noapte cu prieteni de peste mări și țări, dar neștiind să bată la ușa vecinului și să-l invite pe fiul acestuia la o plimbare cu bicicleta sau o "expediție" prin pădurile din apropiere. Copiii noștri trăiesc acum într-o lume virtuală, dominată de monștrii imaginari, filme de groază, muzică grea, joasă, care nu reușește să atingă nici o coarda a sufletului lor, cercei sfredeliți și împlântați în cele mai ciudate părți ale corpului.
Este de datoria noastră să le povestim că se poate si altfel, că există și un alt mod de a-ți trăi copilăria, mai puțin confortabil și automatizat, ce-i drept, dar mai aproape de Dumnezeu.
Este de datoria noastră să le spunem povești, să le așezam cartea în mână și să-i îndemnăm să citească, să le vorbim despre frumos și bine, despre păsări și fluturi,
despre un sătuc uitat pe dealurile Vișineștilor...

Vom ajunge la o vârstă la care vom dori să aruncăm peste umăr un pumn de speranțe, pentru a înflori sub mângâierea zânelor cu trup de mărgean și a piticilor cu bărbi de cleștar, spre a le putea vorbi nepoților noștri despre o copilărie cum n-a mai fost:

"Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea singură este veselă și nevinovată. Și, drept vorbind, acesta-i adevărul.
Ce-i pasă copilului când mama și tata se gândesc la neajunsurile vieții, le ce poate să le aducă ziua de mâine, sau că-i frământă alte gânduri pline de îngrijire. Copilul, încălecat pe bățul sau, gândește că se află călare pe un cal din cei mai strașnici, pe care aleargă, cu voie bună, și-l bate cu biciul și-l strunește cu tot dinadinsul, și răcnește la el din toată inima, de-ti ia auzul; și de cade jos, crede că l-a trântit calul, și pe băț își descarcă mania în toată puterea cuvântului...

Așa eram eu la vârsta cea fericită, și așa cred că au fost toți copiii, de când îi lumea asta și pământul, măcar să zică cine ce-a zice."
-I.Creanga

dorinastoica14 01.02.2009 15:42:15

Ieri am comemorat pe Ion Creanga.Un drag prieten de forum mi-a sugerat sa deschid un topic despre acesta dar eu,as vrea sa dedic toate aceste ganduri frumoase si povestiri ale noastre marelui si inegalabilului Ion Creanga cel mai iscusit povestitor al romanilor care este si moldovean de-al nostru...
Nefiind nici la degetul sau cel mic a lui Ion Creanga ci doar un biet epigon,indraznesc totusi sa va mai povestesc despre locul unde am copilarit,pastrat in cel mai minunat loc din lume, intr-o inima de copil!

dorinastoica14 01.02.2009 16:11:31

....Mesaj șters

laraG 01.02.2009 20:27:48

Copilaria - parte a vietii mele petrecuta in urma cu saizeci de ani.Am citit cu mult interes povestirile voastre .Ma regasesc in multe din intamplarile descrise de tine Dorina.De la plaiurile moldave, care mi-au tesut copilaria in fire de aur si argint, la traiul modest din casa bunicilor, dar nelipsit de dragoste fata de toti nepotii - a fost un "timp" pe care mi l-as dori reversibil.Pastrez in suflet acei ani ca pe cea mai scumpa comoara.Continuati ! Va iubesc, Georgeta:8:

dorinastoica14 01.02.2009 21:51:52

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 112675)
Satul despre care v-am mai povestit se afla la plalele unuei paduri seculare.Aveam o dorinta tainica de a pune macar odata piciorul in aceea padure,in fiecare vara rugand-o pe matusa cu lacrimi in ochi sa ma ia si pe mine macar odata sa vad cum este in padure.Ma tot ducea cu vorba spunandu-mi ca sunt pea mica si ca ma va manca vreo juvina de prin padure, sa mai cresc si la anul viitor vom merge in padure.
A sosit si clipa mult asteptata.Plouase cateva zile la rand iar acum era cald si se uscasera cararile prin sat si carele puteau merge si la padure.
De cu seara imi spune matusa:
-Maine dis de dimineata mergem la padure ca am eu o vorba cu padurarul si mergeti si voi sa adunati ciuperci ca or fi dupa atata ploaie sa le iei cu sacul!
De bucurie nici somnul nu s-a lipit de mine in noaptea aceea!
Am plecat cu noaptea in cap caci era ceva de mers iar ziua se anunta calduroasa.
Ne-a dat tanti Ileana niste traisti mari in care ne-a pus cate un codru de paine si cate un bot de branza sarata si niste patlagele rosii rupte de prin gradina.
Nici nu stiu cand am ajuns la marginea padurii sarind intr-un picior si cantand de zor.
Deodata,cararuia ingusta se transforma intr-un drum lat batatorit si o racoare patrunzatoare ne face sa ne zgribulim.In fata era cantonul,o carsa mere cu ceardac.Impreuna cu copii padurarului o ferita si doi baieti mai mici plecam dupa ciuperci acolo unde ei stiuau ca sunt.
Ma uitam in sus si nu vedeam varfurile copacilor pe care abia ii puteam cuprinde catesi-trei cu bratele asa de grosi erau.
Am umplut traistile cu hribi, cu manatarci,cu iutari cu panisoare si ne-am intors la cnaton unde am mancat merindele de acasa ,am baut apa de la un izvor care susura chiar la picioarele noastre si ne-am indulcit cu miere din faguri adusi pe o tava de padurareasa.
Cand aproape sa iesim din padure am dat peste o poienita scaldata in soare unde am gasit sute de fragute rosii si parfumate.
Cand am ajuns acasa atat eram de obosite ca nici mancare nu ne-a mai trebuit si am adormit bustean visand ca ne luam la tranta cu Mos Martin de la miere si de la fragi.:10:

[SIZE=3][COLOR=darkgreen]"Astazi chiar de m-as intoarce[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]A-ntelege nu mai pot...[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Unde esti,copilarie,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Cu padurea ta cu tot?"[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=darkgreen](Mihai Eminescu) [/COLOR][/SIZE]

cristiboss56 01.02.2009 21:59:04

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 112729)
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]"Astazi chiar de m-as intoarce[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]A-ntelege nu mai pot...[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Unde esti,copilarie,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Cu padurea ta cu tot?"[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=darkgreen](Mihai Eminescu) [/COLOR][/SIZE]

Chiar ma intrebam , draga Dorina, unde esti tu ? Ma obisnuisem sa citesc ceva frumos scris de tine si de Silvia, mai ales intr o seara de Duminica, pentru ca macar azi sa nu mai aud de cipuri si de cipuitul lor ajuns pana in strada !

dorinastoica14 01.02.2009 22:02:14

Citat:

În prealabil postat de laraG (Post 112704)
Copilaria - parte a vietii mele petrecuta in urma cu saizeci de ani.Am citit cu mult interes povestirile voastre .Ma regasesc in multe din intamplarile descrise de tine Dorina.De la plaiurile moldave, care mi-au tesut copilaria in fire de aur si argint, la traiul modest din casa bunicilor, dar nelipsit de dragoste fata de toti nepotii - a fost un "timp" pe care mi l-as dori reversibil.Pastrez in suflet acei ani ca pe cea mai scumpa comoara.Continuati ! Va iubesc, Georgeta:8:

Bine ai venit alaturi de noi Georgeta in aceasta caltorie in lumea minunata a copilariei,acolo unde nu este nici grija,nici ura,nici patimi caci, in drumul nostru spre desavarsire atingerea inocentei copilariei dupa o viata de pacate constituie calea spre mantuire.
Ma bucur sincer ca ai copilarit in Moldova aceasta parte a tarii unde saracia oamenilor de cele materiale ajunge o virtute atunci cand credinta le este puternica.
[SIZE=3]Moldova Tara nascatoare de sfinti,[/SIZE]
[SIZE=3]Cu oameni buni,credinciosi si cuminti![/SIZE]

dorinastoica14 01.02.2009 22:05:55

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 112730)
Chiar ma intrebam , draga Dorina, unde esti tu ? Ma obisnuisem sa citesc ceva frumos scris de tine si de Silvia, mai ales intr o seara de Duminica, pentru ca macar azi sa nu mai aud de cipuri si de cipuitul lor ajuns pana in strada !

Aici eram! Si nu cipuream....
Dar cipuresc daca ma gandesc...

dorinastoica14 03.02.2009 21:32:57

De sfanta Marie Mica (Adormirea Maicii Domnului) era claca (hora) in satul din deal, pe batatura din fata pravaliei. Toata lumea nu vorbea decat despre acest eveniment caci, o data pe an aduceau fanfara de la Valea Mare renumita si atunci,renumita chiar si acum.
Inca de dimineata impreuna cu matusa se spalau, isi calcau rochitelele cu multe volane si jupele scrobite iar fierul infierbantat cu carbuni nu se odihnea o clipa,sarcina mea fiind sa-l vantur intr-una pentru a tine carbunii incinsi.Isi puneau parul pe moate si unghiile si le dadeau cu lac dintr-o sticluta pastrata cu sfintenie special pentru asemenea evenimente.
Ma tot invarteam pe langa ele si tare as fi vrut sa le intreb daca voi merge si eu dar nu indrazneam asteptand sa-si termine gateala ca sa-mi calc si eu rochita.
Cand am vazut ca au terminat m-am apucat cu sarg sa calc si eu cu fierul caldut, cu ochii mereu dupa ele ca nu cumva sa plece fara mine.
-Ia du-te si ada niste porumb pentru fiert,dar vezi sa fie in lapte ca sa nu ne rupem dintii in el-imi spune bunica.
-Da pleaca fara mine; am scancit nemultumita.
-Du-te cand iti spun ca te asteapta!
Am plecat alergand,caci alesul porumbului pentru fiert nu era o treaba chiar asa usoara.
Cand m-am intors intr-un suflet intru in casa.Nici urma de surori sau de tanti Ileana,ci doar mirosul de colonie de lacramioare mai ramasese de ele.
M-am aruncat plangand pe pat si atat de suparata eram ca as fi vrut sa mor!
M-am dus trista pe prispa si asacultam fanfara cantand si nici macar nu-mi puteam imagina cum este acolo caci nu fusesem niciodata.
La un moment dat o simt pe bunica langa mine.Ma ia in brate si imi da cateva cuburi de zahar din acelea pe care le tine dosite in lada de zestre pentru ocazii speciale!

tigerAvalo9 03.02.2009 22:26:23

<UL style="COLOR: rgb(0,0,0)"><SPAN class=t>Copilăria este inima tuturor vârstelor. (Lucian Blaga)

MarinaAlca 05.02.2009 12:25:14

"Cel ce a avut copilarie luminoasa si fericita, si-a adunat comoara nesecata, in care-si gaseste mangaiere si in cele mai dureroase clipe ale vietii"

dorinastoica14 05.02.2009 12:32:40

Era un loc minunat pe care nu pot sa-l uit niciodata, unde cresteau toate florile salbatice intr-o armonie de mirosurri si de culori.
In locul in care se termina gradina era cam intruneric si ziua din cauza nucilor uriasi sub care nu era vegetatie si era umed, acolo se inalta o movilita nu prea mare scaldata de dimineata pana seara in soare.
Imi placea sa merg in locul acela desculta pe trifoiul marunt si racoros sa culeg cate o floare de câmp din fiecare, sa le asez frumos langa mine si luandu-le pe rand sa le sorb mirosul,dupa care cautam locul acela dulce de unde albinele culegeau nectarul.
Na uitam prin iarba ore intregi cautand trifoi cu patru foi iar cand gaseam cate unul strigam fericite :
"Avem trifoi cu patru foi/Da norocul peste noi!"
Pentru ca iarba era acolo proaspata si din belsug aducea tati Corina vitica o priponea si ne spunea:
-Mai aveti grija si de Joenica ca v-oi de si voua lapte.
Credeti ca asteptam sa ne dea ea lapte? Ne distram copios servindu-ne direct de la țațâ vacii care era chiar recunoscatoare de serviciul pe care il faceam!
Daca ar fi stiut tanti Corina....dar vacuta era cumsecade si nu i-a spus :13:niciodata nimic!

costel 06.02.2009 15:29:22

Este trist ca in multe din aceste postari vorbim la trecut. Nicicand nu sunt atat de bucuros ca atunci cand ma dau cu sania, ca atunci cand ma joc cu un copil, ... cand fac diverse nebunii copilaresti. Mi-as dori sa nu moara niciodata copilul din noi. Nu-mi place sa am doar o amintire despre el, il vreau viu. Asa ca din cand in cand ma cheama la joc, si sincer, atunci am cea mai mare pofta de viata.

dorinastoica14 09.02.2009 15:31:18

mesaj șters

dorinastoica14 10.02.2009 10:34:17

[SIZE=3][COLOR=black]Leagăn pentru toată copilăria[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=black][/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Pune-ți copile capul pe pernă.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Te-așteaptă vise,prunc adormit,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]În vise viața este eternă,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Cu ceruri blânde și fără sfârșit.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen][/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Ce știi tu-n lume câte se-ntâmplă[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Nici nu e bine tu să le știi.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Lumea îngenunghe la a ta tâmplă[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Și lângă tine suflet,cor de copii.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Astăzi copile eu îți dau pâine[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Tu pâinea asta o muști fieresc,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Ce-ti dau eu astăzi,tu-mi vei da mâine.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Eu legănându-te îmbătrânesc.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Trupul tău fraged ca un mesteacăn[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Să se îndoaie galeș în somn,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Ca sâ crești mare,plâng și te legăn[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Copile sfinte,prea-tinere domn.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]La geam lumina lunii ti-o scapăr,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Luminii tale să-i dau ecou,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Dormi fericitule,că eu te apăr,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Că eu în tine mă nasc din nou.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Capul pe pernă pune-l copile[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Totul e bine,ai tăi sunt vii[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]și mai au viață și mai au zile[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Să crezi că pururea,ei vor trăi![/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Mama și tata ție-ți vor face[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Leagăn de stele și de ninsori,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Să-ți fie bine,să dormi în pace,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]să ai lumină la ursitori.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Pune-ți copile capul pe pernă[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Dormi și visează bunul tău vis,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Că-n vise viața este eternă[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Visul e lumea ce eu ti-am promis.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Pat de răchită mirositoare[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Leagăn albastru și-ncondeiat,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Pentru copilul care răsare[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]Si-al cărui ochi,ritmul lumii îl bat.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Mama te leagănă,veghează tata,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Somnul ti-l apără ochi părintești,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Dormi și visează că lumea-i gata[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=darkred]Și te așteaptă numai să crești.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=black]Mie-mi trec anii,tie-ți vin anii[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=black]Poate că mâine îți va fi greu[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=black]Să-acepți că astăzi eu ți-am spus nani,[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=black]Dar...nani,nani copilul meu!:25:[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=darkgreen](Adrian Păunescu)[/COLOR][/SIZE]

ory 10.02.2009 15:43:46

Mi-am petrecut copilaria in oras,insa la casa,iar aceasta casa a fost demolata,facand parte din proiectul de demolare,respectiv de construire a blocurilor in zona unde locuiam.Aproape toata zona a fost demolata,iar casele s-au demolat exact pana(inclusiv)la casa noastra.
La varsta de 12 ani a trebuit sa ne mutam,cu forta,si,chiar daca am fost un copil,m-a marcat aceasta mutare,astfel incat,uneori,si astazi cand ma visez la parinti acasa,ma visez in acea casa,si nu in cea in care ne-am mutat ulterior.
Era o casa data de primarie prin serviciul tatalui meu,cu o curte mare si multi vecini,in special batrani.Nu i-am mai intalnit de zeci de ani pe acesti vecini,insa cred ca,aproape toti au decedat in timp.
Toti oamenii,indiferent de varsta,traiesc in suflet cu aceasta copilarie,incontestabila,de altfel.Pentru unii nu este tocmai placuta,si totusi in pofida acestor suferinte,copilaria ramane cea mai profunda varsta si mai nevinovata si placuta,pentru ca ea este capabila sa transforme necazurile in simple evenimente,inocenta indulcind fiecare dorinta si fiecare moment aparent banal.De fapt,nimic nu este banal in copilarie!!!
Daca nu ne ramane nimic din sufletul copilariei proprii,din sufletul unui copil,atunci degeaba mai traim pe pamant.
De la o varsta destul de frageda,am fost cuprinsa de sentimente de iubire,uneori ciudate,pentru terte persoane.Cuprinsa,poate ca este putin spus,eram practic,dominata,depindeam de acestea,sustinandu-ma in fiecare zi pe traseul neinteles al existentei mele,destul de dificila atunci.
Nu stiu daca este normal sa te indragostesti la 13 ani,dar eu simtem intens aceasta,visand permanent spre lucruri,bine-nteles abstracte si imposibil de intrupat.Intotdeauna am iubit pe cineva,si uneori ma intreb;oare ce incercam sa substitui?Trebuie sa existe o explicatie psihologica,fiindca aceasta iubire nu avea cum sa se materializeze,dar aveam nevoie de ea,imi alina clipele grele de peste zi si imi hranea iluzia ca viata este frumoasa in pofida dezechilibrului din sanul familial.
Nu am fost adepta distractiilor,nici chiar in adolescenta,dar am trait intens in interiorul meu,dand semnificatie orcarui lucru intampinat,dandu-i viata si valoare.

14carol06 10.02.2009 16:20:15

Locul copilariei

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 110553)
Asemenea lui Ion Creanga si eu "imi aduc aminte de locul copilariei mele...."
De locul unde am copilarit se leaga aproape totul;inceputul vietii noastre,cunoasterea oamenilor,a diferitelor gusturi si culori si chiar inceputul credintei noastre.
La majoritatea dintre noi alaturi sunt mereu parintii care,la fel ca toate celelalte repere ale copilarii sunt supradimensionate atat cantitativ cat si calitativ de aceea poate, perioada copilariei ramane in mintea noastra pentru todeauna ca o pata de lumina si culoare si ne dorim mereu sa ne intoarcem in ea.
Oare de ce majoritatea oamenilor cand sunt foarte batrani sau cand sunt departe de tara isi doaresc sa revada locul copilariei?

Cine nu-si aduce aminte de copilarie si locurile ei?Pana si ce mai rai dintre noi constata cate-odata ca au fost copii.

dorinastoica14 10.02.2009 16:29:44

Citat:

În prealabil postat de 14carol06 (Post 115257)
Cine nu-si aduce aminte de copilarie si locurile ei?Pana si ce mai rai dintre noi constata cate-odata ca au fost copii.

Tocmai de aceea am deshis acest topic! Sunt un om pacatos și rau,dar ma străduiesc să pun început de pocăință pentru a putea să-mi curăț măcar puțin, haina sufletului de mizeria ce o are pe ea din vremea cănd m-am tăvălit prin noroaiele vieții .
Copilăria este nevinovată dar începutul tuturor pacatelor tot acolo este!

costel 11.02.2009 10:48:54

Din copilaria mea

Mult timp am invatat dimineata, doar in clasa a VII a, a X a si a XI a trebuia sa merg dupa amiaza la scoala. Cand invatam dimineata ma trezeam foarte greu, cand invatam dupa amiaza ma trezeam odihnit pe deplin, dar mai avem doar o ora de a-mi face temele. Dimineata plecam pe la ora 6.40, ca la 7.00 trebuia sa fiu prezent in clasa - se canta "Trei culori cunosc pe lume..." Cand aveam orele dupa amiaza, plecam pe la 11.40, uneori, in fuga, pe la 11.50 (cand la radio se vorbea de "cotele apelor"), insa, de cele mai multe ori intarziam. Gaseam cate ceva pe drum care sa-mi atraga atentia.

Dimineata eram lipsit de viata, probabil ca doream sa dorm mai mult. Pe drum la acea ora era multa forfota. Mergeau oamenii la serviciu. Se lucra in schimburi. Doamne ce isi mai povesteau unii altora pe drum. Stau si ma gandesc ce s-ar fi intamplat cu mine daca faceam naveta? Cu siguranta nu as fi coborat unde trebuie.

Dupa amiaza, plecam odihnit si mancat cum se cuvine. Acum nu mai mancam in fuga. Dar nu mergeam pe drum linistit. Imi era teama sa nu ma asculte la materiile la care nu ma pregatisem. Ca intr-o ora, ce puteam sa fac? Ma uitam pe orar si imi "citeam" soarta: astazi ma va asculta la materia X, la asta trebuie sa invat. Nu va spun de cate ori am dat gres in "citire".

Voi reveni, poate copilul din mine nu va muri niciodata.

dorinastoica14 13.02.2009 22:20:37

Dar, cum toate lucrurile bune și frumoase au un sfârșit iată că și vacanțele noastre în acest colț de rai aveau să se sfârșească brusc și fără putință de întoarcere.
A plouat mult în anul acela,au fost inundații în toată Moldova,iar în orașul meu oamenii și-au pierdut toată agonoseala de-o viață căci apele au dus cu ele și case și aminale și amintiri.
Eram în clasa întâia sau a doua și când vedeam că nu se mai opresc ploile o întrebam mereu pe mama:
-Mămici,oare în vara asta mai mergem la țară? Mama stia ceva căci ne privea tristă și ne răspundea:
-Lasă că vedem noi poate se vor opri ploile și vom merge.
Vești nu aveam căci pe atunci nu erau telfoane mobile iar scrisorile ajungeau greu.
Mai erau câteva zile până la terminarea școlii și număram ceasurile arzând de nerăbdare să vină vacanța.Ploile s-au oprit,iar soarele a început s-și facă treaba reparând stricăciunile făcute de ploi.Eram aproape sigure că vom pertrece vacanța la țară.
Dar,speranțele s-au risipit când am primit o carte poștală în care mătușa ne spunea că în urma ploilor au fost alunecări de teren,casa a luat-o la vale și s-a dărâmat,copacii din livadă au fost și ei mutați din loc...
Eu am plâns mult căci tare îmi era dor de locul acela și nu puteam să mă obișnuiesc cu gândul că nu voi mai vedea niciodată casa bunicii cu mărul uriaș din fața casei,cu grădina de flori,cu prispa frumos lipită în prag de sărbători și cu batătura din fața casei unde creștea troscot mătăsos pe care alergam desculțe!
Peste câteva zile tata,ne-a urcat în motocicletă și am mers să vada cu ce le poate ajuta pe cele două femei.
Aveam inima grea dar tot speram că lucrurile nu stau chiar atât de prost.
Am ajuns pe la vremea prânzului căci plecasem de dimineață pentru a avea timp să ne întoarcem până seara.
Toată grădina era ca o mare cu valuri vrezi,o priveliște dezolantă ca și cum cineva,o mână uriașă ar fi stricat un joc de copii.
Un nod căt pumnul mi s-a pus în gât și am înțeles pentru prima oară în viață că nimic nu este vesnic.
În mai puțin de un an și-au încropit o gospodărie mai modernă decât cea dinainte și-ai pus și curent electric dar,nimic nu mai semăna cu locul acela
mirific de până atunci iar dorința fierbinte de a mă întoarce mereu și mereu acolo a dispărut ca și cum ploile au luat cu ele anii cei mai frumoși ai copilăriei I
Inima mea însă tot mai păstrează un strop de lumină din Raiul în care am fost!

icamilin 13.02.2009 22:28:45

Doamne ajuta!

Draga Dorina, am urmarit in continuare episoadele din copilaria ta la tara. acest episod m-a marcat vazand cata tristete si cate jale au produs acele inundatii prin toate locurile unde au trecut apele involburate, luand cu ele tot ce intalneau in cale. Ai reusit sa-mi transmiti o unda de tristete care nu te-a parasit nici acum dupa atatia ani. Totusi in sufletul tau, vor ramane vii aceste amintiri care nu ti le poate lua nimeni. Multa sanatate intregii famili, cu mult drag,icamilin

tigerAvalo9 22.02.2009 14:16:50

http://www.youtube.com/watch?v=pRHAt...eature=related

O melodie superba a lui Nicu Wagner despre copilarie.E cam trista ,mi-au dat lacrimile.

dorinastoica14 22.02.2009 14:52:02

Minunată melodie Alin.Mulțumiri.

dorinastoica14 22.02.2009 15:00:41

Voi încerca să continui...

dorinastoica14 23.02.2009 09:04:15

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 118158)
Voi încerca să continui...

Mă chinui să postez un atașament și nu prea reușesc.Voi încerca din nou.

dorinastoica14 23.02.2009 12:43:04

La oraș

...
mesaj șters

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:07:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.