![]() |
Sedelnă din slujba zilei de 14 august :
"Cele ale Înainteprăznuirii mutării Maicii lui Dumnezeu prăznuind, bucurându-ne, luminat să grăim către dânsa : Bucură-te , ceea ce te-ai înălțat de pe pământ la cele cererești ; bucură-te, ceea ce ai înviat marginile cu Adormirea ta. Pentru aceasta, acum mutându-te, fă pomenire pentru lume, ceea ce ești cu dar dăruită +". Cineva spunea foarte frumos : << Maica Domnului s-a înălțat de pe pământ la cele cerești și a înviat marginile cu Adormirea sa este un adevăr pe care Biserica l-a mărturisit dintotdeauna cu bucurie. Să fie, oare , aceeași bucurie și motivul pentru care țăranul român a făcut horă și bâlci în sat de Sântă -Marie Mare ? E foarte probabil . >> Ziua de 14 august este consacrată Înainteprăznuirii, după ce ieri ( încă azi ) , a fost "odovania" sau "încheierea" praznicului Schimbării la Față. De aceea, slujba zilei conține referiri directe la Înainteprăznuire, așa cum cântăm si în sedelna postată mai sus.
|
Citat:
|
29 august - o sărbătoare în care retrăim unul dintre cele mai triste evenimente
<<< Ce te vom numi, Proorocule : înger, Apostol sau mucenic ? Înger, că a viețuit ca fiind fără de trup ; Apostol , că ai învățat pe păgâni ; și mucenic, că ți s-a tăiat capul pentru Hristos ? Pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre . >>> ( Stihiră a Litiei zilei de mâine 29 august )
|
Brâul Maicii Domnului
" Iată loc preamărit, iată casă pururea luminată, întru care s-a pus visterie cu darul , cinstit Brâul fiicei lui Dumnezeu, veniți oamenilor, de scoateți arătat luminare și curăție și strigați cu inima mulțumitoare : Preasfântă Fecioară, bine te cuvântăm , cei mântuiți cu nașterea ta . "
|
Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana +
<< Cu veselie, împodobește astăzi toată făptura Născătoare de Dumnezeu Prealăudată, prăznuind pomenirea cea de peste an a părinților tăi, a minunatului Ioachim și a Anei. Cu bucurie au solit tuturor, mai presus de nădejde, odrăslindu-te pe tine, cea care ai strălucit Lumina și hrana vieții noastre >> .
|
Sfânta Cruce - altarul de jertfă al Fiului lui Dumnezeu
"Înălțându-Te Tu Stăpâne , pe Cruce , împreună ai înălțat toată firea lui Adam cea căzută ; pentru aceasta înălțând preacurată Crucea Ta , Iubitorule de oameni , tăria Ta cea din înălțime cerem , grăind : Mântuiește Înalte , ca un Dumnezeu milostiv, pe cei ce cinstesc cinstită și de lumină purtătoare dumnezeiească Înălțarea Crucii Tale ".
|
Icosul Utreniei Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu +
"Veniți popoarelor să ne îndulcim de ale acesteia preamărite minuni ; că prin aceasta Adam din stricăciune s-a mântuit , fiind aceasta chivot nu de Noe, ci de Dumnezeu făcut. De demult n-a putut Moise să vadă pe Dumnezeu în rugul cel înfocat ; iar acum pe Cel ce dintru dânsa S-a născut, tot pământul Îl știe Fiu al lui Dumnezeu, către Maica Sa pentru noi se roagă. Drept aceea noi o preamărim astăzi, ca pe Maica lui Dumnezeu; că pentru noi se roagă Născătoarea de Dumnezeu, pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci ".
|
Sfânta Cuvioasă mult milostiva maica noastră Parascheva +
<< Nădăjduind în Hristos , în pustie te-ai sălășuit și petrecând viață îngerească , nu te-ai biruit la minte nici de demoni, nici de sălbaticele fiare nu te-ai îngrozit ; ci ți-ai topit , trupul prin post și priveghere , prin arșiță și prin ger , preamărită Parascheva, întărindu-ți mintea întru Dumnezeu, Pe Care roagă-L să mântuiască sufletele noastre >> .
|
Firea luminoasă - Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril
<< Sfarmă întărâtările celor din Agar , care asupra turmei tale adesea năvălesc . Potoloește despărțirile Bisericii, potolește viforul ispitelor, cel fără de măsură. Izbăvește de nevoi și de primejdii pe cei ce cu dragoste te cinstesc pe tine și alegrgă sub acoperământul tău, Gavrile, mai-marele voievod, cel ce te rogi pentru sufletele noastre >> . ( Stihira a 8- a de la "Doamne , strigat-am" , de la Vecernia cea Mare a zilei ) .
După Tradiția Bisericii , ceata Arhanghelilor este cea care stabilește legătura directă între oameni și Dumnezeu. Îngerii duc rugăciunile noastre la Dumnezeu și îi ocrotesc pe cei drepți , așa cum ne arată și Sfânta Scriptură : pe Lot de foc, pe Ilie de Ahab, pe cei trei tineri în cuptorul din Babilon, pe Apostolul Pavel de Irod. Tot ei vestesc nașterea Domnului, suferința din Ghetsimani , Învierea Domnului și A DOUA LUI VENIRE . |
Mai marilor Voievozi ai oștilor cerești !
Citat:
<< Mai - marilor Voievozi ai oștilor cerești, rugămu-vă pe voi , noi , nevrednicii , ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiți pe noi , cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul și strigăm : izbăviți-ne din nevoi, ca niște mai-mari peste puterile celor de sus. Amin ( * La mulți ani în liniște sănătate și bucurii tuturor forumiștilor , și în mod special celor ce - și serbează onomastica . Doamne ajută ! + ) |
Sfântul Ioan "Gură de Aur" + ( Sthira a 4 - a de la Litia Vecerniei zilei )
" Cu cuvintele tale cele de aur , Biserica , ca și cu o podoaá de aur împodobindu-se , Ioane Gură de Aur , ca o mireasă bucurându-se , strigă către tine : Săturatu-m-am de apele tale ce cu aur curgătoare , veselindu-mă cu învățăturile cele în chipul aurului , și cu must de aur. Că din lucrare la privirea cea de sus mă ridic , prin învățăturile tale cele blânde, și cu Hristos Mirele cel sufletesc mă unesc , impreună împărățind cu Dânsul. Pentru aceasta și noi, adunându-ne întru pomenirea ta , strigăm : Nu înceta rugându-te pentru noi către Domnul , ca să mântuiască sufletele noastre". Astăzi 13 noiembrie , Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Gură de Aur, cel ce a alcătuit Sfânta Liturg4e care-i poartă numele și a scris aproximativ 500 de predici pentru îndreptarea năravurilor, împotriva luxului , a lăcomiei și pentru Evanghelia iubirii de oameni. Sfântul Ioan Gură de Aur a ostenit mult pentru răspândirea credinței și convertirea la Ortodoxie.
|
Sfântul Nicolae : "frumusețea ierarhilor și fala părinților"
"Pe cel ce este frumusețea ierarhilor și fala părinților , izvorul minunilor și preamarele ocrotitor al credincioșilor , adunându-ne , să-l lăudăm , o , iubitorilor de prăznuire , cu cântări de laude, zicând : << Bucură-te , păzitorul celor din Mira , cinstit întâistătător și stâlp neclintit ! Bucură-te , luminatorule preastrălucit , care cu minunile luminezi marginile lumii ! Bucură-te , bucuria cea dumnezeiască a celor necăjiți și apărătorul cel prea cald al celor nedreptățiți ! Și acum, preafericite Nicolae , nu înceta rugându-te lui Hristos Dumnezeu pentru cei ce cu credință și cu dragoste cinstesc pururea pomenirea ta cea de bucurie și întru tot lăudată" . ( SLAVA DE LA "DOAMNE, STRIGAT-AM " DE LA VECERNIA MARE A ZILEI ) +
|
9 decembrie : Zămislirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu +
"Maria , fiica lui Dumnezeu , cea gătită ca locaș Împăratului lumii și al veacurilor și ca înoire neamului nostru , măreția cea tainică pentru îngeri și pentru oameni , taina cea uimitoare, ascunsă în veac, prunc se face astăzi în pântecele înțeleptei Ana ; pe care cu cuget curat să o rugăm , strigând către dânsa : roagă-te Fiului tău și Dumnezeu , ca ceea ce ești ocrotitoarea noastră, a creștinilor , să mântuiască sufletele noastre ".
Slavă Tatăului și Fiului și Sfântului Duh , și acum și pururea și în vecii vecilor ! Amin ! + ( << Doamne , strigat-am >> de la Vecernia zilei ) . |
Catavasiile Nașterii Domnului , Irmoasele Cântării a 3 - a
<< Fiului , Celui născut, fără stricăciune din Tatăl mai înainte de veci , și mai pe urmă din Fecioară întrupat , fără sămânță , lui Hristos-Dumnezeu să-I strigăm : Cel ce ai înălțat fruntea noastră , SFÂNT EȘTI DOAMNE . Vino spre cântarea robilor Tăi , Bunule , smerind sprânceana înălțată a vrăjmașului ; păzind , Fericite Atotvăzătorule , pe cântăreți , mai presus de păcat , întăriți neclintit pe temeiul credinței >> .
|
"Cântarea celor tineri"- Catavasiile Nașterii Domnului, Irimoasele Cântării a 7-a
<< Tinerii , în dreapta credință fiind crescuți, păgâneasca poruncă nebăgând-o în seamă , de groaza focului nu s-au spăimântat ; ci în mijlocul văpăii stând , au cântat : Dumnezeul părinților, bine ești cuvântat >>. "De dragostea Împăratului a toate fiind aprinși , tinerii batjocorit-au păgâna limbă cea hulitoare, a tiranului celui ce se mânia fără măsură ; de la care s-a depărtat focul cel mult , de la cei ce grăiau Stăpânului : ÎN VECI BINE EȘTI CVVÂNTAT ".
|
Condacul praznicului Nașterii Domnului +
"Fecioară astăzi pe Cel mai presus de ființă naște , și pământul peștera Celui neapropiat aduce ; îngerii cu păstorii slavoslovesc , iar magii cu steaua călătoresc ; că pentru noi S-a născut Prunc tânăr , Dumnezeu cel mai înainte de veci ".
|
Antinomii din vechile cântări ( "Doamne , strigat-an "de la Vecernia zilei )
"Să se bucure cerul și pământul să se veselească, că astăzi îngerii și oamenii s-au făcv cu adevărat o singură turmă. O , minune ! Cel nevăzut Se vede , Cel neâncăput este încăput, Cel fără început Se începe , Fiul lui Dumnezeu Se face Fiu al omului ; și Fecioara , neispitită de bărba, se arată Maică a lui Dumnezeu, iar Maica, după naștere , se află fecioară . Cuvântul Tatălui , Cel ce S-a întrupat , în iesle e culcat și păstorii cei binevestitori se fac părtași ai Tainei. Magii de la Răsărit au adus daruri , povățuiți de stea , și s-au închinat Mântuitorului , Celu ce S-a născut. Cu aceia și noi împreună , iubitorilor de praznic , deschizând cu râvnă visteriile inimii, să-I aducem drept aur, tămâie și smirnă , faptele bune , credința , nădejdea și dragostea , strigând către Dânsul glăsuirea celor fără de trup : Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire ! Slavă Tatălui și Fiului si Sfântului Duh , și acum și pururea și în vecii vecilor ! AMIN ! +" .
|
Botezul Domnului - Stihira a 3 - a de la Litia zilei
Stihira ce urmează și pe care o postez astăzi este o alcătuire a lui Cosma Monahul, adică a Sfântului Cosma Melodul.
<<< Veniți să urmăm fecioarelor celor înțelepte ; veniți să întâmpinăm pe Stăpânul , Cel ce S-a arătat. Că vine ca un Mire la Iordan ; Iordanul văzându-Te s-a temut și așteaptă ; Ioan a strigat : Nu cutez a mă atinge de creștetul cel fără de moarte. Duhul S-a pogorât în chip de porumbel să sfințească apele ; și glas din cer s-a auzit ; Acesta este Fiul Meu , Cel ce a venit în lume să mântuiască neamul omenesc ; DOAMNE, SLAVA ȚIE ! >>> . |
Rugăciunea intrării - de la Stihoavna Vecerniei zilei
La râul Iordanului văzându-te Ioan că vii la sine , Hristoase Dumnezeului , a zis : Pentru ce ai venit la rob, Doamne , neavând întinăciune ? Într-al cui nume Te voi boteza ? Într-al Tatălui ? Dar pe Acesta îl porți întru Tine . Într-al Fiului ? Dar Tu Însuți ești Cel ce Te-ai întrupat. Într-al Duhului Sfânt? Dar și pe Acesta știi a-L da credincioșilor , prin suflare.
Cel ce Te-ai arătat Dumnezeule, miluiește-ne pe noi ! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, și acum și pururea și în vecii vecilor ! Amin ! |
Maine vom canta
" A adormit Adam / Si din coasta lui isi scoase moarte : / Tu dormind acum , Cuvinte-al lui Dumnezeu, / Lumii viata izvorasti din coasta Ta ." " Ca un pelican , / Te-ai ranit in coasta Ta , Cuvinte , L-ai Tai fii , care au murit . / Raspandind asupra lor izvoare vii . " " Coasta Ti-au impuns , / Mainile ti-au pironit Stapane ; / Si cu rana Ta din coasta ai vindecat / Ne-nfranarea mainilor stramosilor . " " Sub pamant apui / Cela ce-ai facut pe om cu mana , / Ca pe oameni sa-i inalti din caderea lor , / Cu puterea Ta atotputernica " .
|
Plangerea Maicii Domnului
Citat:
|
Uimirea cetelor ingeresti
Citat:
|
Fragmentul cel mai impresionant !
Citat:
|
Prohodul Domnului
Prohodul Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos este opera poetica si muzicala a imnografului Theodor Studitul ( 759-826 ) , staret al Manastirii Studion din Constantinopol .
|
Citat:
|
1 atașament(e)
"Binecuvantat esti , Hristoase , Dumnezeul nostru , Cela ce preaintelepti pe pescari ai aratat , trimitindu-le lor Duhul Sfant , si printr-insii lumea ai vanat , Iubitorule de oameni , marire Tie !" << O , prea Adanca Taina ! Dumnezeule , Duhule Necuprins cu mintea , care impreuna cu Tatal si cu Fiul toate le-ai zidit ! Tu ai impodobit cetele ingerilor de sus , intru lacasul luminii cele neapropiate . Tu ai chemat la fiinta , cu stralucirea slavei , cetele de foc ale luminatorilor ceresti . Unind Tu trupul si sufletul intr-o minunata alcatuire , zidita-i neamul omenesc , pentru aceasta toata suflarea Te lauda si canta : Aliluia !+
|
Citat:
Iar in varianta audio aici: http://www.youtube.com/watch?v=KHeMF...eature=related |
Acelasi tropar al Pogorarii Duhului Sfant - interpretat de inconfundabilele maici de la Manastirea Ormilia, Grecia – „Evloghitos ii, Hriste o Theos imon, o pansofus tus aliis anadixas katapempsas aftis to Pnevma to aghion, ke di afton tin ikumenin saghimensas, filantrope, doxa si.” http://www.youtube.com/watch?v=PA-IH...eature=related
|
Acatistul Sfintei Treimi - de astazi
|
Cantare de Lauda la Sfanta Treime - Sfantul Nicolae Velimirovici
1 atașament(e)
O , Sfinte Dumnezeule , Sfant intru cele zidite ! Tot ce zidesti cu Cuvantul Tau , Sfintesti cu Duhul . O, Sfinte Tare , tare intru patimiri .Pentru dragostea lumii mergi la moarte , Pentru dragostea lumii inviezi . O , fara de moarte Doamne , cu glasurile noastre pe Tine Te cantam : Dumnezeule - Parinte ; Fiule ; Duhule Sfinte , miluieste-ne pe noi . Tatal , care la Iordan s-a facut cunoscut prin glasul Sau ; Duhul, ce s-a purtat pe deasupra in chip de alb Porumbel ; Fiul , care botez a luat de la Ioan Prorocul , Trei Raze de Lumina , o singura Lumina s-a vazut . O , Treime aratata noua , cu glasurile noastre pe Tine Te cantam ! Dumnezeule- Parinte , Fiule , Duhule Sfinte , miluieste-ne pe noi !
|
De mare folos pentru luminarea mintii este rugaciunea Imparate ceresc.
SI acatistul Preasfantului Duh. |
„Veniți popoarelor să ne îndulcim de ale acesteia preamărite minuni; că prin aceasta Adam din stricăciune s-a mântuit, fiind aceasta chivot nu de Noe, ci de Dumnezeu făcut. De demult n-a putut Moise să vadă pe Dumnezeu în rugul cel înfocat; iar acum pe Cel ce dintru dânsa S-a născut, tot pămâtul Îl știe Fiu al lui Dumnezeu, către Care Maica Sa pentru noi se roagă. Drept aceea noi o preamărim astăzi, ca pe Maica lui Dumnezeu; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu, pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci“
(Icosul Utreniei Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu) |
Din Cantarile Triodului
“Usile pocaintei deschide-mi mie, Datatorule de viata, ca maneca duhul meu la Biserica Ta cea sfanta, purtand locas al trupului cu totul spurcat. Ci ca un Indurat curateste-l cu mila milostivirii Tale! In cararile mantuirii indrepteaza-ma, Nascatoare de Dumnezeu, căci cu pacate grozave mi-am spurcat sufletul si cu lenevire mi-am cheltuit toata viata mea; ci cu rugaciunile tale spala-ma de toata necuratia. La multimea pacatelor mele celor rele, cugetand eu, ticalosul, ma cutremur de infricosata zi a judecatii, ci indraznind spre mila milostivirii Tale, ca David strig Tie: Miluieste-ma Dumnezeule dupa mare mila Ta”. |
Doamne, pe Tine Te laudam:
http://www.youtube.com/watch?v=h31gFCUpcvo PE TINE TE FERICIM, PREA CURATA: http://www.youtube.com/watch?v=dYxdhIFdJ9w |
Manastirea Diaconesti-Cantari Ortodoxe-Colaj
|
"Mironositele, de dimineata venind la mormantul Tau, cu grabire ajungand, Te cautau pe Tine, Hristoase, ca sa unga cu miresme Preacurat Trupul Tau; si auzind cuvintele ingerului, semne datatoare de bucurie Apostolilor au vestit: ca a inviat incepatorul mantuirii noastre, moartea pradand si lumii daruind viata vesnica si mare mila" (Slava... Si acum... Stihoavna vecerniei mici).
|
O, Marie Preacurata!
http://www.youtube.com/watch?v=p8I0W69W1Qo Minunat este acest videoclip. Hraneste sufletul, auzul si privirea. |
Schimbatu-Te-ai la fata, in munte, Hristoase Dumnezeule, aratand ucenicilor Tai slava Ta, pe cat li se putea; straluceasca si noua, pacatosilor, lumina ta cea pururea fiitoare, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Datatorule de lumina, slava Tie!
In munte, Te-ai schimbat la fata, Hristoase Dumnezeule, si pe cat au cuprins ucenicii Tai slava Ta, au inteles ca, daca Te vor vedea rastignit, sa cunoasca Patima cea de bunavoie si lumii sa propovaduiasca, ca Tu esti cu adevarat raza Tatalui. |
Adormirea Maicii Domnului, cantari psaltice
|
Cântarea Sfintei Cruci
de Gherontie Prodromitul Astăzi voiesc a-ți aduce laudă Sfințită Cruce, Cântând cu cântare dulce:Bucură-te Sfânta Cruce !(de 2 ori) Bucură-te, semn ceresc,Cruce steag imparatesc! Bucură-te ,arma sfanta,Bucură-te ruga sfanta! Bucură-te , bucurie celor din calatorie! Bucură-te sfanta arma care pe vrajmași îi sfarmă! Bucură-te , armă tare călătorilor pe mare! Bucură-te , și eu ție, cânt astăzi cu veselie. Astăzi ție ți se închină al meu trup făcut din tină, Că pe tine când te fac ,de toată năluca scap. Scap de vrajmașii cumpliți ce sunt cu mine învrăjbiți Când te am eu păzitoare și buna străjuitoare. Atuncea răul vrajmaș n-are la mine lacaș Și se scutura și piere de nespusa ta putere. Tu ești a mea mângâiere. O Cruce a mea putere! Tu ești povățuitoare ,tu la Rai îndreptătoare Tu minuni mari ai făcut de demult de la-nceput Tu ape ai îndulcit ca mierea le-ai întocmit Tu Marea Roșie înca , pe cât este de adancă În doua ai despărți ,o Cruce lemn fericit. Tu pe cer te-ai arătat ,creștinului împarat Visele ai tâlcuit, O Cruce prea fericita! Având împrejur scrisoare cum că ești biruitoare Tu Cruce fiind purtată pe umeri ridicată De Bunul Stăpân Iisus , mergând la Golgota -n sus Acolo,Iisus voi ,pe Cruce a Se sui Unde prin maini și picioare ,cu cuie străpungătoare, A fost Sfântul Trup pătruns al Preadulcelui Iisus. Pentru aceea și mie , dă-mi scârabă și bucurie. Scârbă că sunt pacătos și nevrednic de Hristos. Bucurie căci semn sfant , creștinilor pe pamant , Ești tu Cruce mângâiere ,o Cruce a mea putere. Dă-mi dar ca să biruiesc tot sfatul diavolesc Dă-mi o inima curată ,dă-mi o minte luminată! Și așa prin darul tău să ma-nvrednicesc și eu Vredinic a te lauda , vrednic a te săruta ! Cântându-ți cântare dulce :Slavă ție Sfânta Cruce! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:54:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.