Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   stigmatele - posibilitate sau inventie catolica? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5832)

razvan_m 31.03.2009 16:02:20

Mihaile,

Daca printre 100 de invataturi s-a strecurat una gresita, o erezie, atunci fara discutie ca acel care le-a propovaduit a fost "iluminat" de vrajmasul omenirii, Lucifer, diavolul-sef.

stanislau 31.03.2009 21:45:19

Citat:

În prealabil postat de monica.miholca (Post 123143)
-Ce parere aveti despre stigmatele care apar la unii catolici?
-Sunt niste realitati, noi nu negam lucrul acesta, pentru ca in Catolicism se pune mare accent pe tragedia suferintei, spre deosebire de Ortodoxie, unde se pune accent pe depasirea suferintei si a mortii prin Inviere. Deci noi avem sfinti traitori ai Invierii, cum a fost Sf Seradim de Sarov, pe cand ei au sfinti traitori ai tragismului suferintei si de aici dorinta lor de a purta stigmatele, urmele ranilor Mantuitorului nostru Iisus Hristos, pe trupul lor, Lucru pe care in Ortodoxie nu se insista, pentru ca noi stim ca suferinta a fost ducatoare la Inviere si ca ultimul cuvant nu-i al suferintei, ci al preamaririi lui Dumnezeu prin Inviere.

Sunt de acord cu Parintele Teofil Paraianu.
Este ciudat ca in Faculatea de Teologie nu am intalnit nici un curs referitor la stigmate.
Ele sunt o realitate.Cel care le primeste,le primeste fiindca nu se opune vointei Divine de a le da aceluia.
Scopul acestora este de a se arata puterea si dragostea lui Dumnezeu.

stanislau 31.03.2009 22:13:25

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 121779)
Nu de putine ori m-am intrebat de ce stigmatele sunt intalnite doar la catolici caci nu stiu de un asemenea caz in lumea ortodoxa. Pe de alta parte in Epistola sa catre Galateni Sfantul Apostol Pavel face urmatoarea afirmatie: "De acum inainte, nimeni sa nu-mi mai faca suparare, caci eu port in trupul meu, semnele Domnului Iisus" (Gal. 6,17). Daca am lua aceasta afirmatie ad literam am fi tentati sa credem ca se refera la stigmate. La ce se refera de fapt Sfantul Apostol Pavel? Cum intelege Biserica aceasta afirmatie?

Este mai veche aceasta postare si am observat-o si eu abia astazi.Insa nimeni nu s-a incumetat sa raspunda.
Sf.Ap.Pavel este unit cu Hristos pe care Il poarta in camara interioara a trupului sau,mai precis Il are in inima.Fericirea comuniunii cu Mantuitorul prin Har,dar si prin impartasanie,il face fericit,implinit,incat nimic nu-l poate intrista.Pentru Apostolul Pavel,Imparatia Harului este o traire continua,o unire vesnica.Este,in consecinta,o fericire si o pace vesnica.Daca pe umeri,a purtat Crucea Mantuitorului in vazul lumii,in inima,are Imparatia,iar prin impartasire,unirea.
Semnele "Imparatiei din noi" sunt,in interior,comuniunea,iar in exterior,marturisirea,faptele,trairea crestina,unirea cu Sf.Biserica.
Eu nu cunosc daca Biserica Romano-Catolica utilizeaza acest verset pentru justificarea biblica a stigmatelor.
La Moise,convorbirea cu Dumnezeu ii aduce stralucirea fetei,stralucire pe care Moise o ascunde inaintea poporului,stand cu fata acoperita.

mihailt 31.03.2009 23:14:07

Trupul nostru chiar dupa Sfantul botez pastreaza simtirea placerii,e coruptibil,are nevoie de mancare,aer,apa pentru a se mentine.
Si Maica Domnului a adormit desi fusese botezata inainte de intruparea Domnului nostru Iisus Hristos chiar de Duhul Sfant.
Oricum trupurile noastre vor adormi si se vor descompune in cele din care au fost luate dar la invierea a doua vom avea trup spiritual.
Acel trup e nestricacios si necoruptibil.
Moaste sfintilor sunt nestricacioase dar coruptibile.
La fel trupul Domnului nostru Iisus Hristos pana la inviere era nestricacios dar coruptibil.Adica nu a intrat in descompunere cat a stat in mormant(asta insemnand ca era nestricacios) dar cum stim primea chinuri si chiar moartea asta insemnand ca era coruptibil.
Sfanta Impartasanie vedeti prima data se face inainte de rastignirea domnului nostru Iisus Hristos.
Anume la cina cea de taina.
De ce?

mihailt 31.03.2009 23:15:16

Maica Domnului a primit invierea chiar atunci la putin timp dupa adormire.
Domnul nostru Iisus Hristos a inviat-o si a luat-o cu trupul inviat la ceruri.

stanislau 01.04.2009 20:47:20

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 126070)
Si Maica Domnului a adormit desi fusese botezata inainte de intruparea Domnului nostru Iisus Hristos chiar de Duhul Sfant.

Spunem ca Maica Dumnezeului nostru Iisus Hristos a fost curatata de pacatul originar,imediat inainte sa primeasca in pantece pe Logosul.

windorin 02.04.2009 00:15:50

Citat:

În prealabil postat de stanislau (Post 126050)
Ele sunt o realitate. Cel care le primeste, le primeste fiindca nu se opune vointei Divine de a le da aceluia. Scopul acestora este de a se arata puterea si dragostea lui Dumnezeu.

Daca stigmatele sunt de la Dumnezeu, de ce nu exista nici un sfant ortodox care sa le fi avut? Cel putin eu nu am auzit pana acum sa le fi avut vreun sfant ortodox.

stanislau 02.04.2009 18:56:23

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 126221)
Daca stigmatele sunt de la Dumnezeu, de ce nu exista nici un sfant ortodox care sa le fi avut? Cel putin eu nu am auzit pana acum sa le fi avut vreun sfant ortodox.

Nici eu nu cunosc sa existe,dar aceasta nu exclude posibilitatea.
Lucrarea lui Dumnezeu este mare,cum neanteleasa este si existenta Sfintei Treimi.Trebuie luata ca atare.

stanislau 03.04.2009 08:52:26

Sfinti romani cu stigmate

1 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 126221)

Zici ca nu exista sfinti romani care sa fi purtat stigmatele.Iata unul:
RAFIRA GALUT de la Bocsig,langa Arad.
Nu stiu cum sa fac sa salvez link-ul respectiv ca sa poata fi citit despre aceasta on-line,dar o sa reusesc.
Este prezenta in imaginea alaturata.

patinina34 03.04.2009 08:57:45

Citat:

În prealabil postat de stanislau (Post 126455)
Nu stiu cum sa fac sa salvez link-ul respectiv ca sa poata fi citit despre aceasta on-line,dar o sa reusesc.

Salvare + postare link:

1. deschizi pagina web care te intereseaza
2. in partea de sus a paginii, vei avea adresa web
3. o highlights ( faci un click stang si devine de culoare albastru inchis)
4. faci: Ctrl+C
5. deschizi forumul la topicul respectiv
6. Post replay- apesi ca si cum ai raspunde la un mesaj
7. faci: Ctrl+V
8. iti va apare link-ul tau
9. apoi faci "trimite mesaj" normal

stanislau 03.04.2009 09:02:25

Multumesc,dar cel mai bine se poate cauta dupa nume pe google,pentru cine intereseaza,pana reusesc eu sa atasez pagina de sit.

patinina34 03.04.2009 09:03:30

Citat:

În prealabil postat de stanislau (Post 126455)

Interesant este faptul ca nimeni aproape dintre ortodocsi nu vorbesc despre stigmate.
Printre Sfintii Parinti, stiu ca Parintele Paraianu a spus ceva despre acest subiect.

Revenind despre Padre Pio, stiu ca a fost un mare scandal in Vatican, care nu voiau sa-l recunoasca din pricina faimei pe care Padre Pio o avea, iar enoriasii mergeau acolo, Vaticanul pierzind astfel din autoritate. Era dor o chestiune politica, de autoritate si financiara.

Despre RAFIRA GALUT de la Bocsig,langa Arad, eu una sincer vorbind nu am auzit absolut niciodata. Ma intreb cum este posibil, si de ce o fii asa?
Daca ai mai multe informatii, te rog sa le pui, ma intereseaza foarte mult acest subiect.

stanislau 03.04.2009 09:09:46

RAFILA GALUT - Fecioara stigmatizata de la Bocsig(Arad)

1 atașament(e)
http://www.tgcl.cnet.ro/rafila-galut...-de-la-bocsig/

windorin 03.04.2009 09:12:15

Nu am auzit niciodata despre vreun sfant ortodox cu stigmate, iar daca ar fi existat, ar fi fost imposibil sa se ascunda atata vreme, cand vietile sfintilor sunt marturisite pana in cele mai mici detalii.

Rafira Galut este un nume de care nu am auzit in viata mea. Iar sfintii romani, au fost canonizati in mod public, aparand astfel in toate articolele si studiile privind "canonizarea din BOR". Ciudata este putin spus aparitia unui sfant ortodox roman cu stigmate.

stanislau 03.04.2009 09:15:38

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 126466)
Nu am auzit niciodata despre vreun sfant ortodox cu stigmate, iar daca ar fi existat, ar fi fost imposibil sa se ascunda atata vreme, cand vietile sfintilor sunt marturisite pana in cele mai mici detalii.

Rafira Galut este un nume de care nu am auzit in viata mea. Iar sfintii romani, au fost canonizati in mod public, aparand astfel in toate articolele si studiile privind "canonizarea din BOR". Ciudata este putin spus aparitia unui sfant ortodox roman cu stigmate.

Nici eu nu am auzit.
Iata,auzim acuma.Da clik pe link si citeste!

windorin 03.04.2009 09:16:02

Cu tot dragul, Stanislau, insa daca te'ai fi uitat un pic mai atent pe acea pagina, ai fi vazut imediat ce scrie sub titlul site'ului: "Site-ul tinerilor greco-catolici din Eparhia de Lugoj." Iar numele ei arata clar faptul ca era straina de sangele romanesc (asta spre a nu se mai aminti ca era romanca).

Deci, nu exista sfinti ortodocsi stigmatizati, nici sfinti romani.

stanislau 03.04.2009 09:19:21

Am zis "sfinti romani".

windorin 03.04.2009 09:34:15

Familia Galut și Familia Zgerden, din care se trage tanara, iti par cumva familii de romani? Pentru mine, numele nu au origine romaneasca. Oricum, problema pusa de mine nu era daca exista romani cu stigmate, ci daca exista ortodocsi cu stigmate. Si este logic faptul ca, daca exista catolici romani, pot exista si romani stigmatizati.

patinina34 03.04.2009 09:44:39

Citat:

În prealabil postat de stanislau (Post 126465)

Stanislau - acest link este greco-catolic.

[COLOR=blue]- Rafila Găluț s-a născut pe 8 februarie 1910 la Bocsig, jud. Arad, fiind fiica lui Constantin Găluț și a Anei Zgerden.[/COLOR]
[COLOR=blue]- a fost botezată la 10 februarie 1910 în biserica greco-catolică "Sf. Gheorghe" din localitatea natală, de către Pr. Demetriu Nysztor.[/COLOR]
[COLOR=blue]- credincioasă greco-catolică, de mică a fost foarte apropiată de Biserică. În 1931 dorește să devină călugăriță în Congregația Maicii Domnului de la Blaj dar, datorită sănătății sale fragile, este sfătuită să renunțe.[/COLOR]
[COLOR=blue][..........][/COLOR]
[COLOR=blue]- în 1979 se reface mormântul Rafilei Găluț, la cheltuieli contribuind și Prea Sfințitul Episcop Ioan Ploscaru de la Lugoj, care s-a ocupat în perioada comunistă de strângerea tuturor documentelor referitoare la fecioara stigmatizată de la Bocsig.[/COLOR]
[COLOR=blue]- după 1939 numeroși credincioși greco-catolici, romano-catolici dar și de alte confesiuni, vin și se roagă la mormântul Rafilei Găluț cerându-i mijlocirea în nevoile lor sufletești și trupești.[/COLOR]
[...................]
Deci Rafila este greco-catolica, nu ortodoxa.

La catolici, este stiuta problema cu stigmatele, insa la ortodocsi, nu sint intilnite.
Asta era de fapt si intrebarea mea si a lui Dorin: de ce la sfintii ortodocsi nu au aparut stigmatele?

Hai sa nu ne incurcam aici, deci aceasta tinara, a fost greco-catolica, cu stigmate, romanca.
Si dupa cum spune site-ul citat de tine, merg multi la rugaciune la mormintul sau. Insa, greco-catolici, nu ortodocsi.

stanislau 03.04.2009 10:00:34

Batalia pentru sfinti

Daca citim cu atentie articolul,fara sa ne oprim la titlul sit-ului,vedem ca "a fost revendicata si de alte culte",in mod sigur,noi ortodocsii,fiind "printre alte culte".
De notat ca in ultima vreme,greco-catolicii ne revendica pana la urma si sfintii.
Dar hai sa mai asteptam si alte postari si pe urma sa analizam articolul postat in sit-ul greco-catolic.
Ok?

patinina34 03.04.2009 10:05:23

Citat:

În prealabil postat de stanislau (Post 126478)
Daca citim cu atentie articolul,fara sa ne oprim la titlul sit-ului,vedem ca "a fost revendicata si de alte culte",in mod sigur,noi ortodocsii,fiind "printre alte culte".
De notat ca in ultima vreme,greco-catolicii ne revendica pana la urma si sfintii.
Dar hai sa mai asteptam si alte postari si pe urma sa analizam articolul postat in sit-ul greco-catolic.
Ok?

[COLOR=blue]- alte culte au încercat să o convingă pe Rafila Găluț să renunțe la credința ei catolică, dar ea nu acceptă, susținând toată viața că unica Biserică întemeiată de Mântuitorul Isus Cristos este Biserica Una, Sfântă, Catolică și Apostolică.[/COLOR]
[COLOR=#0000ff][/COLOR]
[COLOR=#0000ff][/COLOR]
[COLOR=black]Ma tem ca nu inteleg, insa hai sa asteptam cum zici, dar nu vad prea mare rezultat, ea fiind o sfanta greco-catolica si nu ortodoxa.[/COLOR]
[COLOR=black][/COLOR]
[COLOR=black]Deci ar trebui asteptat ca ortodocsii sa ceara ca aceasta sfanta sa "devina" post-mortem ortodoxa?[/COLOR]
[COLOR=black][/COLOR]
[COLOR=black]Eu nu stiu despre asta, asteptam cum zici...[/COLOR]
Ca sa fiu sincera, ortodocsii au multi sfinti, nu ducem lipsa, insa........

windorin 03.04.2009 10:23:52

De acord cu Patinina, alte culte au vrut sa o trezeasca din ratacirile catolice, nu sa si-o asume ca sfanta proprie lor. Este bina ca atunci cand citim un text, sa cautam sa ne calcam orgoliul de a-l prezenta in varianta proprie, si a ne stradui sa il reproducem intocmai, chiar daca nu simtim acest lucru.

Oricine poate sa revendice orice. Daca sfintii nostri au trait si au marturisit o viata ortodoxa, dupa cum marturiile si datele istorice pot si intari, nu cred ca este atat de important ce scrie pe racla lor (nu spun ca sunt de acord, ci doar ca in caz de asa ceva, stie Domnul mai bine de ce s-a intamplat).

Stigmatele nu au aparut niciodata la un sfant ortodox, al Bisericii de Rasarit.

Stigmatele pot avea doar doua izvoare: mintea rationala a catolicului, care cauta sa se intareasca pe sine in fata lumii, sau viclenia diavolului, care duce in inselare pe toti.

Traditie1 03.04.2009 17:41:48

Harurile Duhului Sfânt se dau pentru întreaga comunitate, nu doar pentru omul care le primeste. Astfel, ce semnificatie au aceste stigmate din punct de vedere al folosului comunitatii? Ele sunt doar o amagire demonica care arunca pe respectivul în mare mândrie. Darurile lui Dumnezeu sunt ziditoare si aducatoare de smerenie. Ori prin aceste stigmate i se sugereaza omului ca se aseamana cu Mântuitorul.

Frecventa lor ridicata la catolici si lipsa lor aproape totalaa la ortodocsi arata clar ca e vorba de ceva necurat. Pâna în secolul 13 (francisc de assisi) nu se semnaleaza nici un caz, apoi devine o moda. Numai în secolul 20 sunt semnalate 500 de cazuri:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stigmata

stanislau 03.04.2009 21:52:07

Diferente interconfesionale

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 126556)
Harurile Duhului Sfânt se dau pentru întreaga comunitate, nu doar pentru omul care le primeste.

A nu se confunda Harul Divin Mantuitor cu Gratia,care apare numai in terminologia catolica.

Prin definitie la toate trei:

Harul este energia necreata Divina ce izvoraste neancetat din Sfanta Treime.Asa cum soarele da lumina si caldura,tot asa Sfanta Treime,elibereaza im mod continuu,Harul.Fireste,harul nu este directionat catre doar unul.

Darurile Sfantului Duh sunt in numar de sapte:intelepciune,intelegere,cunoastere,putere,sf at,evlavie si frica de Dumnezeu.Darurile sunt ca expresie a comuniunii omului cu Harul.El face sa rodeasca in omul ce primeste Harul,Darurile Sfantului Duh,cele amintite mai sus.Ca sa fiu mai explicit,asa cum apa face sa rodeasca planta,ii este utila vietii,la fel,Harul face sa rodeasca Sfintele Daruri.De aceea explic ca Sfintele Daruri nu sunt colective,ca nu au cum.

Gratia,intalnita DOAR in terminologia teologica romano-catolica,inseamna urmatorul lucru:sfintii,prin trairea lor,au facut mai mult decat trebuie ca omul credincios sa faca minim pentru mantuire.De aceea,Biserica Romano-Catolica,a adunat acest surplus de contributie,intr-un fel de depozit,din care Biserica ofera credinciosilor.
Repet,Gratia Catolica,este termen necunoscut ortodoxiei.
Gratia numai Biserica Romano-Catolica o foloseste.

Ca o concluzie,la slujbele greco-catolice,se intrebuinteaza termenul de Daruri,in sensul de Har,dar nu este corect.
A auzit careva la o slujba ortodoxa ceva de acest gen:"Harurile Sf.Duh sa fie cu voi,cu toti"? Nu! Ci ati auzit asa:"Harul Domnului nostru Iisus Hristos,dragostea lui Dumnezeu-Tatal si impartasirea Sf.Duh sa fie cu voi cu toti!". Asta mai cred ca ati auzit-o.

cristiboss56 05.04.2009 00:23:03

Citat:

În prealabil postat de stanislau (Post 126611)
A nu se confunda Harul Divin Mantuitor cu Gratia,care apare numai in terminologia catolica.

Prin definitie la toate trei:

Harul este energia necreata Divina ce izvoraste neancetat din Sfanta Treime.Asa cum soarele da lumina si caldura,tot asa Sfanta Treime,elibereaza im mod continuu,Harul.Fireste,harul nu este directionat catre doar unul.

Darurile Sfantului Duh sunt in numar de sapte:intelepciune,intelegere,cunoastere,putere,sf at,evlavie si frica de Dumnezeu.Darurile sunt ca expresie a comuniunii omului cu Harul.El face sa rodeasca in omul ce primeste Harul,Darurile Sfantului Duh,cele amintite mai sus.Ca sa fiu mai explicit,asa cum apa face sa rodeasca planta,ii este utila vietii,la fel,Harul face sa rodeasca Sfintele Daruri.De aceea explic ca Sfintele Daruri nu sunt colective,ca nu au cum.

Gratia,intalnita DOAR in terminologia teologica romano-catolica,inseamna urmatorul lucru:sfintii,prin trairea lor,au facut mai mult decat trebuie ca omul credincios sa faca minim pentru mantuire.De aceea,Biserica Romano-Catolica,a adunat acest surplus de contributie,intr-un fel de depozit,din care Biserica ofera credinciosilor.
Repet,Gratia Catolica,este termen necunoscut ortodoxiei.
Gratia numai Biserica Romano-Catolica o foloseste.

Ca o concluzie,la slujbele greco-catolice,se intrebuinteaza termenul de Daruri,in sensul de Har,dar nu este corect.
A auzit careva la o slujba ortodoxa ceva de acest gen:"Harurile Sf.Duh sa fie cu voi,cu toti"? Nu! Ci ati auzit asa:"Harul Domnului nostru Iisus Hristos,dragostea lui Dumnezeu-Tatal si impartasirea Sf.Duh sa fie cu voi cu toti!". Asta mai cred ca ati auzit-o.

Interesant de citit și Energiile necreate ale lu Palama ( Sf. Grigorie Palama) , teoria Palamistă cum mai este cunoscută de unii , ce a avut la bază o dispută a lui Palama cu Varlaam.

monica.miholca 06.04.2009 12:38:52

Ati citit Despre inselare de Sf Ignatie Briancianov? acolo ne vorbeste lamurit despre experientele"mistice" ale "sfintilor catolici" de dupa despartirea Bisericii Catolice, si arata clar ca acestia erau in inselare!

Anca-Miha 07.04.2009 00:26:49

Monica, ai putea sa ne dai un citat din Sf. Ignatie Briancianinov in acest sens?

monica.miholca 07.04.2009 00:42:22

"Sfantul Ioan
Scararul atentioneaza ca cei inclinati spre cugetare semeata si alte patimi sufletesti nu trebuie
nicicum sa-si aleaga viata in pustnicie, ci sa petreaca in mijlocul obstii si sa se mantuiasca
prin lucrarea poruncilor (Cuvantul 8, cap. 10, 18, 21, 25 - Cuvantul 27, cap. 13, 36): caci
orice fel de vietuire, fie in pustie, fie in chinovie, atunci cand este potrivit, atunci cand este
potrivit cu voia lui Dumnezeu, si are ca tel a placea lui Dumnezeu, este preafericit (88 de
capete ale Preacuviosului Simeon Noul Teolog). Din zavorarea de mai inainte de vreme
odrasleste inselarea draceasca, nu numai cea care bate la ochi, ci si cea care este nevazuta la
aratare: a cugetului, a sufletului, fara de asemanare mai primejdioasa decat cea dintai, ca una
care se tamaduieste foarte anevoie, iar adesea nici nu cunoaste tarriaduire. Acest rod al
inselarii, care se intemeiaza pe cugetarea semeata, este numit de catre Sfintii Parinti "parere"
(Ale Sfantului Grigorie Sinaitul, capetele 128,131,132), atunci cand nevoitorul primeste
pareri mincinoase despre lucrurile duhovnicesti si despre sine, socotindu-le adevarate.
Parerilor si vedeniilor mincinoase le urmeaza intotdeauna, potrivit legaturii firesti de simtire
si de lucrare dintre minte si inima, simtiri amagitoare, desfatatoare ale inimii: ele nu sunt
altceva decat lucrarea unei patimi subtiri a dulcetii si slavei desarte. Cei molipsiti de catre
aceasta inselare se fac propavaduitori ai unei invataturi ascetice mincinoase, cateodata si
ereziarhi, spre vesnica pieire a lor si a celor apropiati lor. Sfantul Isaac Sirul pomeneste, in
cel deal 55-lea Cuvant, ca un oarecare Malpas a dus in pustnicie o viata foarte aspra de
nevoitor, cu telul de a atinge o inalta stare duhovniceasca, si a cazut in trufie si inselare
demonica vadita, facandu-se intemeietor si capetenie a sectei evhaitilor.

Ca pilda de carte ascetica scrisa in acea stare de inselare numita "parere" putem da
lucrarea lui Toma de Kempis, numita "Urmarea lui Hristos". Ea rasufla o patima subtire a
dulcetii si o cugetare semeata, care naste in oamenii orbiti si plini pe deasupra peste masura
de patimi, o desfatare pe care ei o socot gustare a harului Dumnezeiesc. Nefericitii si
intunecatii ! Ei nu pricep, ca adulmecand damful subtire al patimilor care traiesc in ei, se
indulcesc de el, socotindu-1 in orbirea lor, mireasma a harului ! Ei nu inteleg ca de desfatarea
duhovniceasca sunt in stare doar sfintii, ca inaintea desfatarii duhovnicesti trebuie sa mearga
pocainta si curatirea de patimi, ca desfatarea duhovniceasca nu sta in puterea pacatosului, ca
el trebuie sa se cunoasca pe sine ca fiind nevrednic de desfatare, sa o alunge, daca aceasta va
incepe sa-i dea tarcoale, sa o alunge ca pe un lucru nepotrivit cu el, ca pe o vadita si
pierzatoare amagire de sine, ca pe o miscare subtire a slavei desarte, a cugetarii semete si a
patimii dulcetii. IIn pustnicie, au ajuns, asemenea lui Malpas, la cea mai vartoasa inselare
demonica Francisc de Assisi, Ignatiu de Loyola si alii nevoitori ai latinilor (Dupa caderea Bisericii de Apus de la cea din Rasarit), recunoscuti de ei ca sfinti. "Atunci cand Francisc a fost rapit la cer" spune scriitorul Vietii acestuia, "Dumnezeu Tatal, vazandu-l, S-a intrebat, fiind pentru o clipa in nedumerire: cui sa dea intaietate, Fiului Sau Celui dupa fire, sau fiului
dupa har - Francisc". Ce poate fi mai cumplit, mai had decat aceasta hula, ce poate fi mai intristator decat aceasta amagire !

monica.miholca 07.04.2009 00:44:46

[SIZE=3]"O mare parte dintre nevoitorii[/SIZE]
[SIZE=3]Bisericii Apusene, socotiti in sanul acesteia ca foarte mari sfinti - aceasta dupa caderea ei de[/SIZE]
[SIZE=3]la Biserica Rasariteana si indepartarea Sfantului Duh de la ea - s-au rugat si au ajuns la[/SIZE]
[SIZE=3]vedenii, bineinteles mincinoase, prin metoda pe care am amintit-o [nevointa extrema dar fara strapungerea sufletului-n.m]. Acesti paruti sfinti se[/SIZE]
[SIZE=3]aflau in cea mai cumplita inselare draceasca. Inselarea isi ridica, deja, in chip firesc capul pe[/SIZE]
[SIZE=3]temeiul hulirii impotriva lui Dumnezeu prin care este schimonosita la eretici credinta[/SIZE]
[SIZE=3]dogmatica. Purtarea nevoitorilor latinilor, cuprinsi fiind de inselare, a fost intotdeauna[/SIZE]
[SIZE=3]"extatica" din pricina neobisnuitei lor infierbantari trupesti si patimase. Intr-o asemenea stare[/SIZE]
[SIZE=3]se afla(I~natiu de L~ola, intemeietorul Ordinului iezuitilor. Inchipuirea lui era atat de aprinsa[/SIZE]
[SIZE=3]si de atatata, incat, precum el insusi spunea, avea nevoie doar sa o voiasca si sa intrebuinteze[/SIZE]
[SIZE=3]oarecare sfortare ca sa-i apara inainte, dupa bunul sau plac, iadul sau raiul. Aparitia raiului si[/SIZE]
[SIZE=3]iadului se savarsea nu doar prin lucrarea inchipuirii omenesti; lucrarea inchipuirii omenesti,[/SIZE]
[SIZE=3]de una singura, este neindestulatoare pentru aceasta: faptul se savarsea prin lucrarea[/SIZE]
[SIZE=3]demonilor, care isi uneau prisositoarea lor lucrare cu lucrarea neindestulatoare omeneasca,[/SIZE]
[SIZE=3]adaugand lucrare la lucrare, plinind o lucrare prin cealalta, pe temelia liberei vointe a omului [/SIZE]
[SIZE=3]care si-a ales si si-a insusit o indreptare mincinoasa. Se stie ca adevaratilor sfinti ai lui[/SIZE]
[SIZE=3]Dumnezeu vedeniile li se daruiesc numai si numai prin bunavointa si lucrarea lui Dumnezeu,[/SIZE]
[SIZE=3]iar nu dupa voia omului si nu prin propriile lui sfortari - se daruiesc pe neasteptate, foarte[/SIZE]
[SIZE=3]arareori, cand este neaparata nevoie, potrivit minunatei iconomii a lui Dumnezeu, iar nu la[/SIZE]
[SIZE=3]intamplare (Sfantul Isaac Sirul, Cuvantul al 36-lea). Nevointa aspra a celor aflati in inselare[/SIZE]
[SIZE=3]se insoteste, de obicei, de o adanca stricaciune sufleteasca. Dupa aceasta se poate masura[/SIZE]
[SIZE=3]vapaia care ii mistuie pe cei inselati."[/SIZE]

monica.miholca 07.04.2009 00:45:46

Puteti descarca toata cartea de aici

http://www.scribd.com/doc/2410062/Sf...espre-inselare

mihailt 07.04.2009 01:31:59

Parintele Arsenie Papacioc a zis despre cartea "Urmarea lui Hristos" ca e foarte buna.
Sfantul Ignatie Briancianinov a fost contrazis de Sfantul Teofan Zavoratul pentru ce zicea.
El zicea (Sfantul Ignatie) ca ingerii au maini, picioare etc.
Sfantul Ioan Damaschinul nu zice nicidecum asa in a sa dogmatica.

Sfantul Ignatie a fost canonizat in 1989.
Deodata cu Sfantul Teofan Zavoratul.
Sfantul Teofan Zavoratul nu a contrazis existenta vamilor dar le vedea intr-un mod diferit de Sfantul Ignatie.
Eu nu stiu ce sa zic dar am incredere in ce zice parintele Arsenie Papacioc.
Si parintele Cleopa zicea de acea carte ca este foarte buna.

mihailt 07.04.2009 01:32:55

Oricum vine sfarsitul lumii in curand si vom vedea atunci mai clar ca si Sfintii Catolici sunt sfinti.
Asa ca ce rost atata cearta.

monica.miholca 07.04.2009 01:38:44

Dar nu e vorba sa ne certam.
Acum sunt si eu curioasa ce e cu cartea aceea Urmarea lui Hristos, o s-o caut.
Nu stiu multe nici din ce a scris Sf Teofan Zavoratul, nici Sf Ignatie Briancianov, nici altii; totusi, ce am gasit in Despre inselare, si inca ce am citit in cartile catolice, ma face sa il cred Sf Ignatie Briancianov, si anume ca sfintii catolici de dupa schisma au fost inselati...si o spun cu parere de rau, pentru ca am fost cu toata inima la Lourdes, si am cinstit sfintii catolici.

windorin 07.04.2009 09:52:19

Dupa anul Schizmei, nu cred ca mai putem vorbi de sfintenie in Biserica de Apus. Asta doar daca acei crestini de rand, inca au mai trait potrivit vechilor randuieli. Insa, in timp, acestea au pierit, cele noi luandu-le locul in mod deplin.

Nu stiu ce sa zic. Domnul stie sfintenia din inima si faptele omului.

Problema ramane deschisa. Stigmatele sunt de la diavol ?

patinina34 07.04.2009 09:56:12

Banuiesc ca nimeni in afara de Dumnezeu nu stie, daca si catolicii sint sfinti sau nu, insa cert este ca sfintii ortodocsi au devenit sfinti in urma unor mari sacrificii, a renuntarilor, a foametei, a pustietatii, fuga din cele lumesti si mai ales viata saracacioasa pe care au dus-o.

La sfintii catolici se obesrva altceva, insa eu nu ma pricep, nu sint in masura sa afirm ce si cum.

Cind eram la Roma, am vazut calugari, si calugarite multe. Ele servesc in scoli, insa sint rele. Preotul-calugar roman ortodox de pe vremea aceea, statea la o manastire in centru de calugarite, nu-i lasau nici de mancare...bineinteles ca dansul nu s-a plans niciodata.

Diferentele sint multe, insa, cine sint eu sa judec?

Anca-Miha 07.04.2009 11:09:40

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 127152)
Parintele Arsenie Papacioc a zis despre cartea "Urmarea lui Hristos" ca e foarte buna.
Sfantul Ignatie Briancianinov a fost contrazis de Sfantul Teofan Zavoratul pentru ce zicea.
El zicea (Sfantul Ignatie) ca ingerii au maini, picioare etc.
Sfantul Ioan Damaschinul nu zice nicidecum asa in a sa dogmatica.

Sfantul Ignatie a fost canonizat in 1989.
Deodata cu Sfantul Teofan Zavoratul.
Sfantul Teofan Zavoratul nu a contrazis existenta vamilor dar le vedea intr-un mod diferit de Sfantul Ignatie.
Eu nu stiu ce sa zic dar am incredere in ce zice parintele Arsenie Papacioc.
Si parintele Cleopa zicea de acea carte ca este foarte buna.

S-a mai discutat pe forum despre aceasta carte. Dar se pare ca sunt doua carti cu acest titlu: Urmarea lui Hristos. Una dintre ele, care are autor vestic, dar nu-mi amintesc cum il cheama, aceea e cea care nu e buna.

monica.miholca 07.04.2009 11:14:22

Urmarea lui Hristos, de Toma de Kempis, despre asta vorbeste Sf Ignatie Briacianov. deci mai este una?

mihailt 07.04.2009 14:18:32

Da este urmarea lui Hristos a Sfantul Nicolae Cabasila.
A aparut acum de curand la editura patriarhiei EIBMBOR.
http://www.editurapatriarhiei.ro/pro...b68c1a9666ea30
(ii zice "Despre viata in Hristos")

vasidank 10.04.2009 03:08:26

Probabil ca si boala lui de stomac era tot un fel de stigmata. A avut Isus oare ulcer?

unortodox 22.04.2009 11:15:44

intrebari

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 123060)
PADRE PIO DI PIETRELCINA

Este numit asa deoarece s-a nascut in acest orasel de la tara Pitrelcina, in May 25/1887.
A murit in 1968, Sept 23 cind de altfel este si sarbatorit.
Corpul sau nu a intrat in putrefactie, se gaseste nealterat:

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...oriesumato.JPG

El a avut stigmatele la ...
A fost canonizat in 2002, de abia, dupa ani de zile de la moartea sa.
Stigmatele:a fost acuzat de catre stiinta ca fiind "un psihopat ce se automutileaza" iar Vaticanul a cercetat acest caz al stigmateleor timp de 30 ani din 1930 pina in 1960, si nici atunci nu a fost recunoscut. Abia in 1999 a fost beatificat, si devenit sfant in 2002.
Stiu ca citea inima omului, inainte de a deschide gura la spovedanie, ca avea harul iertarii, insa dupa spovedanii, ranile lui sangerau tot mai mult.

Poza de aici este dupa exhimarea facut in 2008, corpul era intact, deci dupa 40 de ani dupa moartea acestuia.
Spitalul Padre Pio

http://www.padrepio.com/statuecloseup.JPG

Aici este statuia din fata spitaluilui pe care constriut.
Era foarte evlavois si iubitor.
A avut si multe vedenii, iar Vaticanul l-a supus la o adevarata tortura pentru a dovedi daca este bolnav psihic sau are intr-adevar vedenii dumnezeiesti. S-a dovedit ca nu era bolnav psihic, iar Padre Pio devea mai celbru decit Papa insusi, prin miracolul vindecarilor care le facea.
Aceasta era teama nemaipomenita a Vaticanului, si ca urmare a fost facut nebun, psihopat si toate celelelalte.
Oricum, multa lume merge la moastele sale pentru a obtine vindecarea de boli.

Am auzit multe lucruri frumoase despre Padre Pio identice cu ce afirmi tu despre domnia sa.
Sa trec insa la intrebarile mele:
1. Spui ca Padre Pio avea corpul intact la 40 de ani de la moartea sa.
Intrebare: stii cumva daca a fost imbalsamat inainte de a fi inmormantat?
2. Ce intelegi prin "ca avea harul iertarii"? Faptul ca era capabil sa ierte greselile altor oameni fata de domnia sa (asa cum Papa Ioan Paul al-II-lea l-a iertat pe cel care atentase la viata sa)?
"S-a dovedit ca nu era bolnav psihic". Aceasta propozitie nu-mi spune nimic pentru ca nu e pana la urma nimic rau in a fi nebun pentru Hristos, nu? In plus nu am deloc incredere in expertiza psihiatrica pe simplu motiv ca numitul Carl Tanzler, celebru necrofil - Doamne iarta-ma - a fost gasit perfect sanatos din punct de vedere psihiatric de o comisie formata din 12 medici psihiatri, desi numai sanatos nu poti sa fii daca faci asa ceva...

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:44:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.