![]() |
nici eu nu au incredere in mine si nici in incurajarile celor din jur pt ca stiu oricum ca sunt vorbe spuse de politete dar oricum viata merge inainte chiar daca am incredere in mine chiar daca nu:D
|
Citat:
|
Citat:
Intr-adevar,subscriu intru totul la spusele tale ;) Ceea ce se greseste in zilele noastre e ca se vrea din ce in ce mai multa superficialitate...aparenta ca esti un om increzator in propriile forte si ca o sa poti atinge orice target e lucrul care "te vinde " cel mai bine atunci cand e vorba de vreun interviu...si nu numai..la fel se intampla si intr-un cerc de asa-zisi prieteni care vor sa vada in tine un invingator,un puternic(doar asa ai mai multa atentie si respect din partea lor). Se gandeste oare cineva ca in spatele fiecarei masti se afla un suflet?..un suflet pe care daca ne-am da un pic silinta sa-l gasim,sa-l cunoastem,am descoperi ca pe lumea asta nu exista doar bani,putere,laude din partea sefului... |
Cand cineva dorea un sfat de la Sfantul Siluan Athonitul, acestuia nu-i placea sa dea raspuns "din mintea sa". El avea in amintire cuvantul Cuviosului Serafim de Sarov: "Cand vorbeam din mintea mea, se intampla sa gresesc", iar la aceasta se adauga ca greselile pot fi mici, dar pot fi si mari.
Sa luam aminte la duhul unei incredere daunatoare in sine ! Sa umblam cat mai des la duhovnic si la Spovedanie, la cartile Sfintilor Parinti si la slujbe ! Cred ca nimic nu este mai usor decat a cadea si a ramane in inselare. |
Citat:
Azi, se descurca "singur". |
"Cel ce ramane intru Mine si Eu in el, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic." (Ioan 15, 5)
Fara Dumnezeu nu putem face nimic. El ne tine, El ne da putere. Chiar si acelora dintre noi care nu vrem sa auzim de El. Parintele cel bun nu isi lasa stingher copilul neascultator, ci il ocroteste in continuare si ii da de toate. A ne increde in noi, cum ca suntem ceva mare si puternic, este o mare inselare. Asta nu inseamna ca trebuie sa spunem neincetat "nu sunt bun de nimic" si altele asemenea. Domnul a sadit in fiecare un talant, doi sau trei, drept pentru care nimeni nu poate spune ca nu e bun de nimic. Insa a crede ca avem putere prin noi insine, chiar fara Dumnezeu, este cadere si inselare. Domnul ne da putere pentru toate. Oare ar putea mama sa reziste durerii pierderii fiului ei, fara intarire de la Domnul ?! Oare ar ramane omul intreg la minte dupa ce ar omora din greseala, in accident, un alt om ?! |
Citat:
|
toata nadejdea in Domnul
In Domnul sa ne punem nadejdea; daca ne bazam pe noi, vai de capul nostru pe unde ratacim.
Domnul sa ne ocroteasca in toate caile! "Faca-se Voia Ta!" |
Citat:
|
Asa este, la drum sa ne insotim cu Hristos si Maica Domnului. La mine, in satul meu, oamenii se insemnau cu semnul Sfintei Cruci si cand plecau la drum, si la munca si cand treceau pe langa Sfanta Biserica- doar acolo se afla CINSTITUL TRUP SI SANGE al MANTUITORULUI.LA FEL PROCEDEZ SI EU SI MA SIMT PROTEJATA.Mersul la Sfanta Biserica imi da putere sa trec peste orice incercare pe care as avea-o. Fara Dumnezeu nimic nu suntem.
|
Citat:
Insa cu toate acestea, marele lucru bun, e ca poti sa ramai demn, si vertical spunand adevarul si nefacand compromisuri,si asta se vede, e ca o lumina ce razbate prin intuneric, o vad si prigonitorii tai, si in constiinta lor le e sila de ce au facut,sau rusine ,cand vad ca tu te-ai mentinut pe linia adevarului si a onoarei...si acest lucru e pana la urma apreciat,de toti ! Dumnezeu a facut ca adevarul si dreptatea sa existe si sa fie recunoscute ! |
Cred ca trebuie sa purtam in suflet recunostinta Lui Dumnezeu pentru tot ce ni se intampla in viata. Incredere in fortele proprii poti sa ai, daca vine de la Dumnezeu.Eu asa fac, dar mereu imi indrept gandul catre El.Si orice izbanda a vietii mele stiu ca I-o datorez Lui Hristos.
|
Omul trebuie sa ceara necontenit de la Dumnezeu sa-i dea putere sa mearga in viata potrivit voii Sale. Fara aceasta cerere, omul poate ajunge in prapastie. Doar increderea in propria persoana, e pentru mine o credinta intr-o busola stricata, o ai, dar nu te ajuta sa fii pe drumul cel bun.
|
Din pacate, multi nu vor sub nicio forma sa accepte ca au busola stricata. Si asta, pentru ca increderea exagerata a omului in sine insusi e strans legata de mandrie.
|
Citat:
|
Citat:
Increderea in ajutorul lui Dumnezeu inseamna TOTUL,de la inceput si pana in Vesnicie. |
Încrederea în forțele proprii nu e rea în totalitate. Exagerarea ei duce la mândrie, chiar prostească, dacă avem încredere în ceva ce nu putem face. Mai e și mândria că nu Dumnezeu ne-a dat acele calități.
Însă nici extrema opusă nu-i bună, religia ne spune să fim smeriți, însă să ne și cunoaștem puterile. Ne obligă să ne știm calitățile, ca să le putem valorifica, să nu spunem că Dumnezeu nu ne-a dat talanți, când ne-a dat cu grămada. Dacă știm ce putem noi face, știm cum putem fi de folos aproapelui nostru. Dacă de ex. Eminescu neavând încredere în forțele proprii, nu ar mai fi scris nimic, din smerenie ar fi zis că n-are talent, atunci cu siguranță Dumnezeu i-ar fi cerut socoteală pentru aceasta. Trebuie să ne cunoaștem forțele, chiar să tindem să ni le depășim, să evoluăm, însă să fim conștienți că avem totul de la Dumnezeu și să nu cădem într-o încredere stupidă, dacă noi de ex. suntem buni fizicieni, să nu credem că vom ajunge mari pictori, deși nu avem niciun talent. |
Citat:
|
Dumnezeul pe care-L cunoastem noi nu-i zgarcit. El imparte cu generozitate darurile Sale tuturor. Dar omul trebuie sa aiba constiinta ca e inzestrat cu daruri, nu pentru a le pune in valoare in mod egoist, ci pentru a-i bucura pe ceilalti. Iar daca le ascundem, gresim cu siguranta.
|
Limita intre incredere si neincredere in propria persoana este extrem de fina. Daca ne incredem prea mult in noi, ajungem mai devreme sau mai tarziu cu oistea-n gard. Daca nu ne incredem, ajungem sa ingropam talantul ca si cum ne-ar fi teama ca nu suntem capabili sa-l inmultim.
Intr-o lume straina si foarte exigenta am facut candva echipa cu un om lipsit total de incredere in sine. Pentru el, eu eram deschizator de drumuri, pentru ca el imi aducea nu numai optimism ci mai ales entuziasm si initiativa. Fiecare dintre noi aveam incredere mai mare in celalalt decat in sine, desi calitatile noastre erau diferite: eu stapaneam bine limba si lucrul cu sculele electrice, in timp ce el avea vedere in spatiu, citea cu extrem de mare usurinta orice desen tehnic, vazand lucruri "prost concepute", dintr-o ochire si gasea mereu metode inovatoare de a ne usura munca. Au fost peste 7 ani in care n-am dezamagit nici macar o data pe cineva, desi ni s-a intamplat cand, datorita exigentei job-ului, englezi cu state vechi in meserie (noi nu eram tamplari: colegul era inginer mecanic iar eu electro) o luau la goana fiindca erau valori mari la mijloc, materiale unicat si timp limitat. Increderea in tine ti-o da Dumnezeu. Chiar daca nu ai curaj, chiar daca ti se pare ca este imposibil sa fii capabil sa faci tu un anumit lucru, daca iti pui nadejdea in Dumnezeu, totul se aranjeaza neasteptat de simplu. De multe ori am avut impresia ca am gresit undeva si parca imi era ciuda, iar in scurt timp realizam ca fara acea "greseala", m-as fi trezit intr-o fundatura de unde nu stiu cum as mai fi iesit! "Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga-n traista!" Daca spui din tot sufletul cand te-apuci de ceva: "Doamne ajuta-ma, ca fara Tine nu-s in stare de nimic!", oricat te-ai sti de pacatos, tot iesi la lumina. Iar daca te vezi ajutat azi, te vezi maine, te vezi poimane, nu se poate sa nu te simti vinovat pentru slabiciunile tale si sa nu incerci macar sa ti le inabusi, daca chiar nu poti la inceput sa le elimini de tot din viata ta... |
Cheia stă, în prima Fericire : "Fericiți cei săraci cu duhul . . . . "
Citat:
|
Aici eu recunosc ca am o mare problema. Si ma straduiesc acum sa ma corectez in aceasta privinta. Doar de foarte putin timp, incerc si spun Faca-se voia Ta, Doamne si il invit pe Dumnezeu in viata mea zi de zi, ma gandesc daca Lui ii place ce fac, cum gandesc si incotro ma indrept...
Cred ca aici am gresit enorm. Am crezut in mine orbeste, mereu am spus ca fac, dreg si ca am, dupa propriile-mi puteri. Si am crezut in ceea ce am spus si realizat ani de zile... Sunt convinsa in proportii mari ca am decazut in ultimul hal din aceasta cauza. M-am mandrit. Am crezut ca eu sunt buricul targului, ca EU SINGURA pot realiza totul, dupa cum ma duce intelectul, fizicul si pofta. Mare greseala am facut! Acum sunt constienta, dupa ce am pierdut tot, ca doar cu ajutorul lui Dumnezeu si cu EL alaturi voi razbi. El trebuie sa faca parte din viata mea, zi de zi, iar eu trebuie sa lucrez dupa voia Lui. Trebuie sa am incredere in El si nu in mine, caci singura nu pot face nimic si sunt un nimic. Este un drum anevoios dar El este cu mine. Cat despre increderea in 'propria persoana', in alt sens spus, intr-adevar cand mergi la un servici, interviu sau la o testare etc trebuie sa fii pregatit, emotional, fizic sau intelectual, in functie de cerinte, ca sa poti reusi. Si intr-adevar, iti aduce un zambet pe buze si un grad oarecare de destindere/optimism. Dar in mare, cred ca 'a fi pregatit pentru ceva' te ajuta sa reusesti/excelezi in ceva. .... |
Increderea desavarsita in Dumnezeu nu inseamna negarea sau anularea increderii in propria persoana. Din contra, ma incred intr-un mod mai sanatos in mine, atunci cand ma stiu sub purtarea de grija a lui Dumnezeu, atunci cand dupa putere ma straduiesc si eu sa implinesc poruncile si voia Sa.
Vorbim numai de constatarea si afirmarea unui raport firesc, asemanator celui dintre copil si parinte. Atat timp cat copilul ramane in "bratele parintesti" este lipsit de griji. Abia dupa ce le paraseste, incep grijile de multe feluri, si, pe cat creste increderea intru sine, apare riscul transformarii din "copil" in "fiu risipitor". |
Cat ramai la propriile tale puteri, multe lucruri sunt imposibil de realizat. De exemplu, nu iti poti iubi vrajmasii fara ajutorul lui Dumnezeu. Ni se cere sa nu ne incredem in noi, ca sa nu ramanem la propriile noastre puteri limitate. Cel care se increde in el, nu mai lasa loc pentru prezenta lui Dumnezeu in el.
Pe de alta parte daca firea noastra nu este curatita, atunci nici lucrarea noastra nu este curata si ea poate duce atat la caderea noastra cat si a altora in pacat. Iata un alt motiv pentru care omul nu trebuie sa ramana doar la increderea in sine, ci trebuie sa ceara ajutorul lui Dumnezeu. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:20:00. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.