Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   eretic predicand erezia in biserica ortodoxa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6129)

veilur 29.04.2009 01:57:17

Desi nu-mi plac filmuletele de genu asta, m-am uitat si eu fortat la cateva scene si nu m-a impresionat cu nimic. Suspect, mie-mi amusina a secta ce s-a intimplat pe acolo. Da, de ce plangea preotu? sa fi fost faze din alea cu manifestarea duhului sfant? brrrrrrrrrrrr nici nu vreau sa aflu....

mihailt 29.04.2009 03:34:27

Mai fratilor da sunteti siguri ca aceea e biserica crestin ortodoxa din Arhiepiscopia Albei-Iulia?
Eu nu cred.
Chiar daca e preot crestin ortodox...nu vedeti ca preotul ala e preot la doua sate?
E cineva pe aci dornic sa se duca sa inlocuiasca pe preotul de acolo sa slujeasca Sfanta Liturghie in locul preotului de acolo?
Mai intai ar trebui sa fie hirotonit preot nu?
Cum e cum nu e aceia au Sfanta Liturghie acolo...ce sa faci asta e.

mihailt 29.04.2009 04:37:46

Pentru vindecat ranile sufletesti care s-au produs ascultand predica de mai devreme:
varianta de la mrea Putna:
http://www.youtube.com/watch?v=ovpgWijZAgU
varianta de la mrea Sihastria:
http://www.crestinortodox.ro/manasti...irile-pastilor

mihailt 29.04.2009 04:49:35

Despre rugaciunea cu ochii inchisi va dau raspuns de la Sfantul Ioan Damaschinul caruia se stie ca i-a fost lipita mana de catre Maica Domnului; ca sa intelegeti de ce eu folosesc Sfintele Icoane cand ma rog:
"Apostolii au vazut pe Domnul cu ochii trupului,pe apostoli altii,iar pe mucenici altii.Si eu pentru ca am fost zidit din suflet si trup,doresc sa-i vad si cu sufletul si cu trupul si sa am o doctorie, care sa ma fereasca de orice rau. Vazand, ma inchin la ceea ce se vede , nu ca la Dumnezeu,ci ca la o icoana cinstita a celor cinstiti.
Tu,probabil,pentru ca esti inalt si imaterial si ai ajuns dincolo de trup,si oarecum fara de trup,dispretuiesti tot ceea ce se vede. Eu insa, pentru ca sunt imbracat cu trup,doresc sa fiu in chip trupesc in legatura cu cele sfinte si sa le vad. Tu,care esti inalt,coboara-te gandului meu smerit, ca sa-ti pastrezi inaltimea ta."
(din "Cultul Sfintelor Icoane" de Sfantul Ioan Damaschinul traducere de parintele Fecioru.)

mihailt 29.04.2009 05:15:31

Dumnezeu sa ma ierte ca am ras de fratii mei nevazand barnele din ochiul meu si vazand paiul din ochiul lor...
"Sau de pacatul fratelui meu am ras iar pacatele mele sunt nenumarate"...

windorin 29.04.2009 10:17:12

Daca asa ar fi predicat sfintii, daca asa ar fi reactionat credinciosii, astazi nu ar mai fi existat Biserica Ortodoxa.
Ma chinui sa ascult pana la sfarsit. Este ceva inimaginabil. Cat poate sa cada omul.

Predicatorul nu este ortodox, caci Ortodoxia nu inseamna sa tipi la oameni, sa faci teatru in fata Sfantului Altar. Iar filmuletele sunt postate pe un site care nu imi pare intru nimic ortodox. Plus ca se vorbeste despre ortodocsi ca despre altii: "Am trait s-o vad si p-asta! Fratele Vladimir Pustan, a avut harul sa predice intr-o biserica ortodoxa, Priviti, ramai uimit si binecuvantat."

M'as bucura sa vad eu lucrurile gresit. Mi'ar placea sa fie altfel decat vad eu lucrurile.

coralina 29.04.2009 10:18:14

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 131880)
Cu tot respectul Axios, eu cred exact pe dos
Cu ochii deschisi , ne deschidem larg catre tot felul de distrageri care ne inconjoara in biserica si la care "ne fuge mintea" scapind esentialul...si nu este neaparat vorba de pantaloni sau fuste strimte, bluze pe corp, decolteuri si obrajori ci ne fuge mintea care cauta o scapare de rugaciune si catre alte detalii, arhitecturale, povesti din minte, intrigi, etc, orice numai sa nu ne rugam...

Asta este una din motivele decorarii TOTALE a bisericilor noastre cu fresca religioasa, ca peste tot unde incerci "sa scapi" rotind ochii in cap, sa dai de Hristos!!
Deci este studiata treaba, de mii de ani, de cei mai destepti ca noi...

Multumesc pentru sfat frate Axios!

In practica eu tind sa aplic ceea ce spune fratele Andrei in postarea citata mai sus. Cu ochii inchisi ajung sa "traiesc" ceea ce pronunt cu limba; de multe ori proiectez cu ochii mintii imagini care ilustreaza cuvintele rugaciunii. De exemplu, daca rostesc Rugaciunea inimii mi-l imaginez pe Domnul Iisus Hristos miluindu-ma pe mine, pacatoasa. Sau, la rugaciunea de seara catre Ingerul pazitor, il "vizualizez" pe acesta ocrotindu-ma, etc.
In biserica, la Sfanta Slujba, mi se intampla asa cum spune fratele Andrei, sa fiu distrasa de multe lucruri din jurul meu - din putinatatea sporirii duhovnicesti, fireste. Asa ca inchid ochii si ma rog de fiecare data cand imi simt atentia captata de oamenii din jur sau de ganduri care nu au legatura cu scopul prezentei mele in biserica.

Doamne ajuta!

windorin 29.04.2009 10:51:16

Mare grija cu imaginatia.
Sfintii Parinti ne spune totdeauna sa ne temem si sa ne ferim de ea. Este o cale sigura spre inselare.

emanuel2007 29.04.2009 11:05:38

" In practica eu tind sa aplic ceea ce spune fratele Andrei in postarea citata mai sus. Cu ochii inchisi ajung sa "traiesc" ceea ce pronunt cu limba; de multe ori proiectez cu ochii mintii imagini care ilustreaza cuvintele rugaciunii. De exemplu, daca rostesc Rugaciunea inimii mi-l imaginez pe Domnul Iisus Hristos miluindu-ma pe mine, pacatoasa. Sau, la rugaciunea de seara catre Ingerul pazitor, il "vizualizez" pe acesta ocrotindu-ma, etc. "

nu e intotdeauna pacat sa te rogi cu ochii inchisi ; depinde cum te lupta vrajmasul : daca te lupta prin oameni din jurul tau care iti distrag atentia atuncie bine sa inchizi ochii ; daca te lupta prin imaginatii sau ganduri diavolesti e bine sa ii deschizi ...
insa a te ruga imaginandu-ti pe Iisus sau pe ingeri , nu prea e bine ... e un mare risc sa ramai la un nivel de rugaciune imaginativ , si asta chiar ar fi o inselaciune ... de ce ? pentru ca Iisus , cel real , nu e imaginea aia care iti imaginezi tu ca te miluieste pe tine ; daca tu te opresti la imaginea aia si faci confuzia ca imaginea aia e Iisus , imaginea aia devine un drac , de-a binelea , o inselaciune ... Iisus e in adancul inimii omului si este mai presus de orice imaginatii ...

deci trebuie sa constientizezi ca imaginea lui Iisus din mintea ta nu este nici pe departe realul Iisus , si atunci acea imagine isi va pierde din insemnatate ...

patinina34 29.04.2009 11:17:39

Am citit acest topic pentru a doua oara azi( la mine e in aceeasi zi) si tot nu-mi vine sa cred ochilor si urechilor!!!
Doamne pazeste!

coralina 29.04.2009 11:25:36

Va multumesc pentru sfaturi, Windorin si Emanuel!
Trebuie sa recunosc ca nu reusesc sa inteleg in totalitate felul in care imaginatia poate reprezenta o cale sigura spre inselare. Voi citi mai mult din scrierile Sfintilor Parinti si poate ca ma voi edifica.
Imaginile pe care le proiectez cu ajutorul mintii in timpul rugaciunii au doar un rol adjuvant, similar cu cel al icoanelor in biserica (poarta catre cer, suport vizual al credintei, etc.) Rugaciunea insa o rostesc din inima, cu inima ma rog, nu cu ochii mintii.

Doamne ajuta!

luchian 29.04.2009 11:28:29

Mi mi se pare a facatura dupa ce am ascultat foarte putin, pentru ca:
- orice cuvant de invatatura incepe cu : IN NUMELE TATALUI, AL FIULUI SI AL SFANTULUI DUH, AMIN!
- credinciosii se trezesc vorbind, exact ca la alte culte, creandu-se o interactiune psihologica cu preotul prin care acesta le poate induce stari de euforie.

anita 29.04.2009 11:41:55

Eu nu inteleg cine i-a dat voie sa predice acolo?

claudiu-marius 29.04.2009 11:54:51

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 131958)
Eu nu inteleg cine i-a dat voie sa predice acolo?

Cel ce se ocupa de acea parohie . Nu o sa intelegi ca e de neinteles:17:

vsovi 29.04.2009 11:55:44

Te insheli mereu emanuel2007, shi n-am ce-tzi face, ca oricat te-am povatzuit, tot vezi in altzii barna, asha ca shi aia stilishtii ce tzin randuiala veche, care nu e rea randuiala, dar ei sunt rai ca s-au umplut de duhul mandriei shi neascultarii, shi nu au Harul, deci ii ashteapta Dumnezeu sa se reintoarca la pocaintza shi sa nu faca ei rebotezari shi tot felul de chestii spun ei cf sf Canoane, calcandu-le mai ceva prin osandiri shi judecatzi shi in loc sa se fereasca de CIE shi CMB, ei se revolta shi barfesc pe ceilaltzi ortodocshi, deci dumneata iarashi faci jocurile motanului dandana ori danila perpeleac, crezandu-te paremise o cioara vrednica ce aduce carne sf Ilie ori o pana dreptului Enoh... strigand mereu "scra-scra"... sc de la scamatoriile antichristice...

poi acest profesor Vladimir Pustan am impresia ca este din Oastea Domnului, deci este intru Ortodoxie shi intru Trambitza nr 1, adica intru trambitzarea Domnului prin preotul Sau Iosif Trifa... caruia i s-au ridicat anatemele shi i s-a reabilitat memoria deci i s-a recunoscut jertfa sa bineplacuta lui Dumnezeu de intemeietor al Oastei Domnului

deci iarashi ma iarta ca opresc dezinformarile tale... shi insinuarile... poi cine tzi-a pus dumitale sita ori unditza in mana? cine tzi-a dat de lucru la cernerea asta? sau sa fi ajuns intre timp inger? ori eshti intru puterea de la Dumnezeu a sf Ilie ori a dreptului Enoh?

poi sigur ca te-a speriat asemanarea intre predicile sectantzilor de diferite tipuri shi predicile Trambitzashilor... dar nu asemanarea shi tonul shi forma discursului este ceva ci ceea ce poarta unii in inima lor, pe fatza ori pe ascuns, asha ca shi Arie... ori altzii

deci itzi recomand sa bei din apa de la Ariesheni ca sa potzi sa-i zici ereticului sectant ortodox interior din tine insutzi:
Arie-ieshi!... shi abea apoi, daca mai ai vreme sau mila shi de altzii, potzi sa sfatuieshti cu duhul blandetzii pe "dreptzi"...

ma iarta ca m-am aflat in treaba, dar parca l-am auzit cantand pe acest Vladimir Pustan pe TV shi a cantat frumos, shi pot sa afirm ca a vorbit chiar foarte Bine in Biserica Domnului la invitatzia preotului din Moshuni... un preot plin de Har de la Dumnezeu....

luchian 29.04.2009 11:56:12

Crezi ca a cerut voie? E o facatura ca sa arate credinsiosilor ca se poate. Iti dai seama ca va fi dat ca exemplu prin randurile sectei respective ( ce a organizat adunarea).
Vezi , ca atunci cand iti lipseste invatatura Sfintilor Parinti , incepi si regizezi situatii.

emanuel2007 29.04.2009 12:54:44

:24: ... domnu vsovi da de cand am primit io sfaturi de la dumneavoastra ??? de cand ati ajuns sa ma imaginati drept povatuitor al meu , nu am inteles ... :24: ... ma rog , imaginatia firii decazute ...

nu are nici o importanta din ce oaste face ala parte ; chestia e ca a predicat erezia in mesajul lui ; asculta in prima parte ce a zis : a zis ca nu are nici o importanta in ce dogma crezi , etc etc ... e sectar si eretic , a predicat in contul viitoarei biserici a antihristului ...

nu am spus asta si eu de la inceput ???

axios 29.04.2009 12:56:54

...

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 131880)
Cu tot respectul Axios, eu cred exact pe dos
Cu ochii deschisi , ne deschidem larg catre tot felul de distrageri care ne inconjoara in biserica si la care "ne fuge mintea" scapind esentialul...si nu este neaparat vorba de pantaloni sau fuste strimte, bluze pe corp, decolteuri si obrajori ci ne fuge mintea care cauta o scapare de rugaciune si catre alte detalii, arhitecturale, povesti din minte, intrigi, etc, orice numai sa nu ne rugam...

Asta este una din motivele decorarii TOTALE a bisericilor noastre cu fresca religioasa, ca peste tot unde incerci "sa scapi" rotind ochii in cap, sa dai de Hristos!!
Deci este studiata treaba, de mii de ani, de cei mai destepti ca noi...

eu cred ca trebuie sa faci o vizita pe la duhovnic si sa te convinga el... nu conteaza ce crezi tu ci cum este corect. uita-te la toate icoanele sau la picturile din manastiri si daca ai sa vezi macar un sfant rugandu-se cu ochii inchisi atunci sa ma anunti si pe mine...
Doamne ajuta fratioare! si curaj!

emanuel2007 29.04.2009 12:58:35

la par porfirie se zice ca el se ruga si cu ochii inchisi ... ba chiar isi mai imagina uneori si imaginea cu Iisus pe cruce , tinand ochii inchisi ...

axios 29.04.2009 12:59:40

...

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 131932)
Multumesc pentru sfat frate Axios!

In practica eu tind sa aplic ceea ce spune fratele Andrei in postarea citata mai sus. Cu ochii inchisi ajung sa "traiesc" ceea ce pronunt cu limba; de multe ori proiectez cu ochii mintii imagini care ilustreaza cuvintele rugaciunii. De exemplu, daca rostesc Rugaciunea inimii mi-l imaginez pe Domnul Iisus Hristos miluindu-ma pe mine, pacatoasa. Sau, la rugaciunea de seara catre Ingerul pazitor, il "vizualizez" pe acesta ocrotindu-ma, etc.
In biserica, la Sfanta Slujba, mi se intampla asa cum spune fratele Andrei, sa fiu distrasa de multe lucruri din jurul meu - din putinatatea sporirii duhovnicesti, fireste. Asa ca inchid ochii si ma rog de fiecare data cand imi simt atentia captata de oamenii din jur sau de ganduri care nu au legatura cu scopul prezentei mele in biserica.

Doamne ajuta!

daca tu ai pace atunci roaga-te cum poti!
Domnul si Maica Domnului sa te binecuvanteze!

Noesisaa 29.04.2009 13:17:18

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 131867)
parca e o gluma de prost gust... sincer... daca ar ajunge unul ca ala intr-o biserica din zona noastra ar fi uns cu miere si imbracat in pene... macar sa semene a ce este, adica un clovn. insa acolo pare ca are foarte multi fani... se vede ca l-a citit pe parintele cleopa, furandu-i din povesti partea cu discutia din tren... smecher... a prelucrat-o el asa putin dar tot furt se cheama. si minciuna. si de ce se foloseste de minciuna ca sa-si sustina "credinta" atat de tare? pentru ca e dracu' gol... ma uitam si la comentarii... care mai de care mai pisaciosi si mai plangaciosi...
sa fim seriosi, cred ca e o comunitate restransa. si cred ca majoritatea de acolo erau sectanti si in niciun caz ortodocsi. nu am auzit la viata mea murmure de aprobare in biserica ortodoxa. alea erau raspunsuri de eretici ca la bisericile negrilor din state... haleluja! mai lipsea whoopy goldberg de acolo si gradina zoologica avea efectiv complet...
sper sa fie doar un cosmar urat si doar un fenomen izolat. daca vrea castrat il asteptam in bucovina... dar ar scapa usor... asta trebuie inchis cu parintele proclu, sau parintele Justin... in juma de zi il fac parintii ortodox sadea... uita el toate prostiile si povestile...
pana una alta aveti grija ce mediatizati si voi sa nu cada si altii in plasa nemernicilor.
Doamne ajuta!

Nu vreau decat sa spun ca ceea ce ai scris tu nu este atitudine de bun crestin. Ca bun crestin nu te gandesti ca cineva, chiar si eretic daca ar fi, ar trebui castrat/batut/etc, ci ar trebui sa spui o rugaciune pentru aducerea lui pe calea cea buna. Martirii si sfintii cand erau schingiuiti, torturati si omorati de catre eretici si pagani nu aveau nici un gand de dispret, ura sau blestem fata de tortionarii lor eretici, ci isi vedeau de credinta lor.

Pe de alta parte, am ascultat si eu vreo 10-15 minute, ca nu am timp de mai mult. Dar nu am vazut nimic in cuvintele lui care sa "sara calul". Da, intr-adevar, nu isi face cruce asa "ca la carte." Dar foarte multi ortodocsi gresesc in chestiunea asta. Intr-adevar, audienta e putin cam ciudata pentru o audienta tipica intr-o biserica ortodoxa. Dar prefer asta decat sa vad oameni motaind in timpul predicii, sau cu gandurile in alta parte, sau soptind cu vecinul/a., cum se intampla de foarte multe ori in special la bisericile de parohie de la tara (inclusiv in Bucovina, da). Cel putin oamenii aia pareau ca asculta cuvant cu cuvant ce se spune si traiesc ce aud. Si apoi acei oameni vin cu Sf Scriptura la biserica. Da, o sa spuneti obicei sectant, dar nu vad nimic rau daca ei chiar citesc din Sf Scriptura. Marea majoritate a ortodocsilor nici macar nu deschid Biblia, sa nu zic de citit.

Deci, in afara de lucrurile astea de suprafata, ce erezii ati vazut?

luchian 29.04.2009 13:19:57

Fratilor, mesajul e altul in acest post. Nu cum sa tii ochii deschisi sau inchisi , deschideti un topic pe tema asta si dati subiect de distractie altora.

Mihailc 29.04.2009 13:56:54

De la exorcism la neoprotestanți, preotul Cristian Pomohaci acoperă toate locurile comune ale pietismului. Dacă v-ați întristat doar pentru atât n-am să mai pun paie pe foc deși ar mai câteva lucruri de spus. Pomohaci nu o mai cinstește în mod canonic pe Maica Domnului de vreo cinci ani. De altfel, motivul pentru care nu s-au luat măsuri încă în acest caz este tocmai acesta: dacă va fi pedepsit , Pomohaci va târâ după el câteva sute de oameni în schismă, cel mai probabil spre ramura neoprotestantă a Oastei Domnului (din care face parte și Pustan), la care se adaugă scandalul mediac inerent, Pomohaci fiind persoană publică, respectiv interpret de muzică populară cu oarecare notorietate. Părerea mea, exprimată într-o discuție privată la care au luat parte și resposnabili din administrația BOR e locului, este aceea că plecarea lui Pomohaci din ortodoxia canonică este doar o chestiune de timp și că oricum se va produce. De ce? Pentru că Pomohaci își provoacă propria excludere, prin comportamentul și practicile necanonice pe care le promovează cu o tot mai mare ostentație, pentru a face scandal, și cu cât se întârzie intervenția chirurgicală pe fenomenul Moșuni, cu atât mai grave vor fi consecințele. Nu vă grăbiți să-l acuzați pe ÎPS Andrei pentru lipsă de implicare. Vlădica Andrei e un om duhovnicesc și încă mai speră salvarea situației prin mijloace creștinești și nu prin măsuri punitive. Au avut loc mai multe discuții cu Pomohaci și probabil vor mi avea loc și altele. Deznodământul acestei situații va depinde de rugăciunea celor care iubesc Biserica și vă invit pe toți să vă rugați pentru îndreptarea lui Pomohaci și a celor împreună cu el.

vsovi 29.04.2009 13:57:03

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007 (Post 131981)
:24: ... domnu vsovi da de cand am primit io sfaturi de la dumneavoastra ??? de cand ati ajuns sa ma imaginati drept povatuitor al meu , nu am inteles ... :24: ... ma rog , imaginatia firii decazute ...

nu are nici o importanta din ce oaste face ala parte ; chestia e ca a predicat erezia in mesajul lui ; asculta in prima parte ce a zis : a zis ca nu are nici o importanta in ce dogma crezi , etc etc ... e sectar si eretic , a predicat in contul viitoarei biserici a antihristului ...

nu am spus asta si eu de la inceput ???

poi razi degeaba ca de tine razi, dar se pare ca nici nu pricepi ce scriu altzii, shi chiar te-am sfatuit de cateva ori de bine chiar daca nu mi-ai cerut-o, dar se pare ca dumneata vrei sa faci parte cu dinadinsul din oastea lui antichrist... e treaba ta...

pe cand Oastea Domnului face parte din BOR... iar acel Vladimir Pustan este un Trambitzash intru trambitza Domnului nr 1... deci nicivorba de erezie...

dar tzi-am zis eu ca tzi-au dat virujuju aia stilishtii shi te-au pus la pescuit shi la trecut prin sita ca sa lucrezi pentru motanul DAN-ila...

alta data nu-tzi mai luminez shi indrept cararile ca sa nu ajungi in groapa marianelor shi-n marele absolut...

mi-e deajuns cat mi-am pierdut vremea cu domnia ta, ca sa ma iei mereu la mishto sau la cearta, ca daca mi-amintesc ma iau cu mainile de cap... deci te-am iertat shi nu vreau sa o luam de la inceput...

deci nu e eretic shi nici sectant chiar daca vorbeshte mai puternic... ci este ostash... pe cand dumneata incerci sa ne aratzi paiul in timp ce in ochiul tau shade barna... stilista... plina de duhul osanditor al mandriei...

Mihailc 29.04.2009 14:08:01

Vsovi și Emanulel2007 este o problemă destul de gravă vă rog nu deraiați spre dispute personale.

mihailt 29.04.2009 14:21:34

Mai fratilor vedeti ce spune si parintele Mina Dobzeu , care e foarte mare duhovnic , la cartea sa despre rugaciunea inimii:
La rugaciune nu inchizi ochii!
Si gata.

mihailt 29.04.2009 15:56:10

Da IPS Andrei nici nu a facut concert de pricesne in Saptamana Mare!
Parintele Sofronie tatal duhovnicesc al parintelui Rafail Noica nici nu modificase randuiala Sfintelor Slujbe si nici nu slujea Sfanta Liturghie numai cateva zile pe saptamana!
Nici nu inlocuise Sfintele Slujbe cu "rugaciunea lui Isus"!
Nici nu se apucase sa modifice randuiala Sfintei Liturghii si sa o faca necantata ca cica cantata e rea si nici nu se apucase sa zica cu glas tare niste rugaciuni care se zic in taina la Sfantul Altar la Sfanta Liturghie!
La radio reintregirea nici nu se da melodia "power of love" de nu stiu cate ori!
Nici nu se dau pricesne mai toata ziua!
Deloc!
Radio trinitas initial si radio renasterea erau foarte bune da acum s-a cam sectarizat si radio trinitas de cand a venit IPS Teofan la Iasi....
Acum a ramas radio renasterea foarte bun.

Sfantul Simeon Evlaviosul la Filocalia zice ca slujba Sfintei Liturghii e cea mai de folos duhovnicesc mai mult decat toata "rugaciunea lui Isus" si apoi utrenia.
(Dealtfel Sfantul Simeon Evlaviosul nu pomeneste de niciun fel de rugaciune "a lui Isus" iar metoda de se zice ca e Sfantului Simeon Noul Teolog de "rugaciune a inimii" nu se stie daca chiar e a Sfantului Simeon Noul Teolog.)

mihailt 29.04.2009 16:18:30

Sfantului Maxim Cavsocalivitul i s-a dat rugaciunea "Doamne Iisus Hristoase fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul" cand s-a inchinat la icoana Maicii Domnului.
Dar se lucra singura.
Iar ce intelegea cu mintea Sfantul Maxim Cavsocalivitul cand zicea aceasta noi nu putem sa avem deloc idee de aceasta.
Pentru ca eu de exemplu am mintea intunecata cu pacatele iar daca as vrea sa ma apuc sa imi imaginez despre Sfantul Maxim Cavsocalivitul voi cadea in eroare 100%.
Sfantul Maxim Cavsocalivitul a fost un urias printre sfinti.

mihailt 29.04.2009 16:46:20

In rugaciunea "Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul" avem :
-taina Sfintei Treimi (Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu").
-taina intruparii si a mantuirii noatre si de dinainte si de dupa cadere.
-daca e taina intruparii e si taina celor doua firi si a unirii dintre ele
si ce taine mai sunt acolo.
(Iisuse Hristoase - Iisus - Dumnezeu este mantuirea; Hristos = uns; daca este vorba despre cineva uns nu e vorba despre Dumnezeu ca nu se unge Dumnezeu pe sine ci e vorba de Sfanta fire omeneasca a Domnului nostru Iisus Hristos care a fost unsa de Dumnezeirea sa; dar Sfanta fire a Domnului nostru Iisus Hristos de unde a fost luata?
Din Maica Domnului ,preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea fecioara.
Da de ce s-a intrupat Dumnezeu?
De ce ii cer sa ma miluiasca?
De ce ma numesc pacatos daca am fost creat la inceput dupa chipul lui Dumnezeu ?
Pentru ca am pierdut arvuna darului Duhului Sfant pe care l-am primit de la botez.
Si pentru ca am stricat chipul pe care l-am primit in dar de la Dumnezeu.
Si nenumarate altele pe care nu le stiu eu; da de ce ii zic lui Dumnezeu sa ma miluiasca?
Dupa dreptate?
Nu ci pentruca Dumnezeu e milostiv si "in veac e mila Lui";
si multe altele.
Iar asta e o talcuire foarte slaba si foarte proasta din ce mai scrie la Sfantul Ioan Damaschinul, Sfantul Simeon Noul Teolog si alti Sfinti.
Nici eu nu inteleg ca am mintea intunecata de pacate si nu ma ingrijesc a o curata cu ajutorul lui Dumnezeu.
)
Se poate vedea ca e foarte contraindicat sa pui pe un incepator sa zica aceasta formula si e mult mai bine sa ii explici despre dreapta credinta despre crez si ce mai trebuie pe acolo.

valentin.viliga 29.04.2009 17:14:53

parca ii adunare de penticostali, ca numa acolo am vazut asa ceva 8-)

valentin.viliga 29.04.2009 17:17:09

Fereasca Dumnezeu :|

mihailt 29.04.2009 17:20:39

Da mai frate Valentin acela care predica acolo e penticostal.

Lavrentiu 29.04.2009 17:29:36

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 132037)
Sfantul Simeon Evlaviosul la Filocalia zice ca slujba Sfintei Liturghii e cea mai de folos duhovnicesc mai mult decat toata "rugaciunea lui Isus" si apoi utrenia.
(Dealtfel Sfantul Simeon Evlaviosul nu pomeneste de niciun fel de rugaciune "a lui Isus" iar metoda de se zice ca e Sfantului Simeon Noul Teolog de "rugaciune a inimii" nu se stie daca chiar e a Sfantului Simeon Noul Teolog.)

Am trait s-o vad si pe-asta: razboiul dintre rugaciuni.

Incredibil.

Despre rugaciunea lui Iisus marturiseste toata Biserica lui Hristos de 2000 de ani. Bine ca stiti voi ca scrierile Sfantului Simeon nu sunt ale lor, mai degraba decat teologi precum cuviosii parinti ortodocsi.

axios 29.04.2009 17:32:16

...

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 131989)
Nu vreau decat sa spun ca ceea ce ai scris tu nu este atitudine de bun crestin. Ca bun crestin nu te gandesti ca cineva, chiar si eretic daca ar fi, ar trebui castrat/batut/etc, ci ar trebui sa spui o rugaciune pentru aducerea lui pe calea cea buna. Martirii si sfintii cand erau schingiuiti, torturati si omorati de catre eretici si pagani nu aveau nici un gand de dispret, ura sau blestem fata de tortionarii lor eretici, ci isi vedeau de credinta lor.

Pe de alta parte, am ascultat si eu vreo 10-15 minute, ca nu am timp de mai mult. Dar nu am vazut nimic in cuvintele lui care sa "sara calul". Da, intr-adevar, nu isi face cruce asa "ca la carte." Dar foarte multi ortodocsi gresesc in chestiunea asta. Intr-adevar, audienta e putin cam ciudata pentru o audienta tipica intr-o biserica ortodoxa. Dar prefer asta decat sa vad oameni motaind in timpul predicii, sau cu gandurile in alta parte, sau soptind cu vecinul/a., cum se intampla de foarte multe ori in special la bisericile de parohie de la tara (inclusiv in Bucovina, da). Cel putin oamenii aia pareau ca asculta cuvant cu cuvant ce se spune si traiesc ce aud. Si apoi acei oameni vin cu Sf Scriptura la biserica. Da, o sa spuneti obicei sectant, dar nu vad nimic rau daca ei chiar citesc din Sf Scriptura. Marea majoritate a ortodocsilor nici macar nu deschid Biblia, sa nu zic de citit.

Deci, in afara de lucrurile astea de suprafata, ce erezii ati vazut?

probabil ca ai citit postarea mea si ai comentat un film ceva...
n-am castrat sau batut pe nimeni. am spus doar ca mi-as fi dorit sa fie inchis cu pr proclu sau pr justin... ori, banuiesc, nu-ti inchipui ca parinteii ii vor aplica o corectie cu sf nicolae la fundel...
si daca pe tine faptul ca ratacitii aia traiesc ceea ce vorbeste tipul ala te face sa crezi ca sunt vii, draga mea, da-mi voie sa-ti dau o veste proasta: sunt morti... din pacate...
si, crede-ma surioaro, o baba din bucovina l-ar desfiinta intr-o clipa pe papagalul ala... si nu cu bota cum ai tradus tu mesajul meu... ci tocmai cu arma pe care crezi tu ca o manuieste atat de bine... cu credinta. babutza aia, chiar si ochii inchisi, motaita cum spui tu, n-are nevoie sa citeasca sf scriptura ca sa creada. pentru ca, daca o intrebi de ce crede in Dumnezeu, n-o sa-ti dea raspunsuri din biblie. o sa-ti raspunda simplu si dezarmant: D'aia! n-are nevoie de un papagal sa o informeze ca Dumnezeu face parte din viata ei.
daca tu admiri niste morti umblatori sau niste bieti rataciti, treaba ta. eu nu-i judec. spun ce vad. si Doamne iarta-ne si lumineaza-ne pe toti!
dar decat sa-mi pun vreo clipa la indoiala credinta ascultand tot visatorul... mai bine il tratez ca atare... nu merita nici macar sa-l iau in serios si atunci prefer tonul acesta sarcastic pentru a-i destinde pe altii care se inspaimanta prea repede de toata fauna asta de raspandaci care se intinde ca o ciuma. tratati-i ca pe ceea ce sunt: niste clovni.

axios 29.04.2009 17:38:07

...

si, cu riscul de ma repeta, nu ma refer la bietii oameni care pun botul la ce ciripeste ratacitorul... ci chiar la ratacit. pentru ca face totul cu buna stiinta. manipuleaza. murdar. si indeparteaza lumea de la dreapta credinta. si nu ma simt eu in masura sa ma rog sa intorc un vanzator al lui Hristos la credinta... de aceea il arat cu degetul, sa-l desconspir...

valentin.viliga 29.04.2009 17:46:44

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 132100)
Da mai frate Valentin acela care predica acolo e penticostal.

pai d-aia am zis...

Mihailc 29.04.2009 17:58:34

Din cate stiu eu, e membru al ramurii schismatice a Oastei Domnului. Daca-l intrebi o sa-ti raspunda ca simplu "crestin mantuit prin harul lui Dumnezeu ..." si alte eschive drapate retoric. Predica cam pe la toti neoprotestantii din Alianta Evanghelica desi e privit cu suspiciune de unii lideri (de ex. Iosif Ton).

eduardd 29.04.2009 18:14:07

Dupa parerea ...daca cei care l-au ascultat pe acest om ar fi fost crestini adevarati plecau din biserica. Ma indoiesc ca ar fi vorbit icoanelor..Daca preotul greseste si aduce un astfel de om in fata Sfantului Altar ori il dai afara si chemi un arhiereu sa reglementeze situatia..ori pleci tu. Trist dar alta cale nu e! Nu zidurile fac biserica ci Harul Lui Dumnezeu. Cand va veni sa slujeasca ar gasi biserica goala...poate isi va pune intrebarea "de ce"? Avem ceea ce meritam, ma doare sa o spun dar, asta gandesc. Daca am fi uniti si hotarati multe lucruri s-ar rezolva in biserica. Dar din pacate majoritatea ne-am oprit la stadiul de "vorbire frumoasa" si atat! Avem exact ce meritam! Din pacate..si ne mai si plangem fara sa facem nimic concret..

mihailt 29.04.2009 18:20:15

Eu am scris aci ce mi s-a parut mie ce spun Sfintii Parinti si din ce mai zice parintele Mina Dobzeu la cartea despre "rugaciunea inimii".
"rugaciunea lui Isus" de doua mii de ani?
In cate din omiliile Sfantului Ioan Gura de Aur se vorbeste de asa ceva?
Sau daca nu la Sfantul Vasile cel Mare sau Sfantul Grigorie Teologul.
Da carti publicate pe la IMBMBOR nu pe la nu stiu ce edituri ciudate.

Exista doua volume cu omilii scrise de Sfantul Grigorie Palama si aparute la editura Anastasia sunt si eu curios in cate din acele omilii vorbeste despre "rugaciunea lui Isus".

veilur 29.04.2009 22:51:08

Frateeee, da de ce plangea preotu? ca chiar nu pot sa-mi dau seama!:106: Si ce legatura are punga de bomboane si ca taica-su nu a mancat banane? Mai avea putin si plangea si el pentru faza asta :21:

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:11:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.