Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Rugaciuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5048)
-   -   Dumnezeu cel bun -oare? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6251)

naephius 11.05.2009 19:42:57

De asemenea, te sfatuiesc sa citesti cartea Iov a Vechiului Testament. Se ocupa de aceasta problema a durerii in lumea guvernata de un Dumnezeu drept.

http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/42/Iov

patinina34 11.05.2009 22:23:45

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 136083)
De asemenea, te sfatuiesc sa citesti cartea Iov a Vechiului Testament. Se ocupa de aceasta problema a durerii in lumea guvernata de un Dumnezeu drept.

Este cartea cea mai frumoasa si comfortanta, cind am necazuri.
Este un balsam pe rana pentru mine, ai dreptate Naephius.

topcat 11.05.2009 23:33:52

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 136025)
Insa nu e la fel de absurd sa se trimita pe sine insusi sa se faca (,) ca moare stiind dinainte ca va renaste. Si sa gasim in acest lucru ceva minunat?

Toate au fost întru întărirea și luminarea noastră. El cu moartea pe moarte a călcat, arătându-ne clar că moartea nu e un sfârșit , ci un nou început în veșnicie , dând sens vieții, un sens pe care unii se fac că nu-l înțeleg, sau refuză să-l înțeleagă, în ignoranța lor, bazată pe o mândrie fără margini. O fac poate din teribilism, un teribilism greu de înțeles , neavând nici o bază solidă. Mă cutremur când aud pe unii , chiar de pe aici, că sensul vieții e existența vieții sau perpetuarea ei . Un non sens ! Să perpetuezi ceva care se stinge pentru totdeauna, să exiști ca în final să nu mai exiști. Aberațile ateilor și a celor fără Dumnezeu ! ! ![/quote]
Frate, pentru mine martiriul lui Cristos nu are nici o valoare, pentru ca el stia ca va invia.
Sensul vietii voastre este o alta viata: cam stupid. Si sensul celeilalte vieti? O sa imi spui: numai Dzeu stie. Deci nu stii.
Intr-adevar, noi, ateii, nu stim ce sens are viata asta. Consideram insa ca nici macar nu e nevoie sa aibe vreun sens, iar daca ai nevoie sa iti dau totusi unul, ar putea sa aibe un sens prin ea insasi. Dar in aceeasi situatie se afla si zeitatea voastra.
Nu faceti altceva decit sa trimiteti undeva mai departe niste intrebari existentiale, sperind ca va veni un tatuc atotstiutor care sa va explice cum sta treaba.
Apropo de stingere pentru totdeauna: unde era constiinta crestinului inainte de nastere?

topcat 11.05.2009 23:35:08

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 136083)

Ai putea sa imi faci o sinteza, te rog?

topcat 11.05.2009 23:38:21

Citat:

În prealabil postat de ClaudiuT (Post 136038)
Frate, Dumneze e foarte bun, pentru ca a inzestrat omul printre multe altele si cu liberul arbitru, adica libertatea de a alege, binele sau raul.
Intrebarea se pune : Omul - cel bun? - aici cred ca ar suna ceva mai bine...
Dumnezeu nu e autorul raului, daca vei deschide Sfanta Scriptura, vei observa ca ne-a dat o porunca "iubiti-va unii pe altii, precum v-am iubit Eu!", adica sa ne jertfim pentru cel din nevoie, sa rupem din noi pentru aproapele. Iata ca daca s-ar respecta porunca asta, n-ar mai fi toate acele consecinte negative despre care tu vorbesti, venite din neimplinirea poruncilor lui Dumnezeu.
Dar daca totusi vrei sa aflii unde este bunatatea lui Dumnezeu, am sa-ti spun foarte pe scurt o ideie si anume ca este in existenta unei judecati universale, acolo e locul unde se va face dreptate pentru toti, peste nimic nu se va trece cu vederea, acolo vor fi indreptatiti toti cei care au suferit aici pentru Hristos.

Har si Pace de la Domnul!

Ce sa zic, dreptul la alegere: nu ucide sau ajungi in iad

Ce sens are judecata universala cind nu exista legi?

ClaudiuT 11.05.2009 23:48:14

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 136223)
Ce sa zic, dreptul la alegere: nu ucide sau ajungi in iad

Ce sens are judecata universala cind nu exista legi?

Iarta-ma dar nu te mai inteleg ... ai citit Cuvantarea Evanghelica Matei cap 5-7 ? Ai acolo regulile ...

ANIAVALI 11.05.2009 23:50:19

Dumnezeu este rau ?

http://www.youtube.com/watch?v=YoIDjj86fwI

topcat 11.05.2009 23:51:41

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 136063)
Cand spui ca lucruri ca suferinta, bolile, cruzimea sunt rele (ca raul exista), trebuie sa admiti automat ca exista si lucruri bune (ca binele exista). Cand spui ca un lucru este rau si altul este bun, trebuie sa admiti ca exista o Lege Morala pe baza careia sa poti face diferenta intre bine si rau. Dar daca admiti o Lege Morala, trebuie sa admiti si un Legiuitor care a dat aceasta Lege, dar tu pe El vrei sa-l negi, nu sa-L dovedesti. Daca nu exista Legiuitor, nu exista Lege Morala. Daca nu exista Lege Morala, nu exista bine. Daca nu exista bine, nu exista nici rau.

Asta e o diferenta esentiala intre ateism si religii. Morala ateista nu e absoluta, ea este relativa si este data de oameni. Noi avem atita incredere in om incit sa nu ii trebuiasca (cel putin in zilele noastre :3:) o zeitate care sa ii spuna ca nu e bine sa ucida.
Si e foarte probabil ca e asa, tortura nu a inceput sa dispara din cauza unor legi date de zei. Oamenii si-au dat seama singuri ca nu ducea la rezultatele scontate. Daca nu era asa, se folosea si azi pe scara larga.
Morala ateista exista pentru ca omului ii este mai bine cu ea.
Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 136063)
Daca raul exista in lume, nu inseamna ca Dumnezeu nu exista, doar pentru ca nu intervine cand dorim noi sa o faca. Dimpotriva, daca admiti ca raul exista, atunci trebuie automat sa admiti existenta lui Dumnezeu, care a scris in tine Legea Morala care iti da capacitatea sa faci diferenta intre bine si rau (Romani 2:15).

Hai sa ne gandim putin la Eva si Adam, carora Dumnezeu le-a poruncit sa nu manance din pomul cunostintei binelui si raului. Daca Dumnezeu intervenea si o oprea pe Eva din a duce la indeplinire sfatul sarpelui, oare ce-ar fi gandit Eva despre Dumnezeu ? Oare nu s-ar fi gandit ea ca poate Dumnezeu e rau, si sarpele e bun, din moment ce sarpele i-a zis ca dupa ce va manca, va fi ca Dumnezeu, cunoscand binele si raul ? Nu s-ar fi gandit ea ca Dumnezeu e rau, si ca din cauza ca e rau, nu vrea ca sa ajunga si ea ca El ?

De aici rezulta mai mult ca Dzeu e indiferent sau prost, nu ca e bun.

topcat 11.05.2009 23:55:26

Citat:

În prealabil postat de ClaudiuT (Post 136231)
Iarta-ma dar nu te mai inteleg ... ai citit Cuvantarea Evanghelica Matei cap 5-7 ? Ai acolo regulile ...

Da? Daca te-ai fi nascut in jungla amazoniana le-ai fi aflat?
Deci deocamdata aveti o judecata universala cu niste reguli locale.
Acum intelegi?

topcat 11.05.2009 23:58:37

Citat:

În prealabil postat de ANIAVALI (Post 136234)

Cind esti copil crezi orice.
Copilul meu crede in mosu.

naephius 12.05.2009 18:52:10

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 136222)
Ai putea sa imi faci o sinteza, te rog?

Mai, sincer, e cam greu de facut asta. Dar am sa-ti spun pe scurt cam despre ce e vorba in ea.

Cartea e alcatuita din cuvantari schimbate intre Iov, dreptul care sufera, si prietenii lui, care au venit sa-l vada, si care incearca sa-i arate motivele pentru care nenorocirile au venit peste el. La sfarsit ii raspunde Insusi Dumnezeu, dupa care Iov se smereste inaintea Lui, si recunoaste ca nu stie nimic pe langa Dumnezeu. In cei din urma ani ai lui Iov, Dumnezeu ii da mai multe binecuvantari decat avea la inceput.

Te sfatuiesc cu drag sa o citesti, e foarte profunda. Eu am citit-o de cel putin doua ori, folosind traducerea Dumitru Cornilescu a Sfintei Scripturi. [1]

topcat 13.05.2009 10:19:07

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 136696)
Mai, sincer, e cam greu de facut asta. Dar am sa-ti spun pe scurt cam despre ce e vorba in ea.

Cartea e alcatuita din cuvantari schimbate intre Iov, dreptul care sufera, si prietenii lui, care au venit sa-l vada, si care incearca sa-i arate motivele pentru care nenorocirile au venit peste el. La sfarsit ii raspunde Insusi Dumnezeu, dupa care Iov se smereste inaintea Lui, si recunoaste ca nu stie nimic pe langa Dumnezeu. In cei din urma ani ai lui Iov, Dumnezeu ii da mai multe binecuvantari decat avea la inceput.

Te sfatuiesc cu drag sa o citesti, e foarte profunda. Eu am citit-o de cel putin doua ori, folosind traducerea Dumitru Cornilescu a Sfintei Scripturi. [1]

Aceasta poveste arata numai un Dzeu aleator, care nu are nimic de a face cu ceea ce simte un om. Despre oameni care sufera si spera. Despre oameni care sint deasupra lui, care pot indura mai multe decit el.
Intr-adevar, nu te poti minia pe Dzeu pentru necazurile tale pentru ca nu el ti le-a pricinuit, nu il intereseaza si nici nu poate face nimic.

naephius 13.05.2009 18:45:01

Dumnezeu simte si El, si Ii pasa de suferintele omului, dar de aici nu rezulta automat ca trebuie sa intervina si sa puna pansament pe ranile omului ori de cate ori acesta sufera. O fiinta buna intotdeauna elimina raul cat de repede poate, cu exceptia cazului cand, facand asta, ar aduce un rau si mai mare sau ar elimina un bine mai mare. O mama nu refuza sa-si duca copilul la operatie pentru ca operatia-l va durea, ci il duce urgent, pentru ca stie ca daca nu-l va duce, acesta va muri.

Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Sau in lume ca sa scape pe cei ce cred in El din blestemul pacatului, facand din ei fii ai lui Dumnezeu dupa har. Planul lui Dumnezeu cu oamenii nu e sa le aline suferinta ori de cate ori au parte de ea, ci, folosindu-se de suferinta, sa-i caleasca si sa-i faca sfinti, precum El este sfant.

Exista suferinta din pricina mortii intrata in lume in urma pacatulul adamic. Adam si Eva, pacatuind, au adus moarte fizica si spirituala intregii omeniri. Dumnezeu nu putea pur si simplu sa repare greseala lui Adam, sa-i mature pacatul sub covor si sa pretinda ca nimic nu s-a intamplat, pentru ca s-ar fi negat pe Sine, Dreptatea si Sfintenia absoluta, ci, pentru a ne intoarce din nou catre El, adica catre sursa vietii, pacatul din noi trebuia rezolvat. Pacatul a declansat in om legea pacatului si a mortii, care lucreaza in omul natural (neregenerat) fara voia sau controlul lui si-l strica pe dinauntru. Legea pacatului si a mortii are dreptul sa lucreze in om, cerandu-si drepturile de la insasi Legea lui Dumnezeu, care cere condamnarea pacatosului. Astfel, suntem despartiti de Dumnezeu si nu putem face nimic prin noi insine pentru a iesi din aceasta stare. Rezulta ca numai Dumnezeu ne putea ajuta, dar, dupa cum am spus, nu ne putea ierta pur si simplu, pretinzand ca nimic nu s-a intamplat, altfel ar fi fost nedrept. Solutia a fost intruparea lui Dumnezeu Cuvantul, adica Hristos, Cel prin care am fost creati, si prin care existam. Pentru ca ne-a iubit, a venit sa sufere, sa moara pentru pacatele noastre ispasindu-le in trupul Sau pe cruce, si sa invieze, prin aceasta lucrare Dumnezeu rezolvand pacatul nostru si deci avand dreptul sa desfiinteze in mod drept in noi, cei credinciosi intru Hristos, legea pacatului si a mortii, aducanu-ne din nou in comuniune cu El, cu Viata. In cei care il au pe Hristos locuind in ei, prin credinta, nu mai lucreaza legea pacatului si a mortii, ci legea Duhului de viata, care ii curateste si ii sfinteste, aducandu-le viata, din morti cum erau. In toti cei ce nu cred in Hristos lucreaza legea pacatului si a mortii, care-i desparte de Dumnezeu aici pe pamant, si-i va desparti definitiv si irevocabil si in vesnicie (dupa moartea fizica).

topcat 13.05.2009 18:59:23

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 137160)
Dumnezeu simte si El, si Ii pasa de suferintele omului, dar de aici nu rezulta automat ca trebuie sa intervina si sa puna pansament pe ranile omului ori de cate ori acesta sufera. O fiinta buna intotdeauna elimina raul cat de repede poate, cu exceptia cazului cand, facand asta, ar aduce un rau si mai mare sau ar elimina un bine mai mare. O mama nu refuza sa-si duca copilul la operatie pentru ca operatia-l va durea, ci il duce urgent, pentru ca stie ca daca nu-l va duce, acesta va muri.

Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Sau in lume ca sa scape pe cei ce cred in El din blestemul pacatului, facand din ei fii ai lui Dumnezeu dupa har. Planul lui Dumnezeu cu oamenii nu e sa le aline suferinta ori de cate ori au parte de ea, ci, folosindu-se de suferinta, sa-i caleasca si sa-i faca sfinti, precum El este sfant.

Exista suferinta din pricina mortii intrata in lume in urma pacatulul adamic. Adam si Eva, pacatuind, au adus moarte fizica si spirituala intregii omeniri. Dumnezeu nu putea pur si simplu sa repare greseala lui Adam, sa-i mature pacatul sub covor si sa pretinda ca nimic nu s-a intamplat, pentru ca s-ar fi negat pe Sine, Dreptatea si Sfintenia absoluta, ci, pentru a ne intoarce din nou catre El, adica catre sursa vietii, pacatul din noi trebuia rezolvat. Pacatul a declansat in om legea pacatului si a mortii, care lucreaza in omul natural (neregenerat) fara voia sau controlul lui si-l strica pe dinauntru. Legea pacatului si a mortii are dreptul sa lucreze in om, cerandu-si drepturile de la insasi Legea lui Dumnezeu, care cere condamnarea pacatosului. Astfel, suntem despartiti de Dumnezeu si nu putem face nimic prin noi insine pentru a iesi din aceasta stare. Rezulta ca numai Dumnezeu ne putea ajuta, dar, dupa cum am spus, nu ne putea ierta pur si simplu, pretinzand ca nimic nu s-a intamplat, altfel ar fi fost nedrept. Solutia a fost intruparea lui Dumnezeu Cuvantul, adica Hristos, Cel prin care am fost creati, si prin care existam. Pentru ca ne-a iubit, a venit sa sufere, sa moara pentru pacatele noastre ispasindu-le in trupul Sau pe cruce, si sa invieze, prin aceasta lucrare Dumnezeu rezolvand pacatul nostru si deci avand dreptul sa desfiinteze in mod drept in noi, cei credinciosi intru Hristos, legea pacatului si a mortii, aducanu-ne din nou in comuniune cu El, cu Viata. In cei care il au pe Hristos locuind in ei, prin credinta, nu mai lucreaza legea pacatului si a mortii, ci legea Duhului de viata, care ii curateste si ii sfinteste, aducandu-le viata, din morti cum erau. In toti cei ce nu cred in Hristos lucreaza legea pacatului si a mortii, care-i desparte de Dumnezeu aici pe pamant, si-i va desparti definitiv si irevocabil si in vesnicie (dupa moartea fizica).

Desigur, totul poate fi prezentat in forme care sa atraga. Dar cind iei la maruntit ceea ce spui nu sta deloc la o judecata rationala.
De exemplu, pe mine ma depaseste total urmatorul rationament: Dzeu este un zeu universal, care ii judeca pe toti, toti sintem urmasii lui Adam deci pacatosi prin definitie, dar isi trimite fiul intr-un singur loc pe lume. Hristos este fiul sau, de fapt el este Dzeu, stie ca e nemuritor, dar se preface ca e muritor, ca moare pentru noi.
Spui ca cei ce nu cred in Hristos sint despartiti de Dzeu si dupa moartea fizica, desi multora nu le-a dat ocazia sa il cunoasca.
Sint foarte multe contradictii peste care, chiar daca mi-as dori sa ajung la Dzeu, nu pot sa trec. M-as insela pe mine insumi.

naephius 13.05.2009 19:31:43

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137178)
Desigur, totul poate fi prezentat in forme care sa atraga. Dar cind iei la maruntit ceea ce spui nu sta deloc la o judecata rationala.
De exemplu, pe mine ma depaseste total urmatorul rationament: Dzeu este un zeu universal, care ii judeca pe toti, toti sintem urmasii lui Adam deci pacatosi prin definitie, dar isi trimite fiul intr-un singur loc pe lume. Hristos este fiul sau, de fapt el este Dzeu, stie ca e nemuritor, dar se preface ca e muritor, ca moare pentru noi.
Spui ca cei ce nu cred in Hristos sint despartiti de Dzeu si dupa moartea fizica, desi multora nu le-a dat ocazia sa il cunoasca.
Sint foarte multe contradictii peste care, chiar daca mi-as dori sa ajung la Dzeu, nu pot sa trec. M-as insela pe mine insumi.

Iisus Hristos se prezinta pe Sine ca fiind Fiul omului si Fiul lui Dumnezeu, deci avand doua naturi (firi): una omeneasca, alta dumnezeiasca. Era atat om, cat si Dumnezeu in acelasi timp. Fiind Dumnezeu adevarat, nascut din vesnicie din Tatal, a luat trup muritor ca al nostru, ispasind in el (in trup), prin suferintele si moartea Sa, pacatele noastre. El nu putea muri cu natura (firea) Sa dumnezeiasca, pentru ca Dumnezeu nu poate muri, ci a murit cu trupul Sau, in trupul Sau fiind ispasita pedeapsa pentru pacatele noastre. Viata noua, duhovniceasca, ca efect al mortii si invierii Lui vine in toti cei ce cred ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. In cei ce n-au credinta nu lucreaza Duhul Sfant, adica ei nu beneficiaza de efectele mortii si invierii Fiului lui Dumnezeu, ramanand despartiti de Dumnezeu. Necrezand in Hristos, jertfa Lui nu are nici un efect transformator in viata lor.

Prin cei care nu cred in Hristos ma refer la cei care au auzit de El, nu despre cei care nu au auzit, pentru ca, bineinteles, nu poti crede daca n-ai auzit. Cat despre cei care nu I-au auzit Evanghelia, Dumnezeu stie cum ii va judeca. In orice caz, un criteriu dupa care ii va judeca pe cei ce n-au auzit-o este Legea Morala scrisa de El in toti oamenii, despre care marturiseste Sfanta Scriptura.

topcat 13.05.2009 19:42:47

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 137212)
Iisus Hristos se prezinta pe Sine ca fiind Fiul omului si Fiul lui Dumnezeu, deci avand doua naturi (firi): una omeneasca, alta dumnezeiasca. Era atat om, cat si Dumnezeu in acelasi timp. Fiind Dumnezeu adevarat, nascut din vesnicie din Tatal, a luat trup muritor ca al nostru, ispasind in el (in trup), prin suferintele si moartea Sa, pacatele noastre. El nu putea muri cu natura (firea) Sa dumnezeiasca, pentru ca Dumnezeu nu poate muri, ci a murit cu trupul Sau, in trupul Sau fiind ispasita pedeapsa pentru pacatele noastre. Viata noua, duhovniceasca, ca efect al mortii si invierii Lui vine in toti cei ce cred ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. In cei ce n-au credinta nu lucreaza Duhul Sfant, adica ei nu beneficiaza de efectele mortii si invierii Fiului lui Dumnezeu, ramanand despartiti de Dumnezeu. Necrezand in Hristos, jertfa Lui nu are nici un efect transformator in viata lor.

Prin cei care nu cred in Hristos ma refer la cei care au auzit de El, nu despre cei care nu au auzit, pentru ca, bineinteles, nu poti crede daca n-ai auzit. Cat despre cei care nu I-au auzit Evanghelia, Dumnezeu stie cum ii va judeca. In orice caz, un criteriu dupa care ii va judeca pe cei ce n-au auzit-o este Legea Morala scrisa de El in toti oamenii, despre care marturiseste Sfanta Scriptura.

Mi-e greu sa inteleg ce simte un nemuritor care a luat un trup muritor, n-am trecut niciodata prin asta.
De ce a fost nevoie ca pe unii sa incerce sa ii ajute trimitindu-l pe chiar fiul sau si pe altii sa ii lase cu legea morala scrisa in ei?

naephius 13.05.2009 19:58:25

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137229)
Mi-e greu sa inteleg ce simte un nemuritor care a luat un trup muritor, n-am trecut niciodata prin asta.
De ce a fost nevoie ca pe unii sa incerce sa ii ajute trimitindu-l pe chiar fiul sau si pe altii sa ii lase cu legea morala scrisa in ei?

Toti oamenii vor fi judecati dupa faptele lor. Ma tem sa nu cad in eroare facand afirmatii despre cei care n-au auzit Evanghelia, pentru ca Sfanta Scriptura nu ne spune aproape nimic despre ei. In orice caz, Mantuitorul a poruncit ucenicilor Sai, si prin ei, Bisericii Sale, despre care afirma ca "portile locuintei mortilor n-o vor birui", sa propovaduiasca Evanghelia la toti oamenii. Sfanta Scriptura spune ca Dumnezeu doreste ca toti oamenii sa fie mantuiti si sa ajunga la cunostinta adevarului. Mai stim tot din Scriptura ca sfarsitul lumii nu va veni pana cand nu vor auzi toti Evanghelia.

naephius 13.05.2009 20:03:24

Chiar daca nu stim totul despre modul in care va judeca Dumnezeu pe cei ce au auzit Evanghelia, stim din Scriptura ca judecata Lui e potrivita cu adevarul. Deci, in orice caz, Dumnezeu nu va fi nedrept la judecata, pentru ca El e Adevarul si in El nu exista minciuna, El nu se poate desfiinta pe Sine.

naephius 13.05.2009 20:04:02

*pe cei ce nu au auzit Evanghelia

topcat 13.05.2009 20:10:20

Am inteles mesajul, dar iarasi, nu pot sa nu ma gindesc ca Biblia se vroia o carte universala, la fel ca Dzeu.
Totusi, ce te face sa crezi ca judecata finala, cea dreapta, va fi cea buna? Nu m-as baza pe dreptatea sa de pina acum...

naephius 13.05.2009 20:20:25

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137254)
Am inteles mesajul, dar iarasi, nu pot sa nu ma gindesc ca Biblia se vroia o carte universala, la fel ca Dzeu.

Ma tem ca nu inteleg ce vrei sa spui. Poti sa explici, te rog ?

Citat:

Totusi, ce te face sa crezi ca judecata finala, cea dreapta, va fi cea buna? Nu m-as baza pe dreptatea sa de pina acum...

Din nou, te-as ruga sa detaliezi, nu prea inteleg nici aici ce vrei sa spui. Vrei sa intrebi ce ma face sa cred ca judecata lui Dumnezeu va fi dreapta ? Si ce vrei sa spui cu "dreptatea Sa de pana acum" ?

topcat 13.05.2009 20:31:09

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 137270)
Ma tem ca nu inteleg ce vrei sa spui. Poti sa explici, te rog ?

Considera te rog ca nu am zis nimic

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 137270)
Din nou, te-as ruga sa detaliezi, nu prea inteleg nici aici ce vrei sa spui. Vrei sa intrebi ce ma face sa cred ca judecata lui Dumnezeu va fi dreapta ? Si ce vrei sa spui cu "dreptatea Sa de pana acum" ?

Da, daca crezi ca judecata ultima va fi dreapta, avind in vedere ca a mai facut greseli, pe care chiar el le-a recunoscut sau ca judecata sa de acum pare nedreapta, insa ne consolam ca judecata de apoi va fi dreapta.

naephius 13.05.2009 20:39:28

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137282)
A mai facut greseli, pe care chiar el le-a recunoscut

Poti sa aduci dovezi in privinta asta, te rog ?

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137282)
judecata sa de acum pare nedreapta

Prin judecata aici te referi la modul in care guverneaza lumea in momentul de fata ?

topcat 13.05.2009 21:46:47

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 137287)
Poti sa aduci dovezi in privinta asta, te rog ?

Prin judecata aici te referi la modul in care guverneaza lumea in momentul de fata ?

da
dovezile am sa ti le prezint miine, azi scriu de pe un amarit de gps...

cris 13.05.2009 22:29:22

Spre folos , nu spre risipire

Citat:

Pentru un ateu , asa cum inteleg ca te consideri, singurul demers important este clarificarea interioara in legatura cu credinta ca Dumnezeu exista. Daca ai nevoia cautarii lui Dumnezeu, sau esti multumit spunand ca nu exista. Daca ai nevoia sa lamuresti CA Dumnezeu exista, aceasta cautare are ca axiome implicite : bucuria pentru aceasta lamurire, deci preferinta, dorinta , alegerea inconstienta cel putin pentru existenta lui Dumnezeu; recunoasterea ca numai o putere absoluta poate conduce , controla , crea o realitate atat de complexa , referindu-ne numai la cea materiala; Dumnezeu este infinit peste valoarea si capacitatile omului si, daca exista, este o garantie suficienta pentru posibilitatea unei legaturi personale spre a intra in armonie cu EL, cu incredere, cu ascultare, cu iubire.

topcat 13.05.2009 23:19:46

Citat:

În prealabil postat de cris (Post 137348)
Pentru un ateu , asa cum inteleg ca te consideri, singurul demers important este clarificarea interioara in legatura cu credinta ca Dumnezeu exista. Daca ai nevoia cautarii lui Dumnezeu, sau esti multumit spunand ca nu exista. Daca ai nevoia sa lamuresti CA Dumnezeu exista, aceasta cautare are ca axiome implicite : bucuria pentru aceasta lamurire, deci preferinta, dorinta , alegerea inconstienta cel putin pentru existenta lui Dumnezeu; recunoasterea ca numai o putere absoluta poate conduce , controla , crea o realitate atat de complexa , referindu-ne numai la cea materiala; Dumnezeu este infinit peste valoarea si capacitatile omului si, daca exista, este o garantie suficienta pentru posibilitatea unei legaturi personale spre a intra in armonie cu EL, cu incredere, cu ascultare, cu iubire.

Trebuie sa fiu sincer si sa recunosc ca prezenta mea pe acest forum are caracter pur intelectual si ca nu am nici cea mai mica intentie sa-mi clarific credinta in legatura cu Dzeu.
Asta pentru ca nu am nici cel mai mic indiciu ca cel care a creat universul este constient, ca ii putem atribui vreo proprietate. I-as putea fi recunoscator ca a creat universul, dar habar n-am cui sa ma adresez si iau in calcul si faptul ca poate nici macar nu am cui sa ma adresez.
Deja si omul este in stare sa creeze lumi virtuale, probabil peste citiva ani vor functiona chiar independent. Pentru chestiile alea virtuale noi sintem dumnezeu, deci nu exclud total faptul ca universul ar fi putut fi creat de o inteligenta (am citit multe SF-uri cind eram mic).
Dar modul in care o cautam trebuie sa fie unul stiintific pentru ca e foarte probabil ca lumea a fost creata de un inginer, nu de un poet. Sau poate de un poet cu ajutorul unui inginer, asa s-ar explica multe ;-)

cristiboss56 13.05.2009 23:39:03

Sinceritatea este o virtute până la urmă !

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137373)
Trebuie sa fiu sincer si sa recunosc ca prezenta mea pe acest forum are caracter pur intelectual si ca nu am nici cea mai mica intentie sa-mi clarific credinta in legatura cu Dzeu.
Asta pentru ca nu am nici cel mai mic indiciu ca cel care a creat universul este constient, ca ii putem atribui vreo proprietate. I-as putea fi recunoscator ca a creat universul, dar habar n-am cui sa ma adresez si iau in calcul si faptul ca poate nici macar nu am cui sa ma adresez.
Deja si omul este in stare sa creeze lumi virtuale, probabil peste citiva ani vor functiona chiar independent. Pentru chestiile alea virtuale noi sintem dumnezeu, deci nu exclud total faptul ca universul ar fi putut fi creat de o inteligenta (am citit multe SF-uri cind eram mic).
Dar modul in care o cautam trebuie sa fie unul stiintific pentru ca e foarte probabil ca lumea a fost creata de un inginer, nu de un poet. Sau poate de un poet cu ajutorul unui inginer, asa s-ar explica multe ;-)

Cele scrise de tine , se încadrează perfect colecției SF , ce apărea în acele broșurele periodice de dinainte de '89 !

cris 14.05.2009 00:15:41

De fapt sunt trei, un inginer,un poet si un martir.... si noi

Orice credincios trece prin trezirea constiintei de la cautare la axiome. Este EVIDENT ca exista Dumnezeu. Doar daca nu vrei cu tot dinadinsul mai gasesti un reazim in unele argumente, dar constiinta atrage atentia oricarui om ca este nevoie de siguranta ca NU exista, altfel te irosesti. Si prin absurd, daca este sa te irosesti , este de preferat sa fii cu Dumnezeu decat fara EL. Pentru ca Martirul ne fagaduieste sa ne inveze spre fericire vesnica, si ne reveleaza ca exista si suferinta vesnica pentru cei care se impotrivesc evidentei ca Dumnezeu ESTE. Amin!

De acum poti considera ca ai un prieten care se roaga pentru mantuirea ta.
Hristos a inviat!
Cand vei incepe sa crezi ca se poate implini rugaciunea mea sa-mi spui numele de botez! Al meu este Cristian.

topcat 14.05.2009 07:46:59

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 137382)
Cele scrise de tine , se încadrează perfect colecției SF , ce apărea în acele broșurele periodice de dinainte de '89 !

Exact, imi placeau la nebunie

topcat 14.05.2009 07:52:01

Citat:

În prealabil postat de cris (Post 137409)
Orice credincios trece prin trezirea constiintei de la cautare la axiome. Este EVIDENT ca exista Dumnezeu. Doar daca nu vrei cu tot dinadinsul mai gasesti un reazim in unele argumente, dar constiinta atrage atentia oricarui om ca este nevoie de siguranta ca NU exista, altfel te irosesti. Si prin absurd, daca este sa te irosesti , este de preferat sa fii cu Dumnezeu decat fara EL. Pentru ca Martirul ne fagaduieste sa ne inveze spre fericire vesnica, si ne reveleaza ca exista si suferinta vesnica pentru cei care se impotrivesc evidentei ca Dumnezeu ESTE. Amin!

De acum poti considera ca ai un prieten care se roaga pentru mantuirea ta.
Hristos a inviat!
Cand vei incepe sa crezi ca se poate implini rugaciunea mea sa-mi spui numele de botez! Al meu este Cristian.

Iti multumesc
Asta cel putin sper sa iti demonstreze ca poti fi bun si normal si fara supranatural.
Daca tie iti face placere sa te rogi, poti sa o faci linistit, cu sau fara numele meu de botez. Numele meu de botez nu ma reprezinta neaparat, nu mi l-am ales eu. Tot respectul pentru ai mei, mi-au ales un prenume frumos, insa nu are nici o relevanta.
Oricum, Dzeul tau stie pentru cine te rogi

naephius 14.05.2009 08:39:04

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137326)
da
dovezile am sa ti le prezint miine, azi scriu de pe un amarit de gps...

Okay, astept :)

topcat 14.05.2009 09:08:03

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 137496)
Okay, astept :)

I-a părut rău Domnului că l-a făcut pe om pe pământ și S-a mâhnit în inima Lui.

cris 14.05.2009 09:39:30

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137493)
Iti multumesc
Asta cel putin sper sa iti demonstreze ca poti fi bun si normal si fara supranatural.
Daca tie iti face placere sa te rogi, poti sa o faci linistit, cu sau fara numele meu de botez. Numele meu de botez nu ma reprezinta neaparat, nu mi l-am ales eu. Tot respectul pentru ai mei, mi-au ales un prenume frumos, insa nu are nici o relevanta.
Oricum, Dzeul tau stie pentru cine te rogi

Se pare ca stii ca de acum supranaturalul va intra si in viata ta. Totusi am sa te rog sa nu te lasi atras de la primele semne. Adevarata minune va fi sa te poti recunoaste pacatos inaintea lui Hristos care a murit pentru tine dar a si inviat pentru intreaga omenire si te asteapta in cer sa te invieze si pe tine. Mai intai insa iti da HAR ca sa poti sa traiesti Adevarul in libertate.

topcat 14.05.2009 09:55:27

Citat:

În prealabil postat de cris (Post 137514)
Se pare ca stii ca de acum supranaturalul va intra si in viata ta. Totusi am sa te rog sa nu te lasi atras de la primele semne. Adevarata minune va fi sa te poti recunoaste pacatos inaintea lui Hristos care a murit pentru tine dar a si inviat pentru intreaga omenire si te asteapta in cer sa te invieze si pe tine. Mai intai insa iti da HAR ca sa poti sa traiesti Adevarul in libertate.

Sa gindesti (sa rationezi) nu poate fi un pacat, deci din punctul asta de vedere sint linistit :25:

naephius 14.05.2009 22:09:52

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137499)
I-a părut rău Domnului că l-a făcut pe om pe pământ și S-a mâhnit în inima Lui.

De aici nu rezulta ca Dumnezeu a gresit. Dumnezeu nu e om ca sa faca greseli. E atotstiitor (cunoaste trecutul, prezentul si viitorul omenirii) si atotputernic, de unde rezulta ca deciziile Sale sunt intotdeauna perfecte, fara urma de greseala.

E posibil sa iti para rau pentru ceva ce s-a intamplat, chiar daca stiai dinainte ca urma sa se intample. E posibil sa iti para rau si sa fii necajit din pricina unui lucru, chiar daca tu insuti l-ai cauzat.

Daca vrei o argumentare mai in detaliu asupra subiectului astuia, ai aici.

Trandafir_Alb 14.05.2009 23:04:16

Citat:

În prealabil postat de evolution (Post 135571)
Daca Dumnezeu este mare si bun atunci de ce exista atata suferinta pe Pamant?De ce nu opreste suferinta,bolile,cruzimea etc.?De ce nu intervine tot timpul cand este ceva rau,cum de a pedepsit pe cei din Sodoma si Gomora si nu a oprit razboaiele?
Raspuns:Pentru ca a lasat omenirea sa-si poarte singura de grija si nu intervine in treburile lumesti.
Atunci de ce in Biblia a intervenit de cateva ori?Doar ca sa-si arate prezenta,puterea?
Exista un paradox nu?:39:
Auzim tot timpul si vedem oameni nevinovati,buni care sufera.Oameni handicapati din nastere,oameni loviti si neputinciosi iar furia lui Dumnezeu nu loveste asupritorul.Sunt mase de oameni ce sufera,neajutati de Dumnezeu iar tu crezi ca te va ajuta pe tine pentru ca ,crezi in existenta lui?

Intr-un final, ai citi cele recomandate? Ai gasit vreun raspuns?

topcat 15.05.2009 07:45:08

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 137880)
E posibil sa iti para rau pentru ceva ce s-a intamplat, chiar daca stiai dinainte ca urma sa se intample. E posibil sa iti para rau si sa fii necajit din pricina unui lucru, chiar daca tu insuti l-ai cauzat.

E posibil, dar atunci nu esti intreg la minte.
Tu, daca omori pe cineva cu buna stiinta, e normal ca DOAR sa iti para rau? Nu e normal sa ajungi si pe la mititica sau sa iei o bataie zdravana?
Imi pare rau, dar eu nu pot gindi asa, nu pot sa pactizez cu ideea de Dzeu bun, eventual cu un Dzeu ne-bun.

naephius 15.05.2009 10:45:11

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 137966)
E posibil, dar atunci nu esti intreg la minte.
Tu, daca omori pe cineva cu buna stiinta, e normal ca DOAR sa iti para rau? Nu e normal sa ajungi si pe la mititica sau sa iei o bataie zdravana?
Imi pare rau, dar eu nu pot gindi asa, nu pot sa pactizez cu ideea de Dzeu bun, eventual cu un Dzeu ne-bun.

Iti pare rau ca ti-a murit tatal de cancer, si-l plangi la inmormantare, chiar daca doctorul ti-a spus deja cu o saptamana inainte ca va muri. Trebuie sa nu fi intreg la minte ca sa nu-l plangi. Sau iti pare rau ca ti-au daramat barbarii cetatea, chiar daca stiai dinainte ca lucrul asta tragic urma sa se intample.

Lui Dumnezeu I-a parut rau ca l-a facut pe om pe pamant, in momentul in care a vazut ca acesta s-a stricat foarte mult din pricina pacatului liber-ales de el, care a lucrat in el moartea pana cand Scriptura ajunge sa spuna despre om ca "toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau". I-a parut rau ca l-a facut, chiar stiind dinainte de intemeierea lumii ca intr-o asa stare jalnica va ajunge omul. Faptul ca Dumnezeu spune ca ii pare rau ca l-a facut pe om pe pamant nu implica ca la inceput nu l-a facut asa cum ar fi trebuit, ca ar fi gresit cu ceva in alcatuirea lui. In nici un caz nu putem spune ca a fost neatent la creatie Dumnezeu, ca n-a stiut ce face, ca a trebuit sa aiba El Insusi o experienta dupa care sa scrie o erata, sa schimbe lucrurile. Nu, Dumnezeu a fost la fel de intelept la inceput ca si la sfarsit. El nu a trebuit sa corecteze nimic.

"Dumnezeu S'a uitat la tot ce facuse; si iata ca erau foarte bune."

Dar ce este foarte bun pentru un Dumnezeu atotputernic si un Dumnezeu atotintelept ? Ce este foarte binele pentru El ? Este foarte bun un lucru pe care atunci cand ti-l pune in mana tu sa-l poti face praf ? Sau este foarte bun un lucru pe care nici daca vrei sa nu-l poti strica ? Ce este foarte binele pentru Dumnezeu ?

Poti sa-ti iei viata in maini si in cinci minute sa o faci praf, sa nu ramana nimic din ea... cicatricile, durerile sa le porti cu tine o viata intreaga, sa mergi cu ele in mormant. Este lucrul acesta foarte bun ?

Daca nu ar sta asa lucrurile, nu ar exista libertate de alegere. Dumnezeu i-a spus lui Adam sa aleaga viata, sa nu pacatuiasca, dar nu i-a interzis sa aleaga moartea. Dumnezeu a decis ca e foarte bine pentru om sa poata alege viata sau moartea, binecuvantarea sau blestemul.

topcat 15.05.2009 11:17:28

Pe tatal il plingi de cind ti-a spus doctorul vestea, nu numai cind moare. Eu imi pling de pe acum parintii stiind ca vor muri, si sint sanatosi.
Si apoi eu pot face ceva cu buna stiinta, stiind ca lucrul asta e rau, apoi sa-mi para rau, dar pentru asta sint prost sau sint vazut urit de societate sau ajung la inchisoare.
Asta nu e un Dzeu omnipotent, omnistient si ce mai supranaturale calitati ii mai gasiti. Sau daca e, nu e bun sau drept, cel mult prostut sau jucaus.
Cum poti spune ca Dzeu gindeste cind face niste oameni pe care stie sigur ca-i va inunda peste putin timp? Asa ma jucam eu cu soldateii de plastic, ii aranjam pe jos, ii puneam sa se bata apoi ii stringeam inapoi in cutie. E un nonsens, ca intreaga biblie, inclusiv interpretarile non-literale.

topcat 15.05.2009 11:19:03

Citat:

În prealabil postat de naephius (Post 138011)
Daca nu ar sta asa lucrurile, nu ar exista libertate de alegere. Dumnezeu i-a spus lui Adam sa aleaga viata, sa nu pacatuiasca, dar nu i-a interzis sa aleaga moartea. Dumnezeu a decis ca e foarte bine pentru om sa poata alege viata sau moartea, binecuvantarea sau blestemul.

Mai terminati cu libertatea asta de alegere.
Ce libertate de alegere?
Cind Dzeu stie exact ce vei alege?

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:31:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.