Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   De la iubire la ura... doar un pas (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6275)

eduardd 26.05.2009 20:13:14

Iubirea incepe dupa ce treci starea de indragostire

Draga mea A.
De multe ori, luxul de a se îndrăgosti îi costă forte mult pe oameni! Dar numai dacă se căsătoresc înainte de a trece starea aceea de atracție irațională.
Când ne simțim atrași în mod “inexplicabil” de cineva, poate să fi un impuls al subconștientului care caută un “model” indus de un personaj real sau fictiv pe care l-am admirat, sau care nu ne-a plăcut pe noi! Căutăm, fără să ne dăm seama, o “recompensă”!
Dar motivele pot fi multe. Important este că atracția irațională, numită îndrăgostire, este dictată de “creierul primitiv”, vegetativ și emoțional, care nu are acces la valorile nostre!
După ce acela își rezolvă pretențiile, putem să ne trezim lângă un om cu totul și cu totul străin de sufletul nostru.
De aceea,[COLOR=Black] [/COLOR][COLOR=Black]iubirea începe după ce trece starea de îndrăgostire.[/COLOR]
[COLOR=#3366ff][COLOR=Black]Acestă stare ne face atenți la cineva și, prin atenție, descoperim taina persoanei sale[/COLOR].[/COLOR]
Dar dacă nu vedem nimic, ci doar ce e în capul nostru, inevitabil vom ajunge la dezastru! Să mă ierți, copil iubit, am cunoscut atâtea victime ale unor “mari iubiri” sfârșite în căsnicii “pasionale”, cu gelozie, bătăi, jigniri, umiliri, încât vă recomand ca atunci când vă permiteți luxul de care vorbiți, să vă rugați mult, să culegeți informații desper Făt Frumos, sau Ileana Cosânzeana și să aveți răbdare.
[COLOR=Black]Nu cred că e o soluție să vă căsătoriți fără a vă iubi! Dar merită să fii atentă la omul pe care poate nu-l vezi pentru că nu seamănă cu “prototipul”![/COLOR] Cu înțelegere și respect pentru frământarea ta,
M. Siluana

costel 15.07.2009 15:26:47

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 136350)
oare cat de superficial trebuie sa se iubeasca un cuplu ca sa ajunga atat de repede la schimbarea radicala a sentimentului in ura...?
sa fie faptul ca nu pun bun inceput in relatia lor?
sentimentele sunt doar de suprafata si egoiste?
ispitele sa fie prea mari pentru ei?
de ce se distrug tot mai multe familii pe motive puerile uneori?
de ce nu au curaj sa lupte pentru a recupera macar ce au avut la inceput, atunci cand au spus la unison "da"?
ce se gaseste pe axa dintre iubire si ura?
de ce le e teama si de ce isi pierd atat de usor increderea, parca ferindu-se sa iubeasca sincer, deschis, neconditionat...?
cine dintre voi, fratiori si surioare, poate sa raspunda? poate ii ajutam cumva...

Nu se trece usor de la iubire la ura. Se trece usor de la iubire la iertare. Asa ca cel ce spune ca ieri a iubit cu adevarat si ca astazi uraste cu adevarat, nu a cunoscut iubirea.

ory 15.07.2009 17:12:55

De la iubire la ura nu este decat un pas...pasul prostilor, am impresia ca asa se numeste, pentru ca o iubire constientizata nu poate sa determine o ura la fel de constientizata si atunci, doar prostia si egoismul poate transforma simtirea atat de placuta si sublima a iubirii intr-o hidoasa si absolut nemeritata ura .

cristiboss56 15.07.2009 17:23:24

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 153575)
Nu se trece usor de la iubire la ura. Se trece usor de la iubire la iertare. Asa ca cel ce spune ca ieri a iubit cu adevarat si ca astazi uraste cu adevarat, nu a cunoscut iubirea.

Da, de iertare, cu siguranta poate fi vorba. Multi confunda mult prea usor , gelozia , intristarea, furia de moment , cu URA . Ura este cel mai josnic sentiment.

ory 15.07.2009 17:31:26

Exact, Cristi, ura este cel mai josnic sentiment iar eu nu l-as asocia niciodata laolalta cu iubirea...este tot atat de absurd pe cat suna. Dar, crede-ma, in jurul nostru sunt si oameni care atribuie ura celor pe care candva i-au iubit, dar asta cred doar ei, in realitate s-au iubit doar pe sine, iar ura o transmite celuilalt, fiindca din egoism asta stie sa faca. Deci, tot este imposibili sa amesteci iubirea cu ura .

cristiboss56 15.07.2009 17:36:11

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 153614)
Exact, Cristi, ura este cel mai josnic sentiment iar eu nu l-as asocia niciodata laolalta cu iubirea...este tot atat de absurd pe cat suna. Dar, crede-ma, in jurul nostru sunt si oameni care atribuie ura celor pe care candva i-au iubit, dar asta cred doar ei, in realitate s-au iubit doar pe sine, iar ura o transmite celuilalt, fiindca din egoism asta stie sa faca. Deci, tot este imposibili sa amesteci iubirea cu ura .

Doamne fereste, este exact cum ai spune ca amestecam RAIUL cu IADUL , sau INGERII cu DIAVOLII, cum nici lumina nu poate fi intuneric sau invers. IUBIREA cu URA nu au cum sa se intersecteze.

ory 15.07.2009 17:51:31

In realitate, ura cea mai evidenta o putem exprima doar fata de noi insine, fiindca, indiferent cat rau am incerca si am reusi sa facem fata de semenul nostru, adevarata ura salasluieste si ramane tot acolo in inima care o dezlantuie, astfel ii subrezeste simtirile, ii altereaza respectul de sine, ii evidentiaza propria calitate.
Asadar, urand pe cel din jur nu dam dovada decat de ceea ce ne putem oferi noua insine, fiindca urii ii dam piedestalul propriei inimi, care este atat de pretioasa... Intotdeauna am fost de parere ca oamenii carora le place sa faca rau in jur, in realitate isi fac tot atata rau lor insisi, fiindca ura nu poate veni decat din prostie, iar prostia nu iarta nimic...

cristiboss56 15.07.2009 17:56:47

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 153620)
In realitate, ura cea mai evidenta o putem exprima doar fata de noi insine, fiindca, indiferent cat rau am incerca si am reusi sa facem fata de semenul nostru, adevarata ura salasluieste si ramane tot acolo in inima care o dezlantuie, astfel ii subrezeste simtirile, ii altereaza respectul de sine, ii evidentiaza propria calitate.
Asadar, urand pe cel din jur nu dam dovada decat de ceea ce ne putem oferi noua insine, fiindca urii ii dam piedestalul propriei inimi, care este atat de pretioasa... Intotdeauna am fost de parere ca oamenii carora le place sa faca rau in jur, in realitate isi fac tot atata rau lor insisi, fiindca ura nu poate veni decat din prostie, iar prostia nu iarta nimic...

PROSTIA [COLOR=Blue]DOARE si nu [COLOR=Red]IARTA.[/COLOR] [/COLOR]

Marius22 15.07.2009 17:59:41

Ce lupta strajnica se da, intre iubire si ura, pentru inima fiecaruia dintre noi! Insa, pe cand inima, este "tronul" iubirii, locul unde ea "imparateste", de drept, ura, nu este decat un uzurpator.

windorin 16.07.2009 16:34:19

Cel ce trece [COLOR=darkred]de la iubire la ura cu doar un pas[/COLOR],[COLOR=black] acela isi marturiseste viclenia a ceea ce a numit, odata, iubire. Iubirea[/COLOR] nu cade niciodata, deci prefacerea acesteia in ura este inacceptabila. Se transforma in ura doar o iubire egoista si nejertfelnica, cum avem majoritatea dintre noi.

La [COLOR=darkred]intrebarea[/COLOR]: "Ce ai face daca ai afla ca duhovnicul tau are probleme de *orientare trupeasca?" Un prieten a raspuns: "Mi s'ar rupe inima de durere, si mai mult l'as iubi dupa aceea, pentru durerea caderii lui."

Anna 17.07.2009 15:53:36

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 154000)
La [COLOR=darkred]intrebarea[/COLOR]: "Ce ai face daca ai afla ca duhovnicul tau are probleme de *orientare trupeasca?" Un prieten a raspuns: "Mi s'ar rupe inima de durere, si mai mult l'as iubi dupa aceea, pentru durerea caderii lui."

Ce om deosebit. Pare un raspuns de Pateric. Ma bucur ca mai exista si asa ceva...E calugar? Ca in lume, mai rar asa...

The_Fallen 17.07.2009 16:30:25

Indraznesc si eu sa spun (ca nu sunt casatorit si nu am prin urmare experienta) ca oamenii poate se casatoresc nu neaparat din iubire ci in scopul satisfacerii unor nevoi de natura sentimentala, cum ar fi ca se simt neimpliniti, sau neintregi sau simt un gol.La asta se adauga presiunea sociala care iti da de inteles ca daca esti necasatorit esti cumva inferior, pentru ca nu lasi urmasi, nu esti in rand cu lumea, si practic nu ai realizat nimic pe pamant.
Asa ca o persoana isi alege drept sot/sotie pe cineva care ii creeaza senzatia interioara de bine si de fericire, asociata cu respectivul/respectiva.

cristinamaria 18.07.2009 12:44:16

Windorin cata dreptate ai! Si ca sa merg putin mai departe pe firul intins de tine si sa raspund si lui The Fallen, eu nu cred ca iubirea se poate transforma vreodata in ura. Cred ca iubirea, odata ce ai simtit-o, nu dispare niciodata, se imprima vesnic in noi. Ura nu vine din transformarea iubirii ci este o abatere de la drumul drept al acesteia. Pe drumul iubirii se afla obligatoriu sacrificiul. Nu exista iubire fara sacrificiu. Fie ca "taci si inghiti" cand celalalt te raneste, fie ca rezisti ispitei de a-l insela, fie ca il pui mai presus de tine, trebuie sa faci sacrificii ca iubirea sa continue pe drumul drept. Sacrificiul e greu. Foarte greu. Cati il pot face de fiecare data cand se cere facut? Eu cred ca ura de fapt apare din cnstientizarea neputintei proprii de a face sacrificiile necesare iubirii. Nu cred ca lipsa comunicarii sau achimiei interpersonale duce la despartire, ci lipsa sacrificiului egal de ambele parti (parintii mei se cearta f mult in fiecare zi si sunt impreuna de 35 de ani).

Cuplul casatorit barbat-femeie este unitatea fundamentala, este omul creat de Dumnezeu, cu cele 2 jumatati, unite ca atare prin taina casniciei (am avut recent o dezbatere cu niste prieteni, unul din ei intreband de unde stii ca femeia de care te indragostesti este jumatatea ta? Si daca te casatoresti de mai multe ori care din femei este jumatatea ta? - eu cred ca taina casatoriei, a primei casatorii, o face sa devina jumatatea ta, si sa ramana asa pentru eternitate, indiferent ce se intampla, chiar daca inainte de casatorie nu a existat acea dragoste romantica si inflacarata pe care o vedem in filme, chiar daca, asa cum zicea The Fallen, te casatoresti ca sa-ti alungi singuratatea si sentimentul de neimplinire). Omul incepe sa existe ca om complet din momentul casatoriei (sau a tunderii in monahism, care este tot o nunta). Nu cred ca trebuie sa confundam dragostea cu indragostirea, cu flacara de la inceput. Dragostea e jar mocnit, nu valvataie.

@Sofia: suferinta te poate energiza puternic, gandeste-te doar lacativa poeti de geniu care au fost profund nefericiti toata viata, si aceasta nefericire le-a alimentat energia creatoare din care s-au nascut minunile literaturii noastre (Eminescu, Macedonski etc.)

windorin 19.07.2009 16:57:04

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 154318)
Ce om deosebit. Pare un raspuns de Pateric. Ma bucur ca mai exista si asa ceva...E calugar? Ca in lume, mai rar asa...

Nu este calugar, cel putin nu inca.
Da, are o dragoste pe care nu prea am intalnit'o la multi. De fapt, nu prea am intalnit'o.

cristinamaria 19.07.2009 22:10:18

Intr-adevar un raspuns demn de un crestin. Asta ar trebui sa fie atitudinea fiecaruia latoate scandalurile intens mediatizate despre pacatele unor preoti si calugari, nu aratarea cu degetul.

Anna 19.07.2009 22:16:31

Citat:

În prealabil postat de cristinamaria (Post 154789)
Intr-adevar un raspuns demn de un crestin. Asta ar trebui sa fie atitudinea fiecaruia latoate scandalurile intens mediatizate despre pacatele unor preoti si calugari, nu aratarea cu degetul.

Nu, la toate scandalulire despre pacatele ORICUI, nu doar a unor preoti si calugari...

cristinamaria 20.07.2009 01:52:19

Ma refeream doar la cele mediatizate (din nefericire nu oricine are "cinstea" de a-si vedea viata facuta praf la televizor, numai fetele bisericesti se inscriu in categoria asta caci cu pacatele altor persoane publice suntem atat de obisnuiti incat nu mai reprezinta nimic senzational, si cum stim ca presa e interesata doar de senzational...). Ai dreptate, asta ar trebui sa fie atitudinea intotdeauna cand aflii de pacatele cuiva, oricare ar fi ele si oricine ar fi acel cineva.

windorin 20.07.2009 08:48:05

Tin minte un cuvant al [COLOR=darkred]Sfantului Isaac Sirul[/COLOR], care zice: "De nu poti acoperi cu haina dragostei tale pacatele fratelui tau, cel putin nu arunca cu noroi in acela." Tare mult mi'a placut cuvantul acesta. De nu putem vindeca, mangaia si odihni pe cel cazut, cel putin sa nu il lovim si mai tare, sa nu il punem pe afise, in vazut tuturor necredinciosilor.

cristinamaria 22.07.2009 22:31:37

Daca ar tine si presa cont macar de bunul simt, nu de cuvintele sfintilor...

cristiboss56 22.07.2009 22:36:04

Citat:

În prealabil postat de cristinamaria (Post 155723)
Daca ar tine si presa cont macar de bunul simt, nu de cuvintele sfintilor...

Păi asta-i baiul ! Bunul simț nu are vânzare mare și tirajele ar fi în mare pericol !

cristinamaria 22.07.2009 22:38:33

Unde mai pui ca atunci chiar ar trebui sa fie creativi si sa scrie ceva, nu sa inventeze stiri care nu sunt stiri

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:07:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.