![]() |
Citat:
Cum poti sa afirmi ca nu are rost sa te bucuri daca esti departe de Dumnezeu. Cum de ai ajuns la concluzia ca cel care se bucura de viata este departe de Dumnezeu. Eu am vorbit personal cu parintele Roman Braga, pe care eu unul il consider sfint. Nici nu-ti poti imagina cita bucurie de viata are acest om pe chipul sau si nici o clipa nu a facut atita caz din deplingerea permanenta a pacatelor. Dupa o discutie cu dinsul pleci cu o mare liniste in suflet si bucurie Omul mai are si momente de liniste sufleteasca, de echilibru, nu numai de durere si suferinta continua |
Citat:
Daca esti departe de Dumnezeu esti exact in iad, aici pe pamant! si eu cred ca nu are rost sa te bucuri (de fapt cum te mai poti bucura?!) daca esti departe de El! Cum sa te bucuri daca te ai departat de Dumnezeu!! cu cate lacrimi L-a chemat Sf Siluan Athonitul inapoi pe Dumnezeu! "Sufletul meu tanjeste dupa Dumnezeu si Il cauta cu lacrimi. Doamne, da-mi duhul smereniei Tale, ca sa nu pierd iarasi Duhul Tau, si sa nu plang in hohote dupa el, cum plangea Adam dupa rai si dupa Dumnezeu."" El hohotea si intreaga pustie auzea suspinul sau;lacrimile lui erau amare de intristare si multi ani le-a varsat el." |
Citat:
cu alte cuvinte,...daca te veselesti esti deja cu un picior in iad Nimeni nu zice sa nu te caiesti pentru pacate, insa asta nu inseamna ca stai posac si ingindurat asa toata viata, ca doar nu esti monah ci ai o familie , copii care asteapta de la tine un zimbet un semn de veselie. Doamne cita ipocrizie pe forumul asta!...dar nu toti |
pentru Jenica , Eduard
Ortodox de OCAZIE NU EXISTA, chair daca nu frecventeaza biserica regulat si doar la marile sarbatori si deasemenea nu este indepartat AUTOMAT(cum ar crede unii) de Dumnezeu Deci acest titlu este o mare ABRATIE Deci nu poti fi ortodox astazi iar miine alegi sa nu mai fii deloc, raminem ORICUM ortodocsi pina la moarte indiferent de frecventa vizitelor la biserica. Vorbesc despre cei care sunt botezati |
Ai dreptate Andrei. Ori crezi ori nu crezi. E ca in viata ori iubesti ori nu, nu exista "sa vezi ca.." Aici suntem pe aceeasi lungime de unda. De aceea nici nu am postat (deloc) la acest subiect.
|
Citat:
Nu ramai "automat" ortodox pt ca asa esti botezat. A fi ortodox este o cale, un urcus, nu un loc in care te-ai asezat confortabil. Spune Sf. Pavel: "De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă. " (I Corinteni 10:12) Ni se atrage de multe ori atentia sa ne temem pt starea noastra, deoarece cu usurinta putem cadea daca nu veghem asupra noastra. Gandim ca suntem cineva? Deja am cazut in pacat. Sf. Parinti sunt foarte fermi in acest punct de vedere: "Iubite frate, este asa de necesar a nu te increde in tine insuti, in acest razboi, ca fara aceasta, fii sigura ca nu numai nu vei izbuti a castiga victoria dorita, dar nici nu poti rezista catva timp. Aceasta sa se intipareasca in mintea ta. Fiindca de la Adam avem o mare conceptie despre noi insine. Totdeauna credem ca suntem ceva mai mult si credem ca ar fi o mare gresala sa ne socotim ca nu suntem nimic. Suntem ceva. E o prezumtie. E un defect greu de recunoscut, si care nu-i placut lui Dumnezeu Caruia ii place o patrunzatoare cunostinta de aceasta, cele mai sigure incredintari." (din Razboiul Nevazut, Sf. Nicodim Aghioratul; sursa: http://www.razboiulnevazut.org/capitol.php?id=1207) |
Andrei, dar ai uitat ca talantul primit la botez se va lua, daca nu e inmultit prin fapte crestinesti? Iar pacatele fac, ca Duhul Sfant primit la botez sa se retraga aproape de tot, ca daca S-ar retage de tot, am muri? Nu putem dormi pe urechea bleaga, ca de acum suntem botezati si nu mai trebuie sa facem nimic...
Daca ne uitam in jur vedem ca sunt oameni, care nu se pot opri din a face rau; iar altii isi inmultesc talantul facand fapte bineplacute lui Dumnezeu. |
Anna, nu te supara dar si eu am aceeasi parere ca Andrei. Ortodox esti in veac. NU exista sa fii bun crestin numai duminica, de Paste si Craciun in rest sa fii criminal. Crezi sau nu. Credinta nu e ca o haina pe care sa o lepezi si sa o imbraci cand vine sezonul. Da toti cadem ...dar ne ridicam!!.. Esti ortodox in veac, datorita botezului! Dar daca alegi sa faci si faptele ortodoxiei e altceva. In functie de aceste fapte ale credintei vom merge in Iad sau Rai. Dar ortdox esti in veac! Sa nu lamurim despre ce vorbim, despre faptele credintei sau despre statutul tau de ortodox , care fie vorba intre noi,, nu el te va mantui ci faptele!
|
Citat:
Dar acum se ridica alta problema: cum poti numi ortodox pe cineva care nu stie nimic din invatatura ortodoxiei (nici Crezul, de exemplu)? Eu cand ma refer la ortodocsi ma gandesc la cei care sunt constienti ce este ortodoxia si se straduiesc sa o traiasca si sa-i asimileze invatatura. |
Anca, postarea ta mi-a amintit de un cuvant auzit recent la un parinte. Spunea asa; din pacate in ziua de azi nu se mai fac cateheze mirilor si tinerilor, ii cununam asa oricum.pentru ca oricum suntem tara majoritar ortodoxa!! Suntem multi la numar..ce mai conteaza? Problema e ortodoxa..ortodoxa dar faptele ortodoxiei, unde sunt? La catolici nu se cununa doi fara a le face in prealabil o mica instrire.. la noi, cati parinti macar spovedesc mirii inainte de a-i cununa? Cred ca e doar o intrebare retorica..
|
Ana, problema aceasta a trairii ortodoxe o stie fiecare in sufeltul sau Nu stim noi ce e in inima nimanui. Am avut ocazia (neplacuta) sa dau peste un om "al bisericii" stia toata Liturghia pe de rost dar era plin de ura.. Si am intalnit si oamnei ce nu mergeau la biserica decat din an in paste (vb romanului) dar duceau o viata plina de virtuti. Nu stim noi cine se va mantui si cum, mantuirea este un DAR. Si cred ca acest Dar nu va tine cont doar de mersul la biserica si rostirea rugaciunilor ca pe o poezie. Doamne iarta-ma daca gresesc!
|
Îmi place mult grădinăritul.Nu mă pot abține în fiecare an să mai pun în pământ căte un bulb sau câteva semințe de flori.Ultimii ani au fost secetoși.Am avut surpriza ca la o ploaie mai serioasă să răsară sau să prindă viață plante pe care le plantasem sau smănasem cu muulți ani în urmă.
Așa este și cu ortodoxul de ocazie.Botezul sau împărtășania din copilărie pot fi la un moment dat asemenea semințelor care au stat în pâmâmt așteptând condiții prielnice pentru a prinde viață.Aceasta este una dintre minunile ortodoxiei. |
Citat:
Dusmanul, in viclenia lui, intoarce vorbele in asa fel, incat, daca nu esti ferm pe pozitie, mai, mai, ca te convinge de justetea punctului sau de vedere. De multe ori tine de amanunte de baza sau de finete... Dar nici la catolici nu gasesti fapte asa cum ar trebui. Si lor le e greu sa imbine teoria cu practica... iar de smerenie ce sa mai spun... La pacate ne asemanam. |
Citat:
"Nu din fapte, ca sa nu se laude nimeni" |
Citat:
Citeva caracteristici crestine despre multi catolici( observat personal de mine, nu dat cu parerea): Se duc sa se lupte in tribunale pentru necajiti si oprimati de sistem, pentru drogangii si criminali care nu au aparare corespunzatoare in tribunal Se scoala de la 5 dimineata sa sa le faca de mincare, sa administreze medicamente de TBC celor in nevoie Pleaca prin zone periculoase pentru a sapa puturi de apa Leagana copiii abandonati in Bangladej care sunt in prag de moarte......foarte teoretic, nu? (sau noi nu ne pretam la asa ceva deoarece aia sunt "eretici" si cu creasta) Pun gitul la butuc in zonele de musulmani extremisti pentru a ajunge la oamenii necajiti citeva exemple mai linistite Fac regulat cateheza cu copiii Organizeaza deverse excursii de apropiere de tineret, la parcuri de distractii, picnicuri, campinguri, locuri nu neaparat cu conotatii religioase, tocmai pentru mai multa intelegere si incredere in preot. Au seri muzicale Au coruri Au grupuri de muzica instrumentala, invita muzicieni pentru inaltarea sufletului copilului si prin muzica Vai de capul nostru, Doamne, de de cita necunoastere dam dovada, ignoranta pe care o mai si diseminam aici pe forum si altora cu scopuri MICI, meschine cu mentalitate de bisericuta. S-ar rasuci in racle Sfintii Parinti daca ne-ar auzi ce spunem. |
Citat:
Iar suntem experti in cine-si inmulteste talantul si cine nu? Pentru multi oameni care traiesc cu sufletul curat, si cu principii SOLIDE, care traiesc in asa fel incit sa nu le fie niciodata rusine pentru ce fac, simpla amintire ca sunt botezati Crestin -Ortodocsi este o inmultire a talantului, simplul fapt ca stii cine esti este deja mult in ochii lui Dumnezeu iar, da, daca mai asculti si o slujba de citeva ori pe luna deja este foarte mult. |
Andrei si la noi ( nu, numai la catolici) sunt crestini ce isi jertfesc viata pentru semeni. Oameni ce din putinul lor duc mancare zilnic altora mai saraci. Oameni ca se trezesc mai devreme pentru a ajuta cate un bolnav in carut sa ajunga la Liturghie, oamnei ce ajuta la curatenie celor ce sunt infirmi, oamnei ce duc batranii la medic...etc. Numai ca ei tac..tac si fac. Nu au nevoie sa de dovada faptei lor..nici preotul nu striga duminica in biserica spre "lauda ortodoxiei". Nu vreau sa privesc la alta biserica, ci caut sa fac ce pot in a mea, poate ca daca am gandi mai des asa, nu am mai cauta exemple la alte confesiuni..
|
Citat:
Actul binefacerii vine cancelat in momentul in care acesta este trambitat in gura mare, dar asta nu inseamna ca actul binefacerii nu a existat sau nu exista... :53: |
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/cuvinte...u-l-cunoasteti |
Citat:
|
Citat:
|
A fi doar de ocazie, e ceva cert pentru noi. Mergem la unii prieteni doar de ziua lor, vorbim cu unii doar sa le facem urari de Anul Nou, Paste, Craciun (ca ziua lor de nastere nu o stim); intram in biserica doar pentru un botez, o inmormantare, o cununie si cam atat. Oare asta nu se numeste ocazie?
Multi aseaza in locul Liturghiei o plimbare in parc, o iesire in alta localitate, un somn prelungit, ... dar nu renunta la titlul de ortodox, cand vine vorba de un chestionar. Iata cum la procent, stam bine cu cei de ocazie. |
Citat:
Am vazut deasemeni catolica trecuta la New-Age. La ebun cateheza la 13 ani, daca nu e traita credinta? Cunosc asa un catolic, care la 11 sau 13 ani a fost la cateheza si acum crede in ce spune Dan Brown. Cat despre rusine, sa dam mai intai noi dovada ca ne e rusine sa dam drumul cuvintelor nepotrivite. Daca nu intelegi o afirmatie mai bine intreaba si apoi exprima-te in acest fel. |
Citat:
|
Citat:
Cine a citit putin despre ortodoxie stie ca nu are voie sa judece si sa condamne omul ci faptele lui; deci nu stiu de ce va referiti la oameni si nu la faptele lor?!? Poate atunci cand se va intelege acest lucru nu veti mai acuza pe nedrept de ura, pe care si-o inchipuie cei, care in fapt judeca omul si nu faptele lui. Asa ca, Jenica, nu te mai pune tu "cu mana in sold" si nu mai judeca un ortodox care stie din Sfanta Scriptura cum trebuie gandit referitor la aproapele. Si daca nu poti schimba lumea, care mai e sensul acestei postari?!? Oare crezi ca eu pot schimba lumea? Nu, doar Dumnezeu poate. Noi aici discutam ca sa ne intarim credinta proprie si sa acumulam cunoastere. Atat! |
Citat:
|
Citat:
Dar cum sa ne comparam noi cu acesti Sfinti, cand noi cautam doar bunastarea, ne place numai lumea civilizata, luxul?!? Pentru ce sa ne dea Dumnezeu fara nici o suferinta reala si fara stradania de a ne curati de pacate, pentru ce sa ne dea Duhul Sfant, ca sa avem acea bucurie pe chip? Stii cum se zice: "La placinte inainte...". Mi-e teama ca nu vom trece proba prin placere, de care vorbeste Pr. Petroniu Tanase in "Chemarea sfintei Ortodoxii". Si daca nu trecem aceasta proba, nu vom avea parte nici de Duhul Sfant salasluit in inima noastra, si nici bucuria revarsadu-se de pe chipul nostru, caci in loc ca proba placerii sa ne aduca victoria asupra pacatului, ne-a adus in fapt decaderea fiintei umane la nivelul cel mai de jos din tot cursul istoriei sale, spune Parintele. Indestularea exagerata a trupului, a pantecelui, atrage dupa sine intreaga coloana a celor 7 pacate capitale: desfranarea in primul rand, apoi iubirea de arginti, exploatarea celor slabi, cultul placerii, cu expresia lui fireasca a desfranarii sub toate formele posibile, care constituie nota dominanta a sistemului capitalist (pe care noi il admiramatat demult si dispretuim saracia relativa din Romania). ...si cine nu vede legatura dintre aceste observatii ale Pr. Petroniu Tanase si viata adevarata a acestui secol, sa se ia pe sine sub lupa si sa traga concluziile... |
Citat:
|
Citat:
In atari conditii , se mai sfintesc oare darurile ? . |
Citat:
|
Citat:
Ce foloseste toata scriptura daca inca cutez sa privesc mai adesea in ograda vecinului incercand sa "ajut duhovniceste"?? Toata stiinta Anca , fara Jertfa nu valoareaza N-I-M-I-C! Asta e parerea mea, poate nu este compatibila cu a ta ...dar eu am invavat-o dand cu nasul in tarana.. |
Raspuns :[quote=Anca-Miha;138434]
Cine a citit putin despre ortodoxie stie ca nu are voie sa judece si sa condamne omul ci faptele lui; deci nu stiu de ce va referiti la oameni si nu la faptele lor?!? GRESESTI SI INCERCI SA TE IMPACI CU GINDUL CA TU POTI SEPARA OMUL DE FAPTA SI LE POTI JUDECA PE CAPITOLE. ACESTA ESTE DOAR UN MOD CONVENABIL DE A EVITA CHIPURILE SA JUDECI APROAPELE, INSA FARA SA STII O FACI PE LA SPATE NE REFERIM LA OAMENI PENTRU CA EI SUNT ENTITATEA DE CARE VORBEA HRISTOS CA FIIND APROAPELE NOSTRU NU FAPTELE CARE ESTE CEVA ABSTRACT CARE NU EXISTA FARA SA FIE ATASAT UNUI OM CE-I AIA OSINDESC PACATUL SI NU OMUL....ESTE O SCUZA CONVENABILA CARE CADE BINE Poate atunci cand se va intelege acest lucru nu veti mai acuza pe nedrept de ura, pe care si-o inchipuie cei, care in fapt judeca omul si nu faptele lui. NU EXISTA OM FARA FAPTE ASA CUM NU EXISTA FAPTE FARA UN OM ATASAT LOR. Asa ca, Jenica, nu te mai pune tu "cu mana in sold" si nu mai judeca un ortodox care stie din Sfanta Scriptura cum trebuie gandit referitor la aproapele. DEGEABA INVETI DIN CARTI CUM TREBUIE SA GINDESTI DACA NU O FACI CU ADEVARAT SI TOT URA SI JUDECARE VEZI IN JURUL TAU |
Sunt foarte multi ortodocsi de ocazie... se vede din comportarile lor. Aia care sunt ortodocsi in adevaratul sens al cuvantului sunt sfintii!
|
exact
Exact preseimtirea asta o am si eu ca numarul ortodocsilor adevarati este mai mic decat al crestinilor din multe culte crestine din romania (adventisti, babtisti, penticostali, etc).
Si asta mi se pare o problema extrem de grava. |
Credința nu se măsoară în cantitate. Iubirea de Dumnezeu e mult mai mult !
Citat:
|
Mai, oameni buni, voi intoarceti vectorul discutiei cum va convine. Asa nu se poate discuta, caci veti gasi la infinit motive de atac. Uitati-va de unde a plecat discutia si unde ati adus-o. Ati sfarsit prin a ma pune pe mine la zid. Cred ca nu despre mine discutam aici.
Da, vad ca va e greu sa disociati omul de faptele lui. |
Să nu uiți ( uităm ) :
Citat:
De mii de popoare nu ne vom teme, de ne urmăm credința noastră Ortodoxă ! |
Citat:
|
Bucuria de pe chipul ortodoxului
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:26:35. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.