![]() |
``politizarea cursurilor de indrumare preoteasca (obligativitatea absolventilor facultatilor de teologie de a depune un "dosar de cadre"; obligativitatea absolventului de a se prezenta la medicul psihiatru - nu se precizeaza daca acest medic poate fi mason, yoghin, sau eretic) sau daca duce o viata practic ortodoxa; prestarea unui juramant-angajament in cadrul slujbei de hirotonire, a tinerilor absolventi de teologie)`
Care e faza cu psihologul? ? Adica nu ar trebui sa existe astfel de controale medicale sau cum? De asta toti dezaxatii ajung preoti. tocmai ca aceste examene nu sunt atat de riguroase pe cat ar trebui... Ce te deranjeaza la juramant? si la Bucuresti se face.... |
`evitarea condamnarii programelor mass-media vinovate de promovarea in popor a vietuirii anti-crestinesti (Big-Brother, De trei ori femeie, Ciao Darwin, Ziua judecatii, Surprize-surprize, Iarta-ma, Babilonia, iar mai nou Codul lui DaVinci, Evanghelia dupa Iuda, Biblia secreta si alte documente antihristice, prezentate pe National Geographic, Discovery, Pax, etc.) `
Si asta e buna... Biserica a luat atitudine impotriva atunci cand a fost cazul..., Faptul ca nu l-ai vazut tu pe Daniel sau pe Teoctist la TV nu inseamna ca profesorii de la Iasi sau bucuresti, consilieri, purtatori de cuvant nu si-au spus parerea cand a fost cazul... |
`infiintarea asezamintelor filantropice in manastiri si schituri, impiedicand in felul acesta vietuirea monahilor `
Monahismul este de 2 feluri: cenobitic si de obste (chinovial)... Calugarii care nu vor sa fie deranjati sa se duca in sihastrie,,, Bolnitele pe langa manastiri nu sunt o noutate... Mai ales in Moldova... Adica pana la urma, care este rolul manastirii? Nu vorbim in cele din urma de solidaritate umana (fie ca se realizeaza prin rugaciune fie prin cai materiale)? |
``acordarea de burse monahilor pentru efectuarea de studii teologice in institute catolice si protestante `
? ? ? Este ceva rau? De ce? |
Putem sa continuam asa pana dimineata...
Haideti sa fim seriosi si sa gandim de 2 ori inainte sa deschidem gura... Repet, nu am discutat aici despre ecumenism, stiind ca Daniel intr-adevar are o atitudine vehementa pro. Eu insa ma abtin in privinta acestui lucru... Daca SINODUL va hotari ceva anume vom vedea... Istoria va fi singura care va dovedi bunele sau relele... Bineteles, asta nu inseamna ca nu avem dreptul sa ne implicam sau nu.., Spun doar ca este intelept sa respectam niste opinii ale unor oamenii (de la profesori de teologie pana la patriarh) si sa vedem cu ce se mananca de fapt ecumenismul... Ma indoiesc ca ne va obliga cineva sa ne schimba Crezul... Ecumenismul presupune un alt fel de unitate... Vom vedea... Pana atunci un pic de rezerva si moderatie, smerenie... Si mai ales un pic de respect pt. ierarhie, chiar daca nu suntem intotdeauna de acord... |
Citat:
Nu vad care e pericolul din moment ce nu iti influenteaza invatatura de credinta, pentru ca nu are cum. |
Citat:
Diavolul a vazut ca prin atac direct nu-i merge si atunci te lucreaza prin distragerea atentiei. Cine ar fi crezut ca popoare care au locuit impreuna de sute de ani acum se vor macelari ca si cum peste noapte au devenit dusmani de moarte, cum este posibil asa ceva?. Nu s-a incercat si la noi dar nu le-a tinut?... Asa cum in mod clar exista cursuri pregatitoare, scoli intregi in care se invata de cum sa creezi invrajbire mascata a popoarelor intre ele, asa cum vedem in toata lumea, la fel si cu incercarea de a schimba hotaririle ultimului Sinod Ecumenic, dar NU DIRECT, ci prin a te aburi, si indemna sa te ocupi de orice altceva decit de rugaciune, Liturgie asa cum a fost ea scrisa ORIGINAL, postul (ca ce rost ar mai avea sa-l tinem cind devenim asa de ocupati de altele, nu?), mai trimitem si pe monahi cu burse la Catolici ca sa le spele ei creierul si sa vina cu apucaturi noi, neortodoxe,... acolo, mici ajustari, pe ici pe colo, si uite asa ajungem cu Bisericile goale, tot ca ei. Trezvia atentiei este telul spre ce trebuie sa ne indreptam nu spre dispersarea ei |
Nu iti sustii afirmatiile prin nici un fel de argumente... Eu am comentat ce am avut de zis, la invitatia ta. Vad ca ramai dator. Ce iti cer eu? Sa iei o carte pe care tu o consideri `ecumenista` scrisa de un teolog roman sau de vreun ierarh si sa imi scoti punctual citatele in care este atacata Ortodoxia. Nu vreau lucrari obscure, ci autori recunoscuti... una de IPS Daniel, sa zicem...
|
`trezvia atentiei` este un pic de pleonasm...:)
|
Iti multumesc pentru timpul si efortul depus pentru clarificarile de mai sus. O sa revin si eu in functie de timp. Acum nu prea am dar...
Trezvia atentiei la prima vedere pare a fi pleonasm insa nu este. Pentru cineva care nu a avut curiozitatea sa-si puna problema asta, da, atentia este de un singur fel, insa privind duhovniceste este doar o impresie pe care o avem din cauza impietririi si/sau a ratacirii si poat si altele pe care nu le cunosc. In starea aceasta "adormita" in care ne aflam, doar ne amagim crezind ca suntem atenti, si paradoxal, cei mai agitati fizic si mental cred ca sunt si cei mai atenti. |
Odin, mai am timp de un scurt comentariu la ce spui tu despre citate CLARE din scrierile IPS Daniel sau altii. Am mai precizat ca in vremurile de ACUM nu mai exista atacuri directe ci totul este mascat si aproape imperceptibil. Trebuie sa fii bun teolog Ortodox, si nu este cazul meu, ca sa poti descifra SUBTILITATILE scrierilor insa ce poate un muritor de rind ca mine sa faca este sa VADA rezultatele acestor "amendamente". Intelegi Odin, tu esti un baiat citit si se vede clar prin cum pui tu problema insa nu toate explicatiile pot fi "argumentate solid" cum spui tu si chiar si Apostolii ne previn de acest mic "neajuns", imposibilitatea de a pune degetul clar pe rana, dar ne ajuta prin sfatul lor de a cerceta fructele acestor actiuni...
Uite iti dau un exemplu: Tu imi ceri sa iti argumentez de ce razboiul din Irak este o forma de genocid organizat. Eu nu am documente ca sa-ti dovedesc contrariul, insa TOATA lumea stie dupa "fructe" ca este minciuna secolului, sau ravagiile pe care le face SIDA in Africa implantat cu scopul de a goli continentul de populatiile locale pentru a face loc ALTORA. |
Canonic proclamatiile ca cea postata ar trebui avizare de Sinodul BOR, in caz contrar se constituie intr-o "neascultare", iar initiatorii risca pedepse pe masura.
Si miscarea lui Luther a inceput la fel: ca o nesupunere fata de Papa, L a fel si Calvin. Asemenea si adeptii lor. Daca 50 de calugari se apuca de facut crime asta nu inseamna ca clericii BOR sunt criminali, nu? Nu cred ca e asa cum spui, ca proclamatiile trebuie avizate de Sinod. Si nici neascultare nu e, deocamdata. Cred ca nu trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt privite în interiorul BC, unde exista un sistem osificat de admninistrare. În Ortodoxie lucrurile sunt mai putin clar definite fiindca Duhul e Viu. Stii, conform invataturilor BOR trebuie sa ai ceva studii teologice pentru a emite pareri competente. Si nici atunci parerile tale nu conteaza prea mult fara o investitura canonica. Acum m-am convins ca nu stii ce vorbesti. Studii teologice autorizate au aparut doar în secolul 19 iar ce spui tu nu exista în învatatura BO. Fiindca BOR nu are alta învatatura decât BO universala. La fel treaba cu investitura canonica e dupa ureche si e falsa. Inca ceva. In noaptea de Pasti PF Teoctist a facut apel la continuarea dialogului teologic pentru unitatea credintei. Ce ziceti de asta? Greseste si el? Da, greseste, fiindca învatatura de credinta nu e ceva negociabil. Catolicilor trebuie sa li se spuna: "sunteti eretici, daca vreti unitate lepadati ereziile". Biserica nu e un organism politic, sa facem aliante. Personal, prefer sa nu comentez ecumenismul, insa mi s-au parut lipsite de fond unele dintre acuzatiile aduse de Traditie IPS Daniel. Sunt atat de multe lucruri care mie mi se para aberante, incat nu stiu de unde sa incep Am luat textul de la adresa web mentionata. Nici eu nu sunt de acord cu toate acuzatiile, dar nici nu cred ca duhul de la MMB e asa cum trebuie. Adica slujbe comune cu catolcii, parasirea duhului ascetic pentru unul de activism lumesc. |
Citat:
"Da, greseste, fiindca învatatura de credinta nu e ceva negociabil. Catolicilor trebuie sa li se spuna: "sunteti eretici, daca vreti unitate lepadati ereziile" - presupun ca ai studii solide daca il contrazici pe Patriarh. Pe de alta parte Teoctist a facut referire la "continuarea dialogului teologic", nu vad cum asta ar influenta "invatatura de credinta". E vorba de dialog, nu de aliante. "În Ortodoxie lucrurile sunt mai putin clar definite fiindca Duhul e Viu". - si in Ortodoxie lucrurile sunt clar definite, cel putin din acest punct de vedere. Dar trebuie sa cunosti "sistemul". |
Cozia, parerea mea este ca majoritatea credinciosilor sufera de o lipsa de informare in ceea ce priveste ecumenismul. Vina apartine probabil chiar celor care se ocupa de aceasta. Insa, tocmai fiindca ar fi destul de greu sa aducem astfel de citate sau dovezi clare ale relelor intentii, ar trebui sa fim mai ponderati. Sunt cat de cat la curent cu ce se intampla. Am vazut reactii si pro si contra in medii diferite (de la simplii credinciosi pana la profesori universitari de teologie). Concluzia PERSONALA la care am ajuns este ca nu avem motive reale (cel putin deocamdata) sa ne impacientam. BOR NU VA RENUNTA LA CREDINTA PE CARE O MARTURISESTE. Eu asta cred. Dupa cum spuneam, ramane de vazut... Pana la niste dovezi clare, nu cred ca este corect sa aruncam cu noroi...
Desi nu sunt din Moldova, am fost in vizita la Iasi... Sincer va spun, am ramas impresionat de cum se misca lucrurile. Am fost la Durau (este centrul acela ortodox). Acolo unde adventistii acum vreo 10 ani cumparasera vreo 3 hoteluri si aveau un adevarat centru de propaganda, acum acele cladiri stau inchise. Vizitati Duraul si vedeti cum arata acum... Parerea mea este ca se face treaba pe acolo mai multa decat in alte parti... Si trebuie sa apreciem lucrul asta. Razboiul din Irak... este genocid.:) |
Traditie, daca nici tu nu esti de acord cu unele dintre acuzatiile aduse nu ar fi trebuit sa le postezi... Unele dintre ele sunt adevarate, insa din pacate, ele sunt valabile in toate mitropoliile...
|
BOR cere studii teologice celor care doresc sa emita pareri teologice competente, eventual in cadru oficial.
Adica parintele Cleopa nu avea voie sa emita pareri teologice? Sau un credincios simplu? Ar tebui sa stii ca si inainbte de secolul 19 se studia "teologia" in diverse, hai sa spunem, centre universitare, dar era incxlusa intr-un sistem pe care acum l-am numi "academic", cu mentiunea ca "Academia" trebuie inteles in acceptiunea initiala. Pe scurt: GRESESTI! Da, dar nu foarte vechi în principatele române. Si nu era vorba de un sistem de autorizare a functiei de învatator duhovnicesc. Adica nu ti se cerea sa ai studii ca sa devii preot, cu atât mai putin ca sa emiti pareri teologice. Pe de alta parte Teoctist a facut referire la "continuarea dialogului teologic", nu vad cum asta ar influenta "invatatura de credinta". E vorba de dialog, nu de aliante. Daca te asezi la dialog cu ereticii, deja accepti ca se poate ca ei sa aiba dreptate. si in Ortodoxie lucrurile sunt clar definite, cel putin din acest punct de vedere. Dar trebuie sa cunosti "sistemul". În Catolicism e un sistem foarte elaborat de definire a tot. La noi nu e asa. |
Parintele Cleopa avea voie sa emita pareri, nu inseamna neaparat ca erau teologice sau ca erau `competente`. Nu ma intelege gresit, parintele Cleopa a fost un duhovnic bun. Oricine isi poate da cu parerea, insa asta nu inseamna ca are si dreptate... si ca are dreptul sa condamne reprezentantii ierarhiei fiindca nu sunt de acord.
Astfel de forme de anarhism nu fac parte din Traditia (:D) Bisericii. |
`Daca te asezi la dialog cu ereticii, deja accepti ca se poate ca ei sa aiba dreptate.`
Dar daca discut cu un evanghelist, sa zicem, despre faptul ca Dumnezeu exista... sau despre ce am putea face impreuna ca sa ajutam niste amarati prin Africa... ? ? |
Citat:
"Daca te asezi la dialog cu ereticii, deja accepti ca se poate ca ei sa aiba dreptate." - adica daca tu incerci sa explici unuia de la "secte" care e treaba cu religia ta, inseamna ca ai acceptat ca el are dreptate??? "În Catolicism e un sistem foarte elaborat de definire a tot. La noi nu e asa." Nu ai dreptate. In problema mentionata BOR are mentiuni foarte clare. "Da, dar nu foarte vechi în principatele române. Si nu era vorba de un sistem de autorizare a functiei de învatator duhovnicesc. Adica nu ti se cerea sa ai studii ca sa devii preot, cu atât mai putin ca sa emiti pareri teologice. " - afirmatia ta este foarte des intalnita la noile grupari religioase, in special cele neoprotestante, atunci cand combat preotia. Cred totusi ca exista diferente intre perioada medievala si cea contemporana in privinta necesitatii studiilor teologice, tu nu le sesizezi? In tarile romane primele scoli mapar pe la 1600-1800, e drept sporadic. Pe de alta parte preotii erau pregatiri in manastiri pe langa calugari. De cele mai multe ori pregatirea era superficiala, insuficienta. De calitatea preotilor astfel pregatiti se plangea chiar si Antim Ivireanu, care dorea o pregatire in scoli speciale a preotilor. Ulterior s-a stabilit OBLIGATIVITATEA studiilor teologice pentru preoti. Mi se pare ciudat ca nu estei de acord cu acest aspect din moment ce este un fapt clar stabilit in ortodoxie. Vezi deviatiile care au aparut de la nerespectarea acestui principiu, chiar in sanul BOR. Am postat undeva ceva referiri la visarionisti, cred ca la topic-ul "Oastea Domnului". |
Traditie, spuneai de parintele Cleopa. Citeste un fragment din discutia intre Pr. Cleopa si seful unei delegatii de la Consiliul Ecumenic al Bisericilor de la Geneva, in 1978.
Delegatia: Noi credem că aveti o inspiratie de sus să vedeti în problema ecumenică, dacă noi cheltuim degeaba sau umblăm degeaba. Preotul: Initiativa este bună în fond. Dar ia gânditi-vă! Ca să vă apropiati de noi, mai cu seamă de o Biserică traditională, ca Ortodoxia, câte vă trebuie! Căci Biserica dumneavoastră, protestantismul, este suspendată în aer si nu are temelie! (...) Delegatia: Dar atunci cum vedeti dumneavoastră ecumenismul si Miscarea Ecumenică Mondială ? Preotul: Este nevoie mai întâi de multă rugăciune. Că fără Dumnezeu nu putem face nimic (Ioan 15, 5). Întâlnirile între Biserici sunt bune, evanghelice, căci astfel crestinii se cunosc bine unii pe altii si încetează ura confesională. Însă, de aici până la unire este departe ca de la pământ la cer, căci nici o Biserică neortodoxă nu va renunta la credinta ei ca să vină la Biserica Ortodoxă. Delegatia: Atunci când credeti că se va împlini cuvântul Sfintei Evanghelii, ca să fie pe pământ o turmă si un păstor? Preotul: Când toate popoarele crestine si necrestine vor veni la adevărata credintă ortodoxă în Dumnezeu, Cel în Treime lăudat si preamărit. Aceasta va fi numai la sfârsitul veacurilor, în felul în care numai singur Dumnezeu stie Integral la http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/ecumenism.htm |
Dar daca discut cu un evanghelist, sa zicem, despre faptul ca Dumnezeu exista... sau despre ce am putea face impreuna ca sa ajutam niste amarati prin Africa... ? ?
Aceea e altceva decât dialogul despre care era vorba si care se face în mod oficial. parintele Cleopa nu facea referiri la chestiuni de ordin dogmatic cum ar fi schimbari/pastrari de invataturi de credinta. Predicile lui nerau mai degraba morale si mergeau pe invataturi ale Sf. Parinti. De altfel, este un caz special, nu este cel mai fericit exemplu. Înseamna ca nu l-ai citit sau ascultat în predici. vezi ca gasesti pe Internet. adica daca tu incerci sa explici unuia de la "secte" care e treaba cu religia ta, inseamna ca ai acceptat ca el are dreptate Când o face un ierarh în mod oficial, da. Nu ai dreptate. In problema mentionata BOR are mentiuni foarte clare. De acord, dar vroiam sa spun ca nu trebuie sa privim dogmele asa cum le privesc catolicii, în sens juridic. afirmatia ta este foarte des intalnita la noile grupari religioase, in special cele neoprotestante, atunci cand combat preotia. Cred totusi ca exista diferente intre perioada medievala si cea contemporana in privinta necesitatii studiilor teologice, tu nu le sesizezi? De acord, dar nu uita ca în prezent preotii calugari nu au studii teologice (decât uneori). Mi se pare ciudat ca nu estei de acord cu acest aspect din moment ce este un fapt clar stabilit in ortodoxie. Nu am zis ca nu sunt de acord, doar combateam afirmatia ta ca investirea preotilor ar fi conditionata de studii teologice. |
Investirea preotilor este conditionata de studii teologice potrivit normelor BOR.
|
Te rog sa imi dai link-uri sau sa ma ajuti sa gasesc predicile dogmatice ale Pr Cleopa.
|
`Aceea e altceva decât dialogul despre care era vorba si care se face în mod oficial. `
Care este dialogul oficial? Cred ca temele dogmatice abordate sunt niste teme care atrag atentia asupra pct. comune, atata tot... Cate rapoarte ale CEB ai citit tu, personal? |
`De acord, dar nu uita ca în prezent preotii calugari nu au studii teologice (decât uneori). `
Mie mi se pare normal ca orice preot sa aiba studii superioare de teolgie, chiar daca vb. de ieromonahi. Poate, cu atat mai mult... Faptul ca nu au nu este un lucru normal si un argument ca asa trebuie sa ramana... |
Investirea preotilor este conditionata de studii teologice potrivit normelor BOR.
Si preotii calugari crezi ca au studii teologice? Te rog sa imi dai link-uri sau sa ma ajuti sa gasesc predicile dogmatice ale Pr Cleopa. Nu stiu ce întelegi tu prin dogmatic si nedogmatic. Uite niste adrese cu predici si scrieri: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/meniupc.htm http://biserica.org/Publicatii/1995/NoX/index.html http://www.predici.cnet.ro/index.php/author/cleopa/ http://www.orthodoxphotos.com/books/LFC/ Uite si un cuvânt de învatatura al parintelui, despre catolicism: http://www.ortodoxie-catolicism.ro/27/pr-cleopa-despre-catolicism/ Care este dialogul oficial? Cred ca temele dogmatice abordate sunt niste teme care atrag atentia asupra pct. comune, atata tot... Cate rapoarte ale CEB ai citit tu, personal? Atunci când un ierarh poarta dialog cu reprezentanti ai unor grupari religioase, el reprezinta Biserica. Nu am citi vreun raport CEB, nici nu stiu ce este. Daca e ceva legat de Consiliul Mondial al Bisericilor, participarea BOR la acesta e alta greseala. Trebuia simplu sa se renunte la a face parte din asa ceva. Mie mi se pare normal ca orice preot sa aiba studii superioare de teolgie, chiar daca vb. de ieromonahi. Poate, cu atat mai mult... Faptul ca nu au nu este un lucru normal si un argument ca asa trebuie sa ramana... Poate aduci si argumente. Tu vrei acum ca sa stea calugarii prin orase? |
CEB este Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Daca nu ai citit nici un raport, de unde stii ca e ceva gresit...? Din auzite?
|
In primul rand pt. ca din randul ieromonahilor sunt alesii ierarhii... si ma gandesc la Vasile, Ioan, cei doi Grigorie... sa continui?
In al doilea rand pt. ca ei raspund de mantuirea altora, intr-o masura mult mai mare decat un simplu monah lucreaza la mantuirea aproapelui. Studiile lor superioare nu au nici o legatura cu statul la oras....Nu inteleg de unde ti-a venit asta... |
CEB este Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Daca nu ai citit nici un raport, de unde stii ca e ceva gresit...? Din auzite?
Nu, din Sfânta Traditie, unde suntem învatati ca Hristos are o singura Biserica. In primul rand pt. ca din randul ieromonahilor sunt alesii ierarhii... si ma gandesc la Vasile, Ioan, cei doi Grigorie... sa continui? In al doilea rand pt. ca ei raspund de mantuirea altora, intr-o masura mult mai mare decat un simplu monah lucreaza la mantuirea aproapelui. Si crezi ca daca ar avea studii teologice superioare ar fi mai pregatiti? Eu cred ca pregatirea duhovniceasca ti-o da dreapta vietuire, nu studiile universitare. Faptul ca în ultimul secol preotii mireni au fost investiti pe baza studiilor universitare e din pricina ca altfel nu ar fi putut sa li se asigure instruirea necesara, care în trecut se facea (cred) prin viu grai si direct de catre episcop catre viitorul preot. Studiile lor superioare nu au nici o legatura cu statul la oras....Nu inteleg de unde ti-a venit asta... La ce fel de studii te gândesti. Înfiintarea de universitati în manastiri? |
Traditie, nu cred ca esti deschis dialogului de nici un fel, in general. Vorbim de lucruri diferite...
`Nu, din Sfânta Traditie, unde suntem învatati ca Hristos are o singura Biserica.` Pai daca nu ai citit nici un raport, de unde stii ca este vorba acolo de mai multe Biserici adevarate? ? Asta intreb... tu ii dai inainte cu Traditia, te faci ca nu intelgi... Sau scrie undeva in Traditie ca raportul CEB sustine mai multe Biserici adevarate? Sau cum? Deci eu te intreb? Daca nu esti informat ce presupune CEB, hotararil;e, discutiile ce se poarta (si asta fiindca nu stii ce se hotaraste acolo, nici macar nu ai auzit de CEB), cum poti sa spui ca ce se vorbeste acolo este rau, de vreme ce nu stii ce se vorbeste acolo... Sau ai impresia ca stii din niste fituici scrise de unul si de altul. Citeste tu acele rapoarte, hotarari etc si apoi, pe baza Traditiei la care faci apel, poti spune daca e bine sau nu. Pana atunci nu poti sa sustii niste contra-argumente de bun simt... |
`Si crezi ca daca ar avea studii teologice superioare ar fi mai pregatiti?
Eu cred ca pregatirea duhovniceasca ti-o da dreapta vietuire, nu studiile universitare. ` DA. Tu trebui sa intelegi si sa faci deosebire intre Pahomie (de ex.) si Chiril al Alexandriei sau Vasile cel Mare. Primul era un anahoret, un om induhovnicit, un pustnic, un om care se ingrijea de mantuirea lui si se ruga pt. a altora. Vasile cek Mare avea studii teologice puternice, avea studii PROFANE universitare si datorita acestora a scris tratate despre Sf. Treime etc. Diferenta dintre cei doi este una de responsabilitate... Pahomie nu ar fi fost potrivit sa conduca o episcopie de ex. Fiindca nu era pregatit pt. asa ceva. Lasa-ma cu induhovnicirea, ca sunt pline episcopiile de induhovniciti, care nu stiu ce e aia credinta ortodoxa. Personal cunosc oamenii care, pe langa viata lor duhovniceasca, monahala deosebita, au studii mai mult decat de specialitate (doctorat in Anglia, etc. ). Astfel de oameni fac cinste Ortodoxiei si aici si peste hotare. Un astfel de om poate ajunge fara nici o grija ierarh. Un preot, fie el si ieromonah nu trebuie sa fie doar PREGATIT DUHOVNICESTE, ci si INTELECTUAL. Pt. ca una dintre cele cele trei laturi ale misiunii preotiei este cea de invatator... Nu mai vorbi din carti, si uita-te din jur pt. a vedea care sunt cerintele actuale ale credinciosilor... Daca monahii au luptat impotriva ereziilor si au fost exponentii adevaratei credinte, lucrul asta s-a datorat faptului ca manastirile din care proveneau erau adevarate centre de cultura... Aaaa, ca a existat un Pahomie, un Antoniue cel Mare - SUNT CAZURI EXCEPTIONALE, dovezi ale inspiratiei Sf. Duh insa tocmai ca sunt cazuri atat de rare si de extraordinare ele au ramas in istorie... Si in raritatea lor consta frumusetea lor. Daca incerci sa generalizezi exemple precum Antonie, o sa ajungi la o ceata de habotnici, de inculti, de nespalati, o clica de lipsa a oricarui spirit evanghelic. Florile rare sunt frumnoase tocmai pt. ca sunt rare... Altfel, ar intra in banalitate... Sper ca intelegi ce zic...si unde bat. |
`La ce fel de studii te gândesti. Înfiintarea de universitati în manastiri? `
Ma gandesc sa faca studii de teolgie in Facultatile care exista si apoi sa se intoarca in manastire... Ti se pare imposibil? Eu iti zic ca nu e... |
Deci eu te intreb? Daca nu esti informat ce presupune CEB, hotararil;e, discutiile ce se poarta (si asta fiindca nu stii ce se hotaraste acolo, nici macar nu ai auzit de CEB), cum poti sa spui ca ce se vorbeste acolo este rau, de vreme ce nu stii ce se vorbeste acolo... Sau ai impresia ca stii din niste fituici scrise de unul si de altul. Citeste tu acele rapoarte, hotarari etc si apoi, pe baza Traditiei la care faci apel, poti spune daca e bine sau nu. Pana atunci nu poti sa sustii niste contra-argumente de bun simt...
Existenta CEB presupune existenta a mai multe biserici crestine si asta e ceva ce BO trebuie sa respinga. Tu trebui sa intelegi si sa faci deosebire intre Pahomie (de ex.) si Chiril al Alexandriei sau Vasile cel Mare. Primul era un anahoret, un om induhovnicit, un pustnic, un om care se ingrijea de mantuirea lui si se ruga pt. a altora. Vasile cek Mare avea studii teologice puternice, avea studii PROFANE universitare si datorita acestora a scris tratate despre Sf. Treime etc. Diferenta dintre cei doi este una de responsabilitate... Pahomie nu ar fi fost potrivit sa conduca o episcopie de ex. Fiindca nu era pregatit pt. asa ceva. Lasa-ma cu induhovnicirea, ca sunt pline episcopiile de induhovniciti, care nu stiu ce e aia credinta ortodoxa. Pahomie a fost fondatorul manastirilor de obste, nu era pustnic. Vasile cel Mare nu vad ce studii teologice avea fiindca nu existau scoli teologice pe vremea aceea. Avea învatatura elina, adica disciplinele pagâne ale filozofiei si altele de care s-a folosit asa cum trebuie. Iar credinta ortodoxa nu se învata la scoala ci din lupta cu patimile. Personal cunosc oamenii care, pe langa viata lor duhovniceasca, monahala deosebita, au studii mai mult decat de specialitate (doctorat in Anglia, etc. ). Astfel de oameni fac cinste Ortodoxiei si aici si peste hotare. Un astfel de om poate ajunge fara nici o grija ierarh. Instruirea respectiva nu e un impediment dar nici ceva deosebit. E egal cu zero si nu fac vreo cinste în plus Bisericii prin studiile lor. Cinstea e data de sudoarea ascezei si smerenia pe care le-au avut atâtia oameni simpli, needucati din istoria Bisericii. De pilda Sf. Siluan Athonitul, care nu avea decât doua clase, abia stia sa scrie sau Sf. Antonie cel Mare, analfabet. Un preot, fie el si ieromonah nu trebuie sa fie doar PREGATIT DUHOVNICESTE, ci si INTELECTUAL. Pt. ca una dintre cele cele trei laturi ale misiunii preotiei este cea de invatator... Nu mai vorbi din carti, si uita-te din jur pt. a vedea care sunt cerintele actuale ale credinciosilor... Calitatea de învatator nu se refera la stiintele lumesti. Nu exclud ca oamenii Bisericii sa aiba pregatire intelectuala, dar numai daca ea se grefeaza pe o pregatire duhovniceasca nascuta din viata ascetica. Altfel e rau. Daca monahii au luptat impotriva ereziilor si au fost exponentii adevaratei credinte, lucrul asta s-a datorat faptului ca manastirile din care proveneau erau adevarate centre de cultura. Clisee. Erau centre de cultura pentru ca erau singurele locuri unde erau oameni care stiau sa citeasca si sa scrie, dar nivelul pregatirii era foarte jos, practic un scolar de clasa a treia de azi stie mai mult. Ma gandesc sa faca studii de teolgie in Facultatile care exista si apoi sa se intoarca in manastire... Ti se pare imposibil? Eu iti zic ca nu e... Daca vroiau asa ceva, nu se mai duceau la manastire. |
`Existenta CEB presupune existenta a mai multe biserici crestine si asta e ceva ce BO trebuie sa respinga.`
Omul lui Dumnezeu, de unde stii tu ce presupune existenta CEB de vreme ce tu nici nu ai auzit de ei...? ? Deci ma lasi interzis... Tu zici ca `nici nu am auzit de CEB`, dar stii totusi sigur ca e un lucru rau... |
`Pahomie a fost fondatorul manastirilor de obste, nu era pustnic.
Vasile cel Mare nu vad ce studii teologice avea fiindca nu existau scoli teologice pe vremea aceea. Avea învatatura elina, adica disciplinele pagâne ale filozofiei si altele de care s-a folosit asa cum trebuie. Iar credinta ortodoxa nu se învata la scoala ci din lupta cu patimile.` Dupa cum ziceam, tu esti inchis ORICARUI DIALOG.... Pur si simplu nu vrei sa gandesti dincolo de ceea ce ti s-a spus... Pai daca Vasile avea studii pagane (desi, stai mata linistit ca existau scoli teologice - ai auzit de scolile catehetice? Ai auzit de centrele de la Alexandria si din Antiohia?) cu atat mai mult ar trebui sa inveti ceva din asta.... Ma faci sa rad... `Credinta ortodoxa se invata din lupta cu patimile`... Adica tu ai auzit de ortodoxism, de Treime, de Taina Botezului etc din lupta ta personala cu patimile, sa intelg... Ce sa zic... Mare inspiratie ai avut... |
`Calitatea de învatator nu se refera la stiintele lumesti. Nu exclud ca oamenii Bisericii sa aiba pregatire intelectuala, dar numai daca ea se grefeaza pe o pregatire duhovniceasca nascuta din viata ascetica. Altfel e rau. `
Teologia este o stiinta lumeasca ? Pai cine ii impiedica pe calugari sa `grafeze `teologia pe care o invata pe ce vor ei? Sau daca ai invatat teologie, gata, esti un om mort duhovniceste? ? ? |
`Clisee. Erau centre de cultura pentru ca erau singurele locuri unde erau oameni care stiau sa citeasca si sa scrie, dar nivelul pregatirii era foarte jos, practic un scolar de clasa a treia de azi stie mai mult. `
Eu zic sa te documentezi... Citeste un pic despre M-rea Studion, din Bizant, de ex. Sau de Teodor Studitul... si vorbim apoi. |
`Daca vroiau asa ceva, nu se mai duceau la manastire. `
DE CE? |
Deci ma lasi interzis... Tu zici ca `nici nu am auzit de CEB`, dar stii totusi sigur ca e un lucru rau...
Daca în denumire e pluralul cuvântului biserica, nu mai e cazul sa cercetez. Pai daca Vasile avea studii pagane (desi, stai mata linistit ca existau scoli teologice - ai auzit de scolile catehetice? Ai auzit de centrele de la Alexandria si din Antiohia?) cu atat mai mult ar trebui sa inveti ceva din asta. [color=green]Iubitor de invatatura si inzestrat pentru carte, Sfantul Vasilie si-a imbogatit mintea cercetand, rand pe rand, scolile din orasul sau Cezareea, apoi din Bizant, mergand pana si la Atena, cea mai inalta scoala din timpul sau, unde a intalnit pe Sfantul Grigorie de Nazians, cu care a legat o stransa si sfanta prietenie.[/color] Deci nu a fost la Alexandria si Antiohia ci la Atena (principalul centru al culturii pagâne în sec. 4) unde a învatat la scoala elina. Adica tu ai auzit de ortodoxism, de Treime, de Taina Botezului etc din lupta ta personala cu patimile, sa intelg... Ce sa zic... Mare inspiratie ai avut... Una e sa auzi, alta sa întelegi. Dar nu ma referam la mine. Eu zic sa te documentezi... Citeste un pic despre M-rea Studion, din Bizant, de ex. Sau de Teodor Studitul... si vorbim apoi. Aceea era probabil cea mai stralucita din punct de vedere al stiintelor pe acea vreme (secolul 9 daca nu ma însel) si totusi nivelul cunostintelor corespundea claselor primare dintr-o scoala actuala. Cât despre manastirile occidentale, raspândite mai ales o data cu renasterea carolingiana, stiinta era si mai înapoiata. Teologia este o stiinta lumeasca ? Pai cine ii impiedica pe calugari sa `grafeze `teologia pe care o invata pe ce vor ei? Sau daca ai invatat teologie, gata, esti un om mort duhovniceste? ? ? Nu am zis asa ceva. E foarte bine sa urmezi Facultatea de Teologie, dar e mult mai bine sa te rogi. Daca vroiau asa ceva, nu se mai duceau la manastire. ` DE CE? Fiindca un calugar cauta viata retrasa. |
`Daca în denumire e pluralul cuvântului biserica, nu mai e cazul sa cercetez. `
Asta spune multe despre tine... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:41:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.