Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Ce este preotul? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6588)

windorin 03.07.2009 13:16:56

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 149877)
ultima definitie data de windorin: preotul sa fie om odihnitor de oameni. Asa este. Nu stiu de unde este citat. Numai un lucru: pe preot cine il odihneste? Caci este tot om. Si el are nevoie si de cel de Sus si de oameni.

Nu stiu daca este o definitie. Citind despre Parintele Miron Mihailescu, pe care vi'l recomand cu toata dragostea, am gasit spunandu'se despre el acestea: "A fost un om odihnitor de oameni."

[COLOR=darkred]Preotul este odihnit de[/COLOR] [COLOR=darkred]Duhul lui Dumnezeu[/COLOR], care ii si da puterea sa duca toate neputintele celor veniti la el, la scaunul Spovedaniei, la sfaturire si la mangaiere. De asemenea, preotul are mare nevoie si [COLOR=darkred]de familia lui[/COLOR], de o sotie blanda, ingaduitoare, cat si de copii ascultatori.

antoniap 04.07.2009 21:58:51

Preotul este doctor al bolilor sufletesti.
- Este parinte, caci are fii duhovnicesti.
- Este calauzitor pe calea mantuirii.

alexandras 11.07.2009 11:01:02

..ce cuvinte bune

Dorin,

imi place foarte mult expresia ,,odihnitor de oameni''.Am ma citit despre asta undeva,mi se pare ca tot pe saitul asta.
E mare nevoie astazi de astfel de purtatori de har odihnitor.Trebuie sa ai tu insuti harul lui Dzeu ca sa fii izvorator de har.Dar la noi pacatosii de unde? Ne ramane doar rugaciunea.

Cand eram mai tanar si increzut, un calugar de la Sihastria imi spunea ca e mare nevoie de rugaciune continua.Iar eu ,ca un pragmatic si prea destept ce ma credeam ,imi ziceam in sine: eh,calugarul daca nu are ce face,vorbeste de rugaciune... Eu socoteam atunci ca tre sa fiu om al actiunii,al faptei in detrimentul rugaciunii.Nu ma invatase sau nu eram eu orientat spre echilibrul dintre ,,ora et labora''.Ce-i drept aveam si o constructie in desfasurare.
Mai tarziu,cand nu am mai putut rezista agitatiei si stresului,mi-am dat seama ca ceva nu e in regula,ca trebuie sa gasesc o solutie,altfel o iau razna cu capul.Si am inteles ce inseamna starea de rugaciune si de sanatate,de echilibru sufletesc.

Sa ne ajute Domnul in toate!

costel 11.07.2009 12:12:08

Preotul este cel care iti indica drumul ce duce la implinire. Se face luminator daca tu mergi noaptea si izvor din care sa-ti potolesti setea, daca mergi ziua in amiaza mare. Asa ca de vreme ce suntem pe cale, merita sa-i cercetam cat mai des.

io8nut 13.02.2012 20:32:10

Scuze daca a mai postat cineva,am auzit-o de curand :

„În fiecare parohie este un om care este al tuturor; este chemat ca martor, ca sfatuitor ori ca reprezentat în toate actele cele mai solemne ale vietii, care ia pe om de la sânul mamei sale si nu-l lasa decât la mormânt,care binecuvinteaza ori sfinteste leaganul, nunta, patul mortii si sicriul; un om pe care copilasii se obisnuiesc a-l iubi, a-l venera si a se teme fireste de el; pe care chiar necunoscutii îl numesc parinte; la picioarele caruia crestinii merg si depun marturisirile lor cele mai intime; un om care prin starea lui este mângâietorul tuturor nenorocirilor sufletelor si ale trupurilor; mijlocitor obligat între bogatie si saracie, care vede pe cel sarac si pe cel bogat batând la usa sa, rând pe rând; cel bogat pentru a-I lasa milostenia în ascuns, cel sarac pentru a o primi fara a se rusina, care nefiind de nici o treapta sociala, tine deopotriva la toate clasele: la clasele de jos prin modestia si simplitatea vietii; la clasele înalte prin educatia, stiinta si înaltimea sentimentelor, ce inspira si recomanda o religie a iubirii de oameni; un om, în fine, care stie toate, care are dreptul de a spune toate si al carui cuvânt cade de sus asupra inteligentelor si asupra inimilor cu autoritatea unei misiuni dumnezeiesti. Acest om este preotul”
Alphonse de Lamartine

Mihnea Dragomir 13.02.2012 21:58:00

Preotul este Cristos.

fallen 21.02.2012 17:13:23

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 148055)
Bmd, eu asa stiu, asa am auzit.
Preotii care slujesc la manastiri sunt din randul calugarilor sau/si nu sunt insurati. Mai multe nu stiu.
Daca exista si au voie in BO preoti celibatari, deci care n-au fost casatoriti vreodata, nu stiu.
Exista vaduvi si divortati.
Mai multe nu stiu.
Da, poate ar trebui sa-i lase pe preoti sa se insoare mai tarziu. Nu stiu.
Si in timpul acela, pana la hirotonie ar putea face ucenicie pe langa preoti cu har, sa vad cum este si cum trebuie sa fie si sa invete mai multe (cum fac medicii, avocatii, notarii, etc.). Si poate chiar sa inteleaga daca si-au ales calea potrivita. Facultatea te invata f.putine lucruri din cele care ai nevoie mai tarziu in profesie. Teoria prea putin foloseste.
Eu m-am lovit de asta. Primul lucru de care m-am lovit cand am intrat in profesie a fost ceva ce nu se invata (inca) in facultate: sa lucrezi/comunici cu oamenii, mai ales cu cei pe care trebuie sa-i coordonezi/conduci (in firma, fabrica etc.).
Daca preotii invata asta n-am inteles. Am intrebat, dar nu mi s-a raspuns.

Legat de asta ma mai gandesc la ceva: un mirean, cel putin in alte tari, ca in tara n-am auzit sa se faca asa inca, poti sa faci dupa terminarea scolii practica in unele domenii ca sa vezi daca esti potrivit si ti-ar place profesia/domeniul respectiv. Si un mirean poate sa mai renunte si pe parcurs daca vede ca totusi nu-i place, nu-i pe sufletul lui.
Am fost generatii intregi care nu stiam ce ne asteapta de fapt dupa studii si aveam o imagine idealizata a profesiei respective. Trebuia sa avem o diploma si atat.
Un preot nu are cale de intoarcere chiar daca ar vrea, daca ar vedea ca nu este potrivit pentru el.

Si ce intelegeti prin preot misionar in B.O? Exista asa ceva?

Costel - f.frumos si bine spus.

E foarte adevarat ceea ce spuneti despre alegerea profesiei....multi dintre noi ne asteptam la cu totul altceva decat gasim in realitate. Apoi mai intervin si alte fenomene : pe langa dorinta noastra nemasurata de a face bine omenirii, mai apar si nevoile materiale, foamea, necesitatea unei locuinte, cresterea copiilor... si pentru asta din pacate suntem siliti sa facem si compromisuri, chiar "sa-l rastignim pe Hristos", cum a spus cineva mai devreme. Si din cate am auzit, asta se poate intamla chiar si in familiile preotilor. Desigur, putem sa nu le facem, dar pentru asta trebuie sa avem o credinta "beton armat", si daca alegi sa duci o astfel de existenta ascetica, e mult mai usor atunci cand nu ai familie (chiar daca ai, risti sa o pierzi).

fallen 21.02.2012 17:19:04

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 148103)
Dar Sophia, preotii sau viitorii preoti fac practica -- mai toti canta in strana in timpul facultatii/seminarului, sunt paracliseri, vad ce si cum se intampla intr-o biserica, cum se conduce, cum se organizeaza, ce inseamna viata de preot etc. Apoi nu toti se casatoresc/hirotonesc imediat ce termina facultatea la 22-23 de ani. Am trei cunostinte, absolventi de teologie care s-au casatorit si au fost hirotoniti unul la 28, ceilalti la 30, adica cand au reusit sa isi gaseasca o fata pe placul lor...intre timp au predat religia, au cantat pe la biserici, au facut mastere, lucruri din astea. Si mai stiu inca pe cineva care, desi insurat si absolvent de teologie nu vrea sa fie hirotonit niciodata fiindca spune ca nu se simte potrivit pentru meseria de preot...bravo lui ca are puterea sa recunoasca si nu se lasa dus de val.

Cantatul la strana nu cred ca e edificator pentru aceasta profesie. Cei care au insa voce, pot face cariera ca si cantareti. Cred ca putini au cu adevarat vocatie pentru aceasta profesie (ca si pentru alte meserii vocationale); restul, o fac doar ca pe o oricare alta meserie.

N.Priceputu 21.02.2012 17:34:21

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 431064)
Desigur, putem sa nu le facem, dar pentru asta trebuie sa avem o credinta "beton armat", si daca alegi sa duci o astfel de existenta ascetica, e mult mai usor atunci cand nu ai familie (chiar daca ai, risti sa o pierzi).

Uneori apare un conflict între dragostea de familie și dragostea de Dumnezeu, pentru că urmarea lui Hristos poate însemna jertfă de sine, pe care nu o poți despărți de jertfirea bunăstării propriei familii. E conflictul dintre duh și lume, dintre Dumnezeu și Mamona; nu demonizând familia, Doamne ferește, ci în înțelesul că familia e din lumea aceasta trecătoare și are rosturi tot trecătoare.
Din pricina asta, te poți afla uneori într-o sfâșiere lăuntrică, mai ales dacă nu înțelegi bine care e voia lui Dumnezeu în împrejurările concrete ale vieții tale. Dar dacă înțelegi, nu există decât o alegere bună.

Marius22 21.02.2012 17:42:02

Preotul este un parinte, un binevestitor, un mijlocitor, un sfintitor, un tamaduitor. Prin harul sfant al preotiei, acesta este deodata chip al patriarhilor biblici, chip al ingerilor, chip al prorocilor, chip al apostolilor, dar mai ales chip al lui Hristos.

Preotul nu este loctiitorul lui Hristos pe pamant, ci un madular viu al Bisericii Sale, prin care Hristos lucreaza asupra intregului trup. Preotul este acel "putin aluat" menit sa dospeasca intreaga framantatura, este "sarea pamantului" si "lumina lumii".

guardian knight 21.02.2012 17:54:32

parere !

preotul este si el un om ...care face ce poate si cat il duce capu' !

asa cum si in viata reala is oameni buni si oamnei rai, oamnei care se straduiesc sa faca ceva si nu-si bat joc de meseria lor, dar si oameni lenesi care nu se gandesc decat cum sa fenteze si sa o ia pe scurtatura, asa cred ca e si cu preotii !!!

in definitiv, ei nu sunt decat noste functionari ai lui Cristos,adica oameni, care au anumite puteri dupa legea crestina, in vitrutea functiei cu care sunt investiti ,la fel cum un politist,are dreptul sa te ridice de pe strada sau sa te amendeze,daca incalci legile, si nu te mai interesaza ce face el in viata lui privata !

deci, preotii sunt niste simpli functionari ai credintei,care indeplinesc un ritual, si dau niste invataminte standardizate !
Nu cred ca ati auzit vreun preot care sa va indemne sa furati,sau sa curviti, au sa ucideti !!!

De aceea cre, ca nu trebuie sa ne intereseze viata privata a preotilor,ci mai degraba sa ne silim sa ascultam sfarutile si cuvintele lor de invatatura !

Annyta 21.02.2012 17:58:40

Cine este preotul

Poate ca asta ar trebui sa fie intrebarea, avand in vedere ca preotul este o persoana.
Pentru mine, el este mijlocitorul intre mine si Dumnezeu. Poate ca unii ma vor contrazice, zicand ca relatia intre noi si Dumnezeu este una intima si nu are nevoie de intermediar. Eu insa simt nevoia sa concretizez cumva aceasta relatie, de aceea, cand am nevoie de un raspuns, un sfat de la Dumnezeu, ma rog, dar ma duc si la preot care imi poate da un raspuns verbal. De multe ori e tot un indemn la rugaciune, dar cel putin imi indica ce rugaciune...

Preotul e parintele care ne iubeste, ne ocroteste, ne invata, ne indruma. El mai e martorul nostru la spovedanie.

sophia 25.02.2012 15:21:36

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 429403)
Preotul este Cristos.

Estea cea mai socanta postare pe care am intalnit-o!
Mihnea ce este cu tine? Faci un mare pacat. Nu stiu cum se cheama, dar are un nume in canoanele bisericii.

Cristos este numai unul singur!!!
Preotul este departe de a fi Cristos. Este un om. Este un slujitor al bisericii, mai bun sau mai rau, cu harisma sau fara.
Ar trebui sa fie mijlocitorul intre noi si Dumnezeu, daca ar putea-o face asa cum trebuie.

Mihnea Dragomir 25.02.2012 19:15:01

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 431586)
Cristos este numai unul singur!!!

Ca Fiu născut din Tatăl (consubstanțial cu El), desigur că este unul singur. Evident, și Sfânta Cruce pe care S-a jertfit a fost una singură, din moment ce nu scrie că S-a răstignit pe două sau mai multe cruci. Așadar, noi ce anume sărutăm la ieșirea de la slujbă ? O bucată de lemn (sau de metal) fără legătură cu Crucea Mântuitorului ? Pe o asemenea bucată jurăm când ne căsătorim ? Ei bine, eu nu cred asta. Eu cred că există o legătură tainică între crucea pe care o sărut la sfârșitul Liturghiei, crucea pe care am jurat fidelitate soției mele, și chiar crucea, unică, pe care El S-a răstignit. Până acolo merge această legătură tainică, încât eu chiar pe acea Sfântă Cruce unică a jertfei Domnului o sărut și chiar pe aceea am jurat.

Citat:

Preotul este departe de a fi Cristos. Este un om. Este un slujitor al bisericii, mai bun sau mai rau, cu harisma sau fara.
Ar trebui sa fie mijlocitorul intre noi si Dumnezeu, daca ar putea-o face asa cum trebuie.
Mijlocitor și preot avem pe Unul Singur. Scrie în Biblie. El, deși S-a ridicat la Cer, continuă să fie prezent în Biserica Sa, care este prelugirea Sa (elongatio Christi) în următoarele trei moduri:
-în mod substanțial, prin Sfântul Sacrament.
-în mod spiritual, prin Cuvântul Său care este Evanghelia.
-în mod teologic, prin preotul slujitor.

Așadar, preotul pe care îl vedem ocupă locul Domnului. Prin ridicarea Sa la Cer, locul nu a rămas liber, marcat de un șnur frumos, așa cum vedem în catedrale că este marcat jilțul arhieresc sau regal în absența arhiereului sau regelui. În orice parohie de pe pământ, locul lui Cristos este ocupat de preot (de protos, dacă sunt mai mulți preoți). Când vedem că el ne dă Sf Împărtășanie, în realitatea teologică Cristos este cel care ne oferă însuși Sf Trup și Sânge al Său. Să nu uităm: El este Apa cea Vie și chiar El este și aducătorul Apei Vii. Deci, când ne cuminecăm, Cristos este nu numai materia de administrat, ci și administratorul ei.
Acum, poate că înțelegeți mai bine obiceiul de a săruta mâna preotului. Sau obiceiul pe care îl au unii bolnavi de a atinge veșmântul lui. Fiindcă mâna lui Cristos o sărută și veșmântul Lui îl ating, după cum este scris.

Mihaela19 17.04.2012 18:33:57

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 147621)
Îmi spun părerea nu de pe poziția unui cunoscător în ale ortodoxiei ci doar ca simplu mirean.
Când am început să iau în serios credința credeam că preoții sunt sfinți.Când am descoperit că sunt oameni ca și mine am suferit cumplit(mai sufăr și acum).
M-am și îndrăgostit.Dar nu de preot (deși i-ar fi plăcut aceasta) ci de Iisus Hristos!!!
Concluzia mea?
Preotul este cel care ne poartă pașii spre desăvârșire.Oricum ar fi, fără el nu se poate!
Cine să judece preotul? Poate Dumnezeu eu nu, deși uneori tare îmi vine să-o fac! Cred că este foarte gru să fii preot și încă unul adevărat.

Intotdeauna, de cand ma stiu, pentru mine cuvantul preot a fost ceva asemanator cu Dumnezeu. Mereu l-am privit pe preot aproape la fel ca si pe Dumnezeu.
Cand am constientizat ca si preotul este om la fel ca si mine, ca si noi ceilalti, ca nu este cu nimic mai diferit de noi ... m-a durut, nu vroiam sa cred ca si el, preotul poate gresi.
Am avut, si am un preot pe care l-am admirat si placut din ziua in care l-am cunoscut. Mergeam duminica de duminica la biserica, ascultam slujbele, era o bucurie imensa in sufletul meu. A nu se intelege ca m-am indragostit de preot. Nu si nu aveam cum.
Dar ... preotul e om...omul mai si greseste. Si aceasta greseala a preotului, desi am aflat-o de multa vreme, tarziu am constientizat-o si recunosc, usor nu este.
Pentru mine a ramas acelasi preot deosebit si oriunde-am fost la biserica, indiferent unde am ascultat slujbe, niciunul si niciuna nu se compara cu cele tinute de Dansul.
Nu il judec. Niciodata nu am facut acest lucru si nici nu o sa o fac. Va ramane acelasi preot deosebit care a fost si pana acum.
Fiecare vom avea parte de propria judecata, la momentul potrivit. Fiecare va da socoteala pentru toate cele bune si cele rele facute pe-acest pamant.

ioanioani 19.04.2012 10:31:46

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 147976)
Preotii celibatari din ortodoxie sunt aceia din manastire, ei nu lucreaza cu mireni, cu enoriasi, ci numai cu calugarii, deci este o diferenta.
Da, un preot trebuie sa-si aleaga sotia potrivita, dar nu este usor.
Mai intai ca este obligat sa se casatoreasca f.devreme pentru un barbat ( se stie ca barbatii se coc mai tarziu:3:), pe urma nu au asa mult timp la dispozitie si nici de unde alege.
Ei trebuie sa insoare pana la hirotonisire, iar mai inainte au de invatat.
Pe urma nu multe femei doresc sa devina preotese.
Si in fine, daca el ca om are niste probleme, ce va fi in familia lui.
Da, exista preotese si preotese. Ca ele amesteca asa mult si fac ce spune dorina, nu stiu.
Un preot de mir fara sotie (vaduv sau divortat) are de infruntat in schimb alte "barfe" si ispite care influenteaza munca lui.
Un preot se afla mereu "in luminile rampei", in ochii si gura lumii. Si asta nu este usor.

nu-i adevarat;)

lore86 20.04.2012 17:49:16

Citat:

În prealabil postat de ioanioani (Post 440488)
nu-i adevarat;)

ce nu-i adevarat?

Dumitru73 20.04.2012 18:11:54

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 440648)
ce nu-i adevarat?

ieromonahii nu lucreaza doar cu calugari, orice mirean se poate duce la ei, daca sunt primiti.
preotii de mir nu sunt obligati sa se casatoreasca inaintea hirotoniei.
hirotonia consfinteste starea in care se afla respectivul.
daca este necasatorit, asa va ramane toata viata. este valabil si pentru diaconi.
in practica, de obicei, episcopii refuza astfel de hirotonii.
si te trimite sa te insori. ca nu cumva sa te razgandesti mai tarziu.

ioanioani 21.04.2012 16:36:15

ai primit raspunsul, lore86

Antonela 09.05.2012 12:20:53

Frati crestini, as avea o intrebare pentru voi daca ma puteti indruma
Cu privire la savarsirea mataniilor? acestea se pot face numai sub canon dat de preot? adica daca le savarsim singuri, fara indrumarea e pacat?
se pot savarsi de fata cu alti crestini, in Biserica....sau se savarsesc fara sa fii vazut de nimeni ca sa nu se mire altii de tine cand le faci?
va intreb pentru ca nu stiu cum se fac!
Iertati mi nestiinta si nu vreau sa va supar cu o astfel de intrebare a mea!

io8nut 23.05.2012 20:44:48

Cu privire la tema topicului sper sa va placa,este o captura dintr-o emisiune Trinitas - Printii Bisericii Invatatorii Nostri,foarte buna emisunea,o gasiti dealtfel in programul radioului Trintas :

Aici este captura, linkul are si player si buton de download : http://www7.zippyshare.com/v/53857516/file.html

ioan cezar 24.05.2012 03:42:27

Citat:

În prealabil postat de Antonela (Post 444212)
Frati crestini, as avea o intrebare pentru voi daca ma puteti indruma
Cu privire la savarsirea mataniilor? acestea se pot face numai sub canon dat de preot? adica daca le savarsim singuri, fara indrumarea e pacat?
se pot savarsi de fata cu alti crestini, in Biserica....sau se savarsesc fara sa fii vazut de nimeni ca sa nu se mire altii de tine cand le faci?
va intreb pentru ca nu stiu cum se fac!
Iertati mi nestiinta si nu vreau sa va supar cu o astfel de intrebare a mea!

Incepeti singura, de va jeneaza alte persoane. Si intrebati, desigur, pe duhovnic. Intrucat e o randuiala anume in Biserica.
Incepeti, insa! Ravna spre matanii e a sufletului care Il cauta pe Domnul.
Incepeti, asadar. Apoi... mataniile singure va vor invata ce aveti de facut!

P.S. Insingurarea insa, indiferent de motiv, ferirea de ascultare si de comuniunea cu fratii crestini, in mod cert sunt semnul bolii nostre sufletesti. Nu exista nici un motiv bun care sa ne indreptateasca sa fugim de ascultare. Oricat de multe nereguli sau nemultumiri avem fata de nivelul vietii noastre actuale in biserici, nu putem lepada smerenia decat de voim sa cadem in pacat. Mantuire in afara Bisericii nu e, deoarece, cred eu, in primul rand taiem iubirea de sine si trufia atunci cand pasim cu inima infranta si smerita in Casa Domnului. Iar de ne inchipuim ca dobandim mantuirea fara smerenie, in chip vadit ne exprimam doar trufia mintii si impietrirea inimii. Bun lucru pentru osinda. Sa nu fie!!!

antiecumenism 07.06.2012 21:09:59

Capetele morale ale lui Simeon Evlaviosul- filocalia 6

"Acest sfînt și fericit Simeon , întrebat odată cum trebuie să fie preotul, a răspuns zicînd :«Eu nu sînt vrednic să fiu preot. Dar am cunoscut, fără îndoială, cît de vrednic trebuie să fie cel ce va avea să slujească tainele lui Dumnezeu. în primul rînd, să fie curat nu numai cu trupul, ci și cu sufletul ; pe lingă acestea, trebuie să nu fie părtaș la nici un păcat. în al doilea rînd, să fie smerit atît în purtarea din afară, cît și în simțirea din lăuntru a sufletului. Apoi cînd stă înaintea sfintei și sfințitei Mese, trebuie să vadă, fără îndoială, cu mintea pe Dumnezeu, iar cu simțurile, Sfintele așezate înainte. Dar nu numai acestea ci e dator să-L aibă în chip conștient , sălășluit în inima sa, și pe în*suși Cel prezent în chip nevăzut în daruri, ca să poată aduce cererile cu îndrăznire. Și ca prieten care vorbește cu prietenul, să zică : «Tatăl nostru Care ești în ce*ruri, sfințească-se numele Tău», rugăciunea arătîndu-l ca avînd pe Cel ce e Fiul lui Dumnezeu prin fire, sălăș*luit în sine împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfînt Așa am cunoscut eu pe preoți. Iertați-mă părinți și frați».

Mai spunea și aceasta, ca despre altul, ascunzîn-du-se pe sine și ocolind slava de la oameni, dar arătîn-du-se pe sine însuși silit de iubirea de oameni. «Am au*zit, zicea, de la un preot monah, care avea îndrăzneală față de mine, ca față de un frate iubit al lui : «Nicio*dată n-am liturghisit, fără să văd pe Duhul Sfînt, cum L-am văzut venind asupra mea cînd mă hirotoneau și mitropolitul spunea rugăciunea preotului și Evhologhiul stătea asupra capului meu nevrednic. Intrebat de mine, cum L-a văzut pe Acesta atunci și în forma cărui chip, a spus : «simplu și fără chip, dar ca lumină» . Și fiindcă la început mă miram văzînd ceea ce niciodată n-am văzut și întrebîndu-mă ce poate fi aceasta, Ace*la mi-a spus în chip tainic, de parcă cunoșteam vocea : «Eu așa Mă pogor peste toți proorocii și apostolii și ale*șii și sfinții de acum ai lui Dumnezeu. Căci sînt Duhul Sfînt al lui Hristos, Căruia I se cuvine slava și stăpînirea în veci. Amin».

ioan cezar 21.07.2012 04:11:37

Aici un frumos exemplu (marturia unei fiice duhovnicesti)!

http://www.rostonline.org/rost/oct20...marturia.shtml

fallen 02.08.2012 21:08:35

Responsabilitati si limite

Mantuitorul le-a spus apostolilor Sai : "tot ce veti lega pe Pamant va fi legat si in Ceruri si ce veti dezlega pe pamant dezlegat va fi si in Ceruri"
Asta ce poate inseamna ?

1. Daca preotul duhovnic te iarta (dezleaga) de un pacat sau de toate, eventual pe patul de moarte, automat esti iertat si de Dumnezeu?

2. Daca preotul iti iarta un pacat prea usor, sau daca nu meritai iertarea din varii motive (nu te caiai indeajuns, nu aveai de gand sa parasesti pacatul daca nu te imbolnaveai sau mureai), sau daca ti-ai "cumparat" dezlegarea cu bani sau alte mijloace, iti iei si tu osanda si isi ia si el?

3. Daca un preot iti da un canon (te opreste de la Sfanta Impartasanie) pe o anumita perioada, si pana la sfarsitul acestei perioade moare fara sa iti dea dezlegare, e adevarat ca nici alt preot nu te mai poate dezlega? Ce poti face in atare situatie?

4. E adevarat ca pe patul de moarte poate primi oricine dezlegare de pacate si Sfanta Impartasanie? Chiar si condamnatii la moarte,cum am vazut in filmele de epoca?

5. Daca ai un canon de la duhovnicul tau, si in ceasul mortii esti la mare departare, iti poate da dezlegarea si ultima imparatasanie orice alt preot? Chiar si un preot de alta confesiune (dar tot crestin, evident)?

Va multumesc pentru eventualele lamuriri!

fallen 02.08.2012 21:30:10

completare

- Care este diferenta intre iertare si dezlegare ? Adica, daca te spovedesti si nu primesti dezlegare la Sfanta Impartasanie pentru un anumit pacat savarsit, sau pentru mai multe, inseamna ca acele pacate iti sunt totusi iertate sau nu ?

Mihnea Dragomir 03.08.2012 01:01:19

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 462875)
1. Daca preotul duhovnic te iarta (dezleaga) de un pacat sau de toate, eventual pe patul de moarte, automat esti iertat si de Dumnezeu?

Da. Fiindcă cel care iartă este chiar Dumnezeu. Preotul este delegat al Său.

Citat:

2. Daca preotul iti iarta un pacat prea usor, sau daca nu meritai iertarea din varii motive (nu te caiai indeajuns, nu aveai de gand sa parasesti pacatul daca nu te imbolnaveai sau mureai), sau daca ti-ai "cumparat" dezlegarea cu bani sau alte mijloace, iti iei si tu osanda si isi ia si el?
Sunt situații deosebite. Astfel: dacă preotul îți iartă un păcat prea ușor, osânda și-o ia numai el, în vreme ce penitentul este iertat. Acest lucru este din cauză că preotul nu a făcut ceea ce trebuia să facă (spre îndreptare), pe când penitentul a făcut ceea ce trebuia să facă.
Dacă, însă, penitentul nu s-a căit în inima sa, căință care cuprinde în ea hotărârea de a nu mai păcătui (cel puțin privind specia sau speciile de păcate confesate), atunci iertarea obținută este nulă, adică nu este iertat. În general, pentru ca un Sacrament să funcționeze, sunt necesare pe lângă condițiile din partea celui care îl administrează (materia prescrisă, formula prescrisă, intenția sacramentală și capabilitatea de administrator) și condițiile de dispoziție necesară a sufletului din partea primitorului. Pentru Sacramentul Penitenței, spunem că sufletul se află în dispoziție necesară atunci când există căință sinceră și cel puțin în formă imperfectă (adică din frică de pedeapsă și nu din dorința de a nu-L supăra pe Dumnezeu). Așadar, dacă spovada a fost validă, dar sufletul nu a fost în dispoziție necesară, ea nu funcționează, tot așa cum o împărtășire nu funcționează asupra unui suflet căzut. Fiindcă în ceea ce privește Sacramentul Comuniunii (Împărtășania sau Cuminecarea) condiția de dispoziție necesară a sufletului este să nu existe păcate grave care să îl țină legat.

Citat:

3. Daca un preot iti da un canon (te opreste de la Sfanta Impartasanie) pe o anumita perioada, si pana la sfarsitul acestei perioade moare fara sa iti dea dezlegare, e adevarat ca nici alt preot nu te mai poate dezlega? Ce poti face in atare situatie?
Nu, nu este adevărat. Fiincă canonul și dezlegarea nu sunt pendinte de persoana preotului, ci de oficiul său de preot. Toți preoții valid hirotoniți și care au primit de la capul Bisericii locale hirotesirea de a spovedi au aceeași capabilitate de a ierta păcatele. Chiar și în cazul în care cel care a dat canonul este episcop, adică se află pe treapta deplinei preoții, în condiții normale numai succesorul său poate dezlega. Dar, in articulo mortis, oricare preot o poate face.

Citat:

4. E adevarat ca pe patul de moarte poate primi oricine dezlegare de pacate si Sfanta Impartasanie? Chiar si condamnatii la moarte,cum am vazut in filmele de epoca?
Da. Penitentul pe patul de moarte (dar încă viu) poate primi dezlegare chiar dacă nu mai are puterea de a se spovedi, o asemenea dezlegare fiind deplin validă.
Condamnații la moarte (din societățile creștine) au suficient timp la dispoziție pentru examenul de conștiință și pentru spovadă, iar statele creștine au obligația morală să permită accesul unui preot. Dacă pot vorbi și sunt în toate mințile, ei trebuie să se spovedească ca să primească dezlegarea.

Citat:

5. Daca ai un canon de la duhovnicul tau, si in ceasul mortii esti la mare departare, iti poate da dezlegarea si ultima imparatasanie orice alt preot? Chiar si un preot de alta confesiune (dar tot crestin, evident)?
Da, după cum am spus orice preot, chiar redus la starea laicală (caterisit, răspopit) poate da dezlegare. În fața unei situații de urgență, el are nu numai capabilitatea, ci și datoria de a face acest lucru, tot așa cum un medic căruia Colegiul Medicilor i-a retras dreptul de practică și de a se numi "medic" are datoria de a îngriji un bolnav, dacă nici un alt medic nu este în apropiere. Potrivit canoanelor catolice, chiar dacă este de altă confesiune, cu condiția ca preoția lui să fie autentică (altfel spus, dacă este ortodox, stilist, non-calcedonian, anglican din High Church, vechi catolic etc, dar nu dacă este protestant ori de altă confesiune la care preoție sacramentală nu există).

Citat:

Care este diferenta intre iertare si dezlegare ? Adica, daca te spovedesti si nu primesti dezlegare la Sfanta Impartasanie pentru un anumit pacat savarsit, sau pentru mai multe, inseamna ca acele pacate iti sunt totusi iertate sau nu ?
Aici, este o deosebire între practica ortodoxă și cea catolică. Din câte înțeleg, în practica ortodoxă se poate să fii amânat de la Împărtășanie până la îndeplinirea canonului. La noi, "iertare" și "dezlegare" sunt cuvinte diferite pentru același lucru: te poți împărtăși imediat după ce te spovedești și auzi formula de dezlegare ("Eu te dezleg...."), rămânând obligația îndeplinirii ulterioare a canonului. Cel care a primit dezlegare, eventual s-a și împărtășit, dar nu și-a făcut canonul se află în stare de grație, dar este urmărit de debitele sale. Dacă nu le va plăti în timpul vieții, le va plăti în decursul stagiilor purgatoriale, ori va plăti un suflet caritabil pentru el. Nimeni nu intră în rai cu datorii. Noi am vrea să intrăm direct în rai, iar nu în purgatoriu, de aceea trebuie să ne luăm canoanele în serios. Cu alte cuvinte, rezultatul spovezii este: fie penitentul primește dezlegarea, ceea ce înseamnă că se poate împărtăși, fie penitentul nu o primește, fiindcă preotul constată că nu o poate da, de exemplu când constată că există motive temeinice de îndoială asupra căinței, sau asupra calității examenului de conștiință sau constată că e în fața unui excomunicat pentru care nu are capabilitate de dezlegare.

fallen 03.08.2012 01:09:32

Multumesc.

fallen 16.08.2012 15:58:36

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 462906)

Aici, este o deosebire între practica ortodoxă și cea catolică. Din câte înțeleg, în practica ortodoxă se poate să fii amânat de la Împărtășanie până la îndeplinirea canonului. La noi, "iertare" și "dezlegare" sunt cuvinte diferite pentru același lucru: te poți împărtăși imediat după ce te spovedești și auzi formula de dezlegare ("Eu te dezleg...."), rămânând obligația îndeplinirii ulterioare a canonului. Cel care a primit dezlegare, eventual s-a și împărtășit, dar nu și-a făcut canonul se află în stare de grație, dar este urmărit de debitele sale. Dacă nu le va plăti în timpul vieții, le va plăti în decursul stagiilor purgatoriale, ori va plăti un suflet caritabil pentru el. Nimeni nu intră în rai cu datorii. Noi am vrea să intrăm direct în rai, iar nu în purgatoriu, de aceea trebuie să ne luăm canoanele în serios. Cu alte cuvinte, rezultatul spovezii este: fie penitentul primește dezlegarea, ceea ce înseamnă că se poate împărtăși, fie penitentul nu o primește, fiindcă preotul constată că nu o poate da, de exemplu când constată că există motive temeinice de îndoială asupra căinței, sau asupra calității examenului de conștiință sau constată că e în fața unui excomunicat pentru care nu are capabilitate de dezlegare.

Sa inteleg ca si daca marturisesti un pacat mare, grav (avort, desfranare, sodomie, furt, omor, etc) poti sa te imparatsesti imediat si sa faci canonul ulterior, sau in astfel de situatii nu mai poti sa te impartasesti de loc, niciodata? In practica ortodoxa stiu ca ti se da un numar de ani (= canon) in care nu ai voie sa te impartasesti daca ai savarsit astfel de fapte, si doar daca in acesti ani te tii de canon (postesti, iti faci rugaciunile care ti se dau, si mai ales nu mai repeti pacatul respectiv) la sfarsitul perioadei poti primi sfanta impartasanie. Iar pe parcursul acestei perioade, daca dai dovada de ascultare si ravna, aceasta se poate scurta (la fel ca si in cazul pedepsei penale, cu inchisoarea). Daca insa repeti pacatul, sau faci altul la fel de mare, risti sa ti se dea "pedeapsa maxima" pentru amandoua. N-am auzit la noi in biserica de "excomunicare", am auzit doar in scrieri mai vechi termenul de "anatema' sau "afurisire", dar care se aplica mai mult in cazul prelatilor, clericilor care pacatuiau si mai ales recidivau in pacat. Ceva de genul prima data era iertat, dar daca recidiva se caterisea si se si afurisea. N-am auzit insa ca vreun mirean sa se afuriseasca pentru vreo anume pricina, dar probabil ca exista si astfel de posibilitati.
Presupun ca si preotul pus in fata unei astfel de decizii are de facut o alegere grea: dezleaga un pacatos si il trimite in rai fara sa merite, sau trimite in iad un om nevinovat. La fel ca si un judecator, doar ca sentinta acestuia nu e atat de definitiva. Oare nu e prea mult pentru un om sa ia o astfel de decizie ? Sau sentinta definitiva o da abia Dumnezeu la Judecata de Apoi? Daca un om moare si preotul nu ajunge la timp, sau dintr-un motiv sau altul nu ii da dezlegare si nu-l impartaseste, nu mai exista totusi speranta de mantuire, de iertare din partea lui Dumnezeu pentru omul acela, mai ales daca rudele se roaga pentru el si ii fac pomeni?

fallen 16.08.2012 16:09:05

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 462906)

Da, după cum am spus orice preot, chiar redus la starea laicală (caterisit, răspopit) poate da dezlegare. În fața unei situații de urgență, el are nu numai capabilitatea, ci și datoria de a face acest lucru, tot așa cum un medic căruia Colegiul Medicilor i-a retras dreptul de practică și de a se numi "medic" are datoria de a îngriji un bolnav, dacă nici un alt medic nu este în apropiere. Potrivit canoanelor catolice, chiar dacă este de altă confesiune, cu condiția ca preoția lui să fie autentică (altfel spus, dacă este ortodox, stilist, non-calcedonian, anglican din High Church, vechi catolic etc, dar nu dacă este protestant ori de altă confesiune la care preoție sacramentală nu există).

Este valabila si situatia inversa, adica daca muribundul nu mai poate comunica din motive fiziologice, si nu se poate sti carei confesiuni ii apartine? Am auzit ca in razboi, pe placutele de identificare ale soldatilor, pe langa nume scria si religia careia ii apartine, dar totusi nu cred ca aveau cu ei pe front cate un preot din fiecare religie a statului respectiv (mai ales americanii, care au atat de multe) si presupun ca in aceasta situatie orice preot ("adevarat", cum ati precizat, nu pastor) putea dezlega si imparatsi orice credincios (sau presupus credincios). Sau daca muribundul nu mai poate comunica in nici un fel, nici nu mai poate fi dezlegat? ( ca de impartasit e evident ca nu poate, daca e inconstient sau in coma, din motive fizice).

grigoras gherase 16.08.2012 19:24:42

Citat:

În prealabil postat de Mihaela19 (Post 440254)
Intotdeauna, de cand ma stiu, pentru mine cuvantul preot a fost ceva asemanator cu Dumnezeu. Mereu l-am privit pe preot aproape la fel ca si pe Dumnezeu.
Cand am constientizat ca si preotul este om la fel ca si mine, ca si noi ceilalti, ca nu este cu nimic mai diferit de noi ... m-a durut, nu vroiam sa cred ca si el, preotul poate gresi.
Am avut, si am un preot pe care l-am admirat si placut din ziua in care l-am cunoscut. Mergeam duminica de duminica la biserica, ascultam slujbele, era o bucurie imensa in sufletul meu. A nu se intelege ca m-am indragostit de preot. Nu si nu aveam cum.
Dar ... preotul e om...omul mai si greseste. Si aceasta greseala a preotului, desi am aflat-o de multa vreme, tarziu am constientizat-o si recunosc, usor nu este.
Pentru mine a ramas acelasi preot deosebit si oriunde-am fost la biserica, indiferent unde am ascultat slujbe, niciunul si niciuna nu se compara cu cele tinute de Dansul.
Nu il judec. Niciodata nu am facut acest lucru si nici nu o sa o fac. Va ramane acelasi preot deosebit care a fost si pana acum.
Fiecare vom avea parte de propria judecata, la momentul potrivit. Fiecare va da socoteala pentru toate cele bune si cele rele facute pe-acest pamant.

Ai procedat foarte bine prietene,pentru ca Dumnezeu ne vorbeste prin el si ce face el este problema lui.Noi venim la sf.slujba pentru a ne intalni cu Domnul Iisus Hristos si nu pentru a constata moralitatea preotului.Trebuie sa invatama a privi oamenii din unghi"pozitiv" si nu din cel al demolarii caci cine suntem noi?

glykys 18.08.2012 19:12:06

Oare cum de nu se scarbesc preotii de persoana noastra, auzind toate pacatele pe care le spunem la spovedanie ca le facem, iar noi suntem dezamagiti la prima greseala pe care o observam la ei?

fallen 29.08.2012 20:17:45

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 465819)
Oare cum de nu se scarbesc preotii de persoana noastra, auzind toate pacatele pe care le spunem la spovedanie ca le facem, iar noi suntem dezamagiti la prima greseala pe care o observam la ei?

Dar oare cum de nu se scarbeste Dumnezeu, ca El le vede pe toate?
Din fericire cei care vin la preot sa se spovedeasca macar au un minim de regret pentru faptele lor, cumva chemarea Domnului la pocainta li s-a facut auzita. Din pacate sunt si multi care vin la biserica doar ca sa ceara ceva, si nu ajutor pentru mantuire, ci pentru lucruri lumesti (sa se marite, sa-si ia casa, sa-si gaseasca serviciu, etc).

EzioAuditore 11.01.2013 22:42:07

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 429403)
Preotul este Cristos.

Apostolul Pavel spune asa : "20. M-am răstignit împreună cu Hristos; și nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine. Și viața de acum, în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine."

Asta inseamna ca el este Cristos?

Ochiul care a vazut odata soarele nu poate sa se mai insele cu luna sau cu alte stele de pe cer.

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 431632)
Mijlocitor și preot avem pe Unul Singur. Scrie în Biblie. El, deși S-a ridicat la Cer, continuă să fie prezent în Biserica Sa, care este prelugirea Sa (elongatio Christi) în următoarele trei moduri:
-în mod substanțial, prin Sfântul Sacrament.
-în mod spiritual, prin Cuvântul Său care este Evanghelia.
-în mod teologic, prin preotul slujitor.

Așadar, preotul pe care îl vedem ocupă locul Domnului. Prin ridicarea Sa la Cer, locul nu a rămas liber, marcat de un șnur frumos, așa cum vedem în catedrale că este marcat jilțul arhieresc sau regal în absența arhiereului sau regelui. În orice parohie de pe pământ, locul lui Cristos este ocupat de preot (de protos, dacă sunt mai mulți preoți). Când vedem că el ne dă Sf Împărtășanie, în realitatea teologică Cristos este cel care ne oferă însuși Sf Trup și Sânge al Său. Să nu uităm: El este Apa cea Vie și chiar El este și aducătorul Apei Vii. Deci, când ne cuminecăm, Cristos este nu numai materia de administrat, ci și administratorul ei.
Acum, poate că înțelegeți mai bine obiceiul de a săruta mâna preotului. Sau obiceiul pe care îl au unii bolnavi de a atinge veșmântul lui. Fiindcă mâna lui Cristos o sărută și veșmântul Lui îl ating, după cum este scris.

Aveti chemare sa fiti Papa, avand in vedere doctrina teologica care contureaza in scheme si intelesuri castigate din lucruri, pe Cel mai presus de intelegere si de cunostinta.

Si totusi ... sa nu facem din cele 5 haine ale lui Iisus prilej de lacomie, ci sa cunoastem cum e rastignit si dezbracat Domnul in noi. Sau cu o sutana chiar trandavind in lucrarea virtutilor dar chipurile cunoscand intentia scripturii il pot inlocui pe Iisus.

Noaptea Mintii a 3-a zi de la Inviere.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:07:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.