Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Icoanele in dormitor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6864)

caminaris 20.08.2009 18:47:35

Ba eu iti multumesc frate intru Hristos, ca mi-ai deschis ochii de nenumarate ori cu postarile tale de pe acest forum!
Despre Cuviosul mai trebuie spus (ca tot mi-am amintit acum) ca nu dormea niciodata cu picioarele spre icoane.
Paginile de mai sus sunt extrase din cele 5 volume cu intrebari ale inchinatorilor si raspunsuri ale Cuviosului. Sunt pura intelepciune!
Despre Sfintia Sa se mai poate citi aici:
http://www.razbointrucuvant.ro/categ...ie-aghioritul/
iar aici e o carte intreaga foarte frumos scrisa despre o alta calitate a Cuviosului dusa pana la desavarsire - iubirea:
http://www.crestinortodox.ro/carte-8...atre-cititor-1

sergiu 20.08.2009 19:15:03

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 161229)
Iertare imi cer tuturor pt. ca am spus ca nu mai revin si iata...totusi revin.
Doresc sa adaug : BRAVO ! tie frate pt. aceasta lucrare si pt. inima ta calda si cu gind bun.!
Nu stiu cine esti, nu stiu citi ani ai, nu stiu ce studii ai dar stiu ca de la tine cit si din exemplul tau pot lua un ales exemplu toti fratii teologi/oloage, doctori, literati,artisti de orice fel ,ecumenisti, utilitaristi,modernisti, comunitaristi, habarnisti, pretutindenari religiosi, avangardisti, pseudo pocaiti, cvasirivnitori...si citi ori mai fi ei care se ,,sfirsesc" de dorul lui Hristos si al casnicilor sai dar care fac in viata parerile lor si tot a lor porunci !

Sa fi binecuvintat si sa ai pace in suflet !!!

Nu vreau sa-ti inec corabioarele dar am impresia ca s-ar putea sa suferi de mandrie. Cand jonglezi cu categorii de oameni asa usor pentru mine e un semn ca esti mandru. Stiu chestia asta pentru ca ma afecteaza si pe mine aceasta stare de fapt. Deci, sfatul meu (nu ca ai avea nevoie, nu-i asa?) ar fi sa fii foarte atent la aceste manifestari. Si tine minte: niciodata nu vei fi agresiv in afirmarea parerilor tale daca nu esti si plin de mandrie! Iarta-ma daca te supar dar am simtit nevoie sa spun aceste lucruri...

zaharia_2009 20.08.2009 20:28:19

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 161240)
Nu vreau sa-ti inec corabioarele dar am impresia ca s-ar putea sa suferi de mandrie. Cand jonglezi cu categorii de oameni asa usor pentru mine e un semn ca esti mandru. Stiu chestia asta pentru ca ma afecteaza si pe mine aceasta stare de fapt. Deci, sfatul meu (nu ca ai avea nevoie, nu-i asa?) ar fi sa fii foarte atent la aceste manifestari. Si tine minte: niciodata nu vei fi agresiv in afirmarea parerilor tale daca nu esti si plin de mandrie! Iarta-ma daca te supar dar am simtit nevoie sa spun aceste lucruri...

Un salut crestinesc pt. tine frate si un gind bun pt. intentia ta sincera !
Desi Eminescu spunea,,lumea este asa cum este si ca dinsa suntem noi!" se pare ca aspectul transcende socialul oprindu-se chiar in duhovnicesc. Totusi ,este loc pt. fiecare aici pe pamint... am citit...nu mai stiu pe unde ca cu raiul lucrurile stau altfel: cica nu ne-ar putea cuprinde pe toti pamintenii ci numai pe cei ce se istovesc cu ,,lupta cea buna". Este adevarat, multi alergatori sunt la startul cursei dar laurii sunt doar pt. invingatori. Cine stie care dintre noi vom fi asemenea! Oricum ,inafara de a contempla este necesar sa ne nevoim asiduu ! Ia uita-te si dumneata ce frumos scrie fratele caminaris mai sus : cuviosul Paisie nici cu picioarele spre icoane nu indrasnea sa se culce... dar-mi-te altele !
Toate cele aratate de fratele caminaris deosebit de frumos si si fix la punct ,din sursa mai mult decit autorizata(probabil ca fratii cunosc ca grecii au deschis actiunea de canonizare a cuviosului Paisie care este in curs !)raspunde admirabil la intrebarea initiala a topicului . Personal consider ca topicul se poate inchide aici,atingindu-si scopul! Mai ramine loc in continuare doar pt. noii veniti si care nu citesc tot topicul si...bine inteles pt. categoriile de frati care se includ in categoriile enumerate de mine cu o interventie mai sus.Consider ca forumul in intregime nu este loc pentru birfa ,,stiintifica" sau ,,afectiva" ci are un scop mult mai nobil !

sergiu 20.08.2009 22:46:21

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 161255)
Un salut crestinesc pt. tine frate si un gind bun pt. intentia ta sincera !
Desi Eminescu spunea,,lumea este asa cum este si ca dinsa suntem noi!" se pare ca aspectul transcende socialul oprindu-se chiar in duhovnicesc. Totusi ,este loc pt. fiecare aici pe pamint... am citit...nu mai stiu pe unde ca cu raiul lucrurile stau altfel: cica nu ne-ar putea cuprinde pe toti pamintenii ci numai pe cei ce se istovesc cu ,,lupta cea buna". Este adevarat, multi alergatori sunt la startul cursei dar laurii sunt doar pt. invingatori. Cine stie care dintre noi vom fi asemenea! Oricum ,inafara de a contempla este necesar sa ne nevoim asiduu ! Ia uita-te si dumneata ce frumos scrie fratele caminaris mai sus : cuviosul Paisie nici cu picioarele spre icoane nu indrasnea sa se culce... dar-mi-te altele !
Toate cele aratate de fratele caminaris deosebit de frumos si si fix la punct ,din sursa mai mult decit autorizata(probabil ca fratii cunosc ca grecii au deschis actiunea de canonizare a cuviosului Paisie care este in curs !)raspunde admirabil la intrebarea initiala a topicului . Personal consider ca topicul se poate inchide aici,atingindu-si scopul! Mai ramine loc in continuare doar pt. noii veniti si care nu citesc tot topicul si...bine inteles pt. categoriile de frati care se includ in categoriile enumerate de mine cu o interventie mai sus.Consider ca forumul in intregime nu este loc pentru birfa ,,stiintifica" sau ,,afectiva" ci are un scop mult mai nobil !

Multumesc pentru intelegere!
Referitor la rai scrie in Scriptura ca portile iadului sunt de 3 ori mai mari decat ale raiului. Daca e sa o luam literalmente ar insemna ca din 100 de oameni 75 se duc in iad si 25 in rai. Uitandu-ma in jur mi se pare destul de plauzibila proportia.

Referitor la Cuviosul Paisie, el avea o iubire fata de Dumnezeu si oameni pe care eu nu cred ca voi ajunge sa o am vreodata. In evlavia sa si dragostea enorma fata de Dumnezeu probabil ca nu mai stia cum sa o manifeste. De aici si chestia cu dormitul cu picioarele spre icoane. Nu stiu daca aceasta e chiar o indicatie pentru toti ceilalti. Nu stiu prea multe dar ma gandesc totusi picioarele sunt ceva spurcat? Mie mi se par la fel de importante ca si mainile de exemplu. Acelasi sange care iriga picoarele iriga si creierul in cazul meu (se si vede nu? :35: ). In camera in care dorm icoanele stau chiar pe peretele dinspre picioare, asta inseamna ca atunci cand ma scol dimineata ma scol cu fata spre icoane si-mi fac semnul crucii. Daca ar fi pe peretele de la cap m-as scula cu spatele la ele... Deci iata ca lucrurile pot fi intrepretate...
Pana la urma Dumnezeu le va judeca pe toate si va da la fiecare ce merita. Sa dea Dumnezeu ca cel mai mare pacat al meu sa fi fost ca aveam icoanele pe peretele dinspre picioare! :1:

caminaris 21.08.2009 00:49:18

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 161283)
Multumesc pentru intelegere!
Referitor la rai scrie in Scriptura ca portile iadului sunt de 3 ori mai mari decat ale raiului. Daca e sa o luam literalmente ar insemna ca din 100 de oameni 75 se duc in iad si 25 in rai. Uitandu-ma in jur mi se pare destul de plauzibila proportia.

Referitor la Cuviosul Paisie, el avea o iubire fata de Dumnezeu si oameni pe care eu nu cred ca voi ajunge sa o am vreodata. In evlavia sa si dragostea enorma fata de Dumnezeu probabil ca nu mai stia cum sa o manifeste. De aici si chestia cu dormitul cu picioarele spre icoane. Nu stiu daca aceasta e chiar o indicatie pentru toti ceilalti. Nu stiu prea multe dar ma gandesc totusi picioarele sunt ceva spurcat? Mie mi se par la fel de importante ca si mainile de exemplu. Acelasi sange care iriga picoarele iriga si creierul in cazul meu (se si vede nu? :35: ). In camera in care dorm icoanele stau chiar pe peretele dinspre picioare, asta inseamna ca atunci cand ma scol dimineata ma scol cu fata spre icoane si-mi fac semnul crucii. Daca ar fi pe peretele de la cap m-as scula cu spatele la ele... Deci iata ca lucrurile pot fi intrepretate...
Pana la urma Dumnezeu le va judeca pe toate si va da la fiecare ce merita. Sa dea Dumnezeu ca cel mai mare pacat al meu sa fi fost ca aveam icoanele pe peretele dinspre picioare! :1:

Te scoli cu spatele la ele dar cat dureaza sa te scoli? Un minut? Insa de dormit dormi 8 ore cu picioarele la ele. Picioarele miros na, pe cand capul e partea trupului cea mai ingrijita pe care o avem. E chestie de evlavie. Ideea e ca sfintii au evlavie. Iubesc atat de mult pe Hristos incat ajung sa nu mai faca greseli (pacate) nici fara voie. Cuviosul Paisie Aghioritul avea privata undeva la vreo cateva zeci de metri de chilie. Cand a ajuns foarte bolnav (cancer plus un singur plaman si ala pe jumatate extirpat si alte groaznice boli) parintii i-au facut o toaleta lipita de chilie ca macar sa nu se duca atata drum pana la privata din curte ca avea uneori probleme foarte mari - iesiri foarte dese la 15-20 minute. Si cu tot chinul parintele se ducea la privata aceea de departe! n-a folosit-o niciodata pe cea noua chiar daca era iarna cu frigul si nametii specifici Sfantului Munte. In conditiile in care fiecare pas era o adevarata mucenicie!
Nici eu nu dormeam cu capul spre icoane pana de curand. Dar mi-au deschis ochii unii frati intru Hristos de pe acest forum. Cand nu stiam asta e - nu stiam. Dar cand am aflat am inceput sa ma simt cu musca pe caciula pana cand mi-am dat seama ca mi-e rusine altfel. Si mi-am mutat patul asa cum trebuie. Probabil e nevoie de timp ca sa constientizam.

BursucGabrielaIonela 06.09.2009 16:27:50

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 158985)
Cum vedeti voi icoanele in dormitor,la capul patului mai ales cei casatoriti,eu una de la o vreme ma tare jenez in dormitorul meu cind vine timpul sa ma schimb de haine :9:

Desi este un subiect destul de discutat as vrea sa imi spun si eu parerea. Eu sunt casatorita, cand locuiam la Iasi aveam in dormitor chiar multisoare icoane la capatul patului pentru ca mobila din camera si patul nu putea fi asezata altfel. Era si camera noastra de rugaciune, si asta ce ar fi insemnat sa numai pun icoane in camera pentru faptul ca ma schimb de haine sau alte intimitati. Nu cred ca ar trebui sa ne fie jena, e ceva firesc pur omenesc. Acum ca is la capatul patului sau in alta parte cred ca e acelasi lucru, pana la urma tot esti vazut nu? . Nu ne rugam icoanei -lemnului ci sfantului care il intruchipeaza deci esti vazut pretutindeni. Nu stiu daca e o parere avizata, :39: :106: doar un preot poate da un raspuns pe masura cred.
Totusi si eu m-am intrebat si uneori am simtit acea jena .
Cu drag Gabriela! :1:

florina_drossu 06.09.2009 21:05:01

Un parinte ieromonah recomanda sa nu ne schimbam de fata cu icoanele. Asta din evlavie si pentru a nu alunga Duhul Sfant. Si in Pateric, citim cum un calugar a preferat sa treaca un rau imbracat din evlavie pentru sfantul lui inger.

Insa, alt parinte ieromonah a spus ca nu este un pacat foarte mare daca ai o singura camera, e iarna... unde sa te imbraci daca nu acolo?

andreicozia 06.09.2009 21:09:47

Citat:

În prealabil postat de BursucGabrielaIonela (Post 164440)
Desi este un subiect destul de discutat as vrea sa imi spun si eu parerea. Eu sunt casatorita, cand locuiam la Iasi aveam in dormitor chiar multisoare icoane la capatul patului pentru ca mobila din camera si patul nu putea fi asezata altfel. Era si camera noastra de rugaciune, si asta ce ar fi insemnat sa numai pun icoane in camera pentru faptul ca ma schimb de haine sau alte intimitati. Nu cred ca ar trebui sa ne fie jena, e ceva firesc pur omenesc. Acum ca is la capatul patului sau in alta parte cred ca e acelasi lucru, pana la urma tot esti vazut nu? . Nu ne rugam icoanei -lemnului ci sfantului care il intruchipeaza deci esti vazut pretutindeni. Nu stiu daca e o parere avizata, :39: :106: doar un preot poate da un raspuns pe masura cred.
Totusi si eu m-am intrebat si uneori am simtit acea jena .
Cu drag Gabriela! :1:

Multumim Gabi, felicitari, mi-a placut cit de simplu si natural ai comentat mai sus, asa cum i se cuvine unui adevarat credincios linistit normal din lume, casatorit(a) si care se straduieste sa nu se minta pe sine insusi evitind ipocrizia adusa de habotnicie.
Sa stii ca pe cei ca tine se tine credinta( SI ESTE TRANSMISA CORECT), traditiile, linistea, iubirea, si pacea din suflet
Doamne Ajuta!

andreicozia 06.09.2009 21:15:17

Citat:

În prealabil postat de florina_drossu (Post 164471)
Un parinte ieromonah recomanda sa nu ne schimbam de fata cu icoanele. Asta din evlavie si pentru a nu alunga Duhul Sfant. Si in Pateric, citim cum un calugar a preferat sa treaca un rau imbracat din evlavie pentru sfantul lui inger.

Insa, alt parinte ieromonah a spus ca nu este un pacat foarte mare daca ai o singura camera, e iarna... unde sa te imbraci daca nu acolo?

Oare cei care au cite o iconita in fiecare incapere, inclusiv la baie, ce or sa faca, dush in palton?

Oare acum am ajuns sa ne ferim de icoane, sa fugim prin casa ca sobolanii sa ne dam pe dupa pereti ca apucatii cind ne dezbracam si sa ne ascundem pe sub pat ca, de ex., sa ne sarutam sotia?
Oameni buni, unii lanseaza mult prea multe aberatii si nebunii!...si este pacat!

dorotei 06.09.2009 21:30:09

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 164477)
Oare cei care au cite o iconita in fiecare incapere, inclusiv la baie, ce or sa faca, dush in palton?

Oare acum am ajuns sa ne ferim de icoane, sa fugim prin casa ca sobolanii sa ne dam pe dupa pereti ca apucatii cind ne dezbracam si sa ne ascundem pe sub pat ca, de ex., sa ne sarutam sotia?
Oameni buni, unii lanseaza mult prea multe aberatii si nebunii!...si este pacat!

In baie nu se tin icoane! Icoanele se pastreza la in locuri de cinste. nu e nici o aberatie! sunt oameni nestiutori care tin icoana alaturi de postere. Icoanele trebuie tinute intr-un loc separat de fotografii si de postere. Prin asta aratam cat de mult il cinstim pe Dumnezeu si sfintii zugraviti pe icoane. In viata duhovniceasca fiecare amanunt conteaza

andreicozia 06.09.2009 21:32:22

Citat:

În prealabil postat de dorotei (Post 164484)
In baie nu se tin icoane! Icoanele se pastreza la in locuri de cinste. nu e nici o aberatie! sunt oameni nestiutori care tin icoana alaturi de postere. Icoanele trebuie tinute intr-un loc separat de fotografii si de postere. Prin asta aratam cat de mult il cinstim pe Dumnezeu si sfintii zugraviti pe icoane. In viata duhovniceasca fiecare amanunt conteaza

Eu nu am facut referire la altarelul pe care fiacare familie trebuie sa-l aibe undeva in casa eventual spre rasarit, daca este posibil, ci de micile iconite pe care le pui in tocul usii, in bucatarie, coridor, etc

In privinta posterelor, si ele sunt acceptate in lipsa icoanelor pictate. Trebuie sa fi instarit sa iti poti permite icone pictate iar credinta nu tine ABSOLUT de loc de cit de gros este portofelul unuia si altuia. Exista chiar multe biserici in occident care au icoane tiparite...si asta este, decit de loc mai bine sa ai si din acelea facute la comanda

sergiu 23.09.2009 11:15:13

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 164485)
Eu nu am facut referire la altarelul pe care fiacare familie trebuie sa-l aibe undeva in casa eventual spre rasarit, daca este posibil, ci de micile iconite pe care le pui in tocul usii, in bucatarie, coridor, etc

In privinta posterelor, si ele sunt acceptate in lipsa icoanelor pictate. Trebuie sa fi instarit sa iti poti permite icone pictate iar credinta nu tine ABSOLUT de loc de cit de gros este portofelul unuia si altuia. Exista chiar multe biserici in occident care au icoane tiparite...si asta este, decit de loc mai bine sa ai si din acelea facute la comanda

Aceasta este una din acele ocazii cand sunt de acord cu tine.
Doar la chestia cu baia, intradevar nu se pun icoane la baie. Nu se pun in general in spatii care nu sunt impotante sentimental pt trairea sarbatorilor de peste an. Daca ai un acaret langa casa unde-ti tii uneltele nu pui icoana acolo!

Marius22 23.09.2009 12:04:20

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 164485)

Este adevarat ca nu oricui ii da mana sa cumpere o icoana pictata. Dar nimanui nu ii este imposibil daca isi doreste si isi propune acest lucru. Sa fim seriosi, cheltuim destul de multi bani pe alte lucruri (haine, incaltaminte, mancare etc), si tinem la "eticheta", vrem sa fie de firma, insa nu ne induram sa cumparam o icoana autentica.

Batranii nostrii nu aveau multe icoane. Imi vine in minte casa strabunicii mele, in care am stat de cateva ori in copilarie. Avea cate o icoana pictata pe lemn, pusa la loc de cinste, in fiecare din cele trei camere ale casei. Tot loc de cinste aveau in inima ei si sfintii reprezentati in icoane.

Lumea de astazi are nevoie mai mult ca oricand sa redescopere sensul icoanei autentice, dar prin multiplicarea in serie, cred se tinde mai mult spre relativizarea ei. Chiar un parinte profesor de la Facultatea de Teologie din Bucuresti, ce detine si o editura cunoscuta, amintea la un moment dat ca doreste sa renunte la a mai reprezenta icoane pe copertile cartilor. Este lesne de inteles de ce.

windorin 23.09.2009 12:48:21

Decat o icoana pictata astazi, mai bine o icoana lipita maiestros pe lemn, reproducere dupa una veche de sute de ani.

Nu mai avem inima sa pictam cum trebuie. Asa ca, nu banii ar fi problema, ci calitatea si frumusetea icoanei.
Putem da cateva milioane pe o icoana, o data in viata, iar apoi, zeci de ani sa nu mai luam nici una.
Dar trebuie ca acea icoana pictata sa ne patrunda pana la inima. Iar acest lucru eu nu il simt aproape niciodata in fata icoanelor noi.

BogdanF2 23.09.2009 20:12:33

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 158985)
Cum vedeti voi icoanele in dormitor,la capul patului mai ales cei casatoriti,eu una de la o vreme ma tare jenez in dormitorul meu cind vine timpul sa ma schimb de haine :9:

Si calugarii au icoane in chiliile in care se schimba de haine. Totusi, un ieromonah mi-a spus ca daca am unde, sa ma schimb in alta camera, nu in fata icoanelor.

Si inca ceva, daca esti casatorita, nu stiu daca merge sa ai icoane in camera in care...

Intreaba totusi si un duhovnic.

Bogdan.

windorin 24.09.2009 09:07:35

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 168247)
Un ieromonah mi-a spus ca daca am unde, sa ma schimb in alta camera, nu in fata icoanelor.

M'a intristat acest sfat. Trupul este un dar al lui Dumnezeu, un lucru curat, dat noua spre mantuire.

Oare trupul, lucrarea mainilor lui Dumnezeu, sa fie ceva de rusine inaintea sfintilor din icoane ?
Oare Domnul, care vede pana in adancul inimii, nu vede prin haine ?
Oare sfintii, care ne cunosc si ei inimile, nu ne cunosc si trupul ?
Oare cand facem baie, nu este de fata si Domnul, si ingerul pazitor si toti sfintii ?

Daca inima este curata, tot trupul va fi curat, iar daca inima este murdara, degeaba ne ingrijim de curatenia trupului. Haideti sa privim drept lucrurile. Sa le privim curat si sa intelegem ca la Domnul toate trebuiesc luate cu multumire, iar termenii "curat" si "necurat" nu mai sunt cuvinte propovaduite de Hristos, ci cuvinte ale Vechiului Testament.
Curatia si necuratia inimii ne apropie sau ne departeaza de Dumnezeu.

Fani71 24.09.2009 11:24:34

Da, windorin, ce frumos spui.
Daca Dumnezeu ii cununa pe cei dopi la biserica, iar cununia este o sfanta taina, de ce ar fi de rusine ca viata intima a cuplului sa se petreaca departe de icoane?
Este un oarecare maniheism in gandirea asta.. Sau mai degraba un fel de fals angemism, ca si cum trupul ar fi de fapt murdar.
Murdar este pacatul. De el sa ne fie rusine in fata icoanelor.

sergiu 24.09.2009 11:25:05

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 168322)
Curatia si necuratia inimii ne apropie sau ne departeaza de Dumnezeu.

De acord. Daca umbli gol prin fata icoanelor anume cu intentia de a umbla gol in fata icoanelor acesta este pacat. Dar daca inima ta este curata si nu intentionai nici un fel de simbolisme ci pur si simplu te schimbai atunci acesta nu ar trebui sa fie pacat. Aceasta este parerea mea, pentru una avizata consultati scripturile si sfintii parinti.

costel 25.09.2009 11:53:31

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 168322)
Oare Domnul, care vede pana in adancul inimii, nu vede prin haine ?
Oare sfintii, care ne cunosc si ei inimile, nu ne cunosc si trupul ?
Oare cand facem baie, nu este de fata si Domnul, si ingerul pazitor si toti sfintii ?

Nu Dorin, e mai comod sa ne impacam cu gandul ca Dumnezeu este prezent doar intr-un anumit loc. A spune ca e prezent peste tot, ne-ar deranja. Nu am mai avea asa mult loc de manevra. Ne convine mai mult un Dumnezeu departat, pentru ca e mai lejer si mai putin presant. Off, cand vom intelege cuvintele psalmistului "Unde ma voi duce de la Duhul Tau si de la fata Ta unde voi fugi? De ma voi sui in cer, Tu acolo esti. De ma voi cobori in iad, de fata esti"

Marius22 25.09.2009 12:10:46

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 168565)
Nu Dorin, e mai comod sa ne impacam cu gandul ca Dumnezeu este prezent doar intr-un anumit loc. A spune ca e prezent peste tot, ne-ar deranja. Nu am mai avea asa mult loc de manevra. Ne convine mai mult un Dumnezeu departat, pentru ca e mai lejer si mai putin presant. Off, cand vom intelege cuvintele psalmistului "Unde ma voi duce de la Duhul Tau si de la fata Ta unde voi fugi? De ma voi sui in cer, Tu acolo esti. De ma voi cobori in iad, de fata esti"

Legat de permanenta prezenta a lui Dumnezeu sau de omniprezenta Sa, si de faptul ca El nu este strain de toate faptele noastre, mi-a placut cuvantul simplu al Sfantului Ioan Gura de Aur: "Cum sa nu vada Cel care a facut ochiul si cum sa nu auda Cel care a facut urechea?"

dragalashul24 25.09.2009 20:10:07

Eu cred ca nu trebuie sa ne ascundem corpul de Dumnezeu, El este pretutindeni, vede tot si aude tot. E important sa constientizam asta tot timpul, si atunci nu vom face lucruri urate lui Dumnezeu niciodata, nu numai cand suntem in preajma icoanelor. Am citit in Patericul de la Solovet ca un Sfant Parinte a trait intr-o pestera zeci de ani in rugaciune, fara a purta haine.

windorin 25.09.2009 20:52:08

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 168340)
De acord. Daca umbli gol prin fata icoanelor anume cu intentia de a umbla gol in fata icoanelor acesta este pacat. Dar daca inima ta este curata si nu intentionai nici un fel de simbolisme ci pur si simplu te schimbai atunci acesta nu ar trebui sa fie pacat. Aceasta este parerea mea, pentru una avizata consultati scripturile si sfintii parinti.

Ai dreptate, conteaza inima si mintea cu care facem un lucru.
Legat de prima varianta, trebuie sa fii bolnav sa gandesti asa.
Legat de a doua, cred ca toti ne schimbam de haine intr'o camera cu icoane.

orthodoxia.i.thanatos 26.09.2009 00:48:45

BogdanF2 are dreptate. Ortodocsii cinstesc lucrurile sfinte si in Biserica si in intimitate in propria odaie. “Ca pe Imparatul tuturor primiti…” Daca celui mai marunt sef nimeni nu-i intoarce spatele, atunci cum sa indraznesti sa te dezbraci in fata “ferestrelor catre cer”? Faptul ca El oricum vede si stie tot nu scuza nimanui lipsa de respect.

Iata raspunsurile vladicai Nifont al Novgorodului la intrebarile lui Kiril consemnate de Sigismund Herberstein, ambasador imperial pe linga Marele Duce al Moscovei in lucrarea Rerum Moscoviticarum Comentarii (1549):

"9. Intrebare: Iti este permis sa te culci cu nevasta intr-o camera unde sint sfinte icoane pe pereti?

Raspuns: Nu-ti scoti crucea de la git inainte de a intra la nevasta? Tot asa nu este ingaduit sa te culci cu nevasta daca icoanele nu sint bine acoperite sau ascunse privirii."

Anna 26.09.2009 15:43:36

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 168723)
BogdanF2 are dreptate. Ortodocsii cinstesc lucrurile sfinte si in Biserica si in intimitate in propria odaie. “Ca pe Imparatul tuturor primiti…” Daca celui mai marunt sef nimeni nu-i intoarce spatele, atunci cum sa indraznesti sa te dezbraci in fata “ferestrelor catre cer”? Faptul ca El oricum vede si stie tot nu scuza nimanui lipsa de respect.

Iata raspunsurile vladicai Nifont al Novgorodului la intrebarile lui Kiril consemnate de Sigismund Herberstein, ambasador imperial pe linga Marele Duce al Moscovei in lucrarea Rerum Moscoviticarum Comentarii (1549):

"9. Intrebare: Iti este permis sa te culci cu nevasta intr-o camera unde sint sfinte icoane pe pereti?

Raspuns: Nu-ti scoti crucea de la git inainte de a intra la nevasta? Tot asa nu este ingaduit sa te culci cu nevasta daca icoanele nu sint bine acoperite sau ascunse privirii."

Dar sa mananci in odaie cu icoanele poti?

orthodoxia.i.thanatos 26.09.2009 17:36:29

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 168795)

Nu stiu. Ce spune Dostoievski?

Anna 26.09.2009 19:37:51

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 168815)
Nu stiu. Ce spune Dostoievski?

Din cate imi aduc aminte nu spune nimic in legatura cu asta.
Ba poate acolo unde spunea ca sunt 9 oameni in odaie, or fi mancand de fata cu icoanele, da, cred ca da.

glykys 26.09.2009 21:12:02

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 168795)

:) Anna, si pe mine m-a intrigat topicul, pentru ca sunt incepatoare. La inceput, mi s-a parut habotnicie, mie nici prin cap nu imi trecea ca m-as putea rusina de icoane. Insa, pe masuram ce citeam postarile, intelegeam ca exista niste oameni foarte evlaviosi care gandesc si au trairi inalte (si ii respect foarte mult pentru asta). Nici prin cap nu imi trecea ca ar exista si canoane sau prevederi in ceea ce priveste aceasta situatie... Cu ce am ramas eu din acest topic este faptul ca ar trebui sa dobandesc evlavie. Sa nu iti inchipui ca acum ma rusinez de icoane (sunt mult prea nesimtitoare pentru asta), pentru ca asa am auzit ca trebuie, ci am inteles ca trebuie sa mai cresc duhovniceste si le multumesc celor care au postat aici pentru ca mi-au trezit acest sentiment.

Noesisaa 26.09.2009 23:53:06

Citat:

Nu vad logica. Doar nu poti sa spui ca icoanele devin "inactive" daca pui ceva pe ele. :106: Adica sfintii si Dumnezeu ne vad numai cand le dam noi voie? Nu-i logic.

orthodoxia.i.thanatos 27.09.2009 06:14:39

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 168912)
Nu vad logica. Doar nu poti sa spui ca icoanele devin "inactive" daca pui ceva pe ele. :106: Adica sfintii si Dumnezeu ne vad numai cand le dam noi voie? Nu-i logic.

Ceea ce vrea sa spuna e ca anumite lucruri nu se fac in prezenta lucrurilor sfinte. Acoperind icoanele dai dovada de respect.

sergiu 28.09.2009 01:29:57

Citat:

Mi se pare foarte aiurea tot pasajul.
Plus ca vine dintr-o vreme cand Biblia nici macar nu era tradusa in limbile unde se propovaduia. Slujbele se tineau in limba latina si evident ca nu intelegea nimeni ce spune/canta/citeste preotul acolo.
Nu-mi scot crucea de la gat decat foarte rar si impus de imprejurari (ex. radiografie plamani).

Citat:

Iarasi lipsa de logica elementara si o propozitie extrem de dubioasa!
Mai intai te duci cu viitoarea nevasta la Dumnezeu si ceri binecuvantare dupa care cand vrei sa faci ceea ce este nu numai permis dar si BINECUVANTAT, brusc trebuie sa-ti fie rusine si sa acoperi(?!?!) icoanele??? Sa le acoperi? Adica daca ai acoperit icoana ai acoperit ochii lui Dumnezeu sau cum?? Fratele meu, daca vezi ca faci ceva urat si rusinos nu o mai face!

orthodoxia.i.thanatos 28.09.2009 03:04:06

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 169228)
Mi se pare foarte aiurea tot pasajul.
Plus ca vine dintr-o vreme cand Biblia nici macar nu era tradusa in limbile unde se propovaduia. Slujbele se tineau in limba latina si evident ca nu intelegea nimeni ce spune/canta/citeste preotul acolo.
Nu-mi scot crucea de la gat decat foarte rar si impus de imprejurari (ex. radiografie plamani).

Iarasi lipsa de logica elementara si o propozitie extrem de dubioasa!
Mai intai te duci cu viitoarea nevasta la Dumnezeu si ceri binecuvantare dupa care cand vrei sa faci ceea ce este nu numai permis dar si BINECUVANTAT, brusc trebuie sa-ti fie rusine si sa acoperi(?!?!) icoanele??? Sa le acoperi? Adica daca ai acoperit icoana ai acoperit ochii lui Dumnezeu sau cum?? Fratele meu, daca vezi ca faci ceva urat si rusinos nu o mai face!

1. As putea sa stiu ce fel de competente iti arogi atunci cind cataloghezi drept aiuristice sau lipsite de logica afirmatiile unui episcop ortodox?

2. Ma indoiesc ca in Rusia slujbele s-au tinut vreodata in alte limbi decit greaca si slavona. Ai auzit vreodata de Chiril si Metodie apostolii slavilor? - La 1549 se slujea in slavona, limba pe care o intelegeau perfect toti slavii care populau Rusia.

3. De cel putin doua ori am spus mai inainte ca prin acoperirea icoanelor nu te ascunzi de Dumnezeu, ci dai dovada de respect fata de lucrurile sfinte. Dupa logica ta ai putea sa te culci cu nevasta si in biserica pentru ca ai face un lucru permis si chiar in locul in care te-a binecuvintat Dumnezeu.

3. Eu nu pot fi fratele tau pentru ca fratii mei sint ortodocsii.

Antoni0 28.09.2009 03:29:57

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 169234)

3. Eu nu pot fi fratele tau pentru ca fratii mei sint ortodocsii.

Aici cred ca gresesti! Toti suntem frati in Hristos! Si musulmanul e frate cu noi, chiar daca se afla in ratacirea diavoleasca! Toti suntem fii lui Dumnezeu, deci suntem frati!

orthodoxia.i.thanatos 28.09.2009 03:35:06

Citat:

În prealabil postat de Antoni0 (Post 169236)
Aici cred ca gresesti! Toti suntem frati in Hristos! Si musulmanul e frate cu noi, chiar daca se afla in ratacirea diavoleasca! Toti suntem fii lui Dumnezeu, deci suntem frati!

In sens larg, da. In nici un caz nu frati intru credinta.

windorin 28.09.2009 09:42:02

Citat:

Intrebare: Iti este permis sa te culci cu nevasta intr-o camera unde sint sfinte icoane pe pereti? Raspuns: Nu-ti scoti crucea de la git inainte de a intra la nevasta? Tot asa nu este ingaduit sa te culci cu nevasta daca icoanele nu sint bine acoperite sau ascunse privirii."

Gata, prosoape pe icoane, crucea data jos de la gat, etc. Ce mai urmeaza?!
Hristos scos din inima, ca doar nu'L putem purta pe Hristos in inima cand ne iubim sotia. (Continuand duhul de mai sus.)

Fratilor, oare gasiti temeiuri la Sfintii Parinti, ori in Scriptura, pentru a ne ascunde anume fapte binecuvantate de la fata icoanelor. Este o taina a omului aceasta fapta, este o intimitate a celor doi, insa Domnul, prin harul trimis la Cununie a facut posibila aceasta unire. Oare acel har si prezenta a lui Hristos Euharistic in cei doi se retrage dupa noaptea Nuntii?!

Sa nu fim mai sfinti decat sfintii. Sa le urmam dragostea si discernamantul.

"Vai celui prin care vine ispita."
Vai noua, daca prin noi se va sminti vreun incepator sau unul mai mic din Biserica.

Nu conteaza ca un om este episcop sau nu. In dreapta credinta, mireanul este egal cu clericul.
De multe ori, din mandrie, un cleric poate gresi cu mult mai mult decat un mirean.
Asa ca, citatul de mai sus, nu are o greutate mai mare prin faptul ca e spus de un "vladica".

orthodoxia.i.thanatos 29.09.2009 00:04:42

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 169266)
Gata, prosoape pe icoane, crucea data jos de la gat, etc. Ce mai urmeaza?!
Hristos scos din inima, ca doar nu'L putem purta pe Hristos in inima cand ne iubim sotia. (Continuand duhul de mai sus.)

Fratilor, oare gasiti temeiuri la Sfintii Parinti, ori in Scriptura, pentru a ne ascunde anume fapte binecuvantate de la fata icoanelor. Este o taina a omului aceasta fapta, este o intimitate a celor doi, insa Domnul, prin harul trimis la Cununie a facut posibila aceasta unire. Oare acel har si prezenta a lui Hristos Euharistic in cei doi se retrage dupa noaptea Nuntii?!

Sa nu fim mai sfinti decat sfintii. Sa le urmam dragostea si discernamantul.

"Vai celui prin care vine ispita."
Vai noua, daca prin noi se va sminti vreun incepator sau unul mai mic din Biserica.

Nu conteaza ca un om este episcop sau nu. In dreapta credinta, mireanul este egal cu clericul.
De multe ori, din mandrie, un cleric poate gresi cu mult mai mult decat un mirean.
Asa ca, citatul de mai sus, nu are o greutate mai mare prin faptul ca e spus de un "vladica".

De ce religie spuneai ca esti, domnule? Am observat ca-ti place sa filozofezi dupa ureche, dar nu mi-am imaginat ca esti chiar atita de slab pregatit in materie de credinta elementara. Dumnezeu a binecuvintat, intr-adevar, unirea barbatului cu femeia in cadrul casatoriei, dar in acelasi timp este o concesie facuta din cauza slabiciunii omenesti. Casatoria este forma inferioara de traire crestineasca si daca constientizam aceasta stare, atunci ne dam si seama ca nu avem nici un motiv sa ne simtim spiritual confortabil sau sa fim intr-atit de lipsiti de modestie incit sa ne etalam in fata lucrurilor sfinte iesirile tolerate. Impreunarea trupurilor nu face parte din viata sfintilor si nici din Imparatia lui Dumnezeu.

In ce-l priveste pe Nifont, sfintul episcop al Novgorodului, iti recomand lectura textului de mai jos in speranta ca te va determina sa-ti reconsideri macar vocabularul.

orthodoxia.i.thanatos 29.09.2009 00:13:03

2 atașament(e)

Sfintul Nifon (Nifont) al Novgorodului
Comemorat la 8 Aprilie

Sfintul Nifon a fost un calugar la Lavra Pesterilor din Kiev unde s-a ostenit in duhovnicie. Ca si Sfintii Parinti el si-a stins patimile prin post, priveghere si rugaciune si si-a cistigat toate cele de cinste. A fost ales Episcop al Novgorodului dupa ce Episcopul Ioan s-a retras la o manastire dupa 25 de ani de episcopie. Sfintul Nifon a fost consacrat episcop in Kiev de catre Mitropolitul Mihail si alti ierarhi.

Sfintul Nifon si-a vazut cu mare rivna de cele arhipastoresti intarindu-si turma in Credinta Ortodoxa si ostenindu-se sa o impeidice sa se desparta de Biserica, ceea ce este acelasi lucru cu a te desparti de Insusi Cristos.

Sfintul a fost, de asemenea, cu mare rivna la zidirea si repararea bisericilor. El a construit o biserica noua de piatra in centrul Novgorodului pe care a inchinat-o Sfintei Maici a Domnului. El a reparat acoperisul bisericii Sfinta Intelepciune (Cristos, Intelepcinea lui Dumnezeu) si i-a impodobit interiorul cu icoane.

Cind a inceput razboiul intre Novgorod si Kiev , Sfintul Nifon s-a dovedit a fi un facator de pace. Intilnindu-se cu conducatorii ambelor parti el a reusit sa-i faca sa se impace si sa evite razboiul. In acelasi fel, el s-a straduit intotdeauna sa rezolve neintelegerile si sa-i impace pe cei aflati in dusmanie.

Si-a instruit turma in Legea lui Dumnezeu predicindu-i, certind-o, dojenind-o si sfatuind-o cu rabdare si invatatura sanatoasa (2 Timotei 4:2), asa incit aceia sa primeasca mintuirea care este Isus Cristos in slava vesnica (2 Timotei 2:10).

Cind poporul din Novgorod l-au alungat pe printul Vsevolod, l-au invitat pe Printul Sviatoslav sa-i conduca. Noul print a vrut sa faca o casatorie care era impotriva canoanelor Bisericii. Nu numai ca Sfintul Nifon nu a vrut sa-i incheie casatoria, dar a si cerut preotilor sai sa considere acea casatorie ca fiind fara de lege. Printul Sviatoslav si-a adus preoti dintr-alta parte sa-i oficieze casatoria, dar sfintul ierarh nu s-a temut sa-I condamne comportamentul.

Dupa moartea Mitropolitului Mihail al Kievului, Marele Print Isaiaslav a dorit ca Clement calugarul sa succeada la tronul episcopal; dar a vrut sa-l introneze pe Clement fara binecuvintarea Patriarhului Constantinopolului.

Intr-un consiliu al episcopilor Sfintul Nifon a declarat ca el nu va aproba consacrarea lui Clement fara permisiunea Patriarhului Constantinopolului. El le-a reamintit celorlalti episcopi ca un asemenea fapt ar fi fost impotriva traditiei Bisericii Rusesti pentru ca Rusia a primit Credinta Ortodoxa de la Constantinopol. Totusi, incepind cu 1448 Biserica Rusa si-a ales propriul Intii Statator fara a mai cere confirmare de la Constantinopol.

Consacrarea necanonica a avut insa loc, in ciuda obiectilor Sfintului Nifon. Mitropolitul Clement a incercat sa-l forteze pe sfint sa slujeasca Sfinta Liturghie impreuna, dar el a refuzat. A spus ca Clement este mai mult lup decit pastor pentru ca si-a insusit pe nedrept tronul pe care nu il merita. Sfintul Nifon a refuzat sa oficieze cu Clement sau sa-l pomeneasca la slujbe.

Furios, Clement nu i-a permis Sfintului Nifon sa se intoarca la Novgorod . L-a tinut pe sfint in stare de arest la Lavra Pesterilor din Kiev . Dupa ce Isaiaslav a fost invins de Printul Gheorghe, Sfintul Nifon s-a intors la Novgorod unde poporul l-a primit cu mare bucurie.

Patriarhul Constantinopolului a trimis o scrisoare prin care l-a laudat pe Sfintul Nifon pentru felul de neclintit prin care apara invataturile Bisericii. De asemenea, l-a trimis pe Mitropolitul Constantin in rusime sa-l cateriseasca pe Clement si sa preia tronul Kievului. Sfintul Nifon s-a pregatit de calatorie spre Kiev ca sa-l intilneasca pe Mitropolitul Constantin.

Sfintul Nifon a tras in Kiev la Lavra Pesterilor unde a cazut bolnav. Cu 13 zile inainte de moartea sa le-a marturisit fratilor ca a avut un vis minunat. Sfintul Teodosie (3 Mai) i s-a aratat si i-a anuntat plecarea iminenta din aceasta lume.

Sfintul Nifon a adormit in pace la 8 aprilie 1156. Acum se afla in fata tronului lui Dumnezeu mijlocind pentru noi inaintea Prea Sfintei Treimi careia ii aducem in veci slava, cinstire si inchinaciune.

windorin 29.09.2009 08:24:35

Da, credeam ca este un simplu cleric, nu un sfant.
Sfantul imi cunoaste gandurile si stie inima cu care am vorbit pana acum. De aceea, stau linistit.

Intre un sfant casatorit (Sf. Spiridon) si un sfant necasatorit (Sf. Nicolae) sa nu indraznim vreodata sa facem ierarhizare.
Sunt canoane foarte aspre pentru cei ce vad nunta si relatiile trupesti drept inferioare si cazute.

Subiect inchis. Imi cer iertare pentru faptul ca nu m'am facut inteles.
Har, mila si pace de la Domnul. Si pentru mine luminarea mintii.

Fani71 29.09.2009 09:34:58

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 169600)
De ce religie spuneai ca esti, domnule? Am observat ca-ti place sa filozofezi dupa ureche, dar nu mi-am imaginat ca esti chiar atita de slab pregatit in materie de credinta elementara. Dumnezeu a binecuvintat, intr-adevar, unirea barbatului cu femeia in cadrul casatoriei, dar in acelasi timp este o concesie facuta din cauza slabiciunii omenesti. Casatoria este forma inferioara de traire crestineasca si daca constientizam aceasta stare, atunci ne dam si seama ca nu avem nici un motiv sa ne simtim spiritual confortabil sau sa fim intr-atit de lipsiti de modestie incit sa ne etalam in fata lucrurilor sfinte iesirile tolerate. Impreunarea trupurilor nu face parte din viata sfintilor si nici din Imparatia lui Dumnezeu.

In ce-l priveste pe Nifont, sfintul episcop al Novgorodului, iti recomand lectura textului de mai jos in speranta ca te va determina sa-ti reconsideri macar vocabularul.

Vreau numai sa pun in evidenta aceasta formula: "iesire tolerata", care mi se pare o perla.

Asta vezi tu, hiperortodox cum esti, in actul trupesc in cadrul unei casatorii binecuvantate de Dumnezeu?
Si este incompatibil cu sfintenia, zici? Dar sfintii casatoriti, unde ii pui?
Acest mod de a vedea lucuurile a fost condamnat de sinoade, asta ar trebui sa stii.
Casatoria este o cale de sfintenie, si casatoria include si actele trupesti.

claudiu-marius 29.09.2009 10:49:13

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 169630)
Da, credeam ca este un simplu cleric, nu un sfant.
Sfantul imi cunoaste gandurile si stie inima cu care am vorbit pana acum. De aceea, stau linistit.

Intre un sfant casatorit (Sf. Spiridon) si un sfant necasatorit (Sf. Nicolae) sa nu indraznim vreodata sa facem ierarhizare.
Sunt canoane foarte aspre pentru cei ce vad nunta si relatiile trupesti drept inferioare si cazute.

Subiect inchis. Imi cer iertare pentru faptul ca nu m'am facut inteles.
Har, mila si pace de la Domnul. Si pentru mine luminarea mintii.

Ai mare dreptate ,calea sfinteniei este si in lume si in casatorie care este Taina multi uita de faptul ca duhul sfint lucreaza si aici pacat ca multi nu vad sau refuza sa vada acest lucru .De fapt cand Dumnezeu a intemeiat lumea a intemeiat si casatoria altfel nu ar fi spus cresteti si va inmultiti .De aceea ar trebui ca sa nu numim spurcat sau inferior ceea ce Dumnezeu a lasat pe fata acestui pamant.Iar daca altii nu vor sa priceapa nu iti face probleme fiecare pasare [pe limba ei piere .Dumnezeu sa le arate calea cea buna si sa ne rugam sa o faca cu blandete :1:

orthodoxia.i.thanatos 30.09.2009 02:42:57

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 169630)

- Nimeni nu ierarhizeaza sfintii. Singur Dumnezeu o face pentru ca “in casa Tatalui meu multe lacasuri sint” (Ioan 14:2). Mi-ar place sa-mi citezi canoanele care zici ca ma contrazic cind spun ca viata in casnicie este traire crestineasca inferioara.

- Dupa moartea sotiei sale atit Sf. Spiridon, cit si fiica sa au intrat in manastire.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:58:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.