![]() |
Ba eu iti multumesc frate intru Hristos, ca mi-ai deschis ochii de nenumarate ori cu postarile tale de pe acest forum!
Despre Cuviosul mai trebuie spus (ca tot mi-am amintit acum) ca nu dormea niciodata cu picioarele spre icoane. Paginile de mai sus sunt extrase din cele 5 volume cu intrebari ale inchinatorilor si raspunsuri ale Cuviosului. Sunt pura intelepciune! Despre Sfintia Sa se mai poate citi aici: http://www.razbointrucuvant.ro/categ...ie-aghioritul/ iar aici e o carte intreaga foarte frumos scrisa despre o alta calitate a Cuviosului dusa pana la desavarsire - iubirea: http://www.crestinortodox.ro/carte-8...atre-cititor-1 |
Citat:
|
Citat:
Desi Eminescu spunea,,lumea este asa cum este si ca dinsa suntem noi!" se pare ca aspectul transcende socialul oprindu-se chiar in duhovnicesc. Totusi ,este loc pt. fiecare aici pe pamint... am citit...nu mai stiu pe unde ca cu raiul lucrurile stau altfel: cica nu ne-ar putea cuprinde pe toti pamintenii ci numai pe cei ce se istovesc cu ,,lupta cea buna". Este adevarat, multi alergatori sunt la startul cursei dar laurii sunt doar pt. invingatori. Cine stie care dintre noi vom fi asemenea! Oricum ,inafara de a contempla este necesar sa ne nevoim asiduu ! Ia uita-te si dumneata ce frumos scrie fratele caminaris mai sus : cuviosul Paisie nici cu picioarele spre icoane nu indrasnea sa se culce... dar-mi-te altele ! Toate cele aratate de fratele caminaris deosebit de frumos si si fix la punct ,din sursa mai mult decit autorizata(probabil ca fratii cunosc ca grecii au deschis actiunea de canonizare a cuviosului Paisie care este in curs !)raspunde admirabil la intrebarea initiala a topicului . Personal consider ca topicul se poate inchide aici,atingindu-si scopul! Mai ramine loc in continuare doar pt. noii veniti si care nu citesc tot topicul si...bine inteles pt. categoriile de frati care se includ in categoriile enumerate de mine cu o interventie mai sus.Consider ca forumul in intregime nu este loc pentru birfa ,,stiintifica" sau ,,afectiva" ci are un scop mult mai nobil ! |
Citat:
Referitor la rai scrie in Scriptura ca portile iadului sunt de 3 ori mai mari decat ale raiului. Daca e sa o luam literalmente ar insemna ca din 100 de oameni 75 se duc in iad si 25 in rai. Uitandu-ma in jur mi se pare destul de plauzibila proportia. Referitor la Cuviosul Paisie, el avea o iubire fata de Dumnezeu si oameni pe care eu nu cred ca voi ajunge sa o am vreodata. In evlavia sa si dragostea enorma fata de Dumnezeu probabil ca nu mai stia cum sa o manifeste. De aici si chestia cu dormitul cu picioarele spre icoane. Nu stiu daca aceasta e chiar o indicatie pentru toti ceilalti. Nu stiu prea multe dar ma gandesc totusi picioarele sunt ceva spurcat? Mie mi se par la fel de importante ca si mainile de exemplu. Acelasi sange care iriga picoarele iriga si creierul in cazul meu (se si vede nu? :35: ). In camera in care dorm icoanele stau chiar pe peretele dinspre picioare, asta inseamna ca atunci cand ma scol dimineata ma scol cu fata spre icoane si-mi fac semnul crucii. Daca ar fi pe peretele de la cap m-as scula cu spatele la ele... Deci iata ca lucrurile pot fi intrepretate... Pana la urma Dumnezeu le va judeca pe toate si va da la fiecare ce merita. Sa dea Dumnezeu ca cel mai mare pacat al meu sa fi fost ca aveam icoanele pe peretele dinspre picioare! :1: |
Citat:
Nici eu nu dormeam cu capul spre icoane pana de curand. Dar mi-au deschis ochii unii frati intru Hristos de pe acest forum. Cand nu stiam asta e - nu stiam. Dar cand am aflat am inceput sa ma simt cu musca pe caciula pana cand mi-am dat seama ca mi-e rusine altfel. Si mi-am mutat patul asa cum trebuie. Probabil e nevoie de timp ca sa constientizam. |
Citat:
Totusi si eu m-am intrebat si uneori am simtit acea jena . Cu drag Gabriela! :1: |
Un parinte ieromonah recomanda sa nu ne schimbam de fata cu icoanele. Asta din evlavie si pentru a nu alunga Duhul Sfant. Si in Pateric, citim cum un calugar a preferat sa treaca un rau imbracat din evlavie pentru sfantul lui inger.
Insa, alt parinte ieromonah a spus ca nu este un pacat foarte mare daca ai o singura camera, e iarna... unde sa te imbraci daca nu acolo? |
Citat:
Sa stii ca pe cei ca tine se tine credinta( SI ESTE TRANSMISA CORECT), traditiile, linistea, iubirea, si pacea din suflet Doamne Ajuta! |
Citat:
Oare acum am ajuns sa ne ferim de icoane, sa fugim prin casa ca sobolanii sa ne dam pe dupa pereti ca apucatii cind ne dezbracam si sa ne ascundem pe sub pat ca, de ex., sa ne sarutam sotia? Oameni buni, unii lanseaza mult prea multe aberatii si nebunii!...si este pacat! |
Citat:
|
Citat:
In privinta posterelor, si ele sunt acceptate in lipsa icoanelor pictate. Trebuie sa fi instarit sa iti poti permite icone pictate iar credinta nu tine ABSOLUT de loc de cit de gros este portofelul unuia si altuia. Exista chiar multe biserici in occident care au icoane tiparite...si asta este, decit de loc mai bine sa ai si din acelea facute la comanda |
Citat:
Doar la chestia cu baia, intradevar nu se pun icoane la baie. Nu se pun in general in spatii care nu sunt impotante sentimental pt trairea sarbatorilor de peste an. Daca ai un acaret langa casa unde-ti tii uneltele nu pui icoana acolo! |
Citat:
Batranii nostrii nu aveau multe icoane. Imi vine in minte casa strabunicii mele, in care am stat de cateva ori in copilarie. Avea cate o icoana pictata pe lemn, pusa la loc de cinste, in fiecare din cele trei camere ale casei. Tot loc de cinste aveau in inima ei si sfintii reprezentati in icoane. Lumea de astazi are nevoie mai mult ca oricand sa redescopere sensul icoanei autentice, dar prin multiplicarea in serie, cred se tinde mai mult spre relativizarea ei. Chiar un parinte profesor de la Facultatea de Teologie din Bucuresti, ce detine si o editura cunoscuta, amintea la un moment dat ca doreste sa renunte la a mai reprezenta icoane pe copertile cartilor. Este lesne de inteles de ce. |
Decat o icoana pictata astazi, mai bine o icoana lipita maiestros pe lemn, reproducere dupa una veche de sute de ani.
Nu mai avem inima sa pictam cum trebuie. Asa ca, nu banii ar fi problema, ci calitatea si frumusetea icoanei. Putem da cateva milioane pe o icoana, o data in viata, iar apoi, zeci de ani sa nu mai luam nici una. Dar trebuie ca acea icoana pictata sa ne patrunda pana la inima. Iar acest lucru eu nu il simt aproape niciodata in fata icoanelor noi. |
Citat:
Si inca ceva, daca esti casatorita, nu stiu daca merge sa ai icoane in camera in care... Intreaba totusi si un duhovnic. Bogdan. |
Citat:
Oare trupul, lucrarea mainilor lui Dumnezeu, sa fie ceva de rusine inaintea sfintilor din icoane ? Oare Domnul, care vede pana in adancul inimii, nu vede prin haine ? Oare sfintii, care ne cunosc si ei inimile, nu ne cunosc si trupul ? Oare cand facem baie, nu este de fata si Domnul, si ingerul pazitor si toti sfintii ? Daca inima este curata, tot trupul va fi curat, iar daca inima este murdara, degeaba ne ingrijim de curatenia trupului. Haideti sa privim drept lucrurile. Sa le privim curat si sa intelegem ca la Domnul toate trebuiesc luate cu multumire, iar termenii "curat" si "necurat" nu mai sunt cuvinte propovaduite de Hristos, ci cuvinte ale Vechiului Testament. Curatia si necuratia inimii ne apropie sau ne departeaza de Dumnezeu. |
Da, windorin, ce frumos spui.
Daca Dumnezeu ii cununa pe cei dopi la biserica, iar cununia este o sfanta taina, de ce ar fi de rusine ca viata intima a cuplului sa se petreaca departe de icoane? Este un oarecare maniheism in gandirea asta.. Sau mai degraba un fel de fals angemism, ca si cum trupul ar fi de fapt murdar. Murdar este pacatul. De el sa ne fie rusine in fata icoanelor. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Eu cred ca nu trebuie sa ne ascundem corpul de Dumnezeu, El este pretutindeni, vede tot si aude tot. E important sa constientizam asta tot timpul, si atunci nu vom face lucruri urate lui Dumnezeu niciodata, nu numai cand suntem in preajma icoanelor. Am citit in Patericul de la Solovet ca un Sfant Parinte a trait intr-o pestera zeci de ani in rugaciune, fara a purta haine.
|
Citat:
Legat de prima varianta, trebuie sa fii bolnav sa gandesti asa. Legat de a doua, cred ca toti ne schimbam de haine intr'o camera cu icoane. |
BogdanF2 are dreptate. Ortodocsii cinstesc lucrurile sfinte si in Biserica si in intimitate in propria odaie. “Ca pe Imparatul tuturor primiti…” Daca celui mai marunt sef nimeni nu-i intoarce spatele, atunci cum sa indraznesti sa te dezbraci in fata “ferestrelor catre cer”? Faptul ca El oricum vede si stie tot nu scuza nimanui lipsa de respect.
Iata raspunsurile vladicai Nifont al Novgorodului la intrebarile lui Kiril consemnate de Sigismund Herberstein, ambasador imperial pe linga Marele Duce al Moscovei in lucrarea Rerum Moscoviticarum Comentarii (1549): "9. Intrebare: Iti este permis sa te culci cu nevasta intr-o camera unde sint sfinte icoane pe pereti? Raspuns: Nu-ti scoti crucea de la git inainte de a intra la nevasta? Tot asa nu este ingaduit sa te culci cu nevasta daca icoanele nu sint bine acoperite sau ascunse privirii." |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ba poate acolo unde spunea ca sunt 9 oameni in odaie, or fi mancand de fata cu icoanele, da, cred ca da. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Plus ca vine dintr-o vreme cand Biblia nici macar nu era tradusa in limbile unde se propovaduia. Slujbele se tineau in limba latina si evident ca nu intelegea nimeni ce spune/canta/citeste preotul acolo. Nu-mi scot crucea de la gat decat foarte rar si impus de imprejurari (ex. radiografie plamani). Citat:
Mai intai te duci cu viitoarea nevasta la Dumnezeu si ceri binecuvantare dupa care cand vrei sa faci ceea ce este nu numai permis dar si BINECUVANTAT, brusc trebuie sa-ti fie rusine si sa acoperi(?!?!) icoanele??? Sa le acoperi? Adica daca ai acoperit icoana ai acoperit ochii lui Dumnezeu sau cum?? Fratele meu, daca vezi ca faci ceva urat si rusinos nu o mai face! |
Citat:
2. Ma indoiesc ca in Rusia slujbele s-au tinut vreodata in alte limbi decit greaca si slavona. Ai auzit vreodata de Chiril si Metodie apostolii slavilor? - La 1549 se slujea in slavona, limba pe care o intelegeau perfect toti slavii care populau Rusia. 3. De cel putin doua ori am spus mai inainte ca prin acoperirea icoanelor nu te ascunzi de Dumnezeu, ci dai dovada de respect fata de lucrurile sfinte. Dupa logica ta ai putea sa te culci cu nevasta si in biserica pentru ca ai face un lucru permis si chiar in locul in care te-a binecuvintat Dumnezeu. 3. Eu nu pot fi fratele tau pentru ca fratii mei sint ortodocsii. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Hristos scos din inima, ca doar nu'L putem purta pe Hristos in inima cand ne iubim sotia. (Continuand duhul de mai sus.) Fratilor, oare gasiti temeiuri la Sfintii Parinti, ori in Scriptura, pentru a ne ascunde anume fapte binecuvantate de la fata icoanelor. Este o taina a omului aceasta fapta, este o intimitate a celor doi, insa Domnul, prin harul trimis la Cununie a facut posibila aceasta unire. Oare acel har si prezenta a lui Hristos Euharistic in cei doi se retrage dupa noaptea Nuntii?! Sa nu fim mai sfinti decat sfintii. Sa le urmam dragostea si discernamantul. "Vai celui prin care vine ispita." Vai noua, daca prin noi se va sminti vreun incepator sau unul mai mic din Biserica. Nu conteaza ca un om este episcop sau nu. In dreapta credinta, mireanul este egal cu clericul. De multe ori, din mandrie, un cleric poate gresi cu mult mai mult decat un mirean. Asa ca, citatul de mai sus, nu are o greutate mai mare prin faptul ca e spus de un "vladica". |
Citat:
De ce religie spuneai ca esti, domnule? Am observat ca-ti place sa filozofezi dupa ureche, dar nu mi-am imaginat ca esti chiar atita de slab pregatit in materie de credinta elementara. Dumnezeu a binecuvintat, intr-adevar, unirea barbatului cu femeia in cadrul casatoriei, dar in acelasi timp este o concesie facuta din cauza slabiciunii omenesti. Casatoria este forma inferioara de traire crestineasca si daca constientizam aceasta stare, atunci ne dam si seama ca nu avem nici un motiv sa ne simtim spiritual confortabil sau sa fim intr-atit de lipsiti de modestie incit sa ne etalam in fata lucrurilor sfinte iesirile tolerate. Impreunarea trupurilor nu face parte din viata sfintilor si nici din Imparatia lui Dumnezeu. |
2 atașament(e)
|
Da, credeam ca este un simplu cleric, nu un sfant.
Sfantul imi cunoaste gandurile si stie inima cu care am vorbit pana acum. De aceea, stau linistit. Intre un sfant casatorit (Sf. Spiridon) si un sfant necasatorit (Sf. Nicolae) sa nu indraznim vreodata sa facem ierarhizare. Sunt canoane foarte aspre pentru cei ce vad nunta si relatiile trupesti drept inferioare si cazute. Subiect inchis. Imi cer iertare pentru faptul ca nu m'am facut inteles. Har, mila si pace de la Domnul. Si pentru mine luminarea mintii. |
Citat:
Vreau numai sa pun in evidenta aceasta formula: "iesire tolerata", care mi se pare o perla. Asta vezi tu, hiperortodox cum esti, in actul trupesc in cadrul unei casatorii binecuvantate de Dumnezeu? Si este incompatibil cu sfintenia, zici? Dar sfintii casatoriti, unde ii pui? Acest mod de a vedea lucuurile a fost condamnat de sinoade, asta ar trebui sa stii. Casatoria este o cale de sfintenie, si casatoria include si actele trupesti. |
Citat:
|
Citat:
- Dupa moartea sotiei sale atit Sf. Spiridon, cit si fiica sa au intrat in manastire. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:58:16. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.