Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Vechiul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5015)
-   -   Grupe de sange! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7154)

sergiu 28.10.2009 16:09:12

Citat:

În prealabil postat de SHOTO (Post 167076)
Va zic eu: ....

Ei, daca ne zici tu e ok. Nu de alta dar era cat pe ce sa resping argumentul!:21:
Citat:

În prealabil postat de SHOTO (Post 167076)
... cum mai argumentam credinta noastra?

a noastra? adica si tu esti credincios? :52:

sergiu 28.10.2009 16:59:58

Citat:

În prealabil postat de SHOTO (Post 167086)
Materialul din care a fost facuta Eva poarta de asemenea si amprenta genetica. Deci daca a fost facuta din coasta lui Adam nu trebuia sa aiba si aceleasi propietati fizice? Deci, nu s-a folosit alt material..........

Omul a fost facut din tarana. Asa pot si eu sa te intreb: de ce nu ai chiar tu aceeasi structura cu argila sau nisipul?? De aici ar reiesi ca noi de fapt nu avem nimic in comun cu elementele chimice din natura. Daca nu suntem identici ca si structura cu argila sau nisipul sau fierul sau aluminiul inseamna ca nu am fost facuti din aceste materiale, nu? Gresit, suntem facuti exact din aceste materiale. Citeste ce scrie pe cutia de multivitamine si minerale ca sa-ti dai seama ca suntem compusi din mai multe elemente (daca nu vrei sa te complici sa cauti prin carti realmente stiintifice). Daca omul este facut din tarana si totusi atat de diferit de noroiul atat de raspandit pe toate trotuarele din Bucuresti de ce nu poti accepta si ca desi Adam si Eva erau din acelasi material nu puteau fi macar un pic diferiti??

speranta1970 29.10.2009 11:39:54

citeste putin o carte de hematologie

Citat:

În prealabil postat de shoto (Post 167018)
am o mare intrebare:
Cum a fost posibil ca din doua persoane care aveau aceeasi grupa de sange sa iasa oameni cu 4 grupe diferite de sange. Cred in dumnezeu dar as dori sa aflu acest lucru. Multi oameni au ridicat din umeri la auzul acestei intrebari.

sint mai multe grupuri de sange nu numai 4;).

ai2 29.10.2009 12:05:50

Citat:

În prealabil postat de speranta1970 (Post 177014)
sint mai multe grupuri de sange nu numai 4;).

Ceva link-uri ne poti da sa citim si noi?

speranta1970 29.10.2009 12:21:54

Draga Shoto

Este bine ca iti pui tot felul de intrebari, nu este de condamnat sa ne intrebam, mai ales ca este adevarat stiinta a avansat mult in ultimii ani. SI daca sintem intrebati ca ortodoxi astfel de intrebari stiintifice nu este rau sa fim pregatiti cu raspunsuri pe masura.

Nu am raspunsul concret la intrebarea ta , trebuie sa intreb unul din colegii care sint experti in genetica moleculara. Eu am studiat cit de cit genetica dar ma specializez in proteine.
Pot din cite stiu eu sa-ti dau o teorie (multe raspunsuri din punct de vedere genetic sint bazate pe teorii, pentru ca cu toate ca stim ca sint 30.000 de gene in codul uman din pacate nu stim cu ce se ocupa toate;((.Sint inca multe lucruri de descoperit din punct de vedere genetic, deci deocamdata construim teorii.

Personal, din cunostiintele care le am ma gandesc ca atunci cind Adam si Eva au fost creati, au fost fapturi perfecte ( deci este posibil ca aveau un magazin genetic mult mai bogat decit avem noi in ziua de azi, poate aveau mult mai multe gene, cu mult mai multe alele). De asemenea sint unele proprietati fizice umane care se bazeaza pe mai multe gene).Nu uita ca Adam si Eva inainte de a savarsii pacatul erau meniti sa traiasca vesnic ( este nevoie de un cod genetic special pentru asa fenomen). In momentul in care au savarsit pacatul, au inceput procesul mortii. Noi murim din momentul cind ne nastem (si este dovedit stiintific). Multe celule din corpul nostru se multiplica, se reinoiesc printr-un proces care se numeste meiosis ( in celule de sex) sau mitosis in celule somatice. In acest proces o celula se divide in doua resultind in doua celule . In acest proces de divizie cind cromosomii se impart se pierde o parte din lantul genetic, si aceasta parte se pierde cu fiecare divizie. Cercetatorii au gasit ca aceasta parte rezulta in imbatrinirea organismului;).

Deci, de la Adam si Eva de-a lungul a mii de ani lumea sa nascut, tot mai imperfecta si au ineput sa mosteneasca tot felul de modificari genetice (modificarile genetice, sau defecte genetice nu sint in total defecte, sint adaptari a organismului la anumit mediu de viata).
Grupele astea de singe sint determinate de niste lanturi zaharoase care se ataseaza la suprafata celulelor de sange astfel dand aspectul grupului de sange cum are fii: AOB cu RH nevativ, or OO CU RH positiv si asa mai departe. Corpul poate face anticorpi impotriva lanturilor astea zaharoase si astfel respingind un anumit grup de sange in cazul in care primim alt grup de sange care nu este la fel c asi al nostru. Respingerea grupului de singe se datoreaza si altor factori care tot asa sint atasati la suprafata celulelor. Ce vreau sa spun este ca nu este asa simplu ca o simpla teorie genetica, este o legatura intre raspuns imunologic, hematologic. Raspunsurile astea sint bazate pe o schimbare genetica in parcurs de mii de ani, la care fiecare corp se adapta nu numai cu ce a primit genetic de la parinti dar si cu mediul inconjurator in care traieste.

Concret , nu este un raspuns simplu la intrebarea ta, si este doar o presupunere bazata pe stiinta din ce se stie pina acum. De ce nu avem toti aceesi grupa de singe ca si ADAM SI EVA? DE UNDE STIM CE GRUPA DE SINGE AU AVUT? SI DACA AU FOST DE ACEEASI GRUPA, CEEA CE PRESUPUN CA DACA AU FOST FACUTI UNUL DIN ALTUL AR FII DE ACEEASI GRUPA, DAR GRUPA LOR PUTEA SA FIU UN CATALOG DE GRUPE CARE CONTINEA ABO, RH+,RH-,KELL, DUFFY, KIDD, LUTHERAN, LEWIS, P,MN, LI. I-ar noi am mostenit ce am mostenit cu imperfectiuni.

speranta1970 29.10.2009 12:27:29

asta e link-ul

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 177020)
Ceva link-uri ne poti da sa citim si noi?

http://au.wiley.com/WileyCDA/Section/id-351297.html

din pacate nu stiu link-uri decit in limba engleza.

speranta1970 29.10.2009 13:17:38

Pentru cine este curios si interesat in grupuri de sange

http://ibgrl.blood.co.uk/isbt%20page...%20systems.htm

dr.constantin 06.03.2010 17:41:53

hai ca iti explic eu...

prezenta sau nu a aglutinogenelor O,A,B determina implicit grupa sanguina...sper ca asta stiai.mai departe:

aglutinogenele A,O,B sunt glicoproteine(mucopolizaharide) termostabile rezista la 80-100grade C.sinteza lor incepe la nivelul membranei eritrocitare din stadiul de eritroblast,din luna a 3- a a vietii uterine,sunt incomplet active imunologic la copilul de 6-12 luni...
formarea lor este dictata de caractere transmise ereditar,prin genele alele situate pe doi cromozomi adiacenti(unul patern si unul matern)-cate o grupa pe fiecare cromozom...

grupa sanguina e transmisa ereditar- adica de la parinti, Adam nu e tatal Evei
sinteza lor incepe in luna a 3-a a vietii uterine- Eva nu a trecut prin viata intrauterina ca sa sintetizeze aglutinogenele.(deci nu le are...aceste aglutinogenele a capatat in timp rasa umana) adica nu poate fi incadrat in nici o grupa sanguina din sistemul AOB.

Nestiintific ti au mai explicat si altii dar te ai facut ca nu vezi posturile lor: dak a fost facuta din coasta lui Adam de ce nu e la fel ca Adam(pt ca Dumnezeu a facut o diferita de Adam/si la aspect si la grupa sanguina si la mai multe lucruri).Clar?

annajanette 06.03.2010 19:09:56

Citat:

În prealabil postat de SHOTO (Post 167038)
Grupa sanguina este formata la randul ei din gene alele (alele = versiuni diferite ale unei gene). A si B sunt dominante, iar 0 este recesiva. O persoana din grupa A poate avea genotipic: AA sau A0. A fiind dominanta si 0 – recesiva, se va exprima grupa sanguina A. In cazul grupei AB, ambele fiind dominante este vroba doar de grupa sanguina AB.

Potrivit sistemul AB0, o persoana care are grupa sanguina A poate proveni din AA sau A0.

O persoana care are grupa sanguina B – BB sau B0.

O persoana care are grupa sanguina 0 – intodeauna provine din 00.

O persoana care are grupa sanguina AB – intotdeauna provine din AB.

De asemenea, parintii care au grupa 0 pot avea un copil doar cu grupa sanguina 0.

De aici tragem concluzia ca , chiar daca dupa cadere aveau grupe diferite de sange tot era necesar de inca 2 persoane conform celor relatate mai sus.

Deci......................

mama mea are A2 SI TATA B3 EU AM AB4

Langu 06.03.2010 22:22:15

Deocamdata oamenii de la tara inca nu au habar de gene. Iti poti imagina ce se va intampla peste 50 de ani? Cati oameni din anturajul tau si-au pus problema asta? Si daca si-au pus-o ce raspunsuri ii vei da? daca fiul tau care te chinui sa-l educi cat mai corect sa-i spui ca exista Dumnezeu, sa-l duci la biserica si sa vina pe la 18 ani ( cand se vorbeste de gene la scoala) si sa te intrebe aceeasi chestiune pe care v-am adresat-o voua, ce veti face?
Ei, la asta nu va asteptati, nu-i asa?[/quote]

Aici ai dreptate?Oamenii de la tara nu stiu de gene?Sa vezi tu daca intra "oTzaranca" in dialog cum te lamureste.Eu tot taran sunt,si vorbesc cu fiul meu si il pregatesc sa gandeasca bine,sa simta bine si sa fie OM.Daca vine fiul meu,pe care nu ma chinul sa-l educ cat mai corect,si-mi vobeste de big-bang,de Darwin,de extraterestrii si de mai stiu eu ce nu ma speriu pt.ca l-am educat sa asculte de toate,sa citesca de toate dar sa fie convins ca nu e nimic mai bun ca invatatura si exemplul Domnului IIsus.Cat despre cei care isi vor pierde "credinta" din cauza grupei sanguine,ce sa spun...nu pot pierde ceva ce nu au.

ben_gal 11.03.2010 23:12:59

Citat:

În prealabil postat de SHOTO (Post 167018)
Am o mare intrebare:
Cum a fost posibil ca din doua persoane care aveau aceeasi grupa de sange sa iasa oameni cu 4 grupe diferite de sange. Cred in Dumnezeu dar as dori sa aflu acest lucru. Multi oameni au ridicat din umeri la auzul acestei intrebari.

Acea "aceeasi grupa de sange" era grupa O+ si ei au trait pe cind oamenii mincau vanat.
Cu aparitia agriculturii s-a daugat carnii si piinea. Cei din grupul O+ au vrut carne, insa la "aprozar" se vindea piine. Parte din carnivorii aia au cam murit, parte nu. Eu apartin de aceia care au supravietuit. Cu timpul au fost mutatii si a aparut grupa B. Oameni carora le placea piinea. Unii au devenit vegetarieni.

PS: e bine sa crezi in Dumnezeu si nu cred ca ai pacatuit intrebind.
Mergi in pace, fiule.

gavriil 16.03.2010 18:59:59

Citat:

Am o mare intrebare:
Cum a fost posibil ca din doua persoane care aveau aceeasi grupa de sange sa iasa oameni cu 4 grupe diferite de sange. Cred in Dumnezeu dar as dori sa aflu acest lucru. Multi oameni au ridicat din umeri la auzul acestei intrebari.

Am si eu o intrebare pentru tine si poti sa il intrebi si pe Pavel Corut daca stie sau pe marii oameni de stiinta pe care ii enumeri.

Ce grupa de singe aveau Ingerii care sau inpreunat cu fiicele oamenilor?

:78::78::78::78:

Lorena 16.03.2010 20:31:09

De exemplu: ambii aveau AB. Atunci, dintre copiii lor, doi puteau sa aiba A, respectiv B. Casatorindu-se, daca unul din parinti avea grupa A iar celalat grupa B, copiii puteau avea orice grupa, inclusiv O! Poate fi dovedit stiintific.

cris3369 16.03.2010 20:57:01

grupe de sange

Unde e iubire,bunatate,puritate,apare lumina,viata,energie,poate chiar si un corp,asa apare o fiinta pe lume,hai sa lasam deoparte grupele de sange,e pacat sa nu vedem frumusetea minunilor din noi,sa nu mai incercam sa fim atat de suspiciosi,sa multumim si atat

ben_gal 16.03.2010 23:19:49

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 224543)
Am si eu o intrebare pentru tine si poti sa il intrebi si pe Pavel Corut daca stie sau pe marii oameni de stiinta pe care ii enumeri.

Ce grupa de singe aveau Ingerii care sau inpreunat cu fiicele oamenilor?

Io cred ca ingerii au acolo niste ambrozie parfumata, dar nu stiam ca "vorba aia" cu doamnele.

ben_gal 16.03.2010 23:22:53

Citat:

În prealabil postat de cris3369 (Post 224576)
Unde e iubire,bunatate,puritate,apare lumina,viata,energie,poate chiar si un corp,asa apare o fiinta pe lume,hai sa lasam deoparte grupele de sange,e pacat sa nu vedem frumusetea minunilor din noi,sa nu mai incercam sa fim atat de suspiciosi,sa multumim si atat

Domnule Cris.
Grupa de singe e f importanta. Ia da-i unuia grupa nepotrivita. Va muri, saracu'.
Singele este licoarea vietii si are si inteles spritual.

gavriil 18.03.2010 00:03:35

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 224655)
Io cred ca ingerii au acolo niste ambrozie parfumata, dar nu stiam ca "vorba aia" cu doamnele.

In biblie este aratat ca Ingerii sau inpreunat cu fetele oamenilor.
In Geneza 6 cu 1,2,4.

ben_gal 20.03.2010 08:39:28

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 225094)
In biblie este aratat ca Ingerii sau inpreunat cu fetele oamenilor.
In Geneza 6 cu 1,2,4.

Ierau frumoase damele?
"impreunat" e mai bine.
M-am uitat in Biblie.
Acei ingeri sunt considerati acolo "fiii Domnului"
Si Hristos are denumirea aceasta.
Oare si El, .... asa si pe dincolo?

gavriil 20.03.2010 13:05:38

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 225862)
Ierau frumoase damele?
"impreunat" e mai bine.
M-am uitat in Biblie.
Acei ingeri sunt considerati acolo "fiii Domnului"
Si Hristos are denumirea aceasta.
Oare si El, .... asa si pe dincolo?

In biblie Ingerii mai sint numiti si fii LUI DUMNEZEU.

Tu ce crezi despre HRISTOS?

ben_gal 22.03.2010 01:29:18

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 225913)
In biblie Ingerii mai sint numiti si fii LUI DUMNEZEU.

Tu ce crezi despre HRISTOS?

Cre' ca a fost flacau de treaba.
Pacat ca nu a ramas la barca lui la Balta Tiberiei, cu vreo fetica evreica de famelie buna.

gavriil 22.03.2010 13:08:21

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 226470)
Pacat ca nu a ramas la barca lui la Balta Tiberiei, cu vreo fetica evreica de famelie buna.

Glumetule.Sper ca nu e ceva serios ce spui.
Ce explicatie a grupelor de singe ai tu comicule.

o_tzaranca 22.03.2010 13:47:04

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 226470)

daca fetitzele evreice si de familii bune erau pe acolo...
ca scapate de robia babiloniana le-au dus taticii lor prin alte parti
sa isi amestece sangele cu tribul Khazarilor(bulangii) de origine tatara, mai tarziu

nota;bulangii ..de le regele BULAN

ben_gal 26.03.2010 00:52:13

Citat:

În prealabil postat de o_tzaranca (Post 226594)
daca fetitzele evreice si de familii bune erau pe acolo...
ca scapate de robia babiloniana le-au dus taticii lor prin alte parti
sa isi amestece sangele cu tribul Khazarilor(bulangii) de origine tatara, mai tarziu

nota;bulangii ..de le regele BULAN

Multi nu stiu, insa Buerebista fu copchil din flori al regelui bulan.
Mama de la Buerebista fu o_tzaranca de famelie buna de tot.
Mai apoi bulan a dat ortul popii si acea tzaranca de famelie buna de tot s-a casatorit cu atasatul unui trib din jungla bengala la consulatul eschimosilor de la polul nord si au rezulta o seama de copchii reusiti care au ales sa fie tzarani si tzarance.

Si incalecai p-o sea
si ma dui in treaba mea.

Man Teo 31.08.2011 20:16:23

2 si inca doua

Citat:

În prealabil postat de SHOTO (Post 167038)
Grupa sanguina este formata la randul ei din gene alele (alele = versiuni diferite ale unei gene). A si B sunt dominante, iar 0 este recesiva. O persoana din grupa A poate avea genotipic: AA sau A0. A fiind dominanta si 0 – recesiva, se va exprima grupa sanguina A. In cazul grupei AB, ambele fiind dominante este vroba doar de grupa sanguina AB.

Potrivit sistemul AB0, o persoana care are grupa sanguina A poate proveni din AA sau A0.

O persoana care are grupa sanguina B – BB sau B0.

O persoana care are grupa sanguina 0 – intodeauna provine din 00.

O persoana care are grupa sanguina AB – intotdeauna provine din AB.

De asemenea, parintii care au grupa 0 pot avea un copil doar cu grupa sanguina 0.

De aici tragem concluzia ca , chiar daca dupa cadere aveau grupe diferite de sange tot era necesar de inca 2 persoane conform celor relatate mai sus.

Deci......................

Stii bine stiinta...
dar...

A facut Dumnezeu, zilei a sasea om, barbat si femeie.
Apoi...
In ziua a 8, cea a veacului.

Dumnezeu a scos din pamant, om asemenea omului din ziua a sasea si ia dat....viata.
Omul intocmit a fost luat...si pus in alta gradina.

Nu, omul NU a fost maimuta, ci doar tarana l-a scos asemanator fiintei din ziua a sasea,
caci Dumnezeu ia dat viata din viata Lui, si nu altceva.
Omul este singura fiinta care poate avea Dumnezeire.
Fiintele din ziua a sasea sunt ingeri.

Dar, atentie, cunoasterea omului sa nu fie mai mare decat a Fiului.
Si Fiul doar a implinit, nu a creat nimic.

Man Teo 31.08.2011 20:25:31

Poporul ales...

Sangele poporului ales.

Temeti-va ca sangele a fost luat din miel prima data si pus in alt om, fara viata (transfuzie)

Temeti-va ca sangele mielului luat de om, a nascut un alt miel, fara tata. (clonat).

Aceasta duce la mielul negru...

Temeti-va ca sangele Mielului Alb a fost pus pe cruce!

Ce culori avea sangele din corabia lui Noe?

EmaSimona 01.09.2011 18:17:44

1 atașament(e)
Este foarte simplu. Faptul că Eva a fost făcută din coasta lui Adam, nu înseamnă că a luat același ADN de la el, altfel organismul bărbaților nici n-ar diferi față de al femeilor. Înseamnă că nu este obligatoriu să aibă aceeași grupă sangvină.
Pentru cei ce cunosc schema lui Mendel, există o combinație din care pot rezulta toate grupele, gr. A(II) heterozigot cu B(III) heterozigot, acestea trebuie să fie grupele de sânge ale lui Adam și Eva.
Am făcut și un desen.

andravenache 22.10.2011 16:41:13

Un exemplu

Cum spunea cineva mai sus:
"Grupa sanguina este formata la randul ei din gene alele (alele = versiuni diferite ale unei gene). A si B sunt dominante, iar 0 este recesiva. O persoana din grupa A poate avea genotipic: AA sau A0. A fiind dominanta si 0 – recesiva, se va exprima grupa sanguina A. In cazul grupei AB, ambele fiind dominante este vroba doar de grupa sanguina AB.

O persoana care are grupa sanguina B – BB sau B0."

Tinand cont de aceste afirmatii (adevarate), o sa fac un exercitiu si o sa presupun ca Adam si Eva aveau amandoi grupa AB, prin urmare copii lor puteau avea (genotipic)

- grupa AA - cu un A de la Abel si un A de la Eva (din sangele lor AB, bineintele, nu din numele lor :P )
- grupa BB - cu un B de la Abel si un B de la Eva
- grupa AB - cu un A de la Abel si un B de la Eva SAU cu un B de la Abel si un A de la Eva

Si uita asa au aparut cele 3 tipuri de grupe sanguine: A, B si AB.

Ulterior, tinand cont de deteriorarile fizice produse de pacat (sau poate de consumul de carne aparut dupa potop), unele persoane cu AA sau/si BB au pierdut cate un A sau B si au ramas A0 si/sau B0. Nu e greu de imaginat ca aceste tipuri de persoane au putut ulterior da nastere grupei sanguine 0.

P.S. Este doar o teorie la care m-am gandit eu acum - Sper ca cei cu grupa sanguina 0 sa nu se simta jigniti. Nu exista nici o dovada ca asa au stat lucrurile ci doar un exemplu menit sa demonstreze ca, cu voia lui Dumnezeu, ar fi fost posibil ca din doua persoane cu aceeasi grupa sanguina sa apara urmasi cu 4 (sau mai exact 6) tipuri de grupe sanguine diferite (fara sa tinem cont de RH).
Explicatia reala o stie doar Dumnezeu!

andravenache 22.10.2011 16:44:34

Citat:

În prealabil postat de EmaSimona (Post 395779)
Este foarte simplu. Faptul că Eva a fost făcută din coasta lui Adam, nu înseamnă că a luat același ADN de la el, altfel organismul bărbaților nici n-ar diferi față de al femeilor. Înseamnă că nu este obligatoriu să aibă aceeași grupă sangvină.
Pentru cei ce cunosc schema lui Mendel, există o combinație din care pot rezulta toate grupele, gr. A(II) heterozigot cu B(III) heterozigot, acestea trebuie să fie grupele de sânge ale lui Adam și Eva.
Am făcut și un desen.

Sau putea sa fie Adam - AB si Eva - 0 (sau invers) - incearca si o sa vezi ca iti iasa schema si in felul asta ;)

Prin urmare o alta explicatie ar fi ca Dumnezeu atunci cand a facut-o pe Eva i-a schimbat grupa sanguina intr-una complet opusa fata de a lui Adam.

andravenache 22.10.2011 16:58:14

Citat:

În prealabil postat de annajanette (Post 221062)
mama mea are A2 SI TATA B3 EU AM AB4

Este perfect normal ca daca unul dintre parintii tai are A si celalat B, tu sa ai AB. In functie de tipul de A (AA sau A0) si B (BB sau B0) , parintii tai ar fi putut da nastere la copii avand oricare dintre cele 4 grupe de sange.

ioanna 24.10.2011 16:23:50

La grupa de sange a protoparintilor chiar nu m-am gandit niciodata :) Unele expresii ca „nasterea din tarana” sau „coasta lui Adam” ar trebui investite cu valoare de simbol, nu poti sa le iei ad litteram si sa-ti pui problema ADN-ului. Ca exercitiu, ne mai inghesuim in orizontul nostru mental lucruri mai putin intelese, pentru a ne descreti fruntea, altfel murim de plictiseala , insa nu trebuie sa uitam ca Biblia e cartea coborarii initiale si urcarii mantuitoare si nu un manual de genetica :) Sigur ca mai intra unii pe forum si intreaba „cum a putut fi facut omul din tarana? ” incercand sa arunce o umbra de ridicol asupra Facerii, insa e o tratare superficiala, care nu ia in considerare scopul Facerii, care e intelegerea sensului si existentei vietii omului, legaturile acestuia cu lumea materiala si spirituala. Omul are o legatura particulara cu pamantul- care e suport al vietii sale, fiind contopit cu natura. Mineralele pamantului sunt indispensabile vietii omului, fara elementele minerale corpul nostru e mort. Pamantul apare in Biblie ca un principiu feminin prin fecundarea caruia iau nastere toate formele din natura, e o matrice din care a luat fiinta creatia prin actiunea structuranta a Logosului. Apoi mai intreaba „cum a fost facuta femeia dintr-o coasta?”, gandind in acelasi mod simplist, strict rational, fara sa ia in considerare ce reprezinta de fapt „osul”(coasta)- elementul de baza al scheletului, ce formeaza suportul corpului, singurul care nu se distruge, deci orice „modelare” porneste de la baza. Tarana si osul sunt investite cu valori simbolice, pentru ca „simbolul” sta la baza intregii gandiri si existente a omenirii traditionale de acum 3500 de ani, care intelegea realitatea prin simboluri si prin alaturarile de simboluri care compun miturile.

Mitul biblic al Facerii nu difera in mod esential de parabola. In acceptiunea crestina, simbolul este parabola, in care sensul este invaluit, tocmai pentru a putea contine si exprima aspectele ascunse ale realitatii. Caci asa cum spune Iisus, reluand un pasaj din VT: „În parabole îmi voi deschide gura, spune-voi pe cele ascunse de la întemeierea lumii” (Matei 13:35). Facerea cuprinde o istorie sacra, un eveniment care a avut loc in timpul primordial si relateaza cum s-a nascut o realitate. Ea presupune un mod de cunoastere intuitiv, interior, al sensului vietii omului si nu o cunoastere rationala a naturii biologice a omului, doar pe aceasta o stim. Comunicarea prin simbol depaseste comunicarea mentala si deschide portile misterului, a lumii ceresti si ale Lui Dumnezeu, care , chiar daca nu poate fi cunoscut si comunicat deplin, poate fi asimtit in ceea ce are El inefabil.

catalin2 24.10.2011 18:43:08

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 407728)
Mitul biblic al Facerii nu difera in mod esential de parabola.

Atat ortodoxia cat si alte culte crestine (afara de unii catolici) sustin ca facerea nu e un mit, ci e tocmai actul de nastere a lumii vazute.
Toti sfintii spun ca ceea ce scrie in Facere trebuie luat literar (la pomul oprit nu stiu interpretarea exacta, dar posibil sa fie tot un pom). Nu gasim in ortodoxie vreo alta interpretare, doar un mic grup in Anglia si unul in USA.
De asemenea, cred ca orice preot va spune ca suntem facuti din tarana. Stiinta a si arata asta, suntem facuti din aceleasi elemente ca si animalele si ca si ceea ce ne inconjoara. Daca nu ma insel preotul spune la inmormantare "din tarana suntem si in tarana ne intoarcem".
Bine, aici poate fi o nuanta, Domnul aluat tarana si L-a facut pe Adam, nu inseamna neaparat ca era numai pamant, ci ca din acea tarana a construit corpul.

ioanna 24.10.2011 18:56:11

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 407764)
Atat ortodoxia cat si alte culte crestine (afara de unii catolici) sustin ca facerea nu e un mit, ci e tocmai actul de nastere a lumii vazute.

Prin “mit biblic” m-am referit la sensul cuvantului mit, adica o relatare impregnata de supranatural (minune), ce cuprinde credinta despre originea universului, a fenomenelor naturii si providenta, nu ca ar fi o inventie.

vidoveczandrei 25.02.2012 20:24:14

Romania(Dacia)

Citat:

În prealabil postat de radu_trandafir (Post 167752)
Eu am incercat doar sa fac o trimitere spre un posibil raspuns la intrebarea privind diversitatea raselor umane. Daca dumneavoastra nu vreti sa-mi urmati sfatul si considerati ca sunt pe langa subiect si bat campii, e decizia dumneavoastra. :)
In continuare am sa va prezint pe scurt 2 posibile explicatii, pe care le-ati fi descoperit si singur daca ati fi avut bunavointa sa cautati.

Biblia nu ne oferă un răspuns explicit cu privire la originea diferiteor “rase” umane potrivit cu nuanța tenului acestora. În realitate, există o singură rasă – rasa umană. În cadrul rasei umane există o diversitate mare de tenuri ale pielii și alte caracteristici fizice. Unii oameni speculează spunând că atunci când Dumnezeu a amestecat limbile oamenilor la Turnul Babel (Geneza 11:1-9), tot atunci a instituit și diversitatea rasială. Este posibil ca Dumnezeu să fi făcut modificări genetice asupra oamenilor pentru a-i ajuta să supraviețuiască unor condiții ecologice variate, cum ar fi cele din Africa, unde oamenii trebuie să facă față temperaturilor foarte ridicate. Conform acestui punct de vedere, Dumnezeu a amestecat limbile făcând ca oamenii să se despartă din rațiuni lingvistice, apoi a creat diferențe rasiale între oameni astfel încât anumite rase să se stabilească în anumite zone. Cu toate că este o explicație plauzibilă, nu există o bază biblică pentru acest punct de vedere. Rasele umane nu sunt menționate nicăieri în Biblie în legătură cu Turnul Babel.
Cea mai bună explicație este aceea că Adam și Eva au purtat în bagajul lor genetic genele care au produs în timp variații ale culorilor pielii de la negru până la alb. Aceasta se poate vedea și astăzi când examinăm cum evoluează culoarea pielii copiilor născuți în familii mixte alb-negru. Atâta timp cât Dumnezeu a dorit ca omenirea să aibă caracteristici de diversitate, pare să aibă sens ideea că Adam și Eva au primit de la Dumnezeu genele care le-au permis lor sau urmașilor lor să aibă copii cu tonuri variate ale pielii. Mai târziu, singurii supravietuițori ai Potopului au fost Noe, soția sa, cei trei fii ai lui Noe și soțiile lor, în total 8 persoane (Geneza 7:13). Poate că soțiile lui Sem, Ham și Iafet erau din rase diferite. Poate că până și soția lui Noe să fi fost de rasă diferită de a lui. Poate că toți 8 erau în fapt din rase amestecate, astfel încât au purtat genele care le-au permis apoi urmașilor să se diversifice în mai multe rase.

Din cei trei fii ai lui Noe se vor traga trei mari ramuri ale omenirii de dupa potop:
-Sem (=nume; rasad; samanta) e parintele rasei semitice (arabi, evrei s.s.);
-Ham (=negru; caldura; nervos) e stramosul rasei hamitice, usor de recunoscut dupa culoarea inchisa a pielii;
-Iafet (= intindere; raspindire; frumusete) e stramosul rasei iafetice, cu pielea de culoare alba.

as vrea sa va intreb,cine ne este stramosul Dacilor si a Romanilor(inteleg dacii,dar vreau doar sa stiu stramosul nostru principal care sa fii fondat)?

vidoveczandrei 25.02.2012 20:26:27

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 407764)
Toti sfintii spun ca ceea ce scrie in Facere trebuie luat literar (la pomul oprit nu stiu interpretarea exacta, dar posibil sa fie tot un pom). Nu gasim in ortodoxie vreo alta interpretare, doar un mic grup in Anglia si unul in USA.
De asemenea, cred ca orice preot va spune ca suntem facuti din tarana. Stiinta a si arata asta, suntem facuti din aceleasi elemente ca si animalele si ca si ceea ce ne inconjoara. Daca nu ma insel preotul spune la inmormantare "din tarana suntem si in tarana ne intoarcem".
Bine, aici poate fi o nuanta, Domnul aluat tarana si L-a facut pe Adam, nu inseamna neaparat ca era numai pamant, ci ca din acea tarana a construit corpul.

America este amestecat intre Togarma si Cus

vidoveczandrei 25.02.2012 20:32:01

Citat:

Am o mare intrebare:

uite raspunsul

ideea totul se incepe cu fii lui Noe,acolo e problema

moldoveanu 13.07.2012 11:29:45

Citat:

Am o mare intrebare:

Ai auzit de Google? Intra pe www.google.com si in ferestruica aia scrie "history of blood types" si vei vedea ca la inceput era doar o grupa sangvina dupa care pe parcurs au aparut celelalte trei, la intervale de mii de ani intre ele. QED

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:37:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.