![]() |
Citat:
Sa avem nadejde in Dumnezeu! Doamne ajuta! |
Citat:
Bogdan. |
Citat:
Insa ti-am spus ca nu vreau sa intru in discursuri de genul asta. Doamne ajuta! |
Citat:
Nu prea conteaza ce cred ei, ci realitatea: au probleme canonice pentru ca episcopul Matei a consacrat episcopi de unul singur. In ’71 de buna voie au cerut ROCOR-ului sa le recunoasca ierarhia, ceea ce au si obtinut cu conditia ca episcopii delegati care au formulat cerearea in SUA sa accepte chirotesia, apoi aceia ar fi trebuit sa faca acelasi lucru cu episcopii si preotii din Grecia la intoarcere. O alta conditie pusa a fost sa caute impacarea cu Florinitii. Parte din greci au acceptat, parte nu, pina la urma au sfirsit anulind intelegerea cu ROCOR-ul si chiar contestindu-i ortodoxia (pe ce motive nu stiu, intr-o discutie, un mateit aducea ca argument teoriile episcopului Khrapovitsky cu privire la mintuire si comuniunea cu Biserica Sirba, dar acele teorii n-au fost niciodata doctrina in ROCOR, iar Biserica Sirba a fost ultima cazuta in ecumenism si sergianism) Citat:
5 consilii pan-ortodoxe te contrazic cu privire la calendar. O face si hotarirea Sfintului Sinod BOR din 1903: |
Antonio, esti tanar. Poti sa ne explici cum ai ajuns la concluzia ca din 1924 BOR o ia pe aratura?
Lumea intreaga are un anumit calendar, si noi sa fim mai cu mot si sa fim cu aproape 2 saptamani in urma lor?? Cam ce logica e asta? Sa nu mai amintim ca stiinta, lasata si ea de Dumnezeu, a dovedit incorectitudinea calendarului iulian. Ti se pare normal ca in calendar sa fie aratata o anumita faza a lunii si pe cer sa vezi altceva?? Sau si asta o fi de la diavol. Sau de la masoni. Sigur, masonii schimba luna de pe cer...."si uite asa o barba avea, si uite asa o pieptana..." Sau problema de fapt este ca nu vrem sa sarbatorim Craciunul si celelalte sarbatori impreuna cu catolicii si cu protestantii. Vai, ce impietate! Cum adica toti crestinii, chiar si cei aflati mai putin in lumina Adevarului, sa sarbatoreasca venirea Mantuitorului pe pamant in acelasi timp. Nu, nu asa ceva este un sacrilegiu, anatema. Cum adica sa ne luam NOI dupa ei, chiar daca noi in mod evident gresim?? Nuuu. (Sper ca citesti ironia) Calendarul nu este o dogma, nu este decat in idreptar dupa care sa ne ghidam viata si intelegerea Imparatiei lui Dumnezeu. Din partea mea, bucuria si sarbatoarea din sufletul meu nu vor fi mai mici daca Craciunul s-ar sarbatori in iulie si nu pe 25 decembrie. Sigur, asociez involuntar Craciunul cu iarna, dar daca stau si ma gandesc mai bine, unde s-a nascut Hristos nu este nici zapada, nici brazi, nici sanii, nici clopotei....Stim ca patimile Mantuitorului s-au intamplat in jur de 15 Nissan (?). Dar tot dintr-un motiv pe care eu nu il inteleg si pe care nimeni nu il explica concret (decat ca nu trebuie sa fie odata cu pastele evreiesc), nu sarbatorim la acea data exact, ci ne invartim dupa luna si dupa echinoctiu. Bine si asa, dupa cum spuneam, data exacta in sine nu conteaza. Dar ne indepartam de subiect. |
Citat:
Cu privire la Sf. Nicolae eu am gasit cu totul altceva decit ceea ce afirmi tu. Nu stiu cita relevanta au link-urile pe care ti le dau, dar par sa duca cel putin catre un site orthodox: Citat:
Nu-mi dau seamna la ce exact te referi aici. Citat:
Iarasi, nu stiu ce surse ai, dar in ce priveste HOCNA nu cred ca poti sa o pui in categoria "mini-bisericute". Mai bine de jumate din parohiile calendariste apartin HOCNA, iar unele biserici sint chiar impresionante (pentru ceea ce inseamna ortodoxia in America). De exemplu, bisericile din Brookline (Boston) au mai bine de 2000 de membri. |
Citat:
"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre." - Hotarirea BOR din 1903. |
Citat:
|
Citat:
Schimbarea calendarului a fost condamnata si anatemizata de 5 consilii pan-ortodoxe. De, asemenea, BOR a intarit acele hotariri prin decizia luata in 1903. Cum poti sa spui ca nu trebuia rupta comuniunea cu ereticii? |
Citat:
Biserica Finlandei este o Biserica eretica si prin faptul ca tine Sfintele Pasti dupa pascalia papistasa. |
Citat:
Din pacate nu prea ai motive sa fii optimist. Istoria dovedeste ca apostazia merge de la rau la ingrozitor si la satanic. Dupa cum eu vad lucrurile, tu-ti asumi riscuri enorme acolo unde miza este viata. |
Citat:
Din pacate pentru tine ortodoxia nu functioneaza chiar asa. Impartasindu-te cu ereticii, esti eretic. Aici nu exista dubiu. |
Citat:
Adevarul e unul, Biserica e una. In Biserica Ortodoxa, care este trupul lui Cristos nu exista erezie. Restul de care vorbesti este in afara Bisericii. (Daca nu esti de acord, atunci si romano-catolicii si protestantii sint in Biserica - o chestie de logica elementara.) |
Citat:
Asta este o alta erezie pe care vad ca esti dispus sa o accepti (teoria ramurilor). Exista o singura Biserica pentru ca exista un singur Adevar. Bisericile ecumeniste nu sint despartite de cele calendariste din oarece motive lumesti, ci pentru ca difera profund in modul in care inteleg Ortodoxia, Biserica Ortodoxa si, deci, Adevarul lui Dumnezeu. |
Citat:
De ce faci afirmatii fara de temei? Citeste enciclica lui Metaxakis din 1923 si vezi ce spune despre promovarea unitatii crestine. Prima parte in care vorbeste si despre “necesitatea” punerii vietii Bisericii pe calendarul lumesc nu se justifica prin absolut nimic. Sint atitea patriarhii ecumeniste pe calendarul vechi unde ciclul bisericesc se desfasoara fara nici un fel de probleme de 86 de ani, generind confunzie poate doar in mintea unor atei. |
Citat:
"Toți cei ce afară de predaniile Bisericii și de învățăturile Sfinților și întrutot Cinstiților Părinților noștri, au născocit ceva, sau vor născoci după hotărârea noastră aceasta, fie ANATEMA de 3 ori”! (din Sinaxarul Duminicii Ortodoxiei - Canonul I al celui de-al 7-lea Consiliu Ecumenic). |
Citat:
Legat de BOSV si de canonicitate, parca citisem undeva ca si PS Glicherie hirotonise de unul singur un episcop. E adevarat? Bogdan. |
Citat:
|
Citat:
Bogdan. |
eu cred ca indierent ca esti pe nou pe vechi etc.......sunt buni pt ca daca merg dupa aceas raduiala slujbele si restul ritualurilor ortodoxe...sigura diferenta e discrepanta si prapastia care se adanceste intre ele ...desi cautam pacea .....as ar trebui dar noi accentuam prapastia dintre noi pt ce??????????????pt ca ele sunt despartite "administrativ"sau din cauza unor neintelegeri sau separat cum sunt si pe nou separati intre ei asa sunt si pe vechi separati fiecare avand avand dreptatea lui...eu cred ca aici se va tine con de faptele fiecarui atata timp cat ambele au aceas randuiala aceleas Leturghier folosesc acelas Molifternic aceias randuiala a botezului,cununiei etc.....nu stiu care e erezia?si asa suntem putini ca crestini......de exemplu in Etiopia sunt 37 milioane de ortodocsi......!eu cred ca e bine sa ne ingrijoram ca ne apropiem docmatic de biserica stim multa teologie dar la capitolu fapte suntem slabi....in trecut crestinu nu aveau prea multa teologie dar aveau mai mult suflet ,vorbeau mai putin si treceau la fapte..noi uitam...sa l vedem pe cel de langa noi,uitam ca si el are dorinte,uitam ca si la ei vine frigul ,uitma ca si alti au nevoie....da suntem buni oratori dam sfaturi bune dar cand e vorba sa sa ri in ajutor .....daca ai o problema sau cauti de munca vezi ca toti te compatimesc iti dau sfaturi dar NICI unul nu face un mic gest hai sa incerc sa te ajut sa vedem..uite pe mine ma ajutat Dumnezeu si am ceea ce am acum hai sa te ajut si eu ca si eu am fost ajutat....dar nu ai sa auzi asa ceva imi pare rau sa zic dar la crestini notinuea de a ajuta ramane doar pe hartie in cartile cu pilde si in mintea lor ca o notinue de retinut.....da probabil daca isi ajuta menbri familiei li se pare ca deja au ajutat dar nu asta inseamna ajutor e familia ta deci e un egoism ii ajuti pe cei din jur ai tai sa se ridice numele tau deci cei apropiati....dar rar vezi pe cineva ca ajuta un necunoscut pe care il intalneste.....dece?daca nui ese nimic....pt ce!!!!!!!si uite asa vom ramane doar niste crestini ortodoxi de stil nou sau vechi sau ciprioniti sau etc.foarte bine informati de docme,canoane,citate dar sufletul ramanad la fel..sau nu faptul ca ni se pare ca stim multe deja prindem aripi desi nu facem nimic.....poate invatam sa mai si facem ......ca de vorbe.......Dumnezeu cred ca mai vrea si fapte....CREDINTA FARA FAPTE E MOARTA SI INVERS FAPTELE FARA CREDINTA SUNT MOARTE!....
|
Citat:
Bogdan. |
Orthodoxia i thanatos inseamna ortodoxie sau moarte (ortodoxia sau moartea).
|
Citat:
Ortodoxie sau moarte! este deviza parintilor de la Esphigmenou (Athos), singura manastire care nu comemoreaza patriarhul eretic al Constantinopolului. Manastirea se afla sub asediul fortelor de politie grecesti si a detasamentelor monahale de atac si diversiune trimise de Sfintul Parinte de la Constantinopol. Esphigmenou, manastire la care au vietuit sfinti ca Atanasie si Grigore Palama nu se afla pe traseul turistic al muzeelor ortodoxiei (celelalte manastiri atonite). |
Citat:
Dupa cum vezi, nu poti sa combati ecumenismul ca erezie si in acelasi timp sa consideri BOR ortodoxa fara sa subscri la teoria ramurilor; in Biserica Ortodoxa nu exista nici un fel de erezie, iar Biserica Ortodoxa nu este in nici un caz o notiune abstracta, fiindca exista si este vizibila, indiferent daca o recunosc sau nu bisericile cazute in felurite erezii incluzind si ecumenismul. |
Citat:
"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre.” Sau in Sigilionul de la 1583: “Oricare ar fi acela care nu urmeaza practicile Bisericii asa cum cele sapte sfinte consilii ecumenice au hotarit, si Sfintele Pasti, si sinaxarul cu care au procedat bine in a-l face lege pe care sa o urmam, si care doreste sa urmeze pascalia nou inventata si sinaxarul cel nou al astronomilor ateisti ai Papei, si care se opune celor stabilite si vrea sa inlature si sa distruga invataturile si traditiile Bisericii care ne-au fost lasate de parintii nostri, sa se afuriseasca si sa fie scos din Biserica lui Cristos si din adunarea celor drept-credinciosi.” Toate acele sinoade pan-ortodoxe si locale care au condamnat schimbarea calendarului n-au inventat nimic nou, doar au aplicat canonul I al celui de-al 7-lea Consiliu Ecumenic la situatia specifica creata: "Toți cei ce afară de predaniile Bisericii și de învățăturile Sfinților și întrutot Cinstiților Părinților noștri, au născocit ceva, sau vor născoci după hotărârea noastră aceasta, fie ANATEMA de 3 ori” (in Sinaxarul Duminicii Ortodoxiei). Acel CEVA inseamna ORICE. In ortodoxie nimeni nu mai nascoceste nimic. Adevarul s-a relevat; totul s-a spus si s-a scris. |
Citat:
Afurisenia nu e totuna cu anatema din cate stiu. Hai sa facem o proba. Stim din istoria Bisericii ca atunci cand armenii i-au platit pe turci sa ii lase numai pe ei in Sambata dinaintea Pastelor in Sfantul Mormant, ortodocsii stateau la intrarea in Biserica si se rugau. Sfanta Lumina insa nu a mai coborat in Sfantul Mormant, ci a venit afara, la ortodocsi. Daca o fi adevarat ca Biserica Ierusalimului nu mai are Har, cum spuneti voi, ce-ar fi sa va duceti voi sa va rugati la intrarea Bisericii din Ierusalim, si sa vedem daca Sfanta Lumina va veni la voi sau tot la Patriarhul din Sfantul Mormant. Bogdan. |
Citat:
Bogdan. |
Citat:
Si nu mi-e clar ce anume se intelege prin sinaxar... Adica datele anume la care se sarbatoreste un anume Sfant? Bogdan. |
fie pe nou fie pe vechi etc...
o persoana autentic ortodoxa nu va spune niciodata ca ea si ceilalti membri crestini vor fi singurele persoane mantuite. Parintii nostri duhovnicesti au lasat lui Dumnezeu decizia finala privind mantuirea. Ortodocsii au afirmat intotdeauna ceea ce stiau, adica faptul ca in, si prin Biserica Ortodoxa se poate impartasi din plinatatea harului, fapt care duce la mantuire. Ei ar fi evitat, totusi, sa judece apriori si sa trimita oameni in iad numai pentru ca nu aratau ca ei sau pentru ca nu erau ca ei. Aceasta este, in cele din urma, hotararea lui Dumnezeu si ne asteptam la surprize in imparatia eshatologica a lui Dumnezeu. Marturisim ceea ce a fost revelat: ca intreaga creatie apartine lui Dumnezeu, ca Sfantul Duh "este prezent pretutindeni si umple totul", ca Sfanta Liturghie pe care o oficiem este "kata panta kai dia panta" (pentru intreaga lume) si ca la toate slujbele religioase ne rugam pentru unitatea tuturor. Datorita unei asemenea abordari, am mostenit perspectiva bogata a primilor apologeti care puteau vedea fata si lucrarea lui Hristos chiar la oamenii care traisera inainte de evenimentul intruparii. O Ortodoxie care incepe sa lupte mai curand impotriva contextelor decat impotriva PACATULUI, care ar putea corupe un context, si care solicita distantarea sau "iesirea" din asemenea contexte, risca sa devina o ideologie...Un sistem ideologic va spune despre sine ca este singurul care dispune de mijloacele potrivite pentru mantuirea lumii ..... Crestinismul, in general, si Ortodoxia, in special, nu a fost considerat la inceput ca fiind "religie". Religia cauta sa puna omul in legatura cu Dumnezeu. Crestinismul este viata in Dumnezeu, prin Hristos in Sfantul Duh. Prin intrupare, Dumnezeul transcendent din Vechiul Testament a devenit unul dintre noi, a impartasit conditia noastra, a mantuit, transfigurat si induhovnicit firea noastra, ridicand-o din morti si umpland-o cu harul Sfantului Duh, iar prin inaltarea la cer a pus-o la dreapta Tatalui. Fiind icoane transparente ale lui Hristos celui viu din interiorul vostru. Asemenea icoane vii si moduri de viata ii invita pe ceilalti sa se converteasca la credinta. Seturile de doctrine, oricat de ortodoxe si de desavasite ar fi, nu vor avea impact daca nu vor fi traite in viata zilnica. [COLOR=#004276]Sfantul Ioan Gura[/COLOR] de Aur, in loc sa acuze ERETICII timpului sau de INVATATURILE promovate, se acuza pe sine si pe adeptii sai crestini pentru o asemenea situatie. El spunea ca respectivii nu se pocaiau deoarece "viata sfanta, radianta lipsea de la credinciosi" (Despre fapte, Omilia 47, PG 60, col. 331).ar trebui ca noi cei ortotoxi sa fim mai uniti si sa nu adancim prapastia ortodoxie....oare pe vechi pe nou,ciprioniti etc...nu avem acelasi canoane,aceias LETURGHIE!fac irurgii dupa aceleasi molifternic...merg dupa acelas pedalion,nu stiu de ce atatea dispute si atea afirmati ca"noi suntem buni sau voi nu tine ti calea buna"...toti suntem ortdoxiiiiiiiii de ce oare trebuie sa ne dispretuim atat si sa zicem ca noi suntem buni etc....de ce oare nu incercam sa ne rugam uni pt alti sa ajungem la "unirea tuturor" sau"unirea credintei"pe care in fiecare zi o cerem....noi o cerem dar tot noi ne impungem....ca tu esti eretic eu sunt ortodox 100%...!ce fel de exemplu dam altor confesinuni cand noi cei care ne rugam la aceas SF MASA suntem dezbinati ca acela e ecumenis si acela e caledarist....??????! |
Citat:
Biserica ortodoxa este Trupul lui Cristos - care este pur. De aceea in Biserica nu exista erezie. BOR promoveaza ecumenismul, o erezie care neaga ortodoxia (!!!). Iata ce spun despre ecumenism parinti respectati chiar din interiorul bisericii ecumeniste: aici. Mai spui undeva mai sus si ca "avem acelasi canoane,aceias LETURGHIE!fac irurgii dupa aceleasi molifternic.", dar probabil ca glumesti sau chiar traiesti intr-o lume paralela. Canoanele ortodoxe iti cer sa nu te rogi impreuna cu ereticii (vezi saptamina de rugaciune ecumenica) sau sa nu schimbi Sfinta Traditie (vezi introducerea calendarului iulian revizuit), ca sa-ti dau numai citeva exemple despre ce inseamna ortodoxie. |
Citat:
Ti-am argumentat mai inainte: Lumina Sfinta nu confirma valabilitatea Tainelor in Biserica Ecumenista. Iar daca totusi o face, atunci inseamna ca Dumnezeu a inceput sa se conteste pe Sine negind canoanele Bisericii Ortodoxe, iar voua va da mina libera sa continuati cu rescrierea Ortodoxie pina in ziua in care Lumina va inceta ca sa mai vina. |
Citat:
|
Citat:
Menologion/Sinaxar/Prolog este suplimentul la Mineie, cartea care contine vietile sfintilor in ordinea sarbatoririi lor in Biserica – adica calendarul bisericesc extins cu povestea vietilor sfintilor, citate din scriptura si cintari. Chiar daca n-au schimbat pascalia (desi au facut-o in ’26 si ’29), au modificat sinaxarul/menologion care in Biserica Ortodoxa este lege, dupa cum spune chiar textul sigilionului. Bisericile ecumeniste tin sarbatorile fixe dupa “sinaxarul cel nou al astronomilor ateisti ai Papei” (Ce ai tu in calendar, de exemplu, la 25 decembrie sau la 15 august gasesti si in calendarul papistas, dar in nici un caz nu si in cel ortodox). Daca e sa ma iau dupa spusele tale, 3 patriarhi si toti delegatii Bisericilor Ortodoxe au gresit si au reactionat in mod exagerat la 1583. Alti patriarhi si alti delegati au gresit si exagerat inca de alte 4 ori de-a lungul timpului pina la inceputul secolului XX. Dupa aceea, pina la 1920, mai toate sinoadele bisericilor ortodoxe locale au gresit si exagerat din nou. Nimeni vreme de 400 de ani nu le-a observat greseala sau nu a avut taria sa o spuna. La 1923 si 1924 apar, in sfirsit, doi patriarhi masoni de frunte, Meletios Metaxakis si Miron Cristea care vad eroarea si inteleg cit de deplasate au fost reactiile tuturor celor de dinainte si “indreapta” lucrurile dintr-o miscare de condei sfidind fara sa clipeasca si Canonul I al Celui De-al 7-lea Sfint Sinod Ecumenic. Tu poate nu vezi nimic in neregula cu scenariul asta, dar mie mi se pare de-a dreptul penibil si nu sint dispus sa-l inghit oriciti "sfinti" sau "prea-sfintiti" s-or mai trezi ca sa-l sustina. |
Citat:
Nu cred ca incalcarea unui canon duce imediat la pierderea harului. Daca ai sta sa analizezi de-a lungul istoriei au fost multe alte canoane incalcate, mai mult sau mai putin. Daca ar fi asa de strict, cred ca am fi ramas fara Har de multe sute de ani. Sa ne amintim de sinodul de la Florenta de ex. Si-au pierdut Harul toti cei care l-au acceptat, cu exceptia Sf. Marcu? I-a rehirotonit mai apoi Sf. Marcu pe toti cei care cazusera (cu adevarat atunci) in ratacire? Din cate stiu eu canoanele in general nu sunt chiar asa de stricte, si incalcarea unora nu duce neaparat la pierderea harului. Mai mult, episcopii pot (prin economie) sa incalce unele canoane (pentru anumite motive intemeiate, bineinteles). Ce te faci insa cu toti parintii sporiti duhovniceste, vazatori cu duhul si chiar sfinti care au fost in Biseria Ortodoxa in ultima vreme, si care fie au fost pe Stil Nou, fie au fost in comuniue cu cei pe Stil Nou, fie nu au considerat ca schimbarea calendarului duce la pierderea harului? Hai sa-ti dau niste exemple: Sf. Ioan Maximovici Cuv. Paisie Aghioritul Pr. Arsenie Boca Pr. Serafim Rose Pr. Celopa Ilie Pr. Paisie Olaru Pr. Iustin Parvu Pr. Arsenie Papacioc Pr. Efrem Filoteitul Pr. Porfirie Bairaktaris Pr. Filoteu Zervakos Si lista ar putea continua. Oare erau toti rataciti? Hai sa fim seriosi... Toti cei de mai sus erau sau sunt foarte anti-ecumenisti. Ce te faci cu minunea povestita in viata Parintelui Cleopa cand s-a prefacut Sf. Impartasanie in carne si sange, ca sa vada si cineva care se indoia de prezenta Harului la cei pe Stil Nou? Ce te faci cu aparitia celor 3 Sfinti la Pr. Ioanichie Moroi, dupa ce postise post negru mai multe zile, cand nu vroia sa schimbe calendarul, si i-au spus sa faca ascultare, ca nu va da el socoteala de schimbarea lui? Mi se pare foarte important ce au spus cei 3 Sfinti. Au dat de inteles Pr. Ioanichie ca nu era buna schimbarea, dar sa faca totusi asculare, ca nu va da el socoteala pentru schimbarea calendarului. Exemplele ar putea continua, asta e doar ce imi amintesc acum... Bogdan. |
Citat:
Una e sa fie cei trei de sase pe un obiect cumparat, si alta e sa fie pe actul de identitate, care reprezinta identitatea noastra, si pe care ne dam semnatura. Cam asa spunea Cuv. Paisie Aghioritul. Si mai am o intrebare: care e atitudinea sinodului tau fata de teoria evolutiei? Bogdan. |
Citat:
Actul de identitate reprezinta identitatea noastra numai in imparatia Cezarului. Identitatea adevarata, singura care conteaza este numele de botez cu care te legitimezi la Judecata. Nu exista evolutie. Creatia este finita. |
Citat:
Eu nu stiu daca Sf. Marcu al Efesului i-a considerat pe unionisti fara de Har, dar pot sa-ti spun cu certitudine ca s-a purtat cu ei exact ca si cum nu L-ar fi avut: “Sint absolut convins ca cu cit ma indepartez mai mult de el si de cei care ii seamna, cu atit vin mai aproape de Dumnezeu si de toti credinciosii si de Sfintii Parinti; si chiar si cind ma despart de acei oameni, eu tot in partasie cu adevarul si Sfintii Parinti si teologii Bisericii ramin.” (Patrologia Graeca, Vol. CLX, col. 536a si 537a) “Nu doresc si nici nu accept impartasire cu el [patriarhul unionist] nici in timpul vietii si nici dupa moarte; asa cum toata viata mea am fost separat de ei [de unionisti], tot asa in momentul despartirii de aceasta viata, si chiar si dupa moarte, resping impartasirea si unirea cu ei si dispun, va cer sa faceti juramint ca nici unul dintre ei n-o sa fie lasat la inmormintarea mea sau la parastasurile facute pentru mine, si nici nimeni altcineva care nu ne apartine noua, sa incerce sa se asocieze clerului nostru si sa slujeasca cu el. Caci aceea ar insemna sa amesteci ceea ce nu poate fi amestecat. Pentru ca e nevoie ca ei sa ramina complet despartiti de noi pina cind Dumnezeu le va da buna indreptare si pacea Bisericii Sale .” (Patrologia Graeca, Vol. CLX, col. 536c) Iata ce spun si alti Sfinti despre impartasirea cu episcopul eretic: “Daca se intimpla ca episcopul tau sa fie eretic, fugi, fugi, fugi ca si de foc si sarpe.” (Sf. Ioan Gura de Aur) “Daca episcopul tau predica orice altceva decit cele cuvenite, chiar de-ar trai in castitate, de i s-ar arata semne or de-ar profetii, sa fie pentru tine ca si lupul in blana de oaie pentru ca lucreaza inspre pierzania sufletelor”. (Sf. Ignatiu) “Chiar daca intreg Universul ar fi in comuniune cu Patriarhul, eu n-o sa ma impartasesc cu el. Pentru ca stiu din scrierile Sfintului Apostol Pavel: Sfintul Duh marturiseste ca si ingerii vor fi afurisiti de s-ar intimpla sa propovaduiasca alta Scriptura introducind invataturi noi.” (Sf. Maxim Marturisitorul) Te rog acuma sa-mi arati si tu in invatatura Sfintilor Parinti unde scrie ca poti sa faci rezistenta in Biserica ramind in comuniune cu episcopii eretici. Nu inteleg ce cauta in lista ta Sf. Ioan Maximovici si Pr. Seraphim Rose pentru ca ambii au apartinut ROCOR-ului. Pr. Rose a fost un convertit; daca ar fi considerat biserica ecumenista ca fiind ortodoxa, ce l-o fi impiedecat oare sa se duca intr-acolo? Bisericile grecilor si-ale sirbilor erau mult mai bogate si mai populate si nimeni nu l-ar fi acuzat vreodata ca-i necanonic sau schismatic. Pe de alta parte si daca lista ta ar fi de trei ori mai lunga, tot nu m-ar putea convinge. Tot ce aici contrazice Scriptura si inavataturile Parintilor Bisericii nu-i decit efort risipit pentru mine, dar, dupa cum vad, este drog, din pacate, pentru tine. |
Citat:
Citat:
Citat:
Bogdan. |
Nu mai insista cu exemplele de parohii ale ROCORului care slujeau dupa calendarul nou. Dupa cum de multe ori am spus, a fost o situatie temporara si tolerata prin ikonomie de Sfintul Sinod pentru a atrage la ROCOR alte parohii bulgaresti si romanesti care tineau de vechile patriarhii ortodoxe. Acele parohii comemorau episcopi ROCOR la slujba si nu vad cum ar fi putut fi lipsite de Har. |
Citat:
Parca si Sf. Ioan Maximovici a slujit impreuna cu unul din acei "eretici", cand l-a hirotonit pe Jean-Nectaire Kovalevsky. Daca a hirotoni impreuna cu cei "lipsiti de Har" este ikonomie, atunci si impartasirea Mitropolitului Nicolae Corneanu la catolici a fost tot ikonomie, nu? Intrebarea e retorica... Citat:
In afara de asta, cred ca esti cam dezinformat in ce priveste amploarea ecumensimului in BOR. In afara de Nicolae Corneanu si probabil inca cativa rataciti, din cate stiu eu nici pomeneala de a fi recunoscute tainele catolicilor. In afara de asta, in BOR si in alte Biserici cu care este in comuniune au fost in ultimii 85 de ani prea multe minuni si prea multi Parinti vazatori cu duhul ca sa se poata vorbi de lipsa Harului. Cred ca aici te cam ratacesti, minunile si Parintii vazatori cu duhul vorbesc clar. Bogdan. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:03:24. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.