Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   Botezul in BOR (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7256)

Antoni0 05.10.2009 23:06:43

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171328)
Biserica Mama e UNA SFANTA, SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA. Cei care se indreapta spre ecumensim sfarsesc prin a se rupe de ea. E problema lor, nu a noastra, ei se indeparteaza de Adevar, nu noi. Noi ramanem in continuare in Biserica Mama, chiar daca numarul membrilor ei va scadea prin caderea unora.

Bogdan.

Nu vreau sa intru in polemici despre asa-zisa "Biserica Mama". Insa din 1924 ceva s'a rupt. Dusmanul acum rade si e bucuros, noi plangem din cauza ereziilor si "Biserica mama" e in mana masonilor. Insa Adevarata Biserica, inca asteapta intoarcerea. Si'n trecut au fost erezii, si acum sunt. Conteaza intoarcerea, insa, e greu de crezut ca se va intampla asa ceva.

Sa avem nadejde in Dumnezeu! Doamne ajuta!

BogdanF2 05.10.2009 23:54:52

Citat:

În prealabil postat de Antoni0 (Post 171333)
Insa Adevarata Biserica, inca asteapta intoarcerea.

Si cam care anume ar fi acea "Adevarata Biserica" :) ? Si ce anume te face pe tine sa crezi ca restul nu ar fi tot Biserica, la fel de Adevarata?

Bogdan.

Antoni0 06.10.2009 00:02:06

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171349)
Si cam care anume ar fi acea "Adevarata Biserica" :) ? Si ce anume te face pe tine sa crezi ca restul nu ar fi tot Biserica, la fel de Adevarata?

Bogdan.

Adevarata Biserica e Biserica care respecta Sfintele Scripturi, Sfanta Traditie si Canoanele lasate de Sfintii Parinti de la Duhul Sfant, s.a.m.d. Este evident ca din 1924, actuala BOR a cam deviat de pe "strada principala" si actualmente umbla pe "aratura".

Insa ti-am spus ca nu vreau sa intru in discursuri de genul asta. Doamne ajuta!

orthodoxia.i.thanatos 06.10.2009 01:03:05

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171250)
Si ei cum va vad pe voi? Din cate stiu ei se considera pe ei insisi singura Biserica cu har ramasa pe Pamant.

Nu prea conteaza ce cred ei, ci realitatea: au probleme canonice pentru ca episcopul Matei a consacrat episcopi de unul singur. In ’71 de buna voie au cerut ROCOR-ului sa le recunoasca ierarhia, ceea ce au si obtinut cu conditia ca episcopii delegati care au formulat cerearea in SUA sa accepte chirotesia, apoi aceia ar fi trebuit sa faca acelasi lucru cu episcopii si preotii din Grecia la intoarcere. O alta conditie pusa a fost sa caute impacarea cu Florinitii. Parte din greci au acceptat, parte nu, pina la urma au sfirsit anulind intelegerea cu ROCOR-ul si chiar contestindu-i ortodoxia (pe ce motive nu stiu, intr-o discutie, un mateit aducea ca argument teoriile episcopului Khrapovitsky cu privire la mintuire si comuniunea cu Biserica Sirba, dar acele teorii n-au fost niciodata doctrina in ROCOR, iar Biserica Sirba a fost ultima cazuta in ecumenism si sergianism)

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2
Din cauza ca e o dovada foarte buna ca schimbarea calendarului nu e o erezie, asa cum spun unii. Daca ar fi fost o erezie cred ca Sfantul Ioan Maximovici nu ar fi tolerat-o sub nici o forma, nici nici macar pentru un singur minut.

5 consilii pan-ortodoxe te contrazic cu privire la calendar. O face si hotarirea Sfintului Sinod BOR din 1903:

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre."

In ce-l priveste pe Sf. Ioan, de ce nu esti consecvent? Pe alt thread ai spus:

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171246)
Sa nu uitam ca si sfintii au mai gresit, de ex. Sf. Grigorie de Nyssa si apocatastaza, Sf. Irineu de Lyons si hiliasmul. Aceste greseli nu au fost decat niste pareri personale ale lor, scuzabile avand in vedere ca pana atunci nici un Sinod Ecumenic nu le osandise. Acum insa nu ar mai fi scuzabile pentru nimeni.

Istoria a dovedit ca a fost o greseala pentru ca nu numai ca nu au atras pe nimeni facind compromisul, dar au pierdut chiar si parohiile romanesti si bulgaresti pe care le aveau in America.

Noesisaa 06.10.2009 01:24:04

Antonio, esti tanar. Poti sa ne explici cum ai ajuns la concluzia ca din 1924 BOR o ia pe aratura?

Lumea intreaga are un anumit calendar, si noi sa fim mai cu mot si sa fim cu aproape 2 saptamani in urma lor?? Cam ce logica e asta? Sa nu mai amintim ca stiinta, lasata si ea de Dumnezeu, a dovedit incorectitudinea calendarului iulian. Ti se pare normal ca in calendar sa fie aratata o anumita faza a lunii si pe cer sa vezi altceva?? Sau si asta o fi de la diavol. Sau de la masoni. Sigur, masonii schimba luna de pe cer...."si uite asa o barba avea, si uite asa o pieptana..."

Sau problema de fapt este ca nu vrem sa sarbatorim Craciunul si celelalte sarbatori impreuna cu catolicii si cu protestantii. Vai, ce impietate! Cum adica toti crestinii, chiar si cei aflati mai putin in lumina Adevarului, sa sarbatoreasca venirea Mantuitorului pe pamant in acelasi timp. Nu, nu asa ceva este un sacrilegiu, anatema. Cum adica sa ne luam NOI dupa ei, chiar daca noi in mod evident gresim?? Nuuu. (Sper ca citesti ironia)

Calendarul nu este o dogma, nu este decat in idreptar dupa care sa ne ghidam viata si intelegerea Imparatiei lui Dumnezeu. Din partea mea, bucuria si sarbatoarea din sufletul meu nu vor fi mai mici daca Craciunul s-ar sarbatori in iulie si nu pe 25 decembrie. Sigur, asociez involuntar Craciunul cu iarna, dar daca stau si ma gandesc mai bine, unde s-a nascut Hristos nu este nici zapada, nici brazi, nici sanii, nici clopotei....Stim ca patimile Mantuitorului s-au intamplat in jur de 15 Nissan (?). Dar tot dintr-un motiv pe care eu nu il inteleg si pe care nimeni nu il explica concret (decat ca nu trebuie sa fie odata cu pastele evreiesc), nu sarbatorim la acea data exact, ci ne invartim dupa luna si dupa echinoctiu. Bine si asa, dupa cum spuneam, data exacta in sine nu conteaza.

Dar ne indepartam de subiect.

orthodoxia.i.thanatos 06.10.2009 01:32:15

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171252)
Nu sunt de acord cu ce ai spus mai sus. Din cate stiu moastele Sf. Nicolae au incetat sa mai izvorasca mir atunci cand au ajuns in mainile catolicilor. Din istorie stim ca Sfanta Lumina nu coboara cand in acel loc sunt catolici sau armeni, ci numai la ortodocsi. Iar cand ortodocsii se afla in afara cladirii bisericii, Sfanta Lumina vine acolo, in afara cladirii, si nu la ereticii dinauntru. Daca respectivii ortodocsi nu ar mai avea har, nu ar mai cobori nici la ei, dupa cum nu coboara la eretici.

Cu privire la Sf. Nicolae eu am gasit cu totul altceva decit ceea ce afirmi tu. Nu stiu cita relevanta au link-urile pe care ti le dau, dar par sa duca cel putin catre un site orthodox:

"A fragrant liquid called "myrrh" still exudes from the relics."
http://www.geocities.com/Athens/7175/stnich-page.html

"The ointment still flows from the Saint's remains [and is still collected in vials]."
http://www.geocities.com/Athens/7175...stnichxferbari
Citat:

Cu vreo 2 ani in urma discutam cu altii pe stil vechi (cred ca din BOSV)care dadeau Sf. Lumina si intoarcerea apelor Iordanului drept dovada a veridicitatii calendarului vechi. Daca la voi e adevarul, de ce nu sunteti uniti, de ce aveti pareri atat de diferite despre aceasta minune Dumnezeiasca?

Nu-mi dau seamna la ce exact te referi aici.
Citat:

Ma intreb de ce oare s-au fragmentat cei pe stil vechi in atatea biserici fara comuniune intre ele? Si prin America si Canada exista mini-bisericute de astea (HOCNA de exemplu)...

Iarasi, nu stiu ce surse ai, dar in ce priveste HOCNA nu cred ca poti sa o pui in categoria "mini-bisericute". Mai bine de jumate din parohiile calendariste apartin HOCNA, iar unele biserici sint chiar impresionante (pentru ceea ce inseamna ortodoxia in America). De exemplu, bisericile din Brookline (Boston) au mai bine de 2000 de membri.

Raspunsul la intrebarea de ce exista atitea sinoade fara comuniune intre ele nu este deloc simplu. Radacinile trebuie cautate in Grecia unde Biserica a fost persecutata zeci de ani si infiltrata cu agenti care sa creeze ruptura si sa o intretina. Urmarile se vad si se simt si astazi prin suspiciunea care exista intre diversele sinoade. La aceasta se adauga si bolile omenesti (pentru ca Biserica e totusi facuta din oameni, si nu din ingeri) dintre care cea mai pronuntata este lupta pentru scaunele episcopale, pentru putere in ultima instanta. Biserica, insa, este pretutindeni unde exista marturisire ortodoxa si succesiune apostolica, asa cum a fost dintotdeauna. Biserica Ortodoxa nu este Biserica Romano-catolica si, ca atare, ortodoxia nu trebuie cautata in relatiile administrative (subordonarea la un anumit patriarh), ci in marturisirea de credinta a episcopului.

orthodoxia.i.thanatos 06.10.2009 01:39:16

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 171359)
Antonio, esti tanar. Poti sa ne explici cum ai ajuns la concluzia ca din 1924 BOR o ia pe aratura?

Lumea intreaga are un anumit calendar, si noi sa fim mai cu mot si sa fim cu aproape 2 saptamani in urma lor?? Cam ce logica e asta? Sa nu mai amintim ca stiinta, lasata si ea de Dumnezeu, a dovedit incorectitudinea calendarului iulian. Ti se pare normal ca in calendar sa fie aratata o anumita faza a lunii si pe cer sa vezi altceva?? Sau si asta o fi de la diavol. Sau de la masoni. Sigur, masonii schimba luna de pe cer...."si uite asa o barba avea, si uite asa o pieptana..."

Sau problema de fapt este ca nu vrem sa sarbatorim Craciunul si celelalte sarbatori impreuna cu catolicii si cu protestantii. Vai, ce impietate! Cum adica toti crestinii, chiar si cei aflati mai putin in lumina Adevarului, sa sarbatoreasca venirea Mantuitorului pe pamant in acelasi timp. Nu, nu asa ceva este un sacrilegiu, anatema. Cum adica sa ne luam NOI dupa ei, chiar daca noi in mod evident gresim?? Nuuu. (Sper ca citesti ironia)

Calendarul nu este o dogma, nu este decat in idreptar dupa care sa ne ghidam viata si intelegerea Imparatiei lui Dumnezeu. Din partea mea, bucuria si sarbatoarea din sufletul meu nu vor fi mai mici daca Craciunul s-ar sarbatori in iulie si nu pe 25 decembrie. Sigur, asociez involuntar Craciunul cu iarna, dar daca stau si ma gandesc mai bine, unde s-a nascut Hristos nu este nici zapada, nici brazi, nici sanii, nici clopotei....Stim ca patimile Mantuitorului s-au intamplat in jur de 15 Nissan (?). Dar tot dintr-un motiv pe care eu nu il inteleg si pe care nimeni nu il explica concret (decat ca nu trebuie sa fie odata cu pastele evreiesc), nu sarbatorim la acea data exact, ci ne invartim dupa luna si dupa echinoctiu. Bine si asa, dupa cum spuneam, data exacta in sine nu conteaza.

Dar ne indepartam de subiect.

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre." - Hotarirea BOR din 1903.

Tu pricepi ce scrie aici? Exista, de asemenea, 5 (CINCI) hotariri ale unor consilii pan-ortodoxe care condamna si anatemizeaza schimbarea calendarului . Stii tu mai bine decit atiti ilustrii patriarhi ortodocsi?

orthodoxia.i.thanatos 06.10.2009 01:41:00

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171259)
orthodoxia.i.thanatos - de curiozitate, din ce biserica faci parte?

Bogdan.

Din Biserica Ortodoxa. Episcopul meu marturiseste ortodoxia si are succesiune apostolica valida.

orthodoxia.i.thanatos 06.10.2009 01:47:28

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171262)
Da, sunt perfect de acord, schimbarea calendarului a fost o mare greseala... Totusi, cred ca nu trebuia rupta comuniunea. Chiar si in Grecia din cate stiu, exista exemple de Biserici pe Stil Vechi care sunt in comuniun cu cea pe Stil Nou.

Bogdan.

Schimbarea calendarului a fost condamnata si anatemizata de 5 consilii pan-ortodoxe. De, asemenea, BOR a intarit acele hotariri prin decizia luata in 1903. Cum poti sa spui ca nu trebuia rupta comuniunea cu ereticii?

Probabil te referi la ciprianiti, dar ei nu sint in comuniune cu Biserica Stilului Nou din Grecia. Dupa cite stiu, ei lasa la latitudinea episcopului daca impartaseste sau nu mireni de pe calendarul nou. De asemenea, socotesc Stilul Nou ca fiind "bolnav", nu neaparat lipsit de Har.

orthodoxia.i.thanatos 06.10.2009 01:56:32

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171266)
Pentru orthodoxia.i.thanatos si altii care cunosc bine canoanele:

Ce parere aveti de Biserica Ortodoxa Finlandeza, care sarbatoreste Pastele dupa calendarul Gregorian, ceea ce incalca flagrant o decizie a primului Sinod Ecumenic (cel de la Nicea)?

Intrebarile mele ar fi:
- De cat timp sunt Bisericile Ortodoxe in comuniune cu cea Finlandeza?
- De cat timp sarbatoresc finlandezii Sfintele Paste pe stil nou?

Nu, nu vreau sa acuz in nici un fel pe nimeni, pur doar niste intrebari sincere la care sper sa aflu raspunsuri. Personal cred cu tarie in prezenta Harului atat in bisericile pe Stil Nou cat si in cele pe Stil Vechi.

Bogdan.

Biserica Finlandei este o Biserica eretica si prin faptul ca tine Sfintele Pasti dupa pascalia papistasa.

Mitropolia Finlandei a schimbat calendarul in 1923. Probabil tot in acel an a schimbat si pascalia, dar nu sint sigur cu privire la data. Pot sa-ti spun insa cu siguranta ca in 1987 urma si pascalia noua.

Patriarhia Constantinopolului se afla in comuniune cu Biserica Finlandei din 1923. Celelalte patriarhii au recunoscut-o probabil mai tirziu pentru ca exista disputa jurisdictionala cu Patriarhia Rusa de care odata a apartinut.

orthodoxia.i.thanatos 06.10.2009 02:01:42

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171275)
Eu m-as intoarce la calendarul vechi, dar numai odata cu Biserica Mama, nu de capul meu.

Bogdan.

Din pacate nu prea ai motive sa fii optimist. Istoria dovedeste ca apostazia merge de la rau la ingrozitor si la satanic. Dupa cum eu vad lucrurile, tu-ti asumi riscuri enorme acolo unde miza este viata.

orthodoxia.i.thanatos 06.10.2009 02:04:05

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171328)
Biserica Mama e UNA SFANTA, SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA. Cei care se indreapta spre ecumensim sfarsesc prin a se rupe de ea. E problema lor, nu a noastra, ei se indeparteaza de Adevar, nu noi. Noi ramanem in continuare in Biserica Mama, chiar daca numarul membrilor ei va scadea prin caderea unora.

Bogdan.

Din pacate pentru tine ortodoxia nu functioneaza chiar asa. Impartasindu-te cu ereticii, esti eretic. Aici nu exista dubiu.

orthodoxia.i.thanatos 06.10.2009 02:09:21

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171349)

Bogdan.

Adevarul e unul, Biserica e una. In Biserica Ortodoxa, care este trupul lui Cristos nu exista erezie. Restul de care vorbesti este in afara Bisericii. (Daca nu esti de acord, atunci si romano-catolicii si protestantii sint in Biserica - o chestie de logica elementara.)

orthodoxia.i.thanatos 06.10.2009 03:49:14

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 171266)
... Personal cred cu tarie in prezenta Harului atat in bisericile pe Stil Nou cat si in cele pe Stil Vechi.

Asta este o alta erezie pe care vad ca esti dispus sa o accepti (teoria ramurilor). Exista o singura Biserica pentru ca exista un singur Adevar. Bisericile ecumeniste nu sint despartite de cele calendariste din oarece motive lumesti, ci pentru ca difera profund in modul in care inteleg Ortodoxia, Biserica Ortodoxa si, deci, Adevarul lui Dumnezeu.

orthodoxia.i.thanatos 07.10.2009 02:06:01

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 171386)
... schimbarea calendarului s-a facut pentru a corela viata Bisericii cu a societatii, nu pentru a se apropia de catolici. Ramânerea la vechiul calendar ar fi creat probleme si ar fi fost o decizie inutila, lipsita de semnificatie teologica.

papa grigore 13 care a schimbat utilizarea vechiului calendar trebuie privit ca o figura lumasca, nu bisericeasca. Calendarul gregorian este folosi de toate tarile, crestine sau pagâne, fiindca e mai practic si exact decât orice alt calendar.

De ce faci afirmatii fara de temei? Citeste enciclica lui Metaxakis din 1923 si vezi ce spune despre promovarea unitatii crestine. Prima parte in care vorbeste si despre “necesitatea” punerii vietii Bisericii pe calendarul lumesc nu se justifica prin absolut nimic. Sint atitea patriarhii ecumeniste pe calendarul vechi unde ciclul bisericesc se desfasoara fara nici un fel de probleme de 86 de ani, generind confunzie poate doar in mintea unor atei.

orthodoxia.i.thanatos 07.10.2009 02:28:16

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 171388)
... opozitia a fost din partea unor elemente nesemnificative, lipsite de o traire cu adevarat duhovniceasca. Însasi prin preocuparea pentru o rânduiala lumeasca cum e calendarul stilistii tradeaza ca sunt lipsiti de o întelegere a adevaratei duhovnicii. Nu e de mirare ca în România toti marii duhovnici, cei cu o viata sau opera sfânta, au respins si condamnat stilismul: Cleopa, Staniloaie, Paisie Olaru, Arsenie Boca etc. Voi aveti pe glicherie de care orice psihiatru îsi poate da seama ca avea probleme de raportare la realitate.

"Toți cei ce afară de predaniile Bisericii și de învățăturile Sfinților și întrutot Cinstiților Părinților noștri, au născocit ceva, sau vor născoci după hotărârea noastră aceasta, fie ANATEMA de 3 ori”! (din Sinaxarul Duminicii Ortodoxiei - Canonul I al celui de-al 7-lea Consiliu Ecumenic).

“Cleopa, Staniloaie, Paisie Olaru, Arsenie Boca etc” vin toti si impotriva deciziilor a 5 (CINCI) consilii pan-ortodoxe, a hotaririi Sfintului Sinod BOR din 1903, dar si in sprijinul lucrarii masonice promovata si implementata de Meletios Metaxakis, patriarh ecumenic si Miron Cristea, patriarh BOR.

Introducerea calendarului iulian revizuit a insemnat modificarea traditiei. Gravitatea acestui fapt nu poate fi inteleasa decit de un ortodox adevarat. (Degeaba iti spui Traditie daca nu-i dai valoare decit acolo unde iti convine!)

Si iarasi te hazardezi sa spui lucruri pe care nu le poti proba: “in România toti marii duhovnici, cei cu o viata sau opera sfânta, au respins si condamnat stilismul”. Sfintul Ioan Iacob Hozevitul a parasit Romania tocmai din cauza calendarului. In Tara Sfinta a slujit intotdeauna pe vechi, chiar si atunci cind era cu misiunea romaneasca, iar cind Patriarhul Nicodim a murit, in 1948, a refuzat sa-l comemoreze timp de 40 de zile dupa cum este obiceiul la moartea unui patriarh din cauza persecutarii stilistilor in Romania. Sf. Ioan Iacob prin intreaga sa viata s-a opus stilului nou si ortodoxiei lumesti. L-ati canonizat in mod abuziv, dupa ce i-ati falsificat biografia scotind pasajele care va deranjau, in care se fac referiri clare la calendar.

Ce te face sa crezi ca opozitia a fost facuta de “elemente nesemnificative, lipsite de o traire cu adevarat duhovniceasca”? In 1926 si 1929 au introdus si noua pascalie, dar au renuntat speriati fiind de amploarea pe care o lua schisma. Ceea ce iti spun eu este istorie si fapte, si nu Traditie(1) inventata ca sa sustina ecumenismul. Miron Cristea a fost mason. Si-atunci ma intreb unde oare si-o fi manisfestat acest “element semnificativ” trairea cu adevarat duhovniceasca”? In biserica sau in templu cu fratii masoni?

E grav (in ceea ce te priveste) daca ai ajuns sa faci trimitere la opinia psihiatrului in a judeca probleme de credinta si manifestari spirituale. Poate n-ar fi rau sa-ti intrebi calauza spirituala ce parere are si despre Sf. Ioan, cel care a fost luat “in duh” ca sa scrie Apocalipsa. Sint sigur ca te-ar ajuta mult sa-ti clarifici situatia si ti-ar usura deciziile pe care le mai ai de luat.

BogdanF2 12.10.2009 22:15:21

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 171364)
Din Biserica Ortodoxa. Episcopul meu marturiseste ortodoxia si are succesiune apostolica valida.

Nu la asta m-am referit. Deci de care apartii? BOSV? HOCNA? Mateiti? Ciprianiti? Floriniti? Alta? E secret :) ?

Legat de BOSV si de canonicitate, parca citisem undeva ca si PS Glicherie hirotonise de unul singur un episcop. E adevarat?

Bogdan.

BogdanF2 12.10.2009 22:24:23

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 171366)
Schimbarea calendarului a fost condamnata si anatemizata de 5 consilii pan-ortodoxe. De, asemenea, BOR a intarit acele hotariri prin decizia luata in 1903. Cum poti sa spui ca nu trebuia rupta comuniunea cu ereticii?

Calendarul nu e dogma. Din cate stiu anatematizarile se refera in special la Pascalie.

BogdanF2 12.10.2009 22:26:04

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 171378)
Asta este o alta erezie pe care vad ca esti dispus sa o accepti (teoria ramurilor). Exista o singura Biserica pentru ca exista un singur Adevar. Bisericile ecumeniste nu sint despartite de cele calendariste din oarece motive lumesti, ci pentru ca difera profund in modul in care inteleg Ortodoxia, Biserica Ortodoxa si, deci, Adevarul lui Dumnezeu.

Nu, nu cred in ramuri. Am vut doar sa zic ca si cei de pe Vechi si de pe Nou fac toti parte din aceeasi UNA Biserica Ortodoxa.

Bogdan.

piedonee 12.10.2009 23:43:48

eu cred ca indierent ca esti pe nou pe vechi etc.......sunt buni pt ca daca merg dupa aceas raduiala slujbele si restul ritualurilor ortodoxe...sigura diferenta e discrepanta si prapastia care se adanceste intre ele ...desi cautam pacea .....as ar trebui dar noi accentuam prapastia dintre noi pt ce??????????????pt ca ele sunt despartite "administrativ"sau din cauza unor neintelegeri sau separat cum sunt si pe nou separati intre ei asa sunt si pe vechi separati fiecare avand avand dreptatea lui...eu cred ca aici se va tine con de faptele fiecarui atata timp cat ambele au aceas randuiala aceleas Leturghier folosesc acelas Molifternic aceias randuiala a botezului,cununiei etc.....nu stiu care e erezia?si asa suntem putini ca crestini......de exemplu in Etiopia sunt 37 milioane de ortodocsi......!eu cred ca e bine sa ne ingrijoram ca ne apropiem docmatic de biserica stim multa teologie dar la capitolu fapte suntem slabi....in trecut crestinu nu aveau prea multa teologie dar aveau mai mult suflet ,vorbeau mai putin si treceau la fapte..noi uitam...sa l vedem pe cel de langa noi,uitam ca si el are dorinte,uitam ca si la ei vine frigul ,uitma ca si alti au nevoie....da suntem buni oratori dam sfaturi bune dar cand e vorba sa sa ri in ajutor .....daca ai o problema sau cauti de munca vezi ca toti te compatimesc iti dau sfaturi dar NICI unul nu face un mic gest hai sa incerc sa te ajut sa vedem..uite pe mine ma ajutat Dumnezeu si am ceea ce am acum hai sa te ajut si eu ca si eu am fost ajutat....dar nu ai sa auzi asa ceva imi pare rau sa zic dar la crestini notinuea de a ajuta ramane doar pe hartie in cartile cu pilde si in mintea lor ca o notinue de retinut.....da probabil daca isi ajuta menbri familiei li se pare ca deja au ajutat dar nu asta inseamna ajutor e familia ta deci e un egoism ii ajuti pe cei din jur ai tai sa se ridice numele tau deci cei apropiati....dar rar vezi pe cineva ca ajuta un necunoscut pe care il intalneste.....dece?daca nui ese nimic....pt ce!!!!!!!si uite asa vom ramane doar niste crestini ortodoxi de stil nou sau vechi sau ciprioniti sau etc.foarte bine informati de docme,canoane,citate dar sufletul ramanad la fel..sau nu faptul ca ni se pare ca stim multe deja prindem aripi desi nu facem nimic.....poate invatam sa mai si facem ......ca de vorbe.......Dumnezeu cred ca mai vrea si fapte....CREDINTA FARA FAPTE E MOARTA SI INVERS FAPTELE FARA CREDINTA SUNT MOARTE!....

BogdanF2 13.10.2009 20:15:35

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 173065)
Nu la asta m-am referit. Deci de care apartii? BOSV? HOCNA? Mateiti? Ciprianiti? Floriniti? Alta? E secret :) ?

Legat de BOSV si de canonicitate, parca citisem undeva ca si PS Glicherie hirotonise de unul singur un episcop. E adevarat?

Bogdan.

Si inca ceva, de curiozitate. Ce inseamna numele tau? Stii ce inseamna Thanatos? http://en.wikipedia.org/wiki/Thanatos

Bogdan.

monica.miholca 13.10.2009 23:29:40

Orthodoxia i thanatos inseamna ortodoxie sau moarte (ortodoxia sau moartea).

orthodoxia.i.thanatos 14.10.2009 03:42:17

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 173319)
Si inca ceva, de curiozitate. Ce inseamna numele tau? Stii ce inseamna Thanatos? http://en.wikipedia.org/wiki/Thanatos

Bogdan.

Nu cred ca are vreo relevanta pentru subiectul pe care il discutam detaliile legate de credinta mea si, in plus, vreau sa ramin un anonim pe acest forum. Dar daca n-am spus ce sint, cu siguranta am subliniat nu odata ceea ce nu sint. Totusi, ca sa-ti satisfac curiozitatea pot sa-ti fac urmatoarea marturisire: apartin unui sinod florinit american.

Ortodoxie sau moarte! este deviza parintilor de la Esphigmenou (Athos), singura manastire care nu comemoreaza patriarhul eretic al Constantinopolului. Manastirea se afla sub asediul fortelor de politie grecesti si a detasamentelor monahale de atac si diversiune trimise de Sfintul Parinte de la Constantinopol. Esphigmenou, manastire la care au vietuit sfinti ca Atanasie si Grigore Palama nu se afla pe traseul turistic al muzeelor ortodoxiei (celelalte manastiri atonite).

orthodoxia.i.thanatos 14.10.2009 03:54:06

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 173070)
Nu, nu cred in ramuri. Am vut doar sa zic ca si cei de pe Vechi si de pe Nou fac toti parte din aceeasi UNA Biserica Ortodoxa.

Bogdan.

Daca spui asa nu-mi ramine decit sa iau de bun ca tu nu crezi in teoria ramurilor, dar asta nu ma poate impiedeca sa constat ca o accepti atunci cind se pune in discutie ortodoxia BOR. Pe de o parte recunosti ca ecumenismul este erezie, dar in acelasi timp imbratisezi pozitia oficiala BOR conform careia ecumenismul nu este erezie si, ca atare, BOSV, calendaristii in general se afla in schisma fata de BOR probabil din exces de zel cu privire la chestiunea calendarului si neascultare fata de episcopii BOR. Din punctul de vedere al canoanelor Bisericii insa, BOR este cazuta in ecumenism incepind cu 1924, ecumenism in care s-a afundat tot mai adinc de atunci incoace, si de aceea nu reprezinta Biserica Ortodoxa. Aceasta pozitie este exprimata in mod categoric de calendaristi prin mirungerile si botezurile care le fac celor de pe calendarul nou la intrarea in Biserica, prin chirotesia si hirotonia preotilor care au slujit in biserica ecumenista.

Dupa cum vezi, nu poti sa combati ecumenismul ca erezie si in acelasi timp sa consideri BOR ortodoxa fara sa subscri la teoria ramurilor; in Biserica Ortodoxa nu exista nici un fel de erezie, iar Biserica Ortodoxa nu este in nici un caz o notiune abstracta, fiindca exista si este vizibila, indiferent daca o recunosc sau nu bisericile cazute in felurite erezii incluzind si ecumenismul.

orthodoxia.i.thanatos 14.10.2009 04:02:20

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 173069)
Calendarul nu e dogma. Din cate stiu anatematizarile se refera in special la Pascalie.

Bineinteles, calendarul nu este dogma, insa Traditia este dogma, iar schimbarea sa este condamnata de toate sinoadele ortodoxiei. Iata ce se spune in Hotarirea Sfintului Sinod BOR din 1903 cu privire la calendar:

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre.”

Sau in Sigilionul de la 1583:

“Oricare ar fi acela care nu urmeaza practicile Bisericii asa cum cele sapte sfinte consilii ecumenice au hotarit, si Sfintele Pasti, si sinaxarul cu care au procedat bine in a-l face lege pe care sa o urmam, si care doreste sa urmeze pascalia nou inventata si sinaxarul cel nou al astronomilor ateisti ai Papei, si care se opune celor stabilite si vrea sa inlature si sa distruga invataturile si traditiile Bisericii care ne-au fost lasate de parintii nostri, sa se afuriseasca si sa fie scos din Biserica lui Cristos si din adunarea celor drept-credinciosi.”

Toate acele sinoade pan-ortodoxe si locale care au condamnat schimbarea calendarului n-au inventat nimic nou, doar au aplicat canonul I al celui de-al 7-lea Consiliu Ecumenic la situatia specifica creata:

"Toți cei ce afară de predaniile Bisericii și de învățăturile Sfinților și întrutot Cinstiților Părinților noștri, au născocit ceva, sau vor născoci după hotărârea noastră aceasta, fie ANATEMA de 3 ori” (in Sinaxarul Duminicii Ortodoxiei).

Acel CEVA inseamna ORICE. In ortodoxie nimeni nu mai nascoceste nimic. Adevarul s-a relevat; totul s-a spus si s-a scris.

BogdanF2 14.10.2009 19:44:13

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 173398)
Bineinteles, calendarul nu este dogma, insa Traditia este dogma, iar schimbarea sa este condamnata de toate sinoadele ortodoxiei. Iata ce se spune in Hotarirea Sfintului Sinod BOR din 1903 cu privire la calendar:

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre.”

Sau in Sigilionul de la 1583:

“Oricare ar fi acela care nu urmeaza practicile Bisericii asa cum cele sapte sfinte consilii ecumenice au hotarit, si Sfintele Pasti, si sinaxarul cu care au procedat bine in a-l face lege pe care sa o urmam, si care doreste sa urmeze pascalia nou inventata si sinaxarul cel nou al astronomilor ateisti ai Papei, si care se opune celor stabilite si vrea sa inlature si sa distruga invataturile si traditiile Bisericii care ne-au fost lasate de parintii nostri, sa se afuriseasca si sa fie scos din Biserica lui Cristos si din adunarea celor drept-credinciosi.”

Toate acele sinoade pan-ortodoxe si locale care au condamnat schimbarea calendarului n-au inventat nimic nou, doar au aplicat canonul I al celui de-al 7-lea Consiliu Ecumenic la situatia specifica creata:

"Toți cei ce afară de predaniile Bisericii și de învățăturile Sfinților și întrutot Cinstiților Părinților noștri, au născocit ceva, sau vor născoci după hotărârea noastră aceasta, fie ANATEMA de 3 ori” (in Sinaxarul Duminicii Ortodoxiei).

Acel CEVA inseamna ORICE. In ortodoxie nimeni nu mai nascoceste nimic. Adevarul s-a relevat; totul s-a spus si s-a scris.

Nu orice sinod are autoritatea unui Sinod Ecumenic. Dogmele din cate stiu sunt stabilite doar de catre Sinodurile Ecumenice.

Afurisenia nu e totuna cu anatema din cate stiu.

Hai sa facem o proba. Stim din istoria Bisericii ca atunci cand armenii i-au platit pe turci sa ii lase numai pe ei in Sambata dinaintea Pastelor in Sfantul Mormant, ortodocsii stateau la intrarea in Biserica si se rugau. Sfanta Lumina insa nu a mai coborat in Sfantul Mormant, ci a venit afara, la ortodocsi. Daca o fi adevarat ca Biserica Ierusalimului nu mai are Har, cum spuneti voi, ce-ar fi sa va duceti voi sa va rugati la intrarea Bisericii din Ierusalim, si sa vedem daca Sfanta Lumina va veni la voi sau tot la Patriarhul din Sfantul Mormant.

Bogdan.

BogdanF2 14.10.2009 19:46:03

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 173396)
apartin unui sinod florinit american.

De curiozitate, ce faceti voi acolo in America cu chip-urile? Ce atitudine are sinodul vostru despre actele biometrice?

Bogdan.

BogdanF2 14.10.2009 20:36:36

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 173398)

Inca ceva, dupa cate inteleg eu Bisericile pe Stil Nou nu au schimbat tot ce este condamnat mai sus, de exemplu nu au schimbat Pascalia. Din cate stiu au schimbat doar cele 13 zile si atat. Nu au preluat toate inovatiile catolice, ci doar au schimbat propriul calendar. Bine, o fi fost si asta o greseala, dar tot mi se pare exagerata reactia unora.

Si nu mi-e clar ce anume se intelege prin sinaxar... Adica datele anume la care se sarbatoreste un anume Sfant?

Bogdan.

piedonee 14.10.2009 21:03:36

fie pe nou fie pe vechi etc...
o persoana autentic ortodoxa nu va spune niciodata ca ea si ceilalti membri crestini vor fi singurele persoane mantuite. Parintii nostri duhovnicesti au lasat lui Dumnezeu decizia finala privind mantuirea. Ortodocsii au afirmat intotdeauna ceea ce stiau, adica faptul ca in, si prin Biserica Ortodoxa se poate impartasi din plinatatea harului, fapt care duce la mantuire. Ei ar fi evitat, totusi, sa judece apriori si sa trimita oameni in iad numai pentru ca nu aratau ca ei sau pentru ca nu erau ca ei.
Aceasta este, in cele din urma, hotararea lui Dumnezeu si ne asteptam la surprize in imparatia eshatologica a lui Dumnezeu. Marturisim ceea ce a fost revelat: ca intreaga creatie apartine lui Dumnezeu, ca Sfantul Duh "este prezent pretutindeni si umple totul", ca Sfanta Liturghie pe care o oficiem este "kata panta kai dia panta" (pentru intreaga lume) si ca la toate slujbele religioase ne rugam pentru unitatea tuturor. Datorita unei asemenea abordari, am mostenit perspectiva bogata a primilor apologeti care puteau vedea fata si lucrarea lui Hristos chiar la oamenii care traisera inainte de evenimentul intruparii. O Ortodoxie care incepe sa lupte mai curand impotriva contextelor decat impotriva PACATULUI, care ar putea corupe un context, si care solicita distantarea sau "iesirea" din asemenea contexte, risca sa devina o ideologie...Un sistem ideologic va spune despre sine ca este singurul care dispune de mijloacele potrivite pentru mantuirea lumii .....
Crestinismul, in general, si Ortodoxia, in special, nu a fost considerat la inceput ca fiind "religie". Religia cauta sa puna omul in legatura cu Dumnezeu. Crestinismul este viata in Dumnezeu, prin Hristos in Sfantul Duh. Prin intrupare, Dumnezeul transcendent din Vechiul Testament a devenit unul dintre noi, a impartasit conditia noastra, a mantuit, transfigurat si induhovnicit firea noastra, ridicand-o din morti si umpland-o cu harul Sfantului Duh, iar prin inaltarea la cer a pus-o la dreapta Tatalui.
Fiind icoane transparente ale lui Hristos celui viu din interiorul vostru. Asemenea icoane vii si moduri de viata ii invita pe ceilalti sa se converteasca la credinta. Seturile de doctrine, oricat de ortodoxe si de desavasite ar fi, nu vor avea impact daca nu vor fi traite in viata zilnica.
[COLOR=#004276]Sfantul Ioan Gura[/COLOR] de Aur, in loc sa acuze ERETICII timpului sau de INVATATURILE promovate, se acuza pe sine si pe adeptii sai crestini pentru o asemenea situatie. El spunea ca respectivii nu se pocaiau deoarece "viata sfanta, radianta lipsea de la credinciosi" (Despre fapte, Omilia 47, PG 60, col. 331).ar trebui ca noi cei ortotoxi sa fim mai uniti si sa nu adancim prapastia ortodoxie....oare pe vechi pe nou,ciprioniti etc...nu avem acelasi canoane,aceias LETURGHIE!fac irurgii dupa aceleasi molifternic...merg dupa acelas pedalion,nu stiu de ce atatea dispute si atea afirmati ca"noi suntem buni sau voi nu tine ti calea buna"...toti suntem ortdoxiiiiiiiii de ce oare trebuie sa ne dispretuim atat si sa zicem ca noi suntem buni etc....de ce oare nu incercam sa ne rugam uni pt alti sa ajungem la "unirea tuturor" sau"unirea credintei"pe care in fiecare zi o cerem....noi o cerem dar tot noi ne impungem....ca tu esti eretic eu sunt ortodox 100%...!ce fel de exemplu dam altor confesinuni cand noi cei care ne rugam la aceas SF MASA suntem dezbinati ca acela e ecumenis si acela e caledarist....??????!

orthodoxia.i.thanatos 15.10.2009 00:52:02

Citat:

În prealabil postat de piedonee (Post 173560)
fie pe nou fie pe vechi etc...
o persoana autentic ortodoxa nu va spune niciodata ca ea si ceilalti membri crestini vor fi singurele persoane mantuite. Parintii nostri duhovnicesti au lasat lui Dumnezeu decizia finala privind mantuirea. Ortodocsii au afirmat intotdeauna ceea ce stiau, adica faptul ca in, si prin Biserica Ortodoxa se poate impartasi din plinatatea harului, fapt care duce la mantuire. Ei ar fi evitat, totusi, sa judece apriori si sa trimita oameni in iad numai pentru ca nu aratau ca ei sau pentru ca nu erau ca ei.
Aceasta este, in cele din urma, hotararea lui Dumnezeu si ne asteptam la surprize in imparatia eshatologica a lui Dumnezeu. Marturisim ceea ce a fost revelat: ca intreaga creatie apartine lui Dumnezeu, ca Sfantul Duh "este prezent pretutindeni si umple totul", ca Sfanta Liturghie pe care o oficiem este "kata panta kai dia panta" (pentru intreaga lume) si ca la toate slujbele religioase ne rugam pentru unitatea tuturor. Datorita unei asemenea abordari, am mostenit perspectiva bogata a primilor apologeti care puteau vedea fata si lucrarea lui Hristos chiar la oamenii care traisera inainte de evenimentul intruparii. O Ortodoxie care incepe sa lupte mai curand impotriva contextelor decat impotriva PACATULUI, care ar putea corupe un context, si care solicita distantarea sau "iesirea" din asemenea contexte, risca sa devina o ideologie...Un sistem ideologic va spune despre sine ca este singurul care dispune de mijloacele potrivite pentru mantuirea lumii .....
Crestinismul, in general, si Ortodoxia, in special, nu a fost considerat la inceput ca fiind "religie". Religia cauta sa puna omul in legatura cu Dumnezeu. Crestinismul este viata in Dumnezeu, prin Hristos in Sfantul Duh. Prin intrupare, Dumnezeul transcendent din Vechiul Testament a devenit unul dintre noi, a impartasit conditia noastra, a mantuit, transfigurat si induhovnicit firea noastra, ridicand-o din morti si umpland-o cu harul Sfantului Duh, iar prin inaltarea la cer a pus-o la dreapta Tatalui.
Fiind icoane transparente ale lui Hristos celui viu din interiorul vostru. Asemenea icoane vii si moduri de viata ii invita pe ceilalti sa se converteasca la credinta. Seturile de doctrine, oricat de ortodoxe si de desavasite ar fi, nu vor avea impact daca nu vor fi traite in viata zilnica.
[COLOR=#004276]Sfantul Ioan Gura[/COLOR] de Aur, in loc sa acuze ERETICII timpului sau de INVATATURILE promovate, se acuza pe sine si pe adeptii sai crestini pentru o asemenea situatie. El spunea ca respectivii nu se pocaiau deoarece "viata sfanta, radianta lipsea de la credinciosi" (Despre fapte, Omilia 47, PG 60, col. 331).ar trebui ca noi cei ortotoxi sa fim mai uniti si sa nu adancim prapastia ortodoxie....oare pe vechi pe nou,ciprioniti etc...nu avem acelasi canoane,aceias LETURGHIE!fac irurgii dupa aceleasi molifternic...merg dupa acelas pedalion,nu stiu de ce atatea dispute si atea afirmati ca"noi suntem buni sau voi nu tine ti calea buna"...toti suntem ortdoxiiiiiiiii de ce oare trebuie sa ne dispretuim atat si sa zicem ca noi suntem buni etc....de ce oare nu incercam sa ne rugam uni pt alti sa ajungem la "unirea tuturor" sau"unirea credintei"pe care in fiecare zi o cerem....noi o cerem dar tot noi ne impungem....ca tu esti eretic eu sunt ortodox 100%...!ce fel de exemplu dam altor confesinuni cand noi cei care ne rugam la aceas SF MASA suntem dezbinati ca acela e ecumenis si acela e caledarist....??????!

Foarte frumos, numai ca nu toti pe care ii iei tu in calcul sint si ortodocsi. Nu exista 70% ortodox, si nici 85% ortodox pentru ca orice incepind cu 99% in jos se cheama heterodox. Chiar numele ii spune ortodoxiei "invatatura cea dreapta", si nu cea "pe-aproape dreapta". Sigur, tu poti sa fii sceptic in ceea ce priveste puritatea credintei, a adevarului ei, dar nu poti sa o faci fara a inceta a mai fi ortodox.

Biserica ortodoxa este Trupul lui Cristos - care este pur. De aceea in Biserica nu exista erezie.

BOR promoveaza ecumenismul, o erezie care neaga ortodoxia (!!!). Iata ce spun despre ecumenism parinti respectati chiar din interiorul bisericii ecumeniste: aici.

Mai spui undeva mai sus si ca "avem acelasi canoane,aceias LETURGHIE!fac irurgii dupa aceleasi molifternic.", dar probabil ca glumesti sau chiar traiesti intr-o lume paralela. Canoanele ortodoxe iti cer sa nu te rogi impreuna cu ereticii (vezi saptamina de rugaciune ecumenica) sau sa nu schimbi Sfinta Traditie (vezi introducerea calendarului iulian revizuit), ca sa-ti dau numai citeva exemple despre ce inseamna ortodoxie.

orthodoxia.i.thanatos 15.10.2009 01:26:30

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 173547)
Nu orice sinod are autoritatea unui Sinod Ecumenic. Dogmele din cate stiu sunt stabilite doar de catre Sinodurile Ecumenice.

Afurisenia nu e totuna cu anatema din cate stiu.

Hai sa facem o proba. Stim din istoria Bisericii ca atunci cand armenii i-au platit pe turci sa ii lase numai pe ei in Sambata dinaintea Pastelor in Sfantul Mormant, ortodocsii stateau la intrarea in Biserica si se rugau. Sfanta Lumina insa nu a mai coborat in Sfantul Mormant, ci a venit afara, la ortodocsi. Daca o fi adevarat ca Biserica Ierusalimului nu mai are Har, cum spuneti voi, ce-ar fi sa va duceti voi sa va rugati la intrarea Bisericii din Ierusalim, si sa vedem daca Sfanta Lumina va veni la voi sau tot la Patriarhul din Sfantul Mormant.

Bogdan.

Daca ai fi citit ceea ce ai citat pina la capat gaseai "literatura" de-a sinoadelor ecumenice exact dupa cum ti-e vrerea: Canonul I al Celui De-al 7-lea Consiliu Ecumenic care interzice orice modificare a traditiei.

Ti-am argumentat mai inainte: Lumina Sfinta nu confirma valabilitatea Tainelor in Biserica Ecumenista. Iar daca totusi o face, atunci inseamna ca Dumnezeu a inceput sa se conteste pe Sine negind canoanele Bisericii Ortodoxe, iar voua va da mina libera sa continuati cu rescrierea Ortodoxie pina in ziua in care Lumina va inceta ca sa mai vina.

orthodoxia.i.thanatos 15.10.2009 02:03:08

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 173548)
De curiozitate, ce faceti voi acolo in America cu chip-urile? Ce atitudine are sinodul vostru despre actele biometrice?

Bogdan.

Numarul 666 se gaseste pretutindeni, in placute de inmatriculare, in paginile cartilor etc. Nimeni n-a dovedit pina acum ca triplul 6 din codul de bare ar fi chiar pecetea anticristului. De asemenea, deocamdata, posesia unui card cu cod de bare sau cu chip RFID care sa transmita un numar de identificare nu este conditionata de renuntarea voluntara si constienta la Cristos. De aceea, sinodul carui ii apartin nu se pronunta impotriva folosirii lor.

orthodoxia.i.thanatos 15.10.2009 02:17:14

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 173556)
Inca ceva, dupa cate inteleg eu Bisericile pe Stil Nou nu au schimbat tot ce este condamnat mai sus, de exemplu nu au schimbat Pascalia. Din cate stiu au schimbat doar cele 13 zile si atat. Nu au preluat toate inovatiile catolice, ci doar au schimbat propriul calendar. Bine, o fi fost si asta o greseala, dar tot mi se pare exagerata reactia unora.

Si nu mi-e clar ce anume se intelege prin sinaxar... Adica datele anume la care se sarbatoreste un anume Sfant?

Bogdan.

Eu nu vad nici o diferenta intre afurisire si anatemizare. Gasesti aici textul in engleza al Sigilionului de la 1583 (intereseaza Punctul 7).

Menologion/Sinaxar/Prolog este suplimentul la Mineie, cartea care contine vietile sfintilor in ordinea sarbatoririi lor in Biserica – adica calendarul bisericesc extins cu povestea vietilor sfintilor, citate din scriptura si cintari.

Chiar daca n-au schimbat pascalia (desi au facut-o in ’26 si ’29), au modificat sinaxarul/menologion care in Biserica Ortodoxa este lege, dupa cum spune chiar textul sigilionului. Bisericile ecumeniste tin sarbatorile fixe dupa “sinaxarul cel nou al astronomilor ateisti ai Papei” (Ce ai tu in calendar, de exemplu, la 25 decembrie sau la 15 august gasesti si in calendarul papistas, dar in nici un caz nu si in cel ortodox).

Daca e sa ma iau dupa spusele tale, 3 patriarhi si toti delegatii Bisericilor Ortodoxe au gresit si au reactionat in mod exagerat la 1583. Alti patriarhi si alti delegati au gresit si exagerat inca de alte 4 ori de-a lungul timpului pina la inceputul secolului XX. Dupa aceea, pina la 1920, mai toate sinoadele bisericilor ortodoxe locale au gresit si exagerat din nou. Nimeni vreme de 400 de ani nu le-a observat greseala sau nu a avut taria sa o spuna. La 1923 si 1924 apar, in sfirsit, doi patriarhi masoni de frunte, Meletios Metaxakis si Miron Cristea care vad eroarea si inteleg cit de deplasate au fost reactiile tuturor celor de dinainte si “indreapta” lucrurile dintr-o miscare de condei sfidind fara sa clipeasca si Canonul I al Celui De-al 7-lea Sfint Sinod Ecumenic. Tu poate nu vezi nimic in neregula cu scenariul asta, dar mie mi se pare de-a dreptul penibil si nu sint dispus sa-l inghit oriciti "sfinti" sau "prea-sfintiti" s-or mai trezi ca sa-l sustina.

BogdanF2 15.10.2009 18:35:40

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 173613)
Iar daca totusi o face, atunci inseamna ca Dumnezeu a inceput sa se conteste pe Sine negind canoanele Bisericii Ortodoxe, iar voua va da mina libera sa continuati cu rescrierea Ortodoxie pina in ziua in care Lumina va inceta ca sa mai vina.

Eu nu prea cred ca e vorba de asa ceva. Mai degraba cred ca e vorba ori de o exagerare a celor care aplica respectivele canoane, ori de o intelegere oarecem gresita a lor.

Nu cred ca incalcarea unui canon duce imediat la pierderea harului. Daca ai sta sa analizezi de-a lungul istoriei au fost multe alte canoane incalcate, mai mult sau mai putin. Daca ar fi asa de strict, cred ca am fi ramas fara Har de multe sute de ani. Sa ne amintim de sinodul de la Florenta de ex. Si-au pierdut Harul toti cei care l-au acceptat, cu exceptia Sf. Marcu? I-a rehirotonit mai apoi Sf. Marcu pe toti cei care cazusera (cu adevarat atunci) in ratacire?

Din cate stiu eu canoanele in general nu sunt chiar asa de stricte, si incalcarea unora nu duce neaparat la pierderea harului. Mai mult, episcopii pot (prin economie) sa incalce unele canoane (pentru anumite motive intemeiate, bineinteles).

Ce te faci insa cu toti parintii sporiti duhovniceste, vazatori cu duhul si chiar sfinti care au fost in Biseria Ortodoxa in ultima vreme, si care fie au fost pe Stil Nou, fie au fost in comuniue cu cei pe Stil Nou, fie nu au considerat ca schimbarea calendarului duce la pierderea harului? Hai sa-ti dau niste exemple:

Sf. Ioan Maximovici
Cuv. Paisie Aghioritul
Pr. Arsenie Boca
Pr. Serafim Rose
Pr. Celopa Ilie
Pr. Paisie Olaru
Pr. Iustin Parvu
Pr. Arsenie Papacioc
Pr. Efrem Filoteitul
Pr. Porfirie Bairaktaris
Pr. Filoteu Zervakos

Si lista ar putea continua. Oare erau toti rataciti? Hai sa fim seriosi... Toti cei de mai sus erau sau sunt foarte anti-ecumenisti.

Ce te faci cu minunea povestita in viata Parintelui Cleopa cand s-a prefacut Sf. Impartasanie in carne si sange, ca sa vada si cineva care se indoia de prezenta Harului la cei pe Stil Nou?

Ce te faci cu aparitia celor 3 Sfinti la Pr. Ioanichie Moroi, dupa ce postise post negru mai multe zile, cand nu vroia sa schimbe calendarul, si i-au spus sa faca ascultare, ca nu va da el socoteala de schimbarea lui? Mi se pare foarte important ce au spus cei 3 Sfinti. Au dat de inteles Pr. Ioanichie ca nu era buna schimbarea, dar sa faca totusi asculare, ca nu va da el socoteala pentru schimbarea calendarului.

Exemplele ar putea continua, asta e doar ce imi amintesc acum...

Bogdan.

BogdanF2 15.10.2009 18:40:34

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 173617)
Numarul 666 se gaseste pretutindeni, in placute de inmatriculare, in paginile cartilor etc. Nimeni n-a dovedit pina acum ca triplul 6 din codul de bare ar fi chiar pecetea anticristului. De asemenea, deocamdata, posesia unui card cu cod de bare sau cu chip RFID care sa transmita un numar de identificare nu este conditionata de renuntarea voluntara si constienta la Cristos. De aceea, sinodul carui ii apartin nu se pronunta impotriva folosirii lor.

Din pacate cam asta e si pozitia oficiala a BOR, din fericire insa mai sunt parinti duhovnicesti care au luat atitudine impotriva lor. Nu din cauza ca ar fi pecetea lui Antihrist, ci din cauza ca este un pas intermediar spre aceasta.

Una e sa fie cei trei de sase pe un obiect cumparat, si alta e sa fie pe actul de identitate, care reprezinta identitatea noastra, si pe care ne dam semnatura. Cam asa spunea Cuv. Paisie Aghioritul.

Si mai am o intrebare: care e atitudinea sinodului tau fata de teoria evolutiei?

Bogdan.

orthodoxia.i.thanatos 16.10.2009 00:59:07

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 173734)
Din pacate cam asta e si pozitia oficiala a BOR, din fericire insa mai sunt parinti duhovnicesti care au luat atitudine impotriva lor. Nu din cauza ca ar fi pecetea lui Antihrist, ci din cauza ca este un pas intermediar spre aceasta.

Una e sa fie cei trei de sase pe un obiect cumparat, si alta e sa fie pe actul de identitate, care reprezinta identitatea noastra, si pe care ne dam semnatura. Cam asa spunea Cuv. Paisie Aghioritul.

Si mai am o intrebare: care e atitudinea sinodului tau fata de teoria evolutiei?

Bogdan.

Vezi tu, asta mi se pare mie a fi exces de zel sau o reactie disproportionata fata de ceva care, dupa cum chiar tu spui nu este decit un pas intermediar (poate nu, dar foarte probabil da) inspre restringerea libertatilor, inclusiv a celei religioase. Deocamdata nimeni nu-ti cere sa te lepezi de Cristos. Daca insa se va intimpla vreodata sa conditioneze posesia unui asemenea card de renuntarea la Dumnezeu, nu te va putea opri nimeni sa nu-l mai folosesti sau sa nu te duci sa il reinoiesti.

Actul de identitate reprezinta identitatea noastra numai in imparatia Cezarului. Identitatea adevarata, singura care conteaza este numele de botez cu care te legitimezi la Judecata.

Nu exista evolutie. Creatia este finita.

orthodoxia.i.thanatos 16.10.2009 01:14:40

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 173733)
Eu nu prea cred ca e vorba de asa ceva. Mai degraba cred ca e vorba ori de o exagerare a celor care aplica respectivele canoane, ori de o intelegere oarecem gresita a lor.

Nu cred ca incalcarea unui canon duce imediat la pierderea harului. Daca ai sta sa analizezi de-a lungul istoriei au fost multe alte canoane incalcate, mai mult sau mai putin. Daca ar fi asa de strict, cred ca am fi ramas fara Har de multe sute de ani. Sa ne amintim de sinodul de la Florenta de ex. Si-au pierdut Harul toti cei care l-au acceptat, cu exceptia Sf. Marcu? I-a rehirotonit mai apoi Sf. Marcu pe toti cei care cazusera (cu adevarat atunci) in ratacire?

Din cate stiu eu canoanele in general nu sunt chiar asa de stricte, si incalcarea unora nu duce neaparat la pierderea harului. Mai mult, episcopii pot (prin economie) sa incalce unele canoane (pentru anumite motive intemeiate, bineinteles).

Ce te faci insa cu toti parintii sporiti duhovniceste, vazatori cu duhul si chiar sfinti care au fost in Biseria Ortodoxa in ultima vreme, si care fie au fost pe Stil Nou, fie au fost in comuniue cu cei pe Stil Nou, fie nu au considerat ca schimbarea calendarului duce la pierderea harului? Hai sa-ti dau niste exemple:

Sf. Ioan Maximovici
Cuv. Paisie Aghioritul
Pr. Arsenie Boca
Pr. Serafim Rose
Pr. Celopa Ilie
Pr. Paisie Olaru
Pr. Iustin Parvu
Pr. Arsenie Papacioc
Pr. Efrem Filoteitul
Pr. Porfirie Bairaktaris
Pr. Filoteu Zervakos

Si lista ar putea continua. Oare erau toti rataciti? Hai sa fim seriosi... Toti cei de mai sus erau sau sunt foarte anti-ecumenisti.

Ce te faci cu minunea povestita in viata Parintelui Cleopa cand s-a prefacut Sf. Impartasanie in carne si sange, ca sa vada si cineva care se indoia de prezenta Harului la cei pe Stil Nou?

Ce te faci cu aparitia celor 3 Sfinti la Pr. Ioanichie Moroi, dupa ce postise post negru mai multe zile, cand nu vroia sa schimbe calendarul, si i-au spus sa faca ascultare, ca nu va da el socoteala de schimbarea lui? Mi se pare foarte important ce au spus cei 3 Sfinti. Au dat de inteles Pr. Ioanichie ca nu era buna schimbarea, dar sa faca totusi asculare, ca nu va da el socoteala pentru schimbarea calendarului.

Exemplele ar putea continua, asta e doar ce imi amintesc acum...

Bogdan.

Continui sa insisti, dupa cum vad, ca ecumenismul nu este “politica” vechilor patriarhii ortodoxe. Realitatea insa te contrazice. Fa o vizita, de exemplu, pe websiteul Patriarhiei BOR si consulta documentele ecumenice publicate acolo.

Eu nu stiu daca Sf. Marcu al Efesului i-a considerat pe unionisti fara de Har, dar pot sa-ti spun cu certitudine ca s-a purtat cu ei exact ca si cum nu L-ar fi avut:

“Sint absolut convins ca cu cit ma indepartez mai mult de el si de cei care ii seamna, cu atit vin mai aproape de Dumnezeu si de toti credinciosii si de Sfintii Parinti; si chiar si cind ma despart de acei oameni, eu tot in partasie cu adevarul si Sfintii Parinti si teologii Bisericii ramin.” (Patrologia Graeca, Vol. CLX, col. 536a si 537a)

“Nu doresc si nici nu accept impartasire cu el [patriarhul unionist] nici in timpul vietii si nici dupa moarte; asa cum toata viata mea am fost separat de ei [de unionisti], tot asa in momentul despartirii de aceasta viata, si chiar si dupa moarte, resping impartasirea si unirea cu ei si dispun, va cer sa faceti juramint ca nici unul dintre ei n-o sa fie lasat la inmormintarea mea sau la parastasurile facute pentru mine, si nici nimeni altcineva care nu ne apartine noua, sa incerce sa se asocieze clerului nostru si sa slujeasca cu el. Caci aceea ar insemna sa amesteci ceea ce nu poate fi amestecat. Pentru ca e nevoie ca ei sa ramina complet despartiti de noi pina cind Dumnezeu le va da buna indreptare si pacea Bisericii Sale .” (Patrologia Graeca, Vol. CLX, col. 536c)

Iata ce spun si alti Sfinti despre impartasirea cu episcopul eretic:

“Daca se intimpla ca episcopul tau sa fie eretic, fugi, fugi, fugi ca si de foc si sarpe.” (Sf. Ioan Gura de Aur)

“Daca episcopul tau predica orice altceva decit cele cuvenite, chiar de-ar trai in castitate, de i s-ar arata semne or de-ar profetii, sa fie pentru tine ca si lupul in blana de oaie pentru ca lucreaza inspre pierzania sufletelor”. (Sf. Ignatiu)

“Chiar daca intreg Universul ar fi in comuniune cu Patriarhul, eu n-o sa ma impartasesc cu el. Pentru ca stiu din scrierile Sfintului Apostol Pavel: Sfintul Duh marturiseste ca si ingerii vor fi afurisiti de s-ar intimpla sa propovaduiasca alta Scriptura introducind invataturi noi.” (Sf. Maxim Marturisitorul)

Te rog acuma sa-mi arati si tu in invatatura Sfintilor Parinti unde scrie ca poti sa faci rezistenta in Biserica ramind in comuniune cu episcopii eretici.

Nu inteleg ce cauta in lista ta Sf. Ioan Maximovici si Pr. Seraphim Rose pentru ca ambii au apartinut ROCOR-ului. Pr. Rose a fost un convertit; daca ar fi considerat biserica ecumenista ca fiind ortodoxa, ce l-o fi impiedecat oare sa se duca intr-acolo? Bisericile grecilor si-ale sirbilor erau mult mai bogate si mai populate si nimeni nu l-ar fi acuzat vreodata ca-i necanonic sau schismatic.
Pe de alta parte si daca lista ta ar fi de trei ori mai lunga, tot nu m-ar putea convinge. Tot ce aici contrazice Scriptura si inavataturile Parintilor Bisericii nu-i decit efort risipit pentru mine, dar, dupa cum vad, este drog, din pacate, pentru tine.

BogdanF2 16.10.2009 19:39:28

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 173792)
Continui sa insisti, dupa cum vad, ca ecumenismul nu este “politica” vechilor patriarhii ortodoxe.

Nu, nu spun asta. Spun doar ca exista suficiente indicii ca Bisericile nu au pierdut Harul, chiar daca unii ierarhi s-au ratacit. Cam asa a fost si in vremea Sf. Marcu al Efesului si a Sf. Maxim Marturisitorul, Biserica nu a pierdut Harul chiar daca o foarte mare parte a ierarhilor au cazut si atunci.

Citat:

Te rog acuma sa-mi arati si tu in invatatura Sfintilor Parinti unde scrie ca poti sa faci rezistenta in Biserica ramind in comuniune cu episcopii eretici.

Trebuie discernamant in toate. Situatia nu e doar alba si neagra. Dumnezeu nu isi ia Harul la prima abatere a unui episcop. Gandeste-te de exemplu la o erezie mult mai grava, la filioque. Cate sute de ani au trecut de la aparitia si acceptarea ei incetul cu incetul in apus, si pana la pierderea Harului? Parca au trecut mai bine de 200 de ani.

Citat:

Nu inteleg ce cauta in lista ta Sf. Ioan Maximovici si Pr. Seraphim Rose pentru ca ambii au apartinut ROCOR-ului.

I-am inclus in lista pentru atitudinea lor fata ce cei pe Stil Nou. Ambii au condamnat schimbarea calendarului, insa nu credeau ca Bisericile pe Stil Nou ar fi pierdut Harul. In ROCOR erau si cateva parohii pe Stil Nou. Daca ar fi pierdut Harul cum spui tu, nu l-ar fi pierdut si ROCOR-ul care ii accepta asa?

Bogdan.

orthodoxia.i.thanatos 17.10.2009 01:06:30

Nu mai insista cu exemplele de parohii ale ROCORului care slujeau dupa calendarul nou. Dupa cum de multe ori am spus, a fost o situatie temporara si tolerata prin ikonomie de Sfintul Sinod pentru a atrage la ROCOR alte parohii bulgaresti si romanesti care tineau de vechile patriarhii ortodoxe. Acele parohii comemorau episcopi ROCOR la slujba si nu vad cum ar fi putut fi lipsite de Har.

Din fericire in Ortodoxie situatia este intotdeauna alba sau neagra. Noi avem canoanele care ne spun foarte clar cum trebuie sa procedam intotdeauna in materie de credinta. In ceea ce priveste Harul, categoric, Dumnezeu singur decide cind exact si-l retrage din biserica cazuta in erezie, dar asta nu inseamna ca nu se mai aplica canoanele Bisericii care se ocupa de eretici si erezii.

Comparatia pe care o faci cu introducerea lui Filoque nu mi se pare fericita. Ecumenismului nu i-au trebuit 200 de ani ca sa se infiripe in Biserica, ci a facut-o in exact 3 ani, citi au trecut de la 1920, cind Patriarhul Constantinopolului a emis enciclica catre heterodocsi adresind-o “Bisericii lui Cristos oriunde s-ar afla ea” (!!!), pina in 1923, cind a schimbat Sfinta Traditie prin introducerea calendarului iulian revizuit in scop declarat de a permite tinerea sarbatorilor crestine impreuna cu heterodocsii. Filoque n-a fost pina tirziu introdus ca invatatura oficiala in Biserica Apusului, fiind probabil la latitudinea episcopului locului pentru multa vreme daca il accepta sau nu in biserica, dar in ceea ce priveste schimbarea Sfintei Traditii (introducerea calendarului revizuit) n-a existat sovaiala si indoiala (nici cind au fost pusi in situatia producerii iminente a schismei in Biserica!) pentru ca eu nu stiu de nici un episcop BOR sau grec care sa fi fost lasat sa urmeze traditia parintilor Bisericii pina cind lucrurile se vor fi lamurit si asezat. Erezia a intrat violent si oficial in vechile patriarhii ortodoxe (cu semnatura si parafa!) si in cei 85 de ani care au urmat n-a facut decit sa se ingroase atingind dimensiuni de neimaginat nu cu multa vreme in urma. Ecumenismul a fost asumat, implementat si promovat urmind o politica oficiala si perseverenta care poate fi dovedita: decizia de a schimba calendarul, ridicarea anatemei si trecerea Papei in diptikonul constantinopolitan, toate documentele semnate la intrunirile Consiliului Mondial al Bisericilor, a altor intilniri ecumeniste, orgiile pan-religioase de la Assisi, recunosterea in scris a tainelor Bisericii Romano-catolice si ale monofizitilor. Ecumenismul este, de asemenea, implementat pina la nivel de simpla parohie, prin saptamina de rugaciune ecumenica la modul cel mai ostentativ. Deci, in situatia vechilor patriarhii ortodoxe nu exista indoiala cu privire la caderea lor voluntara si constienta in ecumenism: o indica clar documente oficiale si practica vietii religioase. In plus, nici nu mai sintem in situatia de la anul 300 sau 1000 pentru ca Biserica a iesit intarita din lupta impotriva marilor erezii. Canoanele fixate atunci ne ajuta sa distingem foarte clar ereziile si sa luam repede deciziile potrivite ca sa nu mai fim nevoiti sa trecem prin situatiile de confuzie ale primului mileniu. La 1900 Ortodoxia era deja demult matura. Si chiar mai mult, generatiile care au trait schisma si s-ar fi putut intoarce la ortodoxie au murit, si-odata cu ele s-a astupat precis si calea care ducea intr-acolo, pentru ca nimeni n-o mai calca, fiindca generatiile de astazi nu se mai pot intoarce acolo unde n-au fost niciodata, ele doar vin la ortodoxie.

Iar Sfintii Parinti sint categorici in ceea ce priveste validitatea tainelor in bisericile cazute in erezie. Ti-am dat deja citate elocvente, si inca iti mai pot aduce altele ca sa-ti spulber indoielile (sau iluziile):

“Ci voi sinteti ingusti, eretici si in neputinta de a primi Duhul Sfint.”
(Sf. Ilarie de Poitiers in “Despre Trinitate”, Cartea 9, Capitolul 35)

“[Duhul Sfint] nu poate fi primit de le eretici, dar poate fi obtinut de la preotii catolici [ortodocsi]”
(Papa Leo cel Mare in Scrisoarea 159)

“8. Despre botezul ereticilor
Ci aceia care au primit botezul de la eretici, nefiind botezati mai inainte, sa fie confirmati prin punerea miinilor numai cu invocarea Sfintului Duh din cauza ca aceia au primit o forma de botez incompleta, fara putere de sfintire.”

(Papa Leo cel Mare in Scrisoarea 159)

“Intrebarea 18 – Cu privire la cei care vin din Africa sau Mauritania si nu stiu in care secta au fost botezati, ce se cuvine facut in situatia lor?

Raspuns – Acele persoane nu au indoieli in ceea ce priveste botezul lor, dar manifesta ignoranta cu privire la credinta celor care i-au botezat. De aceea si din cauza ca au primit forma de botez intr-un fel sau altul, nu trebuie botezati, ci sa fie adaugati catolicilor [ortodocsilor] prin punerea miinilor dupa invocarea puterii Sfintului Duh, ceea ce ei n-au putut primi de la eretici.”

(Papa Leo cel Mare in Scrisoarea 167)

“Si cum am putea spune ca botezul primit de la ei [eretici] nu este complet nefolositor si fara sens?”
(Sf. Vicentiu de Lerins in “Al 3-lea discurs impotriva ereticilor”)

BogdanF2 17.10.2009 20:28:32

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 174050)
Dupa cum de multe ori am spus, a fost o situatie temporara si tolerata prin ikonomie de Sfintul Sinod pentru a atrage la ROCOR alte parohii bulgaresti si romanesti care tineau de vechile patriarhii ortodoxe. Acele parohii comemorau episcopi ROCOR la slujba si nu vad cum ar fi putut fi lipsite de Har.

Pai dupa rationamentul tau, preotii si episcopii aia ar fi pierdut Harul din cauza ca acceptasera erezia calendarului nou, nu? Sau la ei nu se aplica aceleasi canoane? Ce fel de ikonomie e asta, sa fii in comuniune cu ereticii? Te cam contrazici. Hotaraste-te, ori se pierde harul prin acceptarea calendarului nou, ori nu.

Parca si Sf. Ioan Maximovici a slujit impreuna cu unul din acei "eretici", cand l-a hirotonit pe Jean-Nectaire Kovalevsky. Daca a hirotoni impreuna cu cei "lipsiti de Har" este ikonomie, atunci si impartasirea Mitropolitului Nicolae Corneanu la catolici a fost tot ikonomie, nu? Intrebarea e retorica...

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 174050)
Filoque n-a fost pina tirziu introdus ca invatatura oficiala in Biserica Apusului, fiind probabil la latitudinea episcopului locului pentru multa vreme daca il accepta sau nu in biserica

N-ai nimerit-o. Filioque era deja in Crezul misionarilor din vest care ii evanghelizau pe bulgari inca din anii 800, cu 200 de ani inainte de schisma. Chiar daca nu a fost impus cu forta in tot occidentul decat mai tarziu, era totusi extrem de raspandit, si a fost predicat ca obligatoriu bulgarilor cand acestia au fost crestinati (anii 800). Nu era nici pe departe ceva optional. In tot acest timp, comuniunea cu Biserica din est a fost pastrata.

In afara de asta, cred ca esti cam dezinformat in ce priveste amploarea ecumensimului in BOR. In afara de Nicolae Corneanu si probabil inca cativa rataciti, din cate stiu eu nici pomeneala de a fi recunoscute tainele catolicilor.

In afara de asta, in BOR si in alte Biserici cu care este in comuniune au fost in ultimii 85 de ani prea multe minuni si prea multi Parinti vazatori cu duhul ca sa se poata vorbi de lipsa Harului. Cred ca aici te cam ratacesti, minunile si Parintii vazatori cu duhul vorbesc clar.

Bogdan.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:03:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.