Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Maica Domnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7376)

Cristian_S 22.10.2009 00:53:06

Baset, nu citesc, aici pe forum, prima oara despre Maica Domnului. Tu ai citit ce am scris eu? Daca da, te rog sa-mi spui unde este gresita logica afirmatiilor mele.

Bastet 22.10.2009 01:41:50

Citat:

În prealabil postat de Cristian_S (Post 175201)
Baset, nu citesc, aici pe forum, prima oara despre Maica Domnului. Tu ai citit ce am scris eu? Daca da, te rog sa-mi spui unde este gresita logica afirmatiilor mele.

Nicăieri, ca desfășurare logică: ai arătat cum este privit cultul Mariei în ortodoxie.

Ca desfășurare temporară, însă, nu ai mers mai înapoi de anul în care ceea ce este acum ortodox a fost decretat ortodox. Înainte de acel moment, era considerat erezie. Sensul justificat și ortodox de acum s-a creat și decretat în cadrul acelui sinod.

Exact la fel cum papa Pius al XII-lea a decretat ex cathedra în 1950 (traducerea este din engleză și îmi aparține, dacă e nevoie de textul în original caută mai multe despre „Munificentissimus Deus”): „Prin autoritatea domnului nostru Isus Hristos, a binecuvîntaților apostoli Petru și Pavel, și prin propria noastră autoritate, pronunțăm, declarăm și definim drept dogmă divină revelată: că imaculata mamă a lui Dumnezeu, fecioara Maria, terminîndu-și incursiunea în viața ei pămînteană, a fost încorporată întru trup și suflet în gloria cerească.”

umilul 22.10.2009 08:51:25

Iertati-ma !!

In Cartea Sfanta este scrisa porunca sa-ti cinstesti si sa-ti iubesti parintii, deci daca Domnul nostru Iisus Hristos a iubit-o pe Cea care l-a nascut, cu atat mai mult se cuvine ca noi sa O iubim si sa O cinstim mai mult. Iar la intrebarea cu ce este mai presus nu are sens sa raspundem din momentul ce Mantuitorul nostru s-a nascut din Ea prin cuvantul Domnului nostru Dumnezeu a carui slava este pururea. Deci nu se cuvine nici macar sa punem o astfel de intrebare. Pace tuturor si iertare daca v-am gresit cu ceva.

georgeval 22.10.2009 09:20:32

Citat:

În prealabil postat de condor (Post 175158)
Dar, putem accepta ca astfel de oameni (cum sunt Sfintii Parinti), pot gresi in invataturile lor.

Iar noi in nevrednicia noastra ii vom corecta pe Sfintii Parinti. Mi se pare cam exagerat ca eu sa corectez- las Biserica sa decida. Pe mine ma inspaimanta cand aud aceste judecati subiective. Cum adica daca interpretarile lor nu coincid cu interpretarile mele inseamna ca ei au gresit???

condor 22.10.2009 10:03:28

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 175231)
Iar noi in nevrednicia noastra ii vom corecta pe Sfintii Parinti. Mi se pare cam exagerat ca eu sa corectez- las Biserica sa decida. Pe mine ma inspaimanta cand aud aceste judecati subiective. Cum adica daca interpretarile lor nu coincid cu interpretarile mele inseamna ca ei au gresit???

Si dvs. considerati ca Sfintii Parinti au gresit. Cum ajungeti la astfel de concluzie? Pe ce criterii sau prin ce metode stabiliti care sunt invataturile gresite ale Sfintilor Parinti?

Florin-Ionut 22.10.2009 10:15:59

Citat:

În prealabil postat de condor (Post 175116)
Cred ca cel mai logic ar fi, din orice perspectiva, sa ascultam de ceea ce ne-au spus Sfintii Apostoli ai Domnului Iisus Hristos, referitor la Maica Domnului.

Atunci te rog sa comentezi versetele de mai jos care apar in Evanghelia lui Luca (sau da-mi linkul daca ai raspuns altadata cuiva):

46. Și a zis Maria: Mărește sufletul meu pe Domnul.
47. Și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,
48. Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.
49. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic și sfânt este numele Lui.

Florin-Ionut 22.10.2009 10:36:20

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 175193)
Titulatura aceasta este un adevărat nume de hulă pe care maica Domnului nu și l-ar fi dorit niciodată. Cum adică "Născătoare de Dumnezeu"?

Domnule,

Gandesti stramb.

Dumnezeu-Fiul Cel nascut din Tatal mai inainte de veci S-a intrupat devenind Dumnezeu-Om fara a inceta sa fie Dumnezeu. Deci Preasfanta Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu, prin care umanitatea a primit posibilitatea indumnezeirii in har, pentru ca Iisus Hristos a restaurat natura noastra, firea umana, la conditia dintai.

Imi pare rau, dar afirmatia pe care ai scris-o mai sus este erezie curata, ceea ce te scoate din randul crestinilor dreptcredinciosi. Mai mediteaza la lucrurile astea, e foarte important pentru mantuirea ta, draga domnule.

Danut7 22.10.2009 11:04:42

nu le mai dati atata atentie la toti boschetarii si toti cainii.

elenavioletacocos 22.10.2009 11:16:18

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 175021)
P.S Nu cred ca ai ales sectiunea cea mai buna pentru subiectul acesta, ma refer la "secte".

vreau sa vad ce argumente aduc ei ,ca apoi cu argumentele aduse de duhovnicul nostru sa ii explic sotului meu ! pentru mine este f important sa ii pot explica eu personal sotului ,mai ales ca el vine din familie adventista ...

condor 22.10.2009 11:23:59

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 175242)
Atunci te rog sa comentezi versetele de mai jos care apar in Evanghelia lui Luca (sau da-mi linkul daca ai raspuns altadata cuiva):

46. Și a zis Maria: Mărește sufletul meu pe Domnul.
47. Și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,
48. Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.
49. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic și sfânt este numele Lui.

Cred ca acele versete impun o atitudine de respect pentru cea care a dat nastere prucului Iisus. Atata si nimic mai mult. De ce spun asta:

Ca sa inteleg bine niste versete scrise de un Sfant Evanghelist (ex: Luca), urmaresc atitudinea acelui Sfanta Evanghelist (si a celorlati) fata de subiectul care ma intereseaza.

Vedem ca Sfantul Evanghelis Luca vorbeste despre Maica Domnului, doar in primele doua capitole ale Evangheliei Sale (atunci cand Domnul Iisus era prunc si mai apoi copil). Apoi, Sfantul Evanghelist Luca, nu mai vorbeste despre Maica Domnului (o mai gasim pomenita doar in cap. 8 unde Domnul Iisus spune ceva de genul "cei care asculta Cuvantul Tatalui Meu, aceia sunt mama mea si fratii mei"). Este interesant ca Sfantul Luca nu-i acorda atentie Maicii Domnului, nici la momentul prinderii si rastignirii Domnului.

Mai mult, Sfantul Luca scrie si cartea Faptele Apostolilor (28 de capitole). Maria, mama Domnului Iisus este pomenita o singura data, la inceput (cap 1:14). Apoi dispare. Sfantul Luca nu-i mai acorda nici o atentie. La fel fac si Sfintii Apostoli in epistolelel lor.

Mesajul Sfintilor Apostoli este clar: toata slava, cinstea si marirea se cuvin Tatalui, Fiului si Duhului Sfant. "Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva, decat pe Hristos si El rastignit."

Sa nu incercam sa fim noi mai sfinti decat Sfintii Apostoli. De fapt, este problema fiecaruia. Eu voi urma exemplul Sfintilor Apostoli (inclusiv in ceea ce priveste venerarea Mariei).

Maica Domnului si Sfintii morti in Hristos nu au nevoie de inchinarea si slava pe care le-o dam noi. Ei au fost slujitori ai lui Dumnezeu. Si, Dumnezeu are pentru ei o rasplata adevarata.

condor 22.10.2009 11:31:28

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 175251)
nu le mai dati atata atentie la toti boschetarii

Pardon, fost boschetar (daca va referiti la mine). Si, poate viitor boschetar. Un prieten are o vorba "de duh". Zice: "eu m-as multumi sa fiu si boschetar in Imparatia lui Dumnezeu."

condor 22.10.2009 11:33:28

Citat:

În prealabil postat de elenavioletacocos (Post 175254)
vreau sa vad ce argumente aduc ei ,ca apoi cu argumentele aduse de duhovnicul nostru sa ii explic sotului meu ! pentru mine este f important sa ii pot explica eu personal sotului ,mai ales ca el vine din familie adventista ...

Ce ziceti, viata si scrierile Sfintilor Apostoli sunt un argument valabil?

georgeval 22.10.2009 12:37:28

Citat:

În prealabil postat de condor (Post 175238)
Si dvs. considerati ca Sfintii Parinti au gresit. Cum ajungeti la astfel de concluzie? Pe ce criterii sau prin ce metode stabiliti care sunt invataturile gresite ale Sfintilor Parinti?

Eu las Biserica sa decida. Si in nevrednicia mea eu nu pot sa afirm ca Sfintii Parinti au gresit.

Danut7 22.10.2009 13:55:57

Citat:

În prealabil postat de cmihai (Post 175306)
Domnilor, citesc si ma minunez ... Danutz7 ... ceea ce faci tu acum este exact ceea ce vroiau ei sa faci ... de ce te enervezi? nu are nici un rost sa iti faci pacate ...
Eu de obicei nu prea postez (prefer doar sa citesc) dar nu pot sa nu remarc "reaua credinta" a domnilor cu care polemizezi, este imposibil pentru noi oamenii sa le schimbam modul de gandire unor semeni ai nostrii care sunt saturati pana la refuz cu asa zise "doctrine ale adevarului" si mai au si "solzi de peste pe ochi".
Danutz7 in cazul de fata nu putem decat sa ne rugam pentru ei si sa speram ca D-zeu le va lua de pe ochi "solzii de peste".
Oricum fara intentia de a supara pe cineva eu propun ca acest thread sa fie inchis, nu are rost sa incurajam ereziile si batjocorirea Maicutei Domnului de niste "cetateni" care nu stiu ce spun (se stiu ei cine sunt ...).

Doamne Ajuta si scuze daca am suparat pe cineva.

Ai dreptate, oamenii astia sunt de rea credinta si se vede limpede ca nu au venit aici cu cele mai bune intentii; au venit aici sa provoace , sa invinuiasca, sa creeze zavistii si certuri; de mult si-au pierdut "binea primire" aici , din punctul meu de vedere;si uite ca au reusit si pe topicul asta sa umple pagini pline de rahat;Dau dovada de lipsa de respect , de aroganta , de lipsa de caracter si de ignoranta.Pe deasupra mai vin si nepragatiti "nefacandu-si temele" si cu informatii gresite.Daca chiar v-ar intereseaza ortodoxia(ceea ce se vede sigur ca nu, dar nah... ipotetic vb) ca doar stim ca ati venit aici asa "de-a proasta" luati legatura cu un duhovnic ortodox, ca sunt destui si slava Domnului suntem o tara ortodoxa.In loc sa va petreceti timpul umpland de prostii forumul, "dragi" adventisti mai bine v-ati pune si ati cauta sa cititi inainte ceea ce "va intereseaza" sau "ce vreti sa aduceti in discutie", sa va documentati bine si corect, si cu ciocu mic si tonu jos, daca vreti raspunsuri ca niste servitori umili.

tricesimusseptimus 22.10.2009 14:14:10

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 175312)
Ai dreptate, oamenii astia sunt de rea credinta si se vede limpede ca nu au venit aici cu cele mai bune intentii; au venit aici sa provoace , sa invinuiasca, sa creeze zavistii si certuri; de mult si-au pierdut "binea primire" aici , din punctul meu de vedere;si uite ca au reusit si pe topicul asta sa umple pagini pline de rahat;Dau dovada de lipsa de respect , de aroganta , de lipsa de caracter si de ignoranta.Pe deasupra mai vin si nepragatiti "nefacandu-si temele" si cu informatii gresite.Daca chiar v-ar intereseaza ortodoxia(ceea ce se vede sigur ca nu, dar nah... ipotetic vb) ca doar stim ca ati venit aici asa "de-a proasta" luati legatura cu un duhovnic ortodox, ca sunt destui si slava Domnului suntem o tara ortodoxa.In loc sa va petreceti timpul umpland de prostii forumul, "dragi" adventisti mai bine v-ati pune si ati cauta sa cititi inainte ceea ce "va intereseaza" sau "ce vreti sa aduceti in discutie", sa va documentati bine si corect, si cu ciocu mic si tonu jos, daca vreti raspunsuri ca niste servitori umili.

Ți-ai făcut mai sus caracterizarea, dar hai că te iert... Spune-mi doar unde sunt informațiile greșite privitoare la maica Domnului (parcă ăsta era topicul, nu?).

Danut7 22.10.2009 14:23:11

Cand vi smerit am sa-ti raspund , pana atunci nu mai primiti nimic de la mine.

Florin-Ionut 22.10.2009 14:28:21

Citat:

În prealabil postat de condor (Post 175259)
Cred ca acele versete impun o atitudine de respect pentru cea care a dat nastere prucului Iisus. Atata si nimic mai mult. De ce spun asta:

Ca sa inteleg bine niste versete scrise de un Sfant Evanghelist (ex: Luca), urmaresc atitudinea acelui Sfanta Evanghelist (si a celorlati) fata de subiectul care ma intereseaza.

Vedem ca Sfantul Evanghelis Luca vorbeste despre Maica Domnului, doar in primele doua capitole ale Evangheliei Sale (atunci cand Domnul Iisus era prunc si mai apoi copil). Apoi, Sfantul Evanghelist Luca, nu mai vorbeste despre Maica Domnului (o mai gasim pomenita doar in cap. 8 unde Domnul Iisus spune ceva de genul "cei care asculta Cuvantul Tatalui Meu, aceia sunt mama mea si fratii mei"). Este interesant ca Sfantul Luca nu-i acorda atentie Maicii Domnului, nici la momentul prinderii si rastignirii Domnului.

Mai mult, Sfantul Luca scrie si cartea Faptele Apostolilor (28 de capitole). Maria, mama Domnului Iisus este pomenita o singura data, la inceput (cap 1:14). Apoi dispare. Sfantul Luca nu-i mai acorda nici o atentie. La fel fac si Sfintii Apostoli in epistolelel lor.

Mesajul Sfintilor Apostoli este clar: toata slava, cinstea si marirea se cuvin Tatalui, Fiului si Duhului Sfant. "Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva, decat pe Hristos si El rastignit."

Sa nu incercam sa fim noi mai sfinti decat Sfintii Apostoli. De fapt, este problema fiecaruia. Eu voi urma exemplul Sfintilor Apostoli (inclusiv in ceea ce priveste venerarea Mariei).

Maica Domnului si Sfintii morti in Hristos nu au nevoie de inchinarea si slava pe care le-o dam noi. Ei au fost slujitori ai lui Dumnezeu. Si, Dumnezeu are pentru ei o rasplata adevarata.

Afirmatia "de acum ma vor ferici toate neamurile" nu inseamna o simpla minima forma de respect, pe care la urma urmei o datoram tuturor sfintilor, ci ne arata clar ca Preasfanta Maria este pusa de Dumnezeu intr-o marire cu totul speciala (caci mi-a facut mie marire Cel Puternic). Unde mai vezi in toata Scriptura sa spuna Dumnezeu asa ceva despre vreun om al Sau?

Noi urmam exemplul Arhanghelului Gavriil care s-a inchinat Mariei spunand: "Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei.", al Elisabetei care a zis inspirata de Duhul Sfant: "Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău. Și de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu? Că iată, cum veni la urechile mele glasul salutării tale, pruncul a săltat de bucurie în pântecele meu. Și fericită este aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de la Domnul." Si noi avem rugaciuni de lauda in care spunem la fel: bucura-te, binecuvantata esti, ceea ce esti de Dumnezeu fericita samd.

Bineinteles ca este total gresit sa credem ca Preasfanta este cumva inlocuitoare a Lui Dumnezeu si sa nu intelegem ca numai El este sursa a tot binele si ca de la El vine ajutorul pe care il cerem prin intermediul Sfintilor Lui. E posibil sa fi aparut erezii de genul asta, nu contest.

Citat:

În prealabil postat de Condor

Se pare ca uiti de Ioan 19:
26. Deci Iisus, văzând pe mama Sa și pe ucenicul pe care Îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău!
27. Apoi a zis ucenicului: Iată mama ta! Și din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine.

Stiu ca voi interpretati anapoda multe locuri importante din Scripturi, inclusiv acesta in care noi suntem infiati de catre Nascatoarea de Dumnezeu, avand din acel moment o Mama careia ii pasa de noi. De fapt il si uitati cu totul.

tricesimusseptimus 22.10.2009 14:42:08

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 175330)
Afirmatia "de acum ma vor ferici toate neamurile" nu inseamna o simpla minima forma de respect, pe care la urma urmei o datoram tuturor sfintilor, ci ne arata clar ca Preasfanta Maria este pusa de Dumnezeu intr-o marire cu totul speciala (caci mi-a facut mie marire Cel Puternic). Unde mai vezi in toata Scriptura sa spuna Dumnezeu asa ceva despre vreun om al Sau?

"13. Și a zis Lia: "Spre fericirea mea s-a născut, că mă vor ferici femeile!" Și i-a pus numele Așer." (Facerea 30)

Citat:

Ioan nu este Luca ;)

Florin-Ionut 22.10.2009 14:49:55

...si inca un lucru foarte important: multi nu-si dau seama de jertfa pe care a facut-o Preasfanta Maria si care este integrata in planul de mantuire al Lui Dumnezeu. Ea a asistat la crucificarea Fiului sau in chinuri timp de 6 ore, inainte de asta L-a vazut pe dumul Crucii, a fost martora neputincioasa la bataile si umilintele la care a fost supus Fiul ei iubit:

Luca 2:
34. Și i-a binecuvântat Simeon și a zis către Maria, mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel și ca un semn care va stârni împotriviri.
35. Și prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi.

Pentru smerenia de a accepta voia divina de a Se intrupa Dumnezeu-Fiul, pentru viata ei sfanta, prin iubirea ei si prin jertfa pe care a facut-o si pentru multe alte calitati ea s-a invrednicit de asemanarea cea mai mare cu Dumnezeu catre care tind toate fapturile rationale:

Psalmul 44:
11. Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită și prea înfrumusețată.

Poate stiti voi o alta imparateasa care sta de-a dreapta Lui Dumnezeu, caci noi o stim pe Preasfanta Fecioara Maria.

Florin-Ionut 22.10.2009 14:55:10

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 175333)
"13. Și a zis Lia: "Spre fericirea mea s-a născut, că mă vor ferici femeile!" Și i-a pus numele Așer." (Facerea 30)

Ioan nu este Luca ;)

Toate neamurile inseamna ceva mai mult decat cateva femei din preajma acelei mame. Si voi ar trebui sa va considerati parte din acele neamuri, in caz ca nu aveti vreo derogare de undeva...

Condor zice asa: "Apoi dispare. Sfantul Luca nu-i mai acorda nici o atentie. La fel fac si Sfintii Apostoli in epistolelel lor."

Ce-are-a face? Ioan nu este Apostol si Evanghelist?

condor 22.10.2009 15:23:04

Citat:

Unde mai vezi in toata Scriptura sa spuna Dumnezeu asa ceva despre vreun om al Sau?

Pentru multi oameni ai credintei Sfanta Scriptura foloseste cuvinte foarte frumoase.

Citat:

Noi urmam exemplul Arhanghelului Gavriil

Iar Sfintii Apostoli, al cui exemplu l-au urmat (de nu au pomenit de Maica Domnului in epistolele lor)? Ori Sfintii Apostoli au gresit grav, ori voi dati interpretari fortate unor pasaje din Scriptura, pentru a va justifica modul de inchinare (ar fi fost mai usor sa faceti o reforma si sa eliminati inchinarile necrestine).

Citat:

Eu am vorbit despre scrierile Sfantului Luca si despre epistolele Sfintilor Apostoli. Nu am facut referire la Evanghelii (din care face parte si Ioan 19).

Dar, nu este gresit sa facem referire si la scrierile Sfantului Apostol Ioan. Nici in cele trei epistole ale sale nu gasim vre-o referire la Maica Domnului. De ce oare? A uitat Sfantul Apostol ceva atat de important? Eu cred ca problema este la voi.

Citat:

Stiu ca voi interpretati anapoda multe locuri importante din Scripturi, inclusiv acesta in care noi suntem infiati de catre Nascatoarea de Dumnezeu, avand din acel moment o Mama careia ii pasa de noi. De fapt il si uitati cu totul.

Ionut, noi nu interpretam aiurea. Credem ce spune Sfanta Scriptura si nu ne permitem sa venim cu "interpretari duhovnicesti".

In ceea ce priveste respectul pentru Maica Domnului, putem spune ca noi o respectam mai mult. Voi nu sunteti in stare sa o respectati asa cum o prezinta Sfanta Scriptura. Aveti nevoie sa o divinizati, sa o ridicati pe un piedestal, sa o inaltati mai presus de ingeri, sa o faceti "nascatoare de Dumnezeu", s.a.m.d. pentru a o respecta. Daca as reusi sa va demonstrez ca Maica Domnului a mai avut copii (nu pot demonstra acest lucru - Scriptura nu este edificatoare in aceasta problema), voi v-ati pierde respectul pentru ea. Pentru ca nu o respectati pe Maica Domnului ci imaginea pe care v-ati fabricat-o.

Nu incercati sa-i acuzati pe altii ca nu respecta ceea ce voi va imaginati (sau v-au inoculat altii).

tricesimusseptimus 22.10.2009 16:51:16

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 175337)
Toate neamurile inseamna ceva mai mult decat cateva femei din preajma acelei mame. Si voi ar trebui sa va considerati parte din acele neamuri, in caz ca nu aveti vreo derogare de undeva...

Nu avem nici o derogare, o considerăm la rândul nostru fericită, ba mai mult, o sfântă! Asta nu înseamnă în nici un caz să-i atribuim calități soterologice ori s-o numim cu nume blasfemice precum "Preasfântă Născătoare de Dumnezeu" și "Împărăteasa Cerului"!

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 175337)
Condor zice asa: "Apoi dispare. Sfantul Luca nu-i mai acorda nici o atentie. La fel fac si Sfintii Apostoli in epistolelel lor."

Aceasta este realitatea. Atenția acordată Mariei este cu totul marginală atât în Evanghelii cât mai ales în epistole. Chiar titulatura de "Maica Domnului" apare doar o dată sau de două ori și atunci în cu totul altă conjunctură decât cea de adorație idolatră. Dacă citești Evanghelia, nu poți să nu observi că Iisus punea mult mai mult preț pe rudenia de spirit, decât pe cea trupească. Într-o zi, când El predica înconjurat de mulțime, cineva L-a anunțat public: „Învățătorule, Te caută mama și frații Tăi !". Răspunsul Lui, imediat și implacabil, cu adresă precisă către cei care-L căutau, a fost: „Cine sunt mama Mea și frații Mei?" Și arătând spre discipolii Lui, a continuat: „Iată mama mea și frații mei ! Oricine face voia Tatălui Meu ceresc, acela îmi este frate și soră și mamă!" (Mat. 12:47-50; Marc. 3:31-35; Luca 8:19-21).
Replica lui Iisus era justificată, deoarece Evanghelia ne spune că, în timp ce adversarii lui Iisus tocmai Îl învinuiau de pactul cu diavolul, căzând ei înșiși în păcatul luciferic, de moarte, al insultării Duhului Sfânt, mama și frații Lui Îl căutau „ca să pună mâna pe El, fiindcă ziceau: 'Și-a ieșit din minți!' " (Marc. 3:21-35). Cu alte cuvinte, și ei riscau să ajungă la păcatul de neiertat. Evanghelia folosește orice ocazie de a scoate în evidență tensiunea religioasă dntre Iisus și familie. Ai Lui doreau să Se bucure de o recunoaștere generală a mesianității lui Iisus, motiv pentru care aveau grijă să-I recomande un comportament adecvat (Ioan 2:3-4; 7:3-8).

Când Iisus S-a botezat, nici unul din acești frați, nici chiar propria Lui mamă, nu L-au urmat. La botezul lui Ioan au venit corupții și prostituatele să se pocăiască (Mat. 21:32), au venit chiar și unii cucernici ipocriți, al căror botez a fost amânat până la o adevărată pocăință (Mat. 3:7-12). Dar frații lui Iisus nu au venit. Iosif probabil murise deja, fiindcă din copilăria lui Iisus nu mai este menționat în evanghelii. Însă Maria, o femeie evlavioasă, la cei aproximativ 50 de ani ai ei, nu a venit la botez. Evanghelia ar fi menționat-o, dar ea era absentă.

Iisus Și-a făcut discipoli în primul rând dintre botezații lui Ioan. Și de regulă nu a refuzat pe nimeni care voia să-I fie ucenic. Dar frații lui Iisus (Iacov, Simeon, Iosif, Iuda, cf. Mat. 13:15; Marc. 6:3) nu s-au alăturat celor doisprezece, în ciuda coincidențelor de nume, nici surorile (Mat. 13:56), nici mama Lui n-au fost bucuroase de la început de compania galileencelor care Îl ascultau (Luca 23:49.55). Îți poți imagina să știi că fratele sau fiul tău este Domnul Cerului, că a ieșit în lume spunând și făcând lucruri uimitoare, iar tu să stai cuminte la vatră?

Mama Maria se pare că s-a alăturat celorlalte Marii în ultimele zile ale lucrării Lui, și după ce o aflăm martoră a cruzimilor de pe Calvar, o simțim în Camera de Sus, printre martorii Celui Înviat. De asemenea este menționată cu ocazia Pogorârii Duhului Sfânt, împreună cu rudele lui Iisus. Dar ea nu are un rol proeminent în evanghelii, decât în textele narative ale nașterii și copilăriei lui Iisus. Lângă apostoli este aproape invizibilă, iar când în sfârșit li se alătură, ea nu este mai proeminentă decât celelalte femei. În ce privește prioritatea de a-L vedea pe Cel Înviat, Domnul a dat-o altei Marii: Magdalenei. Apoi s-a arătat celorlalte femei, apoi lui Ioan și lui Petru, apoi pe rând și celorlalți, între care fratelui Său mai mare, Iacov (Luca 24:22; 1Cor. 15:7; Fapte 1:14; Gal. 1:19; 2:9). Iisus a iubit-o în mod sigur pe mama Sa, dar a răsplătit pe cei iubiți pe măsura iubirii lor.

Iisus a dat Mariei ca și celorlalți discipoli, cel mai mare dar, Duhul Sfânt, în ziua Cincizecimii. Gestul acesta arată că ea avea nevoie de Spiritul lui Dumnezeu ca și ceilalți sfinți. Ea nu era acolo ca intermediară pentru ei, ci toți S-au rugat lui Dumnezeu „în numele lui Iisus."

După episodul acesta, Scriptura ne descrie cele mai semnificative fapte ale apostolilor și epistolele în care se întâlnesc o mulțime de nume de bărbați și femei care au slujit lui Dumnezeu în generația aceea. Dar numele maicii Domnului nu este menționat nici printre închinători, nici printre cei care primesc închinare. Comparând vârsta ei cu a lui Iisus, ea trebuie să fi trăit până spre anii 50-60 ai erei creștine. Apostolul Ioan, luându-și în serios rolul de fiu (Ioan 19:26-27), i-a îngrijit bătrânețea și, fără îndoială, Maria a fost sursa unor informații foarte importante din evanghelia lui Ioan și din celelalte evanghelii. Cu toate acestea, Ioan însuși nu menționează nimic în evanghelie care să ne facă s-o considerăm mai mult decât ceea ce era. În epistolele și în Apocalipsa lui nu se găsește nici o referire la mama lui Iisus. Foarte probabil că la data aceea ea nici nu mai era în viață.

Această tăcere nevinovată a Scripturii în ce privește deificarea Mariei este semnificativă pentru cine știe să citească. Dar în secolele în care creștinismul a devenit popular și apoi dominant politic, când gloatele păgâne și elitele lor oportuniste au îmbrățișat noua credință, fără a se dezbăra de apetitul politeist, de nevoia de zei-patroni și de o Mare Mamă (întrucât divinitățile masculine sunt mai severe); modesta galileeancă a fost batjocorită de teologi inconștienți cu titluri și calități la care nici îngerii, nici apostolii nu visaseră, deși ea fusese fericită în rolul de creatură care așteaptă învierea drepților.

costel 22.10.2009 17:01:19

Cand vei intelege ca ea L-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu, vei avea alta abordare. Pana atunci, e indicat sa ai respect fata de adevar.

cmihai 22.10.2009 17:50:34

tricesimusseptimus si condor credeti ce vreti domnilor, dar va rog eu incetati cu blasfemiile si ideile preconcepute despre Maica Domnului.
Nu are sens polemica, voi sunteti cu ale voastre noi cu ale noastre asa ca sa lasam lucrurile in felul acesta.
Sunt sigur ca intr-o zi Iisus (cu doi "i" se scrie corect!!!) va va arata adevarul si veti intelege cu adevarat de ce Maica Lui e cinstita de noi.

Doamne ajuta si iertare daca am suparat pe cineva

anna21 22.10.2009 18:27:15

Catre cei care nu o cinstesc pe Maica Domnului: nu trece nimeni dincolo de moarte cu Biblia in mana! Dar sunt unii oameni care prin sfintenia lor s-au invrednicit sa treaca dincolo tinuti de mana de Maica Domnului!
Ma intreb al cui nume il veti striga cand veti ajunge in fata Vamilor dupa moarte. A! Nu cunoasteti ce se intampla dupa moarte pt. ati nesocotit invatatura bisericii. Nu stiti cine pazeste sufletele credinciosilor de atacurile vrasmasilor la vremea iesirii din trup.
Dar nu stiti nici cu cine si cum se lupta omul in timpul vietii si care sunt ajutoarele lui. Se lupta omul cu cei de alta credinta?
Ce zice Sf.Apostol Pavel?
"Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, care sunt în văzduh."
Atat. Traditia bisericii a pastrat restul invataturii pe care cei care s-au rupt de ortodoxie nu o vor cunoaste. Restul confesiunilor considera ca se vor mantui prin fapte morale (fapte bune sunt altele.. si rugaciunea este o fapta buna!), printr-un anume stil de viata, prin forte proprii in general!
Ortodocsii se mantuiesc prin dragoste si mila lui Dumnezeu. La aceasta contribuie toti dreptii care au trecut la cele vesnice, dar inca sunt TRUP al Bisericii. Ei sunt vii, nu morti. Si dragostea lui Dumnezeu lor se revarsa prin ei asupra oamenilor.
Maica Domnului se roaga pentru mantuirea mea, iar eu sa o necinstesc?!

anna21 22.10.2009 18:31:30

Revenind la insistenta cu care se numara cate referiri sunt in Biblie... (cica studiu al Bibliei!)
Gutenberg a inventat tiparnita moderna prin sec 15. Pana atunci Biblia era o carte mult prea scumpa pentru a exista in fiecare casa. Ce sa inteleg din asta? Ca pana la raspandirea bibliilor oamenii nu s-au putut mantui?

Crezi ca dracul nu stie ce scrie in Biblie? Ohoho! Precis o stie cu punct si virgula. Dar daca nu are iubire nu o poate patrunde.
Dar cum spunea arhim. Arsenie Papacioc: cu dracul sa nu stai de vorba!

anna21 22.10.2009 18:50:26

Citat:

În prealabil postat de condor (Post 175342)
Ionut, noi nu interpretam aiurea. Credem ce spune Sfanta Scriptura si nu ne permitem sa venim cu "interpretari duhovnicesti".

In ceea ce priveste respectul pentru Maica Domnului, putem spune ca noi o respectam mai mult. Voi nu sunteti in stare sa o respectati asa cum o prezinta Sfanta Scriptura. Aveti nevoie sa o divinizati, sa o ridicati pe un piedestal, sa o inaltati mai presus de ingeri, sa o faceti "nascatoare de Dumnezeu", s.a.m.d. pentru a o respecta. Daca as reusi sa va demonstrez ca Maica Domnului a mai avut copii (nu pot demonstra acest lucru - Scriptura nu este edificatoare in aceasta problema), voi v-ati pierde respectul pentru ea. Pentru ca nu o respectati pe Maica Domnului ci imaginea pe care v-ati fabricat-o.

Nu incercati sa-i acuzati pe altii ca nu respecta ceea ce voi va imaginati (sau v-au inoculat altii).

Mda, foarte bine ca nu-ti permiti interpretari duhovnicesti.
Totusi Biblia ar trebui inteleasa in duh, nu numai in litera.
Revenind la cunoasterea Scripturilor si la intelegerea duhovniceasca, daca Dumnezeu vrea, ii invata pe alesii lui ceea ce este de folos CHIAR IN LIPSA BIBLIEI.
De ex. Sf. Maria Egipteanca nu a citit niciodata Scripturile, dar dupa multi ani petrecuti in pustie LE STIA! Duhul Sfant o invatase!
"Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela VA VA INVATA TOATE și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu. " (Ioan 14:26)

Repet, a nesocoti invatatura Sf Parinti ai bisericiii inseamna a nesocoti puterea Sf. Duh. Pentru ca ei nu de la ei au vorbit, nu au avut invataturi omenesti/lumesti. De altfel, incapacitatea de a accepta invatatura Sf. Parinti atesta ancorarea cititorului in aceasta lume trecatoare, lipsa luminarii lui de Duh (caci scrierile Sf. Parinti sunt intelese doar in masura in care ne straduim sa ne ridicam de aici catre cele dumnezeiesti, atunci si Dumnezeu ne deschide inima).

(Nu vreau sa se inteleaga ca as diminua importanta Scripturilor, dar in lipsa comuniunii cu biserica cu mare greu se apropie cineva de adevar)

condor 22.10.2009 18:58:08

Citat:

În prealabil postat de cmihai (Post 175378)
tricesimusseptimus si condor credeti ce vreti domnilor, dar va rog eu incetati cu blasfemiile si ideile preconcepute despre Maica Domnului.

Blasfemiile si ideiile preconcepute va apartin. Noi avem acelasi comportament ca Sfintii Apostoli, fata de Maica Domnului. Vreti sa spuneti ca si ei (Sfintii Apostoli) au fost victime ale unor idei preconcepute si au ajuns la blasfemie?

Citat:

În prealabil postat de cmihai (Post 175378)
Nu are sens polemica, voi sunteti cu ale voastre noi cu ale noastre asa ca sa lasam lucrurile in felul acesta.

Corect. Noi cu Sfintii Apostoli din Sfanta Scriptura, voi cu traditia.

condor 22.10.2009 19:02:40

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 175390)
Mda, foarte bine ca nu-ti permiti interpretari duhovnicesti.
Totusi Biblia ar trebui inteleasa in duh, nu numai in litera.

Am pus in ghilimele expresia "interpretari duhovnicesti". A se citi "abureli".

condor 22.10.2009 19:22:02

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 175383)
Catre cei care nu o cinstesc pe Maica Domnului: nu trece nimeni dincolo de moarte cu Biblia in mana! Dar sunt unii oameni care prin sfintenia lor s-au invrednicit sa treaca dincolo tinuti de mana de Maica Domnului!
Ma intreb al cui nume il veti striga cand veti ajunge in fata Vamilor dupa moarte.

"Vami dupa moarte"? Nu credem in "istorisiri inchipuite".

Citat:

A! Nu cunoasteti ce se intampla dupa moarte pt. ati nesocotit invatatura bisericii.

Cunoastem foarte bine ce se intampla dupa moarte. Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli, prin Cuvantul lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura), ne-au explicat foarte clar si fara inflorituri ce se intampla dupa ce omul moare.

Citat:

Ce zice Sf.Apostol Pavel?
"Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, care sunt în văzduh."

Sfantul Apostol Pavel dadea sfaturi celor vii, cum sa lupte pentru credinta lor. Nicaieri vre-un Sfant Apostol nu a vorbit despre ceea ce trebuie sa faca mortii.

Ati citat din epistola catre Efeseni, cap. 6 vers 12. Versetele din continuare sunt foarte frumoase si cunoscute. De aceea imi mpermit sa le postez:

"De aceea, luati toata armatura lui Dumnezeu, ca sa va puteti împotrivi în ziua cea rea, si sa ramîneti în picioare, dupa ce veti fi biruit totul.
Stati gata dar, avînd mijlocul încins cu adevarul, îmbracati cu platosa neprihanirii,
avînd picioarele încaltate cu rîvna Evangheliei pacii.
Pe deasupra tuturor acestora luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau.
Luati si coiful mîntuirii si sabia Duhului, care este Cuvîntul lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura)
."(Efeseni 6:13-17).

Repet: sfaturile Sfantului Apostol sunt pentru cei vii nu pentru morti (care, chipurile, trebuie sa treaca vami si sa se sperie de draci).

condor 22.10.2009 19:56:55

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 175386)
Crezi ca dracul nu stie ce scrie in Biblie? Ohoho! Precis o stie cu punct si virgula. Dar daca nu are iubire nu o poate patrunde.
Dar cum spunea arhim. Arsenie Papacioc: cu dracul sa nu stai de vorba!

Ce spirit de observatie dezvoltat aveti, atunci cand il studiati pe diavol. Si, lucru nespus de rau este faptul ca insinuati (nu numai dvs. - este un obicei ortodox) ca a cunoaste scriptura este o calitate diabolica ("ohoho. diavolul cunoaste Biblia cu punct si virgula").

De ce nu aveti acelasi spirit dezvoltat de observatie cand este vorba de Mantuitorul? Porobabil, pentru ca nu-L cunoasteti. Domnul Iisus Hristos avea un obicei de a-si infrunta dusmanii (diavolul sau fariseii) cu "este scris" (Sfanta Scriptura). Sfintii Apostoli vorbeau, de asemenea, cu "este scris".

In plus, necunoasterea Sfintei Scripturi, duce la ratacire: "Va rataciti! Pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile nici puterea lui Dumnezeu"- spune Mantuitorul (Matei cap.22)

Pe dvs. cine v-a invatat sa minimalizati importanta cunoasterii Sfintei Scripturi?

anna21 22.10.2009 20:24:28

Ma faci sa zambesc.
"Va rataciti! Pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile nici puterea lui Dumnezeu" - o replica data celor ce se faleau cu cunoasterea lor. De fapt, nu stiau nimic pt ca adevarata cunoastere o da Dumnezeu.
Unde scrie: va mantuiti cu ce este scris?
Am mai spus.. Biblia s-a raspandit tarziu in casele oamenilor. Pana atunci oamenii mergeau la Biserica, ascultau, se impartaseau, si s-au mantuit in ortodoxie. Nu minimalizez importanta studierii Scripturilor, dar acest studiu se face cu SMERENIE!
Spui ca imitati apostolii? Pai unde sunt faptele lor?
Priveste spre sfintii ortodocsi.. la ei se se vad roadele Sf. Duh. Iubirea, smerenia, rabdarea.. si minuni facute de Dumnezeu prin ei.

condor 22.10.2009 20:37:53

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 175412)
Ma faci sa zambesc.
"Va rataciti! Pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile nici puterea lui Dumnezeu" - o replica data celor ce se faleau cu cunoasterea lor. De fapt, nu stiau nimic pt ca adevarata cunoastere o da Dumnezeu.
Unde scrie: va mantuiti cu ce este scris?

Nu am spus ca ne mantuim cu ce este scris. Mantuirea vine numai prin credinta in jertfa Mantuitorului: "Caci atata de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe sigurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara si sa aiba viata vesnica." (Ioan 3:16).

Dar, recunoastem ca Scriptura are un rol foarte important in drumul spre mantuire:

"din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea întelepciunea care duce la mîntuire, prin credinta în Hristos Isus."- spune Sfantul Apostol Pavel(2 Timotei 3:15)

Stiu ca veti continua sa veniti cu argumente impotriva cunoasterii Sfintei Scripturi. Aceste marturisesc despre Hristos, si "vrajmasul" nu vrea ca aceste marturisiri sa fie cunoscute.

"Cercetati Scripturile pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica; dar tocmai ele marturisesc despre Mine" (Ioan 5:39)

anna21 22.10.2009 20:56:12

Citat:

În prealabil postat de condor (Post 175414)
Nu am spus ca ne mantuim cu ce este scris. Mantuirea vine numai prin credinta in jertfa Mantuitorului: "Caci atata de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe sigurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara si sa aiba viata vesnica." (Ioan 3:16).

Dar, recunoastem ca Scriptura are un rol foarte important in drumul spre mantuire:

"din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea întelepciunea care duce la mîntuire, prin credinta în Hristos Isus."- spune Sfantul Apostol Pavel(2 Timotei 3:15)

Stiu ca veti continua sa veniti cu argumente impotriva cunoasterii Sfintei Scripturi. Aceste marturisesc despre Hristos, si "vrajmasul" nu vrea ca aceste marturisiri sa fie cunoscute.

"Cercetati Scripturile pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica; dar tocmai ele marturisesc despre Mine" (Ioan 5:39)

Eu nu aduc argumente IMPOTRIVA cunoasterii Scripturilor! De unde ai scos-o?
Crezi ca doar voi cititi Biblia? Este aberant!
Ci arat ca daca nu are smerenie si iubire, daca nu cauta sa se faca lacas al Sf. Duh, degeaba stie Scripturile! Cu cititul ramane!(de aceea am spus ca si dracul este teolog).
Cunoasterea in sine nu te mantuieste!
De aceea am amintit-o pe Sf. Maria Egipteanca.. era nestiutoare de carte, totusi este sfanta (si stia Scripturile, ii fusesera descoperite de Sf. Duh).

Dar nu poti veni si sa hulesti pe Maica Domnului (cum ca e simpla femeie, sa insinuezi ca ar fi avut alti copii etc.) si sa-mi vorbesti despre mantuire. Si-mi spui ca nu-L cunoastem pe Iisus! Pai tu Il cunosti, dar nu-I cinstesti Mama?
Te rog observa in VT cum erau pedepsiti cei care nu cinsteau chivotul legamantului.
Maica lui Dumnezeu este mult mai mult! Este cea mai sfanta dintre oameni. Ba chiar mai mult. Dar intai trebuie sa ai o idee cat de vaga despre ce inseamna lucru sfant.. Lucrul sfant nu-l cuprinzi cu mintea.

cmihai 22.10.2009 21:07:30

Draga domnule Condor, am revazut multe din post-urile dvs si nu imi vine sa cred ca vad la om credincios (cum sunt sigur ca sunteti) atata MANDRIE, luare in deradere a credintei crestin-ortodoxe si incrancenare.
Va invit respectuos sa va recititi post-urile si sa le analizezati pe indelete, si daca nu va cer prea mult va rog sa dati dovada de putin mai multa smerenie, dragoste crestineasca (ma gandesc ca sunteti crestin ...nu??) si mai multa bunavointa, pentru ca sunt sigur ca lui D-zeu nu-i plac genul acesta de atitudini.
Am inteles, nu puteti fi convins cu oricate argumente vi s-ar aduce, asadar va rog, nu mai continuati aceasta polemica inutila si periculoasa pentru sufletul si mantuirea dumneavoastra, de ce fim pricina de pacate unii pentru altii?

Va multumesc pentru intelegere.

Cu respect (pe care il astept si din partea dvs. pe acest forum si in general fata de ortodoxie) ... un crestin ortodox cu mult mai multe pacate si greseli ca dvs.

Iertare daca am suparat pe cineva cu ideile mele

condor 22.10.2009 21:08:35

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 175419)
Dar nu poti veni si sa hulesti pe Maica Domnului (cum ca e simpla femeie, sa insinuezi ca ar fi avut alti copii etc.) si sa-mi vorbesti despre mantuire.

1. Nu am hulit-o pe maica Domnului.
2. Putem vorbi despre mantuire, fara sa pomenim macar o data despre Maica Domnului. Exact asa au vorbit (scris) Sfintii Apostoli. Aveti ceva impotriva Sfintilor Apostoli si a modului cum au cinstit-o pe Maria?

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 175419)
Si-mi spui ca nu-L cunoastem pe Iisus! Pai tu Il cunosti, dar nu-I cinstesti Mama?
Te rog observa in VT cum erau pedepsiti cei care nu cinsteau chivotul legamantului.
Maica lui Dumnezeu este mult mai mult! Este cea mai sfanta dintre oameni. Ba chiar mai mult. Dar intai trebuie sa ai o idee cat de vaga despre ce inseamna lucru sfant.. Lucrul sfant nu-l cuprinzi cu mintea.

Mi-ati oferit o mostra de "interpretare duhovniceasca" (sa nu sariti peste ghilimele).

condor 22.10.2009 21:20:38

Citat:

În prealabil postat de cmihai (Post 175421)
Draga domnule Condor, am revazut multe din post-urile dvs si nu imi vine sa cred ca vad la om credincios (cum sunt sigur ca sunteti) atata MANDRIE, luare in deradere a credintei crestin-ortodoxe si incrancenare.
Va invit respectuos sa va recititi post-urile si sa le analizezati pe indelete, si daca nu va cer prea mult va rog sa dati dovada de putin mai multa smerenie, dragoste crestineasca (ma gandesc ca sunteti crestin ...nu??) si mai multa bunavointa, pentru ca sunt sigur ca lui D-zeu nu-i plac genul acesta de atitudini.
Am inteles, nu puteti fi convins cu oricate argumente vi s-ar aduce, asadar va rog, nu mai continuati aceasta polemica inutila si periculoasa pentru sufletul si mantuirea dumneavoastra, de ce fim pricina de pacate unii pentru altii?

Va multumesc pentru intelegere.

Cu respect (pe care il astept si din partea dvs. pe acest forum si in general fata de ortodoxie) ... un crestin ortodox cu mult mai multe pacate si greseli ca dvs.

Iertare daca am suparat pe cineva cu ideile mele

Stati linistit. Ceea ce se intampla pe acest forum, este doar un schimb de idei. Sunt convins ca daca m-as intalni cu cei cu care discut, ne-am imprieteni imediat (depinde si de ei). Printre prietenii mei se numara si un preot ortodox (pe care l-am si dus cu masina la o manastire; l-am adus si inapoi). Eu, traiesc intre ortodocsi cu care ma inteleg minunat (am niste colegi extraordinari, care-si schimba programul ca eu sa pot pazi sabatul- sunt adventist). Sotia mea merge aproape zilnic la casa a doi preoti (tata si fiu), cu familiile carora are o stransa relatie de prietenie.

Nu luati in tragic niste discutii, chiar daca uneori au un ton mai aspru.

Important este sa fiti sinceri si sa faceti ceea ce credeti cu adevarat.

antoniap 22.10.2009 21:23:19

Maica Domnului?
Daca imparatii pamantesti isi respecta mamele si le indeplinesc dorintele, oare Mantuitorul nostru nu procedeaza la fel? Ba da. Maica Domnului, Preasfanta Maica si Fecioara Maria, Egumena manastirilor de pe tot pamantul, Imparateasa rugaciunii este ascultata de Fiul ei.

Aflandu-se pe cruce, Mantuitorul nostru i-a zis Maicii Sale: ,,Femeie, iata fiul tau!" Ioan Evanghelistul era singurul dintre apostoli care era de fata. Iisus, prin acest indemn, i-a dat in grija toti credinciosii crestini. Nimeni nu se roaga pentru noi mai mult ca Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, cea care prin ascultare desavarsita si prin smerenie si curatie a reusit sa sfarame capul sarpelui amagitor. Pentru noi, si pentru mantuirea noastra Preasfanta Nascatoare L-a nascut pe Iisus, L-a crescut, L-a ocrotit, si a acceptat cu inima sfasiata de durere sa-si vada Fiul rastignit, apoi s-a bucurat de Invierea Sa. Maica Domnului a avut pe pamant o misiune o misiune la inaltimea careia nu suntem vrednici sa privim.

Sa-i observam genealogia, sa vedem cum venirea Mantuitorului a fost din timp pregatita, cautandu-se un vas ales. Sa nu uitam ca Maica Domnului a fost nascuta ea insasi din niste parinti drepti, care au dus o viata de rugaciune in umilinta. Oare e putin lucru ca Maica Domnului a fost dusa cand a implinit doar trei ani la templu? De ce a dus-o prorocul Zaharia In Sfanta Sfintelor?

Noi, daca facem o fapta mai deosebita, asteptam sa fim recompensati imediat, ne fudulim de mama focului, suntem chemati sa dam interviuri, numele nostru apare in ziare etc. Maica Domnului este mai mare decat toate femeile si fecioarele prin smerenia si prin ascultarea de care a dat dovada.

Stia ca este fecioara, dar i-a lasat pe toti sa creada ca este o femeie maritata cu nimic deosebita de celelalte. Stia ca are in pantece pe Mantuitorul, dar s-a smerit. Despre lucrarea dumnezeiasca a Preasfintei Fecioare au stiut doar paisprezece persoane.

Iar daca ea s-a smerit pentru a-si putea indeplini misiunea, Dumnezeu a inaltat-o ca sa fie cinstita de toate neamurile, asa cum i-a promis. Aceste rugaciuni sunt descoperite de ingeri unor vietuitori asceti din vechime:

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim Nascatoare de Dumnezeu , cea cea pururea fericita si prea nevinovata si maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul L-ai nascut. Pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu , Fecioara, bucura-te, ceea ce esti plina de har, Marie, Domnul este cu tine! Binecuvantata esti intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau ca ai nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre!

Cine citeste Patericul Maicii Domnului gaseste acolo minuni uimitoare, de unde reiese ca Maica Domnului si-a luat in serios rolul de maica a noastra, a crestinilor, ajutandu-i mult pe cei care vor sa duca o viata dupa voia lui Dumnezeu. Iar cine o huleste, pe pielea lui o face.

condor 22.10.2009 21:35:22

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 175430)
Iar cine o huleste, pe pielea lui o face.

O intrebare simpla, legat de afirmatia dvs.: ce parere aveti despre atitudinea Sfintilor Apostoli fata de Maica Domnului (ma refer la faptul ca nu au pomenit-o deloc in epistolele lor)? Se poate numi hula aceasta atitudine? Ce patesc cei care au o atitudine asemanatoare?

cristiboss56 22.10.2009 21:35:56

Citat:

În prealabil postat de condor (Post 175422)
1. Nu am hulit-o pe maica Domnului.
2. Putem vorbi despre mantuire, fara sa pomenim macar o data despre Maica Domnului. Exact asa au vorbit (scris) Sfintii Apostoli. Aveti ceva impotriva Sfintilor Apostoli si a modului cum au cinstit-o pe Maria?

Mi-ati oferit o mostra de "interpretare duhovniceasca" (sa nu sariti peste ghilimele).

,
Apai draga Condor , nu stiu daca de PSALTIRA ai auzit , dar noi ORTODOCSII avem datoria ca dupa fiecare Catisma sa citim Pomelnic , iar pentru Sfanta Biserica avem o rugaciune pentru cei rataciti ca tine , care suna astfel : " STINGE NAVALA PAGANILOR , PORNIRILE ERETICILOR DEGRAB LE SFARMA , LE DEZRADACINEAZA SI INTRU NIMIC LE INTOARCE , CU PUTEREA SFANTULUI TAU DUH ". Eu nu pot adauga decat : ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:37:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.