Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Noul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5016)
-   -   Cine a gresit matei sau luca. (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7382)

glykys 27.10.2009 12:43:42

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 176389)
Daca Hristos cauta metode mai usoare de a-i face pe oameni mai buni putea sa ma intrebe, ii spuneam o solutie foarte simpla.
Pai n-ai vazut ca toti isi puneau averile la comun, mai ceva ca in comunism?

Topcat, ai mers mult prea departe de data aceasta! Ai ajuns tu sa ii dai lectii lui Hristos! Nu avea grija, o sa intelegi tu candva, o sa te lumineze, numai daca vei accepta! Numai de tine depinde!

topcat 27.10.2009 13:00:28

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 176438)
Topcat, ai mers mult prea departe de data aceasta! Ai ajuns tu sa ii dai lectii lui Hristos! Nu avea grija, o sa intelegi tu candva, o sa te lumineze, numai daca vei accepta! Numai de tine depinde!

Decit sa mi se vorbeasca despre bunatate as prefera "some action" in sensul suprimarii suferintei in lume.

gavriil 27.10.2009 18:27:25

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 176443)
Decit sa mi se vorbeasca despre bunatate as prefera "some action" in sensul suprimarii suferintei in lume.

schimbate tu si toate se vor shimba.sint atitea organizatii care vorbesc de bunatate si de oprirea suferintei pe pamint si nu au prea mare succes.

Fani71 27.10.2009 18:39:17

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 176443)

Vindecarile si minunile sunt semne, nu fac parte dintr-un program de schimbare a lumii, ai inteles foarte bine. Sunt semne despre imparatia lui Dumnezeu si puterea credintei si apropierea (in sens existential, nu temporal) a invierii. Asta era mesajul apostolilor - schimbati-va VOI, ca imparatia lui Dumnezeu se apropie atunci. Hristos si apostolii nu au fost revolutionari, Hristos a venit sa schimbe omul din interior, daca se lasa el schimbat. Insa el de multe, multe ori nu se lasa.

Chestia cu punerea bunurilor in comun nu are nimic de-a face cu comunismul: se puneau in comun de buna voie bunurile unor comunitati restranse. Acest obicei intr-adevar nu s-a pastrat in forma initiala, dar s-a pastrat prin manastiri, si prin spiritul de comunitate a unei parohii, care ajuta si saracii si face si donatii in afara. Sau prin spitalele, orfelinatele etc organizate de biserica.

gavriil 27.10.2009 18:47:48

Dece evanghelistul Luca nu pomeneste nimic de faptul ca Irod vroia sa omoare PRUNC?
Credeti ca ar fi omis acest lucru cu buna stiinta sau nu stia de lucrul asta?
Cred ca e un lucru important si totusi Luca nu il mentioneaza ca si cum pe acest copil nu il urmarea nimeni sau nu avea sa i se intimple nimic.

geo.nektarios 27.10.2009 20:10:05

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 175396)
MATEI 2;13,14,15.
Dupa ce au plecat magii,un inger al Domnului s-a aratat in vis lui Iosif si i-a zis:"Scoala-te, ia Pruncul si fugi in Egipt si ramai acolo pana iti voi spune eu;caci Irod va cauta Pruncul,ca sa-L omoare."Iosif s-a sculat,a luat Pruncul si pe mama Lui, noaptea,si a plecat in Egipt.Acolo a ramas pana la moartea lui Irod,ca sa se inplineasca ce fusese vestit de Domnul prin prorocul,care zice:L-am chemat pe Fiul Meu din Egipt.

LUCA 2;39,40
Dupa ce au inplinit tot ce poruncea Legea Domnului,Iosif si Maria s-au intors in Galileea,in cetatea lor,Nazaret.Iar Pruncul crestea si se intarea;era plin de intelepciune si harul lui Dumnezeu era peste El.

Poate cineva sami dea o informatie despre aceasta contradictie?
POATE CA NU E CONTRADICTIE DAR LA PRIMA VEDERE ASA PARE,AI IMPRESIA CA VORBESTE DE 2 FAMILII DIFERITE CU ACELEASI NUME,UNA SE DUCE IN EGIPT IAR ALTA IN GALILEA CETATEA NAZARET.

Fratele meu nu este nicio greseala in aceste sfinte evanghelii. Ceea ce nu intelegi fratia ta este ca in prima EVanghelie se spune ca Iosif si Maica Domnului cu Pruncul Iisus au plecat in Egipt FUGIND DE MANIA LUI IROD. Numai dupa moartea lui Irod, Maica Domnului si Dreptul Iosif s-au intors dar nu in Iersulalim caci domnea fiul lui Irod Agripa, Arhelau (Mt 2,22) „s-a temut sa mearga acolo” si „luand porunca in vis (de la inger) s-a dus in partile Galileii” (Mt 2,23). Daca esti atent Sf.Luca NU mai spune de unde vine Domnul Hristos, ci spune numai „Dupa ce au inplinit tot ce poruncea Legea Domnului,Iosif si Maria s-au intors in Galileea,in cetatea lor,Nazaret”. caci spune la Matei „si venind a locuit in orasul numit Nazaret, ca sa se implineasca ceea ce s-a spus prin prooroci, ca Nazarinean Se va chema” o profetie care nu se gaseste in Vechiul Testament, dar care se pare ca exista caci altfel Sf.Matei nu s-ar fi folosit de ea scriind-o in sf.sa evanghelie.

Fii atent cand citesti Sf.Scriptura, si citeste si inainte de un verset si dupa acel verset ca sa intelegi mai bine contextul!!!

FII BINECUVANTAT!!!

geo.nektarios 27.10.2009 20:14:56

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 176529)
Dece evanghelistul Luca nu pomeneste nimic de faptul ca Irod vroia sa omoare PRUNC?
Credeti ca ar fi omis acest lucru cu buna stiinta sau nu stia de lucrul asta?
Cred ca e un lucru important si totusi Luca nu il mentioneaza ca si cum pe acest copil nu il urmarea nimeni sau nu avea sa i se intimple nimic.

Primele Evanghelii se numesc SINOPTICE!!! Ce sunt ele?
Expresia evangheliile sinoptice se referă la trei dintre evangheliile canonice: Matei, Marcu și Luca. Denumirea vine de la faptul că aceste trei evanghelii pot fi aranjate într-un synopsis, adică așezate în coloane paralele pentru a se observa asemănările și diferențele dintre ele în relatarea acelorași evenimente.
Cele două probleme fundamentale în legătură cu evangheliile sinoptice sunt determinarea relației literare dintre acestea (problema sinoptică) și determinarea relației literare dintre acestea și Evanghelia după Ioan.

Fiecare Evaghelie este spusa de fiecare sfant autor in insuflarea sa de Duhul Sfant si cum a inteles el, avand libertatea de a se exprima asa cum a putut el sa scrie si sa faca pe cititor sa CREADA „Vestea cea Buna” (EVANGHELIA)

geo.nektarios 27.10.2009 20:18:10

Galileea este tinutul, Nazareth este localitatea din Galileea, cetatea! Asa cum Ierusalimul in Israel, asa Nazareth in Galileea!

topcat 28.10.2009 09:43:24

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 176523)
schimbate tu si toate se vor shimba.

In sensul ca...? :)

topcat 28.10.2009 09:51:28

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 176527)
Vindecarile si minunile sunt semne, nu fac parte dintr-un program de schimbare a lumii, ai inteles foarte bine. Sunt semne despre imparatia lui Dumnezeu si puterea credintei si apropierea (in sens existential, nu temporal) a invierii. Asta era mesajul apostolilor - schimbati-va VOI, ca imparatia lui Dumnezeu se apropie atunci. Hristos si apostolii nu au fost revolutionari, Hristos a venit sa schimbe omul din interior, daca se lasa el schimbat. Insa el de multe, multe ori nu se lasa.

Ceea ce retin eu de aici este ca Dzeu a vrut sa experimenteze cum e sa fi un om de rind si care sa incerce sa schimbe in bine o intreaga planeta pretinzind ca este o deitate si aducind ca argumente asa-zisele semne?

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 176527)
Chestia cu punerea bunurilor in comun nu are nimic de-a face cu comunismul: se puneau in comun de buna voie bunurile unor comunitati restranse. Acest obicei intr-adevar nu s-a pastrat in forma initiala, dar s-a pastrat prin manastiri, si prin spiritul de comunitate a unei parohii, care ajuta si saracii si face si donatii in afara. Sau prin spitalele, orfelinatele etc organizate de biserica.

Sigur, sigur. Ameninta pe cineva cu moartea sau cu iadul si iti va pune la comun ce doresti tu, peste citeva sute de ani se va spune ca a fost de buna voie.
S-o fi pastrat spiritul asta de comunitate dar sigur nu in Romania. Vezi articolele aparute in zilele astea in EVZ.

Fani71 28.10.2009 10:05:17

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 176692)
Ceea ce retin eu de aici este ca Dzeu a vrut sa experimenteze cum e sa fi un om de rind si care sa incerce sa schimbe in bine o intreaga planeta pretinzind ca este o deitate si aducind ca argumente asa-zisele semne?

:102: N-ai inteles.

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 176692)
Sigur, sigur. Ameninta pe cineva cu moartea sau cu iadul si iti va pune la comun ce doresti tu, peste citeva sute de ani se va spune ca a fost de buna voie.
S-o fi pastrat spiritul asta de comunitate dar sigur nu in Romania. Vezi articolele aparute in zilele astea in EVZ.

Nu inteleg de unde ai scos chestia cu amenintarea cu iadul.
Nu am zis ca s-a pastrat peste tot spiritul de comunitate dar s-a pastrat samanta - si uneori mai rasare. Am avut si eu ocazia sa vad asta.

topcat 28.10.2009 10:13:43

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 176699)
:102: N-ai inteles.

expliche moa, pliz

topcat 28.10.2009 13:48:58

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 176699)
Nu am zis ca s-a pastrat peste tot spiritul de comunitate dar s-a pastrat samanta - si uneori mai rasare. Am avut si eu ocazia sa vad asta.

Pe muntele Athos s-a pastrat acest obicei?
Precizez ca statul roman plateste 250.000 euro anual pentru "sarmanii" de acolo

Fani71 29.10.2009 00:42:32

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 176774)
Pe muntele Athos s-a pastrat acest obicei?
Precizez ca statul roman plateste 250.000 euro anual pentru "sarmanii" de acolo

Pe muntele Athos sigur nu am avut eu posibilitaea sa fac observatii la fata locului.
Vorbesc de comunitatile in care am fost.
Si in general manastirile pun in comun bunurile din care traiesc calugarii.

gavriil 29.10.2009 11:22:59

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 176690)
In sensul ca...? :)

nu mam referit la tine.oamenii cauta sa faca pace dar se pare ca provoaca mai mult razboi pentru ca incearca sa schimbe pe alt om ceea ce este imposibil daca el nu vrea.

anita 29.10.2009 12:54:11

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 176523)
schimbate tu si toate se vor shimba.sint atitea organizatii care vorbesc de bunatate si de oprirea suferintei pe pamint si nu au prea mare succes.

Nu au succes deoarece nu implnesc ce a spus domnul Iisus :

"13. Voi sunteti sarea pamantului; daca sarea se va strica, cu ce se va sara? De nimic nu mai e buna decat sa fie aruncata afara si calcata in picioare de oameni.
14. Voi sunteti lumina lumii; nu poate o cetate aflata pe varf de munte sa se ascunda.
15. Nici nu aprind faclie si o pun sub obroc, ci in sfesnic, si lumineaza tuturor celor din casa.
16. Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, asa incat sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri. "

Sfantul Pavel ne indeamna sa ne schimbam nu prin faptele legii ,cum au facut-o fariseii ci prin credinta in Hristos.
Prin rugaciune si participare la sfintele slujbe putem deveni mai buni si in felul acesta ii putem schimba si pe cei din jurul nostru.
Si sfantul Serafim de Sarov spune ca un sfant poate schimba pe multi in jurul lor.
Cei care l-au cunoscut pe par.Arsenie Boca spun ca a schimbat multe vieti acest sfant parinte.
Doamne ajuta !

RELUCU 29.10.2009 15:18:35

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 175396)
MATEI 2;13,14,15.
Dupa ce au plecat magii,un inger al Domnului s-a aratat in vis lui Iosif si i-a zis:"Scoala-te, ia Pruncul si fugi in Egipt si ramai acolo pana iti voi spune eu;caci Irod va cauta Pruncul,ca sa-L omoare."Iosif s-a sculat,a luat Pruncul si pe mama Lui, noaptea,si a plecat in Egipt.Acolo a ramas pana la moartea lui Irod,ca sa se inplineasca ce fusese vestit de Domnul prin prorocul,care zice:L-am chemat pe Fiul Meu din Egipt.

LUCA 2;39,40
Dupa ce au inplinit tot ce poruncea Legea Domnului,Iosif si Maria s-au intors in Galileea,in cetatea lor,Nazaret.Iar Pruncul crestea si se intarea;era plin de intelepciune si harul lui Dumnezeu era peste El.

Poate cineva sami dea o informatie despre aceasta contradictie?
POATE CA NU E CONTRADICTIE DAR LA PRIMA VEDERE ASA PARE,AI IMPRESIA CA VORBESTE DE 2 FAMILII DIFERITE CU ACELEASI NUME,UNA SE DUCE IN EGIPT IAR ALTA IN GALILEA CETATEA NAZARET.

Nu se poate vorbi de contradictie !
In Sf Scriptura gasim doar adevarul, interpretarea noastra poate fi gresita.
Sa judecam putin, fara argumente teologice sau explicatii ale Sf Parinti.
In Evanghelia dupa Luca, Maria si Iosif, impreuna cu Pruncul, dupa savarsirea celor randuite s-au intors in Nazaret.

In Evanghelia dupa Matei, o lectura rapida fara punere in cotext a subiectului nostru, ne duce direct la o interpretare gresita.
Sa incercam o explicatie ;
Contextul dupa "Luca", este cel al nasterii Mantuitorului.
Contextul dupa "Matei" este altul !
Aici apar si "Magii".
Tinand cont de modul in care s-au deplasat Magii, distanta foarte mare pe care au parcurs-o, se pare ca totul a durat cateva luni, sau poate chiar un an.
Asa a fost randuit, ca pruncul sa fie din nou unde se nascuse, la venirea Magilor.
De aici s-a plecat spre Egipt, iar timpul necesar ca Magii sa ajunga spre inchinare Pruncului, nu este decat durata intre cele doua pasaje din Evanghelii.
Fara indoiala, este vorba de un decalaj in timp la cei 2 Evanghelisti, ne sunt redate doua aspecte diferite.
La Nasterea Mantuitorului, au venit doar Pastorii, iar Magii cam un an mai tarziu, Pruncul gasindu-se prin Pronia lui Dumnezeu in acelasi loc.
In SF SCRIPTURA, nu poate fi contradictie, ci numai neintelegere a acesteia.
De aceea, doar talcuirea Bisericii Ortodoxe, a Sf. Traditii, trebuie considerata ca fara greseala.
Doamne ajuta !

topcat 29.10.2009 15:47:37

Citat:

În prealabil postat de RELUCU (Post 177063)

Liliacul e pasare?

RELUCU 29.10.2009 16:04:49

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 177071)
Liliacul e pasare?

Dar omul, poate fi maimuta !?

topcat 29.10.2009 16:23:05

Citat:

În prealabil postat de RELUCU (Post 177074)
Dar omul, poate fi maimuta !?

Ma asteptam sa raspunzi cu un simplu "da"

umilul 29.10.2009 16:50:21

Iarta-ma !!

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 175600)
Pentru UMILUL sa stii ca nu ai dreptate .
E vorba de un copil care a fost inchinat DOMNULUI dupa cum spune legea.
Specifica ca era un PRUNC nu ca are o alta virsta.

Sfanta evanghelie dupa Marcu :1.Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, 2.Precum este scris în proorocie (la Maleahi) și Isaia: "Iată Eu trimit îngerul Meu înaintea feței Tale, care va pregăti calea Ta. 3.Glasul celui ce strigă în pustie: Gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui".
Iar duhurile cele necurate, când Îl vedeau, cădeau înaintea Lui și strigau, zicând: Tu ești Fiul lui Dumnezeu

Deci nu este inchinat Domnului de catre cineva, ci este Fiul lui Dumnezeu Insusi dupa cum vede si Sfantul Ioan Botezatorul :
Evanghelia dupa Matei :
14.Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuință să fiu botezat de Tine, și Tu vii la mine? 15.Și răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că așa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat. 16.Iar botezându-se Iisus, când ieșea din apă, îndată cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel și venind peste El. 17.Și iată glas din ceruri zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit".
Totusi imi mentin parerea ca sunt 2 perioade diferite, A plecat din Betleemul Iudei dupa nastere la o perioada si S-a intors dupa ce a murit Irod . Pace tuturor si iertare daca v-am gresit !!

gavriil 03.11.2009 17:52:00

Citat:

În prealabil postat de umilul (Post 177094)
Sfanta evanghelie dupa Marcu :1.Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, 2.Precum este scris în proorocie (la Maleahi) și Isaia: "Iată Eu trimit îngerul Meu înaintea feței Tale, care va pregăti calea Ta. 3.Glasul celui ce strigă în pustie: Gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui".
Iar duhurile cele necurate, când Îl vedeau, cădeau înaintea Lui și strigau, zicând: Tu ești Fiul lui Dumnezeu

Deci nu este inchinat Domnului de catre cineva, ci este Fiul lui Dumnezeu Insusi dupa cum vede si Sfantul Ioan Botezatorul :
Evanghelia dupa Matei :
14.Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuință să fiu botezat de Tine, și Tu vii la mine? 15.Și răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că așa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat. 16.Iar botezându-se Iisus, când ieșea din apă, îndată cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel și venind peste El. 17.Și iată glas din ceruri zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit".
Totusi imi mentin parerea ca sunt 2 perioade diferite, A plecat din Betleemul Iudei dupa nastere la o perioada si S-a intors dupa ce a murit Irod . Pace tuturor si iertare daca v-am gresit !!

Este corect spus inchinat DOMNULUI pentru ca dupa legea lui Moise care ea dato DUMNEZEU, primul nascut trebuia inchinat DOMNULUI.
Nu sint 2 perioade diferite pentru ca spune ca era un prunc la fel ca si in evanghelia dupa Matei si evanghelistul Luca spune la fel prunc nu ca este mai mare sau ca este alta perioada din viata.

gavriil 03.11.2009 18:06:09

Citat:

În prealabil postat de RELUCU (Post 177063)
Sa judecam putin, fara argumente teologice sau explicatii ale Sf Parinti.
In Evanghelia dupa Luca, Maria si Iosif, impreuna cu Pruncul, dupa savarsirea celor randuite s-au intors in Nazaret.

In Evanghelia dupa Matei, o lectura rapida fara punere in cotext a subiectului nostru, ne duce direct la o interpretare gresita.
Sa incercam o explicatie ;
Contextul dupa "Luca", este cel al nasterii Mantuitorului.
Contextul dupa "Matei" este altul !
Aici apar si "Magii".
Tinand cont de modul in care s-au deplasat Magii, distanta foarte mare pe care au parcurs-o, se pare ca totul a durat cateva luni, sau poate chiar un an.
Asa a fost randuit, ca pruncul sa fie din nou unde se nascuse, la venirea Magilor.
De aici s-a plecat spre Egipt, iar timpul necesar ca Magii sa ajunga spre inchinare Pruncului, nu este decat durata intre cele doua pasaje din Evanghelii.
Fara indoiala, este vorba de un decalaj in timp la cei 2 Evanghelisti, ne sunt redate doua aspecte diferite.
La Nasterea Mantuitorului, au venit doar Pastorii, iar Magii cam un an mai tarziu, Pruncul gasindu-se prin Pronia lui Dumnezeu in acelasi loc.
In SF SCRIPTURA, nu poate fi contradictie, ci numai neintelegere a acesteia.
De aceea, doar talcuirea Bisericii Ortodoxe, a Sf. Traditii, trebuie considerata ca fara greseala.
Doamne ajuta !

Te inseli ,daca ar fi o intirziere ar fi in evanghelia dupa Luca si nu in evanghelia dupa Matei.
Ai uitat sa spui si de tilcuirile celorlalte biserici ca doar si eii au SF.Traditii si SF.Parinti sau tilcuitori ai bibliei care au fost inspirati de DUHUL SFINT:106:.

bibivaly 05.11.2009 02:48:35

PT contradicti si neintelegeri

Fratilor va rog sa ma iertati ....pt indrazneala dar am vazut mai multe ne lamuriri pe aici si intradevar NT este o adunare de carti care trebuie mai de graba inteleasa duhovniceste decat dupa litera sau istoric si multi pot spune ca stiu sa interpreteze corect anumite versete dar VA RECOMAND CU STARUINTA SA VA PROCURATI COLECTIA tALCUIRI LA SFANTA SCRIPTURA A SFANTULUI TEOFILACT AL BULGARIEI ...si va garantez ca osa intelegeti altfel ...si corect NT ......va rog sa ma iertati pt indrazneala Doamne Miluieste

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:39:10.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.