Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   preotul fumator (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7391)

florinbrasov0 19.12.2009 12:07:45

Re

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 175901)
O patima grea chiar si pentru preoti "fumatul", nu stiu ce credeti voi despre preotul fumator dar pe mine ma desgusta si nu stiu cum sa-i spun ca eu greu ma pot obisnui cu idea toata saptamana cu tigara in mana si duminica cu Hristos in mana.
Dumnezeu sa ma ierte ca iar am judecat.

Una din solutii ar fi sa citeasca "in sfasit nefumator" de Allen Carr. Se poate gasi pe www.scribd.com

somasema 20.12.2009 22:11:01

Titlul acestui topic spune multe...

glykys 20.12.2009 22:26:30

Citat:

În prealabil postat de somasema (Post 193066)
Titlul acestui topic spune multe...

Spune ca omul e supus pacatului....

Ratacitorul 21.12.2009 21:21:28

In mod canonic,preotul fumator ori se lasa de fumatori trebuie caterisit!E vina celor ce stiu si nu cer arhiereului caterisirea acelui fumator.Iar daca episcopul stie si nu ia masuri trebuie instiintat Sinodul BOR!

Hartford 21.12.2009 21:39:12

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 175970)
Hristos nu vine in noi pentru ca suntem vrednici, ci vine pentru a alunga din noi toata nevrednicia. Daca impartasirea s-ar da in functie de vrednicie, nu s-ar mai impartasi nimeni.

Daca avem in biserici preoti fumatori, atunci acestia, ar trebui sa nu mai ceara celor ce vin la ei sa se lase de fumat. Nu poti cere cuiva sa se vindece, atat timp cat tu insuti ai nevoie de vindecare. Ori a nu mai cere acest lucru, inseamna a socoti ceea ce nu este spre zidire, ca fiind folositor.

Cat despre faptul ca preotul tine in aceleasi maini si tigarea si potirul, nu inseamna ca tainele savarsite de acesta nu sunt valide. Sa nu uitam ca la credinta sa, se adauga si credinta comunitatii.

Sa nu cadem in extrema si sa vedem numai partea rea din altii. Sa ne uitam si la noi. Nu cred ca fumatul, nu-i mai da omului posibilitatea de a iubi si a se darui. Sunt alte patimi care il fac pe om sa nu mai savarseasca aceste lucruri. Si cred ca nu ne sunt straine.

Repet este o problema care ma framanta pe mine si nu e vorba de orice om ci de parintele care tine in fiecare duminica potirul cu Hristos cel adevarat si mai stiu ca sfintele taine sint valide dar e pacat de el si de cei care se smintesc... ma intelegi? nu-l judec de loc il compatimesc..si ma rog pentru el incontinuare caci nu parintele este rau ci pacatul.

moshu 22.12.2009 21:52:06

Citat:

În prealabil postat de Ratacitorul (Post 193366)
In mod canonic,preotul fumator ori se lasa de fumatori trebuie caterisit!E vina celor ce stiu si nu cer arhiereului caterisirea acelui fumator.Iar daca episcopul stie si nu ia masuri trebuie instiintat Sinodul BOR!

Eu sunt in devenire preot si fumez. Si cred ca voi fuma si in viitor, numai sa nu fiu in ochii lumii. Voi fi un popa fumator!:67: Nu mi se pare ca este o piedica pentru liturgie, nici pentru povatuire si viata crestina. Sunt altii care au vicii la fel de periculoase pentru viata ortodoxa: mancatul, dependenta de cafea sau chiar ceai, unele ticuri corporale, barfirea (schimbul de informatii si tinerea la curent spun cei barfitori), meciurile de fotbal, filmele, muzica chiar etc. De ce totusi aceste dependente nu se judeca la fel de crunt ca tigara? Pentru ca sunt unii oameni care se amagesc. Mai bine nu ati judeca pe altii si exagera acest pacat, si il exagerati doar pentru ca nu va place voua fumul de tigara, deci procedati subiectiv.

Eu fumez pentru ca imi aduce liniste. O tigara ma calmeaza, ma linisteste. Daca nu stiati, sunt (sau cel putin erau pe vremuri) calugari fumatori.

cristiboss56 22.12.2009 22:12:51

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 193687)
Eu sunt in devenire preot si fumez. Si cred ca voi fuma si in viitor, numai sa nu fiu in ochii lumii. Voi fi un popa fumator!:67: Nu mi se pare ca este o piedica pentru liturgie, nici pentru povatuire si viata crestina. Sunt altii care au vicii la fel de periculoase pentru viata ortodoxa: mancatul, dependenta de cafea sau chiar ceai, unele ticuri corporale, barfirea (schimbul de informatii si tinerea la curent spun cei barfitori), meciurile de fotbal, filmele, muzica chiar etc. De ce totusi aceste dependente nu se judeca la fel de crunt ca tigara? Pentru ca sunt unii oameni care se amagesc. Mai bine nu ati judeca pe altii si exagera acest pacat, si il exagerati doar pentru ca nu va place voua fumul de tigara, deci procedati subiectiv.

Eu fumez pentru ca imi aduce liniste. O tigara ma calmeaza, ma linisteste. Daca nu stiati, sunt (sau cel putin erau pe vremuri) calugari fumatori.

Eu nu am auzit de călugări fumători ! Ai un link în acest sens , sau o mărturie ?

moshu 22.12.2009 22:28:45

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 193691)
Eu nu am auzit de călugări fumători ! Ai un link în acest sens , sau o mărturie ?

CE? Nu imi vine sa cred! :21: Cum poti sa nu auzi de preoti fumatori?

Pentru ca eu tind sa imi placa umorul, am citit unele carti glumete si voioase despre viata pustnicilor, cum se pacaleau unii pe altii, citeau si discutau politica, si... fumau. Ti-as da bucuros calea catre aceste materiale... insa, totusi, e un forum ortodox, si poate ca sunt unii care nu au simtul umorului atat de dezvoltat ca mine, unii pentru care viata nu e o bucurie, ci o seriozitate in umbra bisericii, si i-ar putea sminti. Nu iti voi da materialele ce le-am citit/auzit eu.

Tigara nu e barba diavolului, dar nu e nici ceva bun. Incetati sa va uitati la viciu ca fiind o crima, si asta doar pentru ca personal, nu suportati fumul de tigara. Eu voi fi un popa fumator bun. Sper.

cristiboss56 22.12.2009 22:40:06

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 193694)

Pentru ca eu tind sa imi placa umorul, am citit unele carti glumete si voioase despre viata pustnicilor, cum se pacaleau unii pe altii, citeau si discutau politica, si... fumau. Ti-as da bucuros calea catre aceste materiale... insa, totusi, e un forum ortodox, si poate ca sunt unii care nu au simtul umorului atat de dezvoltat ca mine, unii pentru care viata nu e o bucurie, ci o seriozitate in umbra bisericii, si i-ar putea sminti. Nu iti voi da materialele ce le-am citit/auzit eu.

Tigara nu e barba diavolului, dar nu e nici ceva bun. Incetati sa va uitati la viciu ca fiind o crima, si asta doar pentru ca personal, nu suportati fumul de tigara. Eu voi fi un popa fumator bun. Sper.

Bine mosule , sa fi bun e lucru mare , dar fumatul costa tare , si in el pacatul are ,si mirosu-i urat tare , ducandu-ne rapid spre inmormantare . . .:43:

andrei_im 22.12.2009 23:45:56

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 193687)

imi pare rau ca iti spun asta frate, dar sa ne fereasca Dumnezeu si toti Sfintii de preoti ca tine! Doamne, unde a putut sa ajunga lumea aceasta!!! Presupun ca urmeaza sa ne spui ca fumatul la calugari este o dogma, ca doar au facut-o in vechime, "face parte din Biserica primara", samd. Daca ar fi sa judecam pacatele noastre, in raport cu pacatele mai grave ale altora, oare unde am ajunge? Fratele meu, daca spui ca esti preot in devenire, nu ai citit nicaieri ca tutunul este tamaia dracului? Cum ii vei aduce tu tamaie lui Dumnezeu, si cateva minute dupa, acasa, in camera ta, tamaie diavolului? Nici nu mai am putere sa spun altceva, desi ar fi multe de zis. Am ramas pur si simplu socat, nu am cuvinte. Sa iti dea Dumnezeu intelepciune, frate!

GeorgeS 23.12.2009 18:33:45

Fumatul este pacat pt. toti , clerici sau mireni, deoarece strica sanatatea omului si nu ii aduce nici un beneficiu(nici macar acela de a-l calma).
Tin minte de ceea ce-mi povestea un cunoscut care se ducea pe la Man. Sambata si neputandu-se abtine de a fuma, se ducea la WC si mai pipa cate o tigara. La un moment dat il vede un parinte calugar si-i spune: " Auzi frate, tu ai cumva un horn pe trupul tau ? " "Nu , parinte . Dar de ce intrebati?" " Daca Dumnezeu voia sa lase omul sa fumeze ii facea si un horn pe trup ca sa traga fumul mai bine. Asa ,daca nu i-a lasat asa ceva , inseamna ca e pacat sa fumezi!"
Va dati seama ca fratele a stins imediat tigara si s-a rusinat sa mai fumeze in manastire!

moshu 24.12.2009 11:39:58

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 193708)
imi pare rau ca iti spun asta frate, dar sa ne fereasca Dumnezeu si toti Sfintii de preoti ca tine! Doamne, unde a putut sa ajunga lumea aceasta!!! Presupun ca urmeaza sa ne spui ca fumatul la calugari este o dogma, ca doar au facut-o in vechime, "face parte din Biserica primara", samd. Daca ar fi sa judecam pacatele noastre, in raport cu pacatele mai grave ale altora, oare unde am ajunge? Fratele meu, daca spui ca esti preot in devenire, nu ai citit nicaieri ca tutunul este tamaia dracului? Cum ii vei aduce tu tamaie lui Dumnezeu, si cateva minute dupa, acasa, in camera ta, tamaie diavolului? Nici nu mai am putere sa spun altceva, desi ar fi multe de zis. Am ramas pur si simplu socat, nu am cuvinte. Sa iti dea Dumnezeu intelepciune, frate!

Sa nu iti para rau, frate Andrei, si chiar te rog sa prinzi putere ca sa imi spui cat mai multe, ai spus ca ai multe zis, nu ma supar, si chiar ma bucur ca esti socat, pentru ca asta ar contribui la o profunzime a sentimentelor. Deci, ce imi vei spune de fumat, ca doar suntem pe un topic de gen, si chiar sunt bucuros sa discutam si sa dezbatem tema aici. Cat despre dogma fumatului ca calugarii din vechime... bineinteles ca nu am spus-o cu asemenea intentie, ca si cum a fi obligatorie. Eu doar voiam sa subliniez ca sunt unii oameni mai mucaliti si hazlii carora le place viata, le plac sa traiasca, si printre altele, fumeaza. Eu sunt de parere ca fumatul nu te impiedica in desavarsirea ta, indiferent care este aceasta. Asta, bineinteles cand nu e in supradoza, caci orice dauneaza grav in supradoza.

Mai pe scurt, ceea ce vreau eu sa spun e ca majoritatea dintre userii de aici au pacate mai grave decat fumatul, cum ar fi: zavistia, barfa si clevetirea, lacomia, inchinarea la bani etc. Si toate, absolut toate dintre aceste vicii mai sus, nu sunt judecate la inaltimea lor, ci doar fumatul e criticat, e satanizat, devine tamaia dracului, de oameni care... nu fumeaza. Nici unul dintre viciile de mai sus nu sunt recunoscute de catre individ la adevarata lor valoare; si sunt negate si omul se amageste singur zicandu-si: eu nu clevestesc, eu nu ma inchin la bani etc. Eu sunt sigur ca 80% dintre femeile de aici stau la discutii si barfesc, si 90% dintre barbati nu idolatrizeaza banul, dar nici nu il desconsidera si fac mai mult decat ar fi indicat de sufletul lor ca sa il obtina si sa il aduna. Si totusi, fumatul e considerat ceva extrem rau, eu voi ajunge chiar in iad daca fumez, asta e parerea oamenilor nefumatori ce se incadreaza in procentajele de mai sus.

Va astept cu lamuriri si va rog sa dezbatem acest subiect. Popa fumator.

P.S. eu nu fumez niciodata in casa, poate pe geam sau pe balcon. Ca nici eu nu suport fumul de tigara :1:

andrei_im 24.12.2009 13:09:06

fratele meu, nu iti mai compara pacatul cu ce fac altii. Ca la Judecata nu o sa vina barfitorii sa zica "Lasa-l, Doamne, ca noi am facut mai rau!". Chiar daca altii fac lucruri mai urate, la Dumnezeu nu exista pacate mari, pacate mici, ci exista pacatul pe care in fiecare ceas il savarsim si impotriva caruia trebuie sa ne luptam pana la sange. Problema la tine nu este fumatul in sine, ci atitudinea ta in fata lui. Nu cauti sa te indrepti deloc, ba mai mult te mandresti cu aceasta patima pe un forum unde oamenii cauta raspunsuri, cum sa vietuiasca mai curat, cum sa ne bucuram mai mult in Biserica?Si in schimb, iata ce gasim! Crezi ca te va lua cineva drept model? Asta trebuie sa fie preotul - un model pentru noi. Nu doar "popa" care mai trece pe la parastase din cand in cand sa isi ia banu. Ar trebuie sa ne cutremuram de vietuirea preotilor si, prin asta, sa ne rusinam de necuratia noastra. Astea nu sunt basme, sunt realitati. Cunosc preoti de mir in Bucuresti cu o vietuire aproape de sfintenie. Poti sa tii cea mai frumoasa predica, sa povatuiesti toti oamenii cu cuvintele Evangheliei, dar daca nu vietuiesti tu in duhul Evangheliei, nu o sa te creada nimeni fratele meu!! Nu vreau sa te judec, ca am pacate mult mult mai mari decat fumatul, insa ti-am spus - ma intristeaza ca nu cauti indreptare pentru asta. Iti doresc sa fii preot frate, dar nu in felul asta. Doamne ajuta!

moshu 24.12.2009 17:01:12

Frate Andrei, iti multumesc pentru vorbele tale si ma bucur de atitudinea ta. E adevarat ca nu putem atinge perfectiunea in obiectivitate, oricat am incerca sa fim de drepti in judecata, tot ramane o particica mica de subiectivitate in noi. Deci, vreau sa spun ca nu judecam cateodata perfect, corect in totalitate. Tu imi spui nu iti mai compara pacatul cu ce fac altii, si poate ca ai dreptate, insa cine au inceput primii? Cine a facut acest topic, despre popi fumatori, fiecare dandu-si cu parerea lui, cand ar trebuie sa ne cutremuram de vietuirea preotilor? Daca s-ar fi cutremurat de vietuirea preotilor sau ar fi avut mai multa smerenie si rusine autorul topicului, topicul nu ar mai fi existat si nu s-ar fi ajuns poate la aceste prejudecati expuse pe larg pe un forum ortodox. Si ma bucur ca esti de acord cu mine, cand ai spus ca la Dumnezeu nu exista pacate mari, pacate mici, ci exista pacatul pe care in fiecare ceas il savarsim si impotriva caruia trebuie sa ne luptam pana la sange. Pai daca nu sunt pacate mici si mari, iar fiecare dintre noi trebuie sa ne consideram mai pacatosi decat fratii nostri ceilalti... atunci de ce pe topicul asta apar mesaje ca:
Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 175901)
O patima grea chiar si pentru preoti "fumatul", nu stiu ce credeti voi despre preotul fumator dar pe mine ma desgusta si nu stiu cum sa-i spun ca eu greu ma pot obisnui cu idea toata saptamana cu tigara in mana si duminica cu Hristos in mana.
Dumnezeu sa ma ierte ca iar am judecat.

si
Citat:

În prealabil postat de Ratacitorul (Post 193366)

si
Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 193708)
nu ai citit nicaieri ca tutunul este tamaia dracului?

si
Citat:

În prealabil postat de GeorgeS (Post 193883)
Fumatul este pacat pt. toti , clerici sau mireni, deoarece strica sanatatea omului si nu ii aduce nici un beneficiu(nici macar acela de a-l calma).

(il permit sa il contrazic)
si
Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 193373)
...stiu ca sfintele taine sint valide dar e pacat de el si de cei care se smintesc...

Oare acestea nu sunt toate judecari? Prin acestea nu se considera fumatul fiind deasupra tuturor relelor, desi chiar tu ai spus ca nu sunt pacate mici si mari? Nu cumva criticile asupra fumatorilor au loc din cauza partii subiective a oamenilor, deci incorecte de judecata, pentru ca acei oameni... nu fumeaza? Ei critica vici pe care nu le au ei dar le au altii! Nu sunt dari de parere nefolositoare? Mai ales ca se adreseaza unui slujitor al Bisericii?
Culmea, mai incolo, cel de mai sus, ultimul citat, tot el spune cu ipocrizie:
Citat:

nu-l judec de loc il compatimesc..si ma rog pentru el incontinuare caci nu parintele este rau ci pacatul.
:)
In, rest vreau sa iti raspund pe scurt la cateva intrebari, si anume:
Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 194063)
Problema la tine nu este fumatul in sine, ci atitudinea ta in fata lui.

Atitudinile diferitilor oameni sunt, cum am explicat chiar in prima fraza a acestui post, subiective. Atitudinea mea, desi recunosc ca poate ar fi mai bine sa nu fumez, e una subiectiva: dar totusi imi place. Nu consider ca ma inchin deloc la tigara; sunt perfect constient ce consecinte are, si simt ca ma pot lasa oricand de fumat, numai ca nu o fac.
Citat:

Nu cauti sa te indrepti deloc, ba mai mult te mandresti cu aceasta patima pe un forum unde oamenii cauta raspunsuri, cum sa vietuiasca mai curat, cum sa ne bucuram mai mult in Biserica?
Sa ma indrept? Dar cine a spus ca sunt incovoiat? :1: De mandrit nu cred ca ma mandresc deloc cu aceasta patima, cum am spus in primele mele posturi, tot ce vreau e sa ajung la prejudecatile gresite ale unor indivizi cu privire la fumat si fumatori.
Citat:

Poti sa tii cea mai frumoasa predica, sa povatuiesti toti oamenii cu cuvintele Evangheliei, dar daca nu vietuiesti tu in duhul Evangheliei, nu o sa te creada nimeni fratele meu!!
Cine spune ca nu voi trai in duhul Evangheliei ca preot fumator? Explica-mi...
Citat:

Nu vreau sa te judec,
:1:
Citat:

ca am pacate mult mult mai mari decat fumatul
In sfarsit incepem sa ajungem undeva.

Acum intrebarile mele:
1. Cine a inceput prejudecatile?
2. Sunt pacate mai mari decat fumatul?
3. EU am pacate mai mari decat altii care fumeaza?
4. EU critic pe altii pentru viciile pe care eu nu le am?
5. Acest topic e unul interesant si folositor, pana acum?
6. Merita NOI sa ne dam cu parerea de slujitorii Bisericii, care este trupul lui Hristos?

andrei_im 24.12.2009 17:24:25

wow. prea multe intrebari :)) trebuie sa fac bradul, sa ma joc de-a mos craciun si.. multe mai sunt de facut :) iti raspund cu mare drag maine mai pe seara sau poimaine. Craciun fericit iti doresc, si fara tigara! :) Steaua lui Hristos sa te calauzeasca!

Adelinne 24.12.2009 20:26:41

Citat:

În prealabil postat de GeorgeS (Post 193883)
Tin minte de ceea ce-mi povestea un cunoscut care se ducea pe la Man. Sambata si neputandu-se abtine de a fuma, se ducea la WC si mai pipa cate o tigara. La un moment dat il vede un parinte calugar si-i spune: " Auzi frate, tu ai cumva un horn pe trupul tau ? " "Nu , parinte . Dar de ce intrebati?" " Daca Dumnezeu voia sa lase omul sa fumeze ii facea si un horn pe trup ca sa traga fumul mai bine. Asa ,daca nu i-a lasat asa ceva , inseamna ca e pacat sa fumezi!"
Va dati seama ca fratele a stins imediat tigara si s-a rusinat sa mai fumeze in manastire!

Eu ,am fumat in trecut in ianuarie se implinesc 4 ani de cand am reusit sa las tigara ...recunosc a exista motivatie : doream sa miros a floare,sanatatea ,dantura...n motive erau si cu ajutorul gandurilor pozitive infine mi-a tremurat mana stanga vreun an ,va vine sa credeti? ...nu urasc pe nimeni care fumeaza pt ca evident eu stiu cum este cu tigara ,privesti altfel acest pacat dupa ce l-ai comis ca sa zic asa ..DAR cu regret spun ca nu am reusit sa ajut pe nimeni in jurul meu sa poata lasa acest pacat ..ceea ce ma doare este ca nu mai pot sta cu prietenii ,familia care fumeaza ..am devenit foarte sensibila si nu pot respira ei cred poate ca sunt eu rea dar nu pot sta in jurul lor si uite asa ...la servici nefumatorul nu are pauza si acasa sunt cam in exil ,ei toti fumeaza la ei si la mine nu se fumeaza in consecinta nu prea trec pe la mine ....durerea mea este ...la o manastire mi s-a spus despre ei ....eu spuneam Parinte ai mei toti fumeaza si nu pot lasa acest pacat ce sa fac? ...aoleu pai daca fumeaza nu sunt cu Dumnezeu ... nu v0a puteti da seama cum m-am simtit eu cand am auzit asta? era prima oara cand aud asa chiar ...eu traind la oras mai mult ,doar in provincie auzeam este iarba necuratului etc..
In final schimbarea este in noi ,noi sa dorim si se poate eu sunt un exemplu si sper sa ajut
Iar referitor la Preot ,nu am voie sa judec ma stradui tare sa privesc ca sutn pacate si pacatosi ,noi mireni si restul lumii cred putem spune doar cearta pacatul din om ,nu?
Important este sa simta ca este pacat si ca asta nu il ajuta la o curatenie ..
Preotul la Sfarsitul Slujbei de Sf Maslu spune : si iarta-mi mie Doamne pacatosul cel dintai parca ..asa imi amintesc ....si mereu ma gandesc sa luam aminte ,doar de asta mergem la Biserica!
Inchei prin a ura un Craciun Fericit tuturor si multa Pace ,Rabdare si Iubire pentru oameni ,vietuitoare si mediul inconjurator

moshu 26.12.2009 01:17:59

Citat:

În prealabil postat de Adelinne (Post 194107)
nu urasc pe nimeni care fumeaza pt ca evident eu stiu cum este cu tigara ,privesti altfel acest pacat dupa ce l-ai comis ca sa zic asa ..

Iti multumesc ca dovedesti empatie si toleranta. Multumesc. Daca ar fi mai multi crestini ca tine! :25:
Citat:

DAR cu regret spun ca nu am reusit sa ajut pe nimeni in jurul meu sa poata lasa acest pacat ..
Adeline, sa stii ca e foarte greu sa convingi un om sa se lase de fumat. Cei mai multi viseaza la o pastila miraculoasa care, o data luata, nu ii lasa sa fumeze. Ei bine, acea pastila s-a inventat, incredibil am constantat si eu cu uimire. In orasul tau trebuie sa fie campania aceea antifumat. Te duci la ei (iti trimiti familia), iti fac reteta, dau tratament, totul gratis. Nu mi-a venit sa cred cand mi-a spus doctorul de familie. Eu, mai rational din fire, ma asteptam ca acea campanie antifumat sa se limiteze la niste povesti psihologice, care, fiind intre noi fiind vorba, la mine (si la o gramada de lume) nu prea functioneaza. Dar exista acel tratament, doctorul chiar m-a convins, tratament chiar medicamentos si functioneaza. Eu sunt foarte mirat de acest lucru, nu credeam ca se va gasi asa ceva. Mie mi se parea ca o pastila anti-injurat, anti-prostie, adica ceva imposibil de fabricat.

Nu stiu cum se numeste campania si nici nu pot sa iti dau vreo informatie, insa te sfatuiesc, te rog si te invit sa observi afisele ce sunt imprastiate peste tot in orasul tau, si sa iti trimiti cu optimism familia. Iti urez bafta!

CRACIUN FERICIT! fara Pall Mall!

P.S. Eu inca nu am fost sa iau medicamentul magic. :1:

Adelinne 26.12.2009 02:16:20

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 194206)
Iti multumesc ca dovedesti empatie si toleranta. Multumesc. Daca ar fi mai multi crestini ca tine! :25:
Adeline, sa stii ca e foarte greu sa convingi un om sa se lase de fumat. Cei mai multi viseaza la o pastila miraculoasa care, o data luata, nu ii lasa sa fumeze. Ei bine, acea pastila s-a inventat, incredibil am constantat si eu cu uimire. In orasul tau trebuie sa fie campania aceea antifumat. Te duci la ei (iti trimiti familia), iti fac reteta, dau tratament, totul gratis. Nu mi-a venit sa cred cand mi-a spus doctorul de familie. Eu, mai rational din fire, ma asteptam ca acea campanie antifumat sa se limiteze la niste povesti psihologice, care, fiind intre noi fiind vorba, la mine (si la o gramada de lume) nu prea functioneaza. Dar exista acel tratament, doctorul chiar m-a convins, tratament chiar medicamentos si functioneaza. Eu sunt foarte mirat de acest lucru, nu credeam ca se va gasi asa ceva. Mie mi se parea ca o pastila anti-injurat, anti-prostie, adica ceva imposibil de fabricat.

Nu stiu cum se numeste campania si nici nu pot sa iti dau vreo informatie, insa te sfatuiesc, te rog si te invit sa observi afisele ce sunt imprastiate peste tot in orasul tau, si sa iti trimiti cu optimism familia. Iti urez bafta!

CRACIUN FERICIT! fara Pall Mall!

P.S. Eu inca nu am fost sa iau medicamentul magic. :1:

PS 1 : Dar iti doresti medicamentul?

getasart 26.12.2009 05:00:34

Doamne ajuta!Imi cer iertare ca intervin;si eu am un baiat de 31 ani,care fumeaza si mai are si o prietena care fumeaza;Fiul meu,a avut foarte multe necazuri si dezamagiri in viata; dar chiar nu-l inteleg de ce nu se lasa de fumat; a incercar de 2 ori,dar nu stiu ce a patit,ca s-a luat iar; cred ca anturajul,prietenii; dar eu as intreba pe cei de pe forum,stiti cumva o reteta care sa duca la renuntare?;Spuneti ca pr.fumeaza; sigur; este mare pacat; dar oare,nu stiti ce scrie in carti? aproape de sfirsit,vom umbla si vom rupe incaltari,pina sa gasim un duhovnic cu adevarat duhovnic;Eu,prin anul 2000,am lucrat --APOCALIPSA dupa Ioan--- si timp de un 1,6 ani,am citit tot ce am primit de la duhovnicul meu,legat de acest subiect;si apoi,in 2 ani,am facut cele 13 tablouri legate de aceasta tema----------------http://www.getasart.3x.ro/apocalypse.html -----------,sau,daca aveti timp.intrati aici---http://www.getasart.3x.ro ---si vedeti o parte din icoane si alte lucrari;
Cititnd despre aceasta tema,am ajuns la cap.unde se spune,ca se vor mintui,cite 12.000 din fiecare 12 semintii;facind un calcul,am vazut ca defapt vor fi mintuiti,144.000; merg repede la duhovnic,si-i spun--parinte,aici este o greseala de tipar;se uita,zimbeste;imi spune apoi--stai sora,nu te grabi;nu este greseala;dar cum merg treburile,ma tem ca nici acestia nu se vor gasi -- am plecat de la duhovnic dezamagita;au trecut anii,si vazind cum decurg toate,chiar ma tem,ca nici cei 12.000 x 12 semintii nu se vor afla;
Imi cer iertare de la voi;Si va rog sa ma iertati,ca mi-am permis sa intervin;
Spunea cineva mai sus,sa nu judecam;da; perfect adevarat--nu judeca,sa nu fii judecat--;cind i-am spus fiului meu sa mearga la pr.stiti ce mi-a spus?;--de ce;cu ce sunt mai buni decit ,mine?--;a fost director la un club si acolo,a vazut si auzit multe; nu spun mai multe;intelegeti voi;sunt sigura de asta; numai ca,ce nu inteleg este altceva;cum as putea sa-l determin sa mearga la un pr.sa vorbeasca cu el,si sa se intoarca cu fata spre biserica;
Sunt bolnava si inainte de a pleca,am o mare rugamine; sa-l vad spovedit,impatasit si pe drumul credintei;;Ma rog neincetat la Maica Domnului pentru acest lucru;
Doamne ajuta!
Sarbatori fericite la toti,si inca o data,va rog sa ma iertati,ca am intevenit si eu;
Doamne ajuta!

Adelinne 26.12.2009 10:24:21

Citat:

În prealabil postat de getasart (Post 194213)
Doamne ajuta!Imi cer iertare ca intervin;si eu am un baiat de 31 ani,care fumeaza si mai are si o prietena care fumeaza;Fiul meu,a avut foarte multe necazuri si dezamagiri in viata; dar chiar nu-l inteleg de ce nu se lasa de fumat; a incercar de 2 ori,dar nu stiu ce a patit,ca s-a luat iar; cred ca anturajul,prietenii; dar eu as intreba pe cei de pe forum,stiti cumva o reteta care sa duca la renuntare?;Spuneti ca pr.fumeaza; sigur; este mare pacat; dar oare,nu stiti ce scrie in carti? aproape de sfirsit,vom umbla si vom rupe incaltari,pina sa gasim un duhovnic cu adevarat duhovnic;Eu,prin anul 2000,am lucrat --APOCALIPSA dupa Ioan--- si timp de un 1,6 ani,am citit tot ce am primit de la duhovnicul meu,legat de acest subiect;si apoi,in 2 ani,am facut cele 13 tablouri legate de aceasta tema----------------http://www.getasart.3x.ro/apocalypse.html -----------,sau,daca aveti timp.intrati aici---http://www.getasart.3x.ro ---si vedeti o parte din icoane si alte lucrari;
Cititnd despre aceasta tema,am ajuns la cap.unde se spune,ca se vor mintui,cite 12.000 din fiecare 12 semintii;facind un calcul,am vazut ca defapt vor fi mintuiti,144.000; merg repede la duhovnic,si-i spun--parinte,aici este o greseala de tipar;se uita,zimbeste;imi spune apoi--stai sora,nu te grabi;nu este greseala;dar cum merg treburile,ma tem ca nici acestia nu se vor gasi -- am plecat de la duhovnic dezamagita;au trecut anii,si vazind cum decurg toate,chiar ma tem,ca nici cei 12.000 x 12 semintii nu se vor afla;
Imi cer iertare de la voi;Si va rog sa ma iertati,ca mi-am permis sa intervin;
Spunea cineva mai sus,sa nu judecam;da; perfect adevarat--nu judeca,sa nu fii judecat--;cind i-am spus fiului meu sa mearga la pr.stiti ce mi-a spus?;--de ce;cu ce sunt mai buni decit ,mine?--;a fost director la un club si acolo,a vazut si auzit multe; nu spun mai multe;intelegeti voi;sunt sigura de asta; numai ca,ce nu inteleg este altceva;cum as putea sa-l determin sa mearga la un pr.sa vorbeasca cu el,si sa se intoarca cu fata spre biserica;
Sunt bolnava si inainte de a pleca,am o mare rugamine; sa-l vad spovedit,impatasit si pe drumul credintei;;Ma rog neincetat la Maica Domnului pentru acest lucru;
Doamne ajuta!
Sarbatori fericite la toti,si inca o data,va rog sa ma iertati,ca am intevenit si eu;
Doamne ajuta!

Buna ! as vrea sa raspund putintic...

nr 1 Eu una cred ca traim Apocalipsa dar : ''vi se spune si nu auziti ,vi se arata si nu vedeti '' se implineste uitandu-ma in jurul meu ...
nr 2 Am citit undeva pe un munte la o manastire f frumoasa : Sufletul fara rugaciune nu se poate mantui asa cum credinta fara de fapte nu este! Sfatul meu este sa te rogi pentru copil ,sa dai acatiste la manastiri si sa te rogi pt intoarcerea copilului catre credinta
Tine Vinerea post negru si da toata mancarea pe care ai fi mancat-o de post vinerea la un om sarac si roaga-te Domnului ,Parintele Argatu spunea asta.Doamne ajuta!
nr 3 Da 12.000 de semintii am citit si eu ,doar ca asta nu inseamna sa ne pierdem Nadejdea ,asta este scrisa sa intelegem ca mantuirea este greu de dobandit dupa parerea mea .{umila as vrea sa precizez}.
nr 4 Sigur copilul v-a avea parte de o revelatie ,cu cat mai multe pers se vor ruga pt el
nr 5 : In acest post am citit Fagaduinta Mantuirii in Biblie {Ioil cap 3 } ( Acum redau putin din cap 2 versetul 13 '' Sfasiati inimile si nu hainele voastre si intoarceti-va catre Domnul Dumnezeul vostru, caci El este milostiv si indurat ,incet la manie si mult-Milostiv si-I pare rau de raul pe care l-a trimis asupra voastra.)
Sa fie Nadejde multa si incredere in Cuvantul Domnului ,multa iluminare a mintii iti doresc.(+Acoperamantul Maicii Domnului este foarte indicat )

ylyana 26.12.2009 13:05:51

cutremurator

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 193694)

Sa -mi fie cu iertare ca ma bag , frate ma cutremur de ceea ce vad aici de ceea ce poate scrie un OM spune ca va fi preot , nu-i putinta nu vreau sa te judec, dar cred ca nu ai destula credinta daca spui asta , bine spus POPA si nu PREOT , e o diferenta foarte mare,
Oare ma intreb , cum vei avea curajul sa atingi sfintele taine si sa primesti Sangele Sfant al Domnului Iisus Hristos cu mainile patate ????

Eu cred ca un preot se savarseste pe deplin si se daruieste cu sufletul Domnului ,
Eu cre ca trebuie sa aiba o evlavie puternica pentru a-l intari pe crestinul de rand .

Bunul Dumnezeu sa-ti lumineze sufletul si sa-ti calauzeasca pasi pe cale cea buna !!!!!

dorinastoica14 26.12.2009 14:56:06

Doar părerea mea

Știu că preoții sunt oamenii ca și mine,ca și tine,ca oricare om dar...

Pentru mine personal atunci când este în biserică preotul este mai presus de tot ce este lumesc.Mi se pare de neacceptat ca un preot să se apropie de cele sfinte dacă are patima fumatului.Păi imaginați-vă și voi cum se poate unul ca acesta împărtăși când cu o seară înainte sau poate chiar diminaeața a tras din țigară???:78:
Ce simt eu când sărut mâna părintelui și miroase a țigară?

Ori cele sfinte - ori țigara.

moshu 26.12.2009 15:26:05

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 194247)

Pentru mine personal atunci când este în biserică preotul este mai presus de tot ce este lumesc.Mi se pare de neacceptat ca un preot să se apropie de cele sfinte dacă are patima fumatului.Păi imaginați-vă și voi cum se poate unul ca acesta împărtăși când cu o seară înainte sau poate chiar diminaeața a tras din țigară???:78:

De ce sunteti atat de bivalenti? Ori cele sfinte, ori tigara? De ce judecati pe altii si spuneti ca vai ce urata e tigara, si faceti asta doar pentru ca voi NU FUMATI! Nu vi se pare cam nedrept asta? Daca te-as intreba, de ce ai stat aseara, chipurile, sa sarbatoresti Nasterea Domnului, cu alte femei si ati barfit pe altii cum te-ai simti? Bineinteles, nu ai considera barfa atat de mare ca pacat, odata ce ai facut-o. Insa pacatele si defectele ce le vedeti la altii, si voi nu le aveti, indata scoate-ti ochii.

Eu ma voi spala pe maini, bineinteles, in biserica, si nu voi fuma in dimineata aceea, asa cum nu fumez si nu voi fuma vreodata in casa. Si Sf. Taine efectuate de preot, indiferent de pacatele lui, vicii, sunt perfect valide. Chiar daca fumeaza un preot poate sa savarseasca aceste Taine. Ca model pentru altii, nu voi fuma bineintels in public. Va fi exact cum spunea un coleg de-al meu de teologie, insa el era la Arad: vrei sa te imbeti? fa-te coma acasa! nu in public. vrei sa fumezi? ia-ti narghilea si fumeaza acasa. Sa nu te vada ceilalti.

E adevarat ca un preot nu e un om obisnuit; asta e clar! Trebuie sa fie un model pentru enoriasii sai, sa dea exemplu prin propria persoana, dar asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa fie om. E si el om, cu defectele si cu necazurile sale. Uite, eu m-am rugat pentru o nevasta, am primit cea mai frumoasa fata din caminul studentesc, m-am certat ca nu am vrut sa fac sex cu ea, si de atunci pana acum fumez. De la necazul acela m-am apucat de fumat. Daca si preotii fumatori s-au apucat de fumat de la un necaz? Daca acum sunt dependenti si nu se mai pot lasa, si isi recunosc pacatul si lacramieaza pentru asta si se roaga, si voi ii judecati?

Eu cred ca voi fi un preot fumator destul de bun, si pot sa aduc si argumente:
- nu ma voi atinge de banii (nu spun cu lauda, dar consider ca sunt un om bogat; in plus, nu am nevoie de multi bani, asa cum nu am nevoie de o vila in care sa locuiesc sau de noul Renault Megane ca sa ma duc la serviciu)
- sunt familist convins, imi voi iubi mult viitoarea sotie, nu o voi insela niciodata si nu voi iesi din cuvantul si gospodarirea ei; cat despre copii, vreau sa am cati mai mult, ma gandesc in jur de 5, si ma gandesc chiar sa adopt unii dintre ei, odata ce am bani ca sa ii pot intretine si sa isi faca un viitor
- sunt un om rational, stiu noile filozofii, deci sunt capabil sa polemizez cu un ateu sau un om neconvins sa il aduc pe calea cea buna
- randuielile lumesti si religioase pe toate le indeplinesc dupa putinta mea, cat pot sa am un spirit ortodox.

Vi se pare normal ca sa imi spuneti: ori tigara, ori Sf. Taine, dupa ce-ati citit randurile de mai sus? Stiind pacatele voastre, ori stiind 'preoti afaceristi' sau cu pacate mai mari? E foarte adevarat ca nu pot sa ma compar cu altii in pacate si sa zic: acela pacatuieste mai mult decat mine. Dar pot sa zic ca, uite, eu fac mai multe lucruri pentru oameni decat celalalt.

P.S. Ma bucura spiritul vostru, nu e unul gresit, insa e lipsit de niscai toleranta si empatie fata de celalalat; nu doar 140000 de oameni se vor mantui, acela e nr care simbolizeaza altceva; campania antifumat din orasul tau e gratis si funtioneaza; eu inca nu am fost pentru ca nu am avut timp liber, dar nici pt ca nu imi doresc atat de mult acel tratament; voi avea curajul sa ating Sf. Taine spalat pe maini, cu pocainta in suflet, si cu ajutorul lui Dumnezeu.

cristiboss56 26.12.2009 15:35:57

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 194247)

Nu știu ce să spun, Dorina ! Eu nu cred că trebuie să fim atât de categorici , căci nu știm câte astfel de mâini am sărutat , șî apoi noi nu sărutăm mâna omului în sine , ci a lui Hristos . Trebuie să facem distincție clară ! Poți ști tu sau ori și cine, ce se ascunde exact în spatele fiecărui om ? Eu cred că nu ! Dar atunci când știm exact , cu dovezi , putem evita și omul , și preotul ! În rest nu putem arunca nici unul cu pietre, fiindcă suntem toți oameni păcătoși . Părintele Cleopa chiar spunea că de vedem un preot beat mort, să-i spune sărut mâna Părinte ! Nu spunem sărut mâna Omului în nici un caz !

dorinastoica14 26.12.2009 15:46:07

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 194249)
De ce sunteti atat de bivalenti? Ori cele sfinte, ori tigara? De ce judecati pe altii si spuneti ca vai ce urata e tigara, si faceti asta doar pentru ca voi NU FUMATI! Nu vi se pare cam nedrept asta? Daca te-as intreba, de ce ai stat aseara, chipurile, sa sarbatoresti Nasterea Domnului, cu alte femei si ati barfit pe altii cum te-ai simti? Bineinteles, nu ai considera barfa atat de mare ca pacat, odata ce ai facut-o. Insa pacatele si defectele ce le vedeti la altii, si voi nu le aveti, indata scoate-ti ochii.

Eu ma voi spala pe maini, bineinteles, in biserica, si nu voi fuma in dimineata aceea, asa cum nu fumez si nu voi fuma vreodata in casa. Si Sf. Taine efectuate de preot, indiferent de pacatele lui, vicii, sunt perfect valide. Chiar daca fumeaza un preot poate sa savarseasca aceste Taine. Ca model pentru altii, nu voi fuma bineintels in public. Va fi exact cum spunea un coleg de-al meu de teologie, insa el era la Arad: vrei sa te imbeti? fa-te coma acasa! nu in public. vrei sa fumezi? ia-ti narghilea si fumeaza acasa. Sa nu te vada ceilalti.

E adevarat ca un preot nu e un om obisnuit; asta e clar! Trebuie sa fie un model pentru enoriasii sai, sa dea exemplu prin propria persoana, dar asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa fie om. E si el om, cu defectele si cu necazurile sale. Uite, eu m-am rugat pentru o nevasta, am primit cea mai frumoasa fata din caminul studentesc, m-am certat ca nu am vrut sa fac sex cu ea, si de atunci pana acum fumez. De la necazul acela m-am apucat de fumat. Daca si preotii fumatori s-au apucat de fumat de la un necaz? Daca acum sunt dependenti si nu se mai pot lasa, si isi recunosc pacatul si lacramieaza pentru asta si se roaga, si voi ii judecati?

Eu cred ca voi fi un preot fumator destul de bun, si pot sa aduc si argumente:
- nu ma voi atinge de banii (nu spun cu lauda, dar consider ca sunt un om bogat; in plus, nu am nevoie de multi bani, asa cum nu am nevoie de o vila in care sa locuiesc sau de noul Renault Megane ca sa ma duc la serviciu)
- sunt familist convins, imi voi iubi mult viitoarea sotie, nu o voi insela niciodata si nu voi iesi din cuvantul si gospodarirea ei; cat despre copii, vreau sa am cati mai mult, ma gandesc in jur de 5, si ma gandesc chiar sa adopt unii dintre ei, odata ce am bani ca sa ii pot intretine si sa isi faca un viitor
- sunt un om rational, stiu noile filozofii, deci sunt capabil sa polemizez cu un ateu sau un om neconvins sa il aduc pe calea cea buna
- randuielile lumesti si religioase pe toate le indeplinesc dupa putinta mea, cat pot sa am un spirit ortodox.

Vi se pare normal ca sa imi spuneti: ori tigara, ori Sf. Taine, dupa ce-ati citit randurile de mai sus? Stiind pacatele voastre, ori stiind 'preoti afaceristi' sau cu pacate mai mari? E foarte adevarat ca nu pot sa ma compar cu altii in pacate si sa zic: acela pacatuieste mai mult decat mine. Dar pot sa zic ca, uite, eu fac mai multe lucruri pentru oameni decat celalalt.

P.S. Ma bucura spiritul vostru, nu e unul gresit, insa e lipsit de niscai toleranta si empatie fata de celalalat; nu doar 140000 de oameni se vor mantui, acela e nr care simbolizeaza altceva; campania antifumat din orasul tau e gratis si funtioneaza; eu inca nu am fost pentru ca nu am avut timp liber, dar nici pt ca nu imi doresc atat de mult acel tratament; voi avea curajul sa ating Sf. Taine spalat pe maini, cu pocainta in suflet, si cu ajutorul lui Dumnezeu.

Am fumat și eu cândva de mult.Nu aș fi luat Sfânta Împărtășanie pentru nimic în lume chiar dacă mi s-ar fi permis.Mă simțeam murdară pe dinluntru.Mi-au trebuit ani ca să se curețe mizeria din mine.
Nu mai căuta scuze pentru acest viciu.Preoția este cel mai mare lucru pe care îl dobândește un bărbat și aceasta cere sacrificii și renunțări.Nu poți fi și cu lumea și cu Hristos.
Ce jertfă aducem lui Hristos? La ce renunțăm pentru a fi plăcuți lui?
Poate cei de vârsta ta te înțeleg dar eu nu accept fumatul la un preot.

dorinastoica14 26.12.2009 15:50:13

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 194252)
Nu știu ce să spun, Dorina ! Eu nu cred că trebuie să fim atât de categorici , căci nu știm câte astfel de mâini am sărutat , șî apoi noi nu sărutăm mâna omului în sine , ci a lui Hristos . Trebuie să facem distincție clară ! Poți ști tu sau ori și cine, ce se ascunde exact în spatele fiecărui om ? Eu cred că nu ! Dar atunci când știm exact , cu dovezi , putem evita și omul , și preotul ! În rest nu putem arunca nici unul cu pietre, fiindcă suntem toți oameni păcătoși . Părintele Cleopa chiar spunea că de vedem un preot beat mort, să-i spune sărut mâna Părinte ! Nu spunem sărut mâna Omului în nici un caz !

Tu poți fi tolerant cu preoții fumători.Eu nu pot fi.
Aici e vorba de voință pe care o ai sau nu o ai.
Este părerea mea.

cristiboss56 26.12.2009 16:17:26

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 194255)
Tu poți fi tolerant cu preoții fumători.Eu nu pot fi.
Aici e vorba de voință pe care o ai sau nu o ai.
Este părerea mea.

N-ai înțeles mesajul meu în totalitate , și poate este și vina mea . Nu, nu accept acest păcat mai ales la preoți . Clar ? Dar ești tu sigură că nu ai sărutat astfel de mâini, sau nu ai participat la o slujbă a unui astfel de preot ? Am spus , că atunci când există dovezi, precum a precizat inițiatoarea topicului, să ne îndepărtăm de astfel de preoți . Aici nu este vorba de toleranță , pentru că nu există toleranță la păcate . Și eu dacă l-aș vedea pe duhovnicul meu fumând și nu numai , mi-aș schimba nu numai Duhovnicul , dar și Biserica la care el slujește . Dar cu siguranță sunt și vor mai fi preoți fumători , preoți afemeiați sau mai știu eu cum, dar personal pe mine nu mă interesează sau mă frământă acest aspect , pentru că mai înainte de toate mă interesează curățenia si credința mea în Hristos, altfel suntem simplii fățarnici și mișei judecători. Punct și Sărbători fericite și ține -L aproape pe Hristos !

moshu 26.12.2009 16:51:42

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 194252)

Foarte bine spus. E adevarat ce a spus Parintele Cleopa: beat sa fie preotul, putem sa ii spunem sarut mana, parinte! Insa, tot nu pot fi de acord cu tine, cu ceea ce ai spus in ultimul post, ca ti-ai schimba si duhovnicul si parohia, doar pentru ca el fumeaza. Eu sunt de parere ca trebuie sa facem atat distinctia om - preot, cat si toleranta fata de omul din preot, caci altfel riscam sa il judecam, iar noi e posibil sa avem pacate mai mari decat el. Nu, nu trebuie sa accepti acest pacat la un om, probabil; insa de a-l schimba ca duhovnic din cauza asta, sau chiar si parohia, mai ales ca e o parohie teritoriala, nu la alegere, atunci poate ca gresim undeva. Omul are pacatele lui; nu ii scoate ochii lui pentru ele, lasa-L in plata Domnului; el insa e preotul tau, continua astfel.

antoniap 26.12.2009 16:52:01

A dojeni pe cei fara de randuiala este o fapta de milostenie duhovniceasca. Un crestin care-si iubeste prietenul trebuie sa-i spuna cu dragoste daca greseste. Asta nu inseamna ca-l judecam, daca-i spunem cu dragoste: ,,Fapta ta il supara pe Dumnezeu, frate. Si nisipul poate innegri haina Botezului.''

Daca milostenia materiala este acceptata cu usurinta, spunea un mitropolit, milostenia duhovniceasca este adesea primita cu impotrivire. Acest fapt nu trebuie sa-l descurajeze pe cel care vrea sa-si ajute prietenul sa lupte cu un anumit pacat.

A sta indiferent cand vezi ca altul se ineaca este un pacat. Si tot un pacat este sa incurajezi sau sa aprobi o fapta care-l supara pe Dumnezeu, indiferent cine ar savarsi-o. Nu aruncam cu piatra decat in pacat, fiind atenti sa nu cadem si noi in acel pacat sau in altul mai mare, dupa cum ne sfatuieste Noul Testament. Sa lasam orgoliile la o parte si, daca vrem mantuire, sa acceptam sa luptam cu noi insine.

Dumnezeu sa-i ajute pe toti preotii fumatori sa gaseasca fericirea cea nepieritoare inca din viata aceasta. Iar bucuria lor cea mai de pret sa fie a tamaia icoanele, casa lor si propriile trupuri cu tamaie sfintita nu cu ,,tamaia diavolului'' care este tigara.

Iertati-ma si Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa luptam cu pacatele pe care le avem.

moshu 26.12.2009 16:57:54

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 194260)
A dojeni pe cei fara de randuiala este o fapta de milostenie duhovniceasca. Un crestin care-si iubeste prietenul trebuie sa-i spuna cu dragoste daca greseste. Asta nu inseamna ca-l judecam, daca-i spunem cu dragoste: ,,Fapta ta il supara pe Dumnezeu, frate. Si nisipul poate innegri haina Botezului.''

Daca milostenia materiala este acceptata cu usurinta, spunea un mitropolit, milostenia duhovniceasca este adesea primita cu impotrivire. Acest fapt nu trebuie sa-l descurajeze pe cel care vrea sa-si ajute prietenul sa lupte cu un anumit pacat.

A sta indiferent cand vezi ca altul se ineaca este un pacat. Si tot un pacat este sa incurajezi sau sa aprobi o fapta care-l supara pe Dumnezeu, indiferent cine ar savarsi-o. Nu aruncam cu piatra decat in pacat, fiind atenti sa nu cadem si noi in acel pacat sau in altul mai mare, dupa cum ne sfatuieste Noul Testament. Sa lasam orgoliile la o parte si, daca vrem mantuire, sa acceptam sa luptam cu noi insine.

Dumnezeu sa-i ajute pe toti preotii fumatori sa gaseasca fericirea cea nepieritoare inca din viata aceasta. Iar bucuria lor cea mai de pret sa fie a tamaia icoanele, casa lor si propriile trupuri cu tamaie sfintita nu cu ,,tamaia diavolului'' care este tigara.

Iertati-ma si Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa luptam cu pacatele pe care le avem.

Sunt de acord, insa intre a spune parinte, e gresit ca fumezi si parinte, ori cele sfinte ori tigara! e cale muuult prea lunga. Si nu cred ca ai putea sa ajungi sa dojenesti un... preot, fata de care trebuie sa ai o mare smerenie si cuviinta si rusine. Dumnezeu sa ii ajute pe preotii fumatori sa lase acest viciu!

antoniap 26.12.2009 17:47:00

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 194261)
Sunt de acord, insa intre a spune parinte, e gresit ca fumezi si parinte, ori cele sfinte ori tigara! e cale muuult prea lunga. Si nu cred ca ai putea sa ajungi sa dojenesti un... preot, fata de care trebuie sa ai o mare smerenie si cuviinta si rusine. Dumnezeu sa ii ajute pe preotii fumatori sa lase acest viciu!

Odata am urmarit o slujba de Inviere foarte frumoasa. Numai ca preotul care pana atunci era carunt si cu barba, avea un par castaniu de toata frumusetea. Isi vopsise parul. Nu i-am spus in mod direct, insa l-am privit cu compasiune. Nu stiu daca numai eu. La sfarsitul Sfintei Liturghii, s-a justificat intr-un fel, si a cautat in privirile noastre aprobarea. N-a aflat-o, asa ca dupa un timp l-a vazut din nou cu parul sau carunt.

Smerenia si cuviinta sunt virtuti crestinesti pe care tindem sa le obtinem. In general ne smerim in fata lui Dumnezeu. Pe preot nu avem voie sa-l idolatrizam. Decat sa-l barfim pe preot, mai bine gasim o modalitate de a-l ajuta sa lupte cu pacatul respectiv: rugaciune, marturisirea gandurilor la spovedanie etc. Daca este induhovnicit si acesta e singurul lui pacat, atunci ne va multumi, daca nu imediat, atunci dupa un timp.

Unei femei i s-a intamplat sa mearga la un parinte care ii citea gandurile (parintele Gabriel Nicu). Stiind acest lucru, i-a spus in gand cu ce nu era de acord. Era vorba despre un pacat subtire, finut. In duminica urmatoare parintele a smerit-o, spunand ca o pacatoasa ii da sfaturi! Dupa un an, insa, tot public, a recunoscut ca o femeie l-a ajutat sa lupte cu un pacat.

Consider ca daca incurajam pacatul ni-l adaugam noua insine la ,,pacate straine''.

glykys 26.12.2009 18:51:03

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 194265)

Consider ca daca incurajam pacatul ni-l adaugam noua insine la ,,pacate straine''.

Asa e, asa e, din pacate. Nu ne ajung pacatele noastre si ne lenevim sa dam un sfat bun....:2::2:

piedonee 26.12.2009 19:14:30

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 194259)
Foarte bine spus. E adevarat ce a spus Parintele Cleopa: beat sa fie preotul, putem sa ii spunem sarut mana, parinte! Insa, tot nu pot fi de acord cu tine, cu ceea ce ai spus in ultimul post, ca ti-ai schimba si duhovnicul si parohia, doar pentru ca el fumeaza. Eu sunt de parere ca trebuie sa facem atat distinctia om - preot, cat si toleranta fata de omul din preot, caci altfel riscam sa il judecam, iar noi e posibil sa avem pacate mai mari decat el. Nu, nu trebuie sa accepti acest pacat la un om, probabil; insa de a-l schimba ca duhovnic din cauza asta, sau chiar si parohia, mai ales ca e o parohie teritoriala, nu la alegere, atunci poate ca gresim undeva. Omul are pacatele lui; nu ii scoate ochii lui pentru ele, lasa-L in plata Domnului; el insa e preotul tau, continua astfel.

Stii care e ceea mai mare virtute.....nu de a vedea sfinti,nu de a vindeca oameni CI ACEEA DE A TI VEDEA DE PACATELE TALE.....si aici mai au mult crestini pana a ajunge,pt ca de ar fi ajuns la aceasta virtute mare de a ti vedea pacatele....si sa nu uitam ca toti suntem oameni si gresim dar mereu uitam greselile noastre cand ele sunt stiute doar de noi.....daca ne am vedea de barna din ochiul nostru nu am mai vedea paiul din ochiul celorlantii......iar de auzi ca cineva greseste te rogi pt el ca Dumnezeu sa l izbaveasca si sa fim cu toti in rai caci numai rugandune unul pt altul aratam semn de iubire...dar am ajuns vremuri in care uitam ca suntem oamenii si aruncam cu pietre si ni se pare ca greselile altora grave....inloc sa ne rugam ca sa l izbaveasca Dumnezeu de acel viciu,eu cred ca daca putem face ceva pt cineva care calca stramb e sa ne rugam pt el si sa nu l condamnam ca sa nu zic judecam ...
atata timp cat suntem oamenii gresim unul mai mult altul mai putin dar totii fie femei fie barbati ne nastem sub aceleas neputinte aratand ca suntem la fel faptul ca uni tind spre desavarsire e bun dar nu toti pot tinde insa cei care tind ii inteleg si se roaga pt ei asa cum si Hristos s a rugat pt cei ce L AU rastihnit.....
avem pretentia ca Dumnezeu pe noi sa ne ierte ca suntem oamenii si gresim dar in schimb noi nu intelegem pe cel de langa noi,om ca noi fiind...
suntem cam egoisti...
oricum nu i treaba noastra ce face preotul,noi avem datoria de al respecta ,ca astfel ne respectam pe noi ca oamenii,lasam pacatele lui in mila Lui Dumnezeu ,e nevoie de un suflet curat si un caracter puternic pt a intelege si ierta.....
eu mam cam saturat de smerenie"gheboasa" pe care o intelnesti la tot pasul....smerenia e o virtute care putini reusesc sa ajunga sa o indeplineasca pt ca ii fura mandriea ca ei nu are face cutare si cutare pacat si in schimb judeca dar la sf pune apelativul "iertati ma"...uitand ca nu e pacat ce bagi in gura ci ce scoti pt ca ce scoti merge direct la inima omului si greu mai pleaca de acolo....

antoniap 26.12.2009 19:53:49

Citat:

În prealabil postat de piedonee (Post 194280)
eu mam cam saturat de smerenie"gheboasa" pe care o intelnesti la tot pasul....smerenia e o virtute care putini reusesc sa ajunga sa o indeplineasca pt ca ii fura mandriea ca ei nu are face cutare si cutare pacat si in schimb judeca dar la sf pune apelativul "iertati ma"...uitand ca nu e pacat ce bagi in gura ci ce scoti pt ca ce scoti merge direct la inima omului si greu mai pleaca de acolo....

Aici nu sunt de acord cu ,,nu e pacat ce bagi in gura''. In care carte duhovniceasca se afla aceasta justificare pentru fumat? Aceasta scuza a fost folosita pentru cei care nu reusesc sa tina postul, si nu cred ca e corect s-o extindem asupra fumatului.

Cand esti pus in situatia de a-ti da cu parerea daca un anumit fapt e pacat sau nu, atunci lasi smerenia la o parte si daca raspunsul e ,,da'', spui ,,da'', iar daca e ,,nu'', atunci spui ,,nu''. Jumatatile de masura nu sunt bune.

Culpabilizarea generala este buna pana la un punct. Daca esti pus in situatia de a vorbi daca fumatul este un pacat si stii raspunsul corect, apoi dai intaietate sfatului bun. Sunt atatea ocazii in care smerenia este benefica. Nici Mantuitorul nu ne cere sa fim intotdeauna smeriti. In fata lui Dumnezeu trebuie sa ne smerim, nu in fata pacatului.

piedonee 27.12.2009 14:33:50

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 194286)
Aici nu sunt de acord cu ,,nu e pacat ce bagi in gura''. In care carte duhovniceasca se afla aceasta justificare pentru fumat? Aceasta scuza a fost folosita pentru cei care nu reusesc sa tina postul, si nu cred ca e corect s-o extindem asupra fumatului.

Cand esti pus in situatia de a-ti da cu parerea daca un anumit fapt e pacat sau nu, atunci lasi smerenia la o parte si daca raspunsul e ,,da'', spui ,,da'', iar daca e ,,nu'', atunci spui ,,nu''. Jumatatile de masura nu sunt bune.

Culpabilizarea generala este buna pana la un punct. Daca esti pus in situatia de a vorbi daca fumatul este un pacat si stii raspunsul corect, apoi dai intaietate sfatului bun. Sunt atatea ocazii in care smerenia este benefica. Nici Mantuitorul nu ne cere sa fim intotdeauna smeriti. In fata lui Dumnezeu trebuie sa ne smerim, nu in fata pacatului.

culmea ca in Scriptura apare aceste cuvinte zise de Hristos"nu e pacat ce bagi in gura ci ce scoti"gasesti acesta talcuire in scrierile sf Parinti si nu se refera la post ci are cu tot o alta semnificatie,si daca stam si citim canoanele sf parinti Pedalionul nu gasesc nimic despre TIGARA...FUMAT!!!!!!!!!nu vorbesc de parinti contemporani ci de cei sinodali.....dar in fine trecem si peste asta,
cat despre a zice ca acest lucru e pacat si celalant nu e pacat NU STA IN PUTEREA NOASTRA DE LAICI A SPUNE UNUI PREOT CE E BINE SI CE NU E .....ATATA TIMP CAT DE ASTA SUNT PUSI EPISCOPI asta e rolul lor de a carmui corabia incepand cu slujitori ei si terminand cu turma....deci noi e bine sa ne facem datoria noastra de crestin si sa zicem doar sufletului nostru ce e pacat....semeni nostrii au si ei preoti biserici care sa i invete ce e bine si ce nu e bine ca de asta s au facut slujitori pt a indrepta pe pacatosi la pocainta....
cat despre smerenie e bine sa ne uitam la noi si la pacatele noastre iar de intreadevar cauti marturisire te duci la orice preot sa te curete de pacate si nu te intereseaza viata lui oricat de rea ar fi acestuia cand in fata ta sta Hristos.....si daca retinem bine rugaciunile de marturisire vedem ca zice ca preotul va fi martorul la ceea ce ai zis.....
dar cand intredevar il cauti pe Dumnezeu NU TE INTERESEAZA nimic ci doar cauti aceea pocainta aceea pace sufleteasca...si nu te uiti la faptele preotului.....ci ne rugam ca vemesul si nu avem ochii pt a vedea altceva decat pe noi cat de pacatosi suntem....

antoniap 27.12.2009 20:38:08

Citat:

În prealabil postat de piedonee (Post 194365)
culmea ca in Scriptura apare aceste cuvinte zise de Hristos"nu e pacat ce bagi in gura ci ce scoti"gasesti acesta talcuire in scrierile sf Parinti si nu se refera la post ci are cu tot o alta semnificatie,si daca stam si citim canoanele sf parinti Pedalionul nu gasesc nimic despre TIGARA...FUMAT!!!!!!!!!nu vorbesc de parinti contemporani ci de cei sinodali.....dar in fine trecem si peste asta,
cat despre a zice ca acest lucru e pacat si celalant nu e pacat NU STA IN PUTEREA NOASTRA DE LAICI A SPUNE UNUI PREOT CE E BINE SI CE NU E .....ATATA TIMP CAT DE ASTA SUNT PUSI EPISCOPI asta e rolul lor de a carmui corabia incepand cu slujitori ei si terminand cu turma....deci noi e bine sa ne facem datoria noastra de crestin si sa zicem doar sufletului nostru ce e pacat....semeni nostrii au si ei preoti biserici care sa i invete ce e bine si ce nu e bine ca de asta s au facut slujitori pt a indrepta pe pacatosi la pocainta....
cat despre smerenie e bine sa ne uitam la noi si la pacatele noastre iar de intreadevar cauti marturisire te duci la orice preot sa te curete de pacate si nu te intereseaza viata lui oricat de rea ar fi acestuia cand in fata ta sta Hristos.....si daca retinem bine rugaciunile de marturisire vedem ca zice ca preotul va fi martorul la ceea ce ai zis.....
dar cand intredevar il cauti pe Dumnezeu NU TE INTERESEAZA nimic ci doar cauti aceea pocainta aceea pace sufleteasca...si nu te uiti la faptele preotului.....ci ne rugam ca vemesul si nu avem ochii pt a vedea altceva decat pe noi cat de pacatosi suntem....

Deci vrei sa cauti indreptatiri pentru fumat si sa-l consideri o virtute doar pentru ca exista si preoti fumatori! Pai daca vom lua toate pacatele in care se intampla sa cada si preotii si le vom considera virtuti, unde vom ajunge? Eu in calitate de piatra vorbitoare pot fi calcata si in picioare, dar pe mine MA INTERESEAZA daca preotul cade in prapastie. Caci el ma poate trage si pe mine dupa el.

Eu merg la un medic sa ma ajute sa ma vindec. Si la preot la fel. Ca sa ajung la o marturisire sincera si la smerenie imi trebuie un preot in care sa am deplina incredere. Teoria suna frumos, dar in practica e greu sa am incredere deplina intr-un preot care nu are drept prioritate sa-i fie placut lui Dumnezeu.

Despre fumat exista referiri la Sfintii Parinti. Deci, ca sa nu lungesc vorba, pacatul e pacat si virtutea e virtute. Iar daca sta in puterea noastra de a ne impotrivi degradarii vietii duhovnicesti, de ce sa tacem? De ce sa consider ca un anumit pacat a devenit virtute numai pentru ca-l face si preotul? Ma doare cand ii vad pe unii tineri fara repere.

Un sfant ( Isaac Sirul) s-a rugat lui Dumnezeu sa-i trimita pe cineva de la care sa obtina un cuvant de folos. In ziua urmatoare, in loc sa intalneasca un calugar imbunatatit, a intalnit o desfranata care-l privea insistent. Atunci sfantul s-a suparat si a certat-o pentru ca-l privea asa. Aceasta i-a raspuns ca femeia se uita la barbat pentru ca a fost luata din coasta lui. Iar barbatul trebuie sa se uite in pamant pentru ca din pamant a fost luat. Sfantul i-a multumit lui Dumnezeu pentru cuvantul de invatatura pe care i l-a trimis Dumnezeu printr-o desfranata.

Deci, deja trebuie sa fii puternic in credinta ca sa ai puterea de a invata de peste tot. Din pricina pacatelor noastre ale tuturor se poate sa avem parte de ispite puternice si de pedepse pe masura. Iar in fata lui Dumnezeu vom raspunde si pentru pacatele noastre, dar si pentru pacate straine pe care le-am incurajat prin atitudinea noastra.

Dumnezeu sa ne ajute in aceste vremuri sa luptam cu PACATUL si sa avem parte de sarea pamantului, adica de preoti intelepti care sa ne arate prin vorbe si fapte CALEA, ADEVARUL SI VIATA.

moshu 29.12.2009 23:24:35

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 194277)
Asa e, asa e, din pacate. Nu ne ajung pacatele noastre si ne lenevim sa dam un sfat bun....

Sa spui la cineva frate, e gresit sa fumezi e diferit de a-i spune: mie mi-e scarba de tine, ma dezgusti ca fumezi, nu ai dreptul la impartasanie, te rog sa alegi: cele sfinte sau tigara, preotul ar trebui sa fie caterisit, eu imi schimb duhovnicul ca fumeaza etc. Eu tocmai asta vreau sa fac. Sa arat ca voi gresiti cu posturile astea judecatoare.

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 194463)
Deci vrei sa cauti indreptatiri pentru fumat si sa-l consideri o virtute doar pentru ca exista si preoti fumatori!

Bineinteles ca nu. Eu vreau ca lumea sa nu mai judece slujitorii Bisericii ca oameni pacatosi.

Citat:

Pai daca vom lua toate pacatele in care se intampla sa cada si preotii si le vom considera virtuti, unde vom ajunge? Eu in calitate de piatra vorbitoare pot fi calcata si in picioare, dar pe mine MA INTERESEAZA daca preotul cade in prapastie. Caci el ma poate trage si pe mine dupa el.
Discutabil, asta in sensul de cum e perceput preotul respectiv. Un ortodox adevarat nu vede omul pacatos din el, ca vede Darul lui.

Citat:

Eu merg la un medic sa ma ajute sa ma vindec. Si la preot la fel. Ca sa ajung la o marturisire sincera si la smerenie imi trebuie un preot in care sa am deplina incredere. Teoria suna frumos, dar in practica e greu sa am incredere deplina intr-un preot care nu are drept prioritate sa-i fie placut lui Dumnezeu.

Despre fumat exista referiri la Sfintii Parinti. Deci, ca sa nu lungesc vorba, pacatul e pacat si virtutea e virtute.
Nu ti-a spus nimeni sa nu dai explicatii care contin cuvantul explicat?
Citat:

Iar daca sta in puterea noastra de a ne impotrivi degradarii vietii duhovnicesti, de ce sa tacem? De ce sa consider ca un anumit pacat a devenit virtute numai pentru ca-l face si preotul? Ma doare cand ii vad pe unii tineri fara repere.

Un sfant ( Isaac Sirul) s-a rugat lui Dumnezeu sa-i trimita pe cineva de la care sa obtina un cuvant de folos. In ziua urmatoare, in loc sa intalneasca un calugar imbunatatit, a intalnit o desfranata care-l privea insistent. Atunci sfantul s-a suparat si a certat-o pentru ca-l privea asa. Aceasta i-a raspuns ca femeia se uita la barbat pentru ca a fost luata din coasta lui. Iar barbatul trebuie sa se uite in pamant pentru ca din pamant a fost luat. Sfantul i-a multumit lui Dumnezeu pentru cuvantul de invatatura pe care i l-a trimis Dumnezeu printr-o desfranata.
Uau. Pilda nu dovedeste nimic altceva decat ca un pacatos ne poate ajuta in viata noastra duhovniceasca. Perfect.
Citat:

Deci, deja trebuie sa fii puternic in credinta ca sa ai puterea de a invata de peste tot. Din pricina pacatelor noastre ale tuturor se poate sa avem parte de ispite puternice si de pedepse pe masura. Iar in fata lui Dumnezeu vom raspunde si pentru pacatele noastre, dar si pentru pacate straine pe care le-am incurajat prin atitudinea noastra.

Dumnezeu sa ne ajute in aceste vremuri sa luptam cu PACATUL si sa avem parte de sarea pamantului, adica de preoti intelepti care sa ne arate prin vorbe si fapte CALEA, ADEVARUL SI VIATA.
Sa dea Dumnezeu.

cat despre ,nu e pacat ce bagi in gura'', din cunostiintele mele nu constituie o scuza pentru post sau fumat; constituie scuza doar pentru grasii turmentati la petreceri umoristice. Si sunt hazlii :1:!

Pana acum, nimeni nu m-a convins aici ca fac o greseala in a fuma ca viitor preot, doar vad ca voi gresiti cand judecati, mancati cinstea altuia in fata lui Dumnezeu. Multumesc. Revin cu un ultim post. Va rog sa dezbateti si sa va spuneti parerea cat mai mult.

cristiboss56 29.12.2009 23:57:33

! ! !

"Cel ce voiește să intre în împărăție , să păzească faptele ei. Căci Impărăția este oprirea de la tot păcatul. Vrăjmașii își seamănă în acela gândurile lor , dar ele nu odrâslesc fiindcă dacă mintea ajunge să privească dulceața dumnezeirii săgețile lor nu mai pătrund în ea ci este îmbrăcată cu toate armele virtuților care o păzesc și se îngrijezc de ea și nu îngăduie să fie tulburată , ci o fac să rămână cu vederea ei în cunoștință de unde să fugă și deosebirea celor două căi și de una să fugă , iar pe cealaltă s-o iubească"( Marcu Ascetul )

andrei_im 30.12.2009 00:00:56

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 195081)
"Cel ce voiește să intre în împărăție , să păzească faptele ei. Căci Impărăția este oprirea de la tot păcatul.

mai mult nu avem ce spune in aceasta discutie..

eucred 30.12.2009 02:06:26

Numai diavolii scot fum pe nas si pe gura

Multi sfinti carora li s-a descoperit iadul au simtit acolo un miros foarte urat. La alti sfinti vrasmasul cel ucigator de suflete le-a adus ispite sub forma unor mirosuri foarte grele, incat n-au mai putut sta in locul acela de atata putoare. Asa putoare draceasca este si in casa si in hainele si in gura si in toate ale fumatorului. Cand sfintii insa au vazut ingeri de lumina, ei nu s-au aratat scotand fum si foc pe nari si plini de putoare.
Vai de bietii copilasi care trebuie sa respire duhoarea de tutun cu care parintii umplu casa! Vai de viitorul lor, caci sunt cu dracii in casa si nu cu parintii! Caci numai ei scot fum pe nari si pe gura. Acest aspect ni-l descrie cel mai bine Sf. Antonie cel Mare cand zice cum se arata uneori diavolul: „Ochii lui sunt ca un chip de luceafar, din gura lui ies faclii aprinse si se arunca precum niste scantei de foc; din narile lui iese fum ca din cuptorul ce arde cu foc de carbuni si din gura lui iese vapaie”. (Vietile sfintilor pe Ianuarie, pg.315). Si tot el spune ca diavolii „poarta cu ei asemanarea focului ce are sa-i primeasca” dupa Infricosata Judecata, la un loc cu pacatosii. Asemenea sunteti voi, fumatorilor! Veti da seama si voi alaturi de demoni, in fata Judecatorului, pentru supararile pe care le-ati facut aproapelui vostru cu mirosul vostru cel urat! Veti da seama pentru cei pe care i-ati imbolnavit cu fumul duhanit de voi! Infricosati-va ca nu cumva de la un capat de tigara aprins uitat pe undeva, sa va aprinda Domnul casa si sa va pedepseasca cu asa o moarte, cum am auzit pe la televizor multe cazuri!
Fumatorule! Cand vine dracul si-ti zice: „Mai ia o tigara”, sa te gandesti cat de frumoasa e viata si ca tigara-i moartea. Si sa mai te gandesti ca poate chiar si peste un ceas, sufletul tau poate fi inaintea lui Hristos Judecatorul Care-ti va cere socoteala de acest pacat? Ce vei raspunde? Pune capat pacatului si roaga-te si iar roaga-te si roaga-te!
Nefumatorule! Cand vezi pe un rob al acestui pacat, nu pacatui si tu! Nu-l judeca si nicidecum nu-l condamna; nici chiar in gand sa nu indraznesti sa faci acestea. Daca-ti este mai apropiat sfatuieste-l, dar cu cuvinte potrivite. Nu fi insistent, nu fi cicalitor ca nu cumva fumatorul sa mai faca alt pacat, adica sa te urasca. Stii cum il poti ajuta cel mai bine? Roaga-te pentru el si iar roaga-te si roaga-te!

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:29:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.