![]() |
Pentru Sofia și noi toți !
Citat:
|
Citat:
De fapt cred ca povestea apare intr-o carte cu povestiri despre smerenie, adunate de parintele Savatie Bastovoi. In nici un caz nu se sustine ca putem sa ne rugam cum credem noi ignorand invatatura bisericii. (aici nu te critic pe tine.. vorbesc la modul general :) ) |
Citat:
Ma simt neputincios si trist fiindca, desi ne numim cu totii ortodocsi, nu stiu cati accepta sa vina duminicile la biserica si astfel sa poata simti aceasta stare care aproape nu poate fi descrisa in cuvinte!... |
Citat:
Deocamdata nu simt nimic. Si la Liturghie eu sunt cu copiii mici si stau in spate ca am copii neastamparati.. abia aud ceva din slujba, dar'mite sa mai am trairi. Daca pot sta toata slujba inseamna ca am facut mare isprava. |
Sunt mahnita si coplesita de ceea ce se intampla pe acest forum..si voi incerca sa ma fac inteleasa..
Printre noi sunt multi oameni, frati si surori pe acest forum f.bine instruiti - informati in ceea ce priveste credinta noastra ortodoxa - cinste lor..dar sunt si multi frati si surori abia incepatori..abia daca l-au descoperit pe Hristos..multi il cauta...asa cum pot unii mai repede altii mai incet...pt. acestia descoperirea dogmelor nu se poate face dintr-o data...dar pe mine ma doare altceva ..de ce nu putem ajunge la inima omului...de ce spanand adevarul trebuie sa-i intristam si mai mult pe cei in suferinta, blonavi, oprimati de tot felul de probl.sociale..familiale..etc..pe acestia eu cred nu trebuie sa-i intristam si mai tare...nu trebuie sa-i dojenim altfel decat cu duhul blandetii...pt. ca asa ne invata Sf.Ap.Pavel....."cearta-l pe apropaele tau dar cu duhul blandetii"...acestia nu trebuie sa se simte si mai raniti sufleteste ca pana acum au ratacit drumul..si au unele pacate.oare nu nopi toti avem diferite pacate..altele decat ale lor dar pacate..de acestia nu trebuie sa ne plictisim..cu acestia trebuie sa avem rabdare si dragoste...pe acestia trebuie sa-i cautam cu dinadinsul si sa le spunem ..uite aici nu este asa...este asa...nu stiai..nu ai aflat pana acum...dar uite ne invata Mantuitorul, aflam din Biblie, din Psaltire indeosebi, din invataturile sfintilor parinti..dar cuvantul nostru trebuie sa invete si sa aline in acelasi timp si nu sa doara..pe omul bolnav nu-l certi si nu-i tragi palme ca s-a imbolnavit..ci cauti sa-l vindeci ..sa-l insanatosesti..sa-l alini si suflteste ca este speriat saracul de ce i se intampla...D-zeu este Dreptate si Iubire dar mai mult decat orice este iubire..altminteri ...nu s-ar cumineca si mantui nimeni...pt.ca nu pt.dreptatea noastra sau pt.vrednicia noastra se dezleaga pacatele la taina marturisirii ci pt.mila si dragostea lui Hristos.Vreau sa stiu si eu daca este o singura persoana care poate afirma ca se impartaseste cu trupul si sangele Mantuitorului pt.ca este vrednic...si drept. Deci daca cuvantul nostru nu linisteste si nu convinge inseamna ca nu este spun intr-un mod potrivit..numai dragostea poate convinge mai mult decat dreptatea!si nu eu spun acestea ci sf.Apostol Pavel. Si atunci pt. ce sa ne suparam pe cei care nu inteleg...inca..de ce sa nu ni apropiem si mai mult pana vor intelege si pana ii vom putea convinge de adevarul si credinta noastra mantuitoare. Fratilor si surorilor acesti oameni necajiti pe care v-ati suparat ca nu inteleg la fel de repede ca voi trebuiesc iubiti si nu certati ..in acest stadiu! De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător. Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Și de aș împărți toată avuția mea și de aș da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi folosește. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desființa; darul limbilor va înceta; știința se va sfârși; Pentru că în parte cunoaștem și în parte proorocim. Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, față către față; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaște pe deplin, precum am fost cunoscut și eu. Și acum rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea. Sfântul Pavel în Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, 13:1-13, traducere ortodoxă N.B.D-voastra toti cei care stiti mai mult...cand mergeti la taina spovedaniei ce spuneti acum..eu stiu tot ce trebuie ..si nu mai fac pacate..si sunt vrednic/ vrednica de a ma impartasi cu trupul si sangele Mantuitorului..asa se intampla..eu cred ca inca nu au atins masura sfinteniei nici unul dintre forumisti..pt ca spun sfintii parinti..pana catre sfarsitul zilelor noastre ingaduie Domnul sa facem anumite pacate pt. a nu cadea in mandrie ..pt. a invata adevarat smerenie...putem spune despre noi..oricine am fi ca suntem cu adevarat smeriti...?!!!sau desavarsiti?!!... Dna Sophia va rog sa-mi scrieti pe MP doresc sa va ajut cu ce pot...si va sunt alaturi sufleteste pt. ca pe acest forum ati avut stari sufletesti grele...toti gresim..dar uitam sa ne iubim...nu putem sa invatam si sa iubim in egala masura?! Oare pe cati dintre voi v-a iertat Domnul pt. ca ati fost buni si drepti. eu cred ca pe toti ne-a iertat pt.ca ne iubeste si nu doreste sa renunte la noi in ruptul capului. |
Citat:
Ce lucruri mai plăcute lui Dumnezeu și mai împortante ca acestea poți face? Ești asemenea lucrătorului cel bun.Într-o zi vei culege roade bogate! |
Citat:
|
Citat:
Fiul meu mare este hiperactiv.. nu poate sta nici macar la masa sa manance (se ridica, pleaca, vine, ne zapaceste pe toti). Ne este greu sa-i acceptam felul de a fi cu calm. Sunt placut surprinsa de intelegerea ta. |
Citat:
Iti tin pumnii, Domnul sa va dea calm, rabdare si mult umor! |
Citat:
Aceasta rugaciune nu are o forma fixa. Acest lucru am vrut sa-l evidentiez. Intr-o forma simpla, ei se rugau Preasfntei Treimi in loc sa pomeneasca numele lui Iisus: ,,Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine, pacatosul." |
Citat:
|
Citat:
Eu am vrut doar sa subliniez ca smerenia este cea mai importanta. Poate gresesc, dar cred ca poti sa te rogi oricat, daca nu ai smerenie totul este in zadar. Undeva citisem (cred ca Ierom. Seraphim Rose povestea) ca un american crestin ortodox se ruga cu rugaciunea inimii si dimineata, inainte de a face orice, se ruga de mii de ori si se simtea sporit duhovniceste! Intr-o dimineata au sosit lucratori sub balconul lui sa repare ceva, iar el, tulburat in tipicul rugaciunii, a ajuns sa arunce cu ghivecele de flori in ei. Cam asta e. |
Desigur, asa cum sublinia si parintele Cleopa, ispitele si razboaiele dracilor se intetesc atunci cand cineva se roaga intens. Asa cum ai spus, fara smerenie greu treci chiar si de prima treapta. Dar cu un singur gand de mandrie, ai cazut si de pe ultima treapta. Da, asa e, pot aparea marile inselari, daca nevoitorul se crede sporit si nu ia in calcul viclenia celor rai. De aceea, e bine sa avem un duhovnic incercat pe aproape si sa ne informam cat mai bine in legatura cu Rugaciunea inimii. Doamne ajuta sa ne mantuim.
|
Citat:
|
dogma
Pt. fratii si surorile care sub o forma sau alta au avut tangenta cu subiectul ,,dogma" (de pe acest thread, evident)exprimindu-si parerile :
De ce ati inteles fratilor/surorilor ca eu am pus in discutie cunoasterea dogmelor(apanajul teologilor ,in principal !) si va exprimati ca nu toti descopera si invata dogmele cu aceiasi usurinta ? Au nu am vorbit eu romaneste ? De ce inundati sufleteste de dorinta de moment pt. a da un raspuns nu cautati sa intelegeti sensurile complete din afirmatiile mele? Cum credeti ca ne vom intelege ,eu vorbind de soson iar voi de galos ,convinsi fiind ca sunt aceleasi lucruri ? De ce mai postati explicatii legate de dogma cind eu insumi l-am invitat de mai multe ori pe fratele OmBun sa caute in dictionarul site-ului semnificatia pt. a se documenta si a inlatura eventualul echivoc, ca si pt. oricine doreste sa abordeze subiectul? De ce mai postati pareri ne la locul lor cind Cristiboss va face o aceiasi invitatie pt. documentare,iar voi o ignorati? Se vede ca din nou nu putem discuta idei... pai atunci vom discuta iarasi exemple. Eu nu m-am referit ca fratele OmBun ,cit si cei care simpatizeaza din aceiasi ignoranta cu asemenea mentalitate,nu cunoaste sau ca a descoperit incet,lent sau incomplet dogmele ! Eu m-am referit ca nu stie nimic despre ce este dogma si care este rostul ei in ortoodxie cit si in orice sistem religios unde exista. Ce raport exista intre aceasta si divinitate ,pe de-o parte ,si intre aceasta si crestini ! Sa vorbim exemple : in cazul notiunii de ,,tastatura pt. PC" nu trebuie sa cunosti din ce este alcatuita,ce piese electronice are prin ea, ,de cite culori sunt, de cite formaturi externe , daca pina in prezent ai apucat sa le vezi pe toate tipurile produse in lume ... nu, ci trebuia pina acum sa intelegi si sa sti cel putin ca este un terminal esential in comunicarea onlyne, fara ea nu se poate, ea ca entitate si nu particularitatile ei ! In alta ordine de idei, pledoaria sentimentala, calda, sufleteasca pt. cei aflati in diverse dificultati,in desnadejdi sufletesti, in incercari sustinute,in necazuri sau primejdii duhovnicesti credeti ca exclude comportamentul politicos, elegant, smerit(precum voi insiva spuneti)al acestora, cu luarea aminte la critica obiectiva si la invitatia de a parasi pacatul pt. a te redresa duhovniceste ?Au fost mai multi frati dar si surori care au aratat cu dragoste frateasca ca se greseste si sa se puna capat greselilor ca un minim inceput ! Numai imnul dragostei (sf.ap. Pavel-Cor.I/13)il stiti cel mai bine din toata Scriptura? Nu este rau ca il stiti si ca faceti uz de el dar pt. indreptare mai este nevoie si de o a doua aripa . Nu ne spune tot dumnezeiescul Pavel cum sa procedam si sa mustram pe un frate care greseste? In ce feluri si circumstante iar daca nu se indreapta sa il lasam in plata ... sa nu spun eu acum caci se va cutremura iarasi sora in cauza. Credeti ca atunci cind a dat si acest sfat tot el Pavel uitase de dragostea poruncita ? Eu ma indoiesc ,si ma indoiesc si ca ati cunoaste aceasta atitudine a apostolului fiindca ati considerat ca este suficient ca Pavel sa va puna la masa invataturilor fara a va mai servi si mincarea acesteia ? Daca ati vazut ca au fost multi care au sesizat comportamentul nelalocul lui pt. ce mai reveniti si va umpleti de sentimentalism acolo unde nu este cazul ? De ce ? Pt. ca va intereseaza mai putin substanta postata ,adevarul si dreptatea din ea si ca greu suportati situatia de ,,nevorbiti" ! De multe ori interveniti direct sau tangential cind se ia atitudine fata de un ,,zbircitor" in mod documentat si intemeiat, fara insa a cauta sa vedeti daca ,,temeiurile" aratate sunt veridice sau nu . Putine sunt surorile si fratii care in mod curent procedeaza asa,spre bunul lor nume si cinste. In rest... sentimentalisme. Si asta din partea unor tineri si oameni care nu am auzit sa fie plugari sau proletari sau personal TESA ,ca sa zic asa.De multe ori am spus-o si de multe ori am concluzionat ca un frate se iubeste cum ne spune Hristos dar de respectat se respecta atit cit ne spune el insusi. Mai adaug ca apreciez deosebit fratii /surorile care in situatii delicate prefera sa nu ramina in expectativa fariseica ci sa intervina corect spunind lucrurilor pe nume chiar daca ar ,,dificulta" astfel simpatii mai vechi. Consider aceasta atitudine matura si in folosul sedimentarii unor relatii simple si corecte pe un forum. |
Eu sunt o sentimentalista si o visatoare care insista sa creada ca acest forum nu este un "Concurs cine stie castiga" cu premii in bani si ca toate stiinta noastra si toata instruirea noastra teologica nu valoareaza prea mult daca nu avem rabdare cu omul de langa noi..care poate fi mai plugar, mai TESA, MAI PROLETAR...si ..acestia nu pot si ei sa-si exprime un punct de vedere ...nu pot interveni in discutie ...pt.ce? ...ca spune Sl.Apostol Pavel ...ca daca cel care nu seintelege ..sa-l trimitem la preotii bisericii..?! Il trimitem pt. ca drumul catre Mantuitorul care este Calea, Adevarul si Viata merge doar prin biserica si duhovnic..dar daca un om , aproapele noastru apeleaza la ajutorul nostru...in continuare..noi ca buni si informati crestini ce suntem...de ce sa-i spunem ..ne sacai..ne deranjezi...nu intelegi...de ce nu avem rabdare, dragoste, cuvinte calde...sa-l lamurim ..oricai ani ar intreba..el..?
De ce sa ne plictisim de aproapele nostru? Va rog sa-mi explicati acceptiune dvs.despre acest forum...suntem cumva la Cercul Teologilor Romani...la Concursul cel mai bun castiga...de ce este nedemn sa fim rabdatori cu aproapele..sau de ce sa-i raspundem intr-o maniera care sa-l raneasca sufleteste...de ce nu putem incerca sa-l facem sa simta bucurie din felul in care il lamurim noi....eu am avut impresia(gresit?!) ca pe acest forum oameni se pot ajuta sufleteste, intari, invata....ridica...dar se pare ca am ajuns in alta parte! Si ca nu pot posta decat cei eruditi! Ei intre ei..proletarii.TESA,plugarii nu prea au ce cauta pe aici de ce sa spuna si ei ce-i doare...!Afara din forum...! |
@ Pt. Dl.Doctor Zaharia
Si in continuare..conteaza mult "cum spui"...daca oameni se simt judecati si neiubiti inseamna ca asa sunt..dar in acceptiunea altora ei cei neinformati...plugarii,proletarii, TESA nu sunte demnai de a interactiuna cu cei docti. Nu nustiu doar Cap,.13 din sfanta Scriptura dar daca ati fi inteles sensul mesajului ..era ca dragostea este cununa tuturor invataturilor....peste credinta,peste nadejde..ea presupunea..ca nu se lauda , nu se trufeste si este indelung rabdatoare..se pare ca dvs.vi le-ati insusit pe toate mai putin pe acesta...Dzeu sa va ajute, sa priviti cu mai mult comprehensibilitate, rabdare si dragoste spre aproapele...sa-l rabdati pana la sfarsit!!! |
Dragi frati si surori,
va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine care sunt mai proletara, mai TESA,(oare Mantuitorul asa ne va striga la judecata? - dupa functiile pe care le-am avut?) am nevoie sa inteleg aceasta propozitie"[i]De multe ori am spus-o si de multe ori am concluzionat ca un frate se iubeste cum ne spune Hristos dar de respectat se respecta atit cit ne spune el insusi."[/I..] Cum se poate oameni buni sa iubesti un frate asa cum il iubeste Hristos dar sa nu-l respecti?:13: Poate nu am inteles eu...:39: Imi cer iertare pt. ca sunt sentimentalista, "nevorbita" si TESA! Dincolo de acestea imi cer iertare ca de cate ori am intervenit intemieat si documentat nu am dat citate , nu am aratat de unde provine veridicitatea lucr. ...:105: Iar in modul cel mai sincer cu putinta imi cer iertare pt. ca v-am plictisit si necajit cu "nevorbirea" mea ...si ma retrag de pe acest forum erudit! |
Ma astept de la un doctor sa confirme comunicatele OMS cu privire la vaccin, sa intareasca comunicatul BOR cu privire la necesitatea luarii de masuri preventive pentru combaterea gripei.
Si nu a critica pe cel ce pune intrebari sau pune la indoiala dogma construita de om. |
Citat:
|
Citat:
Fratele Zaharia a spus că dumnealui are pretenție la persoanele care folosesc internetul și care în marea lor majoritate au mai multă pregătire decât un om simplu care nu știe să comunice prin intermediul acestuia. Toți care accesăm acest forum am fost la un moment-dat ispitiți într-un fel sau altul deoarece Dumnezeu este pretutindenea .chiar și pe aici dar,nici vrăjmașul nu doarme. De ce să te superi și să adaugi pe lista celor cu care nu ești în armonie încă un suflet?Mai este puțin și vine postul Crăciunului...!!! Culege cele bune de pe forum,nu pune la inimă atunci când cineva încearcă să îndrepte o ideie strâmbă și mergi mai departe alături de noi.Te asigur de toată stima și dragostea mea :6: |
@Dl.Doctor Zaharia
"Numai imnul dragostei (sf.ap. Pavel-Cor.I/13)il stiti cel mai bine din toata Scriptura? Nu este rau ca il stiti si ca faceti uz de el dar pt. indreptare mai este nevoie si de o a doua aripa" Va rog frumos sa-mi aratati unde am sustinut eu ca nu ar fi nevoie de indreptare ...prin ce cuvinte as fi spus acestea...???!!! Ideea textului meu initial era cum sa facem sa-i indreptam pe frati fara sa se simta bruscati, raniti, neiubiti si judecati.Pt. ca daca asa s-au simtit...inseamna ca au avut motive..nu li s-a parut.. Daca s-a inteles ca eu as fi sustinut sa nu se indrepte va rog sa-mi arati prin ce cuvinte am facut aceasta... Cu consideratie, Marimira personal TESA |
Citat:
D-na Dorina daca s-a inteles ca m-am suparat asta e...ce pot sa va spun ca dimpotriva chiar mi-a facut placere felul in care "m-a abordat" Dl.Zaharia...nu m-am bucurat...si nu-i port pica Dlui Doctor ..doar ca am inteles din atitudinea d-lui si a inca cuiva....ca cei plugari,proletari si TESA nu au voie sa deschide gura si nu au ce cauta pe aici..si daca asa stau lucrl..eu ma retrag pt. a nu mai tulbura apele linistite ale acestui forum...! Mai mult decat folos pe acest forum am vazut, patima, invrajbire, desconsiderare...unii sunt"scarbiti" ..de ideile altora..cu alte cuvinte atmosfera este ca nu avem loc unii de altii...timpul pe care l-as putea petrece pe forum ..il voi dedica lecturii duhovnicesti..si cred ca voi fi mai folosita..pt. ca nu voi mai sminti pe nimeni. Si eu va sigur de respectul si consideratia mea, va doresc toate cele bune dvs. si tuturor forumistilor. D-zeu sa va ocroteasca, sa va lumineze, sa va sporeasca credinta si dragostea intru Hristos Iisus Domnul nostru si intru aproapele, si sa va binecuvinteze cu daruril;e Sale cele multe si bogate pe toti! Doamne ajuta! |
Citat:
Eu nu ma pricep la ,,leteratura" si la exprimari frumoase ale realitatii dar priviti la Cristiboss, la raspunsul lui. A fost exemplar si graitor pt. o asemenea situatie ! Si sa nu mai spunem ca numai in felul acesta a incetat cu ,,aprinderea" nesabuita. Dar nu numai aceasta a fost atitudinea corecta (dupa parerea mea !)ci si a altora pe care va rog sa-i descoperiti singura pe thread pt. ca este simplu si la vedere. Asta numai daca doriti si nu voiti din nou sa nu tineti cont de realitate si sa postati iarasi ceva ,,para"-situatie ! Eu ma astept ca sora sa revina cu aceleasi metehne(ca si in datile anterioare) ...pt. ca acesta este felul ei de a fi si de a intelege lucrurile. 'Om mai vedea si atunci vom evidentia din nou daca a inteles ceva din ,,conflictul" pe care l-a creat sau tace doar ca sa se odihneasca refacindu-se. Nu m-am asteptat ca tocmai dvs. sa aveti interventia aceasta si consider ca ar fi fost mult mai elegant sa nu fi intervenit asa. Nu trebuie sa va suparati pt. ca imi spun parerea si nici nu doresc sa intelegeti ca va recomand sa taceti sau sa schimbati forumul , ar fi o greseala impardonabila sa intelegeti asta, desi la urma urmei chiar nu ar mai fi de mirare.Eu ma refer la calitatea atitudinii si nu la libertatea de exprimare. Dar cu siguranta ca incepind cu dvs. ,continuind cu mine si si cu toti ceilalti useri fiecare va intelege cite ceva din incident si va dori pe viitor sa evite situatii, persoane si subiecte anume pt. a se menaja emotional. Nu are nici o legatura schimbul de idei,polemica benefica cu tensiunea si sentimentele decadente vehiculate fatis(ipocrizie, agresivitate, sentimentalism pueril, dorinte absurde,falsul si vehicularea lui ca ,,lucru de suflet",falsul interes,etc,etc,etc.) |
Citat:
ghemis, postarea ta m-a uns pe suflet. Si o spun, nu pentru a "te maguli". Mi-a placut sincer. Eu nu am ajuns la performanta ta. N-am fost la mai mult de 2-3 vicernii de cand ma stiu (dar ma bucur ca merge al' mic, cand o zbugheste dintre copiii de joaca si nu se mai opreste pana la biserica), iar despre celelalte slujbe din timpul saptamanii nici nu se pune problema. Sunt totusi multumit ca macar duminicile sa ma intalnesc cu Doamne-Doamne, unde sa pot multumi pentru tot ce am, si unde sa mai pot face ceva pentru cei ce... au plecat. Dumnezeu sa-ti binecuvanteze familia cu spor bun si sanatate. Pentru ceilalti... suparaciosi: va invit sa luati aminte: Citat:
|
Citat:
Sa ne amintim, frate Zaharia, ca Hristos este Cel care a avut atitudinea corecta atunci cand a decis sa nu fie omorata curva cu pietre, desi "corect" era sa fie lapidata, dupa legea lui Moise. Si mai stim din Sfintii Parinti ca, pentru a invata sa vorbim, trebuie mai intai sa invatam sa tacem. |
Citat:
@Dl.Doctor Zaharia Fragm de mai sus... si acesta....au acelasi intreb.si rasp. de la mine "Numai imnul dragostei (sf.ap. Pavel-Cor.I/13)il stiti cel mai bine din toata Scriptura? Nu este rau ca il stiti si ca faceti uz de el dar pt. indreptare mai este nevoie si de o a doua aripa" Va rog frumos sa-mi aratati unde am sustinut eu ca nu ar fi nevoie de indreptare ...prin ce cuvinte as fi spus acestea...???!!! Ideea textului meu initial era cum sa facem sa-i indreptam pe frati fara sa se simta bruscati, raniti, neiubiti si judecati si nerabdati! Pt. ca daca asa s-au simtit...inseamna ca au avut motive..nu li s-a parut.. Daca s-a inteles ca eu as fi sustinut cumva sa nu se indrepte...sa nu caute sa se informeze... va rog sa-mi arati prin ce cuvinte am facut aceasta... Cu consideratie, Marimira personal TESA __________________ |
Citat:
|
Sfântul Serafim de Sarov
“Dobândeste pacea, si mii de oameni din jurul tau se vor mântui” Citate January 11th, 2008 “Cand Sfantul Serafim din Sarov a fost intrebat daca lipsea crestinilor din vremea lui vreo conditie pentru ca acestia sa dea aceleasi roade de sfintenie care erau atat de abundente in trecut, el a raspuns: nu lipseste decat o singura conditie - hotararea“. (la: Vl. Lossky, Teologia mistica a Bisericii de Rasarit). “Desi scarbele, nenorocirile si nevoile de tot felul sunt nedespartite de viata noastra pe pamant, totusi Domnul Dumnezeu n-a vrut si nu vrea ca noi sa traim numai in scarbe si napaste, de aceea ne si porunceste prin apostoli sa purtam sarcinile unii altora, prin aceasta implinind legea lui Hristos. Insusi Domnul Iisus Hristos ne da aceasta porunca, de a ne iubi unul pe altul si consolandu-ne intre noi cu aceasta dragoste frateasca, sa ne usuram calea cea dureroasa si ingusta a calatoriei noastre catre patria cereasca“. |
raspunsuri
pt. Laurentui : Hristos prin activitatea, viata, pildele si invataturile Sale facea trecerea de la o lege(cea veche) la alta(cea noua)si toata activitatea lui practica(nu a scris nici o data nimic)era in aceasta directie.
Ai pus in discutie ,cred ca fara sa iti dai seama(daca ai fact-o in cunostiinta de cauza atunci cu tot respectul te invit sa desbatem subiectul pe privat !), un subiect frumos si interesant si de mare substanta teologica. Dar nu la aceasta vreu sa ma refer deoarece am inteles ca teologia este la degetul mic al multora mai ales prin simtire si nu neaparat ca si cunostiinte. Asta este deci treaba fiecaruia...pina spune prostii ! Astazi insa frate, traim in legea noua, a dragostei zise,si desi nu a trecut asa multa vreme de cind am mai postat pareri despre subiecte antitetice precum : iubire-neiubire; judecare-nejudecare , pomenire in rugaciuni-nepomenire, iertare-neiertare ; cultul corect al odoarelor bisericesti- pseudocultul acestora; canonic- noncanonic, etc,etc,etc se vede nevoia de a ma repeta . Chiar daca se numeste ,,legea dragostei, avem totusi lasate legi , porunci,uzante,modele, cai, metode si mojloacele prin care sa traim in lege si sa ne mintuim,evitind greseala si raul . Nu este nici pe departe o lege a iubrii oarbe si a ignorantei . Am si amintit ,sperind ca macar din considerentele omului instruit, pretentios si riguros se va si verifica, ca acelasi Pavel care a dat imnul iubirii a dat si obligatiile sotilor in familie, a parintilor, a slugii si a stapinului, a preotului si episcopului ,a judecarii si sanctionarii fratilor s.a.m.d. si ca el inca multi sfinti parinti, parinti bisericesti si parinti contemporani. Dar inafara de aceasta, ati uitat voi cind intrind in templu Hristos insusi si vazind ca scopul acestuia se schimbase prin oameni si interese care nu mai erau conforme cu rigoarea indatinata a pus mina pe bici lovind si rasturnind mesele zarafilor s.a.m.d.? Crezi frate ca a gresit pt. ca nu era smerit si nu a tacut sau ca nu a facut dragoste suficienta cu gresitii ? Pai El era Hristos !Ati uitat, iar de tinut, tineti minte numai ce voiti. Faceti asa ca ...asa voiti voi ! Va deschideti ochiul numai la iubire (f. bun lucru) si apoi nu va mai intereseaza nimic ca si cind nu ar mai exista sau conta nimic ! La fel si la tacere si si la multe altele la care le cautati numai o latura. Faceti cum voiti frate ! pt. Marimira : sunt atit de surprins de amestecul de staruinta si afront fin incit prefer sa ma retrag si sa va cer iertare. Considerati ca nici nu am discutat astazi...si ieri...si... Aceasta este parerea mea,deschisa si fatisa si consider ca eu am discutat suficient despre subiect. Dragoste frateasca tuturor nevoitorilor ! |
E uimitor, nu-i asa, zaharia, ca unii oameni pot fi mai iubitori de aproape decit era insusi Hristos, cel putin in ipostaza sa de om? :)
|
Poate ca daca am citi Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul inainte de a posta (atunci cand polemizam) si am fi atenti la ce citim, am lupta mai usor cu duhul mandriei si cu cel al slavei desarte. Acestea sunt niste duhuri rele care ne invrajbesc, iar noi nu vedem ca diavolul isi bate joc de noi si ne suparam unii pe altii prea usor. Daca nu luptam cu aceste duhuri, nu putem dobandi dragostea fata de aproapele nostru. Ele sunt vinovate de supararile pe care ni le fac oamenii. Si nimeni dintre cei care se roaga nu este scutit de lupta cu aceste duhuri rele.
Sa luam aminte la cuvintele rugaciunii: Doamne si Stapanul vietii mele, Duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanie si al grairii in desert nu mi-l da mie. Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-mi-l mie, slugii Tale. Asa, Doamne, Imparate, daruieste-mi sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. |
Citind in urma..
vad multe pagini in care fiecare s-a simtit mai mult sau mai putin lezat, desi s-a discutat despre lucruri diferite, fiecare a adus in discutie ce i s-a parut mai important.. In mod evident nu ne-am inteles unii pe altii.
Cred ca cineva si-a bagat coada aici, ca deh, la multa vorbarie este inevitabil. "Cel ce alearga spre nepatimire si spre Dumnezeu socoteste pierdute toate acele zile in care n-a fost ocarat si batjocorit; dupa cum arborii, cu cat sunt mai mult batuti de vanturi, cu atat isi infig mai adanc radacinile, asa si cei ce traiesc in ascultare, dobandesc o intarire sufleteasca de neclintit." (sursa www.filocalia.ro) Aceasta este o atitudine folositoare: rabdarea ocarii. "Totul merge bine pana cand intiistatatorul nu inceteaza a te mustra; cand insa s-a oprit, nu mai am ce sa zic!" (aceeasi sursa). |
Citat:
Atatea laude nemeritate, ma simt vinovata. De fapt eu am scris ca nu simt smerenie deoarece smerenia nu poate fi simtita. Daca simti ca esti smerit, cu siguranta NU esti! Dimpotriva, cei cu adevarat smeriti se simt foarte pacatosi si nevrednici de dragostea lui Dumnezeu. Dar eu am spus ca nu simt nimic (pt. ca nu sunt smerita). Mesajul era o capcana.. ma asteptam ca cineva sa sara sa-mi explice sentimente inefabile. Iertati-ma (mai ales tu, Dorina). Si cu ce se simte in timpul slujbei.. desigur si mie mi se pare ca simt una sau alta.. dar mi se pare. Decat sa simt nazariri, mai bine nu simt nimic. |
Citat:
Am vrut să spun exact ce am spus gândindu-mă cât de mult faceți cei mai mulți tineri pe care i-am întâlnit pe acest forum și prin biserici comparativ ce făceam eu acum foarte mulți ani la vârsta voastră... Eu nu mi-am dus copilul la biserică deoarece nu mergeam nici eu,nu l-am împărtășit așa cum văd că faceți mulți dintra voi și nu mi-am pus problema(căci habar nu aveam) dacă simt ceva vizavi de credință având cu totul alte cerințe de la simțurile mele... Așadar dragă Ana ia postarea mea exact așa cum este fără a căuta subtilități sau a consideră că ți-am făcut vreun compliment nemeritat. și fii sigură că atunci când voi considera că ai spus ceva aiurea îți voi spune la fel de delicat!:5:. |
As vrea mai inati sa multumesc celor ce pe acest fir si privat sunt alturi de mine.
Am sa raspund si la mesajele private (la locul lor). Nu-mi doream sa se iste asa o discutie si sa se creeze asa tabere. Se pare ca sunt probleme mai profunde in noi si in religie, niste limite care nu trebuie depasite. @Zaharia - cateva cuvinte doar 1.Incearca sa te linistesti si sa privesti cu calm lucrurile si din alt punct de vedere. 2. Recunosc, nu ce spunea Pavel si modul in care dadea lectii, dar ma indoiesc ca dorea cai violente sau vorbe rele. Ma indoiesc ca dadea cu dogme in cap si certa lumea. Stiu insa poveste lui si ce a fost ca Saul. Si mai stiu cum se purta Iisus, cum invata oamenii si cum ii ajuta. Singura lui maniere a fost cu negustorii din templu, cand i-a alungat. 3. Tu numesti dragostea de oameni, poate dragostea in oricare ipostaza a ei ca simplu sentimentalism demn de dispret. Nu este asa. Poate ca si tu ai niste experiente triste care te-au adus la astfel de judecati. In orice caz este grav sa elimini total dragostea, toleranta, iubirea si sa pui accent numai pe dogme si teorii. Tu asa ai fost invatat? Asa ai inteles si citit in scripturi si chiar in dogme? 4. Eu nu contrazic cunostiintele tale si faptul ca vrei sa inveti si pe ceilalti, desi nu sunt chiar sigura ca ceea ce spui tu si altii este corect sau nu, este ceea ce a vrut si spus Iisus. Am unele indoilei din cauza influentei oamenilor. Tu stii jocul acela al copiilor - telefonul fara fir? Unul spune ceva si pe parcurs este atat de rau inteles si schimonosit, incat la capatul celalalt ajunge cu totul alt mesaj. Ei asta este senzatia mea in religie, pentru ca multe lucruri nu au fost scrise de la inceput, sunt f.f.f.vechi si s-au mai pierdut, au intervenit multi care au adus interpretari si modificari. Nu mai vorbim de evolutia noastra a tuturor si a intelectului nostru si modificarii conditiilor de viata. De aceea te intreb si pe tine si pe altii de aici: sunteti convinsi ca voi ati inteles si detineti Adevarul, acela al LUI? sunteti convinsi ca nu gresiti? Sunteti convinsi ca voi sunteti perfecti? Eu sunt o nestiutoare in ale religiei, eu fac dupa intelegerea si sufletul meu si Dumnezeu vede si stie mai bine daca este rau sau bine. Ma straduiesc sa citesc si sa inteleg, dar este f.greu. Este prea neclar si filozofic. Putine lucruri sunt cu adevrat logice si 1+1 = 2 in religie. Totul este de fapt un imens Necunoscut si asta pentru toti, fara exceptie. 5. Conteaza mult si modul in care vrei sa inveti pe altii. Tu ai copii? Si daca ai cum ii inveti: cu logica, cu explicat, sau ii bati si ii pui sa invete pe de rost ca papagalul, fara sa inteleaga? Daca nu stii inca iti spun ca exista diverse metode invatat si f.multe feluri de oameni. Exista unii care au o memorie si putere de absorbtie excelenta (se fac si concursuri pe aceasta tema la nivel international), invata, stiu. Ce le ramane in timp, nu stiu. Exista si oameni care nu pot retine decat daca este logic si daca au inteles. Asa sunt eu. Mi s-a spus la scoala si la facultate ca cea mai buna metoda este sa inveti cu creionul in mana, pas cu pas. Sa intelegi logic si sa poti sa redai tu cu cuvintele tale, sa poti explica. Asa am invatat si invat si acum. Ceea ce nu inteleg nu retin, trece pe langa.. Voi probabil ca faceti parte din prima categorie: memorie excelenta si putere de absorbtie a unui mare volum de informatii. Redati perfect citate si teorii. De explicat insa, cu vorbele voastre.... Lucrez cu o fetita a unor prieteni la limba engleza. La scoala ii pune sa invete cuvinte si propozitii pe de rost, fara logica, fara ca ei sa inteleaga din ce este formata fraza, parti de gramatica, etc. Asa le da la test. Ce ma chinui cu fetita asta...Nu intelege in felul asta si nu retine, sau uita repede. Ei ii place cand ii arat poze, ii fac exercitii gen ghicitori, in care gandeste si se si amuza. Nu tip la ea, n-o zdrucin, n-o fac proasta sau cum ma faceti voi pe mine. Si tine la mine, facem cu placere lectia. 6. Si in religie exista teologi (preoti, duhovnici mari, sfinti, etc.), fiecare cu modul lui de intelegere si transmitere. Sf. Ioan Gura de Aur vorbea destul de clar, bland, dar vedea f.dur lucrurile (de ex. in Despre preotie nu mi-a placut asa). Parintele Cleopa - citind lucrarile si interviuri/prelegeri/predici cu el am vazut ca folosea un ton violent, fara discrenamant cu oamenii, ii certa fara mila, ii dispretuia si desfiinta pur si simplu. Parerea lui despre femeie si casatorie in general este bine cunoscuta. Asa un om pe mine m-a socat, m-a speriat. Ajunsesem sa ma intreb daca sunt pacatoasa pentru ca sunt femeie si casatorita si daca mai am voie sa traiesc cu sotul meu. Ce mai, dupa el totul este un pacat si cazusem in deznadejde. Pe urma m-a linsitit preotul meu, ca nu-i chiar asa cum spun unii si altii calugari. Am mai rasfoit si alti duhovnici si scrieri, ultimul chiar parintele Teofil Paraianu. Cu totul altceva, alt ton, alta intelegere. Am vorbit mult si cu parintele Galeriu daca il stiti. Ce frumoasa gandire, ce ton bland si sfatos si cata iubire. Si-a iertat hotul care vrusese sa-i fure din casa, si-a daruit pantofii pe strada unui sarac, a ajutat oamenii imens. cand venea cineva la el acasa (si eu printre ei), primul lucru ii intreba daca au mancat si invita la masa. Avea grija si de vietuitoarele de langa curtea lui sa aibe hrana. Un adevarat sfant. Preotul meu este mai liberal in unele dogme, dar are probleme cu socialul, cu tonul, si altele. Deci oameni si moduri de a fi individuale. La fel si aici pe forum. Nu suntem si nu putem fii pusi toti in aceeasi oala. Avem nevoile noastre si problemele noastre. Trebuie de aceea sa avem grija cum vorbim si sa fim toleranti. Ca sa incheiem discutia: Poate ca intelegem gresit si acest forum. Pentru unii este chiar un cerc de teologi, altii au nevoie doar de socializare, de schimb de experienta. Incearca Zaharia si Cristiboss, Traditie si altii, incercati sa fiti voi insiva, sa ganditi si sa simtiti ca oamenii si sa vorbiti cu experienta si cuvintele voastre. Suntem intre oameni aici si nu intre sfinti, sau calugari. Nu faceti religia, credinta, mai rea si mai grea decat este de fapt. |
Citat:
Zic acestea in general, nu special lui Laurentiu: Slava Domnului, ca a venit Iisus Hristos si a adus Legea cea noua, desi noi, prin ceea ce spunem cateodata, aderam mai mult la cea veche, cerand ochi pentru ochi si dinte pentru dinte, desi mai frumos ne-ar sta sa rumegam bine inainte de a scrie tot ce ne trece prin cap in momentele in care ne simtim raniti de cate un cuvant citit. Graba strica treaba! |
@Miha-Anca - eu cred ca altceva a vrut Lavrentiu sa spuna si anume: ca Iisus nu a tolerat violenta si rautatea, nici la cel mai vinovat om, ci a propovaduit blandetea, modestia (adica barna proprie) si iertarea.
Oamenii aceia au vrut s-o omoare cu pietre pe pacatoasa, crezandu-se pe ei insisi perfecti. Cam asa se intampla si pe acest forum si in alte imprejurari in viata de acum: omoram omul chiar si numai la figurat si zicem ca suntem noi perfecti si avem de dat lectii, ca numai celalalt este prost si pacatos. Si inca ceva: eu la fiecare Evanghelie citita la slujba vad/aud si inteleg iubirea. Nu vad/aud nicaieri dogma. Iisus a invatat oamenii cu pilde, clar, cu calm si totul bazat pe iubire. De unde au aparut atatea dogme si filozofii, nu stiu. |
Citat:
|
Citat:
Sf. Ioan Damaschin: printre operele lui se numara "Izvorul cunostintei", o trilogie, care cuprinde: a) Capitole filozofice (Logica); b) despre erezii; c) EXPUNEREA EXACTA A CREDINTEI ORTODOXE (Dogmatica): - CAP. 1: Dumnezeirea este necuprinsa de minte. Nu trebuie sa cautam si sa ne interesam de cele ce nu ni s-au predat de sfintii parinti, apostoli si evanghelisti; - CAP. 2: Despre cele exprimabile si neexprimabile; despre cele cognoscibile si cele incognoscibile; - CAP. 3: Dovedirea existentei lui Dumnezeu; - CAP. 4: Despre fiinta lui Dumnezeu. Fiinta lui este necuprinsa cu mintea. - CAP. 5: Demonstrare ca exista un Dumnezeu nu multi Dumnezei. - CAP. 6: Despre Cuvantul si Fiul lui Dumnezeu. Demonstrare silogistica. - CAP. 7: Despre Sfantulæ Duh. Demonstrare silogistica. - CAP. 8: Despre Sfanta Treime - CAP. 9: Despre insusirile lui Dumnezeu etc. Si acum va intreb: despre aceste dogme vorbiti si spuneti ca nu trebuie respectate intocmai, sau era vorba mai degraba despre canoane, adica Pidalionul?!? Oare nu cumva e o neintelegere la mijloc? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:10:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.