![]() |
Eu ceream o talcuire pentru a intelege mai bine (referintele biblice pe care le-am primit urmeaza sa le studiez). Nu vreau altceva decat sa pricep care e legatura intre regele Solomon si Iisus, imi scapa ceva si nu stiu ce anume... de ce oare Dumnezeu i se adreseaza lui Solomon asemanator lui Iisus?
Si acum sa va spun de ce ma intereseaza acest aspect: cu cateva luni in urma ma certam cu niste sectari pe tema trinitatii si incercam sa le aduc dovezi ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu Adevarat iar ca tronul Lui este in veci, dupa cum scrie in Epistola catre Evrei a Apostolului Pavel... apoi citind VT, m-am mirat foarte tare sa vad ca Dumnezeu i-a spus acelasi lucru lui Solomon! Prin urmare oameni buni, sa nu credeti ca eu nu ma indoiesc de Dumnezeirea lui Iisus, desi credinta mea e slaba, cu mintea mea macar sa cred.... incerc sa inteleg unde am gresit de mi s-au dat peste cap toate socotelile si de ce aceasta analogie? Exista vreo talcuire a Sfintilor Parinti pe tema asta? Nu vreau sa ma apuc eu de interpretari pentru ca ma depaseste... |
Ma scuzati daca am scris mai precipitat, nu stiu daca m-am facut inteleasa!
|
Draga mea in primul rand psalmii au fost scrisi de David.Iisus Hristos e fiul fagaduit din vechime, inca de la caderea lui Adam in pacat, Fiul fagaduit lui Adam , lui Avraam, lui Moise a lui David si a tuturor.Dumnezeu a facut legamant cu David ca sa nu lipseasca urmas de pe tronul lui , si l-a marit tare ca prin Hristos tronul lui a ajuns acelasi cu tronul lui Dumnezeu.Vezi de ce ti-am zis eu tie cu psalmii cum sta treaba?Sincer , personal eu nu iti recomand sa citesti din psalmi.Este o carte plina de intelesuri.Iisus Hristos este un arhietip al tuturor oamenilor si in El s-au implinit desavarsit toate fagaduintele lui Dumnezeu.Tie ti-a fost dat sa cunosti tainele imparatiei lui Dumnezeu , pentru ca te-ai nascut in credinta cea adevarata, dar tine minte un lucru la atitudinea ta nu meriti perlele astea, dar eu ti le dau pentru ca te iubesc, si esti sora de-a mea.Vad ca ai inceput sa ai o abordare buna , sper sa mentii cursul.Nu mai intra in discutie cu sectari ca usor poti pica in gura lor.Foarte bine imi place de tine ca, cercetezi sa continui tot asa si la mai bine.Domnul sa fie cu tine, Floar3!
Doamne ajuta! Dănuț |
Citat:
Iti multumesc pentru lamurire si iarta-ma daca te-am suparat :6: Doamne ajuta! |
Citat:
De ce ai impartit la fiecare cate o palma, e mai greu de inteles ! Lipsa noastra de intelegere nu este vina altora ! Scriptura nu este un roman politist. Orice pasaj din Sf Scriptura scos din contextul sau, duce la ratacire ! Este cea mai mare greseala a extrage un pasaj, si a incerca explicarea, argumentarea, fara a tine cont de cativa factori. De fapt Sf Scriptura nu poate fi obiect de interpretare pentru orice crestin, caci ajungem astfel la ratacire. Asa s-au format toate sectele vazute azi pretutindeni. Doar Biserica este cea care ne ofera interpretarea corecta a Scripturii, prin Sf Parinti ce s-au ostenit in aleasa traire duhovniceasca. Sf. Scriptura este cea mai profunda si frumoasa colectie de carti. Ne invata Sf, Parinti ca nu exista psalm in care sa nu fie vorba de Iisus. Intelegerea noastra insa, nu ajunge sa-i patrunda toate tainele, caci in ea salasluieste cuvantul lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este de nepatruns cu mintea omului. Nu totdeauna textul Scripturii trebuie inteles s-au analizat in sens literal. Intalnim in Sf Scriptura alegorii, fabule, parabole, de aceea interpretarea si implicit intelegerea sunt foarte complexe si delicate. Foarte important si contextul timpului in care s-a scris; traditie, obiceiuri, scop, etc. Intelegem deci ca interpretarea Scripturii nu se poate face oricum, de oricine, trebuie sa urmam doar invatatura Bisericii Ortodoxe, in ea gasim Adevarul, Biserica in totalitatea ei nu poate gresi, caci capul ei este Iisus Hristos, in cer si pe pamant. Nadajduiesc ca fiecare sa patrunda in profunzimea invataturilor Scripturii, caci aici gasim hrana cea mantiutoare. Dumnezeu sa ne lumineze ! |
Citat:
|
Citat:
Dar vad ca aici m-am nimerit cu adeptii lui Iulius Celsus, in loc sa primesc lamuriri ma afund si mai tare in bezna necunoasterii. De acum nu am sa mai fac greseala sa intreb pe forumul asta, ca n-am pe cine! Iar de gasit, gaseste doar cel ce cauta... |
Biserica Ortodoxa din Grecia
Buna ziua tuturor,
Ii rog pe cei care cunosc bine situatia Ortodoxiei in Grecia, sa faca o prezentare, inteleg ca sunt mai multe Sf Sinoade, care sunt acestea, cu cine sunt in comuniune, si alte detalii importante. Va multumesc |
Citat:
Citat:
Cu toti suntem fii Domnului. Pina si bravul Rege David. |
Citat:
|
"Cere de la Mine și-Ți voi da neamurile moștenirea Ta și stăpânirea Ta marginile pământului."
Referitor la pasajul invocat ca dificil de inteles (daca s-ar referi la David sau la Iisus), de fapt intr-un anume sens pasajul se refera la amandoi, intrucat David ca toti proorocii pana la Ioan a fost o prefigurare a lui Iisus. Pe de alta parte, este evident ca David nu a primit el in persoana "neamurile mostenire" intrucat n-a ajuns stapanitor al planetei, dar Iisus, in sens spiritual, a primit aceasta stapanire si a desavarsit-o. De ce Dumnezeu nu ne spune "in clar"... Pentru ca nici macar un om nu ar da pe mana unui copil formula unei bombe termonucleare. Biblia nu contine un fel de reteta din cartea de bucate despre cum amestecam exact niste ingrediente si iese o mancare gustoasa numita "mantuire", desi in ultima instanta sacramentul euharistic se mananca si se bea. Dar ganditi-va la ceva: Iisus a fost predat ca un copil nou nascut unei fecioare (Preacurata) si unui dreptcredincios, in stare de maxima vulnerabilitate SI CHIAR CU TOATA TAINA IN CARE A FOST PRIMIT IROD A FOST LA UN PAS SA-L UCIDA. Azi episodul acesta e istorie, dar daca Biblia ar vorbi explicit si "matematic" despre cum s-a intrupat Iisus si cine exact cu ce a contribuit, credeti ca ar fi numai de bine? Nu sunt oare de secole in activitate cercuri de rataciti cu mintea care sacrifica ce apuca intre cocosi negri si propriul lor suflet innegrit ca sa-i procure un trup locuibil Satanei? Si era de asteptat ca Biblia sa faca accesibila aceasta taina la simpla lectura... hmm... pai eu nu ma astept ca Dumnezeu, de dragul curiozitatii mele la o cafeluta pe net, sa-mi puna la dispozitie material pentru venitul pe lume mai repede decat e cazul a "cumatrului cu coarne". :D Iar cand intr-adevar avem nevoie de ceva, sa fiti convinsi ca ni se da dinainte de a cere... |
Citat:
|
Iarta-ma !!
Citat:
|
Nu exista scriere cu majuscule in vremea redactarii textelor, deci nu avem de unde sti exact din surse directe. Cu toate acestea, interpretarile parintilor bisericii primare sunt destul de omogene, mai ales la capitolul profetiilor mesianice ale psalmilor.
|
Citat:
Sunt tari in care religia este STATUL. Acolo regia se invata la scoala, la biserica, pe strada si hirtia higienica are versete ca sa poti folosi timpul "de gindire" in favoarea cauzei. Chestia cu mintuirea este interesanta. La baza ideii sta pricipiul optimist ca ne nastem pentru a muri. In virtutea bolii asteia apar "eroi" care se sinucid intr-un autobuz, sa spunem, trecind curcubeul impreuna cu multi copii nevinovati, morti in numele cauzei comune. Copiii primesc pasaport pt. iad, insa shahidul pentru rai si acolo in asteapta cu tot felul de brate deschise niste virgine recalciclate de medicul Berkovitzi, fostul evreu. |
Citat:
Pasajul de la inceput nu se refera la Iisus, caci El s-a exclus din neamul evreilor suparindu-i pe ei si pe Creator cu false afirmatii. A face aluzie la Iisus e cam absurd si nepoliticos, caci este vorba aici de psalmii lui David din Biblie si nu din testamentul cel nou aparut. |
Citat:
Sfintii Parinti pentru mine sunt trei: Avraham, Izhak si Iaacov-Israel. Dupa Biblie ultimul proroc a murit acum 2300 de ani. Daca vine un contemporan cu pretentie de viziuni, il sfatuiesc sa mearga la psiholog. Motivul e ca Biblia explica in mod clar cine este solul Domnului si cine e doar "artist". PS: Data viitoare sa nu mai faci greseli dintr-astea CLAR? |
Citat:
Unii oameni au nevoie de credinta. Bineinteles ca mai sunt si din aceia care ii inseala pe bietii naivi. |
Citat:
Referirea e la evrei. |
Citat:
la capitolul profetiilor mesianice ale psalmilor LUI DAVID, Regele si poetul evreu din Biblie [evreilor]. |
Citat:
|
Citat:
1) In primul rind titlul topicului contine si parte din raspunsul "politically correct". Adica: " De unde stim ca David se referea la Iisus?" Eu as fi intrebat: "La cine se referea Regele David?" 2) Dupa Biblie nu mai avem proroci de la 300 i.e.n., asa ca Ioan, cu tot respectul, era, poate, istoric, insa nu proroc. |
Citat:
|
Citat:
Inventia rotii e ceva mai special. Nicio fiinta nu inainteaza rostogolindu-se. |
Citat:
Pentru ca rostul final al unei inventii este sa ne ajute sa convietuim mai bine in mediul inconjurator. Nu ai cum sa inventezi ceva gandind in orb si facand abstractie de natura si mediul incounjurator. |
Citat:
motorul electric si motoare in general. bateria electrica. comunicatia: telefonul, radioul, telegraful, etc. uneltele si parte din arme Toate astea "este sa ne ajute sa convietuim mai bine in mediul inconjurator.", insa nu sunt copiate de la acest mediu. |
Citat:
Ci, ca ele s-au folosit de studiile asupra naturii. |
Citat:
|
Citat:
Asta nu are legatura cu intrebarea "cine a creat natura?". |
Citat:
Citi Dumnezei sunt si cite Biblii? |
Citat:
|
Citat:
Zis-a Domnul, Domnului meu... Oare ce-ar mai fi de spus?... |
Citat:
Stim ca psalmul 2 a fost scris de David. Iar in toate aceste psalmuri, David vorbeste la persoana I, referindu-se la sine. Ar fi ciudat ca brusc, pentru 2 fraze, David sa vorbeasca in numele lui Iisus. In plus, e vorba de interpretarea subiectiva a fiecarei persoane. De exemplu, in biblia franceza sau italiana, "fiul" nu e scris cu majuscula, insemnand ca "fiul" se refera strict la David, ceea ce nu este absurd, considerand ca vechiul testament a fost scris cu sute de ani inaintea nasterii lui Iisus. |
Citat:
|
Citat:
Acel fragment s-a referit original la David. Noi am ales sa schimbam sensul abuziv. |
Citat:
Iata, scris este (Gen 3:15): "Dușmănie voi pune între tine (sarpe) și între femeie, între sămânța ta și sămânța ei; aceasta îți va zdrobi capul, iar tu îi vei înțepa călcâiul". Aparent, Dumnezeu se refera aici doar la serpi in general si la femei in general: doar vedem bine ca femeile au groaza de serpi. Cum puteau rabinii evrei sti ca femeia despre care Dumnezeu profetizeaza aici va fi Sfanta Fecioara ? Nu aveau cum sti: Biblia era, pe atunci, incompleta, iar cheia de interpretare este in Noul Testament. Desigur, acum altfel se pune problema, fiindca avem alta perspectiva si preotii evrei de azi nu mai au scuza pe care preotii a ceea ce era pe atunci religia cea adevarata o aveau. Iar ceea ce este valabil pentru preoti este valabil si pentru poporul credincios, al carui antitip in Vechiul Testament este Poporul Ales. Aici sta frumusetea Bibliei, in nivelurile multiple (si suprapuse) de interpretare. Deci, ceea ce vreau sa spun este ca interpretarea ebraica nu era gresita, ci doar incompleta. Intre propozitia "Luceafarul este un poem erotic" si propozitia "Luceafarul este un poem filozofic" nu exista antinomie, ci ambele sunt adevarate: ceea ce este ascuns si cere o anumita cheie hermeneutica completeaza ceea ce este evident. De aceea, expresiei "schimbare de sens" ii prefer expresia "intregire (sau adancire) de sens". Dar cineva ar putea spune: "Dom-le: ori e vorba de David, ori de Isus, a doua nu poate fi intregirea primeia!". Ce as putea raspunde ?Si daca acest David, de care vorbim, ar fi antitip al lui Isus ? Si daca ar fi intre genitorii Sai ? Si daca Dumnezeu a pus in miscare mii si mii de oameni in cadrul unui intreg recensamant roman, tocmai pentru ca Regele Isus sa se nasca in cetatea Regelui David ? Mai precis langa ea, ca cei intai chemati nu L-au primit. Ossana, Fiule al lui David! M.D. |
Citat:
Prin abuziv eu m-am referit la fortat. Este o interpretare fortata acolo, unde este evident ca David, la fel cum a facut-o in restul psalmurilor, se referea la sine. Pana la urma, din rugaciunea "Tatal nostru" deducem ca toti suntem fii al lui Dumnezeu, nu? Deci de ce nu ar putea sa zica David ca este si el un fiu al lui Dumnezeu? |
Citat:
Asta nu inseamna ca se refera la David. Nu numai psalmul in discutie, dar toata Liber Psalmorum este cu trimitere la Isus. Mai general, tot Vechiul Testament este o culegere de carti a carei idee principala este promisiunea Rascumpararii. Noul Testament este o culegere de carti a carei idee principala este implinirea Rascumpararii. Citat:
Citat:
|
Citat:
Si toate acestea sunt o versiune. Poti sa interpretezi foarte bine in sensul ca David vorbeste despre propria persoana tot timpul, nu numai in 95% din psalmi, si sa aiba totul logica. Doar sa fie clar. Eu nu am vreo parere despre subiect, ci doar vreau sa zica lumea "hmm, poate sa fie si altcumva?" |
Citat:
Iata, de exemplu, o astfel de editie. https://bible.catholique.org/ Mi-a luat doar 1 minut sa dau de ea: cum de dv nu ati reusit ? Citat:
Iata, mai jos, Psalmul 21 cu sublinierile mele: Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, ia aminte la mine, pentru ce m-ai părăsit? Departe sunt de mântuirea mea cuvintele greșelilor mele. Dumnezeul meu, striga-voi ziua și nu vei auzi, și noaptea și nu Te vei gândi la mine. Iar Tu întru cele sfinte locuiești, lauda lui Israel. În Tine au nădăjduit părinții noștri, nădăjduit-au în Tine și i-ai izbăvit pe ei. Către Tine au strigat și s-au mântuit, în Tine au nădăjduit și nu s-au rușinat. Iar eu sunt vierme și nu om, ocara oamenilor și defăimarea poporului. Toți cei ce m-au văzut m-au batjocorit, grăit-au cu buzele, clătinat-au capul zicând: "Nădăjduit-a spre Domnul, izbăvească-l pe el, mântuiască-l pe el, că-l voiește pe el". Că Tu ești Cel ce m-ai scos din pântece, nădejdea mea, de la sânul maicii mele. Spre Tine m-am aruncat de la naștere, din pântecele maicii mele Dumnezeul meu ești Tu. Nu Te depărta de la mine, că necazul este aproape, și nu este cine să-mi ajute. Înconjuratu-m-au viței mulți, tauri grași m-au împresurat. Deschis-au asupra mea gura lor, ca un leu ce răpește și răcnește. Ca apa m-am vărsat și s-au risipit toate oasele mele. Făcutu-s-a inima mea ca ceara ce se topește în mijlocul pântecelui meu. Uscatu-s-a ca un vas de lut tăria mea, și limba mea s-a lipit de cerul gurii mele și în țărâna morții m-ai coborât. Că m-au înconjurat câini mulți, adunarea celor vicleni m-a împresurat. Străpuns-au mâinile mele și picioarele mele. Numărat-au toate oasele mele, iar ei priveau și se uitau la mine. Împărțit-au hainele mele loruși și pentru cămașa mea au aruncat sorți. Iar Tu, Doamne, nu depărta ajutorul Tău de la mine, spre sprijinul meu ia aminte. Izbăvește de sabie sufletul meu și din gheara câinelui viața mea. Izbăvește-mă din gura leului și din coarnele taurilor smerenia mea. Spune-voi numele Tău fraților mei; în mijlocul adunării Te voi lăuda, zicând: Cei ce vă temeți de Domnul, lăudați-L pe El, toată seminția lui Iacob slăviți-L pe El! Să se teamă de Dânsul toată seminția lui Israel. Că n-a defăimat, nici n-a lepădat ruga săracului, Nici n-a întors fala Lui de la mine și când am strigat către Dânsul, m-a auzit. De la Tine este lauda mea în adunare mare, rugăciunile mele le voi face înaintea celor ce se tem de El. Mânca-vor săracii și se vor sătura și vor lăuda pe Domnul, iar cei ce-L caută pe Dânsul vii vor fi inimile lor în veacul veacului. Își vor aduce aminte și se vor întoarce la Domnul toate marginile pământului. Și se vor închina înaintea Lui toate semințiile neamurilor. Că a Domnului este împărăția și El stăpânește peste neamuri. Mâncat-au și s-au închinat toți grașii pământului, înaintea Lui vor cădea toți cei ce se coboară în pământ. Și sufletul meu în El viază, și seminția mea va sluji Lui. Se va vesti Domnului neamul ce va să vină. Și vor vesti dreptatea Lui poporului ce se va naște și ce a făcut Domnul. ---ooo--- Citind cu atentie acest psalm (in paralel, eventual, cu relatarea Rastignirii din Evanghelii), tot nu va suna un clopotel in cap, dumirindu-va ? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:41:27. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.