Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Relatiile sexuale inainte de casatorie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7811)

Ioana-Andreea 13.12.2009 17:36:47

Simona,ma gandesc ca,daca ti-a zis ce ti-a zis de la inceput,poate chiar gandeste ca tine,dar,cum a trecut timpul,a devenit tot mai greu pt el sa se desparta de "obiceiurile" lui.

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 190621)

Si ti se pare normal sa te casatoresti doar ca sa poti face sex cu o persoana?

Da,dar ti se pare normal sa faca asta cu mai multe,cum se intampla in ziua de azi?Cred ca majoritatea care au luat boala au avut mai mult de o persoana.Or mai fi si cazuri in care te insala sotul si iei,fara sa ai vina.Dar alegi si tu un om despre care sa stii dinainte cam cu cine a umblat.

konijiro 13.12.2009 17:40:02

Citat:

Doar 3 luni. L-am pus sa tina post astazi, apropo. El a avut relatii cu multe fete si a suferit ptr ca acestea stateau cu el numai ptr a ajunge in patul lui...si s-a cam saturat si a spus ca sunt prima din atatea pe care o iubeste ptr ca nu i-a cerut asta, ptr ca merg la biserica, ptr ca sunt visatoare si multe.....si ca vrea doar sa imi arate ca ma iubeste...si ca o face ptr ca ma iubeste. :| cam aiurea, dar, na.
Ar putea fi un piculet devreme.

Parerea mea e sa iei hotararea asta bazandu-te mai mult pe cum te simti cu el, cum evouleaza relatia voastra, si cat de multa incredere ai in el. Treaba cu increderea e, cred eu, cruciala.

Nu stiu cat de importanta e credinta pentru tine, dar, dupa cum spuneam mai sus, eu nu m-as putea raporta vreodata la o doctrina care eticheteaza orice este sexual drept murdar. Relatiile fizice intre doi parteneri care se iubesc, casatoriti sau nu, poti fi printre cele mai frumoase momente din viata, daca relatia este una implinita. Si asta se intampla tocmai pentru ca desi actul in sine poate parea fizic, dar de fapt transcede fizicul.

Intr-adevar, argumentul cu "vreau sa fac sex cu tine ca sa iti arat ca te iubesc" e un pic... ciudat. De obicei e invers: ma abtin pentru ca te iubesc :D

Citat:

Simona,ma gandesc ca,daca ti-a zis ce ti-a zis de la inceput,poate chiar gandeste ca tine,dar,cum a trecut timpul,a devenit tot mai greu pt el sa se desparta de "obiceiurile" lui.
Dupa cum spuneam, sexul etichetat drept un "obicei" murdar, de care mai bine sa scapam.

Citat:

Da,dar ti se pare normal sa faca asta cu mai multe,cum se intampla in ziua de azi?
In contextul actual, cand metode de protectie sunt usor accesibile, numarul de parteneri sexuali e ceva ce tine de fiecare. Obiectiile care se pot aduce sunt de natura pur religioasa. Si cam atat.
In plus, niciodata nu s-a pus accent pe virginitatea barbatului, ci pe a femeii, atunci cand era vorba de casatorie. Se considera chiar ca era mai bine ca barbatul sa fie ceva mai experimentat. Deci nu tine de prezent, asa era si in trecut. Doar ca partenere willing erau ceva mai greu de gasit.

Citat:

Cred ca majoritatea care au luat boala au avut mai mult de o persoana.
Eu sunt convins ca, indiferent de cate "persoane au avut", majoritatea celor care au luat vreo boala au luat-o din inconstienta, ignorand avantajele sexului protejat. Deci invoci motivul gresit pentru boala.

Citat:

Dar alegi si tu un om despre care sa stii dinainte cam cu cine a umblat.
Si eventual ceri si un istoric medical, cu update la zi, al partenerelor din trecut, nu? jeez...

Simona-Marilena 13.12.2009 17:44:58

El a zis altfel "vreau sa fac dragoste cu tine pentru ca te iubesc, pentru ca vreau sa te simt aproape de mine, pentru ca vreau sa stau tot restul vietii cu tine" si din ce mi-a povestit el, la inceput, a iubit cu 5 ani in urma o fata care l-a "invatat" sa faca sex...si dupa ce s-a intamplat asta intre ei, ea l-a parasit...si el a suferit foarte mult..asta e alta poveste :D

AndruscaCIM 13.12.2009 17:49:17

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 190704)
Asta e o formulare groaznic de generica, din care fiecare poate intelege ce vrea, in functie de experientele prin care a trecut.

Pai exact asa e...unii abia asteapta sa se sacrifice si traiesc numai in asteptarea de a oferi totul fiecaru om intalnit in viata doar pentru ca asa inteleg ei iubirea...in timp ce pentru mine aceasta nu este o filosofie de viata!

Stiu ca nu esti de acord cu mine probabil, dar pentru mine o relatie de prietenie ( tocmai pentru ca e de prietenie si nu de casnicie) nu merita sacrificii enorme, indeplinirea tuturor dorintelor partenerului, sau transformarea in umbra lui si a fricii de a nu-l pierde...renuntand la ceea ce esti tu ca persoana prin conceptiile tale definitorii, aparte de persoanele intalnite in decursul vietii!!:4:

konijiro 13.12.2009 17:55:28

Citat:

Stiu ca nu esti de acord cu mine probabil, dar pentru mine o relatie de prietenie ( tocmai pentru ca e de prietenie si nu de casnicie) nu merita sacrificii enorme, indeplinirea tuturor dorintelor partenerului, sau transformarea in umbra lui si a fricii de a nu-l pierde...renuntand la ceea ce esti tu ca persoana prin conceptiile tale definitorii, aparte de persoanele intalnite in decursul vietii!!
O relatie care nu duce la casatorie nu e neaparat una de prietenie (asta imi aduce aminte de fazele alea de clasa a 6-a, in care ceream "prietenia" la fete. Mai nasol e cand ziceau da, habar nu aveai ce sa faci mai departe:7:). Sa inteleg ca daca nu te casatoresti cu barbatul respectiv, orice relatie trebuie sa fie pur platonica? Eu am trait cateva povesti de dragoste frumoase pana m-am insurat, asta nu m-a facut mai putin apt pentru casatorie sau casnicia de dupa. Din contra, invatasem deja cate ceva. Pentru ca si treaba asta cu a fi intr-o relatie se invata, ca orice altceva in viata.

Pentru tine a face sex cu un barbat pe care il iubesti e un sacrificiu enorm? Si de ce vezi sexul ca pe o treaba unidirectionala? El e singurul care se simte bine?

Si sa inteleg ca atunci cand decizi sa faci sex cu sotul te sacrifici?

B0gdana 13.12.2009 18:37:54

3 luni?! iarta-ma, mi se pare cam putin ca sa-l cunosti. Te-ai gandit ca poate minte? Asa de macho se crede ca toate fetele au vrut sa ajunga in patul lui? Te vede curata si pura POATE vrea sa te "murdareasca". 3 luni e tare putin draga mea. Si pe mine m-a pacalit o data un baiat. Daca vrei iti povestesc pe privat nu e mare lucru. Dar nu am intretinut nicio relatie sexuala cu el.

florinbrasov0 13.12.2009 18:56:30

Raspuns

Citat:

În prealabil postat de Simona-Marilena (Post 190709)
Doar 3 luni. L-am pus sa tina post astazi, apropo. El a avut relatii cu multe fete si a suferit ptr ca acestea stateau cu el numai ptr a ajunge in patul lui...si s-a cam saturat si a spus ca sunt prima din atatea pe care o iubeste ptr ca nu i-a cerut asta, ptr ca merg la biserica, ptr ca sunt visatoare si multe.....si ca vrea doar sa imi arate ca ma iubeste...si ca o face ptr ca ma iubeste. :| cam aiurea, dar, na.

Vezi tu... Dumnezeu nu ne obliga sa facem voia Sa, cu atat mai mult nu putem sa le impunem altora sa faca ceva chiar daca e un lucru bun. S-ar putea sa ne trezim ca de fapt ii indepartam de EL Asa ca ai mare grija.
Daca s-a 'saturat sa ajunga altele in patul lui' atunci de ce doreste asa mult sa ajunga in patul tau...(nu vreau sa seman cearta intre voi, ci doar sa inteleg situatia, poate vazand nelamuririle mele si ale altora vei privi si altfel situatia).
In plus, daca il iubesti sa nu ii faci raul de a accepta sa pacatuiti impreuna. Stau si ma gandesc la faptul ca el fiind constrans de tine (daca este asa) sa tina post, crede ca face acest sacrificiu pentru tine ci nu ptr sufletul lui si ca merita un 'premiu' de la tine.

almaris 13.12.2009 19:49:46

Subiectul propus de tine este unul larg dezabatut, iar foarte multi au ajuns sa considere ca a avea o relatie intima inainte de casatorie nu e o problema atat de mare. Dumnezeu insa nu considera legitim acest tip de relatie decat in cadrul casatoriei, dupa cum stim cu totii, asa ca avem de ales intre a asculta si a nu asculta de ceea ce Creatorul nostru ne spune. Nu neg faptul ca tentatia este mare, oamenii sunt provocati poate mai mult ca oricand in acest domeniu, insa cu ajutorul lui Dumnezeu cred ca putem avea rabdare. Si inca ceva, personal nu-mi plac nici cei care astepta pana la casatorie si apoi trec la fapte din prima zi, eventual chiar in noaptea nuntii. Daca tot am asteptat atata, stam putin sa ne tragem sufletul, si dupa aceea ca doar avem la dispozitie toata viata pentru asa ceva.

AndruscaCIM 13.12.2009 20:19:47

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 190719)
O relatie care nu duce la casatorie nu e neaparat una de prietenie (asta imi aduce aminte de fazele alea de clasa a 6-a, in care ceream "prietenia" la fete. Mai nasol e cand ziceau da, habar nu aveai ce sa faci mai departe:7:). Sa inteleg ca daca nu te casatoresti cu barbatul respectiv, orice relatie trebuie sa fie pur platonica? Eu am trait cateva povesti de dragoste frumoase pana m-am insurat, asta nu m-a facut mai putin apt pentru casatorie sau casnicia de dupa. Din contra, invatasem deja cate ceva. Pentru ca si treaba asta cu a fi intr-o relatie se invata, ca orice altceva in viata.

Pentru tine a face sex cu un barbat pe care il iubesti e un sacrificiu enorm? Si de ce vezi sexul ca pe o treaba unidirectionala? El e singurul care se simte bine?

Si sa inteleg ca atunci cand decizi sa faci sex cu sotul te sacrifici?

:21: Tu ai baut ceva, sau ai o problema cu sexul asta?

Daca recitesti postul meu vei vedea ca ideea de sacrificiu in opinia mea poate diferi de la persoana la persoana...insa eu am specificat ca eu personal nu am renuntat la nimic din ceea ce nu am vrut sa renunt pentru altcineva ...dar asta poate insemna la fel de bine si bunjee jumping!!:21:

Calm down si ai putea sa ai mai multa grija cu afirmatiile la care te arunci fara sa citesti cu atentie mesajul in prealabil!!!:67:

AndruscaCIM 13.12.2009 20:24:52

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 190760)
Subiectul propus de tine este unul larg dezabatut, iar foarte multi au ajuns sa considere ca a avea o relatie intima inainte de casatorie nu e o problema atat de mare. Dumnezeu insa nu considera legitim acest tip de relatie decat in cadrul casatoriei, dupa cum stim cu totii, asa ca avem de ales intre a asculta si a nu asculta de ceea ce Creatorul nostru ne spune. Nu neg faptul ca tentatia este mare, oamenii sunt provocati poate mai mult ca oricand in acest domeniu, insa cu ajutorul lui Dumnezeu cred ca putem avea rabdare. Si inca ceva, personal nu-mi plac nici cei care astepta pana la casatorie si apoi trec la fapte din prima zi, eventual chiar in noaptea nuntii. Daca tot am asteptat atata, stam putin sa ne tragem sufletul, si dupa aceea ca doar avem la dispozitie toata viata pentru asa ceva.

Esti casatorit?

coralina 13.12.2009 20:33:24

Citat:

În prealabil postat de Simona-Marilena (Post 190709)

Draga Simona-Marilena, exista doar un singur cuvant care poate eticheta cum se cuvine asa-zisa motivatie a prietenului tau de-a-ti cere sa faci dragoste cu el: "vrajeala"!
Ai fi surprinsa la cate tertipuri recurg barbatii pentru a se culca cu femeile de care se simt atrasi, de la cele mai "lumesti" la cele mai fanteziste. Pe a lui eu as incadra-o la categoria "filosofica"...
Adica el a suferit precum un caine c-a fost folosit pe post de obiect sexual si apoi abandonat fara mila iar acum, ca sa vezi, i-a trecut suferita si este gata iar de actiune??!
Ia sa-i spui ca tu ai invatat din experienta lui si ca vrei sa eviti o asemenea situatie care, uitandu-te la cat de mult a suferit el (??!!??), e traumatizanta pe de-a dreptul. Asa ca, in spiritul unui respect reciproc, din moment ce te iubeste (dupa 3 luni) asaaa de mult, ai hotarat sa-ti pastrezi fecioria (care, de altfel, nu constituie un obstacol in calea apropierii sufletesti dintre voi)! Unui om ii poti arata ca-l iubesti si ineimpingandu-l intr-un colt in care sa se simta incoltit a lua o decizie pripita!
Cu alte cuvinte, bate-l cu propriile-i arme! Rezoneaza cu "suferinta" lui (chiar au ajuns barbatii sa se tanguie ca sunt folositi sexual de catre femei??! - scuze domnilor de pe forum pentru generalizare), consoleaza-l verbal, asigura-l ca tu, dimpotriva, nu vei atenta la inocenta sa si-asa abuzata in nenumarate randuri de femei fara pic de moralitate si, ca atare, vei amana cat mai mult cu putinta apropierea trupeasca.

Eu iti tin pumnii, fii tare, fii isteata, intelege ce se ascunde cu adevarat in spatele cuvintelor lui si nu face compromisuri in defavoarea lui Dumnezeu.

andrei_im 13.12.2009 20:36:52

eu cred ca este un subiect foarte delicat si nu vad de ce ar avea cineva dreptul aici sa-i spuna acestei fete sa renunte la prietenul ei... trebuie sa ne mai si smerim. Eu te-as sfatui sa vorbesti cu duhovnicul tau (daca nu ai unul, nu stiu ca nu am urmarit postarea de la inceput) si sa-i ceri lui un sfat. de asemenea iti recomand calduros cartea "Tinerii si sexualitatea - intre iubire si pacat" scrisa de teologul ortodox Danion Vasile. Daca nu o poti gasi in librarii, o poti downloada de aici. http://www.danionvasile.ro/carti/int...e_si_pacat.zip

Dumnezeu sa te ajute!

coralina 13.12.2009 20:42:04

Si inca ceva, nu ca as fi de specialitate, insa metoda pe care o foloseste prietenul tau imi aduce aminte de conceptul de "reversed psychology" (psihologie inversa?).

El stie ca femeile se erijeaza in 90% din cazuri in aparatoare ale celor asupriti, pe care ii asculta, ii consoleaza, carora le panseaza ranile sufletesti cu vorbe bune si altele asemenea.
Insa aceasta tendinta a femeilor ajunge sa fie exploatata atunci cand ele nu reusesc sa distinga un lup deghizat in piele de miel, adica un tip care vine cu o poveste de abuz sentimental a carui victima a fost, ca mai apoi, dupa 3 luni, sa pretinda de la cea care ii e alaturi, EXACT acelasi lucru care, in urma cu f. putin timp, l-a facut sa sufere!!

De-asta spun ca asemenea oameni trebuie batuti cu propriile arme si trebuie sa intri in jocul lor ca sa-i faci sa "inteleaga" ca nu e bine ceea ce-si doresc, ca e trauma cea care vorbeste in ei si ca, numai si numai spre binele lor (!!), nu vei ceda invitatiei la asternut!! :67:

andrei_im 13.12.2009 20:43:57

imi pare rau dar nu pot sa vad nici o legatura intre discursul de genul "barbatii sunt niste porci care se gandesc numai la sex" sau "sa ii batem pe barbati cu propriile lor arme" si invatatura lui Hristos. Sa-mi fie cu iertare! Doamne ajuta! raman la ce am spus mai sus...

coralina 13.12.2009 21:07:01

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 190777)
imi pare rau dar nu pot sa vad nici o legatura intre discursul de genul "barbatii sunt niste porci care se gandesc numai la sex" sau "sa ii batem pe barbati cu propriile lor arme" si invatatura lui Hristos. Sa-mi fie cu iertare! Doamne ajuta! raman la ce am spus mai sus...

Frate, iertare daca ceea ce am scris suna dur insa asta e realitatea, asa se desfasoara viata de zi cu zi a oamenilor tocmai pentru ca ne-am indepartat de invatatura lui Hristos. Nu am sfatuit-o pe Simona sa mearga la duhovnic pentru ca asta se intelege de la sine. Insa nu vad avantajele pe care ea le-ar avea ramanand impreuna cu acest barbat. Presiunea la care el o supune este cu siguranta expresia urii dusmanului fata de credinta ei (vezi mersul la biserica, ruga ei, interesul pentru cele sfinte), asadar taierea acesteia din radacina si concentrarea la cele de folos nu pot reprezenta o greseala.
Iertare!
Doamne ajuta!

Simona-Marilena 13.12.2009 21:24:22

Ehe! Ce efect are postul si abstinenta. Ma suna acum 5 minute prietenul meu si imi spune..."Dar nu mai vreau asta acum, ci cand vei fi tu pregatita si decat sa te pierd, mai bine ma abtin sa-ti cer ceva"....Pf...cine sa-l mai inteleaga? Sper ca Dumnezeu sa ii lumineze mintea..

andrei_im 13.12.2009 21:24:42

eu daca as citi raspunsurile in locul ei, nu as "subintelege" ca oricum trebuie sa merg la duhovnic. cred ca pe langa sfaturile pe care noi, in putina noastra cunoastere, le dam, ar trebui sa incepem mereu asa : "eu cred ca cel mai bine trebuie sa vorbesti cu un duhovnic, dar daca vrei sa stii parerea mea (...)". in general este mai importanta chiar ascultarea primita de la duhovnic decat sfatul in sine. de pe un forum nu poti primi ascultare. :) Doamne ajuta!

Simona-Marilena 13.12.2009 21:26:55

Am uitat sa va spun ca azi s-a citit molifta pentru spovedanie la biserica si era si el prezent...si se simtea asa, rusinat cand a auzit ce citea preotul ( Eu stiam ca astazi se citeste, si am insistat sa vina la biserica ) mai ales ca la biserica ne-am cunoscut noi...

andrei_im 13.12.2009 21:27:07

Citat:

În prealabil postat de Simona-Marilena (Post 190803)
Ehe! Ce efect are postul si abstinenta. Ma suna acum 5 minute prietenul meu si imi spune..."Dar nu mai vreau asta acum, ci cand vei fi tu pregatita si decat sa te pierd, mai bine ma abtin sa-ti cer ceva"....Pf...cine sa-l mai inteleaga? Sper ca Dumnezeu sa ii lumineze mintea..

nu stiu daca ai facut asta deja, dar daca vei cere voie de la duhovnic sa faci post si abstinenta ca Dumnezeu sa-l lumineze pe prietenul tau, prin simpla ascultare de la duhovnic vei primi daruri si mai mari. Doamne ajuta!

Simona-Marilena 13.12.2009 21:29:11

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 190807)
nu stiu daca ai facut asta deja, dar daca vei cere voie de la duhovnic sa faci post si abstinenta ca Dumnezeu sa-l lumineze pe prietenul tau, prin simpla ascultare de la duhovnic vei primi daruri si mai mari. Doamne ajuta!

Multumesc mult, frate Andrei si va multumesc tuturor celor ce incercati sa ma sfatuiti...sa fiti binecuvantati!

florinbrasov0 13.12.2009 22:07:44

Raspuns

Citat:

Dar l-ai intrebat daca e de acord sa astepte pana la casatorie? Stie ca asta iti doresti tu? A fost de acord?

Ioana-Andreea 13.12.2009 23:32:17

Citat:

În prealabil postat de simona-marilena (Post 190803)
ehe! Ce efect are postul si abstinenta. Ma suna acum 5 minute prietenul meu si imi spune..."dar nu mai vreau asta acum, ci cand vei fi tu pregatita si decat sa te pierd, mai bine ma abtin sa-ti cer ceva"....pf...cine sa-l mai inteleaga? Sper ca dumnezeu sa ii lumineze mintea..

:41::8::4:

razvan_andrei 13.12.2009 23:37:57

Citat:

Eu il inteleg. Si probabil daca v-as cunoaste pe amandoi l-as intelege si mai bine.

Noesisaa 13.12.2009 23:42:06

Citat:

:21: Deci tu crezi ca O zi de post (asa am inteles, ca l-ai pus sa posteasca astazi?) a si rezolvat problema?

Si pana la urma dragostea fizica nu este ceva care se cere, ci se daruieste. Dar am impresia ca a mai spus cineva treaba asta.

Oricum, dat fiind ca a aparut discutia asta in relatia voastra e bine acum sa nu eviti subiectul, ci sa aveti o discutie serioasa despre ce va asteptati de la ea in mod practic, ca sa vedeti daca sunteti pe aceeasi unda.

Simona-Marilena 13.12.2009 23:53:43

L-am intrebat...a zis ca nu o sa poata pentru ca abstinenta totala pe termen lung duce la nebunie..

Noesisaa 13.12.2009 23:58:19

Citat:

În prealabil postat de Simona-Marilena (Post 190909)
L-am intrebat...a zis ca nu o sa poata pentru ca abstinenta totala pe termen lung duce la nebunie..

:21: Deci oamenii saracii care sunt la spitalul de nebuni is acolo fiindca au fost abstinenti.

Da, cred ca are dreptate, in sensul ca abstinenta fara nici un scop, fara sa o faci de bunavoie, fara sa ai credinta care sa o sprijine, fara un termen de finalitate, poate fi foarte frustranta. De asta spun, daca el nu are credinta si dragostea de a astepta, fie luati hotararea de a va casatori cat mai repede, ceea ce in cazul tau nu e o idee buna, fie va vedeti de alte treburi. :9:

florinbrasov0 14.12.2009 00:32:33

Re

Citat:

Nu stiu cat duce la nebunie, e posibil. Daca nu si-ar fi inceput activitatea sexuala ii era mai usor, dar asa e destul de greu. Dupa ce faci un pacat, decazi si nu poti urca inapoi pana cand nu te eliberezi de lanturile pe care le-a pus pe tine. Cum s rup lanturile lui? Prin pocainta si rugaciune, bineinteles spovedanie si impartasanie. Astfel iti recuperezi fecioria dpdv spiritual si te poti opune demonului, dar daca esti incatusat in lanturile lui, cum crezi ca il poti tine la distanta? Daca traiesti cu frica si chiar dragoste de Dumnezeu si devii un bun crestin sigur nu innebunesti. Totul se plateste si bine e sa platim in viata asta si nu in cea viitoare.

andreicozia 14.12.2009 01:42:33

Citat:

Daca asa pui problema si vrei sa il "educi" intr-un anumit fel stai la distanta de el, si pin' la nunta intilniti-va numai cu mama sau fratele tau ta de fata. Sa vezi ca-i trece nebunia.
Nu-l mai zapaci nici tu de cap!
Daca esti mironosita, fii pina la capat, pune-ti sacul in cap, stai nefardata si fara sa-l agiti cu tot felul de dragalasenii.
Nu merge sa-l scoti la strand sa-i stai in fata in costum de baie dupa care sa-i ceri sa nu aibe tot felul de iesiri necuviincioase

ai2 14.12.2009 02:19:24

Citat:

În prealabil postat de Simona-Marilena (Post 190530)
Ehe...dragii mei frati si surori... Eu mereu am suferit in dragoste si cand am gasit pe cine trebuia...imi spune ca " Nu e o drama daca facem dragoste acum"...iar eu nu vreau sa-l pierd...Desii eu visez la cineva care sa ma iubeasca ptr suflet, nu pentru corp cineva cu care sa o fac dupa nunta...pentru prima oara...dar, nah...Ce ma sfatuiti sa fac? Sa-i zic? Pentru ca nu vreau sa-l ranesc..
Sper ca Dumnezeu sa-mi lumineze mintea..

Tu chiar nu realizezi ca ai ajuns sa intrebi necunoscuti pe internet daca sa te biiiiiip cu ACTUALUL prieten?
Cam ce te-ai astepta sa ti se raspunda pe un forum ortodox? Ti-ai anulat personalitatea pana intr-acolo incat sa faci ce-ti spun altii intr-o problema personala? Tu esti singura responsabila pentru alegerea pe care o faci.
Ti-a mai spus cineva ca n-o sa-l tina langa tine faptul ca i-ai cedat. Asta nu inseamna ca nu puteti trai impreuna pana la adanci batraneti!
Daca ar fi fost momentul potrivit, sexul ar fi venit ca un lucru natural, nu cersit! Deschide ochii si da-ti seama care sunt intentiile in situatia in care va aflati si nu mai cauta argumente pentru o alegere pe care ai luat-o deja! Stiu ca e un moment important dar tocmai pentru ca e o data in viata trebuie sa te gandesti si la ce urmeaza. Nu cred ca un moment, oricat de important ar fi, trebuie sa conteze mai mult decat ce urmeaza. Iar ce urmeaza, repet, ar trebui sa vina de la sine, in mod natural!

Iti propun un test destul de simplu si parerea mea relevant. Intreaba-l ce prezervative vrea sa folositi. Cu cat mai ieftin cu atat tine mai putin la tine. Ieftin inseamna si deloc! Daca nu renunta la o bere pentru siguranta voastra, ar trebui sa-ti reconsideri standardele dupa care iti alegi prietenii. Evident, daca ai cu ce! Cerere si oferta!

Relevanta unor astfel de momente tine de ratiuni evolutioniste. Daca voi vreti sa credeti altceva, n-are rost sa intru in detalii.

razvan4 14.12.2009 03:00:06

ai2 cam are dreptate, in chestiunile personale tu trebuie sa decizi, nu necunoscuti de pe un forum sau vreun duhovnic.
Ai circumstanta atenuanta ca esti minora si fara experienta de viata. Ma indoiesc ca ar fi cineva cu adevarat interesat de o casatorie cu o minora. Nici nu cred ca o casatorie la virsta ta ar fi buna pentru tine, macar termina liceul inainte de nunta.
Sper ca ai macar virsta legala la care poti sa consimti, 15 ani parca e, altfel respectivul e pasibil de puscarie :)
Daca te-ai hotarit sa o faci, keep it safe si foloseste prezervative, nu te lua dupa duhovnici sau alti sarlatani. Avem mai multi copii nedoriti si bolnavi de sifilis in Romania ortodoxa decit in tot sud-estul Europei la un loc.

adam000 14.12.2009 07:54:20

In primul rand trebuie sa te gandesti daca esti pregatita sa nasti si sa cresti un copil si cam ce parere au parintii tai despre asta.
Faptul ca el a mai facut cu alte femei (in caz ca e adevarat si nu doar se lauda ca sa te convinga pe tine) NU inseamna ca el va avea grija sa nu ramai tu gravida. Poate sa insemne doar ca acele femei (cu care a mai facut el) s-au pazit ele.
Pentru ca femeia e cea care ramane gravida si naste, este in primul rand datoria ei sa se pazeasca (in caz ca vrea cu tot dinadinsul sa pacatuiasca inainte e casatorie si totusi nu vrea sa faca crima de a avorta). Deci NU fa tu presupunerea ca el vrea sau ca stie sa te pazeasca pe tine de a nu ramane gravida. E corpul tau si tu esti cea care vei suferi consecintele. De tine depinde ce se va intimpla, asa ca tu trebuie sa fi cea care stabileste conditiile si limitele. Discuta cu el ce ar face daca tu ai raane gravida. Vrea sa pastrezi copilul (si te va ajuta sa-l cresti) sau te va indemna sa faci avort (deci crima) caz in care nu prea ii pasa de tine (de cat vei suferi tu fizic atunci cand vei face avort si de cat vei suferi tu sufleteste toata viata ca ti-ai omorat copilul)? Nu te lua dupa asigurarile lui ca "n-o sa se intimple nimic". De multe ori oamenii doar spera ca n-o sa se intimple nimic, iar cand se ajunge la consecinte e o tragedie. Verifica tu inainte (discuta cu el, verifica daca are prezervative, daca chiar le foloseste, etc), nu te baza pe el. El poate ca presupune ca tu stii sa te pazesti si ca nu e nevoie sa te pazeasca el. Sau poate gandi ca daca esti pregatita sa o faci inseamna ca stii si esti pregatita si sa te pazesti si oricum daca ramai gravida te descurci tu pentru ca si tu ai o responsabilitate in ce s-a intimplat. E corpul tau iar deciziile iti apartin, de asemenea si consecintele.
Parerea mea e ca in doar trei luni nu ai cum sa cunosti un om.

OmuBun 14.12.2009 09:46:37

E destul de delicat un raspuns concret. Poate doar in masura in care tu sincer iti oferi inainte de orice, toate gandurile, Mantuitorului. Daca-i asa, nu ai nici un motiv sa fii ingrijorata. Daca nu...Imi amintesc de un caz in care el a dorit sa "se cunosca" inainte de casatorie, dar fiindca nu era prea mult de asteptat, s-au casatorit mai intai. Din pacate casatoria lor a durat foarte putin, fiindca nu se... potriveau. El parea atat de revoltat si trambita in stanga si-n dreapta ca "e prea larga, dom'ne!" Daca n-ar fi fost el primul, poate mai era de inteles, dar si-asa, ipocrizia unora poate fi descoperita a doua zi dupa casatorie!!
Cel mai bun exemplu in acest sens l-am avut personal. Prima mea prietena era extrem de evlavioasa si poate ca ei ii datorez ceea ce sunt astazi. Ne cunosteam de mici, desi eu eram de la tara, ea de la oras. Venea in vacante pe la bunici... Am iubit-o ca un nebun si inca o mai iubesc, dar e acea dragoste care trece dincolo de placeri trupesti. Niciodata nu am indraznit sa-i cer ceea ce ar fi jignit-o. Nu ne-am certat niciodata, iar cand ne-am despartit (la 24 de ani) am facut-o ca niste oameni civilizati. (Mama ei ii gasise un dascal cu care sa-si uneasca destinul). De cativa ani a devenit preoteasa. Suntem cu totii prieteni de familie, copii lor imi sunt foarte dragi si sunt convins ca si copii nostri au in sufletul ei un loc aparte. Viata ne scoate in fata momente unice si oameni cu totul deosebiti care au un rol aparte in mantuirea noastra. Daca-ti asculti Ingerul Pazitor, n-ai de ce te teme!...

florinbrasov0 14.12.2009 11:46:14

Decizia

In niciun caz nu va decide duhovnicul sau cineva de pe forum pentru tine. Doar te pot ajuta sa iei o decizie buna sau rea (depinde dupa cine te iei).

Sa te ajute Dumnezeu sa faci alegerea potrivita.

costel 14.12.2009 12:17:38

Daca asezam placerea inaintea tainei casatoriei, nu e lucru bine placut inaintea lui Dumnezeu. Cand placerea devine dominanta in om, atunci irationalitatea este cea care dicteaza. Sfintii Parinti spun ca irationalitatea nu este lipsa ratiunii, ci una coborata in simtire. Ori cu mintea coborata in simtire, nu mai poti lua cele mai potrivite decizii. Asa ca de vom spune ca exista riscul sa nu avem o casatorie reusita, motivand ca nu am facut dragoste inainte, nu sunt vorbe venite dintr-un om in care vietuieste Dumnezeu, ci dintr-unul in care vietuieste patima.

Profetul de carton 26.03.2012 11:18:02

Citat:

În prealabil postat de Simona-Marilena (Post 190530)
Ehe...dragii mei frati si surori... Eu mereu am suferit in dragoste si cand am gasit pe cine trebuia...imi spune ca " Nu e o drama daca facem dragoste acum"...iar eu nu vreau sa-l pierd...Desii eu visez la cineva care sa ma iubeasca ptr suflet, nu pentru corp cineva cu care sa o fac dupa nunta...pentru prima oara...dar, nah...Ce ma sfatuiti sa fac? Sa-i zic? Pentru ca nu vreau sa-l ranesc..
Sper ca Dumnezeu sa-mi lumineze mintea..

Matei 10:37 Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.

Ekaterina 24.02.2014 00:00:49

Cum putem să ne păstrăm curăția până la căsătorie, sub presiunea atâtor modele și repere contrare? Cum să-l conving pe celălalt?

- Reiau răspunsul de la o întrebare precedentă. Prima condiție este să vrem și să vrem cu fermitate acest lucru. Apoi să ne articulăm, să exprimăm această voință propriei noastre conștiințe și mai ales lui Dumnezeu în rugăciunea noastră. Aș dori ca aceste cuvinte să nu fie luate ca niște clișee. Este adevărat că din partea societății contemporane se exercită o presiune extrem de puternică din acest punct de vedere. Dar cu atât mai mare va fi răsplata celor care vor reuși să reziste acestei presiunii. Nu ne trebuie argumente în plus. Toată lumea știe că este de preferat și că este bine să ne păstrăm curăție trupească, dar cedează, oferindu-și argumente ieftine și amăgitoare, între care cel mai des întâlnit este cel al complicității quasi-generale.

Omul este ipocrit și, deși în adâncul său știe ce este bine și ce este rău, se asociază unor ideologii care-i legitimează amăgitor plăcerile păcătoase, păcatul. Băieților le-aș spune că bărbăția constă și este exprimată în stăpânirea de sine, nu în cedarea la ispite de tot felul. Sunt convins că marea criză morală și marea criză a familie de astăzi se datorează căderii bărbatului din bărbăția sa, adică pierderea stăpânirii de sine. Cred că trăsătura caracteristică fundamentală a bărbăției este stăpânirea de sine. Cea mai mare parte a bărbaților nu mai ajung la o maturitatea a stăpânirii de sine, prin urmare, nu mai ajung la o maturitatea a bărbăției.

Cât despre convingerea celuilalt, aceasta nu poate intra în discuție decât după ce ești tu însuți convins. Iar dacă tu ești convins vei găsi argumente să-l convingi și pe celălalt. Dacă nu este convingător cuvântul nostru înseamnă că este fără acoperire în propria convingere și experiență, este demagogic. Și lucrul acesta se întâmplă foarte des. Ne amăgim cu mângâierea falsă că dacă eu nu fac lucrul bun, măcar pe celălalt să-l conving să-l facă. Dacă preoții și învățătorii ar fi mai onești cu ei înșiși și mai smeriți, lăsând măcar să se înțeleagă faptul că și dânșii sunt neputincioși, cuvântul lor ar avea mai multă putere. (Parintele Constantin Coman)

Mia Mia 24.02.2014 09:44:11

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 551934)
Cum putem să ne păstrăm curăția până la căsătorie, sub presiunea atâtor modele și repere contrare? Cum să-l conving pe celălalt?

- Reiau răspunsul de la o întrebare precedentă. Prima condiție este să vrem și să vrem cu fermitate acest lucru. Apoi să ne articulăm, să exprimăm această voință propriei noastre conștiințe și mai ales lui Dumnezeu în rugăciunea noastră. Aș dori ca aceste cuvinte să nu fie luate ca niște clișee. Este adevărat că din partea societății contemporane se exercită o presiune extrem de puternică din acest punct de vedere. Dar cu atât mai mare va fi răsplata celor care vor reuși să reziste acestei presiunii. Nu ne trebuie argumente în plus. Toată lumea știe că este de preferat și că este bine să ne păstrăm curăție trupească, dar cedează, oferindu-și argumente ieftine și amăgitoare, între care cel mai des întâlnit este cel al complicității quasi-generale.

Omul este ipocrit și, deși în adâncul său știe ce este bine și ce este rău, se asociază unor ideologii care-i legitimează amăgitor plăcerile păcătoase, păcatul. Băieților le-aș spune că bărbăția constă și este exprimată în stăpânirea de sine, nu în cedarea la ispite de tot felul. Sunt convins că marea criză morală și marea criză a familie de astăzi se datorează căderii bărbatului din bărbăția sa, adică pierderea stăpânirii de sine. Cred că trăsătura caracteristică fundamentală a bărbăției este stăpânirea de sine. Cea mai mare parte a bărbaților nu mai ajung la o maturitatea a stăpânirii de sine, prin urmare, nu mai ajung la o maturitatea a bărbăției.

Cât despre convingerea celuilalt, aceasta nu poate intra în discuție decât după ce ești tu însuți convins. Iar dacă tu ești convins vei găsi argumente să-l convingi și pe celălalt. Dacă nu este convingător cuvântul nostru înseamnă că este fără acoperire în propria convingere și experiență, este demagogic. Și lucrul acesta se întâmplă foarte des. Ne amăgim cu mângâierea falsă că dacă eu nu fac lucrul bun, măcar pe celălalt să-l conving să-l facă. Dacă preoții și învățătorii ar fi mai onești cu ei înșiși și mai smeriți, lăsând măcar să se înțeleagă faptul că și dânșii sunt neputincioși, cuvântul lor ar avea mai multă putere. (Parintele Constantin Coman)

Foarte, foarte bine punctat si argumentat, Ekaterina, felicitari! Iti sustin punctul de vedere:)

Florinvs 24.02.2014 11:30:04

Da- intradevar, foarte bine argumentat!

Si am remarcat ca v-ati mai referit la un aspect foarte important- aceea stapanire de sine de care trebuie sa dea dovada un barbat. Iar aceasta stapanire de sine poate fi inteleasa-in cadrul acestui topic- sub doua aspecte

-in primul rand, de a evita a avea relatii sexuale intamplatoare, cu cine se nimereste sau cu persoane abia cunoscute, in imprejurari dubioase
-in al doilea rand, de a putea fi fidel unei singure persoane. Atat in sensul de a avea relatii intime dupa casatorie, dar si in sensul de a nu-ti insela sotia. Din aceasta cauza este bine ca inainte de a te casatori sa fii sigur-atat cat poate fi un om de sigur- ca intradevar o iubesti pe persoana cu care te casatoresti si ea are acceleasi sentimente. Daca aceasta conditie este indeplinita atunci va fi o casatorie reusita, si in acest caz, indiferent care ar fi tentatiile si imprejurarile, un barbat cu aceasta stapanire de sine nicioadata nu-si va insela sotia.

AlinB 24.02.2014 11:53:57

Florinel, dar pricepusi ca stapinirea inseamna ca indiferent cat de mult ai impresia ca iubesti o femeie, sa te stapanesti de la intimitati cu ea, pana o iei de nevasta?

Florinvs 25.02.2014 08:09:40

Domnule AlinB- ca sa va raspund sincer la intrebare- pana in prezent din pacate nu am intalnit nici o femeie care sa doreasca a nu avea relatii intime pana la casatorie! Dar daca voi cunoaste o astfel de fata , atunci cred ca as rezista sa-i respect dorinta si sa am rabdare.
Mai mult de atata nu stiu ce as putea sa va spun pe margine acestui subiect!

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:50:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.