![]() |
Citat:
|
Citat:
Ma gandesc, ca diavolului nu-i place postul cu foame si sete; lui ii plac dineurile cu multa mancare si bautura. Si atunci il paraseste pe cel, care nu se gandeste decat la a se infometa... |
Am citit cartea lui Ernst Gunter și chiar i-am urmat sfaturile în privința postului. Am început cu apa aceea de zarzavat. Însă după 3 zile a început să nu-mi mai placă, nu mai suportam decât apa curată. Cu apa de zarzavat senzația de foame dispare repede (a doua sau a treia zi), dar te poți simți slăbit (cazul meu). Dimineața, de regulă, senzație de leșin și de corp greu când vrei să te dai jos din pat. Eu n-am reușit decât 6 zile, în a șaptea am simțit că mor, așa că m-am apucat, încet, încet, să mănânc (foarte puțin, și lichid la început, apoi, treptat, hrană mai tare).
Totuși, primele zile sunt cele mai grele, organismul reacționează puternic la detoxifiere. Era mediatizat anii trecuți un bărbat român care postise așa 40 de zile. Iarăși mult a postit d-na Monica Pop, directoarea spitalului de oftalmologie (nu mai țin minte câte zile, dar știu că în timpul ăsta a continuat să meargă la spital și chiar să opereze). |
Eu cred, si sper sa primiti ca e doar opinia mea si nimic altceva, ca postul, cu atat mai mult postul negru, este cu totul dependent de rugaciune. Legatura organica si, cumva, reciproc generativa...
Spun aceasta deoarece mi s-a intamplat, cu ceva vreme in urma, sa traiesc printr-o anumita experienta personala "post si rugaciune". Am inteles atunci cu totul altfel acest "si rugaciune", dumnezeiesc cuvant indreptator. Daca postul este tinut, oarecum, pe cont propriu, adica prioritar prin incordarea vointei de a nu consuma anumite mancaruri, respectiv de a nu ingera nimic, eu cred ca acesta nu e de folos omului. E abtinere, efort al vointei, de acord. Insa nu e lucrare cu oarecare finalitate ziditoare duhovniceste. De ce spun aceasta? Am experimentat efecte potrivnice, pe care le resimteam clar nesanatoase, atunci cand nu imi era clara completarea "si rugaciune". Dimpotriva, cand am renuntat sa ma mai incrincenez la post si am lasat totul pe "mainile" rugaciunii (nu din vreo inspiratie personala sau ca experienta motivata de nu stiu ce curiozitate, ci la inceput din constrangerea situatiei de neputinta si lipsuri in care ma aflam), am sesizat cum, lin si de la sine, nici nu simteam, ca sa spun asa, ca fac oarecare exercitiu de postire (ca altceva nici nu cred ca am facut vreodata). Posteam (ma rog, exersam) ca pe ceva extrem de firesc. Descopeream cu bucurie mare ca de fapt postitul e un lucru natural si ca, de fapt, ma indepartasem de natural, de firesc, hranindu-ma si vietuind cu totul abramburit, intreaga viata. Astazi cred ca flacara postului se trage din rugaciune. E unrod al rugaciunii, cat mai deasa fie ea si cat mai umila. Duhul umilit, inima infranta si smerita izvoraste postul, ca pe o lacrima dulce care poarta pe om peste timpul care trece pe nesimtite, usor (deoarece viata are un sens nou, clar resimtit)... Din rugaciune mi s-a dat sa traiesc postul. Marturisesc. In rest, chinuieli, copilarii, abtineri, sfortari si mutilari ale fiziologiei ... "Fara Mine nimic nu puteti face!" imi pare cel mai evident in cazul postului. Lucru uimitor pentru mine pe atunci, nici somnul nu imi mai trebuia. Erau suficiente cateva ore de somn si ma trezeam complet odihnit. Ma elibera la somn rugaciunea si tot rugaciunea ma trezea... Astazi nu ma simt odihnit nici dupa 10 ore de somn... Si iarasi, lucru uimitor, toate erau bune. Nici ganduri negre nu ma asaltau, nici ingrijorari sau descurajari, nu priveam pe nimeni decat ca pe o bucurie, intalnirile cu tot semenul imi pareau in dar, iar necazurile nu mai erau doar necazuri, ci si un fel aparte de incredintare luminoasa, nadejde... Dar vorbesc deja despre timpul trecut. Azi nu mi se mai intampla asa, deoarece m-am lepadat de vietuirea aceea, prin libera hotarire. Am vrut doar sa spun ca am trait, o vreme, intelegerea postului ca dar al lui Dumnezeu prin "firul" rugaciunii umile. O bucurie de nedescris, pe care insa am incercat sa o pun stangaci in cuvintele de mai sus. Hotarat lucru, postul este un rod al rugaciunii umile si indragostite (altminteri nu-i decat abtinere omeneasca). Eu asa cunosc, sa ma iertati daca vorbele mele v-au nedumerit sau suparat. Nu am vrut sa dau lectii nimanui. Sesizind ca se discuta altceva/altcumva pe topic, ma gandesc sa nu se interpreteze cumva ca m-am laudat sau ca am vrut sa dau lectii. Nimic din toate astea. Am citit topicul si, inspirat de acesta (multumesc celor care au impartasit din experienta lor personala) gandul mi-a zburat, pur si simplu, la cele scrise mai sus. Si nu m-am cenzurat, ci am scris tot ce mi-am amintit, spre Slava lui Dumnezeu! Post binecuvantat, tuturor! |
Fără îndoială că sunt binevenite și de folos cuvintele tale, Cezar, cine s-ar putea supăra? Și sigur că ai dreptate, și e bine să învățăm să postim cu rugăciune, duhovnicește.
Am vorbit mai sus de postul trupesc, pentru sănătate. El poate (și trebuie) fi un foarte bun suport pentru rugăciune, pentru că și sufletul, nu doar trupul, devine mai ușor. Apropo, dacă tot ai intrat pe aici, mă gândeam să te întreb dacă nu crezi că există pericolul anorexiei, având în vedere că după câteva zile începe să-ți displacă mâncarea. |
Citat:
Pentru mine, scopul postului cu vegetale este în primul rînd unul curativ, pentru detoxifierea trupului. Scopul real al postului adevărat, cel cu abținere de la mîncare este, da, de a slăbi trupul pentru a crește claritatea minții și calitatea rugăciunii. Aceste avantaje dobîndite în urma intrării în stare de ketoză nu ne sînt date în cazul unei diete vegetariene, care este bună și ea, dar care nu este un post în adevăratul sens al cuvîntului. Și spun asta din experiență proprie, deoarece din primăvară sînt vegetarian și precizez: fără carne, pește, ouă, lactate. Eu am tras o concluzie care mi se pare firească, dacă e să fim sinceri cu noi înșine: omul e construit pentru a consuma hrană vegetală, așa a fost designul inițial al Logosului (Facerea 1, 29). Posturile de peste an ar trebui să presupună lipsa hranei pentru perioadele respective și doar consumul de apă plată (nu sucuri de fructe, nu zeamă de legume). Și fără relații intime. Ăsta ar fi cazul ideal care are o mulțime de avantaje pe plan fizic și duhovnicesc. În timp, Sfinții Părinți au adaptat regulamentul acestor restricții alimentare din cauza slăbiciunilor oamenilor, prin pogorămînt, în același fel în care Domnul ne-a dat voie să consumăm carne fără sîngele ei (Facerea 9, 3) deși intenția Lui inițială nu a fost asta. Deci am ajuns acum să ținem un soi de "post" care era cîndva o stare de normalitate. În încheiere, îmi amintesc o frumoasă proorocie a unui Părinte din Pateric: PENTRU AVVA ISHIRION Fratii parinti ai Schitului au proorocit pentru neamul cel de pe urma. Ce am lucrat noi?, ziceau ei. Si raspunzand unul din ei, mare cu viata si cu numele, avva Ishirion, a zis: noi poruncile lui Dumnezeu le-am facut. Si raspunzand fratii au zis: dar cei dupa noi, oare ce vor face? Si a zis : vor sa vina la jumatatea lucrului nostru. Si au zis fratii: dar cei dupa dansii? A zis avva Ishirion: nu au nicidecum lucru cei ai neamului si randului aceluia, ci va sa le vina lor ispita. Si cei ce se vor afla lamuriti in vremea aceea, mai mari si decat noi si decit parintii nostri se vor afla. |
Vad ca le cam amestecati.
Eu stiu ca postul negru este acela la care nu mananci, dar nici nu bei nimic. Pur si simplu nu bagi nimic in gura. De aceea se tine 1-2 zile. Mai mult nu se poate, daramite 40 zile. Si daca la Iisus era cu putinta, la om nu este. (Asa se spune intr-o pericopa) Ceea ce povestiti voi cu supe si sucuri si apa este un regim alimentar. Se practica in tarile vestice. Si o parere a mea: Postul nu este nici dieta medicala, nici cura de slabire (sau pentru unii de ingrasare), nici pentru detoxifiere. Nici pentru slabirea organismului. Si nici nu da claritate mintii, sau mai mare capacitate de rugaciune. Postul bisericesc este o infranare de la anumite mancaruri si relatii trupesti. Este o nevointa. Unii chiar au nevoie de ea pentru rugaciune si credinta, pentru ca tind spre anumite excese. Este si o jertfa facuta lui Dumnezeu. Este o jertfa si numai actul de a renunta sa mananci o bomboana, un mar, sau o bucatica de paine, atunci cand ai dori, sau ai avea nevoie. Dar ca sa-ti arati iubirea pentru Dumnezeu. Pentru unii este foarte usor de tinut, pentru altii foarte greu. Depinde de organism. Organismul iese din echilibrul sau. Si se resimte. Un om care posteste nu are nici forta fizica si nici minte limpede, cum spun unii. Nu este adevarat. Dimpotriva, un om care posteste ar avea nevoie de liniste si odihna mai multa. Dar cum am spus, depinde de organism. Unul care are diabet, sau anemie, sau alte probleme se va simti mai rau in post decat unul care este sanatos tun. Dar postul inseamna mai ales altceva: curatarea sufletului, rugaciune, apropiere de Dumnezeu, iubire de oameni etc. Este o perioada de moderatie, de privit in sine. Observ ca multi sunt foarte preocupati de alimentatie, convinsi fiind ca daca nu mananca nimic sunt mai buni, sau se roaga mai bine, sau sunt mai grozavi crestini. Eu nu cred ca este asa, daca lipsesc altele. Postul nu este conceput pentru infometare si boala. Si cred ca unul care o perioada se roaga mai mult, face bine, sta mai retras si se gandeste la greselile sale si incearca sa se schimbe, este mai castigat si mai bun crestin in fata lui Dumnezeu, decat unul care lesina de foame in aceeasi perioada. Fiecare dupa puterea lui. Asa ca nu mai faceti concursuri de...anorexie. Nu foloseste nimanui. |
Citat:
(Posibil sa iasa la iveala diverse tendinte ale firii, insa am observat ca omul care se tine de rugaciune cu umilinta, are cu totul alta asezare sufleteasca si trupeasca, pe toate le trece, cu Mila Domnului...) |
Citat:
Însă regimurile astea cu diverse tipuri de apă sunt foarte bune, totuși, în unele afecțiuni. Te pot scăpa chiar de tumori. Dar trebuie ținute cu pricepere și consultând doctorul. |
Citat:
Si postind El patruzeci de zile si patruzeci de nopti, in cele din urma a flamanzit. Si indata Duhul L-a scos in pustie. Si a fost in pustie patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Si era impreuna cu fiarele, si ingerii Ii slujeau. Unde scrie că nu a băut nimic în timpul postului? Scrie doar că nu a mîncat și că îngerii Îi slujeau. Poate că ei I-au adus apă printre altele. În care pericopă spune că la Iisus a fost cu putință acest tip de post și la om nu e? Totuși Moise a reușit să țină un post total de 40 de zile: Si a stat Moise inaintea Domnului patruzeci de zile si patruzeci de nopti; paine n'a mancat si apa n'a baut. Si a scris pe table cuvintele legamantului: cele zece porunci. Dacă așa scrie, așa cred că a fost. |
Uite aici:
http://www.crestinortodox.ro/liturgi...lui-70779.html si aici http://www.crestinortodox.ro/liturgi...ile-70781.html Iar "ceea ce la om nu e posibil, la Dumnezeu este posibil", am auzit de mai multe ori in biserica. Exista o pericopa in care Mantuitorul spune asta. Mi se pare ca aceea cu tanarul bogat. Si da, la oamenii la care a vrut Dumnezeu sa fie asa, s-a intamplat si au tinut si cel mai aspru post. Si Moise a fost unul dintre ei. Dar Dumnezeu a vrut asa si a fost alaturi de el atunci. Cate a facut Moise cu putere de la Dumnezeu! A despicat si marea! I-a despic-o si tu! Iar Iisus in pustie a postit poate si fara apa. EL putea! EL este Dumnezeu! Si este pururea. Noi suntem niste amarati de oameni...muritori. In rest am mai explicat mai sus sensul postului. |
Citat:
Dar cu asta ar trebui să începem, rugăciunea ar trebui să ne fie hrana măcar în posturi. Și ea de la sine ar cere și postul de mâncare. |
Citat:
|
Citat:
Postul este conceput ca o indepartare de atentie trupeasca, lumeasca, materiala pentru a degreva spiritul de o povara si astfel sa-i permita automat o atentie sporita spre cele sufletesti. Ca sa fie realizat cat mai simplu si sufleteste folositor si petrecut cu bucurie, postul incepe cu rugaciune care ajuta la orientare spirituala si nu la constientizarea privarii organismului de mancare. 17. Căci trupul poftește împotriva duhului, iar duhul împotriva trupului; căci acestea se împotrivesc unul altuia, ca să nu faceți cele ce ați voi.(Gal5,12) Citat:
|
Citat:
Spre exemplu, Ioan Hrisostom în Omilii explică versetul de la Matei 4, 2 la pagina 155, dar nu zice nimic de apă. |
Citat:
12. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn? Adevărat grăiesc vouă că nu se va da semn acestui neam.(Mc8,12) |
Citat:
|
Beneficiile postului negru - partea I
Dacă tot a fost azi o zi specială de post, am căutat să mai citesc ceva despre postul negru.
S-a găsit un român care a tradus cîteva pagini bune dintr-o carte pe care a uitat însă să o prezinte. Dacă veți fi suficient de curioși să parcurgeți tot textul de mai jos, veți înțelege că autorul demonstrează în limbaj de specialitate care este sensul postului negru periodic, de ce este indicat să postim nemîncînd (așa cum procedau oamenii în vremuri ancestrale, cu mii de ani în urmă - nota mea). Voi sublinia pasajele care mi se par mai interesante pentru cei care nu vor avea răbdarea să citească toate părțile. "Celulelor, la fel ca oamenilor, nu le place să stea aburind în propria lor mizerie. Produsele lor de excreție sunt eliminate prin sistemul circulator și limfatic; cele depozitate în sînge sunt transportate în ficat si rinichi pentru a fi administrate. Acolo, ele sunt transformate în alte substante mai folositoare, sau sunt eliminate din organism, de obicei sub forma de scaun, urina, transiratie si respiratie. Cînd toxinele se aduna în organism mai repede decît e capabil organismul sa le elimine, sanatatea celulei e perturbata si astfel încep fazele initiale ale multor boli. Aceasta situatie este cunoscuta în traditiile curative din orient de mii de ani. E numita sînge otravit, si se refera la prezenta în sînge a unei poveri toxice coplesitoare pe care organismul nu o mai poate tine sub control. Celulele sunt alcatuite dintr-o multime de elemente care pot fi afectate de toxine: ADN-ul, mitocondriile si membrana celulara. Fiecare celula la rîndul ei traieste într-o matrice extracelulara a carei sanatate e cruciala. Iar toate acestea pot fi afectate de supraîncarcarea cu toxine. Nefiind un program de software, ADN-ul e descris mai corect ca fiind o componenta extrem de flexibila a celulei; acesta nu este fix, ci foarte mobil si în multe instante îsi poate rearanja structura. Catena de ADN din fiecare celula e extrem de sensibila la toxine, în special la substante petrochimice sintetice. ADN-ul se degradeaza în mod constant si e reparat de celula; însa cînd nivelul de toxicitate e atît de mare încît celula sau organismul nu le poate face fata, ADN-un din celula deseori se degradeaza atît de mult încît nu mai poate fi reparat. Mitocondriile sunt bacterii care traiau independent si care au fost încorporate în structura mulor tipuri de celule vii. Ele oxideaza, adica ard, ATP (adenozin trifosfat), în prezenta oxigenului pentru a produce energia de care celulele au nevoie pentru a trai si functiona. Mitocondriile contin de asemenea si catene de ADN, care, desi pîna acum erau considerate irelevante, pot la rîndul lor sa fie deteriorate de supraancarcarea cu toxine, afectînd astfel sanatatea mitocondriilor. În timp ce ADN-ul din nucleii celulari e protejat de catre enzimele de detoxifiere care reduc chimicalele toxice si metalele grele, ADN-ul mitocondrial si alte componente ale celulei par a fi mult mai susceptibile. Cînd nu mai functioneaza bine, apare o scadere semnificativa a nivelului de energie al întregului organism. Multe perturbari în functionarea acestora pot duce la conditii mai serioase, cum ar fi oboseala cronica. Membrana celulara, alcatuita din acizi grasi speciali, serveste drept bariera de trecere între celula, celelalte celule si matricea extracelulara. Aceasta e împînzita de receptori considerati a fi porturi de comunicare. Acesti receptori analizeaza tot ce atinge celula si decid daca sau nu sa deschida o poarta în membrana celulara pentru a lasa substantele sa intre sau sa iasa din celula. Cînd celulele nu se mai pot detoxifica singure si sunt pline de toxine, aceste toxine încep sa se ataseze la membrana celulara si receptorii ei. Acest fapt bruiaza atît capacitatea celulei de a interpreta informatiile cît si trecerea substantelor din si în celula. Astfel celula nu mai poate excreta produsele nedorile si încorpora nutrientii cum se cuvine. O complicatie aditionala e faptul ca, odata ce o celula are toxine atasate, aceasta e modificata îndeajuns încît sistemul imunitar al organismului sa înceapa sa o atace - acesta e începutul vreunei boli autoimune. Membrana extracelulara în care celulele sunt încorporate e o materie/substanta vie, nu doar un mediu intert care le cazeaza. E alcatuita din colageni si polizaharide ce formeaza un gel plin cu apa. Aceasta martice controleaza aprovizionarea celulei cu sînge. Daca matricea îsi pierde consistenta si densitatea, schimbul de nutrienti si produse de excretie din si înspre celula e împiedicat. Daca toxinele nu pot fi eliminate din zona, ele sunt depozitate deseori în aceasta matrice care înconjoara celula. Aici toxinele afecteaza flexibilitatea fireasca a matricei si interschimbul celular. Daca matricea e foarte afectata, celula va muri. În timpul postului, putem observa cum corpul, foarte capabil si inteligent, începe de unul singur sa scape de toxine si resturi acumulate de-a lungul multor ani. - William Esser, Doctor Sîngele e proiectat sa transporte nutrienti catre toate celulele organismului si apoi sa le scape de produsele de excretie. Odata ce sîngele, încarcat cu toxine, ajunge în ficat, unde acesta le descompune, ori le elimina din organism nechimbate, sau, daca e posibil, le transforma în altceva. Ca atare, ficaul are o capacitate uimitoare de a recunoaste structurile chimice si de a judeca ce schimbari moleculare sunt necesare pentru a dezstructura o toxina îndeajuns încît sa o faca inofensiva sau chiar folositoare. Odata ce toxina e identificata si daca ficatul hotaraste sa scape de ea, toxina e transportata în intestine sau in bila si excretate. Alte componente ale toxinei sunt în schimb trimise la rinichi, care le filtreaza într-o maniera similara si sunt excretate în urina. Alte metale grele sunt excretate într-o maniera diferita, fiind depozitate în par si unghii. Altele sunt excretate prin respiratie si prin transpiratie. Altele sunt, dpdv evolutiv, atît de noi si necunoscute încît sunt pur si simplu stocate în în celulele adipoase pîna cînd, în perioade precum postul, corpul are timp sa se concentreze exclusiv pe dezactivarea si eliminarea lor. Însa majoritatea sunt eliminate prin intermediul rinichilor si al intestinului, prin urina si fecale. Daca sîngele devine foarte supraîncarcat, atît de mult încît ficatul nu mai poate procesa toate toxinele pe care le contine, el intra într-o stare de supraîncarcare toxica, si multe produse de excretie pot astfel ramîne în si în jurul celulelor. În est, aceasta situatie e numita sînge otravit. Sîngele, pe masura ce transporta resturile departe de celule, circula de asemenea printr-o serie de canale numite sistem limfatic, într-o forma speciala, numita limfa. La intratea în sistemul limfatic, celulele rosii si alte mici proteine sunt separate din sînge, rezultînd un fluid transparent, numit limfa. Limfa circula prin sistem si si se revarsa în peste 600 de noduri/noduli localizati în întreg corpul. La intrarea în fiecare nod(ul), celulele albe verifica continutul limfei pentru a nu avea bacterii, virusi si toxine. În general, întreg sîngele e filtrat prin limfa înainte de a ajunge la ficat pentru a fi procesat în continuare. Majoritatea nodulilor limfatici - peste 60% - sunt localizati în tractul intestinal, unde scaneaza mîncarea ingerata si permit deseurilor din limfa sa fie excretate. Pentru a scapa de toxine, ficatul le face "lipicioase", fapt care determina toxina sa fie identificata drept ceva de care organismul trebuie sa se debaraseze, facînd-o în acelasi timp mai usor de manevrat. Un sistem de enzime hepatice, numite sistemul citocrom P450, e special destinat sa faca moleculele nedorite mai usor de manevrat. Exista o multime de enzime speciale în sistemul P450, fiecare specializata pe un alt gen de toxina. Acest sistem devine supraactivat în timpul postului, oglindind munca de detoxifiere a ficatului. Au fost efectuate un numar de studii asupra a ce se întîmpla cu organismul în timpul postirii. Rezultatele sunt foarte intrigante." |
Beneficiile postului negru - partea a II-a
Schimbarile fiziologice din timpul postului
Multe dintre cele mai dramatice schimbari în organism au loc în primele 3 zile ale postului. Acestea se întîmpla în timp ce organismul trece la la o sursa de combustibil la o alta. În mod firesc, forma principala de energie folosita de organism este glucoza, care este un fel de zahar. Cea mai mare parte a ei este extrasa sau convertita din mîncarea pe care-o ingurgitam. Pe parcursul zilei, ficatul storeaza excesul de zahar într-o forma numita glicogen, la care poate mai apoi recurge, pe masura ce nivelul energetic scade între mese. Exista destul glicogen pentru a asigura energia pentru 8-12 ore, iar de obicei e epuizata în primele 24 de ore de post. (Odata ce corpul recurge la cetoza, adica la utilizarea grasimii ca si combustibil, acest nou combustibil e folosit pentru a restabili rezervele de glicogen ale organismului). Odata ce rezervele de glicogen ale ficatului s-au epuizat, corpul începe sa treaca la ceea ce se numeste cetoza, sau productie de cetone - utilizarea acizilor grași pe post de combustibil în locul glucozei. Aceasta schimbare începe în general în a doua zi de post si se încheie în a treia zi. În aceasta perioada interimara nu exista glucoza disponibila, energia rezultata din grasimi e insuficienta, iar corpul înca are nevoie de combustibil. Asa ca acceseaza glucoza din doua surse. Mai întîi transforma glicerolul din rezervele de grasime ale organismului în glucoza, însa si acest lucru e insuficient. Asa ca face rost restul catabolizînd sau descompunînd aminoacizii din tesutul muscular si folosindu-i, în interiorul ficatului, la gluconeogeneza, adica producerea de glucozei. Între 60 și 84 grame de proteină sunt folosite în această a doua zi: 2-3 uncii (1 uncie = 28,35 g) de țesut muscular. În a 3-a zi producția de cetone este suficientă pentru a produce aproape toată energia de care organismul are nevoie, iar proteinele din organism încep să fie cruțate. Corpul încă are nevoie de o cantitate foarte mică de glucoză, așadar cam 18-24 grame de proteine sunt catabolizate, de la ½ la 1 uncie de țesut muscular zilnic. Într-o perioadă de 30 de zile de post cu apă o persoană pierde în general maxim 1-2 livre ( pounds; 1 pound/ livră = 454 grame) de masă musculară. Această conservare a proteinelor este o adaptare evolutivă care protejează țesutul muscular și organele interne împotriva deteriorării în perioade de hrană insuficientă. Începînd cu a treia zi, rata de descompunere a acizilor grași din celulele adipoase continuă să sporească, ajungînd la maximum cam în a 10-a zi. În această primă perioadă de 7 zile, după ce organismul a trecut cu totul pe cetoză, se petrec cele mai intense descompuneri de țesut gras. Pentru a-și conserva proteinele, corpul începe de asemenea să caute surse de proteine ce nu aparțin organismului, cum ar fi: mase celulare neesențiale, cum ar fi tumorile sub formă de fibroze, țesuturi degenerative, bacterii, viruși, sau alte componente organice care pot fi folosite pe post de combustibil. Acest aspect reprezintă principalul motiv pentru care postul produce efecte benefice asupra organismului. În plus, în această perioadă de cetoză intensă corpul se află într-o stare similară cu somnul – un ciclu de odihnă și detoxifieri. Organismul începe să se concentreze pe eliminatea toxinelor și vindecarea și regenerarea țesuturilor și organelor afectate/ deterioarate. Cetoza Una din principalele schimbări fizice care au loc în timpul postului, cetoza, are loc doar cînd ingerarea de carbohidrați (sursa principală de glucoză a organismului) scade destul de mult încît să oblige organismul să recurgă la depozitele de grăsime pentru a produce energie. În mod obișnuit, atîta timp cît sunt consumați carbohidrați pe care corpul îi detectează, pancreasul secretă și elimină insulină, folosită pentru a procesa glucoza pe care organismul o cîștigă de pe urma carbohidraților. Cetoza poate avea loc doar atunci cînd nivelul de insulină este aproape 0, și numai dacă nu se ingerează nici un fel de carbohidtați sau zaharuri. Insulina din sînge inhibă eliberarea acizilor grași din țesutul adipos. Aceasta este o tactică de conservare evolutivă – în perioade cu hrană abundentă, tendința organismului de a-și mări depozitele de grăsime este crescută. Aceste depozite de grăsime sunt stocate pentru perioadele cu puțină hrană, cînd va fi nevoie de ele. Așadar atunci cînd nivelul carbohidraților scade aproape de 0 pentru o perioadă mai lungă de 24 de ore, crește producția unei chimicale numită glucagon, secretată de ficat. Aceasta activează o enzimă din țesutul adipos numită lipază, care începe procesul de lipoliză, sau conversia grăsimilor în cetone. Acțiunile generatoare de cetoză și lipoliză ale glucagonului, sunt dezactivate de pînă și cea mai infimă cantitate de insulină de aceea în timpoul postului, pentru a maximiza cetoza, nu ar trebui să se ingereze carbohidrați. Pe măsură ce postul continuă și concentrația de cetone din sînge rămîne mai mare decît glucoza, organismul începe să prefere cetonele sau acizii grași ca și sursă de energia în defavoarea glucozei. Primul stadiu al producției de cetone e conversia trigliceridelor (trigliceridele sunt o formă de grăsime în sânge, formate dintr-o moleculă de glicerină combinată cu trei acizi grași și constituie cea mai mare parte a grăsimii digerate de oameni.) în acizi grași și glicerol. Aceste trigliceride sunt formate inițial din reprelucrarea acizilor grași , acetilcoenzima A (structură rezultată din unirea acidului acetic cu coenzima A, și care este punctul de plecare în mai multe căi metabolice: biosinteza acizilor grași, precursor al colesterolului corpilor cetonici) și a glicerolului. În timpul postului, acest proces este inversat, transformînd trigliceridele în acizi grași, acetilcoenzima A și glicerol. Glicerolul e folosit în producerea zahărului, proces în urma căruia organismul primește în jur de 16 grame de zahăr zilnic, iar acetilcoenzima A e folosită la producerea cetonelor, acidului acetoacetic, acetonei și acidului betahidroxibutiric. Inima și, pe măsură ce postul continuă, creierul folosește aceste cetone ca sursă de energie. Acizii grași sunt transportați prin sînge la ficat și de aceea, în timpul postului, nivelul de grăsimi din sînge, inclusiv colesterolul, cresc. Odată ce lipoliza sau conversia grăsimilor începe, primal pas pe care corpul îl face este să folosească țesuturile de acizi grași pe post de combustibil, dezintegrîndu-i în molecule mai mici. Majoritatea acizilor grași sunt catene moleculare lungi, formate din 16-18 atomi de carbon. Acești acizi grași sunt descompuși succesiv în catene de carbon de cîte 2 atomi. Aceste catene de cite 2 atomi de carbon sunt folosite pentru a forma acetilcoenzima A și ATP (Adenoyintrifosfat: este o parte din acizii nucleici ADN și ARN, fiind compus din trifosfat, adenozină și riboză. este acumulatorul de enegie necesară celulei prin înmagazinarea și conversia energiei celulare după necesitățile metabolice.). Cea mai importantă formă de energie folosită de către mitocondriile (producătorii de energie) din celule e ATP, format de obicei din glucoză. Totuși, corpul poate produce ATP și din acizi grași, cetone și anumiți aminoacizi. Pe măsură ce corpul folosește depozitele de grăsime și le descompune pentru a fi folosite, acestea sunt eliminate în ordine inversă depunerii lor: cele mai recente depozite de grăsime sunt folosite primele și așa mai departe. Pe măsură ce aceste depozite sunt descompuse, toxinele chimice din interiorul grăsimilor sunt eliberate. Fiecare din aceste toxine vor avea un efect diferit asupra stării organismului. (În plus, emoțiile asociate sau motivele pentru care le-ai acumulat vor fi de asemenea eliberate.) În timpul postului, cînd corpul ingerează insuficienți carbohidrați din care să facă glucoză, acetilcoenzima A e trimisă în ficat, care o transformă în acid acetoacetic, acetonă și acid betahidroxibutiric. Apoi ficatul pune acest acid acetoacetic în circulație, pentru a fi folosit de către restul organelor ca și combustibil. Inima, creierul și mușchii pot folosi această semidigerată formă de grăsime pe post de combustibil la fel cum foloseau glucoza, însă creierul tinde să prefere acidul betahidroxibutiric. Pe măsură ce postul continuă, ficatul începe să se concentreze tot mai mult pe producerea de cetone, iar cortexul renal, o zonă a rinichiului, se concentrează pe producerea a celei mai mari părți din necesarul de glucoză. Prezența multor acizi cetonici în sînge începe să încline delicatul PH al organismului înspre un mediu acid iar corpul lucrează pentru a corecta acest fapt prin diferite mecanisme, în general prin conversia bicarbonatului în dioxid de carbon, care este apoi expirat. Cînd și această capacitate de compensare e depășită, corpul începe să excrete cetone în urină, iar prin intermediul respirației va excreta și puțină acetonă, provocînd un gust ciudat în cavitatea bucală – un gust metalic sau chimic, cum a fost descris de unii oameni. Unele persoane folosesc teste speciale de urină, făcute pentru a detecta prezența cetonelor în urină pentru a determina cît de intens e implicat ogranismul în procesul de cetoză. |
Beneficiile postului negru - partea a III-a
Teste pentru cetoză.
Puteți cumpăra teste pe bază de urină folosite pentru a determina dacă organismul dumneavoastră se află în cetoză. Unul din cele mai cunoscute astfel de teste e Ketostix, un altul e Keto-diastix. În timpul acestei treceri de la glucoză la cetone drept combustibil, întregul organism, inclusiv creierul, trebuie să se obișnuiască cu acest nou combustibil. Întreaga funcționare a organismului e afectată, la fel ca o mașină în cazul folosirii unui nou combustibil. În timp, corpul și creierul se obișnuiesc cu un anume gen de combustibil , iar noi ne obișnuim cu felul în care corpul funcționează cu acel tip de combustibi atît de bine încît întrebarea 'cum ne simțim și cum funcționăm cu acest fel de combustibil' nici nu ne trece prin minte. În timpul postului, pe măsură ce organismul își folosește resursele obișnuite și începe să facă trecerea la alte sisteme alternative, efectele fizice, mentale și emoționale ce rezultă în urma utilizării combustibilului obișnuit și care în mod uzual trec neobservate, încep să își facă simțită prezența iar noi începem să le conștientizăm. Un aspect special îl constituie o modificare în activitatea creierului; este o fază de adaptare în activitatea cerebrală în timpul postului, pe măsură ce creierul operează trecerea de la un tip de combustibil la altul. Prima parte a acestei schimbări are loc în a doua zi de post, perioada de tranziție în care nu mai există destulă glucoză pentru o funcționare normală a creierului. Pe măsură ce depozitele de zahăr sunt folosite iar organismul nu mai primește carbohidrați, rezerva de zahăr a creierului scade. Aceasta duce la stări ușoare de amețeală, amețeli și apar dificultăți în rezolvarea problemelor complexe. În a treia zi, cînd organismul a trecut la cetoză, folosind cetone pe post de combustibil de bază, creierul începe să aibă din nou acces la 'carburant' însă unul de alt gen. Cum te simți și cum funcționează creierul utilizînd acest nou combutsibil e o experiență extrem de diferită. Aceasta nu e din cauză că cetonele ar fi inferioare glucozei – organismul le poate folosi pe ambele cu mare eficiență. Diferența se face simțită deoarece a trecut foarte multă vreme de cînd organismul și creierul au folosit acest tip de combustibil. E mai mult o dezobișnuire de glucoză decît orice altceva. În această perioadă mintea e puțin încețoșată. Creierul și organismul se vor obișnui cu acidul betahidroxibutiric ca sursă primară de energie în următoarele 3-7 zile cît îi ia cetozei să atingă nivelul maxim. În plin proces al cetozei creierul funcționează cumva diferit: gîndirea poate fi la fel de perspicace, însă tinde să fie mai înceată, mai reflexivă, mai studiată și mai adîncă, și – exceptînd gîndurile referitoare la mîncare și la terminarea postului – mai puțin înclinată să rumineze asupra planurilor de viitor. Din nou, mica diferență în funcționarea mentală din timpul cetozei e o adaptare evolutivă de foarte mare durată. Corpul uman e destinat, d.p.d.v evolutiv să folosească atît glucoza cît și corpii cetonici pentru a obține energie; nici una din cele două forme nu e inerent mai bună decît cealaltă. De fapt, cetonele sunt primul combustibil pe care-l folosim. Imediat după naștere toți copii sunt într-o stare de cetoză deoarece trăiesc pe baza dietei bogate în grăsimi din laptele mamei. Deoarece nou născutul nu primește carbohidrați, el își începe viața folosind cetoza ca proces de producere a energiei. Numai cînd în dietă îi este introdusă mîncarea solidă corpul copilului începe să își alterneze ciclul energetic bazîndu-se și pe glucoză. Unele cercetări indică faptul că cetonele, deoarece sunt prima sursă de energie a organismului, sunt și cea preferată. Studiile au arătat că acestea stimulează o mai bună funcționare în ceea ce privește inima, cortexul suprarenal, musculatura scheletului și creierul, decît o face glucoza. Utilizarea periodică de către creier a acestei surse de energie alternativă în perioade cu lipsă de hrană sau perioade de post pare să aibă efecte benefice de lungă durată asupra creierului și a sistemului nervos central. Datele electroencefalogramei și testele endocrine arată în general îmbunătățiri considerabile după o perioadă de post. Glucoza, deși e principala sursă de energie pentru majoritatea dintre noi, e doar o sursă tîrzie, consecință a faptului că ne hrănim cu mîncare solidă. Pe parcursul istoriei speciei noastre, alăptatul, care în mod normal durează între 24 și 60 de luni, stimulează un metabolism pe bază de cetoză, iar unele dezvoltări fizice pot avea loc numai în prezența acestuia. D.p.d.v. evolutiv, această abilitate a organismului de a folosi cetonele atît de eficient e foarte folositoare, deoarece corpul, care în perioade cu hrană abundentă depozitează grăsimi, poate în perioade cu lipsă de hrană să treacă pe un metabolism pe bază de cetone și să folosească rezervele de grăsime drept combustibil. Organismul e foarte bine adaptat perioadelor cu hrană puțină și în consecință, cum remarcă și biochimistul Maria Linder, își reduce nevoia de glucoză supralicitînd prin producția de cetone, un carburant alternativ pentru majoritatea celulelor. Cetonele din sînge își ating nivelul maxim în a 10-a zi de post și substituie nevoia de glucoză a celei mai mari părți din sistemul nervos. Organismul e destinat dpdv evolutiv să își protejeze țesutul muscular (din care sunt alcătuite multe organe importante, precum inima) împotriva deteriorării din timpul postului, manifestînd o abilitate la fel de bună în utilizarea corpilor cetonici. |
Beneficiile postului negru - partea a IV-a
Cetoză vs Cetoacidoză
Ocazional, unii medici se preocupă în legătură cu starea de cetoză indusă prin post. Există deseori o confuzie între cetoză și cetoacidoză. Cele două procese sunt oarecum similare însă au o natură de bază foarte diferită. Cetoacidoza are loc atunci cînd concentrațiile de cetone cresc foarte mult în sînge datorită unor stări fizice anormale. Cel mai des suferă de aceasta alcoolicii și cei cu diabet de tip I. POSTUL NU PROVOACĂ CETOACIDOZĂ. Cetoza are loc atunci cînd numărul corpilor cetonici din sînge ajunge peste limita considerată normală (0.2 mmol/l = milimoli/llitru), însă rămîn sub nivelele extrem de ridicate ce sunt asociate cu cetoacidoza. Cetoza e un aspect firesc integrat în funcționarea organismului; cetoacidoza, în schimb, nu. Organismul e dotat cu mecanisme biochimice normale menite a regla nivelul de cetoză, durata acesteia precum și procesul prin care aceasta are loc. Aceste mecanisme protectoare nu funcționează în cazul diabeticilor de tip I și al alcoolicilor. Analiza compoziției sîngelui operată de rinichi în timpul filtrării acestuia joacă un rol important, fiind unul dintre aceste mecanisme de protecție. Cînd rinichii înregistrează nivele mari de acizi cetonici în sînge, aceștia excretă amoniac pentru a compensa dezechilibrul acizi-baze din organism și prevenind astfel cetoacidoza. Această reglare din partea rinichilor împiedică de asemenea organismul să piardă cantități mari de ioni de sodiu și potasiu în urină în timpul postului, cantități care de altfel în timpul cetoacidozei ar putea fi pierdute. Numai în a doua zi de post, înainte de trecerea completă la producerea de cetone, corpul excretă cantități semnificative de sodiu și potasiu în urină, această pierdere încetînd odată cu intratea completă în procesul de cetoză. Conservarea ionilor de sodiu și potasiu ajută la menținerea echilibrului electrolitic în timpul postului. Cetoză versus Înfometare Se face uneori o confuzie referitoare la diferența între înfometare și post. Ocazional, unii oameni confundă cetoza cu înfometarea. Ele sunt două lucruri foarte diferite. Se pierde multă grăsime în timpul postului, e unul din motivele pentru care atît de mulți oameni aleg să postească din motive de sănătate. Grăsimea oferă 3, 500 de calorii per pound (1 pound/ o livră = 454 grame) fiind cea mai eficientă metodă de de stocare a energiei în organismul uman. Un gram de grăsime furnizează 9 calorii sub formă de energie, în comparație cu doar 4 furnizate de 1 gram de carbohidrați sau de proteine. E nevoie de mult exercițiu fizic pentru a scăpa de o livră de grăsime. Postul, în comparație cu exercițiul fizic, cheltuie grăsimea extrem de rapid convertind-o în cetone pe care apoi le folosește ca furnizori de energie. Se pierd în general 1-2 livre pe zi în timpul postului. Cu cît mai multă grăsime există în organism, cu atît mai multă va fi convertită. Înfometarea, pe de altă parte, înseamnă utilizarea proteinelor din mușchi și organe drept combustibil. Acest lucru are loc numai după ce TOATE rezervele de grăsime împreună cu alte țesuturi aflate în exces - bacterii, viruși, tumori-fibrom, poluanți stocați, etc - au fost epuizate. Odată ce toate celelalte surse de combustibil au fost utilizate, organismul începe să-și folosească propriile sale proteine esențiale drept combustibil. Aceasta înseamnă înfometare. Majoritatea oamenilor, chiar și cei mai subțirei, au destule rezerve pentru a posti cel puțin 45 de zile, îngeneral mult mai mult, fără ca organismul lor să inceapă a folosi rezervele de proteine esențiale. Pe măsură ce postul cu apă progresează, nevoia de alimente scade aproape spre zero, apărînd din nou, brusc, în momentul în care organismul și-a folosit toate rezervele și e pe punctul de a recurge la proteine. Aceasta are loc undeva între 45 și 120 de zile, deși au fost ținute și posturi mai lungi de atît. Cei care au experimentat aceste lucruri spun că foamea imensă ce i-a cuprinsîn acele momente nu poate fi confundată cu nimic. Această foame e în general considerată a fi primul indicator al faptului că e timpul să întrerupi un post extrem de lung. Odată ce organismul a intrat complet în cetoză, începe munca de autovindecare. Seria de boli care sunt influențate pozitiv de posturi lungi e remarcabilă. Serul leptină, gena obezității și scăderea în greutate Postul prelungit (mai lung de 3 zile – timpul cît îi ia cetozei să se manifeste în întregime) produce cîteva schimbări interesante în organism. Spre deosebire de curele de slăbire, în timpul postului organismul se reprofilează în întregime pe o sursă complet diferită de energie. Încetarea ingerării de carbohidrați și trecerea la cetone provoacă multe schimbări în funcționarea fiziologică, lucru ce nu se întîmplă niciodată în cazul dietelor. O schimbare importantă e faptul că termostatul alimentării e oprit o vreme pentru a fi repornit/ resetat la un nivel nou și inferior. După un post prelungit, corpul tinde să prefere grăsimi, pe care le oxidează rapid în loc să le acumuleze, iar în schimb nu-i mai plac carbohidrații, în special amidonul. Are loc în paralel și o scădere a toleranței la glucoză, ceea ce înseamnă că nu mai e nevoie de mult zahăr pentru a satisface o poftă. Rezultaul final e faptul că dorim mai puțină hrană, iar pierderea în greutate înregistrată în timpul postului tinde să se mențină. Organismul va cere, în timp, ingerări sporite de alimente, însă aceast fapt necesită o perioadă mult mai îndelungată decît în cazul dietei. Schimbările asociate cu postul tind să dureze mai mult. Studii în care au fost implicate persoane obeze care au ținut posturi îndelungate arată că sunt necesari de la 2 la 7 ani pentru ca respectivele persoane să-și recapete greutatea inițială, și asta dacă nu fac nici o altă schimbare în ceea ce privește ambientul fizic, emoțional și spiritual care a dus în primă fază la îngrășarea lor. Postul pare să fie un fenomen necesar în mod regulat ca parte intergantă a unui stil de viață ales cu bună știință, și ar trebui practicat cel puțin odată pe an sau la doi ani. Din punct de vedere evolutiv, pare necesar să trecem prin perioade de post regulate pentru a ne menține sănătatea. Pe măsură ce pierderea în greutate are loc, postul sporește în mod semnificativ sensibilitatea cu privire la ce fel de alimente sunt de dorit, sau necesare și care dintre ele conferă o senzație de bine organismului. Aceast fapt pare să aibă loc, în parte, datorită unei conștientizări sporite a percepțiilor organului vomeronazal ( OVN, este un organ auxiliar al simțului olfactiv care se găsește la multe animale. Numit și organul lui Jacobson ). Toate mamiferele posedă acest organ; e localizat deasupra palatului (peretele superior al cavității bucale), în spatele nasului. Are o singură funcție: identificarea substanțelor pe care le ingerăm. Molecule din aerul pe care-l respirăm și din mîncare sunt izolate și trimise organului vomeronazal, unde sunt atașate receptorilor de acolo, care comunică direct cu creierul, fiind conectați în acea parte a creierului care se ocupă cu analiza moleculelor. Fiziologia și comportamentul se schimbă, uneori semnificativ, ca răspuns la informațiile primite. De exemplu, se știe că femeile care trăiesc împreună vor ajunge să aibă menstruația în aceeași perioadă a lunii. Un cercetător, intrigat de acest fenomen, a prelevat transpirația unui voluntar, a diluat-o în apă distilată în cantități de 1/1.000.000, și apoi a aplicat-o pe buza superioară a altor femei din respectivul oraș. În cîteva luni, toate aceste femei au început să aibă menstruația în acceași perioadă a lunii. Organismul a inițiat un răspuns fiziologic foarte specific, bazat numai pe stimularea primită din partea unei substanțe ce-a fost în prealabil diluată cu 1/1.000.000. Devenim din ce în ce mai puțin sensibili la informația pe care creierul nostru o primește de la OVN. Însă după o perioadă de post organismul devine extrem de sensibil la tot ce transmite acest organ. Mirosurile încep să fie percepute tot mai puternic. Această sensibilitate sporită se extinde și asupra modului în care organismul răspunde la mîncare. Postul îți permite să dezvolți o nouă și mai bogată relaționare cu propriul organism; acesta va începe să-ți sugereze ce mîncăruri preferă, ce mîncăruri sunt bune și de ce fel de hrană are nevoie, toate acestea prin intermediul comunicării subtile existente între creier, OVN și capacitatea de conștientizare. În general, pentru o lungă perioadă, organismul tău va pofti rareori amidon, carne și zaharuri. |
Beneficiile postului negru - partea a V-a
O altă schimbare va fi interacțiunea dintre corp și unele importante substanțe pe care acesta le produce. Printre aceste substanțe este leptina (o proteină ce controlează greutatea corporală, acționînd asupra sistemului nervos central pentru a reduce aporturile alimentare; hormon responsabil cu senzația de sațietate), o substanță produsă de așa-numita „genă obeză” în interacțiunile ei cu organismul. Cantitatea de leptină e corelată în mod cert cu obezitatea și pare să joace un rol esențial în activitatea de stocare și conversie a carbohidraților în țesut adipos. Companiile farmaceutice au inițiat multe studii pentru a găsi substanțe capabile să reducă nivelele de leptină din organism pentru a provoca scăderea în greutate. Postul are însă un impact semnificativ asupra nivelului de leptine; activitatea genei obeze și influența ei asupra leptinei este diminuată, cu pînă la de 4 ori, în timpul acestuia. Și mai important, producția de ser leptină nu mai revine la nivelele inițiale chiar și după ce postul e întrerupt. Ritmul circadian al activității leptinelor în cadrul organismului nu e întrerupt în timpul postului ci doar nivelele sale zilnice de bază și de vîrf. Grila de producție rămîne la fel, însă cantitatea de de leptine produsă scade și rămîne la nivele scăzute în timpul și după ce postul ia sfîrșit. Spus într-un alt fel, termostatul ce controlează depozitarea grăsimilor e coborît și rămîne la un nivel scăzut odată ce reîncepi să mănînci. Odată ce gena obeză își reduce producția de leptină nivelele serului leptină scad extrem de mult iar transportul de leptine înspre creier e de asemenea redus. În a treia zi de post, pe măsură ce cetoza e inițiată, producția de leptină scade mult și-și va meniține nivelul scăzut pe întreaga durată a postului.
*** În timp ce femeile, în general, tind să aibă nivele mai crescute de leptină, probabil o consecință a adaptării pentru a se asigura faptul că viitoarele mămici pot supraviețui în mod optim unor deficite de hrană, postul suprimă această diferență în secreția de leptină. Aceasta scade la 0 în cazul ambelor sexe în timpul postului iar după post, femeile nu au în general, nivele sporite față de bărbați. Disparitatea începe să apară numai în timp. În timp ce postul și exercițiul fizic ambele cauzează scăderi similare în nivelul leptinelor, cetoza nu e inițiată complet în timpul exercițiilor fizice, astfel că procentul de utilizare a grăsimilor este mult mai scăzut. |
Corectie
In titlu scrii de post negru, dar tu vorbesti in fapt de postul de mancare.
Postul negru este acela in care nici nu bei. Si aici trebuie avut grija. Lipsa de lichid (in speta apa), duce la tulburari in organism. Mai ales rinichii sufera. Rezultatul: litiaza renala si alte celea. Se spune ca trebuie sa bei cel putin 1,5 l de lichide pe zi. Cei cu tendinte spre litiaza si mai mult. Si la post mai aspru, sau mai indelungat trebuie sa vezi starea de sanatate, sa mergi la medic. Uneori nici nu stii ce duci cu tine si trebuie sa ai un regim echlibrat de alimentatie si viata. Atentie la cei cu: diabet, anemie (inclusiv talasemie), spasmofilii (pierderi de calciu si/sau magneziu), boli digestive si de rinichi si la cei care fac eforturi trupesti sau intelectuale mari. Cumpatare, cumpatare si iar cumpatare. |
Citat:
Și în privința apei băute în acest tip de post trebuie de avut grijă. Prea multă apă duce la eliminări masive ale mineralelor din corp, lucru care nu este de dorit în stare de cetoză. De aceea trebuie documentație serioasă înainte și, dacă se poate, un îndrumător cu experiență. Creștin și ortodox. :) |
|
Citat:
De pe 10 pînă pe 20 ianuarie nu am mîncat nimic. Am băut apă relativ puțină (nu apă distilată, ci apă de fîntînă și aghiazmă mare), doar cînd îmi era sete. Tranziția a fost de fapt perioada dinainte de cam 10 luni de mîncare strict vegetală, deci nu a fost nevoie de pregătiri speciale în cazul meu. Am făcut-o pentru detoxifiere și autovindecare, deci pentru sănătate. Cînd doctorii îți spun că bolile pe care le ai sînt incurabile și că ei nici măcar cauzele lor nu le cunosc, atunci încerci metodele străvechi de tratament, inclusiv asta. Etapele postului au fost așa cum le descriu toți: în primele trei zile mi-a fost uneori foame, dar am suportat ușor. După intrarea în ketoză, foamea a dispărut și rar simțeam un fel de deranj în stomac din cauză că se micșora. Nu crampe, nu durere, ci un fel de jenă. În zilele 5 și 6 amețeam dacă mă ridicam brusc la verticală de la orizontală. În rest, în ultima perioadă am fost lipsit de vlagă deoarece în cele 10 zile am muncit mult nopțile, ca niciodată. Normal e să te odihnești cît mai mult dacă ții un astfel de post, dar așa a fost să fie de data asta. Deja am început să simt avantajele postului. Din ziua a treia mi s-au eliberat sinusurile - fapt neobișnuit pentru mine. Pe la mijlocul perioadei am avut două zile cînd mi-am simțit picioarele de parcă am făcut maraton. Era ca un fel de febră în toți mușchii de la picioare, cauzată de faptul că acolo e cea mai mare parte a toxinelor din corp. Apoi mintea a devenit într-adevăr mult mai clară, exact cum au spus și alții. Eu sînt tipul de om înalt și foarte slab. Deși rezervele de grăsime erau puține, am slăbit vreo 7 kg. Cînd m-au văzut unii după aceste 10 zile, s-au speriat. Oricum, dacă eu am reușit să fac asta, atunci oricine poate să o facă (mai puțin femeile însărcinate, cele care alăptează, diabeticii, alcoolicii și poate or mai fi și alte categorii excluse). Dar chiar și această problemă se rezolvă prin post, a se vedea exemplul surorii autorului care a ajuns la o greutate normală după ce și-a reparat problemele digestive odihnindu-și sistemul digestiv prin nemîncare. Cel mai greu mi-a fost să miros mîncarea. În ultimele zile visam la turte și boabe și miezi de nucă și linte cu mămăligă. Cel mai periculos este să nu faci corect tranziția de la post la mîncarea obișnuită. Este o fază critică de cînd începi a mînca. Dacă ești carnivor și nu faci o trecere graduală proporțională cu durata postului, riști chiar să mori. De aceea cei neexperimentați trebuie să se limiteze la maxim 7-10 zile la început și să fie supravegheați de experți. Eu abia recent am aflat că sînt în lume multe clinici unde te poți interna pentru un astfel de tratament alternativ. Un coleg mi-a spus că știe pe cineva care s-a vindecat de cancer la colon prin metoda asta, după ce i-am povestit de experimentul meu. Pe Internet literatura de specialitate e plină cu exemple similare, de boli grave sau de oameni cu un picior în groapă care au scăpat încercînd în ultimă instanță și această metodă. E vorba de cărți scrise de oameni serioși, de supraveghetori cărorale-au trecut mii de oameni prin mînă, nu de informații culese de pe bloguri și forumuri. Rămîne pe viitor să repet periodic postul de la mîncare, după sfatul lui Bragg: mai des și mai scurt, adică de patru ori pe an cîte 10 zile, o zi sau poate două pe săptămînă și nemîncarea după ora 18:00 să zicem. În timp se pot face minuni și de-abia aștept să văd efectele. Acum știind mai multe, am toată încrederea că un om normal dezvoltat poate ține ușor un post de 40 de zile, cu condiția să aibă experiență. |
Oare e bun post negru spre siluetă deșartă?
Postu' negru fără rugăciune e bun dar are aripile frânte, căci nu duce la milă ci la lăudăroșenie și la mulțumirea de sine care se felicită mereu căci își rememorează și-și înflorește succesele.
Dacă postești și te și rogi ca să te vadă și să te știe lumea că postești atunci te surpi, te păcălești și te amăgești singur fără să-ți dai seama punându-ți nădejdea în tine. Postul negru trebuie să fie permanent și permanent ascuns și permanent amestecat cu puțină rugăciune și cu gândul la Dumnezeu ca să curgă mila prin tine. Și el trebuie rânduit pentru că lupu' stă la pândă și așteaptă prilejul când ești mai dispus a primi mita cu fetițe și mâncare spre trădare și răzbunare, deci lupu' așteaptă prilejul să se lepede de Dumnezeu cât ai clipi, când privești cu coada ochiului sau lateral și nu direct adică din ascuns. Ritmul trebuie să fie așa: LMiV-post negru și de dulce, adică să uiți de grija lumii care se gândește la tine. Ma,J,S,D-dezlegări la dulce când nu e post și maxim două mese pe zi după ora 12-15 și după 20, iar când e post, o singură masă după ora 15. În sărbători sunt dezlegări la undelemn, vin, pește. Principală în post e privegherea, adică să veghezi să nu te scoți mereu în evidență ca primul în toate... să nu râvnești la..! Dar unii poate că știți mai bine 'care este postul și rugăciunea care îmi place Mie'. |
Citat:
Nu lauda e scopul, ci dragostea pentru cel bolnav și eventual sărac. Apropo de postul care-I place Domnului, să rupem lanțurile nedreptății de pretutindeni încercînd să convingem oamenii să mănînce sănătos ca să nu să se mai îmbolnăvească ușor și să arătăm celor cu boli aparent netratabile că Domnul a avut grijă pînă și de aceste niveluri de cădere a omului, punîndu-i la dispoziție metode alternative absolut naturale prin care se poate vindeca. Să arătăm lumii că nu este obligatoriu să cumpărăm de la farmacie ca să trăim. Să fim altruiști, postind. |
|
Citat:
Încerc să traduc zâmbetul tău subtil: ... 7. Să nu fyi!.. desfrânat! ... Adică tu spui printre șitere că nu e bine și că e rău să ții post negru ca să te lauzi că poți să slăbești și că ar trebui să-l ții dacă tot vrei să-l ții cu încăpățânare ascetică pentru ca la întrunirile frățești și prietenești unde ești invitat să nu fi așa de lacom și zgârcit încât să mânci toate toate ca să nu mai aibă străinii și săracii și înfometații nimic de ros din pricina că tu ai mâncat tot ca omida, toate frunzele cele mai fragede și mai crude... nu de tutun sau de 'iarbă' ci de salcâm adică pardon, florile. Da-da, ai dreptate. |
Citat:
E rău să ții post negru doar dacă nu știi cum să o faci corect. A fost un caz al unuia care după o perioadă de nemîncare a băut un iaurt și a murit. Deci, mare grijă cu tranzițiile înainte și după postul cu apă, în special în cazul omnivorilor iubitori de cărniță și alte cele. |
Exista unii batrani care sunt de parere ca daca ti post negru, mai ales in Vinerea Patimilor vei stii, vei simtii cand vei muri. Nu stiu daca este asa sau nu, dar cert este ca unii oameni (si nu neaparat aproape de sfintenie) au presimtit in ziua respectiva ca vor muri. Ca sa explic putin ca la asta se refera nu se refera la a stii luna, anul, ziua. Acum nu trebuie nimeni sa o ia asta de buna, pentru ca daca este pana acolo o putem lua doar ca pe o simpla superstitie.
|
A început postul luminii.
Întâi de toate trebuie renunțat la toate grijile... iar cea mai mare grijă a omului plin de dor de el însuși este de a se arăta competent în hoțiile minciunii măririi de sine dându-se mare șef ce-și pune el răspunderea și-și dă el cu părerea și cu judecata aia a lui, un fel de analiză artistică foarte realistă pe bază de voirea plăcerii poftei sale smintite, căci pentru aia se crede smințișor insinuând că pe drept și-a făcut rost de avere visându-se și lăfăindu-se în închipuirile lui cele pline de bunătăți și plăceri și crede nebunul că cică pentru sfințenia lui toți ceilalți au datoria de a-l asculta musai pe el așa ca pe Dumnezeu sau mai sus, mai ceva, vizitându-i și răsfoindu-i toate pozele și toate textele pe care le emană și le postează erijat la văruiala faimei sale pe toate înălțimile 'credinței'.
Nu vede săracul că e minciună cugetarea lui cea 'smerită' și e mincinoasă starea lui cea revoltată sau mulțumită și nu vede că acum postește pentru mândrie ca să se laude tot așa cum s-a lăudat când a mâncat pentru lăcomie și ca să se desfrâneze cu idolii: ochii, mâinile, fetele babylonului și ale sodomei și gomorei preschimbate din fice ale sionului, de aia postește el, mi-am dat seama, pentru ca prin toți acești draci ai autoîndreptățirii să poată să stea semeț și mulțumit de sine în toate privilegiile și delăsările lui plictisite și aparent preocupate căci ca o lepădătură nepăsătoare s-a ascuns în tot felul de pasiuni arătându-se lucrător și acum iată-l că n-are curajul sincerității înaintea Domnului și a oamenilor pentru a se umili iubind și iertând tot afară de păcat. Puneți deci început bun postului și vieții și postiți tainic după Învățătură și nu ca prostul ci avându-L pe Hristos drept stăpân și învățător și doctor și părinte și nu gLumea care se strecoară în cuviința dintre oameni ca să vă preschimbe mintea în muțenie sau logoree de fațadă... și să nu vă fiți stăpâni nici voi înșivă care vă lăudați că voi ați făcut faptele dobândind averile prin competența voastră căci s-ar putea să existe fraieri care să vă creadă când le promiteți lumină sau hrană sau că să vor putea baza la greu pe voi. A început postul și omul nu știe vorbi frumos, curat, senin și sincer, din preaplinul inimii, ci el și acuma se schimonosește și se silește ca să răspândească viclenia altora care se cred mântuitori sau foarte apostoli sau mari duhovnici sau renumiți teologi când defapt toți slujesc mintereselor mamonice viclene, repetând cu toții ca nebunii minciuna popii, egoismul viclean și pătimaș, ca un fel de altruism, neștiind ei cum de ortodoxia instituțională s-a dovedit a fi cea mai mare sectă a tuturor timpurilor pe care doar catolicismul o întrece că de păgânismele 'divine' ce să mai vorbim.. Rugați-vă deci ca să vă oprească puterea Domnului de la toată fapta smintită. Iubiți binele și urâți tot răul, urâți cu toată ura și răutatea tot păcatul ucigând năravul și nu păcătosul ci iertând păcătosul de toate păcatele lui din toată inima și ținând minte că l-ați ietat dacă vreți să primiți și voi iertare și binecuvântare de la mai mare, de la Dumnezeu. Dar cine vă greșește vouă? Sau voi credeți că vouă vă greșește cineva și nu Domnului? Deci dacă nu vouă vă greșește pentru ce vă mâniați pe păcătos mai ndegrabă decât pe năravul egoismului propriu și personal? Postiti spre slava lui Dumnezeu căci dacă postiți spre slava voastră cu nimic nu vă veți alege decât cu o frumoasă mândrie de toată minunea și rușinea. |
Buna dimineata!
Ieri am citit si eu postarile dvs referitoare la postul negru si culmea aseara am vazut la Nat GEo un reportaj despre o comuitate religioasa hindusa considerata foarte radicala, unde cineva, o batrana de 82 de ani incepuse de 12 ani, de cind observase ca i-au slabit puterile, un ritual "suprem"de trecere, de iesire a sufletului din trup, care consta in a consuma din ce in ce mai putine alimente, pana a ajuns doar la lichide, desigur combinat cu rugaciuni, meditatie si ce-or mai face ei. In final cand a simtit probabil ca e pregatita, ca a venit timpul, a renuntat si la apa, iar in 6 zile a reusit ce si-a propus, in admiratia intregii comunitati care a sustinut-o tot acest timp. Pana la un punct povestea se aseamana cu asceza sfintilor nostri postitori care au renuntat la cele materiale si au trait doar cu putere de la Dumenzeu, dar totusi ... ritualul lor e oarecum controversat , unii considera sinucidere asistata, pe cind ei sustin ca e tocmai opusul sinuciderii, avind drept scop tocmai salvarea sufletului. Adevarul e acum ca multi dintre noi ajungem in ultimile zile sa nu mai putem consuma nici hrana nici apa si sa ne uscam pe zi ce trece, cu tot ajutorul si toate interventiile medicale, dar noi insa consideram ca decizia de a muri si momentul mortii nu ne apartine noua. Poate si ei insa considera ca in urma rugaciunii si a meditatiei li s-a spus, li s-a aratat ca a venit momentul. Ce nu mi-a placut insa deloc a fost mediatizarea acestui eveniment, fapt care i-a dat o nota sinistra, de fanatism. Poate era mai bine daca se ducea sa moara singura, intr-un varf de munte sau un alt loc retras, eventual asistata doar de cativa discipoli sau mai degraba initiati. Sper ca nu v-am tulburat, sa aveti un Post binecuvantat si ...aviz amatorilor de "doar lichide" sau daca se poate si "fara lichide", poate nu sunteti inca pregatiti de ce urmeaza in mod firesc.... |
Păi degeaba postești până mori dacă nu te curățește și nu te sfințește Dumnezeu prin pocăința ta proprie și personală care presupune și îndreptarea vieții și lepădare de satana, căci vei lua cu tine mocirla păcatelor în sufletul tău și în mintea ta rămânând potrivnic cu Dumnezeu.
Acolo, mi se pare că era vorba de o sinucidere la vremea bătrâneții ca un fel de eutanasie asistată având iluzia păgânească a trecerii la altă stare, printr-o metodă bine sugestionată și autosugestionată spiritual ca să ai curajul să te supui acelei nebunii, căci eutanasia fără voia Domnului este practic o nebunie, tu crezi că te sinucizi ca mucenicii dar te înșeli căci viața cât o ai îți este spre mântuire și ei pentru mântuire au murit iar tu dacă mori mai repede îți riști mântuirea căci nu suferă Dumnezeu jertfe prihănite sau sângeroase (antichriste) sau pentru cauze deșarte, nu le suferă dar le rabdă că doar ce să facă cu atâția oameni revoltați absurd care nu vor să asculte și nici să înțeleagă și nici să priceapă și nici să se milostivească spre a căuta ei binele iubind cu Dumnezeu aproapele și spre a căuta răul urând cu Dumnezeu păcatul dar iubind pe păcătos. Acuma nici nu vreau să se simtă cineva obligat și terorizat și închis în viață pe veșnicie pentru ca să fie sclavul cuiva sau al propriei vieți adică nu vreau să închid libertatea nimănui de a muri și a se sinucide din moment ce Domnul în mijlocul Raiului a dat această libertate omului de a lepăda pe Dumnezeu sau de a-și pune capăt vieții căci omul fiind liber să mânce din pomul cunoștinței și a răului putea să se sinucidă și să lepede fericirea. E liber deci omul și această libertate a dat-o Dumnezeu dar asta nu înseamnă că e ceva bun sau sfânt să-ți pui capăt zilelor chiar și prin post, ci sfânt este să ajungi să trăiești în Domnul conform cu voia Lui, iar dacă El vrea să treci sau să nu treci prin moarte pentru credință, de câte ori vrea El, cum de exemplu au murit de câteva ori unii sfinți mucenici, căci îngerii îl înviau iară și iară atingându-se de ei după ce ei erau omorâți de ighemoni, atunci tu ca și creștin trebuie să spui mereu: Facă-se Voia Ta Doamne și nu a mea fără voia Ta, precum în cer așa și pe pământ... căci bun și milostiv este Domnul Dumnezeu cu toată făptura... oricât ar fi ea de decăzută sau de păgânizată sau de revoltată și fariseizată. Deci ce rost are să moară un mort?.. căci în ziua când ai săvârșit păcatul hrănind năravul ai și murit față de Dumnezeu oricât te miști ca u n vierme și crești gras și frumos ca o buruiană grasă și frumoasă. Singurul rost al morții bineplăcute de Dumnezeu este Învierea adică din dragoste curată pentru dragoste curată întru Credință... și asta mereu mereu... așa ca Hristos Dumnezeu. |
E vorba de numele sub care lucrezi.
În post nu e bine să-ți mânci timpul cu grija că ești ci e bine să-ți fie frică de persoana ta din viitor căci s-ar putea să nu te mai pocăiești până când vi... într-o clipă fără har... la-ntâlnire.
|
Citat:
Poti exersa pana atunci chestia asta, macar in fiecare vineri. :) |
[quote=icamilin;194034]
Citat:
De facut mancare fara sa o gusti este chiar... hilar. |
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:34:56. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.