Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   Monah sau laic (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7917)

vlahmacedoroman 27.01.2010 10:07:34

lumea sau manastirea?

spun sfintii parinti :Decat sa stai in manastire si sa te gandesti la lume,mai bine stai in lume si te gandesti la manastire!

Seraphim7 27.01.2010 10:58:02

Bodo,odata ce ai intemeiat o familie,ai depus un juramant fata lui Dumnezeu si a sotiei tale,si dupa cum ai zis ai un copil.Eu zic sa te rogi lui Dumnezeu,sa mergi la duhovnicul tau,sau poti sa iti cauti un duhovnic calugar care sa te sfatuiasca.E adevarat ca multi si-au lasat familia pentru Hristos,chiar si unii apostoli,dar ....nu stiu,tatal meu a trecut la Domnul cand aveam 15 ani,atunci mama mea era insarcinata si acum am aproape 18 ani si am ramas eu mama si sora mea de 2 ani...si dupa ce termin liceul vreau sa plec la manastire cu voia lui Iisus,crezi ca nu mi-e inima infranta dar mai tare imi arde dupa Iisus.

Doamne lumineaza-ne,voia Ta fie intru noi

costel 27.01.2010 10:59:40

Citat:

În prealabil postat de vlahmacedoroman (Post 205187)
spun sfintii parinti :Decat sa stai in manastire si sa te gandesti la lume,mai bine stai in lume si te gandesti la manastire!

Cel ce sta in manastire se gandeste la lume, dar nu in modul in care o facem noi - sa adunam cat mai mult din ea, ci se roaga pentru izbavirea ei de orice rautate. Eu nu sunt de parere ca daca sunt in lume, trebuie sa ma gandesc la manastire. Am mai spus, nu toti suntem pentru manastire si nu doar acolo intalnim oameni minunati. A daruit si va darui Hristos sfinti si in lume, nu doar in manastire.

bodo1222 27.01.2010 12:06:12

Pentru seraphim:
Intradevar duhovnicul meu mi-a spus sa nu fug de responsabilitate..deocamdata..
Am inteles ca este inca mic copilul...dar crede-ma ca mult nu mai rezist..voi incerca cat de mult pot cu putinta sa le asigur viitorul..si cand zic asta nu ma refer numai material(asta e partea cea mai ushoara poate)
Ci n-as vrea ca,copilul meu sa nu stie cine este Isus Hristos..in primul rand vreau sa ii ofer o educatie in frica si dragoste de Dumnezeu..
Mai mult peste focul ce-l simt am fost si pe Muntele Athos...e ceva peste inchipuirile noastre ce vezi ,traiesti si simti acolo..Sa-ti ajute Dumnezeu sa ajungi la o manastire,,,si crede-ma..mai mare bucurie va avea mama ta in cer,indiferent de greutatile de acum..
In toamna vreau sa mai fac un pelerinaj in Sf.Munte insa cu masina personala si nu un pelerinaj organizat de BOR(costa foarte mullt)
Daca iti doresti sa vezi imaginea raiului pe pamant,pana atunci mai tinem legatura(inca nu am decis cu cine merg...probabil 4)
Nu te vor ajunge banii pe cat cheltuie unii intr-o seara in discoteca,crede-ma..
Doamne ajuta!

Seraphim7 27.01.2010 12:23:42

Si eu am vrut sa intrerup studiile liceale si sa merg la manastire,nu mai suportam vorbaria desarta ,ba chiar si vulgara,muzica ce e la moda acum ,toate le uram chiar,voiam sa fug de lume ,si am vorbit cu un ieromonah,pe care il cunosteam si inainte dar nu am ajuns sa discut problema asta cu el,si mi-a zis sa stau sa termin liceul,mi-a dat carti duhovnicesti,si mi-a zis sa zic rugaciunea lui Iisus,sa traies acasa ca un monah,desigur nu se poate compara trairea in lume cu cea din manastire,adevarata.Acuma si eu deabia astept sa termin liceul ca a zis ca nu-mi da binecuvantare sa intru pana nu-l termin.Incearca acasa o traire cat de cat manastireasca ,preferabil sub indrumarea unui preot calugar si vei vedea....Ajuta-ne Iisuse.

Seraphim7 27.01.2010 13:02:35

Frate Bodo ce parere a sotia ta despre asta,i-ai spus?Si daca te-ai duce la manastire unde te-ai duce ,la Athos sau in tara?Scuza-ma ca te asaltez cu intrebari dar in lume nu am gasit prea multe persoane cu intentii similare cu ale mele.

bodo1222 27.01.2010 15:08:56

:) Sigur ca am discutat asta si cu sotia..ma vede ca de ceva vreme ma framanta ceva....citesc f mult vietile sfintilor,din Biblie...etc...pelerinajul pe muntele athos...chiar mai glumim ca nu m-am bierberit de ceva timp si spunem ca trebuie sa ma pregatesc pentru manastire...iar serios vorbind...ne-am inteles ca atunci cand termin casa si ne vom muta,imi va da binecuvantarea sa fac ce imi doresc(i-am zis ca daca vad casa terminata o sa-mi fie pricina de poticnire :)) bineinteles ca nu imi va sta o casa in cale daca insushi familia nu imi sta)
Iar de ales...e greu s-o faci pentru ca avem in tara deasemenea manastiri foarte frumoase cu codri si munti nestrabatuti de piciorul omului inca...nu stiu...un atu pe muntele Athos este ca femeile nu au dreptul de a intra acolo....e o mare ispita femeia sa stii...fara sa ranesc pe cineva de sex feminin..dar pentru noi barbatii asa este..femeia este frumoasa si placuta ochiului..deci o mare ispita
Cand am fost eu pe Athos am sta 6 zile...o clipa nu m-am gandit la femei...cand am iesit parca eram turbat....faptul ca Ourinopolis este plaja inchipuie-ti cand am iesit cata ispita era....in schimb...slujbele si viata de acolo...relieful...pe munte inconjurat de mare...o frumusete de neinchipuit....am sa pun cateva poze facute de mine..nu luate de pe site-uri sa vezi Gradina Maicii Domnului cu adevarat

Seraphim7 27.01.2010 16:57:15

Da ai dreptate femeia este o mare ispita,nu mi-am facut o prietena niciodata in adevaratul sens al cuvantului,voind viata monahala,dar am avut probleme cu patima malahiei,care inca nu am extirpat-o definitiv,dar cu ajutorul divin cred ca o voi abolii.Am auzit ca singura manastire din tara unde nu intra femei este Frasinei m-ar ,,ispiti'' gandul sa o vizitez,cred ca este in Valcea.

florinna01 05.02.2010 21:35:06

pt bodo

citind posturile tale legate de subiect le-am gasit foarte nepotrivite,nu vreau sa te supar insa nu cred ca esti pt monahism,citeste-ti si tu posturile inca o data dupa ce ai citit sa zicem un psalm ,oricare ,sa alegem 37 sau 142,3,........sau dupa ce ai citit din vietile sfintilor de care ziceai

in alta ordine de idei voi barbati sunteti toti atrasi de athos,daca cititi marturii ale unor monahi ajunsi sfinti nu o sa gasiti numai traire la nivel foarte induhovnicit etc
in romania sunt multe locuri ascunse de noi ceilalti,exista sfinti pustnici,skituri,manastiri retrase...

insa pt femei nu exista nici athos si nici alte locuri imbunatatite,eu nu am auzit,poate sunt

ce stiti de manastirea de la essex?

hanico 06.02.2010 14:40:41

Nicodim Mandita a spus ca nu exista 2 cai ci 3:
- casatorie
- calugarie
- curatie (feciorie)
Din toate trei una e accesibila si pentru noi.
Incercati, cine incearca se dumireste.

glykys 08.02.2010 09:38:52

cuvantul de astazi

La avva Lucius a venit un frate care i-a spus gandurile sale si dorintele pe care le avea in inima. La un moment dat, tanarul i-a spus parintelui ca vrea sa se faca pelerin. Pentru ca a cerut sfat, avva Lucius i-a spus:
- Da, dar dupa ce ai invatat sa pui paza limbii !
Apoi, fratele cel tanar i-a spus:
- Vreau sa postesc.
- Bine faci, i-a raspuns avva Lucius, dar sa incepi cu abtinerea de la orice gand rau.
Fratele continua sa-i spuna:
- Vreau sa fug de oameni.
Batranul i-a raspuns:
- Da, dar dupa ce ai dovedit ca esti capabil sa traiesti cu toata dragostea in mijlocul lor.

windorin 08.02.2010 13:08:50

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 209646)
- Vreau sa postesc.
- Bine faci, i-a raspuns avva Lucius, dar sa incepi cu abtinerea de la orice gand rau.

Asta sa ne fie spre luare aminte, mai ales ca se apropie Postul cel Mare.

ioan_strainul 31.10.2010 23:29:35

calugarul Monah sau laic

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 194685)
Foarte buna observatie Vali calugarul isi dedica toata viata lui Dumnezeu si oamenilor,iar Sophia tu spuneai ca nu intelegi de ce un om alege sa se faca monah si nu preot de mir,ei aici intra mai multe chestiuni:
1. studentul dupa ce a finalizat facultatea ,daca are parohie libera este hirotonit preot,iar persoana care se duce la manastire trece prin mai multe stadii de pregatire:frate,monah,ierodiacon si mai apoi ieromonah(preot),si daca este cazul :protosinghel si arhimandrit,deci vedem ca la monahi preotia se ia dupa vrednicie iar nu dupa stiinta.
2.cel care merge la manastire depune 3 voturi monahale:saracie de buna voie,adica el nu detine nici un bun al lui ci toate sunt ale tutror fratilor si parintilor din manastire,ascultarea neconditionata adica nu face nimic de capul lui ci numai ce ii spune staretul si ultima fecioria pana la moarte ,adica nu are voie de femei.
3.Daca nu ar mai fi calugari nu am mai avea arhierei.
4.Sa nu uitam ca Iisus ,apostoli,si majoritatea sfintilor au trait ca monahii sau au fost monahi.
Deci sunt multe lucruri care ii fac pe oameni sa alega mansatirea

+++ +++ +++ +++
Bunul Dumnezeu sa te Sfinteasca facIndute un vas ales de cinste placut LUI , si sa te intelepteasca intru lucarea poruncilor lui .amin amin amin
Roagal pe Tatal Ceresc In Numele Preaiubitului Sau Fiu sa descopere tie voia lui , si descoperindo tie sa nu uiti pe frati tai din lume cu care ai avut multa partasie Intru IISUS Hristos Domnul.
Sunt convins ca ai primit prin voia LUI Dumnezeu Intelepciunea si darul de a urma calea descoperita tie , mare minune si dar ai primit sa urmezi voii LUI amin amin amin,

Seraphim7 01.11.2010 16:48:36

Ei draga frate ,Ioan cred ca Dumnezeu mi-a descoperit calea ,caci vreo 4 ani am fost in cumpana ,totusi mai mult doream monahismul,dar dupa varsta de 18 ani ,sa sti ca am fugit chiar la Manastirea Frasinei,am vazut ca toate intamplarile au facut sa-mi scoata in evidenta faptul ca trebuie sa raman in lume,doresc sa urmez Teologia,am intalnit si o fata minunata,dar sa sti ca stima mea fata de monahism in loc sa scada a mai crescut,am duhovnic un ieromonah care m-a ajutat foarte mult atuinci cand am venit inapoi de la Frasinei,n-am stat decat 2 zile,Staretul Neonil m-a sfatuit sa ma mai gandesc.Ei calugaria nu-i doar asa ....te duci si gata,trebuie mult,foarte mult.

ioan_strainul 03.11.2010 23:58:01

Paza buna trece primejdia grea

Bun gind si buna cale ai ales Iubitul meu frate Intru Domnul Iisus, doresc sa te binecuvinteze Bunul Dumnezeu si sa daruiasca putre si rabdare si dragoste ca sa aduci mult rod In ogorul Lui, nu este cu nimic mai putina jertfa ce ai a o aduce in preotie ca si In calugarie ,Eu sarmanul asa scotesc ca In amIndoua cazurile lupta este mare si cel ce rabda si duce crucea pIna la sfIrsit se va Incununa cu cununa biruintei , si va auzi glasul Bunului MINTUITOR , spunInd vino sluga credincioasa ca peste putine a fost pus si rod bun ai adus vino dar intra In Imparatia ce gatita dreptilor de la Intemeerea lumii, si mai zic ca HRISTOS a spus unde vor fi doi sau tre adunati In numele MEU acolo si eu ma voi coborI In mijlocul lor, de asta zic ca nu se poate ca Intro Sf. biserica din multi care vin sa nu fie cel putin doi cu sufletul inaltat la cer sau In rugaciune adevarata cu preotul si cu toata convingerea spun ca hristos se coboara In mijlocul poporului cel bine credincios si dornic de a da lauda si slava bunulul Dumnezeu.
Urmeaza deci calea chemari si a Indemnului parintelui Duhovnic si roagate pentu tot poporu ce vetuieste pe Intreaga suprafata a pamIntului si pentu mine sarmanul si pacatusu ca si eu nu te perd din rugaciunea mea de toata ziua pe fratia ta si pe toti frati Intru IISUS HRISTOS DOMNUL NOSTRU,DOMNUL SLAVEI SI AL MILEI SI AL INDURARILOR.
Dunul Dumnezeu sa va pazeasca , sa va bine cuvinteze pe toti drept maritori crestin ortodoxi si pe min nevrednicul si mult pacatosul robul lui amin amin amin
Slava Tatalui si Fiului si Sf. Duh acum si pururea si In veciuvecilor amin

Preasfnta nascatoare de dumnezeu roagal pe domnul milei pe care lai nascut sa se Indure de noi si sa ne miluiasca si sa nu ne pedepseasca dupa multimea faradelegilor noatre ci dupa a LUI mila si Indurare sa ne miluiasca amin amin amin
+++ +++ +++ +++

florinna01 14.01.2011 23:18:56

Citat:

În prealabil postat de vlahmacedoroman (Post 205187)

Unde ai gasit citatul asta?

SERAFIM
Nu e bine sa stai prea mult sa te gandesti ce cale vei urma,e bine sa-ti gasesti calea pana in jurul varstei de 30,dupa, e mult mai greu sa alegi una dintre ele.Du-te mai intai la manastire ,in vacanta de vara,stai acolo si vezi daca-ti place,daca faci fata si apoi ia o hotarare.

Seraphim7 15.01.2011 20:03:35

Citat:

În prealabil postat de florinna01 (Post 323591)
Unde ai gasit citatul asta?

SERAFIM
Nu e bine sa stai prea mult sa te gandesti ce cale vei urma,e bine sa-ti gasesti calea pana in jurul varstei de 30,dupa, e mult mai greu sa alegi una dintre ele.Du-te mai intai la manastire ,in vacanta de vara,stai acolo si vezi daca-ti place,daca faci fata si apoi ia o hotarare.

Topicul asta l-am infiintat acum vreun an si jumatate,de atunci ,sau mai bine zis de la 15 ani cand am simtit atractie pt monahism ,am stat pe la manastiri,m-am spovedit,si inca o fac la preoti monahi,chiar am fugit de acasa la Frasinei,dar intr-un final,acum am 18 ani si jumatate,dupa asta si sfatul unor parintii iluminati am vazut ca sunt pentru lume,momentan vreau sa urmez Teologia,nu sunt sau nu am vocatie de monah,poate de preot mirean.

florinna01 16.01.2011 13:18:29

Citat:

În prealabil postat de florinna01 (Post 208898)
citind posturile tale legate de subiect le-am gasit foarte nepotrivite,nu vreau sa te supar insa nu cred ca esti pt monahism,citeste-ti si tu posturile inca o data dupa ce ai citit sa zicem un psalm ,oricare ,sa alegem 37 sau 142,3,........sau dupa ce ai citit din vietile sfintilor de care ziceai

in alta ordine de idei voi barbati sunteti toti atrasi de athos,daca cititi marturii ale unor monahi ajunsi sfinti nu o sa gasiti numai traire la nivel foarte induhovnicit etc
in romania sunt multe locuri ascunse de noi ceilalti,exista sfinti pustnici,skituri,manastiri retrase...

insa pt femei nu exista nici athos si nici alte locuri imbunatatite,eu nu am auzit,poate sunt

ce stiti de manastirea de la essex?

Serafim
postul asta era pt cineva bodo..... am gresit l-am postat la topicul tau,sper ca ai vzt asta,scuze poate te-am suparat insa fara sa vreau

Seraphim7 16.01.2011 19:07:50

Citat:

În prealabil postat de florinna01 (Post 324148)
Serafim
postul asta era pt cineva bodo..... am gresit l-am postat la topicul tau,sper ca ai vzt asta,scuze poate te-am suparat insa fara sa vreau

Cum sa ma superi ,nu-i nimic.Doamne miluieste.

George.m 09.02.2011 00:19:02

@Seraphim7

Intrebat de un tanar ce ar trebui sa aleaga: casatoria sau monahismul, Parintele Teofil Paraian i-a raspuns: Asta sa-mi spui tu mie, nu sa-ti spun eu tie. Mi-au ramas in minte aceste cuvinte rostite de Parinte in cadrul unei conferinte.

Eu cred ca unde e dragoste adevarata de monahism, nu mai e loc de indoiala. Iubirea ne da intotdeauna siguranta.

windorin 09.02.2011 11:27:09

Incertitudinea si tensiunea alegerii intre cele doua cai spre mantuire arata ca inca nu a venit vremea de a pasi pe una dintre ele.
Cand se incepe... este nevoie de a se incepe cu toate fortele... care oricum vor slabi si vor fi incercate, dupa alegere.

costel 09.02.2011 12:20:57

Unii spun ca vor sa intre in manastire fara sa fii trait macar o zi in manastire. Si e dureros. Daca esti facut pentru manastire, te cheama Dumnezeu la acesta slujire prin toate. Imi aduc aminte de marturia parintelui Iustin Marchis, care spunea ca dupa ce a mancat o supa in manastire, a simtit ca nu se mai pota desparti de viata din manastire. Sa nu se inteleaga ca era orbit de patima mancarii. Sa se inteleaga ca prin toate, chiar si prin mancare Dumnezeu iti spune "vino sa-Mi urmezi sub acest chip".

windorin 09.02.2011 12:24:00

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 335175)
Imi aduc aminte de marturia parintelui Iustin Marchis, care spunea ca dupa ce a mancat o supa in manastire, a simtit ca nu se mai pota desparti de viata din manastire. Sa nu se inteleaga ca era orbit de patima mancarii. Sa se inteleaga ca prin toate, chiar si prin mancare Dumnezeu iti spune "vino sa-Mi urmezi sub acest chip".

Era un speolog, la o emisiune de ieri, care isi amintea de curiozitatea lui din vremea copilariei asupra pesterilor.
Auzind de la tatal lui, cum ca "Dumnezeu a facut pesterile", mai tarziu el va spune, in duhul parintelui Iustin Marchis:
"M'am facut speolog ca sa inteleg cum a facut Dumnezeu pesterile."

vasilica02 22.07.2012 23:53:35

da am avut-o si inca am aceasta "dilema",imi arde sufletul d dor numai cand ma gandesc la manastire si la Hristos..astept sa.mi termim studiile ca sa plec..ca simt ca ma cheama cu disperare..nu mai pot sta..

glykys 23.07.2012 18:06:06

Citat:

În prealabil postat de vasilica02 (Post 460630)
da am avut-o si inca am aceasta "dilema",imi arde sufletul d dor numai cand ma gandesc la manastire si la Hristos..astept sa.mi termim studiile ca sa plec..ca simt ca ma cheama cu disperare..nu mai pot sta..

Vasilica, ai vorbit cu părintele tau pe tema aceasta? Ai citit recomandarile marilor duhovnici in ceea ce priveste calugaria?
Ai rabdare! Domnul iti va da gandul cel bun si daca acesta este planul Lui pentru tine, atunci totul va fi bine.

Tomita 23.07.2012 20:59:22

Eu am avut un moment cand am oscilat inainte de liceu intre manastire sau lume.
Am ales lumea. Am incercat sa ma realizez profesional, am dat o multime de examene si am ajuns la concluzia ca nu pot promova adica nu pot inainta nici din punct de vedere financiar nici profesional la servici (dar in sensul ca de vreo 8 ani bat pasul pe loc desi am luptat o gramada).
Apoi anul trecut m-am simtit obosita fizic si am zis ca vreau sa am un copil cat il mai pot creste. M-am dus sa adopt un copil dar la situatia mea financiara nici nu se putea asa ceva.
M-am dereglat hormonal dupa o perioada in care am dormit putin si mi-a scazut sistemul imunitar. Si am zis ca vreau inseminare artificiala. Ai mei au zis ca nu sunt in toate mintile si ca pot gasi pe unul si e mai bine decat cu doctorii si au zis ca nu ma sprijina financiar daca fac inseminare artificiala (ceea ce m-a speriat putin pentru ca nu stiam daca ma pot descurca singura). M-am dus totusi la doctor sa fac inseminare artificiala si m-a cuprins o asa mare oboseala ca abia ma mai tineam pe picioare. I-am scris unui parinte de la muntele Athos si l-am rugat sa se roage ca eu vreau inseminare artificiala.
Parintele mi-a zis:"Daca Dumnezeu nu da familie si copii stie El ce face. ..asteptam voia lui Dumnezeu si daca nu vedeti o solutie in urmatorii 2-3 ani v-am recomanda sa va ganditi pe viitor si la manastire. Poate aveti de la Dumnezeu alta chemare. Dar si aceasta se va vadi in timp."
Eu m-am intrebat de ce 2-3 ani? Si eu eram obsedata de copil...un an de zile am fost. Anul acesta l-am inceput cu cosmaruri si mi-a trecut orice dorinta de a avea copil. A trecut si perioada cu cosmaruri. Si am inceput sa citesc carti religioase mai mult si m-am gandit ca poate manastirea e drumul meu...eram chiar hotarata sa merg la manastire numai ca nu m-a lasat parintele duhovnic...In ianuarie a trebuit sa merg la alt parinte duhovnic pentru ca nu prea mai venea in Bucuresti parintele meu (mi-a dat dezlegare). Si acest duhovnic mi-a zis sa merg cateva zile la o manastire si mai discutam. Am fost si mi s-a sters din entuziasm. Cu parintele duhovnic n-am vorbit pentru ca nu stiu ce sa-i spun. Mi s-au cam epuizat toate planurile.

glykys 23.07.2012 21:07:57

Tomita, ai rabdare... nu te grabi nici cu facutul de copii, nici cu manastirea. Cred ca ar trebui sa iti asculti duhovnicul. Vezi-ti de drumul tau in viata si roaga-te sa se faca voia Lui.
Ce ii vei spune copilului cand te va intreba de ce nu are si el un tata, precum altii?

Tomita 23.07.2012 21:31:29

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 460842)
Tomita, ai rabdare... nu te grabi nici cu facutul de copii, nici cu manastirea. Cred ca ar trebui sa iti asculti duhovnicul. Vezi-ti de drumul tau in viata si roaga-te sa se faca voia Lui.
Ce ii vei spune copilului cand te va intreba de ce nu are si el un tata, precum altii?

Acum nu mai vreau copil...asta in mod sigur..niciodata nu am sa am copil si nici nu vreau sa ma casatoresc.
Problema este ca nu stiu daca trebuie sa ma duc la manastire...acum o percep ca pe o constrangere...anul viitor va trebui sa fac o alegere sau daca nu in mod sigur o schimbare.
Prietena mea cu care locuiesc se marita si se va muta in alt oras...cel tarziu anul viitor daca nu anul acesta.
Imi place ideea de manastire dar cand ajung acolo parca imi pierd linistea...poate nu am stat mai mult timp...nu stiu...

gheorghie 23.07.2012 22:05:42

dilema asta in care sa aleg manastirea sau viata de simplu mirean am avut-o si eu ca tot omu si pana la urma am decis ca in lume raman..imi amintesc de cineva de pe site-ul acesta care zicea si zicea foarte bine "decat in manastire cu gandul la lume mai bine in lume cu gandul la manastire".

bluester 23.07.2012 22:11:15

Citat:

În prealabil postat de Tomita (Post 460847)
Acum nu mai vreau copil...asta in mod sigur..niciodata nu am sa am copil si nici nu vreau sa ma casatoresc.
Problema este ca nu stiu daca trebuie sa ma duc la manastire...acum o percep ca pe o constrangere...anul viitor va trebui sa fac o alegere sau daca nu in mod sigur o schimbare.
Prietena mea cu care locuiesc se marita si se va muta in alt oras...cel tarziu anul viitor daca nu anul acesta.
Imi place ideea de manastire dar cand ajung acolo parca imi pierd linistea...poate nu am stat mai mult timp...nu stiu...

eu cred ca ar trebui sa te sfatuiesti cu parintele tau duhovnic si sa stai cateva zile la o manastire - ca sa vezi cum te simti in acele imprejurari , sa vezi cum este sa fii in ascultarea staretului. Viata la manastire este frumoasa , dar trebuie mult mult efort.
Roaga-te Lui Dumnezeu sa te lumineze.

costel 24.07.2012 10:41:47

Citat:

În prealabil postat de Tomita (Post 460847)

Niciodata sa nu spui "acum nu mai vreau copil". Un monah are nenumarati copii duhovnicesti si multi reusesc sa aiba copii ca urmare a rugaciunii lor. Domnul sa-ti descopere calea pe care trebuie sa mergi.

Tomita 24.07.2012 18:56:06

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 460903)
Niciodata sa nu spui "acum nu mai vreau copil". Un monah are nenumarati copii duhovnicesti si multi reusesc sa aiba copii ca urmare a rugaciunii lor. Domnul sa-ti descopere calea pe care trebuie sa mergi.

Pai eu cred ca daca as merge la manastire tot nu as avea "copii duhovnicesti", aceasta implica o relatie de apropiere, de cunoastere in timp, o prietenie. Pentru un parinte duhovnic, dataorita spovedaniei se formeaza legaturi mai puternice de afectiune, asa numitii "fii duhovnicesti" dar de "mama duhovniceasca" n-am auzit...nu te duci la manastire sa socializezi. Poti eventual sa-ti spui parerea in situatii-problema dar necunoscand situatia, contextul..mai bine recomanzi persoanelor sa se adreseze parintelui duhovnic.

vasilica02 25.07.2012 14:55:20

la duhovnicul meu merg si ma spovedesc si atat..ca nu prea sde intereseaza el d astea pt k are 3 parohii si nu prea are timp...dar am vorbit cu o maica d la manastire ..si ma intelege f bine..si stiu foarte bine cum e viata d manastire.am citit vietile sfintilor etc f mult

AlinB 25.07.2012 16:48:35

Da, dar daca ai de gand sa te duci la schismatici adica stilisti, la nimic nu-ti foloseste.

A, si nu cred ca e cazul sa se mai deschida inca un topic despre stilisti.

vasilica02 27.07.2012 17:01:42

AlinB u esty pe nou sau pe vechi?

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:28:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.