Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pozitia parintelui Cleopa la Bisericile Ortodoxe pe stil vechi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7939)

vivi88 22.08.2011 00:11:28

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 313099)
Deci cine ține calendarul vechi, dar nu e schismatic, înafară de Ierusalim și Muntele Athos?

Rusia si Serbia

vivi88 22.08.2011 00:18:29

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 313113)
Vai Antoni0 te rog sa nu mai vorbesti aiurea, am intrat pe site-ul oficial al "MANASTIRII SLATIOARA" si ce rautati am citit acolo m-au facut sa plang, asa ceva nu am mai citit niciodata.
Nu le este rusine celor ce au scris pe acel site ca Sfantul Parinte Ilarion Argatu este un "cadavru", ca are corpul diform si urat si cate alte tampenii???: "Lăsăm concluziile în seama cititorilor noștri; însă, în cazul părintelui Argatu, se potrivesc următoarele trăsături: este nedezlegat, (neputred), deformat, urât, greu mirositor și pricinuiește frică."
La Boroaia, am fost dupa ce a fost asezat parintele in biserica si a venit o femeie, care a vorbit cu parintele ce tinea slujba sa-i dea voie sa-l vada pe parinte Argatu, care i-a fost duhovnic de cand se stie si parintele i-a permis, dupa ore in sir de lacrimi si rugaminti, sa-i vada chipul descoperit si astfel am reusit si eu cu matusa mea sa aruncam o privire, arata ca si cum ar fi dormit, de culoarea lumanarii, frumos la chip si emana un miros extraordinar. Deci...explica tu aceasta rautate, unde e iubirea de care vorbesc ei, dar ce iubire...macar sa zica adevarul, dar mint cu nerusinare. Asa este o Biserica Adevarata?? Mincinoasa??? Cum pot sa minta in asa hal???
Nu ma crezi? Du-te la Boroaia si convinge-te!

Nu te consuma...nici nu mai intra pe site-urie lor cu apucaturi de secta... au deviat f mult se cred mari traditionalisti, marturisitori si aparatori ai adevaratei credinte; chiar Pr Vlasie zicea ca Patriarhul Ierusalimului i-ar fi zis sa tina tot asa in continuare, ca nici ei nu au de gand sa indrepte calendarul. Ceea ce ma intriga este faptul ca, desi minunile care se petrec an de an in Israel cu adevarat se petrec dupa calendarul iulian si poporul roman nu stie asta. Ma intreb ce s-ar intampla daca toata tara noastra ar vedea cu ochii lor aceste fapte. Firesc ar fi sa tinem odata cu Rusia si Serbia sarbatorile dar nah... daca bisericile ortodoxe universale oricum au comuniune cu BOR... Remarcabil mi se pare doar ca fac Sf Taine constiincios. Lasa-i draga pe stilisti sa creada in moastele Sf Glicherie Marturisitorul. Nu am fost niciodata acolo, nush sa zic daca intr-adevar curge mir sau nu de la racla sa... prefer sa nu spun vreo prostie. oricum am vazut si un film de curiozitate si vi-l recomand si voua: http://www.youtube.com/watch?v=OMtUy2FFOaE
sa-mi spuneti ce parere aveti!

Miha-anca 22.08.2011 00:23:40

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 392097)
Rusia si Serbia

Macedonia, Cipru...
Deci practic toate tarile ortodoxe in afara Romaniei.

Noesisaa 22.08.2011 00:57:08

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 392101)
Macedonia, Cipru...

Bulgaria nu, Patriarhia Ecumenica nu.

catalin2 22.08.2011 01:06:00

Citat:

Macedonia, Cipru...

Si Grecia (in afara Muntelui Athos), Bulgaria si Cipru nu cred ca tine calendarul vechi, nu stiu.
Oricum nu are importanta, toate tarile ortodoxe sunt in comuniune. Stilistii nu sunt in comuniune cu BO. Exista si o istorie, serpii din insula greceasca unde veneau de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, odata cu schimbarea calendarului au inceput sa vina dupa noul calendar. Lumina de la Ierusalim nu vine dula vechiul calendar, vine atunci cand Patriarhul Iersualimului tine slujba.

Hector 22.08.2011 08:28:27

Citat:

Macedonia, Cipru...

.....Patr Antiohiei, Alexandriei

Mihai36 22.08.2011 08:39:54

Deci concluzia este ca Dumnezeu binecuvinteaza fara sa tina cont de amanunetele dogmatice. Doar oamenii se lupta intre din cauza acestor mici diferente. Desi ele sint considerate erezii. Asadar unele lucruri sint trecute cu vederea fiindca nzuinta sincera este mai imporanta iar altele nu sint trecute cu vederea iar pasuitele sint pasuite doar pina intro zi.

DragosP 22.08.2011 09:12:18

Citat:

În prealabil postat de Mihai36 (Post 392150)
Deci concluzia este ca Dumnezeu binecuvinteaza fara sa tina cont de amanunetele dogmatice.

Sunt curios ce, din cele scrise aici, te-a făcut să ajungi la concluzia de mai sus.

Hector 22.08.2011 09:16:42

Citat:

În prealabil postat de Mihai36 (Post 392150)
Deci concluzia este ca Dumnezeu binecuvinteaza fara sa tina cont de amanunetele dogmatice.

Este gresita concluzia ta pentru deoarece calendarul nu este un amanunt dogmatic. Calendarul nu tine de invataturile de credinta, dogme, ci de practica religioase a crestinului(ilor). O dogma nu poti sa o schimbi, pentru ca Dumnezeu este in permanenta acelasi. Insa ,,practica" poate fi schimbata.

vivi88 22.08.2011 21:16:43

Mai, dar cineva spunea ca Sfintii Parinti de la Niceea cu altii care au fpst persecutati pentru credinta ca ar fi anatemizat calendarul gregorian...

vivi88 22.08.2011 21:17:47

Parintele Danion Vasile ii recunoaste pe cei dp stil vechi.

glykys 22.08.2011 21:29:53

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 392444)

Danion Vasile nu e parinte, e doar teolog si unul care scrie carti excelente pentru tineri. Atat,in rest, nicio autoritate sa recunoasca pe unii sau pe altii. Noi ne tinem de Biserica. Exact asta a facut si Danion, chiar si cand s-au iscat zvonuri ca ar fi vrut sa se converteasca la stilisti, s-a tinut de BOR.

dobrin7m 22.08.2011 22:01:09

Grecia tine de calendarul nou iar Muntele Athos de cel vechi.
Cele doua biserici slujesc impreuna fara sa existe discordie sau smintire pentru ca stilul calendarului nu reprezinta motiv de dezbinare.
Biserica ortodoxa rusa si cea din Moldova de pilda sunt pe stilul vechi si slujesc impreuna cu cea ortodoxa romana si invers. Singura diferenta este ca cele doua pastoresc neamuri diferite, cea romana - romani si cea rusa -rusi sau respectiv moldoveni. Au aceeasi dogma si aceleasi credinte iar calendarul nu le deosebeste una de cealalta.

Ca sa dau un exemplu mai plastic. in Grecia omul mort se tine o zi iar a doua zi se inmormanteaza iar in Romania 3 zile, a 3 zi se inmormateaza. Sa consideram dezbinare acest fapt ce tine doar de organizare? La fel si cu calendarul. Eu zic ca nu e cazul sa cautam motive in plus de dezbinare. Toti suntem frati ortodocsi fie ca ne-am nascut in Moldova sau Rusia fie ca ne-am nascut in Romania sau Grecia.

"Mai intai adu-ti aminte Doamne, de soborniceasca si apostoleasca Ta Biserica, pe care ai agonisit-o cu scump sangele Tau. Innoieste-o, intareste-o, raspandeste-o, inmulteste-o, impac-o si o pazeste nebiruita de portile iadului in veci si dezbinarile ei le potoleste."

Sa lasam mai marii Bisericii sa isi faca treaba lor iar noi sa ne vedem de pacatele noastre si sa ne iubim ca fratii intru credinta, uniti si intariti ca sa nu lasam vrasmasul sa ne insele cu idei de dezbinare.

Mihailc 23.08.2011 01:11:11

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 392443)
Mai, dar cineva spunea ca Sfintii Parinti de la Niceea cu altii care au fpst persecutati pentru credinta ca ar fi anatemizat calendarul gregorian...

Ești foarte tare! I-a anatemizat anticipat cu o mie și ceva de ani!

cz4000 23.08.2011 02:52:56

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 392107)
Si Grecia (in afara Muntelui Athos), Bulgaria si Cipru nu cred ca tine calendarul vechi, nu stiu.
Oricum nu are importanta, toate tarile ortodoxe sunt in comuniune. Stilistii nu sunt in comuniune cu BO. Exista si o istorie, serpii din insula greceasca unde veneau de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, odata cu schimbarea calendarului au inceput sa vina dupa noul calendar. Lumina de la Ierusalim nu vine dula vechiul calendar, vine atunci cand Patriarhul Iersualimului tine slujba.

Istorie cu serpi zici??!! Pe linga toate tarele tale vad ca ai si memoria scurta:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=260

dobrin7m 23.08.2011 08:54:10

Sunt atat de multi cei care incearca a dezbina! In loc sa traiasca ca fratii in iubire. Luati exemplu de la preoti si monahi. Incercati, barbatilor, sa mergeti in Sfantul Munte sa vedeti cum slujesc impreuna preoti si calugari ce tin de calendarul vechi cu cei ce tin de calendarul nou fara sa socoteasca ca acesta, calenadrul este motiv de dezbinare.
Sinaxarul este acelasi si la unii si la altii iar diferenta de zile nu modifica nici sinaxarul si nici dogma.
Eu personal, cunosc preoti si de stil vechi si de stil nou care impreuna slujesc fara sa se impiedice de zile fizice pentru ca in credinta timpul isi pierde valoarea. Cel de stil vechi daca se afla in tara pe stil nou slujeste acolo si invers.

Poate veti spune acum ca exista o noua fractiune in ortodoxie, ortodocsii de peste ocean care slujesc la decalaj de cateva ore pana la 12 ore din cauza fusului orar. Daca tot ne impiedicam de zile sa ne impiedicam si de ore ca doar tot timpul masoara.
Sau manastirile din Muntele Athos care tin de ora bizantina, hai sa ne smintim si sa zicem uite, nu e destul ca tin pe stil vechi mai tin si cu decalaj de ore! Deci asa trebuie sa ne smintim si sa ne contram? Pai rade dracul pana lesina de noi.

Stie Domnul toate ce le ingaduie cu noi! O fi si asta o ispita pe care noi ortodocsii trebuie sa o trecem.

catalin2 23.08.2011 09:49:46

Citat:

În prealabil postat de cz4000 (Post 392543)
Istorie cu serpi zici??!! Pe linga toate tarele tale vad ca ai si memoria scurta:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=260

Ma urmaresti peste tot, dar e bine, se pare ca discutiile din trecut ti-au lasat o impresie puternica si poate vei regasi astfel calea sa te reintorci in BO aflata in comuniune.
Eu ti-am raspuns la acel mesaj: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=261
si ti-a mai raspuns cineva la acel topic.
De fapt tu prezinti varianta comica a minunii (probabil existenta la cei pe stil vechi), de exemplu ca minunea a incetat in 1953. Exista un video facut de curand chiar de cativa romani ortodocsi ce au fost acolo de sarbatoare.

catalin2 23.08.2011 09:52:39

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 392559)
Poate veti spune acum ca exista o noua fractiune in ortodoxie, ortodocsii de peste ocean care slujesc la decalaj de cateva ore pana la 12 ore din cauza fusului orar. Daca tot ne impiedicam de zile sa ne impiedicam si de ore ca doar tot timpul masoara.
Sau manastirile din Muntele Athos care tin de ora bizantina, hai sa ne smintim si sa zicem uite, nu e destul ca tin pe stil vechi mai tin si cu decalaj de ore! Deci asa trebuie sa ne smintim si sa ne contram? Pai rade dracul pana lesina de noi.

Da, asta era si explicatia pe care o dadeam adventisitilor, ca la unii de pe glob e duminica si la altii e sambata in acelasi timp. Tot de calendar e vorba aici, crestinii au schimbat ziua de odihna in Duminica din sambata.

catalin2 23.08.2011 09:58:40

Citat:

Eu personal, cunosc preoti si de stil vechi si de stil nou care impreuna slujesc fara sa se impiedice de zile fizice pentru ca in credinta timpul isi pierde valoarea. Cel de stil vechi daca se afla in tara pe stil nou slujeste acolo si invers.

Asta nu prea se poate daca nu sunt din BO, de exemplu din Rusia sau din Serbia, etc. Daca sunt din cei ce fac parte din bisericile pe stil vechi acestia nu sunt in comuniune cu BO, e ca si cum un preot caterisit ar sluji in continuare, de exemplu. Pe langa asta canonul sf. Vasile spune ca nu numai ereticii isi pierd harul ci toti cei ce se despart de Biserica, deci si care sunt in schisma.

catalin2 23.08.2011 10:01:18

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 392444)

Nu stiu exact ce a spus Danion Vasile, eu am inteles doar ca sustine vechiul calendar, asa cum fac si sarbii sau rusii. Ceea ce nu e vreo greseala, noul calendarul nefiind dogma decat pentru cei pe stil vechi.

catalin2 23.08.2011 10:02:21

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 392443)

Era vorba de data tinerii Sfintelor Pasti, asta s-a stabilit atunci.

mihailt 23.08.2011 10:43:24

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 392573)
Era vorba de data tinerii Sfintelor Pasti, asta s-a stabilit atunci.

Nu s-a stabilit data tinerii Sfintelor Pasti dupa calendar,ci dupa echinocthiul de primavara.
Echinoctiu e cand ziua e egala cu noaptea,cand are aceeasi durata ziua cu noaptea.
Corect corect ar fi ca tarile din emisfera sudica sa tina Sfintele Pasti cand la noi e iarna si asa ar fi mult mai normal,ca e ciudat sa faci Sfintele Pasti iarna,cum se intampla acum.
Ca doar nu intamplator a ales Dumnezeu Iisus Hristos sa invie primavara,cand Preasfanta Treime,adica Tatal Fiul si Sfantul Duh reinoiesc natura pe pamant,iar invierea nu a fost o reinnoire a naturii umane,a omului?

catalin2 23.08.2011 11:27:11

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 392586)
Nu s-a stabilit data tinerii Sfintelor Pasti dupa calendar,ci dupa echinocthiul de primavara.
Echinoctiu e cand ziua e egala cu noaptea,cand are aceeasi durata ziua cu noaptea.
Corect corect ar fi ca tarile din emisfera sudica sa tina Sfintele Pasti cand la noi e iarna si asa ar fi mult mai normal,ca e ciudat sa faci Sfintele Pasti iarna,cum se intampla acum.
Ca doar nu intamplator a ales Dumnezeu Iisus Hristos sa invie primavara,cand Preasfanta Treime,adica Tatal Fiul si Sfantul Duh reinoiesc natura pe pamant,iar invierea nu a fost o reinnoire a naturii umane,a omului?

Da, asta vroiam sa spun, calcularea datei Sfintelor Pasti, pentru ca data variaza in fiecare an.

dobrin7m 23.08.2011 14:44:07

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 392571)
Asta nu prea se poate daca nu sunt din BO, de exemplu din Rusia sau din Serbia, etc. Daca sunt din cei ce fac parte din bisericile pe stil vechi acestia nu sunt in comuniune cu BO, e ca si cum un preot caterisit ar sluji in continuare, de exemplu. Pe langa asta canonul sf. Vasile spune ca nu numai ereticii isi pierd harul ci toti cei ce se despart de Biserica, deci si care sunt in schisma.

Pe cei ce ii cunosc sunt din Biserica ortodoxa. Stilistii sunt schismatici.
Marii duhovnici din Sfantul Munte recomanda sa tinem cont ca unitatea bisericii ortodoxe este mai presus de schimbarea calendarului cu conditia ca toti sa sarbatoreasca Pastele la aceeasi data.
Eu nu ma refer la monofiziti care nu sunt ortodocsi chiar daca ei incearca sa isi spuna astfel din dorinta de a mai nivela diferentele dintre noi. Ei sunt eretici. Iar stilistii sunt schismatici.
Trebuie avuta in vedere o atitudine atenta pentru a nu cadea in extreme si acestea fiind stilistii pe de o parte si ecumenismul pe de alta parte.

dobrin7m 23.08.2011 15:38:15

Indreptarea calendarului nu face modificari de credinta, astfel stilistii care sustin ca ar fi o erezie indreptarea calendarului nu au temei atata timp cat credinta si dogma este aceeasi de la Iisus Hristos pana astazi.
Trebuie sa facem diferenta intre ortodocsii de stil vechi care recunosc Biserica ortodoxa si implicit tainele sale, si care au ca deosebire doar tinerea calendarului vechi si cei care s-au rupt de Biserica , facand din indreptarea calendarului un motiv de ruptura. Acestia sunt schismatici si eu consider ca sunt o extrema in care nu trebuie sa cadem.
Tinand cont de dezbinarile din sanul stilistilor, faramitandu-se ei insasi in bucatele, (Slatioara, biserica secreta etc) nu pot sa inteleg decat ca acolo unde este dezbinare nu poate fi Duhul Sfant.
Toti cei care ataca Biserica ortodoxa, pe un motiv neintemeiat cum este calendarul sunt inselati. De asemenea noi ortodocsii, asa vad eu lucrurile, trebuie sa ne avem ca fratii cu ortodocsii de stil vechi care pastreaza unitatea Bisericii ortodoxe. Parintele Cleopa avea dreptate explicand cum e cu stilul vechi si stilul nou al calendarului, si nu mintea cand spunea ca stilistii sunt schismatici. Dar el se referea la stilisti, la cei care nu vor sa fie in comuniune cu Biserica ortodoxa nu la ortodocsii care pastreaza comuniunea chiar daca tin de calendarul vechi.

vivi88 23.08.2011 18:04:53

Mah, ceea ce-i frustreaza pe stilisti este faptul ca in afara de Sfintele Pasti si de Rusalii tinem odata cu catolicii :|

vivi88 23.08.2011 18:05:39

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 392456)
Danion Vasile nu e parinte, e doar teolog si unul care scrie carti excelente pentru tineri. Atat,in rest, nicio autoritate sa recunoasca pe unii sau pe altii. Noi ne tinem de Biserica. Exact asta a facut si Danion, chiar si cand s-au iscat zvonuri ca ar fi vrut sa se converteasca la stilisti, s-a tinut de BOR.

Si atunci de ce a aparut imbracat in haine preotesti intr-o biserica?

vivi88 23.08.2011 18:07:12

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 392531)
Ești foarte tare! I-a anatemizat anticipat cu o mie și ceva de ani!

Nu crezi ca am auzit asa ceva? Ia uita`te aici
http://www.youtube.com/watch?v=OMtUy2FFOaE

vivi88 23.08.2011 18:08:47

Citat:

Sunt atat de multi cei care incearca a dezbina! In loc sa traiasca ca fratii in iubire. Luati exemplu de la preoti si monahi. Incercati, barbatilor, sa mergeti in Sfantul Munte sa vedeti cum slujesc impreuna preoti si calugari ce tin de calendarul vechi cu cei ce tin de calendarul nou fara sa socoteasca ca acesta, calenadrul este motiv de dezbinare.
Sinaxarul este acelasi si la unii si la altii iar diferenta de zile nu modifica nici sinaxarul si nici dogma.

Stie Domnul toate ce le ingaduie cu noi! O fi si asta o ispita pe care noi ortodocsii trebuie sa o trecem.

Foarte bine ai zis-o. Rade cu gura pana la urechi de noi.

Mihailc 23.08.2011 18:12:32

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 392772)
Nu crezi ca am auzit asa ceva? Ia uita`te aici
http://www.youtube.com/watch?v=OMtUy2FFOaE

Nu contează de unde ai luat informația, ea este în mod evident eronată. Dar probabil ai făcut confuzia de care pomenea mai sus cătălin2.

vivi88 23.08.2011 18:32:44

Eu doar am facut cunoscut ceea ce am auzit, nimic mai mult. In afara de acea emisiune, in nici o carte ortodoxa nu am vazut scriind ca insusi calendarul gregorian ar fi fost anatemizat. Insa in cartile de la Slatioara, de ex., au postat de toate, plus ca nush ce ciuperci mai mananca in genul k Pastile pe 1 sau pe 5 mai care le-am calculat peste nu stiu cati ani nu exista si k ar fi o eroare. Nu te teme, nu sunt de partea lor nici nu am de gand sa trec, mai ales dupa ce am vazut ca au picat si-n ratacirea ca daca esti botezat prin stropire sau turnare botezul nu este valabil si repeta aceasta Taina. Am avut de-a face cu oameni stilisti pana mi-a venit acru- prietenul si taik-su (mi-e si rusine sa-ti spun ce urat vorbea de BOR si de Miron Cristea tatal lui) asa k cel putin cu prietenul nu mai vreau practic sa vb despre religie pentru ca e mult prea incrancenat si indoctrinat de catre parintzii lui. El tine cu a lui eu cu a mea.
Am stat de vorba cu un preot care de pe nou a venit pe vechi pentru k asa a crezut el de cuviinta insa a zis ca nu are ABSOLUT nimic cu cei din BOR dar mi-a aratat un Molitfelnic in care scria ca Botezul se savarseste prin intreita afundare pe care DACA nu o ai sunt obligati(daca treci la ei) sa te reboteze. Ii compatimesc, sincer. Imi pare rau daca te-am facut sa crezi ca sunt cu ei si ii sustin, dar chiar NU o fac. Nu e cea mai buna solutie, oricate porcarii s-ar face in ziua de azi in BOR.

catalin2 23.08.2011 18:53:11

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 392708)
Pe cei ce ii cunosc sunt din Biserica ortodoxa. Stilistii sunt schismatici.
Marii duhovnici din Sfantul Munte recomanda sa tinem cont ca unitatea bisericii ortodoxe este mai presus de schimbarea calendarului cu conditia ca toti sa sarbatoreasca Pastele la aceeasi data.

Probabil spunem acelasi lucru. Stilistii sunt cei ce s-au despartit de BO si nu mai sunt in comuniune. Cei ce tin vechiul calendar din Rusia, Serbia, etc. nu sunt stilisti, sunt in comuniune toti in BO.
Dar uite ca nici cei de la MIntele Athos care au vechiul calendar nu slujesc cu cei ce sunt stilisti, numai cu noi, pentru ca noi suntem in comuniune.

DragosP 23.08.2011 18:55:51

O explicație foarte bună o dă și părintele Argatu aici.

mihailt 23.08.2011 19:56:40

Eu am ajuns din intamplare la o manastire apartinand BOSV (nici nu stiam ca e pe stil vechi) si desi si-au dat seama ca sunt pe stil nou,nu mi-au cerut "sa ma rebotez" sau sa imi "faca mirungere" era un monah acolo,care era foarte cumsecade.
Nici nu mi-a zis cineva "eretic".

mihailt 23.08.2011 19:59:27

BO a Findlandei praznuieste Sfintele Pasti pe calendar indreptat,nu dupa pascalia cea neindreptata.
Calendarul nu e dogma in Biserica ortodoxa.
Dnul Rafael Udriste e probabil inselat de duhurile rele,cand zice ca s-a stabilit la un Sfant Sinod Ecumenic pascalia,in sensul ca s-a declarat calendarul iulian ca si calendar care trebuie folosit.
Emisiunea respectiva mie imi pare in mare parte o absurditate.

mihailt 23.08.2011 20:25:49

Sunt si eu curios,ce inseamna calendarul bisericesc,daca nu o legatura intre ce sarbatori se serbeaza in Biserica in legatura cu calendarul civil folosit la acea data?
Nu este destul de clar cand e ziua egala cu noaptea?
Ca asta se poate verifica cu multa usurinta.
Daca mai cautati ce a scris Sfantul Grigorie Teologul,ca nu prea se mai gaseste,o sa vedeti ca Sfantul zicea ca stiinta nu e rea,ca e tot de la Dumnezeu.
Dracii ii inseala pe unii sa zica ca Sfintii Parinti au hotarat la ce data s-ar serba echinocthiul de primavara si ca aceasta ar trebui sa fie facuta dupa calendarul iulian,dar nu e asa.

Iar dracii inseala pe unii sa nu inteleaga la ce s-a referit Sfantul Grigorie Palama cand a zis de "stiinta" ca nu e buna,pai nu s-a referit la stiinta actuala,ci la niste filosofii pre-crestine,care aveau si multe de nu erau conforme invataturii crestin ortodoxe,printre unele care erau asemanatoare cu invataturile crestin ortodoxe.

dobrin7m 23.08.2011 20:34:38

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 392786)
Probabil spunem acelasi lucru. Stilistii sunt cei ce s-au despartit de BO si nu mai sunt in comuniune. Cei ce tin vechiul calendar din Rusia, Serbia, etc. nu sunt stilisti, sunt in comuniune toti in BO.
Dar uite ca nici cei de la MIntele Athos care au vechiul calendar nu slujesc cu cei ce sunt stilisti, numai cu noi, pentru ca noi suntem in comuniune.

Da, spunem acelasi lucru. Am crezut ca eu nu sunt inteleasa de aceea am revenit.
Asa este precum spui.

vivi88 23.08.2011 21:08:24

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 392840)
Da, spunem acelasi lucru. Am crezut ca eu nu sunt inteleasa de aceea am revenit.
Asa este precum spui.

Da. Asa este. Sunt perfect de acord.

vivi88 23.08.2011 21:09:28

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 392820)
Eu am ajuns din intamplare la o manastire apartinand BOSV (nici nu stiam ca e pe stil vechi) si desi si-au dat seama ca sunt pe stil nou,nu mi-au cerut "sa ma rebotez" sau sa imi "faca mirungere" era un monah acolo,care era foarte cumsecade.
Nici nu mi-a zis cineva "eretic".

La care manastire? Nu-mi spune ca la Slatioara.

vivi88 23.08.2011 21:55:42

http://pro-orthodoxie.blogspot.com/2...re-erezie.html

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:49:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.