![]() |
Va recomand scrierile parintelui Alexandru Schmemann, mai ales cartea lui despre Liuturghie, Euharistia - Taina Imparatiei. Vorbeste acolo despre sensul liturghiei si despre impartasanie.
|
Toate sectele derivate din protestanism afirmă că Hristos nu poate fi în mod real pe sfânta masă ci prin pâinea și vinul adus este dorar preânchipuit. De altfel, afirmă că Liturghia este doar comemorativă, amintind de cina cea de taină și în nici un caz nu se reactualizează nimic din cele petrecute atunci.
Poziția ORTODOXĂ împotriva acestor învățături eretice a fost apărată de-alungul timpului de Părinții Sfintei noastre biserici, care au afirmat cu credință neîndoelnică, că pe Sfânta Masă avem după prefacerea darurilor Însuși Cinstitul Trup și dumnezeiescul Sânge al Domnului nostru Iisus Hristos , iar slujba sfintei Liturghii nu este doar o comemorare ci o reactualizare a jertfei Fiului lui Dumnezeu. De felul în care tratăm sau privim aceste Taine, ne putem asemăna sau ne putem îndepărta de aceste secte. " Să nu ne uităm numai la materia ce ne stă înaintea ochilor , ci să avem în minte permanent cuvintele Domnului. Cuvântul Lui nu înșeală niciodată, pe când simțirile ne înșeală ușor. Cuvântul Lui n-a fost niciodată dezmințit, pe când simțirile noastre de foarte multe ori greșesc. Când cuvântul Lui spune : Acesta este trupul Meu, să ascultăm și să credem și să vedem trupul Lui cu ochii sufletului . Hristos nu ne-a dat nouă ceva material, ci, în lucrurile materiale, toate sunt duhovnicești. "Iată un fragment din marea înțelepciune a Sf. Ioan Gură de Aur. De aceea, mult mai de folos și cel mai indicat, pentru a nu rătăci, este studiul, lectura și învățăturile lăsate înainte de toate de un : Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur , Ioan Sinaitul , Efrem Sirul, Teofan Zăvorâtul, Grigorie Palama, și ALȚII ASEMENEA LOR ! ! ! Doamne ajută ! |
Este adevarat, Cristi.
Insa Schmeman spune (si eu am ajuns sa ii dau dreptate) ca retinerea de la Impartasanie din cauza nevredniciei este o forma de pietate rau inteleasa. Pai atunci, sa ne retinem si de la a merge la Liturghie, ca acolo suntem deja in Imparatie. Cine este vrednic? Inca odata, nu spun de fiecare in parte, personal, spun de conceptia care s-a dezvoltat in jurul Euharistiei. Dumnezeu este vazut ca fiind departe, or el ce face? Vine si se da noua ca hrana si bautura. Este cam ca in problema cu libertatea de care am discutat in alta parte: avem impresia ca trebuie sa devenim mai intai sfinti pentru a putea sa ne impartasim. Creem in jurul impartasaniei tot felul de ritualuri de curatire, ne ferim chiar sa lasam prea multe ore intre spovedanie si impartasanie, ca sa nu ne murdarim iar de vreun pacat. Pai bine daca este asa, atunci si daca ne spovedim un minut inainte avem timp sa avem un gand rau. Curatenia trebuie sa fie un act dinamic, continuu. |
Citat:
|
Citat:
Aparțin generației care a trăit mulți ani departe de sfânta biserică,nu am beneficiat de religie în școală.Am făcut ceva religie la facultate dar nu pentru folosul duhovnicesc.Credința s-a născut din cunoaștere iar trăirea din credință. S-a discutat pe acest forum destul de mult despre cât de des să ne îmărtășim,dacă e bine sau nu să facem canoane grele.Pentru unii e necesar,pentru alții nu. Poate tu sau alții care sunteți tineri ați dus o viață curată și plăcută lui Dumnezeu încă din pântecele mamelor voastre sunteți îndreptățiți și mi se pare normal să fiți prezenți duminică de duminică la Sfântul Potir,cu sau fără post,cu sau fără spovedanie,cu sau fără curățenie trupescă mai ales dacă aveți și binecuvântarea duhovnicului. Nu este însă cazul meu căci viața mea am petrecut-o în păcate grele și nu sunt vrednică să mă apropii oricum și oricând de Sfintele Taine. |
Citat:
|
Sa revenim la subiect...
Vad ca s-a ajuns pe alaturi de drum cu discutia.
Geo a raspuns si m-a lamurit. Problema si nelamurirea mea si am inteles ca si a Dorinei, nu este neaparat deasa impartasanie, ci conditiile in care se face. Geo a spus clar ca intre 25 dec. si 1 ian. nu se posteste, deci te poti impartasi zilnic, fara post (macar fara cel alimentar, in rest nu stiu sigur). Este pacat atunci ca nu se spune asta undeva, in calendar, afisat in biserica, sau s-o anunte preotul, ca sa putem sa beneficiem toti de acest lucru. Asa mi s-ar parea normal. Daca este la liber, sa stie toti si sa se bucure toti. Eu nu am stiut aceasta regula si probabil ca multi n-o stiu. Eu si am inteles ca si Dorina la fel, fac parte din aceia care nu ma pot duce la impartasanie asa, fara pregatire, cand vreau eu, oricat as fi de dornica. Repet, ca sa fie clar, eu consider normala impartasania mai deasa de 4 ori pe an. Nu sunt de acord cu cea saptamanala, sau mai deasa, pentru ca nu cred in ruptul capului ca exista cineva, nici chiar preot sau calugar care sa fie asa pur si fara de pacat si in plus ar trebui sa renunti la totul (mancat, sot/sotie, etc.). Nu sunt de acord nici cu dezlegari aiurea. S-a pus o regula f.dura, candva, de cineva si aia spune ca impartasania sa fie facuta in urmatoarele conditii: - post trupesc si alimentar - pregatire sufleteasca (nu pot sa va explic ce inteleg eu prin asta, dar macar sa te stii ca ai cerut iertare de la toata lumea, ca n-ai facut rau, ca ai trait in curatenie (in perioada aia) de suflet si trup etc. - spovedanie - nemancat nu stiu cate ore (de seara de dianinte) - femeile sa nu fie in anumite zile sau lauze, sau mai stiu eu - barbatii sa nu li se fi intamplat accidente (stiti voi la ce ma refer). Eu asa stiu. Va rog sa ma corectati. Nu am facut eu regulile astea si nu sunt nici de acord cu toate, dar nu e dupa mine. Eu tin cel mai mult la pregatirea sufleteasca. Daca s-au impus aceste reguli, de multe ori necompatibile cu viata mireana, atunci ori trebuie sa le tina toata lumea, cu exceptiile prevazute in lege (bolnavi grav etc.), ori se usureaza pentru toata lumea. Chiar am citit zilele astea si in cartea lui Ene Braniste (Liturgica) si acolo scrie pregatirea trupeasca pentru impartasanie (si liturghie). Si preotii trebuie sa posteasca inainte 2-3 zile si mai apoi in ziua aceea si inca una. Nu mi-e clar cand mai au relatii cu sotia, cand exista si mai multe liturghii in saptamana (sarbatori). Si mai spune ca nu este voie sa nu se impartaseasca la liturghie (preotii). Si atunci? Ce dezlegare si cine sa le dea. Vai de ei si familiile lor. Este f.clar. La fel si pentru mireni. Se spune clar macar 3 zile de post inainte si in ziua respectiva. Deci in mod normal nu poti sa te impartasesti asa des, sau renunti la familie si devii numai vegetarian. Acum eu nu stiu cum se dau aceste dezlegari si in functie de ce. N-am gasit scris nicaieri de fapt, acest lucru. Ca si duhovnicul are de respectat niste reguli si isi ia asupra lui niste pacate pana la urma, ale persoanelor pe care le dezleaga. Eu nu analizez acum pe nimeni, dar ceva nu este drept si nu este clar. Cum este pana la urma cu aceste reguli pentru impartasanie? Sunt pentru toti sau nu? De ce se spune atunci la tot pasul, deasa impartasanie, daca regulile sunt asa dure si invers? Sa se stabileasca reguli incat sa aibe toti acces la impartasanie mereu. Ca la catolici! Pe de alta parte eu nu consider imprtasania ca pe o lingurita pe care trebuie sa o iei in fiecare zi sau slujba. Impartasania este ceva sfant, este Trupul si Sangele Lui si se ia cu o socoteala, cu un sens. Voi stiti sa-mi spuneti ce sens are sa tot iei lingurita asa zilnic? Cand tu nu esti la inaltimea cuvenita si faci pacate? Cand esti un simplu mirean? Indiferent cat esti de bun... Adica unde este respectul fata de acest act? Esti dezlegat, nu postesti, nu te spovedesti, esti la zile sau nu, tu iei impartasania. Care este rostul? S-ar putea atunci altfel: sa mergem toti sa ne impartasim mereu, fara restrictii, tocmai ca sa fim mai buni, ca sa simtim bunatatea Domnului si sa ne fie aproape. Atunci da. O luam ca pe medicament si intaritor! Dar sa se hotareasca intr-un fel. Legat de Craciun si alte sarbatori si petreceri. Mi se pare firesc sa postesti, sa iei impartasania in prima zi (de Craciun) si apoi ai voie sa petreci, sa te duci cu sotul/sotia, sa mananci. Nu mi se pare insa firesc sa iau impartasanie, iar mai petrec, iar mai iau impartasanie. Aici nu stiu care este rostul. Nu m-as simti bun nici de impartasit, dar nici ca om normal, de petrecut si dus cu sotul/sotia. Este ceva pe furate de ambele parti, zic eu. Si este nedrept si la modul ca unii sunt opriti pentru mai stiu eu ce, altii nu indraznesc sau nu pot posti de ex., sau din alte motive nu se duc sa se impartaseasca, desi poate ca ar merita de fapt, iar altii sunt dezlegati. Cine ne stie pe dinauntru si pe dinafara in afara de Dumnezeu? Si cine ne selecteaza? De unde stiu eu de ex. ca nu le da dezlegare unora mai putin merituosi ca mine? De ex. una din persoanele despre care spuneam in postarea initiala greseste intr-un anume fel, chiar fata de mine. Nu este ceva mare, face si multe lucruri bune. Dar vreau sa spun ca nu este perfecta, preotul o sustine si o apreciaza. Nici nu le urmaresc daca si cand se spovedesc. Nici eu n-as opri-o, dar macar o data sa se corecteze, sa spuna "iarta-ma" si sa faca mai bine. Nimeni nu este perfect incat sa merite mai mult decat altul Sf. Impartasanie. Asta vreau sa spun. La fel cum stiu ca eu nu ma simt sufleteste bine sa ma impartasesc la un moment dat, dar cumva trebuie si ma duc s-o fac (mai fortat), pentru ca este post mare (Craciun sau Paste) macar si ca asa se face. Nu stiu daca ma intelegeti. Sunt cam confuza (si in ceea ce simt). |
@sophia și confuzia !
Confuzia ta continuă este rezultatul firesc că te uiți tot timpul la alții , te raportezi în funcție de cel de peste gard , te frământă mai mult de ce ăla așa, și eu așa , de ce ăia așa și eu așa, cum face X sau Y , ce zice X sau X și de ce, uitând ESENȚA ! . . .
|
@Cristiboss - eu nu stie despre ce esenta vorbesti.
Eu nu vreau decat sa fiu in randul lumii, sa fiu ca ceilalti si sa fie dreptate in lume, pentru toti. Si mai vreau sa pot intelege niste lucruri si sa fiu informata. Ma deruteaza si ma indurereaza teribil marginalizarea, nedreptatea si lipsa de informatii (clare). Revin cu rugamintea: Daca cineva stie precis (este preot, calugar, diacon, profesor de teologie etc.), sau are un duhovnic bun si poate intreba, sa ne spuna si noua aici sursele: - unde scrie regula spusa de Geo (cu liber la impartasanie fara post intre 25 dec. si 1 ian.) - unde scrie despre dezlegari date de duhovnici (ce anume, in ce conditii etc.). Se le stim toti. Daca Adminul (inteleg ca este tot teolog) stie ceva in acest sens, sa puna pe prima pagina a site-ului aceste informatii. |
Citat:
"Să nu ne uităm numai la materia ce ne stă înaintea ochilor, ci să avem în minte permanent cuvintele Domnului. Cuvântul Lui nu înșeală niciodată, pe când simțirile ne înșeală ușor. Cuvântul Lui n-a fost niciodată dezmințit, pe când SIMȚIRILE NOASTRE DE FOARTE MULTE ORI GREȘESC . . ." ( un" oarecare" Sf. Părinte ). Și te rog să reții că "nu ne dă Hristos apă de izvor, ci sânge viu, care nu-i simbol al morții, ci pricină vieții" , și îndrăznesc să adaug că nici pricină de tulburare nu-i, de luăm totul așa cum ne-au fost lăsate de Biserica noastră și Sfinții ei Părinți. Tot ce este în afara ACESTEIA , e rod de neliniște, nedumerire, frică, boală , întristare și alte asemenea . |
Citat:
Intr-un fel ai vrea regula pentru ceea ce prin definitie nu are regula: relatia credinciosului cu duhovnicul lui. ;-) |
Citat:
|
Citat:
Cred ca Sophia pe de o parte vrea mereu reguli foarte clare, dar pe de alta nu ii plac regulile si crede ca pana la urma ce este in inima conteaza. Sophia, vezi ca te faci sdingura nefericita pentru ca te pui intr-o dilema fara iesire ;-) |
Citat:
|
@Cristiboss - iar vorbim ca sa ne aflam in treaba si sa nu adormim.
1. Pe mine m-a lamurit f.bine Geo, vad ca pe voi insa nu. Vroiam numai sursa, ca sa o afisam si sa stie toata lumea. 2. Dogme si reguli nu sunt aceleasi. Ca sa in telegi mai bine: dogmele sunt "constitutia", prevederile din "statutul" bisericii, reguli de baza de functionare. Pae langa astea exista insa si nspe alte reguli pentru fiecare chestie si prostie, exact ca in viata asta. Si daca in viata le mai poti ocoli si mai scapi doar cu o mustrare, sau o amenda, la biserica se pare ca este mai grav. Eu una asa inteleg lucrurile. 3. Dupa cum stii: eu duhovnic in sensul acela ca la carte, nu am. Ai citit ce am scris despre par. Galeriu. Ala da, era duhovnic adevarat, idealul chiar. Dar nu mai este din pacate. Inca n-am aflat cine sunt si ce lucrari au scris Sfintii Parinti, asa ca de unde sa ma lamuresc sau sa-i accept. Nu stiu daca ei au facut dogmele si alte reguli. Si sa-ti mai spun ceva: spuneam de Adminul acestui forum. In rest daca vrei sa divagam, adminul meu din viata reala este preotul de la biserica si sotul meu. Fiecare are regulile lui, unele chiar incompatibile unele cu altele si asta imi face viata un chin, dar asta este. |
Citat:
|
Sofia, nu mai cauta raspuns pe forum despre cand ai voie sa te impartasesti si in ce conditii. Acest raspuns nu ti-l poate da decat preotul la care te spovedesti, oricare ar fi el (indiferent ca e preot de mir sau preot-calugar, numai ortodox sa fie)! Spui ca "adminul" din viata ta e preotul si sotul, foarte bine, mergi si te spovedeste la preotul tau si la sfarsit intreaba-l daca iti da dezlegare sa te impartasesti si cam peste cat timp sa vii la spovedanie din nou. Intreaba-l orice nelamurire ai legata de conditiile de impartasanie. E datoria lui sa iti raspunda. Cand stimti ca te apasa ceva, mergi din nou la spovedanie chiar daca e mai "devreme" decat ai stabilit cu preotul.
|
@Fani - daca ar fi dupa mine, eu chiar nu vreau reguli. Si da, sufletul si dragostea primeaza la mine. Eu asa am invatat de la Iisus.
Totusi regulile exista, pentru ca altii le-au inventat. Ceea ce-mi doresc eu este ca ele sa fie: clare, vizibile, aplicate de toti in acelasi fel. Am mai spus ca ma deruteaza si deranjeaza marginalizarea, nedreptatea si lipsa de informatii clare. De ex. daca exista aceste portite/dezlegari in perioda de sarbatori pentru impartasit, atunci sa le stim toti si sa le putem aplica toti. Daca eu consider ca atunci sunt pregatita sa ma pot impartasi pe 26 dec. sau 1 ian, sau in alta zi, chiar daca n-am postit, dar cand ma simt eu pregatita sufleteste si cand nu este puhoi, atunci sa pot sa ma duc. Si nu ste vorba ca ma intereseaza de altii, ci imi pun problema de mine. Oare eu sunt buna, sau mai rea si n-am voie sa am dezlegare, etc. Eu imi cer mai intai de toate voie de la Dumnezeu, prin rugaciune daca sa postesc, sa ma spovedesc si sa ma impartasesc. Si daca ma lasa, atunci am si puterea si reusesc, si daca nu, atunci nici nu ma lasa sa ajung... Ca sa fac o comparatie din viata de zi cu zi: Cand eram copil era regula ca la implinirea varstei de 9 ani te putea face pionier, dar mai erau niste conditii (invatatura, buna purtare, etc.). Bun, la mine in clasa erau facuti toti pionieri. Nu stiu fiecare cand implineau si ce criterii indeplineau, dar eu eram in permanenta in spaima. La un moment dat am plans acasa si am spus: mama, pe mine n-o sa ma faca pionier, toti ceilalti sunt, eu nu sunt buna. Oare de ce, ce am facut rau?Mama incerca sa ma linisteasca spunand ca sunt f.buna si eu si e vorba numai sa implinesc varsta. Am ramas ultimii 2-3 copii care ne-au facut pionieri in clasa, din cauza ca...eram cei mai mici. Abia atunci mi-a cazut piatra de pe inima. Vroiam sa fiu ca ceilalti, sa nu fiu mai prejos. La fel mi s-a intamplat toata viata. Am dreptul/voie, sunt la fel de buna ca ei? Asa ma intreb mereu. |
Citat:
|
Si in final n-am inteles, ca acum spune si adam00 acelasi lucru:
Duhovnicul are voie sa neglijeze reguli sau dogme, sau sa inventeze altele? Adica putem sa mergem sa cerem ceva ce vrem noi? Scrie undeva ce anume si cat are voie duhovnicul? Credem pe Iisus sau pe duhovnic? |
Mai Sofia, nu neglijeaza nimeni nimic! Doar ca numai preotul la care te spovedesti stie care iti sint tie pacatele TALE (nu ale altuia), stie cat de mult te-ai straduit sau te-a durut in pix, stie cat de mult poti sau nu poti face un lucru (ca una e sa nu tii post ca te doare-n pix sau ca n-ai avut chef sau de lene si cu totul altceva e unul pe care sanatatea nu l-a lasat sa tina post, care are o boala fizica si trebuie sa urmeze un anumit regim alimentar poate cu mult mai greu de tinut decat un post), intr-un cuvant numai preotul la care te spovedesti tu stie care e situatia ta. Deci numai el iti poate da raspuns. Nu mai judeca in raport cu altii ca habar nu ai tu care e situatia reala a altui om si te apuci sa judeci si sa acuzi de nedreptate fara sa stii, iar asta e pacat.
Cat despre cand se tine post si cand nu, cumpara orice calendar bisericesc si unde scrie harti nu trebuie sa tii post. Sau intreaba orice preot, numai bunavointa sa ai |
Dumnezeu nu se intristeaza daca omul posteste si atunci cand este harti. Dimpotriva, iese in intampinarea lui si il bucura cu darurile Sale. Nu este pacat sa mancam de post atunci cand ni se spune ca putem manca de dulce. Daca inima simte prezenta lui Dumnezeu, doreste sa nu se lipseasca de aceasta bucurie a intalnirii si se daruieste mai mult. Asa ajunge omul sa posteasca mai mult.
Nu sunt in masura sa spun daca toti cei care se impartasesc dupa Craciun au tinut post si in ziua de 25 decembrie, dar sunt bucuros sa stiu ca exista si astfel de oameni. Cand vom simti cu adevarat Trupul si Sangele Domnului, vom dori sa ne impartasim si in zile in care nu se mai posteste, caci bucuria unirii cu Hristos este mult superioara bucuriei aduse de impartasirea de anumite bunuri din creatie. |
Citat:
|
@Costel -vezi? Ajungi treptat la alta gandire (cam ca a mea). Important este sa fim cu Hristos si sa ne impartasim cu el si sa fim si oameni (deci sa si mancam, sa petrecem si sa ne respectam sot/sotie), deci postul nu este important.
@adam000 - pai te contrazici singur. Daca duhovnicul hotaraste lucruri special pentru tine, insemna ca neglijeaza regulile,generale inventate. Tot la intrebarea mea ajungem. Eu stiu si am calendar si vad un de scrie "harti". Dar mai stiu regulile pentru impartasit. De ce vii tu aici si ma dai peste cap? Eu spuneam ca nu inteleg daca poti sa petreci de Craciun si revelion, sa mananci de toate si sa iei si impartasanie. Geo este preot si spune ca este o regula generala ca se poate in aceste zile, si atunci eu spuneam s-o stim toti si sa ne bucuram de ea. Nu numai unii. Mai multe mai citeste in postarile din urma, ca am impresia ca nu stii ce se discuta de fapt aici. Iarta-ma. |
Citat:
|
Un ultim mesaj de pe acest forum adresat userului sophia ! ( Cu iertare )
Apăi @ sophia , cât am ieșit de pe forum , tot la stadiul de cruntă abureală ai rămas ! Pe mine personal m-ai zăpăcit de tot, m-ai zmintit prin cuvintele tale , prin rătăcirile tale continue . Ai un stil de a agita totul în jurul tău. Transmiți multă energie negativă. Asta o simt, asta ți-o spun ! Pur și simplu e un haos în mintea ta. O să evit postările tale , pentru că efectiv duc la rătăcire . Te rog să mă ierți, dar ne merităm pe deplin toate câte vin și câte or mai veni asupra noastră. Iertare, dar am să fug de tine , nu fac față rătăcirilor tale ! Iertare încă odată . Doamne ajută-ne și luminează-ne pe toți cei ce te cunoaștem , pentru că toți suntem lucrul mâinilor tale ! Amin !
|
@Noesisaa - esti o draguta. Eu nu indraznesc sa cer chestii din astea. Acum stiu totusi ceva si poate alta data...sa vedem.
Eu prefer sa fie ceva general, pentru toti: ori asa, ori ori asa. Eu singura nu ma duc sa cer. Daca nu pot sa postesc, nu pot si nu m duc sa ma impartasesc. Sau se schimba regula pentru toti si ne ducem mereu la impartasit precum catolicii. Separatii din astea nu-mi plac. |
Citat:
|
Sophia, ai incercat sa mergi la o alta biserica decat la cea care mergi acum? Sau e singura de pe acolo?
|
Of mai Cristiboss, dar voi cat ma zapaciti si ce energie mai imi dati de multe ori! Ajung sa plang, sa intru in ceata si sama tulbur mai rau. Zau, pe cuvant.
Este tare greu. Si cand mai aruncati si filozofii din voi, cum faci tu de obicei...este chin pur. Ca tu nu raspunzi la in trebari, ci mai mult incui omul. Cred ca si tu esti in ceata rau. |
Citat:
|
Pentru Sofia
Draga mea Sophia,
Din cate am inteles, tu vrei ca intre 25 dec. si 1 ian. sa "PETRECI" cu mancare, bautura si cu sotul si ai vrea ca toti sa procedeze ca tine. Este IMPOSIBIL. Tu esti libera sa-ti organizezi viata asa cum crezi de cuviinta, dar nu uita ca sunt si persoane care inteleg ca SARBATORILE CRESTINE trebuie petrecute CRESTINESTE (adica urmand viata dusa de Hristos pe pamant: infranare; poti sa gusti si din mancarurile de dulce, dar cu infranare, adica sa nu te imbuibezi). Cat despre relatiile trupesti, acestea nu sunt ingaduite in nici una din sarbatorile insemnate cu cruce rosie in calendar, nici miercurea, nici vinerea, nici sambata! CU ATAT MAI PUTIN IN PERIOADA CRACIUNULUI, fie ca te impartasesti, fie ca nu, fie ca esti preot, fie ca esti mirean! DAR UNII POT, ALTII NU. CEI CE NU SE POT INFRANA SA NU-I JUDECE PE CEI CE POT SI NICI INVERS. Fiecare persoana este UNICA, fiecare familie este UNICA!!! Fiecare om are limitele lui. Sfatuieste-te cu duhovnicul si in privinta postului, si in privinta impartasaniei, si in privinta relatiilor trupesti cu sotul si urmeaza sfatul lui. Faptul ca nu-ti convine ca unii primesc dezlegare la impartasania deasa, iar altii nu primesc, E UN SEMN DE MANDRIE. IUBESTE-I PE TOTI ASA CUM SUNT SI BUCURA-TE CAND SE IMPARTASESC DES, chiar daca tu nu faci asta. Dumnezeu te iubeste si pe tine si pe ei in mod egal. Fa ce poti si cat poti si nu te mai compara cu altii, caci e un semn de mandrie. Compara-te cu poruncile Domnului, atat. |
Citat:
Nu ar trebui sa se contrazica spusele lui cu cele ale lui Hristos. Duhovnicul insa poate neglija sau aplica partial anumite reguli (nu dogme, reguli, adica canoane si reguli mai mici, traditii), asta prin definitie, inca de cand au aparut canoanele... |
@Bodyandsoul - sa ne lamurim. Tu nu ai inteles bine ce vreau eu.
In primul rand ca nu ma imbuib. Nu-mi place si...nici nu am cu ce. Eu postesc si pe 25 dec. ma impartasesc. Apoi, ca toti oamenii, mananc de dulce. Asa scrie si in calendar. Eu nu stiu sa posteasca cineva, nici macar la manastiri, de Craciun si de Anul Nou. Relatii trupesti nu ai voie nici de sarbatori? Pai in post nu, de sarbatori nu, si atunci cand? Vorbesc de cei casatoriti, inlcusiv de preotii mireni. Cred ca gresesti. In al doilea rand, am venit aici sa intreb, sa ma lamuresc, pentru ca eu stiu ca nu ai voie sa te impartasesti daca nu respecti niste reguli (post, spovedanie etc.) Geo, un tanar preot de aici, m-a lamurit mai inainte, ca in aceasta perioada (25 dec.-1 ian.) este voie sa te impartasesti fara sa postesti. Deci este o regula cunoscuta (num ai de unii) si nu este vorba de dezlegare. Acum stiu si am sa-l intreb pe preotul meu. In al treilea rand, tu spui frumos ce spui la sfarsit, dar nu cred ca este vorba de mandrie, ci dimpotriva. Eu ma consider ca n-am dreptul/voie si nici nu ma duc sa cer dezlegare. Eu ma impartasesc mai rar, cu socoteala. Asa mi se pare mie corect. Consider ca ceilalti dau dovada de mandrie cerand dezlegare si dorind sa ne arate mereu tuturor ca sunt mai buni ca noi. Si tocmai aici este o problema: nu stiu daca ma iubeste Dumnezeu ca pe ei. Cred ca nu... Si in fine, mai era si faptul cu deasa impartasanie ca recomandare generala peste tot, dar de fapt infranata de reguli drastice. Ar fi bine, spuneam eu, sa fie regulile mai permisive, ca sa ne impartasim toti tot timpul, fara remuscari si infranari si probleme si dezlegari. |
Sfantul Nicodim Aghioritul in sec. al 17 lea a scris o carte in care argumenteaza f vehement pentru impartasania cat mai deasa. El ii sfatuieste pe credinciosi sa se roage de preoti daca acestia nu vor sa-i lase!
Nu e vorba aici ca ne consideram demni, nici vorba. Este vorba ca, daca avem dorinta pentru Hristos, sa si cerem sa ne putem impartasi. Cat despre post, am mai spus: este o regula noua, valabila nu mai in unele locuri, ca trebuie sa postesti neaparat inainte de impartasanie. Postul conjugal de sarbatopri este dupa parerea mea o contradictie in termeni. Am mai scris asta si rascris, de altfel, stiu ca v-am inpuiat urechile. :-) Adica, mancam de toate, bem vin, dar sa ne bucuram de dragostea sotului sau sotiei nu putem. Regula asta au inventat-o cei care cred ca sexul este necurat in sine e fapt, si este incompatibil cu o zi sfanta. Altfel ar fi interzis si mancatul carnii in acele zile. Ce se cere de mai demult si mai peste tot este ajunarea si abtinerea de la relatii conjugale in noaptea dinainte. |
Citat:
IARTA-MA, te rog, asa vad eu lucrurile. |
Pentru sophia
"Dumnezeu este mai mama decat toate mamele", spunea parintele Rafail Noica. Iar Nicolae Cabasilla zice "Dumnezeu este mai aproape de noi decat insasi inima noastra". Trebuie doar sa ne apropiem si noi de El. Unde Il vom gasi? In poruncile Lui. Dumnezeu este in poruncile pe care ni le-a dat. Cu cat ne vom stradui mai mult sa le implinim, cu atat ne vom apropia de El. Eu consider ca Dumnezeu ne iubeste pe toti in mod egal, doar ca nu ne-a facut roboti, adica ne-a dat libertatea de a alege si ne-a facut pe fiecare in parte unici. Exista tot atatea cai de mantuire, cati oameni exista. Sunt sigura ca vei gasi pacea si in ceea ce priveste problema aceasta cu impartasania. Doamne ajuta!
|
Citat:
|
Citat:
|
Despre împărtășanie ( opinii , sfaturi autorizate )
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:33:25. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.