Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Femeia intre televizor si telenovela-M.D(Femeia care a uitat de modelul M-ciiDomnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8069)

andreicozia 07.01.2010 22:42:29

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 198272)
Multumim, Vamesule.
Eu cred ca raspunsul corect este chiar in titlul topicului.
Modelul femeii este Maica lui Iisus Hristos.
(Nu ceea ce promoveaza media sau eu sau altcineva).

Pentru a se pastra modelul Maicii Domnului lumea trebuia sa incremeneasca in timp.
Dar mai intii vorba lui Voltaire, haideti sa definim termenii de discutie:
Ce inseamna MODELUL MD?
Ce stim noi despre felul in care MD l-a crescut pe Hristos?
De ce oare l-a "scapat din miini" cind acesta a plecat la 12 ani in pustie..si s-a mai intors la 30.
Daca tie ti-ar face copiii tai asa ceva, tu ai continua sa urmezi si sa promovezi cu atita patos si rivna acest model?
Maica Domnului este o fiinta deosebita din alte pdv, duhovnicesti dar literal, nu prea vad nimic iesit din comun fata de o alta mama grijulie, insa pina la 12 ani, ca mai tirziu nu mai stim, ce s-a mai intimplat

unvames 07.01.2010 22:42:35

Fie slavita. Amin.

bmadalin 07.01.2010 23:08:35

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 198279)
Pentru a se pastra modelul Maicii Domnului lumea trebuia sa incremeneasca in timp.
Ce inseamna MODELUL MD?
De ce oare l-a "scapat din miini" cind acesta a plecat la 12 ani in pustie..si s-a mai intors la 30.
Daca tie ti-ar face copiii tai asa ceva, tu ai continua sa urmezi si sa promovezi cu atita patos si rivna acest model?
Maica Domnului este o fiinta deosebita din alte pdv, duhovnicesti dar literal, nu prea vad nimic iesit din comun fata de o alta mama grijulie, insa pina la 12 ani, ca mai tirziu nu mai stim, ce s-a mai intimplat

Sa ma iertati, poate n-am inteles eu bine, dar sa zici lucrurile astea despre Maica Domnului, mie mi se pare cam blasfemie...
Si cate a facut Maica Domnului prin acel: fie mie dupa cuvantul tau...
Oare daca era o femeie, o mama mai vrednica ca ea, n-ar fi ales-o mantuitorul?

Irina-Magdalena 08.01.2010 01:13:04

Iertare ca intervin: observatia lui andreicozia cu privire la contextul istorico-social al perioadei in care s-a intrupat Hristos e buna. Atunci nu exista conceptul de cariera (sa nu mai vorbim de femeia de cariera :) ) insa desi background-ul difera personajele pot ramane aceleasi.

Maica Domnului e mama prin excelenta. "Maica universala" daca nu e prea fortata expresia. Ca despre mame vorbeam si despre femei :)
Pe cruce fiind Iisus, aproape de a-si implini misiunea pentru care venise, si deci de a parasi lumea si pe mama sa, i-a cerut sa ocroteasca alt "prunc". Aratandu-l pe ucenicul sau iubit i-a spus: "Femeie, iată-l pe fiul tău! Iar lui Ioan: "Iata pe mama ta!" Ce cred eu ca s-a facut prin asta? Pai s-a facut minune mare ca nimeni nu e orfan daca crede in Maica lui Dumnezeu si nici o mama nu plange nemaingaiata (nici un suflet macar nu ramane nealinat in durere) daca se roaga Celei Preacurate.

bmadalin subscriu la ce ai scris: daca era alta femeie mai vrednica de a se numi femeie si mama atunci Mantuitorul ar fi ales-o pe aceea.

11111111 08.01.2010 01:13:08

Cea mai mare erezie...citeste ateule...lasa falsitatea omului initiat!!!

Citat:

Ce inseamna MODELUL MD?

Asta-i...Ateule, dau "copy-paste"...la cuvintele Domnului Nostru IISUS HRISTOS,...pentu ca..."Toate vor trece pe acest pamant, dar cuvintele mele vor RAMANE"...

Nu va temeti frati crestini...Ateii sunt "neghinele"acestui pamant, serpii taratori ai lumii,
Maica Sfanta a calcat pe capul sarpelui...
Prin FEMEIA aleasa de Dumnezeu, a venit renasterea omului vechi in cel nou
Prin EA...pacatul Stramosesc a fost starpit...

Uitati-va la acesti LUPI din FORUMUL CRESTIN...ce-si spun ortodocsi..."Piei satano!"...asta veti auzii...

Acum dau "copy-paste" la cuvintele Domnului nostru din Sfanta Scriptura:
Sf.Apostol Luca
42. Iar când a fost El de doisprezece ani, s-au suit la Ierusalim, după obiceiul sărbătorii.
43. Și sfârșindu-se zilele, pe când se întorceau ei, Copilul Iisus a rămas în Ierusalim și părinții Lui nu știau.
44. Și socotind că este în ceata călătorilor de drum, au venit cale de o zi, căutându-L printre rude și printre cunoscuți.
45. Și, negăsindu-L, s-au întors la Ierusalim, căutându-L.
46. Iar după trei zile L-au aflat în templu, șezând în mijlocul învățătorilor, ascultându-i și întrebându-i.
47. Și toți care Îl auzeau se minunau de priceperea și de răspunsurile Lui.
48. Și văzându-L, rămaseră uimiți, iar mama Lui a zis către El: Fiule, de ce ne-ai făcut nouă așa? Iată, tatăl Tău și eu Te-am căutat îngrijorați.
49. Și El a zis către ei: De ce era să Mă căutați? Oare, nu știați că în cele ale Tatălui Meu trebuie să fiu?
50. Dar ei n-au înțeles cuvântul pe care l-a spus lor.
51. Și a coborât cu ei și a venit în Nazaret și le era supus. Iar mama Lui păstra în inima ei toate aceste cuvinte.
52. Și Iisus sporea cu înțelepciunea și cu vârsta și cu harul la Dumnezeu și la oameni.

Deci...Atee sau Ateule...s-a coborat in Nazaret...si le era supus...la provaduit a iesit la 30 de ani...si-a provaduit timp de 3 ani.
Credeti mai paganilor,pentru ca... mai este putin timp pentru mantuire.

http://www.youtube.com/watch?v=D00g_...eature=related

11111111 08.01.2010 01:59:23

Citat:

Multumim, Vamesule.
Eu cred ca raspunsul corect este chiar in titlul topicului.

Iubita Anna21,
Iarta-ma suriora intr-un Hristos ca te-am lasat singura in lupa cu sarpele-nveninat,
dar din umbra eu te-am vegheat...si fierbinte eu m-am rugat...
Domnul sa-ti dea putere sa biruiesti...si pe satana sa-l strivesti
Draga mea...eu sunt un nimeni, dar vei vedea ca Maica Sfanta v-a veghea mereu asupra ta.
Ce urat,...se discuta aici despre prototipul "FEMEII"
SI SALBATICII ASTIA...ataca viata personala a omului ce-si exprima parerea...
am uitat...citez din spusele unui ateu:"eu nu judec mi-am dat cu parerea"...

Apostolul Pavel ne spune:"viata-i o continuua lupta"
Nu deznadajduii EL...este acolo ...langa tine si cu tine!
Sanatate la toti ce-i dragi tie si mantuire!

sa nu uitam...celula de baza a lumii acesteia este FAMILIA
Este o "institutie" mult incercata...
un copil are nevoie de ...TIMP petrecut cu el, care se defineste EDUCATIE...
Dragostea de mama nu poate fi inlocuita cu nimic de pe acest pamant
Dragostea de mama nu pizmuieste,ea cladeste...

iti dedic acest "copy-paste"

http://www.youtube.com/watch?v=M-HA4...EABA2&index=24

11111111 08.01.2010 02:01:42

Duhul Maicii sa se pogoare pe tine Anna(nume sfant...)

Iertare dragi crestini,dar nu pot sa accept aceste injurii la cele Sfinte
Adica D-zeu a ingaduit, ca Maica Domnului sa fie singura Femeie care a intrat in Sfanta Sfintelor...si ei...ei...
ah...Doame

asta-i blasfemie!
acesta-i forum crestin ,nu ECUMENIC...
ce faceti fratilor...
ii mai lasati mult...

Amin

heaven 08.01.2010 06:49:11

Nu stiu cum este pentru alti utilizatori ai acestui forum,insa mie mi se pare deosebit de deranjant si jenant ca o persoana,indiferent de motivatiile si dreptatea pe care le are sa inceapa sa arunce cu tot felul de epitete in alti utilizatori care nu ii impartasesc opiniile,pe principiul ca cine nu este in asentimentul sau si indrazneste sa aiba o opinie diferita,automat este impotriva lui si a crestinismului.
Nu suntem pe acest forum sa facem pe justitiarii si pe emisarii lui Dumnezeu,ci sa ne impartasim niste opinii,mai mult sau mai putin corecte,in limita bunului simt si pastrandu-ne cumpatul.
Asa ca,draga frate,care tot ridici valuri,sa stii ca vremea Inchizitiei a apus demult,iar daca nu poti purta cu calm si civilizat o discutie,nu te obliga nimeni sa scrii aici.

heaven 08.01.2010 08:10:22

Sa nu iti imaginezi ca daca faci circ pe forum si deraiezi intr-un asemenea stil (pentru ca un om echilibrat,cu iubire de Dumnezeu este blajin,smerit,iubitor de oameni,stie sa vorbeasca si cu credinciosul si cu pacatosul,chiar presupunand prin absurd ca epitetele pe care le arunci in dreapta si stanga fara nici o urma de discernamant ar fi reale) vei obtine altceva decat sa te pui singur intr-o lumina indoielnica.
Ma bucur ca ai postat regulamentul,poate te straduiesti sa il recitesti cu calm pentru tine,ca sa vezi cate reguli incalci chiar tu insuti.
Pace si lumina in minte si suflet!

eduardd 08.01.2010 08:54:58

Citat:

Ce inseamna MODELUL MD?

Andrei, nu stiu cum e pentru tine dar pentru mine, Maicuta Domnului este modelul desavarsit a MAMEI SMERITE!
Daca nu se stie foarte multe despre EA, este tocmai pentru ca EA din SMERENIE nu a dorit sa se stie..
Unde sunt urmelele femeilor de cariera? Unde sunt urmelele directoarelor de holdinguri? Unde sunt urmelele ministrilor? Unde sunt urmelele imparateselor???
Dar urmelele mamelor SFINTE? Dar urma Stapanei?? Dar urma sotiilor ce si-au inchinat viata Lui Hristos si au urmat EXEMPLUL IN SMERENIE si Iubire al Stapanei??

Nu pot fi de acord cu tine aici, oricat de drag mi-ai fi. NU POT!
Ca societatea moderna infiereaza femeile blande, casnice, ca le fac inapoiate, ca le obliga efectiv sa traiasca in ton cu societatea...asta e altceva.
NU inseamna ca ASTA e normalitatea... Si nu e vb de Occcident de diaspora sau de mintea mea ingusta (poate) ci e vorba de exemplul Maicii DOMNULUI> Intelegi???

Priviti calendarele, sunt PLINE de MAME SFINTE. Ori acestea au lucrat Andrei?
Ori acestea au fost directoare de holdinguri??
NU!! Au fost mame inapoiate in mentalitatea societatii de astazi.
Stiu, imi vei spune ca traim alte vremuri..m-am saturat sa tot aud asta Andrei...
Uite in aceste vremuri eu inca mai cunosc mame ce duc viata de mucenite. Mame ce au cate 12 copii. dar daca le privesti sunt pline de lumina si bucurie mereu. Niciodata nu se plang, nu spun ca sunt obosite. oare cine cuteza sa spuna ca si-au ratat viata pentru ca au ales sa creasca copii in loc sa ia anticonceptionale si sa duca o viata prospera?????
Cine??? Eu una , nu!!

Dar! Viata acesta ca sa fie pe drept inchinata Domnului si Maicii Domnului trebuie sa aibe ca punct de plecare SMERENIA SI IUBIREA ADEVARATA.
Ori acesta le simte/cunoaste DOAR una care traieste in smerenie. Una care cauta dupa putinta sa urmeze modelul Stapanei.
Vorba aceea ca in spatele fiecarui barbat puternic sta de fapt o femeie puternica este adevarata...
Iarta-ma Stapana pentru vorbele mele proaste despre Tine. Din adancul inimii stiu ca Nu exista limba sa poata grai cum se cuvine un cuvant despre Viata, Smerenia si IUBIREA TA DE MAMA.

Despre femeia casnica...sau de alta religie
NU vorbim aici de lenese, de femeii care au o situatie materiala buna si nu necesita sa munceasca, ci de acelea care au inteles cu adevarat ce inseamna FAMILIA.
Una ca aceasta NU plange dupa haine scumpe si coafor, nu este in ton cu moda, nu plange dupa pahare de cristal si mancare chinezeasca, ci face TOTUL cu IUBIRE si NU se simte nici sluga, nici rob, nici folosita.
Femeia care NU are in inima niciun model, le lipseste CREDINTA, isi va cauta "modele" de viata in Oprah sau Dumnezeu mai stie pe unde..
Vorbim de societate..dar societatea ASTA ne educa spre eliminarea inhibitiei,,,spre eliminarea rusinii...spre eliminarea indobitocirii...hai sa dovedim ca suntem libere si sa iesim goale pe strada....
Dar daca este atat de buna societatea....de ce exista atatia psihologi? Atatea sinucideri?? Atatia copii drogati?? Atatia copii maltratati???

Atata timp cat mai exista atatia copii bolnavi, drogati, beti si sinucigasi... arata ca noi mamele ( indiferent de religie de mentalitatea de tara de statut ) am uitat sau mai rau REFUZAM sa mai fim MAME.
Ma uit pe la filmele astea americane, cati copii sunt traumatizati pentru ca mama NU a ajuns la o serbare. Pentru ca mama este mereu plecata...
ori fi insiprate din viata, nu??

Mama nu este cea care poarta copilul in pantece, ci cea care isi dedica viata spre educatia , cresterea lui.
Le dam masina la 18 ani si case, le lasam averi pe maini dar NU le dam un SCOP in viata!!!
De aceea ajung ori sa se sinucida ori sa se dorgheze pentru ca NU SE MAI POT BUCURA DE NIMIC.
De ce oare???
Pentru ca nu au NIMIC frumos din trecut care sa se lege.. Nu au o masa luata impreuna. Nu au mirosul mamei. Nu au amintirea povestii citite inainte de culcare. Nu au nimic.
aaa ba da. am uitat.. au!
Un munte de aur si o mare de jucarii stricate...
Stricare de durere in noptile cand mama era la o intrunire de afaceri iar el era singur si speriat cand a avut un cosmar....

Fratilor, fara un scop bine definit ( Mantuirea) in viata nu esti decat o frunza in vant. Vantul este societatea care te "flutura" cum vrea ea. Daca nu ai scopul.. Esti doar un mort viu. Atat!

Fani71 08.01.2010 09:06:41

Citat:

Maica Domnului este model atat pentru barbati cat si pentru femei, ca Om Desavarsit.
Cred ca exista un pericol de a o pune ca model numai pentru femei.

Fani71 08.01.2010 09:10:59

Citat:

În prealabil postat de 11111111 (Post 198354)
Iubita Anna21,
Iarta-ma suriora intr-un Hristos ca te-am lasat singura in lupa cu sarpele-nveninat,
dar din umbra eu te-am vegheat...si fierbinte eu m-am rugat...
Domnul sa-ti dea putere sa biruiesti...si pe satana sa-l strivesti
Draga mea...eu sunt un nimeni, dar vei vedea ca Maica Sfanta v-a veghea mereu asupra ta.
Ce urat,...se discuta aici despre prototipul "FEMEII"
SI SALBATICII ASTIA...ataca viata personala a omului ce-si exprima parerea...
am uitat...citez din spusele unui ateu:"eu nu judec mi-am dat cu parerea"...

Apostolul Pavel ne spune:"viata-i o continuua lupta"
Nu deznadajduii EL...este acolo ...langa tine si cu tine!
Sanatate la toti ce-i dragi tie si mantuire!

sa nu uitam...celula de baza a lumii acesteia este FAMILIA
Este o "institutie" mult incercata...
un copil are nevoie de ...TIMP petrecut cu el, care se defineste EDUCATIE...
Dragostea de mama nu poate fi inlocuita cu nimic de pe acest pamant
Dragostea de mama nu pizmuieste,ea cladeste...

iti dedic acest "copy-paste"

http://www.youtube.com/watch?v=M-HA4...EABA2&index=24

Asta e chiar exagerat, cul, a fost singura crestina Anna aici, noi ceilalti suntem toti serpi inveninati?
Andreicozia nu este ateu si nici noi ceilalti.
Nici anna21 nu cred ca ar fi de acord cu aceasta idee ;-)

Fani71 08.01.2010 09:12:40

Citat:

În prealabil postat de 11111111 (Post 198355)
Iertare dragi crestini,dar nu pot sa accept aceste injurii la cele Sfinte
Adica D-zeu a ingaduit, ca Maica Domnului sa fie singura Femeie care a intrat in Sfanta Sfintelor...si ei...ei...
ah...Doame

asta-i blasfemie!
acesta-i forum crestin ,nu ECUMENIC...
ce faceti fratilor...
ii mai lasati mult...

Amin

N-ai inteles despre ce era vorba, 111111. Era vorba de Maica Domnului ca model concret pentru o mama. Putem lua cateva elemente, insa daca e vorba de problema de care vorbim aici, nu avem nici un element concret la Maica Domnului.

cristiboss56 08.01.2010 09:48:58

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 198383)
N-ai inteles despre ce era vorba, 111111. Era vorba de Maica Domnului ca model concret pentru o mama. Putem lua cateva elemente, insa daca e vorba de problema de care vorbim aici, nu avem nici un element concret la Maica Domnului.

Smerenia !

Fani71 08.01.2010 09:56:44

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 198390)
Smerenia !

Sigur, smerenia.
Dar a lucra, ca mama, si in afara asei, se opune spereniei, neaparat?

11111111 08.01.2010 10:10:13

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 198382)
Asta e chiar exagerat, cul, a fost singura crestina Anna aici, noi ceilalti suntem toti serpi inveninati?
Andreicozia nu este ateu si nici noi ceilalti.
Nici anna21 nu cred ca ar fi de acord cu aceasta idee ;-)

Stimata PROFESOARA DE RELIGIE,zici ca-i "cool"...
nu inteleg acest termen asezat in aceasta postura...ma rog...n-are n-are nicio relevanta pana la urma...

Te rog stimata PROFESOARA ...nu mai "acorda" cuvantul sarpe, nu-l transpune la plural...
"Sarpe" este promovat de catre mine,doar in contextul acelora care au participat in discutia aceasta(adica cei care au postat aici...si cred ca s-au regasit singuri,nu este nevoie de pledarea ta)
NU DENATURA SUBIECTUL...

uite ce zice Andreicozia, citez...
"
Ce inseamna MODELUL MD?
Maica Domnului este o fiinta deosebita din alte pdv, duhovnicesti dar literal, nu prea vad nimic iesit din comun fata de o alta mama grijulie, insa pina la 12 ani, ca mai tirziu nu mai stim, ce s-a mai intimplat "

Sa inteleg ca tu acestea ai studiat la INSTITUTL ce te-a promovat ca PROFESOARA DE RELIGIE???...

Fani71 08.01.2010 10:12:31

Citat:

În prealabil postat de 11111111 (Post 198399)
Stimata PROFESOARA DE RELIGIE,zici ca-i "cool"...
nu inteleg acest termen asezat in aceasta postura...ma rog...n-are n-are nicio relevanta pana la urma...

Nu am scris cool, am vrut sa scriu cum?.
Si eu participasem la aceasta discutie deci este normal sa ma fi simtit vizata.
Nu cumva oi fi un membru mai vechi banat? Te recunosc dupa stilul insultelor.
Poace tie! Nu am timp sa iti raspund, plec la scoala, si cred ca nici nu are rost.

11111111 08.01.2010 10:24:20

Citat:

fara filozofii marunte si eronate ,te rog...

uite ce zicea Ammonius Soccas(in"Viata lui Aristotel"):

Amicus Plato sed magis amica veritas(mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e ADEVARUL)

11111111 08.01.2010 10:27:15

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 198401)
Nu am scris cool, am vrut sa scriu cum?.
Si eu participasem la aceasta discutie deci este normal sa ma fi simtit vizata.
Nu cumva oi fi un membru mai vechi banat? Te recunosc dupa stilul insultelor.
Poace tie! Nu am timp sa iti raspund, plec la scoala, si cred ca nici nu are rost.

Nu sunt cine crezi c-as fi...am f.mare responsabilitate pentru ce spun...nu as sta in spatele altor nick-uri...NICIODATA

mergi in pacea Domnului IISUS HRISTOS si a Maicii Sale Sfinte!

Doamne ajuta!

heaven 08.01.2010 10:36:28

Nu ai nici o responsabilitate cand arunci cu atata agresivitate jigniri in dreapta si stanga,nici o ratiune,dar nici iubire de oameni,din pacate.
Religia nu este un paravan dupa care sa ne ascundem,ea trebuie traita si asta se vede in iubirea,smerenia si respectul pe care le avem fata de semeni si intreaga creatie a Tatalui Ceresc.
Dumnezeu sa te ierte si sa te lumineze,caci isi fac demonii bataie de joc din tine...
PS:Stiu ca probabil imi vei lua in nume de rau sfatul,dar te asigur ca iti spun pur prieteneste,fata intentia de a te jigni cu ceva: pe langa un duhovnic bun,cauta sa discuti si cu un psiholog,te-ar putea ajuta mult.
E ultima mea postare pe acest topic in care ma voi adresa tie,pentru ca intentia mea nu este sa ma cert sau sa fiu cauzatoare de zazanie.

windorin 08.01.2010 11:03:53

Citat:

Era vorba de Maica Domnului ca model concret pentru o mama. Putem lua cateva elemente, insa daca e vorba de problema de care vorbim aici, nu avem nici un element concret la Maica Domnului.

Maica Domnului mi se pare cel mai bun model pentru o mama.
Mantuitorul Iisus Hristos mi se pare cel mai bun model pentru un tata.

Daca insa ne e greu sa regasim in aceste modele trasaturile pe care sa le urmam, avem atatea altele.

Mama sa priveasca spre Sfanta Iuliana de Lazarevo.

Sfanta casatorita ce a trait alaturi de sotul ei mai bine de 20-25 de ani, abia mai apoi au trait ca frate si sora.
Aveau deja 13 copii la acea data.
A adormit in Domnul la vremea ei. Astazi, sfintele ei moaste izvorasc mir !

Tata sa priveasca spre Sfantul Vasile cel Batran.

Sfantul Vasile cel Batran era vestit in tot tinutul sau ca dascal de retorica si, mai ales, ca un crestin virtuos. Sfantul Grigorie cel Teologul spune ca Sfantul Vasile cel Mare a crescut "sub ascultarea marelui sau parinte, recunoscut in acele zile in Pont ca dascal de obste intru virtute".

In continuare zice ca, in tatal sau, Vasilie "avea acasa un model de virtute intru facerea de bine, a carui vedere il facea sa straluceasca inca din inceput. Asa cum vedem manjii si viteii zburdand pe langa mamele lor inca din nastere, tot asa si el, alergand alaturi de tatal sau, vesel precum un manz, nu a ramas mult in urma in indraznetele sale porniri catre virtute. Ori am putea zice ca, urmandu-si tatal, el desena si vadea semnele viitoarei frumuseti a virtutii sale, inscriind trasaturile desavarsirii inainte ca vremea desavarsirii sa soseasca."

Sfintii casatoriti Vasile cel Batran si Emilia au avut zece copii. Trei dintre ei au ajuns episcopi (Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie al Nyssei si Sfantul Petru al Sevastei), fata cea mare este Sfanta Macrina cea Tanara (19 iulie), iar un alt fiu, Sfantul Navcratie, a fost calugar (8 iunie).

laurschepsis 08.01.2010 12:45:09

Lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 198174)
Fiecare cu ce crede. Ai copii, Andrei?
Si eu am avut cariera infloritoare pana mi-a intrat copilul in spital si a trebuit sa-l retrag de la gradinita, sa renunt la serviciu si sa stau cu el. Rezultatul a fost ca la 4 ani copilul meu stia sa citeasca. Acum are 5 ani, citeste frumos povesti, face adunari mai bine decat unii adulti, pune niste intrebari extraordinar de profunde, cred eu.. si cel mai important: are o intelegere a religiei superioara multor adulti.
Nu mai vreau nici o cariera. Cred ca am ceva mai bun.
Iar al doilea, care vine din urma, este super smart.. ma iertati ca ma laud aici cu copiii mei, dar sa-mi mai spuna cineva de copil de 18 luni care construieste case din cuburi lego, asculta cu placere muzica clasica (sta nemiscat cate o jumatate de ora, pana se termina concertul), deseneaza (bine, pereti, in principal, dar are talent :))), strange singur jucariile etc...
Dau linistita 10 cariere pentru asta, nu una.
Poate am de pierdut ceva, nu stiu.. Dar cred ca inainte de copii m-am fatait destul in costum crezand ca sunt cineva. Aaaa ..si eu angajam oamenii.. si imi aduc aminte cat se zbateau pt un ban in plus la salariu. Si cum le serveam discursuri despre responsabilitate si despre cum in mainile lor este viitorul companiei... bla, bla, bla. Cand de fapt motivarea lor (iluzia carierei) este una, iar profitul, hmm, cu totul altceva. Am invatat ca este relativ usor sa manipulezi angajatii.. nu aruncati cu pietre! Cariera.. ce praf in ochi!

Doamne-ajuta!

Ma bucur din tot sufletul pentru tine, Ana. Este un privilegiu pentru mine sa aflu despre inca o persoana, ca a inteles esenta mesajului Mantuitorului:

13. Atunci I s-au adus copii, ca sa-si puna mainile peste ei si sa Se roage; dar ucenicii ii certau.
14. Iar Iisus a zis: Lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca a unora ca acestia este imparatia cerurilor.
15. Si punandu-Si mainile peste ei, S-a dus de acolo.
(Matei, 19, 13-15)

As vrea sa subliniez, in special pentru cei ce nu au inca prunci, sa aiba in vedere ca aceste cuvinte nu se refera doar la neinterzicerea optiunilor crestine ale copiilor. Iisus Hristos insusi ne atrage atentia sa avem in vedere inca de la gandul ca vrem copii in familia noastra sa ii aducem pe lume si sa ii crestem in curatenie si in deplina cunoastere a Lui. Nu mai discut, pentru ca este evident, mesajul antiavort. Deci suntem datori sa le oferim tot sprijinul pentru accesul la o cunoastere cat mai vasta a lumii prin care urmeaza sa calatoreasca. O lume fascinanta - cum oare altfel ar putea fi Creatia Lui - in care zilele rele si cele bune te pot rataci in succesiunea lor, adesea neinteleasa.

Multumesc lui Dumnezeu ca a avut mila de unul ca mine si mi-a daruit bucuria de a intalni oameni minunati care au inteles ideea de sacrificiu, de dedicare hristica in serviciul aproapelui sau. Mi-am intersectat drumurile in aceasta lume de tinichea, in care straluciri pestrite si muzici amagitoare iti incovoaie subtil firea spre cele pieritoare, cu profesori, doctori, preoti sau monahi, simpli parinti care nu si-au tradat vocatia. Azi am avut bucuria sa citesc marturisirea ta. Eu vad in cuvintele tale destainuirea unei mame incercate de pedagogia Lui. Ai ales sa il marturisesti prin fiintarea in diapazonul celei mai frumoase vocatii, aceea de mama.

Imi este viu in suflet exemplul Cristinei, mama Sfantului Arsenie Boca. S-a rugat Maicii Domnului sa ii dea un copil pe care sa il ofere inapoi. Dupa ce l-a avut, ani de-a randul s-a rugat smerita la Maica Domnului sa-i ajute lui Zian sa apuce drumul catre El. Nu a tras de copil la biserica, nu i-a tinut ore de predici lamuriritoare despre Dumnezeu. Nu a incercat nici o clipa sa-i influenteze drumul in viata. Si-a pus toata nedejdea in Sfanta Fecioara si a lasat-o pe Ea sa aiba grija de baiatul ei. Singura data cand a marturisit care a fost dorinta ei, a fost in ziua in care viitorul mare duhovnic al romanilor i-a spus ca a luat hotararea de a lua Calea Lui. Abia atunci i-a marturisit cu lacrimi de bucurie: "De-ai stii, mama, de cand ma rog pentru ca sa aud vorbele acestea de la tine!" Este, pentru mine, cel mai frumos exemplu de mama, de "colaborator al lui Dumnezeu", cum obisnuieste parintele Rafail Noica sa ne indemne a fi.

Nimic din ce am scris nu este spre smintirea ta sau a altora. Nu este lauda. Este doar marunta mea marturisire atunci cand intalnesc oameni care dovedesc cu fapta si simtirea ca au inteles sensul profund al celor trei versete din Matei.

Dumnezeu sa-ti binecuvanteze gandurile si faptele bune si sa te tina departe de tot ce este rau si urat. "Pentru ca roada luminii e in orice bunatate, dreptate si adevar, incercand ce este bineplacut Domnului" (Efeseni 5, 9-10)

Doamne-ajuta!

andreicozia 08.01.2010 17:51:04

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 198416)

Mama sa priveasca spre Sfanta Iuliana de Lazarevo.

Sfanta casatorita ce a trait alaturi de sotul ei mai bine de 20-25 de ani, abia mai apoi au trait ca frate si sora.
Aveau deja 13 copii la acea data.
A adormit in Domnul la vremea ei. Astazi, sfintele ei moaste izvorasc mir !

.

Asta mi se pare un model bine documentat si bun de urmat...desi, nu stiu cum esti tu Dorine, dar ideea de a avea in oras la bloc 13 copii ma sperie. :)
In schimb ideea de a trai ca frate si sora dupa 20-25 de ani cred ca nimanui (care a trecut prin asta) nu este straina, este o realitate pentru care nu trebuie sa depui nici un efort sau sa te nevoiesti intr-un mod deosebit ci vine de la sine. :)

andreicozia 08.01.2010 18:22:14

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 198401)

Fani, tu chiar nu-l recunosti prin iesirile si reactiile astea anormale? ( intra, iese, devine guest, produce spamuri, sare dintr-o extrema in alta, nu reuseste sa inteleaga despre ce se vorbeste)...
Lasa-l in durerea lui in pace si orice ar asterne pe hirtie, fa ce fac eu, Ignora-l!... :)
Pace tuturor!

Miha-anca 08.01.2010 19:13:09

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 198605)
Fani, tu chiar nu-l recunosti prin iesirile si reactiile astea anormale? ( intra, iese, devine guest, produce spamuri, sare dintr-o extrema in alta, nu reuseste sa inteleaga despre ce se vorbeste)...
Lasa-l in durerea lui in pace si orice ar asterne pe hirtie, fa ce fac eu, Ignora-l!... :)
Pace tuturor!

In cazul in care nu se stie, a deveni "guest" este egal cu a fi banat.
Daca suntem intrasigenti, sa fim cu toti, care jignesc, nu numai cu unii. Multe jigniri au fost si sunt inca trecute cu vederea pe unele topicuri sau chiar sectiuni!

andreicozia 08.01.2010 19:19:25

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 198634)
In cazul in care nu se stie, a deveni "guest" este egal cu a fi banat.
Daca suntem intrasigenti, sa fim cu toti, care jignesc, nu numai cu unii. Multe jigniri au fost si sunt inca trecute cu vederea pe unele topicuri sau chiar sectiuni!

Multumesc, asa este Ancuta, bravo, aici sunt de acord cu tine!

sophia 08.01.2010 21:28:45

1. Mi se pare cam exagerat sa comparam, sa vrem sa facem o comparatie intre femeia de azi si o sfanta, in general intre oamenii de azi si sfinti.
Si a-i lua ca model mi se pare exagerat.
In primul rand ca era alta lume atunci, cu alte conditii, principii si reguli, care acum nu mai sunt.
In al doilea rand ca nu suntem sfinti.
Si pe urma multe in scripturi, in credinta, sunt metaforice.
Povestea cu "iata mama ta, iata fiul tau", se referea la alt fel de mama si fiu, la o anume iubire, de sentiment numai, si nu la un grad de rudenie.
Sa fii casatorit si apoi sa te duci la lupta/puscarie/manastire in numele lui Dumnezeu si sa-ti parasesti sotie si copii (vezi Sf. Adrian si Natalia) nu mi se pare un exemplu de familie umana, sau sa traiesti ca fratii dupa 20-25 ani de casnicie (inteleg ca in abstinenta), iar mi se pare numai normal ca masura anticonceptionala.
Adica sunt lucruri frumoase, dar demne numai de sfinti, de ne-oameni.

2. Maica Domnului este de apreciat mai mult pentru smerenia cu care a acceptat soarta (de f.tanara) si pentru suferinta fara margini pe care a indurat-o de la fiul ei, incepand cu faptul ca a plecat de acasa, si pana la crucificare. Dar in rest ca mama propriu-zis, care sa educe copii, sa-i invete, sa faca ceea ce face o mama obisnuita (boli, scoli, lipsuri, necazuri, serviciu), nu este vorba. Oricat de mult o respect si iubesc.
Nici nu a avut alti copii de fapt, ai ei. Nu a nascut multi copii ca atatea alte femei din ziua de azi.
Dar a avut rolul ei de la Dumnezeu si pentru asta o iubim.

3. Ar trebui sa se o deosebire intre femeie si mama. Nu stiu de ce se tot amesteca notiunile.
Eu nu sunt mama din nefericire, dar daca as fi fost, as fi redus mult serviciul si as fi stat mult cu copiii. Macar temporar.
Nu se poate si nu ma convinge nimeni ca o femeie le paote face bine pe amandoua cocncomitent si sa mai fie si buna sotie, si frumoasa, si sanatoasa.
Si toate astea si ca mama singura.
Eu am vazut pe viu la mama mea, pe care am pierdut-o f.devreme din aceasta cauza: munca si responsabilitati peste puteri.
Stiu ca in ziua de azi femeia trebuie, in multe cazuri sa aibe serviciu, pentru ca nu este suficient salariul sotului.
Dar ca sa se ajunga pana acolo incat copiii nu-si mai vad mama in timpul saptamanii ci numai gradinita sau bona, ca sotii trebuie sa se vada numai la miezul noptii sau in week-end (si atunci nu e voie:10: ca e pacat), eu nu inteleg. Ca trebuie sa fie politiste, sa plece in razboi, in cosmos, in politica, etc.
Sau femei care sunt milionare practic, fac copii si dupa doua luni se duc sa faca fitness si apar luminoase la televizor si dau exemplu ce frumos este sa ai copii si cum le impaca pe toate, si cum sunte ele si modele (de prezentat moda, ca nu se vede ca au nascut, nu alapteaza, etc.).
Am citit ce spunea Seal despre mama Heidi Klum, care face copii si pleaca la moda si la televizor.
La ce le trebuie acestor femei copii? Ma intreb si nu inteleg.

Nu sunt de acord nici cu extrema cealalta: sa nu invete femeia, sa nu aibe cultura, sa stea incuiata in casa, sa n-aibe bani, sa depinda numai de sot.
Si munca de acasa merita salariata in fond.

Sunt pentru un drum de mijloc (ca de obicei), adica femeia sa poata avea un serviciu potrivit si cu un program mai scurt si mai potrivit. Si sotul sa fie platit mai bine.
Cand ma uit cate femei isi cauta disperate de lucru, ca altfel nu se descurca familia...cand inainte vreme femeia era o doamna.

In multe tari, au fost pana recent vremuri inca f.üputine femei lucrau, iar barbatii erau bine platiti. O ducea bine familia, iar femeia era o doamna.

Si mai exista si munci care se poat face acasa (chiar intelectuale), liber profesionist.

Si sa ajungeti sa spuneti ca femeia cu copii se plictiseste acasa? In ce lume traiti voi?
Nici femeia fara copii nu se plictiseste, sunt atatea de facut acasa, de mers in oras, la biserica, activitati social-culturale, etc.

4. Femeia fara copii poate sa-si permita cariera. Sa nu confundam insa cu femeia care nu vrea copii ca sa poata face cariera!

N-am inteles ce treaba au in aceasta discutie televizorul si telenovela...

andrei_im 08.01.2010 21:36:00

de ce sa nu ii luam pe sfinti ca modele? atunci de ce ni se spune "Voi fiți dar desăvârșiți, după cum și Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit.” (Matei 5:48)? aceasta este tinta noastra, sfintenia, oricat de departe ar parea de noi. daca nu asta, atunci care alta poate fi? am postat la topicul "pe urmele sfintilor" viata Sfantului Ioan Maximovici, care a trecut la Domnul in anul 1966. Inchisorile comuniste au dat multi sfinti. Este adevarat, nu suntem sfinti, suntem niste pacatosi DAR TREBUIE SA FIM SFINTI, este chemarea pe care ne-o adreseaza Dumnezeu in fiecare zi. in fiecare dimineata, cand deschidem ochii si ne pregatim sa "pornim la lupta" ar trebui sa avem versetul acela in gand!
Astazi, avand atat de multe ispite, posibilitatea de sfintenie este mult mai mare, insa lipseste determinarea omului, cum spunea Sfantul Serafim de Sarov. Nu a fost nici o perioada in istorie in care sa nu fi existat sfinti! BISERICA FARA SFINTI NU ESTE BISERICA! Doamne ajuta!

andreicozia 08.01.2010 21:40:49

Bun, Hai sa vadem ce inseamna de fapt aceasta chemare la sfintenie a Sf Ap Pavel.
Ce si cine sunt sfintii? (din nou inapoi la Voltaire si la definitia termenilor pe care-i folosim in discutia curenta, pentru a FI SIGURI ca vorbim despre acelasi lucru sau in intelegem LA FEL)
Oare sunt NE-oameni asa cum ii numeste Sophia?

Daca toti suntem numiti sfintii lui Dumnezeu oare Pavel se refera la SUPRA-oameni sau crestini adevarati?

andrei_im 08.01.2010 21:43:46

ce loc au Voltaire si "supra-omul" lui Nietzsche (probabil) aici? :)

florinbrasov0 08.01.2010 21:55:04

Re

Nu ne dam seama dar cu totii suntem chemati la sfintenie si chiar putem deveni sfinti. Consider ca vietile sfintilor nu sunt modele exagerate ci sunt modele potrivite. De asemenea cred ca putem sa devenim sfinti fara sa ne ducem in pustie sau sa ne calugarim, depinde ce ne-a randuit Dumnezeu. Dumnezeu este acelasi si va fi acelasi,nu se va schimba, asa ca sfintii Lui vor fi intotdeauna modele de urmat, pe care urmandu-le Il urmam pe El.

andrei25 08.01.2010 21:59:56

...

Oare cum ar reactiona oamenii, daca ar vedea pentru 3 secunde iadul? Cum ar mai fii viata lor, dupa experienta asta?

sophia 08.01.2010 22:16:52

Revin scurt ca sa spun ceva referitor la mamele care promit copilul nenascut lui Dumnezeu sau manastirii. Adica cer un copil cu promisiunea ca-l vor darui lui Dumnezeu cumva (preotie,calugarie).
Nu mi se pare corect si crestinesc. Nu mai stiu daca Sf. Ana sau Sf. Elisabeta au cerut ele, sau le-a oferit Dumnezeu acest schimb.

M-am gandit si eu in durerea mea la un moment dat sa cer asa, dar n-am putut.
Cum sa hotarasc eu pentru copilul meu ce sa faca in viata? Si daca nu poate/nu vrea. Si eu am fost nevoita (inclusiv d ela parinti) sa urmez o cale care nu era a mea si stiu ce inseamna.
L-as fi lasat poate sa se faca preot de mir.
Dar eu m-am gandit altfel: daca as fi avut copil l-as fi indrumat in credinta si biserica, l-as fi dus sa ajute in altar (cum ii vad pe baieteii de la biserica de aici), sau daca ar fi fost fata, sa cante la strana, sa fie credincioasa si nu stiu.
Dar calugarie, nu. Si daca el/ea ar fi ales aceasta cale m-ar fi durut.
Pentru ca stiu ca este f.greu si pentru ca eu vad altfel monahismul.

sophia 08.01.2010 22:22:31

@andrei-im - eu cred ca nu trebuie si nu ni se cere sa fim sfinti.
Telul nostru este sa fim buni, curati, placuti lui Dumnezeu, dar ca oameni.
De la sfinti putem sa invatam multe, dar nu putem sa devenim sfinti.

Sau poate ca nu toti avem aceeasi definitie pentru sfinti?

anna21 08.01.2010 22:28:42

Sophia, se pare ca tu uiti ca sfintii nu sunt sfinti prin forte proprii! Omul nu se sfinteste el singur, de la sine.
Ei doar au vrut cu toata fiinta sa faca voia lui Dumnezeu si cred ca la asta suntem toti chemati.
Doar ni se cere un pic de jertfa, dar sunt convinsa ca nu ni se cer lucruri peste puterile noastre.

andreicozia 08.01.2010 22:33:42

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 198714)
ce loc au Voltaire si "supra-omul" lui Nietzsche (probabil) aici? :)

Nu, Voltaire spunea si are dreptate, ca IN ORICE CONVERSATIE, indiferent de subiect, participantii trebuie sa fie siguri ca si-au definit si sunt de acord cu explicatia termenilor pe care-i folosesc in discutie, altfel risca sa vorbeasca in paralel, fara sa se inteleaga

andreicozia 08.01.2010 22:36:37

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 198735)
@andrei-im - eu cred ca nu trebuie si nu ni se cere sa fim sfinti.
Telul nostru este sa fim buni, curati, placuti lui Dumnezeu, dar ca oameni.
De la sfinti putem sa invatam multe, dar nu putem sa devenim sfinti.

Sau poate ca nu toti avem aceeasi definitie pentru sfinti?

Exact, asta am si vrut sa spun! ca nu avem aceeasi intelegere
Anna21 din ce spune vede numai supermani care fac minuni pe cind Sf Pavel cind zice "Fratilor fiti sfinti!" spune exact ce spui tu, citez
"Telul nostru este sa fim buni, curati, placuti lui Dumnezeu, dar ca oameni."

sophia 08.01.2010 22:36:58

...ba unele lucruri sunt peste puterea multora (din pacate). Si repet, nu cred ca le cere Dumnezeu, ci unii oameni.

andreicozia 08.01.2010 22:38:21

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 198721)
Oare cum ar reactiona oamenii, daca ar vedea pentru 3 secunde iadul? Cum ar mai fii viata lor, dupa experienta asta?

Cred ca in foarte scurt timp ar uita si ar reveni la normal

Fani71 09.01.2010 09:17:36

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 198737)
Sophia, se pare ca tu uiti ca sfintii nu sunt sfinti prin forte proprii! Omul nu se sfinteste el singur, de la sine.
Ei doar au vrut cu toata fiinta sa faca voia lui Dumnezeu si cred ca la asta suntem toti chemati.
Doar ni se cere un pic de jertfa, dar sunt convinsa ca nu ni se cer lucruri peste puterile noastre.

Aici sunt de acord cu tine, da, Sophia, sfintenia nu este ceva care se opune starii de om, nu ne cere sa fim supraoameni, ci oameni adevarati.
Putem fi sfinti in orice conditie umana, meserie, stare sociala etc. Exista multe cai spre sfintenie.
Problema este ca de multe ori sfintenia este prezentata ca o despartire de caile umane, ca un fel de viata neaparat dusa aparte. Ne in chipuim sfintii ca fiind numai pustnici, calugari, de exemplu. Nu este asa, daca ne uitam la vietile sfintilor.
Sa ne uitam si la cele ale sfintilor mai aproape de noi, ca sa intelegem mai bine, daca cele din vechime ni se par prea abstracte.
Exista cai de sfintenie care nu apar scrise in carti, pentru ca tin de domeniul vietii casnice, diescrete, care nu se vede bine din afara.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:02:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.