![]() |
SFANTA TREIME
"Invatatura despre Sfanta Treime exprima caracterul personal si intreit al Lui Dumnezeu. Mai presus de toate, Existenta Suprema si atotputernica este absoluta pt ca este personala. Din caracterul personal al Lui Dumnezeu reiese de fpat caracterul Lui intreit-personal. Caracterul de persoana iubitaore atrage cu necesitate exsitenta tri-personala, adica deplin iubitoare. Evident ca Dumnezeu ca persoana nu poate fi conceput decat ca Iubire, Iubirea Suprema. Iubirea intr-o singura persoana este insa egoista, iubirea numai intre 2 persoane nu este egoista insa este inca inca inchisa si deci subiectiva. Numai prin a treia persoana, iubirea ceolr doi se deschide si se obiectiveaza. Este ca si un schilibru geometric care nu poate fi realizat, nu e stabil decat prin trei puncte de sprijin. Caracterul obiectiv, complet, autentic al iubirii numai prin trei persoane reiese si din exemplificarea cu iubirea familiala; sotii realizeaza cel mai deplin, mai complet si mai obiectiv iubirea care-i leaga, prin copilul lor. Prin el, insasi iubirea sotilor se schimba, se deschide, se concretizeaza. SFANTA TREIME IN VECHIUL TESTAMENT In aceasta perioada avem, prin Revelatia divina, descoperir ale Sfantei Treimi intantionate, directe. Sfanta treime s-a descoperit in Vechiul Testament treptat,progresiv, incepand de la simple aluzii pana la formulari concrete, precise, personale si pana la revelatia personala directa. Astfel, in VT, la Facere, numele Lui Dumnezeu este formulat la plural, sub forma "Elohim", cuvant evreiesc la nr. plural. De exemplu: "Sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra" ( Facere 3, 25). Cuvantul Lui Dumnezeu si Duhul Lui Dumnezeu sunt infatisate ca persoane distincte: " Prin Cuvantul Lui Dumnezeu s-au intemeiat cerurile si prin Duhul gurii Lui toata podoaba lor". (Ps. 32, 6). Mesia, trimisul Lui Dumnezeu, este prezentat ca persoana divina: " Fiul meu esti TU, Eu astazi Te-am nascut". (Ps. 2, 7); si in acelasi sens, "Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al pacii, parinte al veacului ce va sa fi" ( Isaia 9, 5). SFANTA TREIME IN NOUL TESTAMENT In aceasta etapa, Sfanta Treime se decopera deplin, clar si definitiv, nu numai ca un adevar de credinta toretic si ca si ca o Treime de persoane care s-au arata "fizic" si simultan oamenilor. La inceputul activitatii Mantuitorului, la botezul in Iordan, se reveleaza toate persoanele Sfantei Treimi: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. In timpul activitatii sale, Mantuitorul si-a afirmat de mai mult eori identitatea de Divinitate cu Tatal: " Toate Mi-au fost date de catre Tatal Meu" (Matei 11, 27) si "Toate cate are Tatal sunt si ale Mele" (Ioan 16, 15) si mai ales: "Eu si Tatal una suntem" ( Matei 10, 30). Dupa Invierea Sa, El a trimis pe Apostoli sa invete si sa boteze prin formula expresa: "in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh" (Matei 28, 19). INSUSIRILE SI DISTINCTIILE PRESOANELOR TRINITARE Persoanele Sfantei Treimi deosebite una de alta, au fiecare insusiri proprii, pin care se deosebesc si nu se confunda. Intrucat ele poseda aceeasi unica esenta divina, reiese ca ele se deosebesc dupa modul in care poseda aceasta esenta divina. De la inceput, trebuie stabilit fpatul elementar ca Persoanle Trinitare nu sunt manifestari deosebite sau trei Centre independente in care se repeta sau se imparte esneta divina, ci sunt cu adevarat persoane reale cu identitare si specificul propriu, chiar daca au aceeasi esenta Datorita faptului ca au aceeasi esenta divina, se intelege ca ele sunt egale si este exclusa orice subordonare intre ele. Deosebirea intre ele este, deci, personala si nu fiintiala. Insusirile personale in sanul Sfantei Treimi, insusirile interne, sunt urmatoarele: Tatal naste din vesnicie pe Fiul si purcede pe Duhul, fiind nenascut si nepurces; Fiul se naste din vesnicie din Tatal, iar Duhul purcede din vesnicie din Tatal. Tatal este considerat, prin excelenta, Creatorul lumii, Fiul e considerat Mantuitorul lumii, iar Duhul Sfant, Desavarsitorul lumii. In lucrarea extratrinitara, intotdeauna lucreaza toate trei simultan, intrcat sunt nedespartite. Cand supnem ca Tatal este Creatorul Lumii,intelegem de fapt ca El iese in evidenta mai mult, dar nu ca lipsesc celelalte doua. INVATATURA PRINCIPALA DESPRE SFANTA TREIME ESTE ACEEA CA DUMNEZEU ESTE UNIC, UNUL SINGUR CA ESENTA DIVINA, DAR IN ACELASI TIMP INTREIT CA PERSOANE. CU ALTE CUVINTE DUMNEZEU ESTE REALITATEA PERSONALA, UNICA SI SUPREMA DAR SI INTREITA. INTRUCAT ESENTA DIVINA ESTE UNICA, INDIVIZIBILA SI IMUABILA, FIECARE PERSOANA A SFANTEI TREIMI ESTE DUMNEZEU ADEVARAT, EGAL SI NEDESPARIT DE CELALATE, FARA SA SE CONTOPEASCA, DAR SI FARA SA SE SEPARE VREODATA." "DOGMATICA ORTODOXA", Pr. conf. dr. George Remete, ed. Reintregirea, Alba Iulia 2000 |
Botezul Domnului este numit, de catre Biserica, Teofanie, pentru ca la Botezul Domnului a avut loc descoperirea Sfintei Treimi. Cuvantul Teofanie inseamna "aratarea lui Dumnezeu". Sa reamintim faptele relatate de Evanghelie : Hristos vine la Iordan sa pri*measca botezul de la Ioan. Imediat dupa acest botez, la iesirea lui Hristos din apa, se aude vocea Tatalui numindu-L "Fiul Meu preaiubit", in timp ce Sfantul Duh, "in chip de porumbel, ne adevereste acest cuvant" (Tro*parul sarbatorii). Acesta este un temei scripturistic pentru invatatura Bisericii si anume ca Dumnezeu este Unu, dar in Trei persoane.
|
Citat:
am preluat-o pentru site-ul meu Evreii mesianici au ceva special ce intrece intelegerea mea, cu adevarat sunt poporul sau. |
Citat:
Acum puneți următoarea întrebare: pot fi eu dumnezeul meu? |
Asta ca să nu mai revin asupra triliardelor de imbecilitati pe care le-ai expectorat mai sus.
|
Citat:
|
vai vai vai...cati experti in Sfanta Treime...avem Heruvimi care citesc Biblia si deslusesc omenirii tainele universului..avem o persoana care vorbeste numai despre zei....avem martori ai nu stiu cui...numai experti, zei si martori...vai vai vai, vai de pacatele noastre..nu ne vedem nici pacatele si privim spre Sfanta Treime...vrem sa-i intelegem taina....
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cum poate Dumnezeu sa fie Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Putem face doua comparatii. Soarele: astrul in sine este Tatal, razele sunt Fiul iar caldura este Duhul Sfant. Nu putem concepe soarele fara una din aceste trei. Timpul: este compus din trecut, prezent si viitor. Nu putem da o definitie a timpului fara una dintre aceste trei "componente". Tot asa, cand vorbim de Dumnezeu ne gandim la Tatal, Fiul si Duhul Sfant. |
Citat:
|
Citat:
|
Intre cele doua nu exista coontracitie. Contradictie nu exista nici in Dumnezeu, doar in mintea nstra marginita apare contradictia.
|
Știm bine că materia este alcătuită din atomi. Nucleul atomic este format din nucleoni. Dar aceștia din ce sînt formați? Fără să iasă de pe tărîmul științei, cercetătorii au descoperit că fiecare proton și neutron este compus din trei quarci. La început toate acestea au fost idei la stadiul de teorii neverificate, dar astăzi fizica a ajuns la concluzia că aceste particule infinit mici există.
Dar, ceea ce este remarcabil la acești quarci este faptul că mereu sînt în grupuri de trei. Trei quarci, întotdeauna trei, formează cîte un nucleon. Nu se poate ca să existe separați, este imposibil. Trei înseamnă unul și acest lucru reprezintă fundamenul materiei din care Cosmosul sau Universul este creat. Deci, pînă și în cărămida ultimă care formează nucleul atomic ne duce cu gîndul la modelul divin al Sfintei Treimi: trei Persoane într-o singură Ființă. |
Mai știm că lumina are în același timp caracter de undă, dar și de corpuscul. S-au făcut atîtea teste care verifică riguros ca ambele modele sînt adevărate. Și totuși, cum este posibil să acceptăm ca lumina să fie în același timp un flux de fotoni dar și radiație electromagnetică, adică succesiv cîmp electric și magnetic și iar electric șamd? N-avem ce face, știința ne arată în clar aceste lucruri.
Hristos ne spune: "Eu sunt Lumina lumii". E lumpede că se referă metaforic la cuvîntul Său de învățătură menit să ne scoată pe noi din întunericul în care am alunecat. Dar eu îmi amintesc că sînt oameni îmbunătățiți care au dificultăți în a acepta că Hristos, Fiul Lui Dumnezeu întrupat, este în același timp 100% Dumnezeu și 100% om! Cum este posibil? Nu știm, dar avem un model fizic care ne arată limpede că se poate ca lumina să fie în același timp și undă, și particule. Iată cum Dumnezeu, mai exact Hristos, Rațiunea sau Logosul Care a gîndit arhitectura Creației, a lăsat la temelia Universului amprenta unor însușiri care ni-L descoperă în parte pe El, pe Creatorul lumii fizice. Modele similare mai sînt și altele, rămînde doar să le găsim. |
Citat:
|
Citat:
Degeaba ne apucam sa corelam acest plural cu imaginea celor trei personaje care il viziteaza pe Avraam sub stejarul Mamre. In acest punct textul nu spune nimic clar referitor la faptul ca ele ar fi persoane ale divinitatii. Deci am relationa mere cu pere. Poate ca Psalmul 2 ne ajuta cu ceva: "Iar Eu sunt pus împărat de El peste Sion, muntele cel sfânt al Lui, vestind porunca Domnului. Domnul a zis către Mine: "Fiul Meu ești Tu, Eu astăzi Te-am născut!" Cine e cel ce spune "Eu" in aceste versete? Pai se pare ca psalmistul, adica David, care intr-adevar a fost pus imparat (adica uns) in Ierusalim (adica Sion). Desigur, exprimarea mai departe e metaforica, pentru ca daca am lua-o ad-literam tot psalmul ar fi lipsit de logica. Pana la urma David nu e fiul natural al lui Dumnezeu. Poezia e totusi poezie, asa ca putem s-o tratam ca pe o poezie. Nu e un limbaj obisnuit, dar nu e nici lipsita de sens. Capitolul 30 din Pildele lui Solomon se pare ca bate problema in cuie: "Cine s-a suit în ceruri și iarăși s-a pogorât, cine a adunat vântul în mâinile lui? Cine a legat apele în haina lui? Cine a întărit toate marginile pământului? Care este numele lui și care este numele fiului său? Spune dacă știi!" Cel care a intarit marginile pamantului are un fiu. Deci Dumnezeu are un fiu. Si cam atat! Care e situatia cu acest fiu textul nu ne spune. De fapt ceea ce urmeaza n-are nicio legatura cu acest lucru: "Nu adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te tragă la socoteală și să fii găsit de minciună!" sau: "Nu grăi de rău pe slugă la stăpânul său, ca nu cumva să te blesteme și să te silească să-ți ceri iertare." O suma de cugetari, ce-i drept foarte intelepte ca o contrapondere la ceea ce afirma autorul proverbelor la inceput: "Căci sunt tare prost, ca să mă pot socoti ca om și nu am pricepere (care ar putea să fie vrednică) de un om." Ideea principala aici fiind una simpla si de bun simt: Daca tot cunosti atat de putine despre lume, incearca atat cat te tin puterile tale slabe sa fii intelept. Ce e cu acel fiu? Habar n-ai, omule. Daca orice om are un fiu, Dumnezeu de ce n-ar avea? Poate ca are, dar tu, omule, nici macar asta nu stii. Desigur, dintr-un asemenea text putem scoate orice. Iar legat de Sfantul Duh avem Iosua, 27: "Iar Domnul a zis către Moise: "Ia-ți pe Iosua, fiul lui Navi, om cu duh într-însul, pune-ți peste el mâna ta;" Chiar asa? om cu duh intr-insul? Frumoasa vorba de duh! In bibliile protestante avem expresia "bărbat în care este Duhul Meu", care inseamna de fapt acelasi lucru: omul are duh, adica nu e un individ lipsit de minte. Cel putin textul acesta pare mai clar, iar daca incercam sa scoatem din el alte prostii chiar ca am da dovada de lipsa de duh. Vechiul Testament ne ofera cateva lucruri care pot fi folosite in sprijinul ideii de Treime: pluralul, diferite referiri la un fiu al lui Dumnezeu, ideea de duh care apare uneori. Insa aceste lucruri nu se leaga intre ele. Fortand interpretarea le-am putea lega in diferite feluri si deci nu e de mirare ca privind din perspectiva Noului Testament, aceste elemente par sa aiba o legatura. E ca un puzzle in care daca aranjam piesele in mod gresit putem sa restabilim o imagine cat de cat coerenta daca adaugam niste piese in plus. Tocmai asta facem noi de obicei atunci cand citim Vechiul Testament. Adaugam lucruri in plus. Adaugam sensuri care nu existau in acel text. Adica ne batem joc de text. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:26:14. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.