![]() |
Iosif draga, ia lasa-l tu pe antiecumenistul nostru sa se mantuiasca unde vrea si mai bine raspunde la subiectul topicului, ca se pare ca ai idei care merita sa le auda si ceilalti. Deci, ce ai face tu daca ai avea la dispozitie o ora de discutie cu catolicii si protestantii practicanti dintr-un oras occidental? Prezentarea istorica o face Preotul, tu ar trebui sa prezinti altceva. Hai sa te vedem! :)
Elena |
Citat:
Imi place sa dau multe citate din Sfintii Parinti, pentru ca ei l-au cunoscut pe Dumnezeu, sunt in comuniune cu El, prin iubire, sunt in adevar, se afla in lumina (spre deosebire de mine care nu prea sunt). De aceea, ma folosesc de scrierile lor si ii las pe ei sa vorbeasca, ca sa zic asa, pentru ca ei detin adevarul, adica L-au trait. Asa ca pana nu coboara Dudul Safant asupra mea ca sa ma lumineze, prefer sa-I citez pe Sfinti mai mult decat sa-mi prezint propriile mele idei subiective, care pot fi si gresite. Si nu de alta dar pe forum intra tot felul de oameni, unii poate si tineri, elevi studenti, care poate nu stiu prea multe, si daca le prezint opinia mea cre poate fi gresita, nu ii ajut de loc. Cred ca ii ajuta mai mult daca citesc cuvintele unui Sfant, daca vad care este opinia Sfantului despre o anumita problema. Toate cele bune,Cristi. |
Citat:
Intr-adevar, Sfintii Parinti vorbesc nu numai din invataturi insusite, ci mai ales din invatatura traita. Insa, cred ca ar fi mai de folos pentru toti acestia pentru care prezinti aceasta invatatura sa ii provoci sa citeasca Sfintii Parinti. Asta presupune o prezentare succinta a invaturilor, cu citate exemplificative. Ti-am sugerat o prezentare personala a acestor invaturi, cu citate reprezentative si insistand pe acest obiectiv, de a trezi curiozitatea celorlati pentru scrierile Sfintilor Parinti. Sunt convins ca e mult mai eficient asa, caci opera lor nu se poate citi pe internet. Cu ganduri bune, Iosif |
Citat:
Asa ca, in primul rand as incerca sa cunosc punctul lor de vedere si sa il inteleg, sa vad cum s-a ajuns la el. Si bineinteles, mi-as prezenta propria viziune ortodoxa. NU as intra in polemici, as evita pe cat posibil acest lucru. Si apropo, am avut suficiente astfel de intalniri si am observat ca este interesant sa cunosti si sa repsecti punctul celuilalt si sa intelegi cum lucreaza Dumnezeu si in viata celor din alte confesiuni! Oricum, Ortodoxia detine deplinatatea prin pastrarea invaturilor asa cum au fost primite, prin bogatia spirituala si prin varietatea de posibilitati de traire a spiritualitatii! Le-am spus adesea celor din alte confesiuni, sunt fericit ca sunt ortodox pentru ca Ortodoxia imi da posibilitatea sa ii daruiesc lui Dumnezeu mai mult. Sunt fericit ca sunt ortodox pentru ca ma simt in permanenta captat de multitudinea de valente spirituale prezente in bogatia simbolurilor ortodoxe. Insa, n-am sa spun niciodata ca e vai si amar de cei care nu sunt ortodocsi... Asta nu le-as spune-o niciodata! |
Citat:
Elena |
Eu cred ca a prezenta Ortodoxia intr-o ora, presupune concentrarea caracteristicilor principale ale Ortodoxie, atat in probleme de invatatura cat si in cele de spiritualitate, intr-o expunere clara. Cred ca o prezentare pe scurt a Marturisirii de credinta, la care se adauga o prezentare pe scurt a vietii liturgice, o prezentare succinta a modului de organizare Bisericii si a impactului social pe care il are Biserica ortodoxa in Romania. Cam asta as spune intr-o ora.
|
ortodoxia este cultul lui Isus, prin biblie, care a fost inspirata de scrierile anterioare despre divin, chiar daca intr-o alta masura. biblia nu poate fi considerata ca
|
Biblia nu poate fi considerata ca o relatare reala a lucrurilor, ci doar ca un basm in care Isus este numit fiul unui tata din cer, zeul crestinlor si legile prelungite de la egiptieni si altii. Divinitati in istorie au fost altele, dar ce inseamna?
|
Biblia nu se poate intelege de oricine si oricind . Nu se deschide oricui .
Daca vrei sa-i patrunzi taina trebuie sa crezi in Dumnezeu ,trebuie sa-I ceri sa te lumineze si sa-ti dea credinta . Si sa nu astepti sa -i patrunzi sensurile dintr-data . Eu am citit-o si citesc mereu ,mereu cite putin si iar descoper sensuri noi . Alfel ramane neinteleasa . E singura carte pe care o citesc la care nu ma apuca somnul , indiferent de ora , si nici nu-mi fug gindurile . Poate ,si nu poate , ci pentru ca Iisus este prezent ,e cuvintul lui chiar daca a fost tradusa de "n "ori , nu si-a pirdut sfitenia cum poate cred unii. Doamne ajuta ! |
Claritatea ar fi intr-o descriere a gindului despre Dumnezeu si opusul lui, in aceasta "istorie", simboluri, deci incapabile de gind si actiune sau realitate, undeva, ceva care ar avea referinte apropiate de cele spuse, creator, care poate face, spune etc.
|
Credinta ramane totusi un dar pentru cei ce au inima deschisa, care au disponibilitatea necesara si mai ales care cer acest dar.
|
Userul Iosif este absolvent de teologie ortodoxa dar convertit la catolicism. A beneficiat de burse de studii în Italia si este totodata gazetar, fiind remarcat într-un articol din Lumea Credintei pentru batjocura cu care s-a referit în ziarul Averea la Sfântul Sinod BOR. Nick-ul Iosif se refera la catedrala catolica Sf. Iosif din Bucuresti. |
Citat:
|
Îl cunoesc de ceva vreme de pe forumuri de internet.
|
Serios?:)) Pe bune, esti cel mai tare. Ma bucur tare mult ca te-am intalnit. Ma distrezi pe cinste, o spun cu cea mai mare sinceritate. Acum m-ai facut si catolic:p. Si convertit....e bine. Inca o data, duhul inainte vederii pe care-l afisezi este absolut incantator.:D
Si exista numai un nick pe lumea asta? Poate pentru tine probabil..... Un singur nume, o singura persoana?? Un catolic care apara Ortodoxia, care spune despre Ortodoxie ca este credinta deplina??? Te felicit oricum pentru ingeniozitate.:thumbsup: Doamne ajuta! Mai ramai cu noi ca esti fenomenal. |
Alexandru Bogdan Duca
free lancer, Bucuresti, România Născut(ă): 1980, Moinesti-Bacau, România Pagina web personală: http://www. ad-astra.ro/alexandru-bogdan-duca Trimite un email Interese: teologie politica, teologie, filosofie politica, stiinta politica, literatura Detalii: Studii: Absolvent al Liceului teoretic "G. Calinescu", Constanta, clasa speciala de istorie si stiinte socio-umane Absolvent al Facultatii de Teologie ortodoxa din cadrul Universitatii "Ovidius" din Constanta Licentiat in Teologie sistematica cu teza "Documentele dogmatice ale Conciliului Vatican II. O perspectiva ortodoxa". Promotia 2003 Student masterand in Stiinte politice (sectia in limba romana) al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii din Bucuresti. Pregateste o teza de disertatie pe tema Biserica Ortodoxa romana si clasa politica in postcomunism Specializari: Teologie politica si relatia dintre Biserica si Stat Teologie sistematica si ecumenica Istoria ideilor politice si filosofie politica Alte domenii de interes: Istoria recenta Teologia eliberarii Literatura comparata: raportul dintre teologie, literatura si mitologie (Philip Dick, J. R. Tolkien, etc.) Gandire politica si filosofica totalitara Ecumenism crestin Filosofie (raportul teologie- filosofie precum si filosofia religiei) Activitati: 21 mai 1999- Participant la sesiunea de comunicari stiintifice organizata de Colegiul "Gheorghe Bratescu" din Constanta (sectiunea filosofie) cu referatul Filosofia crestina in contextul postmodernitatii 1999-2003- participant la emisiuni cultural-religioase la posturi de televiziune locale din Constanta februarie 2000- martie 2001- vicepresedinte al Asociatiei Studentilor Crestin Ortodocsi romani- filiala Constanta 2000- 2003- co-organizator al cercului de teologie ICHTIS la care a sustinut lucrari pe temele Constiinta si iubire. Cercetare ecumenica; Hristologia si pneumatologia in Apusul crestin; Grigorie Palamas si Toma de Aquino 2000-2002- co-organizator al Cenaclului de istoria si fenomenologia religiilor In illo tempore unde a sustinut comunicari pe temele Mitologia vechilor nordici; Traditiile secrete ale Francmasoneriei; Crestinism si Yoga; Introducere in Cabala 2000-2003- vicepresedinte al Asociatiei Humanitae iunie-august 2000- animator voluntar in cadrul Oratoriului salesian Sfantul Ioan Bosco din Constanta septembrie 2000- iunie 2001-profesor suplinitor de religie ortodoxa la Scoala generala I.L. Caragiale din Constanta octombrie- noiembrie 2001- colaborator al cotidianului Ziua (suplimentul Ziua de Constanta) 2000- 2003- co-organizator al intrunirilor din Constanta, prilejuite de Octava mondiala de rugaciune pentru unitatea crestinilor noiembrie 2000- participant la Saptamana Filocalica "Dumitru Staniloae"- Bucuresti februarie- mai 2002- co-organizator (impreuna cu Asociatia culturala "I.P.Culianu" al Cercului de Istoria Religiilor din Liceul Teoretic "G. Calinescu"- Constanta martie 2002- participant la trainingul de managementul proiectelor organizat de AIESEC Constanta august 2002- participant la seminariul organizat de PNTCD Constanta pe tema Basarabiei noiembrie 2002- co-organizator al manifestarii "Petre Tutea. Centenarul unui nemuritor"- Constanta martie 2003- participant la intrunirea prilejuita de Ziua Pacii la Liceul teoretic "Virgil Madgearu" din Constanta unde a sustinut o comunicare pe tema: Ce inseamna un razboi drept? Iunie 2003- participant al intrunirii organizate la Bucuresti de Miscarea Focolarelor pe tema: "Fecioara Maria- Regina Pacii" Iulie 2003- participant la intrunirea "Biblia si Biserica" organizata la Constanta de Societatea Biblica Internationala 13-23 aprilie 2004- practica in Camera Deputatilor- Grupul parlamentar al Partidului National Liberal iulie 2004. Participant al Scolii de Vara Romania Secolului XXI. Exclus pentru vina de a fi luat in ras pe ministrul de externe din acea vreme, Mircea Geoana. iunie 2005- student al Academiei interculturale Teze şi dizertaţii: • Alexandru Bogdan Duca. Biserica Ortodoxa romana si clasa politica in postcomunism. Un approach teologico-politic. 2005. • Alexandru Bogdan Duca. Documentele dogmatice ale conciliului Vatican II. O lectura ortodoxa. 2003. http://www.ad-astra.ro/whoswho/view_profile.php?user_id=713&lang=ro |
iosif
Credinta in Dumenzeul si Satanul descris de biblie, cu credintele care completa unele mai vechi, sporind ideea de magie, nu pot fi traite in mod natural, se ajunge la prea multe contradictii cu natura. Nu se merita ca binele si raul din societate sa fie personificate, printr-o fictiune care se vrea credinta iar ceea ce nu cunoastem, despre om si univers, nu are rost sa fie numite asa. |
Iosif ,spunene-ne si noua ce religie ai , daca nu te superi !
|
Citat:
Ceea ce spui este un produs al ratiunii, lucrurile pe care credinta noastra crestina crestina le propovaduieste nu tin in exclusivitate de ratiune. Ratiunii inca ii scapa foarte multe,deci nici nu poate avea pretentia ca le stie sau le intelege pe toate. Credinta este supra-rationala, ceea ce inseamna ca nu i se impotriveste, ci o depaseste. Sunt o multime de lucruri pe care inca nu le putem explica, asta nu inseamna ca ele nu exista, ca sunt inchipuiri omenesti ( ex. boli, fenomene paranormale). |
Citat:
Continutul mesajelor mele nu este evident? Sunt crestin-ortodox. Si de ce vorbesti la plural? Vorbesti in numele forumului? |
Nu vorbesc in numele forumului ,dar am vazut ca si mirelat se intraba "de unde stii ca e chiar el" , m-am gindit ca o mai fi cineva care se intreaba . Scuze , daca am gresit . Am urmarit confruntarea pe "dragostea" , n-am vrut sa ma amestec dar cred ca la un moment dat m-ati pus in incurcatura ca nu mai stiam de ce parte sint .
Cred ca aveti dreptate amindoi si gresiti tot impreuna . Daca ar mai cobori tonul ar fi mai multa lumina . Oricum , la nivelul omului de rind e mai simplu , sus e mai complicat . Mie cam mi-e teama sa fac la cineva observatie ,de cele mai multe ori pic eu in acel pacat cu toate ca ma straduiesc sa-mi aduc aminte de duhul blindetii . Scuza-ma ca te-am retinut cam mult ! Doamne ajuta ! |
Continutul mesajelor mele nu este evident?
E evident ca nu esti crestin ortodox. Iata pasaje anti-ortodoxe din mesajele tale: [color=red]Ce sa facem? Sa ne intelegem credinta! Si sa iesim din tiparele pe care le creeaza o intelegere literala a cuvantului lui Dumnezeu! Daca nu exista mantuire in afara Bisericii, inseamna ca celelalte 5 700 000 000 de oameni sunt condamnati la iad! Nu vezi ce aberatie poate naste o astfel de gandire? Si asta ca sa nu mai vorbim de toti cei nemantuiti de-a lunugl secolelor pentru ca au avut nesansa sa se nasca in alte confesiuni! Deci poate aici e mai mare non-sensul! Atunci la ce folos s-au mai nascut oamenii aia? Cine a determinat nasterea lor acolo unde sunt? Raspundeti intrebarilor astora, nu aplicati doar cele pe care le stiti! De aceea de multe ori Ortodoxia este confundata cu fundamnetalismul, pentru ca unii dintre sustinatorii ei nu sunt in stare sa priveasca in ansamblu lucrurile! Te inseli amarnic daca crezi ca ortodocsii sunt singurii care dau marturie despre Hristos! Unii de alte confesiuni crestine dau marturie despre El prin viata lor, prin sacrificiile lor, prin dragostea lor! Si chiar daca nu se adapa din credinta deplina, atat cat au ei stiu sa o foloseasca spre slava lui Dumnezeu! Cat priveste succesiunea apostolica.... cum e cu faza aia ca un preot caterisit ramane cu harul?? Nu ti se pare ca se cam bat cap in cap lucrurile?? Care e e diferenta intre un preot caterisit pentru credinta lui eretica si catolici? De ce unora le ramane harul si altora nu? Cred ca e cazul sa invatam sa cautam raspunsuri si la intrebari logice! E adevarat, fiecare religie are un sambure de adevar. Dar una e sa ai samburele si alta e sa ai fructul intreg. Una e sa mananci samburi si alta e sa mananci fructul. Samburii nu te hranesc precum fructul. Asta referitor la deplinitatea Ortodoxiei. Insa, e adevarat ca Dumnezeu este Cel care le judeca, El este Mantuitorul, nu noi. De altfel, in teologia catolica, de exemplu, se vorbeste de "crestinul anonim". Este o incercare de a explica legatura indirecta pe care cei din alte religii o au cu Hristos, nu prin relatia personala cu El, ci prin faptele prin care Ii slujesc Lui. Insa, relatia personala cu Hristos este conditia esentiala a mantuirii, nu putem relativiza acest lucru. Crezi ca Dumnezeu nu asculta rugaciunile catolicilor? Crezi ca ei nu se impartasesc cu Trupul si Sangele Domnului? Crezi ca Dumnezeu a ramas doar cu ortodocsii, care numara de fapt mult mai putini decat 200=300 milionae declarati oficial in lumea intreaga!?[/color] As fi vrut sa gasesc si niste mesaje pe sectia dedicata bisericii catolice pe care se vede ca o cunosti bine dar în mod ciudat nu te bagi acolo, ci doar la subiectele de ecumenism unde sari ca pastravul la musca. Iata acum si mesajele lui Alexandru Bogdan Duca de pe forumul catolic principal din România. Cititorii vor recunoaste stilul lui "Iosif" atât în idei cât si în modul de exprimare ba chiar si în tipul de ortografie: http://www.forum-catolic.cnet.ro/search.php?search_author=Alex+Bogdan+Duca |
Încerc sa dau adresa din nou, poate va apare nefragmentata: http://www.forum-catolic.cnet.ro/search.php?search_author=Alex+Bogdan+Duca Daca nu va merge, mergeti la forumul http://www.forum-catolic.cnet.ro , cautati userul respectiv si apoi cautati mesajele lui. |
Stii, mi-ai oferit o imagine veritabila legata de modul in care un om poate urzi tot felul de aberatii, din motive pe care inca nu le inteleg.
Oricum, ai fi fost mult mai convingator daca ai fi demonstrat ca mesajele acestea sunt anti-ortodoxe. Si cu acest mesaj probabil inchei si raspunsurile pe care ti le dau. Imi pare rau ca m-am lasat antrenat in discutiile cu tine. Dumnezeu sa te ierte! |
:)Si eu sunt interesat de aflarea adevarului.Iosife esti Alexandru Bogdan Duca?Sper sa fii sincer.
|
Citat:
Cu ganduri bune, Iosif |
Nu pot sa deschid adresele indicate , dar nici nu-mi place sa cercetez prea mult anumite lucruri , sa nu ma abat de la subiectul principal .
Stiti (voi toti vreau sa zic )cum e , pina la moarte nimeni sa nu se considere ca sta bine si nici ca e cazut . Lupta e deschisa . Dar intr-adevar parintele A.Papacioc spunea ca uneori trebuie sa te faci sabie . Eu n-am fost confruntata cu situatia asta . Am invatat insa ,cred eu , sa deosebesti momentul cind trebuie vorbit si cind trebuie tacut . Un parinte ne spunea o data ca Duhul Sfint e atit de sensibil ,o vorba spusa fara rost , sau un gind rau , si imediat pleaca . Se intoarce dar dupa ce se linisteste omul , dupa mai multa rugaciune . Sa nu suparam Duhul Sfint ! Si totusi cu toata dragostea cu care sint de acord ca e supraconfesefionala cum ai spus, sint impotriva ecumenismului ,definitiv ,nu ma poate convinge nimeni ca e un rau necesar . E ratacire . Imi place cum se comporta preotii nostri in stainatate (am fost in vara in vizita). Sint prietenosi si deschisi cu toata lumea . Pina acum mi se pare totul in regula . Nu poti trai intr-o tara straina fara sa fii prieten cu gazda . Dar gazda asta te mai si linguseste . Incepi sa devii dator . Oare se vor putea opri la timp ? Asta e intrebarea . Doamne ajuta ! |
Da, aici e problema. Sunt in gazda, nu poti sa te comporti ca si cand ai fi la tine acasa. Si daca gazda arata iubire, nu ii poti raspunde cu ura, asa cum pretind anti-ecumenistii. Sunt multi catolici, protestanti,etc. care au ajutat la constructia de biserici ortodoxe in strainatate si nu neaparat dintr-un interes meschin.
Multi se impotrivesc ecumenismului sau sunt de acord cu antiecumenistii fara sa cunoasca ce este miscarea ecumenica, modul in care se realizeaza ea. E drept sunt multe probleme, insa scopul nu este contopirea Bisericilor intr-una singura. Imbunatatirea relatiilor dintre Biserici, dintre oameni mai ales este un obiectiv justificabil prin insasi credinta noastra, care este bazata pe iubire, o iubire care ajunge pana la iubirea de vrajmasi. Insa, asa cum am mai spus in nenumarate randuri, Iubirea si Adevarul merg intotdeauna impreuna. Cat priveste datoria...toti suntem datori, insa depinde daca ne "platim" aceste datorii prin renuntarea la adevarul ortodox sau prin renuntarea la niste chestiuni personale pentru apararea adevarului ortodox, indiferent de consecinte. Cred ca ecumenismul in momentul de fata nu pune in pericol integritatea credintei celor implicati. Insa poate deveni oricand o astfel de primejdie si in acest aspect sunt de acord cu cei ce au rezerve fata de ecumenism. Inteleg aceasta pozitie ferma din anumite puncte de vedere, nu inteleg insa de ce ura ia locul rezervat exclusiv iubirii. Ma gandesc ca una din cauze este aceeasi ca si de acum sute de ani: necunoasterea! Doamne ajuta! |
Iosif , nu stii ca diavolul e mare orator ? Iti prezinta 99% adevar si-ti pune o strimba de darama tot ? Eu n-am incredere . Si apoi daca si observi la ce nivel se minte si se inseala la toate nivelele si in toata lumea . Ma gindesc la cei care au un cuvint de spus (nu pun in discutie biserica ) . Politica toata este o plaga , nu poti crede nimanui ,nu ai incredere in nimeni , numai minciuna .
Cred ca se poate bea o cafea impreuna (cu alte confesiuni ), se pot schimba doua vorbe , dar niciodata nu vom putea sa ne rugam impreuna . Si asa ne desconsidera toti pentru ca sintem saraci . Au impresia ca valoarea sta in banii lor . Din cauza asta nu vor ceda niciodata ci ne vor cere noua sa ne lipsim de unele lucruri sfinte . Uite numai ,au inceput sa faca propaganda sa cintam ca ei toti odata , desfiintarea stranei , desfiintarea corului aducind justificari pe care nici copii nu pot sa le inteleaga . Eu cred ca ecumenismul nu va duce la asa numita dragoste si respect pentru aproapele , e o propaganda falsa . Fiecare e liber deocamdata sa creada ce vrea . Doamne ajuta ! |
Iosif, ecumenismul nu are drept scop unirea bisericilor? Ma indoiesc. Serafim Rose in "Ortodoxia si Religia viitorului" se exprima foarte clar si ferm asupra amalgamului pe care vor sa-l construiasca si care are drept singur scop distrugerea crestinismului. Acuma eu am o problema (stiti cum e, fiecare cu "subiectul" lui... ;) ) Am mai postat de doua ori ideea si nu mi-a raspuns nimeni, si cum am parerea ca nu intamplator nu s-a raspuns, perseverez.
Sa iubesti un om inseamna sa fii de acord cu toate parerile lui? Sa-ti pui la discutie credinta in fata lui? Sa-i pui sufletul pe masa si sa-l lasi sa batjocoreasca / rastalmaceasca tot ce ai mai sfant? |
iosif
"Ceea ce spui este un produs al ratiunii", intre ratiune si inchipuiri este o diferenta. "Ratiunii inca ii scapa foarte multe", ceea ce omul nu cunoaste nu are nici o relatie cu religia si zeii. "Credinta este supra-rationala", in bine si natural ar fi al fel? "Sunt o multime de lucruri pe care inca nu le putem explica", posibilitatile de cunoastere cresc, ceea ce nu se poate cunoaste, pentru ca prea indepartat, nu inseamna zeu, ci fizica si matematica. Filozofia binelui poate exista fara simboluri supranaturale care ar influenta omaenii. |
Iosif, tu nu vezi ca Parintii s-au luptat atât sa pastreze învatatura Bisericii drepte si acum vin acesti ecumenisti, între care si tu, care sustineti ca unitatea confesionala ar fi un ideal. De ce nu renunta catolicii la ce îi deosebeste de ortodocsi?
Cumva tu crezi în primatul papei si alte învataturi catolice? |
Si cu constructia de biserici ,tot asa .... tactica pura . Se construieste pe afara ca sa ae darame innauntru . Doar se simte de la o posta ce sa mai vorbim .
Si vorbeam de o "anumita" datorie , nu ca toti sintem datori . Chiar nu stiu ce va iesi pana la urma . |
Citat:
|
Citat:
Ce va iesi pana la urma? Eu cred ca este esential ca oamenii sa invete sa se respecte, chiar daca au credinte diferite. Ne identificam ca si crestin-ortodocsi nu prin polemici arhicunoscute, ci prin dragoste si adevar. Asta inseamna foarte clar nu renuntarea la credinta ortodoxa, ci sa invatam sa ii respectam pe ceilalti si sa evitam ororile care s-au intamplat datorita fundamentalismului religios. Daca simtim ura pentru cei din alte confesiuni, desi propovaduim dreapta credinta, traim in afara ei. Ura ne desfigureaza identitatea crestina si in aceasta tot lucrarea diavolului este. |
Citat:
Nu cred in nicio invatatura catolica. Cred in ceea ce propovaduieste dreapta credinta, ca de aceea ma si numesc crestin ortodox si nici sunt un sincretist asa cum ai sugerat tu. A fi ortodox nu inseamna a fi insa impotriva celorlalti, ci a fi pentru credinta adevarata, unica si inconfundabila prin fidelitatea cu care a pastrat si a transmis invataturile de credinta de la o generatie la alta. Incercari pentru restabilirea unitatii confesionale au existat si in perioada Sfintilor Parinti, asa ca n-are rost sa afirmam ca ei nu si-ar fi dorit restabilirea unitatii Bisericii. Acest ideal nu este o noutate, e insasi dorinta lui Hristos ca toti sa fie una. De ce nu renunta catolicii? Ar fi bine sa ii intreb pe ei. |
M-as bucura daca ti-ai folosi si numele crestin, pentru o comunicare mai personala.
Las-o balta cu comunicarea. A fi ortodox nu inseamna a fi insa impotriva celorlalti, ci a fi pentru credinta adevarata, unica si inconfundabila prin fidelitatea cu care a pastrat si a transmis invataturile de credinta de la o generatie la alta. Eu nu sunt împotriva celorlalti ci împotriva minciunii. Nu sunt ortodox fiindca m-am nascut ortodox ci fiindca la un moment dat în viata m-am adresat lui Dumnezeu fiind gata sa trec la orice religie sau ideologie. |
Citat:
Iti doresc un drum plin de binecuvantari! |
Ce se crede despre Dumnezeu, numele zeului la evrei si ce inseamna credinta in el? La crestini si muzulmani, s-ar crede ca este o persoana care simte ca oamenii dar nu este om, fiind invizibil si inchipuit in forme de neinteles. Acest mod de gindire nu poate inlocui pe cel naturalal, omenesc, despre viata si iubire.
|
Omul a incercat mai tot timpul sa exprime ceva despre Dumnezeu folosind imagini omenesti. Insa Dumnezeu transcede aceste forme si ramane dincolo de materie. Hristos ne spune ca "duh este Dumnezeu" si cei ce I se inchina se cuvine sa i se inchine in duh si in adevar.
Iubirea nu sta in materie, iubirea tot in spirit sta. Dumnezeu este Iubirea, Dumnezeu este duh. Concluzia logica: iubirea este spirituala. Omul daca ar intelege izvorul iubirii, atunci acest mod de gandire i-ar fi cat se poate de natural. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:54:48. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.