Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Oastea Domnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=818)

danyel 30.01.2007 22:50:55

Draga sabina, n-are rost sa-ti mai comentez postarea ca nu terminam niciodata cearta!
Despre ce elemente neoprotestante vorbesti?? a, ca se canta cantari asemanatoare?, cantarile nu OD le-a luat de la sectari, ci ei de la noi, ca se predica in stil protestant? asta ramana la latitudinea fiecaruia de a percepe o predica
ca se practica rugaciunea libera? poi sincer te intreb, putem ingradii rugaciunea?, se practica si rugaciunea dupa carte!
Nu l-am pus la inaintare pe par Mihoc, si nici intr-un caz nu ma cred mai presus de el, am spus doar ca-i impartasesc convingerile!
"inculti cand e vorba de dogma ortodoxa" poi daca ar fi sa fim sinceri de astea sunt 90% dintre cei care se declara ortodocsi, vreau sa-ti spun ca cei din OD chiar stiu mai mult despre dogma ortodoxa decat multi altii
Draga mea, tu ai o obsesie cu erezia!, erezie e sa nu-l urmezi pe Domnul, uita-te la tara asta care se declara, repet se declara ortodoxa, ca numa ortodoxa nu este, si tu nu incapi de niste oameni care vor cu adevarat sa traiasca pocainta, spiritualitatea si liturgica ortodoxa, acuzandu-i ca sunt fanatici, "handicapati" si sectari, oare asa sa fie? nu mi-ai raspuns la intrebarea cu privire la tinerii din OD!
aceeasi parere o aveam si eu despre OD inainte, si am cautat raspunsuri si mi-am dat seama ca m-am inselat, repet nici OD nu e perfecta, si inca ceva, OD nu e BIserica, cei din OD sunt in Biserica, n-au nevoie sa formeze alta biserica, alt cult sau confesiune!
Crede-ma esti prea dura in afirmatii!

sabina 31.01.2007 11:22:30

"Draga sabina, n-are rost sa-ti mai comentez postarea ca nu terminam niciodata cearta!"
Ce pentru unii este critica cu privire la unele lucruri in OD, pentru un fanatic este cearta.

"Despre ce elemente neoprotestante vorbesti?? a, ca se canta cantari asemanatoare?, cantarile nu OD le-a luat de la sectari, ci ei de la noi, ca se predica in stil protestant? asta ramana la latitudinea fiecaruia de a percepe o predica
ca se practica rugaciunea libera? poi sincer te intreb, putem ingradii rugaciunea?, se practica si rugaciunea dupa carte!"
Ar trebui sa te faci politician! Si politiceni unde stiu ca nu pot aduce argumente, bagatelizeaza totul , ca cica oricum nu are importanta, ca e un lucru marunt ,si asa mai departe...
Protestanti si neoprotestanti exista dininaintea OD, concluzie => compozitori Od sau inspirat de la ei, au preluat obiceiurile lor, sau folosit de modelul lor.
Am si eu o intrebare: de ce majoritatea cantarilor seamana cu a protestantilor, si doar foarte putine corespund cu ce se canta in BOR?

"Nu l-am pus la inaintare pe par Mihoc, si nici intr-un caz nu ma cred mai presus de el, am spus doar ca-i impartasesc convingerile!"
Chiar sunt curioasa daca e asa, poate imi explici cum vezi tu pocainta, si atunci mai vedem cat ii impartesesti din convingeri...

""inculti cand e vorba de dogma ortodoxa" poi daca ar fi sa fim sinceri de astea sunt 90% dintre cei care se declara ortodocsi, vreau sa-ti spun ca cei din OD chiar stiu mai mult despre dogma ortodoxa decat multi altii "
Aroganta si mandrie specifica unui membru Od, noi suntem mai buni credinciosi , le stim pe toate mai bine etc... Daca nu ai fi fanatic, ai avea grija ce scri, si nu ai confirma tu insusi unele din criticile mele!

"Draga mea, tu ai o obsesie cu erezia!, erezie e sa nu-l urmezi pe Domnul, uita-te la tara asta care se declara, repet se declara ortodoxa, ca numa ortodoxa nu este, si tu nu incapi de niste oameni care vor cu adevarat sa traiasca pocainta, spiritualitatea si liturgica ortodoxa, acuzandu-i ca sunt fanatici, "handicapati" si sectari, oare asa sa fie?"
Eu zic ca Da, asa e, o dovedesti tu insuti prin comportamentul tau !
O mai mare erezie e promovarea unui Adevar fals, a unui Dumnezeu fals, a unei credinte false, deoarece multi buni credinciosi pot sa cada in capcana vorbelor frumoase. Nu promovarea ateismului e un pericol, ateisti raman ateisti pentru ca nu doresc altfel. Pericolul cel mare este promovarea unei credinte false deoarece poate duce la pierzanie multi credinciosi, mai ales cand totul se intampla in afara Biserici si nu are cine sa-i mai salveze. Cam slaba influenta preotilor Bo in OD, mai mult sunt folositi ca simbol, pentru a arata cat de "ortodoxa" este OD...

"nu mi-ai raspuns la intrebarea cu privire la tinerii din OD!"
Raspuns: Nu exista Biserica care sa-i opreasca de la pacate? Iarasi aroganta si mandrie specifica OD, fara OD oameni cad in pacat! Cu asemenea atitudine ma insulti pe mine, si mai ales insulti Biserica Ortodoxa deoarece o prezinti ca pe ceva neputincios, fara vlaga, care are nevoie de OD ca altfel ar fi si mai multi pacatosi...
Oastea Domnului predica o credinta cu tendinte foarte neoprotestante. Se concentreaza pe salvarea aparentelor in exterior, arata tuturor ce "buni credinciosi suntem" , nu conteaza lucrurul in interiorul tau, putregaiul din interiorul membrilor OD se vede prin mandria si felul lor agresiv de a fi.
Biserica ortodoxa ne invata ca intai sa ne curatam de pacate noi insusi, si apoi sa ducem lupta contra pacatelor in exterior. Cum poti duce in exterior ,eficient,o lupta contra pacatelor, daca tu insuti nu esti in stare pe ale tale sa le invingi?

"aceeasi parere o aveam si eu despre OD inainte, si am cautat raspunsuri si mi-am dat seama ca m-am inselat, repet nici OD nu e perfecta, si inca ceva, OD nu e BIserica, cei din OD sunt in Biserica, n-au nevoie sa formeze alta biserica, alt cult sau confesiune! "
Banuiesc ca aceasta parere ai avuto inainte de-a deveni fanatic, altfel nu pot intelege orbirea cu care scri unele lucruri...
Te cam contrazici, ai scris si aceste randuri :"sunt simple adunari in care se vesteste credinta si pocainta la fel ca in Biserica".
Daca OD nu e Biserica ci face parte din Biserica, atunci cum poate sa vesteasca credinta la fel ca Biserica! Vestirea credintei unice apostolica nu poate fi vestita "ca in Biserica" in afara Biserici,mai ales de-o miscare care : "ca se canta cantari asemanatoare?, cantarile nu OD le-a luat de la sectari, ci ei de la noi, ca se predica in stil protestant? asta ramana la latitudinea fiecaruia de a percepe o predica"

Dar hai ca te las in ale tale, numai doresc sa iti tulbur fanatismul ca altfel ori incepi sa "plangi" :"Crede-ma esti prea dura in afirmatii!" ; ori incepi sa ma "blestemi" : "ca va faceti dusmani ai Bisericii si implicit a lui Hristos" sau "partasii nesfarsitelor discutii pierzatoare".

Grigorie 31.01.2007 12:50:56

Daca o anumita cale este buna, Dumnezeu nu o va lasa neconfirmata. De ce OD nu are sfinti? Mi s-ar putea raspunde pentru ca este o miscare relativ tanara (mai putin de 100 ani) si ca nu putem sti ce se va intampla in viitor.
Eu cred ca este o cale stearpa, care promoveaza o spiritualitate superficiala. De ce am avea nevoie de OD cand calea traditionala a Bisericii este in continuare rodnica (a se vedea sfintii din ultimul secol, recunoscuti ca atare de orice ortodox)?
Care din invataturile lui Iosif Trifa sau Traian Dorz se inalta la nivelul celor apartinand marilor sfinti ai Bisericii (Sfintii Trei Ierarhi, Sf. Isaac Sirul, Sf. Maxim, Sf. Efrem, Sf. Atanasie, Ava Dorotei, Sf. Siluan, Parintele Sofronie s.a.m.d.)? Sau care cantari de la OD se compara cu muzica psaltica traditionala? Daca tot dedicam o parte din timpul nostru vietii spirituale, de ce sa nu ne hranim cu hrana de calitate? De ce sa preferam o hrana de calitate indoielnica?

Daca zelul "ostasilor" ar avea o origine sanatoasa, atunci s-ar umple manastirile de vietuitori sau de oameni in cautare de sfat de la cei care s-au lepadat de lume. Ortodoxia are o componenta ascetica indispensabila. Fara asceza nu este curatire de patimi, nu este smerenie, nu este sfintenie, nu este intimitate cu Dumnezeu.
Mai multe nu zic (dar zic altii, cum ar fi Yannaras) pentru ca nu am intentia sa jignesc pe cineva. Numai ca n-am intalnit pana acum pe cineva cu adevarat sporit duhovniceste care sa mearga pe aceasta cale. Pentru un incepator, OD poate fi pentru un timp ceva folositor (un progres fata de starea anterioara de vietuire in pacat). Dar doar pentru un timp. Dupa ce crestinul gusta ceva mai bun, este normal sa paraseasca OD si sa mearga pe calea batuta a Bisericii. Pentru unii OD poate fi o capcana, o piedica in calea urcusului duhovnicesc.

Referitor la preotii care activeaza in OD, eu i-as imparti in doua categorii. Sunt unii care de mici au facut parte din OD (ei si familiile lor) sau care au devenit membri pe parcurs. Sunt insa si unii care se implica numai pentru a avea un control asupra "ostasilor", dar in sinea lor si-ar dori sa nu aiba astfel de persoane in parohia lor. De ce? Pentru ca uneori "ostasii" sunt persoane problema, mai greu de pastorit decat ceilalti enoriasi.
(Ceva asemanator se intampla si cu visarionistii).

danyel 31.01.2007 20:17:36

Sabina, nu ma cunosti asa incat nu ai dreptul sa ma faci fanatic!
Altceva nu mai vreau sa zic, pentru ca sunt fanatic, nu, bine ca merge tara pe drumul credintei, toate-s bune si frumoase,nu!, ce mai avem nevoie de vestirea lui Hristos?
Lasa ca avem in ultimul secol cativa sfinti, nu frate Grigorie? si nu ne mai trebuie pocainta si intoarcere la Dumnezeu, Lumea treieste superficial credinta, Toate Tainele le fac din obicei, se spovedesc din obicei se impartasesc din obicei, chiar isi boteeaza copii din obicei, pe cati nasi ii mai intereseaza azi educatia spirituala a celor pe care i-au botezat? Dar ce vorbesc eu care sunt un fanatic un argoant si un obsedat religios, Jos cu Oastea ca-i sectara, las ca mandra noastra tara e crestina de 2000 mii de ani, hopa ce atitudine specific sectara am, nu, gata asta este, Hristos e tinut pe masa Sf Altar si nu i se da voie sa plece de acolo, ca doar ce sa caute el in vietile noastre, doar nu promovam individualismul religios! Cum sa-l marturisesc eu pe Hristos? este preot n-are decat sa o faca, cum sa nu fac eu chef la botez si la nunta? astea sunt marea majoritate a credinciosilor tarii, daca vreti sa fiti realisti! daca nu, ne vom ascunde in sonaje si ne v-om lauda ca suntem multi ortodocsi in tara, vom critica OD, ca vezi Doamne astia se tin perfecti, se tin sfinti, le stiu pe toate, sectari fara rusine! Adevarul! Slavit sa fie Domnul

danyel 31.01.2007 20:58:10

E adevarat ca Biserica e Una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca, si Harul lui Dumnezeu se revarsa noua prin Sfintele Ei Taine, nimeni nu poate pretinde ca-l are pe Hristos inafara Bisericii, pentru ca Biserica e Insusi a Lui Hristos, e Mireasa Lui Hristos si portile Iadului nu o vor biruii! Pana aici OD e de accord si nu comenteaza nimic
Niciodata de la infintarea ei, OD nu s-a pretins mai presus de Biserica, si nici nu s-a pretins sfintitoare, pt ca sfintenia se face doar prin Biserica!
Chemarea pe care o are OD “Aflarea, Trairea si vestirea lui Hristos cel rastignit”
Este o chemare crestina si inacelasi timp ortodoxa
Toti avem nevoie sa-L aflam pe Hristos, sa constientizam ca avem nevoie de El, ceea ce Domnul numea ,”nastere din nou” o nastere pt Hristos
Apoi avem nevoie de o traire cu Hristos, prin pocainta, credinta, lucrare , sfintenie, indumnezeire, toti avem nevoie sa ne curatim de pacate in taina Sf Spovedanii si sa luam viata noua in Taina Sf Euharistii,, toti trebuie sa raspundem Harului Lui Dumnezeu, cu umilele noastre fapte, pt a avea o credinta roditoare
Si in final toti trebuie sa-L marturisim pe Hristos, si sa nu ne rusinam de El, fiecare am fost chemati sa-L marturisim in fata oamenilor
Cantarea OD e intradevar mai putin bizantina, dar daca in Biserica lui Hristos asta este o problema nu stiu ce sa mai spun, oricum cantarea bizantina autentica nu se mai canta decat putin in tara noastra, pt ca muzica liturgica a fost revizuita, Nu poti ca si crestin sa spui ca numai intr-un fel poti sa-I canti Domnului, muzica Bizantina face parte dintr-o cultura, nu a a cazut din cer ori ea nu exista la inceputul crestinismului, am putea spune ca nu e buna?
Acum daca orice inoire in Biserica o vedem sectara, atunci ar trebui sa nu mai fie nimic in Biserica, ca toate s-au introdus de-a lungul timpului, si Liturghia nu a fost dintru inceput asa, ce-ar fi fost daca crestinii din vremea Sf Ioan Gura de Aur, l-ar fi acuzat de sectarism pt ca a introdus un nou text liturgic?
Acuzatiile asupra OD se fac deoarece multi preoti se tem sa nu -si piarda credinciosii in favoarea sectarilor, dar va asigur ca din adevaratele adunari ale OD , putini au dezertat
Eu prin OD am descoperit adevarul ortodoxiei, dupa ce am ratacit pe la mai multe secte, atunci cum poate OD, fi impotriva ortodoxiei?
Ceea ce stiti voi despre OD in mare parte se datoreaza imaginii negative pe care au creat-o cei pe care OD i-a incurcat
Par Vasile Mihoc spunea unui tanar, sa se lase de discoteca ca e pierzatoare de suflet
El insa i-a reprosat” da ce, sunt pocait? Sau ostas ca dumneata?” tanarul era student la teologie, deci viitor preot care isi va face superficial misiunea!
Ideea de fanatism cu care este “apreciata” OD, nu compenseaza starea de adormire spirituala a multor credinciosi, numai ca nu dorim sa vedem adevarul, iar daca se aude asa ceva, imediat se sare in sus cu afirmatii de genul “ fanatici, mandrii, sectari, va credeti sfinti”, Alte cuvinte sunt de prisos pentru ca nu se doreste aflarea adevarului despre OD,
Asta si prin faptul ca nu s-a aprobat ca in Istoria BOR sa se studieze istoria OD, in Facultatile de Teologie!

Grigorie 01.02.2007 13:21:24

Citat:

În prealabil postat de danyel
Lasa ca avem in ultimul secol cativa sfinti, nu frate Grigorie? si nu ne mai trebuie pocainta si intoarcere la Dumnezeu

Altceva am vrut sa spun. Calea Bisericii, care este calea smereniei, se arata in continuare roditoare (e absolut normal). Sf. Siluan, Sf. Ioan Maximovici, Sf. Ioan Iacob Hozevitul ... si multi altii, stiuti sau nestiuti (mai ales cei morti in temnitele comuniste, in gulaguri, canal, etc). De ce este nevoie de OD? De ce sa nu urmam exemplul sfintilor? De ce sa ne multumim cu ceva de calitate mai proasta? Eu unul asa pun problema.

Discursul acesta cu "crestinii" care beau, fumeaza, petrec in exces, injura, desfraneaza etc este folosit din plin de sectanti. Numai ca angajarea in viata duhovniceasca e bine sa se faca smerit, in Biserica, intr-un oarecare anonimat, nu intr-o forma de inregimentare, o organizatie paralela.

Care duhovnic bun nu-si educa fiii duhovnicesti sa fuga de pacate, sa se despatimeasca, sa se apropie de Hristos? Cine vrea sa se indohovniceasca are tot ce-i trebuie in Biserica, unde se si savarsec sfintele taine si ierurgii, nu are nevoie de nimic in plus. Bineinteles ca timpul liber este frumos sa-l petreci alaturi de altii care gandesc ca tine. Altfel "tovarasiile rele strica obiceiurile bune". Din acest punct de vedere OD (ca si "lucrarea" parintelui Visarion) ofera socializarea de care are nevoie orice fiinta umana. N-ar fi insa frumos ca la aceste intalniri sa se cultive duhul ortodox autentic? Adica icoane bizantine, muzica psaltica, lectura din scrierile Sf. Parinti sau a parintilor contemporani care scriu in acelasi duh patristic, pelerinaje la manastiri, actiuni caritabile. De exemplu la ASCOR asa se intampla. Nu exista (decat accidental) deviatii de la ortopraxie.

De ce e mai frumoasa si mai utila duhovniceste muzica psaltica? Pentru ca e compusa de oameni care au dus o viata de rugaciune, este verificata si confirmata in practica de sute de ani. Se poate spune acelasi lucru despre cantari gen "Cruce sfanta parasita", "Blandul pastor" s.a. ? Nasc ele aceeasi dor de rugaciune si de viata spirituala? Pentru mine nu. Mai degraba seamana cu cantece populare sau cu romante.
Nu inseamna ca nu mai pot interveni innoiri, numai ca ele trebuie recunoscute ca fiind de calitate de catre cei care depun eforturi sa se apropie de Dumnezeu. Ceea ce dorim sa ascultam, sa privim, sa citim, indica starea noastra interioara, credinta noastra, sperantele si aspiratiile noastre. Si, ca sa fiu mai scurt, mi se pare ca OD promoveaza kitsch-ul in detrimentul valorii autentice.
(o posibila definitie pt. "kitsch": Inlocuitorul ieftin al operei de arta, un substitut de prost gust)

danyel 01.02.2007 14:35:24

Sunt intru totul de acord ca trebuie sa urmam calea sfintilor, bineanteles ca asta face OD, incearca sa urmeze viata sfintilor, atat a celor vechi, din Biblie cat si a celor mai noi, OD nu este impotriva sfintilor, ea mai mult , cheama oamenii la sfintenie, la curatenie si traire autentica, doar nu a desfintat OD trairea ortodoxa, ci a peomovat-o
E adevarat ca sectarii folosesc "discursul" cu bautura , fumatul, desfraul, etc, dar ei spre deosebire de OD, nu vad fata sfanta a ortodoxiei, ei asociaza ortodoxia cu asa ceva, si este oare rau sa condamnam pacatele? mai bine tacem? din pacate prea mult se tace in Biserica noastra
Clar ca cine vrea sa se induhovniceasca are nevoie de tainele Bisericii, este evident pt orice ostas
Despre icoane bizantine, n-am ce comenta, adunarea mea se tine in biserica
muzica psaltica intradevar e o muzica e adevarat, o muzica duhovniceasca, specific ortodoxa, se canta si la OD, dar sa fim seriosi, se poate ingradi cantarea pentru Dumnezeu? poate ca tie nu-ti trezesc nimic sfant aceste cantari, dar pentru multi ele chiar ii apropie de biserica, la noi si in timpul Sf Liturghii dupa "Unul Sfant" se canta pricesne, si crede-ma e xista viata duhovniceasca, eu o spun din experienta traita in biserica de mine si mai multi membri sau ne-membri in OD, nu din teorii despre cat de frumoase sau nu sunt unele cantari,ura asta inpotriva pricesnelor, nu-mi dau seama de unde provine?
Lectura din Sf Parinti e la ordinea zilei, recunosc insa ca in unele adunari mai putin, dar asta din lipsa preotului!
Nu stiu la ce te referi cand spui ca OD promoveaza un kitsch spiritual??
cantarile si poeziile OD sunt inspirate atat din Scriptura, Traditie, si traditia poporului roman, din suferintele, dorurile si nevoile poporului nostru, multe dintre ele s-au compus cu lacrimi in temnitele grele ale comunismului, deci cum poti sa zici ca sunt kitsch-uri?
Mai multe nu mai zic, pentru ca nu inteleg aceasta lupta inpotriva OD, doar nu umbla cu reviste pe la colt de strada, nici pe la usile oamenilor sa-i lamureasca sa vina la OD, Totul e facut cu binecuvantarea Bisericii si a ierarhului locului, unde-si desfasoara activitatea,, daca multi l-au putut afla pe Domnul direct prin Biserica , pt altii a fost mai greu, si L-au aflat pe Domnul, si Biserica Sa, prin OD, ca printr-un intermediar, in nici un caz OD nu are pretentia ca este o asociatie sfintitoare, sfintitoare este doar Biserica prin tainele ei, si orice rupere de Biserica, duce implicid la ruperea de Oastea cea mare a lui Hristos, si de "Oastea Domnului"

luc 01.02.2007 20:08:21

Citat:

Ce parere aveti despre Oastea Domnului? este o miscare pro sau contra ortodoxa? Apara si intareste credinta ortodoxa sau mai degraba aluneca catre partea protestanta?

,,pe D-zeu nu-l putem limita la ideile si conceptiile noastre``
Am activat in Oastea Domnului student fiind la politehnica, a fost lucrarea lui D-zeu, am invatat multe lucruri frumoase. Este un loc in care omul isi poate manifesta experienta lui personala: de rugaciune, de inaltare sufleteasca.... Nu este o copiere a sectarilor

AlinB 05.02.2007 10:03:16

Se pare ca aici nu sint suportate diacriticile.
Cuvantul cheie era "destepti" (cu ghilimelele de rigoare).
Cu alte cuvinte, pentru un vajnic ostas care ii place Biblia in traducerea protestanta Cornilescu, cuvintul pentru cei care nu o agreaza, este "destepti" (a se citi de fapt antonimul).

danyel 06.02.2007 14:40:33

AlinB, nu forta lucrurile, eu am pus intrebarea si nu stiam ca inregistrarile cu lectura scripturii e luata de-a gata de pe net, credeam ca se face in studioul ROD, dupa cum bine vezi, exista un proiect de inregistrare a lecturii scripturistice dupa versiunea Anania, asa ca...

danyel 07.02.2007 12:51:31

Aaaa! ok, asta-i problema? poi da ai dreptate, inca se foloseste traducerea Cornielescu care si la ora actuala este foarte raspandita in tara, altii spun ca e mai accesibila si mai usor de inteles, dar mie traducerea ortodoxa, mai ales versiunea Anania mi se pare mult mai profunda! poate ca problema pt care multi nu au Biblia ortodoxa e pretul, Versiunea Anania costa cam 60 de lei, iar Cornielescu , daca nu o primesti gratuit de la ceva "binevoitoti misionari" oricum nu face mai mult de 10 lei, o fi si asta un impediment?

AlinB 07.02.2007 13:55:36

Normal ca (probabil) este cea mai raspindita, propaganda protestanta a pus mult suflet (si mai ales BANI) in raspindirea acestei traduceri.

N-am auzit pe nici un ortodox sa zica ca "e mai accesibila si mai usor de inteles", numai la "ostasi" am auzit argumente din astea. Iar cei care au pus problema in felul acesta am observat ca nu si-au insusit de la protestanti doar "Cornilescu".

Personal nu agreez prea mult traducerea Anania decit cel mult pentru referinte.

Nu cred ca cine isi doreste cu adevarat o Biblie ortodoxa nu poate face rost de una, fie ea si la 60RON.

analugojana 07.02.2007 16:15:32

Si de ce va numiti ostasi si nu crestini ortodocsi simplu, ca toti ceilalti? Vad ca repetati cu perseverenta acest cuvant "aparte". Adica altceva decat ceilalti. Si altii se lupta si nu se numesc pe sine ...hmm... "ostasi" (chiar daca a spus Sf Ap. Pavel)

sabina 07.02.2007 16:16:18

Citat:

Aaaa! ok, asta-i problema? poi da ai dreptate, inca se foloseste traducerea Cornielescu care si la ora actuala este foarte raspandita in tara, altii spun ca e mai accesibila si mai usor de inteles, dar mie traducerea ortodoxa, mai ales versiunea Anania mi se pare mult mai profunda! poate ca problema pt care multi nu au Biblia ortodoxa e pretul, Versiunea Anania costa cam 60 de lei, iar Cornielescu , daca nu o primesti gratuit de la ceva "binevoitoti misionari" oricum nu face mai mult de 10 lei, o fi si asta un impediment?

Am inteles acuma... domnul danyel se orienteaza dupa Biblia Anania, petru ca "mi se pare mult mai profunda", si nu pentru ca Biserica Ortodoxa o considera o mai buna traducere...
Domnule AlinB, sa sti ca nici eu nu am auzit decat la "ostasi" aceste cuvinte "e mai accesibila si mai usor de inteles". Dupa parerea Biserici ,biblia "Cornilescu", este in asa fel tradusa, defapt manipulata, pentru a sprijini unele fantezi ale neoprotestantilor pe care dansi le-au inventat.

Spre deosebire de alte confesiuni crestine, la neoprotestanti si protestanti, intai au fost "luminati" unii oameni de Duhul Sfant, adica a aparut dogma credintei lor, apoi a fost Biblia manipulata ca sa corespunda acelei dogme. Si tot ei au tupeu sa se bata cu pumni in piept ca au autoritatea data de biblie, insa numai biblia facuta de ei. Interesant argument...

sabina 07.02.2007 16:35:39

Citat:

În prealabil postat de analugojana
Si de ce va numiti ostasi si nu crestini ortodocsi simplu, ca toti ceilalti? Vad ca repetati cu perseverenta acest cuvant "aparte". Adica altceva decat ceilalti. Si altii se lupta si nu se numesc pe sine ...hmm... "ostasi" (chiar daca a spus Sf Ap. Pavel)

Pentru ca majoritatea se considera intai membri ai miscari OD, apoi daca mai e loc si membri ai Biserici ortodoxe.
Si chiar se cred mai "aparte", defapt se cred cei ma buni credinciosi ortodocsi, restul sunt pacatosi sau nu asa "buni credinciosi" ca ei. Sunt mandri si increzuti, in fanatismul lor, dauneaza Biserici ortodoxe, deoarece se declara ortodocsi care practica cel mai bine invataturile Biserici.

cristiboss56 07.02.2007 19:43:06

Citat:

În prealabil postat de sabina
Citat:

Pentru ca majoritatea se considera intai membri ai miscari OD, apoi daca mai e loc si membri ai Biserici ortodoxe.
Si chiar se cred mai "aparte", defapt se cred cei ma buni credinciosi ortodocsi, restul sunt pacatosi sau nu asa "buni credinciosi" ca ei. Sunt mandri si increzuti, in fanatismul lor, dauneaza Biserici ortodoxe, deoarece se declara ortodocsi care practica cel mai bine invataturile Biserici.

Unde nu da Dumnezeu sa fim mereu intr-o astfel de concurenta mereu. Stiti care este cistigul? Dragostea in Dumnezeu . Este ceva rau in asta? Nu cred. Si hai sa nu fim noi pina la urma cei fanatici sau cine nu e vinovat sa dea primul cu piatra! DUMNEZEU SA NE LUMINEZD CALE LA TOTI ! +

danyel 07.02.2007 20:48:52

sabrina draga mea, dupa cum vad io lucrurile se pare ca tu cunosti foarte bine OD incat sa-ti poti da cu parerea in orice problema, "se considera intai membri ai miscarii OD", de unde sti tu asta sabrina? sau doar presupui? or presupuneri se pot face multe
"Si chiar se cred mai "aparte", defapt se cred cei ma buni credinciosi ortodocsi, restul sunt pacatosi sau nu asa "buni credinciosi" ca ei. Sunt mandri si increzuti, in fanatismul lor, dauneaza Biserici ortodoxe, deoarece se declara ortodocsi care practica cel mai bine invataturile Biserici."
iarasi vorbesti din presupuneri, ai auzit tu ti-a zis cineva sau ti se pare ca OD se considera aparte, si nu-o mai lasi! ia sa-ti dau dreptate; intradevar se considera aparte fata de lume, de trairea lumii si de pacate, nu asa ar trebui sa te consideri si tu ca credincios ortodox?; oricum OD nu se considera aparte de Biserica si de credinciosii ortodocsi traitori!
Sa inteleg ca credinciosii dauneaza Bisericii ortodoxe nu sabrina? intr-o zi o sa te legi nu numai de OD ci si de credinciosii ortodocsi prea ravnitori si prea ne in banca lor pe motiv ca dauneaza si sunt fanatici
Si daca a incerca sa traiesti dupa poruncile lui Dumnezeu si ale Bisericii, inseamna dauna, atunci de ce mai e Biserica? ca sa-si faca fiecare de cap?

analugojana 07.02.2007 22:04:43

Bre Sabina, sa stii sunt multumita, ma vad ca in oglinda ha ha ha si ma corectez. O caracterizare uimitoare. Cine doreste sa se vindece, sa ceara...deh...In plus stiu de ce ai impotrivitori. "Ciocul mic si pasul tot mic" dragilor. Ar fi frumos sa intreb ...ce este domle harul?? Sunt multumiti cei ce cauta cauta dar harul n-au aflat? Sau .. suntem multumiti de interiorul nostru? Atentie la...hm patimi... cum spune Sf. Ioan Gura de Aur.
Poate, Sabina vei fi iubita de impotrivitori, te vor lua in brate. Exact asa este, dar sa stii ca se moaie daca vad ca ai dreptate. Rai nu-s.

analugojana 07.02.2007 22:07:15

Sau de parerea de sine n-ati aflat?

sabina 08.02.2007 11:35:20

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56
Unde nu da Dumnezeu sa fim mereu intr-o astfel de concurenta mereu. Stiti care este cistigul? Dragostea in Dumnezeu . Este ceva rau in asta? Nu cred. Si hai sa nu fim noi pina la urma cei fanatici sau cine nu e vinovat sa dea primul cu piatra! DUMNEZEU SA NE LUMINEZD CALE LA TOTI ! +

na ca am mai auzito si pe asta! Mare e gradina lui Dumnezeu! Domnul cristiboss56, se bucura ca avem o astfel de concurata, nu-l intereseaza daca oamenii se roaga conform Adevarului, conteaza ca se roaga, char daca conform felului gresit al rugaciuni se roaga defapt la Mamona!

In contextul dumneavostra "Dragostea in Dumnezeu" este defapt "dragostea pamantesca", inventata de neoprotestanti, si in numele caruia putem schimba Adevarul dupa placul, patimile, ambitile si egoismul nostru. La neoprotestanti se predica ca daca practicam "dragostea" vom ajunge "luminati", adica vom cunoaste Adevarul.
In Biserica ortodoxa, intai se ajunge la cunoasterea Adevarului, apoi suntem capabili de cunoasterea si aplicare Dragostei Dumnezeiesti.
Frumos mai stiu sa le intorca domni sectanti, se stie ca fara Dragoste nu se poate aplica Adevarul, insa uita sa mai spuna ca ei se refera la o "dragostea" fantezista, dupa capul lor de eretici.
Am cunoscut "dragostea" lor personal, prin amenintarile unor membri OD. Alta persoana amenintata si insultata este parintele Gheorge, a se vede ca ca dovada acest topic de pe un forum OD: http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?t=314&postdays=0&postorder=asc&start =7 si cine e insultatorul.

sabina 08.02.2007 12:06:08

"sabrina draga mea,"
Remarc ca numai eu am onoarea in a fi "draga mea". Pentruca vam facut fanatic, cred ca nu o faceti din nestinta, si cred ca stiti ca in anumite cercuri "draga" se foloseste ca amenintare si atentionare asupra unei persoane.

"dupa cum vad io lucrurile se pare ca tu cunosti foarte bine OD incat sa-ti poti da cu parerea in orice problema, "se considera intai membri ai miscarii OD", de unde sti tu asta sabrina? sau doar presupui? or presupuneri se pot face multe"
Nu va pot scoate din cuvantul fanatic. Am explicat ca am vazut adunari Od-Sibiu din 6 mari orase ale tari, vam dovedit ca ma refer strict la OD-Sibiu, si las deoparte celalalt OD-simeria. Dumneavostra insusi prin unele scrise ati confirmat cele scrise de mine. Si este tipic unui membru OD, atunci cand nu are argumente sa insulte la persoana, sa declare ca acea persoana face presupuneri ca e rau intentionata etc..., asa ca toti sa nu mai bage inseama spusele care corespund cu adevarul si realitatea.

"iarasi vorbesti din presupuneri, ai auzit tu ti-a zis cineva sau ti se pare ca OD se considera aparte, si nu-o mai lasi! ia sa-ti dau dreptate; intradevar se considera aparte fata de lume, de trairea lumii si de pacate, nu asa ar trebui sa te consideri si tu ca credincios ortodox?; oricum OD nu se considera aparte de Biserica si de credinciosii ortodocsi traitori!"
Iarasi o incercare de descreditare a persoanei mele, si nici o urma de dovada ca critica mea ar fi falsa!
Eu ca credincioasa ortodoxa nu ma consider asa de intoxicata de sectarism si neoprotestantism, ca sa practic o credinta asa de diferita de credinta Biserici cum o face Od-Sibiu.
Pamant catre domnul danyel, revenitiva din fanatism, cum sa nu fie mai aparte OD daca oricum predicile tinute in Adunarile lor seamana cu cele ale neoprotestantilor si deloc cu cele ale Biserici? Si dumneavostra pe acest topic, ati recunoscut ca acest lucru depinde de cel care vede o predica OD. Deparca nu am vazut predici ale neoprotestantilor si predici in Biserica, si nu sunt capabila sa fac comparatie.
Si ca nu sunt singura in aceasta parere, va rog pe ceilalti sa aruncati o privire pe linkurile prezentate de domnul AlinB pe acest topic al acestui forum: http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?p=1327#1327

Domnul Sorin Tanase este administratorul si fostul propietar al actualului forum oficial al OD-Sibiu, dansul este si membru OD-Sibiu. Inca odata uitativa pe acel forum cum dansul sustine persoanele care "rad" de Sfanti si Biserica. Link :http://www.oasteadomnului.ro/forum/
Puteti vedea, daca va e prea mult sa cautati, unele extracte si discuti despre acel forum pe topicul celuilalt forum neoficial OD : http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?p=1354&sid=adc4dba6e52f103e06c2a3ccf 4ff402a#1354

"Sa inteleg ca credinciosii dauneaza Bisericii ortodoxe nu sabrina? intr-o zi o sa te legi nu numai de OD ci si de credinciosii ortodocsi prea ravnitori si prea ne in banca lor pe motiv ca dauneaza si sunt fanatici
Si daca a incerca sa traiesti dupa poruncile lui Dumnezeu si ale Bisericii, inseamna dauna, atunci de ce mai e Biserica? ca sa-si faca fiecare de cap?"
Credinciosi care se roaga gresit si defapt la Mamona, da dauneaza Biserici.
Nu imi puneti cuvinte in gura, nu am nimica cu cei credinciosi care sunt credinciosi dupa invatatura Biserici, insa acest fel de oameni cam rar in OD.
Iar cu facutul de cap, bine ziceti, de ce mai e Biserica? daca majoritatea membrilor Od si asa o folosesc sa arate cat de buni credinciosi sunt ei, insa nu au nici o urma de respect fata de ea, si se cred in masura sa hotaresca ei mai bine practicarea crestinismului

danyel 08.02.2007 12:46:16

Sabina tu tot te crezi jignita si atacata cand defapt tu jignesti ,critici si ataci cand e vorba de criticarea OD nu te sfiesti sa-i critici si pe preotii care fac parte din ea si pe episcopii care o sustin! ca dovada cat de statornica ti-e ortodoxia, apoi vb despre OD lunandu-ti informatii de pe forumul OD, dar acest forum nu poate avea pretentia ca prezinta OD in adevaratul sens al cuvantului la fel cum nici acesta pe care ne aflam nu are pretentia ca prezinta ortodoxia, deci sabina, daca chiar vrei sa-ti faci o idee corecta despre OD, du-te la sursele ei autentice, la fel cum spunea Pr Constantin Necula(nici asta nu-i vrednic, ca-i ostas, nu?) pe informatiile de pe net sa nu dati prea mult, si sabina, vad ca tie nu numai ca nu-ti convine OD, ascunzandu-te sub tot felul de pretexte, tu o urasti de-a dreptul, dar sabina, aceasta lucrare a rezistat 45 de ani in perioada comunista fiind prigonita si haituita, o lucrare omeneasca nu dainuia de 83 de ani neancetand sa aduca roade, deci...

AlinB 08.02.2007 13:04:04

Citat:

Citat:

Citat:

În prealabil postat de Sabina

Din pacate asta este cam adevarat. Pentru unii, "apararea identitatii ostasesti" conteaza mai mult decit apartenenta la Biserica Ortodoxa care este plasata intr-un plan secundar.

Iata aici un exemplu de gindire in aceasta directie:

Citat:

În prealabil postat de Petru Giurgi
Foarte adevărat! Era vorba de apărarea identității și a duhului pe care îl dăruise Dumnezeu acelei mișcări duhovnicești în cadrul Bisericii Ortodoxe din Grecia. De aceea cred că avem de învățat din această tristă experiență ce trebuie să însemneze apărarea identității noastre ÎN CADRUL BISERICII STRAMOȘEȘTI. Lucrarea Oastei are albia ei bine definită de înaintașii noștri, în cadrul larg al Învățăturii și practicii Sfintei Bisericii. Nimic mai mult, dar nici mai puțin!...

[link]http://www.oasteadomnului.ro/forum/viewtopic.php?p=16549#16549[/link]
Sublinierile apartin autorului mesajului in cauza.

Cu alte cuvinte in cadrul "larg" al Bisericii Ortodoxe ar fi mai multe cai, iar al Oastei e una dintre ele. Oare de unde a invatat mesajul asta? Din Biserica Ortodoxa? Eu nu cred.

Cind despre "inaintasii" de care se face atit de mult caz, exista din pacate si aspecte controversate care duc "Oastea" acolo unde ei poae nu ar fi dorit sa ajunga..
Au fost oameni, au luptat, dar au mai si gresit.

Citat:

A existat o vreme cind intr-adevar "ostasii" se detasau intr-un mod fericit de masa credinciosilor printr-o traire ortodoxa, morala - exemplara. Unde se deschidea o Adunare se inchidea o carciuma. Dar din pacate, din acele vremuri acum insa au ramas mai mult amintiri.
Eu n-as avea nimic impotriva daca faptele lor (bune) i-ar face sa se detaseze de masa credinciosilor. Dar din pacate aceasta detasare exista si azi dar nu cu aceleasi conotatii pozitive (care totusi exista poate pe o scara mai redusa).

danyel 08.02.2007 15:34:19

AlinB fiecare structura, organizatie, asociatie, cult sau biserica, isi are problemele si neajunsurile sale, or e ceva normal si omenesc, dar daca voi vedeti in OD doar neajunsurile, problemele si inoirile, asta nu inseamna ca OD este atat si gata, poi de ar fi sa ne legam, in orice domeniu am gasi neajunsuri si probleme, inca nu s-a infiintat un regim care sa nu aiba probleme, ori daca ceva nu-ti convine apoi poate fi perfect din toate punctele de vedere, ca tot nu-ti va conveni OD are binecuvantarea Bisericii, nu ma laud cu asta, vreau doar sa spun ca in esenta lucrarea este buna ori in aceasta privinta se insala si Biserica? particularitatile nu sunt in masura sa caracterizeze o lucrare de inoire spirituala cum e OD
Iar faza ca ne-ai bagat in aceeasi oala cu baptistii si penticostalii n-are nici o relevanta!

AlinB 08.02.2007 16:20:46

Daniel,

Nu am afirmat niciodata ca miscarea "Oastea Domnului" este rea in esenta.
Am semnalat doar problemele cu care se confrunta la ora actuala si unele tendinte nu tocmai ortodoxe.

Din pacate multi nu stiu ce a inseamnat dpdv moral "Oastea Domnului" la apogeul sau si nici ce a facut in viata unor oameni care totusi sint ortodocsi (si nu doar formali ca multi alti ne-ostasi) si nici alte aspectele pozitive de actualitate tocmai pentru ca ele nu ies in evidenta. In schimb, cele rele, din pacate da.
De aici si avalansa de critici.

"marca" "Oastea Domnului" nu are binecuvintarea Sf. Sinod per ansamblu.
Sub aceasta denumire functioneaza si organizatii de tip neo-protestant cum ar fi cea de la Simeria (si nu numai).
ex. http://meod.uv.ro

Cind despre "aceeasi oala", scuze dar nu eu "v-am bagat" ci tu insuti prin argumentul cu cei "83 ani..". Este un argument pe care il aduc si neoprotestantii in favoarea lor (daca lucrarea noastra n-ar fi fost de la Dumnezeu n-am avea atitia ani de activitate in spate..vezi FA 5:38)ignorind faptul ca au fost in Biserica erezii care au tinut si tin chiar de sute de ani, vezi. ex. Biserica Copta.

Sint curios ce intelegi tu prin "lucrare de innoire spirituala".

danyel 08.02.2007 16:58:24

Cand am spus "Inoire spirituala" nu am spus inoire dogmatica si nici o reforma a dogmelor ortodoxiei!
Inoirea spirituala, care a avut loc odata cu aparitia OD, este evidenta si nu are nevoie de prezentare, atunci multi si-au parasit caile lor rele si au revenit in sanul Bisericii iar cei care faceau cele spirituale din obicei au inceput sa inteleaga mai profund rolul sf Taine pe care le utilizau!
Acelasi lucru se doreste si azi, ca exista si abateri, e adevarat, chiar din timpul par Trifa au aparut tot felul de "ostasi" dar nu ai Domnului!
Dar asta si din lipsa preotilor din multe adunari; nu crezi ca daca toti preotii treceau peste inganfarea lor si se alaturau adunarilor Od conducandu-le, nu se ajungea aici?
OD incearca si azi sa-si formeze adunarile in jurul preotilor convingandu-i ca lucrarea nu este rea, si asfel dandu-ise o unitate si o legatura mai stransa cu Biserica in care s-a format si de care apartine!

ancah 08.02.2007 18:13:23

Dragii mei, ma scuzati ca ma bag si eu a musca in lapte, dar am o nedumerire:
Daca Oastea Domnului este o miscare in cadrul Bisericii Ortodoxe, cum se face ca e tratata (OD) ca si o secta, nu neaparat aici in aceste discutii, dar atunci cand vorbesti cu un alt ortodox, imediat face un gest din care trebuie inteles, ca e buna distanta. Abia aici, citind cate ceva despre OD, m-am lamurit ca nu e vorba de o secta.
Dar nu despre asta am vrut sa scriu, ci despre faptul ca crestinul combate alt crestin. Nu-mi vine sa cred, cand sunt atatea alte pericole care ameninta nu numai Biserica ortodoxa, dar crestinatatea insasi. As vrea sa am si eu "divergente" de acest gen cu colegii mei. Ar fi sarbatoare pentru mine. Dar, nu, eu lucrez langa óameni care s-au vandut in adevarata acceptiune satanei, sau lui Lucifer, cum il numesc ei, cu buna stiinta, si care incearca sa ii piarda, cu mijloacele pe care le au, pe toti care le ies in cale. Aceasta e adevarata amenintare care ne pandeste, nu Oastea Domnului. Cu Oastea Domnului se poate ajunge la o intelegere, dar la ce intelegere se va putea ajunge cu satana, atunci cand crestinii vor pierde teren luptandu-se unii cu altii.
Am incercat sa trag semnalul de alarma si pe alte topicuri, dar nu cred ca a sunat clopotelul. Se pregateste masiv venirea antihristului; poate a si venit, iar noi ne sfadim intre noi, crestinii.
Si ortodocsii pot lua ce-i bun de la Oastea Domnului, si Oastea Domnului poate lua de la ortodocsi ce au acestia bun, ca doar de o mama si de un tata suntem. Sa nu pierdem insa adevaratul dusman din ochi, care are viclenia sarpelui, folosind aceleasi metode.
Au fost situatii pe alte topicuri, in care persoane atee sau semi-atee ne faceau una cu pamantul pe noi, orodocsii si nu am stiut cum sa ne exprimam mai precaut, ca sa nu jignim si sa nu starnim furtuna. De ce fata de altii stim sa fim precauti, politicosi, rabdatori, dar cu ai nostri nu?!?
Nici eu nu-mi permit sa fiu altfel decat precauta cu colegii mei, iar acum caut in Scriptura si in cartile pe care le citesc, sa justific dragostea pe care, in ciuda faptelor lor oribile, le sunt datoare sa le-o port.
Nu-mi trebuie justificare, pentru a purta dragoste membrilor acestui forum, si tocmai de aceea ma doare cand vad ca nu dragostea in Hristos ne leaga ci ca micile diferente ne despart.
Doamne ajuta!

Va_iubesc 08.02.2007 19:15:47

Mi-a placut ce spunea Mitropolitul Antonie de Suroj ca a fi smerit este a fi precum pamantul, oamenii calca pe el, stau pe el, dar nu constientizeaza existenta lui. Deci daca vrem sa ne mantuim, urmam calea unui paman oarecare, nu pamant cu eticheta de Oastea Domnului, Noul Ierusalim sau visarionist, ci pamant ortodox fertil, dornic de a-L primi pe Hristos si a ramane necunoscut.

Elena

AlinB 09.02.2007 14:07:02

Ancah,

"Oastea Domnului" este trata ca o secta din mai multe motive:

1. Are practici mai putin intalnite in Biserica si care "miros" a sectarism.
De ex. noi ca ortodocsi, nu avem muzica devotionala cu instrumente. Ei au. Nu exista o limita clara ce instrumente ar fi cazul si ce nu ar fi cazul sa se foloseasca. Doar pareri. Asa ca "ostaseste" se poate aduce "Slava lui Dumnezeu" chiar si cu acordeonul sau in ritm de manele.
Sint destui cei care, chiar din "ramura sanatoasa", inca mai citesc/recomanda carti sectare, sint inca legati de traducerea "Cornilescu", au concepte si exprimari sectare - sechele ale unui trecut mai ambiguu dpdv. confesional si doctrinal.
Mai sint si alte aspecte dar nu intru in detalii. Poate luate si analizate din toate punctele de vedere, fiecare in parte nu reprezinta un rau absolut in sine, dar creeaza discrepante, disensiuni.

2. Exista organizatii de tip protestant care functioneaza sub denumirea de "Oastea Domnului". Nu s-a facut nimic pe cale legale la Sibiu ("Oastea" oficiala) pentru a se rezolva acest aspect. Si nu cred ca din considerente de ordin juridic.

3. Multi ostasi fac o apologetica gresita "Oastei Domnului" plasindu-o deasupra Bisericii sau in concurenta sau paralel cu ea, folosind o argumentatie de tip protestant, au o atitudine orgolioasa, ofensiva, jignitoare. Si nu vorbesc doar de indivizi neinformati, ostasi "de rind", ci lucrurile astea se intimpla si undeva mai sus, mult mai sus..

Cind despre ceea ce spuneti dumneavoastra cu "crestin impotriva altui crestin", lucrurile nu stau chiar asa. Daca am fi cu totii crestini, nu ar exista disensiuni.
Disensiunile in materie de credinta vin insa atunci cind exista concepte diferite despre viata crestina.
Iar aceste diferente, aparent minore, o data impinse dincolo de aparente, se intorc impotriva crestinismului insasi.
Sint multi cei care au impresia (chiar dintre cei ce isi spun crestini) ca Iisus a venit pentru a face individul ceva mai moral si..atita tot.

Chiar si cei care inteleg cit de cit rolul harului in transformarea interioara, profunda, a individului, cred ca harul e o chestiune stricta de moralitate si de modul cum ei insusi se raporteaza mental la concepte mentale de viata morala.
Traiesc cu impresia ca Tainele Bisericii sint facultative si tin strict de forme si ritual. In acest cadru e usor sa treci de la transfigurarea indivului prin harul vehiculat prin Taine, la ipocrizie morala de tip protestant.
Iar acolo unde exista riscul ca acest lucru sa se intimple, trebuie luata atitudine. Fiecare o face cum poate. Poate unii nu o fac la modul cel mai potrivit, din motivele cele mai curate. Dar o fac si e bine ca se intimpla asa, mult mai bine decit un sincretism mincinos care se confunda cu toleranta si cu dragostea si nu de putine ori este (mincinos) promovat ca atare.

In cazul Oastei, cei care generalizeaza pacatuiesc. E greu de spus unde se termina virtutea si unde incepe ratacirea atunci cind o organizatie aduna sub acelasi nume ambele extreme.
Insa anumite fenomene e bine sa fie semnalate pentru o mai buna cunoastere si intelegere a lucrurilor. Nu e vorba de un "razboi sfant" ci dreptul la informare - care binenteles, poate fi si el abuzat.
Dumnezeu sa ne dea discernamant pentru a face ceea ce facem spre zidirea a ceea ce e bun si surparea a ceea ce este rau si in primul rind, binele fratelui, fie el ortodox, ostas-ortodox sau..doar "ostas".

ancah 09.02.2007 18:12:10

Multumesc AlinB pentru acest raspuns detaliat. Fara discutie, ca pacatul cel mai mare de care trebuie sa ne ferim este cel de langa noi.
Consider totusi ca netezirea acestor diferente este de competenta conducerii Bisericii Ortodoxe,caci e vorba de probleme care trebuiesc corectate la nivel inalt.
Daca-l lasam pe omul de rand sa le rezolve, nu se va ajunge la nici un rezultat, inmultindu-se doar ostilitatile.

danyel 09.02.2007 20:20:00

In primul rand Biserica nu-i o marca care sa contina o serie de elemente neaparate si neschimbatoare, e adevarat, la sf slujbe nu trebuie sa se cante cu instrumente, dar daca te aduni dupa slujba intr-un anumit mediu si canti anumite cantari ce e rau daca le canti la orga? poi nu sunt slujbe? iar faza cu manelizarea cantarii OD, e chiar exagerata
Iar in ce priveste cartile sectare, sunt de acord, fiecare dintre noi, ostasi sau ne ostasi am avut in mana o brosura sectara, e adevarat ca multi le mai au si acum, e un neajuns normal, dar asta tine de vointa fiecaruia nu neaparat de OD, iar despre bibiliile cornielescu, vrei sa-ti spun in cate case de crestin ortodocsi se gasesc? 60-70% dintre ortodocsii care au Biblia o au in traducere cornielescu,
in legatura organizatiile protestante care-si zic "Oastea Domnului" cu ce sunt vinovatii ostasii-ortodocsii?
Despre ostasii care pleaseaza OD deasupra Bisericii, eu nu am auzit inca, sincer, se pare ca tu ai auzit!, or fi si de astea, dar parerea lor nu este si parerea oficiala a OD, altceva nu mai comentez, sa lasam lucrurile sa decurga, tot timpul vor exista oameni care sa aprecieze sau sa denigreze OD, la fel cum unii apreciaza Biserica iar altii nu! intru toate lucrurile, Domnul sa fie slavit!

AlinB 09.02.2007 20:47:15

Ancah,

Intr-una din deciziile sale, Sf. Sinod vis-a-vis de problemele ridicate de gruparea separatista "Simeria" din cadrul "Oastei Domnului" lasa acest aspect in seama "Oastei Domnului" de la Sibiu, singura "Oaste" care functioneaza cu binecuvintarea Sf. Sinod.
Sf. Sinod sprijina de asemeni prin prezenta preotilor in cadrul Adunarilor "Oastei Domnului" aceasta miscare.
De aceea ultimul cuvint il au de spus tocmai membrii acesti organizatii.

Iar aici intalnim din pacate, multe disensiuni in abordarea problemelor.
Una din cauzele majore este lipsa de cultura ortodoxa autentica.
Inca una, deloc neglijabila, este existenta in randul multor "ostasi" o anumita ostilitate fata de Biserica si implicit fata de invataturile ei de credinta, generata de conflictul dintre Mitropolitul Balan si par. Iosif Trifa si a tot ceea ce a decurs de aici cu consecinte destul de nefaste pentru "Oaste".
O ostilitate mai deschisa sau mai inabusita, insa in orice caz ea exista. Pentru cei de la Simeria, acesta ostilitate cultivata si intretinuta serveste numai bine scopului lor. Pentru cei "cu Sibiul", istoria acelui conflict este ceva mai nuantata insa (dupa parerea mea) nu tocmai apropiata de adevar si mai putin pricina de poticneala.

Nu cred ca cineva din cei care isi enunta parerile isi propun in mod expres sa schimbe ceva. E vorba de discutii, opinii si in definitiv o ocazie pentru multi de a se informa.

E drept ca aceste discutii pot si scandaliza, insa sper ca sint mai degraba o ocazie pentru cei care au anumite suspiciuni si ostilitati mai putin fondate sa le indrepte in favoarea unei apropieri cit mai mari fata de adevar si o toleranta fata de fratii lor.
Nu trebuie sa uitam ca au fost oameni (nu putini) care au venit la credinta ortodoxa ca si practicanti, nu doar "din botez", prin "Oastea Domnului".

AlinB 09.02.2007 21:42:31

Citat:

In primul rand Biserica nu-i o marca care sa contina o serie de elemente neaparate si neschimbatoare, e adevarat, la sf slujbe nu trebuie sa se cante cu instrumente, dar daca te aduni dupa slujba intr-un anumit mediu si canti anumite cantari ce e rau daca le canti la orga? poi nu sunt slujbe? iar faza cu manelizarea cantarii OD, e chiar exagerata

Din pacate acele elemente la care se incearca "ostaseste" sa se umble in cadrul anumitor curente de gindire ostaseasca care din pacate nu sint intotdeauna evident si pe fata "marca Simeria" fac parte din categoria celor "neaparate si neschimbatoare".

Daniel, problema instrumentelor muzicale e o discutie vasta si exista un topic separat unde se abordeaza problema instrumentelor muzicale. Il poti consulta (si argumenta) aici.
http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?t=293

Cind despre "manelizare", desi nu sint cazuri raspindite, din pacate sint aspecte adevarate, confirmate chiar de oastasi.

Biserica are niste delimitari destul de bine stabilite privind muzica religioasa. O data ce aceste delimitari nu mai sint respectate, orice este posibil asa cum se vede. Iata un raspuns scurt apropo de "ce e rau in asta".

Citat:

Iar in ce priveste cartile sectare, sunt de acord, fiecare dintre noi, ostasi sau ne ostasi am avut in mana o brosura sectara, e adevarat ca multi le mai au si acum, e un neajuns normal, dar asta tine de vointa fiecaruia nu neaparat de OD, iar despre bibiliile cornielescu, vrei sa-ti spun in cate case de crestin ortodocsi se gasesc? 60-70% dintre ortodocsii care au Biblia o au in traducere cornielescu,

Pai este o diferenta enorma. Vis-a-vis de scrierile sectare, ortodocsii (fie ei si nu prea practicanti) au o lectie bine invatata si un reflex sfant: in foc sau la gunoi. La "ostasi" se observa ceva mult mai diferit: le citesc si le dau si recomanda si altora sa le citeasca.

Cind despre Biblia Cornilescu, nu e rau sa o ai in casa(am si eu una sau doua), ci e rau sa sa refuzi sa vezi raul din spatele ei sau chiar mai rau sa le spui la cei care nu sint de acord cu aceasta traducere "destepti"(cu tot cu ghilimele). Cind despre acele procente de care vorbesti, ma tem ca e vorba despre ostasi..

Citat:

in legatura organizatiile protestante care-si zic "Oastea Domnului" cu ce sunt vinovatii ostasii-ortodocsii?

Din pacate am cunoscut ostasi-"ortodocsi" care duceau propaganda in favoarea fratilor lor rataciti in defavoarea ortodocsilor, inclusiv sub protectie "de sus".
Din pacate nu s-a incercat nimic dpdv juridic pentru a se evita confuziile legate de numele "Oastea Domnului".
Desi exista cai legale pentru a li se interzice celor de la Simeria sa foloseasca lucrarile lui Traian Dorz in scop propagandistic protestant, Sibiul fiind mostenitorul de drept al drepturilor de autor, nu s-a facut nimic in aceasta directie.

Citat:

Despre ostasii care pleaseaza OD deasupra Bisericii, eu nu am auzit inca, sincer, se pare ca tu ai auzit!, or fi si de astea, dar parerea lor nu este si parerea oficiala a OD, altceva nu mai comentez, sa lasam lucrurile sa decurga, tot timpul vor exista oameni care sa aprecieze sau sa denigreze OD, la fel cum unii apreciaza Biserica iar altii nu! intru toate lucrurile, Domnul sa fie slavit!

Din pacate sint unii care vad Biserica ca o institutie umana care necesita reforma, pierzind din vedere cine este capul Bisericii si confundind Biserica cu madularele neputincioase.
Incearca sa propuna forme noi si sa identifice schimbare cu ele si o atribuie "Duhului Sfant". Eu as zice mai degraba "duh neoprotestant" care stim de unde vine..
Binenteles ca o astfel de directie e sortita esecului.

Cind despre pareri mai mult sau mai putin oficiale, din pacate am vazut astfel de ostasi pe forumul (acum) oficial al "Oastei Domnului" de la Sibiu (http://www.oasteadomnului.ro/forum/)expunind astfel de pareri si fiind chiar incurajati de cei care cu discernamant si simt de raspundere ar fi trebuit sa le sanctioneze fanteziile.
M-as fi asteptat ca aceasta oficializare sa aduca si ceva curatenie dar ea inca intarzie sa apara.

Cind despre denigrari, pentru unii devotati ostasi, pana si critica intemeiata este tot ..."denigrare".

sabina 09.02.2007 21:49:47

Citat:

Iar in ce priveste cartile sectare, sunt de acord, fiecare dintre noi, ostasi sau ne ostasi am avut in mana o brosura sectara, e adevarat ca multi le mai au si acum, e un neajuns normal, dar asta tine de vointa fiecaruia nu neaparat de OD, iar despre bibiliile cornielescu, vrei sa-ti spun in cate case de crestin ortodocsi se gasesc? 60-70% dintre ortodocsii care au Biblia o au in traducere ,

Astea, da argumente! Si eu avut in mana brosuri si carti secatare, si la mine in casa se afla biblia cornielescu. Dar asta nu insemna ca aplic ce se scrie in acele carti sau arat credinta mea din acele carti, si nici nu cant din biblia cornielescu in Biserica!
Domnule danyel stiti ca vorbiti cu oameni adulti? nu dealta, dar argumentele dv. sunt copilaresti. Dar am intelegere pt. dv daca aveti sub 20 de anii...

Ati scris mai sus :"Sabina...critici si ataci cand e vorba de criticarea OD nu te sfiesti sa-i critici si pe preotii care fac parte din ea si pe episcopii care o sustin! ca dovada cat de statornica ti-e ortodoxia, apoi vb despre OD lunandu-ti informatii de pe forumul OD, dar acest forum nu poate avea pretentia ca prezinta OD in adevaratul sens al cuvantului la fel cum nici acesta pe care ne aflam nu are pretentia ca prezinta ortodoxia, deci sabina, daca chiar vrei sa-ti faci o idee corecta despre OD, du-te la sursele ei autentice,"

Unde m-am legat de preoti sau episcopi? Vad ca tot imi confirmati acuzele mele. Vam acuzat mai sus ca doriti sa ma denigrati si a urmat acesta caracterizare fantezista a dv.
Cat despre forume. Vam trimis pe doua forume administrate de mebri Od-Sibiu, din care unul este declarat forumul oficial Od-Sibiu. Deci vam trimis in casa OD, sa vedeti neoprotestantismul, ca daca va trimiteam pe unele pagini Web ati fi spus ca sunt scrise de "dusmani" OD.
Sursele autentice are la baza cartea "Ce este Oastea Domnului?" a pr. IOSIF TRIFA ,
si prezinta ce sa vrut sa fie OD. Iar trimiterile mele la cele doua forume arata ce ajuns OD, si cum interpreteaza gresit dorinta si visul pr. IOSIF TRIFA membri ei.
Arata defapt situatia actuala OD. Si este edificator, si confirma , repet inca odata, ceea ce am vazut eu in Adunarile OD-Sibiu.

danyel 11.02.2007 19:38:19

Zilele acestea se implinesc 69 de ani de la trecerea la Domnul a pr Iosif Trifa, intemeietorul Oastei Domnului, cu aceasta ocazie multime de frati ostasi dar si un numar insemnat de credinciosi ortodocsi au participat incepand de aseara la comemorarea par Trifa, slujba vecerniei s-a tinut in Catedrala Mitropolitana din Sibiu in prezenta IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, chemarea care s-a facut este chemarea obisnuita a Oastei, aceea de intoarcere acasa, la Hristos si la Biserica Sa, la fel cum ne-a indemnat pr Trifa, dar anul acesta poate si mai intens ca in alti ani, s-a reamintit si reantarit ceea ce era stiut, ca Oastea Domnului s-a nascut in Biserica, si trebuie sa ramana in Biserica, facandu-si in continuare misiunea care i-a fost incredintata, aceea de vestire a lui Hristos cel rastignit,
In aceste clipe multumim lui Dumnezeu ca prin milostivirea Sa, memoria parintelui Trifa a fost restabilita si in acelasi timp ne rugam ca sufletul sfintiei sale sa se aseze in cortul dreptilor, in sanul lui Avraam si in latura celor alesi!

sabina 12.02.2007 02:24:08

Citat:

Zilele acestea se implinesc 69 de ani de la trecerea la Domnul a pr Iosif Trifa, intemeietorul Oastei Domnului, cu aceasta ocazie multime de frati ostasi dar si un numar insemnat de credinciosi ortodocsi au participat incepand de aseara la comemorarea par Trifa, slujba vecerniei s-a tinut in Catedrala Mitropolitana din Sibiu in prezenta IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, chemarea care s-a facut este chemarea obisnuita a Oastei, aceea de intoarcere acasa, la Hristos si la Biserica Sa, la fel cum ne-a indemnat pr Trifa, dar anul acesta poate si mai intens ca in alti ani, s-a reamintit si reantarit ceea ce era stiut, ca Oastea Domnului s-a nascut in Biserica, si trebuie sa ramana in Biserica, facandu-si in continuare misiunea care i-a fost incredintata, aceea de vestire a lui Hristos cel rastignit,
In aceste clipe multumim lui Dumnezeu ca prin milostivirea Sa, memoria parintelui Trifa a fost restabilita si in acelasi timp ne rugam ca sufletul sfintiei sale sa se aseze in cortul dreptilor, in sanul lui Avraam si in latura celor alesi!

Domnule Danyel eu mas baga capul in pamant de rusine, daca as scrie MINCIUNI pe linga aratarea respectului fata de domnul parinte Iosif Trifa.Citat unde ati mintit cu nerusinare : "chemarea care s-a facut este chemarea obisnuita a Oastei, aceea de intoarcere acasa, la Hristos si la Biserica Sa, la fel cum ne-a indemnat pr Trifa,"
Eu tot aud alte glasuri, si cam multe in randul OD care se refera la un "Hristos" fantezist si uita sa pomenesca ceva despre Biserica.

"... facandu-si in continuare misiunea care i-a fost incredintata, aceea de vestire a lui Hristos cel rastignit," Nu si o face chiar asa cum a dorit parinte Iosif Trifa, pe linga Biserica insemna si pe linga vestirea lui Hristos cel rastignit.
Veti fi ofensat. Insa este pura MINCIUNA a prezenta ceva ca CONCRET , cand defapt ar fi trebuit sa scrieti SE STRADUESTE SA ....

Dar nu e de mirare, asa sunt membri OD, au nerusinarea a se folosi de inaintasi lor, si nici macar la comemorarea lor nu se pot abtine!! Ipocrizie si prefacatorie, care de mai care, vrea sa arate ca este sustinut in erezia lui decatre oameni ilustri care au trait odata.
Cum am zis, eu in locul dv. domnule Danyel mas baga capul in pamant de rusine, insa asa ceva banuiesc ca nu exista la un om plin de "Duhul Sfant" ca dv.

ancah 12.02.2007 08:48:26

Daca-mi permiteti, as mai avea o intrebare:
Preotii "Oastei Domnului" de unde provin? Nu au studiat teologia, la fel ca si preotii ortodocsi, fiind practic colegi de facultate cu preotii ortodocsi si avand aceleasi cunostinte in ceea ce priveste religia? Acum am inteles diferentele, dar nu inteleg cum de s-a putut forma stat in stat.

In alta ordine de idei, am comparat textul bibliei Cornilescu cu biblia noua aparuta dupa 1990. Este mare diferenta intre ele, in sensul ca biblia cea noua mi se pare foarte inspirata, prin limbajul folosit. Ceea ce nu pot afirma despre biblia Cornilescu. A fost buna la vremea ei, dar acum avand-o pe cea noua, e pacat sa n-o folosim pe aceasta. Va rog comparati un capitol la intamplare si veti vedea diferenta.
Cu cat limbajul folosit e mai inspirat, cu atat si mesajul e mai puternic.

sabina 12.02.2007 10:59:47

Citat:

În prealabil postat de Grigorie
Referitor la preotii care activeaza in OD, eu i-as imparti in doua categorii. Sunt unii care de mici au facut parte din OD (ei si familiile lor) sau care au devenit membri pe parcurs. Sunt insa si unii care se implica numai pentru a avea un control asupra "ostasilor", dar in sinea lor si-ar dori sa nu aiba astfel de persoane in parohia lor. De ce? Pentru ca uneori "ostasii" sunt persoane problema, mai greu de pastorit decat ceilalti enoriasi.
(Ceva asemanator se intampla si cu visarionistii).

Ancah, gasesc un raspuns foarte bun la intrebarea ta, ce a scris la pagina 3 de pe acest topic Grigorie. Mai adaug de la mine ca unii "ostasii" nu se lasa deloc pastoriti decatre preotul din parohia lor, deoarece se cred mai aproape de Dumnzeu decat preotul si gasesc ca numai au nevoie de ajutorul spiritual al preotului.

danyel 12.02.2007 16:26:36

"Domnule Danyel eu mas baga capul in pamant de rusine, daca as scrie MINCIUNI pe linga aratarea respectului fata de domnul parinte Iosif Trifa.Citat unde ati mintit cu nerusinare : "chemarea care s-a facut este chemarea obisnuita a Oastei, aceea de intoarcere acasa, la Hristos si la Biserica Sa, la fel cum ne-a indemnat pr Trifa,"
Eu tot aud alte glasuri, si cam multe in randul OD care se refera la un "Hristos" fantezist si uita sa pomenesca ceva despre Biserica.

"... facandu-si in continuare misiunea care i-a fost incredintata, aceea de vestire a lui Hristos cel rastignit," Nu si o face chiar asa cum a dorit parinte Iosif Trifa, pe linga Biserica insemna si pe linga vestirea lui Hristos cel rastignit.
Veti fi ofensat. Insa este pura MINCIUNA a prezenta ceva ca CONCRET , cand defapt ar fi trebuit sa scrieti SE STRADUESTE SA ....

Dar nu e de mirare, asa sunt membri OD, au nerusinarea a se folosi de inaintasi lor, si nici macar la comemorarea lor nu se pot abtine!! Ipocrizie si prefacatorie, care de mai care, vrea sa arate ca este sustinut in erezia lui decatre oameni ilustri care au trait odata.
Cum am zis, eu in locul dv. domnule Danyel mas baga capul in pamant de rusine, insa asa ceva banuiesc ca nu exista la un om plin de "Duhul Sfant" ca dv."

Sabina, de ce ma contrazici mereu, daca la Sibiu a fost reanoita chemarea pe care a facut-o par Trifa, apoi aia a fost, cum imi spui tu ca mint, ori ai fost tu acolo sa spionezi Ostasii, ca apoi sa te poti bate cu pumnul in piept ca doar tu sti sa respecti ortodoxia, de iubirea aproapelui ai auzit? Nu-mi dau seama cata ura ai fata de OD, sa nu-mi spui ca-i doar o critica, e ura evidenta, te dreanjaza acesti oameni, aceasta lucrare sfanta, vrei o ortodoxie formala nu traita, apropo, cand OD se intalneste dupa Sf Liturghie spre a slavi numele lui Dumnezeu, tu ce faci in acest timp?

sabina 12.02.2007 18:01:04

Citat:

Sabina, de ce ma contrazici mereu, daca la Sibiu a fost reanoita chemarea pe care a facut-o par Trifa, apoi aia a fost, cum imi spui tu ca mint, ori ai fost tu acolo sa spionezi Ostasii, ca apoi sa te poti bate cu pumnul in piept ca doar tu sti sa respecti ortodoxia, de iubirea aproapelui ai auzit? Nu-mi dau seama cata ura ai fata de OD, sa nu-mi spui ca-i doar o critica, e ura evidenta, te dreanjaza acesti oameni, aceasta lucrare sfanta, vrei o ortodoxie formala nu traita, apropo, cand OD se intalneste dupa Sf Liturghie spre a slavi numele lui Dumnezeu, tu ce faci in acest timp?

Te contrazic mereu pentru ca minti de ingheata apele, acuma ca o faci intentionat sau din pur fanatism e un cu totul alt aspect.
Si daca ai avea ceva ratiune in capul ala plin de fanatism, ai remarca ca vorbesc plina de respect cand ma refer la par Trifa si la visul dansului, care din pacate a ramas doar un vis. Un vis Sfant, murdarit de oameni eretici!
Si da! ma deranjeaza masa de derbedei, prefacuti si ipocriti care acuma isi dau titulatura de membri OD.
Iubirea aproapelui nu exclude apararea Biserici de acesti oamenii. Cei care calca in picioare Biserica, ca unii din membri OD, nu merita respectul meu, ci doar un total dispret din partea mea. Pe asa zisul forum oficial OD sunt destule exemple de asemenea oameni : http://www.oasteadomnului.ro/forum/ .
Asta pentru cei care nu au timp sa ieie contact direct cu membri OD.
Eu am luat si am vazut mai rar si oamenii care urmeaza invataturile Biserici ortodoxe. Exista si asa ceva, nu am spus ca nu exsita si buni credinciosi, cam putin, insa exista. Si am tot respectul pentru ei, si lupta lor grea in a readuce OD pe fagasul Biserici Romane.
Au oare o sansa? Momentan, eu as zice ca nu..

Exemplu bun de ipocrizie si prefacatorie sunt aceste cuvinte ale tale : "cand OD se intalneste dupa Sf Liturghie spre a slavi numele lui Dumnezeu, tu ce faci in acest timp? "

Bine mai, domnule danyel, oamenii se duc la Sf Liturghie pentru a slavi numele lui Dumnezeu, sau ,dupa cu vrea sa rezulte din fraza dv., se duc ca sa arate celorlati cat de buni credinciosi sunt ei???
Fraza asta insemna ipocrizie si prefacatorie, a te duce la Biserica pentru a arata si te lauda cat de buni "credinciosi suntem".
Eu va zic ciocul mic, si mai putina mandrie si aroganta. Multi se duc la Biserica, insa se duc cu inima curata si plina de credinta TOTI??
Eu ma duc pentru mantuirea mea, pentru a arata iubirea mea fata de Biserica si Dumnezeu, iar daca in timpul meu dupa ma rog la EL, e treaba mea, si nu folosesc acest lucru, ca sa dovedesc altora cat de mare credinciosa sunt!!.
Oricum smerenie nu e acasa in randul membrilor OD.
Pacat ca fanatismul nu e o boala, ca altfel vas trimite la un psihatru sa va vindece, ca irational mai sunteti.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:50:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.