![]() |
Citat:
Si oricum, la olandezi, in comparatie cu americani, nici pe departe nu functioneaza treaba cu evreii ortodocsi (remember, holocaustul, decimarea evreilor....etc, nu-s multi pe aici ca in USA :D ) |
Citat:
Orcum fata de ce s-a schimbat la restul,la noi e aproape ca la inceput Diferentele de dogma,vin doar daca intri mai adanc in subiect.Si ce daca e la fel ca catolicismul in unele puncte? Mergi pe punctele comune,si apoi apar si diferentele... Nu trebuie neparat sa ne definim prin comparatie ,ci prin ce suntem:Har ,smerenie ,Taine |
Citat:
|
Citat:
Ar fi interesant de vazut cum explica ei. Acum gata, mintea mi se incetoseaza, nu-mi mai aduc aminte de nimic - sem ca trebuie sa ma culc. |
Citat:
de aceea eu una evit discutiile chatty pe teme religioase, nu duc nicaieri. |
Citat:
Eu cred ca doar faptul ca tinem tainele asa cum au fost de la inceput. |
Citat:
|
Citat:
Si apoi nu suntem noi, crestinii, toti datori, in virtutea preotei universale, sa-l slujim pe Dumnezeu, inclusiv prin a reprezenta credinta? Si apoi nu stii daca nu duc nicaieri. Sa spunem ca eu spun ceva astazi si-i ramane cuiva in minte, si peste un an intalneste pe cineva care poate sa se exprime cu mai mult har si mai multa credinta, si poate se mai castiga un suflet pentru Dumnezeu? Ideea nu este sa cauti sa faci propaganda, asta fac neoprotestantii, dar nici sa eviti sau sa refuzi sa discuti, ci cum sa nu indepartezi pe cineva cu ceea ce spui, sau cum sa spui cat mai mult adevar cat mai concis si cat mai clar si atractiv. :57: |
Citat:
Daca este sa ma gandesc despre ce anume cred eu ca si idee centrala in crestinism, asta este, cea a calugarului iezuit: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, intrupat prin Sf Duh (aici cred ca ar fi de acord si catolicii :D) a murit si a inviat pentru mantuirea noastra. Or crezul, numai ca-i o leaca cam lung. Dar care este ideea centrala specifica ortodoxiei inc ateva cuvinte. Sf Taine asa cum au fost ele de la inceput...dar astao spun si catolicii, plus ca definitia nu se face prin opozitie. In fine. |
Citat:
Daca este sa ma gandesc despre ce anume cred eu ca si idee centrala in crestinism, asta este, cea a calugarului iezuit: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, intrupat prin Sf Duh (aici cred ca ar fi de acord si catolicii :D) a murit si a inviat pentru mantuirea noastra. Or crezul, numai ca-i o leaca cam lung. Dar care este ideea centrala specifica ortodoxiei inc ateva cuvinte. Sf Taine asa cum au fost ele de la inceput...dar astao spun si catolicii, plus ca definitia nu se face prin opozitie. In fine. |
back to square one
Citat:
cred ca asta este un lucru care diferentiaza ortodoxia de alte ramuri crestine. nu face prozelitism de nici un fel. cine cauta adevarul, va gasi si sursa, pana la urma. |
odata cu varsta constientizam mai bine cat de mici suntem
Citat:
ps: nimeni nu poate fi schimbat, daca el insusi nu vrea sa fie schimbat. |
Citat:
Daca noi incercam sa traim o viata crestina si iubim ortodoxia, cea adevarata, cea esentiala, cred ca vom gasi si noi macar din cand in cand asemenea fraze care raman altora in minte. Si apoi, lucreaza Dumnezeu. Nu e vorba sa-i schimbam noi. E vorba sa punem o samanta. Din experienta de profa: elevii sunt impresionati cand vad ca te entuziasmeaza ceva pe tine. |
Situl Orthodox Mission center:
http://www.ocmc.org/ I-am cunoscut personal pe unii din Albania. Impresionant. Si arhiepiscopul Albaniei, IPS Anastasios, a fost misionar in Africa inainte. |
Citat:
Si da despre Albania...am ramas cu gura cascata cand in anul 4 de facultate am avut o colega de camera albaneza care mi-a spus ca ea de fapt e albaneza, nu musulmana, cum credeam eu ca-s toti albanezeii. In esenta fata nu era cu nimic deosebit decat ceilalti tineri albanezi, dar ideea in sine m-a surprins. |
Citat:
Pai da, sunt cam 10 la suta crestini ortodocsi si am uitat cat la suta catolici. Maica Teresa era albaneza. Sunt impresionanti ortodocsii albanezi. M-au facut sa imi zic ca pentru o biserica este poate mai bine sa fie rasa de fata pamantului prin mucenicie si apoi reconstruita decat sa supravietuiasca prin compromisuri. |
Citat:
Bun, poate as fi aflat mai multe daca ea nu inversa ziua cu noaptea si in general ea statea toata noaptea la calculator si se culca cand ma trezeam eu, o experienta ciudata, dar n-am prea avut ocazia sa discutam prea mult, plus eu eram in anul patru si ea in anul 1, nu prea sunt in general tangente ... :D |
Iarta-ma !!
Citat:
" Sa aveti curatie sufleteasca, nepatimire trupeasca, purtare blanda, grai cumpanit, cuvant cu buna randuiala, hrana si bautura masurata, inaintea celor mai mari tacere, inaintea celor mai-intelepti luare aminte, la cei batrani supunere, sa aveti spre cei asemenea asemenea cu voi si spre cei mai mici dragoste nefatarnica, de cei rai, patimasi si iubitori de trup sa va departati si putin sa graiti, dar mai mult sa intelegeti, sa nu fiti fara socoteala in cuvant, sa nu prisositi cu vorba, sa nu fiti indrazneti la ras, cu sfiala sa va impodobiti si cu femeile cele necurate sa nu vorbiti, sa aveti in jos cautarea , iar sufletul sus, sa fugiti de cuvintele cele impotriva, dregatorie dascaleasca sa nu doriti, cinstea acestei lumi intru nimic s-o socotiti, iar de ar face cineva vreun bine spre folosul altuia, de la dumnezeu plata s-o astepte si vesnica rasplatire de la Iisus Hristos, Domnul nostru." Pace tuturor si iertati-ma daca v-am gresit !! |
Citat:
Citat:
|
Imi cer scuze pentru titlul subiectului de fata, nu am stiut cum sa formulez astfel incat sa nu sune a fraza in toata regula: cum sa prezinti ortodoxia cuiva care nu stie nimic despre ea?...:2:
Va multumesc tuturor pentru opiniile exprimate. M-ar interesa si parerile / experientele celor casatoriti cu persoane de alta religie sau atee. Cum prezentati / justificati postul de alimente si respectiv cel conjugal? Intampinati probleme in acest sens? Cum percepe sotul / sotia dvs. mersul regulat la biserica, efectuarea canonului, sfintirea casei, milostenia, pomenirile celor plecati la Domnul, etc...? Poate ca intrebarile formulate de mine suna "indraznet" in sensul ca nu multi oameni au curajul sa "povesteasca" despre viata lor (fie si din spatele unui nickname)... Doamne-ajuta! |
Despre Adevar
Citat:
Dar am inteles ce-ati vrut sa spuneti, si tu si Fani. Din partea mea, good luck! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Este greu sa inveti pe cineva credinta in general, sau alta credinta decar a invatat/are el.
Se face in general, si asta se vede pe acest forum, o mare greseala: Este prezentata numai partea exterioara a credintei, detalii aiurea. La fel ca in multe alte situatii, oamenii isi fac prima impresie din ceea ce vad. Pana sa ajunga sa vada dogme si ce scrie in scripturi, oamenii vad lucruri ca: femei infasurate, slujbe f.lungi, asprime, interdictie la mancaruri, interdictia obtinerii de copii pe cale medicala (ce scandal continuu este aici din acest motiv si cata lume care nu poate avea copii uraste si a iesit din biserica (lor), pentru ca in grupul celor ce voteaza niste legi se afla si reprezentanti ai bisericii) etc. Mi s-au pus o serie de intrebari si mie si au ajuns la concluzia ca ortodoxia este o secta f.invechita. Ei asa au perceput si m-au jignit pe mine. Nu m-am suparat, pentru ca exact asa se intampla in multe situatii. Si noi crestinii patim la fel cand vine vorba de musulmani, iudei, sau alte religii. La musulmani vedem imediat femeile invaluite in negru, violenta, umilirea femeii, si ce mai vedeti si voi in lume. Noi nu stim ce scrie in scripturile lor. Poate ca au si lucruri bune. Dar ne socheaza mai intai aspecte exterioare si fapte si ne indeparteaza imediat de la credinta respectiva, inainte sa ajungem sa le cunoastem in interior. In log sa prezentam lucruri pozitive, frumoase, speriem lumea. Un lucru pozitiv realizat aici la noi: interesul pentru slujbele ortodoxe (dar sa nu fie lungi). Am observat ca la orice credinta, tocmai lucrurile care se opun umanului sperie si indeparteaza oamenii de la credinta si amestecul in viata privata a omului. Lucruri si fapte umane, de ajutorare, de caldura, prietenie, de omenie, de aspect uman normal, astea atrag oamenii. La fel ca si atunci cand vrei sa capeti un serviciu si trebuie sa convingi angajatorul. Am observat ca nu conteaza (depinde si de tara acum) cat stii, ce experienta, cine esti in interior, ci: hartiile, poza, mapa, cum te prezinti la interviu (aspect exterior, mod de abordare a lucrurilor, gesturi, fizic). Asta este realitatea din pacate. Trebuie sa arati omului ce ofera bun si frumos (dar palpabil) credinta respectiva. Si eu sunt tentata de credinta de aici, tot prin partea practica. Daca pe mine credinta mea nu ma ajuta sa ma descurc, sa-mi rezolv niste greutati, sa ma simt bine (inclusiv pe plan uman), atunci mai bine ma duc la ceilalti care imi ofera atatea. Si atunci cum e mai bine? La noi in ortodoxie este prea mare foarfeca intre pamant si cer, intre om si Dumnezeu si atunci unul din ele se pierde pe drum (de obicei omul). |
Eu cred ca este o mare ingamfare din partea omului sa traiasca cu senzatia ca el poate aduce pe cineva la Ortodoxie, de parca i-ar aduce la sine.
Dumnezeu, Cel care cerceteaza inimile si rarunchii, singur El este Cel care converteste, caci catre El ii cheama pe cei rataciti. Noi nu putem decat sa ne punem in slujba Lui si sa incercam sa intelegem lumea prin ochii Lui. Altfel, silirea noastra spre convertire / convingere nu ne va duce decat la depresie, pentru ca din pacate, realitatea arata ca marea majoritate a oamenilor, in ciuda tuturor eforturilor lui Dumnezeu, aleg calea mortii. |
Citat:
"Purtați-vă cu cinste între neamuri, ca (...) privind ei mai de aproape faptele voastre cele bune, să preamărească pe Dumnezeu, în ziua când îi va cerceta." (I Petru 2,12) Domnul Insusi este Cel ce le da lor ochi vazatori, si tot El este Cel care "ii cerceteaza" in inimile lor. |
Citat:
Manifestarea exterioara a credintei se numeste practica, nu inteleg ce e gresit cu acest termen. Ca si sportul sau yoga se pot practica, nu vad care e problema. Doamne ajuta! |
Citat:
Un ateu va privi la faptele tale bune si va spune ca esti un om bun, nu ca e un Duh Sfant care lucreaza in tine. Simplu. Doamne-ajuta! |
Citat:
Insa nu se practica asemeni unui sport, neschimband nimic in inima si mintea celui care il practica. Ortodoxia se practica si prin "practicarea" ei mintea se schimba si inima devine simtitoare. Ortodoxia lucreaza in insasi fiinta omului, iar nu in aspecte de suprafata (sociologic, biologic, etc). |
Citat:
Si faptul ca el are ochi sa vada faptele cele bune nu este ceva logic, ci o lucrare tainica a lui Dumnezeu. Multi nu mai discern raul de bine, multe dintre faptele cele bune fiind pentru ei lipsite de logica si fara rost. Multi si'au schimbat viata vazand "pe Duhul Sfant" din marii Parinti ai Bisericii. |
Cu ce ochi va privi un ateu (sau un om care nu a postit in viata lui) postul alimentar sau pe cel conjugal?
Nu ne putem permite sa fim caldicei in relatia cu Dumnezeu, nu-i asa? Atunci cum incepem sa postim atat timp cat partenerul considera abtinerea de la mancarea de frupt si respectiv de la relatiile trupesti un non-sens? Dumnezeu ii va deschide ochii, insa cum trecem peste perioada dificila de inceput? E foarte greu sa le explici oamenilor ca ortodoxia nu are nimic de-a face cu “carpe diem”, ca din contra, trebuie sa ne nevoim, samd. Mie mi se pare o problema serioasa. Daca unora li se pare semn de ingamfare, sa-mi fie iertat. Doamne-ajuta! |
Citat:
Diavolul cauta neincetat sa'l faca pe om sa traiasca in trecut sau in prezent, niciodata insa in clipa prezenta. Asa ca... acela care vrea sa traiasca vesnic in prezent si inca in cel mai autentic prezent, sa dobandeasca harul Duhului Sfant. |
Citat:
|
Citat:
|
| Ora este GMT +3. Ora este acum 02:29:29. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.