![]() |
Citat:
Asa o intelegeti si dvs? |
Citat:
|
Citat:
Si in biserica noastra se practica oprirea de la sfanta Impartasanie, ptr perioade diferite, in functie de gravitatea pacatului, dar ca penitentul se poate impartasi de celelalte taine: Sfanta spovedanie, Sfantul Maslu, Sfanta taina a cununiei- deci noi nu o numim excomunicare, doar oprire de la Sfanta Impartasanie. Daca penitentul(sotie, sot, medic) se exclude automat de la sfanta Impartasanie, pe ce perioada se exclude? Ce se intampla cu catolicii care nu cunosc aceasta randuiala? Adica care merg sa se impartaseasca fara a se spovedi si a-i opri cineva? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ceea ce multă lume confundă la noțiunea de "nuntă mixtă": e vorba de nuntă în care o parte este catolică și o parte este acatolică, nu de o nuntă săvâșită de un sobor care e simultan catolic și acatolic: așa ceva nu există. Nici o nuntă care este mai întâi acatolică și pe urmă, într-un al doilea timp, dublată de una catolică ori invers. Nici așa ceva nu există, fiindcă un catolic căsătorit deja (în cadrul unei căsătorii catolice sau a uneia săvârșite de un preot acatolic, care este validă) nu se mai poate căsători din nou, cu aceeși soție cu care e deja căsătorit. Nici cu altă soție, atâta timp cât aceea e în viață, căci ar fi bigamie. |
Din câte am înțeles de la un ins de pe internet, pe el l-au obligat sau l-au constrâns în situația în care dorea să se căsătorească cu o catolică să semneze nu știu ce document prin care se angaja să își boteze și să își crească copiii în religia catolică. Cred că Biserica Ortodoxă ar trebui să intervină cu anumite reglementări pentru a se asigura ca ortodocșii care se căsătoresc cu catolici să nu mai fie obligați sau constrânși să își boteze copii în religia catolică, ci să îi boteze și să îi crească în Biserica noastră ortodoxă apostolică. Ce zice BOR-ul din acest punct de vedere? Sau nu zice nimic și ne trimite să ne rezolvăm problemele la "duhovnic" că alții poate n-or fi în stare sau nu vor să își asume răspunderea.
|
Citat:
Eu am înțeles că l-au forțat și chiar l-au chinuit că altfel nu-l căsătoreau. |
Citat:
Excepție fac doar cazurile de iubire adevărată, însă în rest dacă partea cealaltă nu consimte la a ceda, este mai bine să se încerce despărțirea lor și orientarea ortodocșilor fie spre alți ortodocși, fie spre alte religii sau confesiuni care sunt în măsură să cedeze. |
O religie care opreste casatoria a doua persoane pe motivul convingerilor religioase diferite nu mai poate fi numita o religie a iubirii.
|
La care religie te referi?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Religiile diferite,stilul de viata si cultura diferita nu au cum sa apropie 2 oameni,oricat s-au atrage fizic.Ei incearca este adevarat,insa foarte putine casatorii mixte rezista pana la urma,sunt prea fragile;dupa ce atractia fizica dispare,ramane relatia amicala care se hraneste din comunicare,impartasirea acelorasi valori,interesul pt aceleasi lucruri/hobby-uri...Pai in acest context,ce interese comune sa am eu cu un musulman de exemplu? Ce faci daca casatoria nu merge,relatia se destrama iar tu te trezesti convertit intr-o religie care nu mai face niciun sens? Am avut o colega care s-a casatorit cu un musulman,a trecut la musulmani,i-a facut un copil,apoi au divortat.Acum nu se mai poate numi ortodocsa.Banuiesc ca daca va intalni un budist se va converti la budism si tot asa! Nu prea merge...eu nu cred ca nu poti intalni un barbat/femeie din aceasi religie,pt a nu face compromisuri sau naste probleme. |
Citat:
Extras din articolul: Casatoriile mixte in lumina invataturii si practicii canonice ortodoxe "In concluzie, in conformitate cu doctrina si practica canonica ortodoxa trebuie retinute urmatoarele aspecte : 1. Casatoriile interconfesionale si interreligioase sunt interzise. 2. In cazul in care sunt tolerate, prin aplicarea iconomiei, slujba cununiei trebuie oficiata in biserica ortodoxa de catre preotul ortodox. 3. Posibilitatile si formele de aplicare a iconomiei depind de necesitatile practice ale fiecarei Biserici Ortodoxe locale, care are dreptul de decizie in judecarea fiecarui caz in speta. 4. Copiii rezultati dintr-o astfel de casatorie trebuie botezati si educati in credinta ortodoxa. 5. Conform privilegiului paulin (I Cor. VII, 12-16), casatoria mixta se admite numai in cazul in care ea a fost incheiata inainte ca unul dintre soti sa fi fost increstinat. 6. In baza dispozitiei canoanelor 10 Laodiceea si 23 Ioan Postitorul, nu este admisa casatoria unui crestin ortodox cu o persoana de alta credinta. 7. Canoanele 31 Laodiceea si 14 IV ecumenic ingaduie casatoria intre un crestin ortodox si o persoana eterodoxa, cu conditia insa ca sotul eterodox sa tagaduiasca solemn - cu prilejul contractarii casatoriei - ca va trece la Ortodoxie. 8. Canonul 72 trulan - care a uniformizat practica canonica de pana atunci - privind casatoriile mixte - interzice, in mod categoric, sub pedeapsa excomunicarii asemenea casatorii. Considerandu-le lovite de nulitate, acelasi canon da putere de lege universal obligatorie privilegiului paulin, in sensul ca sotul devenit crestin - dupa incheierea - casatoriei respective - "sa nu se desparta"." Intreaba preotul: Căsătoria cu eterodocșii Ciudat ce sustii tu, mai ales ca ai spus ca sora ta este in manastire. Orice ortodox trebuie sa stie canoanele si doctrina ortodoxa cand vine vb. despre casatorii mixte. De aceea te intreb, esti ortodoxa? @lore Oprirea de la Sf.Imparatasanie este o excomunicare din Biserica. "Afurisirea!-Pravila Bisericeasca Afurisirea sau excomunicarea este excluderea credinciosului din comunitatea Bisericii, cînd se face vinovat de păcate contra credinței sau a moralei (Matei, 18,17; Cor. 5, 2-5; I Tim. 2, 20; Tii,3, io). Ea este de.două feluri: a) duhovnicească-internă, cînd credinciosul este oprit de la împărtășire sau de la alte slujbe pentru o vreme; b) cînd un credincios devine un necredincios public și se iau măsuri administrative publice contra lui, înlăturîndu-l din obștea creștină. Numai cel ce se îndreaptă, este reprimit. (îi Cor. 2, 6-10). Clericul, mai întîi se caterisește și, dacă este cazul, apoi se afurisește temporar sau definitiv, iar cînd stăruie în erezie și în răutăți, se dă anatemii. Afurisirea publică o face numai arhiereul - și mai ales sinodul - care are dreptul s-o și ridice, cînd cel vinovat s-a îndreptat. 2(Const. Ap. VII. 34). sursa: http://www.catehetica.ro/afurisirea-...a-bisericeasca |
Citat:
Oricum, mulțumim pentru RĂSPUNSUL LĂMURITOR. |
.......mesaj sters
|
Citat:
|
Citat:
|
Si apropos de casatorie: apostolul Pavel se confrunta, printre altele, si cu situatia in care, intr-o familie de doi pagani, doar unul din ei trecea la crestinism. Pe acestia ii sfatuieste sa ramana in continuare cu sotul/sotia pagan(a) daca si acel(a) o doreste in continuare, si nu spune deloc ca acea casatorie ar fi invalida pentru ca nu fusese oficiata de un preot in fata lui Dumnezeu. Astazi, orice casatorie oficiata in afara bisericii este considerata nula de catre biserica, iata insa ca nu aceasta a fost si pozitia ap. Pavel ci dimpotriva, el considera casatoria intre pagani perfect valida din moment ce increstinarea unuia din soti nu ii afecta calitatea de sot, ba chiar putea sa isi pastreze in continuare partenerul de viata pagan daca si acela o dorea in continuare, si nici vorba sa isi refaca ritualul casatoriei in fata unui preot de data asta. Si daca sa presupunem ca li s-ar fi cerut sa il refaca, ne-am fi aflat exact in situatia casatoriei mixte crestin+pagan. Dar iata ca nici macar nu era nevoie, statutul de casatorit era recunoscut de comunitatea crestina si la pagani...
|
Citat:
|
Citat:
Recent a fost redifuzat filmul despre Ciprian Porumbescu si in acest film se pune la un moment dat problema casatoriei ortodox-anglican, si ceea ce m-a surprins este faptul ca preotul ortodox era deacord iar cel anglican nu, exact pe dos fata de realitate. Am verificat imediat pe Internet ca sa vad daca pe vremea lui Ciprian Porumbescu anglicanii se opuneau casatoriilor mixte si am gasit ca nu, sunt primii sau printre primii care au acceptat casatoriile mixte crestine. Nu am verificat si despre BC, dar ramasesem cu impresia ca BC accepta casatoriile mixte cu alti crestini doar cu conditia ca apoi copiii sa fie crescuti in BC, se cere promisiunea non-catolicului in acest sens. Ma insel? Revenind insa la ceea ce scriam in postarea anterioara, nici Biserica catolica nu recunoaste casatoriile civile care nu au fost oficiate si in biserica, nu? Ma refer la oricare biserica recunoscuta de BC. In timp ce apostolul Pavel le recunostea, cel putin pe cele incheiate intre oameni necredinciosi inainte de a ajunge la credinta. Daca astazi doi oameni necredinciosi si nebotezati se casatoresc civil si apoi unul dintre ei ajunge la credinta ortodoxa, proaspatul credincios afla ca pana atunci a trait in pacat pentru ca in fata lui Dumnezeu nu-i casatorit din moment ce nu a facut casatoria la biserica, ca atare trebuie sa se casatoreasca la Biserica daca vrea sa nu mai traiasca in pacat, iar pentru a se casatori la biserica trebuie ca si celalalt sa se boteze si sa devina ortodox (ma refer aici la oameni nebotezati deloc, exact ca pe vremea apostolului). Iar daca nu accepta, atunci sa se desparta. Aceiasi oameni pe vremea Ap. Pavel au auzit de la acesta ca trebuie sa traiasca in continuare ca sot-sotie si sa nu se desparta decat daca cel necredincios doreste despartirea. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Despre privilegiul paulin puteți citi de la sursă, aici: http://www.vatican.va/archive/ENG1104/__P44.HTM Precum și în românește, de aici: http://www.profamilia.ro/familia.asp?manual=06 |
Citat:
Multumesc Mihnea de informatii. Bine-nteles ca fictiunea ramane fictiune, eu doar spuneam ca anomalia din acea fictiune m-a determinat sa fac o mica cercetare ca sa vad cum ar sta in realitate lucrurile intr-o situatie similara celei prezentate in fictiune. Un singur lucru nu am inteles legat de ceea ce mi-ati dat sa citesc: o casatorie naturala nesacramentala intre doi necrestini ramane tot naturala si nesacramentala daca unul din ei se converteste? Iar BC cum ii considera pe cei ce traiesc intr-o casatorie naturala si nesacramentala? Ii considera in pacatul curviei ca la ortodocsi sau nu? Si inca o intrebare: unde a permis Ap. Pavel recasatorirea unui proaspat botezat si parasit de partenerul necrestin? El a permis doar despartirea pentru a trai in pace, nu a zis ca cel credincios s-ar putea recasatori cu altcineva. El a dat doar un motiv in plus de despartire, in plus fata de cel dat de Domnul: adulterul. Insa la fel ca Domnul, apostolul nu a zis ca partea vatamata ar avea voie la recasatorie. Una din doua ar fi adulter/curvie. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Reamintesc prin urmare cum stau lucrurile pentru un ortodox sau pentru o ortodoxă, așa cum le-a citat Laura19 pentru a se îndepărta confuzia creată de fumigenele mincinoase ale domnului Mihnea D.: Citat:
|
Citat:
Deci pana la venirea la credinta nu se considera curvie, dar apoi da, am inteles bine? In cazul acesta, cel care ajunge la credinta si se boteaza, cum ar putea face el casatoria sacramentala cu partenerul sau necredincios si nebotezat? Este permis asa ceva la catolici? Si cum de Ap. Pavel nu da o asemenea invatatura, el care era atat de atent la acest tip de pacat ce opreste intrarea in Imparatie? Cum de el nu considera ca ar fi curvie? Ce raspuns da BC? Si inca o intrebare la care nu am inteles raspunsul: daca doi oameni necredinciosi se casatoresc doar civil, apoi divorteaza, dupa care unul din ei gaseate pe altcineva (niciodata casatorit) cu care vrea sa se casatoreasca si de data asta ajunge la credinta si vrea casatorie in biserica, este posibil sa o aiba la catolici sau nu? |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
După părerea mea (dar problema începe să mă depășească, trebuie întrebat un canonist pentru o părere autorizată) în ambele cazuri căsătoria se poate face. O excepție ar fi situația în care ei s-au căsătorit nu numai civil, ci și la ortodocși, protestanți sau alte culte acatolice. În asemenea caz, căsătoria a fost valabilă, deci cei doi nu pot contracta o nouă căsătorie. Spre exemplu, eu m-am căsătorit cu soția mea la ortodocși. Nu pot invoca motivul că abia după aceea L-am descoperit pe Dumnezeu, astfel încât să cer o altă căsătorie. |
Citat:
Citat:
|
Da, Dumnezeu ne lipseste
Va sa zica avem nevoie, draga Mihnea, sa fim in BC daca nu voim sa traim fara Dumnezeu.
Iar pe copii sa ii crestem in duhul lui Hristos, deci in BC, daca nu-i voim oameni fara Dumnezeu. Eu cred ca Biserica Ortodoxa nu este straina de Dumnezeu iar copiii nostri sunt cu gandul, inima, faptele in Hristos, atat cat pot si ei, cat reusim si noi, cat binevoieste harul Domnului sa ne sprijine, sa ne lumineze si sa ne intareasca. Cum harul nu se afla doar in sacramente, vorba lui Decebal, atunci tragem nadejde ca oamenii cu credinta in Hristos raman intru Domnul, intr-o anumita masura, fie in BC, fie in BO, fie in orice alta adunare facuta in numele Domnului. Ca asta ridica probleme privind mantuirea si desavarsirea, asta e alta discutie. Care s-a tot purtat pe forum. Dar ca e strain de Dumnezeu un om care nu face parte din vreo biserica anume, iaca asta eu ma indoiesc. Strain de tot nu e nici dracu. Asa incat, concluzionez ca criteriul pe care l-ai avansat in doua rinduri mici in doua postari succesive, este palid si nerelevant in raport cu problema sfintirii omului si a mantuirii sufletului. Asa cred. |
Citat:
Citat:
Cei care puneau bețe în roate căsătoriei erau de fapt preoții catolici care nu acceptau botezarea și creșterea copiilor în Biserica Ortodoxă și care practic l-au obligat să semneze o Declarație, în cazul în care avea să aibă loc căsătoria "catolică", prin care bărbatul ortodox să se angajeze că își va boteza copii în Biserica Catolică. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
BO are canoane care interzic o astfel de casatorie, deci in trecut nu s-ar fi putut casatori decat la catolici. Acum se poate casatori si la ortodocsi cu pogoramant, si stiu un caz roman-maghiara ce au facut casatoria la ambele biserici. Iar in BO se petrec lucruri mai grave pentru ca in BO au fost oameni constransi sa se boteze pentru a se putea casatori cu partenerul ortodox. Dvs. faceti caz de o declaratie sub constrangere, ce parere aveti atunci de un botez sub constrangere? Nici una nici cealalta n-ar trebui sa existe, dar din doua, declaratia este cea mai putin grava. |
Ce au pățit mă?? Constrânși? Cu ce au fost "constrânși"? "Constrâns" să se boteze. Auzi la ea.
|
Citat:
|
@AdrianaXXX: știu prea bine despre așa-zisa "constrângere". Eu am o problemă cu termenul folosit nu cu faptul că rătăcitul respectiv a fost adus la Calea cea dreaptă.
Cât despre sfatul tău de a încerca nu știu ce: nu mersi, sunt foarte însurat, foarte ortodox și altceva nu-mi mai trebuie. |
Citat:
Pe de altă parte cei care se căsătoresc nu o fac de capul lor și nu fac orice vor ei. fiind membri ai unor Biserici, nu sunt de capul lor și nu fac ce vor ei pentru că există limitări date de Biserică. Odată ce ai căzut de acord asupra unui lucru înainte de căsătorie, iar acordul și hotărârea se iau înainte nu după, acordul rămâne valabil. Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:42:39. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.