![]() |
Citat:
|
Din cate am vazut ,banii se dau la sfarsitul slujbei,de nunta,de inmormantare.Si nu inainte.Asa ca e alegerea ta 100%,daca dai sau nu vreun ban.Preotul nu te obliga,si nici nu poate retrage slujba inapoi.Si nici urat nu cred ca se uita.E mai mult o donatie care o faci.Nu da nici un ban la sfarsit si gata,daca asta crezi ca conteaza! Sincer ,parintele cred ca mai mult se bucura de participrea la acel eveniment,decat de bani.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Las' ca vad si pe aici aurolaci, cersetori...bine, nu am timp sa le studiez in detaliu programul zilnic, insa si aici ii mai poti observa dormind pe scari in centrul ditamai orasului...stand pe la colt de cladire si cersind, deci roz bon bon nu e mai pe nicaieri! Si adica preotul ar trebui sa ii traga de manseta pe aurolaci si cersetori...si daca ar face-o, pana cand...cand pentru unii e traditie, din tata in fiu? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
In primul rand, banii de pomelnic, lumnari, publicatii ortodoxe, sunt niste sume ridicole. Mi-e sincer risome de mine si de altii care cheltuiesc cateva nu mai mult de cateva sute de mii pe luna pentru lucrurile spirituale in timp ce risipesc milioane pe lucruri materiale, unele poate nu neaparat necesare. In orice caz, mi se pare normal sa ceri bani pentru un ziar care se face cu bani si ca biserica sa astepte bani pentru ca lucrurile care se fac in Biserica mai sunt si materiale. 40 lumanari adica cam 20 ron ti se pare mult? Daca ai boala zgarceniei, e normal sa ti se dea cate un canon care implica si lepadarea a ceva bani, chiar daca e mai mult simbolic. Cartea cred ca te pune sa o cumperi ca sa o mai si citesti, acum daca tu vrei doar sa cheltuiesti fara sa te folosesti, e problema ta.. Si daca crezi ca duhovnicul tau e prea .. costisitor poti sa-l schimbi. In ceea ce priveste nunta si botezul, e normal sa se perceapa niste bani. Macar pentru ca in restul anului respectivii nu prea isi mai aduc aminte ca parohia mai are nevoie si de bani. E adevarat, unii preoti cer niste sume exagerat de mari, din ce am auzit. Dar prost nu e cine cere mult, ci cine da mult. Si se cere mult, pentru ca se da mult. Altfel pretentiile ar scade corespunzator. Vechea lege a cererii si ofertei. Si nimeni nu te impiedica sa te interesezi inainte cat ai de platit si sa-ti alegi in functie de asta (daca e cel mai important) biserica unde sa ti se oficieze slujba. Ca asa cu Iar chitantierele credeam ca au sa te bucure, asa poti fi sigur ca banii nu ajung in locuri gresite, nu? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Sunt foarte multi care nici nu fura si nici nu cersesc. |
Citat:
|
Citat:
Iar asta mi se pare nedrept. Biserica e pentru toti. Pai admiti cheltuirea a milioane de lei pe alte lucruri deci la tine nici nu se pune problema sa nu ai bani de biserica. Si nu inteleg ce nume ai fi vrut sa imi pun. Daca e site crestin ortodox democratia dispare automat? |
Mai frate sunt destule Sfinte Manastiri unde nu ti se cer bani pentru pomenirea la Sfanta Liturghie si alte pomelnice.
|
Citat:
|
Citat:
Pe toate forumurile, pe toate siteurile de stiri si la tv se cere Bisericii sa se implice sa faca sa dreaga dar cand e vorba sa sprijinim Biserica toti ne revoltam pentru leul pe care-l punem in cutie Frate, tu dupa mintea ta ce crezi, biserica n-are nevoie sa se intretina? nu e nevoie sa traiasca preotii si sa-si intretina familia? nu e nevoie de carti de cult, vesminte, clopote, energie, caldura, curatenie etc? cum crezi ca se fac acestea fara bani? fi realist te rog, nu visator |
Citat:
preotul meu de parohie a inmormantat in ultimii 5 ani 7 oameni ai strazii fara niciun ban..ca oricum cine sa-i fi dat deci daca nu cunosti sistemul, faci doar specula |
Citat:
|
In vechime nu existau taxe pentru slujbe deoarece credinciosii se ingrijau de nevoile Bisericii
Dar din moment de multi oameni trec pe la lacasurile de cult doar la botez, nunta si inmormantare, e normal sa li se ceara o taxa, altfel bisericile ar fi ruine si vesmintele preotilor rupte Fi linistit ca pentru saracii se gasesc solutii si daca cercetezi parohiile o sa vezi Io tot timpul dau exemple din parohia mea unde dupa cum am spus, preotul a inmormantat sarmani sau a botezat copii fara familie sau din familii fara posibilitati, ba mai mult in 2008 am platit pt inmormantarea bunicii "exorbitanta" suma de 30 de lei iar pentru asta in 2009 nu a mai trebuit sa platesc taxa anuala de 40 de lei pt parohie, |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Mie mi se pare exagerat ca la fiecare predica de dupa slujba sa ni se ceara sa donam. Oare Iisus sau apostolii cereau bani pentru lucrurile care le faceau in favoarea omenirii? |
Citat:
|
De ce nu intretine Dumnezeu curentul lumina si caldura in biserici ?
|
Citat:
Si ce, crezi ca ai sa pagubesti din aia 10-20 ron pe care ii dai pe luna la cersetori? Daca ii dai si pe aia. Sau te temi cumva ca Dumnezeu o sa-ti zica "stai ca banii aia care i-ai dat atunci lu' cutare nu au fost milostenie, ca desi n-ai stiut, respectivul cutare era de fapt racolat de mafia cersitului si din banii tai aia multi pe care i-ai dat milostenie, si-a luat unu' A6 "? |
Citat:
Si daca este asa, uitati si lucrul care ne interzice sa facem lucrul asta: "Și au început să-L pârască, zicând: Pe Acesta L-am găsit răzvrătind neamul nostru și împiedicând să dăm dajdie Cezarului și zicând că El este Hristos rege." (Luca 23,2) |
Citat:
Citat:
Si da-mi voie sa ma indoiesc ca tu insuti ai facut gaura mare in portofel cu cati bani ai dat la biserica. Cine citeste indignarile tale pentru ce bani ai fost "obligat" sa-i dai, il pufnesti rasul. Sa te duci la adventisti sau la unii baptisti sa vezi cum trebuie sa scoti 10% din venituri (sa nu-ti mearga prost!!) sau chiar 20% (ca sa-ti mearga bine!!) ba chiar inca din venitul brut. Atunci da, o sa ai de ce plange. Citat:
|
Citat:
Din cand in cand mai da niste banii la unii si le zice "mai omule, du-te vezi ca are nevoie parohia de niste bani pentru unele, altele, ia de aici si da acolo". N-ai auzit niciodata de glasul asta? Atunci probabil ai niscai surzenie duhovniceasca. |
Citat:
Si dupa cum am mai zis nu ma intrereseaza ce se intampla in celelalte religii. Este o mare greseala sa faci lucruri de felul asta cum fac ei, dar nu am eu dreptul sa-i judec. Eu nu judec pe nimeni ci vreau sa ma golesc de dubii. |
Citat:
Eu te-am intrebat daca ai cunoscut necajiti care sa nu poata intra in biserica ca nu si-a putut plati biletul de la intrare. Citat:
Si daca ii cunosti, oricum nu le scapi nici un ban pentru ca fac parte din cei cu cersetoria organizata. Alte dubii mai ai? |
Citat:
|
Citat:
Te-am mai intrebat daca mai ai si alte obiectii si n-ai mai venit cu niici una. Deci ce ar mai ramas de clarificat? Asta in cazul in care esti o persoana de buna credinta si chiar ai venit sa-ti clarifici ceva, nu doar sa sustii absurdul pana in panzele albe doar-doar ca sa-i denigrezi pe altii cu argumente care oscileaza intre ridicol si absurd. Ca sa nu mai vorbim si de hilar.. |
Citat:
Referitor la ce-ai zis cu necajitii: daca este necesar numai sa intri in biserica si nu sunt necesare celelalte servicii bisericesti, atunci toate sunt bune si frumoase. Dar nu este asa. Banul este o ispita pana la urma. Noi in realitate ispitim preotii. Cum poti sa afirmi ca Dumnezeu va avea mai multa grija de tine dupa ce vei fi oferit in schimb ochiul dracului? |
Citat:
Citat:
Luca 23,2 este o marturie mincinoasa.Hristos a platit dajdie si a dat darile cele ce se cuveneau.Asta inseamna si dati cezarului cele ce sunt ale cezarului.Nicidecum ce au zis aceia ci sa ne indeplinim datoria si fata de cele lumesti.Adica sa ne supunem atat legilor si necesitatilor dumnezeiesti, cat si legilor si necesitatilor omenesti.Nu doar celor dumnezeiesti ci si celor lumesti dand fiecaruia ce i se cuvine: cele lumesti lumii si cele dumnezeiesti lui Dumnezeu.Apostolii au invatat supunerea atat fata de legile dumnezeiesti cat si de legile lumesti.La fel si Hristos. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:22:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.