Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Richard Dawkins (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8729)

Imogene 04.06.2010 13:25:42

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 256299)
Furnica, pentru a ajunge inapoi la musuroi (ea nu il mai vede), face niste calcule complexe (desigur, nu foloseste hirtie si creion), acelasi tip de calcul pe care il fac marinarii pe mare (calculul pozitiei in functie de viteza, distanta si directia pe care s-a deplasat pina in acel loc).
Nu poti compara traiectoria unei furnici cu traiectoria unei pietre.

Ai auzit de swarm intelligence? Nu face nici un calcul, e vorba despre feromoni, asa gasesc mancarea, ocolesc obstacolele, gasesc drumul spre casa, etc.

http://ngm.nationalgeographic.com/20...ms/miller-text

Anytza 04.06.2010 13:59:05

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 256010)
Si cum sinceritatea este ultimul lucru de apreciat, alternativa pe care o alegi este religia. Misto.

Sinceritate? mai bine zis nestiinta!
mai misto e ca au venit extraterestrii si au "plantat viata pe pamant". daca asta e stiinta....

topcat 04.06.2010 14:47:28

Citat:

În prealabil postat de Imogene (Post 256350)
Ai auzit de swarm intelligence? Nu face nici un calcul, e vorba despre feromoni, asa gasesc mancarea, ocolesc obstacolele, gasesc drumul spre casa, etc.

http://ngm.nationalgeographic.com/20...ms/miller-text

Si ce legatura are ceea ce spui tu cu gasirea drumul spre casa?

Imogene 04.06.2010 15:11:31

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 256383)
Si ce legatura are ceea ce spui tu cu gasirea drumul spre casa?

Are, daca nu-s prea departe de casa se pare si nu se pierd urmele de feromoni. Vad ca la furnicile din desert s-ar pune problema ca chiar socotesc. :))

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4114287,00.html

Altii zic ca-si gasesc drumul prin miros:

http://www.sciencedaily.com/releases...0226210035.htm

topcat 04.06.2010 15:20:03

Citat:

În prealabil postat de Imogene (Post 256387)
Are, daca nu-s prea departe de casa se pare si nu se pierd urmele de feromoni. Vad ca la furnicile din desert s-ar pune problema ca chiar socotesc. :))

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4114287,00.html

Altii zic ca-si gasesc drumul prin miros:

http://www.sciencedaily.com/releases...0226210035.htm

Dar nu are cu swarm int. :)
Se pare ca sint 3 moduri in care se orienteaza: dupa peisaj, dupa integratorul de parcurs si dupa miros. Probabil utilizeaza mirosul cind sint aproape de casa sau daca s-au pierdut si umbla alandala.

Imogene 04.06.2010 15:24:09

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 256391)
Dar nu are cu swarm int. :)
Se pare ca sint 3 moduri in care se orienteaza: dupa peisaj, dupa integratorul de parcurs si dupa miros. Probabil utilizeaza mirosul cind sint aproape de casa sau daca s-au pierdut si umbla alandala.

Da, la restul se aplica, numai la drumul spre casa nu. :))) Eu ma gandeam ca daca asa gasesc mancarea asa isi gasesc si drumul spre casa, dar urmele de feromoni se pierd, asa ca pana la urma nu-s asa de prostute. :)

HoratiuM 04.06.2010 17:56:57

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 256042)
Chiar daca nu sint atit de evidente ca in alte cazuri, actele pe care le enumeri se pot explica evolutiv.
p.s. genele nu vor sa perpetueeze specia, ele "vor" sa se perpetueze pe ele insele

Exista teorii, ca de pilda teoria computationala a mintii, care reuseste sa matematizeze multe din deciziile noastre.

Imi e greu sa-ti urmaresc limbajul. Ai putea sa explici mai pe larg, te rog?

Evoluția ar putea să explice exclusiv problemele biologice. Nicidecum cele culturale. Nici nu are rost să intrăm aici în detalii. Ai citit prea mult Dawkins.

Matematizarea minții poate să însemne cel mult modul în care au loc procesele cognitive. Dar mintea noastră nu e doar cognitivă. Ea mai are și concepte. Care sunt altă mâncare de pește. Repet: urgent mânuța pe Kant.

Nu poți avea acces la o reprezentare a unui obiect dacă nu ești diferit de obiectul respectiv. De asemenea, nu ai acces la integralitatea unui element atunci când ești pe poziția de parte. Conștiința este, prin urmare, un întreg diferit. Ca întreg, este întotdeauna dincolo de părți. Este nedeterminată, o formă de nimic, pur și simplu; adică un negativ față de toate determinările pe care le-a depășit, adică le-a negat (vz. "Certitudinea sensibilă" din "Fenomenologia Spiritului" lui Hegel). Ca diferență, ea este reflexivă, adică știe că este ea însăși și știe că obiectul este în fața ei. Totodată, prin aceeași diferență are loc gândirea: diferența tematizează posibilul, adică alt-ceva-ul. Tot astfel avem certitudini deoarece ele apar în urma depășirii unei îndoieli: mai întâi ne întrebăm: de ce așa și nu altfel?

HoratiuM 04.06.2010 18:02:44

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 256058)
Am spus eu altceva?
Cum adica coordonatele intuitiei pure sint spatiul si timpul?

Si cind suferi de, sa zicem, personalitate multipla sau se intrerupe legatura intre cele doua emisfere, se multiplica infinitul? :)

Sincer, nu prea cred că știi ce ai spus.
Despre spațiu și despre timp, ca forme pure ale intuiției - adică ale raportării nemijlocite a conștiinței la ceea ce nu e conștiință - găsești pe larg în "Estetica transcendentală" din "Critica Rațiunii Pure" de Kant.

În privința chestiunii cu personalitatea multiplă - bănuiesc că faci ironii. Ironia e însă deplasată aici. Iar dacă o spui serios, atunci aberezi. Problema diferenței și a identității conștiinței de sine are, firește, legături cu toate patologiile psihice. Dar aici nu e vorba despre așa ceva. N-ai înțeles nimic.

HoratiuM 04.06.2010 18:07:26

Țânțarul, armăsarul și furnica

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 256286)
Cum crezi ca o furnica face calcule matematice complexe, fara a avea vreo cunostinta despre vreun concept matematic?

Eu zic că putem pune punct polemicii de aici. Dacă vii cu astfel de chestii, înseamnă că ai alte probleme decât cele de ordin cultural, filosofic sau științific.

Mă mir că nu pretinzi furnicii să facă și poezii și să și le publice la editura Mușuroiul. Poate ia un premiu pentru estetica feromonului. Sau, cine știe?, poate construiește și catedrale, se închină la Dumnezeu și poartă polemici cu ateii și ateuțele furnicoi și furnicuțe din mușuroi. Poate faceți împreună un ONG. Să militați împotriva ideii de Mușuroi al tuturor mușuroaielor.

A cam căzut noaptea. Ar fi bine să stingi lumina.

HoratiuM 04.06.2010 18:10:14

Și alte păreri

Și, pentru că tot suntem la un thread despre Dawkins, iată și un articol despre el care zice o bună parte din lucrurile pe care le putem spune despre el:

http://darwiniana.com/2009/10/11/mar...on-on-dawkins/

HoratiuM 04.06.2010 19:50:57

Ciobul și oala spartă

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 256299)
Furnica, pentru a ajunge inapoi la musuroi (ea nu il mai vede), face niste calcule complexe (desigur, nu foloseste hirtie si creion), acelasi tip de calcul pe care il fac marinarii pe mare (calculul pozitiei in functie de viteza, distanta si directia pe care s-a deplasat pina in acel loc).

Și încă mai crezi că îți poți permite ironii la adresa unor concepte pe care nu le înțelegi, făcând asocieri între ele și bolile psihice...

S-a cam lămurit ce fel de "duh științific" reușește să pună stăpânire pe cei care se pretind raționali. Avem încă o dată confirmarea - și la Dawkins și la oricare dintre cei care se cred raționali și logici respingând supraraționalul: rațiunea este tot atât de prezentă la ei pe cât e focul în apa rece. Nu e vorba despre altceva decât despre obsesia unei refulări incomplete. Nici vorbă de știință.

cocacoc 04.06.2010 20:14:37

a b Dicke E, Byde A, Cliff D, Layzell P (2004). "An ant-inspired technique for storage area network design". in A. J. Ispeert, M. Murata & N. Wakamiya. Proceedings of Biologically Inspired Approaches to Advanced Information Technology: First International Workshop, BioADIT 2004 LNCS 3141. pp. 364–379.

"Ant societies have division of labour, communication between individuals, and an ability to solve complex problems"

Gigi Yusuf 04.06.2010 21:22:52

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 255881)
HoratiuM, hai ca te-a prins Gigi cu ocaua mica :D Vii pe-acilea cu ghiavolii tai de filosofi papistasi si pocaiti, ptiu drace !

Serios acum. Profit de topic pentru a recomanda o carte excelenta, a unui autor crestin, in care sunt analizati si demontati, bucatica cu bucatica, Richard Dawkins si alti corifei moderni ai ateismului.

Cartea nu este apologetica crestina, ci apologetica religioasa, si ca atare nu importa confesiunea autorului. Din cate inteleg, este baptist, dar ar putea fi la fel de bine si ortodox.

Cartea nu face decat sa contraargumenteze pozitiile exprimate de catre cei patru "calareti ai apocalipsei atee".

Cartea este disponibila ca download gratuit pe pagina autorului:

http://irrationalatheist.com/freedl.html

Erethorn, my favourite spiritual whore :D! Cum mai e vremea pe CeGe? Vezi ca mai trebuie sa dai niste raspunsuri pe acolo!
Pt. toti cei care cred in filozofiile dracesti ale lui Kant: Iadul va paste! Pocaiti-va acum si lasati intelectualismele de 2 lei!

topcat 04.06.2010 23:52:31

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 256448)
Evoluția ar putea să explice exclusiv problemele biologice. Nicidecum cele culturale. Nici nu are rost să intrăm aici în detalii. Ai citit prea mult Dawkins.

E vorba de evolutia replicatorilor generici (inclusiv cei culturali), nu in mod special al genelor.

Citat:

Matematizarea minții poate să însemne cel mult modul în care au loc procesele cognitive. Dar mintea noastră nu e doar cognitivă. Ea mai are și concepte. Care sunt altă mâncare de pește. Repet: urgent mânuța pe Kant.

As putea sa iti insir toate obiectiile lui Schopenhauer necesitatea existentei categoriilor kantiene, dar banuiesc ca le cunosti.

Citat:

Nu poți avea acces la o reprezentare a unui obiect dacă nu ești diferit de obiectul respectiv. De asemenea, nu ai acces la integralitatea unui element atunci când ești pe poziția de parte. Conștiința este, prin urmare, un întreg diferit. Ca întreg, este întotdeauna dincolo de părți. Este nedeterminată, o formă de nimic, pur și simplu; adică un negativ față de toate determinările pe care le-a depășit, adică le-a negat (vz. "Certitudinea sensibilă" din "Fenomenologia Spiritului" lui Hegel). Ca diferență, ea este reflexivă, adică știe că este ea însăși și știe că obiectul este în fața ei. Totodată, prin aceeași diferență are loc gândirea: diferența tematizează posibilul, adică alt-ceva-ul. Tot astfel avem certitudini deoarece ele apar în urma depășirii unei îndoieli: mai întâi ne întrebăm: de ce așa și nu altfel?

Eu l-as lasa deoparte pe Hegel si l-as citi pe Dennet, pentru care sinele e o iluzie :)
http://www.newsweek.com/1992/04/19/i...-illusion.html

topcat 04.06.2010 23:58:05

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 256452)
Sincer, nu prea cred că știi ce ai spus.
Despre spațiu și despre timp, ca forme pure ale intuiției - adică ale raportării nemijlocite a conștiinței la ceea ce nu e conștiință - găsești pe larg în "Estetica transcendentală" din "Critica Rațiunii Pure" de Kant.

În privința chestiunii cu personalitatea multiplă - bănuiesc că faci ironii. Ironia e însă deplasată aici. Iar dacă o spui serios, atunci aberezi. Problema diferenței și a identității conștiinței de sine are, firește, legături cu toate patologiile psihice. Dar aici nu e vorba despre așa ceva. N-ai înțeles nimic.

Si totusi, insist pe cazul furnicii matematiciene: cum iti explici ca fara sa aibe habar de conceptele "Eticii transcedentale" ale spatiului si timpului poate sa calculeze drumul spre casa?

Patologiile psihice ne arata ca sinele nu este punctual, bine localizat sau chiar bine definit.

topcat 05.06.2010 00:01:26

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 256484)
"Ant societies have division of labour, communication between individuals, and an ability to solve complex problems"

Se pare ca cel putin una dintre ele are Spiritul Absolut al lui Hegel intr-insa, altfel nu-mi explic :)

HoratiuM 06.06.2010 20:33:00

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 256553)
E vorba de evolutia replicatorilor generici (inclusiv cei culturali), nu in mod special al genelor.

As putea sa iti insir toate obiectiile lui Schopenhauer necesitatea existentei categoriilor kantiene, dar banuiesc ca le cunosti.

Eu l-as lasa deoparte pe Hegel si l-as citi pe Dennet, pentru care sinele e o iluzie :)
http://www.newsweek.com/1992/04/19/i...-illusion.html

Replicatori genetici culturali te asigur că nu există. Mema e o aberație de-a lui Dawkins și orice filosof sau antropolog serios nici nu se uită la aceste găselnițe inepte.

Și eu ți-aș putea înșira o grămadă de obiecții la filosofia schopenhaueriană - cum e, de pildă, acea vizare a intuiționismului pe care se fundează întreaga lui doctrină - și care sunt deja formulate in nuce în primul capitol al "Fenomenologiei Spiritului" (vizarea nemijlocită - Meinung). Și aș mai putea să-ți menționez că nu prea văd cum ar putea fi reduse toate cele 12 categorii la cauzalitate, când cauzalitatea deja presupune identitatea și diferența care întemeiază titlurile Calității (realitate, negație, limitație), ale Cantității (unitate, pluralitate, totalitate) și ale Relației (inerență/subzistență, cauzalitate/dependență, comunitate). Cel mult am putea discuta reducerea la principiul rațiunii suficiente a titlului Modalității (posibil/imposibil, existent/inexistent, necesar/contingent). Dar nici asta nu e foarte sigur.

Critici la adresa lui Kant au venit din multe părți. Iar despre categorii ne oferă opinii interesante și Noica. Dar până la a-l da jos pe Kant până ce nu e citit și înțeles, mai e cale lungă.

Cu atât mai ridicol e îndemnul tău de a-l privilegia pe Dennett în dauna lui Hegel. Nu știi ce spui. E ca și cum ai pune un homuncul (Dennett) lângă un monstru care se mișcă undeva între Himalaya și Groapa Marianelor (Hegel). Pe de altă parte, Hegel, pe care nu l-ai citit ca să-i citești în schimb pe Dennett și Dawkins, a depășit kantianismul cu adevărat. Dar asta e altă poveste.

În ce-l privește pe Dennett și snoava lui cu "the mind is an illusion" - în viața mea nu mi-a fost dat să aud auzindu-se vorbind mai mari idioți. Îmi pare rău pentru ad hominem, dar nu mă pot abține aici. Cum adică e o iluzie eul? Conștiința? Dar dacă e o iluzie, Dennett de unde știe?!?! Cine anume pronunță sentința asta?!?! Iluzia?!?!? Păi, dacă iluzia ajunge să spună despre sine adevăruri... e mare Dennett ăsta! Atât de mare încât cred că va ajunge în curând să depășească grămada de bălegar de la bunică-mea din poiată.

Adică, eu îl felicit pe Dennett pentru performanța de a-și face iluzia să vorbească și să cunoască adevărul despre ea însăși. Ba, mai mult, li se adresează și altor iluzii. Mă rog... Gusturile nu se discută. Dar, spre deosebire de Dennett, eu, împreună cu mulți alții, nu avem obiceiul să stăm de vorbă cu propriile halucinații.

În articol, care e o glumă pe care nici nu știu cum s-o clasez, la "bad" sau la "pathetic", ni se spune că, "de-a lungul evoluției organismele s-au obișnuit să aibă aceste ficțiuni despre ele însele prin experiență cumulativă precum niște păsări care își fac cuibul dintr-un amestec de lucruri găsite". Și ni se mai spune că e un fel de "reprezentare" a sinelui. Adică tipul ăsta merită premiul internațional pentru prostie de patru'ș'opt de karate la crăpat bârna intrată-n ochi. Cum să facă o "ficțiune" ceva care nu are nici un fel de conștiință?!? Și cum să aibă reprezentări ceva ce nu există?!? - Mă rog, nu vreau să intru în chestiuni delicate și nuanțate, precum problema infinitului în act și a nedeterminării conștiinței, căci cu Dennett nu ai ce discuta așa ceva. Că un infinit în act (așa cum e conștiința) nu se poate obține prin simple adițiuni și amestecuri din "chestii găsite" (eventual rahat, ca să fie mai "substanțială" "teoria") - este o problemă pe care indivizi, incomplet individuați, precum Dennett nici măcar nu o miros.

De altfel, toată prostia lui Dennett e moștenită de la Ryle care, în "The Concept of Mind", face niște acrobații logice de își rupe capul. În primul rând, cine mai înțelege azi dualismul cartezian după reprezentarea homunculului, nu știe nimic din filosofia carteziană. În al doilea, când Ryle debitează găselnița analogiei cu universitatea, denunță acolo, de fapt, chiar poziția lui proprie și, implicit, pe a lui Dennett: Ryle spune că un om, fiind purtat prin campusul și clădirile unei universități, după ce vede tot ce ține de baza ei materială - clădiri, parc, anexe, angajați etc. - se întreabă naiv "Bine, dar unde e universitatea?!". După același model, crede el, dualiștii s-ar întreba, după ce văd toate regiunile, părțile și funcțiile creierului și manifestarea întregului sistem psihic, "unde e mintea?".

Păi, problema e că mintea sau, mai degrabă, conștiința sau sufletul e ceva nedeterminat. Ceva inasignabil vreunei zone, funcții etc. determinate din corpul nostru. Ea poate foarte bine să corespundă unei asocieri organice (zona superioară a craniului), dar nu e ceva ce ar putea fi identificat material la acest nivel. De aceea, naivii care se întreabă "unde e sufletul?" sunt chiar idioții de Ryle și de Dennett: pentru că ei înșiși resping metafizicul tocmai pentru că nu-l pot detecta în fizic. Tocmai ei sunt cei care se așteaptă să găsească ceva determinat, ceva pe care să poți pune mâna, doar sunt materialiști declarați, amândoi. Tocmai ei sunt cei care nu înțeleg unde e universitatea după ce i-au văzut toată baza materială, pentru că se așteptau ca universitatea să fie o ființă materială, în carne și oase ori în beton și sticlă. Tocmai ei sunt cei care cred că eul sau conștiința ar trebui să fie un homuncul.

Inutil să mai repet cât de primitivă e această așa-zisă "filosofie" a materialiștilor. Nu e altceva decât un infantilism al unor retarzi care iau lucrurile în sens literal și apoi proclamă victoria științei asupra literei pe al cărei corp nu l-au putut viola niciodată pentru că nu-l văd în palpitația cărnii.

Încă ceva. Polemica asta nu mai poate continua așa. Mi-ai demonstrat până acum - îmi pare rău, dar trebuie să ți-o spun pe șleau - că ești un semidoct care se ascunde după paravanul științei și care aruncă praf în ochii celor dispuși să se lase impresionați. Mi-ai arătat că ești capabil de o ipocrizie ce tinde către infinit. Adică, nu ești în stare să citești Kant sau Hegel, dar îmi dai replici oblice cu Dawkins și Dennett. Diferența e că eu am citit și Kant și Hegel, dar și Dawkins și Dennett și nu există termen de comparație. Tu nu i-ai citit decât pe cei din urmă. Ești foarte pasionat să disprețuiești și să neglijezi lucruri care vă depășesc pe voi toți, atei, mic și mare. Și ai un tupeu incredibil proclamând falsitatea acestor lucruri care te depășesc. Asta dă foarte prost. Cu atât mai mult cu cât mi-ai arătat că nu stăpânești proprietatea termenilor nici măcar în știință, unde îți arogi competențe.

Nu am să-ți mai răspund niciodată, indiferent ce ai să îmi mai spui. E pierdere de vreme. Nu atâta timp cât nu arăți bune intenții și onestitate.

Îți urez numai bine. Și ți-aș recomanda să nu te mai obosești să-mi dai replici. Ai să te faci de râs din nou.

P.S. - E Estetica transcendentală. Nu "Etica" transcendentală.
P.S. 1 - Patologiile psihice ne arată chiar că sinele este și nedeterminat. Și nimeni nu pretinde că ar fi ceva punctual și absolut de bine definit, tocmai de aia. Adică se cam bănuiește de vreo câteva sute de ani că e ceva care e dincolo de "punctual" și "bine definit". Himere dintr-astea caută numai scientiștii.
P.S. 2 - Pentru cei care vor să știe că există și alte opinii asupra chestiunii relației dintre conștiință și corp, ba chiar poziții ale unor neurologi consacrați care se întâmplă să fie dualiști - vezi "The Self and Its Brain" de K. Popper și J. Eccles (New York, Springer International, 1977). J. Eccles a luat Nobelul la secțiunea de fiziologie și medicină în 1963 pentru lucrările lui asupra sinapselor, iar poziția sa este expusă în mai multe cărți pe tema relației dintre minte și corp: de exemplu, "Facing Reality" și "Understanding the Human Brain".

topcat 07.06.2010 08:47:40

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 256981)
Replicatori genetici culturali te asigur că nu există. Mema e o aberație de-a lui Dawkins și orice filosof sau antropolog serios nici nu se uită la aceste găselnițe inepte.

Nu vorbesc de replicatori genetici culturali ci de cei culturali.
Citat:

Critici la adresa lui Kant au venit din multe părți. Iar despre categorii ne oferă opinii interesante și Noica. Dar până la a-l da jos pe Kant până ce nu e citit și înțeles, mai e cale lungă.

Nu am pretentia sa il dau jos eu pe Kant, dar banuiesc ca alde Schopenhauer si altii l-au citit si inteles.
Citat:

Că un infinit în act (așa cum e conștiința) nu se poate obține prin simple adițiuni și amestecuri din "chestii găsite" (eventual rahat, ca să fie mai "substanțială" "teoria") - este o problemă pe care indivizi, incomplet individuați, precum Dennett nici măcar nu o miros.problema e că mintea sau, mai degrabă, conștiința sau sufletul e ceva nedeterminat. Ceva inasignabil vreunei zone, funcții etc. determinate din corpul nostru. Ea poate foarte bine să corespundă unei asocieri organice (zona superioară a craniului), dar nu e ceva ce ar putea fi identificat material la acest nivel.

Pai tocmai pentru ca ceva nedeterminat, inasignabil vreunei zone si functii determinate si nedetectabil fizic ar trebui sa ne faca sa ne gindim ca sinele o iluzie. Asa cum, de pilda, o iluzie este impresia ca organismele au evoluat tocmai pentru a apare omul sau inteligenta sau constiinta de sine.
Citat:

Mi-ai demonstrat până acum - îmi pare rău, dar trebuie să ți-o spun pe șleau - că ești un semidoct care se ascunde după paravanul științei și care aruncă praf în ochii celor dispuși să se lase impresionați. Mi-ai arătat că ești capabil de o ipocrizie ce tinde către infinit. Adică, nu ești în stare să citești Kant sau Hegel, dar îmi dai replici oblice cu Dawkins și Dennett. Diferența e că eu am citit și Kant și Hegel, dar și Dawkins și Dennett și nu există termen de comparație. Tu nu i-ai citit decât pe cei din urmă. Ești foarte pasionat să disprețuiești și să neglijezi lucruri care vă depășesc pe voi toți, atei, mic și mare. Și ai un tupeu incredibil proclamând falsitatea acestor lucruri care te depășesc. Asta dă foarte prost. Cu atât mai mult cu cât mi-ai arătat că nu stăpânești proprietatea termenilor nici măcar în știință, unde îți arogi competențe.

Bineinteles ca sint un semidoct in materie de filozofie (si nu numai), asa cum tu esti un analfabet in domeniul fizicii.
Repet, nu eu declar falsitatea, au fost altii, mai competenti.

Traditie1 08.06.2010 07:03:48

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 257074)
Nu vorbesc de replicatori genetici culturali ci de cei culturali.

Și aia tot aberație e. Cultura nu se modelează singură, este conștiința umană cea care sortează și îmbogățește deliberat. Conștiință care voi ziceți ca nu există. Mema e o inepție iar tu înghiți fără discernământ orice, dacă e produs de idolul tău, Dawkins.

Citat:

Pai tocmai pentru ca ceva nedeterminat, inasignabil vreunei zone si functii determinate si nedetectabil fizic ar trebui sa ne faca sa ne gindim ca sinele o iluzie. Asa cum, de pilda, o iluzie este impresia ca organismele au evoluat tocmai pentru a apare omul sau inteligenta sau constiinta de sine.
Asta pentru că în mintea ta afectată de autoîndoctrinare totul trebuie să fie materie (ceva detectabil sau măsurabil), ceea ce de asemeni o inepție. De ce ar fi totul materie?

Citat:

Bineinteles ca sint un semidoct in materie de filozofie (si nu numai), asa cum tu esti un analfabet in domeniul fizicii.
Repet, nu eu declar falsitatea, au fost altii, mai competenti.
Nu știi ce este semidoctul. Semidoctul nu e un incult ci un incult care se crede cult făcând confuzii care fac discuția cu el inutilă.

Oricum, ceea ce ți-a reproșat Horațiu mai mult e lipsa de caracter, viclenia, ipocrizia de a nu recunoaște când greșești, de a ocoli adevărul cu tertipuri ieftine. Și același lucru ți l-a reproșat și Inorog, eu, poate și alții, deci e real.

Iar remarca cu analfabetismul în fizică, pe lângă că e o atitudine surprinzător de puerilă, mă face să cred că ești incompetent și în acest domeniu sau că acele cunoștințe cu care te lauzi nu au mare valoare.

cocacoc 08.06.2010 07:18:27

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 257331)
Semidoctul nu e un incult ci un incult

Logica bat-o vina .

Traditie1 08.06.2010 07:26:00

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 257332)
Logica bat-o vina .

Eu cred că se înțelege ce am spus.

topcat 08.06.2010 08:48:16

Citat:

Și aia tot aberație e. Cultura nu se modelează singură, este conștiința umană cea care sortează și îmbogățește deliberat. Conștiință care voi ziceți ca nu există. Mema e o inepție iar tu înghiți fără discernământ orice, dacă e produs de idolul tău, Dawkins.

Ai putea sa imi spui unde am spus eu ca mema se raspindeste intr-un mod orb, fara ca omul sa o imbogateasca (si chiar sa o produca) deliberat?
De asemenea, ai putea sa imi spui unde am spus eu ca nu avem constiinta?
Citat:

Asta pentru că în mintea ta afectată de autoîndoctrinare totul trebuie să fie materie (ceva detectabil sau măsurabil), ceea ce de asemeni o inepție. De ce ar fi totul materie?

Simplu, pentru ca nu s-a pus in evidenta imaterialul.
Citat:

Nu știi ce este semidoctul. Semidoctul nu e un incult ci un incult care se crede cult făcând confuzii care fac discuția cu el inutilă.
Oricum, ceea ce ți-a reproșat Horațiu mai mult e lipsa de caracter, viclenia, ipocrizia de a nu recunoaște când greșești, de a ocoli adevărul cu tertipuri ieftine. Și același lucru ți l-a reproșat și Inorog, eu, poate și alții, deci e real.

Ceea ce eu as putea sa ii reprosez lui HoratiuM este ca foloseste limbajul pentru a ascunde, nu pentru a dezvalui idei.
Iar voua pentru ca preferati un limbaj greoi, incilcit si obscur din care nu intelegeti nimic si mai si sustineti ca sint argumente tari. Faptul ca folosesti o retorica puternica nu inseamna ca folosesti argumente.
Citat:

Iar remarca cu analfabetismul în fizică, pe lângă că e o atitudine surprinzător de puerilă, mă face să cred că ești incompetent și în acest domeniu sau că acele cunoștințe cu care te lauzi nu au mare valoare.

Nu am cum sa-ti arat ca nu e asa, pentru ca nu ai cum sa verifici.

topcat 08.06.2010 09:41:00

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 257334)
Eu cred că se înțelege ce am spus.

Ironic este ca Kant e mult mai apropiat de filozofia lui Dennett decit de crestinism.
Kant credea in Dzeu numai din considerente practice, pentru ca credinta ne obliga a lua morala in serios.
Pentru Kant, adevarul e subiectiv, nu obiectiv, iar morala se bazeaza nu pe legile absolute ale lui Dzeu ci pe imperativul categoric, morala bazata pe ratiune.

Traditie1 08.06.2010 09:41:37

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 257336)
Ai putea sa imi spui unde am spus eu ca mema se raspindeste intr-un mod orb, fara ca omul sa o imbogateasca (si chiar sa o produca) deliberat?
De asemenea, ai putea sa imi spui unde am spus eu ca nu avem constiinta?

În momentul în care o numești replicator și o asemeni cu genele (care se replichează singure), negi rolul unui alt factor generator. Dacă după aceea vii și susții că și omul are un rol, dovedești doar că e o varză în capul tău. Nu mai vorbesc de faptul că puțin mai jos spui că sinele, adică omul ca persoană nu există, deci care om produce mema? Se produce prin om sau de către om?

Citat:

Simplu, pentru ca nu s-a pus in evidenta imaterialul.
Și faptul că nu s-a pus înseamnă că nu există? Mai demult ziceai că ai accepta existența lui Dumnezeu dacă s-ar dovedi adevărată, acum văd că ai convingerile formate, nu există imaterialul. Când ai mințit?

Citat:

Ceea ce eu as putea sa ii reprosez lui HoratiuM este ca foloseste limbajul pentru a ascunde, nu pentru a dezvalui idei.
Iar voua pentru ca preferati un limbaj greoi, incilcit si obscur din care nu intelegeti nimic si mai si sustineti ca sint argumente tari. Faptul ca folosesti o retorica puternica nu inseamna ca folosesti argumente.
Faptul că vii acum și spui că îi reproșezi nu-știu-ce e praf în ochi, iarăși încerci să te eschivezi de la ceea ce am spus.

Citat:

Nu am cum sa-ti arat ca nu e asa, pentru ca nu ai cum sa verifici.
Texte la derută din nou.

topcat 08.06.2010 10:13:19

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 257349)
În momentul în care o numești replicator și o asemeni cu genele (care se replichează singure), negi rolul unui alt factor generator. Dacă după aceea vii și susții că și omul are un rol, dovedești doar că e o varză în capul tău. Nu mai vorbesc de faptul că puțin mai jos spui că sinele, adică omul ca persoană nu există, deci care om produce mema? Se produce prin om sau de către om?

Genele nu se replicheaza singure, ca de aia au construit organisme intregi, sa le ajute la treaba asta :)
Traditie1, centrul de greutate exista sau nu?
Citat:

Și faptul că nu s-a pus înseamnă că nu există? Mai demult ziceai că ai accepta existența lui Dumnezeu dacă s-ar dovedi adevărată, acum văd că ai convingerile formate, nu există imaterialul. Când ai mințit?

Am spus acelasi lucru, ca, pina la proba contrarie, imaterialul nu exista sau nu poate fi studiat sau pus in evidenta. Dar in momentul in care va putea fi studiat, el va deveni material :)
Citat:

Faptul că vii acum și spui că îi reproșezi nu-știu-ce e praf în ochi, iarăși încerci să te eschivezi de la ceea ce am spus.

Ce ai spus, ca sint semidoct? Am recunoscut asta. Dar, repet, asta nu inseamna ca retorica tine loc de argument.
Citat:

Texte la derută din nou.

Vrei sa spui ca te-ai descurca la o discutie despre mecanica cuantica, de exemplu, sau ce?

topcat 08.06.2010 10:18:18

Citat:

o asemeni cu genele

Trei sint asemanarile dintre gene si meme:
-variatia (data de fenomene aleatorii sau nu)
-ereditatea (replicarea)
-adaptabilitate diferita intre replici (si susceptibilitate la selectie)

Traditie1 08.06.2010 10:43:28

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 257356)
Genele nu se replicheaza singure, ca de aia au construit organisme intregi, sa le ajute la treaba asta :)
Traditie1, centrul de greutate exista sau nu?

Cum ți-a zis Horațiu, ești de o ipocrizie infinită. Îți plâng de milă.

Citat:

Am spus acelasi lucru, ca, pina la proba contrarie, imaterialul nu exista sau nu poate fi studiat sau pus in evidenta. Dar in momentul in care va putea fi studiat, el va deveni material :)
Nu, n-ai zis același lucru, Pinochio. Ca și în semnătura ta, o dată te declari ateu și la strâmtoare pretinzi că totuși nu respingi existența imaterialului. Duplicitarism și autocontradicție.

Citat:

Ce ai spus, ca sint semidoct? Am recunoscut asta. Dar, repet, asta nu inseamna ca retorica tine loc de argument.
Știi bine că nu asta am zis ci am vorbit de lipsa ta de caracter. Nu mai repeta că eu nu te cred.

Citat:

Vrei sa spui ca te-ai descurca la o discutie despre mecanica cuantica, de exemplu, sau ce?
Iarăși faci mișculații? Nu era vorba de mine ci de tine.

topcat 08.06.2010 10:52:20

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 257363)
Cum ți-a zis Horațiu, ești de o ipocrizie infinită. Îți plâng de milă.

Nu stii sa raspunzi la o intrebare simpla?
Citat:

Nu, n-ai zis același lucru, Pinochio. Ca și în semnătura ta, o dată te declari ateu și la strâmtoare pretinzi că totuși nu respingi existența imaterialului. Duplicitarism și autocontradicție.

A fi ateu inseamna sa respingi deitatile, nu imaterialul. Si nu le resping apriori.
Citat:

Știi bine că nu asta am zis ci am vorbit de lipsa ta de caracter. Nu mai repeta că eu nu te cred.

Lipsa mea de caracter e una, argumentele sint alta.
Citat:

Iarăși faci mișculații? Nu era vorba de mine ci de tine.

Ai facut o afirmatie, cum ca eu nu m-as pricepe la fizica si incercam sa vad cam cum ti-ai putea da seama ca nu ma pricep la fizica.

topcat 08.06.2010 11:09:46

Citat:

spui că sinele, adică omul ca persoană nu există

Uite ce spune Hume despre sine:
"For my part, when I enter most intimately into what I call myself, I always stumble on some particular perception or other, of heat or cold, light or shade, love or hatred, pain or pleasure. I never can catch myself at any time without a percepton, and never can observe anything but the perception.... If anyone, upon serious and unprejudiced reflection, thinks he has a different notion of himself, I must confess I can reason no longer with him. All I can allow him is, that he may be in the right as well as I, and that we are essentially different in this particular. He may, perhaps, perceive something simple and continued, which he calls himself; though I am certain there is no such principle in me."

Intrebarea cu centrul de greutate nu era la misto. Era o analogie pentru ceva despre care se vorbeste, se foloseste, poti chiar sa iti imaginezi unde este, dar care nu exista decit in abstract.

flying 08.06.2010 13:16:12

@topcat : e un lucru pe care il apreciez la tine : persistenta .( fireste daca persistenta asta e stimulata de niste recompense materiale din sursa exterioara,nu se mai cheama persistenta ci mercenariat) .de altfel ,imi vine greu sa cred ca doar unul ,scrie sub pseudonimul asta (ar fi plauzibil totusi sa fii doar o persoana ,daca esti "angajat" de cineva cu salariu sa stai pe forum )

=>din pacate ,persistenta (daca e reala si nu e un mercenariat) e singura calitate a ta pe care o vad eu ,e foarte importanta dar ...combinata cu viclenie si infatuare devine un mare dezavantaj chiar pentru detinatorul ei => sa te folosesti de o calitate, ca sa-ti creezi dezavantaje singur, nu stiu cum se poate numi(sau poate nu vreau s-o spun ) ,dar exact asta faci tu .

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 257369)
Uite ce spune Hume despre sine:

" I am certain there is no such principle in me."

Hume sa faca bine sa aduca dovezi valide si masurabile cu mijloacele stiintei despre afirmatiile sale ... http://planetsmilies.net/alien-smiley-1364.gif

=>lupta,dialogul in contradictoriu nu trebuie sa fie e un scop in sine ci doar un mijloc prin care te apropii de adevar http://planetsmilies.net/star-wars-smiley-5472.gif

topcat 09.06.2010 09:47:20

Citat:

În prealabil postat de flying (Post 257388)
din pacate ,persistenta (daca e reala si nu e un mercenariat) e singura calitate a ta pe care o vad eu ,e foarte importanta dar ...combinata cu viclenie si infatuare devine un mare dezavantaj chiar pentru detinatorul ei

de ce din pacate? ar trebui sa te bucuri ;)
Citat:

Hume sa faca bine sa aduca dovezi valide si masurabile cu mijloacele stiintei despre afirmatiile sale ...

Hume are aceleasi argumente pe care le are orice filozof :)
Citat:

=>lupta,dialogul in contradictoriu nu trebuie sa fie e un scop in sine ci doar un mijloc prin care te apropii de adevar

E un scop in sine atunci cind lasi pe cineva cu ochii in soare in timpul dialogului.

Atreides 10.06.2010 12:15:42

Erethorn, tu zici ca inainte erai un ateu militant. Asta inseamna ca Richard Dawkins era un fel de idol pentru tine. Acum mai crezi in teoria pe care o promoveaza el? Crezi in valabilitatea evolutionismului teist macar?

Erethorn 10.06.2010 15:30:25

Da, cred in evolutionismul teist, in sensul ca evolutia "naturala" este modul in care Dumnezeu a ales sa-si realizeze opera de creatie.

In ceea ce-l priveste pe Dawkins, el a fost unul dintre motivele convertirii mele. Continui sa-l respect ca om de stiinta, biolog etc.

Din pacate Dawkins a renuntat de multisor la a mai face doar stiinta, iar atunci cand se baga in teologie este de-a dreptul jenant. Ori, Dumnezeu nu este obiect de studiu al biologiei.

Atreides 10.06.2010 18:41:44

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 258124)
Da, cred in evolutionismul teist, in sensul ca evolutia "naturala" este modul in care Dumnezeu a ales sa-si realizeze opera de creatie.

In ceea ce-l priveste pe Dawkins, el a fost unul dintre motivele convertirii mele. Continui sa-l respect ca om de stiinta, biolog etc.

Din pacate Dawkins a renuntat de multisor la a mai face doar stiinta, iar atunci cand se baga in teologie este de-a dreptul jenant. Ori, Dumnezeu nu este obiect de studiu al biologiei.

De acord cu tine, Richard Dawkins poate deveni destul de enervant uneori. Documentare de genul "the virus of faith" nu-i fac deloc cinste. Totusi nu inteleg de ce excesul de zel al unei persoane a influentat atat de mult schimbarea convingerilor tale religioase.

Erethorn 10.06.2010 19:14:11

Nu se pune problema ca e "enervant".

Pe de alta parte, nici contibutia lui Dawkins in convertirea mea nu trebuie supraestimata, adica, nu m-am convertit la crestinism din cauza lui Dawkins; m-am exprimat oarecum gresit.

Sa incerc sa explic.

In primul si in primul rand, ca sa nu ajungem la interpretari eronate, trebuie sa mentionez ca orice motive legate de stiinta-religie; evolutionism-creationism; dawkins-papa etc sunt subsecvente motivului principal, care nu va putea fi redus niciodata la ele. Motivul principal este CREDINTA, pe care o inteleg ca fiind complementara oricarei forme de cunoastere stiintifica, rationala, si la care am ajuns cu contributia actiunii supranaturale a Duhului Sfant. Cred ca putem folosi termenul revelatie.

CREDINTA o inteleg ca fiind in primul rand o ALEGERE, un act volitiv-moral. Nu AM AJUNS SA CRED, ci AM ALES SA CRED, ajutat fiind, asa cum am aratat mai sus.

Pentru a face insa aceasta alegere, anumite constatari referitoare la chestiuni complementare au fost de ajutor. Aici intervine (printre multe altele), Dawkins, ca port drapel al atitudinii gnoseologice fundamental contrare - ateismul militant.

Astfel, am realizat, ca la Dawkins se poate constatata existenta "unui mod de cunoastere" a realitatii fundamental diferit de imaginea pe care incerca sa o propage, aceea a absolutei obiectivitati. Am avut surpriza sa constat ca gandirea critica, rationala, intemeiata pe logica formala si pe metoda stiintifica exacta nu este, in ultima instanta, decat o forma de credinta, esential similara cu credinta religioasa, pentru ca se bazeaza pe acceptarea unor teze bazale, fundamentale, care nu pot fi probate cu ajutorul metodei stiintifice sau a logicii formale.

Pe scurt, am constatat ca ateul care se mandreste cu obiectivitatea sa si injura dogmatismul religios nu este defel mai putin dogmatic dpdv intelectual.

Pe de alta parte, am constatat, cu surprindere, la Dawkins si la mine, o atitudine absolut incalificabila dpdv intelectual - si anume faptul ca se baga cu picioarele intr-un domeniu pe care recunoaste el insusi ca nu-l cunoaste; in speta, teologia.

Mi-am dat seama cat de penibil este sa faci afirmatii ritoase, categorice, condescendente cu privire la Dumnezeu in absenta cunostintelor teologice, fara sa fi facut efortul sincer de a citi marii teologi, sau Scriptura, sau exegeza biblica, cat de penibil este sa dai cu piciorul in sentimentul religios atata vreme cat nu ti-ai propus, niciodata, in mod sincer, sa-l experimentezi pe viu, participand de exemplu la o Liturghie sau, si mai simplu, rugandu-te.

Faptul ca aceasta atitudine nu se rezuma a fi una intelectuala (sau pseudo-intelectuala), ci ca ea s-a dezvoltat intr-un adevarat program politic, ca Dawkins, altii ca el si chiar eu nu urmarea doar sa combata sau sa discrediteze ceea ce recunoaste sincer ca nu intelege, ci sa inlature aceasta realitate, a fost cireasa de pe tort.

O ultima constatare - o atitudine profund eronata si profund daunatoare (sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a inlatura religia) este in opinia mea oarecum scuzabila (desi cu greu) prin prisma motivatiei acestui gen de persoane. Atata timp cat Dawkins crede sincer, desi completamente gresit, ca religia este daunatoare fintelor umane, acest lucru ii va putea servi drept circumstanta atenuanta la Judecata de Apoi. Cu conditia sa fie sincer.

Atreides 10.06.2010 20:11:22

Problema cu tine e ca ateismul a fost rezultatul unui moment de rebeliune adolescentina ce s-a continuat cativa ani si in viata de adult. Zici ca atacai religia fara sa fi citit Biblia sau alte lucrari de teologie. Rebeliune adolescentina curata! Pentru ca daca tinem cont de toate acestea o sa ne dam seama ca tu ai avut de la bun inceput o predispozitie catre religiozitate si nu catre scepticismul caracteristic nonteistilor. Ateii hardcore tot timpul sfarsesc in felul acesta.

La mine a fost invers, am trecut de la credinta catre agnosticism printr-un proces lung si anevoios. La inceput eram nedumerit si nu stiam cum sa impac educatia religioasa cu informatiile stiintifice ce-mi parveneau prin diverse surse(documentare, carti, filme, reviste). La un moment dat am ales calea ateismului militant si aveam o pofta nebuna de a ma lua la harta cu toti cei care isi declarau credinta in divinitate. Problema cu genul asta de atitudine era ca treceam prin perioade lungi de depresie, de la extaz la agonie. Cand reuseam sa demontez argumentele unui credincios prin excesul meu de zel, ma cuprindea o stare de exaltare, de parca as fi fost Buricul Pamantului, alfa si omega, lumina din lumina, Chuck Norris din Chuck Norris. Dar cand eram pus imediat la colt de catre un om la care tineam si in care aveam incredere, parca tot ce era jurul meu se prabusea iar eu eram redus la stadiul de molusca sfertodocta.

Asa ca mai tarziu am incercat sa ma reintorc la credinta. M-am apucat sa citesc Biblia, articole pe teme teologice. Nu am fost multumit. Niciodata nu mi-a placut felul in care este perceputa divinitatea in religiile de origine iudaica. Parca am in sange repulsia asta fata de traditiile crestine. Am incercat sa ma reorientez catre religiile orientale. Mi s-au parut interesante si am imprumutat multe din obiceiurile lor de viata, dar am realizat ca gandirea mea de tip occidental nu se poate adapta in proportie de 100% la cultura si credintele lor. Mi-am dat seama ca pur si simplu nu pot sa admit existenta supranaturalului. Stiu ca exista o groaza de aspecte ale existentei ce ma depasesc si ale caror semnificatie nu o s-o gasesc niciodata, dar refuz sa improvizez raspunsuri si sa fac apel la misticism si supranatural.

Pana la urma am ales calea de mijloc, cea a cautarii continue, o cautare rezervata si caracterizata prin scepticism. Extremismul nu este ok din orice perspectiva ai incerca sa judeci lucrurile, asa ca mi-am promis ca nu voi mai pasi niciodata pe aceasta cale.

Erethorn 10.06.2010 20:45:44

Citat:

În prealabil postat de Atreides (Post 258215)
Problema cu tine e ca ateismul a fost rezultatul unui moment de rebeliune adolescentina ce s-a continuat cativa ani si in viata de adult. Zici ca atacai religia fara sa fi citit Biblia sau alte lucrari de teologie. Rebeliune adolescentina curata! Pentru ca daca tinem cont de toate acestea o sa ne dam seama ca tu ai avut de la bun inceput o predispozitie catre religiozitate si nu catre scepticismul caracteristic nonteistilor. Ateii hardcore tot timpul sfarsesc in felul acesta.

Nope. Ai intuit tu cate ceva, dar nu foarte exact (nici eu n-am dat destule detalii).

In primul rand, ateismul meu nu s-a datorat unei faze adolescentine, pentru simplul motiv ca am fost ateu din primul moment in care am putut sa gandesc asupra problemei. Imi aduc aminte ca inca din scoala primara eram convins, dpdv ontologic, ca nu exista supranaturalul, cu atat mai putin Dumnezeu. Iar aceasta convingere s-a prelungit pana la varsta de 33 de ani.

In al doilea rand, nu am spus ca n-am citit Biblia sau teologie. Dupa cum am mai spus, prima facultate pe care am absolvit-o a fost Filosofia, iar religia a venit, intr-un fel, la pachet. Augustin, d'Aquino, Kant, Descartes, Pascal etc.

Iar ca ateu militant, pus pe demolare, am studiat si am cunoscut, dpdv strict teoretic, mai multa teologie decat marea majoritate a credinciosilor.

Problema este modul in care am citit. In orice alt domeniu, apreciez ca sunt si eram deschis la minte, suflet, si lipsit, in mare, de prejudecati. In domeniul religios insa, vedeam totul printr-o lentila care deforma realitatea.

Daca citeam argumentele unui apologet oarecare, o faceam cu o atitudine de genul "ia sa gasim erorile de logica din teoriile tampitului asta".

Facand abstractie - sau poate in lumina celor de mai sus, s-ar putea sa ai mare dreptate cand spui ca am avut o predispozitie pentru religiozitate. De altfel, asa cum probabil ca stii, noi consideram ca fiecare are o predispozitie spre sentimentul religios, aceasta fiind stare naturala a omului :) Si oricum asta nu invalideaza defel pozitia mea.

Citat:

În prealabil postat de Atreides (Post 258215)
Pana la urma am ales calea de mijloc, cea a cautarii continue, o cautare rezervata si caracterizata prin scepticism. Extremismul nu este ok din orice perspectiva ai incerca sa judeci lucrurile, asa ca mi-am promis ca nu voi mai pasi niciodata pe aceasta cale.

Cred ca esti prea inteligent ca sa nu fi constient de pericolul car pandeste in aceasta atitudine - acela de a transforma insasi scepticismul intr-un extremism.

Atreides 10.06.2010 20:53:03

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 258227)
Cred ca esti prea inteligent ca sa nu fi constient de pericolul car pandeste in aceasta atitudine - acela de a transforma insasi scepticismul intr-un extremism.

E o lupta grea, dar cred ca pana la urma voi reusi sa tin piept extremismului :)).

HoratiuM 10.06.2010 21:25:05

Nu pot să nu remarc o schimbare fundamentală în bine a discuției și a dialogului pe aceste subiecte datorită sincerității și autenticității Dvs., "Atreides" și "Erethorn". Parcă a răsărit soarele dimineața după tunete și fulgere nocturne.

topcat 11.06.2010 10:30:44

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 258197)
Astfel, am realizat, ca la Dawkins se poate constatata existenta "unui mod de cunoastere" a realitatii fundamental diferit de imaginea pe care incerca sa o propage, aceea a absolutei obiectivitati. Am avut surpriza sa constat ca gandirea critica, rationala, intemeiata pe logica formala si pe metoda stiintifica exacta nu este, in ultima instanta, decat o forma de credinta, esential similara cu credinta religioasa, pentru ca se bazeaza pe acceptarea unor teze bazale, fundamentale, care nu pot fi probate cu ajutorul metodei stiintifice sau a logicii formale.

Pe scurt, am constatat ca ateul care se mandreste cu obiectivitatea sa si injura dogmatismul religios nu este defel mai putin dogmatic dpdv intelectual.

Diferenta intre credinta in stiinta si credinta in religie exista, daca utilizezi deductia de tip bayesian (http://en.wikipedia.org/wiki/Bayesian_inference), bazata pe acumularea dovezilor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:33:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.