![]() |
Cred ca totul tine de nivelul de constienta( nu constiinta) a fiecaruia dintre noi, de Duhovnicie, si implicit imposibilitatea credintei cu forta
|
Citat:
|
Poate ca o anumita biserica se bucura de prezenta mai multor tineri. Comparativ insa cred ca tinerii sunt mult mai putin in biserica, decat in alte locuri. Educatia e un factor. Ce alti factori am mai putea identifica?
Problemele sociale, problemele varstei, probleme familiale? |
Citat:
|
Annamarria:Parerea mea este ca Biserica noastra ortodoxa se ocupa ffffffffffoooarte putin de tineri. Nici nu va imaginati cate cateheze si cate actiuni fac catolicii cu tinerii. Daca voi credeti ca sunt eretici sau nu, nu conteaza,ca ne intrec in ravna de 10 000 de ori. Nici nu va imaginati ce frustrata sunt ca nu se ocupa preotii nostri de tineri mai indeaproape. Impresia mea de simpla credincioasa este ca preotii sunt undeva acolo intr-o zare indepartata, inaccesibili, nici nu stii cum sa ajungi la ei. Catolicii nu sunt deloc asa. Au grupuri de care se ocupa cate un preot, care le este indrumator spiritual. Poarta discutii cu ei, fac rugaciuni, fac voluntariat, sunt ACTIVI, si nu sunt lasati de capul lor imprastiati. Inainte de casatorie cuplurile la ei fac o pregatire speciala. oricat ati vrea sa aruncati in noroi spre ei, avem ce invata de la ei in privinta asta.
Daca preotii catolici se ocupa atat de mult cu apropierea tinerilor de Biserica, atunci de ce in Occident bisericile sunt scoase la vanzare, din lipsa de credinciosi? Se intampla in Germania... Fara suparare, dar ce ai vrea sa faca preotii romani ortodocsi? Sa mearga din usa in usa si (sa incerce) sa-i convinga pe oameni sa vina duminica la biserica? Asta este imposibil si un pic ilegal... Exista in tara multe asociatii stundentesti sau de tineri crestini ortodocsi (un exemplu este ASCOR-ul) care isi desfasoara activitatea sub ascultarea Bisericii. Exista multe grupuri parohiale de tineri, fara statut juridic, care fac voluntariat, se intalnesc pentru rugaciuni comune, organizeaza pelerinaje, merg la azile si camine sociale. Poate ca preotii catolici se implica mai mult in idrumarea enoriasilor, dar nu uita ca ei nu au obligatii familiale, intreaga lor activitate este inchinata Bisericii. |
Citat:
Si chiar n-as vrea ca preotii sa mearga din usa in usa:D:D Am zis asta si mai sus..ca nu vreau sa se comporte ca sectantii |
Citat:
Si chiar n-as vrea ca preotii sa mearga din usa in usa:D:D Am zis asta si mai sus..ca nu vreau sa se comporte ca sectantii[/quote] Locatiile indicate de tine sunt mult prea departe de mine ca sa-ti pot raspunde la intrebare. Sunt oltean :D La mine in Banie sunt cel putin 5 grupuri parohiale de tineri, eu doar atatea cunosc. Inclusiv parohia de care apartin are un astfel de grup, care se numeste "Sfintii Martiri Brancoveni", dupa hramul bisericii. Suntem voluntari la WorldVision iar anul trecut am participat la campania 2%, organizam pelerinaje la manastirile din Oltenia in fiecare primavara si toamna, impreuna cu enoriasii din parohie. Avem noroc cu azilul de batrani, ca este la cateva strazi de noi :D Batraneii se bucura sa ne vada. Mai era in preajma un centru de plasament, dar a fost desfiintat. Nu e mare lucru ce facem, dar asa ne mobilizam si ii ajutam pe altii si de asemenea ne sprijinim reciproc. |
ASCOR e in general pentru studenti si au un profil traditionalist - folcloric. Unii tineri nu sunt atrasi de astfel de lucruri, au nevoie mai intai sa gaseasca raspunsuri la intrebarile personale.
Nu in toate zonele sau orasele exista astfel de grupuri de initiativa. Eu cred ca tocmai in sensul aceasta ar trebui facut un program la nivel national pentur tinerii ortodocsi initiat si sustinut de BOR. Nu crezi? |
Zic eu ca pe linga educatie mai intervin si oamenii bisericii. Am vazut calugari, maicute la care copiii le sareau direct in brate (vedeau copilul din ei) si preoti la care copilul nu indraznea sa ridice ochii. Nu toti cei ai bisericii chiar sint ai bisericii. Nu vreau deloc sa critic fetele bisericesti dar cind ai timp pentru o afacere, si timp pentru propia familie inca iti trebuie destul, timp pentru sport, pentru politica, pentru multe altele ramine destul de putin timp pentru a fi preot. Sint prea putini preoti? Nu cred. La biserica parintilor mei sint 5. Daca unul slujeste ceilalti ar trebuii sa fie pe teren. Poate sint..... dar nu se vede. Cei 5 preoti au 5 preotese care inca trebuie sa fie mai mult decit sotie, mama fiind preoteasa. Poate unele sint.... cu siguranta nu-s toate. Exista diaconi, cintareti, crestini mai induhovniciti care trebuie sa se implice mai mult in societate. Poate unii o fac....dar nu toti. Si mai sintem noi toti care traim doar pentru noi si familia noastra eventual. Poate nu toti....dar f. multi.
Schimbarea inseamna miscare nu teorie. Fapta nu vorba. Aici sintem corigenti. Poate nu toti....eu sigur! |
Citat:
|
Da...pai nu stiu ce sa mai zic. Am impresia ca neamul asta are atat de multe calitati, insa un defect enorm: comoditatea! Si cand vrei sa faci ceva, ceilalti ti se urca in cap, se pun impotriva pentru ca se simt lezati ca le arati cum sa lucreze, sau ca faci mai mult decat ei....
Nu stiu care e solutia...mentalitaea nu se va schimba prea curand si prea usor. Ii compatimesc pentru tinerii care cu greu gasesc indrumatori adevarati. |
Cine stie cum o fi mai bine? sa fi ca neamtul, sau comozi,relaxati, ca noi cei din Est. Nu cred ca putem vorbi de acest subiect in doi peri cred ca este mult mai complex decit pare mai ales din perspectiva draga noua, duhovnicia noastra.
Am vazut cu totii cit de incintati sunt vest europenii cind vin in Romania si vad un sat prapadit, dar colorat cu garduri strimbe si case darapanate, gaini si giste care fug in toate directiile din fata masinilor. Am vazut cu ochii mei francezi care altceva nu faceau decit sa exclameze Oh la la! in drepta si-n stinga, quelle merveille!, ce gusturi au mincarurile voastre, ce artistice par casutele astea crapate de cutremure, si ce frumos miroase musetelul din crapaturile asfaltului, cit de bine ma simt pe bancuta din gradina voastra parca ma zgindare ceva placut la suflet, parca imi amintesc de ceva...Je me souviens, mais Je ne sais pas qoui!.... Revenind pe pamint, ce crezi ca le lipseste lor si de ce la ei acasa nu se simt atrasi de Ortodoxie? Cum spunea parintele in Duminica Icoanelor, oare ce se intimpla de nu putem convinge lumea de 2000 de ani ca asta este drumul adevarat al mintuirii sufletului? Oare de ce? ...legat de ce spuneai tu despre poporul nostru amarit si comod. |
Adevarat este ca noi romanii avem si multe multe calitati, asa cum am spus. Insa sa stii ca Imparatia Cerurilor se ia cu asalt, cu navala....iar comoditatea in acest sens nu ne ajuta!
|
Asalt , cu navala, in sens duhovnicesc reprezinta exact opusul adica: smerenie, liniste, pace, studiul celor sfinte, milostenie, nepatimire, post si rugaciune multa nicidecum intelesul lumesc al acestor cuvinte care indeamna la agitatie, a fi patimas, repezeala (ca nu mai prindem...), si sa nu uitam ca s-ar putea ca "cei dintii vor fi cei din urma"
Cred ca pe undeva, comoditatea romanului nu este trindavie ci dorinta de a contempla la cele sfinte mai mult, chiar si in detrimentul repararii gardului sau a casei si prin asta cred sincer ca suntem mai apropiati de Hristos si prin lucrurile si faptele aratate de el. stii cum ii spunea celui care voia sa se intoarca din drumul mintuirii si sa se ocupe de cele lumesti MAI INTII, dupa care AR FI REVENIT(la slujba de Duminica, de ex...) I-a spus..."lasa mortii sa-si ingroape mortii", adica lasa-te de reparat cotete si vino cu Mine sa-ti arat ce inseamna viata. Ce stil de viata intelegi aici? cel vechi romanesc(mai oriental ,mai lent) sau cel bazat pe capatuiala, profit si distractii non-stop, iarba tunsa la mm, casute ca-n povesti cu trei etaje si imprumut la banca pe urmatorii 20 de ani?. etc( tu personal vezi pe undeva prin ce ti-am enumerat, smerenie si nevoire?) Si tot acum poate intelegi de ce Modernismul nu incape in Ortodoxie, ca sa-ti raspund si la celalalt topic, iar daca incerci sa fortezi modernismul peste Ortodocsi, eu nu vad cum vor rezista. Sunt doua lumi complet diferite, democratie, unde fiecare are o parere si drepturi absurde cu carul care nu fac altceva decit sa ne grabeasca distrugerea familiei, ultimul bastion, si cealalta, traditionala, smerita cu o ierarhie naturala duhovniceasca. Se trage insa speranta de unii... ca la noi schimbarile vor merge "brici" si nu v-a fi nevoie sa fim invinuiti de una si de alta pentru a intra cu forta, asa cum o fac cu tarile "mai incapatinate" |
cozia draga uite ca ti-am indeplinit dorinta si am intrat si pe acest topic :)
Desi n-am timp sa citesc in amanunt postarile incerc sa completez cu ceea ce voi spune facand referire doar la tineretul roman. In primul rand sa nu uitam ca aceasta tara,desi preponderent este crestin-ortodoxa a avut pana nu demult un trecut istoric destul de negru care, personal incep sa-l vad din ce in ce mai gri in prezent si sper ca din ce in ce mai deschis la culoare pe viitor. Eu cred ca schimbarea nu trebuie asteptata sa vina de la cei de langa noi,ci de la noi. Cum sa avem tineri credinciosi daca parintii lor ignora acest aspect?....si sa nu uitam ca multi din parintii actuali care au copii marisori au avut timp destul in 17 ani sa se reorienteze si sa-si modeleze atitudinea fata de Biserica.Din ce in ce posibilitatile de cunastere si documentare au crescut...totul depinde de noi,asta tine de libertatea pe care Dzeu ne-a lasat-o,este alegerea pe care o putem face singuri. Din pacate insa odata cu transformarile pe plan religios au luat un mai mare avant transformarile sociale si economice care au acoperit o mare parte a timpului.Acest aspect a marginalizat esentialul...motiv pt care greu gasim modele si exemple pozitive pt.copii nostri. Referitor la tineret pr.Teofil Paraianu are o vorba : copii sunt amalgamul,harababura familiei lor. Eu as mai adauga ca problema comportamentului la fiecare individ in parte este discutabila...sunt foarte multi factori care influenteaza acest aspect si nimic nu este fara ingaduinta lui Dzeu...poate pt luarea aminte (mantuirea) a familiei sau a celor din jur sau chiar a individului in parte... Nu doar tinerii sunt vinovati ca sunt cum sunt...indiferent de situatie intr-un fel trebuie sa fii...important este sa realizezi felul si sa stii ce ai de facut mai departe.Pt mine un exemplu extraordinar in acest sens este pr.Rafail Noica...a durat ceva timp pana a stiut ce are de facut mai departe dar este de admirat ca permanent s-a cercetat,a vrut sa se descopere,sa stie cum este,care-i este felul. |
De multe ori citesc pe acest forum si ma gandesc cata pierdere de timp si ce discutii de aflare in treaba.
Personal cred ca ar fi mai la obiect sa luam aminte la noi,sa ne cercetam zilnic si sa incercam sa dam solutii propriilor probleme...ce folos ca cercetez si constat ce face cel de langa mine? Imi foloseste asta la mantuire? Poate ca da,dar numai in cazul in care constatarea respectiva aduce un aport pozitiv si o schimbare buna in mentalitatea si comportamentul meu...in rest vorbe-n vant si pierdere de timp...mai trece vremea. La ce-mi foloseste ca vad tineri cu cercei in nas si buricul gol in Biserica, de ex? poate ca imi foloseste....mai imi gadila mandria ca eu nu sunt ca ei, sau pot face comparatii de genul ala are cercel de un fel si ala de alt fel,oare care o fi mai valoros ca poate imi pun si eu in curand?....si tot asa...si in realitate pierd esenta : de ce a intrat tanarul asta aici,oare pot sa-l ajut in problema lui? ca sigur nu stie mai nimic de locul unde se afla daca a preferat sa intre asa...si daca incerc sa-l abordez spre ajutor va trebui sa simt cum sa o fac pt a-l apropia de Biserica si de Dzeu si nu pt. a-l indeparta mai tare.....si tot asa. Teoria ca teoria ,dar practica ne omoara. |
Si daca un tanar cu cercel in ureche vine la biserica, iti va folosi ...pentru ca va trebui sa incerci sa nu il judeci, va trebui sa faci acest exercitiu. Daca vine cu buricul gol, atunci e alta treaba si tine de regulamentul interior de buna purtare in biserica.
Tinerii sunt si interesul nostru al tuturor, fie ca suntem tineri noi insine, fie ca suntem mai in varsta. Trebuie sa fim cu ochii pe tineri pentru ca au mare nevoie de ajutor. Si mai ales au nevoie sa nu fie judecati, marginalizati....ci intelesi si acceptati asa cum sunt ei. Pnetur ca Dumnezeu asa ii vrea, nu ii vrea perfecti...desavarsirea este un dar pe care il primesc dupa ce se vor fi apropiat de Dumnezue pentru vesnicie! |
Caz concret:
Cam acum un an, in timpul Sfintei Liturghii an auzit un glas de bariton in spatle meu cantand Tatal nostru. Am intors capul din curiozitate si, surpriza, glasul iesea dintr-un "incercelat" cam la vreo 26-27 ani, cu aspect de punker, codita, haine largi; langa el o fata acoperita cu un sal "a la Vama Veche"...Acum nu mai este o surpriza sa-i vad, sunt o prezenta constanta, chiar si in timpul saptamanii si-au mai redus din cercei (pana la eliminare) si-au revizut imbracamintea...Deci mai exista speranta! Totusi nu stiu de ce am fost surprinsa, chiar daca n-am fost o "incercelata", tot de pe acolo vin...Deci sunt cazuri concrete ca, totusi, mai exista o speranta. Si Clausemi, nu cred ca daca vreun tanar cu cercel iti "gadila mandria" ca nu esti ca el iti foloseste, ba din contra... Mandria... |
Citat:
|
Citat:
|
Care credeti ca sunt calitatile tinerilor de astazi? ca de criticat ii cam critica toti, cred ca trebuie sa vedem si latura pozitiva.
Eu cred ca sunt mult mia bine pregatiti decat cei de alta data si mai deschisi sufleteste! |
Citat:
Deschisi sufleteste?, ce vad sunt tineri foarte opinionati, plini de ei, si de parereile care le au in legatura cu TOTUL. Au aparut Atotstiutorii, si tineri si batrini iar acest lucru nu stiu daca ajuta deschiderii sufletului,... conform scrierilor patristice, nu. |
Mandria a fost dintotdeauna, nu cred ca e o noutate. La tineri am putea vorbi mai mult de teribilism la o anumita varsta, iar mai tarziu dupa 20 de ani abia putem vorbi de o mandrie asa ca la carte. Important e cauza pentru care ei se formeaza asa.
|
Citat:
|
Chiar crezi ca ma cunosti asa de bine Cristiane? Se vede ca te-am speriat rau de tot. Dar eu credeam ca esti un BOSS!
Vei gasi la Pildele lui Solomon ca "mai mult pretuieste o dojana pe fata decat o dragoste ascunsa". Si daca tu ai fost asa dur cu parintele si maicutele de la Tanacu, ai primit dupa inima ta. Tu stii ca si ei sunt niste tineri? Mie mi se rupe inima pentru ei iar tu ii pui la zid, ba esti convins ca si Dumnezeu o va face. Oare pentru ei nu e pocainta? Te invit din nou la manastirea noastra si te vei convinge cu varf si indesat ca suntem inconjurati de tineri... cuminti, care nu judeca dupa aparente. Eu sunt chiar ghidul manastirii, ceea ce inseamna ca nu sunt asa fioros cum imi faci reclama. Eu imi cer iertare daca te-am suparat. Ma ierti? Dar iarta-i si pe cei de la Tanacu si roaga-te pentru ei. Eu cred ca maicutele care au ajuns sa fie inchise deoarece AU FACUT ASCULTARE sunt in randul marturisitorilor daca vor rabda pana la sfarsit. Sper sa nu gresesc prea tare. Fiorosul si durul ieromonah Andrei. |
Chiar crezi ca ma cunosti asa de bine Cristiane? Se vede ca te-am speriat rau de tot. Dar eu credeam ca esti un BOSS!
Vei gasi la Pildele lui Solomon ca "mai mult pretuieste o dojana pe fata decat o dragoste ascunsa". Si daca tu ai fost asa dur cu parintele si maicutele de la Tanacu, ai primit dupa inima ta. Tu stii ca si ei sunt niste tineri? Mie mi se rupe inima pentru ei iar tu ii pui la zid, ba esti convins ca si Dumnezeu o va face. Oare pentru ei nu e pocainta? Te invit din nou la manastirea noastra si te vei convinge cu varf si indesat ca suntem inconjurati de tineri... cuminti, care nu judeca dupa aparente. Eu sunt chiar ghidul manastirii, ceea ce inseamna ca nu sunt asa fioros cum imi faci reclama. Eu imi cer iertare daca te-am suparat. Ma ierti? Dar iarta-i si pe cei de la Tanacu si roaga-te pentru ei. Eu cred ca maicutele care au ajuns sa fie inchise deoarece AU FACUT ASCULTARE sunt in randul marturisitorilor daca vor rabda pana la sfarsit. Sper sa nu gresesc prea tare. Fii convins ca nu vei gasi prea multa dreptate in lumea asta. Fiorosul si durul ieromonah Andrei. |
Citat Cozia: "Au aparut Atotstiutorii"
Am mai citit pe acest forum despre acesti "atotstiutori", dar nu inteleg la cine se refera. De fapt la cine te referi, Cozia? |
eu consider ca avem nevoie aici pe forum de oameni ca ierom. andrei pt a ne invata ceea ce noi nu cunostem, pt a ne trage de maneca sau de urechi cand gresim, dar daca unii din noi( IERTARE EU SUNT CEA DINTAI) sunt prea mandri sa accepte ajutorul lor, asta nu inseamna ca ei trebuie sa renunte la acest forum..ii rugam sa ne daruiasca si noua din multa lor dragoste si intelepciune sa ajutam tinerii sa isi cunoasca credinta crestin ortodoxa!! numai asa vom ramane uniti avem nevoie de oameni care sa cunoasca cu adevarat dogmele si canoanele sa nu ii alungam fratilor sa ii primim cu dragoste
|
cat despre titlu biserica si tinerii, da sunt mult mai receptivi, dar ei trebuiesc ajutati sa isi umple golurile din inimle lor CU HRISTOS si asta nu este numai datoria bisericii este datoria noastra a tuturor
|
Si cum ii ajutam? Haideti sa gasimi solutii concrete....daca ar fi sa ne ocupam noi de aceasta problema, ce am face mai intai?
|
Personal ma vad cam neputincios a raspunde concret la problema pusa de Iosif. Poate ca o meditatie aprofundata la Epistola intai a Sf. Ioan Teologul ne-ar putea da niste repere.
1IN4.7. Iubitilor, sa ne iubim unul pe altul, pentru ca dragostea este de la Dumnezeu si oricine iubeste este nascut din Dumnezeu si cunoaste pe Dumnezeu.* 1IN4.8. Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire.* 1IN4.9. Intru aceasta s-a aratat dragostea lui Dumnezeu catre noi, ca pe Fiul Sau cel Unul Nascut L-a trimis Dumnezeu în lume, ca prin El viata sa avem.* 1IN4.10. In aceasta este dragostea, nu fiindca noi am iubit pe Dumnezeu, ci fiindca El ne-a iubit pe noi si a trimis pe Fiul Sau jertfa de ispasire pentru pacatele noastre.* 1IN4.11. Iubitilor, daca Dumnezeu astfel ne-a iubit pe noi, si noi datori suntem sa ne iubim unul pe altul.* 1IN4.12. Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata, dar de ne iubim unul pe altul, Dumnezeu ramane intru noi si dragostea Lui în noi este desavarsita.* Cu drag, ieromonah Andrei |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Din ce am observat eu de la tineri, mai ales cei care nu au avut nici un contact cu Biserica si care cresc vertiginos in numar este ca cu citate din scrierile patristice nu prea merge(la inceput fug de asa ceva). Trebuie cumva sa le arati ca esti cool, si ca rugaciunea si postul este marfa! Aici e problema, cum aratam acest lucru celor care se distanteaza de traditie vazind cu ochii. Andrei |
Pseudo-Cozia, inainte de altceva dovedeste-ti barbatia. Cum te cheama? Anonimele n-au valoare. Adica au valoarea celor care le scriu.
|
Gata, am inteles ca si baiatul din Cozia e tot Andrei. Asa mai stam de vorba!
In cazul acesta, Andrei, explica-mi cu ai dedus ca un citat din Scriptura este patristic!!! Si unde scrie in citatul meu despre post si rugaciune? Oare sunt acestea obsesia ta? Si crezi ca daca stalcesti limba romana esti mai interesant? Daca tu numesti postul si rugaciunea "marfa", s-ar putea sa superi pe Dumnezeu. Dar daca mie imi refuzi calitatea de ieromonah, nu ma supar, dar nici nu raspund pentru tine. Vad ca te iei de piept cu harul lui Dumnezeu. In locul tau as fi muuult mai prudent. Prin toate acestea ai dovedit ca tu esti unul din acei tineri care nu prea au contact cu Biserica. De aceea ii rog pe colegii forumisti sa te inconjoare cu toata dragostea. Oricum, pe mine m-ai castigat prin faptul ca te-ai semnat si ca ai un nume asa frumos. Ma ierti ca n-am observat asta de prima data. Cu drag, ieromonah Andrei |
cred ca ce vroia sa spuna andrei/alias cozia, este ca tinerii nu prea raspund la citate, de orice fel si de oriunde ar fi ele.
|
ce as face frate Iosif, nu stiu sa iti raspund consider ca este o responsabilitate prea mare sa dau sfaturi ( eu fiind un om simplu) dar pot scire aici ceva din viata mea de zi cu zi, poate este de folos cumva...iata eu am 2 copii un baiat si o fata, baiatul are 14 ani si fata mea are 10, de curand ne-am mutat din orasul meu natal, intr-un oras mai mare, copii mei erau invatati cu un anumit ritm de viata acasa, aici au intalnit allte conceptii, copii dezorientati cu parintii plecati in strainatate, copii ""liberi", copii mei sunt copii care postesc, care merg la biserica, nu injura ( nu o spun spre lauda iertare) si cand au intart in noul colectiv toti colegii ii priveau ciudat...apoi cu timpul au ajuns sa ii cunoasca sa ii iubeasca si acum alturi de ei merg si alti colegi la biserica..postesc..ma gandeam ca faptele noastre viata noastra este cea mai buna lectie pt semenii nostri. De multe ori ei nu vor sa asculte ceea ce le spunem, se supara te ocolesc, dar daca avem dragoste si putere sa ramnem crestini adevarti cu timpul ei singuri vor veni alturi de noi...scuze dar eu mereu am sustinut ca cea mai buna cale este nu vorba ci fapta. CUM POATE AJUTA BISERICA? daca asta este intrebarea ta frate iosif, am mai spus si repet trebuiesc reluate orele de cateheza, pt ca din pacate tinerii nu isi cunosc credinta crestin ortodoxa, ei stiu ce le spune bunica ce aud pe la vecini, dar de multe ori nu au nici o legatura cu canoanele noastre. cum pot rezista spre exemplu la Sf Liturghie daca nici macar nu stiu ce sa intampla acolo? daca parintele ar explica in fiecare duminica la predica spre examplu dupa ce vb despre evanghelia de fiecare zi sa vb putin despre Sf Liturghie despre insemnatatea ei sa le explice de ce trebuie sa stea in genunchi in anumite momente, de ce nu trebuie sa mearga in fata cand incepe slujba etc lucuri marunte de inceput pe care tinerii nu le cunosc ( si din pacate nu numia tinerii) am cunoscut si cunosc multi oamnei care spun eu nu merg la biserica pt ca nu stiu ce sa fac, nu stiu sa ma inchin, nu stiu ce sa scriu pe un acatist, astea cred ca sunt primele lucruri pe care trebuie sa le invete biserica pe tinerii ( si nu numai) apoi incet incet le vom vb si despre iad si despre rai, dar mai inati trebuie sa ii ajutam sa Il cunoasca pe Hristos, nu sa ii amenintam direct cu iadul ca se smintesc si nu mai vin in veci la biserica, asta ma doare cel mai mult ca atunci can dvedem o tanara descoperita sau imbracata indecet la biserica o certam.. si ea nu mai vine niciodata poate, de aceea repet trebuie mai intai sa ii ajutam sa Il cunosasca pe Hristos, cum prin orele de cateheza, prin oerele de religie din scoli, prin insasi faptele si viata noastra
|
Da, Jeny. Ai mare dreptate, cateheza aceasta lipseste. Poate ca intalniri speciale doar cu tinerii ar fi foarte folositoare.
Cozia...pe mine ma intereseaza subiecte de genul acesta, sa fiu la curent cu ce gandesc oamenii. Ok? Cartea o sa o scriu dupa aceea!:) |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:18:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.