Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Lingurita de la impartasire (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8782)

AlinB 14.03.2010 17:58:53

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 223567)
Da, dar noi nu suntem sfinti. Aici este problema. Suntem simpli muritori.
Pe sfinti ii tine Dumnezeu...
Prin cate trecura Sf. Apostoli si alti sfinti si au rezistat si au fost re-inviati chiar!
Oh, daca am fi si noi asa!

Pai de ce am fi ca ei?
Avem credinta noastra care e asa cum e, si ne simtim f. bine cu ea, ar fi la o adica chiar suficienta pentru vremurile astea, ca altii n-au nici atat, si tare ne mai miram ca de ce nu ne sare Dumnezeu in ajutor de fiecare data cand ii cerem ceva..

ory 14.03.2010 18:05:55

Da, asa este, trebuie sa fie un act admirabil , mai ales avand in vedere ca-l punem in slujba credintei.
Dar, poate ca unii incearca sa se nevoiasca altfel, sa-si masoare putinta sau neputinta in alte moduri fiindca nu ar putea trece peste o astfel de reactie ? !
Nu trebuie sa imputam credinta celuilalt suportand orice manifestare ce s-ar presupune ca tine de aceasta credinta, fiindca nu toti oamenii sunt la fel si nici nu percep aceasta credinta in acelasi mod, asadar trebuie sa existe cai de adaptare si pentru acestia.
Daca un om marturiseste ca nu trece destul de greu peste un anumit obstacol, atunci noi nu trebuie sa sarim cu gura pe el ca nu are credinta, tocmai fiindca situatia acestuia este legata de Biserica, fiindca uneori trebuiesc gasite solutii, trebuiesc intelese lucrurile si individual, nu doar aplicate pedepse si sintagme interminabile, de cele mai multe ori ramase la stadiul teoretic.
Poate un om are chiar reactii adverse la o astfel de " Impartasanie " si , in mod involuntar, o varsa prin voma, ulterior. Asta se presupune ca este si mai pacat si nu cred ca se cade a se presupune ca el decurge din " nevrednicie ", cum ar accentua multi, ci doar din sensibilitatea celui supus unei astfel de situatii.
Asadar, este nevoie de solutii concrete in acest sens, este nevoie de o oarecare intelegere si de o mai buna atentie a persoanelor care se impartasesc...chiar ca devine o dilema povestea cu " lingurita de la Impartasanie ", mai ales in zilele noastre in care ne atentioneaza atat de tare mass media, asupra pericolului de contaminare cu diferite boli...
Of !, traim o lume dezorganizata de informatie.

sophia 14.03.2010 19:35:46

@Zaharia, AlinB si Andrei_im - eu spuneam ceva voi ati inteles urgent altceva.
Zaharia sau nu stiu cine a pus acel exemplu cu Sf.Maxim care a mancat impartasania de la acel bolnav.
Eu am raspuns ca acela era sfant. Si cu asta am vrut sa spun ca sfintii pot sa faca multe lucruri periculoase, pentru ca sunt salvati de Dumnezeu.
Voi n-ati priceput si ma certati ca este vorba de impartasanie si nu de sfant.
Pai ba da, in exemplul aceal se vorbea de un sfant.
Ori eu am citit atatea situatii in care sfintii au fost lasasti sa treca prin greutati cumplite, dar au fost salvati pana la urma.
Daca se dadea un exemplu de om care sa faca asta si sa fi ramas sanatos, era un bun exemplu pentru toti.

Si ca su mai existe neintelegeri, pentru ca sunt unii care preiau din zbos mesaje si iti dau apoi cu ele in cap (cum mi s-a spus mie pe alt fir ca refuz sau hulesc impartasania sau asa ceva), am sa va spun ca eu ma impartasesc normal, de zeci de ani.
Nici nu mi-am facut probleme pana acum.
Abia de curand citind despre asa virsuri cumplite ce au aparut si atatia oameni ce mor din ele, m-am speriat.

Si revin cu indemnul sa gandim totusi, efectiv sa gandim si facem distinctia cuvenita intre Sf. Impartasanie si lingurita.
Sunt doua lucruri total diferite.
A nu-ti place lingurita, nu are de a face nimic cu Impartasania.

Impartasania este Trupul si Sangele Domnului si el poate fi in orice. Tot lucru sfant ramane, cu acelasi continut si aceeasi semnificatie.
Lingurita este un obiect omenesc.
In fond se poate lua impartasanie si dupa modelul dat de El insusi: paine inmuiata in vin , data direct in gura, sau in mana fiecaruia.
Va mai amintiti? La cina cea de taina, de unde s-a preluat epicleza (acum stiu ca se cheama asa!), nu era lingurita. Se rupea paine si sa inmuia.
De altfel daca nu gresesc, la Pasti exista asa ceva (paine inmuiata in vin), care se numeste chiar pasti. Eu am capatat asa ceva la biserica in Bucuresti.

@Andrei_im - poza cu copilul speriat. Alt exemplu prost.
Si eu vad la noi in biserica adeseori copii care plang speriati si nu vor sa ia impartasania. Si asta nu cred ca este din cauza linguritei, ca ei oricum nu stiu de microbi si alte cele.
Inca n-am inteles de ce se sperie. Eu banuiesc ca fac o legatura intre preot cu lingurita si medicul care le da medicament (unele vaccinuri mi se pare ca se dau asa cu lingurita).
Mamele de aici poate ne lamuresc, ele stiu mai bine.
Sunt copii invatati de mici, de bebelusi cu impartasania si altii care sunt dusi rar si daca se intampla si in mai multe biserici si nu cunosc preotul, acela este un strain si de aici frica.

Mai este ceva:
- preotii trebuie sa fie mai aproape de copii, in contact cu ei, ca sa le fie familiar
- parintii sa-i invete, sa le explice ce se intampla la acel moment si ce papa primesc, ca nu este ceva rau.

Avem noi adultii teama si retineri fata de preot si ati vrea ca cei mici sa fie mai grozavi?

andrei_im 14.03.2010 20:04:07

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 223783)
@Andrei_im - poza cu copilul speriat. Alt exemplu prost.
Si eu vad la noi in biserica adeseori copii care plang speriati si nu vor sa ia impartasania. Si asta nu cred ca este din cauza linguritei, ca ei oricum nu stiu de microbi si alte cele.
Inca n-am inteles de ce se sperie. Eu banuiesc ca fac o legatura intre preot cu lingurita si medicul care le da medicament (unele vaccinuri mi se pare ca se dau asa cu lingurita).
Sunt copii invatati de mici, de bebelusi cu impartasania si altii care sunt dusi rar si daca se intampla si in mai multe biserici si nu cunosc preotul, acela este un strain si de aici frica.

Cine stie de ce se sperie copiii la Impartasanie, poate simt o anumita tensiune... Poza din articol are cu totul alt rol - propune o imagine straina de duhul Bisericii, pentru Euharistie - imaginea GROAZEI. De fapt tot articolul "respira" acestea: panica, groaza, indoiala, sminteala... Este pur si simplu manipulare prin imagine, manipulare sub forma cea mai simpla, pe care o gasesti in orice manual de persuasiune.
Daca nu ne imbolnaveste Trupul si Sangele Domnului, nu ne imbolnaveste nici lingurita, care este atinsa de Sfintele Daruri.

gabriela8 14.03.2010 20:17:04

In prealabil postat de Sophia: @Andrei_im - poza cu copilul speriat. Alt exemplu prost.

Parerea mea e ca numai acei copii plang care nu au auzit niciodata de parintele sau au fost speriati atunci cand erau neascultatori ca le taie "popa" limba... greseala adultilor!
La noi sunt foarte multi copii la impartasit si nu plang deloc sunt ca niste ingerasi, si iarasi zic, un rol decisiv il are mama!

sophia 14.03.2010 20:31:22

Si aici mai indraznesc sa am o idee de rol al femeii in biserica.
Ea poate ajuta preotul impartasitul copiilor, sa-i pregateasca si sa-i tina, sa le ajute pe mame.
Mie mi s-a intamplat sa pit face asta si mi-a fost drag.

dorinastoica14 14.03.2010 20:44:09

Citat:

În prealabil postat de alina-ileana (Post 223730)
de ce sa_mi risc sanatatea' are dreptate preotul. catolicii nu fac acest lucru..... credeti ca merg toti in iad ? , iar noi, "sfintii" ortodocsii....mergem toti in paradis....!!!!!!!!!!!!!la catolici nici pomeni nu se fac...in senul ca ...nu se dau "de pomana " haine , coliva, colaci,mancare ,bautura......si totusi ....cei ce mor...nu vin inapoi....
in schimb au vesnic flori proaspete si CURATENIE la morminte. sotul meu e din ardeal. la ei sunt alte obicee ,fata de zona olteniei...si totusi pretind ca sunt ortodocsi. haideti sa gandim totusi...... suntem in 2010, stiinta e destul de avansata..... ar fi cazul sa avem un pic de respect fata de noi insine.......pe vremuri nu era stiinta, iar oamenii cu greu depaseau pragul de 50 de ani de viata...de ce oare??????? acum vrem sa parem cu totii BISERICOSI. mai bine sa fim RATIONALI........eu prefer sa raman neimpartasita , decat sa beau dupa unul care nu s-a spalat pe dinti(in viata lui), sau care are cine stie ce virus..... in DUMNEZEU cred. dar.....sa ne aducem aminte de-o zicala: DUMNEZEU i-ti da , dar nu-ti baga'n traista!!!!!ratiunea innainte de toate !

De obicei sunt o persoană pacifistă și foarte calmă dar postarea ta mi se pare total lipsită de bun simț de aceia te-aș întreba ce cauți tu pe acest forum creștin-ortodox ?
Dacă gândești așa nu te supăra dar TU NU EȘT VIE și nici nu vei fi nicodată oricți ani vei trăi.

o_tzaranca 15.03.2010 19:19:51

1. Preotului din prima postare ar trebui sa i se aduca aminte de sfintii inchisorilor ,carora li se aducea de comunisti fecale si urina in inchisori ca sa faca Sf.Liturghie iar acum le curge mir din moaste.

2.In poza din ziar ,postata de andrei_im,copilul e speriat ca deja mancase ,poate chiar bine.Reporterul putea sa intrebe asta pe mama micutului.Daca copilul mic e nemancat, pana pe la ora 11-12,cand se impartaseste deschide gura din instinct.

3.In postarea cu Sf.Maximovici ,nu e vorba de un sfant ci de un om.Sfant a devenit ulterior,dupa moarte.La momentul desfasurarii actiunii era OM.(punct)

edit :om =simplu muritor (inca odata punct)

zaharia_2009 15.03.2010 19:41:25

Citat:

În prealabil postat de o_tzaranca (Post 224160)
1. Preotului din prima postare ar trebui sa i se aduca aminte de sfintii inchisorilor ,carora li se aducea de comunisti fecale si urina in inchisori ca sa faca Sf.Liturghie iar acum le curge mir din moaste.

2.In poza din ziar ,postata de andrei_im,copilul e speriat ca deja mancase ,poate chiar bine.Reporterul putea sa intrebe asta pe mama micutului.Daca copilul mic e nemancat, pana pe la ora 11-12,cand se impartaseste deschide gura din instinct.

3.In postarea cu Sf.Maximovici ,nu e vorba de un sfant ci de un om.Sfant a devenit ulterior,dupa moarte.La momentul desfasurarii actiunii era OM.(punct)

edit :om =simplu muritor (inca odata punct)

Te rog din suflet sa ma ierti ca ma voi exprima direct si fara menajamente sau preparatii la adresa ta :
taranca, taranca dar esti mult mai departe, cu posibilitatea de intelegere ,decit multi dintre noi. Si inafara de capacitatea de intelegere se vede ca si credinta iti este mai temeinica. Cel putin asa vad la acest moment, la altele ... cine stie !De multe ori confratilor le este necesar sa le facem traduceri din romana in romana pt. a intelege despre ce se vorbeste si mai mult ,trebuie sa le precizam si sensul ei neavind dibacia de a le pricepe. Si cu toate acestea de multe ori eforturile ramin zadarnice ! Fiecare are treaba cu ce vrea el sa spuna reducind ,,socializarea" la momolog. Suntem cu totul mult prea departe de sensul si folosul real al dialogului, al comunicarii si comuniunii !!

anna21 15.03.2010 20:24:57

@ Sophia

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 223783)
Zaharia sau nu stiu cine a pus acel exemplu cu Sf.Maxim care a mancat impartasania de la acel bolnav.
Eu am raspuns ca acela era sfant. Si cu asta am vrut sa spun ca sfintii pot sa faca multe lucruri periculoase, pentru ca sunt salvati de Dumnezeu.
Voi n-ati priceput si ma certati ca este vorba de impartasanie si nu de sfant.
Pai ba da, in exemplul aceal se vorbea de un sfant.
Ori eu am citit atatea situatii in care sfintii au fost lasasti sa treca prin greutati cumplite, dar au fost salvati pana la urma.
Daca se dadea un exemplu de om care sa faca asta si sa fi ramas sanatos, era un bun exemplu pentru toti.

Sophia, citeste despre sfinti.. ca sa vezi cum se condamnau pentru pacatosenia lor, cat de mici stiau ca sunt!
Tu cum crezi ca un sfant se gandeste ca este "sfant"?! Dimpotriva, se cred mai pacatosi decat cei din jur!
Si "sfintii pot sa faca lucruri periculoase".. crezi ca sfintii Il ispitesc pe Dumnezeu, crezand ca pentru sfintenia lor vor fi "salvati"..
Sophia, vezi lucrurile foarte stramb, nu te supara pe mine. Nici un sfant nu se considera sfant, nici un sfant nu-L ispiteste pe Dumnezeu!
NOI Il ispitim pe Dumnezeu cand cerem minuni si semne!

Imi pare rau ca te agiti atata si cauti fara rost (as spune eu). Si nu cauti deloc unde trebuie.
Uite, cu drag iti dau un citat din Cuv. Siluan Athonitul.. sa-ti fie de folos:
"Prin el însuși omul este lipsit de puterea de a împlini poruncile lui Dumnezeu, de aceea s-a zis: „Cereți și vi se va da" [Mt 7, 7]. Dacă nu cerem, ne chinuim pe noi înșine și ne lipsim de harul Duhului Sfânt; fără har însă, sufletul se tulbură mult, pentru că nu înțelege voia lui Dumnezeu.Pentru a avea harul, omul trebuie să fie înfrânat în toate: în mișcări, în cuvinte, în priviri, în gânduri, în hrană. Și oricui se înfrânează îi vine în ajutor învățătura din cuvântul lui Dumnezeu, care spune: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci și cu tot cuvântul ce iese din gura lui Dumnezeu"."

Cere si tu, Sophia, cere-I lui Dumnezeu sa-ti dea ce este de folos. Ce putem sa-ti dam noi?

alina-ileana 15.03.2010 21:02:33

te inseli amarnic!

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 223752)
Nu cred ca ai tu vreo legatura cu credinta, biserica sau cu impartasitul.
E clar a caror idei exponent(a) esti si ca tine mai sunt cativa pe forum, dar macar au decenta sa recunoasca ce/cine sunt, nu sa se dea drept altceva.

Sunt credincioasa..(poate mai mult decat tine), dar sunt si rationala...(iata la ce serveste CREIERUL). ...sunt niste ritualuri, pe care ar trebui sa le indeplinim in mod corect fata de toata lumea. De ce nu te mai speli in conditiile in care se spalau acum 2000 de ani?, de ce nu te hranesti ca acum 2000 de ani?,.....pentru ca ...stiinta a facut pasi de gigant,...si organismul nostru e mult mai sensibil....mai citeste cate o carte de medicina.....trezeste-te amice....suntem in 2010. nimeni nu este impotriva vechilor ritualuri....dar hai sa facem lucrurile cum trebuie. DUMNEZEU SA NE AJUTE PE TOTI!

alina-ileana 15.03.2010 21:34:45

bravo tie!

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 223820)
De obicei sunt o persoană pacifistă și foarte calmă dar postarea ta mi se pare total lipsită de bun simț de aceia te-aș întreba ce cauți tu pe acest forum creștin-ortodox ?
Dacă gândești așa nu te supăra dar TU NU EȘT VIE și nici nu vei fi nicodată oricți ani vei trăi.

OARE CINE ESTI TU ? ESTI DEMN SA-I JUDECI PE ALTII ? cred ca mi se face greata!... am spus doar ca ar fi mai indicat sa folosim.....dar de ce iti explic eu tie ? purtarea ta e lipsita de bun simt! te mai si cunosc....si stiu de ce esti capabil!!!!! sunt Vie...,cred in Dumnezeu dar detest persoanele care cred ca sunt "fara de pata"(ca tine)....INNAINTE SA FACEM PE SFINTII FARA DE PATA..... HAI SA ASCULTAM PARERILE CELOR DN JUR.....vad ca-ti place sa faci pe VEDETA

dorinastoica14 15.03.2010 23:00:39

Citat:

În prealabil postat de alina-ileana (Post 224210)
OARE CINE ESTI TU ? ESTI DEMN SA-I JUDECI PE ALTII ? cred ca mi se face greata!... am spus doar ca ar fi mai indicat sa folosim.....dar de ce iti explic eu tie ? purtarea ta e lipsita de bun simt! te mai si cunosc....si stiu de ce esti capabil!!!!! sunt Vie...,cred in Dumnezeu dar detest persoanele care cred ca sunt "fara de pata"(ca tine)....INNAINTE SA FACEM PE SFINTII FARA DE PATA..... HAI SA ASCULTAM PARERILE CELOR DN JUR.....vad ca-ti place sa faci pe VEDETA

Să știi că sunt femeie .Dumnezeu să te lumineze

zaharia_2009 15.03.2010 23:29:10

Citat:

În prealabil postat de alina-ileana (Post 224197)
Sunt credincioasa..(poate mai mult decat tine), dar sunt si rationala...(iata la ce serveste CREIERUL). ...sunt niste ritualuri, pe care ar trebui sa le indeplinim in mod corect fata de toata lumea. De ce nu te mai speli in conditiile in care se spalau acum 2000 de ani?, de ce nu te hranesti ca acum 2000 de ani?,.....pentru ca ...stiinta a facut pasi de gigant,...si organismul nostru e mult mai sensibil....mai citeste cate o carte de medicina.....trezeste-te amice....suntem in 2010. nimeni nu este impotriva vechilor ritualuri....dar hai sa facem lucrurile cum trebuie. DUMNEZEU SA NE AJUTE PE TOTI!

Degeaba esti credincioasa daca te folosesti de creier (ratiune) tocmai acolo unde nu este nevoie . Pt. un credincios este necesar in primul rind si numai de duh si inima . Hristos ne spune la evanghelia lui Ioan ca : ,,... duh este D.zeu si cine se roaga/iubeste Lui trebuie sa se roage in duh si adevar" Asa ca chiar daca vrei sa ,,brevetezi" matale altceva ... nu merge decit daca ai sa calci in picioare cuvintele evanghelistului . Este bun creierul dar numai acolo unde este nevoie de el .
In al doilea rind subiectul despre ,, a judeca sau nu" a fost discutat si rasdiscutat pe acest forum, exact cind dumneata erai plecata. Dar raspunde-ti dumitale insati cum dosebesti daca un om face o fapta buna sau una rea daca nu judeci faptele sale si cum deosebesti doi oameni : unul care te critica asa ca mine si altul care te lauda asa ca mamica dumitale daca nu judeci persoanele?
Ei, si pt. ca astazi ai aflat asa 2 lucruri mari pt. viata unui ortodox cred ca vei fi mai linistita si mai iertatoare, nu ?

valentin.viliga 15.03.2010 23:30:22

Desi am zis ca nu voi posta in legatura cu acest, am decis totusi sa o fac si sa-mi dau si eu cu parerea :5: in legatura cu acest subiect :79:

1. in articol spune preotul ca a impartasit in ziua de pasti peste 1000 de oameni:43: ori pt asta ar fi trebuit sa spovedeasca cam o saptamana in continuu, apoi cam rar (daca nu chiar de fel) biserica de cartier unde sa fie atatia oameni la impartasanie fie chiar si in ziua de Pasti:44: deci eu cred aici preotul dezinformeaza(sa nu zic minte) doar pt a sustine o teorie dupa mine gresita si abordata in mod total gresit
2. era de datoria lui ca preot sa-i invete pe enoriasi sa se ingrijeasca de igiena orala, macar pentru momentul Euharistiei, din respect daca nu pentru semeni macar pentru Hristos pe care-L primesc in ei in momentul impartasiri, iar despre rujul doamnelor era tot de datoria lui sa le explice ca macar atunci ar putea renunta la ruj
3. apoi pt lingurita, putea sa foloseasca un prosop cu care sa o stearga dupa fiecare credincios, desi spre sfarsitul articolului da chiar el solutia pentru a se putea folosi o singura lingurita la impartasanie
4. pentru bolnavi exista impartasanie special pregatita in joia mare, deci ar putea folosi un alt potir o alta lingurita pe care ar putea sa o "dezinfecteze" dupa utilizare
5. trebuie sa avem in vedere ca euharistia nu este doar un simbol precum in teologia protestanta si neo-protestanta, ci este in chip real Trupul si Sangele Domnului, iar dupa primirea Euharistiei ne rugam "sa-mi fie mie cuminecatura aceasta spre tamaduirea trupului si a sufletului..." deci iata ca Impartasania este si un antidot si impotriva bolilor trupesti, intr-adevar problema linguritei ar putea constitui motiv de ingrijorare daca am lua aceasta Taina cu nevrednicie si imi vin in minte cuvintele apostolului pavel care scriindu-le corintenilor le spune: "Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit." ( I Cor. 11, 29 - 30), de aceea socotesc ca nu lingurita este problema ci vrednicia si/sau nevrednicia, iar daca ne vom stradui sa ne impartasim cu vrednicie cu siguranta Dumnezeu ne va ocroti si nu ne vom imbolnavi chiar daca este folosita o singura lingurita
6. avand in vedere ca spre finalul articolului preotul da o solutie care face posibila utilizarea unei singure lingurite ma face sa consider inutila toata apologia lui pt mai multe lingurite
Inchei tot cu un cuvant al Sf. Ap. Pavel "Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învățătura sănătoasă, ci - dornici să-și desfăteze auzul - își vor grămădi învățători după poftele lor, Și își vor întoarce auzul de la adevăr și se vor abate către basme." ( II Timotei 4, 3 - 4)

iustin10 15.03.2010 23:40:08

Daca ar fi sa ne imbolnavim ne-am imbolnavi si de la sarutatul icoanelor,si de la aghiasm,si de la virusii din aglomeratie.Dar conteaza foarte mult increderea care o are omul in suflet si care arde ca o torta .De acesti oameni parca nici bolile nu se lipesc.Deci daca luam cu multa dragoste si multumire si cu multa dorinta acea bucata care numai aparent mai este paine sau vin,acestea vor trezi toate energiile sufletesti si chiar fizice in noi.Vom simti ca zburam vom fi inundati de fericire.De astfel de oameni nici bolile nu se ating.
Dar daca luam impartasania cu raceala si nepasare,atunci intradevar ni se face noua osanda,si vedem in ea microbi si resturi,si realmente ne imbolnavim.
Totul pleaca din inima,acolo e locul de intalnire cu Imparatia cerurilor

cristiboss56 15.03.2010 23:42:46

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 224253)
Daca ar fi sa ne imbolnavim ne-am imbolnavi si de la sarutatul icoanelor,si de la aghiasm,si de la virusii din aglomeratie.Dar conteaza foarte mult increderea care o are omul in suflet si care arde ca o torta .De acesti oameni parca nici bolile nu se lipesc.Deci daca luam cu multa dragoste si multumire si cu multa dorinta acea bucata care numai aparent mai este paine sau vin,acestea vor trezi toate energiile sufletesti si chiar fizice in noi.Vom simti ca zburam vom fi inundati de fericire.De astfel de oameni nici bolile nu se ating.
Dar daca luam impartasania cu raceala si nepasare,atunci intradevar ni se face noua osanda,si vedem in ea microbi si resturi,si realmente ne imbolnavim.
Totul pleaca din inima,acolo e locul de intalnire cu Imparatia cerurilor

Insasi boala este "controlata " prin credinta !

iustin10 15.03.2010 23:51:30

Vezi si topicul cu minunea de la biserica sf Nicolae ,in care ,dupa impartasanie cineva s-a vindecat brusc de epilepsie .Deci iata ce zicem noi ca ar fi 'resturi' ,e de fapt preaslavitul Trup al lui Hristos care ridica bolnavii din pat si mortii din moarte(sufleteasca).

Ioana-Andreea 16.03.2010 01:29:13

Citat:

pe vremuri nu era stiinta, iar oamenii cu greu depaseau pragul de 50 de ani de viata...de ce oare???????
Si Avraam oare tot doar 50 de ani a trait?Ia cauta dovezile stiintifice in Biblie,care s-au descoperit recent de oamenii de stiinta,sa vezi unde e mai multa ratiune.

o_tzaranca 16.03.2010 01:51:07

Citat:

În prealabil postat de alina-ileana (Post 223730)
de ce sa_mi risc sanatatea' !

dezvolta afirmatia...

eduardd 16.03.2010 09:24:35

Pentru ca am primit acest mesaj in privat:

Doooooooaaaaaaaaaaaammmneeeeeee !!!!!!!!! Nu pot sa cred! ce inselare!
draga eduardd, roaga-te pentru femeia asta si pentru alti ca ea. nu stiu sigur daca e bine sau nu ca ai postat mesajul asta pe net. stii ca oricine poate citi si cei nedusi la biserica se smintesc. daca arunci cu piatra in apa , asteapta-te sa faca valuri. mai bine intreaba inainte, de preferinta pe duhovnicul tau daca ai. imagineaza-ti efectul de domino, daca misti o piesa, aceasta va genera miscarea urmatorei piesi si tot asa. iti trimit un fragmentel din rugaciunea pr. arsenie boca .

Rugaciune de dimineata scrisa de Parintele Arsenie Boca
Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-ma ca astazi toata ziua sa ma lepad de mine insumi, ca cine stie din ce nimicuri mare vrajba am sa fac si astfel, tinand la mine, sa Te pierd pe Tine.

adica inainte de a da drumul unei vorbe sa anticipam eventualul ei traseu. daca intamplarea asta o citeste unul care nu pricepe ca impartasania distruge iadul nicidecum nu e purtatoare de microbi, atunci poate nu se va mai impartasi.

deci sa ne gandim dinainte la efecte. cine stie cine mai citeste si crede la fel ca femeia aia. sper ca toti sa se roage pentru ea. eu asa o sa fac.

revin cu un raspuns ferm!

1. Am ales sa fac public acest caz pentru ca este un pacat grav. Cei ce vor sa inteleaga gravitatea gestului lor vor merge la spovedit. Daca nu, Dumnezeu cu mila. Nimeni nu poate intra cu forta in Rai!

2. Daca este luat ca pe un indemn (asa cum sugereaza cel/cea care mi-a trimis mesajul in privat) Doamne fereste si alege sa faca asemenea bolnavei, inseamna ca nu a inteles ce inseamna Sfintele Taine.

3. Aceea femeie se impartasea pentru ca parintele era fostul coleg de scoala al baiatului ei ( sau ceva de genul asta) si ii era rusine sa refuze Tainele, pe care le primea prin spovedanie incompleta!

4. Datorita acestui grav pacat se face fur de cele sfinte. Constientizand ceea ce a facut am incercat sa imi fac datoria de crestin si sa-i explic ce reprezinta Sfanta Euharistie (atat cat m-am priceput dupa mintea mea putina) si ce putere are spovedania sincera si completa!

5. De ce am insistat sa se spovedeasca?
Pentru ca;

CRED din toata inima si din tot sufletul in puterea Spovedaniei.
CRED din toata inima si din tot sufletul ca in timpul spovedaniei, Hristos ESTE intruchipat in preot.
CRED din toata inima si din toata fiinta ca, cel ce sade de fata cu Hristos (prin sfanta taina a spovedaniei) niciodata nu va pleca la fel de acolo. Daca alege sa fie sincer!!

Asa cum o teava plina de rugina se curata prin curgerea apei asa se curata si sufletul prin taina sfintei spovedanii.

Daca acea bolnava va alege sa se spovedeasca sincer si complet numai de ea depinde.
De aici in colo...ramane responsabilitatea ei. Eu mi-am facut datoria de crestin.

Post binecuvantat, tuturor!

Delia, sau cum te cheama, iti multumesc ca te rogi pentru ea. Incerc sa o pomenesc si eu. Daca nu din iubire crestina (nefiind capabila) macar din compasiune fata de un alt om suferind de aceeasi boala ca si mine.

In alta ordine de ideii, sunt de acord cu Zaharia. Consider ca s-a spus tot ce era de spus la acest subiect prin raspunsul lui Andrei.

anna21 16.03.2010 15:45:57

Nu stiu cat va folositi din aceasta postare, dar vreau sa va povestesc un lucru ciudat care mi s-a intamplat mie.
La biserica unde imi duc copiii m-am intalnit cu o cunostinta care si-a adus si el baietelul la impartasit. Dupa o saptamana, ne intalnim din nou si tatal copilului imi spune ca nu-i place ca impartasirea se face cu aceeasi lingurita (de teama bolilor). Mi-a inghetat sangele in vine de teama ca aude sotul si preia ideea ca nu trebuie sa impartasim copii. Sotul meu asculta si el si .. stupoare! NU A AUZIT NIMIC, cumva, cuvintele prietenului i-au trecut pe langa urechi.

ory 16.03.2010 16:33:12

Probabil nu a auzit cuvintele prietenului, asa cum nu le aude nici pe-ale slujbei, nu cred sa se intrevada vre-o minune in aceasta atitudine fireasca si adesea intalnita in exercitiul placut al mergerii la biserica de manuta cu sotia credincioasa.
Indiferent de credinta si interesul pentru cele sfinte, mizez, totusi, pe o igiena acceptabila, desi, daca este sa vorbim de contaminare, o putem dobandi ori de unde ne-am afla si sub orice forma din cadrul familiei sau al societatii, indiferent de precautia de care dam dovada.
Eu imi impartasesc copilul separat, merg cu el la vesmantarie in timpul slujbei si, te contrazic Anna, nu toti copii vor deschide gurita din instinct, doar pentru ca le este foame, baiatului meu trebuie sa-i promit marea cu sarea sa faca acest lucru, pleaca dinaintea Sfintelor, revin cu el si-l tot amagesc pana ce le i-a, convins fiind ca dorintele i se vor indeplini.
Ei bine, el nu a fost niciodata disperat dupa mancare, ba chiar am avut ceva probleme cu el, in aceasta priviinta.

zaharia_2009 16.03.2010 17:40:04

Citesc parerile si ramin la fel de mirat de postarile contra linguritei unice sfintite si pro igiena, de justificarile intelectuale si stintifice cu care necredinta se acopera si se fardeaza incercind ca astfel sa prinda puteri si sa poata tina piept ,,duhului si adevarului " lui Hristos si fricii, cutremurului si dragostei celor iubitori cu adevarat de dumnezeire . Iata , precum ne-a invatat Hristos insusi , faptele ,,vorbeste" (,,... taci tu, sa vorbeasca faptele tale ") si dupa ele se cunosc oamenii precum pomii buni ... sau nebuni !
Un singur lucru imi mai persista in cuget legat de aceasta obstinatie delicata : nimeni si nici o data din legionarii romani detinuti in Pitesti , Aiud, Gherla sau Tirgu Ocna care aflindu-se in stari serioase de boala sau de epuizare nu s-au opus atitudinii prin care parintele Gh. Calciu Dumitreasa(fost medicinist si viitor preot si ca el si altii) se singera, lasa singele sa se coaguleze iar serul restant il primeau spre a fi baut(episodul de salvare a lui Costache Oprisan) . Nu se speriau ca in acel singe ar putea sa fie vreun bacil de tuberculoza sau o leptospira luata de la sobolanii puscariei sau un alt virus hepatitic sau o treponema palidum de sifilis avute in singe de dinainea detentiei sau de malarie ori contactate prin mincarea de fecale si urina la care erau supusi detinutii in sfintul si marele post. Nu se temeau, cu atit mai mult ca nu erau sfintele taine, pt. ca stiau ca trairea lor era sigur in Hristos. Si insasi sfinta impartasanie facuta in cadrul liturghiei din celule era primita din lingura cu care se impartaseau si tuberculosii si hepaticii si dizentericii si tificii (febra tifoida)si si altii asemenea lor fara a se teme de ceva ci din contra stiau ca acesta este adevaratul medicament . Dar ei fara a fi sfinti atunci(nici pina in prezent nu este nimeni sanctificat dintre ei !!) traiau si se impartaseau in duh si adevar arzind de dorinta de a se uni cu Hristos fata de mult prea multii din ziua de astazi care nici in duh si adevar nu traiesc dar nici cu trupul si singele lui Hristos nu se impartasesc ... ci doar cu piine si vin . Fiecaruia i se da dupa credinta, dupa trairea lui si mai putin dupa igiena si medicina contemporana. Si dupa cuvintul evanghelistului Ioan ... toate acestea (medicina si igiena si toata stiinta mult prea ingimfata si rau aplicata de multe ori)vor trece si se vor duce stingindu-se ca si cind nu ar fi fost nici o data , dar El este acelasi ieri si astazi si in veci, neschimbat (Ap. Pavel- ep. catre evrei , la ziua sfintilor trei ierarhi si mari dascali ai lumii !) Restul, orisicare rest este... rest !!!

alina-ileana 16.03.2010 17:43:06

da eram plecata in spitale

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 224248)
Degeaba esti credincioasa daca te folosesti de creier (ratiune) tocmai acolo unde nu este nevoie . Pt. un credincios este necesar in primul rind si numai de duh si inima . Hristos ne spune la evanghelia lui Ioan ca : ,,... duh este D.zeu si cine se roaga/iubeste Lui trebuie sa se roage in duh si adevar" Asa ca chiar daca vrei sa ,,brevetezi" matale altceva ... nu merge decit daca ai sa calci in picioare cuvintele evanghelistului . Este bun creierul dar numai acolo unde este nevoie de el .
In al doilea rind subiectul despre ,, a judeca sau nu" a fost discutat si rasdiscutat pe acest forum, exact cind dumneata erai plecata. Dar raspunde-ti dumitale insati cum dosebesti daca un om face o fapta buna sau una rea daca nu judeci faptele sale si cum deosebesti doi oameni : unul care te critica asa ca mine si altul care te lauda asa ca mamica dumitale daca nu judeci persoanele?
Ei, si pt. ca astazi ai aflat asa 2 lucruri mari pt. viata unui ortodox cred ca vei fi mai linistita si mai iertatoare, nu ?

da, eram in spitale, pe masa de operatie,PROBABIL AM MULTE DE DESCOPERIT IN VIATA, INTRE OPERATIILE PE CORD DESCHIS, AS PUTEA SA URMARESC COMENTARIILE VOASTRE PLINE DE DISPRET, SI DE RANCHIUNA, PROBABIL AM GRESIT SIT-UL, SPERAM SA GASESC RASPUNSURI LA INTREBARILE MELE, DIN NEFERICIRE MAMA MEA A MURIT CU MULT TIMP INNAINTE, SI N-A AVUT CINE SA MA LAUDE (NICI NU PRETIND ASTA), PREFER SA INTREB UNDE NU STIU, INLOC SA MA PREFAC, CA STIU TOTUL, CA UNII DINTRE NOI..... NU SUNT IN GRADUL DE A JUDECA , SAU A IERTA..... DOAR Bunul Dumnezeu poate face asta..... DUMNEATA TE SIMTI PERSOANA POTRIVITA PENTRU A JUDECA SEMENII....DACA DA ....ATUNCI.... CHIAR SUNTEM PIERDUTI CU TOTII!!!!!!! SA VA FIE RUSINE PENTRU FAPTELE VOASTRE ....PENTRU CA NU ESTE NIMENI FARA DE PACAT..... SPERAM SA GASESC IN ACEST SIT, ....LUCRURI BUNE SI SFATURI BUNE....DOAR CA ...SE INTAMPLA SA GASESC PERSOANE CE FAC PE SFINTII SI MAI ALES ......PE JUDECATORII....SUNTEM IN POSTUL SFINTELOR PASTE (ASTA , VAD CA NU VA IMPIEDICA SA FITI ACRII , CA DE OBICEI) DUMNEZEU SA AIBA MILA DE SUFLETELE VOASTRE ! (APROPOS. SUNT O FEMEIE CASATORITA, AM UN COPIL MINUNAT, UN SOT DEVOTAT....AM TOT CE-MI TREBUIE....) ATI SCRIS: ERATI PLECATA. DA, MA IMPARTEAM INTRE FAMILIE , SPITAL SI SERVICIU ( LUCREZ INTRE 8-10 ORE PE ZI ( CU O PROBLEMA GRAVA LA INIMA), SI-MI FAC SI TIMP SA MERG LA BISERICA IN FIECARE DUMINICA( 30KM DUS). IATA DE CE NU VREAU SA MA INTORC IN ROMANIA... DIN CAUZA RAUTATII OAMENILOR..... SUNTETI BUNI DOAR SA-I PIZMUITI PE CEILALTI....

anna21 16.03.2010 17:43:26

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 224456)
Probabil nu a auzit cuvintele prietenului, asa cum nu le aude nici pe-ale slujbei, nu cred sa se intrevada vre-o minune in aceasta atitudine fireasca si adesea intalnita in exercitiul placut al mergerii la biserica de manuta cu sotia credincioasa.

Rautatea ta nu-si are rostul aici (sotul nu merge la biserica, discutia a avut loc cand l-am invitat pe prieten undeva.. deci ne-auzitul nu a fost intamplator, in opinia mea).
Citat:

Indiferent de credinta si interesul pentru cele sfinte, mizez, totusi, pe o igiena acceptabila, desi, daca este sa vorbim de contaminare, o putem dobandi ori de unde ne-am afla si sub orice forma din cadrul familiei sau al societatii, indiferent de precautia de care dam dovada.
Eu imi impartasesc copilul separat, merg cu el la vesmantarie in timpul slujbei si, te contrazic Anna, nu toti copii vor deschide gurita din instinct, doar pentru ca le este foame, baiatului meu trebuie sa-i promit marea cu sarea sa faca acest lucru, pleaca dinaintea Sfintelor, revin cu el si-l tot amagesc pana ce le i-a, convins fiind ca dorintele i se vor indeplini.
Ei bine, el nu a fost niciodata disperat dupa mancare, ba chiar am avut ceva probleme cu el, in aceasta priviinta.
postarea aceea nu-mi apartine, ory..
foarte, foarte rar s-a intamplat ca cel mic sa se zbata la impartasanie (dar tot a primit-o). A fost din cauza ca un preot mai grabit l-a prins de cap si l-a smucit (desi nu era cazul, copilul era obisnuit sa se impartaseasca) si a prins o veme teama de preoti.. dar i-a trecut repede.

Cat despre contaminare.. cu adevarat nimic nu se intampla decat cu voia lui Dumnezeu. Sotul meu era chirurg in Romania (dar opereaza si aici). S-a intepat de zeci de ori cand opera bolnavi de hepatita c.. si alte boli.. deocamdata nu are nimic.
Si noi ne temem de Sf. Impartasanie?
Singura teama ar trebui sa nu o luam cu nevrednicie.

ory 16.03.2010 17:54:46

Daca tu ai inteles ca m-am exprimat cu rautate, atunci, rautatea a ramas doar la tine...
Ca drept dovada fata de cele spuse de mine, sotul tau nu merge la biserica, deci, este cam acelasi lucru cu neatentia la slujba, neatentia fata de conversatii ce au in vedere biserica, logic .
Cat despre acul infestat de hepatita si imunitatea la inteparea acestuia, cam lasa de dorit, mai ales daca nu punem in vedere marinimoasa credinta pe care o invocam in minuni, sau, poate ca este vorba doar de IMUNITATE , lucrand in acest domeniu...nu stiu !
Nu inteleg de ce venim aici si ne batem in piept de cat de viteji suntem sau trebuie sa fim in momentul in care ne Impartasim, sau cat de lasi trebuie sa fim atunci cand indraznim sa ne apropiem de acestea, prin nevrednicie...nu mai inteleg nimic, fiindca eu nu inteleg astfel credinta, tot trancanind in stanga si-n dreapta despre minunatia Sfintelor, in acelasi timp in care nu ne aflam decat in fata unui nenorocit de monitor virtual.

alina-ileana 16.03.2010 17:56:20

Stiu

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 224241)
să știi că sunt femeie .dumnezeu să te lumineze

stiu foarte bine cine sunteti....nu am vrut sa precizez ....din respect fata de persoanele din jur..... Asa sunt eu..... Nu-mi place sa-mi ridic poalele....

anna21 16.03.2010 17:59:38

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 224484)
Daca tu ai inteles ca m-am exprimat cu rautate, atunci, rautatea a ramas doar la tine...
Ca drept dovada fata de cele spuse de mine, sotul tau nu merge la biserica, deci, este cam acelasi lucru cu neatentia la slujba, neatentia fata de conversatii ce au in vedere biserica, logic .
Cat despre acul infestat de hepatita si imunitatea la inteparea acestuia, cam lasa de dorit, mai ales daca nu punem in vedere marinimoasa credinta pe care o invocam in minuni, sau, poate ca este vorba doar de IMUNITATE , lucrand in acest domeniu...nu stiu !
Nu inteleg de ce venim aici si ne batem in piept de cat de viteji suntem sau trebuie sa fim in momentul in care ne Impartasim, sau cat de lasi trebuie sa fim atunci cand indraznim sa ne apropiem de acestea, prin nevrednicie...nu mai inteleg nimic, fiindca eu nu inteleg astfel credinta, tot trancanind in stanga si-n dreapta despre minunatia Sfintelor, in acelasi timp in care nu ne aflam decat in fata unui nenorocit de monitor virtual.

Ory, eu nu inteleg:
- exact la CE se refera acest mesaj
- unde vrei sa ajungi/ ce vrei sa transmiti exact

Ai te rog bunatatea sa reformulezi, ca sa nu raman din nou tot eu cu rautatea.

ory 16.03.2010 18:02:17

Deci, ca sa te linistesc, m-am referit la faptul ca ramai cu rautatea " teoretica ", aceia presupusa si inteleasa gresit, referitor la acest aspect.
Restul nu mai conteaza, nu este nevoie sa reformulez, poti ignora si ramane la latitudinea proprie...

anna21 16.03.2010 18:07:55

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 224492)
Deci, ca sa te linistesc, m-am referit la faptul ca ramai cu rautatea " teoretica ", aceia presupusa si inteleasa gresit, referitor la acest aspect.
Restul nu mai conteaza, nu este nevoie sa reformulez, poti ignora si ramane la latitudinea proprie...

Ory, am inteles exact la ce te-ai referit cu rautatea (pe care am presupus-o la tine, dar m-am incarcat eu cu un pacat!)
De aceea am spus sa explici, ca sa nu ma incarc cu noi pacate (sincer, eu vad multa mandrie si multa vorbire impotriva bisericii).. deci ca sa nu imi fac parere gresita despre tine, ai putea sa explici exact ce vrei prin mesajele tale. E ca o milostenie.

Eu nu pot sa tac cand se vorbeste impotriva lucrurilor in care este viata mea (invatatura bisericii, Sf Taine: acolo este viata mea.. nu in igiena, nu in stiinta, nu in desteptaciune!)

anna21 16.03.2010 18:12:54

Si eu stiu cine este Dorina Stoica!

Citat:

În prealabil postat de alina-ileana (Post 224485)
stiu foarte bine cine sunteti....nu am vrut sa precizez ....din respect fata de persoanele din jur..... Asa sunt eu..... Nu-mi place sa-mi ridic poalele....

O cunosc pe Dorina Stoica de aici si de aici si mai ales de aici.

si ma bucur ca o cunosc!

zaharia_2009 16.03.2010 18:14:49

Citat:

În prealabil postat de alina-ileana (Post 224478)
da, eram in spitale, pe masa de operatie,PROBABIL AM MULTE DE DESCOPERIT IN VIATA, INTRE OPERATIILE PE CORD DESCHIS, AS PUTEA SA URMARESC COMENTARIILE VOASTRE PLINE DE DISPRET, SI DE RANCHIUNA, PROBABIL AM GRESIT SIT-UL, SPERAM SA GASESC RASPUNSURI LA INTREBARILE MELE, DIN NEFERICIRE MAMA MEA A MURIT CU MULT TIMP INNAINTE, SI N-A AVUT CINE SA MA LAUDE (NICI NU PRETIND ASTA), PREFER SA INTREB UNDE NU STIU, INLOC SA MA PREFAC, CA STIU TOTUL, CA UNII DINTRE NOI..... NU SUNT IN GRADUL DE A JUDECA , SAU A IERTA..... DOAR Bunul Dumnezeu poate face asta..... DUMNEATA TE SIMTI PERSOANA POTRIVITA PENTRU A JUDECA SEMENII....DACA DA ....ATUNCI.... CHIAR SUNTEM PIERDUTI CU TOTII!!!!!!! SA VA FIE RUSINE PENTRU FAPTELE VOASTRE ....PENTRU CA NU ESTE NIMENI FARA DE PACAT..... SPERAM SA GASESC IN ACEST SIT, ....LUCRURI BUNE SI SFATURI BUNE....DOAR CA ...SE INTAMPLA SA GASESC PERSOANE CE FAC PE SFINTII SI MAI ALES ......PE JUDECATORII....SUNTEM IN POSTUL SFINTELOR PASTE (ASTA , VAD CA NU VA IMPIEDICA SA FITI ACRII , CA DE OBICEI) DUMNEZEU SA AIBA MILA DE SUFLETELE VOASTRE ! (APROPOS. SUNT O FEMEIE CASATORITA, AM UN COPIL MINUNAT, UN SOT DEVOTAT....AM TOT CE-MI TREBUIE....) ATI SCRIS: ERATI PLECATA. DA, MA IMPARTEAM INTRE FAMILIE , SPITAL SI SERVICIU ( LUCREZ INTRE 8-10 ORE PE ZI ( CU O PROBLEMA GRAVA LA INIMA), SI-MI FAC SI TIMP SA MERG LA BISERICA IN FIECARE DUMINICA( 30KM DUS). IATA DE CE NU VREAU SA MA INTORC IN ROMANIA... DIN CAUZA RAUTATII OAMENILOR..... SUNTETI BUNI DOAR SA-I PIZMUITI PE CEILALTI....

,, Luminatorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat.Iar de va fi ochiul tau rau, tot trupul tau va fi intunecat. Deci, daca lumina care e in tine este intuneric, dar intunericul, cu atit mai mult! Nimeni nu poate sa slujeasca la doi domni, caci sau pe unul il va uri si pe celalat il va iubi, sau de unul ser va lipsisi pe celalalt il va dispretui; nu puteti sa slujiti lui D.zeu si lui mamona" (Ev. Matei, VI; 22-24)

ory 16.03.2010 19:00:46

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 224498)
Ory, am inteles exact la ce te-ai referit cu rautatea (pe care am presupus-o la tine, dar m-am incarcat eu cu un pacat!)
De aceea am spus sa explici, ca sa nu ma incarc cu noi pacate (sincer, eu vad multa mandrie si multa vorbire impotriva bisericii).. deci ca sa nu imi fac parere gresita despre tine, ai putea sa explici exact ce vrei prin mesajele tale. E ca o milostenie.

Eu nu pot sa tac cand se vorbeste impotriva lucrurilor in care este viata mea (invatatura bisericii, Sf Taine: acolo este viata mea.. nu in igiena, nu in stiinta, nu in desteptaciune!)

....sau, lasa !

mihailt 16.03.2010 21:09:28

Da mai fratilor acum ce faceti judecati pe parintele Grigore ca a facut pogoramant?
Daca unii pentru aceasta ca se tem ca se imbolnavesc nu vin la Sfanta Impartasanie apoi care e problema ca parintele Grigore a hotarat sa foloseasca mai multe lingurite?

Dupa care Sfinte canoane din cele de la cele sapte Sfinte Sinoade Ecumenice ati gasit ca aceasta e abatere dogmatica grava?
Ziceti-mi si mie unde zice un Sfant Canon ca trebuie neaparat sa se foloseasca o singura lingurita la Sfanta Impartasanie.

Apoi eu nu aud ca Sfantului prooroc Isaia i-a fost bagat clestele in gura cand i-a fost dat acel carbune ci numai carbunele i-a fost atins de buze cu acel cleste.Asa ca nu puteti folosi ce zice aci ca argument ca e neaparat ca sa fie bagata lingurita in gura.

Ca unii doresc sa ia Sfanta Impartasanie atingandu-si buzele si gura de lingurita,altii doresc sa tina gura deschisa sa le fie pusa Sfanta Impartasanie in gura si altii au gandit sa ia mai mult lingurite cu care sa le fie data Sfanta Impartasanie nu cred ca trebuie facuta dogma vreuna din ele.

Asa ca nu mai judecati pe parintele Grigore degeaba.

Ca doar marturisim la Sfintele Slujbe crestin ortodoxe:
"Ca de vei intra in judecata cu robii Tai, nimeni nu va fi aflat curat de intinaciune, ci va amuti toata gura, neavand ce raspunde, pentru ca toata dreptatea noastra este inaintea Ta ca o carpa lepadata."

piedonee 16.03.2010 21:31:49

ce inseamna credinta?Credința se referă la o atitudine de bază care se manifestă prin încredere și acceptare față de o ființă, valori și/sau țeluri (A crede în.
Credința poate fi o atitudine dinamică, conceptuală, religioasă sau afectivă, în raport cu un ansamblu de obiecte, situații sau persoane, trecute, prezente, sau viitoare.
Credința ca atitudine religioasă este mai complicat de surprins conceptual. Credința religioasă vizează convingerea în existența unei supra persoane sau puteri conștiente capabilă să facă atât universul cât și omul cu toate calitățile și limitele primite. Uneori credința religioasă poate fi caracterizată ca un subtil amestec de încredere și așteptare rațională și afectivă, legată de o persoană cu calități deosebite, un obiect cu caracter sacru sau un eveniment sacru.
O asemenea credință într-o putere supra umană afirmă capacitatea unor oameni de a vindeca suferințe sau boli cu un singur cuvânt, sau o stare sufletească generoasă, încărcată de profundă compasiune sau milă.
Credința religioasă a fost și este un factor social și etic extrem de important, ea a avut și încă are un rol major în formarea morală a personalității, în îndemnarea individului și colectivității să adere la un ansamblu de acțiuni și valori și acțiuni care să ducă la respectarea de către fiecare a celorlalți în aceiași măsură în care se respectă pe sine.
ASTA E CREDINTA deci daca ne consideram CREDINCIOSI restul nu isi au rostul.........!!!!!!!!!!!!!!!!!
asta in conditiia in care credem......
dar majoritatea din crdinciosi nu sunt decat crestinii cu numele si ceei practicanti nu prea cred in una si alta ca de exemplu ceea mentionata pe acest topic...
deci zii multelui sa coboare in mare si el va cobora asta de vom avea CREDINTA...deci atat timp cat CREDEM .....inseamna ca ne indoim....
dar credinta adevarata se va gasi deobice in oamenii simpli

zaharia_2009 16.03.2010 21:56:36

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 224555)
Da mai fratilor acum ce faceti judecati pe parintele Grigore ca a facut pogoramant?
Daca unii pentru aceasta ca se tem ca se imbolnavesc nu vin la Sfanta Impartasanie apoi care e problema ca parintele Grigore a hotarat sa foloseasca mai multe lingurite?

Dupa care Sfinte canoane din cele de la cele sapte Sfinte Sinoade Ecumenice ati gasit ca aceasta e abatere dogmatica grava?
Ziceti-mi si mie unde zice un Sfant Canon ca trebuie neaparat sa se foloseasca o singura lingurita la Sfanta Impartasanie.

Apoi eu nu aud ca Sfantului prooroc Isaia i-a fost bagat clestele in gura cand i-a fost dat acel carbune ci numai carbunele i-a fost atins de buze cu acel cleste.Asa ca nu puteti folosi ce zice aci ca argument ca e neaparat ca sa fie bagata lingurita in gura.

Ca unii doresc sa ia Sfanta Impartasanie atingandu-si buzele si gura de lingurita,altii doresc sa tina gura deschisa sa le fie pusa Sfanta Impartasanie in gura si altii au gandit sa ia mai mult lingurite cu care sa le fie data Sfanta Impartasanie nu cred ca trebuie facuta dogma vreuna din ele.

"Ca de vei intra in judecata cu robii Tai, nimeni nu va fi aflat curat de intinaciune, ci va amuti toata gura, neavand ce raspunde, pentru ca toata dreptatea noastra este inaintea Ta ca o carpa lepadata."

Domnu' mihailt , eu vad ca dumneata umblii cu firma in brate si esti mai pregatit sa o ridici la nivelul fruntii ca sa faci nus'ce cu ea dar ma pui pe ginduri (poate ginduri bune si nu neaparat rele): nu am auzit pina in prezent o dogma despre lingurita sau copie sau stea sau despre ,,vultur" dar parca am auzit de niste canoane legate de uzul sfintelor vase. Nu ne impaunam cu ele dar le cautam si mai povestim, nu , ce spui ?

georgeval 16.03.2010 22:37:23

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 224555)

Ce se intampla cu linguritele? Daca sunt de unica folosinta ce destinatie au?
Ce frumos se spune in Anafoaraua liturgica "dintr-o paine si un potir"- iata unitatea, parca linguirtele astea creaza o diveristate in "dezbinare"

mihailt 16.03.2010 22:57:15

Ai nevoie cumva de lingurita ca sa slujesti Sfanta Liturghie?
Eu nu cred.

Apoi in BO Greaca in unele locuri asa se da Sfanta Impartasanie cum zicea cineva pe aci deschide credinciosul gura si asteapta sa ii fie turnata Sfanta Impartasanie in gura.
Ce vor unii sa zica ca cei din BO Greaca care fac asa sunt eretici din cauza asta?
Eu nu cred.

Parintele Stoica a vorbit in nume propriu ca nu e nimic scris pe www.basilica.ro referitor la aceasta.

anna21 16.03.2010 23:02:53

Mihailt, aici este vorba de credinta in puterea Sf. Taine.
Asta se contesta aici, vorbindu-se despre lingurita.
punct

Vrei sa ti se toarne direct in gura? Discuta treaba asta cu preotul unde mergi tu la biserica.
Realizezi ca smintesti prin astfel de postari? Iti spun eu: sunt postari smintitoare!

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:09:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.