Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   hmm... help? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8808)

angel4ver 16.03.2010 13:08:48

multumesc pentru sfat, unknown. am sa tin cont de el.
despre preoti... hmmm.... in acelasi timp, am incredere in ei, dar si nu, pentru ca nu toti sunt ceea ce pari.
nu mai am incredere in orice preot. am vazut atatea cazuri la tv (cand ma mai uitam, pentru ca de ceva timp am renuntat la tv; ma uit foarte rar, diminea de ex. cand mananc si ma pregatesc sa plec sau daca e vreun film bun, dar foarte rar asta) cu preotii care aveau relatii cu barbati :| (nu ca as avea ceva cu gay-ii, nu am nimic cu nimeni, dar totusi). un preot sa faca asa ceva cand se presupune ca ar trebui sa avem incredere in ei, sa le cerem sfaturile sau sa ne spovedim la ei? si ei sa faca asa ceva din cine stie ce motive? O_O
mi s-a facut rau cand am auzit prima data si am vazut la televizor. am pus-o pe mama sa ma ciupeasca ca sa vad daca cumva inca mai dorm (ca sunt adormita si pana ma trezesc ca lumea imi ia cel putin o juma de ora). am zis ca nu-i adevarat :|
dar, evident... sunt si preoti cu credinta adevarata in Dumnezeu si care vor sa ajute oameni, dar acest tip de preoti sunt foarte rari...
in ziua de azi, dupa parerea mea, nu mai stii in care preot sa ai incredere si-n care nu, pentru ca nu stii ce ascunde dincolo de aparente ^__^

dar, am discutat si cu un preot despre cazul meu si mi-a dat sfat. si o sa tin cont de el, dar nu in totalitate, pentru ca nu vreau sa renunt la el doar pentru ca e adventist.
cat despre cartea recomandata, nu am auzit de ea. o sa o caut si o sa o citesc.
multumesc.

VladCat 16.03.2010 15:12:39

Citat:

În prealabil postat de angel4ver (Post 224405)
sunt si preoti cu credinta adevarata in Dumnezeu si care vor sa ajute oameni, dar acest tip de preoti sunt foarte rari...

cazurile astea de preoti care au caderi foarte grave sunt mediatizate obsesiv de media asa ca lumea are senzatia ca sunt o groaza cand ele sunt de fapt cateva intamplari nefericite(nefericite e putin spus...)..oricum sunt de acord ca e greu sa gasesti un duhovnic bun dar trebuie sa continui sa cauti..Dumnezeu ti-l va scoate in cale..si atunci cand il vei intalni vei stii ca el este cel pe care trebuia sa il intalnesti

angel4ver 25.03.2010 16:37:09

nu stiam exact unde sa postez si din ce-am citit pe aici, nu am gasit un raspuns concret, dar sa incerc.
uhm... din cate stiu eu, doar ortodoxi si catolici sarbatoresc Invierea Domnului (adica, ma rog, Pastele). de ce celelalte religii nu sarbatoresc Pastele?
si as vrea sa stiu si parerile celor care sunt adventisti.
de ce nu sarbatoriti Pastele?
multumesc.

AlinB 25.03.2010 18:37:15

Citat:

În prealabil postat de angel4ver (Post 228019)
nu stiam exact unde sa postez si din ce-am citit pe aici, nu am gasit un raspuns concret, dar sa incerc.
uhm... din cate stiu eu, doar ortodoxi si catolici sarbatoresc Invierea Domnului (adica, ma rog, Pastele). de ce celelalte religii nu sarbatoresc Pastele?
multumesc.

Pentru ca e o sarbatoare majora care defineste biserica traditionala iar ei se definesc in opozitie cu aceasta deci trebuie sa faca lucrurile oarecum pe dos..

De aceea intr-o perioada refuzau sa-si spuna "biserica" iar casele lor de adunare se numeau "case de rugaciune" sau alte denumiri din astea "originale", refuzau crucea, se oripilau cand auzeau de Paste, Craciun, etc.

Au observat insa pana la urma ca marketingul bazat pe o astfel de opozitie intr-o tara ortodoxa nu prea functioneaza la parametrii scontati asa ca de la o vreme au inceput sa-si zica "biserica", iar la casele lor de adunare biserici, sa puna crucea pe Biblie sau chiar in salile de adunare.

La adventisti este de exemplu plasata discret langa un simbol al unei carti care se vrea Biblia (sau poate fi la fel de bine o carte de Ellen White, nu?).

Mai nou chiar au inceput sa arate oarecare consideratie fata de Paste/Craciun, adventistii chiar organizasera intr-un an pe undeva de Paste un fel de expozitie religioasa - asta ca sa vada si ortodoxul care nu da pe la biserica dar nici nu se boteaza la ei ca sunt si ei totusi un fel de crestini.

Gabriela4ever 25.03.2010 18:55:03

Părerea mea....

Dragă Angel,
Sunt abonată de ceva vreme la newsletter-ul Crestin Ortodox și nu am activat până azi. Am mai citit mesaje din când în când, ale utilizatorilor și unele mi s-au părut ok, altele m-au uimit sau chiar m-au șocat, deși nu mai sunt chiar adolescentă. De exemplu unul (creștin ortodox de frunte desigur) spunea într-un mesaj că bine i s-a făcut lui Ceaușescu că a fost executat, ba chiar trebuia executat de 10 ori....Un bun "creștin", desigur....
Am citit și o parte din mesajele prin care unii amabili au încercat să răspundă la problema care te frământă. Încerc și eu. Sunt mai multe aspecte, le numerotez și le analizez separat:
1. Eu nu aș confunda credința cu religia. Dacă e să mă întrebi pe mine, aleg credința în Dumnezeu, care este unic, oricare ar fi modul în care el este adorat de oameni (deci religia). Un om credincios este bun, drept, nu minte, nu nedreptățește pe nimeni, împarte casa, haina sau mâncarea lui cu un necăjit, ajută un bătrân, un bolnav....merge cam pe exemplul lui Iisus Hristos. Adică chiar face ceea ce a făcut Iisus Hristos, nu este doar demagog (vorbe goale, fără fapte). Și nu contează dacă formal este ortodox, adventist, evanghelist, evreu etc....Mă rog, evreii nu cred in Iisus Hristos....Am și eu încă destule întrebări ca de exemplu, dacă există un singur Dumnezeu, de ce există atâtea religii și credințe?
Și eu sunt creștin ortodoxă, dar o bunică și o mătușă de a mea au fost adventiste, când eram mică mergeam la adunare, iar bunica mi-a citit foarte mult din biblie...Dacă ar fi fost ortodoxă, nu mi-ar fi citit, pentru că la ortodocși nu se pune deloc accent pe citirea bibliei...Așa că eu consider că am fost norocoasă...Bunica mea nu a mai frecventat adunarea în ultimii ani și a fost îngropată tot cu preot ortodox...Deci diferența și ruptura dintre cele două credințe nu este chiar așa de mare...
Eu nu mi-am făcut cruce până pe la 15 ani cred, nici nu m-am închinat la icoane sau spre răsărit, dar nu cred că Dumnezeu m-a iubit mai puțin în perioada aceea....
De altfel, chiar în Biblie, Noul Testament, Iisus Hristos a dat destule exemple că toți suntem frați și egali în fața Lui Dumnezeu, și că numai faptele noastre ne diferențiază în buni sau răi...
Oricât ar susține ortodoxia că este "dreapta credință", eu ca om rațional am unele rețineri atât timp cât există atâtea religii în lume și chiar atâtea variante de creștinism....și mai ales că nu prea observ în jurul meu creștin ortodocși model. Oricum, nici o religie nu a reușit să dovedească existența Lui Dumnezeu, pe care știința o neagă în general. Nimeni nu a dat mâna cu El și nici nu are autograf....Ideea este că existența Lui Dumnezeu o simți sau nu. Eu cred că mulți dintre credincioșii formali nu o simt, dar țin teorii...
2. Cred că ești o fată deșteaptă, credincioasă și sinceră, care își pune în mod serios întrebări despre ce e bine și ce e rău și asta este foarte bine. Și mai bine este că până la urmă faci cum simți...
3. Faptul că sunteți amândoi foarte tineri poate însemna și că nu v-a venit încă sorocul de căsătorie și poate e doar o prietenie și nu marea dragoste a vieții voastre. Nu e obligatoriu că veți rămâne împreună, nu te mai frământa atât. Timpul va decide, tu trebuie să fii înțeleaptă și să faci ceea ce simți în funcție de cum evoluează lucrurile în cauză. Să te rogi la Dumnezeu să te lumineze, este opțiunea cea mai bună.
4. Dacă veți rămâne împreună și viața va decide că sunteți jumătățile aceluiași întreg, problema religiilor diferite va fi foar o formalitate, dacă vă veți iubi și veți fi înțelepți, le veți rezolva pe toate, respectându-vă reciproc obiceiurile și credințele....Eu nu știu cine este atât de deștept să dețină adevărul absolut...eu nu cunosc! Poate în privința religiilor, amândoi vă înșelați, de aceea trebuie să fiți moderați. Nu știu dacă tu ai fost vreodată la adunare....să știi că nu e nici un păcat dacă te duci să vezi cum este, este interesant!
Eu nu m-aș bate cu pumnul în piept niciodată că religia mea este singura adevărată. Nici nu aș încerca să-i convertesc pe alții, pentru că de aceea ne-a dat Dumnezeu liberul arbitru...ca să alegem!!! Cred că bătălia între religii este de fapt a mai-marilor acelor religii, care au nevoie de mușterii...Ce s-ar face preotul fără credincioși la slujbă, ce s-ar face predicatorul fără oameni la adunare???
În orice caz, cred că Biblia trebuie să ne fie cartea de căpătâi, de acolo să ne luăm modelele....iar noi ortodocșii și din viețile sfinților (adventiștii nu cred în sfinți de exemplu).
5. Cred că ai văzut și tu destule exemple de credincioși formali, care se duc la biserică mereu, țin posturile, dar nu observi la ei nici o faptă bună...Ba mai mult, îi bârfesc și judecă pe alții, invidiază, urăsc...Eu una nu mă dau în vânt după genul ăsta, eu prefer omul cu fapte bune, căruia să-i poți bate la ușă oricând când ai nevoie și să nu-ți spună: "nu pot să te ajut frate, trebuie să mă duc la biserică"...
Părerea mea este să fii foarte atentă în jurul tău, să observi tot ce este bun sau rău la unii sau la alții și să nu condamni o faptă bună doar pentru că n-a fost opera unui ortodox sau să lauzi o faptă nevrednică, doar pentru că a făcut-o un ortodox sau un preot eventual...Cât despre preoți, este foarte important să-ți alegi un duhovnic bun, eu aș prefera unul mai în vârstă, dar nu senil....Acela îți poate fi și îndrumător spiritual general...Și pentru că ești o fată deșteaptă și cauti răspunsuri, eu cred că în toate este bine să te bazezi pe simțurile tale, cu speranța că ele îți sunt călăuzite de Dumnezeu, Cel Unic....

angel4ver 25.03.2010 19:27:40

alin, multumesc pentru raspuns :)
gabriela, iti multumesc din suflet pentru parere si sfaturile date. sunt inca in cautarea unuui duhovnic, dar ca sa-l gasesc trebuie sa merg la mai multe biserici, nu?
nu ne gandim acum la casatorie, dar pur si simplu... nu vreau sa fie religia motiv de despartire. si in ciuda parerilor contra si cei care nu vad bine relatia asta, eu sper sa reziste. cat va vrea Dumnezeu. cat imi este dat.
oricum, iti multumesc pentru ce ai spus!

AlinB 25.03.2010 20:05:33

Nu te grabi sa-i multumesti gabrielei, este exact genul de persoana de care trebuie sa te feresti.

Un mesaj plin de umanitate si indemne bune la prima vedere dar de fapt ce se ascunde in spatele lui?

1. Convingerea ca indiferent ce faci Dumnezeu te iubeste la fel, si indiferent ce faci si in ce crezi toti suntem la fel in fatza lui, deci fa ce vrei crezi ce vrei, tot aia.

2. Daca bunica ei a fost la adventisti si pe urma a renuntat, totusi nu este adventismul asa rau, mai ales ca ii citea din Biblie lucruri care fara doar si poate pentru ea sunt povesti acum.

3. Ma rog, evreii nu cred in Iisus Hristos, dar ce conteaza? Important e sa crezi in fapta buna.

4. Pentru ca sunt atatea religii si atatea variante de crestinism si e prea greu sa-si bata capul sa inteleaga de ce si cum, cel mai bine e sa fii agnostic, adica sa nu crezi in nici una de fapt.
E mai comod sa judeci pe cei din jur decat sa cauti adevarul.

5. Nici o religie nu a reusit sa dovedeasca existenta lui Dumnezeu, nici Maria Sa Stiinta. Recunoastem cu usurinta placa ateului pentru care intruparea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu este fara doar si poate un mit.

6. Cel mai bine fa ce-ti vine ca sigur asa e cel mai bine. Nu gandi prea mult (nici eu nu o fac) ca oricum esti destepta, si sincera si frumoasa, gandirea pusa la lucru e un balast inutil.

7. Problema religiilor este o formaliate pentru Gabriela pentru ca toate religiile sunt dupa ea o formalitate, o suma de superstitii nedemonstrate si nici Maria Sa Stiinta nu e de acord cu una din ele deci..

8. Sa te rogi la Dumnezeu sa te lumineze? Pai parca Dumnezeu era o variabila incerta. Nimeni nu l-a vazut, nu stie cum arata nu se stie daca da doi bani pe viata ta sau ceea ce-ti doresti tu. Deci..?

9. Fiti amandoi formali in ceea ce credeti si asa nu o sa va deranjeze ceea ce crede celalalt.
Eticheta cere sa accepti cu zambetul pe buze orice enormitate vine din partea celuilalt vizavi de crezul tau.
Ea nu cunoaste adevarul, de ce altcineva l-ar cunoaste? In definitiv fiti si voi agnostici ca mine, sa vedeti ce simplu e!

10. Du-te sa vezi cum este la adunarea lor, chit ca nu o fi nimic adevarat acolo, dar poate iti place.
Evanghelia bunului plac.

11. E normal sa nu se bata cu pumnul in piept ca religia ei este adevarata, pentru ca de fapt nu are nici una.
Este de acord fata de o persoana credincioasa sa conchida formal ca ar fi un soi de Dumnezeu, dar cu un mare semn de intrebarea deasupra.

12. De asta ne-a dat Dumnezeu liberul arbitru, sa alegem, deci sa fim superficiali, ignorati, si sa alegem prost.
Ca sa demonstram ca se poate si sa fii rau, nu neaparat bun.

13. Praf in ochi: "Biblia sa ne fie cartea de capatai".
Ce fel de carte, cu povesti? Pentru cine crede ca Dumnezeu "n-a fost demonstrat" de nici o religie, nici de Maria Sa Stiinta, ce rost au astfel de indemnuri.
NB. Adventistii si (neo)protestantii in general au sfinti. Doar ca sunt localizati in propria persoana.

"Noi, ortodocsii?" Afirmatie hilara venind din partea cuiva care sustine ca ortodoxia este instrumentul prin care preotul face rost de oameni la slujba.

14. De ce sa fim credinciosi? Ca uite aia care sunt credinciosi ce lucruri rele fac. Asta pentru ca sunt credinciosi, fara doar si poate.
Mai bine sa fii un semicredincios, eventual pagan de treaba (nimic rau, fapta buna conteaza!!), 24/24h la cheremul unuia care stie sa te invarta pe degete pretinzand ca-ti impartaseste convingerile ca mai apoi sa-si bata joc de ele.

15. Concluzia finala, o re-iterare a uneia din afirmatiile precedente: bazeaza-te pe simturi nu ratiune, cauta-ti un duhovnic mai in varsta dar sa nu uiti sa te intrebi de fiecare data daca nu cumva e senil, sa crezi in Dumnezeu-Cel-Unic care nu se stie daca exista dar care il poti modela dupa placul tau si "simti" daca ai chef.
Eventual cu ajutorul unei doze de "ierburi legale"..

In concluzie, nu stiu in ce masura cunosti oamenii, dar nu-ti permite luxul sa fii naiva, pentru ca astfel de "binevoitori" nu sunt rari iar sfaturile lor "bine intentionate" arata exact drumul spre Iad.

P.S Un duhovnic nu este asa greu sa-ti gasesti, doar trebuie sa incepi de undeva.
Cauta in primul rand pe cineva care predica bine, se vede ca pune suflet si traieste ceea ce spune, nu doar incearca sa-si aduca aminte pe moment ce a invatat in facultatea de teologie.
Spovedeste-te la el, daca vezi ca te asculta cu atentie si iti da sfaturi bune, pastreaza-l daca nu cauta altul mai apropiat de nevoile tale spirituale.

Mergi la aceeasi biserica cateva saptamani, poate o luna doua si vezi care din preotii de acolo ti se pare ca ar corespunde (de obicei sunt 2-3 la o biserica).
Daca nu, mai incearca si in alta parte insa nu amana acest lucru la nesfarsit.
Ai tai la cine se spovedesc?
Poate este un preot bun..

N-ar fi rau sa te grabesti putin, poate reusesti sa te spovedesti chiar saptamana asta si sa te impartasesti inainte de Paste sau chiar atunci, te-ar ajuta..

danyel 25.03.2010 22:10:33

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 228056)
Pentru ca e o sarbatoare majora care defineste biserica traditionala iar ei se definesc in opozitie cu aceasta deci trebuie sa faca lucrurile oarecum pe dos..

De aceea intr-o perioada refuzau sa-si spuna "biserica" iar casele lor de adunare se numeau "case de rugaciune" sau alte denumiri din astea "originale", refuzau crucea, se oripilau cand auzeau de Paste, Craciun, etc.

Au observat insa pana la urma ca marketingul bazat pe o astfel de opozitie intr-o tara ortodoxa nu prea functioneaza la parametrii scontati asa ca de la o vreme au inceput sa-si zica "biserica", iar la casele lor de adunare biserici, sa puna crucea pe Biblie sau chiar in salile de adunare.

La adventisti este de exemplu plasata discret langa un simbol al unei carti care se vrea Biblia (sau poate fi la fel de bine o carte de Ellen White, nu?).

Mai nou chiar au inceput sa arate oarecare consideratie fata de Paste/Craciun, adventistii chiar organizasera intr-un an pe undeva de Paste un fel de expozitie religioasa - asta ca sa vada si ortodoxul care nu da pe la biserica dar nici nu se boteaza la ei ca sunt si ei totusi un fel de crestini.

Inconsegventa neo-protestanta e evidenta, mai ales in Ardeal unde-s mai numerosi si ca sa vedeti pana unde merge, la adresa urmatoare aveti o adunare baptista care are pe frontispiciu imagini cu Hristos, icoane mai pe romaneste

http://www.youtube.com/watch?v=MwW0BgxYN5g

AlinB 26.03.2010 12:14:21

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 228137)
Inconsegventa neo-protestanta e evidenta, mai ales in Ardeal unde-s mai numerosi si ca sa vedeti pana unde merge, la adresa urmatoare aveti o adunare baptista care are pe frontispiciu imagini cu Hristos, icoane mai pe romaneste

http://www.youtube.com/watch?v=MwW0BgxYN5g

Incet, incet au sa le coboare mai jos.
Pe urma au sa inceapa si sa le pupe, cand li se mai descuie mintea.

Sau poate mai degraba sufletul, adica au sa-si dea seama ca Hristos este o persoana reala si o sa aprecieze la adevarata valoare ce a facut pentru ei in loc sa ia mantuirea ca pe ceva garantat pentru care ei nu trebuie sa miste un deget.

angel4ver 26.03.2010 15:50:37

parca baptistii nu aveau icoane in biserica. si acum au inceput sa aibe si asta inseamna ca s-au luminat? asta e valabila pentru cei din video-ul respectiv sau pentru majoritatea baptistilor?
apoi, cum s-au luminat? cine i-a luminat? daca se poate spune asa. ei nu credea in Dumnezeu? o.o
sau vreti sa spuneti ca in cine cred toti cei din celelalte religii (protestante/neoprotestante) nu era Dumnezeu cel Adevarat??? O.O (aici am o mare dilema; eu tot zic ca e o gluma si ca nu e adevarat ca gandesc asta :)) asa ca rog sa ma lamuriti).

tricesimusquintus 26.03.2010 16:04:13

Citat:

În prealabil postat de angel4ver (Post 228019)
multumesc.

Paștele este o sărbătoare eminamente evreiască. Este drept că Hristos împreună cu ucenicii Lui au serbat Paștele, însă cu ocazia ultimului Paște celebrat împreună a instituit Cina Domnului ca moment sfânt amintitor al suferințelor, învierii și chiar celei de-a doua Sale veniri. În primul veac al creștinismului au existat multe controversle legate de această sărbătoare dacă mai trebuie ținută de către creștini. Soluția pe care au dat-o conciliile exleziastice din secolele următoare avea legătură cu delimitarea tot mai pregnantă de evrei: s-a ales o altă dată pentru celebrarea Paștelor și s-a ales o altă zi de odihnă și cult.
Poziția adventiștilor cu privire la Paște este formulată laconic de sf. apostol Pavel:

"Curățiți aluatul cel vechi, ca să fiți frământătură nouă, precum și sunteți fără aluat; căci Paștile nostru Hristos S-a jertfit pentru noi." (1 Cor.5,17)

Asta nu îi împiedică pe adventiști să rememomereze evenimentele din finalul evangheliilor oridecâteori se ivește ocazia, iar una din ocaziile când creștinii nominali sunt dispuși să audă despre Hristos este Paștele.
Dacă am scăpat ceva, sunt gata să răspund la eventuale amănunte.

postavarul 26.03.2010 18:37:44

Citat:

În prealabil postat de angel4ver (Post 228400)
parca baptistii nu aveau icoane in biserica. si acum au inceput sa aibe si asta inseamna ca s-au luminat? asta e valabila pentru cei din video-ul respectiv sau pentru majoritatea baptistilor?
apoi, cum s-au luminat? cine i-a luminat? daca se poate spune asa.

Un lucru este cert. In biserici patrund tot mai multe invataturi si obiceiuri gresite. Singurul mod de a corecta acesta alunecare este acela de a te intoarce la invataturile pe care le avea Biserica din vremea Sfintilor Apostoli (contemporani cu Domnul Iisus Hristos).

Citat:

ei nu credea in Dumnezeu? o.o
.

Ce fel de intrebare este aceasta? Daca o biserica nu are icoane, inseamna ca nu exista credinta in Dumnezeu? Nici Sfintii Apostoli nu au avut icoane si nu s-au inchinat la asa ceva. Nici ei nu au avut credinta in Dumnezeu?

Intrebarea se poate pune altfel. Cei care se inchina la icoane se pot inchina si lui Dumnezeu? Noi stim, din Sfanta Scriptura, ca toata inchinarea si slava se cuvine numai lui Dumnezeu. Daca ne mai inchinam si la altceva sau altcineva inseamna ca stirbim din ceea ce este al lui Dumnezeu.

AlinB 26.03.2010 19:24:52

Citat:

apoi, cum s-au luminat? cine i-a luminat? daca se poate spune asa. ei nu credea in Dumnezeu? o.o
sau vreti sa spuneti ca in cine cred toti cei din celelalte religii (protestante/neoprotestante) nu era Dumnezeu cel Adevarat??? O.O (aici am o mare dilema; eu tot zic ca e o gluma si ca nu e adevarat ca gandesc asta :)) asa ca rog sa ma lamuriti).

Nu cred ca se intampla peste tot, probabil a fost o decizie locala.
In orice caz, nimic neobisnuit, mai scot din cand in cand pliante si cartulii cu "imagini religioase", proiectii video, etc. chiar si adventistii folosesc asa ceva, asa ca nu e un pas atat de mare incat sa le plaseze permanent pe peretii salii de adunare.

Exista totusi riscul ca membrii adunarii sa inceapa sa constientizeze eroarea in care se afla apropo de atitudinea fata de icoana, dar probabil au zis ca merita riscul daca exista avantajul ca s-ar putea in acest fel sa aibe sanse mai mari sa-i convinga pe altii ca si ei totusi sunt un fel de crestini si eventual sa-i converteasca.

Asa este, nu e o gluma, ei cred in alt Dumnezeu.
Adevaratul Dumnezeu n-a dat niciodata invataturile dupa care se ghideaza acesti oameni si in virtutea carora isi permite sa blameze Biserica Ortodoxa, singura care are legitimitate istorica si teologica de a se numi Biserica lui Hristos.

AlinB 26.03.2010 19:44:40

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 228404)
Paștele este o sărbătoare eminamente evreiască. Este drept că Hristos împreună cu ucenicii Lui au serbat Paștele, însă cu ocazia ultimului Paște celebrat împreună a instituit Cina Domnului ca moment sfânt amintitor al suferințelor, învierii și chiar celei de-a doua Sale veniri. În primul veac al creștinismului au existat multe controversle legate de această sărbătoare dacă mai trebuie ținută de către creștini. Soluția pe care au dat-o conciliile exleziastice din secolele următoare avea legătură cu delimitarea tot mai pregnantă de evrei: s-a ales o altă dată pentru celebrarea Paștelor și s-a ales o altă zi de odihnă și cult.
Poziția adventiștilor cu privire la Paște este formulată laconic de sf. apostol Pavel:

"Curățiți aluatul cel vechi, ca să fiți frământătură nouă, precum și sunteți fără aluat; căci Paștile nostru Hristos S-a jertfit pentru noi." (1 Cor.5,17)

Asta nu îi împiedică pe adventiști să rememomereze evenimentele din finalul evangheliilor oridecâteori se ivește ocazia, iar una din ocaziile când creștinii nominali sunt dispuși să audă despre Hristos este Paștele.
Dacă am scăpat ceva, sunt gata să răspund la eventuale amănunte.

Atata risipa de cuvinte pentru ce?

Ca sa spui ca Pastele crestinilor este Hristos si n-are legatura cu Pastele evreiesc (adica iti contrazici tocmai afirmatia din deschiderea dizertatiei) si nu tineti aceasta sarbatoare anuala sub pretextul ca o tineti "de cate ori se iveste ocazia" (nimic concret, foarte bine si niciodata, n-avem reguli aici doar citate care dau bine) sub forma unei proces pur intelectual de "rememorare"?

angel4ver 26.03.2010 19:54:17

Citat:

Ce fel de intrebare este aceasta? Daca o biserica nu are icoane, inseamna ca nu exista credinta in Dumnezeu? Nici Sfintii Apostoli nu au avut icoane si nu s-au inchinat la asa ceva. Nici ei nu au avut credinta in Dumnezeu?

Intrebarea se poate pune altfel. Cei care se inchina la icoane se pot inchina si lui Dumnezeu? Noi stim, din Sfanta Scriptura, ca toata inchinarea si slava se cuvine numai lui Dumnezeu. Daca ne mai inchinam si la altceva sau altcineva inseamna ca stirbim din ceea ce este al lui Dumnezeu.
scuzati-mi greseala de ortografie. am scris in graba, pentru ca nu eram acasa.
cred ca am pus bine intrebarea :-s dar speram sa nu se inteleaga gresit :-s
imi cer scuze daca te-ai simtit jignit. nu vreau sa jignesc pe nimeni T.T
vreau doar sa stiu pareri de la orice persoane, indiferent de religie.

am inteles, alin. multumesc :)

AlinB 26.03.2010 19:56:54

Citat:

În prealabil postat de postavarul (Post 228447)
Un lucru este cert. In biserici patrund tot mai multe invataturi si obiceiuri gresite. Singurul mod de a corecta acesta alunecare este acela de a te intoarce la invataturile pe care le avea Biserica din vremea Sfintilor Apostoli (contemporani cu Domnul Iisus Hristos).

Deci recunosti ca folosirea imaginilor religioase, inclusiv de adventisti sunt "invataturi si obiceiuri gresite"?

Citat:

Nu este vorba de a avea icoane sau nu, ci e a fi iconoclast sau nu.
Nu intamplator "Duminica Ortodoxiei" (observi numele?) este tocmai ziua in care iconoclasmul care exista in Biserica a fost invins definitiv.

"Cei ce – „crestini” numindu-se – mai luptă astăzi împotriva icoanelor, fie
dispretuindu-le, fie ignorându-le, dovedesc că nu cred în întruparea Fiului lui
Dumnezeu, ci trăiesc după omul cel vechi, ca si când Hristos nu a venit si nu L-au văzut, deci nu-I urmează Lui.
Ei dispretuiesc si pe Sfinti si pe Maica Domnului, care L-au cinstit pe Hristos si L-au primit în ei, sfintindu-se în Duhul Sfânt, Cel ce deapururi rămâne în ei, reprezentat prin aureola Sfintilor, fără de care nicio icoană nu se pictează."

Pastorala din acest an a IPS Daniel la Duminica Ortodoxiei.
http://www.basilica.ro/_upload/doc/1...3461341887.pdf

Citat:

Intrebare stramba dupa mintea stramba a protestantului care nu cunoaste invatatura ortodoxa si nici nu vrea sa o cunoasca pentru ca iubeste mai mult minciuna in care traieste.

"Noi însă să cinstim cu evlavie sfintele icoane, nu închinându-ne lemnului si
materiei, ci lui Hristos Însusi si Sfintilor care-L poartă în ei pe veci. Astfel ne
umplem si noi de Duhul Sfânt si ne sfintim în comuniune cu ei."

din aceeasi pastorala.

Din catehism (care pretinzi ca-l cunosti).

http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ane-79776.html

"Noi cinstim icoanele ca pe obiecte materiale?

Nicidecum. Noi nu veneram pe nimeni si nimic decat numai pe Preasfanta Treime in Unime - UNUL DUMNEZEU. Dar noi cinstim pe sfinti ca pe cei mai buni copii ai lui Dumnezeu si urmatori ai lui Hristos; si le cinstim chipurile in chip deosebit, asa cum copiii cinstesc fotografiile parintilor sau fratilor lor."

"Nu cumva prin cinstirea icoanelor crestinii calca in vreun chip porunca aceasta? (porunca a IIa)

Nu, caci – precum s-a aratat – crestinii nu se inchina materialului din care sunt facute icoanele, nici zugravelilor de pe lemn, ci persoanelor al caror chip este zugravit pe icoane.

Porunca aceasta nu opreste cinstirea sfintelor icoane, care sunt reprezentari ale unor fiinte reale (Dumnezeu, sfintii) si despre care cel de al VII-lea Sinod Ecumenic a hotarat: «Este permis si chiar bineplacut inaintea lui Dumnezeu a face icoane. Acestor icoane sfinte nu li se da insa adorarea (inchinarea) care se cuvine numai lui Dumnezeu, ci venerarea sau cinstirea care se aduce persoanei infatisate pe icoana, iar nu materiei icoanei sau chipului de pe ea»."

http://catehism.ortodoxiatinerilor.ro/?p=858

tricesimusquintus 26.03.2010 21:52:23

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 228485)
Deci recunosti ca folosirea imaginilor religioase, inclusiv de adventisti sunt "invataturi si obiceiuri gresite"?

"Intrebare stramba dupa mintea stramba a" celui ce se cred drept [credincios]. Se zice că popoarele rămase în urmă din punct de vedere al culturii și civilizației au ajuns astfel din cauza idolatriei. Cum spune și sf. apostol Pavel:

21. Pentru că, cunoscând pe Dumnezeu, nu L-au slăvit ca pe Dumnezeu, nici nu I-au mulțumit, ci s-au rătăcit în gândurile lor și inima lor cea nesocotită s-a întunecat.
22. Zicând că sunt înțelepți, au ajuns nebuni.
23. Și au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios și al păsărilor și al celor cu patru picioare și al târâtoarelor.
(Romani 1)

Este chiar atât de greu să pricepi că nu folosirea imaginilor religioase este rea în sine, ci folosirea lor în scop de închinare? Acest adevăr divin al poruncii a II-a a fost repetat de prea multe ori pe acest forum ca să ne întoarcem iar și iar la aceste lucruri elementare.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 228485)
"Noi însă să cinstim cu evlavie sfintele icoane, nu închinându-ne lemnului si
materiei, ci lui Hristos Însusi si Sfintilor care-L poartă în ei pe veci. Astfel ne umplem si noi de Duhul Sfânt si ne sfintim în comuniune cu ei."

Nu știu ce imaginație bolnavă a putut scorni o asemenea afirmație contradictorie și blasfemiatoare în același timp. Cum poate fi catalogată altfel decât schizoidă practica cinstirii (și încă cu "evlavie") unor obiecte (numite și "sfinte"!) și afirmația senină că de fapt te închini lui Hristos? Iar o asemenea cinstire evlavioasă a materiei, a creaturii în locul Creatorului, să te umple de Duhul Sfânt și să te urce pe culmile sfințirii?!

florinbrasov0 26.03.2010 22:06:10

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 228518)
"[i]
Nu știu ce imaginație bolnavă a putut scorni o asemenea afirmație contradictorie și blasfemiatoare în același timp. Cum poate fi catalogată altfel decât schizoidă practica cinstirii (și încă cu "evlavie") unor obiecte (numite și "sfinte"!) și afirmația senină că de fapt te închini lui Hristos? Iar o asemenea cinstire evlavioasă a materiei, a creaturii în locul Creatorului, să te umple de Duhul Sfânt și să te urce pe culmile sfințirii?!

Icoanele sunt niste ferestre spre cer. De exemplu inchinandu-ne in fata unei icoane cu Mantuitorul nu ne inchinam obiectului propriu-zis ci Mantuitorului (Cel care este reprezentat in ea).
Cine vrea sa inteleaga, bine, cine nu, Dumnezeu sa-l ajute.

Solveig 26.03.2010 22:15:50

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 228518)
"[i]

Nu inteleg cum de ti se mai ingaduie sa scrii pe acest forum!? Cata nerusinare.
Rog admin-ul sa ia masuri.

tricesimusquintus 26.03.2010 22:18:10

Citat:

În prealabil postat de florinbrasov0 (Post 228523)
Icoanele sunt niste ferestre spre cer. De exemplu inchinandu-ne in fata unei icoane cu Mantuitorul nu ne inchinam obiectului propriu-zis ci Mantuitorului (Cel care este reprezentat in ea).
Cine vrea sa inteleaga, bine, cine nu, Dumnezeu sa-l ajute.

În Biserica Ortodoxă o închinare directă, nemijlocită, liberă, înaintea lui Dumnezeu nu este posibilă? Scriptura spune că e posibilă. Sfânta Tradiție se pare că vine în conflict cu ea în acest punct...

laura28 26.03.2010 23:56:55

despre icoane

ma mira faptul ca aveti tupeul sa postati pe un site ortodox cu nerusinare ironizandu-ne invatatura. Insa ceea ce odata a anatematizat Biserica la cele 7 Sinoade Ecumenice...noi ce am mai putea adauga?
ceea ce si face omul cu mana lui.....e direct raspunzator...
ce argument " forte" ai gasit cu Apostolii! ce nevoie aveau ei de icoane, cand aveau langa ei Insasi Icoana sublima, suprema a Tatalui? Pe Domnul Iisus Hristos!
nevoia omului actual de a avea icoane in cult vine din nevoia sa de concret, de cuprindere cu toate simturile sale a Harului Divin...cand iubim, nu ne multumim doar sa afirmam acest lucru vrbal, ci zambim, sarutam, imbratisam...etc...
la intrebarea: Ce a lasat Hristos in urma Sa, ca mostenire? catolicul iti va raspunde: Pe Papa! protestantul/np Scriptura! iar Ortodoxul- Pe El insusi, in Euharistie!
El a venit din cer, s-a facut om, ca sa ne lase inca o carte?
Nu aveam deja data Revelatia prin profetii Vechiului Testament?! El a veit sa faca altceva;sa indumnezeiasca ontologic firea omeneasca!!!!!
Angel4ever, putem vorbi daca vrei pe messenger mai mulote...esti o fata sincera dar umpicut naiva...ai nevoie de o directie buna in momentul acesta...
Celorlalti- pace si putere, si mult discernamant...

almaris 27.03.2010 00:10:48

Citat:

În prealabil postat de laura28 (Post 228579)
Insa ceea ce odata a anatematizat Biserica la cele 7 Sinoade Ecumenice...noi ce am mai putea adauga?

Nimic, decat sa luam de bun ce s-a stabilit, fara sa ne punem nicio intrebare.
Citat:

ceea ce si face omul cu mana lui.....e direct raspunzator...

Adevarat
Citat:

ce nevoie aveau ei de icoane, cand aveau langa ei Insasi Icoana sublima, suprema a Tatalui? Pe Domnul Iisus Hristos!

Foarte frumos spus.
Citat:

nevoia omului actual de a avea icoane in cult vine din nevoia sa de concret, de cuprindere cu toate simturile sale a Harului Divin...cand iubim, nu ne multumim doar sa afirmam acest lucru vrbal, ci zambim, sarutam, imbratisam...etc...

E o problema cand sarutam si imbratisam tot felul de obiecte de cult, cred ca nu te-ai referit la asa ceva totusi.
Citat:

Ce a lasat Hristos in urma Sa, ca mostenire? catolicul iti va raspunde: Pe Papa! protestantul/np Scriptura! iar Ortodoxul- Pe El insusi, in Euharistie!

Cu alte cuvinte Mantuitorul este doar pentru ortodocsi, iar restul trebuie sa se lepede de ale lor si sa vina in biserica cea una daca vor sa beneficieze si ei de prezenta sfanta.
Citat:

Angel4ever...esti o fata sincera dar un picut naiva...ai nevoie de o directie buna in momentul acesta...

Grija mare, umbla o sumedenie de lupi in piele de oaie pe aici, nu care cumva sa fie "sfasiata" biata fata.

Gabriela4ever 27.03.2010 03:04:05

Sfaturi...

Citat:

În prealabil postat de angel4ver (Post 228080)
alin, multumesc pentru raspuns :)
gabriela, iti multumesc din suflet pentru parere si sfaturile date. sunt inca in cautarea unuui duhovnic, dar ca sa-l gasesc trebuie sa merg la mai multe biserici, nu?
nu ne gandim acum la casatorie, dar pur si simplu... nu vreau sa fie religia motiv de despartire. si in ciuda parerilor contra si cei care nu vad bine relatia asta, eu sper sa reziste. cat va vrea Dumnezeu. cat imi este dat.
oricum, iti multumesc pentru ce ai spus!

Draga Angel,
Ai vazut deja ca exista unul pe aici care detine adevarul absolut si insusi Creatorul vorbeste prin cuvintele lui...Scuzata-mi fie blasfemia...
Mi-e atat de scarba....sunt ferm convinsa ca judecata de apoi va fi un mic test de cultura generala, pe langa rechizitoriul pe care mi-l face mie individul in cauza....
Ipocriti din astia vei vedea cu miile in neamul romanesc si printre asa-zisii credinciosi ortodocsi....Din cauza unora ca el care au ajuns mai marii unor biserici, s-au purtat razboaie asa-zis in numele credintei si a crestinismului, au fost arsi pe rug oameni, condamnate asa-zise vrajitoare etc...
Precum spuneam in mesajul anterior, Insusi Iisus Hristos a dat foarte multe exemple de toleranta fata de celelalte neamuri (care nu erau evrei la vremea respectiva), iar noi am invatat inclusiv in biserica ortodoxa ca suntem fiii aceluiasi Dumnezeu, nu?
El si-a permis ca, analizand fraza cu fraza ceea ce am scris eu, sa dea verdictul...
Oameni ca acela, daca il pot numi om, se ocupa cu invinovatirea continua a celorlalti, cu generalizarea pacatului...Am vazut aici un subiect imbecil (nici nu am putut sa intru, ca intrebarea era daca e pacat sa mergi la opera?!?!). Desigur ca unul ca acela a postat mesaje cum ca este mare pacat....TOTUL E PACAT PE LUMEA ASTA, NUMAI CEEA CE FAC EI PE ASCUNS, NU ESTE PACAT....Exact dictonul sa faci ce spune popa, nu ce face popa....Cred ca este vreun popa ratat care "slujeste" pe forumuri, fie ele si crestin-ortodoxe....
Iti si imaginezi la judecata de apoi numai ortodocsi trecand pe poarta raiului, in timp ce ceilalti, indiferent de valoarea lor morala si de fapte, fiind aruncati cu scarba in iad...nu-i asa???? Ar fi de ras daca nu ar fi de plans....Dar eu am incredere in tine ca esti o fata desteapta care cauta adevarul si cred ca il vei gasi, cu ajutotul Lui Dumnezeu (unul pentru toata lumea)...
Eu iti recomand sa te feresti de ipocriti, de cei care pretind ca detin adevarul absolut, aceia nefiind decat LIMITATI sau doar interesati dintr-un motiv sau altul....
Un duhovnic bun poti gasi intreband prietenii buni despre care tu consideri ca sunt credinciosi si buni crestini...Incearca si pe la manastiri aproape de localitatea in care stai tu...In general, preotii buni au un renume local sau chiar national. In plus, un preot calugar nu are si alte preocupari lumesti cum ar fi familie, casa, griji lumesti...si poate fi mai atent sau mai preocupat de problemele tale decat sa adoarma cand tu iti spui pasurile....
P.S. Ai inteles din postarile amicului, ca este de ajuns sa fii ortodox ca sa fii mantuit...Deci atat timp cat esti ortodox, nu trebuie sa-ti mai bati capul cu nimic....Ce fapte??? Alea sunt pentru "fraierii" neortodocsi....:(

tricesimusquintus 27.03.2010 09:19:00

Citat:

nevoia omului actual de a avea icoane in cult vine din nevoia sa de concret, de cuprindere cu toate simturile sale a Harului Divin...

Este aceeași nevoie specifică oricărui cult păgân și idolatru, pe care apostolul Pavel o contrazice simplu, prin principiul creștin:

"Căci umblăm prin credință, nu prin vedere"(2 Cor.5,7)

Mihnea Dragomir 27.03.2010 09:29:16

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 228632)
Este aceeași nevoie specifică oricărui cult păgân și idolatru,

Mi se pare mie, sau spuneți aici că Biserica ar fi cult păgân și idolatru ? Depășiți orice fel de măsură a bunului simț. Azi e sâmbătă, e cazul să vă duceți în sinagogile voastre și să-i aduceți cult zeului vostru.

angel4ver 27.03.2010 10:16:12

uhm, nu vreau sa intelegeti gresit. daca spun un "multumesc mult" pentru fiecare raspuns pe care-l primesc (si nu am zis chiar tot timpul ca nu stau sa raspund la fiecare post, imediat dupa, dar citesc orice post!), nu inseamna ca sunt "un picut naiva". daca asa dau impresia pe forum, nu inseamna ca sunt asa si-n realitate :] sincer.
dar nu m-a deranjat ce mi-a spus laura, ci doar am vrut sa nu interpretati prost. in rest, e ok ;))

Citat:

Ai inteles din postarile amicului, ca este de ajuns sa fii ortodox ca sa fii mantuit...Deci atat timp cat esti ortodox, nu trebuie sa-ti mai bati capul cu nimic....Ce fapte??? Alea sunt pentru "fraierii" neortodocsi....
uhm, stii ca si ortodoxi gresesc. sunt multi, chiar foarte multi care gresesc desi sunt ortodoxi si doar putini care au credinta in Dumnezeu. am mai zis eu undeva pe aici, pe forum; sunt 2 tipuri de persoane:
1. cei care cred cu adevarat in Dumnezeu si incearca sa-si repare greselile pe care le-au facut, ca sa nu le mai repete a doua ora.
2. cei care se prefac ca au credinta in Dumnezeu si o fac doar pentru imagine/faima si de nevoie :]
eu asa vad, asta cred.

si va rog frumos, incercati sa nu va mai certati pe aici. putem sa discutam si civilizat, nu sa ajungem sa ne jignim religiile sau intre noi. nu e frumos :]
o zi buna.

laura28 27.03.2010 11:54:10

Citat:

Este aceeași nevoie specifică oricărui cult păgân și idolatru, pe care apostolul Pavel o contrazice simplu, prin principiul creștin:

ce pot sa spun.cred ca si tu iti iubesti copiii, sotia, eventual parintii care sunt sa zicem departe- nu prin vedere ci prin credinta.
exempu fantastic de rastalmacire a Scripturii si de intelegere trunchiata a Adevarului. Fel;icitari!

laura28 27.03.2010 12:41:20

Citat:

si am uitat sa adaug ceva important. Capitolul pe care tu l-ai citat , IICor 5, vorbeste in intregime despre viata in trup, viata pamanteasca, viata supusa instinctelor fizice, si superioritatea vietii traite in duhul, in credinta, innoirea Vietii prin harul Duhului Sfant in Iisus, Domnul nostru. Deci nu scoateti citatele din context-chestiune tipic proprie voua-si da.....din pacate o afirm nu cu mandrie ci cu credinta- numai in Biserica Ortodoxa ai certitudinea succesiunii harice, apostolice-devreme ce voi negati succesiunea apostolica si ierarhia, va autodebransati de la singura conducta sa zic asa calauzitoare a harului....ca doar avem "Un Domn, O credinta si Un botez-" aviz si pt Angel forever......se poate deci sa ne inchinam intr-un singur fel!!

laura28 27.03.2010 12:48:33

Citat:

În prealabil postat de angel4ver (Post 228638)
uhm, nu vreau sa intelegeti gresit. daca spun un "multumesc mult" pentru fiecare raspuns pe care-l primesc (si nu am zis chiar tot timpul ca nu stau sa raspund la fiecare post, imediat dupa, dar citesc orice post!), nu inseamna ca sunt "un picut naiva". daca asa dau impresia pe forum, nu inseamna ca sunt asa si-n realitate :] sincer.
dar nu m-a deranjat ce mi-a spus laura, ci doar am vrut sa nu interpretati prost. in rest, e ok ;))

uhm, stii ca si ortodoxi gresesc. sunt multi, chiar foarte multi care gresesc desi sunt ortodoxi si doar putini care au credinta in Dumnezeu. am mai zis eu undeva pe aici, pe forum; sunt 2 tipuri de persoane:
1. cei care cred cu adevarat in Dumnezeu si incearca sa-si repare greselile pe care le-au facut, ca sa nu le mai repete a doua ora.
2. cei care se prefac ca au credinta in Dumnezeu si o fac doar pentru imagine/faima si de nevoie :]
eu asa vad, asta cred.

si va rog frumos, incercati sa nu va mai certati pe aici. putem sa discutam si civilizat, nu sa ajungem sa ne jignim religiile sau intre noi. nu e frumos :]
o zi buna.

m-am gandit cand am spus asta la varsta ta frageda pe care o intuiesc si la naivitatea specifica a acesteia. Nu a vrut sa sune urat sau jignitor. E la urma urmei o inocenta in acest cuvant care te ajuta la o adica sa iubesti frumos si puternic. Insa si iubirea cunoaste mai multe etape. Daca esti in etapa de pana la un an, se prea poate sa resimti mai multa exaltare decat normal. Urmand apoi perioada fireasca in care ochii se vor mai deschide...inima va fi mai selectiva...ratiunea va analiza si discerne mai bine...Draga mea, te inteleg perfect. Si eu personal am un crez in viata: daca esti totalmente sincera in fata lui Dum,nezeu, daca ii ceri cu lacrimi si frangerea inimii sa -ti calauzeasca pasii, dar esti sensibila la semnele pe care din vreme in vreme ti le va da-fie ca iti vor conveni, fie nu-la un moment dat...asta este...putem daca vrei sa vb mai multe cu tot dragul-poate ca te pot ajuta...da mi un mess privat si voi da id ul meu de mess daca vrei-

tricesimusquintus 27.03.2010 15:34:44

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 228633)
Mi se pare mie, sau spuneți aici că Biserica ar fi cult păgân și idolatru ? Depășiți orice fel de măsură a bunului simț.

Vi se pare domnule, doar vi se pare... Eu n-am făcut referire la Biserica Creștină, m-am referit doar la acea "nevoie" de care amintea laura28, nevoie de a se închina la ceva palpabil, vizibil. Închinarea la zei prin intermediul picturilor și sculpturilor este specifică oricărui cult păgân, nu puteți nega acest adevăr. Orice religie păgână are nevoie de idoli, altfel nu poate concepe închinarea. Dacă din nefericire sunt și creștini ce nu pot trăi decât prin vedere și nu prin credință nu e vina mea, degeaba mă blamați. Ori și acest adevăr poate fi trecut în generoasa listă care supără...

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 228633)
Azi e sâmbătă, e cazul să vă duceți în sinagogile voastre și să-i aduceți cult zeului vostru.

Adventiștiștii au biserici, nu sinagogi. Iar "zeul" pe care cu atâta desconsiderare Îl numiți aici, se numește Dumnezeul Creator, Cel ce este, Mântuitorul (și al dvs.).

tricesimusquintus 27.03.2010 15:37:22

Citat:

În prealabil postat de laura28 (Post 228666)
si am uitat sa adaug ceva important. Capitolul pe care tu l-ai citat , IICor 5, vorbeste in intregime despre viata in trup, viata pamanteasca, viata supusa instinctelor fizice, si superioritatea vietii traite in duhul, in credinta, innoirea Vietii prin harul Duhului Sfant in Iisus, Domnul nostru. Deci nu scoateti citatele din context-chestiune tipic proprie voua-

Nu este nici o scoatere din context, căci despre această "superioritate a vieții trăite în duhul" vorbeam și eu. De fapt apostolul Pavel spune că trebuie să trăim prin credință, nu prin ceea ce izbește ochiul (în această categorie se încadrează perfect icoanele). Și învățătura aceasta de la Hristos a preluat-o, căci Mântuitorul ne-a învățat cum trebuie să fie închinarea noastră:

23. Dar vine ceasul și acum este, când adevărații închinători se vor închina Tatălui în duh și în adevăr, că și Tatăl astfel de închinători își dorește.
24. Duh este Dumnezeu și cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh și în adevăr. (Ioan 4)

Închinare în Duh, nu în obiecte, asta așteaptă de la noi Dumnezeu.
Ori ți se pare a fi un nou "exempu fantastic de rastalmacire a Scripturii"? Dacă e așa, scuză-mă, dar înseamnă că vorbim limbi diferite.

laura28 27.03.2010 17:30:07

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 228711)
Vi se pare domnule, doar vi se pare... Eu n-am făcut referire la Biserica Creștină, m-am referit doar la acea "nevoie" de care amintea laura28, nevoie de a se închina la ceva palpabil, vizibil. Închinarea la zei prin intermediul picturilor și sculpturilor este specifică oricărui cult păgân, nu puteți nega acest adevăr. Orice religie păgână are nevoie de idoli, altfel nu poate concepe închinarea. Dacă din nefericire sunt și creștini ce nu pot trăi decât prin vedere și nu prin credință nu e vina mea, degeaba mă blamați. Ori și acest adevăr poate fi trecut în generoasa listă care supără...

Adventiștiștii au biserici, nu sinagogi. Iar "zeul" pe care cu atâta desconsiderare Îl numiți aici, se numește Dumnezeul Creator, Cel ce este, Mântuitorul (și al dvs.).

sorry, noi nu avem ACELASI Mantuitor despre care voi vorbiti. Mantuitorul nostru este real si viu intre noi, ne cheama la Ospat la fiecare Sfanta Liturghie, Se jerfeste pentru noi iarasi si iarasi, nu este mincinos, fiind cu noi pana la sfarsitul veacurilor.....in Biserica cea curata, fara pata sau stricaciune pe care a intemeiat-o si in care voi nu va regasiti.....dar ajunge atat, nu vreau sa devina scandalos ceea ce spun ...sincer...si apropos, nu ai spus nimic referitor la felul in care tu iti manifesti dragostea fata de sotie sau copii sau parinti-daca ii ai- inafara de a nutri in suflet iubire pentru ei? obisnuiesti sa le faci poze? apoi le arunci cu dispret la gunoi? ......

tricesimusquintus 27.03.2010 21:14:04

Citat:

În prealabil postat de laura28 (Post 228730)
apropos, nu ai spus nimic referitor la felul in care tu iti manifesti dragostea fata de sotie sau copii sau parinti-daca ii ai- inafara de a nutri in suflet iubire pentru ei? obisnuiesti sa le faci poze? apoi le arunci cu dispret la gunoi? ......

Vă rog nu mai faceți această aplicație nepotrivită și deplasată. Lui Hristos nimeni nu i-a făcut "poze", nici măcar un tablou... Și apoi, nu aprinzi candela la poza iubitei și nici nu-i faci temelele.

Citat:

În prealabil postat de laura28 (Post 228730)
sorry, noi nu avem ACELASI Mantuitor despre care voi vorbiti.

Atunci sincer îmi pare rău pentru tine. Dea Domnul să-L cunoști pe adevăratul Mântuitor și să te lepezi de pleiada surogatelor de "mântuitori"!

laura28 28.03.2010 13:39:11

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 228788)
Vă rog nu mai faceți această aplicație nepotrivită și deplasată. Lui Hristos nimeni nu i-a făcut "poze", nici măcar un tablou... Și apoi, nu aprinzi candela la poza iubitei și nici nu-i faci temelele.

Atunci sincer îmi pare rău pentru tine. Dea Domnul să-L cunoști pe adevăratul Mântuitor și să te lepezi de pleiada surogatelor de "mântuitori"!

va fi ultimul lucru pe care il voi posta aici in acest context. Insa nu pentru ca nu am argumente sau ma inhiba superioritatea cu care voi pasiti in lume, ci pentru ca-vorba englezului- it's worthless......

nu exista tehnologia necesara pozarii lui Hristos atunci, ca altminteri.....si avem datata din secolul 2, istoric vorbind, prima icoana pe care evanghelistul Luca, medicul si pictorul, o face Maicii Domnului. Dar sunt mult prea multe lucruri care, asemenea unei tesaturi, odata desirat un ochi, totul se destrama...totul este intrepatruns si interdependent. Si devreme ce ai iesit din Biserica, nu mai ai deloc intelesul pe care Duhul il vadeste in noi prin aceeasi Biserica-Trup al lui Hristos Iisus...

Imi cer iertare, ca e Duminica Floriilor, daca am jignit personal pe cineva, dar Adevarului trebuie sa-i spui pe nume...

florinbrasov0 28.03.2010 14:25:26

Citat:

Nu i-a facut nu poze dar Mantuitorul si-a imprimat fata pe o tesatura care a fost numita mandylion. Sfanta Traditie spune ca Regele Abgar al Edesei trimis un pictor sa-i picteze fata Mantuitorului, dar pentru ca acesta nu reusea, Iisus si-a imprimat fata pe o mahrama pe care i-a trimis-o regelui.

danyel 28.03.2010 18:30:56

Citat:

În prealabil postat de florinbrasov0 (Post 228942)
Nu i-a facut nu poze dar Mantuitorul si-a imprimat fata pe o tesatura care a fost numita mandylion. Sfanta Traditie spune ca Regele Abgar al Edesei trimis un pictor sa-i picteze fata Mantuitorului, dar pentru ca acesta nu reusea, Iisus si-a imprimat fata pe o mahrama pe care i-a trimis-o regelui.

In iconografie nu asemanarea este importanta ci ceea ce reprezinta, transpunerea harului in materie ca sa putem si noi sa-l gustam, Hristos insusi nu s-a jertfit in cer ca sa ne rascumpere desi o putea face ci a luat chip material ca sa putem sa il primim,
sarutatul icoanei este un gest de cinste si de recunostinta fata de Dumnezeu, e ca o strangere de mana prieteneasca , un simplu multumesc este sec dar o strangere de mana a unei persoane, transmite respect caldura si prietenie, si icoana ne ajuta sa nu facem din credinta noastra doar o filosofie, o meditatie orientala ci sa ne impartasim palpabil de credinta, de har de putere sfanta, ceea ce pt unii e poticnire pt altii e intarire in credinta si asa va fi oricate mii de pagini s-ar scrie pro sau contra icoanelor, mie biserica nu imi seamana cu un templu idolesc ci cu o adevarata familie care te rupe pt cat stai in ea de cotidian si iti da sentimentul sfinteniei, o biserica/adunare lipsita de icoane ma lasa rece la fel cum pt unii il lasa rece o muzica de lauda pentru Dumnezeu daca nu e un adevarat show acompaniat instrumental

lacrimi 28.03.2010 21:00:17

Citat:

În prealabil postat de angel4ver (Post 223503)
nu cred ca trebuie sa acord o importanta deosebita titlului,asa ca l-am pus la nimereala. nici nu stiu daca am deschis topicul unde trebuie,dar sper sa nu fi gresit. daca am gresit,rog un administrator/moderator sa stearga topicul sau sa-l mute la arhiva(daca exista asa ceva pe aici;mentionez ca sunt si noua pe forum).
anyway,urmaresc de mai mult timp(de anul trecut,chiar) temele care se dezbat aici. unele dintre raspunsuri mi-au atras atentia, altele m-au lasat complet indiferenta(Daca as putea spune asa). am citit si pareri bune, dar si contradictorii. ma rog, nu cred ca asta conteaza acum asa ca am sa trec direct la subiect.
sunt crestina(nu cred ca conteaza atat de mult religia in care m-am nascut,dar daca trebuie neaparat sa o spun,voi modifica la profil),cred in Dumnezeu(mama a avut grija sa ma invete ce e bine, sa ma feresc pe cat posibilul de cei rau si asa mai departe) si chiar daca am unele indoieli in privinta anumitor lucruri,am o multime de intrebari la care inca nu mi-am primit raspunsul si nici nu cred ca am sa-l primesc vreodata.
am un iubit si nu suntem de aceeasi religie(si-n ciuda faptului ca am aflat multe lucruri despre religia lui,sunt unele chestii carora nu le dau crezare). daca e necesar sa dau mai multe detalii,am sa le dau,dar sper sa se inteleaga din intrebarea mea: e atat de grav sa iubesti(si aici nu ma refer la sentimentele pe care le ai in timpul liceului,cand iti place de cineva sau iti da papucii dupa cateva saptamani;nu,asta e iubire,pentru ca asta simt;ma rog,nu am atat de multa experienta,dar am invatat destule din micile relatii pe care le-am avut pana acum si pot sa spun ca e prima persoana pentru care simt asta) pe cineva care nu e de aceeasi religie cu tine? E un pacat daca iubesti pe cine nu trebuie(si asta o spun cei cu care incerci sa vorbesti civilizat si sa afli cate ceva).
am observat ca pentru explicatii si pareri contradictorii se dau citate din Biblie. v-as fi recunoscatoare daca ati incerca sa-mi explicati fara sa-mi dati citate din Biblie(sau daca e necesar,ok;oricum nu ma deranjeaza).
multumesc din suflet ^_^

Scumpa mea, iti spun din proprie experienta ca niciodata nu vei avea o viata de familie normala, daca te casatoresti cu el. Poate doar in cazul in care unul dintre voi se converteste la religia celuilalt. Si crede-ma, problemele cele mai grave vor veni odata cu aparitia copiilor...
Roaga-te lui Dumnezeu sa-ti lumineze mintea si sa-ti pregateasca calea.
Doamne ajuta

AlinB 29.03.2010 12:42:26

Citat:

Vă rog nu mai faceți această aplicație nepotrivită și deplasată. Lui Hristos nimeni nu i-a făcut "poze", nici măcar un tablou...

Atunci de unde sunt reprezentarile cu El pe care le folositi in diverse materiale de propaganda?

Imaginatia colectiva? Functioneaza bine in cazul asta, nu e neaparat nevoie de reproducerea fidela si reala, nu?

Sunt ele utile? Daca n-ar fi, nu le-ati folosi, nu-i asa?

Atunci nu pot sa ma intreb de unde si de ce nesimtirea de a condamna la altii ceea ce voi va permiteti.
"harul" care il aveti va dicteaza subiectivismul asta?

Citat:

Daca te-ai ruga asa in dreptul tau in primul rand, bine ti-ar fi..

angel4ver 30.04.2010 08:39:34

nu am mai vrut sa deschid alt topic,pentru ca nu era cazul.prefer sa-mi pun toate intrebarile legate de secte/culte in topicul asta.e mai bine asa.consider eu!
nu mai stiu ce sa fac.de fapt,nici nu pot sa spun ca am facut altceva decat sa merg ori de cate ori am simtit nevoia la biserica,sa ma rog atat pentru familia mea cat si pentru el,sa aprind lumanari si pentru el si cand sa ma rog seara inainte de culcare,sa vorbesc si despre el(intelegeti ideea,sper).
am crezut ca am scapat de depresie,dar mi-am dat seama ca nu.poate nu folosesc termenul corect,dar stiu sigur ca de fiecare data cand ma gandesc profund la ce s-a intamplat pana acum de cand sunt cu el si ce s-ar putea intampla din cauza religiei 8-| sentimentul de fericire,bucurie care-l am pe moment dispare odata cu zambetul,lacrimile izbucnesc pur si simplus si mai simt o durere in piept(nu am probleme cu inima,e mai mult o durere care vine de la suflet :-<).
am vorbit pana acum doar cu un preot.mi-a spus ca-mi da carti sa citesc,dar nu stiu daca ma ajuta atat de mult.pentru ca in mare parte stiu ce sunt adventistii(din cartile ortodoxe) si alte secte(si repet,nu vreau sa jignesc pe nimeni;vreau doar sa aflu),ca nu fac bine ce fac si asa mai departe,dar eu NU asta caut acum.
rudele din familia lui au inceput sa se arate indirect,pentru ca personal cu mine nu discuta,dar mi-a povestit el(si am apreciat asta,pentru ca putea binemersi sa nu-mi spuna!) si chiar daca au vorbit ce nu trebuie despre mine,el mi-a luat apararea si le-a spus sa nu se bage in relatia lor.dar mi-e frica :(((( ca o sa continue sa-i bage in cap si el sa cedeze si sa ne despartim. iar eu nu vreau asta.vreau sa demonstrez ca pot sa stau cu el chiar daca suntem de religii diferite.desigur,stiu ca Bunul Dumnezeu ma va indruma si nu ma va lasa,dar simt ca trebuie sa fac ceva.problema este ca nu stiu ce.
ma rog cum stiu,repet de nenumarate ori aceleasi rugaciuni(nu stiu foarte multe,dar cel mai mult zic Tatal Nostru),merg la biserica si ma rog si acolo,aprind lumanari si pentru el(mi-a zis mama ca e bine daca fac asta) si adevarul este ca de fiecare data cand merg la biserica,dupa ce plec de acolo,ma simt mai bine.parca am mai spus asta.
nu vreau sa renunt la el.mi-a spus ca stie sigur ca parintii lui vor sa se insoare cu o fata adventista.si mi-a spus mai multe.plus ca s-au intamplat cateva chestii.2 dintre rudele lui au avut accident(unul a cazut si a avut mana in ghips si celalalt a cazut de pe scara si s-a lovit la cap si picior de a trebuit sa se opereze la picior,dar a avut o problema cu piciorul) chiar in ziua cand am plecat(bine,una la inceputul lui ianuarie si a doua acum in aprilie).cand am vrut sa merg cu ei la biserica lor,sa vad si eu cum e si sa ma conving de ceea ce stiam dinainte,nu am mai mers ca nu stiu ce s-a intamplat si nu au mai putut sa mearga.
eu le iau ca pe semne.mama mi-a zis acelasi lucru.cativa(din afara casei) au spus ca sunt doar coincidente.am stat si m-am gandit.daca nu trebuia sa ma vad cu el,Dumnezeu impiedica aceasta mini vacanta.si totusi,l-am vazut,dar nu am putut sa merg la biserica la ei(repet,nu am intrat niciodata intr-o biserica adventista) si am fost ferita,ca puteam sa ma accidentez si eu(grav sau usor).
nu am incredere in preoti.degeaba ma duc.o sa imi spuna ca gresesc,ca nu fac bine,ca trebuie sa ma despart.eu nu vreau asta.vreau sa-l ajut.daca e sa treaca la ortodoxi si Dumnezeu vrea asta,asa va fi.dar daca nu si Dumnezeu nu-mi arata prin ceva sau cineva in care sa simt eu ca trebuie sa am incredere,atunci nu trebuie sa fac.
stiu ca v-am zapacit si cu putinele mele cunostiinte,mai aveam nevoie de un sfat.
simt ca e momentul sa fac ceva sa-l ajut,dar nu stiu ce.

almaris 30.04.2010 11:47:59

Citat:

În prealabil postat de angel4ver (Post 241111)
nu mai stiu ce sa fac.de fapt,nici nu pot sa spun ca am facut altceva decat sa merg ori de cate ori am simtit nevoia la biserica,sa ma rog atat pentru familia mea cat si pentru el, sa aprind lumanari si pentru el si cand sa ma rog seara inainte de culcare, sa vorbesc si despre el(intelegeti ideea,sper).

Cu alte cuvinte ai sperat sa se intample ceva, sa vina el intr-o zi, sa-ti sara in brate si sa spuna ca a renuntat la "religia" lui de dragul tau.
Citat:

am crezut ca am scapat de depresie,dar mi-am dat seama ca nu.poate nu folosesc termenul corect,dar stiu sigur ca de fiecare data cand ma gandesc profund la ce s-a intamplat pana acum de cand sunt cu el si ce s-ar putea intampla din cauza religiei 8-| sentimentul de fericire,bucurie care-l am pe moment dispare odata cu zambetul,lacrimile izbucnesc pur si simplus si mai simt o durere in piept(nu am probleme cu inima,e mai mult o durere care vine de la suflet :-<).

Auzi, nu lua prea tare in seama ce spun, dar ia zi-mi si mie, baietasul asta are stea in frunte, e frumosul si desteptul pamantului, care e treaba, cand va aud ca v-i se pune pata pe cate unul ma apuca nervii. Dumnezeu ne-a lasat acest drept, sa iubim pe cine vrem noi, pe cineva care sa produca ceva pozitiv in relatie, nu invers, indiferent de motive.
Citat:

am vorbit pana acum doar cu un preot.mi-a spus ca-mi da carti sa citesc,dar nu stiu daca ma ajuta atat de mult.pentru ca in mare parte stiu ce sunt adventistii(din cartile ortodoxe) si alte secte(si repet,nu vreau sa jignesc pe nimeni;vreau doar sa aflu),ca nu fac bine ce fac si asa mai departe,dar eu NU asta caut acum.

Nu exista decat doua cai, ori va separati, ori lasati credinta cu care va bateti in piept amandoi sa iasa la suprafata, sa demonstrati ceva din ce spuneti si credeti, in rest sunt mofturi. Dragostea sufera totul, asa spune apostolul, si-ti mai spun ceva, sunt barbat si pot sa-mi dau seama, daca pana acum acest baiat nu a facut ceva mai mult iar tu esti in aceasta situatie inseamna ca e slab(ca sa nu spun altfel), si cand spun asta ma refer la multe capitole. Nu mai spun indiferent, egoist s.a.m.d. Scopul unei relatii este sa fie amandorura bine, cand sunteti amandoi si cand nu.
Citat:

rudele din familia lui au inceput sa se arate indirect,pentru ca personal cu mine nu discuta, dar mi-a povestit el(si am apreciat asta,pentru ca putea binemersi sa nu-mi spuna!) si chiar daca au vorbit ce nu trebuie despre mine,el mi-a luat apararea si le-a spus sa nu se bage in relatia lor.dar mi-e frica :(((( ca o sa continue sa-i bage in cap si el sa cedeze si sa ne despartim. iar eu nu vreau asta.vreau sa demonstrez ca pot sa stau cu el chiar daca suntem de religii diferite.desigur,stiu ca Bunul Dumnezeu ma va indruma si nu ma va lasa,dar simt ca trebuie sa fac ceva.problema este ca nu stiu ce.

Pai de ce nu discuta cu tine parintii, nu au avut ocazia sau sunt prea "crestini"? Nu cumva fiul lor va avea in scurt timp cam aceeasi atitudine vis-a-vis de oamenii cu alte viziuni intr-ale religiei?

Citat:

nu vreau sa renunt la el.

Acest "nu vreau" trebuie sa aiba un motiv. Alltfel e doar un moft adolescentin.

[quote=angel4ver;241111]mi-a spus ca stie sigur ca parintii lui vor sa se insoare cu o fata adventista.sa vad si eu cum e si sa ma conving de ceea ce stiam dinainte, nu am mai mers ca nu stiu ce s-a intamplat si nu au mai putut sa mearga.[quote]Ai spus tot despre ei, daca parintii vor ei un anume tipar pentru al lor, e clar.
[quote=angel4ver;241111]eu le iau ca pe semne.mama mi-a zis acelasi lucru.si totusi,l-am vazut,dar nu am putut sa merg la biserica la ei(repet,nu am intrat niciodata intr-o biserica adventista) si am fost ferita,ca puteam sa ma accidentez si eu(grav sau usor). QUOTE]
Semne care sa faca sa nu ajungi intr-o biserica adventista? Dar ce crezi ca se intampla acolo? Da si tu o cautare pe internet, stati cu atatea resurse la indemana mai frate si degeaba. Iar ma enervez.

Citat:

vreau sa-l ajut.daca e sa treaca la ortodoxi si Dumnezeu vrea asta,asa va fi.dar daca nu si Dumnezeu nu-mi arata prin ceva sau cineva in care sa simt eu ca trebuie sa am incredere,atunci nu trebuie sa fac.

Din pacate ti-ai cam dat arama pe fata cum se spune, pe tine te intereseaza sa-l ajuti, adica sa vina la ortodocsi, sa scape de "sectantii" aia de adventisti. Eu il locul vostru mi-as trai tineretea si as sta departe de astfel de probleme, am inteles ca sunteti foarte tineri, si stii cum se spune, si fara minte. Apropo, cand am zis sa va traiti tineretea nu m-am referit sa stati prin baruri, sa chefuiti pana la epuizare si altele de fel.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:56:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.