Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   mincaruri traditionale romanesti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8850)

laraG 22.03.2010 20:55:22

Aluat de placinta

300 ml apa calduta
200 ml ulei
cca 500 gr.faina alba
25 gr drojdie, putina sare
Se pune faina intr-un castron , se face o adancitura in mijloc, se pune drojdia si cate putina apa,se amesteca usor cu faina se lasa sa dospeasca dupa care se adauga uleiul tot cate putin si se amesteca bine cu faina(daca este prea unsuros sau moale se mai adauga putina faina).Se mai lasa la dospit cca.15 min.Se intind foi de marimea unei tavi obisnuite ,care se umplu cu mere rase si dunstuite.Se mai foloseste si la cornulete umplute cu fructe inghetate din congelator(visine, caise, piersici)sau cu piure de spanac, urzici, etc.
Din acest aluat in care se adauga si zahar la pregatirea lui, se pot pregati si cozonaci de post.

casiana 22.03.2010 21:11:42

Drob de miel

Ingrediente
• 1 kg maruntaie miel – ficat, inima, plamani, rinichi, splina
• 200 g ceapa uscata • 3 legaturi ceapã verde
• 100 ml untdelemn • 2 oua mari
• sare, piper • 1 prapur miel
• 50 g unt
Preparare:
Se spala prapurul, se lasa in apa rece
• Se spala maruntaiele in cateva ape, se oparesc scurt într-o apa clocotita
• Se fierb în ape cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot; se scot
• Daca s-au recit, se toace din cutit, marunt,(se pot toca si prin masina – dar iese ca un pateu, nu drob)
• se incinge bine grasimea sau uleiul la foc iute
• Ceapa, si uscata si verde, se toaca maruntel;
• Jumatate din ceapa se pune în grasime la prajit
• Cand s-a inmuiat si s-a strevezit putin, se adauga tocatura, sa sfaraie înca
5 minute; apoi se ia prajeala de pe foc, se scurge bine de grasime si se
raceste
• Ouale se bat cu sare si piper
• Se amesteca tocatura, ceapa ramasa si ouale
• Prapurul se scurge de apa, se întinde dantela-i cu delicatete si se umple
cu amestecatura de mai sus
Finalul (în trei variante):
A • Se unge cat de bine cu unt o tava adancuta de cozonac, se potriveste
drobul în forma asta si se da la cuptor, la foc foarte mic, pana se
rumeneste bine (maroniu deschis)
B • Se turteste drobul, rotunjit ca o ... turta, printr-o clisa facuta din 2 oua
si 2 linguri de faina, si se pune la prajit în grasime incinsa pana se
rumeneste; se mai pune si în cuptor, vreo 15-20 minute, la foc minuscul,
sa se lege – usuce – patrunda
C • Tava de cozonac se unge cu unt, se presara din gros cu pesmet; drobul
si el se presara cat de des cu pesmet; se pune în tava si se da la cuptor

S-aveti pofta!

casiana 22.03.2010 22:59:02

Ciorba de miel

• 1 cap miel, gat, coada, merg si alte bucati de carne cu os, orice in afara
de muschii spatelui, carnea pulpelor si maruntaielor, care direct la friptura
si drob pot ajunge
• 3 morcovi • 2 pastarnaci • 1 telina
• 2 cepe • 100 g orez • 2 oua
• 200 ml smantana • 100 g macris • leustean, tarhon
• 20 boabe piper • sare • 1 l bors (eventual 100 ml otet)
• Se pregateste capul: se taie partea din fata, cu dinti, a botului, se scot
globii ochilor; se spala narile cu apa si se
curata cu varful cutitului
• Se taie gatul si restul carnii în bucati potrivite polonicului
• Se taie marunt zarzavatul – morcovii, pastarnacul, telina si ceapa
• Se pun ceapa si zarzavatul la fiert în 3 1 apa rece cu carnea, piperul si
o lingurita de sare (sa se închege spuma)
• Se spumuieste
• Dupa o ora de fiert molcomit se adauga orezul spalat si macrisul tocat
• Dupa alte douazeci de minute se adauga si borsul (cam o jumatate
litru, normal, 1 l daca va place mai acra) si se mai lasa cateva clocote
• Fiertura are voie si e bine sa scada 1 litru, dar nu mai mult, ca
se-ndeseste prea tare. Daca a scazut mai mult se completeaza
• Se ia de pe foc, se drege cu smantana batuta cu ouale si putina zeama
din ciorba, se sareaza
• Se presara leustean si tarhon tocate

casiana 22.03.2010 23:09:03

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 226432)
Deci :din respect pentru cei ce postesc ne putem abține , momentan, de la rețetele de dulce . Da ? Doamna prof. Gabriela poate sa-și posteze rețetele pe privat sau pe mess. unde își petrece majoritatea timpului. Post binecuvântat !

Am citit comentariul dvs dupa ce in prealabil postasem doua retete de frupt... ma gandisem ca suntem in timpul Postului Mare, dar am crezut de cuviinta ca Pastele romanesc inseamna drob,friptura, ciorba..totul de miel... si poate ajuta pe cineva de pe-aici.
Ma opresc cu astfel de retete pana trece postul.

Hartford 23.03.2010 04:03:47

ajutor

Citat:

În prealabil postat de casiana (Post 226897)
Am citit comentariul dvs dupa ce in prealabil postasem doua retete de frupt... ma gandisem ca suntem in timpul Postului Mare, dar am crezut de cuviinta ca Pastele romanesc inseamna drob,friptura, ciorba..totul de miel... si poate ajuta pe cineva de pe-aici.
Ma opresc cu astfel de retete pana trece postul.

si poate ajuta pe cineva de pe-aici.
Of of :10: am o pofta de drob de miel de numa..... sper sa mai gasesc in luna Mai miei pe acolo....

casiana 23.03.2010 08:47:30

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 226999)
si poate ajuta pe cineva de pe-aici.
Of of :10: am o pofta de drob de miel de numa..... sper sa mai gasesc in luna Mai miei pe acolo....

Te referi aici in Romania? cred ca numai buni de taiat si de mancat or sa fie mielutii in luna mai, ca anul acesta fiind Pastele ceva mai ddevreme am inteles ca sunt destul de micuti..nu stiu, vad si eu la stiri..ca n-am stana :)

casiana 23.03.2010 08:48:42

Ghiveci calugaresc

• 4-5 cartofi • 3 morcovi • 2 ardei grasi
• 1 dovlecel • 1 conopida • 1 varza mica
• 1 farfurie fasole verde • 1 telina mica • 100 ml bulion rosii
• 3 cepe • 5 rosii • 1 pahar untdelemn
• 3 legaturi patrunjel verde
• sare, piper
• telina, ceapa, dovlecelul, morcovii, cartofii se curata de coaja
• Ceapa se toaca, se pune la calit în ulei
• Legumele se taie: imbucaturi (cartofii, dovlecelul), felii subtirele (morcovii,
telina, rosiile), fideluta (varza), bucatele (conopida, fasolea
verde, ardeii)
• Se pun toate peste ceapa, sa se caleasca si ele putin
• Se stinge totul cu apa, se sareaza, pipereaza, se presara si ceva verdeata,
nu toata, si se pune in cuptor, aproape un ceas
• Acum, ca-i gata, se presara cu ce patrunjel a ramas

casiana 23.03.2010 09:47:08

Salata de vinete

• 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
• 1 pahar ulei • 1 ceapa rosie, mare tare
• 1 lingura otet mere • 2 rosii coapte
• sare, piperș
• Se pun vinetele la copt pe foc viu, pe toate partile, pana se-nmoaie
• Se curata imediat de cojile arse, se sareaza si se pun la scurs, pe un
fund înclinat, cel putin 1 ora
• Se toaca marunt ceapa, se spala in apa se scurge bine de tot
• Se amesteca ceapa cu otetul
• Se toaca vinetele pasta, apoi pasta asta se freaca cu ulei, putin cate
putin, pana se-ntareste si se face spumoasa
• Se adauga sosul de ceapa cu otet (piper, daca mai e cazul)
• Se orneaza cu felii de rosii
•se mai pot adauga 1-2 linguri smantana si 3-5 catei de usturoi pisat

Hartford 23.03.2010 12:00:11

Citat:

În prealabil postat de casiana (Post 227023)
Te referi aici in Romania? cred ca numai buni de taiat si de mancat or sa fie mielutii in luna mai, ca anul acesta fiind Pastele ceva mai ddevreme am inteles ca sunt destul de micuti..nu stiu, vad si eu la stiri..ca n-am stana :)

In Romania ca pe aici cine vede mieluseii? eu nu ma duc pe la ferme,abia astept sa vin in concediu sa maninc drob, :10: mersi de reteta.

axios 23.03.2010 20:44:27

...

surioarelor... nici nu mai stiu pe care sa va cer de sotie la cate gospodine am vazut pe-aici... si asta probabil de pofte si de ispite pe final de post... :10:

pana una alta am facut un fisier pe desktop cu retetele voastre... si sper sa ma folosesc de ele. nu prea am incredere in retetele din carti ci mai mult in cele experimentate... adica ale voastre...
v-as da si eu o reteta dar ma gandesc ca o stiti pe aia cu cartofii prajiti... :71:

multumesc, oricum, pentru ponturi... o sa am o viata mai usoara in bucatarie pe viitor...

Doamne ajuta, post cu folos si sa ne auzim sanatosi!

LapetiteMoc 23.03.2010 21:10:13

dragut

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 227273)
surioarelor... nici nu mai stiu pe care sa va cer de sotie la cate gospodine am vazut pe-aici... si asta probabil de pofte si de ispite pe final de post... :10:

pana una alta am facut un fisier pe desktop cu retetele voastre... si sper sa ma folosesc de ele. nu prea am incredere in retetele din carti ci mai mult in cele experimentate... adica ale voastre...
v-as da si eu o reteta dar ma gandesc ca o stiti pe aia cu cartofii prajiti... :71:

multumesc, oricum, pentru ponturi... o sa am o viata mai usoara in bucatarie pe viitor...

Doamne ajuta, post cu folos si sa ne auzim sanatosi!

:105: Cand scoti cartea de bucate, nu te precipita inainte de a ne invita la lansare. :36:

mirabela 23.03.2010 21:19:20

2 atașament(e)
Pentru ca joi e sarbatoare si dezlegare la peste, si poate maine mergeti la cumparaturi va propun doua retete de peste: crap prajit si macrou in folie la cuptor.

Crap prajit:

- se curata pestele de solzi, matze. se taie bucati. se da cu sare, apoi prin faina, si prajit in ulei, se intoarce cat mai des pana se rumeneste frumos. Se serveste cu mujdei si lamaie.

Macrou in folie la cuptor:

- se curata pestele (io l-am pus fara cap). Separat facem un sos din, foarte mult usturoi pisat, condimente cate vreti si de care aveti, si bulion roshii.Se pune pestele in folie, astfel incat sa nu curga sosul. Puneti putin ulei in tava.

Miha-anca 23.03.2010 21:35:00

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 226104)
O fi , dar sunt scumpe acum în această perioadă tipic românească ! . . .

:42:

Eu mai am la congelator, facute pe jar... Cum sa fac sa iti trimit?!?

cristiboss56 23.03.2010 21:49:15

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 227301)
Eu mai am la congelator, facute pe jar... Cum sa fac sa iti trimit?!?

Simpatica ! Prin posta nu mere , asa ca mai astept olecuta pana se regleaza piata asta tipic romaneasca:3:

aureliapopescu 24.03.2010 11:32:22

Eu am doua retete grozave: una-i cu macrou si una clasica de la Braila cu scrumbie.
Una-i pentru buzunar de bugetar, cealalata pentru bugetar care a facut un credit la o banca, doua..stie bugetarul mai bine.
La Braila macroul este 5.70 lei/kg iar scrumbia 18.50lei/kg.Astea-s preturile ca am trecut prin piata.
Bun si acum Macrou la cuptor.
Reteta e de la mama, pe care la randul ei o avea de la bunica ( Dumnezeu sa le odihneasca pe amandoua!)
Se cumpara pestele se lasa putin la decongelat nu foarte mult sa nu se decongeleze total.Se taie rondele, se indeparteaza capatana si matele se spala. Se sareaza si in interior se umple cu o maslina...se continua aceasta operatiune pana se termina tot pestele.
Se pune intr-o cratita sau tava se adauga jumatate cescuta (de cafea) de ulei, otet de 9 grade , boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar si apa dar sa nu-l acopere. Se introduce la cuptor si se lasa pana isi schimba culoarea.
Este foarte gustor si se prepara foarte rapid si simplu!
Maine asta gatesc, adica in aceasta seara , ca maine il mananc, daca-s sanatoasa!
BUN si acum piesa de rezistenta!!!
Scrumbie la gratar, cuptor ce aveti voi.
In primul rand aveti nevoie de scrumbie de Dunare e un deliciu GARANTAT.
Se curata scrumbia de solzi si mate daca aveti norocul sa dati si peste icre nu le aruncati ca se leaga si sunt o delicatessa.Se spala in apa rece, se dau cu putina sare si in interiorul burtii se introduc feliute de lamaie. Se infasoara in hartie de copt sau in ziare, se ung cu putin ulei si se aseaza pe gratarul incins. Sunt gata in momentul in care hartia s-a inchis la culoare. Se servesc cu lamaie multa, mujdei de usturoi, mamaliga calda si un pahar de vin rosu facut in gospodarie, sau mai exact cumparat de la tarani din piata.
Va urez sa le preparati si sa ma pomeniti cand le gustati: " Vai, ce reteta buna ne-a trimis Aurelia din Braila!"
Doamne ajuta!!!

mirabela 24.03.2010 12:31:14

Scrumbia e un peste foarte gras...tb gatit la cuptor ff bine, altfel sa nu patiti ca mine, sa ajungeti in urgenta.

Citat:

În prealabil postat de aureliapopescu (Post 227446)
Eu am doua retete grozave: una-i cu macrou si una clasica de la Braila cu scrumbie.
Una-i pentru buzunar de bugetar, cealalata pentru bugetar care a facut un credit la o banca, doua..stie bugetarul mai bine.
La Braila macroul este 5.70 lei/kg iar scrumbia 18.50lei/kg.Astea-s preturile ca am trecut prin piata.
Bun si acum Macrou la cuptor.
Reteta e de la mama, pe care la randul ei o avea de la bunica ( Dumnezeu sa le odihneasca pe amandoua!)
Se cumpara pestele se lasa putin la decongelat nu foarte mult sa nu se decongeleze total.Se taie rondele, se indeparteaza capatana si matele se spala. Se sareaza si in interior se umple cu o maslina...se continua aceasta operatiune pana se termina tot pestele.
Se pune intr-o cratita sau tava se adauga jumatate cescuta (de cafea) de ulei, otet de 9 grade , boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar si apa dar sa nu-l acopere. Se introduce la cuptor si se lasa pana isi schimba culoarea.
Este foarte gustor si se prepara foarte rapid si simplu!
Maine asta gatesc, adica in aceasta seara , ca maine il mananc, daca-s sanatoasa!
BUN si acum piesa de rezistenta!!!
Scrumbie la gratar, cuptor ce aveti voi.
In primul rand aveti nevoie de scrumbie de Dunare e un deliciu GARANTAT.
Se curata scrumbia de solzi si mate daca aveti norocul sa dati si peste icre nu le aruncati ca se leaga si sunt o delicatessa.Se spala in apa rece, se dau cu putina sare si in interiorul burtii se introduc feliute de lamaie. Se infasoara in hartie de copt sau in ziare, se ung cu putin ulei si se aseaza pe gratarul incins. Sunt gata in momentul in care hartia s-a inchis la culoare. Se servesc cu lamaie multa, mujdei de usturoi, mamaliga calda si un pahar de vin rosu facut in gospodarie, sau mai exact cumparat de la tarani din piata.
Va urez sa le preparati si sa ma pomeniti cand le gustati: " Vai, ce reteta buna ne-a trimis Aurelia din Braila!"
Doamne ajuta!!!

LapetiteMoc 25.03.2010 00:17:07

bors de cucos ... moldovinesc

Se pune la fiert carnea unui cocos si se fierbe la foc lent spumuindu-se . Dupa ce s-a terminat spumuirea, se adauga trei cepe taiate marunt si sare, in functie de gust. La 10 - 15 minute dupa ceapa se adauga o telina potrivita data prin razatoare, 3 radacini de patrunjel date prin razatoare, 3 morcovi (tot dati prin razatoare). Dupa 20 de minute se adauga Un pumn de taietei de casa, apoi , dupa alte 10 minute, 5 rosii decojite tocate marunt. Dupa 15 minute se adauga o legatura de loboda tocata marunt, cateva frunze de telina tocate marunt, cateva fire de marar tocate marunt si o legatura de patrunjel. Dupa 5 minute se adauga 1 litru de bors (fiert in prealabil, separat). Se lasa sa fiarba 5 minute si se inchide focul. Deasupra se adauga o legatura de leustean tocata marunt si cateva frunze de patrunjel tocate. Se acopera oala si se lasa sa se racoreasca. Cand ajunge la temperatura la care se poate servi, se pune in farfurii ... si ... pofta buna!
Se poate drege cu smantana dupa gustul fiecaruia. Iar ardeiul iute este, de asemenea, tot dupa gust.

http://4.bp.blogspot.com/_dfilvZHos4...ors_pasare.jpg

mirelat 25.03.2010 07:25:05

fain e pestele

Citat:

În prealabil postat de aureliapopescu (Post 227446)
Doamne ajuta!!!

:103:Sa stii Aurelia ca eu am sa te pomenesc, sa fii sanatoasa si sa ne mai dai retete de la Braila! :53:

mirelat 25.03.2010 07:27:30

yummy!! mai e putin si o pun in aplicare reteta asta...

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 227790)

arata bine!! mi-aduce aminte de inegalabila ciorba de rata pe care o facea bunica mea la Gorj.

aureliapopescu 25.03.2010 09:36:37

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 227467)
Scrumbia e un peste foarte gras...tb gatit la cuptor ff bine, altfel sa nu patiti ca mine, sa ajungeti in urgenta.

Scrumbia e un peste deosebit de bun! sunt pesti mari si mijlocii...trebuie cautati cei mijlocii...se fac la gratar cu MULTA LAMAIE SI SE SERVESC LA FEL CU MULTA LAMAIE SI MUJDEI DE USTUROI...neaparat trebuie stropit cu putin vin si mancat musai cu PRIETENII.
Inca o completare pe care am uitat sa o scriu ieri.
ATENTIE!!! TREBUIESC NEAPARAT SCOASE URECHILE PESTILOR ATUNCI CAND IL PASTRAM INTREG!
Multumesc de aprecieri si ganduri!
Sa de-a Domnul sa primim cu smerenie si bucurie vestea cea buna!
Doamne ajuta!

aureliapopescu 25.03.2010 09:40:10

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 227828)
:103:Sa stii Aurelia ca eu am sa te pomenesc, sa fii sanatoasa si sa ne mai dai retete de la Braila! :53:

DOAMNE AJUTA!!!
Multumesc de urari...cu draga inima va trimit retete in limita timpului...desi cred ca cel mai bine ar fi sa da-ti o fuga la Braila...mergem pe malul "girlei" si ce prindem aia mancam...!!!
LA MULTI ANI DE ZIUA BUNEIVESTIRI!!! AZI E ADEVARATA ZI A FEMEII!!!:53:

costel 25.03.2010 09:56:47

Sarmale din peste

Am primit de la cineva aceasta reteta. Sper sa va fie de folos.

Sarmale din peste
Ingrediente: 1 varza;150 g orez; 2 cepe; 1 pahar vin; 1 pahar suc rosii; 3 linguri ulei; 200 g carne scrumbie afumata dezosata; piper, marar uscat, cimbru, ienibahar, foi de dafin, dupa gust; 1,5 kg carne dezosata peste alb (merge si crap, dar cu stiuca sau salau
e perfect)

Mod de preparare:
• Ceapa se taie bob de orez si se pune la calit in ulei
• Carnea de salau si scrumbie se toaca
• Se amesteca bine ceapa cu carne si cu 1 praf de piper (sau cat va
place), ceva ienibahar si marar, orez
• Se umplu sarmalele
• Restul de varza se toaca
• Se pune putin ulei in oala, un strat de varza, foi de dafin, cimbru, apoi
sarmalele – presarate cu varza din cand in cand; ultimul strat e de
varza, cu ramurele de cimbru, foi de dafin, boabe piper
• Se toarna vin, apa si suc de rosii si se pune oala acoperita pe foc mic,
pe tigla, cum e datul la sarmale, cateva ceasuri

In acest fel se umplu si ardeii grasi, inotand in sos de rosii

In Delta se mananca curent, vara si iarna, sarmale cu peste.

LapetiteMoc 25.03.2010 10:44:23

bucatarii si bucatarii

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 227829)
arata bine!! mi-aduce aminte de inegalabila ciorba de rata pe care o facea bunica mea la Gorj.

Ai mare dreptate! Acum vreo 8 ani am petrecut Sfintele Pasti in Gorj. Multe mancaruri noi am servit atunci si toate gustoase!

mirabela 25.03.2010 13:13:15

Socrii mei sunt din Calarasi, iar mama-soacra s-a gandit sa ne faca scrumbie la cuptor. Doar ca nu era sufiecient facut, si mi-a fost ff rau.

Si da, e gustos. :D

Citat:

În prealabil postat de aureliapopescu (Post 227861)
Scrumbia e un peste deosebit de bun! sunt pesti mari si mijlocii...trebuie cautati cei mijlocii...se fac la gratar cu MULTA LAMAIE SI SE SERVESC LA FEL CU MULTA LAMAIE SI MUJDEI DE USTUROI...neaparat trebuie stropit cu putin vin si mancat musai cu PRIETENII.
Inca o completare pe care am uitat sa o scriu ieri.
ATENTIE!!! TREBUIESC NEAPARAT SCOASE URECHILE PESTILOR ATUNCI CAND IL PASTRAM INTREG!
Multumesc de aprecieri si ganduri!
Sa de-a Domnul sa primim cu smerenie si bucurie vestea cea buna!
Doamne ajuta!

dorinastoica14 25.03.2010 13:56:58

Două feluri mâncare de post delicioase!

1.Drob de post (cu ciuperci și soia granule)
-1/2 kg granule de soia se fierb în apă cu puțină sare.Se strecoară și se storc bine.
-1/4 kg ciuperci tăiate mărunt și călite în ulei.
-3-4 cepe mari date prin răzătoare și stoarse
-3 legături ceapă verde
-2 legături mărar
-2 părtunjel verde
-1 căpățină usturoi pisat
-6-7 cartofi copți sau fierți curățați de coajă dați prin răzătoare
-2 morcovi mari
-piper,cimbru,busuioc sare după gust
-2 pachețele praf de copt
-2 linguri zahăr
-3 linguri oțet
-1/2 pachet margarină
-ulei 2oo ml
-2-3 căni făină în funcție de consistența aluatului
Se frământă toate într-un lighian,se adaugă sarea și celelalte mirodenii.
În tava mare de la aragaz,tapetată cu hârtie sau cu margarină și cu pesmet se pune compoziția care trebuie să nu fie nici prea groasă nici prea moale.
La foc potrivit se coace o oră până se rumenește deasupra .Se taie cuburi.
Dacă aveți musafiri sau aveți un parastas înlocuiește cu succes friptura.
Cu salată verde este excelent.

Musaca cu ciuperci(nu știu dacă e o mâncare românescă dar eu o gătesc desul de des)
-1kg ciuperci
-două,trei cepe mari
-bilion,sare piper,pătrunjel,mărar verde,cimbru,busuioc(folosesc busuioc la multe mâncăruri)
O crațiță mijlocie cu piure de cartofi mai subțirel
Se taie ciuepcile mărunte,se călesc cu ulei ,se pune bulion,făină,sare mirodenii,mărar,pătrunjel tocate mărunt.
În tava de la aragaz sau într-o cratiță tapetată se pune o jumătate piure cartofi,un strat comoziția cu ciuperci ,apoi din nou piure.Cu o paletă de lemn se depărtează compoziția de pereții tavei iar pe suprafața mâncării se fac forme geometeice tot cu paleta.Se toarnă un sos (apa de la fiert cartofii ,bulion,piper) peste compoziție.Se dă la cuptor și se lasă până ce prinde o coajă deasupra,cam o oră)
Se servește când este mai răcorită pentru a nu se sfârâma.

aureliapopescu 25.03.2010 14:55:46

ptr. Mirabella

Mirabella eu de asta am si spus ca trebuie facut musai pe gratar reteta...!
Gratar de carbuni in aer liber sau pe aragaz cu capac. Imi pare tare si sincer rau ca ai avut probleme. Data viitoare cand mai mergi in Calarasi faceti-o pe gratar si mancati-o incet neaparat cum va recomdat.

mirabela 25.03.2010 15:16:23

Totusi, prefer un crap de Dunare :D.

Apropos, cum gatesti o ciorba de peste?

Citat:

În prealabil postat de aureliapopescu (Post 227974)
Mirabella eu de asta am si spus ca trebuie facut musai pe gratar reteta...!
Gratar de carbuni in aer liber sau pe aragaz cu capac. Imi pare tare si sincer rau ca ai avut probleme. Data viitoare cand mai mergi in Calarasi faceti-o pe gratar si mancati-o incet neaparat cum va recomdat.

ory 25.03.2010 16:38:15

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 227982)
Totusi, prefer un crap de Dunare :D.

Apropos, cum gatesti o ciorba de peste?

Exact ca si ciorba de pui, doar ca adaugi pestele mai spre sfarsit fiindca fierbe foarte repede. Si, de regula se pune orez in ciorba de peste, nu paste fainoase...chiar si cartofi.

casiana 25.03.2010 19:16:20

Ciorba de cap de crap

Scriu aici o reteta de ciorba de peste pe care o gateste mama mea..eu nu am incercat-o niciodata, dar cea pe care o face mama e f gustoasa. Poate foloseste cuiva de aici pt duminica.
Ingredinte: 2 cepe ;3 rosii mari ;1 morcov; 5 cartofi potriviti;2 linguri otet ;sare cata ii trebuie;1 ardei iute; verdeata – leustean, telina, patrunjel;2-4 (2-3 kg) capete de crap cat mai mare
Se spala rosiile, ceapa, morcovul, cartofii, ardeiul iute si se taie marunt ca pt orice ciorba. Capetele de peste se spala in apa rece. Se pune pestele la fiert, impreuna cu legumele si zarzavatul tocat, in apa cat sa-1 acopere. Dupa primele clocote se spumuieste si se lasa sa fiarba, acoperit, mai bine de o jumatate de ora. La sfarsit se sareaza, se toarnã otetul si se mai lasa sa clocoteasca 5minute apoi se adauga verdeata tocata.

dorinastoica14 25.03.2010 19:44:59

Scovergi
1kg făină.
1 cubuleț drojdie,apă,sare,margarină,ulei,câteva linguri nuci date prin mașină,puțină cacauă o lingură de miere de albine sau zahăr.
Se frământă aluat de pâine .Când este aproape frământat se pune margerină și se mai frământă.Se face aluatul crescut sul și se taie 12 bocăți .Se fac biluțe și se întind cu sucitorul.Se prăjesc în ulei în tigaia de teflon.
Mierea se amestecă cu puțină apă,se adugă nucile și zahărul rezultând o cremă destul de groasă care se împarte în 12 și se pune pe fiecare scoveargă.Dacă nu aveți nuci sai mierea le presărați cu zahăr punându-le una peste alta.Calde sunt minunate.

dorinastoica14 25.03.2010 19:49:53

Clătite de post
1 l apă minerală carbogazoasă,un păhărel cu bere(le face mai pufoase),făină ,sare,2 linguri zahăr,gem de care aveți.
Se pune apa și berea împreună cu sarea și zahărul .Se mixează adăugându-se făina până rezultă o compozițe asemenea unei smântâni groase.Se prăjesc în tigaia de teflon cu puțin ulei.
La mine ies foarte subțiri și pufoase iar cu gem de gutui sunt excelente.

aureliapopescu 26.03.2010 11:40:14

Reteta ciorba peste a la' Braila!

CIORBA DE PESTE:
1 kg de peste mic (oblet), 1 morcov mare o radacina patrunjel, 1 felie de telina, 1 ceapa. Se taie zarzavatul in cubulete mici si se pune la fiert in apa rece impreuna cu pestele ce a fost in prealabil curatat si spalat. Se sareaza si se spumuieste. Se formeaza o spuma alba subtire. Se lasa sa fiarba. Se scoate pestele mic pe o farfurie si in aceeasi apa se adauga cozile si capatanile de peste (novac, crap) si se pune o lingura de orez spalat, 1 rosie taiata cubulete, 1 ardei gras galben ,cozi de leustean si telina. Se lasa sa fiarba la foc domol, avand grija sa nu se desfaca carnea de pe oase. Se pune borsul fiert separat si se lasa sa mai dea in cateva clocote. Se stinge focul si se adauga leustean verde tocat. In farfurie puteti sa puneti si pestele mic dupa ce il curatati sau intreg impreuna cu o coada din pestele mare. Se aseaza mai intai pestele si dupa aceea zeama.
Se serveste cu mamaliga, ardei iute.
Pofta buna!

cristiboss56 26.03.2010 22:57:22

Citat:

În prealabil postat de aureliapopescu (Post 228304)
CIORBA DE PESTE:
1 kg de peste mic (oblet), 1 morcov mare o radacina patrunjel, 1 felie de telina, 1 ceapa. Se taie zarzavatul in cubulete mici si se pune la fiert in apa rece impreuna cu pestele ce a fost in prealabil curatat si spalat. Se sareaza si se spumuieste. Se formeaza o spuma alba subtire. Se lasa sa fiarba. Se scoate pestele mic pe o farfurie si in aceeasi apa se adauga cozile si capatanile de peste (novac, crap) si se pune o lingura de orez spalat, 1 rosie taiata cubulete, 1 ardei gras galben ,cozi de leustean si telina. Se lasa sa fiarba la foc domol, avand grija sa nu se desfaca carnea de pe oase. Se pune borsul fiert separat si se lasa sa mai dea in cateva clocote. Se stinge focul si se adauga leustean verde tocat. In farfurie puteti sa puneti si pestele mic dupa ce il curatati sau intreg impreuna cu o coada din pestele mare. Se aseaza mai intai pestele si dupa aceea zeama.
Se serveste cu mamaliga, ardei iute.
Pofta buna!

Duminica va fi pe masa mea ( ciorba de peste ) , iar luni voi scrie concluzile si voi da " calificativul " ! Sarut mana anticipat . :9:

mirabela 27.03.2010 00:32:50

Cristi, am mancat si eu bors de crap, facut ca si la Calarasi, aproximativ cum l-a descris Aurelia, si e foarte foarte bun.

Doar ca aici in Germania, nemtii tin crapul in lac, si nu in vanzare.:D

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 228557)
Duminica va fi pe masa mea ( ciorba de peste ) , iar luni voi scrie concluzile si voi da " calificativul " ! Sarut mana anticipat . :9:

cristiboss56 27.03.2010 11:17:36

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 228591)
Cristi, am mancat si eu bors de crap, facut ca si la Calarasi, aproximativ cum l-a descris Aurelia, si e foarte foarte bun.

Doar ca aici in Germania, nemtii tin crapul in lac, si nu in vanzare.:D

Simpatica ! Pai cum , nu vand astfel de specie ? :58:

mirabela 27.03.2010 12:00:56

Ati fi uimiti, dar n-am vazut o pescarie, pe unde am fost prin Germania. Crap am gasit o singura data la Kaufland (inghetat), in rest se gaeste dar rar, pastrav. In schimb dorada, file de pangasius, file de alaska, somon, si semipreparate pe 'toate gardurile'.

In apropierea 'satucului', sunt doua lacuri pline cu crapi de 25-35 kg....pe post de bibelouri :))

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 228646)
Simpatica ! Pai cum , nu vand astfel de specie ? :58:

LapetiteMoc 27.03.2010 20:39:14

Florii

Pofta buna, de FLORII, la peste!

http://1.bp.blogspot.com/_FIv0KrLD2W...0/IMG_6898.jpg

ory 28.03.2010 13:30:08

Wow ! Ce bine arata ! Pofta buna !
La Galati are loc ; " festivalul scrumbiei ", ne imbracam si mergem pe faleza, cu toate ca vremea nu prea avantajeaza acest eveniment .

gabriela8 28.03.2010 18:29:49

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 228557)

A fost buna ciorba? :7:

cristiboss56 29.03.2010 21:48:57

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 228988)
A fost buna ciorba? :7:

Draga Gabriela , nu a fost buna , ci , excelenta , dar a mai ramas :2:si acum nu pot sa mai mananc din ea ! ! ! A mai ramas si Calcan prajit :62: . . . Sunt un mare amator de peste ( de mancat peste ) ! Am uitat , a mea sotie mi-a facut si chiftelute din peste si o stiuca umpluta din care a ramas ceva mai putin , dar a ramas si tare rau imi pare . . . dar asta e . O sa ma duc mai repede la culcare ca sa uit de cele ramase in frigider :37:

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:45:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.