![]() |
Citat:
DIÁSPORA s.f. 1. Totalitatea comunitătilor evreiesi dispersate ca urmare a distrugerii Ierusalimului si alungării populatiei de Nabucodonosor II, regele Babilonului. 2. P. ext. Grup etnic aflat în afara granitelor tării de origine. [Pr.: di-a-] – fr. diaspora Fani: "ortodoxie cu coloratura european-occidentala"? Nu atata timp cat avem sfintii, care reprezinta adevaratul ecumenism si totodata ortodoxia universala, cum zice Noesis. |
Da, Anca, dar in mod normal tu ar trebui sa tii de Patriarhia Ecumenica. Ca s-au creat tot felul de mici episcopii romanesti prin vest, este alta treaba, dar nu e chiar corect si care si mai mult impiedica universalitatea Ortodoxiei.
Si da, nu ma consider nici eu parte din diaspora fiindca, intr-adevar nu consider ca epitomul ortodoxiei se afla in Romania (sau numai in Romania), si pe de alta parte, fiind cinstita cu mine insami, cultural sunt mult mai aproape de traditia occidentala. Si apoi nu imi consider nationalitatea ca cea mai definitorie caracteristica a mea. |
Citat:
Eu m-am nascut in Romania, acolo mi-am facut studiile, am petrecut o buna bucata din viata tot acolo; cu alte cuvinte sunt romanca pana la moarte si nationalitatea mea inseamna tot mai mult pentru mine si prin prisma credintei. Pot sa mai stau aici inca 20 ani si nimic din acestea nu se vor schimba. Radacinile mele m-au salvat de a-mi pierde sufletul intr-o lume apostaziata. Pana sa ma preocupe universalitatea ortodoxiei, ma preocupa propria mantuire. |
Citat:
|
Citat:
|
Scapat de patimi?
personal dupa mai bine de 50 de ani , am scapat de : lacomie , zgarcenie , lene si desfranare , in rest : La lupta inainte !. .
Frate Cristi...sa fi scapat tu asa de usor de aceste patimi care zac in noi pana la sfarsitul vietii? Faptul ca ele nu se manifesta nu inseamna ca ele nu mai exista...! De diavol si de patimi trebuie sa ne pazim pana in ultima clipa a vietii. Cand ai crezut ca ai scapat de vreuna...apoi sa stii ca mai mult s-a intarit! Asa cu trezvie la lupta inainte! |
Citat:
Frate Cristi...sa fi scapat tu asa de usor de aceste patimi care zac in noi pana la sfarsitul vietii? Faptul ca ele nu se manifesta nu inseamna ca ele nu mai exista...! De diavol si de patimi trebuie sa ne pazim pana in ultima clipa a vietii. Cand ai crezut ca ai scapat de vreuna...apoi sa stii ca mai mult s-a intarit! Asa cu trezvie la lupta inainte! |
Citat:
|
Citat:
Si ce are asta cu sfintii parinti? Pe ei ii citesc toti ortodocsii, nu numai romanii. Si de ce nu ortodoxie cu coloratura vest europeana (sau belgiana, sau nemteasca, daca preferi), daca exista ortodoxie cu coloratura ruseasca, romaneasca etc? De ce, daca Biserica este universala, sa nu se formeze particularitati in toate regiunile und etraiesc ortodocsi de cateva generatii? Si in occident avem sfinti locali ortodocsi, cei din primul mileniu. Si sigur, ii putem oricand citi pe cei din alte tari, una nu o exclude pe alta. |
Citat:
Sau neam si ortodox (ca duhovnicul meu ;-)) |
Citat:
|
!
Citat:
|
Acestea șapte sunt ca niște "arhetipuri", din ele derivă toate păcatele.
Păcatele de moarte, care duc la căderea din starea de har și îl opresc pe om de la Sf Împărtășanie, sunt încălcările celor 10 porunci ale lui Dumnezeu și încălcările poruncilor Bisericii, dacă sunt făcute cu deplină intenție și deliberare suficientă. Spre exemplu, avortul. Dacă este făcut cu deplină intenție, este păcat de moarte, fiindcă e încălcare a poruncii "să nu ucizi". Dar, dacă e vorba de un avort spontan, nu este nici un păcat, fiindcă nu există nici un fel de intenție. Între acestea două se află situația frecventă în care există intenția de avort dusă până la capăt, dar autorul (autoarea) nu are reprezentarea faptei și nu se gândește că aceasta este omor. Aceasta este starea de ignoranță, care poate diminua gravitatea păcatului. Ignoranța poate fi vinovată (atunci când nu știe, dar ar fi trebuit să știe și ar fi putut să știe că avortul este crimă) sau poate fi invincibilă. Deci, păcatul nu este dat numai de materia păcatului, ci foarte mult contează intenția și deliberarea. Iată, vă dau alt exemplu unde se gerșește adesea chiar de către cei mai înaintați în credință. Să presupunem că este vineri, zi în care toți catolicii nu au voie să mănânce carne, iar încălcarea acestei reguli este materie gravă (e poruncă a Bisericii). Dar cineva, crezând că este joi, gustă o bucată de friptură. Apoi, realizează că este vineri și se gândește: "Doamne iartă-mă, dacă tot am stricat postul, acum mănânc toată friptura !" Când a fost consumat păcatul ? Nu la prima bucată, deoarece autorul era în ignoranță. Neștiind că e vineri, nu a făcut nici un păcat sau a făcut unul extrem de ușor, pentru care simpla căință e suficientă. Dar, deîndată ce Sf Spirit l-a luminat pe el și și-a dat seama că este zi oprită, trebuia să nu mai continue să mănânce carne. Acum, nu se mai poate împărtăși până ce starea de grație nu va fi restaurată prin Taina Spovezii. Iată cum exact aceeași materie: mâncatul cărnii în zi oprită, înseamnă într-un caz inexistența păcatului, iar în celălalt păcat de moarte. Iată cât de importantă este intenția ! |
Citat:
Intai de toate, multumesc pentru raspuns. Este evident ca avortul face parte din lista pacatelor grave, pacate criminale care sunt in categoria celor stigatoare la cer. Deosebit de grave sunt si uciderea, oprirea platii lucratorilor, desfranarea impotriva firii, asuprirea vaduvelor si a orfanilor, lovirea cuiva... Vezi aici, iti va folosi si tie la marturisire: http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...spovedanie.pdf . Intrebarea mea este foarte delicata si inca astept un raspuns la ea, pentru ca unii asa sustin, ca cele sapte pacate capitale il opresc pe crestin de la Sfanta Impartasanie. Si nu ma refer aici la greseli, ci la pacate; stiu bine diferenta dintre greseala si pacat. Ca exemplu, intr-o zi de Ianuarie a fost post negru si, nestiind, am mancat o bucatica de carne dimineata. N-a fost pacat, e logic. Dar, ca urmare, m-a durut ingrozitor burta toata ziua... Salutari catolicilor de pe forum. :) |
Citat:
Nici nu poți să spui "invidia oprește de la Sf Împărtășanie". Sunt ofticat că un coleg al meu a fost avansat e una. Îi sap postul lui, folosind calomnii și jurând strâmb împotriva lui e alta. Să nu uităm că diavolul se ascunde în detalii. |
Citat:
Sunt de acord ca dezlegarile see dau usor.Dar nici pacatul nu cred caa ne paraseste vreodata,mereu sun t gesturi sau ganduri mici ,prin care il facem.Si in concluzie nimeni nu s-ar mai impartasi ,poate unul dintr-un cartier intreg |
Citat:
Daca vrei sa furi premeditat postul cuiva, jurand stramb, mintind, calomniind, atunci nu prea mai mai putem vorbi de crestinism aici. Asta provine dintr-o totala necredinta, care este pacat impotriva Duhului Sfant, care nu se iarta nici acum, nici altadata. Eu cred ca aceste sapte pacate capitale (sau de moarte), luate in forma lor minora, de iertat (m-am laudat intr-o conversatie fara sa ma gandesc prea mult inainte, m-am trezit cam tarziu dimineata lenevind in pat, am adormit de oboseala fara sa-mi fac pravila de seara, am mancat infulecand, nu am dat de fiecare data milostenie din graba, am reactionat cam brusc cand am fost suparat de cineva, am barfit pe altii, i-am invidiat, m-am lasat furat de pofta ochilor samd) nu-l opresc pe crestin de la Impartasanie. Problema este insa daca ne hotaram ferm sa NU le mai comitem si sa ne para rau ca le-am savarsit! Daca ne hotaram sa fim atenti cu ispitele care vin din senin cateodata. Aici e durerea cea mare... Suntem noi hotarati sa ne pocaim cu adevarat sau numai ne prefacem ca suntem impacati cu Dumnezeu, pentru confortul duhovnicesc? Suntem prieteni cu Hristos sau doar ne amagim subtil constiinta? |
Citat:
1 Corinteni 11 27. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului. 28. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar. 29. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului. 30. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit. |
Citat:
|
Citat:
Cu toate acestea nu sunt de acord ca vrajmasii nostri nevazuti sunt mai puternici ca noi... Ei au intr-adevar mare putere, insa sunt limitati in a ne lupta numai la nivelul gandului. Atat. Ei doar ne sfatuiesc sa facem relele, noi suntem cei care le comitem. Mai greu este insa pentru noi sa iesim din vicii, caci atunci raul este inradacinat in minte si trebuie mult efort pentru a ne curati. Dar, ce e cu neputinta la oameni este cu putinta Lui Dumnezeu; ne este de ajuns sa avem credinta, vointa si curaj. |
Citat:
Dealtfel: Citat:
|
Bine, Cristiboss! Insa tot de iad suntem vrednici si toate bolile raman in noi in latenta. Asa ca lupta nu se termina niciodata. Impartasania si Spovedania ne ajuta sa ne mai curatam sufeltele, insa vindecarea totala sunt darul lui Dumnezeu si NICIODATA rodul stradaniilor noastre.
Eforturile noastre ii fac drum lui Dumnezeu in inima noastra sa poata ajunge acolo de unde troneaza peste intreaga noastra fiinta. Deasa Impartasanie este un lucru de mare folos, insa scoate la lumina multe altele probleme ale sufletului, tocmai pentru a fi vindecate. Si cum mandria este lupta noastra cea mai mare si fara incetare, aceasta ramane cap de lista. Dusmanul nostru cel mai tare! |
Citat:
|
Dumnezeu e Bucurie!
Nu uitam!
Doamne miluiest! multe patimi sunt pe capul nostru! Dar Dumnezeul nostru e Dumnezeul Iubirii, al Iertarii, al Pacii si al Bucuriei! Asta e fundamentul nadejdii noastre! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Te duci la duhovnic,te spovedesti,si daca pacatul e prea grav primesti canon,si amanare de la sf Impasrtasanie.Si aici vine bineinteles discutia cu varietatea de duhovnici,de la cei foarte permisivi din oras ,pana la cei din manastiri.Dar nici cei din oras nu ar trebui judecati ,desi aparent incalca unele canoane .Sa judecam oare pe cel ce a sperat in noi,a 'licitat' cumva pe capacitatea noastra de a ne indrepepta,cu riscul ca,in cazul esecului,va purta povara dezlegarii prea rapide care ne-a dat-o. Toti stim,dar asa e netul.Ne tot completam ,pana reusim sa o formulam o amarata de idee.Si cand vine vorba sa o mai punem si in practica.... |
Citat:
|
Atata timp cat am mandrie, le am pe toate!
|
Mie, sincer vorbind, topicul acesta mi se pare absolut deplasat. Motivele sunt usor de identificat!
Si pe forumul asta atata se cauta se senzatiile si tot ce are legaturile cu simturile astea mai ciudate.... |
Citat:
|
Citat:
Cristi, dar orice Sf. Impartasanie este Adevarata. Ca unii se impartasesc cu nevrednicie, asta este alta treaba, si cred ca si nevrednicia este in sine inteleasa subiectiv. Important este ca fumatorul sa fie cinstit si sa se lupte cu viciul. Dar mai greu castiga daca nu este lasat sa se uneasca cu Cel care invinge totul. |
eu bifez: mandria, desfranarea, invidia, mania, lenea - 5 din 7 nu e rau :P, dintre care mania e cea mai grea de controlat...
|
Domnule, par a fi 7 dar sunt 8 gănduri ale răutății care se cred vrednice, dacă nu apare mereu câte una nouă, deci ar fi 9 sau chiar 10 dacă ne gândim la lege sau 11 deși totuși parcă ar fi până la urmă exact 12... 12 draci, neamuri, munți, popoare și limbi.
Dar una este mare de tot, fățărnicia, care este slava de la oameni și mândria cu care omul se crede el vrednic dându-se rotund sau un mare bolovan cu colțuri, se laudă el cu încântarea cea dulce și flatativă de sine că contrazice elegant fiindcă iată el ține minte răul și se pregătește mereu pentru ca, undeva cândva, el singur se va răzbuna, știe că se va răzbuna și nu se va lăsa, și deci se îmbuibă pentru asta, și crește pentru asta și se laudă mereu bătând pas de defilare cu întietatea lui spre acestea, că motiv de răzbunare este din belșug dacă-l cauți, nemulțumirea că nu este ascultat el, omul, deci iată că nu ascultă și se nemulțumește că altul nu ascultă de el sau de Dumnezau și atunci după ceartă și caftoi și tărăboi, se pun toți pe beție și pe slujirea tiranului mincinos, că altfel cum se împacă omul fără să fie fericit zicându-și plin de satisfacția ochilor: iată beu, dorm, huzuresc, curvesc, mă cinstesc, fac avere, ajung aristocrat și savant, mare meșter savant, am știință, știu, iau bani cu nemiluita deci iată sunt vrednic, cunoscând el toate răspunsurile și soluțiile, dar el sărmanul om, nu realizează că toate răspunsurile și soluțiile și rezolvările sunt fără nici un folos, căci fără dragoste, fără ascultare, fără smerenie, la nimic nu-i folosește toată ''sfințenia'' proprie și personală, toată munca lui, toată vremelnicia fastului fărădelegilor sale... căci dacă roada, dacă are și câteva mici roade îi este risipită din mânie și frică, din obrăznicia lăcomiei, deci atunci ce ai omule de te lauzi crezând că ai ceva? Căci ce altceva ai decât familia de risipitori în care te-ai născut sau pe care ți-ai clădit-o, casa morții clădită pe fier, pe fiere și plăcere?. Deci iată că eu am două mari și late, care este numai una, lenea vicleană și ergonomică: mândria și slava de la oameni savantă și aristocrată căci judec pe aproape și-i văd mereu numai păcatele, ocărându-l așa ca un tătic sau o mămică ''grijulie''... și de unde să se tragă asta? Păi de la dulceața păcatelor fiindcă nu mă păzesc ci văd, aud, gust, miros, simt, socotesc, și șed în putoareoare pentru puteroareoare. Și ce poate fi mai tragic decât să ajungi un ispispitititor? E defap proliferarea virujului, și el merje, merje, de la cei mici până la cei bătrâni fiindcă n-am grijă de mădularul ăla mic, de limbă, și de buzele viclene, că de la ele se umple tot trupul de un foc rău care nu se va mai stinge niciodată... Dar care este ieșirea? Păi a zis Domnul cum să ascultăm: Credință credincioasă, smerenie tainică și nefățarnică, post, rugăciune și ținerea LEGII deasupra capului ca s-o împlinești. Și ar mai fi ceva, tăcerea născocelilor ca nu cumva grijile și poftele cele rele să te întoarcă înapoi la gLume ca să practici ceea ce se practica cu ''succes' în vechime: Câinele se îndeletnicea cu vărsătura lui iar porcul spălat se îndeletnicea cu mocirla lui: era mare creator de idoli, și impunea moda asta în tot ''imperiul'' care contraataca mereu așa exact ca un szmeu. Deci nemulțumirea și îndrăznirea cea rea iată că ele au ajuns să triumfe și să se creadă ele vrednice... că au frică, grijă și mânie. ''Vai ție fariseule și cărturarule fățarnic, care strecori țânțarul și înghiți camila''. Căci iată cu ce ne ocupăm: nu facem altceva decât se ne îmbrăcăm exact ca lupul răpitor și viclean în haina sfântă a Domnului, fără a mai merge pe urmele Lui, credem că e suficient ca să ne fălim cu ciucurii și cu tichiile de mărgăritar. Pentru ce ne înșelăm că suntem jmecheri dacă furăm? Suferim de necredință, și ne bazăm pe frigider și pe mașina de spălat. Dar nimic din astea nu te pot face ele mai bun, ci doar te adâncesc în fățărnicie, căci nu este lene mai adâncă și mai mare decât să te învoiești ca să ai o viață amară de vierme... Viermele care trăiește și huzurește în măr, în mărul altuia, în mărul lui Dumnezeu. Deci slugă leneșe și vicleană, de ce pe tine însuți nu te înveți de sus de la Dumnezeu? (mie îmi vorbesc ca un nebun altui nebun) Iar dracul răspunde: Ce sens are? Nu e o mare plăcere mare ca să minți și să te crezi vrednic? Dar va intra la dospit și se va coce și apoi iar va înflori exact așa ca lepra... toată toată putoareaoarea asta din noi oricât de în puteroareoare am fi sau ne-am crede. Căci celor ce nu văd li s-a binevestit vederea iar celor ce văd orbirea! |
Cred ca cel mai mare pacat este mandria.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:12:25. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.