Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   David, Rege neînfrînt prin voia Domnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8918)

ben_gal 01.04.2010 21:54:43

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 230262)
Din cate stiu eu Septuaginta (LXX) dateaza din secolul al III - lea dinainte de Hristos(i.e.n) si reprezinta traducerea Vechiului Testament(Tanakh) tradusa de 70(72) de intelepti evrei grupati cate 2 in camere separate.La final traducerea a fost aceiasi la toti.Textul masoretic a fost strans,editat si distribuit de evrei in sec VII-X.Textul Septuagintei este mai vechi decat cel masoretic al Vechiului Testament.Pana in secolul IV si evreii foloseau acelasi text al Vechiului Testament cu al Septuagintei.De atunci in colo au inceput ei sa faca editari si modificari, si au instituit textul masoretic.

"De atunci in colo au inceput ei sa faca editari si modificari, si au instituit textul masoretic"
Cu tot respectul, dar de mult nu am citit asa o eroare. Eu am studiat chestiunea timp de saptamini si luni multe si am scris urmatoarele inca acum patru ani:

Este, oare, Biblia evreilor identică cu cea primită de Moise în Sinai?

@

Am luat parte la o polemică a cărui subiect era:
"Este, oare, Biblia evreilor identică cu cea primită de Moise în pen. Sinai?"
M-am documentat folosind surse evreiești (Chabad - NY, de ex.) și creștinești. Evreii susțin că astăzi, ca întotdeauna, ei folosesc exact acelasi text ca acela dat poporului evreu de către Dumnezeu. Creștinii, unii, susțin că textul original s-a pierdut și că cel mai apropiat text de original este Septuaginta, care a fost tradusă din originalul ebraic pe la 300 i.e.n.
Am rezumat în urmatoarele cele învățate de mine în cursul studierii diferitelor izvoare:
Eu cred ca nimeni nu susține că evreii au în posesia lor VT, cel care a fost scris de Moise în timpul celor 40 de ani de peregrinare în Desertul Sinai. După legile fizicii originalul acela de mult s-a transformat în praf și pulbere.
La evrei există o meserie proprie numai lor - scrib al VT. Persoana respectivă este aleasă după criterii foarte stricte - onestitate, cuoscător al Legii, VT adică, vedere bună, exactitate, curățenie fizică și morală, etc. și doar la urma de tot - bun caligraf. Adică nu vorbim aici de un simplu copiist. El are și un nume: sofer stam și își petrece întreaga lui viață cu îndeletnicirea scrisului. Pină și în ziua de astazi, deși există tiparul, sulurile sfinte sunt scrise de mînă. Dacă acest sofer stam face vreo greșeala, ștersăturile sunt interzise și munca trebuie luată de la capăt. Unui sofer stam experimentat îi ia cam un an pentru un sul. De la bun înțeles că omu
l nu poate schimba nici macar o virguliță cît de mică. Compararea sulurilor sfinte a unor Comunițăti despățite una de alta de aproape 2000 de ani, Comunițăti care, în multe cazuri, nici nu știau una de existența celeilalte, au arătat o identitate completa a sulurilor sfinte. La terminarea scrierii unui sul se întrunește o comisie de Rabini de rangul cel mai înalt cu scopul de a controla munca. Controlul durează și el între o lună și două. Statistic, unul din 4 suluri este respins. Motivul nu e, deobicei, lipsa sau adausuri, caci asta nu prea se întimplă, ci scris neuniform, de ex. Dacă toate-s în regulă, urmeaza o mare sărbătoare, caracterizată nu prin dansuri, băuturi sau cîrnăciori la liber, ci prin discursuri și polemici legate de înterpretarea Torei, cermonialul încheindu-se prin postarea sulurilor în Arca sfinta a sinagogii.
Am citit cîte ceva și poate mai mult despre evenimentele traumatice care ar fi putut aduce la dispariția Torei.
1. Asur învinge cele 10 triburi (in jurul anului 700 i.e.n.) și le spulberă în tot globul cunoscut atunci. Acele 10 triburi se desparțiseră de celelalte două a
tribului Yehuda și parte din tribul Beniamin, înstituind o impărăție de a lor denumită Israel. Ei se ridicaseră împotriva curții regale a urmașilor regelui David respingînd mare parte din cele cinci cărți ale Torei, în fapt tot ce era legat de regele David a cărui venire fusese preconizată de Moise în scrierile lui. Cartea, în întregimea ei se afla în mîinile celor 2 triburi rămase a caror urmasi sunt evreii de astazi: numele tribului Iehuda a dat nastere numelui Iehudi (adica evreu) sau Yehudi (ca Menuhin). Asurii nu s-au atins de Yehuda, mai mult, ei au adoptat Tora și și-au luat numele de Șomroni, adica samariteni. Ei trăiesc astăzi în Samaria, fostul Israel biblic - Transiordania de azi.
2. Robia babiloneană cca. două sute de ani mai tirziu, care se referă, bineințeles, la cele doua triburi rămase.
Evreii au luat cu ei sulurile și cuceritorii le-au lăsat libertatea religiei. Mai tîrziu, cu cucerirea Babilonului de catre Cirus, persanul, evreii au fost returnați în țara lor find chiar ajutați să-și construiască al doilea Templu al lor. Vezi Ezra.
3. Cucerirea romană și distrugerea Templului (70 e.n.). Evreii erau răspindiți în mai tot imperiul Roman încă înainte. Josepus Flavius, de ex. traia la Roma și era de-al casei la curtea Cezarului. Apropo, Josepus Flavius s-a întors în Iehuda imediat cu începerea ostilităților (c.c.a. 67 - 68 e.n.). Sulurile Torei se aflau pe tot cuprinsul Imperiului Roman și evreii care trăiau afară, nu au avut de suferit și, bineințeles, și-au păstrat Tora. După distrugerea Templului au luat nastere sinagogile, ca loc alternativ de rugăciune și, apropo, evreii învinși au ramas, majoritatea, în țara lor. Decentralismul acesta (sinagogile - nu toate ouale în acelasi sac) a avut rol în păstrarea Torei mai apoi. Centrul religios de greutate, a trecut din Ierusalim la Yavne - Iehuda. La anul 130, aprox., a fost un nou pericol de pierdere a Bibliei:
4. A început o nouă revoltă asupra romanilor. Evreii au fost învinși și imprăstiati în toata lumea. Yehuda ca stat și teritoriu și-a încetat existenta. Pluguri au brăzdat ruinile celui de al II-lea Templu. Acum nu știu dacă evreii din Ierusalim au mai avut Tora, dar au avut-o cei din Yavne, precum și cei din Roma, etc.
5. Inchiziția spaniolă - evreii au plecat luînd Tora cu ei. S-au reașezat în cam peste tot. Decentralism suplimentar.
6. Pogromuri. N-au fost concomitent peste tot. în Turcia, de ex., nu au fost pogromuri.
Apropo de pogromuri. Daca străinii ard vreun sul sfînt, evreii tare mai iau la inimă și organizeaza sulului distrus, o întreagă înmormintare cu bocetele de rigoare.

Cam asta este povestea. Dacă evreul spune ca are textul original, el stie mai bine decît orice "somitate" de altă religie.
Apropo, Biblia masoretică nu e altăceva decît Biblie cu diacritice și e scrisă nu pe suluri ci în cărți. Mai ușor de citit și o poti lua acasă. Ca text e identică cu sulurile sfinte. Astăzi, cărțile acestea sunt tipărite.

=
Asta-i tot.
Daca mai aveti perle, eu cumpar.

ben_gal 01.04.2010 22:01:03

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 230261)
Probabil ca deja a si venit din moment ce se incepe reconstruirea celui de-al treilea Templu.

Din motive de ordin religios, evreii nu pot urca pe muntele Moriah din Ierusalim, locul in care au existat cele doua Temple, asa ca ati scris un ne-adevar periculos pentru coexistenta in regiune.
Domnul sa va ierte.

ben_gal 01.04.2010 22:04:19

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 230447)
Deci nu stiti? Puteti deduce asta studiind cu sinceritate Scripturile recunoscute de dvs.

Adevarul este ca stiu, insa e mai politicos, aici fiind un forum religios-ortodox, sa nu postez parerea mea.

Danut7 01.04.2010 22:19:30

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230486)
"De atunci in colo au inceput ei sa faca editari si modificari, si au instituit textul masoretic"
Cu tot respectul, dar de mult nu am citit asa o eroare. Eu am studiat chestiunea timp de saptamini si luni multe si am scris urmatoarele inca acum patru ani:

Este, oare, Biblia evreilor identică cu cea primită de Moise în Sinai?

@

Am luat parte la o polemică a cărui subiect era:
"Este, oare, Biblia evreilor identică cu cea primită de Moise în pen. Sinai?"
M-am documentat folosind surse evreiești (Chabad - NY, de ex.) și creștinești. Evreii susțin că astăzi, ca întotdeauna, ei folosesc exact acelasi text ca acela dat poporului evreu de către Dumnezeu. Creștinii, unii, susțin că textul original s-a pierdut și că cel mai apropiat text de original este Septuaginta, care a fost tradusă din originalul ebraic pe la 300 i.e.n.
Am rezumat în urmatoarele cele învățate de mine în cursul studierii diferitelor izvoare:
Eu cred ca nimeni nu susține că evreii au în posesia lor VT, cel care a fost scris de Moise în timpul celor 40 de ani de peregrinare în Desertul Sinai. După legile fizicii originalul acela de mult s-a transformat în praf și pulbere.
La evrei există o meserie proprie numai lor - scrib al VT. Persoana respectivă este aleasă după criterii foarte stricte - onestitate, cuoscător al Legii, VT adică, vedere bună, exactitate, curățenie fizică și morală, etc. și doar la urma de tot - bun caligraf. Adică nu vorbim aici de un simplu copiist. El are și un nume: sofer stam și își petrece întreaga lui viață cu îndeletnicirea scrisului. Pină și în ziua de astazi, deși există tiparul, sulurile sfinte sunt scrise de mînă. Dacă acest sofer stam face vreo greșeala, ștersăturile sunt interzise și munca trebuie luată de la capăt. Unui sofer stam experimentat îi ia cam un an pentru un sul. De la bun înțeles că omu
l nu poate schimba nici macar o virguliță cît de mică. Compararea sulurilor sfinte a unor Comunițăti despățite una de alta de aproape 2000 de ani, Comunițăti care, în multe cazuri, nici nu știau una de existența celeilalte, au arătat o identitate completa a sulurilor sfinte. La terminarea scrierii unui sul se întrunește o comisie de Rabini de rangul cel mai înalt cu scopul de a controla munca. Controlul durează și el între o lună și două. Statistic, unul din 4 suluri este respins. Motivul nu e, deobicei, lipsa sau adausuri, caci asta nu prea se întimplă, ci scris neuniform, de ex. Dacă toate-s în regulă, urmeaza o mare sărbătoare, caracterizată nu prin dansuri, băuturi sau cîrnăciori la liber, ci prin discursuri și polemici legate de înterpretarea Torei, cermonialul încheindu-se prin postarea sulurilor în Arca sfinta a sinagogii.
Am citit cîte ceva și poate mai mult despre evenimentele traumatice care ar fi putut aduce la dispariția Torei.
1. Asur învinge cele 10 triburi (in jurul anului 700 i.e.n.) și le spulberă în tot globul cunoscut atunci. Acele 10 triburi se desparțiseră de celelalte două a
tribului Yehuda și parte din tribul Beniamin, înstituind o impărăție de a lor denumită Israel. Ei se ridicaseră împotriva curții regale a urmașilor regelui David respingînd mare parte din cele cinci cărți ale Torei, în fapt tot ce era legat de regele David a cărui venire fusese preconizată de Moise în scrierile lui. Cartea, în întregimea ei se afla în mîinile celor 2 triburi rămase a caror urmasi sunt evreii de astazi: numele tribului Iehuda a dat nastere numelui Iehudi (adica evreu) sau Yehudi (ca Menuhin). Asurii nu s-au atins de Yehuda, mai mult, ei au adoptat Tora și și-au luat numele de Șomroni, adica samariteni. Ei trăiesc astăzi în Samaria, fostul Israel biblic - Transiordania de azi.
2. Robia babiloneană cca. două sute de ani mai tirziu, care se referă, bineințeles, la cele doua triburi rămase.
Evreii au luat cu ei sulurile și cuceritorii le-au lăsat libertatea religiei. Mai tîrziu, cu cucerirea Babilonului de catre Cirus, persanul, evreii au fost returnați în țara lor find chiar ajutați să-și construiască al doilea Templu al lor. Vezi Ezra.
3. Cucerirea romană și distrugerea Templului (70 e.n.). Evreii erau răspindiți în mai tot imperiul Roman încă înainte. Josepus Flavius, de ex. traia la Roma și era de-al casei la curtea Cezarului. Apropo, Josepus Flavius s-a întors în Iehuda imediat cu începerea ostilităților (c.c.a. 67 - 68 e.n.). Sulurile Torei se aflau pe tot cuprinsul Imperiului Roman și evreii care trăiau afară, nu au avut de suferit și, bineințeles, și-au păstrat Tora. După distrugerea Templului au luat nastere sinagogile, ca loc alternativ de rugăciune și, apropo, evreii învinși au ramas, majoritatea, în țara lor. Decentralismul acesta (sinagogile - nu toate ouale în acelasi sac) a avut rol în păstrarea Torei mai apoi. Centrul religios de greutate, a trecut din Ierusalim la Yavne - Iehuda. La anul 130, aprox., a fost un nou pericol de pierdere a Bibliei:
4. A început o nouă revoltă asupra romanilor. Evreii au fost învinși și imprăstiati în toata lumea. Yehuda ca stat și teritoriu și-a încetat existenta. Pluguri au brăzdat ruinile celui de al II-lea Templu. Acum nu știu dacă evreii din Ierusalim au mai avut Tora, dar au avut-o cei din Yavne, precum și cei din Roma, etc.
5. Inchiziția spaniolă - evreii au plecat luînd Tora cu ei. S-au reașezat în cam peste tot. Decentralism suplimentar.
6. Pogromuri. N-au fost concomitent peste tot. în Turcia, de ex., nu au fost pogromuri.
Apropo de pogromuri. Daca străinii ard vreun sul sfînt, evreii tare mai iau la inimă și organizeaza sulului distrus, o întreagă înmormintare cu bocetele de rigoare.

Cam asta este povestea. Dacă evreul spune ca are textul original, el stie mai bine decît orice "somitate" de altă religie.
Apropo, Biblia masoretică nu e altăceva decît Biblie cu diacritice și e scrisă nu pe suluri ci în cărți. Mai ușor de citit și o poti lua acasă. Ca text e identică cu sulurile sfinte. Astăzi, cărțile acestea sunt tipărite.

=
Asta-i tot.
Daca mai aveti perle, eu cumpar.

Prietene de cand e textul masoretic ? :)

ben_gal 01.04.2010 22:24:14

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 230489)
Prietene de cand e textul masoretic ? :)

Textul denumit "masoretic" a fost folosit de doua ori la cam 1000 de ani distanta unul de altul.
La care din ele va referiti?

Danut7 01.04.2010 22:27:49

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230490)
Textul denumit "masoretic" a fost folosit de doua ori la cam 1000 de ani distanta unul de altul.
La care din ele va referiti?

Cel mai vechi.

ben_gal 01.04.2010 22:33:44

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 230491)
Cel mai vechi.

@
"Pana in secolul IV si evreii foloseau acelasi text al Vechiului Testament cu al Septuagintei.De atunci in colo au inceput ei sa faca editari si modificari, si au instituit textul masoretic."

Dupa parerea dv. "Cel mai vechi" a fost scris inainte sau dupa "secolul IV"?

Danut7 01.04.2010 22:36:41

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230493)
@
"Pana in secolul IV si evreii foloseau acelasi text al Vechiului Testament cu al Septuagintei.De atunci in colo au inceput ei sa faca editari si modificari, si au instituit textul masoretic."

Dupa parerea dv. "Cel mai vechi" a fost scris inainte sau dupa "secolul IV"?

Lasa 'jocurile' si raspunde la intrebare.

ben_gal 01.04.2010 23:00:36

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 230494)
Lasa 'jocurile' si raspunde la intrebare.

Ati facut afimatii scandaloase si acum o dati cotita.
Daca vreti clarificari, trebuie sa raspundeti.

Danut7 01.04.2010 23:12:45

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230497)
Ati facut afimatii scandaloase si acum o dati cotita.
Daca vreti clarificari, trebuie sa raspundeti.

Nu te-a invatat mamica ta ebraica sau taticu tau evreu(care din ei or fi) ca nu e politicos sa raspunzi la intrebare cu intrebare?

Doriana 01.04.2010 23:22:16

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230488)
Adevarul este ca stiu, insa e mai politicos, aici fiind un forum religios-ortodox, sa nu postez parerea mea.

Insist. Nu poate suna mai rau decat pana acum.

ben_gal 01.04.2010 23:29:55

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 230503)
Nu te-a invatat mamica ta ebraica sau taticu tau evreu(care din ei or fi) ca nu e politicos sa raspunzi la intrebare cu intrebare?

Ati cerut raspuns fara a specifica amanuntele.
De altfel vad ca ati parasit limbajul politicos.
Avind in vedere ca ma adresez cu "dv.", si fara legatura cu rindul al II-lea din acest mesaj, de dorit ar fi reciprocitatea.
Ramin la parerea mea ca ati postat afirmatii calomniatoare.
Cu toate acestea, si in favoarea altor forumisti, voi raspunde dupa ce va veti clarifica si defini intrebarea.

ben_gal 01.04.2010 23:32:29

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 230508)
Insist. Nu poate suna mai rau decat pana acum.

Parerea mea este ca BIBLIA se sfirseste inainte de NT si acolo Yeshua nu este amintit.
Sper ca acest raspuns este edifificator, caci alternativa este un raspuns direct care ar putea jigni pe bravii credinciosi de aici.

Doriana 01.04.2010 23:55:43

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230517)
Parerea mea este ca BIBLIA se sfirseste inainte de NT si acolo Yeshua nu este amintit.
Sper ca acest raspuns este edifificator, caci alternativa este un raspuns direct care ar putea jigni pe bravii credinciosi de aici.

Ok. Sa vorbim atunci din Biblia dvs. Va rog sa-mi spuneti si mie cum talmacesc rabinii [sau evreii] aceste texte din Daniel:

cap 9

24. Șaptezeci de săptămâni sunt hotărâte pentru poporul tău și pentru cetatea ta cea sfântă până ce fărădelegea va trece peste margini și se va pecetlui păcatul și se va ispăși nelegiuirea, până ce dreptatea cea veșnică va veni, vedenia și proorocia se vor pecetlui și se va unge Sfântul Sfinților.
25 Să știi și să înțelegi că de la ieșirea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului și până la Cel-Uns – Cel-Vestit – sunt șapte săptămâni și șaizeci și două de săptămâni; și din nou vor fi zidite piețele și zidul din afară, în vremuri de strâmtorare.
26. Iar după cele șaizeci și două de săptămâni, Cel-Uns va pieri fără să se găsească vreo vină în El, iar poporul unui domn va veni și va dărâma cetatea și templul. Și sfârșitul cetății va veni prin potopul mâniei lui Dumnezeu și până la capăt va fi război – prăpădul cel hotărât.
27 Și El va încheia un legământ cu mulți într-o săptămână, iar la mijlocul săptămânii va înceta jertfa și prinosul și în templu va fi urâciunea pustiirii, până când pedeapsa nimicirii cea hotărâtă se va vărsa peste locul pustiirii”.

Avand in vedere ca aceasta profetie arata data cand va veni Mesia, as fi curioasa sa stiu cand au calculat rabinii ca se va implini aceasta.

ben_gal 02.04.2010 00:18:48

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 230525)
Iar după cele șaizeci și două de săptămâni, Cel-Uns va pieri fără să se găsească vreo vină în El, iar poporul unui domn va veni și va dărâma cetatea și templul.

@

Pai sa vedem.
Templul a fost distrus de doua ori.
Prima data in anul 586 i.e.n.
A doua data in 70 e.n.

La care uns nevinovat va referiti?
La cel din 586 i.e.n., poate la ce din 70 e.n. ?
Profetul Daniel a scris despre cele din 586 i.e.n.
Yeshua inca nu se nascuse.
Inca ceva. Dupa cum ne invata BIBLIA, Mesia este nemuritor.
Daca a murit, atunci nu era Mesia si nu importa daca a inviat.
Nu e joaca de felul "uite popa, nu e popa".

ben_gal 02.04.2010 00:30:53

@

Referitor la "dialogul" cu domnul Danut7, trebuie amintit ca acea calomnie a inceput cu mesagelu' domnului Relucu care a binevoit a scrie dupa cum urmeaza:

"...incep editiile traduse si revizuite de evrei, spre a se ascunde in special Revelatia vetero-testamentara, si implinirea ei in IISUS HRISTOS.
Aceasta nelegiuire s-a amplificat pana in zilele noastre, iar folosirea textului masoretic este pagubos pentru BIserica, din el a fost "golit" tot ADEVARUL.

Danut7 02.04.2010 11:58:37

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230514)
Ati cerut raspuns fara a specifica amanuntele.
De altfel vad ca ati parasit limbajul politicos.
Avind in vedere ca ma adresez cu "dv.", si fara legatura cu rindul al II-lea din acest mesaj, de dorit ar fi reciprocitatea.
Ramin la parerea mea ca ati postat afirmatii calomniatoare.
Cu toate acestea, si in favoarea altor forumisti, voi raspunde dupa ce va veti clarifica si defini intrebarea.

Bun ... Am facut afirmatii calomnioase, atunci de ce nu le dovedesti?Daca insa nu esti capabil sa le dovedesti atunci de ce sa mai imi pierd vremea citind posturile tale plangacioase?Daca nu esti in stare sa conversezi constructiv cu mine, nu mai avem ce discuta.

RELUCU 02.04.2010 13:06:04

Despre mantuire

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230528)
@

Inca ceva. Dupa cum ne invata BIBLIA, Mesia este nemuritor.
Daca a murit, atunci nu era Mesia si nu importa daca a inviat.
Nu e joaca de felul "uite popa, nu e popa".

Care este pasajul din Biblie ce sustine aceasta invatatura !?
Nu exista greseala mai mare in intelegerea Scripturii!
Aici se ascunde toata taina iconomiei mantuirii neamului omenesc !
Diavolul stia din Scriptura ca trebuie sa vina Hristos (Mesia) dar nu stia cand, unde, si cine va fi Acesta !
Dorea sa-i zadarniceasca planul mantuirii omului, sa ne amintim numai de ispita de pe Carantania, insa intunecatul cade in propria capcana ajutat si de Rabinii timpului indepartati total de trairea dupa legile lui Moise.
Cuprinsi fiind de duhul rautatii, si potrivnici invataturii lui Hristos, mai marii poporului trimit la moarte pe cel mult asteptat, pe cel Revelat cu atata exactitate de Scriptura vetero-testamentara.
Moartea si Invierea lui Hristos a fost cea mai cumplita lovitura data Diavolului si slujitorilor acestuia.
Coborand in adancuri Hristos a spart portile iadului, golindu-l de cei drepti, nimicind moartea si pacatul lui Adam, si avandu-l pe OM in ipostasul SAU de la nasterea sub vreme, dupa inaltarea la ceruri, toti ai lui Hristos vor fi in Hristos pe vesnicie.
Hristos fiind din SF TREIME, impreuna cu TATAL si cu DUHUL SFANT, OMUL se va bucura vesnic in negraita frumusete a imparatiei lui DUMNEZEU.

Doriana 02.04.2010 13:59:54

Domnule ben gal, imi cer scuze [desi nu stiu cat conteaza acest gest] in numele fratilor mei crestini ca nu intotdeauna ne-am dovedit demni de chemarea pe care ne-a facut-o Hristos si am iesit impotriva poporului dvs cu sabia si razboi, ura si certuri, aducand motivatii religioase pentru acestea.

In realitate, Iisus nu ar fi vrut niciodata sa facem asa ceva. El a spus sa nu scoatem sabia ca cine scoate sabia de sabie va pieri, iar ucenicilor care au vrut sa pedepseasca o cetate care nu-i primea le-a zis ca sunt calauziti de un duh rau. Nu s-a impus si nu s-a razbunat chiar daca a fost batjocorit si gonit, s-a smerit si s-a rugat pentru cei ce Il chinuiau si asa ar trebui sa facem si noi.

As vrea sa va expun perspectiva crestina asupra lui Mesia, nu ca m-as astepta sa va conving, desi mi-as dori, pentru binele dvs, dar nu ma astept.
In acelasi timp as dori sa aflu perspectiva rabinica asupra acestei probleme deoarece intentionez sa merg in Israel si as vrea sa cunosc mentalitatea unui evreu si va rog sa ma ajutati la aceasta. Multumesc.

Revin la cartea Daniel. Exista mai multi "unsi nevinovati" in Biblie? La care din ei credeti ca se refera Daniel?

P.S. "ben" inseamna "fiu". Ce inseamna "gal"?

zoridezi 02.04.2010 16:35:05

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230487)
Din motive de ordin religios, evreii nu pot urca pe muntele Moriah din Ierusalim, locul in care au existat cele doua Temple, asa ca ati scris un ne-adevar periculos pentru coexistenta in regiune.
Domnul sa va ierte.

http://wejew.com/media/6393/School_t...ebuilt_Temple/

ben_gal 02.04.2010 16:36:48

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 230643)
Domnule ben gal, imi cer scuze [desi nu stiu cat conteaza acest gest] in numele fratilor mei crestini ca nu intotdeauna ne-am dovedit demni de chemarea pe care ne-a facut-o Hristos si am iesit impotriva poporului dvs cu sabia si razboi, ura si certuri, aducand motivatii religioase pentru acestea.

In realitate, Iisus nu ar fi vrut niciodata sa facem asa ceva. El a spus sa nu scoatem sabia ca cine scoate sabia de sabie va pieri, iar ucenicilor care au vrut sa pedepseasca o cetate care nu-i primea le-a zis ca sunt calauziti de un duh rau. Nu s-a impus si nu s-a razbunat chiar daca a fost batjocorit si gonit, s-a smerit si s-a rugat pentru cei ce Il chinuiau si asa ar trebui sa facem si noi.

As vrea sa va expun perspectiva crestina asupra lui Mesia, nu ca m-as astepta sa va conving, desi mi-as dori, pentru binele dvs, dar nu ma astept.
In acelasi timp as dori sa aflu perspectiva rabinica asupra acestei probleme deoarece intentionez sa merg in Israel si as vrea sa cunosc mentalitatea unui evreu si va rog sa ma ajutati la aceasta. Multumesc.

Revin la cartea Daniel. Exista mai multi "unsi nevinovati" in Biblie? La care din ei credeti ca se refera Daniel?

P.S. "ben" inseamna "fiu". Ce inseamna "gal"?

@

Daniel...
Poate gresesc, caci am ajuns la anumite concluzii independete.
Prin anii 560-568 i.e.n. Babilonul a cucerit ceeace mai ramasese din Israel plus Yehuda si a inceput robia.
Pe atunci regele evreilor era Zedechia si el a avut mult de suferit in robie, caci cuceritorii l-au umilit, robit si orbit ca pe Samson, eroul. Nici Zedechia sau Samson [citeva sute de ani mai inainte] si nici chiar Hezechia cel vestit, nu erau "unsi". Singurul uns a fost Regele David. Moise nu era uns nici El, desi numele aminteste verbul "masha" care inseamna "a uns".
Pe scurt - nu stiu raspunsul, insa acel "uns" nu va fi Mesia pentru simplul fapt ca El va fi un cuceritor ne-muritor.

Cit despre Iisus -Yeshua. El a stiut ca va invia si de aceea nu vad de ce se spune ca s-a jertfit.

Ben-Gal = Fiul Valului..

Si asta pt. ca am facut armata la marina si sunt un SCUBA hobby-ist.

ben_gal 02.04.2010 16:41:58

Citat:

În prealabil postat de RELUCU (Post 230634)
Nu exista greseala mai mare in intelegerea Scripturii!

Evreii se bazeaza pe BIBLIE.
Scripturile trebuie repectate caci crestinii cred in ele, insa noi invatam din ale noastre.

ben_gal 02.04.2010 16:44:45

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 230620)
Bun ... Am facut afirmatii calomnioase, atunci de ce nu le dovedesti?Daca insa nu esti capabil sa le dovedesti atunci de ce sa mai imi pierd vremea citind posturile tale plangacioase?Daca nu esti in stare sa conversezi constructiv cu mine, nu mai avem ce discuta.

Asa e. Nu-ti mai pierde vremea.
Nici eu n-am timp de orice axioma si limbajul dumitale oricum nu e o incurajare la dialog.

Doriana 02.04.2010 20:08:38

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230694)
@
Ben-Gal = Fiul Valului..
Si asta pt. ca am facut armata la marina si sunt un SCUBA hobby-ist.

Aha, ok . :) Mie nu-mi place scuba , desi am facut o vreme...

In legea talmudica , pag 978, sectiunea 2, randul 28, [versiunea in engleza, desigur] gasim scris:

"Sa se usuce oasele mainii si degetelor aceluia care intoarce paginile cartii lui Daniel, ca sa inteleaga vremea din Daniel 9:24,27, iar amintirea lui sa se stearga vesnic de pe fata pamantului."

1. De ce au emis rabinii acest blestem? De ce le-ar fi frica sa nu citeasca cineva despre.....Hezechia, cum spuneti dvs?

2. Mai aveti curajul sa cautati sa intelegeti aceasta vreme avand in vedere acest blestem?

Citat:

acel "uns" nu va fi Mesia pentru simplul fapt ca El va fi un cuceritor ne-muritor.
Iisus a venit prima data ca miel de jertfa al lui Dumnezeu; urmeaza sa vina a doua oara ca Leul din tribul lui Iuda, si toate Ii vor fi puse sub picioare. Nemuritor este.

ben_gal 02.04.2010 20:39:02

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 230728)
Iisus a venit prima data ca miel de jertfa al lui Dumnezeu; urmeaza sa vina a doua oara ca Leul din tribul lui Iuda, si toate Ii vor fi puse sub picioare. Nemuritor este.

In cel mai bun caz, despre Yeshua si Botezator se poate accepta ideea ca treaba lor era sa pregateasca calea pentru Mesia.
Rambam spunea ca e bine ca a aparut crestinismul_religie_monoteista.
Acest eveniment va grabi venirea adevaratului Mesia.

PS: nu-s misionar si cred ca fiecare poate crede in ce-i convine.
Nu eu voi strica placerea.

Doriana 02.04.2010 21:24:07

Deci nu mai discutam de Daniel si de blestemul rabinic?

Ce inseamna literar "Mesia" ?

ben_gal 02.04.2010 22:15:51

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 230737)
Deci nu mai discutam de Daniel si de blestemul rabinic?

Ce inseamna literar "Mesia" ?

inseamna Unsul.

.

Doriana 02.04.2010 22:22:35

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230742)
inseamna Unsul.

Asa stiam si eu. Deci Unsul din Daniel este sinonim cu Mesia. Si iata cum un calcul simplu al anilor ne arata exact cine este Mesia si in ce vreme va sa vina.

Este ceva obisnuit in profetii ca o zi sa se socoteasca un an:

Ezechiel 4:5,6
"Îți voi socoti un număr de zile deopotrivă cu acela al anilor nelegiuirii lor, și anume trei sute nouăzeci de zile, în care să porți nelegiuirea casei lui Israel.
După ce vei isprăvi aceste zile, culcă-te a doua oară pe coasta dreaptă și poartă nelegiuirea casei lui Iuda patruzeci de zile; îți pun câte o zi pentru fiecare an."
Numeri 14:34
"După cum în patruzeci de zile ați iscodit țara, tot așa, patruzeci de ani veți purta pedeapsa fărădelegilor voastre; adică un an de fiecare zi"

Daca aplicam acest principiu si profetiei lui Daniel, ne da 1 zi=un an, o saptamana=7 ani.
Si iata unde ne duce calculul:
"Să știi, dar, și să înțelegi că de la darea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului până la Unsul [deci MESIA], la Cârmuitorul, sunt șapte săptămâni și șaizeci și două de săptămâni;"

7 saptamani = 49 zile = 49 de ani profetici.+
62 saptamani = 434 zile = 434 ani profetici

total = 483 zile = 483 ani profetici

Porunca de zidire din nou a Ierusalimului a fost data de Artaxerxe in anul 457 i.Hr. [Ezra 7:12-28]
Deci 457ani + 483 ani ne duc in anul 27 d Hr

Tinand cont ca numerotarea anilor a fost modificata cu 4 ani si ca anul 0 nu se numara, dar la adunare il punem si pe el, ne iese dupa adumare exact anul 30 , an in care Yeshua si-a inceput, dupa botez, activitatea misionara, aratandu-se lumii ca Mesia.

Cam asta e motivul pentru care rabinii au blestemat pe cel ce ar vrea sa inteleaga vremea din Daniel. Sa aiba Dumnezeu mila de toti care mai fac asa ceva astazi... :(

ben_gal 02.04.2010 22:30:07

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 230745)
Porunca de zidire din nou a Ierusalimului a fost data de Artaxerxe in anul 457 i.Hr. [Ezra 7:12-28]
Deci 457ani + 483 ani ne duc in anul 27 d Hr

O fi murit atunci Yeshua, dar Templul nu.

Doriana 02.04.2010 22:34:23

Nu a zis nimeni ca ar fi murit templul. Biblia specifica anul in care va veni Mesia, anume 483 de ani de la decretul lui Aratxerxe. Nimic in plus sau in minus.

eodor nastasa 02.04.2010 22:47:33

Ferice de cei ce nu au vazut dar au crezut,voi,
ati vazut dar nu ati crezut...

eodor nastasa 02.04.2010 23:01:10

O chestie ,d-le
http://www.trilulilu.ro/voievodul/f06df85e4780b5

ben_gal 03.04.2010 03:30:42

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 230751)
Nu a zis nimeni ca ar fi murit templul. Biblia specifica anul in care va veni Mesia, anume 483 de ani de la decretul lui Aratxerxe. Nimic in plus sau in minus.

Eu am inteles ca scriai de lagatura dintre "uciderea lui Mesia" si pedeapsa distrugerii Templului. Intii pedeapsa - mai apoi pacatul?
Am scris "uciderea lui Mesia" - in ghilimele.
Pentru un evreu, sau pentru oricine care citeste BIBLIA, expresia asta e un non-sens, caci Mesia nu poate fi ucis.
Toate socotelile acestea contabilicesti necesita un anumit sens al umorului pentru a fi mistuite.
Scuze, da?

ben_gal 03.04.2010 03:39:33

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 230757)

Shimon Perez ( ex-premier israelian) : ISRAEL a cumparat ROMANIA !

Foarte hazos!
Chiar am cumparat-o? Necunoscind romanii, omul a facut un banculet si nu cred ca a crezut ca romanii au alt fel de simt al umorului. Un simt care provine din istoria tarii care mereu a fost folosita de altii impotriva intereselor cetatenilor..
El a spus ca Israel a cumparat si America, insa aia de acolo au zimbit intelegind poanta.

ben_gal 03.04.2010 03:41:41

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 230756)
Ferice de cei ce nu au vazut dar au crezut,voi,
ati vazut dar nu ati crezut...

Zaharelu' nu era potrivit. Scuze, dar alta replica nu-mi vine.

Si, apropo. Nu prea vad fericirea. Trecerea meteorica a personajului a scindat Europa in curente crestinesti de tot felul si s-au pornit o multime de rezbeluri religioase.

eodor nastasa 03.04.2010 04:06:33

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230786)
Zaharelu' nu era potrivit. Scuze, dar alta replica nu-mi vine.

Si, apropo. Nu prea vad fericirea. Trecerea meteorica a personajului a scindat Europa in curente crestinesti de tot felul si s-au pornit o multime de rezbeluri religioase.

Nu e zaharel, e doar o zicere de la Personaj.

Dar d-stra ce faceti chiar in acest moment ?

ben_gal 03.04.2010 10:07:40

despre zaharel si sanatate.

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 230789)
Nu e zaharel, e doar o zicere de la Personaj.

Dar d-stra ce faceti chiar in acest moment ?

Maninc salata verde cu KaCl - o sare care face bine la stomah, nu ingrasa si nu ridica tensiunea arteriala.
Multa Sanatate.

eodor nastasa 03.04.2010 10:26:01

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230809)
Maninc salata verde cu KaCl - o sare care face bine la stomah, nu ingrasa si nu ridica tensiunea arteriala.
Multa Sanatate.

Va multumesc de urare, si va doresc asemenea, din moment ce folositi KaCl in loc de NaCl...

eodor nastasa 03.04.2010 10:33:32

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 230784)
Shimon Perez ( ex-premier israelian) : ISRAEL a cumparat ROMANIA !

Foarte hazos!
Chiar am cumparat-o? Necunoscind romanii, omul a facut un banculet si nu cred ca a crezut ca romanii au alt fel de simt al umorului. Un simt care provine din istoria tarii care mereu a fost folosita de altii impotriva intereselor cetatenilor..
El a spus ca Israel a cumparat si America, insa aia de acolo au zimbit intelegind poanta.

Atunci cred nu v-ar deranja urmatoarea gluma : "Libanul tocmai a cumparat Israelul, declara
..... ...... , fost premier al..."

ben_gal 03.04.2010 10:54:15

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 230811)
Atunci cred nu v-ar deranja urmatoarea gluma : "Libanul tocmai a cumparat Israelul, declara
..... ...... , fost premier al..."

De ce m-ar deranja?
Acolo sunt femei frumoase. Poate ca una din ele ma ia ca BodyGuard.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:20:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.